News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Технологиите се оказват удобно средство за системно лъгане

Шефове и колеги са най-често мамени с помощта на електронните комуникации. Инструментите за това са е-поща, мобилни разговори и SMS-и, разкрива ново проучване!
Хората предпочитат да използват технологиите като средство за лъгане, разкрива ново проучване. Всеки човек лъже ежедневно, като различните електронни джаджи са много удобен начин за това, твърди английската инвестиционна фирма Friends Provident, като се базира на данни от он-лайн изследване.
Над 80% от хората изричат лъжи поне един път на ден, сочат резултатите от ноемврийското проучване. Около 75% от анкетираните изопачават истината чрез някаква форма на технология. Така например 23% лъжат чрез електронната поща, още толкова от анкетираните правят това със SMS-и, а останалите 18% - директно при мобилни телефонни разговори.
Най-мамени се оказват шефовете и колегите в службата. Две трети от потребителите на технологии лъжат своите началници и колеги за неща като боледуване, приключена работа или направени грешки.
На второ място в класацията на най-лъганите са членовете на семейството или партньори, като 41% от анкетираните нарушават честността в отношенията си с тях. Обект на лъжите тук са покупките на нови дрехи и техните цени, начинът, по който изглежда някой, с какво се храним и какво пием и други подобни.
В отношенията с партньорите най-неприятната измама, за която 29% от анкетираните признават, е да излъжеш къде си бил.
Във всички случаи на лъжи обаче, приятни или не толкова, хората предпочитат да се скрият зад технологията. Три четвърти от анкетираните в проучването споделят, че технологията прави по-лесно лъгането. Над половината отговорили в изследването на Friends Provident признават, че се чувстват по-малко виновни, когато лъжат с помощта на технологиите.
Факторът вина се проявява силно при директен контакт очи в очи. Този естествен детектор на лъжата обаче отсъства при комуникациите през медии като електронна поща или мобилни текстови съобщения (SMS-и).
Изследването не дава конкретни данни за лъжите през чата. Но пък съвсем наскоро Skype, популярното приложение за разговори през интернет и мигновени комуникации, се сдоби с детектор на лъжата. Това факт е показателен за вече разкритата роля на технологията като проводник на лъжи.
Данните от изследването светват червена лампа за бизнеса. Доколко може да се вярва на електронната комуникация? Излиза, че е далеч по-сигурно бизнес делата да се уреждат на четири очи.
Друг аспект на тълкуване на изследването е, че технологията по-скоро разделя хората, отколкото да ги обедини. Това важи особено за семейните и междуличностните отношения. Удобството на технологията създава може би опасен в дългосрочен план навик да се лъже – половинката, родителите и приятели.

10:29

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank