News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Сайт поддържа дневници на осъдени на смърт

Чакащи изпълнение на присъдата пишат за своя живот!
Дъстин Хонкин, осъден на смърт за убийството на петима в Северна Айова, публикува свои записки в Death Row Speaks („Говори смъртната килия”) – уеб сайт, основан през 2001 г. от осъдени на смърт и поддържан от противници на смъртното наказание.
Посетителите на този сайт могат да намерят профили на затворници, техни поеми, есета, рисунки и други материали, както и да им задават въпроси. Сайтът съдържа също така информация за предстоящи екзекуции и за историята на смъртното наказание в Съединените щати.
Самите затворници нямат достъп до компютри или Интернет. Те контактуват с външния свят чрез писма, в които пращат материалите за публикация в сайта, разкрива http://www.globegazette.com
Дневникът на Хонкин съдържа негови мисли и разсъждения за затворническия живот, за семейството и за текущите събития. Той е баща на две деца и в писмата си към тях, които също са публикувани, изказва съжалението и разкаянието си.
Хонкин беше осъден на смърт от федералния съд за убийство и участие във внос и продажба на наркотици през 2004 г. Той и неговата приятелка Анджела Джонсън бяха обвинени в убийството на двама федерални информатори, които продавали метамфетамин на Хонкин и изчезнали през 1993 г.
Телата им бяха открити чак през 2000 г., след като Анджела даде информация за това къде са заровени на агент под прикритие в затвора. Тя също е осъдена на смърт и очаква изпълнението й в затвор във Форт Уорт, Тексас.

21:29

Европейски проект за конкуренция на Google пред провал

Германия вероятно ще се оттегли, очаква се Франция да потърси финансова помощ от ЕС
В първия работен ден на 2007 г. от германското правителство потвърдиха своето решение да се оттеглят от многомилионния проект за изграждане на европейска машина за търсене в Интернет, която да съперничи на Google. Една от вероятните причини е противоречие с Франция относно основния дизайн на проекта, съобщава iht.com.
Участниците от френска страна в секретния проект, наречен Quaero, което на латински означава „Аз търся”, заявиха намерението си да продължат усилията за разработване на проекта, вероятно с финансиране от Европейския съюз.
Съществуването на проекта за пръв път беше разкрито през април 2005 г. от президента на Франция Жак Ширак и бившия германски канцлер Герхард Шрьодер. Той е замислен от двете държави като европейски конкурент на мегапопулярната американска търсачка Google.
Първоначално Германия и Франция обсъждаха планове за петгодишно финансиране на Quaero в размер на 1,3 до 2,6 млрд. евро, които да бъдат дадени от правителствата на двете държави, подпомогнати от големи компании като Thomson и France Télécom от западната страна на Рейн и Siemens и Deutsche Telekom от източната.
Но германското участие беше поставено под съмнение, след като Шрьодер загуби изборите през септември 2005 г. и ръководството на страната беше поето от коалиция начело с канцлера Ангела Меркел от Християндемократическата партия. Новото правителство никога не заяви публично подкрепата си за проекта. Според местната преса, решението за официално оттегляне от проекта е взето на съвещание, посветено на технологиите, на 21 декември 2006 г.

21:29

Проблем в Adobe софтуер се оказа доста по-опасен

Хакери могат да създават лъжлив линк в сайтове с PDF документи
Наскоро откритата уязвимост в софтуера Adobe Acrobat Reader е по-опасна от първоначално очакваното, установиха експерти по сигурност. Дупка в плъгин на Adobe позволява на хакерите да създадат уеб адрес на всеки сайт, който съдържа Adobe PDF файлове, и да го използват за атаки.
Сценарият използва привидно доверени линкове и зловреден JavaScript код, който се стартира при активиране на линка. Експертите вече твърдят, че кибер престъпниците могат да използват уязвимостта и за да откраднат информация директно от твърдия диск на потребителя.
В зависимост от браузъра, зловредният код може да чете или трие информация, да стартира програми или да изпраща определена информация на хакерите. Всичко това определя уязвимостта като доста по-опасна, отколкото се предполагаше първоначално.
Според източници от Adobe, уязвимостта не засяга последните версии на софтуера, т.е. Acrobat 8 и Adobe Reader 8. Следващата седмица се очаква компанията да пусне обновление за предишните версии на програмите.

21:28

Microsoft подобрява сигурността с 8 нови пача

Излизат обновления за уязвимости в Windows, Office и Visual Studio!
Осем пача ще включва регулярното обновление за сигурност на Microsoft, очаквано идния вторник. Три от тях са предвидени да коригират уязвимости в офис пакета на софтуерния гигант, като някои са маркирани като „критични“. Най-вероятно пачовете ще решат проблеми, открити в Word малко преди последното месечно обновление.
Други три от обновленията трябва да поправят критични дупки в операционната система Windows. Последните два пача са предвидени за проблеми, класифицирани като "важни" - те се проявяват при стартирани Windows и Office, както и при Windows и Visual Studio.
В допълнение към пачовете, свързани със сигурността, се очаква да се появят две "non-security" обновления с висок приоритет, както и обновена версия на инструмента Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool.

21:27

На коя страна сте във "войната" с caps lock?

Из Интернет се е разгоряла истинска война, наречена The CAPSoff campaign. Група революционно настроени юзери яростно желаят да "убият" клавиша Caps Lock. Мрежата са тресе от ужасни призиви: "Програмисти, да убием Caps-Lock", "Време е да освободим клавиатурите от Caps Lock", "Смърт на Caps Lock", "Caps Lock трябва да умре!"... Кое провокира тази агресия точно срещу един от стотиците клавиши на клавиатурите ни?
Да бъде или да не бъде?
Да бъде или да не бъде?
Всичко започва в Швеция през 2001 г. тогава под ръководството на Linus McCabe се основава AnticAPSLOCK - кампания, чиято цел е "премахването на клавиша Caps Lock от клавиатурите на бъдещето".
Пожарът на бунта бе стихнал, но наскоро той пламна с нова сила. Живеещият в Брюксел Pieter Hintjens, управител на софтуерната фирма iMatix, създаде свой сайт, посветен на борбата срещу омразния клавиш - http://capsoff.org/. "Клавишът Caps Lock не бива да съществува. Разбира се, имаме си и друга работа, но с течение на времето се събират милиони малки разочарования... Тогава се разбира, че клавишът Caps Lock е голяма тема", споделя Pieter Hintjens.
Ако бъде случайно натиснат, този клавиш води до неприятни грешки при въвеждане на парола. Понякога се налага повторно да се набира текст (в последните версии на MS Word лесно може да се поправи този проблем). този клавиш създава проблеми и при електронната поща. Текст, написан само с главни букви въздейства АГРЕСИВНО на очите и създава дисхармония в кореспонденцията. Мнозина знаят, че да се пише с главни букви, значи че се КРЕЩИ. Оттук и девизът на CAPSoff.org – «STOP SHOUTING!» ("КРАЙ НА КРЕЩЕНЕТО").
Създавайки всички злини, които носи този клавиш, организаторите на акцията са обявили конкурс за разработка на нов дизайн на бъдещите клавиатури, естествено без злополучния клавиш. Победителят ще получи награда от един милион долара, въпреки, че досега във фонда "Борба с Caps Lock" са събрани само 241 долара и 71 цента (явно противниците на този клавиш не са много и не са щедри).
Всеки, който счита, че клавишът Caps Lock не е нежен, може да се подпише на http://capsoff.org/competition:new. Ако имате сайт и подкрепяте премахването на Caps Lock, може да поставите препратка към http://capsoff.org/ с банер.
Създават се всевъзможни блогове, групи за подкрепа, пишат се петиции...
А опонентите на спят. Те създават свои групи, засипват сайтовете http://anticapslock.com/ и http://capsoff.org/ с оскърбителен спам.
Някои запазват неутралитет и съветват по-философски да се отнасяме към клавиша Caps Lock - светът е такъв, какъвто е - включително с този клавиш.

21:25

Обявяват BenQ Mobile в несъстоятелност

През ноември 2006 г. в Германия започна разследване по случая с фалита на BenQ Mobile, тъй като имаше съмнения, че мениджмънтът на компанията е знаел за загубите, но е забавил съобщаването на информацията. През първите дни на 2007 г. беше задействана процедура за обявяване на германския клон на тайванската компания в несъстоятелност, след като не бе намерен инвеститор, желаещ да купи губещата компания. От BenQ Mobile подадоха документи за обявяване в несъстоятелност през септември 2006 г. поради високите загуби, понесени от европейската част на компанията. BenQ Mobile беше създадена преди около две години, когато тайванският производител купи мобилното подразделение на Siemens.
Междувременно в сайта teltarif.de се появи информация, че интерес към дейността на BenQ Mobile проявява неназована инвеститорска група. Според адвоката на групата тя желае да придобие всички активи на германската компания, да запази 800 работни места и да продължи разработването и производството на мобилни телефони в Германия. Според него вече е изпратено предложение с конкретна цена на занимаващия се с процедурата по несъстоятелност Мартин Прагер. Инвеститорската група се състои от хора с опит в управлението на германски и американски телекомуникационни и ИТ компании. Ако сделката се състои, те възнамеряват да използват своите връзки за разширяване на дистрибуцията на телефоните на BenQ Mobile в Щатите.

21:24

GDDR4 памет, работеща на 4.0GHz от Samsung

Въпреки че паметта от типа GDDR4 не навлезе широко при видеокартите, едва ли някой се съмнява , че през 2007 год. тя ще започне да се използва масово, особено при high-end графични продукти .През изминалата година памет от типа GDDR4 се използваше при Radeon X1950 XTX ,където работеше на честота 2.0 GHz DDR.
На конференцията ISSCC 2007, която ще се проведе през февруари , Samsung ще покаже характеристиките на 80nm чипове памет GDDR-4 с плътност 512 Мбит, способна да работи на 4.0 GHz DDR .Сега най-бързата серийна GDDR4 памет работи при честота 2.8 GHz . За да постигнат честота от 4 GHz DDR новите микросхеми на Samsung ще използват редица иновации, насочени към икономията на електроенергия.

21:24

Intel представя 3 нови Quad-core процесора

Според източници, близки до Intel, компанията планува да представи 3 нови Quad-core процесора в понеделник (8 януари). Това ще стане още в началото на изложението CES 2007 в Лас Вегас. Първият от трите процесора е Core 2 Quad 6600. Той ще се присъедини към Core 2 Extreme QX670, който е вече на пазара. Той ще работи на честота 2.4 GHz с FSB (Front-Side Bus) ще е на 1066 MHz. Другите два процесора са от по-ниския клас Xeon-и - 3210, работещ на 2.13 GHz и 3220, работещ на 2.4GHz. И двата процесора имат 8 MB L2 кеш и 1066 MHz FSB. Те са насочени към еднопроцесорните сървърни решения. Повече информация и цени се очаква да бъдат оповестени в понеделник. От Intel не са коментирали официално слуховете.

21:22

Диск на Hitachi преодоля бариерата 1 терабайт

Компанията ще пусне новия HDD през първото тримесечие!
Hitachi Global Storage Technologies представи диск, който дава пълна свобода на потребителите да съхраняват огромно количество видео материали, снимки, музика и всякаква друга цифрова информация.
С новия модел Deskstar 7K1000 японската компания „счупи“ терабайтовата бариера, благодарение на технологията за перпендикулярен запис.
Непрекъснато нарастващата нужда от все повече и повече свободно дисково пространство подтикна производителите да ускорят разработките. Дискът на Hitachi с капацитет 1 TB се очаква на пазара през първата четвърт на тази година за около $399, което ще означава и много ниска цена на гигабайт.
Новото устройство ще бъде достъпно в SATA II или PATA 133 варианти, с 32 MB буфер и 7200 rpm скорост на въртене.

23:43

7-годишен геймър загина от токов удар в Тайланд

Детето се опитало да включи конзола за видео игри в контакта...
Седемгодишният Конър О’ Кийфи от Англия загина в хотел в Тайланд, след като се опитал да включи своята конзола за видео игри Nintendo Game Boy в един от електрическите контакти в хотелската стая.
Инцидентът е станал миналата събота, но чак сега се разкриват подробностите около него, тъй като местната полиция извършва разследване, съобщава www.reghardware.co.uk. Служителите на хотела „Сънсет Бийч” в курорта Патонг Бийч на остров Пукет твърдят, че електрическата им инсталация е наред, но момчето е било още мокро, когато е посегнало към контакта.
То е изтичало в хотелската стая направо от басейна, където са останали майка му и вторият му баща. Според полицията, той или е включвал адаптeра в контакта или се е опитвал да го извади. И в двата случая, водата от неговото тяло е направила контакст с електрическия ток, което е довело до фаталните последствия.
Конзолата е купена в Тайланд като новогодишен подарък за детето. Майка му, 45-годишната Катлийн Къри, твърди, че синът й знае, че електричеството е опасно и че не е глупав. По нейни думи, той не би си играл с контакти и определено не е бил мокър.
Братовчедка и едновременно с това кръстница на нелепо загиналото дете е казала пред британския „Сън”, че Конър бил много запален по компютърните игри и имал доста познания за компютрите. Не е известно дали близките му ще искат допълнително разследване на трагичния инцидент.

23:42

Слънчева енергия ще захранва монитори NEC

Новата система ще произвежда 293 киловатчаса на година!
Система, захранвана от слънчева енергия, ще използва NEC в нова линия LCD монитори. За целта американското поделение на компанията си партнира с доставчика на соларни приложения Carmanah Technologies, базиран в Канада, съобщава digitimes.com.
Според източници от NEC Display Solutions, съхранената слънчева енергия ще захранва с дни LCD монитор при нормална употреба. Множество монитори ще могат да се захранват едновременно от една батерия, като продължителността на работа ще зависи от натоварването и броя на свързаните устройства.
Пакетът ще включва слънчев панел от Evergreen Solar, соларна батерия от Extreme, цифров контролер на зареждането, инвертер и зарядно от Go! Power. Системата ще произвежда приблизително 293 киловатчаса на година, или 800 вата на ден, твърдят от NEC Display Solutions.
Очаква се батериите да имат живот около 20 години (в зависимост от броя на циклите), а слънчевият панел да издържи 50 и дори повече години.

23:41

Близнаците „марсоходи” помъдряват с годините

„Спирит” и „Опортюнити” получиха от Земята нов софтуер за управление
Инженери инсталираха дистанционно нов софтуер на бордните компютри на роботите, които вече четвърта година изследват повърхността на Марс. Целта е да се увеличи тяхната интелигентност и самостоятелност, така че да могат да обхождат Червената планета с по-малко човешка намеса и помощ.
Едно от новопридобитите умения на роботите е способността им за автоматично разпознаване на прашни бури и облачни образувания, чийто фотографии да изпращат на Земята. Също така те вече могат самостоятелно да решават дали е безопасно да вземат с ръцете си скални проби, съобщава Асошиейтед Прес.
Роботите вече имат и нова навигационна система, която им позволява да мислят с няколко хода напред, когато срещнат препятствие, да се измъкват от „задънени проходи” и дори да намират сами изход от лабиринт.
Ако се окажат успешни, промените в софтуера могат да бъдат заложени в роботите от ново поколение, които ще поемат бъдещите мисии на Марс. Сегашните ветерани отдавна са изпълнили своите мисии, които първоначално бяха планирани с дълготрайност три месеца. Най-голямото им откритие е намереното геологично доказателство, че някога на Марс е имало вода.
Учените са учудени от дълголетието на роботите, но признават, че те всеки момент могат да спрат да функционират.
„Спирит” в момента изследва образци от скали и почва в близост до един марсиански хребет, докато „Опортюнити” обикаля по ръба на масивен кратер в търсене на път за влизане във вътрешността му.

23:40

Суперкомпютри се намесват във Формула 1

Екипът на BMW-Sauber вади тайно оръжие, наречено Albert 2
Суперкомпютър ще прави разликата между BMW-Sauber и конкурентите във Формула 1. Базираният в Швейцария тим залага на тайното оръжие Albert 2 в разработката на аеродинамични компоненти за своите коли.
Albert 2 е най-мощният индустриален компютър в Европа. Той е на въоръжение в BMW-Sauber от декември, като резултатите от неговата работа се очакват на пистите през настоящата година.
Машината ще се използва за симулации на въздушния поток около различните части на колите. Тя ще помогне в проектирането на аеродинамични компоненти, които трябва да подобрят ефикасността на двигателя и охлаждането на спирачките.
Albert 2 използва 1024 процесора Intel, има 2048GB памет и максимална производителност 12 288 GigaFlops. Новият модел е около три пъти по-бърз от своя предшественик Albert 1 и извършва изчисленията с по-голяма точност.
С помощта на суперкомпютъра специалистите по аеродинамика на BMW Sauber ще могат да симулират повече варианти и по-сложни модели на въздушни тунели.
Архитектурата на суперкомпютъра е разработена от швейцарската компания Dalco. Софтуерът за симулация е доставен от немското поделение на базираната в САЩ компания Fluent.

23:39

Мюнхен купува лицензи „втора ръка” за Windows

Властите ще си спестят по този начин 50% от разходите!
Администрацията на германския град Мюнхен се кани този месец да купи голямо количество лицензи за Microsoft Windows. Но това няма да бъде най-новата версия Windows Vista. Вместо нея, властите са решили да купят законно „използвани лицензи” на Windows 2000 Professional, твърдейки че по този начин ще спестят пари на града.
Сделката ще стане чрез мюнхенската компания Usedsoft, която изкупува лицензи от други компании, които вече не използват съответния софтуер.
Купуването на „втора ръка” лицензи набира популярност. Във Великобритания продажбите на подобни лицензи на софтуер на Microsoft се удвояват всеки изминал месец, посочва www.channelregister.co.uk
Това не е изненадващо, като се има предвид разликата в цените. В Германия, например, 218 лиценза на Windows Office XP ще струват 70 000 евро, но когато се купят от „втора ръка” цената им пада до 32 000 евро. За 400 лиценза на пакета mySAP Business Suite се плаща към 1,5 милиона евро, но същото количество лицензи „втора ръка” струват 750 000 евро.
Не много отдавна фармацевтичната компания „Клостерфрау” със седалище в Хамбург купи 600 лиценза на отдавна забравения офис пакет Office 97, които след това препродаде на друга компания - Susensoftware.
Съществува, естествено, един проблем: изтекла поддръжка на продукта. На 30 юни 2005 г. Microsoft прекрати масово поддръжката за своите издания Windows 2000 Сlient и Windows 2000 Server.

23:37

Сайтът на МДААР с версия за хора с нарушено зрение

Може да се използва с програми за синтезиране на реч!
Сайтът на Министерството на държавната администрация и административната реформа вече има текстова версия. Тя е достъпна на адрес http://www.mdaar.government.bg/text.
Сайтът е разработен така, че да бъде удобен и лесен за ползване от хора с нарушено зрение, съобщиха вчера от министерството.
Текстовата версия е копие на основния сайт на МДААР. Тя е съобразена с всички изисквания, за да бъде използваема при работа с програми за синтезиране на реч.

23:36

Google Calendar стремително догонва конкурентите си Yahoo! и Microsoft


Според публикувана статистика на аналитичната компания Hitwise, трафикът на открития през април миналата година Google Calendar продължава да расте стремително, като в същото време трафикът на двата му основни конкуренти - календарите на Yahoo! и Microsoft постоянно намалява.
Както се вижда на графиката, към края на декември трафикът на Google Calendar е надвишил трафика на календара от Microsoft, и уверено е изравнява до трафика на Yahoo!.
За периода от месец юли до декември 2006 година посещенията на Google Calendar са се увеличили с 333%, за сметка на намаляващите посещения при конкурентите.

23:34

XBOX надделява на пазара на гейм конзолите

Според статистически данни на NPD конзолата на Microsoft XBOX 360 е надделяла над своите конкуренти по продажби за коледните празници. Компанията е изследвала пазарите в САЩ и Япония. Статистиките показват, че XBOX, която е на близо година, задминава значително скоро пуснатите на пазара Nintendo Wii и Sony Playstation 3. От началото на ноември до Коледа са били продадени 2 милиона XBOX 360 конзоли, 1.8 милиона Nintendo Wii и едва 750 хиляди Sony Playstation 3. Според представител на NPD, потребителите са заложили на XBOX, защото е отдавна на пазара и е добре познато. Дългото отлагане на пускането на другите две нови конзоли е довело до спад на интереса към тях. За сега нито една от трите фирмите не е публикувала официална справка на продажбите си.

23:32

LaCie представи external Blu-ray за Mac

LaCie представи първото външно Blu-ray burning решение за Mac OS и Windows, наречено LaCie d2 Blu-ray Drive. LaCie d2 Blu-ray Drive е адресирано към професионалистите и видео редакторите обработват HD съдържание със запазване на качеството на звука и картината. Устройството не поддържа просвирване на защитени BD-ROM филми. LaCie d2 Blu-ray Drives се продава заедно с напълно функционален софтуер - Roxio Easy Media Creator 8 за Windows и Toast 7 Titanium for Mac, поддържащи Blu-ray. Устройството пристига с 50GB BD disc от Panasonic. LaCie d2 Blu-ray Drives може да се поръча онлайн веднага или през дистрибуторската мрежа на компанията на цена от $1149. В допълнение към софтуера на Roxio се предлага и CinePlayer 3.4 for HD playback в Windows.

23:27

Грешка в он-лайн форма отклони турист с 13 000 км

Вместо в метрополиса Сидни кацнал в американско градче...
Един 21-годишен турист от Германия, който искал да посети приятелката си в австралийския метрополис Сидни, кацнал на 13 000 километра (8 077 мили) далеч от нея, близо до малкото градче Сидни в американския щат Монтана. Причината е, че не е обърнал внимание за дублирането на имената на двата града, когато попълвал онлайн форма за резервация на самолетен билет на сайта на туристическата компания.
В края на декември Тоби Гут напуснал Германия с големи надежди за чудесно прекарване на едномесечната си ваканция. Облечен с фланелка с къс ръкав и шорти, подходящи за австралийското лято, вместо да пристигне в Сидни, Австралия, Гут завършил пътуването си в студения американски щат Монтана.
Самолетният му билет бил издаден за маршрута през Портланд, Орегон до Биллингс, Монтана. Пред вестник „Билд” Гут казал, че по някое време на пътуването си започнал да се чуди и притеснява, но не казал нищо. Мислел си, че до Австралия може да се лети и през Съединените щати.
Неприятната истина се стоварила върху него, когато се опитал да се качи на самолет за последната част от маршрута си – градчето Сидни с около 5 000 жители, което очевидно нямало летище.
Злочестият турист, които имал само едно тънко яке срещу зимния студ, прекарал три дена на летището на Биллингс, докато неговите родители и приятели успеят да му изпратят 600 евро от Германия, за да си купи нов билет за Австралия.
Сабине, майката на Тоби Гут, казала пред Ройтерс, че не е забелязала грешката, защото нейният син обикновено е добър с компютрите.

02:40

В eBay се продава сняг от Колорадо

Семейство оферира стоката за 99 цента първоначална цена!
Очевидно на жителите на американския щат Колорадо снегът през последните седмици им е дошъл в повече, защото вече има предложения за продажби на "ценната" стока в eBay.
Разбира се, стоката си има цена. Мери Уолкър от петък държи твърда начална цена от 99 цента за сняг от „Виелица I” и „Виелица II".
Идеята да продават сняг в Интернет осени Мери и съпруга й Джим, след като изринаха тонове от него, натрупан през двете снежни бури. Те връхлетяха северните щати на Америка в рамките на една седмица и оставиха след себе си планини от сняг, затрупани пътища, скъсани електрически и телефонни кабели.
Мери Уолкър, която преподава бизнес и води семинари на работещите в комуникациите, смята, че щом в eBay се търгуват духове и всякакви други странни неща, защо тя да не продава сняг?
Колко сняг получават купувачите за 99 цента зависи от сделката. В обявлението си семейство Уолкър предлага на клиентите да избегнат таксите за опаковане и транспорт и да дойдат пред дома им, където могат да натоварят на камион каквото количество сняг пожелаят. Собствениците дори обещават да помогнат при товаренето на стоката.
В действителност Мери Уолкър не вярва, че ще се намери купувач за техните свръхзапаси от заледен сняг. Просто иска да накара някои хора да се посмеят.

02:39

Samsung навлиза на пазара за навигационни системи

Корейският гигант отговаря на предизвикателството от страна на конкурента LG!
Корейският хай-тек гигант Samsung Electronics разширява бизнеса си, като се насочва и към автомобилните навигационни системи. По информация от компанията, новият продукт ще се разпространява под марката Anycall.
Навигационното устройство STT-D370 идва с 3,7-инчов екран, слот за SD карти и Bluetooth за достъп до множество телекомуникационни функции. То ще се използа освен за навигация, но и за телефонни разговори и изпращане на кратки съобщения.
Един от основните конкуренти на Samsung, LG Electronics, вече навлезе в автомобилната навигация с продукта LAN-SD 460. Устройството има 4,1-инчов дисплей, DMB TV тунер и 4 GB памет.
Samsung ще продава своя STT-D370 за $600 на корейския пазар. Устройството предлага и множество мултимедийни възможности, като персонален медия плеър (PMP), MP3, разглеждане на снимки, електронен преводач и речник.
Нарасналият интерес към навигационните услуги подтиква все повече компании да атакуват този перспективен пазар. Новите продукти на Samsung и LG отразяват и тенденцията производителите да вграждат всевъзможни функции в своите мобилни хай-тек продукти.

02:38

Новогодишен червей маскиран като визитна картичка

Червеят Nuwar бе най-активната заплаха за компютърната сигурност към края на тази година. Разпространява се маскиран като поздравителна картичка с име postcard.exe, прикрепена към email със заглавие Happy New Year!
След като бъде изпълнен, червеят се копира в %system% папката, като използва едно от двете имена

alsys.exe
ppl.exe

След което започва да търси адреси за по-нататъшното си разпространение. Червеят също така се опитва да деактивира различните видове защити като антивирусна програма, защитна стена и др. Вредителят също така се опитва да изтегли и изпълни файлове от интернет.

02:37

Gmail пострада от уязвимост във Firefox 2.0?

Много от хората, които използват Gmail, се оплакват, че от техните електронни пощи мистично са изчезнали всички писма. дали е още да се говори за Gmail като най-съвършената e-mail услуга?
Открих електронната си поща напълно празна - нямаше нищо в папката Inbox, в контактите, в Изх. Поща. как да съобщя това на техническата поддръжка и дали ще могат да ми възстановят данните?, написа един потребител на Gmail още на 19 декември 2006.
Оказва се, че повечето пострадали са ползвали браузъра Firefox и са открили липсата на съдържание като влизат в пощата си чрез него. Някой потребители дори са получили съобщение от вида: "Това не е грешка. Всички ваши контакти и писма са изтрити преднамерено. това бе атака, а не грешка на системата. Приятен ден."
Един от потребителите твърди, че атакуващите са използвали уязвимост във Firefox 2.0, която по-късно е поправена във версия 2.0.0.1. В резултат от инцидента са "почистени" 60 акаунта на потребители. Google поднесе официалните си извинения на пострадалите и заяви, че случаят се разследва. Изтритите контакти и съобщения не подлежат на възстановяване.

Какъв е извода? Не ползвайте Firefox!!!

02:36

Най-очакваните компютърни игри през 2007

Журналисти и експерти съставиха десет от най-интересните игри, които ще ни радват през новата 2007 година. Очаква се истински разцвет на пазара на РС-развлеченията. Кои са най-интригуващите проекти? кой са 10-те най-очаквани игри за 2007 година?
# Crysis;
# Command & Conquer 3: Tiberium Wars;
# Spore;
# S.T.A.L.K.E.R;
# Hellgate: London;
# Warhammer Online: Age of Reckoning;
# The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar;
# Unreal Tournament 2007;
# Half-Life 2: Episode Two;
# Enemy Territory: Quake Wars;
# Bioshock;
# Supreme Commander.

02:35

Кои пароли не бива да се използват?

В Интернет са публикувани списъци с най-използваните от немските и американските потребители пароли. Много от тях могат много лесно да бъдат налучкани. Кои пароли трябва да се избягват? Как да се измислят сигурни пароли, без да е трудно запомнянето й?
Колко ли потребители използват комбинацията "abc123"? Тази комбинация трябва да се избягва, съветват експертите. Когато хакерите се опитват да налучкат парола, първо опитват тази комбинация. И често успяват.
Наскоро достояние станаха списъци с пароли на над 43 хиляди потребители. Проучването им показа, че мнозина, заради удобство, за да не се мъчат да помнят различни комбинации, използват като пароли имена на музикални групи, наименование на спорт, умалителни имена, любовни думи или псувни. В Германия потребителите предпочитат "Sommer", "Frankfurt" и "Hallo".

Но как трябва да изглежда една парола?

1. Не бива да се използват думи, а безсмислени комбинации от букви. това гарантира защита от т.н. "речникови атаки", при които хакерите проверяват всички думи от А до Я. Опитайте с онлайн генератор на пароли.
2. Използвайте както главни, така и малки букви, не пропускайте цифрите и символите. това ще затрудни хакера, ще трябва да опита много повече варианти.
3. Особено важно е паролите да се променят веднъж месечно.
4. Паролата не бива да се записва на къс хартия, а да се помни...
5. Не използвайте парола, която ви предлага сайт, а измисляйте своя.
6. Използвайте паролата сама веднъж, а не за всички сайтове да се една.

Тренировка за паметта
# Ето един мнемоничен трик: използвайте цяла фраза - първите й букви и цифри могат да са вашата парола. Например: "През 2006 година добивът на пшеницата в САЩ бе лош" дава парола "P2gdpvSbl".
# По просто решение е да се използват програми от типа на KeePass Password Safe, PINs или Multi Password Recovery

02:33

Ultra пуска 2000 ватово захранване


Производителя на компютърни части Ultra съобщи, че ще представи на провеждащото се от 8-11 януари в Лас Вегас изложение Consumer Electronics Show (CES) 2007, най-новото си захранване - Ultra X3 Modular. То ще се нареди като най-мощносто захранване в света със своите 2000 вата. По подобие на 1000-ватовите варианти то е с удължено корпус, който достига 10.3 инча (26 см). "Едва ли в момента има десктоп машина, която се нуждае от такова захранване. С идването на нови технологии, на многоядрени процесори и работа на няколко видео карти в едно захранването на компютъра ще бъде все повече от голямо значение. За това ние от Ultra искаме да сме първите, които ще предложат 2 kW захранване. С него едва ли ще има машина, която да не можете да подкарате" коментира изпълнителния директор на Ultra. По-подробна информация, спецификациите и цената на захранването ще бъдат оповестени на изложението.

02:30

Fujifilm с 2 нови фотоапарата от нисък клас

Fujifilm започна новата година с 2 нови фотоапарата - FinePix A610 и A800. Те са от ниския клас А, който е насочен към масовия потребител. Те са с удобни интуитивни бутони и лесни функции, които почти автоматично правят снимката - само трябва да натиснете копчето и професионално изглеждащата снимка е готова. За този изглед се грижи Super CCD HR сензор и процесор, който се грижи снимките ви да са ясни, ярки и с възможно най-добрите цветове. За удобство на потребителите от Fujifilm са вградили 2 слота за карти - xD и SD. Двата модела фотоапарати се различават най-вече по матрицата - A610 разполага с 6.3 мегапиксела, а A800 - 8.3 мегапиксела. Те разполагат с 3x дигитално увеличение, 2.5-инчов TFT екран, на което да разглеждате снимките и клипчетата си и се захранват от 2 AA батерии. Фотоапаратите се очаква да се появят в средата на февруари, като цената им ще бъде обявена малко преди това.

02:29

Регулирайте температурата на напитките си през USB

Фирмата Brando добави нова джаджа към интересните USB устройства, които улесняват живота ни около компютъра. Тя представи устройство, с чиято помощ ще можете лесно да регулирате температурата на вашата напитка. Просто кутийката си с Пепси или бира в отвора и настройте желаната вас температура. За 10-тина минути устройството може да стопли вашата напитка с 29 градуса или да я изстуди с 13. Устройството се закача към универсалния USB 2.0 порт. То разполага с 1 м кабел и е с размери 13.8 x 8.9 x 3.4 см. Ако желаете да охлаждате или затопляте напитките, които консумирате около компютъра си, устройството на Brando може да е ваше само за $24 долара.

02:27

Електронна поща вече и за затворниците

Британското МВР планира да въведе система под пълен контрол!
Британското министерство на вътрешните работи обмисля да стартира пилотен проект, който ще даде на затворниците достъп до електронна поща, за да могат да поддържат по-близък и редовен контакт с техните семейства.
Говорителка на министерството съобщи, че проектът трябва първо да получи одобрението на министрите. Те сега преглеждат и обсъждат предложението и искат да се уверят, че електронната поща ще бъде следена и напълно под контрол, за да се избегнат евентуални нарушения на закона и затворническия режим.
Схемата на пилотния проект предвижда всички имейли, изпращани от и на затворниците, да бъдат сканирани, за да се предотврати неподходящо съдържание. Персоналът по сигурността ще наблюдава и контролира активно съдържанието на електронните съобщения, които ще бъдат също така архивирани.
Комбинираното сканиране и архивиране би трябвало да открие всякакво съмнително съдържание, както и използване на електронната поща за нерегламентирани контакти с други хора извън затвора. Затворниците ще имат право да си кореспондират само с членове на семействата, чийто електронни адреси предварително ще бъдат проверени.
При най-малкото съмнение за подобни нарушения, пилотният проект ще бъде спрян за шест месеца. Все още не е уточнено в кой затвор ще стартира проекта.

14:47

Милиони “100-доларови” лаптопи излизат през юли

Поръчките са от Аржентина, Бразилия, Либия и Нигерия!
Най-рано през юли тази година милиони евтини лаптопи ще тръгнат към своите потребители – ученици от страни, които минават за развиващи се. Ръководителят на проекта “Лаптоп за всяко дете” (OLPC) Николас Негропонте е обещал това пред Асошиейтед Прес.
Няколко държави, сред които Аржентина, Бразилия, Либия и Нигерия, са направили поръчки. Въпреки шумно анонсираната цена от 100 долара за лаптоп, на този етап тя е непостижима. Според предварителни информации, по-реално е мобилните Linux компютри да се продават по 140 долара.
Проектът забуксува наскоро, след като Тайланд прекрати ангажиментите си към инициативата и я разкритикува публично като нежизнеспособна. Според Негпропонте обаче в близките седмици още три африкански държави ще си поръчат от евтините лаптопи.
Идеята за 100-доларови мобилни компютри за развиващите се страни се роди в Масачузетския технологичен институт (MIT). Зад нея стоят няколко водещи ИТ корпорации.
По всяка вероятност машините няма да имат твърд диск, а само флаш памет, от която ще се зарежда операционната система. Екранът на лаптопите също ще бъде по-различен от този на комерсиалните продукти и, според някои източници, ще може да се използва и на слънчева светлина.

14:46

Екран показва различни картини на двете си страни

Мобилният LCD панел на Samsung е първият по рода си в света!
Течнокристален панел, който може да показва различни картини и от двете си страни, представи Samsung Electronics. Това е първото по рода си LCD устройство в света, твърди корейският гигант пред digitimes.com.
Конвенционалните разработки до момента показваха една и съща, обърната картина от двете страни на екрана. 2,2-инчовият екран на Samsung може да замени два панела с един, като така намали дебелината на мобилните продукти.
LCD панелът използва нов тип “double-gate” архитектура от TFT транзистори. При нея всеки пиксел се управлява от два гейта (електронни компоненти, които преобразуват напрежението на ниво пиксел), вместо от един, в резултат на което екранът може да показва едно изображение отпред и друго отзад.
В новия дисплей е приложена фирмената технология ASG (аморфен силициев гейт), която позволява да се използват по-голям брой гейтове, без да се увеличават размерите на управляващата интегралната схема. Освен това дисплеят изисква само задно осветяване.
Двойният LCD екран е дебел 2,6 мм и широк 2,22 инча. Панелът има резолюция QVGA (240x320 пиксела) и яркост 250 нита отпред и 100 нита отзад.
Samsung ще покаже устройството на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас, което започва на 8 януари. Очаква се компанията да започне масово производство на LCD екрана още през първата половина на 2007 година.

14:45

Отмина най-трудната година в борбата срещу вирусите

2006-та отбеляза връх в броя на новите заплахи и методите, използвани от хакерите. Открити са около 90 хиляди нови вируса, твърдят от компанията BitDefender!
Изминалата година бележи все по-нарастващ брой атаки и заплахи за технологичната област като вируси, зловредни кодове, фишинг атаки, спайуеър, спам, руткитове и други. В много отношения 2006-та беше най-трудната досега с оглед на броя на новите вируси и методите, които хакерите използват за своите цели, споделя Виорел Каня, управител на лабораториите на BitDefender.
През годината са идентифицирани приблизително 90 000 нови вируса. Най-опасен е Netsky, изпращан масово като електронно съобщение с многочислени варианти, с червеи, троянски коне и др. Създаден е специално да краде поверителна информация, както и финансова информация или база данни.
Базата данни на румънската компания за сигурност BitDefender съдържа повече от 350 000 сигнатури. От тях 187 хиляди са уникални, а останалите са варианти на вируси. Две различни технологии за анализ решават в реално време кога едно приложение може да се използва безопасно или съдържа скрита заплаха.
Приоритет за специалистите е да подобрят проактивното засичане, извличането на нови сигнатури и създаването на средства за противодействие, необходими за дезинфектиране на файлове. С добавянето на нови сигнатури в базата данни, описанията в енциклопедията за вируси се запълват и така постоянно се усъвършенства продуктите, споделят от BitDefender.
„Появата на нов вирус, базиран върху нова технология, е истинско предизвикателство за професионализма на екипа”, казва Виорел Каня. „Миналата година, например, имаше дори вирус, който споменава BitDefender в себе си. Проследявайки анализите, нашите специалисти откриха, че този вирус, свързан с IRC сървър, се намира в интернет кафе в Констанца”.
Различните проблеми, които създават заплахите във виртуалното пространство – от индустриален шпионаж до нанасяне на щети върху имиджа на компаниите, успешно са спирани от технологията B-HAVE, която е собствена разработка на компанията. Тя е създадена от румънски специалисти и се базира на анализ на поведението във виртуална среда, който позволява потенциалните заплахи да бъдат блокирани преди фактическото инфектиране.
Познат пример е скритият троянец IRC SnydA, който беше проактивно засечен от BitDefender, преди да успее да зарази компютрите на потребителите.
В друг случай е открита модифицирана версия на Netsky. По името, използвано в сигнатурата на вируса, създателят му е хванат в дома си, където са открити също и доказателства за неговата дейност.
От BitDefender отчитат и успешно идентифициране на серии от хакери, които създават и разпространяват вируси, а после използват постигнатото за различни незаконни действия.

14:44

Щатските мобилни телефони са с вградени датчици за проследяване

Лоши новини за потребителите на мобилни телефони в Щатите. Оказва се, че почти всички апарати, продавани в Страната на неограничените възможности, са оборудвани с чип за проследяване, който може да бъде активиран дистанционно. Още по-лошото е, че той може да държи микрофона на телефона включен, дори когато устройството е изключено - единственото решение е изваждането на батерията му. От Федералното бюро за разследване са използвали именно тази технология за събиране на доказателства за неотдавна състоялия се процес срещу занимаващия се с престъпна дейност клан Дженовезе. По принцип такива действия могат да се предприемат само след получаване на съдебно разрешение, но пък колко пъти сме виждали по филмите как“инициативни“и“амбициозни“млади служители престъпват правилата, за да получат бързи резултати.

03:38

Появи се най-малката microSD карта


Новата памет на Transcend има капацитет 2GB!
Най-малката microSD карта представи компанията Transcend Information Inc.
Новата памет има капацитет 2GB и е предназначена за следващото поколение музикални плеъри, мобилни телефони и всякакъв друг тип портативни устройства, които разполагат с microSD слот.
Картата на Transcend може да се използва без особени затруднения и в устройства със SD слотове. За целта компанията предлага към картата и подходящ адаптер.
MicroSD картите на Transcend са налични във варианти по 128MB, 256MB, 512MB, 1GB и 2GB. Със своите размери от 15x11x1 мм, новата карта е най-малката в света!

02:18

Бъг в QuickTime застрашава Mac и Windows компютри

Възможно е изпълнение на произволен код на "пробития" РС
Експертът по сигурност, известен като LMH, започна своя "Месец на Apple бъгове" с разкрития за уязвимост в софтуера за възпроизвеждане на файлове QuickTime. Проблемът засяга Windows и Mac OS X компютри.
Става въпрос за "дупка" във версия QuickTime 7.1.3, която се дължи на грешка при обработка на деформирани Real Time Streaming Protocol (RTSP) URL-и. Хакери могат да използват тази уязвимост, за да предизвикат пакетно-базирано препълване на буфера посредством специално модифицирани QTL файлове. При сполучлива атака, на уязвените компютри може да се изпълнява произволен код.
От компанията FrSIRT определят уязвимостта като критична и съветват потребителите за момента да блокират RTSP поддръжката, за да намалят заплахата. В допълнение, от Secunia препоръчват на потребителите да не отварят .qtl файлове от подозрителни източници и да не посещават несигурни уеб сайтове.
LMH възнамерява да публикува ежедневно информация за уязвимости в софтуера на Apple.

02:18

300 TB хард диск през 2010 обещава Seagate

Водещият производител на твърди дискове Seagate продължава да изненадва потребителите си. Този път не с нови продукти, а с горещи новини и предвиждания. Те съобщиха, че работят по нова специална технология, базирана на топлина и магнетизъм, която ще позволи драстичното увеличение на капацитета на твърдите дискове. Според тях до 1-2 години тази нова технология ще позволи записът по плочите на дисковете да е с плътност от 40-50 TB на квадратен инч. Това означава, че капацитета на бъдещите 3.5-инчови хард дискове ще е около 300 TB. Проста сметка показва, че това са точно 6144 Blu-Ray дискове или 65 хиляди DVD-та.

02:15

Индия се ориентира към Linux

Цял щат в близо милиардната Индия се отказа от Microsoft и скоро ще премине към Linux. Това съобщи пред пресата в интервю г-н Умашанкар, мениджър на държавната фирма ELCOT, заела се с реализирането на проекта. Той коментира, че властите в най-южния щат - Тамил Наду са взели решение да мигрират 99% от сървърите и десктоп машините в различните институции към Linux. Това тяхно решение се базира на факта, че тази операционна система е с отворен код, разходите по нея са доста по-малки, а и може да бъде лесно модифицирана. Според последни данни вече на около 6500 компютъра е инсталиран SuSE Linux, а още 6100 Acer машини се подготвят и до броени дни ще бъдат разпространени из щата. Освен тях се подготвят други 20 хиляди бройки, които са предвидени за училищата и университетите. Умашанкар добавя, че повечето от тези десктоп машини са с инсталиран SuSE Linux, а сървърните конфигурации ще работят на Red Hat Enterprise Linux. От Microsoft са се опитали да променят мнението на властите като предложат изкушаваща оферта. За съжаление предложения вариант се оказал няколко пъти по-скъп от този, работещ с Linux операционна система. Според Умашанкар до няколко месеца други щати в Индия ще последват примера на Тамил Наду.

02:14

Две нови клокнати GeForce 8800 от Sparkle

С „Calibre P880+ OC Edition“ Sparkle пусна два нови модела в надпреварата сред графичните карти от горен клас. "Малкото братче" Calibre P880 OC Edition представлява клокнат чип от серията GeForce 8800 GTS, при който честотите вместо обичайните 500 MHz на чипа и 1.600 MHz на паметта са 560 респективно 1.720 MHz. Графичната памет е както при стандартните GTS карти 640 MB. За да задържи температурите в нормални граници, производителят е снабдил картата с охладител, притежаващ 4 Heat-Pipes и два 80 мм. вентилатора.
В кралския клас Sparkle ще бъде представен от Calibre P880+ OC Edition, който разполага с 768 MB рам, работеща вместо на нормалните 1.800 MHz с 1.960 MHz. Честотата на чипа е повишена от 575 на 630 MHz.
Конкретни данни за цената все още няма, но е известно, че двете клокнати карти ще бъдат по-скъпи от нормалните модели. Според първите тестове обаче разликата в производителността е незначителна. Calibre P880+ OC Edition постига в 3DMark06 9395 точки, тоест само 58 точки повече от стандартната GeForce 8800 GTX.

02:14

Internet Archive създава най-големия web-архив

Да се върнем назад във времето, да видим как са изглеждали сайтовете преди, за да направим справка или да се забавляваме. Internet Archive е създала проект, наречен "WayBack Machine", който се превърна в най-големия архив на сайтове. Вижте как са изглеждали любимите ви сайтове през далечната 1996 година (ако ги е имало), проследете развитието на Мрежата.
Според основателят на проекта, Брюстер Кейл, "жизненият цикъл" на средностатистическия сайт е към стотина дни и ако не бъде копирано, иначе ценно съдържание може да бъде загубено завинаги за човечеството. Проектът цели най-вече съхраняване на информационното съдържание на съвременните онлайн ресурси, за може да се ползва и от бъдещите поколения.
От момента на откриването си архивът Internet Archive (http://www.archive.org/) е побрал информация за над 85 милиарда страници, чрез които успешно може да се проследи еволюцията на Световната мрежа. Към момента обемът на данните превишава 1,5 петабайта (РВ). Използват се 2300 сървъри.
Любопитното е, че развитието на Интернет не оправда очакванията на Кейл. Преди 10 години той е очаквал, че към момента цялата музика на света, всички книги и видео ще бъдат събрани на едно място в Интернет.
Паралелно с проекта "WayBack Machine" организацията "Internet Archive", с подкрепата на алианса Open Content Alliance (OCA) развива инициативата "Open-Access Text Archive", предполагаща дигитализиране на книги, периодични издания, литературни и научни творби, които са обществено достояние. "Open-Access Text Archive" е алтернатива на търсачките в книгите на Google и Microsoft. Достъпът да дигитализираните материали е безплатен, докато до някой материали в Google Book Search и Windows Live Book Search има ограничения заради авторските права.

16:12

Новата 2007 - нови жертви: хакерите набелязаха целите си

Хакерите се подготвят да преминат към нов етап на водената от тях кибервойна през 2007 година. Сега те избират за мишена мобилните телефони, програмите от типа на ICQ, MSN и обществени сайтове като MySpace. Хората станаха по-внимателни към съобщения от непознати, затова хакерите нови начини за измама.
"Методите за проникване в една компютърна система станаха по-брутални. Всичко опира до пари. А хакерите знаят кака да стигнат до тях", - констатира Дейв Ранд от Trend Micro, специализирал в областта на интернет-безопасността. За да стигнат до компютрите на своите жертви през 2007 година престъпниците ще използват информация от социални сайтове от типа на MySpace, предупреждава Reuters. "Без съмнение, това е широко поле за действие за злонамерения софтуер", заключава Ед Инглиш, главен експерт на Trend Micro по борба със шпионските програми. Потребителите ще открият, че компютрите им са заразени с вируси, които тайно са записали всичките им пароли и или изпращат милиони спам-писма.
В Trend Micro предполагат, че мишени за хакерите ще станат и мобилните телефони, които имат достъп до Интернет и портативните компютри от ново поколение. Престъпниците ще се опитат да преодолеят сериозните системи за безопасност на тези устройства, за да откраднат електронни писва, документи или списък с контакти.
Новата версия на популярния браузър Internet Explorer и новата операционна система Microsoft Vista също ще са обект на внимание на хакерите, считат експертите. "Корпоративният шпионаж - е голям бизнес. Често данните са безценни. Кражбата на тайни, информации и договори са източник на огромни доходи за престъпниците, работещи в киберпространството", се съобщава в доклад на компанията.

16:11

"Тетрис" е най-популярната игра при мобилните телефони

Пазарът на мобилни игри, който е в обем от няколко милиарда долара, продължава да нараства. Най-популярни са най-елементарните игри, които в тази индустрия наричат пренебрежително "casual games".

Според NPD Group, петте най-популярни игри са:

1. Tetris
2. Bejeweled
3. Tetris Deluxe
4. Pac-Man
5. Diner Dash

По брой сваляния една трета се пада на пъзелите -главоблъсканици (35%). Към този жанр се причислява и тетриса. Следват спортните игри (13%), екшън-игрите (12%), игри с карти и казино (12%), аркадите (7%).

16:10

Прогнози за социалните мрежи през 2007

Популярният блог Mashable се опита да предскаже развитието на социалните мрежи през новата 2007 година.

1. Конкуренцията на социалните мрежи, която доведе до сливане (Bix) и поява на нови играчи (Islandoo, Xuqa) ще се засили. Вниманието на потребителите ще е ценна валута. Сега, когато всеки може да стане мини звезда в MySpace, ще победят тези мрежи, които ще успеят на направят следващата мега-звезда.

2. RSS няма да е на мода (ще са на мода "джаджите"). Не за първа година се счита, че RSS, който вече е стандарт и се използва навсякъде, ще завоюва масова популярност. В същото време мнозина не правят разлика между адресно поле браузъра и поле за търсене. Е, на тях едно малко оранжево квадратче не им пречи. В същото време т.н. "джаджи" продължават стремително да печелят сърцата на потребителите. Джаджите са събират на Netvibes, PageFlakes, Protopage и Webwag, по-рядко на блогове. Най-голяма популярност ще има джаджите за работа с фотографии и видео.

3. Ще изчезнат конкурентите на YouTube. В 2007 многобройните нови видео-сайтове ще имат същата зла участ както конкурентите на del.icio.us, който дружно попаднаха в забвение през 2006.

4. YouTube ще е по-голям сайт от MySpace. YouTube доста продължително следва MySpace.

5. Мобилните социални мрежи ще престанат да съществуват. Мобилният достъп ще стане това, което трябваше да бъде по начало - допълнение към социалните мрежи.

6. Глобализацията на социалните мрежи ще се провали заради силните позиции на местните играчи. Например в Китай и Япония MySpace едва ли ще измести Mixi.

7. YouTube ще има служба за запознанства.

8. Някой ще купи Metacafe.

9. Социалния браузър Flock ще издъхне.

10. Ще се появят хибриди на социални мрежи и тв-шоу.

11. Знаменитостите от YouTube ще се появят в холивудски филми, а трейлъра на новия епизод на "Хари Потър" - на YouTube.

16:09

Французите поставиха рекорд по SMS-и

Трафикът за 1 час по нова година е колкото за цял ден!
Френските потребители на мобилни телефони поставиха национален рекорд за изпратени текстови съобщения в нощта срещу Нова година, съобщиха местните мобилни оператори.
Между полунощ на 31 декември 2006 г. и 1 часа на 1 януари 2007 г. предавателите на SFR и Orange обработиха повече от 36 милиона празнични SMS съобщения. Това надвишава с 25% миналогодишния им брой и представлява значителен трафик за страна с 62-милионно население, съобщава AFP.
В мрежата на Orange количеството текстови съобщения за новогодишния един час се равнява на трафика за цял ден в нормални условия.
И двете компании предварително бяха заявили, че са подготвени за драстичното увеличение и обещаха, че нито едно празнично поздравление няма да бъде изгубено. За тази цел в новогодишната нощ броят на персонала е бил удвоен. Повече от 100 човека са работили на празника в SFR, за да няма недоволни клиенти.
Печалбите за операторите също са добри, тъй като един SMS струва средно 11 евроцента.
Компаниите отчетоха близо 30% увеличение и на броя на изпратените MMS. Orange е препратила 147 000 мултимедийни съобщения в първия час от новата година, а SFR - 140 000.

16:08

Щур купон в YouTube навръх Нова година

Виртуалното парти се състоя въпреки неизпълненото обещание за система за защита
YouTube и Warner Music Group спретнаха онлайн новогодишно парти, въпреки очевидно неспазеното обещание от мегапопулярния видео сайт да инсталира система срещу пиратски копия до 2007 г.
Музика от каталозите на Warner, обръщения от певци и репортажи от изпълнения на живо на празнични концерти бяха част от новогодишния фестивал на YouTube, с който партньорите смятат да поставят началото на традиция, подобна на пускането на топката на „Таймс Скуеър” в Ню Йорк. Членове на YouTube се присъединиха към виртуално празненство като излъчиха собствени видео клипове с изпълнения или новогодишни приветствия.
Демонстрацията на хармония в празничните дни идва в момент, когато е очевидно, че YouTube не успя да изпълни в срок обещанието си да стартира система за защита на авторските права на музиката, която предоставя на своя сайт. Задължението да създаде и инсталира съвременна система за идентификация на съдържанието и отчитане на дължимите суми по авторски права беше в центъра на споразумение, което YouTube и Warner сключиха през септември.
По силата на това споразумение Warner позволява на YouTube да разпространява нейната библиотека от музикални клипове, интервюта с певци и друго съдържание и да предоставя на хората възможност да включват музиката от нейния каталог в работите, които те създават и публикуват на уебсайта.
YouTube, от своя страна, обеща до края на миналата година да инсталира система за защита от пиратство, с която да даде гаранции на собствениците на авторски права. Очаква се YouTube да изпълни обещанието си в следващите една-две седмици, според AFP.
Засега YouTube и други уебсайтове, основани на съдържание, генерирано от потребителите, се предпазват от съдебни искове за нарушени авторски права чрез отстраняване на авторски материал при оплакване от страна на собствениците.

16:07

Елвис ще възкръсне в Интернет


През 2007 се навършват 30 години от смъртта на легендарния певец!
През 2007 година компанията Elvis Presley Enterprises планира да проведе редица мероприятия, с които да привлече вниманието на нова аудитория към личността и творчеството на певеца, съобщава Billboard. Пол Янковски, директор по маркетинг, твърди, че компанията е особено заинтересувана от работата с Интернет ресурси и ще развива страницата за Елвис на сайта MySpace, за да разшири списъка на неговите почитатели.
Като друг потенциално полезен ресурс Янковски споменава и YouTube. Целевата аудитория за инициативата на неговата компания са хората от 12 до 34 години, с особено внимание към възрастовата категория от 18 до 24.
Архивите, свързани с товрчеството и изпълненията на рок легендата, са прекрасен източник на материали за разработване на различни цифрови тактики за музикално съдържание на настолни компютри и мобилни телефони.
Инициативите на Elvis Presley Enterprises са посветени на 30-годишнината от смърта на певеца на 16 август 1977 година. Причината за популяризирането на песните му сред по-младата Интернет аудитория е, че с времето интересът към него спада чувствително.
Досега името на Пресли носеше значителни доходи. За миналата година компанията заработи 42 милиона долара, но годишнината от кончината на певеца й дава възможност да увеличи доходите си.

16:06

Играчката Wii задмина PS3 по Коледа

Продажбите на Nintendo са били два пъти повече!
Конзолата за игри Wii прекърши конкуренцията на PlayStation 3 по Коледа. Продажбите на новата джаджа на Nintendo са превишили 2 пъти тези на Sony PS3, твърди TG Daily.
Това е изненада, според анализаторите на пазара, тъй като Wii има малко “гламаво” име и работи на по-ниски параметри от PS3. Играчката на Nintendo обаче привлича с повече стойност по отношение на развлечението и “играемостта”, разкрива истината за успеха Forrester Research.
Sony, от друга страна, не смогна да достави необходимите количества и поддържаше високи цени, което стесни продажбите.
И двете компании обаче бяха позасенчени от Microsoft с нейната конзола Xbox 360, която е на пазара от една година и има значително повече игри. Последните данни за продажбите подсказват, че не SP3, а Wii ще бъде основният конкурент на Xbox 360.

16:05

Космическа агенция ще публикува архиви за НЛО в Интернет


В базата данни на френския център за космически изследвания са записани около 1600 инцидента. Очаква се те да се появят в Интернет към края на януари!
Френската космическа агенция се готви да публикува в Интернет своите архиви за наблюдавани неидентифицирани летящи обекти и други феномени. Тя обаче ще запази в тайна имената на хората, които са съобщили за тези необичайни явления, за да ги защити от прекомерното любопитство на НЛО фанатици.
По думите на Жак Арнолд, представител на националния център за космически изследвания, френската база данни, в която са записани около 1 600 инцидента, ще излезе в Интернет в края на януари или средата на февруари.
Учените от националния космически център събират разкази на очевидци и документи от почти 30 години, за да ги архивират и изучават. В много случаи това са случки, разказани пред френската жандармерия, което ги превръща в официални свидетелски показания. Източници на някои от тях са пилоти от авиокомпании.
Предвид големия успех на филми за посещения на извънземни раси на нашата планета като „Извънземното”, „Близки срещи с Третия вид” и „Денят на независимостта”, може да се очаква, че архивът на френския космически център ще се превърне в хит.
Базата съдържа около 6 000 доклада, много от които свързани с един и същ инцидент. Те са дело на случайни свидетели на необичайни явления или пилоти на самолети. Имената им няма да бъдат публикувани, за да се запази тяхната анонимност.
Напредъкът в технологията в последните три десетилетия доведе до решението за публикуване на архивите неидентифицирани летящи обекти в Интернет. Достъпът до тях вероятно ще се извършва през сайта на центъра за космически изследвания www.cnes.fr

16:04

Управата на Амстердам ще преминава към Linux

Два отдела стартираха тестове, другите изчакват резултатите
Администрацията на Амстердам стана поредният потребител от публичния сектор на софтуер с отворен код. През тази година два отдела на градската управа ще оценяват възможностите на Linux върху десктоп системи, съобщава ZDNet.
Използването на отворен софтуер ще осигури по-добра обмяна на данни и съхранение на информация, без неприемливи финансови и логистични рискове, посочват от управата на Амстердам. Стратегията за отворен софтуер означава и по-голяма независимост от доставчиците, е друг аргумент за взетото решение.
Амстердам не възнамерява да спре да използва софтуера на Microsoft, но се очакма да вече да харчи по-малко за тясно фирмени продукти, според източници от администрацията на града.
Настоящият контракт на Амстердам с Microsoft изтича в края на 2008 година. Според плановете, тестовете на отворения софтуер трябва да приключат към средата на тази година. Ако те са успешни, към отворен софтуер ще пристъпят и други отдели на градската управа.
Освен Амстердам още девет града в Холандия тестват решения на базата на софтуер с отворен код. Сред тях са Айндховен, Грьонинген и Хага, а проектът се финансира от програма на холандското правителство.
Извън Холандия, управите на няколко големи европейски града също тестват Linux. Австрийската столица Виена изпълнява проект на базата на Red Hat, а Мюнхен въведе в част от администрацията Debian, като планира да мигрира 80% от своите РС към Linux до средата на 2009.
Кметството на Бирмингам обаче похарчи над половин милион лири в Linux тестове, преди да се откаже от проекта. Англичаните решиха, че им е по-евтино да ъпгрейдват системите си до Windows XP.

16:02

Е-технологии ще осигурят достъп до здравни услуги

Правителството прие национална стратегия за е-здравеопазване
Разработване на електронни здравни карти, предоставяне на здравни услуги он-лайн и изграждане на информационни мрежи в областта на здравеопазването са основните цели на одобрената от правителството Национална стратегия за внедряване на електронно здравеопазване.
Електронното здравеопазване представлява комплекс от приложения, базирани на организационна, технологична и правна рамка и обхващащи целия аспект на функциониране на здравната система. Стратегията е за 7 години и създава обща рамка за разработване на електронни приложения и мрежи в системата, посочи заместник-министърът на здравеопазването Валери Цеков.
С въвеждането й се очаква значително да се подобри качеството на оказваните здравни услуги, а наличният финансов ресурс да се използва по-ефективно. С електронното здравеопазване се постига прозрачност в системата и по този начин то е инструмент за борба с корупцията, посочват още от министерство на здравеопазването.
Електронните досиета и електронните здравни карти, каквито ще има всеки български гражданин, са част от интегрираната информационна система. Гражданинът, нуждаещ се от здравна помощ, представя електронна карта, чрез която става възможен достъпът до необходимите здравни услуги, като например преглед, изследвания, издаване на направления, предписване на лечение, болничен престой и лечение, ползване на спешна медицинска помощ и др.
От януари 2007 г. ще започне пилотен проект за около 1000 пациента при 3-ма общопрактикуващи лекари и 5 аптеки за въвеждане на електронната здравна карта, информира заместник-министър Цеков. След анализ на резултатите ще се реши дали електронната здравна карта да бъде въведена на национално ниво през 2008 г. или 2009 г.
Подобни проекти са разработени в Словения, Австрия, Германия, Франция и в области в Италия. Валери Цеков посочи, че това амбициозно начинание е пряко свързано с една от стратегическите цели на ЕС – въвеждане на обща интегрирана здравно-информационна система в рамките на Съюза. Стартът на проекта е планиран за 2010 г.
Информацията за реализираните услуги се отразява в интегрираната електронна система на здравеопазването от здравните специалисти. На тази база се формират техните отчети към различните институции и след необходимите проверки извършените дейности се заплащат.
Чрез отчетите, които съдържат медицински и финансова информация, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса получават в реално време необходимата информация, което позволява по-ефективно управление на системата на здравеопазването.
Интегрираната система ще бъде оперативно съвместима и със системите на другите ведомства, свързани с електронното правителство – НАП, МВР, МФ, МС, ГРАО и др. Тя ще дава възможност да се осъществява пълноценна комуникация и с международни институции в сферата на здравеопазването.
Функционирането на системата ще става при спазване на всички стандарти за информационна сигурност и защита на личните данни, посочват от министерството.
Финансирането на изпълнението на Националната стратегия ще се извършва на програмен и проектно ориентиран принцип, като средства ще се отделят от държавния бюджет, от европейски фондове, публично-частни партньорства и др. национални и международни финансови източници.

16:01

Държавата следва модел 20:80 за хардуер:софтуер

През 2007 ще се реализира проект за електронна област
Избрали сме модерен и конвертируем модел, заяви министър Николай Василев пред БТА във връзка с големите поръчки за електронно правителство. Проектите в тази област включват 20 на сто хардуер и 80 процента софтуер.
“Заедно те дават основната национална платформа, основният модул на електронното правителство у нас”, каза министърът на държавната администрация и административна реформа, визирайки интеграционната система на електронно правителство (ИСЕП).
Втората значима поръчка е за пилотна интеграционна система на електронна област (ПИСЕО). С този проект в областите Бургас, Стара Загора и Добрич ще бъдат свързани софтуерно и мрежово съответната областна администрация с всички общини и важни ведомства в областта.
Е-областите ще бъдат включени и към националната платформа. Проектът трябва да завърши през 2007 г. и ако бъде успешен, следващите години ще бъде мултиплициран в останалите 25 области. Това ще намали и разходите, тъй като репликирането на вече реализиран модел е по-евтино, поясни Николай Василев.
В няколко по-малки по обем проекти ще бъде предоставена на най-изостаналите общини периферна техника - принтери, скенери, копири, мултимедийни прожектори и други устройства, за да се въведе обслужване "на едно гише".
Големият договор с "Майкрософт" осигурява на администрацията легален начин за използване на последното поколение софтуер за години напред, припомня Николай Василев. Договорът дава възможност на държавните служители легално да използват програмните продукти и вкъщи.

16:01

Eкзекуцията на Саддам разкри нов медиен подход

Видео от GSM-и вече е източник за новинарските емисии!
Кадри от екзекуцията на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин се появиха в събота в Интернет и някои телевиозионни мрежи използваха части от тях в новинарските си емисии.
Видеото, заснето очевидно с мобилен телефон, ясно показва момента на смъртта на Саддам, който се поклаща на въжето с гротескно извит врат. Нито една от телевизионните мрежи не показа тези кадри. Те се ограничиха с материала, предоставен от иракската държавна телевизия, на който се вижда как мъже с черни маски поставят примката около врата на Саддам.
Източникът на видеото с екзекуцията не е ясен. То показва потенциала на функцията за заснемане на кратки видео клипове на мобилните телефони като нов източник за новинарските организации. В този случай показва също липсата на контрол от страна на властите, които са допуснали хора от присъстващите на екзекуцията да правят снимки.
Видеото се появи в събота следобед. Сателитната телевизия Ал Джазира пусна една съкратена версия, която беше препредадена в САЩ от новинарския канал Fox News. Всички медии възприеха различен подход към отразяване на събитието, но никоя не излъчи материала с пълни подробности.

15:57

Отварят резиденцията на Блеър за онлайн визити

Посетителите ще правят виртуални разходки из стаите!
След 270 години „Даунинг стрийт” 10 най-после ще отвори вратата си за обикновените граждани, потребители на Интернет. Посетителите могат да направят виртуална разходка в стаите, да открият историческа информация и да разглеждат в детайли ценни картини и старинни мебели.
Пред BBC Тони Блеър изрази мнение, че виртуалният тур е прекрасен начин да се покаже богатата история на тази сграда. Той добави също, че се чувства щастлив да работи и живее в нея и да може да сподели макар и частица от чара на това изключително място с толкова много хора онлайн.
Номер 10 се използва за дом на министър председателите на Великобритания от началото на 18 век. През 1735 година крал Джордж ІІ предоставил къщата на тогавашния министър председател Робърт Уолпол и оттогава до днес тя се обитава от държавните глави на страната.
Посетителите могат да преминат през осем части на къщата, включително Кабинета на премиера, фоайето и голямата парадна стълба. Те могат също да спират пред портрета на сър Уинстън Чърчил, пред антични часовници и столове и с едно кликване да получат описание и историческа информация за предмета.
На адреса на сайта http://www.number-10.gov.uk/ гражданите на Великобритания могат да подават своите електронни молби, жалби и искания за среща с премиера.

15:56

Играчката Wii задмина PS3 по Коледа

Продажбите на Nintendo са били два пъти повече
Конзолата за игри Wii прекърши конкуренцията на PlayStation 3 по Коледа. Продажбите на новата джаджа на Nintendo са превишили 2 пъти тези на Sony PS3, твърди TG Daily.
Това е изненада, според анализаторите на пазара, тъй като Wii има малко “гламаво” име и работи на по-ниски параметри от PS3. Играчката на Nintendo обаче привлича с повече стойност по отношение на развлечението и “играемостта”, разкрива истината за успеха Forrester Research.
Sony, от друга страна, не смогна да достави необходимите количества и поддържаше високи цени, което стесни продажбите.
И двете компании обаче бяха позасенчени от Microsoft с нейната конзола Xbox 360, която е на пазара от една година и има значително повече игри. Последните данни за продажбите подсказват, че не SP3, а Wii ще бъде основният конкурент на Xbox 360.

15:56

Мейнфреймите по-изгодни от Linux сървърите

Цената за притежание при тях е по-ниска, твърди проучване!
Икономиите при използване на мейнфрейм системи, вместо сървъри, са от 5% до 60%, твърди нов доклад на експертите от Illuminata, цитиран в Inquirer.
За големите корпорации вече не е разумно да измерват цената на притежание на базата на “едно приложение на сървър”. Те трябва да сравняват 10-50 приложения върху един мейнфрейм срещу 10-20 блейд сървъра или грид от 50 разпределени системи, препоръчва докладът “IBM System z TCO: Man Bites Dog”.
През последното десетилетие мейнфрейм машините на IBM бяха актуализирани, така че днес те са значително по-достъпни и пригодени към модерните API-та (приложни програмни интерфейси) и софтуер от типа мидълуер.
Цената за притежание на мейнфрейм е между 30 и 60% по-добра, отколкото на 30 Sun сървъра или 300 Linux сървъра, твърди Illuminata. Една от причините за това е, че сегашните мейнфрейми консумират много по-малко електричество, вкл. и за охлаждане в сравнение с повечето 1U сървъри при едно и също натоварване.
В допълнение, когато мейнфреймът изпълнява различни задачи, на бизнеса не се налага да наема повече хора да ги управляват, посочва докладът. Голяма икономия се постига и от софтуера. Цената за лицензи при мейнфрейма намалява с нарастване на натоварването, твърдят от Illuminata.

15:55

Аудио-визуална станция подсилва лаптопите

Asustek XG Station подобрява значително графиката!
Компанията Asustek Computer е създала интересно аудио-визуално допълнение за лаптопи. Новият продукт, наречен XG Station, ще бъде демонстриран на предстоящото международно изложение за потребителска електроника CES в Лас Вегас.
XG Station включва дискретни графични чипове, Dolby изход и USB 2.0 интерфейс. Когато свържат станцията към своите лаптопи, потребителите получават по-добра графика и аудио-визуални ефекти.
По време на изложението Asustek ще покаже също и 12-инчов ноутбук W5Fe, който поддържа Vista SideShow. Компанията ще зарадва своите фенове и с два модела лаптопи за геймъри - G1 и G2, които използват дискретни графични решения, съобщава digitimes.com

15:54

Microsoft подарява скъпи лаптопи на блогъри

Около 90 броя Acer Ferrari с Vista е раздала компанията!
Скъпи лаптопи получиха като подарък по празниците автори на блогове. Около 90 машини Acer Ferrari с инсталирана операционна система Windows Vista е раздал софтуерният гигант, по информация от nytimes.com, изнесена в cnet.com.
Лаптопите от този клас вървят на пазара в САЩ по около 2200 долара. Източници от Microsoft са потвърдили новината, като уточняват, че подаръци са получили блогъри, пишещи за технологии или за други неща, които ще бъдат повлияни от новата операционна система.
След първоначалния ентусиазъм от неочакваните подаръци, част от обществото на блогърите се сети, че може и да протестира срещу акцията от Редмънт. Аргументът е, че блогърите трябва да спазват същите правила както и журналистите, а именно - да не приемат скъпи подаръци от компаниите, за които пишат.
Известно объркване настъпи и след като служител на Microsoft изпрати имейл съобщение до някои от получилите Acer Ferrari с искане да върнат лаптопа, когато приключат с изследването на Vista.
По-късно обаче, с нов имейл говорителката на компанията уточнява, че ако желаят, блогърите могат да запазят за себе си Ferrari-то. Подаряването на лаптопи с Vista e част от опитите на гиганта в последно време да приобщи технологичните блогове, които много често са настроени анти-Microsoft.

15:53

Google се вдигна в защита на българките в Либия

В празничните дни на Нова година търсенето с ключова дума “Libya“ в Google ще показва текст на английски език: “Освободете българските медици, осъдени на смърт в Либия. Те са невинни!“. Ако думата “Либия“ бъде изписана на арабски език, ще се вижда същото съобщение отново на английски език. Съобщението води към линк, който съдържа подписка на сайта www.podpiski.org. Подписката е активна от началото на 2006 г. Тя е координирана с френската правозащитна организация “Заедно против смъртното наказание“, съобщава Атанас Чобанов от вестник “Парижки вести“. Подписката на сайта е преведена на 16 езика с доброволната помощ на преводачи, работещи за европейските институции.Тази кампания в Google се финансира от българи в чужбина. Нейните инициатори казват, че искат кампанията да се разшири и с други ключови думи като “Кадафи“, “Триполи“, “СПИН“. За целта финансовите усилия трябва да бъдат разпределени по страни и езици, за да се постигне по-голям ефект. Организаторите на кампанията в подкрепа на петте български медицински сестри и палестинския лекар апелират към българските фирми, които рекламират в Google, да променят временно текста на рекламните съобщения, за да подкрепят инициативата.

15:34

Плъзва вирус "Happy New Year"

Софтуерната компания VeriSign Inc, специализирана в разработката на решения за сигурност и защита, предупреди интернет потребителите за наличието на нов вирус "Happy New Year" (Честита Нова Година). До момента той е разпространен на около 160 e-mail домейна и продължава да се разпростира из света. Вирусът е прикачен като postcard.exe към e-mail, което идва като поздравление за настъпването на новата 2007-ма година. След като отворите програмката, която разбира се не е просто картичка, вашия компютър се заразява и започва да изпраща писмото на други e-mail-и. Обезпокояващото в случая е, че нито една антивирусна програма не е хванала този вирус. По този начин вирусът се разпространява много бързо и спирането му е много трудно. От VeriSign коментират, че са установили, че мрежата на един от техните клиенти е заразена с този вирус и е изпращала за около 24 часа заразени съобщения със скорост 6 писма в секунда. Те съветват потребителите да бъдат внимателни и мними, да не отварят писма от непознати податели, било то и поздравления за празниците.

15:33

Нов преносим компютър от LG


LG обяви пускането в продажба на нов модел преносим компютър от новата си линия Z1 XNOTE. Устройството е 12.1-инчов широкоекранен лаптоп. Z1-P2007 модела е захранен от процесор Intel Core 2 Duo T5600 (1.83GHz, L2 2MB кеш), 1GB DDR2 оперативна памет, 100GB SATA твърд диск, 256МВ видео карта ATI Mobility Radeon X1350 за Windows Vista Aero Glass интерфейс, два 1.5 ватови говорителя с SRS, 5в1 четец за карти и DVD записващо устройство. Въпреки това производителите са успяли да олекотят максимално машината и тя тежи 1.8кг. Z1-P2007 вече може да се намери на пазара с цена около $2000.

15:27

Канапе съчетаващо мултимедиен проектор и аудио система

Мебелният магазин Geoffrey Drayton вече продава Music Image Sofa System, или така наречената M.I.S.S произведена от Cassina. Канапето създадено от дизайнера Филипе Старк, съчетава в себе си аудио система с два сателита, буфер и мултимедиен проектор излизащ автоматично от гърба на канапето. Основният замисъл на дизайнера е скриването на всичките излишни устройства и кабели развалящи стила на хола ви, като с проектора дори се изключва и нуждата от телевизор. M.I.S.S. се продвава в George Drayton за £4000 ($7783), като скоро се очаква да го има и в няколко други магазина.

15:26

OSD Displays представиха 8-инчов TFT LCD дисплей

OSD Displays наскоро представи на клиентити си нов 8-инчов SVGA (800x600) TFT LCD дисплей, номериран като OSD080TN42. Устройството включва дигитален RGB 18-bit TTL интерфейс, а характеристиките му са: яркост 250 cd/m2, контраст 500:1 и ъгъл на гледане 140/120. Дисплеят е с размери 183х141х6.3мм и може да работи в забележително голям температурен диапазон от -30 до +85 градуса по Целзий. OSD080TN42 се очаква да излезе на пазара в най-скоро време със стартова цена от $80.

15:26

Hitachi с 800x480 LCD за мобилните телефони


Популярността на QVGA (320x240) резолюцията при мобилните телефони нарастна до такава степен, че в момента почти всеки нов модел е с тази разделителна способност. От Hitachi гледат напред в бъдещето и съобщиха, че започват масово производство на нови LCD екрани за мобилни телефони. Те ще са 2.9-инчови с резолюция 800x480 пиксела и ще поддържат 16-битов цвят. Новите екрани са точно 5 пъти по-големи от сегашните QVGA. От компанията добавят, че освен размерите са подобрили и доста други характеристики на малките LCD-та. Ъгълът, от който ще се вижда образа на вашия телефон вече е увеличен на 170° градуса, контрастът - 400:1, а яркостта - 250 cd/m². Очаква се телефони с подобни екрани да се появят до 1-2 месеца.

15:25

Лаптоп с горивна клетка от Samsung

Според учените горивната клетка ще бъде незаменима част в бъдещето ни. И сега се търсят различни приложения за този нов начин на произвеждане на електрическа енергия. Една от областите, в които напоследък усилено се работи, е вграждането на горивна клетка към батериите на лаптопите. Тези дни Samsung показа собственото виждане за тази технология.
Показаната горивна клетка е разработена за използване в Samsungs „Q35“. С малките си размери блокът не затруднява мобилността на лаптопа, с него обаче може да се използва до един месец, без да е нужно включването му към електрическата мрежа. Батерията не се зарежда с ток, а се допълва само изгореното количество метанол. Технологията носи името „DMFC“ (Direct Methanol Fuel Cell).
Според производителя новата батерия се отличава от предходни прототипи най-вече в нивото на произведения шум в работен режим. Докато предишните модели са плашели с бръмченето си, новата технология не повишава шума на лаптопа. Според производителя остава като цел да се достихнат размерите на нормална батерия.

15:23

Адаптер на Asus осигурява 100Mbps безжична връзка

Новият продукт е съвместим с проекто стандарта 802.11n
Тайванската компания Asus атакува пазара на безжични мрежи с нов продукт - адаптера WL-160W.
Устройството е съвместимо с проекто стандарта IEEE 802.11n, който поддържа по-висока скорост на предаване на данни и по-голям обхват на безжичните мрежи в сравнение със съществуващите продукти по спецификацията IEEE 802.11b/g.
Технологията Multiple Input, Multiple Output (MIMO) позволява на Asus WL-160W да достигне скорост над 100 Мбит/с, като така надвишава възможностите на жичната мрежа Fast Ethernet.
WL-160W е съвместим с основните стандарти за кодиране WEP, WPA и WPA2, за да гарантира надеждна защита на предаваната информация по безжичен път.
Новият Wi-Fi адаптер се свързва към персоналния компютър или лаптопа посредством USB 2.0 интерфейс.

10:31

Новият процесор Power6 ще превиши 5 GHz

Чипът на IBM излиза на пазара в средата на 2007 година.
Честотата на процесора Power6 на IBM ще превиши 5 гигахерца във високопроизводителен режим. Чипът ще бъде представен на конференцията ISSCC в Сан Франциско през февруари, съобщава cnet.com.
Тогава се очакват подробности и за следващото поколение процесор Cell Broadband Engine, създаден съвместно от IBM, Sony и Toshiba, който ще работи на 6GHz. Производителите на чипове са успели да решат проблемите, свързани с отделянето на топлина при по-висока тактова честота.
Първото поколение чипове Cell Broadband Engine се появиха в конзолата за игри PlayStation 3 и работеха на 4GHz. Новата разработка на трите компании ще достигне 6GHz и ще има двойно захранване, за да увеличи производителността на паметта, която е тясно място в момента.
Сървърният процесор IBM Power6 ще излезе на пазара в средата на 2007 година и ще работи на честота между 4GHz и 5GHz. IBM обещава и високопроизводителен режим над 5GHz. Консумацията на процесора е снижена под 100 вата, което е сравнимо с чиповете AMD Opteron (90W) и Intel Xeon (80W).
Power6 включва 700 милиона транзистора, заема 341 квадратни милиметра и е създаден по 65-нанометрова технология.
Междувременно на конференцията в Сан Франциско Intel ще разкрие подробности за своя 80-ядрен процесорен дизайн, прототип на който беше представен през септември. Според компанията, чипът ще може да извършва 1,28 трилиона математически изчисления в секунда.
Новата разработка на Intel включва 100 милиона транзистора и консумира 98 вата. Известно е също, че чипът има площ от 275 квадратни милиметра и ще работи на 4GHz.

10:30

Ford вкарва Microsoft софтуер в колите си

Двете компании обявяват сделката през януари!
Ford Motor планира да вгради софтуерна технология на Microsoft в своите автомобили. Сделката ще бъде обявена през януари, съобщава cnet.com.
Системата Sync включва безжичен Bluetooth и операционна система и ще бъде достъпна като опция за цялата линия на Ford. Тя ще позволи на хендсфри мобилни комуникации и друг тип безжичен обмен на информация в колите, вкл. е-поща и музика.
Технологията ще дебютира следващата година като опция за поне два от моделите на Ford - Focus и Five Hundred. От началото на 2008 година, системата ще бъде предлагана за цялата линия на автопроизводителя.
Очаква се Ford да представи Sync на авто шоу в Детройт и на Consumer Electronics Show в Лас Вегас през януари. От Microsoft също потвърждават за съвместните разработки с Ford и за предстоящо обявление.

10:30

Асистент на сенатор уволнен заради хакери

Неумело се опитал да си вдигне оценките от колежа!
Прес аташето на сенатора от републиканската партия Дени Рибърг си навлече големи неприятности. „Хакерите”, които той се опитваше да наеме, за да променят ниските му оценки от колежа, публикуваха вместо това неговите електронни писма.
Идеята на Тод Шрайбер била да убеди хакери да проникнат в системата на Тексаския християнски университет и да променят оценките му, съобщава theregister.com. Мотивът за неговите незаконни действия очевидно е бил да увеличи академичния си успех, за да може да се кандидатира за постоянна работа в офиса на сенатора.
За лош късмет обаче Шрайбър попаднал на грешните хора. Вместо да влезе в преговори с хакери-наемници, той се свързал със сайта attrition.org, който предлага услуги по защита и сигурност.
Въпреки предупреждението, че това, което иска, е криминално престъпление, Шрайбър не се отказал от плана си. Измамата му останала неразкрита за известно време. След публикуване на изобличаващите го електронни писма, Шрайбър си признал вината, но въпреки това бил уволнен от шефа си.

10:29

Технологиите се оказват удобно средство за системно лъгане

Шефове и колеги са най-често мамени с помощта на електронните комуникации. Инструментите за това са е-поща, мобилни разговори и SMS-и, разкрива ново проучване!
Хората предпочитат да използват технологиите като средство за лъгане, разкрива ново проучване. Всеки човек лъже ежедневно, като различните електронни джаджи са много удобен начин за това, твърди английската инвестиционна фирма Friends Provident, като се базира на данни от он-лайн изследване.
Над 80% от хората изричат лъжи поне един път на ден, сочат резултатите от ноемврийското проучване. Около 75% от анкетираните изопачават истината чрез някаква форма на технология. Така например 23% лъжат чрез електронната поща, още толкова от анкетираните правят това със SMS-и, а останалите 18% - директно при мобилни телефонни разговори.
Най-мамени се оказват шефовете и колегите в службата. Две трети от потребителите на технологии лъжат своите началници и колеги за неща като боледуване, приключена работа или направени грешки.
На второ място в класацията на най-лъганите са членовете на семейството или партньори, като 41% от анкетираните нарушават честността в отношенията си с тях. Обект на лъжите тук са покупките на нови дрехи и техните цени, начинът, по който изглежда някой, с какво се храним и какво пием и други подобни.
В отношенията с партньорите най-неприятната измама, за която 29% от анкетираните признават, е да излъжеш къде си бил.
Във всички случаи на лъжи обаче, приятни или не толкова, хората предпочитат да се скрият зад технологията. Три четвърти от анкетираните в проучването споделят, че технологията прави по-лесно лъгането. Над половината отговорили в изследването на Friends Provident признават, че се чувстват по-малко виновни, когато лъжат с помощта на технологиите.
Факторът вина се проявява силно при директен контакт очи в очи. Този естествен детектор на лъжата обаче отсъства при комуникациите през медии като електронна поща или мобилни текстови съобщения (SMS-и).
Изследването не дава конкретни данни за лъжите през чата. Но пък съвсем наскоро Skype, популярното приложение за разговори през интернет и мигновени комуникации, се сдоби с детектор на лъжата. Това факт е показателен за вече разкритата роля на технологията като проводник на лъжи.
Данните от изследването светват червена лампа за бизнеса. Доколко може да се вярва на електронната комуникация? Излиза, че е далеч по-сигурно бизнес делата да се уреждат на четири очи.
Друг аспект на тълкуване на изследването е, че технологията по-скоро разделя хората, отколкото да ги обедини. Това важи особено за семейните и междуличностните отношения. Удобството на технологията създава може би опасен в дългосрочен план навик да се лъже – половинката, родителите и приятели.

10:29

Мрежа за виртуална реалност ще дублира Интернет

Организация с идеална цел планира да пусне през 2007 г. първо поколение глобална мрежа Neuronet. Тя ще поддържа развлекателни и бизнес приложения във виртуалната реалност!
Първата публична мрежа за виртуална реалност ще бъде пусната през 2007 година. Наречена Neuronet, тя ще бъде в състояние да отговори на високите изисквания за предаване на данни в тази вълнуваща област, съобщава Международната асоциация по технологии за виртуална реалност (IAVRT), базирана във Ванкувър.
Мрежата е независима от Интернет, като потребителски приложения за нея се очакват към 2009 година. Първото поколение Neuronet ще бъде мрежа за разработки и изследвания в областта на виртуалната реалност. Новатори от целия свят ще я използват, за да създават бизнес и развлекателни приложения за второто поколение мрежа.
Neuronet ще предава големи количества графични и други данни с висока скорост и ще реагира толкова бързо, че потребителите ще получават илюзия за реализъм. Виртуалната реалност се асоциира с компютърно-генерирани среди от аудио и видео информация, които карат хората да се чувстват сякаш са потопени в тях.
Виртуалният свят ще отвори нови хоризонти и за електронната търговия. Интернет не поддържа предаване на данни в реално време с характеристики на виртуална реалност. Затова и Neuronet е замислена като отделна от Интернет глобална мрежа.
Членството в асоциацията IAVRT е отворено за компании, образователни групи и отделни хора. Организацията ще се занимава и с регистрацията на домейни в Neuronet.
Представители на IAVRT обявиха, че представят интересите на широк спектър от индустрии, работещи с технологии на виртуалната реалност. Такива са медицината, образованието, развлекателната индустрия, както и софтуерната, хардуерната и телекомуникационната индустрии.
Засега обаче от асоциацията не разкриват конкретни компании, които стоят зад идеята Neuronet. Това дава повод на някои блогъри да се съмняват в реалността на проекта и да го определят като “скам”. Пред cnet дизайнерът Свен Джонсън развива тезата, че авторите на Neuronet ще приложат схема за бързо забогатяване чрез продажба на домейн имена.
От IVART, разбира се, отричат това, като посочват, че средствата от продажба на домейни ще компенсират голяма част от цената за изграждане на мрежата. Асоциацията се опитва да адресира множество проблеми, свързани с интелектуалната собственост, изследванията и разработките (R&D), домейн имената, програмните интерфейси, правителствените регулации, комуникационните стандарти и пр.
Междувременно, вече набра скорост един друг проект за виртуална реалност, нашумелият SecondLife. IBM е една от няколкото компании с офиси в този частен свят, със собствени комуникационни протоколи. Представители на компанията посочват пред cnet.com, че вече са необходими стандарти, които да снижат бариерите между различните виртуални светове.

10:21

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank