News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Седемдневен маратон уби китайски геймър

Игрите от скука имат и фатални последици

Млад мъж от Североизточен Китай прекарал почти цялата седемдневна ваканция по случай лунната Нова година пред компютъра си, увлечен във видео игри. В крайна сметка обаче се строполил мъртъв в края на маратонската сесия, предаде Ройтерс.
Местните медии не съобщават името на 26-годишния китаец от град Джинзоу, провинция Лиаонинг, колабирал в събота, последният ден от новогодишната ваканция в Китай. Това било потвърдено от родителите му пред държавното издание China Daily. Единствената персонална подробност е, че младежът бил с наднормено тегло от 150 кг.
Местният учител Ксу Ян казал пред China Daily, че скучният живот по време на новогодишните празници е подтикнал много хора да се обърнат към компютърните игри за забавление. Той обяснява, че за китайците през ваканцията е имало само две възможности за забавление: телевизия или компютър. Какво друго биха могли да правят през ваканцията, когато всички магазини и кафетерии са затворени?
В последните години в Китай се забелязва обезпокоително увеличение на броя на тийнейджъри и младежи, пристрастени към Интернет. Не помагат опитите на властите да ограничат достъпа им до Интернет кафетата и компютърните зали, както и да ограничат времето за онлайн игри. Около 2.6 милиона, или 13% от 20-те милиона потребители на Интернет в Китай под 18 години, са класифицирани като пристрастени, съобщава държавната медия.

06:39

Sony пуска миниатюрни фото принтери с дръжка

Позволяват редактиране на изображението преди печат

Два нови, много малки и леки фотопринтери с вградена дръжка за по-удобно носене представи Sony. Въпреки компактните си размери, моделите DPP-FP70 и DPP-FP90 имат отлични възможности.
За отпечатване на снимка е необходимо по-малко от минута. Освен това устройствата предлагат и разширени функции за редактиране, както и възможност за отпечатване с едно натискане на бутон.
Новите принтери позволяват на потребителя да прегледа и редактира при нужда изображенията, преди да бъдат отпечатани.
Моделът DPP-FP90 предоставя 3.6-инчов LCD екран, с възможност за промяна на наклона и нагласяне, според нуждите на потребителя. DPP-FP70 разполага с по-малък, 2.5-инчов екран. И двата фото принтера предлагат автоматична възможност за корекция на често срещани проблеми в снимките.
Принтерите Sony DPP-FP90 и DPP-FP70 се очакват скоро на пазара с цени съответно $200 и $150.

06:39

Първи монитор с 3D картина представи LG

Дисплеят не изисква очила или други приспособления

42-инчов LCD дисплей с възможности за обемно изображение демонстрира корейската компания LG. Мониторът има резолюция 1920 x 1080, контраст 1600:1 и време за реакция 8 милисекунди, съобщава pcnews.ru.
Дълбочината на 3D изображението е 50 см, а разстоянието за коректно гледане на тримерно съдържание - около 3 метра. Обемната картина се формира от компютърната програма True3D Player.
Новият монитор може де използва за реклами в търговски обекти, за 3D моделиране на интериори, в компютърния дизайн, видео игри и за други развлекателни цели. Обемната картина се наблюдава без специални очила или каквито и да е допълнителни приспособления.
Тримерният ефект се достига чрез нанесено специално покритие на повърхността на монитора и определен ред за извеждане на изображенията на екрана.
Очаква се 3D технологията постепенно да замени информационно-рекламните плазмени и течнокристални панели на обществени места, магазини и на други места, където се изискват големи екрани за аудио-визуална информация.

06:37

Cisco купува Reactivity Inc. за 135 милиона долара

Сделката разширява присъствието на гиганта в сегмента на новите технологии в мрежовите софтуерни приложения. Reactivity предлага иновативни XML шлюзове за организации от всякакъв мащаб

Мрежовият гигант Cisco обяви финалното си решение да закупи компанията Reactivity, Inc., базирана в Редууд, Калифорния, която доставя XML (eXtensible Markup Language) шлюзове за организации с различна величина – от най-малките до най-големите.
Клиентите и големите доставчици на софтуер напоследък развиват своята софтуерна архитектура от тип клиент-сървър към ориентирана към услуги. Освен това крайните потребители инсталират Web 2.0 приложения, които превръщат глобалната мрежа от сбор на относително статични сайтове в компютърна платформа, предлагаща много услуги.
XML и протоколът SOAP (Simple Object Access Protocol), както и базираните на тях уеб услуги се превръщат де факто в стандарти за обмен на информация при този нов модел на приложенията. Reactivity предлага иновативни XML шлюзове, които осигуряват на потребителите по-висока ефективност, бързина и сигурност при инсталиране на новите XML и уеб услуги.
Придобиването на компанията демонстрира амбициите на Cisco да разшири присъствието си в сегмента на най-новите технологии в мрежовите софтуерни приложения, които са важна част от стратегията и визията на Cisco SONA (Service-Oriented Network Architecture). Reactivityдопълва и разширява възможностите на мрежовите приложения от портфолиото на Cisco за развиващата се архитектура от приложения.
“Новопридобитатакомпания Reactivity заедно с Application Control Engine (ACE) на Cisco ще предложи решения с големи възможности, които да отговорят на нуждата от приложения за центровете за данни”, коментира Джейшери Улал, старши вицепрезидент на групата DSSTG в Cisco.
Споразумението за купуване на Reactivity предвижда Cisco да плати 135 милиона щатски долара за придобиването. Покупката ще бъде финализирана след стандартните законодателни процедури и се очаква да приключи до края на април.

06:37

Google ще блокира измамите с кликове

Системата няма да пуска реклами към подозрителни IP адреси

Рекламодателите в Google вече ще имат средство за предотвратяване на измамите с кликове. От следващия месец най-голямата търсеща машина в Интернет ще въведе технология, която ще спира показването на реклами от типа “плати за клик” на компютрите на злонамерени конкуренти на рекламодателя.
Целта е да не се допусне умишлено кликване върху рекламите, за да се консумира по-бързо бюджета, респ. да се увеличава цената на рекламата. Google ще позволи на своите клиенти да специфицират кои IP адреси да бъдат блокирани, т.е. рекламата да не достига до тях.
Google е принуден да въведе подобна мярка, за да спре измамите с кликове, при които компаниите “изяждат” рекламния бюджет на своите конкуренти. Друга цел на технологията е да предотврати наддаването за ключови думи от рекламата на конкурентите и използването им за собствената реклама.
Фалшиви кликове се генерират по два начина – чрез наети от компаниите лица или чрез автоматизирани софтуерни програми. Новата технология на Google ще предостави на клиентите и повече информация за това колко пари ще спестят, ако използват филтрирането срещу фалшивите кликове. Системата ще предложи и стандартен интерфейс за рекламодателите, чрез който те ще отчитат измамите и ще изискват разследване.
Засега няма точни оценки на явлението “измама с кликове”. Според Google процентът на мошеническите кликове е малък, но някои проучвания определят измамите на 12% общо за водещите търсачки в Интернет.

06:33

Microsoft създаде SQL & BI потребителска група у нас

Проучване дава предимства на нейния SQL Server в сигурността

Microsoft обяви вчера, че създава българска SQL & BI потребителска група „Let’s SQL Together!”. Първата среща на групата бе на тема „Сигурността в SQL Server 2005” и се състоя в хотел Грийнвил, близо до офиса на Microsoft България.
Групата обединява експерти, професионалисти, партньори на софтуерния гигант и разработчици в областта на SQL Server & BI, поясни Маргарита Наумова, старши консултант в Microsoft България. По време на регулярните си срещи те ще споделят опит и ще дискутират технологии и решения по конкретни въпроси в ежедневната си работа.
На срещата хората от Microsoft не пропуснаха възможността да атакуват конкурента Oracle. Бяха цитирани данни от независимо проучване на Enterprise Strategy Group (ESG), според което “Microsoft има години преднина пред Oracle и MySQL по отношение производството на надеждни и защитени продукти за бази данни”.
ESG e обработила данните за най-често срещаните опасности за защитата от Националната база данни за уязвимост на САЩ, за да сравни предложенията за бази данни на Microsoft, Oracle и отвореният за разработка на кода MySQL.ESG счита, че предимствата на Microsoft SQL са доказани с конкретни сравнения. Данните сочат, че Oracle показва голям брой уязвими места в защитата през последните няколко тримесечия, заявиха от Microsoft България.
Microsoft, от своя страна, постоянно работи върху усъвършенстване на защитата, подчертаха от компанията. Това включва действия от откритото обявяване на дефектите до пълно преобразуване на инженеринговия процес със SDL (Security Development Lifecycle - жизнен цикъл за разработка на защита).
Сформираната група ще бъде проводник и за връзка с други подобни общности, както и със специалистите от Microsoft, разработващи продуктите.

11:25

CRM решенията са топ приоритет за банките в Европа

Технологиите ще помагат за задържане на настоящите клиенти и привличане на нови, твърди нов доклад. Целта е банките да запазят своята конкурентоспособност в новите пазарни условия

Европейските банки ще инвестират усилено в технологии за управление на връзките с клиентите, или т.нар. CRM системи. Целта е да постигнат по-висока конкурентоспособност, според нов доклад на компанията за анализи Financial Insights.
Банките ще се фокусират върху CRM проекти, за да запазят съществуващите клиенти и да привлекат нови. Решенията ще включват аналитични технологии, с които банките да провеждат по-ефективни маркетингови кампании, свързани с услуги за клиентите.
Хармонизирането на европейското банкиране с инициативи като MiFID и Sepa ще насърчи клиентите да търсят по-добри услуги. Банките ще трябва да отговорят на това търсене, за да останат конкурентоспособни, посочват анализаторите от Financial Insights.
В доклада на компанията, озаглавен “Strategic Initiatives for European Banking Top 10”, проектите, фокусирани върху клиентите, са се придвижили по важност на трето място. Преди тях са само управлението на сигурността и съблюдаването на регулаторните изисквания.
Докладът отчита 10-те ключови инициативи, върху които ще се фокусират банките през настоящата година.

11:25

Конзолата PlayStation 3 идва "орязана" в Европа

Не включва чип за обратна съвместимост с модела PS2

Продажбите на PlayStation 3 в Европа ще започнат през март, но отсега е известно, че Sony е направила някои спестявания в конзолата. На европейската версия ще могат да се играят само част от игрите, издадени за нейния предшественик PS2. Този ход на Sony цели да намали разходите и да ускори производствения процес.
Обратната съвместимост с PlayStation 2 беше представена като една от основните възможности на PS 3 при стартиране на продажбата й в САЩ и Япония в края на миналата година. Но определено включването в гейм конзолата на два компютърни чипа, които да осигурят поддръжка както на PS2, така и на PS3 игри, оскъпява и усложнява производството.
Европейската PlayStation 3, която ще се появи в продажба на 23 март, няма да включва чипа за PS 2, като вместо това ще се разчита на специален софтуер за пускане на игри за по-стария модел. От Sony Computer Entertainment заявяват, че по този начин ще бъдат намалени разходите и освен това масовото производство ще стане по-лесно.
Японската и американската версии на конзолата PS3 също не успяха да предоставят пълна съвместимост с PS2 игрите.

11:24

Забраниха на YouTube да показва "Оскар"-ите

Американската киноакадемия видя нарушени права

Популярният сайт за безплатни видео услуги YouTube беше принуден да изтегли всички клипове с епизоди от церемонията по връчването на престижните награди за киноизкуство "Оскар". Както съобщава Variety, ръководството на сайта е направило това по изричното искане на американската академия по киноизкуства и науки.
По думите на нейния изпълнителен администратор Рик Робертсън, киноакадемията е уведомила YouTube, че е недопустимо да се разпространяват такива материали, тъй като подобни действия противоречат на политиката на използване на запазената марка.
Variety отбелязва, че някои фрагменти от шоуто в нощта на връчването на наградите са били сред най-често гледаните видео материали в YouTube през тази седмица. Така например музикалната елегия на Уил Феръл за това, че комедиите никога не печелят Оскари, изпята с Джак Блек и Джон Рийли, е гледана повече от 250 хиляди потребители, преди да бъде заменена от съобщението: „Това видео вече не е достъпно, поради оплакване за нарушаване на авторските права от страна на академията за киноизкуства и науки.“
На официалния уеб сайт Oscar.com, който се ръководи съвместно от американската киноакадемия и ABC.com на „Дисни“, е поместен един петминутен видеоклип с избрани моменти от продължилата 3 часа и 51 минути церемония. Достъпни са също и кратки интервюта в кулоарите с някои от лауретите, предшествани от реклами. Единственият елемент от неделното шоу, който остана на YouTube, е една от многото реклами: кинематгорафичен спот на Apple, рекламиращ iPhone.

11:24

Е-правителството тръгна с 46 сървъра и 15 терабайта

Открит бе контролният технически център в Бояна

46 сървъра и 15 терабайта (TB) дисково пространство има в контролния технически център на електронното правителство. Това стана ясно днес, по време на откриването на центъра в Дом 3 на резиденция Бояна от министър Николай Василев.
Пуснатата система е етап от проекта за Интеграционна система на електронното правителство (ИСЕП), който стартира през септември 2006 г. Центърът ще осигури условията за електронни услуги от държавната администрация към гражданите и бизнеса и ще обедини съществуващите информационни регистри.
Контролният технически център ще предостави на потребителите една точка за достъп до административните услуги чрез изграден за целта общ интернет портал. Той ще бъде структуриран на принципа „събития от живота" и ще събира на едно място всички вече реализирани електронни услуги както на централно, така и на местно административно ниво.
В техническата инфраструктура на центъра ще бъдат интегрирани няколко подсистеми за електронно удостоверяване. Сред тях са системите за управление на работни процеси, документи и информационни ресурси, предоставяне на електронни услуги, публичен ключ/частен ключ (PKI), защитена електронна поща, интерактивно дистанционно обучение на държавните служители, доставяне на гео пространствени е-услуги и управление на човешките ресурси.
Специален криптографски модул ще осигури защита на информацията и подпечатване на електронни документи.
През септември 2006 г. след публична процедура МДААР възложи на компанията „Хюлет Пакард България" ЕООД, в консорциум с фирми подизпълнители, изграждането на Интеграционната система на електронното правителство (ИСЕП). Договорът е на обща стойност 5 054 170 лв. (без ДДС). Той предвижда за срок от 11 месеца да бъде изградена система за предоставяне на леснодостъпни административни електронни услуги за гражданите и бизнеса.

11:23

Излиза супер мощна x86 работна станция

Машината използва 4 процесора AMD Opteron и 128GB памет DDR2

Работна станция с четири процесора AMD Opteron 8000 и 128 GB DDR2 памет пусна компанията Appro. Машината XtremeWorkstation вдига с четири пъти пропускателната способност на графиката, процесора и паметта, посочват от Appro.
Станцията предлага два PCI-Express x16 слота за графични карти от висок клас като NVIDIA Quadro FX4500 X2 или Quadro FX5500. Със своите 128GB високопроизводителна DDR2, машината осигурява 25% по-малко закъснение на паметта и удвоява изчислителната мощ спрямо предходните модели, твърдят от компанията.
Мощният компютър е предназначен за работа с приложения, които изискват висока производителност на процесора и натоварват интензивно паметта, каквито са системите за проектиране, визуализация, създаване на цифрово съдържание, 3D моделиране и др.
Пазарът на x86-базирани работни станции продължава да расте стабилно, отчитат анализаторите на IDC. Все повече потребители прибягват до конфигурации с големи обеми на паметта и високопроизводителни процесори, за да посрещнат изискванията на приложенията.
XtremeWorkstation е представител но новия клас работни станции, които позволяват на потребителите да реализират по-бързо проекти, изискващи интензивни приложения. Именно високата скорост на процесора и възможностите на паметта са ключовите съображения при покупка на подобно машини, посочват от IDC.
Станцията на Appro идва с процесори AMD Opteron 8000 Series и позволява ъпгрейд към четири-ядрени чипове, които се очакват по-късно тази година.

11:23

Вариант на ураганния червей атакува отново

Този път се разпространява чрез уеб-базирани пощи и форуми

Вариант на ураганния червей атакува отново потребителите. Появилият се за първи път през януари Storm Worm се разпространяваше като прикачен файл към електронната кореспонденция.
Сега новият вариант на червея използва и нови средства, за да увеличи броя на заразените потребителски машини. Отново се разчита на имейли, като начините за заразяване са няколко: при отваряне на прикачения в писмото файл, при натискане на вкаран в писмото линк или при посещаване на заразен уеб сайт.
Резултатът от всяко от тези действия е зареждане на зловреден код от типа "malware rootkit", който е способен да следи мрежовия трафик. По-интересното се случва след това, когато инфектираните потребители започнат да пишат по различни блогове и форуми. Тогава червеят ще започне да поставя във всеки техен пост линк към зловреден уеб сайт.
Според Symantec, сред уязвимите уеб базирани имейл продукти са Gmail, Yahoo Mail, Hotmail и AOL. Към рисковата категория попадат и форуми, базирани на phpBB.

11:22

Нелегално студио за CD-та разкриха в Самоков

Образуват дознание срещу 42-годишен собственик на дома

Нелегално студио за тиражиране на компактдискове разкриха вчера в Самоков служители на сектор “Икономическа полиция” в ОДП-София и техни колеги от РПУ-Самоков. Акцията се проведе заедно с представители на БУЛАКТ и други неправителствени организации, защитаващи авторските права, съобщават от МВР.
Полицейските служители извършили проверка в частен дом в Самоков. При претърсване на жилището се натъкнали на нелегално студио в скрито помещение с инсталирани десет записващи аудиодекове, една компютърна конфигурация, два цветни принтера и скенер.
Намерени са около 600 пиратски компактдиска с музика, както и 140 аудиокасети със записани на тях различни продукти със защитени авторски права. Срещу собственика на дома, 42-годишния Р.К., на чийто адрес е регистрирано и седалището на фирмата, е образувано дознание за извършено престъпление по чл. 172 от НК.
Съгласно утвърдения план, проверяващите инспектирали и редица търговски обекти, ползвани от частни фирми на Боровец. При извършените огледи оперативно-дознателската група иззела около 700 пиратски компактдиска с музика и филми и артикули, носещи търговска марка, без разрешението на притежателя – дамски аксесоари от рода на колани, портмонета, шапки и спортни стоки.

11:22

Интернет въвлече повече малолетни в проституцията

96% в Корея са търсили клиенти през мрежата

Интернет е основната причина за увеличения брой на малолетни проститутки в Корея. До такъв извод са стигнали корейските полицаи, след като са анализирали резултатите от проучване на своята дейност през изминалата година, съобщава AFP.
По данни на полицията в столицата Сеул, 96% от малолетните, задържани през 2006 г. за проституция, са търсили клиенти именно с помощта на Интернет. Останалите четири процента от клиентите на невръстните жрици на любовта са хващани на обществени места и с помощта на сутеньори.
Проучването предоставя и други статистически данни, които нямат пряко отношение към Интернет, но говорят ясно за възрастовия състав на арестуваните за проституция през миналата година: 85% от тях са били на възраст от 15 до 18 години, а 11% - под 14 години. Около 46% са казали, че проституират, за да се изхранват, докато 39% от тях са признали, че използват спечелените пари за развлечения.
Южна Корея влиза в списъка на страните, чиито жители използват най-активно глобалната мрежа. В Корея Интернет се използва от 70% от населението, т.е. 34,1 милиона жители. Един нов закон от 2004 г. обаче предвижда по-големи наказания за търговията със секс.

11:21

Потребителите поискаха Linux компютри от Dell

Друго изискване е РС-тата да се продават без ОС

83 000 потребители са призовали Dell да продава компютри с предварително инсталирана операционна система Linux. Засега обаче компанията няма да реагира на предложението, става ясно от различни публикации в Интернет.
Искането е отправено в новия потребителски форум Dell IdeaStorm, който беше пуснат преди десетина дни, скоро след като Майкъл Дел се върна на върха на компанията. Форумът дава възможност на потребителите да посъветват Dell с какви операционни системи да предлага своите компютри.
В изявление, публикувано във фирмения уеб сай, компанията съобщава, че си е взела бележка от предложението в IdeaStorm. За кратко обаче Dell ще спре предлагането на предварително инсталиран Linux, като вместо това ще сертифицира някои от корпоративните си машини да работят със софтуера Suse Linux на Novell. Това се отнася за десктоп системите OptiPlex, лаптопите Latitude и работните станции Dell Precision.
IdeaStorm общността настоява за няколко дистрибуции на Linux, но от Dell са решили да изберат една и засега това е Suse на Novell.
Друго предложение във форума е да се осигури съвместна работа на пакета от приложения с отворен код OpenOffice и Microsoft Office. Потребителите освен това искат от Dell да продава компютри без операционна система. 53 000 потребители са гласували за първото предложение, а 32 000 за второто.
В момента Dell предлага три модела компютри без операционна система, познати като nSeries, но само потребителите, живеещи в САЩ, могат да си ги закупят.
Едно от предложенията, на което компанията отговори, е свързано с желанието на потребителите за „чиста” операционна система Vista, без допълнителен софтуер от типа AOL, Earthlink и Google. Dell заяви, че със закупуване на компютри от гамата XPS, те ще могат да се „отърват” от почти целия предварително инсталиран софтуер.
Компанията е предприела и стъпки за улесняване на потребителите да премахват софтуер, когато си купят компютър. Сега потребителите могат да изхвърлят почти всяко приложение, отказвайки лицензионното споразумение EULA (end user licensing agreement).

11:21

Vista щяла да вдигне цените на DRAM паметите

Индустрията се надява новата ОС да съживи пазара

Оптимизъм, че новата операционна система Vista ще вдигне цените на DRAM паметите, изрази президентът на Powerchip Semiconductor Corp. (PSC), която е от големите играчи в сектора. Той твърди пред digitimes.com, че ръстът ще се случи през втората половина на годината.
В момента индустрията за памети страда от слабо търсене и ниски цени. Застоят ще продължи до май-юни, след което пазарът ще дръпне нагоре, според PSC. DRAM паметите поевтиняха рязко през февруари, доближавайки се до производствената цена на PSC и вече не остана място за намаление.
Според президента на компанията, спот цените на DRAM-а ще се задържат на около $4 през първото полугодие. През втората половина на годината цените на паметта ще нараснат до $4.5, в резултат на очакваното увеличение на търсенето, стимулирано от Vista.
По-рано и президентът на Micron, водещ играч в индустрията на паметите, изрази очаквания, че операционната система на Microsoft ще доведе до поскъпване на DRAM-а, което е желано от индустрията.
PSC обмисля да инвестира в построяване на нов завод за 8-инчово производство на памети в Китай, като планът ще бъде готов до края на годината. В момента компанията е фокусирана в развитието на 12-инчовото си производство в Тайван.

11:21

AMD атакува пазара с първия си чипсет

Ще конкурира директно Intel в решенията за масови РС

Производителят на процесори AMD обяви първия си чипсет за РС, който освен това е и първият, интегриращ технологии на придобитата компания за графични решения ATI. RS690 ще конкурира директно чипсетите на Intel, използвани в дънните платки за масови РС. AMD го позиционира и като продукт, превъзхождащ чипсетите на Nvidia, писа tgdaily.com.
Решението на AMD е от типа интегриран графичен чипсет, който естествено отстъпва на самостоятелните видео карти. Но за голяма част от потребителите подобно решение е достатъчно за нуждите им. Според анализатори, около две трети от всички продадени РС имат интегрирана графика. Вече излизат и чипсети, които поддържат новия интерфейс AeroGlass на Vista и ще “издъхнат” едва при забавления с последните 3D игри и HD видео.
Чипсетът RS690 на AMD идва в два варианта. Единият е насочен към масовите развлекателни РС, а другият за най-евтините компютри – под $500. И двете версии на чипсета, съответно 690G за по-високия клас и 690V, са произведени по 80-нанометров процес и включват графичното ядро на продуктите ATI Radeon X700, които сега се наричат Radeon X1200.
Чипсетите поддържат работа с Windows Vista Premium, 1.07 милиарда цвята, DirectX 9, ускорение за H.264 и VC-1 HD видео и др. Нещо повече, AMD ги позиционира и като конкуренти на Nvidia. Досега Nvidia правеше най-добрите графични решения за AMD системи, но изглежда статуквото ще се промени. AMD твърди, че RS690 превъзхожда не само Intel, но и Nvidia в качеството на видеото и в еталонни тестове като 3DMark05, Aquamark, Half-Life 2 и FarCry.
Интегрираната графика е ключов бизнес за няколко производители на чипсети, вкл. ATI, Intel и Nvidia. През последното тримесечие на 2006 г. Intel доминира на този пазар с 37.4%, според Jon Peddie Research. Nvidia е втора с 28.5%, а ATI, която сега е част от AMD, държи 23.0%.

11:20

Wii завладява старческите домове

Конзолата бележи успехи сред пенсионерите

Nintendo може да се похвали с невероятно успешен старт на новата си конзола за видео игри Wii. Новаторският дизайн на контролера й отвори вратата към един доскоро недостъпен пазар – хората, които по принцип не играят видео игри.
Специалистите по маркетинг на Nintendo се осмелиха да отидат отвъд традиционните пазари и се прицелиха към една консервативна група потребители, а именно пенсионерите. Те тръгнаха смело срещу течението и представиха новата си конзола на конференция на американската асоциация на пенсионерите. Офертата им беше посрещнаха къде с насмешка, къде с неразбиране.
Но в крайна сметка усилията на Nintendo изглежда ще бъдат възнаградени. Вестник Chicago Tribune пише, че Wii в момента е най-новият хит в един от старческите домове край Чикаго, където средната възраст е 77 години. Най-популярна е играта на боулинг, която е част от Wii Sports.
Повече от 20 живеещи постоянно в дома пенсионери са се записали за участие във виртуален турнир по боулинг, който ще се състои в залата за развлечения на дома. Там дори е инсталиран вентилатор, където състезателите да си изсушават ръцете, преди да хвърлят топката, точно както е в истинските зали по боулинг.
Въпреки че Wii Sports се характеризира с графика и герои, подобни на тези в анимационните филмчета, които нормално са предназначени да се харесват на деца, пенсионерите са абсолютни завладени от реализма, предлаган от Wii Remote.

11:20

Mozilla поправи дупки в браузъра Firefox

Обновлението е силно препоръчително за потребителите

Mozilla обнови своя браузър с отворен софтуер Firefox до версия 2.0.0.2, както и все още поддържаната версия 1.5 до 1.5.10. Ъпдейтът поправя поне седем дупки, вкл. и уязвимост, свързана с мениджъра на пароли, която беше пропусната при предишното обновяване.
Силно препоръчително е потребителите да обновят своите версии, ако по някаква причина до този момент не е извършен автоматичният ъпдейт. Обновлението отстранява уязвимостта location.hostname, както и други проблеми със сигурността и стабилността на браузъра. Един от тях е бъг, свързан с грешки в паметта, който може да доведе до срив.
Уязвимостта location.hostname беше открита в средата на февруари от поляка Майкъл Залевски. Той съобщи, че дупката във Firefox може да позволи на хакерите да поставят или променят "бисквитки" (cookies), в зависимост от техните нужди.

11:19

VIA пуска енергийно-ефективен Vista Ready чипсет

CN896 получи логото за съвместимост Windows Vista Basic

Компанията VIA стартира доставките на нов чипсет, клас Vista Ready, за изграждане на настолни компютри. VIA CN896 има интегрирано графично ядро и не се прицелва към достигане на максимална производителност, а представлява едно енергийноефективно решение.
От компанията съобщават, че чипсетът е получил сертификат от Microsoft и лого Windows Vista Basic. Де факто това вече е неотменим атрибут за всеки новопоявил се продукт.
Чипсетът поддържа процесори VIA C7, C7 Eden и C7-D с шина V4, която може да работи на честота 800MHz. Графичните възможности се определят от интегрирания графичен процесор VIA Chrome9 HC IGP. Видео чипът обезпечава поддръжката на графичния стандарт DirectX 9.0, апаратно декодиране на MPEG4 и аналогов интерфейс за извеждане на изображение с резолюция до 1920х1440.
VIA CN896 има също така PCI Express x16 шина, с която се разширяват възможностите за ъпгрейд на видео подсистемата. Чипсетът поддържа памет DDR-400/333 или DDR2-667/533, като максималният обем инсталирана системна памет може да бъде 4GB.

11:18

Intel харчи $1 милиард за подобрение на завод

Fab 11X в Рио Ранчо ще произвежда 45-nm процесори

Гигантът Intel ще инвестира $1-1.5 милиарда щатски долара в своя завод Fab 11X в Рио Ранчо. Целта е фабриката да може да произвежда процесори от следващо поколение по 45-нанометрова технология.
Fab 11X ще бъде четвъртият завод на Intel, който ще използва 45-нанометров процес. Очаква се производството в Ню Мексико да стартира през втората половина на следващата година.
Ранните версии на 45-nm чипове, известни с кодовото име Penryn, могат да работят едновременно с множество операционни системи и приложения. Компанията потвърди намерението си да започне производството им по-късно тази година, пише digitimes.com.
Първоначално, новото поколение продукти ще се правят в завода D1D в Орегон. В момента Intel гради още два завода за 45-nm процеси, плюс обновлението на Fab 11X. $3 милиарда ще струва Fab 32 в Аризона, а други $3.5 милиарда ще бъдат похарчени за подобен завод в Израел, който ще стартира през първата половина на 2008 г.
В момента Fab 11X произвежда 90-nm чипове. Предприятието отвори врати през октомври 2002 г. и беше първият напълно автоматизиран завод за производство на 300-mm пластини.

11:18

Московчани плащат паркинг със SMS

Скоро ще могат да ползват и банкови карти за целта

Гражданите и гостите на руската столица ще могат да плащат за паркиране на автомобилите си с помощта на мобилен телефон, съобщава руската информационна агенция Новости. Използването на тази технология е предвидено с постановление на столичното правителство за разработване на целева програма „Създаване на система за единно градско паркингово пространство" за периода 2008-2010 г.
По думите на представители на градската администрация, за да плати място за паркиране, собственикът на автомобила трябва да изпрати кратко SMS съобщение, в което да укаже номера на стоянката, както и номера на автомобила и времето на престой. След това водачът веднага ще получи обратно съобщение, в което се казва каква сума ще му бъде записана на сметката и времето, когато трябва да се върне и да си вземе колата.
Освен това, десет минути преди изтичане на предплатения период от време, ще дойде още един SMS, който ще напомни на собственика за необходимостта да напусне паркинга с автомобила си или да доплати. Ако шофьорът реши да напусне стоянката преди изтичане на предплатеното време, той също може да изпрати SMS и да върне част от парите в своята сметка.
Освен това в най-скоро време в Москва се очаква да се появят паркингови автомати, които ще приемат банкови карти. Всички тези нововъведения трябва да опростят процедурата по заплащане на престоя на коли на паркинги и да я направят по-прозрачна, се надяват столичните чиновници.

11:18

ИТ харчовете на Европа вече гонят $400 милиарда

Най-голям е делът на ИТ услугите в разходите за технологии на вертикалните сектори. Но най-бързо нараства потреблението на софтуер. Производството е номер едно купувач на ИТ

Вертикалните пазари в Западна Европа, като ритейл веригите и производството, ще похарчат над $400 милиарда за ИТ през 2010 година, твърди проучване на IDC.
Очаква се ритейл секторът да увеличи ИТ харчовете си с 5.4% през 2007 г., в сравнение с 2006. Всички вертикални пазари пък ще изразходват средно с 4,3% повече за ИТ в периода 2006 – 2010 г., прогнозират анализаторите от IDC.
Производството е бил най-големият купувач на ИТ през 2006 г. от всички 18 вертикални сектора. Разходите там са 22% от общите за ИТ през 2006. Очаква се до до 2010 г. производственият сектор да увеличава ИТ харчовете средно с 3.9% на година.
Що се отнася до това в какво инвестират вертикалните сектори, софтуерът е най-бързо растящата категория. Компаниите от различните индустрии ще похарчат с 6.6% повече за софтуер през 2007 година спрямо 2006. Разходите за ИТ услуги ще нараснат с 5.2%, а за хардуер – с 4.6% през настоящата година, прогнозира докладът на IDC.
Като цяло, през 2007 г. вертикалните индустрии ще изразходват за ИТ общо $374 милиарда. Лъвският пай ще вземат ИТ услугите, с 45.1% от приходите. Хардуерът държи 34%, докато за софтуерните пакети остават 20.9%.

11:17

Samsung подобри свой рекорд за тънък дисплей

Готов е прототип на 0,74 мм LCD за следващо поколение телефони

Корейската компания Samsung SDI подобри рекорд с тримесечна давност, установен от самата нея, като произведе прототип на LCD-дисплей с дебелина 0.74 мм. Предишният рекорд държеше екран на Samsung Еlectronics с дебелина 0.82 мм, съобщи pcnews.ru.
В официално съобщение компанията заявява също така, че ще започне масово производство на 1.9 мм LCD дисплеи през второто тримесечие на годината. Това ще бъде най-тънкият екран за мобилни телефони, който вече е пуснат в комерсиално производство.
1.9 мм дисплеи ще се използват в хендсетите от линията Ultra Edition II на Samsung Electronics. Първите такива устройства ще излязат на пазара през пролетта. Новите 0.74 мм екрани пък ще бъдат заложени в производството на следващо поколение мобилни телефони.
В последните няколко години за най-тънки, ярки и отчетливи дисплеи се конкурират три компании - Samsung Electronics, Samsung SDI и LG.Philips. Доскоро лидерството държеше Samsung Electronics, а сега тази роля изпълнява Samsung SDI.
Дебелината на телефоните постоянно намалява и сякаш няма предел. Миналата година за най-тънък минаваше 6,9 мм апарат на Samsung, а тази пролет се очаква модел с дебелина 5.9 мм.
Най-тънки от тънките са OLED дисплеите, като рекордът е 0.6 мм, пак от Samsung SDI. Този тип екрани обаче имат редица недостатъци в сравнение с LCD, като основният е по-ниското качество на картината.

11:17

Нов софтуер привлича Linux общността

KVM предлага алтернативен подход за виртуализация

Проект с отворен код на компанията Qumranet ще се опита да размести пластовете в актуалния сегмент на решенията за виртуализация, чиято цел е една машина да извършва работата на няколко. Софтуерът KVM използва подход, който бързо спечели силни съюзници, вкл. Red Hat и основателя на Linux Линус Торвалдс.
Има ли обаче нужда от още една опция за виртуализация? В момента лидер в сегмента е софтуерът на VMware, поделение на EMC. Microsoft пък разработва свой проект, наречен Viridian и очакван да излезе след около година. А освен това, много съюзници на отворения код вече фокусираха вниманието си върху Xen. Въпреки това KVM ще се опита да се наложи със своите възможности и конкурентни предимства.
В краткосрочен план KVM ще доведе до объркване на пазара, смятат анализатори от Illuminata, цитирани от CNET. Но в дългосрочен план, по-добрите технически възможности могат да донесат само добро за Linux и отворения код.
KVM е абревиатура от Kernel-based Virtual Machine и предоставя нов механизъм, базиран на Linux, който разделя един физически компютър на множество виртуални машини. Новата технология се противопоставя на досегашния подход, който има за цел да предостави същата функционалност, но като използва софтуер "hypervisor" от ниско ниво.
Индустрията се стреми да възприеме виртуализацията по ред причини. Първо, голяма група от неефективни сървъри ще бъде заменена от няколко машини. Второ, софтуерът ще може да се тества на части по безопасен начин. И най-вече, информационните центрове ще могат гладко да се приспособяват към променящите се приоритети.
Големи играчи в индустрията като Novell и IBM наблюдават развитието на софтуера KVM, за да видят как се справя и дали ще пожъне успех. Red Hat, най-големият продавач на Linux, твърдо вярва, че KVM е напълно приложим и ще успее да си пробие път на пазара. От компанията предполагат, че след още година работа KVM ще достигне нивото, което има Xen днес. И тогава общността на отворения код наистина ще бъде привлечена от KVM повече, отколкото от Xen.
Компанията Qumranet, която разработва KVM, е основана от Sequoia Capital и Norwest Venture Partners, но идеята движи главният й мениджър Бени Шнайдер. Проектът KVM започна в началото на 2006 година.

11:14

Чудовищна подземна лаборатория ще разкрива тайните на Вселената


Изграждането на гигантска подземна лаборатория, която ще пренесе физиците в нова научна ера, достигна кулминационен момент, съобщи ВВС.
Днес на мястото, където ще е лабораторията, кран ще спусне 2000-тонно съоръжение в изкопана от работници пещера на 100 метра под земята.
Съоръжението е част от Компактния мюонен соленоид /CMS/ - един от четирите големи експеримента, които ще се правят на най-мощния в света ускорител на частици /LHC/. Точно този ускорител се създава в момента в ЦЕРН, на границата между Франция и Швейцария.
Съоръжението е много мощно и сложно устроено, а задачата му е да сблъсква частиците със супер висока скорост, чрез което учените се надяват да открият някои от тайните на Вселената.
Ускорителят се състои от над 1000 мощни магнита, поставени в подземен тунел, който образува 27-километрова окръжност. Магнитите ще управляват два насрещни снопа частици, движещи се по нея със скорост, близка до тази на светлината.
В определен момент сноповете ще се пресичат помежду си и частиците ще се сблъскват директно.
Всеки от четирите нови експеримента ще се провежда в близост до една от тези пресрещни точки, където съответните детектори ще улавят и измерват новите частици, родени след сблъсъка.
Това евентуално би довело до нови явления – отвъд така нареченият стандартен модел, който обяснява взаимодействията между субатомните частици.
Соленоидът ще бъде поставен под земята част по част, като днес на 100 метра дълбочина ще бъде спуснато 2000-тонното съоръжение, което е най-важната част от него. Тя се нарича Yoke Barrel 0 /или накратко YB0/, размерите му са 16 м височина, 17 м широчина и 13 м дължина, и ще съдържа най-важните вътрешни части от детектора.
Досега осем от 15-те най-важни части от соленоида са успешно спуснати под земята. Когато всичките бъдат поставени на 100 метра дълбочина, детекторът ще бъде сглобен. Накрая CMS ще бъде с цилиндрична форма, ще е дълъг 21 метра, 16 метра широк и с тегло около 12, 500 тона.
Соленоидът ще има за цел да идентифицира изплъзващата се досега частица бозон на Хигс /Higgs boson, наричана още „Частицата на Господ“ заради важността й в стандартния модел на елементарните частици/, да установи наличието на т. нар. суперсиметрични частици, както и да търси доказателства за допълнителни размерности.

11:04

YouTube генерира повече трафик от всички TV сайтове обединени заедно

YouTube, собственост на Google, получи неочаквано засилен интерес след като Viacom наредиха да бъдат свалени над 100 000 файла с материали с защитени авторски права. След като повечето медии разгласиха силно историята в началото на февруари, трафика на YouTube е нарастнал с около 14%, според анализатори от Хитсвил. Това е почти удвояване на средният седмичен трафик от началото на година, се казва в изявление на Лийан Прескот, отговарящ за тези доклади на Хитсвил. На 20 февруари, YouTube е бил на 12-то място по посещения в САЩ, след MySpace, Google, Yahoo, Hotmail, MSN, eBay, Live Search и Facebook. Сайта е имал повече посещения от всичките 56 телевизионни медии в САЩ, като през тази седмица те са получили 0.48% от интернет трафика, а YouTube 0.60%. "Това е решителен момент в историята на YouTube и разпределението на трафика, като потребителите търсят все повече YouTube, вместо всеки друг телевизионен сайт." се казва в изявлението на Лийан Прескот.

11:03

90% от електронната поща ще е спам до края на годината

Екип за оценяване на щетите и разработките на спам съобщения базиран в Европа, на компанията Marshal казва с в свой доклад, че азиатски botnet бот изключително бързо увеличава спам съобщенията, като само за последната седмица спам съобщенията от този бот са се увеличили с 30%. Основната част от тези съобщения произлиза от Китай и Южна Корея. От октомври миналата година botnet е увеличил с 280% спам страфика и според компанията над 90% от електронната поща до края на годината ще бъде спам. "Ако тези темпове се задържат и нарастването на спам съобщенията се задържи, до края на 2007 година потребителите трябва да очакват минимум 90% от електронната им поща да бъде спам" казва Брадли Анстис, директор и продуктов мениджър на Marshal.

11:02

Asustek са на 10-то място по продажби в света

За първи път Asustek Computer бяха обявени за десетата по големина компютърна фирма в света, като фирмата заема това място след обявяване на резултатите си от четврътото тримесечие на 2006 година. С доставките си на компоненти, преносими компютри, настолни компютри, сървъри и PDA устройства компанията е достигнала продажби от 1.06 милиона броя. Според IDC, която се занимава с проучване и анализ на пазара, точно засилената продажба на преносими компютри, PDA устройства и сървъри е допринесла за достигането на тези резултати. Същата фирма отбелязва, че разлика между ASUS и деветия в класирането Sony е по-малко от 50000 единици. Прогнозите на IDC за следващото тримесечие са, че ASUS има реални шансове да се изкачи още повече в класацията.

11:02

Intel обжалват глоба от $2.2 милиарда

Intel Corporation обяви, че ще обжалва решението на IRS (Internal Revenue Service), в което данъчната комисия налага санкции на Intel за неплатени данъци при износ на стоки за периода 1999-2005. От компанията са ичислили, че ако загубят делото глобата, която ще бъдат принудени да платят надхвърля $2.2 милиарда, като допълнително ще се добавят лихвите. Според Intel, aко загубят делото ще има сериозни последици върху пазара въпреки, че финансовото състояние на компанията няма да бъде разклатено. Данъчната комисия (IRS) се очаква да заведе и подобно дело за 2006 година за глоба от приблизително $200 милиона плюс лихвите. От компанията уточняват, че за 2006 година от IRS още не са обявили точната сума на иска.

11:02

Нова сериозна дупка в сигурноста на Firefox

Сериозна дупка в сигурноста на Mozilla Firefox бе обявена по-рано днес. Пробива в сигурноста може да позволи на недоброжелатели чрез специализирани сайтове да проникнат в системата ви използвайки браузер с включен JavaScript. Системата за оценка на подобни уязвимости на Mozilla оценява заплахата като критична точно поради възможноста да се осигури достъп до машината ви. Достъпа се осъществява чрез предварително създаден HTML файл активиращ дистанционен достъп. От Mozilla препоръчват да изключите JavaScript функцията на браузърите си докато бъде пуснат пач. Друга възможност е да имате инсталиран NoScript плъгин позволяващ ви контрол над сайтовете с JavaScript. Дупката в сигурноста обхваща всички версии на Firefox, включително и версията 2.0.0.2 която излезе наскоро, което за пореден път доказва, че няма напълно защитен браузър.

11:01

BenQ Mobile - разделен и ликвидиран

Тайванската компания BenQ съобщи, че мобилният й сектор (BenQ Mobile) няма да може да бъде продаден като цяло и най-вероятно ще бъде разделен на няколко подсектора и ще бъде ликвидиран. Компанията закупи от немския гигант Siemens мобилния й сектор, който функционираше завидно добре при покупката през юни 2005 година, но неправилно планиране и политика допринесоха за лошите финансови резултати и веднага възникналото недоверие на инвеститорите. Според немския вестник "Sueddeutsche Zeitung" около 3000 служителя на компанията в Мюнхен ще изгубят работата си. Тя ще им плати обезщетения на стойност едногодишната им заплата. Според представител на компанията близо 500 човека от тях вече са си намерили къде да продължат кариерата си.

11:00

Super Talent със сертификация за ATI CrossFire

Super Talent Technology, водещ производител при модули DRAM memory и флаш продукти, обяви че 800MHz DDR2 modules са преминали успешно сертификацията ATI CrossFire.
Най-популярният gaming memory kit на компанията, T800UX2GC4, вече са официално признати за съвместими с ATI CrossFire gaming платформи.
T800UX2GC4 memory kit е разработен от инженерите на Super Talent в San Jose, California, за да отговори на нарастващите изисквания за висока скорост и ниски латенции . Двойките модули са тествани внимателно още при производството им дали са съвместими помежду им и след това са опаковани, което гарантира безпроблемната им работа при латенции 4-4-3-8 на 2.2V. Ентусиастите могат да намерят T800UX2GC4 2GB Kit (2x 1GB) DDR2-800, 4-4-3-8, 2.1V, blue heatsink в NewEgg и други онлайн магазини на цена около $220.

11:00

Цената на Ram паметта ще расте

Цената на Ram паметта падна драстично през месец февруари и сега е близо до производствените разходи, обявяват самите производители. Powerchip Semiconductor Corporation, един от производителите, обаче съобщава, че през втората половина на 2007 година цената отново постепенно ще расте като ще се върне на своите "нормални" нива. Президентът на компанията Brian Hsieh очаква повишение от около US$4.5 през второто полугодие. Това очакване се потвърждава и от Steve Appleton, управляващ мениджър на Micron. Причината за това повишение е, както можем да се досетим, Windows Vista.
От всичко казано следва логичният въпрос: дали не е сега моментът да се снабдим с още Ram памет?

10:59

IBM ще помага в разработката на игри за PS3

Сърцето на PlayStation 3, новата конзола на Sony, представлява процесорът Cell, чиято архитектура е разработена от IBM. Макар този процесор да прави конзолата изключително мощна, писането на приложни програми (игри) за него е доста трудно. IBM има намерение да подпомогне разработчиците на програми и игри за Cell, като им предостави своя опит в областта. Със сигурност това ще е от особена полза, тъй като напоследък доста от фирмите, занимаващи се с подобни задачи, се оплакват от трудностите, които срещат.
Ето какво казва Джон Кармак: “Мисля, че решението на Sony да използва асиметричен процесор, е грешка. Макар и това да има своите предимства, те не подпомагат разработчиците на софтуер по никакъв начин. Не се опитвам да кажа, че конзолата представлява неуспех – просто Sony решиха да използват архитектура, затрудняваща доста програмистите”.

10:58

Toshiba с лаптоп поддържащ HD DVD

Toshiba показаха първи преносим компютър с HD DVD устройство, Qosmio Q30. За съжаление устройството е само read-only и може да разчита дискове само до 15GB. HD DVD формата поддържан от Toshiba е в пряка конкуренция с Blu-ray дисковете на Sony Corp. Qosmio G30/97A е подобрен модел на вече съществуващия Qosmio преносим компютър представен на CES изложението през януари. Машината е базирана на Intel Corp. 2GHz Core 2 Duo процесор и разполага със 17-инчов монитор, работещ на 1920 х 1,280 резолюция, която му позволява да използва HD DVD формата. Машината тежи 4.8кг и е снабдена с 320GB хард диск, дигитален TV тунер и HDMI изход. В момента машината се продава само в Япония с цена от $3085, но от Toshiba обещават, че скоро ще бъде достъпна за цял свят.

10:58

Panasonic представи два нови портативни DVD плеъра


Panasonic представи днес два портативни DVD плеъра, LX870S и LS80-K. И двата модела разполагат с 8.5 инчови екрани, като батерията на LX87 издържда 12 часа видео, което я прави най-издръжливата батерия в тази индустрия - за сравнение модела на Philips, PET102 може да издържи едва 4 часа. Други функции на устройствата са МР3 поддръжката, възможноста за разглеждане на JPEG файлове и съвместимоста със SD и SDHC флаш карти. LX87 се отличава и с това, че е снабден с ТV тунер, но а съжаление не поддържат Xvid файлове. И двете устройства ще можете да намерите на пазара през април, но засега цената им не е оповестена.

10:57

Asus с нов модел Lamborghini


Изглежда, че скъпи спортни автомобили и нови преносими компютри е добра комбинация за големи продажби. Въпреки неголемия успех на VX1 и коментарите, че това е просто отговор на модела Ferrari на Аcer, от Asus пускат нов модел Lamborghini. VX2 поддържа Intel Core 2 Duo T7400 работещ на 2.15GHz, 2GB DDR2 667MHz оперативна памет, 160GB SATA хард диск, а видео картата е Nvidia GeForce Go 7700 512МВ. Новата машина работи с възможно най-добрата версия Windows Vista, като от компанията се хвалят, че машината няма да усети натоварването на Aero интерфейса. В сравнение с предшественика си VX1, машината е оценена като 3,954 пъти по-мощна. Все още точна информация кога ще можем да се насладим на това Lamborghini и каква ще е точната цена не са оповестени.

10:55

Olympus с 37GB радио


След като Olympus през последните две седмици представиха на клиентите си няколко модела фотоапарата, от компанията ни изненадват с нещо млако по-различно, а именно VJ-10 радиоприемник. Устройството е снабдено с 37GB хард диск и ще се продава като радио сървър, работи на АМ/FM честоти и може да записва до 2500 часа радио програми в WMA формат (32 - 128 kbps). VJ-10 може да бъде програмиран да записва до 20 станции като всеки запис се съхранява в отделна папка, в зависимост от коя честота е записван. Радиото е снабдено и с 3.9-инчов STN дисплей (128х400), USB 2.0, усилвател и стеро колони. VJ-10 може да бъде използван и като самостоятелен хард диск. Устройството е с мерки 205x120x89мм, тежи 640гр и се очаква в скоро време на пазара с цена $335.

10:55

Sony пуска Blu-ray плеър под $600

Въпреки че в момента най-леснията начин да се сдобиете с Blu-ray е да си вземете PS3, Sony планират да пуснат това лято на пазара Blu-ray плеър на забележително ниска цена. Устройството предлагано досега от Sony, BDP-S1 с цена $999 не се радва на голям интерес, но новото BDP-S300 се очаква да се превърне в най-евтиния Blu-ray плеър с цена от $599. Според изявление на Sony, новото утройство ще има всички функции на BDP-S1, заедно със способноста да възпроизвежда и обикновенни CD-та и значително по компкатен размер. Въпреки намалението цената все пак е значително по-голяма от един стандартен HD DVD плеър с цена под $400. С това си устройство от компанията се надяват да засилят интересна към Blu-ray медията, която вече навлиза доста благодарение на PS3.

10:54

NEC с нова "синя" линия преносими компютри

Докато на пазара вече има доста розови преносими компютъри от Nec се надяват новата им синя LaVie линия да заинтересува клиентите. LaVie L LL550/HG е 15.4 инчов светло син преносим компютър с LCD екран работещ на 1280х800 резолюция, 1.8GHz AMD Sempron 3200+ процесор, двуслойна DVD записвачка, 100GB хард диск, ATI Radeon Xpress 1100 графична карта, 1GB оперативна памет, 802.11a/b/g поддръжка, Ethernet порт, четец за флаш карти и разбира се Windows Vista Home Premium (с включен в пакета Office 2007). Машината тежи 3кг и вече можете да я намерите в няколко онлайн магазина с цена $1400.

10:54

SnoopStick - троянски кон или благодател за шефове?


CYBERsitter предсатавиха пред клиентите си SnoopStick, USB устойство направено с единствената цел да следи вашата работа. Устройството може да се използва, както от вашите работодатели така и от родителите ви, като следи цялата активност на компютъра. Единственото което трябва да направите е да свържете флаш устройството към компютър с USB порт и да стартирате setup файла, като инсталацията отнема не повече от една минута. След като се инсталира, софтуера е напълно незабележим, а вие можете да следите какво се случва на тази машина от всяка точка на света. Дори да не можете да следите информацията редовно, SnoopStick пази данни за последните 12 месеца активност на компютъра. Устройството може да се поръча от сайта на компанията за $59.95.

10:52

Sony с 12 нови лаптопа!

Голям анонс на лаптопи бе направен от Sony. Те представиха цели 12 модела специално предназначени за корейския пазар. Новите VAIO-ота задоволяват необходимостите както на по-младите, желаещи 15,4-инчова мобилна мултимедийна машина, така и на бизнесмените, ценящи малкия 13,3-инчов екран. И двата модела са с широкоекранни екрани, а характерна новост е използването на специална система, която преценява степента на употребата от потребителя и пресмята как може да бъде намалена консумацията на батерията. В новата серия лаптопи се включва и ултрапортативният UX27LN, криещ в себе си U1500 Intel Core Solo процесор. Всички нови машини се продават с инсталиран Windows Vista.

10:50

Нов подход скъсява дължината на жичките в чиповете

Разполагането на съединенията по диагонал обещава съществени ползи за проектантите на процесори и памети

Макар и полупроводниковата индустрия да се слави като иновативна, безмилостното изискване за нова система на всеки 18 месеца прави инженерите подозрителни относно изпробването на алтернативни подходи. Ето защо някои експерти ги сравняват с пингвините, около които ледът се топи, но те продължават да правят едно и също нещо.
Cadence Design Systems, разработчик на софтуер за проектиране на чипове, твърди, че неговият алтернативен подход X Architecture ще спомогне за решаване на проблема с нарастващата сложност на чиповете. Методът има потенциал да увеличи бързината и ефикасността на новото поколение чипове, които започват да се появяват на пазара, смятат в Cadence.
Досега в полупроводниковата индустрия се спазваха „Манхатънските правила”. Това е стандарт, при който жиците, използвани за свързване на превключващите елементи в микропроцесорите и чиповете памет, се движат само по вертикални и хоризонтални оси, но не и по диагонални.
Модерните схеми на чиповете понастоящем са триизмерни. В системата на Cadence няколко слоя от жици са поставени диагонално, докато другите са разположени по традиционния начин – вертикално и хоризонтално. Както и в стандартния чип, множеството нива от жици са разделени от изолационен материал и са свързани помежду си през дупчици.
Конструкторите на Cadence казват пред CNET, че са уверени в ползите на технологията. Математиката е ясна: ако можеш да поставиш жиците диагонално, ще ги скъсиш с 30%, твърди Аки Фуджимура, вицепрезидент в компанията, който помогна за разработването на технологията в Simplex Solutions, придобита от Cadence през 2002 година.
Компютърният чип е сред най-сложните изобретения в наши дни. Проектирането и производството на чипа е облекчено от софтуерни инструменти. Инженерите използват специални програмни езици, които директно инструктират оборудването за производство на чипове.
Броят на транзисторите в най-сложните чипове надминава броя на населението на планетата. Средно в чипа има жици с дължина около една миля, като най-тънките от тях достигат дебелина от няколкостотин атома.
Най-голямото предизвикателство за Cadence в опита й да наложи своя алтернативен подход за проектиране и производство на чипове може би ще бъде повече “културно”, отколкото техническо, смята Даниъл Хътчисън, президент на компанията за проучвания на пазара VLSI Technology.
Експертът визира консервативното отношение към алтернативните методи в полупроводниковата индустрия. Обикновено с най-голям шанс за възприемане са тези нови технологии, за които се преценява, че ще отнемат най-малко време за пазарна реализация.
Наскоро Cadence се сдоби с двама големи поддръжници в лицето на Agere Systems, производител на клетъчни телефони от следващо поколение, и Teranetics, която разработва високоскоростни мрежови технологии за корпоративни информационни центрове.
Двете компании съобщават за големи спестявания, благодарение на технологията на Cadence. Те идват най-вече от намаляване на консумацията на електрическа енергия, тъй като диагоналите скъсяват дължината на необходимите жици в силициевия чип.

01:30

Учени ще наблюдават раждането на Вселената

Предстои безпрецедентен научен експеримент, който ще разкрие как е възникнала материята и какво й придава маса

Най-големият ускорител на елементарни частици беше завършен на френско–швейцарската граница и е готов за първите си тестове. Учените обаче готвят построяването на следващата най-голяма машина за удряне на елементарни частици (particle collider).
Проектът Large Hadron Collider (LHC), който отне 13 години, трябва да бъде завършен през август и да започне да работи на ниско енергийно ниво до края на годината, съобщават учени от CERN (Европейската организация за ядрени изследвания). Описващият кръг тунел, дълъг 27 километра, е конструиран с цел да сблъсква протони един в друг с невероятно висока скорост. Така учените се надяват да имитират Големия взрив, в миниатюрен мащаб.
Големият взрив е научна теория за ранното развитие и форма на Вселената. Според теорията, Вселената произлиза от безкрайно плътна и физически парадоксална сингулярност. Пространството се е разширило оттогава насам, като предметите са се отдалечили един от друг, пише в Уикипедия.
Физиците се надяват, че ускорителят на частици ще отговори на изключително съществени въпроси за човечеството като например как се е създала материята и какво й придава маса.
Дори още преди първите сблъсъци между протони, физиците вече мечтаят за следващата голяма машина, която ще бъде International Linear Collider. Новият ускорител ще предостави на учените още по-фин инструмент, за да изследват мистериите на вселената. Машината няма да е по-мощна от току-що завършената, но ще бъде по-прецизна в действията си.
International Linear Collider ще се състои от два линейни ускорителя с дължина от по 20 километра, които ще бъдат поставени един срещу друг. Те ще изстрелват около 10 милиарда електрони и техните античастици – позитроните - едни срещу други със скорост, близка до тази на светлината.
Правите, линейни машини ще намалят загубите на енергия, които са характерни за кръглите електронни ускорители. Това ще позволи на физиците да наблюдават нови частици в невиждана досега детайлност. Сблъскването на двата срещуположни потока ще създаде ред нови частици.
Машината International Linear Collider, предложена от физици от Европа, Азия, Южна и Северна Америка, все още е в етап на планиране и дори все още си няма дом. Това е първият ускорител, в чието проектиране ще се включат страни и учени от целия свят.
Предвидената цена на проекта е близо 7$ милиарда. Тази сума обаче може да се окаже недостатъчна, според оценките на някои водещи учени. Революцията във физиката на елементарните частици е по средата на пътя си. Следващите 10-15 години ще отговорят на много въпроси и ще повдигнат нови.
За съжаление, експериментите са по-големи и по-скъпи и финансите ще забавят темпа на научните открития, смята Бъртън Ричтър от Стандфордския университет. Според него, International Linear Collider може да бъде готов за работа през 2012 година, стига да получи достатъчно международна подкрепа.

01:29

Ученици счупиха врата на учител заради iPod

Ядосани били, че им взел плеъра по време на час

В гимназия в американския град Джермантаун двама ученика от 11 клас пребиха своя учител по математика. Причината била, че по време на час учителят прибрал музикалния плеъйр на един от тях, съобщава телевизионния канал CBS. Тези устройства били забранени по време на уроци в училището.
Тийнейджърите нападнали 60-годишния Франк Бърд след часа в предверието на училището и го повалили на земята. Нападението било заснето от камерите за видеонаблюдение. Учителят бил транспортиран в местната болница, където установили, че има счупени две кости на врата и наранявания по лицето.
От полицията съобщиха, че двамата нападатели са имали и друг път проблеми със закона. Те избягали от мястото на престъплението, но няколко часа по-късно били арестувани. Очакват ги сериозни криминални обвинения и изключване от училище, включително и за по-раншни нарушения на дисциплината.
Франк Бърд бил обичан и уважаван преподавател в гимазията на Джърмантаун и много от учениците били разстроени от инцидента. Учителят ще претърпи операция на счупения врат и вероятно ще отсъства дълго време от училищни занятия.

01:28

Електронните магазини в България се обединиха в асоциация

Създаването на новата организация е провокирано от закона за защита на потребителите. Учредителите на БАЕТ смятат, че той се явява прецедент в световната електронна търговия

Водещи електронни магазини учредиха Българска Асоциация за Електронна Търговия - БАЕТ (www.baet.net ), чиято цел е да отстоява интересите, свързани с развивитието на елек­тронната търговия и подобряване на доверието на обществото към нея.
Основна роля в сформирането на Асоциацията изигра новият Закон за защита на потребителите и по-точно чл. 53 от него, който забранява на търговците да получават пари от клиентите си преди да са изтекли 7 дни от получаване на стоката, съобщиха от новата организация. Текстът на чл. 53 гласи: „Доставчикът няма право да изисква или да приема авансово плащане преди изтичане на сроковете по чл. 55”.
С идеята да се защитят потребителите, законът създава прецедент в световната електронна търговия, който би навредил сериозно на бизнеса като цяло, посочиха от асоциацията. Негативите от член 53 обаче засягат пряко не само електронните магазини, но и крайните потребители, заявиха в съобщение до медиите учредителите на БАЕТ.
Като за начало изпълняването на всяка една поръчка на два етапа изисква и двойно по-голяма ангажираност на потребителя. Оттук се оскъпява и самата процедура, а това неминуемо рефлектира върху крайния клиент. И не на последно място, поради завишения риск от недоброжелателни клиенти, много търговци ще се оттеглят от пазара, което отново ще ощети потребителя, смятат от асоциацията.
БАЕТ си поставя няколко основни цели. Сред тях са: защита на общите браншови интереси и права на членовете; координиране на взаимоотношенията и балансиране на интересите във веригата на електронната търговия между доставчици, медии, електронни магазини, финансови институции, куриери и потребители; съдействие за гарантиране правата на потребителите и др.
Интерес да участие в БАЕТ са проявили над 30 електронни магазини със средно 50 000 потребителя на ден. Учредителите са вече утвърдени фирми като Гет ООД (get.bg), СТОРЕ ЕООД (store.bg) и 911.бг ООД (911.bg). Асоциацията е отворена за всички собственици на електронни магазини, които споделят целите и приемат устава, уточниха от БАЕТ.

01:27

BitTorrent пусна легален сайт за филми

Цените са по $2,99 и $3,99, скоростта е увеличена значително

BitTorrent, компанията от Сан Франциско, която създаде най-популярния софтуер за пиратстване в Мрежата, ще отвори днес онлайн магазин за легални филми, съобщи siliconvalley.com. Сайтът има позволението на четири големи студия и още три дузини на издатели на видео, игри и софтуер.
BitTorrent притежава инфраструктурата, технологията и установената потребителска база, за да може да се насочи към дигитална дистрибуция по лесен, бърз и доходен начин, казват от Paramount Pictures Digital Entertainment на Viacom. Библиотеката на BitTorrent.com съдържа над 3000 филма и тв шоута, конкурирайки се с каталозите на CinemaNow и Movielink, които са легални сайтове от много дълго време и имат благословията на индустрията за забавление.
Сред филмите за наемане за 3.99$ е например номинираният за Оскар „Мис Слънчице”. Другите заглавия в каталога могат да се наемат за 2.99$. ТВ шоута ще бъдат на цена от 1.99$ всяко, а HD шоута ще се предлагат за 2.99$. ТВ програмата ще включва дори нашумелите екшън сериали „24” и „Prison Break”, които са на 20th Century Fox, и комедийните сериали “Punk’d” и “Chappelle’s Show” на MTV Networks и Comedy Central.
Други големи студия, които ще предоставят свои продукции в сайта на BitTorrent, са Metro-Goldwyn-Mayer, Warner Bros, Home Entertainment и Lions Gate.
Заплащането е сравнимо с това на другите легални сайтове, макар че е доста повече от безплатно, към каквото са привикнали потребителите на BitTorrent. В добавка към това, съдържанието, предоставено от големите студия, ще бъде защитено от софтуера на Microsoft за дигитално управление на авторските права и няма да може да се гледа с Apple компютри или iPod-и.
Новият сайт представлява голям риск, тъй като не се знае дали основните потребители на BitTorrent – мъже на възраст между 16 и 34 години – ще приемат ограниченията на легалния пазар. Докато компанията се хвали, че 135 милиона души са инсталирали нейния софтуер за споделяне на файлове, той се използва най-вече за нелегално търгуване на филми, тв шоута, софтуер и музика със запазени авторски права.
Възможно е социалният аспект на BitTorrent да заработи против сайта, сега, когато компанията се изправя с традиционните играчи на този пазар като Apple, Netflix и Walmart, смятат анализатори. Според Ашуин Навин, президент и съосновател на BitTorrent, новият сайт е конструиран много внимателно, за да посрещне нуждите на своята общност, включително и възможността за собствено публикуване на лични материали в мрежата на BitTorrent.
BitTorrent предлага също и голямо поощрение за спазване на авторските права на своите потребители под формата на изключително бързи сваляния на материали. Компанията така е подобрила своята мрежова peer-to-peer технология, че филмите да могат да се свалят за няколко минути, докато при традиционната технология може да са необходими и часове при сваляне от пиратски сайтове.
Според Навин, свалянията ще стават по-бързо от доставката на пица и материалите ще се гледат с едно кликване върху Media Player 11 на Microsoft. Той поясни, че на някои потребители ще се наложи да правят ъпгрейд. За да се гледат филмите на телевизор, ще са необходими устройството Digital Entertainer на Netgear и HD телевизор.
Новата услуга на BitTorrent ще породи огромен растеж в онлайн видеото през следващите пет години, прогнозират анализатори. Пазарът на даунлоуд, наеми и абонаменти за филми и тв шоута в Интернет ще се увеличи от $121 милиона през изминалата година на $5.1 милиарда през 2011.

01:26

1100 евро за мощен PC с Vista и GeForce 8800

Машината работи с процесор Intel Core 2 Duo на 2,4GHz

Японската компания PC-Koubou пусна в продажба нов компютер за Vista, който използва видеокартите на Nvidia. Моделът Amphis MT729C2D-NV8 се предлага с карта nVidia GeForce 8800 GTS, включваща 320 MB видеопамет, или с версията GTX, която има 768 MB видеопамет, съобщи pcnews.ru.
Стартовата цена на машината е 1100 евро. Конфигурацията включва процесор Intel Core 2 Duo E6600, работещ на тактова честота 2,4 GHz, оперативна памeт с обем 2 GB и видеокарта nVidia GeForce 8800 GTS.
Машината се предлага с твърд диск 320 GB и оптично DVD записващо устройство. Японският компютър идва с предварително инсталирана операционна система Windows Vista Home Premium.

01:26

Предстои да излезе първата дънна платка с LinuxBIOS

Gigabyte подготвя модела M57SLI-S4 за AMD процесори

В някои Интернет сайтове се появи информация, че компанията GIGABYTE скоро може да представи нова дънна платка с програмно осигуряване LinuxBios.
Използването на LinuxBios в дънни платки, предназначени за масово производство, не е правено до момента. Това поставя GIGABYTE в позицията на първия хардуерен производител, чийто продукт идва със свободно разпространявано програмно осигуряване.
Дънната платка M57SLI-S4, на която ще бъде инсталиран LinuxBIOS, ще има няколко предимства. Първо, LinuxBIOS може да работи в 32-битов режим, което значително ускорява зареждането. Освен това кодът е малък. Друг плюс е възможността за заобикаляне на системната защита на цифрово съдържание DRM и други подобни технологии.
Дънната платка поддържа процесори Socket AM2 (AMD), използва чипсет NVIDIA nForce 570 SLI и работи с двуканална памет DDR2-800/667/533/400 (до 16GB). Предоставя 2 х PCI Express x16 слота и поддържа до 10 порта USB 2.0, до 3 порта FireWire, 8-канален кодек ALC883 и Gigabit Ethernet контролер.

01:25

Експерти алармираха за уязвимост в Office 2007

Хакери могат да я използват за изпълнение на зловреден код

Експерти по сигурността откриха сериозна дупка в наскоро пуснатия Office 2007. Въпреки усилията на Microsoft да представи най-сигурната версия на своя офис пакет, експерти от eEye Digital Security съобщиха за уязвимост в Microsoft Office Publisher 2007.
Дупката може да бъде използвана от хакери, за да изпълнят код на компрометираната компютърна система. За целта атакуващите създават специално променен файл, който щом бъде отворен от потребителя, инфектира системата и я прави податлива на отдалечени атаки.
Microsoft, разбира се, вече проверява доклада на eEye за възможната уязвимост в Publisher 2007. Очаква се компанията да предостави на потребителите допълнителна информация при необходимост.

01:25

КГБ засрами кралско картографско управление

Англия е сканирана детайлно между 50-те и 90-те години на 20 век

За първи път в цифров формат се предлагат подробни карти на Англия, създадени от КГБ между 1950 и 1990 г. Те показват 16 000 кв. км и 103 английски градове в повече подробности, отколкото картите на английското кралско картографско управление.
Руснаците са използвали сателитни снимки и шпиони по места, за да създадат картите, които включват армейски лагери и складове, каквито не фигурират на други карти, твърди theregister.co.uk. Нанесена е и друга информация, потенциално полезна за една нахлуваща армия, като височина на мостове и дълбочина и очертания на реки. Сгради със стратегическо значение като телефонни централи, правителствени сгради и електроцентрали са кодирани в цветове и идентифицирани с цифров ключ.
Англия не е единствената страна, обект на такова внимание. По-голямата част от останалия свят също е проучена щателно, макар и не толкова задълбочено. За много страни в Африка и Азия тези карти остават най-надеждният и достъпен източник на географска информация.
Малко се знае за това как СССР е успял да изпълни такава колосална задача. Военният отдел по картография е създаден през 1919 г., а първата карта на Англия датира от 1938 г. Проектът е процъфтял в средата на 50-те години, когато студената война е в разгара си. Тогава са картографирани около 80 градски зони с мащаб 1:10000. Техните карти включват индекс на улиците, текстово описание и номериран списък на важните сгради. Всички наименования са записани фонетично на кирилица.
Много от картите бяха открити изоставени във влакове, с които руските военни части напускаха Естония и Латвия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Те бяха купени от Landmark Information Group и се предлагат на Интернет сайта envirocheck.co.uk, където до март могат да се видят безплатни образци.

01:24

Asustek удвои приходите си през първото тримесечие

Ръстът се дължи основно на продажбите на дънни платки. Тайванската компания отчита успешен бизнес и с производството на гейм конзоли PlayStation 3 за Sony

Тайванската компания Asustek Computer очаква приходи от 6,1 милиарда долара през първото тримесечие на 2007 година. Това е два пъти повече от приходите за същия период една година по-рано, писа digitimes.com.
Резултатът се смята за постижение и поради факта, че през февруари неработните дни в Далечния изток бяха по-малко, тъй като азиатците честваха Китайската Нова Година. Приходите на Asustek за първото тримесечие на 2007 г. обаче са малко по-ниски от последното на 2006, съобщава китайският вестник Economic Daily News (EDN).
С основна заслуга за удвоените приходи на Asustek спрямо същото тримесечие на миналата година са нарастващите продажби на дънни платки. Освен това компанията отчита успешен бизнес и с доставките на гейм конзоли PlayStation 3 (PS3) на Sony, въпреки рекордните продажби конкурентната конзола Nintendo Wii.
Според EDN, нарастващият натиск от Wii ще принуди друг ОЕМ гигант, Foxconn Electronics, да се откаже от производство на PS3 конзоли. Това ще остави Asustek в позицията на основен производител на гейм машините на Sony.

01:23

Имащите смартфон работят и печелят повече

Трудят се над 50 часа седмично и получават $94 000 на година

Притежателите на смартфони от рода на BlackBerry изразходват повече от средното време за работа, но и печелят повече. Това твърди ново проучване на компанията Digital Life America.
Една пета от имащите BlackBerry, Palm Treo или подобна джаджа, работят по над 50 часа седмично. Само 11% от останалата работна сила изразходва толкова много време за труд, отчита проучването.
Доходът на собствениците на смартфони е около $94 000 на година. Това постижение е с 50% по-високо от средния приход в САЩ, според Digital Life America.
Типичният смартфон “юзер” е 35-годишен, образован и семеен. Над половината притежатели на устройствата, комбиниращи телефон и PDA, са завършили университет, а 61% имат деца, установяват анализаторите.
Друго проучване разкрива, че потребителите на BlackBerry искат приложение от типа CRM (за управление на връзките с клиенти) на своите устройства, повече от всичко друго.
Мненията на притежателите на смартфони са разделени за това дали BlackBerry ги натоварва с повече работа или им дава свобода. Една трета пък не могат да отговарят на подобен въпрос.

01:21

Проектират компютри да виждат като хора

Нова разработка на MIT използва принципа на живите същества

План на Масачузетския технологичен институт може да осигури в скоро време зрение на компютрите. Екип от учени разработва модел, който използва принципа на виждане на живите същества. Ако експериментът успее, компютрите ще могат да различават хора, автомобили и други обекти в суматохата на улицата.
Подобно разграничаване на обекти, което човешкото око извършва мигновено, е изключително трудно за машините, пише pcnews.ru. С други думи, идентифицирането на предмети и оценката на рисковете, свързани с тях, е много по-сложна задача за компютъра, отколкото за хората.
Разработеният от учените на MIT компютърен модел използва около 10 милиона изчислителни елемента. Всеки от тях отговаря за изпълнението на отделна, точно определена задача в процеса на виждане. Работейки заедно, тези елементи формират единна и цялостна зрителна картина.
Подобни разработки могат да се окажат много полезни в медицината и при създаване на нови системи за видеонаблюдение. В момента, създаденият модел умее да обработва само неподвижни изображения. За да разпознава и движещи се обекти, е необходимо включване на допълнителни хиляди, ако не и милиони подпрограми, операции и алгоритми. Обработката на видео в реално време все още остава само мечта.

01:20

Хакер изобличи съдия-педофил

Шестгодишна съдебна битка завърши с присъда

66-годишният съдия от Лос Анжелис Роналд Клайн получи ефективна присъда от 27 месеца федерален затвор за пристрастието си към детската порнография. Битката в съдебната зала продължи шест години. През това време Клайн беше уволнен от работата си като съдия, поставен под домашен арест и принуден да носи гривна с радиочестотна идентификация за проследяване на движението му, съобщава The Orange County Register.
Делото срещу Клайн беше започнато след заявление на канадския хакер Брад Уилман. През ноември 2001 г. той проникнал в домашния компютър на съдията и открил порнографски снимки с участието на непълнолетни момчета, както и дневник. В него Клайн описвал сексуалните си фантазии, свързани с непълнолетни.
Канадският хакер препратил разкритата информация на една антипедофилска гражданска група, която сигнализирала полицейските власти в Ървайн, Калифорния, където живеел съдията. Последвал обиск, при който на работния компютър на Клайн били открити още порнографски материали и препратки към порносайтове.
По време на последното съдебно заседание Клайн се призна за виновен за притежаване на повече от 100 порнографски снимки с непълнолетни момчета на домашния му компютър и няколко диска, намерени в дома му, и поискал условна присъда. Молбата му обаче бе отхвърлена.
Преразглеждане на присъдата ще бъде възможно след 23 месеца в затвора. Клайн ще бъде регистриран като сексуален престъпник до края на живота му. Освен това, след излизането му от затвора в продължение на три години няма да има право да притежава компютър и да ползва Интернет.

01:20

Sun обърна тенденция на спад в сървърния си бизнес

За първи път от 2001 година насам компанията отбеляза ръст в приходите. Единствена от петте големи в сектора изпреварва нарастването на пазара и вече заема трето място

Sun Microsystems единствена от първите пет компании на сървърния пазар отчете ръст в приходите през 2006 г., който надвишава този в сегмента като цяло. Това показва статистиката на анализаторите от Gartner Group.
Приходите на Sun нараснаха с 15.4% до $5.4 млрд. през последната година, с което компанията успя за първи път от 2001 г. насам да преобърне тенденцията на спад. Този резултат отрежда на Sun трето място на пазара с дял от 10.8%, изпреварвайки Dell, който държи 10.3% и отбеляза увеличение на приходите с 0.4% до $5.4 милиарда.
Като цяло, световният сървърен пазар нарасна едва с 2% през 2006 г., за да достигне $52.7 милиарда, според данните на Gartner, изнесени в CNET. Измерен в бройки, пазарът възлиза на 8.2 милиона, което е 8,9% ръст.
На върха продължава да бъде IBM с нарастване на приходите от 1.7% до $16.9 млрд. HP е втори със спад в продажбите от 2.3% до $14.2 млрд. Fujitsu и Fujitsu-Siemens, взети заедно, са на пето място, като бележат 7% спад в приходите до $2.5 млрд.
HP е първи по брой продадени машини – 2,3 милиона. На второ място по този показател е Dell със 1,7 милиона броя, а трети – IBM с 1,3 милиона продадени сървъра през 2006 г.
Сървърите с процесори x86, като Intel Xeon и AMD Opteron, са нарастващ сегмент от години. Но през последното тримесечие на 2006-та продажбите им забавиха темп, отчита Gartner.
Анализаторите обясняват това с изчакването от страна на клиентите да се появят нови четириядрени процесори. Друг фактор за намаляване на продажбите на сървъри е навлизането в употреба на технологиите за виртуализация, които позволяват на клиентите да заменят няколко сървъра с един, работещ с различни операционни системи в отделни виртуални машини.

01:17

100-те най-стари .COM домейна

Кой е най-старият домейн в зоната .com? А кога е регистриран? Кога гигантите Hewlett Packard, Sun Microsoft, Intel и Apple са излезли онлайн? Следва списък от стоте най-стари домейни. А може би още не си бил роден :)

Дата Домейн
03/15/1985 SYMBOLICS.COM
04/24/1985 BBN.COM
05/24/1985 THINK.COM
07/11/1985 MCC.COM
09/30/1985 DEC.COM
11/07/1985 NORTHROP.COM
01/09/1986 XEROX.COM
01/17/1986 SRI.COM
03/03/1986 HP.COM
03/05/1986 BELLCORE.COM
03/19/1986 IBM.COM
03/19/1986 SUN.COM
03/25/1986 INTEL.COM
03/25/1986 TI.COM
04/25/1986 ATT.COM
05/08/1986 GMR.COM
05/08/1986 TEK.COM
07/10/1986 FMC.COM
07/10/1986 UB.COM
08/05/1986 BELL-ATL.COM
08/05/1986 GE.COM
08/05/1986 GREBYN.COM
08/05/1986 ISC.COM
08/05/1986 NSC.COM
08/05/1986 STARGATE.COM
09/02/1986 BOEING.COM
09/18/1986 ITCORP.COM
09/29/1986 SIEMENS.COM
10/18/1986 PYRAMID.COM
10/27/1986 ALPHACDC.COM
10/27/1986 BDM.COM
10/27/1986 FLUKE.COM
10/27/1986 INMET.COM
10/27/1986 KESMAI.COM
10/27/1986 MENTOR.COM
10/27/1986 NEC.COM
10/27/1986 RAY.COM
10/27/1986 ROSEMOUNT.COM
10/27/1986 VORTEX.COM
11/05/1986 ALCOA.COM
11/05/1986 GTE.COM
11/17/1986 ADOBE.COM
11/17/1986 AMD.COM
11/17/1986 DAS.COM
11/17/1986 DATA-IO.COM
11/17/1986 OCTOPUS.COM
11/17/1986 PORTAL.COM
11/17/1986 TELTONE.COM
12/11/1986 3COM.COM
12/11/1986 AMDAHL.COM
12/11/1986 CCUR.COM
12/11/1986 CI.COM
12/11/1986 CONVERGENT.COM
12/11/1986 DG.COM
12/11/1986 PEREGRINE.COM
12/11/1986 QUAD.COM
12/11/1986 SQ.COM
12/11/1986 TANDY.COM
12/11/1986 TTI.COM
12/11/1986 UNISYS.COM
01/19/1987 CGI.COM
01/19/1987 CTS.COM
01/19/1987 SPDCC.COM
02/19/1987 APPLE.COM
03/04/1987 NMA.COM
03/04/1987 PRIME.COM
04/04/1987 PHILIPS.COM
04/23/1987 DATACUBE.COM
04/23/1987 KAI.COM
04/23/1987 TIC.COM
04/23/1987 VINE.COM
04/30/1987 NCR.COM
05/14/1987 CISCO.COM
05/14/1987 RDL.COM
05/20/1987 SLB.COM
05/27/1987 PARCPLACE.COM
05/27/1987 UTC.COM
06/26/1987 IDE.COM
07/09/1987 TRW.COM
07/13/1987 UNIPRESS.COM
07/27/1987 DUPONT.COM
07/27/1987 LOCKHEED.COM
07/28/1987 ROSETTA.COM
08/18/1987 TOAD.COM
08/31/1987 QUICK.COM
09/03/1987 ALLIED.COM
09/03/1987 DSC.COM
09/03/1987 SCO.COM
09/22/1987 GENE.COM
09/22/1987 KCCS.COM
09/22/1987 SPECTRA.COM
09/22/1987 WLK.COM
09/30/1987 MENTAT.COM
10/14/1987 WYSE.COM
11/02/1987 CFG.COM
11/09/1987 MARBLE.COM
11/16/1987 CAYMAN.COM
11/16/1987 ENTITY.COM
11/24/1987 KSR.COM
11/30/1987 NYNEXST.COM

01:14

Sun Microsystems става на 25 години

Точно преди четвърт век през 1982 година четирима току-що завършили студенти основават малка фирма за компютри в Санта Клара. Scott McNealy, Bill Joy, Vinod Khosla и Andy Bechtolsheim едва ли са имали представа, че слагат основите на една голяма и мощна империя, която в наши дни знаем като Sun Microsystems. В началото те се занимават с разработката и продажба на настолни компютри, които стават доста популярни. Паралелно с тях компанията разработва и сървърни решения, които са добре приети на пазара. В края на 80-те години компанията засилва и влиянието си на софтуерния пазар. Разработката на Java, Solaris и десетки други технологии са дело на програмисти и специалисти на Sun.

01:13

Американец арестуван за споделяне на филми

Нововъведене в защитата на холивудските продукции доказа своята ефективност. Поставянето на "воден знак" върху филмите помогна за залавяването на американски ъплоудър. 27 годишният Салвадор Нюнез е задържан от ФБР за незаконното копиране и качване на филма "Flushed Away" в торент сайт. Задържаният е признал и за филма "Happy Feet," но само "Flushed Away" е открит при обиска на компютъра му. Салвадор Нюнез е взимал DVD дисковете от сестра си, която е член на журито, оценяващо филми за наградите Оскар. Честа практика е преди наградите Оскар, точно по такъв начин голяма част от заглавията да излязат в интернет пространството преди официалните DVD дати за САЩ. Според ФБР Салвадор Нюнез ще излежи максимум 3 години затвор за провинението си.

01:12

Едва 800 програми са готови за Windows Vista

Microsoft публикува списък със софтуер, който е получил "Certified for Windows Vista" или "Works with Windows Vista" статус. В него влизат общо 787 приложения, като 103 от тях са собственост на самите Microsoft. Този списък показва, че все още твърде малко компании са разработили версии на своите продукти за новата операционна система. В списъка едва 104 от програмите са получили статус "Certified for Windows Vista", който гарантира, че програмата е насочена за Windows Vista и работи безпроблемно с нея. В списъка изтъкват имена на водещи софтуерни фирми като Trend Micro, Ulead Systems, Corel, Cyberlink, ArcSoft и други. Интересен е факта, че гиганти като Adobe, Symantec, McAfee все още не са попаднали в списъка, който от Microsoft обещават да обновяват всяка седмица.

01:11

Veritas заплати глоба от $30 милиона долара

Veritas Software се съгласи да заплати глоба от $30 милиона долара на SEC (Securities and Exchange Commission), с която да реши въпроса по обвиненията за счетоводни измами с договора между компанията и Time Warner Inc.'s America Online (AOL). Veritas, собственост на Symantec от 2 Юли 2005, се съгласи да плати глобата без официално да признае невинност или вина бе оповестено в доклад на съда в окръг Колумбия, САЩ. Говорител на Symantec потвърди плащането и каза, че парите са били преведени още преди официално да се обяви решението, като подчерта, че Symantec никъде не се споменават в исковете, но като компания собственик са длъжни да поемат отговорност. Делото за неофициална сделка между Veritas и AOL, за размяна на реклами и лицензи е донесло приходи от $20 милиона долара и на двете компании от реклами в продължение на няколко години, като тези приходи не са били вписани в данъците на компаниите. Дори след уреждането на тази глоба Veritas са въвлечени в още един съдебен иск от данъчната комисия на САЩ - IRS, която изисква над $757 милиона долара глоба за неплатени данъци и $303 милиона за лихви на тези данъци. От Symantec оспорват тези обвинения и глоби.

01:11

GMail с проблеми в Европа

Миналата седмица Google загуби дело за собственост на марката Gmail в Швейцария. Съдът в Цюрих отсъди, че няма основания в обвиненията на компанията от Mountain View срещу немския предприемач Даниел Гирш, който работи с електронни пощенски услуги под името G-Mail (от Giersch mail). Все пак, решението на съда не забранява на Google да използва Gmail марката в пределите на Швейцария. За нещастие на Google г-н Гирш е регистрирал G-Mail марката в Монако и Норвегия.
От друга страна в Полша компанията се бори за gmail.pl домейна, който в момента е собственост на Grupa Mlodych Artystow i Literatow (GMAiL), група млади художници и писатели. Според представител на компаняита Google води преговори с организацията за прехвърляне на домейна.

01:10

Google с проблеми с Gmail в Европа

01:10

Процесорите с няколко ядра засилват продажбите си

В изявление на пресконференция в Bank of Amerika вице-президентът на водещият производител на x86 процесори Intel - Стейси Смит съобщи, че за последната четвърт на годината продажбите на процесори с повече от едно ядра е надминала тези на процесори с едно ядро. Според последните статистически данни повече от 50% от продадените Intel процесори са били с 2 ядра. "Може би сега е моментът, когато идва силата на няколкото ядра. В резултатите, които ще публикуваме детайлно скоро, си личи, че хората вече търсят процесори с повече от 1 ядро. Новите Core 2 Duo, Core 2 Extreme и Pentium D дават повече сила и мощ с двете си "сърца". Макар да не очаквахме, има голям интерес и към Core 2 Quad чипове, на които все още не сме засилили производството" коментира госпожа Смит.

01:08

Intel ускорява идването на 45-нанометровите процесори

Лидерът при процеорите - Intel съобщи, че ускорява производството на чипове, изработени чрез 45-нанометровата технология. Според информация, представена от Кърк Скауген, до края още на тази година ще бъдат представени първите такива процесори. Той добави, че компанията работи по нови Core Quad процесори, които ще изразходват сравнително малко енергия (около 50W) и ще бъдат кръстени Caneland. Очаква се и появата на 45-нанометрови Xeon-и, които ще използват ядрата на тъй наречения Penryn. Те ще разполагат с 1600 MHz FSB (Front Side Bus) и ще работят на 3.0 GHz. Всички тези нови процесори ще трябва да се конкурират с новата 4-ядрена система, която подготвят от конкурентите AMD.

01:07

G90 - умаленият наследник на G80

След като успешно пуснаха на пазара първите видео карти, базирани на новия G80 чип, и подготвят още нови такива, от NVIDIA започнаха да мислят върху следващия чип, с който ще изненадат своите фенове. Според източници, близки до компанията, G90 ще бъде базиран на G80, като единствено технологията ще бъде 65-нанометрова. За тази цел от NVIDIA са започнали да водят преговори с TSMC, които ще помогнат в производствения процес. Като резултат новите чипове ще работят на доста по-големи честоти, което заедно с поддръжката на GDDR 4 памет ще им даде допълнителна мощ. Специалистите коментират, че сегашните видео карти са направени с 90-нанометрова технология. Според тях NVIDIA наистина обмисля да слезе на заветните 65 нанометра, като пропусне стъпката от 80 нанометра, защото няма да се усети голяма разлика - едва ли ще се достигнат честоти над 700 MHz. Ако от NVIDIA успеят да направят 65-нанометров чип това ще им даде възможност да направят контролера 512-битов, което допълнително ще увеличи още производителността и възможностите на чипа. Очаква се до края на годината да знаем дали всички тези предположения и мнения на специалистите ще се окажат верни.

01:06

160 GB SSD хард диск от Adtron
През последните няколко месеца Flash Solid State Disk (SSD) предизвикаха голям интерес у мобилните потребители. До сега няколко производителя представиха такива дискове с капацитет 16, 32 и 64 GB. Adtron направи стъпка напред като анонсира новия си 2.5-инчов SSD хард диск с капацитет от 160 GB. Той ще се предлага в два варианта - с IDE (I25FB) и Serial ATA (A25FB) интерфейс. Четенето от дисковете става на скорост 70 MB/s, а записването - 60 MB/s. Устройството поддържа технологии като ArrayPro Performance Engine и Erasure Data Security, които добавят допълнителна производителност и сигурност към хард диска. Все още няма информация за цената на новия хард диск и кога той ще се появи на пазара.

01:01

FujiFilm с нова линия фотоапарати


Един от основните проблеми при нова линия фотоапарати, а именно, че винаги първият модел е значително по-слаб от останалите, е на път да бъде решен от FujiFilm. С модела си FinePix A820 компанията се опитва да смени тази практика, устройството разполага с забележително добър Fujinon 4x оптичен зум и ISO 800 чувствителност при поддръжка на пълната резолюция, която е 8.3 мегапиксела. Имате възможност софтуерно да избирате между 14 режима на снимане, като снимките можете да разглеждате на 2.5 инчов LCD дисплей, устройството е снабдено с 10МВ вградена памет и може да записва клипчета с QVGA качество при 30 кадъра в секунда и моно звук. FujiFilm FinePix A820 ще можете да намерите на пазара през месец юни тази година с цена $290.

00:56

Firefox губи дял от пазара на браузъри

Тенденцията на спад започна още през май 2006 г.

От 14% на 13,7% е намалял делът на Firefox през януари. Тенденцията на спад при браузъра с отворен код започна още през май 2006 г., писа pcnews.ru, позовавайки се на pcworld.com. И преди, Firefox е преминавал през подобни колебания, така че няма основания за безпокойство у потребителите, посочват анализатори.
В същото време използването на браузъра на Apple нарасна от 4,2% през декември до 4,7% през януари. Преходната година Safari държеше 3,1% от пазара. Според специалистите от Net Application, увеличението на дела на Safari се дължи на ръста в използването на операционната система Mac OS X.
В момента Windows XP и Internet Explorer заемат лидерска позиция на пазара. Но и тук има спад. През януари използването на браузъра на Microsoft е намаляло от 85% до 79,8%. Наскоро пуснатата операционна система Vista обаче набира скорост и вече достига 0,2% от пазара, което предполага ръст на новия Internet Explorer.

18:18

Търсят улики за убийство в MySpace

Секс, наркотици, ченгета и... интернет в черната хроника

Полицейски служители, разследващи убийството на тийнейджърка, чието тяло беше открито през седмицата на един плаж в Южна Австралия, започнаха да претърсват нейната страница в уеб сайта MySpace. Те се надяват да открият улики или следи, водещи към нейния убиец.
Тялото на 15-годишната Карли Райън беше открито напълно облечено в плитките води на залива “Конска подкова” в Аделаида, Южна Австралия, съобщава Sidney Morning Herald. Полицията отказа да даде подробности за начина, по който е убита, но съобщи, че тийнейджърката е видяна в компанията на трима младежи в северната част на залива в нощта, преди тялото да бъде открито.
Местен вестник писа, че личната страница на Райън в сайта MySpace е станала част от усилията на полицията да проследи нейния убиец. Споменава се, че тя е отваряла страницата си, наречена "Synthetic.Slut" (“Синтетична повлекана”) в деня, преди откриването на тялото й.
Полицията обаче отказа да коментира разследването на убийството, нито пък дали то има връзка със страницата на Карли в MySpace. В популярния сайт могат да се видят графични изображения на вързани жени, хора, които си инжектират наркотици, както и снимка на окървавена жена с дървен кръст, забит в гърлото й.
15-годишното момиче е посочило на уеб сайта, че интересите й са “наркотици, пушене, музика, щуротии, закачки, душове, грим, секс." Вестникът пише, че полицейското разследване е затруднено от факта, че много от страниците на приятелите на Райън в MySpace са със статут “частни”, което означава, че достъп до тях имат само ограничен кръг доверени приятели.

18:17

Супер бърза графична памет показа Samsung

Ще ускори приложения като игри, проектиране и видео редактиране

Карта за графична памет, която ускорява с две-трети трансфера на данни, показа Samsung. Произведена по 80-нанометров процес, картата 4Gb/s GDR4 работи на 2.0GHz и е със 66% по-бърза от сегашните комерсиални решения, вкл. и тези на Samsung, съобщава theregister.com.
Новата графична памет с плътност 512Mb използва 32-битова шина за данни и JEDEC стандарт за намаляване на шума на сигнала. В момента са достъпни тестови образци на паметта, като тя вече е заинтересувала производителите на графични процесорни блокове. Според Samsung, новата памет ще ускори значително приложения като игри, проектиране и видео редактиране.
Миналия месец пък Samsung обеща, че ще започне масово производство на първите 50-нанометрови 16Gb NAND флаш чипове през настоящото тримесечие. Те използват дизайн с клетки на няколко нива, който позволява да се увеличи капацитета на паметта в даден размер. Освен това новият чип удвоява размера на страницата до 4KB, за да премества повече данни за секунда.

18:17

Гъвкава клавиатура, пък и двустранна...

Още един необикновен продукт търси мястото си на пазара

Гъвкавата клавиатура, която неотдавна изобрети компанията Eleksen, се оказа, че е и двустранна. Това е поредният експеримент с компютърни аксесоари, който се опитва да отговори на специфични нужди на потребителите.
На едната страна на необичайния продукт е разположена познатата клавиатура с QWERTY подредба, а на обратната – блок с цифров клавиши, както при калкулатор, съобщи pcnews.ru. На задната страна има още бутони за навигация в менюто и за възпроизвеждане на мултимедийно съдържание.
Доколко полезен може да бъде такъв нестандартен и дори екзотичен продукт? Вероятно би допаднал на потребителите на мобилни устройства, на които им липсва пълноценна клавиатура. Изобретението на Eleksen се сгъва и може да се побере в джоб, така че е удобно за носене навсякъде като един мобилен аксесоар.
Клавиатурата се захранва от USB интерфейс. Все още обаче не е известна цената на гъвкавия продукт, която може да се окаже както стимулиращ, така и спиращ фактор за неговото приложение.

18:16

ЮАР минава на свободен и отворен софтуер

Правителството прави "първата копка" следващия месец

Правителството на ЮАР съобщи в четвъртък, че ще се откаже от частния софтуер и ще предприеме нова политика и стратегия, основана на свободния и отворен код. Според новия план, всякакъв вид софтуер, разработван за или от правителството, ще бъде базиран на отворените стандарти.
Възприемането на отворени стандарти само по себе си не означава решенията да бъдат непременно свободни или с отворен код. Но намерението на правителството е именно да замени настоящия си софтуер със свободен такъв и с отворен код, съобщи ecommercetimes.com. Властта в ЮАР смята, че тази стратегия, наред с другите взети мерки, ще намали разходите на администрацията и ще подобри локалните ИТ умения.
Всички големи ИТ дистрибутори в ЮАР подкрепят инициативата и са съгласни да участват в разработването на свободен софтуер с отворен код, твърдят източници от правителството. Засега не са обявени крайни срокове за проекта, но с инсталирането на нов офис пакет през следващия месец ще бъде даден старт на промяната.
Употребата на софтуер с отворен код се разглежда като възможност от много администрации и особено тези извън САЩ. Решението да се премине към отворен код не винаги е породено от това, че софтуерът е свободен, посочват от компанията за проучвания и анализи Illuminata.

18:16

Alcatel-Lucent осъди Microsoft за 1,5 милиарда долара

Делото касае използването на технологията за MP3 компресия. Microsoft твърди, че я притежава законно. Но не така мислят нейните опоненти и съдът в Сан Диего. Случаят може да се разрасне и към други компании

Решение на съда в Сан Диего оцени щетите за Alcatel-Lucent от всеки продаден Windows PC от 2003 година насам на 1,5 милиарда долара. Случаят може да се разрасне още повече, ако компанията започне да преследва по съдебен път и други ИТ вендори, които използват широкоразпространената MP3 технология.
Проблемът датира от 2003 година, когато Lucent съдеше производителите на компютри Dell и Gateway за употребата на въпросната аудио технология. Microsoft се включи в свадата и оттогава е замесена в разрастващата се законова битка с Lucent (сега Alcatel-Lucent).
Microsoft твърди, че е лицензирала законно MP3 технологията от компанията Fraunhofer, за което й е платила 16$ милиона. Fraunhofer, която участва в разработването на MP3 технологията за компресия заедно с Bell Labs на Lucent, даваше лицензи на други компании да използват нейната интелектуална собственост на аудио формата в своите продукти. След това фирмата прехвърли правата за даване на лицензи за MP3 на Thomson.
Голям брой технологични компании, вкл. Apple, Intel и Texas Instruments лицензираха MP3 технологията, според MP3licensing.com на Thomson. От Apple засега не коментират постановлението на съда.
Съдебното постановление в четвъртък се отнася само до част от обвиненията за нарушаване на патента на Alcatel-Lucent. Microsoft отвърна на удара, като повдигна обвинения срещу Alcatel-Lucent по същия случай, а освен това предприе действия и в други съдебни окръзи. Microsoft обвини Alcatel-Lucent и пред Международната Търговска Комисия.
CNET цитира адвоката на Microsoft Том Бърт, който казва, че случаят е само част от големия скандал между компанията, която представлява, и Alcatel-Lucent за интелектуалната собственост. Скандал, който започнал с агресивни действия на Alcatel-Lucent срещу клиентите на Microsoft, а по-късно и срещу самата компания.
Според Microsoft, решението на съда не било подкрепено от каквито и да е факти, позоваващи се на закона. Компанията заяви, че ще обжалва, ако се наложи. От софтуерния гигант добавиха, че около половината от щетите са за продажбите на Windows в чужбина, което може да повдигне отделен казус за патента. Случаят, който в момента се гледа пред Върховния съд, има за цел да определи дали трябва и за продажбите в чужбина да важи американският патентен закон.
Представител на Alcatel-Lucent, от друга страна, похвали постановлението на съда, като каза, че компанията е имала силни аргументи в своя полза.
От Microsoft заявиха, че решението на съда е разочароващо не само за тях, но и за стотиците други компании, които са лицензирали MP3 технологията. Според гиганта от Редмънт, това решение ще позволи на Alcatel-Lucent да повдигне обвинения срещу много други фирми, които са закупили лицензионните си права от Fraunhofer.
Alcatel-Lucent засега не коментира слуховете, че може да повдигне дела и срещу други фирми, използващи технологията.

18:15

Мобилна секс услуга спря под натиск от църквата

Бойкот на католици вразуми оператор в Канада

Под натиска на клиенти и на католическата църква, канадски мобилен оператор от Ванкувър беше принуден да прекрати предлаганата от него в продължение на само един месец услуга на доставяне на порнографски материали на абонати, съобщава на своя уеб сайт вестник Toronto Star.
Telus, втората по големина телефонна компания в Канада спря програмата, която доставяше по безжичен канал порно по заявка на мобилни телефони, след като към нея заваляха оплаквания от страна на клиенти, акционери и религиозни групи, в това число и католическата църква. Порнографските снимки се предлагаха по 3 долара, а видео клипове с продължителност от две до три минути струваха на потребителите по 4 долара. Услугата предоставяше на клиентите си и съдържание от Playboy TV, Sex TV и канала Hustler.
Преди спирането на услугата, архиепископ Реймънд Русин разпространи в Интернет видео изявление, в което осъди остро програмата за изпращане на порнографски материали на мобилни телефони. Той нареди на всички католически църкви и училища да обявят бойкот на Telus, докато предоставя сексуалната услуга. Архиепископът, чиято епархия обхваща повече от 400 000 енориаши, призова също така всички католици и “загрижени канадци” да се обявят против мобилните порно програми.
Срещайки тази съпротива, Telus избра да спаси своя имидж и във вторник вечерта прекрати програмата, според сведения на Toronto Star. Това беше първият канадски мобилен оператор, който тества концепцията за “мобилни секс телефони”. По предварителни оценки на фирмата за изследвания SeaBoard Group, към 2008 г. този пазар глобално ще генерира 900 млн. долара.

18:14

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

ПриятелиАрхив

Последни новини

Линкове

Реклама
СтатистикаCheck PageRank