News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Пролуки в сигурността на Firefox разкриха експерти

Кражба на файлове и фишинг са рисковете за потребителите

Два дефекта във втория по популярност барузър Firefox бяха открити тази седмица от SecuriTeam, подразделение на Beyond Security.
Първият бъг се намира в "pop-up" блокера на Firefox, според изявление на експертите от понеделник. По принцип браузърът не позволява на уеб сайтовете да имат достъп до файлове, които са съхранени на компютъра. Но това ограничение не важи, когато потребителят на Firefox изключи ръчно "pop-up" прозорците. В резултат на подобно действие, хакери могат да използват открития дефект, за да откраднат съхранени локално файлове и персонална информация.
Възможен сценарий за подобна атака е потребителят да кликне върху злонамерен линк. На екрана ще излезе подкана с молба за позволение да се появи "pop-up" прозорецът, за да се гледа някакъв видео файл или да се свали такъв. Ако потребителят разреши това, хакерският файл ще се зареди, благодарение на дефекта на браузъра, което ще позволи на атакуващия да чете локалните файлове на потребителя.
Този дефект се отнася само за версиите на Firefox преди пуснатата наскоро Firefox 2.0.
Вторият дефект, обявен от SecuriTeam в сряда, засяга фишинг защитата на Firefox. С тази уязвимост един умел фишър може да заблуди браузъра, като го накара да повярва, че фалшивият сайт в действителност е сигурен, добавяйки специфични символи в URL на своя уеб сайт. Фишинг проблемът засяга настоящата версия на Firefox 2.0.0.1.

16:39

BitDefender призната за най-бързо развиваща се при антивирусите

Румънската компания е постигнала ръст, по-голям от този на останалите играчи на пазара на решения за сигурност. Това сочат данните от доклад на IDC за 2005 г.

IDC позиционира BitDefender като най-бързо разрастващ се производител на решения за сигурност в своя доклад „Световна прогноза за производството на антивирусен софтуер 2006-2010 и Анализ на ИТ-пазара за 2005 година”, съобщиха днес от румънската компания, която оперира по целия свят.
IDC прогнозира ръст на пазара на антивирусни програми от 4.3 милиарда американски долара през 2005 г. на $7.3 милиарда през 2010 г. Това представлява увеличение от 11% годишно. За 2007 година IDC очаква ръст на пазара за решения за сигурност от 13.6%.
Годишният приход на BitDefender нарасна със 123.7% между 2004 и 2005 година – ниво, което е по-голямо от това на всеки друг производител на решения за сигурност в света. Според доклада на IDC, по приходи от корпоративни клиенти за периода 2004-2005 г., BitDefender оглавява списъка със 73%. През същия период BitDefender отбелязва ръст на приходите от потребители със 154.1%, като по този начин реализира дял от 1.3% от пазара и се явява 6-ти най-голям производител на решения за сигурност за частни клиенти.
BitDefender постига нива от 176.7% ръст на приходите си от частни клиенти в периода 2004-2005 година. Тези показатели за растеж поставят BitDefender на челните позиции спрямо останалите компании на ИТ-пазара, посочват от компанията.
За големия растеж допринася стъпването на BitDefender на американския пазар, където инвестициите в защитен софтуер са с най-високи нива.
„Докладът на IDC позиционира BitDefender като най-бързо разрастващата се компания производител на решения за сигурност за периода 2004-2005-та година. От 2005-та насам обаче ние увеличихме продажбите си драстично, защото привлякохме нови партньори, намерихме нови пазари – основно на северноамериканска територия и магазини като Fry`s и CompUSA. Също така увеличихме персонала и маркетинг екипите си навсякъде по света и сме в процес на откриване на нов офис в Калифорния”, каза Флорин Талпс, президент на BitDefender.
Северна Америка бързо се превръща в един от най-важните региони за BitDefender като пазарен потенциал и възможности за реализиране на приходи. Постъпленията на компанията там за 2006 г. са нараснали с 650%. Прогнозите за 2007-ма сочат увеличение от 150%.
Също така BitDefender реализира множество успехи и на международните пазари. Във Франция, например, BitDefender е на първо място по продажби на дребно на антивирусен софтуер, като решенията се предлагат във всички големи магазини и мрежи – FNAC, Cora, Carrefour, Auchan. В Германия BitDefender се подрежда на четвърто място в същия сегмент. Компанията отчита ръст в продажбите и в Нова Зеландия, Южна Африка и Австралия.
„Някои от най-големите световни разработчици на софтуер осъзнават потенциала, който базираните в Румъния технологични компании притежават за развитието на решения за сигурност. Румънските технологии все по-често вече превъзхождат тези, произвеждани от лидерите на пазара. Имайки това предвид, гледаме оптимистично в бъдещето и твърдим, че BitDefender ще продължи да предлага на корпорациите и потребителите най-добрите решения за сигурност, докато се утвърждава като световен лидер на ИТ-пазара”, каза Флорин Талпс.

16:38

Електронните паспорти улеснявали убийците

Килърите могат да следят жертвата и да взривяват

Паспортите от нов тип с вградени чипове за радиочестотна идентификация (RFID), наричани „електронни паспорти“, ще трябва да се сменят не на десет години, както е обичайно, а на всеки две години.
Такива опасения притесняват членовете на британския парламент. Те не са сигурни в дълготрайността на компонентите, използвани при производството на електронните паспорти, съобщава вестник The Times. Освен това се чуват гласове, че електронните паспорти ще улеснят поръчковите убийци в техните злокобни мисии.
Оказва се, че гаранцията на чиповете е само две години. Освен това, не е известно дали тези чипове ще издържат сериозно натоварване, ако например, собствениците на електронни паспорти пътуват често.
Властите се опасяват, че любителите на пътешествия могат да се сблъскат с технически затруднения, когато през пролетта на аерогари и железопътни гари се инсталират по-усъвършенствани скенери за обработка на данни от електронни паспорти. Притесненията им идват от факта, че не са направени предварителни тестове с достатъчно много потребители.
В момента електронни паспорти са издадени на четири милиона жители на Великобритания. Трябва да се отбележи, че много експерти вече изказаха опасенията си относно защитеността на данните, които се съхраняват в тези паспорти.
На миналогодишната конференция Blackhat 2006 експерти по сигурността даже предупредиха за възможно повишаване на поръчковите убийства, осъществени чрез кражба на данни от електронни паспорти.
Специалисти в областта на безжичните връзки смятат, че вграденият в паспорта чип позволява на престъпниците да научат самоличността на притежателя на електронния документ от разстояние. Това на свой ред може да създаде нова практика при поръчковите убийства: достатъчно ще бъде килърите да поставят взривно устройство на пътя на следвания обект и да го настроят да избухне в близост до засечения чип.

16:37

SiS е готов с чипсети за Vista PC от висок клас

Новите модели поддържат дигитални медийни центрове

Тайванската компания SiS обяви три различни чипсета за новата операционна система Windows Vista Premium Edition. Моделите SiS672FX и SiS672 са проектирани за десктоп PC, докато чисетът SiSM672MX е предназначен за лаптопи.
Освен че са стабилни и сигурни при сърфиране в Интернет, редактиране на документи, при работа с е-поща и мигновени комуникации, по думите на компанията, новите чипсети поддържат функциите Media Center, вградени във Vista Home Premium и Ultimate Edition.
Тези функции позволяват на потребителите да създават дигитални медийни центрове, включващи музика, телевизионни програми, филми, видео и фото галерии, както и игри. В допълнение, Vista системите могат да се свързват към конзолите за игри Microsoft Xbox 360 с цел споделяне на съдържание в няколко стаи от дома.
Vista сертификацията на чипсетите на SiS означава също, че те поддържат новия потребителски интерфейс Aero. Освен че осигурява по-добра визуализация, Aero помага на потребителите да организират по-лесно приложенията и файловете си.
В двата чипсета за десктоп РС е интегрирана технологията Mirage3+, която осигурява отлична 2D и 3D графика на системите с Windows Vista Premium Edition, твърди компанията.
SiS672FX и SiS672 поддържат процесори Intel Core 2 Duo, Pentium D, Pentium 4 и Core 2 Quad, както и FSB скорости до 1066MHz и 800MHz, респективно. И двата чипсета поддържат памети DDR2-667 и всеки от тях е снабден с един PCI Express x16 интерфейс с пропускателна способност до 4GB/s.
Моделът SiSM672MX за ноутбуци също интегрира технологиите Mirage 3+ и Real Video. Чипсетът поддържа процесори Intel Pentium M, памети DDR2-667 и един PCI Express x16 слот. В допълнение мобилният чипсет използва технологията Advanced Power Management за намаляване на консумацията на лаптопите.
SiS предлага и чипсети за системи от по-нисък клас с Windows Vista Basic Edition. Това са моделите SiS671FX, SiS671 и SiSM671MX за Intel десктоп РС и SiSM671MX за Intel лаптопи.

16:36

Маршрутизатор на D-Link поддържа 3G и Wi-Fi

С DIR-450 мобилният потребител създава мрежи в движение

Компанията D-Link изкара на пазара нов 3G мобилен маршрутизатор. Моделът DIR-450 позволява на всеки мобилен потребител да създаде в движение безжична мрежа за споделяне на Интернет достъп.
С помощта на DIR-450 ще можете лесно и бързо да създадете сигурна безжична мрежа и да предоставите на включилите се в нея достъп до Интернет посредством клетъчен сигнал. Интерфейсът Wi-Fi обезпечава възможност за взаимодействие с устройства по стандарта 802.11b/g.
От компанията са се погрижили и за сигурността посредством поддръжката на WEP, WPA и WPA2. В допълнение, 3G мобилният маршрутизатор използва SPI и NAT защитни стени, за да се предотвратят потенциални атаки.
Освен с безжичен интерфейс, устройството разполага и с четири-портов Ethernet 10/100 комутатор. Цената, на която ще се предлага моделът DIR-450, е около 300 долара.
D-Link съобщава и за DIR-451, който е аналогичен на 450, с тази разлика, че е ориентиран за работа с UMTS/HSPDA. За момента моделът още не се предлага и не е обявена цена.

16:35

Motorola разширява бизнеса си на пазара за DSL продукти

Компанията приключи придобиването на Netopia Inc. $208 млн. сделка ще засили позициите й като доставчик на оборудване за дома и офиса за оператори

Motorola, Inc. обяви, че е приключила покупката на Netopia, Inc. с транзакция за $208 милиона. Новата придобивка на гиганта е един от водещите играчи на пазара на потребителско оборудване за телекомуникационни оператори, софтуер за отдалечено управление и услуги за операторите.
Netopia предлага пълно портфолио от продукти за DSL мрежи, вкл. жични и безжични модеми, рутери и шлюзове. Те се използват за доставяне на глас, видео, данни и други услуги до домовете и офисите.
Сделката ще позволи на Motorola да проникне по-дълбоко на пазара за широколентови DSL услуги. Портфолиото от продукти за оператори на Netopia разширява съществуващите решения на Motorola за IPTV услуги.
С комбинацията от двете линии компанията ще може да предложи на операторите пълен пакет от широколентови устройства за дома и софтуер за отдалечено управление, вкл. и поддръжка на медия хъбове, гласови шлюзове и IP устройства.
Двете компании подписаха предварително споразумение за сливане през ноември 2006 г. По силата на него сега Motorola придобива всички акции на Netopia. Транзакцията приключи във вторник, след одобрение на сливането от акционерите на Netopia.

16:35

AMD сваля цени и пуска по-мощни Opteron-и

Компанията добавя и нов процесор Athlon за $138

Производителят на процесори AMD намали цените на своите сървърни чипове Opteron с до 30%. В допълнение, компанията пуска нови по-мощни модели към съществуващите линии, вкл. и такива с висока ефективност (HE), съобщи digitimes.com.
Моделът Opteron 8220 SE поевтинява от $2149 на $1514 и същевременно серията се обогатява с новия модел 8220 на същата цена. Цените на останалите модели от линията 8000 падат с 20-30%. При високоефективните чипове AMD добавя модела Opteron 8128 HE с цена $1340.
В серията 800 производителят пуска нов двуядрен процесор Opteron 890 на цена $1514 и спира модела от най-нисък клас 865. Всички модели от серията поевтиняват, вкл. едноядреният Opteron 850 (до $523) и НЕ вариантите. Премахва се от списъка и моделът 848 HE.
Сериите процесори 2000 и 200 се сдобиват с нови членове, съответно Opteron 2200 с цена $698, 2218 HE за $611 и двуядрения Opteron 290 на цена $698. AMD няма да продава повече моделите 246.
Нови процесори има и в серията 1000 и това са Opteron 1220 с цена $545, както и пет HE версии на други модели.
Същевременно AMD добави и нов Athlon 64 X2 3600+ към линията двуядрени процесори за десктоп компютри с цена $138.

16:33

Интернет "тапия" доказва полово здраве

Пускат първа по рода си услуга за социални мрежи

Компанията CheckTonight LLC пусна първа по рода си онлайн услуга, която използва социалните мрежи в Интернет. Услугата окуражава хората да си правят тестове и да показват негативните си резултати за СПИН и други болести, предавани по полов път на потенциални сексуални партньори.
Д-р Майкъл Ковалски, председател на медицинския консултативен съвет на CheckTonight обяснява, че един на всеки пети американец на възраст над 12 години страда от венерическо заболяване. 90% от болните не знаят, че са носители на инфекция. В Ню Йорк СПИН-ът се превърна в убиец номер едно за мъже на възраст между 25 и 44 години.
Хората трябва да настояват за доказателство преди да се съгласят на интимни контакти, смята докторът. Мисията на CheckTonight е да наложи тестовете за венерически болести и СПИН и огласяването на резултатите като едно социално задължение, широко възприето по целия свят.
Д-р Ковалски, гинеколог с повече от 30 години клиничен опит в диагностициране и лечение на болести, предавани по полов път, обяснява, че CheckTonight осигурява още един слой на защита, в допълнение към използването на кондоми. Безопасният секс започва преди да надделеят страстите, казва спецът. CheckTonight се надява, че нейната нова услуга може да има много голям принос за здравето на световното общество.
Членовете на CheckTonight обществото могат да се тестват за болести, предавани по полов път, при своите домашни лекари или в някоя от над 2000-те частни лаборатории в САЩ, а резултатите да се изпратят директно на сайта, който е защитен. Достъп до данните имат само регистрирани негови членове, които влизат с парола.
По-рано, доказването на негативни резултати от тестове изискваше да се разнася документ от лаборатория, което не беше удобно и лесно можеше да се фалшифицира. Сега CheckTonight осигурява онлайн здравни сертификати с гарантирана автентичност в защитена и криптирана мрежа в Интернет.
Резултатите от тестовете могат също така да бъдат привързани към профилите на членовете на сайтовете за социални контакти и запознанства. Следващият месец ще бъде пуснато и приложение за мобилни телефони, което ще позволява на членовете да обменят резултати в барове, клубове и университети.
Неотдавна Световната здравна организация и центровете за контрол и превенция на заболяванията стигнаха до заключението, че тестването е най-ефективното средство за контролиране на разпространението на СПИН и болести, предавани по полов път.

16:30

Microsoft опъна Vista на китайски небостъргач

Реклама на новата ОС се плъзга по 421-метровия Jin Mao в Шанхай

Най-голямата реклама на новата операционна система Vista се намира на един небостъргач в Азия. Тя буквално е опъната по цялата височина на 421-метровия Jin Mao в китайския град Шанхай, съобщи pcnews.ru.
Явно от Редмънд не жалят пари за реклама, но анализаторите се питат защо безпрецедентна кампания се прави точно в Китай, където е известно, че процъфтява софтуерното пиратство.
Според вече изнесени данни, в най-многолюдната страна на света всеки може да си купи копие на новата ОС срещу един американски долар.
Дали обаче огромният надпис “Windows Vista” на небостъргача Jin Mao ще накара китайците да спазват закона и да си купуват легални версии на систeмата?

16:26

AMD ще догонва Intel с шеф на производството, идващ от IBM

Ветеранът Дъглас Гроуз заема мястото на Дарил Острандър. Компанията ще започне 45-нанометрово производство на процесори след 18 месеца

Вторият по големина доставчик на процесори AMD назначи за мениджър на производството ветерана от IBM Дъглас Гроуз. Така компанията се надява да продължи възхода си от последните години.
След като Дарил Острандър, старши вицепрезидент по разработването на технологии, производство и доставка, се пенсионира, Гроуз заема неговото място. Подобреното производство беше една от основните опори на обрата, който осъществи AMD в последните пет години.
От историческа гледна точка компанията се препъваше периодично, поради неспазване на сроковете или проблеми в производството. Ситуацията започна да се променя под ръководството на Бил Сигел и продължи при Острандър.
В момента AMD редовно печели награди и похвали за своето производство. Компанията въведе метода Automated Precision Manufacturing (APM), който й позволи да прави фини настройки в процеса на производството. В миналото, производителите на полупроводникови компоненти трябваше да пускат първо пробна продукция, да прегледат резултатите и чак след това да направят настройки за окончателното производство. APM позволява на AMD да поправя проблемите много по-бързо.
Новият шеф Гроуз също така ще ръководи сключванията на партньорства между AMD и наети производители на чипове. От миналата година сингапурската компания Chartered Semiconductor започна да произвежда микропроцесори от името на AMD.
Избирането на човек от IBM за шеф на производството е естествен ход от страна на компанията. IBM и AMD са свързани от дългосрочен съюз за разработване на производствени технологии. Значителен брой от мениджърите на AMD идват в компанията от IBM.
Следващото голямо предизвикателство за AMD ще е преминаване към масово производство на 45-нанометрови чипове. Те ще са коренно различни в много отношения от настоящите, произвеждани по 65-нанометров процес. Една от големите промени е, че транзисторните гейтове, които контролират потока от електрони, ще бъдат направени от метал, а не както досега от силиций.
От AMD казват пред CNET, че ще започнат 45-нанометровото производство след 18 месеца, а не след 2-2.5 години, както компанията правеше досега при преминаване от един производствен процес към друг. Според анализатори от консултантската фирма VLSI Research, AMD вече е намалила препятствията, стоящи на пътя на масовото производство на 45-нанометрови чипове и тази тяхна цел е „определено изпълнима”.
Конкурентите в индустрията също забелязаха, че почти няма компания, която за последните десетилетия да е напреднала толкова бързо в производството. Ако AMD успее да реализира новата си цел, тя вероятно ще намали дистанцията от Intel от малко повече от година на само шест месеца при преминаване към нови технологии.

16:24

Шофьорите в САЩ ще си правят сами диагностика

Услуга с цена $15 проверява колата за 10 минути

Нова услуга ще позволи на шофьорите сами да си правят диагностика на колите. За по-малко от 10 минути и само за 15$ SAM сканира системата за диагностика (OBD - On Board Diagnostic) на автомобила и принтира на момента разбираем отчет, който показва съществуващи или потенциални проблеми на двигателя, трансмисията, системата за безопасност, шасито и още много други.
Автомобилистите могат да спестят време и пари, свързвайки колата си със SAM, когато подозират, че има проблем с нея или просто искат да знаят в какво състояние се намира. SAM (от Smart Auto Management) проверява над 2000 грешни кодове, за да даде на шофьора същата информация, която получава и авто механикът.
„Това е велик ден за шофьорите, след като вече имаме SAM”, каза говорителят на едноименната компания Марио Андрети. „Всеки притежател на кола трябва да използва SAM, когато нещо светне на таблото му или преди да поеме на дълго пътуване. SAM ви дава принтиран доклад, преди да отидете с колата си на механик, което е много полезно. А ако видите кола втора употреба, която искате да закупите, SAM ще ви разкаже нейната истинска история”, обяснява Андрети.
Преди SAM шофьорите нямаха лесен достъп до OBD системата на колата си. Новото устройство им позволява да взимат разумни решения, които могат да намалят разходите за поддръжка на колата и в същото време да увеличат безопасността по време на пътуване, казва Арт Якобсен, програмен директор на SAM LLC, която е филиал на Environmental Systems Product Holdings (ESP).
Когато шофьорите отбият в един от киоските на SAM, те ще бъдат инструктирани чрез видео как да осъществят процеса от 4 прости стъпки:
1. Да сложат кредитна или дебитна карта в системата за сигурност на SAM;
2. Да сканират идентификационния номер на колата (Vehicle Identification Number VIN) с баркод скенера на SAM;
3. Да свържат устройството за диагностика на SAM с отвора на OBD на колата;
4. Да получат разбираем доклад за състоянието на колата, който е изцяло на английски език със съответната терминология. SAM извършва плащането само, след като докладът е принтиран.
Атрактивната услуга засега е достъпна в САЩ. Киоски на SAM са разположени в центрове за тестване в Атланта, Далас, Хюстън и Северна Калифорния.

16:23

Забраниха тайно ровене в компютри

Полицаите в Германия ще се нуждаят от закон

Федералният съд в град Карлсруе, Германия забрани на полицията да използва софтуер, за да претърсва дистанционно твърдите дискове на компютрите на заподозрени субекти в Интернет. Забраната остава, докато парламентът не приеме специален закон, който позволява използването на тази техника, предава Асошиейтед Прес.
Все пак полицията ще може да събира доказателства за престъпна дейност от персонални компютри при издадена заповед за обиск в домове или офиси.
Министърът на вътрешните работи Волфганг Шаубле се обърна към правителството с искане за бързи промени в закона. Според него, тайните обиски в Интернет са незаменими при разследване на престъпници и терористи.
Решението на съда дойде в отговор на искане от страна на офиса на федералния прокурор за разрешение за използване на програми от рода на троянски коне за разследване на вероятна терористична група. Според прокурорите, тайното събиране на доказателства в Интернет би трябвало да се разрешава със съдебна заповед по същия начин, както се позволява подслушване на телефони и други специални средства.
Въпреки че решението ще затрудни събирането на доказателства, прокуратурата го прие, тъй като все пак внася яснота по проблема. Нейните членове също призовават правителството да приеме закон, който да позволява дистанционно претърсване на твърдите дискове на компютри, свързани в Интернет.
Според членове на опозиционната лява партия и свободни демократи, решението на съда представлява победа на гражданските свободи.

16:22

Хакери атакуват незакърпена дупка в Microsoft Office

За целта използват нова zero-day уязвимост в Microsoft Excel

За нови атаки, насочени към потребители на Excel във всичките му версии, с изключение на най-новата в офис пакета 2007, предупреди Microsoft.
Съществуващата уязвимост, използвана от недоброжелатели, е била потвърдена за Office 2000, Office XP, Office 2003, както и за Office 2004 за Macintosh.
Единственият начин потребителят на приложението за елктронни таблици да стане жертва е като отвори специално създаден документ, вследствие на което атакуващият може да придобие контрол върху машината.
За момента е известно, че основната цел на атаките е Excel, но от компанията споменават, че и другите приложения от офис пакета са потенциално уязвими.
От софтуерния гигант съветват потребителите да подхождат с голяма доза внимание при отваряне на офис документи, вкл. и от доверени източници.

16:21

Microsoft с нов сертификат за ИТ професионалисти

Въвежда изпит за специалисти по предлагане на хоствани услуги

Microsoft обяви вчера нова програма за сертифициране на ИТ специалисти. Изпитът Microsoft Certified Professional (MCP) ще дава статус на професионалистите, че могат да конфигурират и управляват Windows Server 2003 хоствани среди.
Пълното наименование на изпита е "70-501 TS: Microsoft Windows Server 2003 Hosted Environments, Configuring and Managing". Целта на новата сертификация е да подготви специалисти в областта на сложните технологии за предлагане на хоствани услуги.
За да станат сертифициран партньор на Microsoft за инфраструктурни хостинг решения, компаниите трябва да покрият изискванията на два MCP изпита.
Според анализатори на пазара, липсата на заслужаващи доверие стандарти и сертификации в хостинг услугите е проблем за този сектор от индустрията. Сложните хоствани среди се различават значително от стандартните архитектури и изискват собствен набор от специализирани технически умения.
Обявлението на Microsoft да въведе сертификация за специалисти по хостване ще помогне на индустрията да се придвижи напред, смятат от компанията за проучвания и анализи Tier 1 Research.
Microsoft предлага инструменти и ресурси за подготовка на кандидатите за компютърно-администрирания изпит, вкл. книги, практически тестове и сайтове.

16:16

LG спечели конкурс за няколко милиона евтини 3G телефони

Корейската компания ще произвежда хендсети по $100 за мрежи от трето поколение. Клиенти ще са мобилните оператори

Корейският гигант LG Electronics спечели конкурс на GSM асоциацията за производство на евтини хендсети за мобилни мрежи от трето поколение. Очаква се компанията да получи поръчки за няколко милиона 3G телефона от мобилните оператори, съобщи ZDNet, позовавайки се на Ройтерс.
Победителят от конкурса ще бъде обявен следващата седмица на търговското изложение 3GSM в Барселона. Въпросните хендсети ще струват по $100, като така индустрията ще преодолее важна ценова бариера и в резултат се очаква да нараснат продажбите на 3G телефони.
Относително високите досега цени на хендсети за мрежи от трето поколение спираха ръста на пазара и услуги от рода на мобилен Интернет, е-поща и видео. Новите евтини 3G апарати ще бъдат достъпни за всички членове на асоциацията, която обединява повечето от операторите в света. Заедно, компаниите Cingular Wireless (AT&T), Globe Telecom, Hutchison 3G, KTF, MTN, Orange, Smart, Telecom Italia, Telefonica, Telenor, T-Mobile и Vodafone имат над 620 милиона абонати.
В момента LG е петият по големина производител на мобилни телефони в света, след Nokia, Motorola, Samsung Electronics и Sony Ericsson. Но досега компанията беше фокусирана върху скъпите модели от висок клас.
Предишният конкурс на GSMA за евтини хендсети спечели Motorola, която с тази сделка установи ценово ниво от $30 за елементарен телефон.
Един от най-евтините 3G телефони в момента се предлага от китайския производител Huawei на английския пазар, като цената от на $140.90 (72 лири) е субсидирана от оператора.

16:15

Измислиха охлаждане на лаптопи без вентилатор

Специална поставка поглъща топлината и я разсейва наоколо

Компанията Thermaltake показа необичайно устройство за охлаждане на лаптопи. В нейния продукт iXoft Fanless Notebook Cooling Pad отсъстват каквито и да е движещи се части.
Охладителят е под формата на поставка, която прилага патентованата технология Heat Shift, съобщи pcnews.ru. Използват се вещества, способни да променят състоянието си от твърдо в течно при нагряване.
В резултат на този процес, поставката поглъща цялата топлинна енергия, отделяна от лаптопа, и я разсейва в околното пространство. В ролята на радиатор влиза собствената повърхност на поставката, с което се избягва нуждата от вентилатор и съответно се елиминира шума.
Друго предимство на технологията е, че не изисква външно захранване. Освен че е най-тихият охладител, iXoft Fanless Notebook Cooling Pad може да се транспортира навит на руло.
Поставката има размери 353 x 305 x 12 мм, тежи 640 грама и ще бъде достъпна в два цветови варианта: черен и бял.

16:15

Intel реже цените на сървърни процесори

До 40% по-евтини стават от април Kentsfield и Conroe

С около 40% по-евтини процесори ще купуват от Intel производителите на сървъри. През април гигантът сваля цените на Quad-Core Xeon 3200 (Kentsfield) и Dual-Core Xeon 3000 (Conroe), а през втората половина на годината ще пусне и нови сървърни чипсети, според публикация в digitimes.com.
Quad-Core Xeon X3220 ще поевтинее с над $300, или от $851 на $530. Цената на модела X3210 пък пада от $690 на $423. По-евтино с 10-40% ще се продават и процесорите Dual-Core Xeon 3040, 3050, 3060 и 3070.
Двете процесорни линии ще формират базата за т-нар. “1-way” сървъри през тази година и началото на следващата. Очаква се през първото тримесечие на 2008-а да излязат и 45-нанометрови двуядрени (Wolfdale) и четириядрени (Yorkfield) сървърни чипове, според плановетe на Intel.
По-късно тази година компанията ще премине от линията чипсети Intel 3010 (Kaylo) към платформата Garlow, която включва два чипсета, известни в момента с кодовите имена Bigby-P и Bigby-V. Вторият от тях ще поддържа четириядрени процесори за “1-way” сървъри.

16:14

Майкрософт вмъкна в IE7 индикатор на доверието

Зелен бар в новия браузър застава срещу фишърите!
Microsoft въведе промяна в своя браузър Internet Explorer 7 (IE 7), която позволява уеб сайтовете с нов тип сертификат за сигурност да излизат на екрана със зелен адрес. Софтуерният гигант ще промоцира зеления бар тази седмица на конференцията RSA в Сан Франциско.
Цветният адрес бар е ново оръжие срещу фишинга. Той е знак дали може да се вярва на даден сайт, давайки на сърфиращите в мрежата спокойствие при извършване на транзакции. Барът вече се е появил на официалния сайт на Overstock.com и VeriSign.
Фишърите ощетяват бизнеса с милиони долари и подкопават доверието на клиентите в интернет. Скорошно проучване на Gartner установява, че през 2006 година са загубени близо 2 милиарда долара в онлайн търговията, поради проблеми в сигурността.
IE 7 ще показва зелен адресен бар, само когато даденият сайт притежава сертификат от типа EV SSL (от "extended validation"). Той се доставя от същите компании, които продават SSL сертификати, позволяващи криптиране на трафика и отбелязани с жълт катинар в уеб браузърите.
Съществува общо съгласие в индустрията, че уеб браузърите трябва по-добре да разпознават легални сайтове. Иконката с катинар, която се използва сега, показва, че трафикът в даден уеб сайт е криптиран и че трета страна, която оторизира сертификати, е идентифицирала този сайт. Но поради неясните стандарти и слабия надзор, системата много отслабна, пише CNET.
Сертификатите EV SSL са точно като тези, които позволяват криптирани връзки между браузъри и сайтове. Разликата се състои в това, че самоличността на всеки притежател на сертификат е била проверена. Заявилите желание за такъв сертификат ще бъдат обект на стриктно проучване. В резултат на това сертификатите EV струват по-скъпо от традиционните SSL.
Microsoft е първият разработчик на браузъри, който придобива EV SSL сертификат. Другите производители все още размишляват как да "закрепят" новите сертификати за своите продукти.
В началото само корпорациите ще имат възможност да се сдобият с индикатора за доверие. Това правило изключва по-малките бизнес единици. CA Browser Forum, организацията, която създава правилата за сертификатите EV SSL, все още работи върху правилата за включване на всички легитимни уеб сайтове.

16:14

Президентско рамо за селски учител "пират"

Горбачов лобира пред Б.Гейтс

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов помоли настойчиво основателя на Microsoft Бил Гейтс да се намеси в един случай на обвинение в компютърно пиратство срещу директора на средното училище в село Сепич, Пермска област. Апелът се появи в едно отворено писмо, публикувано на уеб сайта на благотворителната фондация на Горбачов, разкрива lenta.ru.
Представителството на Microsoft в Русия подаде оплакване в съда срещу Александър Поносов с обвинения в използване на пиратски софтуер на училищните компютри. В писмото на експрезидента се изразява уважение към работата на програмистите и принципите на наказание при нарушение на авторските права. Но то съдържа и молба за милост и за оттегляне на оплакването срещу Александър Поносов.
Горбачов пише, че по руския криминален закон учителят може да бъде изпратен в „лагер в Сибир.” Поносов е обвинен от Microsoft, че съзнателно е използвал пиратски инсталации на операционната система Windows на дванадесет училищни компютри и причинил на компанията загуби в размер на 266 000 рубли (10 хиляди долара).
Учителят пък твърди, че е невинен, тъй като компютрите са дошли в училището с предварително инсталиран софтуер и той не е знаел, че софтуерът не е лицензиран.
Настоящият президент на Русия Владимир Путин също разкритикува обвинението срещу Поносов. На пресконференцията на 1 февруари той каза, че разследващите трябва да преследват дистрибуторите, а не потребителите. Той смята за нелепо да се арестува човек просто заради това, че използва компютри.
Засега няма официален отговор нито от Microsoft, нито от Бил Гейтс.

16:12

Intel напредва с план за едночипов компютър

Нов процесор съдържа компоненти за една дънна платка

Чип на Intel с кодово име Tolapai и наследник на продадения XScale ще интегрира в себе си всички компоненти на една дънна платка. Процесорът включва ядрото на 32-битов Pentium M, 256KB L2 кеш, DDR 2 SDRAM контролер за памети на 400-800MHz и системна логика South Bridge с поддръжка на PCI Express, USB, SATA, Gigabit Ethernet и дори клетъчна връзка и RS-232.
В допълнение, чипът ще предложи хардуерно ускоряване на алгоритъма за сигурност. Плановете на гиганта за едночипова x86 система бяха обявени още през август, но едва сега излизат подробности в един китайски сайт, изнесени от theregister.com.
Предварителните информации сочат, че чипът-система ще работи на 600, 1066 и 1200MHz тактова честота и ще консумира не повече от 22W. Intel позиционира новата си разработка към т.нар. вградени приложения, както и за мобилни телефони и PDA.
Tolapai е част от плановете на гиганта да предложи процесори за хендхелд устройства, способни да работят с новата операционна система Windows Vista и в същото време да имат приличен живот на батерията.
Миналата година Пол Отелини, шефът на Intel, посочи като срок за новия клас процесори 2008 година, но по всяка вероятност Tolapai ще е готов към края на настоящата година.
Очакваният процесор е също част от плановете на Intel да наложи набора от инструкции на архитектурата x86 в най-различни устройства – от хендхелдите до сървърите. Поради тази причина, компанията продаде неотдавна на Marvell своята линия ARM-базирани процесори XScale.

16:12

Раздават отворен софтуер на децата в Париж

175 000 ученици ще получат флашове с портативен офис

Нова френска инициатива ще запознава децата в Париж с алтернативния софтуер с отворен код. Около 175 000 ученици ще получат USB стикове, заредени с отворен софтуер, съобщава ZDNet UK.
Миниатюрни памети, съдържащи версия на портативен офис, ще бъдат раздадени на 130 000 ученици от средни училища и на 45 000 от начални в центровете за обучение при старта на учебната 2007 година.
Портативният офис пакет ще включва интернет браузър, клиенти за електронна поща и мигновени комуникации, както и софтуер за аудио и видео плейбек, според местния съвет. Отвореният софтуер ще работи в Windows среда.
Проектът ще осигури на учениците свобода и мобилност, когато използват РС-тата в училище и интернет кафетата, в техните домове и при приятели, съобщават от администрацията. Стойността на инициативата възлиза на €2.6 милиона.
Президентът на местния съвет е известен привърженик на отворения код, като по-рано приветства новия браузър Firefox 2 и оглави инициатива за създаване на хъб на базата на отворен софтуер.

16:11

Порнографията в Интернет атакува все повече деца

Около 42% от интернет потребителите на възраст между 10 и 17 години гледат онлайн порно, според ново проучване

Ново проучване предлага както добри, така и лоши новини на поддръжниците на идеята за безопасен интернет. Лошите са, че все повече деца и тийнейджъри са изложени на онлайн порнография, насилие и предложения за секс. Добрите са, че малко от тях са зависими от онлайн порнографията.
Около 42% от интернет потребителите на възраст между 10 и 17 години са казали, че гледат онлайн порно, когато били анкетирани в проучване на университета в Ню Хампшир, публикувано във февруарския брой на списание Pediatrics. Проучването засяга период от 12 месеца и сравнява младежите от периода 1999-2000 с тези от 2005 година.
Интернет доставчиците и хост сайтовете трябва да направят повече, за да предпазят младежта от нежелана порнография, препоръчва Джанис Уолак, един от авторите на доклада.
Според проучването, една трета от младите интернет потребители са били изложени на нежелана порнография през 2005 година. Наблюдава се увеличение в сравнение с 1999-2000, когато техният брой е бил една четвърт. Голямата част от порнографията е включвала снимки на хора, които извършват сексуални актове, понякога изпълнени и с насилие.
Агресивната тактика на продавачите на порно в комбинация с увеличената скорост и капацитет на компютрите и интернет връзките отчасти са виновни за тези резултати, казват изследователите. Друга негативна тенденция е увеличаването на онлайн насилието от 6% на 9%. Авторите на проучването казват, че това е следствие от нарастването на онлайн грубостта сред децата.
Експертите констатират обезпокоителния факт, че предложения за секс, порнография и насилие рядко се докладват на интернет доставчиците или други власти. Децата и техните родители като цяло не знаят към кого да се обърнат за такъв род проблеми.
Ако има светлина в тунела, то това е намаляването на нежеланите онлайн предложения за секс. Само едно от седем деца е имало такова през 2005 година в сравнение с едно на пет за 1999-2000.
Младите хора сега са по-предпазливи, показва проучването. Малко са тези, които посещават чат румове (стаи) или поддържат онлайн връзка с непознати. Изследователите са стигнали до извода, че образователните съобщения и медийните истории за опасностите от онлайн срещите са имали положителен резултат.
Въпреки това обаче най-опасните предложения за секс - тези, при които инициаторите искат да осъществят офлайн контакт с децата - не намаляват. Според авторите на проучването, това показва, че най-решителните от тези измамници не са спрени и това налага вземането на по-сериозни мерки, за да бъдат предпазени младежите.
Според Асоциацията на сайтовете за защита на децата, бремето на защитата на младежта пада върху родителите и върху индустрията за забавление на възрастни. Родителите трябва да използват филтриращите технологии и родителски контрол, които предлагат интернет доставчиците. А компаниите, предлагащи забавление на възрастни, трябва да организират сайтовете си така, че да бъдат разпознавани от филтриращите технологии.

16:06

Най-старият вестник в света става дигитален

Читателите са прелиствали столетия наред страниците на шведския вестник Post-och Inrikes Tidningar. Това време обаче свърши - най-старият вестник в света, който все още излиза, вече няма хартиено издание и сега съществува само в киберпространството, съобщи АР.
Вестникът, създаден през 1645 г. от шведската кралица Кристина, от 1 януари вече има само онлайн издание. Това е съдбата, която вероятно очаква повечето световни авторитетни вестници, опасяват се почитателите на печатните издания.
"Според нас това е културно бедствие", заявява Ханс Холм, който 20 години е бил главен редактор на Post-och Inrikes Tidningar.
Кралица Кристина използвала изданието, за да информира поданиците си относно държавните дела, по думите на Холм, а първите издания, които приличали повече на памфлети, били разнасяни от пратеници и поставяни на табла в градовете и селата в цялото кралство.
Днес Post-och Inrikes Tidningar, което в превод от шведски означава "Поща и домашни вести", публикува съобщения на големи компании, съдилища и някои правителствени агенции - общо около 1 500 дневно, според настоящия редактор Олов Викстрьом.
Хартиеното издание на вестника със сигурност не беше популярен таблоид с тиража си от едва 1 000 броя, но се очаква онлайн версията да привлече повече читатели, добавя Викстрьом.
Доскоро вестникът е бил собственост на Шведската академия, която връчва Нобеловите награди за литература, която е продала правата за публикуване на шведското Бюро за регистрация на компании, което е правителствена агенция.
Въпреки трансформацията си Post-och Inrikes Tidningar остава начело в класацията за най-старите вестници, които все още се разпространяват, на базираната в Париж Световна асоциация на вестниците. "Онлайн вестникът все още е вестник, така че ще го оставим в списъка", обяснява решението на организацията нейният говорител Лари Килман.

16:05

Шефът на Apple: Авторските права не се справиха с пиратството

Шефът на компания Apple Стив Джобс призова най-големите звукозаписни компании в света да се откажат от системата за цифрова защита на музикалните записи, продавани чрез интернет, предаде BBC.
По думите му, отказът от системата за цифрово управление на авторските права (DRM - digital rights management) ще е полезно решение както за потребителите, така и за продаващите музика.
Защитата на авторските права не се справи с пиратството, заяви Джобс.
В последно време компанията Apple, производител на най-популярните в света цифрови плеъри iPod, все по-често е подложена на критики заради това, че музикалният й интернет магазин iTunes е несъвместим с другите mp3-плеъри.
Отказът от системата DRM ще позволи на всички потребители на mp3-плеъри да ползват любимите си музикални интернет магазини, в това число и iTunes.
„Това, без съмнение, е най-добрата алтернатива за потребителите, и Apple ще я подкрепи при първа възможност“, каза Джобс в изявление, публикувано на сайта на компанията.
Според аналитиците подобна крачка ще укрепи позицията на Apple като лидер на пазара на цифровата музика.

16:04

Google: Онлайн телевизията може да нокаутира глобалната мрежа

Новите онлайн телевизионни услуги като Joost и YouTube може да нокаутират глобалната мрежа, предупредиха световни интернет компании в сряда, добавяйки, че вече правят мащабни инвестиции само за да осигурят нормален трафик на съдържанието, предава Ройтерс.
От Google, който придоби сайта YouTube миналата година, пък коментират, че интернет не е проектиран за телевизия.
Google дори отправи предупреждение за рисковете, които се крият в подобни планове, към компаниите, които смятат, че могат да започнат да разпространяват традиционни телевизионни предавания и филми пред широка публика и с нужното качество в интернет.
„Интернет инфраструктурата, дори и тази на Google не разполага с нужния капацитет. Тя не може да предложи качеството на услугата, което потребителят очаква“, каза Венсан Дюро, мениджър Телевизионни технологии в Google, по време на Cable Europe Congress, който се провежда между 6 и 8 февруари в Амстердам.
Вместо това Google смята, че интернет компаниите трябва да работят в сътрудничество с кабелните оператори и да комбинират технологията си за търсене на видео и телевизионно съдържание, както и моделите за таргетирана реклама с висококачествените телевизионни предавания на кабелните мрежи.
От белгийския оператор Telenet определиха факта, че Google смята капацитета на инфраструктурата си за недостатъчен за видеосъдържание като „най-добрата новина на деня“.
Ройтерс коментира, че Google е бил посрещнат от кабелните компании със смесени чувства на „страх и страхопочитание“ поради всеобщото опасение, че интернет компаниите ще се опитат да превземат изгодния им телевизионен бизнес.
Доставката на високоскоростен интернет е един от най-изгодните бизнеси за тях, но за да се отговори на бързо растящите нужди на потребителите за сваляне на видеосъдържание и обмен на файлове, са нужни големи инвестиции.
Обемът на един час видеосъдържание може да е съизмерим с едногодишен обем от електронни писма, се коментира в съобщението.
„Повечето от трафика е свързан с обмен на файлове и повечето от тях са видеофайлове. Всяка година трябва да правим значителни инвестиции само за да запазим капацитета според нуждите на потребителите“, коментира изпълнителният директор на испанския кабелен оператор ONO Ричард Алден.
„Доставчиците не обичат да говорят за факта, че трябва да инвестират само за да запазят същото ниво. Но не може вечно да се инвестира в един и същ видеоклип“, добави той.
По данни на компанията за проучвания Gartner 60% от изходящия трафик в интернет е между отделните потребители, повечето от които си обменят филми и телевизионни предавания през дадени потребителски групи и BitTorrent.
Някои финансови експерти подчертаха предимствата на телевизионната индустрия, която за разлика от големите телекомуникационни компании, намира най-подходящите бизнес модели да разшири дейността си и да бъде по-ефективна и печеливша.
Въпреки това те може да бъдат принудени да направят големи инвестиции занапред поради външния натиск от нарасналото интернет потребление и конкурентните телекоми, които непрекъснато увеличават капацитета на своята инфраструктура.
От друга страна, преди броени дни президентът на Майрософт Бил Гейтс каза , че се очаква интернет да доведе до революционни промени в телевизията през следващите пет години именно заради бума на онлайн видеосъдържанието и интеграцията на компютърните и телевизионните технологии. Той коментира, че след пет години всички ще се смеят на днешната телевизия.

16:02

MySpace и еВау обсъждат партньорство

Интернет сайтът MySpace обсъжда партньорство с eBay, лидерът в онлайн търговете. Така посетителите на MySpace ще могат да си разменят различни неща като използват технологията на еВау, пише "Уол Стрийт Джърнъл".
Преговорите са започнали преди няколко месеца, уточнява още изданието като цитира запознати източници. Ако приключат успешно MySpace ще може да използва едновременно технологията на продажбите и покупките от еВау, както и своята система за онлайн разплащане, позната като PayPal.
Според "Уол Стрийт Джърнъл" такова партньорство би затруднило прилагането на договора между Google и MySpace. По силата му, Google трябва да се превърне в изключителната търсачка на медийната група Фокс, част от която е и MySpace.

15:59

Лаборатория Касперски предупреждава за появата на нов вирус

От Лаборатория Касперски съобщават, че е открит нов компютърен червей - Zhelatin.o, разпространяващ се посредством електронната поща. Ако компютърът се зарази, писма, носещи зловредния код, ще се изпратят на всички намерени в компютъра е-mail-и.
Текстът и заглавието на писмото, носещо червея, са така съставени, че да подбудят получателя да отвори приложения към писмото файл, за да отговори на посланието. Писмото може да има няколко различни заглавия: "I Always Knew", "I Am Lost In You", "I Believe", "I Can't Function", "I Dream of you", "I Give to You", "I Love Thee", "I Love You Mower", "I Love You So", "I Love You Soo Much", "I Love You with All I Am", "I Still Love You", "I Think of You", "I Win with You", "I Woof You". Прикрепените файлове могат да носят имената :"Postcard.exe", "flash postcard.exe", "greeting card.exe", "greeting postcard.exe".
Ако се стартира прикрепения файл, "червеят" ще се копира на твърдия диск на жертвата и при следващото стартиране на компютъра ще заработи автоматично. Злонамерената програма ще започне да събира е-mail-и от заразената машина и ще разпраща свои копия. На заразения компютър ще бъдат изключени антивирусните програми. Самото присъствие на компютърния червеи ще остане скрито.
Във връзка с епидемията, от Лаборатория Касперски съветват да не се отварят прикрепените файлове, които се получават от неизвестни податели в е-mail-ите.

15:58

Microsoft пуска Windows Mobile 6

Microsoft планува да представи официално новата си операционна система за мобилни устройства Windows Mobile 6 в понеделник (12 февруари) на изложението 3GSM в Барселона. Според предвижданията на Microsoft, първите устройства използващи позната до скоро под кодовото име Crossbow операционна система се очакват едва през април, като се очаква голям бум на такива устройства през втората половина на годината. Подобренията във версия 6 на Windows Mobile са много, като по-значимите са интегрирането на Live системата на Microsoft, подобряването на работата с интернет, връзката с други мобилни устройства, оптимизиране на самата операционна система и разширяване на възможностите й. Тя ще идва с нови версии на Internet Explorer, Outlook, Word, Excel, PowerPoint и .NET Compact Framework. Microsoft ще предлага 2 версии на Windows Mobile 6 - Standart и Professional.

15:57

Walmart подготвят сайт за сваляне на филми и сериали

Walmart, най-големият доставчик на DVD дискове,обяви сериозното си намерение да навлязат в онлайн продажбите на филмови продукции. VIdeo Downloads (Betа) засега е в тестов период но компанията работи със Walt Disney, Warner Brothers, Paramount, Sony, 20th Century Fox и Universal. Всички нови заглавия могат да бъдат закупени или свалени на цени от $7.50 до $19.88, като в скоро време се очаква да бъдат пуснати за продажба и телевизионни сериали с цена $1.96 на епизод. Не е ясно все още с каква защита ще бъдат копията на филмите свалени от сайта, но очакванията са да има ограничение на върху броя компютри, на който може да се възпроизвежда филма. Колко хора ще се съгласят да използват услугата все още е под въпрос, тъй като за приблизително същата цена можете да закупите оригинален DVD носител с филма.

15:56

Gigastorage и Princo със забрана за внос на дискове в САЩ

Американската международна търговска комисия (ITC) обави крайното си решение в полза на Royal Philips Electronics, решението се отнася по иска на Philips за нарушаване на патенти от производителите на оптични дискове Gigastorage и Princo базирани в Тайван. ITC потвърди нарушаването на шест CD-R патентна на Philips и разпореди забрана на вноса на CD-R и CD-RW дисковете нарушили този патент на територията на САЩ. В следващите два месеца докато трае обжалването на забраната същите дискове ще бъдат внасяни в САЩ с допълнителен данък от $0.06 на диск. В отговор на тази забрана от Gigastorage обявиха, че това няма да засегне бизнеса и пазара им, тъй като такива дискове не се изнасят за САЩ от четири години.

15:55

Gmail вече свободен за регистрация

Google официално обяви, че пуска своята уеб-базирана поща свободна за регистрация. До скоро, за да се регистрирате ви трябваше покана от вече съществуващ потребител или да се регистрирате през версията на страницата за мобилни телефони. Според информацията публикувана в FAQ (често задавани въпроси) към Gmail, вече всеки потребител от света ще може свободно да си създаде поща след като си направи Google акаунт.
Пускането на публичен достъп до услугата Gmail не означава, че тя излиза от beta стадии, в който е вече няколко години. Google все още работи по нея, като постоянно увеличава пространството, което предлага на потребителите си. В момента на публикуването на новината то е 2814.789143 MB и постоянно расте.

15:54

Хакери атакуват централните DNS сървъри

Във вторник, късно вечерта хакери са се опитали да проникнат в 3 от 13-те основни DNS (Domain Name System) сървъри. Тези сървъри отговарят за транслирането на домейн имената (като kaldata.com) в IP адреси. Според Джон Крейн, представител на организацията ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), която отговаря за разпределянето на имената и IP-тата, през нощта на 6-ти срещу 7-ми 3 от основните сървъри, намиращи се в Калифорния са били 'бомбардирани' от цял свят. Хакерите са се опитали да генерират прекалено много трафик към сървърите използвайки тъй наречената Distributed Denial-of-Service (DDoS) атака, което да ги спре, но не са успели. Единственият резултат от действията им е било лекото забавяне на сървърите, но според администраторите, поддържащи тези сървъри, едва ли някой е усетил това забавяне. Все пак г-н Крейн и неговите колеги от Symantec смятат, че трябва да се направи по-подробно разследване по случая. "Все пак това е сериозна атака срещу сървърите. Последната такава беше през 2002 година. Трябва да разберем защо и как точно са били атакувани сървърите" добавя г-н Крейн.

15:54

Samsung с нов Smartphone

Samsung ще представи на изложението 3GSM World Congress в Барселона новия си мобилен телефон от серията Ultra - F700. Смартфона разполага с Touchscreen с 5 см. диагонал, резолюция 440 x 240 пиксела и 262 000 цвята. Който не желае да работи с Touchscreen-а, може да използва пълната клавиатура, която е скрита в телефона. За качеството на снимките се грижи интегрираната камера с 5 мегапиксела и автоматичен фокус.
Ultra F700 е трибандов, освен това поддържа и UMTS в най-високата му степен за момента HSDPA, който подсигурява трансфер до 7,2 MBit в секунда. Снабден е с МP3 и видео плеъри. Връзката с други устройства се усъществява чрез Bluetooth и USB, а който не може да събере информацията си на собствената памет, може да ползва SD-карти. Размерите на новия Smartphone са 104 x 50 x 16,4 мм.
Кога Ultra F700 ще излезе на пазара и на каква цена все още не е известно.

15:52

Asus с интересна концепция за телефон


Asus обявиха концепцията на свой бъдещ мобилен телефон – Aura. Той е смартфон с 3.9-инчов тъчскрийн и вадеща се QWERTY клавиатура за по-лесно писане на текст. Разполага с вградена 2MPx камера, а дисплеят променя визията си в зависимост дали телефонът е вертикално или хоризонтално разположен. Поддържа 3G мрежи, а другите възможности за връзка с околния свят са Bluetooth 2.0 и WiFi. Паметта му се рзширява чрез microSD носители, а дебелината му е само 9 мм.

15:51

Прехвърляйте снимките от фотоапарата през Wireless USB

До сега никой не е предлагал качествено безжично решение за прехвърляне на мултимедия от фотоапарати към PC-та. Това е на път да се промени от компанията Artimi. Тяхна разработка ще позволи високоскоростно прехвърляне на мултимедия. Компанията е разработила разширение на USB стандарта, което те наричат WUSB (Wireless USB). Новата технология ще позволи прехвърляне на данни с до 480 Mb/s на разстояния до 3 метра и до 110 Mb/s на разстояния до 10 метра. От Artimi допълват, че тяхната разработка може лесно да намери място и при други усторйства, които изискват свързаност с компютъра и се намират в непосредствена близост до него: принтери, скенери, дигитални камери, MP3 плейри, външни HDD и др. Решението на Artimi се очаква да се появи на пазара през 2008, като оскъпяването на фотоапаратите се очаква да бъде около $25.

15:50

Onkyo с манияшка алуминиева клавиатура


Японската компания Onkyo, известна предимно с производството си на висококачествено аудио оборудване, представи няколко модела алуминиеви клавиатури с дизайн сходен до HDC-10 мултимедийните им устройства. Клавиатурата може да бъде стандартен USB модел, както и безжичен вариант в комплект с мишка, като и двата модела са алуминиеви. Но не пластмаса с цвят на алуминий, а точно 13-ят елемент. От компанията все пак предупреждават, че дори и метална клавиатурата все пак е възможно да се счупи в ръцете на по-изнервените геймъри. Клавиатурата ще бъде достъпна в сребрист и черен алуминий, но за съжаление точна информация за цената и датата на пускане на пазара засега не са известни.

15:48

AMD R610 и R630 определени за април

R600, с който ще започне ерата DirectX10 за AMD/ATI, се очаква някъде през март. Две видеокарти се очакват на пазара пък през април - по-вероятно около месец след пускането на R600 и най вероятно някъде през месец май. R630 е модел в средния клас, а R610 - в ниския. Двете карти ще вървят рамо до рамо с G86 и G84 на nVidia, за да опитат да спечелят битката в ниския и среден клас при DirectX 10. Надеждите са, че в резултат на тази битка на пазара, DX10 ще падне под $100 и ще бъде достъпен за повече хора.

15:47

Western Digital с нов eSATA харддиск

Western Digital представиха нов външен харддиск от линията My Book, използващ USB 2.0 конектор. My Book Premium ES' eSATA има максимална скорост на трансфер на данни от 3Gbps, но WD посочват че разманята на данни между устройството и компютъра ще бъде около 2.4Gbps. Устройството се продава с EMC Retrospect Express HD 2.0 back-up софтуер и автоматично се включва или изключва при свързване или отделяне от компютъра. My Book Premium ES е във варианти 320GB и 500GB, съответно на цени от $179 и $229, засега само в USA.

15:47

Нов мобилен апарат от ASUS


В четвъртък от ASUS добавиха нов модел към разрастващата се линия мобилини апарати на фирмата-j501. Апарата е черен слайдър и се отличава с много добра съвместимост с компютри като периферно устройство. Bluetooth функцията му може да се използва не само за фръзка с hands free устройства и пренос на данни от един телефон до друг, но и за свързване към персонален компютър за използването му като Skype телефон. Вградената 2 мегапикселова видео камера може да се използва и като web камера за снимки и видео разговори чрез USВ връзка. j501 поддържа ААС и МР3 музикални формати, FM радио и МPEG-4 видео формат. Поддръжката на microSD карти позволява възпроизвеждането на голям обем информация. Според производителя батерията на j501 издържа 2.5 часа време на разговори. От АSUS засега не дават точна информация за датата на пускане на пазара, а цената на устройството ще бъде около $300.

15:45

AMD: не е K8L, а е K10

Преди много време названието на следващия чип на AMD беше определено като K8L. Истината е, че AMD никога не са наричали своето следващо поколение CPU "K8L". Разяснение по въпроса дава Giuseppe Amato, технически директор по маркетинг и продажби - Когато Intel и останалата част от индустрията използват кодовото название K8L за следващото поколение архитектура на AMD, всъщност единствения път, когато е използвано названието K8L е в отдавна използван вътрешен roadmap на компанията. "L" в K8L означава "low power", използван при означението на серията Turion 64. AMD официално обявиха названието на следващия си чип и то е K10. K9 пък е названието на dual-core фамилията, представена след дебюта на Turion в Las Vegas. AMD ни уверява, че микроархитектурата K10 ще бъде много голяма крачка напред в сравнение с K9.

15:44

Fujitsu представя непромокаем телефон

Fujitsu представи най-новия си модел мобилен телефон - Fujitsu F730i. Според компанията уникално за него е, че е напълно непромокаем. Той е така изграден и покрит със специален материал, така че водата да не може да засегне важни за него части. Телефонът е с формата на мида и сгънат е едва 17.9 мм дебел. Той разполага с 2.2-инчов екран с 262 хиляди цвята, 1.3-мегапикселова камера и слот за MicroSD карти. Според Fujitsu, телефонът издържа около половин час на 1 метър под водата, макар едва ли някой ще провежда разговори точно на тази дълбочина. Компанията ще пусне F730i в на пазара в Япония в близките няколко седмици, а се очаква скоро да се появи в Европа и САЩ.

15:44

Transcend с леки като перце флашове


Небезизвестните в света на паметите Transcend обявиха нова ултра лека серия USB флаш памети. С тегло само от нищожните 2 грама вие напълно сте способни да забравите, че носите 1, 2 или цели 4GB. Устройствата имат специална дупка за закачване на ключове, така че можете да се оборудвате с нов високотехнологичен ключодържател за $15.90, $25.10 или $48.30. Скоростите на трансфер са добри, така че не е нужно да се притеснявате от малкото тегло – то е само плюс!

15:42

45 nm Opteron през 2008 година

Компанията AMD публикува някои подробности за своите процесори Shanghai - следващото поколение сървърни процесори след ядрото Barcelona. Процесорите Shanghai ще бъдат първите 45 nm процесори на компанията. Те ще бъдат с 6MB L3 cache и ще използват Socket 1207 interface, като ще могат да се поставят и на съществуващите дънни платки със Socket F след съответния ъпгрейд на BIOS. Barcelona, 65 nm quad-core Opteron от следващо поколение на AMD, се очаква да се появи това лято с 2MB L3 cache. L3 cache при архитектурата K8L е споделен между всичките четири ядра, докато всяко от ядрата ще разполага с отделен L2 cache. Всички други особености на Barcelona ще ги има и при Shanghai - AMD-Virtualization (с предишно название Presido), RDDR2 и HyperTransport 3.0. Също както и при Barcelona, Shanghai ще има варианти с две и четири ядра. През 2008 AMD ще въведе и Secure Initialization при всички AMD-V платформи, включително и при Shanghai. Процесорите ще бъдат отговора на компанията на вече съществуващия 45nm Penryn на Intel.

15:38

Принуждават YouTube да премахне 100 хил. пиратски клипа


Viacom, компанията майка на кабелните мрежи MTV и Nickelodeon, поиска от сайта за споделяне на видео съдържание YouTube да свали 100 хил. клипа, съобщи ВВС.
YouTube и Google, който закупи сайта през октомври миналата година, не са успели да инсталират софтуер, който да филтрира оторизираните клипове, поясняват от Viacom.
Според компанията след месеци на преговори от YouTube не изглеждат склонни да сключат честно търговско споразумение.
От YouTube са заявили, че ще изпълнят исканията на Viacom. Сайтът твърди, че работи с всички притежатели на авторски права за идентифицирането и незабавното отстраняване на съдържанието, използвано без разрешение. От компанията обаче добавят, че за съжаление Viacom повече няма да може да извлича полза от аудиторията на YouTube, която е помогнала за рекламирането на много от шоутата на Viacom.
През ноември японска асоциация, която защитава авторските права, се оплака от нарушаването им, вследствие на което YouTube се съгласи да отстрани около 30 хил. файла от сайта.
От Viacom смятат, че не получават подходящо възнаграждение от страна на YouTube, пише френският всекидневник La Tribune.
Според изданието YouTube и основните продуценти на видео програми от месеци преговарят относно споразуменията за използване на видеосъдържание. В повечето случаи тези разговори са успешни и групи като Warner Music, Universal Music, Sony и CBS вече са подписали споразумения със сайта.
Детайли от тях не са разкрити, но принципът е разпределяне на рекламните приходи, генерирани от YouTube. Засега Viacom отказва да подпише такова споразумение с мотива, че от YouTube не са предложили подходящо възнаграждение.
В края на миналия месец от YouTube съобщиха, че планират да делят приходите си от реклама с потребителите, като новата система ще бъде въведена след няколко месеца.

08:39

Google Earth скрива обекти от терористите

Пуска снимки с по-малка резолюция или маскирани

Администрацията на Google Earth се съгласи да замаскира на спътниковите снимки на територията на Индия стратегически важни обекти, тъй като съществува опасност те да станат мишена на терористични нападения, съобщава The Times of India.
В хода на срещата между представители на индийското министерство на науката и технологиите и представители на Google Earth е било постигнато споразумение да бъдат щателно замаскирани сгради и комплекси, свързани с отбраната, научни изледвания, космонавтиката и ядерни разработки.
Предполага се, че това ще бъде направено като се използват фотографии с по-малка разделителна способност или с помощта на умишлено внесени промени в изобразените на фотографиите обекти.
Журналисти напомнят, че по-рано президентът на Индия Абдул Калам изрази опасение във връзка с това, че терористи могат да исползват спътниковите фотографии, свободно достъпни в Интернет чрез услугата Google Earth, за подготовкана терористични актове.
Това не е първият случай, при който Google Earth проявяват антитерористична активност. През януари 2007 г. администрацията на гиганта в търсенето взе решение да изтрие от картата на Ирак спътниковите снимки на британски военни бази.
А още по-рано, потребители на Интернет забелязаха загадъчно "бяло петно" на картата на Китай. Предполага се, че на неговото място може би се намира някакъв свръхсекретен обект.

08:05

Java скрипт инфектира популярни уеб сайтове

Зловредният код е заразил често посещавания DolphinStadium.com

Дузина несвързани помежду си уеб сайтове съдържат зловреден скрипт, опитващ се да зарази потребителската машина с malware. Това твърди нов доклад на SANS Internet Storm Center, който идва дни, след като популярният уеб сайт Dolphin Stadium.com беше инфектиран с два троянеца, възползвали се от вече поправени уязвимости.
Според SANS Internet Storm Center, още няколко сайта съдържат зловредния скрипт. Експертите призовават системните администратори да блокират трафика до сайтовете, докато не бъде потвърдено, че не съществува повече опасност.
Потребители могат да инфектират своите машини само при посещаването на въпросните сайтове. От Sachs пък уточняват, че част от атаките са насочени към болнични и медицински сайтове.

08:04

Отново „не“ на електронния Хари Потър

Джоан Роулинг не "пуска" и седмия том в Интернет

Разочарование очаква феновете на електронните книги. Те ще могат да четат новата книга от поредицата за Хари Потър на хартия или да я слушат, но не и да я изтеглят от Интернет, поне не и легално.
Джоан Роулинг, авторката на седем романа за приказния герой Хари Потър, която не позволи първите й шест книги от поредицата да бъдат публикувани в електронен вид, заяви, че няма да промени мнението си и за последния, седми том „Harry Potter and the Deathly Hallows". За това съобщи в неделя агенция Асошиейтед Прес, като се позова на Нийл Блеър, един от адвокатите на литературната агенция на писателката.
Роулинг посочва две причини за своята категорична забрана за издаване на томовете й във вид на електронни книги: първо – загриженост за пиратството в мрежата (което, между другото, никога не е било голям проблем за книгите за Хари Потър); и второ – желанието й читателите да добият опит в четене на книги на хартиен носител.
Електронните книги, за които през ерата на дот-ком в края на 90-те години се говореше, че олицетворяват бъдещето на издателската дейност, все още представляват малка част от мултимилиардната индустрия.
Самата авторка пише творбите си на ръка, което може би е причина за забавянето в издаването на последната й книга. На своя уеб сайт преди време тя пише за трудностите си да намери хартия на редове в Единбург, Шотландия, където живее постоянно.
Миналата седмица издателство Bloomsbury съобщи, че „Harry Potter and the Deathly Hallows" ще излезе в продажба на 21 юли 2007 г. едновременно в три формата – с твърда и мека корица и в аудиоформат. Първите шест романа на Роулинг се продадоха по целия свят в тираж 325 милиона екземпляра.

08:04

Флаш памет ще пази мобилни джаджи от вируси

Технология на Spansion охранява до 16 области от паметта

Ново флаш-базирано решение ще осигури защита на мобилните хендсети от вируси и други атаки. Технологията на Spansion Inc. е първа по рода си в индустрията, твърди компанията в съобщение до медиите.
MirrorBit, както се нарича иновационното решение, използва технология Spansion Secure, за да предложи най-високото комерсиално достъпно ниво на защита за мобилни хендсети чрез хардуерно криптиране. Технологията защитава важните данни, съдържание и код, намиращи се в устройството, от вируси, атаки и кражби.
Традиционно, за сигурността на хендсетите се грижат софтуер и “baseband” процесор, които обаче са уязвими на системи атаки. За разлика, Spansion предлага сигурност на физическото ниво на паметта. Този подход осигурява по-добра защита при достъп до флаша и важните данни и съдържание, съхранявани в него.
MirrorBit “охранява” няколко зони от паметта, като отделни защитени области съответно за потребителя, оператора, производителя и носителя на правата върху съдържанието. Технологията поддържа до 16 зони на сигурност.
Решението на Spansion е независимо от операционната система и чипсетите, на които се базират мобилните хендсети, твърдят от компанията.
Обхватът на защитата се простира от безопасното стартиране на хендсета до даунлоуда на развлекателно съдържание само от сигурни източници. Технологията включва средства за възстановяване след вирусни атаки, както и разделяне на паметта на защитени с парола области.
Решението MirrorBit ще бъде достъпно за клиентите на Spansion в няколко мултичипови пакета (MCP), състоящи се от NOR и ORNAND флаш памети, процесор 7000C, pSRAM и DRAM. Продуктите се очакват на пазара през втората половина на годината.

08:03

Corsair пусна серия памети и за Mac компютри

Предлага модули по 1GB и 2GB на цени от $120

Компанията Corsair пусна на пазара серията памети „Mac Memory“, които са първите й DDR2-667 SODIMM модули за Apple персонални компютри.
Три продукта бяха представени днес - 1GB ъпгрейд модул, 2GB комплект (два модула по 1GB) и 3GB комплект, състоящ се от един 1GB и един 2GB модул. 1GB модул и 2GB комплект са съвместими с фамилиите MacBook, MacBook Pro и Intel-базираните iMac. 3GB вариант е съвместим само с MacBook Pro и моделите на iMac, поддържащи 3GB системна памет.
И трите продукта се предлагат с доживотна гаранция, като цената на 1GB модул е $119.99, на 2GB - $239.99, а вариантът 3GB струва $679.99.

08:02

Linux общността хвърля ръкавица на Vista

Предлагат на хардуерните компании безплатни драйвери

Linux общността планира да разшири позициите на операционната система с отворен код, като предложи на хардуерните производители необходимите драйвери безплатно. Този ход се очаква да помогне на Linux да нахлуе по-дълбоко на пазара, където доминират операционните системи Windows на Майкрософт. Идеята на Linux общността е да накара компаниите да се замислят сериозно дали да възприемат наскоро пуснатата Vista.
Новината дойде от блога на Грег Кроа-Хартман, един от отговорниците по поддръжката на подсистеми на Linux. „Точно така, Linux общността предлага на всички компании безплатно разработване на Linux драйвери”, пише той. „Вече няма да се налага да избирате от хилядите варианти за Linux драйвери, опитвайки се да определите кой от тях се намира най-близо до това, което търсите”, посочва Хартман.
Често потребителите на Linux се оплакват, че някои PC компоненти и периферни устройства не работят с тази ОС. Експерти предложиха като решение на проблема отварянето на интерфейсите APIs (application programming interfaces) и ABIs (application binary interfaces).
Хардуерните търговци, които заявят желание за спецификациите, ще получат „завършен и работещ Linux драйвер, който е добавен в главното Linux ядро“, твърди Кроа-Хартман. Членовете на общността, разработваща операционната система, ще напишат драйверния код, който след това ще бъде автоматично включен във всички дистрибуции на Linux.
Не е сигурно обаче, че този ход ще бъде достатъчно силен, за да промени рязко позицията, което заема Linux на пазара. В много случаи драйверите за устройствата са частни, защото хардуерните търговци не искат те да са с отворен код, или самите те са ограничени от лицензи, коментират от фирмата за проучвания Illuminata.
За производителите, избрали да възприемат спецификациите на Linux общността, ще бъдат създадени драйвери, които ще могат да се продават с продукта или да се свалят от интернет. Компаниите ще трябва да предоставят информация за контакт с инженер и да осигурят няколко продукта образци за тестване.

08:02

10GB джобен драйв се свързва към GSM-и

Seagate DAVE тежи 70 грама и поддържа Wi-Fi и Bluetooth

Seagate навлезе в нови води с въвеждането на устройство за съхранение на данни, наречено DAVE (от Digital Audio Video Experience).
Преносимата джаджа с тегло около 70 грама събира до 10GB информация и използва Wi-Fi и Bluetooth, за да прехвърля съдържание от и към мобилни телефони. Устройството действа като дигитален хъб за потребителите, чиито смарт телефони се пръскат по шевовете от снимки, музика и други цифрови данни.
От компанията се надяват този нов продукт да направи революция в съхранението на данни за мобилни телефони, но анализаторите предвиждат трудности в продажбите.
Телефоните могат да се свържат безжично с миниатюрното устройство от 30 стъпки разстояние, като потребителите получават достъп до всяка информация в него. Що се отнася до живота на батерията, от Seagate казват, че устройството може да издържи десет часа непрекъснат медиен поток и две седмици в "standby" режим.
Експертите в индустрията смятат, че продажбата на този продукт няма да е лесна. Това е много интересна идея за продукт, която лети срещу силни насрещни ветрове, коментират анализатори от IDC. Според тях, Seagate опипва почвата, бягайки от традиционните стратегии на компаниите за мобилни телефони.
Мобилните оператори са инвестирали огромни средства в бързи мрежи, като се надяват да продават големи количества данни именно по тях. Ето защо DAVE като алтернатива ще представлява голямо предизвикателство за продажба.
DAVE се очаква на пазара в средата на годината. По-късно ще излезе 20GB версия, а 40GB модел трябва да се появи през 2008 година.

08:01

Dell е изправен пред нов враг - бюрокрацията

Компанията загуби първото място на РС пазара, а SEC я разследва за счетоводни неточности. Завърналият се шеф Майкъл Дел обяви, че спира бонусите

Майкъл Дел, завърнал се като главен мениджър в Dell след оставката на Кевин Ролинс, заявава в имейл съобщение, че планира да остане в компанията през следващите няколко години, пише CNET. Това заявление идва след една наистина лоша година за производителя на компютри, през която той загуби лидерството си с най-голям дял от пазара на PC от Хюлет–Пакард.
В същото време компанията е разследвана от SEC (Securities and Exchange Comission в САЩ) за счетоводни неточности, което може да доведе до повторно обявяване на приходи. Освен това няколко главни мениджъри напуснаха компанията през последните месеци.
Според имейла на Майкъл Дел, паричните бонуси за служителите ще бъдат заменени от ограничени премии, които ще бъдат получени от всички с изключение на главния мениджмънт. Броят на мениджърите, които докладват лично на Дел, ще бъде съкратен от над 20 до 12. В електронното си съобщение шефът пише още, че „ние разполагаме с отлични кадри, но също така имаме и един нов враг – бюрокрацията, която ни струва пари и ни забавя”.
Тези ходове целят компанията да си възвърне лидерството на PC пазара. През 2006 г. фирмата започна да расте по-бавно от пазара, което се случваше за пръв път от създаването й през 80-те години на 20 век. В средата на миналата година HP задмина Dell като най-голям производител на компютри. Dell отчете приходи от 55.9$ милиарда през фискалната 2006-та, а очакваше 60$ милиарда.
В петък акционерите заведоха дело срещу Dell, добавяйки като обвиняем и Intel за своята спорна маркетингова програма за търговски отстъпки. Според иска, компютърният гигант не е докладвал, както е по закон, на SEC и на инвеститорите за „съществуването, действието и несигурността на търговските отстъпки на Intel”.
Компанията претърпя и друга голяма неприятност. През август 2006 г. Dell трябваше да обяви най-голямото в историята изземване на батерии (4,1 милиона) за лаптопи, поради дефекти, макар и те да бяха от Sony.

08:01

Готвят забрана на Novell да продава Linux?

Обществото на отворения код не приема сделката с Microsoft

Фондацията за свободен софтуер (FSF) преразглежда правата на Novell да продава нови версии на операционната система Linux. Повод за това са критиките на обществото на отворения код към партньорството на Novell с Microsoft, което стартира миналата година и вече дава резултати със сключване на съвместни сделки с големи клиенти.
FSF контролира правата върху интелектуалната собственост на ключови части от операционната система с отворен код Linux. Представители на обществото на отворения код са притеснени, че споразумението между Novell и Microsoft ще наруши тези права, писа CNET, позовавайки се на Ройтерс.
Критиците на съюза Novell-Microsoft настояват пред борда на FSF да забрани на Novell да дистрибутира нови версии на Linix софтуер. Засега бордът не е взел решение, но такова се очаква в рамките на две седмици.
Ако фондацията предприеме исканите действия, забраната ще бъде приложена за новите версии на Linux, покрити от лицензионно споразумение, и ще влезе в сила през март.
Novell продава стандартни версии на софтуера с отворен код, към които добавя характеристики и поддръжка. Сделката с Microsoft, сключена през ноември м.г., предвижда съвместна продажба на продуктите на двете компании и разработка на технологии за съвместимост между Linux и Windows софтуер.
В споразумението е заложена и възможността всяка от компаниите да може да лицензира интелектуална собственост от другата. Именно това раздразни обществото на отворения код, което дори настоя Novell да се откаже от сделката с Microsoft.

08:00

Излиза Power чип с 3 пъти по-ниска консумация

Новият двуядрен процесор работи на честота 2GHz

Първи образци от нов Power процесор с по-ниска консумация пусна компанията P.A. Semi. Двуядреният чип PWRficient работи на честота 2GHz и включва 2MB споделена кеш памет.
Процесорът консумира средно от 5 до 13 W, като максималната стойност достига 25 W. Това е от три до четири пъти по-малко от консумацията на стандартните Power чипове, твърдят от компанията пред CNET.
Именно високата консумация беше проблем за Power архитектурата, който принуди Apple да премине към Intel процесори. Настоящите Power процесори могат да достигнат до 90 W и дори повече.
P.A. Semi ще насочи новите си чипове към пазара на комуникационно оборудване, където Power архитектурата остава доста популярна, за разлика от сегмента на сървърите. Според източници от компанията, пазарът на Power процесори възлиза на около 1,5 милиарда долара годишно.
В момента P.A. Semi доставя тестови образци от процесора на своите клиенти. Чипът се базира на архитектурата Power 6 на IBM и е съвместим със софтуера за нея. Очаква се двуядреният PWRficient да бъде пуснат в продажба през четвъртото тримесечие на годината.
Едно от важните предимства на новия процесор е способността му да поддържа виртуализация. Това ще позволи на производителите на телекомуникационно оборудване да съчетаят няколко функции в едно устройство.
Междувременно компанията подготвя и по-евтин, едноядрен вариант на процесора, очакван също към края на годината. Образците на чипа PWRficient струват по 700 долара.

07:59

Zalman представи CNPS7500-Cu и AlCu

Един от най-успешните охладители за процесори, както за AMD, така и за Intel произлиза от семейството на Zalman. Това е ясно на производителя и затова пуска наследник на легендарната серия 7700 - Zalman CNPS7500.
Традиционално новият охладител се предлага в два варианта. По-евтиният е комбинация от алуминий и мед (AlCu), съответно по-скъпият е изработен изцяло от мед. Това е и единствената разлика. И двата модела разполагат с 110 милиметров вентилатор, който според производителя работи с максимална скорост 2550 оборота в минута при 34,4 dB(A). В пакета е включен потенциометър, с който скоростта може да бъде намалена до 1150 оборота в минута при 17 dB(A).
CNPS7500 има размери 121 x 121 x 67 мм. Медната версия тежи 848 грама, а алуминиево-медната - 500 гр. Съвместим е с всички актуални платформи на Intel и AMD. Монтажът се извършва както и при предходните модели чрез болтове. Цената на Zalman CNPS7500 ще бъде около 20 €.

07:56

Най-малката HDTV камера в света


Учените от института в Ерланген, Германия, които преди години създадоха така популярния музикален формат MP3, съобщиха за най-новото си творение - най-малката HDTV камера в света. Тя е с размери 4 х 4 х 8 см и е наистина миниатюрна. HDTV с всеки изминал ден става все по-популярен и навлиза както и в телевизията, така и в Интернет пространството. Камерата поддържа завидната резолюция от 1920 x 1080 пиксела, като можете да снимате с максимум 60 кадъра в секунда. Интересно е, че настройките на устройството се контролират с уеб браузър, след като камерата се закачи към компютър чрез USB 2.0 порта. "HDTV стандартът е бъдещето във видео индустрията. Всички знаем, че потребителя избира по-малкия от два еднакви продукта. Нашата HDTV камера може да се помести във джоба на якето ви или в дамската ви чанта" коментира Стефан Гик - един от професорите, участващи в проекта. Той добавя, че камерата е вече лицензирана и няколко водещи производители са се заинтересували от модела, като имат намерение да го пуснат в масово производство.

07:53

Златна треска в джунглата тръгна от Интернет

Хиляди авантюристи се изсипаха край река Хума в Бразилия

От декември миналата година хиляди авантюристи се изсипаха в тропическите гори край река Хума в Бразилия в търсене на злато. Интересът им към тези трудно проходими места е породен от публикациите на уеб сайта на един бразилски учител по математика. На www.portalapui.com.br Ивани Валентин да Силва от град Апуи показва снимки и разкази на златотърсачи, които изкарват хиляди долари в злато.
Невижданата от 20 години златна треска вече нанася непоправими щети на девствената природа на Амазония. Златотърсачите си проправят път в джунглата като изсичат огромни дървета, отклоняват потоци, палят огньове и копаят тунели в земята. Малко са обаче щастливците, които успяват да намерят тънки златни люспи, които продават за 530 долара на унция в Апуи, на 80 км северно от „Елдорадо да Хума”, според Асошиейтед Прес.
Въпреки това индустрията се разраства. Продават се парцели, заграждат се участъци, строят се барове, магазини и дори публични домове. Никой като че ли не обръща внимание на високите цени на инструментите за добиване на злато, нито на маларията. Златната треска е завладяла всички.
Местните хора копаеха за злато в тази част на джунглата в относително спокойствие, докато не се появиха описанията на да Силва в Интернет, обяснява кметът на Апуи. Мнозина решиха, че могат да забогатеят лесно. Но истината е, че на един щастливец, който се връща от тази авантюра богат, 30 остават с празни ръце.
Самият да Силва не е подозирал какъв ефект ще предизвикат неговите публикации. Той отказва всякаква отговорност за щетите върху девствената природа на Амазония и твърди, че ясно е написал, че златото скоро ще свърши. За съжаление, никой не е прочел внимателно статията му.
Да Силва смята, че сайтът му е привлякъл вниманието на федералната полиция, която ще попречи на тоталното унищожаване на природата. Подобно нещо се получи след предишната голяма златна треска в Бразилия в началото на 80-те години, когато планината Сера Пелада беше превърната от златокопачи в огромна дупка сред джунглата.

03:49

Autodesk влиза в пазара на софтуер за проектиране на заводи

Нов продукт на компанията, наречен AutoCAD P&ID 2007, обещава да ускори процеса на проектиране и да спести средства на компаниите от сектора

Autodesk Inc. обяви първия си продукт от предстоящ пакет решения за проектиране на заводски съоръжения. По време на конференцията daratechPLANT 2007 в Хюстън, САЩ в края на януари софтуерният производител представи AutoCAD P&ID 2007 – продукт, който бележи официалното влизане на компанията в новия сегмент.
AutoCAD P&ID 2007 (от „piping and instrumentation diagram”) адресира основните предизвикателства в сектора, вкл. недостиг на персонал със специфични познания, натиск за бързо приключване на проектите и нужда от споделяне на информация от различни инженерни дисциплини. Очаква се новият софтуерен продукт да ускори работата на дизайнерите и да подобри точността на проектите в една област, за която са характерни постоянни ъпдейти и ревизии.
Решението на Autodesk да се намеси на пазара за проектиране на заводи идва в момент, когато много сектори на индустрията предприемат нови строежи или модернизации на съществуващи съоръжения, за да отговорят на екологичните норми и изисквания за сигурност. Според Autodesk, новият й софтуер ще опрости значително проектирането, тъй като в него е вградена мултидисциплинарна инженерна експертиза.
AutoCAD P&ID 2007 е изграден на базата на популярната CAD софтуерна платформа. По този начин компанията осигурява съвместимост с останалите си продукти и бъдещи 3D технологии за моделиране. Инженерите в строителния сектор познават AutoCAD и ще могат да ползват без обучение новия продукт на Autodesk във всички аспекти на проектирането на заводски съоръжения, посочват от консултантската компания Jordan, Jones & Goulding.
Според проучване на американския Национален институт по стандарти и технологии (NIST), недостатъчните обмен на информация и взаимодействие между приложенията за проектиране струват на предприемачите и компаниите, работещи в сектора, над $10 милиарда на година.
Autodesk поддържа стратегическо партньорство с компанията AVEVA Group plc, чиито решения за 3D моделиране и дизайн са използвани в проектирането на едни най-големите заводи в света. Приложенията на двете компании са съвместими помежду си на ниво обмен на информация, съобщават от AVEGA.

03:49

Учени показаха “невидим” органичен екран

Картината се наблюдава с очила за нощно виждане

Група учени от Университета на Южна Калифорния разработиха необичаен LED екран. Той се състои от органичен полимер и е фосфоресциращ, като изображението става видимо, само при използване на специални очила, според сайта pcnews.ru.
Новият екран е изграден на основата на “оцветени” молекули, които излъчват светлина в инфрачервения диапазон. Да се види такова светене с невъоръжено око е невъзможно, но проблемът се решава при използване на очила за нощно виждане.
Разработката може да се окаже полезна, на първо място, за повишаване на ефективността на военни операции, както и в дейността на правоохраняващите органи. OLED елементите позволяват разпознаване с висока точност и на най-малките детайли.
Органическите полимери също така са подходящи за използване в гъвкави екрани, което значи, че новата технология може да намери приложение и в тази много перспективна област. Учени и анализатори имат всички основания да очакват, че в бъдеще “невидимата” OLED-технология ще стане много популярна.

03:48

Устройство намира и пуска цифрови файлове на ТВ

Рисивър на Netgear търси в Интернет, в мрежи и ТВ програми

Нов продукт на компанията Netgear автоматично открива цифрово съдържание от всевъзможни източници и го представя на телевизионния екран. Digital Entertainer HD (модел EVA8000) е усъвършенстван рисивър, с интуитивен потребителски интерфейс и мощни възможности за търсене на HDTV файлове и интернет съдържание (излъчвано в реално време от Windows или Mac компютри), в мрежови устройства за съхранение на данни (NAS) или в други USB свързани медии.
Устройството организира откритата информация в потребителска библиотека, която е видима на телевизионния екран, без да е необходимо на някой от компютрите да има пуснат медия сървър. С помощта на специалното дистанционно, потребителите могат да търсят в цялата библиотека по множество критерии, вкл. име на актьор, дата, жанр или по обложките на албуми, представени във вид на “thumbnails”.
HDMI порт позволява трансфер на видео с резолюция до 1080p на широкоекранни телевизори, аоптичен цифров аудио изход (TOSLINK) предава изцяло цифров съраунд звук до цифров аудио рисивър.
Настройката на Digital Entertainer HD става с екранен ТВ помощник и инсталационен софтуер за персонален компютър. Включеният в пакета софтуер за Windows дава възможност на потребителите да слушат музика от iTunes, да гледат видео от YouTube и да имат достъп до десктопа на компютъра си, седейки например в хола. Ако използваният компютър има инсталиран ТВ тунер, то потребителите могат да програмират записа и възпроизвеждането на живи предавания, без да им е необходимо DVR устройство (DVD рекордер).
Няколко Digital Entertainer HD могат да се свържат заедно, с цел разширяване на функционалността на домашното забавление. Като използват функцията "Следвай ме", например, потребителите могат да спрат на пауза видео в една стая и да го пуснат отново в друга. А в режим "Парти" е възможно да се синхронизира възпроизвеждането на аудио, така че в цялата къща да се чува едно и също. Потребителите могат да включат също USB флашове, iPod-и или други USB сторидж устройства директно към Digital Entertainer HD, за да достигнат веднага до желаното съдържание и да го пуснат на избрано устройство.
Digital Entertainer HD е сходен по размер със стандартен DVD плейър, което го прави подходящ за поставяне върху телевизионния приемник или в компонентна аудио-видео система. Устройството се свързва както към домашната аудио-видео система, така и към маршрутизатор за достъп до интернет, като например Range Max Next Wireless-N Router.
Digital Entertainer HD също така възпроизвежда интернет радио директно и може да показва RSS новини, както и информация за местна или национална прогноза за времето или различни карти.
Доставките на Digital Entertainer HD ще започнат в края на първото тримесечие на 2007 г., като предварително обявената цена е $349, съобщиха от дистрибутора на Netgear у нас - Солитрон. Според проучване на компанията In-Stat, пазарът на HDMI съвместими устройства се очаква да нарастват със 78% годишно до 2010 г.

03:47

NVIDIA работи по SLI 2.0

След успеха на SLI технологията, която позволява на 2 видео карти да работят като една, от NVIDIA гледат напред и работят по подобрения на тази технология. От компанията изтече информация, че усърдно се работи за разширяване на възможностите на технологията, така че тя да позволява да работят повече от 2 видео карти. "След като изискванията към производителността на видео чиповете се увеличава с всеки изминал ден, ние трябва сме готови да посрещнем тези изисквания. Работим по нова технология, която се надяваме да е готова до изложението CeBIT, където да я покажем на нашите клиенти и фенове" коментира представител на NVIDIA. Специалистите веднага критично коментират, че идеята е много хубава, но веднага повдигат въпроса за това какви дъна ще поддържат тази технология, какви захранвания ще трябва да се инсталират.

03:44

Google отново ще използва Intel-ски процесори

След като около година от Intel наблюдаваха спокойно как Google минава лека полека към конкурентите от Advanced Micro Devices (AMD), в края на изминалата седмица производител на чипове номер 1 съобщи, че е сключил сделка с водещата интернет компания. Все още няма подробна информация за условията на сделката, но хора, близки до Google коментират, че става дума за доста чипове. Тези чипове ще се използват в новите сървъри, които компанията мисли в близко време да пусне. От Intel коментират, че основен фактор за това компанията от Mountain View да избере точно техните процесори са мощността, производителността им. Освен това от компанията са работили по специални, единични бройки дънни платки, които да отговарят на желанията и изискванията на Google.

03:43

Верига за компютри заби поредния пирон в ковчега на флопито

Един от най-старите и верни приятели на потребителите на персонални компютри отива в музея

Беше ясно, че дните на флопито са преброени. Оптичните дискове, флаш паметите и Интернет обрекоха дискетите на смърт и забвение.
Тези дни веригата компютърни магазини PC World заби поредния пирон в ковчега на флопито. Британските медии разпространиха новината, че PC World ще спре продажбата на 1,44MB устройства за запис и съхраняване на данни, познати като флопита, след изчерпване на складовите наличности.
Първият сериозен удар на флопито нанесе през 1998 г. Apple с нейния модел iMac, в който липсваше флопи дисково устройство. По-късно, през 2003 г. Dell изхвърли този тип устройство от машините си от по-висок клас. В момента само 2% от персоналните компютри и лаптопи, продавани от PC World, все още имат вградени флопита, но до лятото се очаква и тяхната продажба да бъде прекратена.
Макар и предизвестена, смъртта на флопито се посреща със смесени чувства. За мнозина работата с персоналните компютри от 20-ти век ще остане завинаги свързана със звука на записа върху дискета и на телефонното набиране на Интернет връзка, анализира BBC.
От 1971 г., когато IBM представи това революционно за времето си устройство, то преживя славни времена. По данни на асоциацията на производителите на носители на информация в Япония, през 1998 г. са продадени 2 млрд. флопи дискове. Оттогава глобалното търсене спада с близо две трети. През 2006 г. броят на продадените флопита е около 700 милиона.
Хората от индустрията обаче не страдат от сантиментални чувства и не скърбят за загубата на флопи дисковете. Технологията върви напред и това е по-вълнуващо от носталгията по флопито. Сега можем да съберем далеч повече информация върху други носители.
Добра идея в момента е потребителите да прехвърлят ценна информация от дискети, доколкото още ги поддържат, на по-нови носители, съветват експертите.
Софтуерният гигант Microsoft пък показва учудваща симпатия към флопито. В новоизлезлия пакет Office 2007 иконата за съхраняване на документ в текстообработващата програма Word 2007 отново има формата на дискета. Може би това е последен реверанс към верния стар приятел.

05:01

Колективен роман се пише в Интернет

Всеки изкушен може да опита перото си!

Инициатива за написване на колективен онлайн роман лансира британското издателство „Пенгуин“. Тя е осъществена по технологията, по която функционира Интернет енциклопедията Wikipedia.
Романът, наречен „Милион пингвини“, започна своя живот в четвъртък и вече са написани, редактирани и пренаписани първите няколко глави от него.
„Пенгуин“ даде начало на проекта в сътрудничество с група студенти по креативно писане и нови медии от университета „Де Монтфорт“. Издателството смята да използва романа като тест за това дали една група от разпръснати по целия свят хора с различна култура може да създаде достоверна художествена творба.
Експерименталният роман ще остане онлайн на адрес
www.amillionpenguins.com/wiki/ през следващите шест седмици.
От издателството обаче предупреждават начинаещите писатели, че този първи „уики“ роман няма за цел издирването на нови таланти. Засега ръководството му няма планове за публикуване на романа, когато той добие завършен вид.
Никой не се наема да прави прогнози, защото експериментът е уникален. От ентусиастите, които ще вземат участие в написването му, се очаква да създадат творба, отличаваща се с правдопобност, баланс и хумор.

04:59

ИТ гуру изчезна с яхтата си в Тихия океан

63-годишният Джим Грей създаде банкоматите и он-лайн магазините

Във водите на Тихия океан, недалече от брега на Северна Калифорния се изгуби Джим Грей - носител на най-престижната награда по информатика Turing Award, която се счита за еквивалент на Нобелово отличие в областта на компютърните науки, предаде CNN. Наградата е връчена през 1998 г. за приноса му в създаването на банкоматите, електронните системи за регистрация на авиопасажери и онлайн магазините.
Последното съобщение от учения е получено от съпругата му в неделя, 29 януари, когато той пътувал със своята яхта от Сан Франциско към островите Фараллон, които се намират на 40 километра от прочутия мост "Златна Врата". Грей излязъл в океана, за да разпръсне над водите му праха на 97-годишната му майка, починала предишната година.
Грей планирал да се върне вечерта на същия ден, но когато това не става и на другия ден, спасителни екипи на бреговата охрана започват мащабно претърсване от залива Монтърей в южната част на Пасифика до бреговете на Орегон на север. За тях изчезването на Грей е “загадъчно”, тъй като 12-метровата му яхта била оборудвана с радиостанция и сигнални ракети, времето било хубаво, а 63-годишният мъж бил в добро здраве.
Джим Грей е основател и директор на изследователския център на Microsoft в Сан Франциско- Bay Area Research Center, който се занимава с развитието на най-актуалните направления в областта на информатиката и изчислителната техника. Ученият има голям принос в разработването на технология за създаване на компютърни карти от рода на Google Earth.

04:58

Cisco и Apple подновяват преговорите за марката iPhone

Съществува голяма вероятност спорът между двата гиганта да се реши извън съда, смятат експерти. От подобно развитие Apple е далеч по-заинтересованата страна

В сряда Cisco се съгласи да даде на Apple повече време за отговор на съдебния иск за нарушаване на правата върху търговската марка iPhone. Мрежовият гигант заведе делото на 10 януари, деня, в който Apple обяви на света, че е „преоткрила телефона”.
Cisco веднага отговори с юридически мерки срещу Apple, базирайки се на факта, че притежава марката iPhone, откакто закупи InfoGear през 1996 г. В съдебния иск Apple е обвинена, че изявлението й ще обърка потребителите.
През изминалите седмици и двете компании бяха заели агресивни позиции в публичното пространство. Сега обаче корпоративните гиганти се съгласиха да дискутират проблема с цел да се постигне съгласие по правата за търговската марка, твърди newsfactor.com.
Тези действия сигнализират, че може би компаниите са по-склонни да издигнат бялото знаме и да се срещнат по средата на бойното поле със съгласие, отколкото в съдебната зала с аргументи. Имайки предвид статистиката, че близо 95% от гражданските дела се решават преди съдебния процес, съществува голяма вероятност Apple и Cisco да се споразумеят за търговската марка iPhone, смятат екперти. Изявленията на двете компании в пресата показват желание и от двете страни за преговори за примирие.
От друга страна съдебните процеси за търговската марка могат да се проточат с години и да костват цяло състояние за хонорари и на двете страни. Apple желае силно постигането на съгласие, защото, ако Cisco получи съдебно предписание срещу употребата от Apple на iPhone, това може да се окаже сериозна пречка за маркетинговите усилия, положени от Mac–производителя.
Apple няма време, тъй като срокът за пускане на пазара на iPhone наближава - по план продуктът трябва да излезе през юли.

04:57

Нови чипсети на AMD ще се появят до края на месеца

Серията 690 идва с интегриран графичен процесор

AMD ще пусне своята нова серия чипсети 690 до края на този месец, съобщи digitimes.com.
Линията 690, предназначена за AMD процесори, е резултат от поглъщането през октомври миналата година на производителя на чипсети и видео карти ATI.
Според предварителните информации, серията AMD 690 ще включва няколко варианта чипсети с интегрирани графични процесори (IGP), базирани на познатата графична технология ATI Radeon.
Очакват се поне два варианта с интегрирана графика, които ще предложат по-висока производителност, в сравнение със сегашните подобни решения.
В допълнение чипсетът AMD 690G (вариант от висок клас) ще предложи и поддръжка на DVI, HDMI и HDCP, твърди digitimes.

04:57

Документите от Word стават съвместими с ODF

Проект на Майкрософт осигури нужния транслатор на формати

Спонсориран от Майкрософт проект вече осигури транслатор на формати, който ще даде възможност на потребителите да отварят и запазват Word документи на два различни формата. Единият от тях, Office Open XML (OOXML), е форматът по подразбиране в наскоро пуснатия комплект Office 2007. Другият формат е ODF (Open Document Format), който се поддържа от IBM, Sun Microsystems и Novell.
Софтуерът ще работи с Word приложението на Майкрософт, вкл. с версиите Office 2007, Office 2003 и Office XP. След като го инсталира, потребителят ще може да отваря и запазва Word документи в ODF формат.
Транслаторът е достъпен безплатно от SourceForge под формата на отворен код с BSD лиценз. От Майкрософт възнамеряват да осигурят даунлоуд на софтуера и от техния сайт.
Групата от партньори на компанията планира да започне разработване и на транслатори за Excel и PowerPoint документи. Очаква се тези конвертиращи продукти с отворен код да бъдат готови към края на годината.
Първият по рода си транслатор на документни формати идва в момент на нарастващ интерес към стандартизирането. ODF се наложи като приложим формат за документи и беше интегриран в комерсиалните продукти. В същото време Майкрософт стандартизира своя OOXML в Ecma International, а сега се опитва да получи сертификат и от ISO.
Adobe Systems също съобщи миналата седмица, че ще предостави на ISO своя PDF формат за стандартизация. IBM единствен се обяви срещу стандартизирането на OOXML от Ecma и ще се опита да блокира неговата стандартизация по ISO, твърдят представители на Майкрософт пред CNET.
Критици на OOXML изказват недоволство, че този формат вече се припокрива като функционалност с ODF и предлагат да остане само един стандарт. Други смятат, че е огромна трудност спецификацията по стандартите, която е над 6000 страници, да се внедри изцяло в продуктите. Производителите обаче са свободни както от законова, така и от техническа гледна точка, да внедряват само част от компонентите от пълната документация, посочва Майкрософт.

04:56

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank