News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Процесорът преди 35 години и сега – 25 000 пъти разлика в скоростта

Първият процесор Intel 4004 работеше на 108 KHz. Днес най-новите 4-ядрени чипове оперират на 2,66 GHz
Ако се огледаме наоколо, ще видим, че светът е пълен с микропроцесори. Сутрин се събуждаме с помощта на будилник, управляван от микропроцесор, ставаме и пускаме радиото, което се управлява от микропроцесор, закуската ни също се приготвя на печка, управлявана от микропроцесор. До училище или до работа стигаме с кола, чийто двигател се управлява от микропроцесор, работим на компютър и общуваме чрез мобилни телефони, също управлявани от микропроцесор...
Преди 35 години, на 15 ноември, 1971, след двегодишно развитие Intel анонсира появата на първия микропроцесор, който може да бъде програмиран от потребители. Това е Intel 4004, който постави началото на “електронната революция”, променила света безвъзвратно, посочва с основание Intel.
Сега, след толкова време, светът наистина е доста променен. ИТ индустрията преминава в ера, когато енергийно-ефективната производителност е важна за всички пазарни сегменти и устройства.
Тази година Intel представи технологични нововъведения, за които твърди, че са революционни, в няколко области. Двуядрените процесори вече доминират в технологичния свят. Процесорите Intel Core 2 Duo и Intel Core 2 Extreme предлагат над 40% по-висока производителност и повече от 40% по-голяма ефективност от предишните най-добри процесори.
Но най-новите софтуерни приложения, научни изследвания и компютърни игри изискват повече. Затова Intel сега представя най-добрия, по думите на компанията, процесор в света за настолни компютри – Intel Core 2 Extreme Quad Core.
Кои са най-интересните факти от света микропроцесорите на Intel?
Моделът 4004 е пуснат през 1971 г. и работи на честота 108 килохерца. Днешният Core 2 Duo оперира с честота над 2 GHz. Ако пренесем тази разлика в света на автомобилите, увеличението на скоростта би било толкова голямо, че от Сан Франциско до Ню Йорк ще се стига за около 10 секунди (като се има предвид, че през 1971 г. средната скорост на колите е била 97 км/час, а разстоянието между Сан Франциско и Ню Йорк е 4827 км).
Intel Core 2 Duo се състои от впечатляващите 291 милиона транзистора. За сравнение, ако всеки транзистор беше колкото зрънце ориз, това количество щеше да е достатъчно за обяда на около 8% от жителите на София.
В момента 4-ядреният процесор Intel Core 2 Extreme Quad Core се състои от 582 милиона транзистора. Ако използваме същото „оризово” сравнение, това ще стигне за един хубав обяд на около 16% от жителите на София.
За 1 час работа лаптоп с процесор Intel Mobile Core 2 Duo изразходва енергия, която микровълновите печки консумират за 1 минута, разкрива Intel.
Базиран на 65-нанометрова технология, процесорът Intel Core 2 Duo има толкова фина структура, че диаметърът на една редица от около 1 400 транзистора, събрани един до друг, е колкото човешки косъм.

00:13

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank