News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Синдром на гневната мишка "заразява" уеб потребители

Заболелите показват признаци на стрес и тревожност. Пулсът им е ускорен и се потят обилно. Понякога крещят силно към екрана и кликат яростно...
Глобален феномен, какъвто е Интернет, не може да мине без специфични заболявания. Едно от тях е синдромът на гневната мишка.
Заболяването се отличава с ускорен сърдечен ритъм, обилно потене и яростно щракане и удряне на мишката. В някои екстремни случаи, може да се идентифицира и със силни крясъци към екрана на компютъра.
Синдромът рано или късно заразява всички потребители на Интернет, според проучване на центъра за изследване на социални проблеми във Великобритания. В него са взели участие 2 500 потребители на уеб.

Първи признаци на синдрома
- Ускорен сърдечен ритъм
- Увеличено потене
- Яростно щракане с мишката
- Едновременно кликване с мишката и ругаене по монитора
- Удряне на мишката

Проучването идентифицира ключови фактори, които могат да се отразят негативно на сърдечните функции, както и на имунната и нервната системи.
Каква е основната причина за появата на синдрома на гневната мишка? Според изследователския център, на първо място това са зле проектирани и поддържани уеб сайтове. Всички уеб сърфисти знаят причините: бавно зареждащи се страници, трудни за навигация интерфейси и, разбира се, убийствената причина: страницата не се зарежда изобщо.

Топ 5 причини за синдрома
- Бавно зареждане на уеб страници
- Трудна и объркваща навигация
- Изскачащи прозорци
- Нежелана реклама
- Недостъпност на сайтове

Резултатите от теста показват, че потребителите изискват скоростта, функцията и точността на Google от всички уеб сайтове, които посещават, и то незабавно. За съжаление, не всички сървъри могат да предложат това качество.
Посланието към компаниите, които базират бизнеса си в Интернет, е ясно: те трябва да предоставят прост и лесен за навигация интерфейс, като същевременно се фокусират върху скоростта и достъпността.



03:57

Американец ограби банка с контролер за видео игри

Полицейски робот неутрализира фалшивата бомба
В американския град Саут Бенд, щата Индиана, престъпник ограби банка с помощта на контролер за видео игри. В сряда сутринта, към 9 и половина, неизвестен крадец нахлул в местния клон на Key Bank и поискал от касиера да му предаде всички налични пари. Под заплахата от бомба, служителят се подчинил. Престъпникът избягал с парите, а “бомбата” оставил в банката, съобщава сайтът Fox28.
Минути след това на местопрестъплението пристигнал специалният отряд за обезвреждане на бомби. Служителите и клиентите на банката били евакуирани. Специален робот изнесъл устройството на безопасно разстояние от сградата на банката и го “разстрелял” със силна стуя вода.
Впоследствие било установено, че устройството представлява контролер за видео игри. То не било преработвано и очевидно не можело да навреди по никакъв начин.
Престъпникът не е заловен. По описания на очевидци, полицията търси чернокож мъж на видима възраст около 40 години.
Издирва се бял “Буик”, с който той може би е избягал от местопрестъплението. По него евентуално може да има следи от червена боя от експлодирал пакет с боя. Такива пакети се поставят в пликовете с пари, които банките предават на крадците. Те са снабдени с таймер, който изстрелва боята при отваряне на плика. По този начин по-лесно се идентифицират извършителите на банкови обири.

03:55

Е-карти за служителите в администрацията

Всички области и общини ще имат единна среда за е-поща
Предстои създаване и изработване на електронни карти за работещите в администрацията, които ще носят лични данни за служителя, неговия електронен подпис, индивидуалния му код и др. Това съобщи през седмицата министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.
Предвижда се също така областите и общините да получат софтуер за антивирусна защита на информационните системи. В тях ще бъде внедрена и единна среда за е-поща чрез пощенски сървър на държавната администрация. Регионални центрове пък ще обучават интерактивно по ИТ и ще сертифицират служители на администрацията.
Всичко това е в рамките на проектите “е-регион”, които ще стартират в нови 25 области през 2007 година.
По-нататъшното развитие на централизираната система за е-правителство предвижда включва създаване на национален портал за е-услуги, където гражданите и бизнесът ще могат да се идентифицират еднократно за различни услуги и да осъществяват е-плащания. Ще бъде ускорено също преминаването от хартиен към електронен вътрешен и междуведомствен документооборот в държавната администрация.
През 2006 г. общините и областите са получили 2300 РС и сървъри, както и 2150 електронни подписа. През ИТ обучение са преминали 20 000 служители и 1000 магистрати, а най-малко други 21 000 ще бъдат обучени догодина, посочи Николай Василев.
За последната година потребителите на е-подписи са нараснали тройно - от 3000 на 15 000, като цената на подписите е паднала от 100 на 50 евро.

03:55

Microsoft ускорява своя браузър Internet Explorer 7

Ъпдейт преодолява забавяне при сканиране с фишинг филтъра
Преди броени дни Microsoft пусна и първото си обновление за новия уеб браузър Windows Internet Explorer 7. "Поправката" не беше включена в последния регулярен ъпдейт за решаване на проблеми със сигурността.
Обновлението идва да подобри бързодействието на браузъра по време на сканиране на уеб страници с интегрирания филтър срещу фишинг. В някои случаи IE 7 чувствително увеличава използването на процесора, което довежда до забавяне на работата на потребителската машина. Проблемът е установен само при страници, съдържащи множество снимки.
Microsoft пусна Internet Explorer 7 миналия месец. Новият браузър е доста по-сигурен и развит във функционално отношение. Освен вградения антифишинг, IE7 предлага и т.нар. табове, които позволяват на потребителите да отварят в един прозорец няколко сайта и да превключват по-удобно между тях.
Обновлението за IE 7 е достъпно за изтегляне и инсталиране след ратификация, че потребителят ползва лицензирана версия на Windows.

03:53

TwinMOS зарадва ентусиастите с бързи памети

TwiSTER DDR2-850 открива нови пространства за овърклокърите
Компанията TwinMOS Technologies, която според рейтинга на iSupply заема пето място сред производителите на DRAM за първото полугодие, представи нов модул памет за овърклокъри. TwiSTER DDR2-850 (CL5) и останалите два модула (TwiSTER DDR2-800 и TwiSTER DDR2-1066) от серията са специално създадени да отговорят на високите хардуерни очаквания на компютърните ентусиасти и запалените геймъри.
За разлика от DDR2-800, модулът 850 използва ниски CL стойности за увеличаване на скоростта на трансфера на данни между паметта и процесора.
Новата генерация високопроизводителни 0.09 μm чипове на TwinMOS имат конфигурация 64Mx8 и използват технология FBGA (Fine-Pitch Ball Grid Array) както за 512MB, така и за 1GB модули. За стабилизация на сигнала за предаване на данни се разчита на 6-слойния PCB стандарт JEDEC.
TwinMOS Technologies продава паметите с доживотна гаранция, като по този начин подчертава качеството на своите продукти.

03:51

Първа стъпка към либерализиране на телеком пазара в България от БТК

Сдружението за електронни комуникации (СЕК) изразява удовлетвореност от намаляването на цените на едро за достъп и обмен на телефонен трафик с БТК, стана ясно днес на съвместна пресконференция на КРС, СЕК и БТК. Според СЕК тази стъпка е само началото на един процес, който проправя пътя към установяване на открит и конкурентен телекомуникационен пазар в България.
Предстоят още дискусии между алтернативните оператори и БТК във връзка с договорите за взаимно свързване, по които двете страни все още не са постигнали пълно съгласие.
“Намаляването на цените на едро за достъп и обмен на телефонен трафик е първият реален резултат от разговорите между СЕК и БТК, които се водят от дълго време. Ключово значение имаше и посредническата роля на КРС. Считаме, че подобни практически стъпки имат знаков характер, тъй като показват, че конкурентите на телекомуникационния пазар имат възможността да се разбират цивилизовано помежду си.”, каза Теодор Захов, председател на УС на СЕК по време на пресконференцията.
От името на СЕК Теодор Захов добави, че това е първата стъпка към либерализиране на телекомуникационния пазар у нас. “Надяваме се, че в бъдеще по-често да съобщаваме подобни новини. България се намира в уникална ситуация. Малко са местата по света, в които конкурентните телеком оператори доброволно подписват подобни споразумения, без да са задължени законово.”
Споразумението ще представлява анекс към договора за взаимно свързване, което променя цените съгласно цените на новото споразумение за взаимно свързване.
Като представител на алтернативните телеком компании в страната Сдружението за електронни комуникации съдейства за развитие на свободната конкуренция в телекомуникационния пазар и либерализация на сектора в страната.

03:48

Microsoft обновява официалната си страница

идерът на софтуерния пазар Microsoft представи нов дизайн на официалната си страница. По думи на представител на компанията, тя е резултат на няколко месеца изследвания, тестове и допитване до потребители. Новият интерфейс е базиран на Live коцепцията, която Microsoft налага през последните няколко месеца. Цветовата гама отново е базирана на светло синьото. Страницата е писана основно на новата AJAX технология. Навигацията е олекотена, като при избиране на категория от менюто в дясно излиза pop-up прозорец, където ще намерите линкове към страниците в категорията. Разбира се на началната страница видно място заемат новите продукти на компанията - плеъра Zune, Windows Vista и Office 2007.

03:47

LG с “шоколадов” MP3 плейър


Няма човек, който да каже, че LG KG800, или казано просто “шоколадовият LG”, не направи фурор на мобилния пазар, след като беше представен в Европа. Факт са над 3-те милиона продадени апарата. Корейският производител сега обаче реши да пробва със същия изкусителен дизайн в друг сегмент от високотехнологичния пазар. Те представиха “шоколадов” MP3 плейър. Той е със запленяващ черен дизайн и неповторимо сензорно управление. Много технически данни не са дадени, но е ясно, че ще се предлага с обем на паметта от 512 MB до 2 GB.

03:44

Siemens представи нов Wireless-N рутър


Новият рутър Gigaset SE366 WLAN на Siemens поддържа IEEE-802.11n стандарт и според производителя предлага 300 MBit/s трансфер. С това става възможно използването на услуги като IP-TV- и HD-Video-Streaming без накъсване дори и през безжичния интернет.
Рутърът може да се използва едновременно от няколко човека. Заедно с безжичната връзка предлага и 4 Fast-Ethernet-LAN порта за да могат да бъдат свързани допълнителни компютри към мрежата чрез LAN-кабел. Притежава Wi-Fi сертификат и поддържа и по-старите стандарти IEEE 802.11g и IEEE 802.11b.
Gigaset SE366 WLAN разполага с една вътрешна и две гъвкави външни антени, с което Siemens гарантира свързването на компютри в сграда до 50 метра разстояние. За сигурността се грижат интегриран Firewall и WPA2-кодирване. Gigaset SE 366 WLAN е вече на пазара на цена 150 €.

03:42

AMD: 8 ядра и край!

След въвеждането на интелските процесори Core 2 Duo AMD попадна в доста трудно положение и загуби известна част от привържениците си. Плановете са през 2007 да бъде наваксано чрез въвеждането на многоядрени процесори, но... не и на всяка цена!
Според Фил Хестър, Chief Technology Officer при AMD, въвеждането на процесори с повече от 8 ядра все още е безсмислено. Затова след въвеждането на 8 ядрен процесор след 3 години, AMD ще се концентрира при развитието си в друга насока. По думите на Хестър в АМD е взета бележка от грешките по-рано. Вместo да се води борба за по-висока честота, е трябвало по-рано фирмата да се концентрира върху повишаването на производителността. Затова би било грешка в момента да се води "ядрена война".
В началото на 2007 AMD ще въведе първият си 4 ядрен процесор, а 8 ядреният ще влезе в употреба през 2009 година. В момента Intel разполага с 4 ядрен и възнамерява да пусне 8 ядрения си през 2008.

03:40

"BMW Sauber F1" със супер компютър от Intel


"BMW Sauber F1" представи новия си супер компютър. Чудовището, носещо името "Albert²", разполага с 512 процесора Intel Xeon 5160, или общо 1024 процесорни ядра, които са разпределени на 256 двупроцесорни модула. Рамта му е 2048 GB, локалната памет е 20480 GB, като в допълнителен хард дисков клъстър са интегрирани още 15 терабайта. Скоростта на пресмятане на "Albert²" е 12228 Gigaflop, което го прави в топ 500 на Европа най-бързият компютър. В сравнение с предното "чудовище" на "BMW Sauber F1" новият компютър е 5,5 пъти по-бърз.
Задачата на "Albert²" ще бъде да пресмята въздушното течение и съпротивление при болидите по време на състезание от Формула 1. Според специалистите аеродинамичните пресмятания са невероятно сложни, затова е нужен компютър с такъв капацитет.

03:37

АМD с два нови процесора Аthlon 64 X2 5400+ и 5600+

Вторият по-големина производител на процесори Advanced Micro Devices обяви намеренията си да пусне още два dual-core процесора на пазара - Аthlon 64 X2 5400+ и 5600+ към края на този месец. И двата процесора ще работят на честота 2.8GHz с TDP 89W и 2000 МHz HyperTransport. Основната разлика между двата процесора ще бъде размера на L2 кеша им- 1МВ за Athlon 64 X2 5400+ версията и 2MB за Athlon 64 X2 5600+. Според запознати в с пускането на Athlon 64 X2 5400+ и 5600+, Dell планират да обновя своята Dimension серия с два нови модела C521 и Е52 използвайки Athlon X2 5600+. В първата третина на 2007г. пък се очаква на пазара да се появи Athlon 64 X2 6000+ работещ на 3GHz, но с TDP от цели 125W. Точната цена на процесирите все още не е известна.

03:37

BenQ с четири нови LCD монитора

BenQ представиха на клиентите си четири нови LCD монитора предназначени само за почитатели на гейм индустрията и дизайнери. Линията включва два 24-инчови монитроа, един 22-инчов и един 19-инчов. Резолюцията варира от 1920х1200 за 24-инчовите модели до 1440х900 за 19-инчовия. Контраст от 700:1 до 1000:1, яркост 300 cd/m2 и 500 cd/m2. МОниторите включват HDMI порт, което им позволява да бъдат свързвани и към Playstation 3 платформи и висококачествени видео системи до 1080р. Мониторите се очаква да бъдат представени по-подробно на Cyberathlete Professional League 2006 финали в Далас, САЩ, като цената за различните модели е $1499 и $1299 за двата 24-инчови модела, $549 за 22-инчовия и $299 за 19-инчовия модел.

03:37

Dell с нов 22-инчов монитор


Eдин от водещите производители на маркова техника Dell представи на клиените си ново попълнение към 22-инчовите си монитори. E228WFP работи с резолюция 1680х1050, 5m/s време за реакция, яркост 300cd/m, контраст 800:1 и ъгъл на гледане до 160 градуса. Поддръжката на HDCP пък предполага, че от Dell подготвят клиентите си за преминаването към новата операционна система Windows Vista. E228WFP се очаква до средата на първото тримесечие на 2007г. да навлезе масово на пазара с засега предполагаема цена $560.

03:35

Спам вълна в отговор на мерките на ФБР

Съобщенията съдържат лъжлив електронен адрес на Бюрото!
Нова вълна спам атакува интернет пространството. Нежеланите съобщения заразяват спам-филтрите Bayesian, предупреди компанията за антивирусен софтуер и решения за защита BitDefender.
Нарастващото количество спам е обусловено от скорошните опити на ФБР да ограничи разпространението на спам в Европа, Близкия Изток и Африка. Бюрото проведе обучение на местните органи за борба с организираната престъпност.
Нежеланите електронни съобщения рекламират обичайните лекарства или софтуер, но включват също така и лъжлив електронен адрес на изпращача – fbi[домейн]war@[домейн].[tld]. Съдържанието на съобщението е във формат снимка. Текстът е съставен от произволни думи и фрази, подредени така, че да изглежда като обикновено електронно съобщение, а не като спам.
„Анти-спам модулът на BitDefender се противопоставя на спам кампанията, която заразява компютрите и заблуждава филтрите, като класифицира снимката-спам с помощта на съвременен алгоритъм, наречен SID (Spam Image Distance)”, каза Даниел Радута, анти-спам изследовател за BitDefender.
„Повечето от нашите клиенти сигурно не получават нито едно от тези нежелани съобщения. Въпреки това спам вълната е потвърждение на факта, че злосторниците във виртуалното пространство следят внимателно за действия на органите за борба с организираната престъпност. Остава да проследим дали акциите на ФБР ще дадат резултати в действителност”, добави Радута.

03:50

Бизнесмен гледа от Германия как обират дома му в Бразилия

Крадецът е "уловен" от видео камера и след това от полицаи
Бизнесмен на посещение в Германия наблюдавал на видео как крадец обира дома му, намиращ се от другата страна на Атлантическия океан в град Гуаруджа, Бразилия. Човекът успял да алармира полицията, която нахлула в къщата и арестувала престъпника, точно когато той пробвал дрехи на собственика.
Жоао Педро Ветлаузер бил в град Кьолн, Германия през този уикенд, когато получил на мобилния си телефон предупреждение от охранителната система, разкрива Ройтерс. Системата била инсталирана във вилата му на брега на океана в град Гуаруджа, на 87 км южно от Сао Паоло.
Жоао включил лаптопа си и през Интернет видял на живо крадеца в действие. Обадил се веднага на съпругата си, която не била в къщата, но позвънила в местния полицейски участък. Жената описала с подробности крадеца и посочила къде точно в къщата се намира той в момента, в който полицаите я обкръжили.
Крадецът използвал стълба, за да проникне в къщата. Когато полицаите нахлули вътре, заварили купчина от вещи, сред които и стерео система, на пода в кухнята. Престъпникът останал изненадан, когато разбрал, че през цялото време е бил наблюдаван от камери, свързани към Интернет.

03:49

AMD вади два скъпи процесора срещу Intel

Новите Athlon 64 X2 са предназначени за висок клас РС
AMD изправя два модела процесори с 90-нанометрово Toledo ядро в битката срущу Intel Core 2 Duo в ценовия сегмент от 400-550 долара.
И двата чипа, Athlon 64 X2 5400+ и 5600+, са базирани на AM2 сокет и работят на честота 2,8 GHz. Както и при по-ранни версии, AMD използва различен размер на кеша за различните PR на своите процесори: моделът 5400+ има 1 MB L2 кеш, а 5600+ включва 2 MB.
Това, което прави толкова важни двата нови процесора, не е фактът, че AMD е успяла да „изстиска“ повече скорост при запазване на TDP от 89W. Тези процесори имат стратегическа значимост за компанията, тъй като в момента потребителите, които търсят високо производителен процесор и са готови да заделят около $500, имат само един вариант - Intel Core 2 Duo 6700 ($530).
Все още не са обявени реални резултати за производителността на новите AMD процесори, но щом от производителя ги поставят в ценовия сегмент на Intel, може да се очаква и сходна производителност. Компанията обяви цени от $485 за модела 5400+ и $505 за процесора 5600+.

03:48

Милион долара за два домейна с име vodka?

Собственик на холдинг ги купил от уеб дизайнер
Собственикът на холдинга "Русский стандарт" Рустам Тарико се сдоби с Интернет домейните www.vodka.ru и www.vodka.com, пише руският вестник "Ведомости". Стойността на сделката не се разкрива, но по мнението на експерти Тарико е заплатил не по-малко от 1 милион долара.
Активите на холдинг "Русский стандарт", управляван от Тарико, са оценени от списание Forbes на 1,9 милиарда долара. В него влиза и завод за производство на водка със същото име в Санкт Петербург. Главната цел на покупката на домейна www.vodka.com е популяризирането на водка "Русский стандарт" на международния пазар, съобщават от холдинга.
Предишният собственик на www.vodka.com - американската компания Nett Corp. не е публикувала на него никаква информация, която да има отношение към любимата на руснаците спиртна напитка. Засега липсва коментар от страна на Nett Corp. за продажбата на домейна.
По мнение на експерти, покупката на www.vodka.com е струвала на Тарико повече от 1 милион долара. Те напомнят, че през 2004 г. домейнът www.beer.com е бил закупен от един от най-големите производители на бира в света – компанията Interbrew - за 7 милиона долара.
Домейнът www.vodka.ru, по данни на "Ведомости", е продаден на Тарико от "Студио Артемий Лебедев". Известният създател на сайтове е съобщил, че сайтът е регистриран през 1997 г. По негови думи, за последните няколко години е получавал десетки предложения за купуване на сайта, но както допълва той, предложенията са били “финансово несериозни”.
Лебедев също се въздържа да спомене с каква сума е бил склонен на продажба от собственика на “Русский стандарт".
"Ведомости" обаче предупреждава, че “Русский стандарт" може да има проблеми с използването на домейна www.vodka.ru. Под такова име се продава водка, произвеждана от 2002 г. от завода за спиртни напитки "Амтел" в Подмосковието.
От компанията казват, че са регистрирали търговска марка vodka.ru в руското патентно ведомство, но не и домейн. Те не са решили още дали ще оспорват в съда правото си над vodka.ru.

03:48

Microsoft навлиза във VoIP комуникациите с нов софтуер

Технология на компанията ще позволи на бизнес потребителите да провеждат разговори по интернет протокол от своите РС-та и през съществуващите телефонни системи!
Амбициите на Microsoft за роля в бизнеса с унифицирани комуникации са близо до реализация. В началото на седмицата софтуерният гигант пусна бета версия на корпоративния си софтуерен продукт за VoIP.
Още през юни в Сан Франциско компанията обяви плановете си за навлизане на този пазар. Настоящият продукт за разговори по интернет протокол, Office Communications Server, е предоставен за тестване на 2500 избрани ИТ професионалисти. Софтуерът ще позволи на компаниите да интегрират VoIP технологията в съществуващите телефонни инфраструктури.
Възможностите на предходната версия на софтуера, известна като Live Communications Server, се свеждаха до провеждане на мигновени комуникации (чат) и определяне на това кой от компанията е он-лайн в даден момент.
С новия софтуер, очакван на пазара след около шест месеца, бизнесът ще може да извършва разговори през интернет, като използва съществуващата телефонна система в офиса. Служителите ще провеждат телефонни разговори от техните PC с помощта на комплект от слушалки и микрофон от партньори на Microsoft.
Освен работите по сървърния продукт, компанията вече е готова с нов десктоп Office Communicator, който обработва телефонни задачи и корпоративни мигновени съобщения.
VoIP софтуерът ще бъде тясно интегриран в приложенията от пакета Microsoft Office. Това ще осигури редица удобства за бизнес потребителите, работещи с продуктите на Microsoft. Така например, като кликнат върху име от Outlook или Word, те ще виждат дали съответният човек е достъпен, за да се свържат през VoIP с него.
Миналата седмица Microsoft завърши и работата по своя Exchange Server 2007. Новият сървърен софтуер включва няколко телефонни характеристики, както и управление на гласова поща и имейли от една входяща кутия (inbox).
Microsoft съобщава, че нейният VoiP софтуер е съвместим с продуктите на утвърдените в този бизнес компании като Nortel Networks, Alcatel-Lucent, Avaya, Cisco Systems, Mitel Networks, Siemens Communications и др. Партньорството с тях ще даде възможност на клиентите да поддържат VoIP, като използват съществуващите десктоп телефони, мрежи за данни и телефонни централи.
Потребителите ще могат също така да използват софтуерните телефонни функции на Office Communicator, за да извършват и приемат телефонни обаждания от своите PC, като така елиминират нуждата от покупка на IP телефони, посочва Microsoft.
Конвергенцията на мрежите за глас и данни е водеща тенденция в индустрията. Microsoft се надява да интегрира тези два свята със своя нов VoIP софтуер.
Визията на компанията съвпада и с анализите на Gartner, според които най-важният движещ фактор за VoIP не е спестяването на средства, а интеграцията на бизнес процесите. Корпорациите ще трябва да изграждат дългосрочните си стратегии на базата на IP приложения, отиващи отвъд базовата телефония, в посока интеграция на бизнес приложенията, посочва Gartner.

03:46

ГДБОП спря два сървъра разпространяващи нелегален софтуер

В началото на седмицата в изпълнение на стратегията за ограничаване на незаконното съдържание в Интернет, служители на ГДБОП проведоха специализирани акции, в резултат на които бе преустановена работата на два файл-сървъра за възпроизвеждане и разпространение на незаконно съдържание в мрежата.
В резултат на полицейско разследване бе установено, че върху файл-сървър, находящ се в столицата, е качен и предоставян за свободно сваляне от неограничен брой потребители голям обем файлове с музика, филми и бизнес софтуер без разрешението на компаниите правоносители за това. В резултат от извършената специализирана полицейска операция на 11 декември 2006 г. сървърът и две компютърни конфигурации с нелицензиран софтуер са иззети, а срещу техния собственик е образувано дознание за престъпление по чл. 172а от НК на Р България.
По време на друга специализирана проверка от 12 декември 2006 г. служителите на ГДБОП достигнаха и до краен потребител, опериращ от Велико Търново и Ловеч, на чийто сървър бяха открити файлове с незаконно съдържание – музика, филми и софтуер, предоставени за свободен даунлоуд. По случая е образувано дознание, а сървърът е иззет като доказателство.
След известно затишие, предизвикано от структурните промени в МВР, последните проверки на сектор „Компютърни престъпления” към ГДБОП идват като доказателство за политиката на правителството, насочена към превръщането на Интернет в безопасна и законосъобразна среда за бизнес и комуникации.
Същевременно в началото на декември СИБС стартира своята кампания „БЕЗ РИСК”, насочена към малкия и среден бизнес и целяща доброволно легализиране на използвания софтуер посредством ефективно управление на софтуерните активи на търговските дружества.

03:44

Най-малкият GSM в света

Samsung показа с модела си Xun Chi 138 екстравагантен GSM, който притендира да е най-малкият в света. Дълъг е 67 мм, тоест колкото нормалните GSM-и са широки и тежи 55 гр. И въпреки това разполага с мегапикселова камера, GPRS, MP3-Player и 138 MB памет.
Към допълнителните екстри са включени Touchscreen и възможност за разпознаване на текста. Понеже не е намерено място за клавиятура, командването се усъществява чрез натискания директно върху дисплея.

03:42

Нов изглед

От днес News42 е с изцяло нов облик! Да ни е честит и да си го ползваме със здраве! :-)



05:59

Новите възможности на Google Earth

Електронният атлас Google Earth е с разширена картографска база данни и с нови възможности, благодарение на географските услуги Geographic Web Layer и Panoramio.
От скоро потребителите на Google Earth (http://earth.google.com/) имат достъп достъп до 16 исторически карти от колекцията на Дейвид Рамси. В това числа влизат карти на Ню Йорк от 1836 година, Сан Франциско от 1853 година, Париж от 1716 година, Азия от 1710 година, а също така исторически карти на Южна и Северна Америка Средния Изток, Африка, Австрия и някои други...
Интеграцията на Geographic Web Layer с електронния атлас Google Earth дава на потребителите възможност в процеса на навигация из картите да разглеждат статии от онлайн енциклопедията Wikipedia и запознава потребителите с един или друг географски обект. Освен това слоят Geographic Web Layer включва допълнителна информация, предоставяна от самата компания Google.
Google Earth сътрудничи и с Panoramio.com - сайт, в който са добавени от самите потребители. Така те могат да се сравнят със сателитните снимки.

05:54

Клиентите нa Орбифон могат да заплащат в клоновете на Булбанк

Клиентите на Бизнес Орбифон и Орбифон 01001 могат да заплащат за услугите за междуградски и международни разговори и в клоновете на Булбанк. Новата възможност за плащане е без допълнителни такси и комисионни във всички клонове на Банката в страната.
Клиентите на Бизнес Орбифон и Орбифон 01001 могат да реализират плащания и в 105-те локации на Булбанк в цялата страна. Чрез двете услуги на Орбител частните потребители и средните и малки фирми в България спестяват от сметките си за междуградски и международни разговори. Процедурата по заплащането е изключително улеснена, изисква минимално време и се осъществява чрез преводи или вноски в брой.
Във всеки клон на Булбанк клиентите на Бизнес Орбифон и Орбифон 01001 могат да платят чрез един от четирите възможни начина: с двете си имена, номера на телефона, клиентския си идентификационен номер (КИН) или чрез номер на фактура. Разплащанията се извършват без допълнителни такси и комисионни.
Възможността заплащането да се осъществява чрез широката клонова мрежа на Булбанк създава допълнително удобство за клиентите, предоставяйки им по-голяма достъпност и гъвкавост. Сливането на Булбанк, HVB Bank Biochim и Хеброс Банк ще създаде най-голямата банка в България с общи активи над три милиарда евро, с 326 клонове и офиси в цялата страна, които обслужват повече от един милион клиенти.
Освен в Булбанк потребителите могат да платят за услугите и чрез ePay, чрез банкомат на БОРИКА, по банков път или в клон на Пощенска банка в цялата страна. Също така клиентите могат да заредят сметката си чрез останал кредит от използването на други услуги в своята Орбисметка.

05:54

IEEE и 100 Gb/s ethernet

Въпреки че гигабитовият ethernet отскоро навлезе широко в потребителските системи, The Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) съобщи, че обмисля официалното стандартизиране на 100 Gb/s ethernet. Солидният скок в производителността се налага от разрастването на интернет услуги от типа на тези, които предлагат сайтове като YouTube. Потребителите ще се възползват максимално от високоскоростната връзка, която ще им осигури голям скок в трансфера. Според Джон дАмброзия от IEEE “съществува още много работа, която трябва да се свърши преди точното определяне на нашите цели, както и на областта, в която ще се прилага този нов стандарт”.
Възможно е в разработката на 100G мрежите да се използва комбинация от съществуващите технологии за предаване на данни и паралелизация на сигналите. С помощта на няколко двойки 10 Gbps връзки например биха могли да се постигнат резултати, сходни с тези, които се очакват от 100 Gbps ethernet мрежа.

05:52

16 GB USB-стик от Corsair


Времената, в които Corsair предлагаше само висококачествени рам памети, привличащи както нормалните потребители, така и любителите на овърклока, изглежда вече са отминали. Фирмата вече има разнообразие от продукти, сред които е и серията от USB-стикове „Flash Voyager“.
Тази серия беше допълнена от нов модел с капацитет 16 GB, което се равнява на 4 DVD и почти 20 CD диска. Според производителя скоростта на четене е 22 MB в секунда, а тази на писане е 7 MB в секунда. Освен това новият стик притежава ECC-технология, която пази запаметените файлове от грешки. Новата джаджа е обвита от гумен пласт, който гарантира безгрешна работа дори и при "екстремни условия". В пакета е включен софтуер, с който може да бъде създадена и заключена с 256 битова парола отделна партиция.
Новият модел "Flash Voyager" е с 10 годишна гаранция, а цената му е 299$.

05:50

ATI Catalyst 6.12

Нови Catalyst драйвери от Ati за техните видео контролери.

Официална страница: ATI.com
Download: ATI Catalyst 6.12 за Windows 2000/XP Display Driver (12.3 MB)
Download: ATI Catalyst 6.12 за Windows 2000/XP With Control Center (34.6 MB)

05:47

Мейл за Иран крие риск от пробив през Word

Хакерите използват нова уязвимост в офис приложението
Хакери се възползваха от нова "zero-day" уязвимост в Microsoft Word. Eксперти от MessageLabs предупреждават за опасен имейл, маскиран с информация за политическата ситуация в Иран.
Съобщението се опитва да накара получателят да стартира прикачения заразен Word документ, който съдържа "malware". Последният, от своя страна, използва откритата "zero-day" уязвимост.
В момента, в който потребителят стартира прикачения файл, Microsoft Word пуска изпълним файл. Той пък стартира друг Word документ и допълнителен изпълним файл. Отваря се "чист" текстов документ с информация за политическия климат в Иран. Но вече сваленият зловреден файл е стартиран и кибер престъпниците могат чрез него да съберат информация за системата.
От Microsoft съветват потребителите да не отварят или записват Word файлове, получени от несигурни източници или пък такива, дошли неочаквано от източници, на които имат доверие. Уязвимостта засяга Microsoft Word 2000, 2002, 2003 и Word Viewer 2003.

19:48

Cisco с рекордни продажби на маршрутизатори

Компанията е реализирала на пазара над 2 милиона рутера
Мрежовият гигант Cisco отбеляза нов етап от развитието си, като продаде повече от 2 милиона рутера за интегрирани услуги (ISRs) на клиенти по целия свят, съобщиха от компанията. Освен това Cisco въведе в своите маршрутизатори и ключови нови технологии. Такива са решенията за виртуална частна мрежа без изграждане на тунели (GET VPN) и двата нови модула за оптимизиране и ускоряване на приложенията в глобална мрежа (WAN).
Новите технологии дават възможност на филиалите на фирмите и отдалечените офиси да прилагат икономично повече решения за сигурност, пренос на глас, видео и данни, вкл. и безжични комуникации.
GET VPN, базирани на технологията Групов кодиран пренос, променят начина, по който корпоративните потребители и доставчиците на услуги създават виртуална частна мрежа (VPN). Технологията осигурява едновременно надеждност на кодираните данни и маршрутизиране на информацията.
Съществуващите решения, които предвиждат изграждане на тунели, затрудняват осъществяването на трафик, който едновременно да предлага високо качество на услугата и възможност за сложна взаимосвързаност, посочват експерти от Gartner. Корпоративните потребители търсят решение, което ще позволи трафикът да бъде закодиран в Multiprotocol Label Switching VPN, за да могат компаниите да се справят с изискванията на регулаторите. Cisco GET VPN предлага именно такава високо надеждна връзка от типа “всеки-към-всеки”, като използва присъщите възможности на маршрутизатора.
Потребителите могат да използват Cisco GET VPN в различна WAN среда, включително в Multiprotocol Label Switching (MPLS), без тунели „от точка до точка”. Тази способност подобрява работата на приложенията за глас и видео при големите мрежи и намалява забавянето на звука и картината.
Новите ISR модули за услуги на Cisco осигуряват допълнителна WAN оптимизация и ускорение на трафика на чувствителните към закъснения приложения заедно с високофункционални мрежови анализи. Тези модули помагат на потребителите да подобрят работата на приложенията чрез елиминиране на претоварване в критични точки на WAN при достъпа до файловете и приложенията от изчислителните центрове.
ISR портфолиото на компанията включва рутери от сериите Cisco 800, 1800, 2800 и 3800. За 18 месеца Cisco продаде 1 милион рутера, но рекордът беше постигнат през последните 9 месеца, когато компанията реализира на световния пазар още 1 милион рутера. Все по-голям брой от рутерите се продават заедно със съпътстващи услуги.

19:47

Китай затяга контрола върху онлайн игрите

Нови заглавия могат да излизат само след одобрение от властта.
Китай затяга контрола над процъфтяващата индустрия на онлайн игрите. Като първа мярка правителството изисква от дистрибуторите да наблюдават по-стриктно съдържанието на игрите, след като беше установено, че някои от тях включват религиозен или политически материали, съобщава местна новинарска агенция.
Дистрибуторите могат да пускат нови игри само след одобрение от властите. Те са задължени да предоставят месечни отчети за наблюдение, които да потвърждават, че операторите не са добавили забранено съдържание, казват от Xinhua, цитирайки съобщение на администрацията по печат и публикации.
Пак според същата агенция, броят на онлайн геймърите в Китай е скочил от 13,8-милиона през 2003 г. на 23 милиона през тази. Очаква се доходите от индустрията на он-лайн игрите да достигнат 7 милиарда юана (850 млн. долара).
Затягането на мерките напоследък е предизвикано от множество проблеми с вносните онлайн игри, някои от които съдържат чувствителен религиозен материал или засягат териториални спорове, твърди Xinhua. Други игри пък са критикувани като порнографски или твърде жестоки.
Докладът на администрацията не дава подробности какви точно религиозни и териториални проблеми се засягат в онлайн игрите, но правителството на Китай е чувствително към споменаване на исляма и Тайван. Независимостта на островната държава е призната от целия свят, но Пекин я смята за китайска територия.
Административните власти смятат, че дистрибуторите прикриват съдържанието на игрите, които кандидатстват за одобрение, а операторите понякога добавят допълнително неподходящо съдържание.

19:46

Skype вече поддържа смартфони и Pocket PC

Излезе бета версия на софтуера за устройства с Windows Mobile!
Нова бета версия на софтуера за разговори през Интернет Skype поддържа и смартфони с операционна система Windows Mobile, става ясно от форума на компанията. Програмата Skype 2.2 Beta for Windows Mobile предлага също и подобрена поддръжка на Pocket PC устройства.
С поредното обновление компанията се надява да увеличи популярността на Skype отвъд настолните РС и лаптопи, сред потребителите на мобилни устройства. Притежателите на смартфони могат да се възползват в момента от актуални промоции на компанията, обявени за потребителите на настолните РС и лаптопи.
Според експерти обаче основният проблем пред Skype остава качеството. В компанията се надяват скоростта и качеството на звука да се подобрят с въвеждане в експлоатация на новите мрежови технологии EV-DO (сегашните 3G) и EDGE (увеличава пропускателната способност в GSM и GPRS мрежи). Докато това стане, явно Skype ще привлича потребители с промоции за безплатни разговори.
Новата версия за мобилни устройства предлага на екрана и повече полезна информация на потребителите, като например текущо състояние, уведомяване на събития от рода на пропуснато повикване, ново съобщение в чата и пр.
Наред с куп други възможности, софтуерът дава възможност на мобилните потребители за персонализация, като си направят снимка със смартфона, която моментално актуализира профила им.
Skype Beta 2 for Windows Mobile е достъпна безплатно за даунлоуд.

19:44

ECMA гласува утвърждаване на нов стандарт

Почти единодушно гласуване за Open XML разработван от Microsoft
Генералнатa асамблея на организацията ECMA International почти единодушно (20 гласа срещу един, от IBM) гласува за утвърждаване на Open XML (XML - eXtensible Markup Language) като стандарт.
Microsoft разработва Open XML за собствения си нов офис пакет. Сега предстои ECMA да предаде Open XML за стандартизация в ISO. Конкурентният Open Document Format беше утвърден в ISO като стандарта през ноември. Представителите на ECMA ще се стараят да ускорят процедурата за стандартизация на Open XML в ISO, който предвижда подаване на възражения от националните организации по стандартизация в рамките на 30 дни. Ако няма възражения, тогава специална подкомисия на ISO в течение на пет-шест месеца ще изучава коментарите към стандарта, след което пак ще има ново гласуване.

19:43

Търсачка за Книги от Microsoft!

Вече има тестова версия на търсачката
Microsoft пусна "Live Search Books" - търсачка за и из книги, която ще бъде конкурент на Google Book Search. Потребителите ще могат да търсят в книгите, дума по дума. Всичките книги в търсачката са сканирани по проект на софтуерния гигант Microsoft. Както Google така и търсачката на Microsoft ще търси из някои от първите онлайн библиотеки и университети. Бета версията на търсачката, беше пусната преди дни. Според разработчиците, тя ще стане финална версия след около 6 месеца.

19:43

В Интернет се появи пълен архив на партитурите на Моцарт

mozarteum.at публикува пълен архив на нотните партитура на произведенията на великия композитор в чест на 250 години от рождението му.
Само в първите два часа от работата си сайтът е посетен от над 45 хиляди човека, което надвиши и най-смелите представи на създателите му. Посетителите на сайта имат възможност да се запознаят с партитури от над 600 произведения на Моцарт. Сайтът има собствена търсачка, чрез която се търсят отделни партии. Например, ако напишете в търсачката "Памина" (от "Вълшебната флейта"), ще получите достъп до всички пет арии, изпълнявани от героинята, а също така изследователски материал, свързан с произведението.
Нотите са издадени от издателство Barenreiter.

19:42

Завърши конференция за развитието на Linux

Завърши конференцията - Desktop Architects Meeting, проведена в Портланд (Орегон). Главна тема на събитието бе - перспективите за развитие пред Linux, като операционна система за крайни потребители. На конференцията, организирана от OSDL (Open Source Development Labs) присъстваха както независими разработчици, така и представители на големите компании – Novell и Red Hat.
По време на срещата, за пореден път бе дискутиран проблема с недостига на драйвъри. Друг обсъждан недостатък в Linux бе липсата на качествена поддръжка на аудио. Повечето от участниците са съгласни с това, че в момента няма ясна стратегия за реализиране поддръжката на звук в отворената операционна система. Проблемът обхваща различните кодеци, настройки по подразбиране и програмни интерфейси. Не е решен въпросът и с осигуряване на взаимодействието между няколко програми с едно аудио-устройство. За намиране на отговорите по тези въпроси, конференцията взе решение за сформиране на специална група.
В рамките на срещата бе обсъден и проекта Portland, стартирал миналата година, главната цел на който е разработването на инструменти за създаване на програмни продукти съвместими едновременно с GNOME и KDE. Очаква се през Януари 2007 да се появи предварителна версия на DAPI (Desktop Application Programming Interface), a завършена версия - DAPI 1.0 през Юни 2007.

19:40

Търсачка пусна чат с живи гидове

Он-лайн сътрудници намират за секунди точния резултат!
В Интернет заработи нова търсачка ChaCha.com която обещава резултати, по-добри дори от тези на най-популярните машини в уеб.
Освен традиционното търсене на базата на компютърни алгоритми, ЧаЧа предлага като опция помощта на живи гидове. Те работят от домовете си под различни псевдоними. Хиляди от тях са онлайн по всяко време на деня и предлагат своята помощ при заявка от потребител.
Когато получи заявка, Интернет гидът извършва паралелно търсене в от 20 до 80 търсачки и избира най-подходящите, според него, резултати.
Услугата включва и модул за диалог между потребителя и неговия гид. По този начин търсенето може да се прецизира до постигане на най-добрия резултат.
Гидовете връщат не просто линкове към намерените по ключова дума сайтове, а четат съдържанието на тези сайтове, преди да го пратят към потребителя. Буквално за секунди сътрудник на Чача откри къде има ресторант на Макдоналдс в София (след малко помощ от търсещия, че София е в България).
Не е известно колко точно плаща ЧаЧа на своите хора, за да изпълняват ролята на гидове. По всяка вероятност става дума за почасово заплащане. Един такъв гид получава средно по около 25 заявки за търсене на час и отказва да съдейства на заявки, които са в разрез със закона и морала.
В края на своята сесия, потребителите могат да дават оценка на своите гидове на базата на точността на изпълнение на заявките. Положителните оценки спомагат за по-бързото издигане на гидовете в йерархията.
Опитен гид може да покани свои приятели или познати, които преминават курс на обучение, преди да започнат работа.
Системата на търсене на ЧаЧа се самообучава и самоусъвършенства. Успешните търсения се индексират и при всяко следващо търсене системата става „по-умна“. За нея вече работят експерти в много области, а хиляди други са заявили желание за участие.
ЧаЧа се издържа от реклами и е достъпна безплатно. Времето ще покаже дали живите гидове ще се справят с лавината от заявки, подавани ежедневно в по-големи търсачки.

04:29

Момче на 12 в ареста заради конзола Nintendo

Детето взимало тайно играчката от "скривалището" на баба си
Майка на 12-годишно момче от Северна Каролина извикала полиция, заради това, че детето й отворило предварително подаръците си за Коледа. Момчето е арестувано, тъй като е влизало в дома на прабаба си и е взело подаръците от мястото, където са били скрити.
Детето е отведено в местния полицейски участък с белезници по обвинение в дребна кражба. По този начин майката Бренди Ървин искала да даде урок на сина си, който, по нейните думи пред AP, непрекъснато правел каквото си поиска и винаги му се разминавало.
Момчето многократно е взимало подаръка - конзола за видео игри на Nintendo - от скришното място в дома на прабаба му. То има поставена диагноза за дефицит на внимание и хиперактивност и вече е отстранявано от училище за опит да удари служител на полицията, който бил назначен в училището преди месец.
Случаят на малкия палавник ще бъде представен пред отдела за детска престъпност в окръг Йорк, който ще реши какво да предприеме. Госпожа Ървин се надява властите да сплашат сина й и да повлияят върху поведението му. Тя смята, че е било по-добре да се обади на полицията сега, отколкото по-късно някой друг да го направи, за да арестуват сина й за нещо по-лошо.

04:29

Нови HD видеокамери идват с 5-канален звук

Давата модела на Panasonic вдигат летвата на качеството
Panasonic обяви две нови "high definition" видео камери, призвани да осигурят на потребителите високо качество на записа, вкл. и първокласен звук.
Моделът HDC-SD1 записва директно върху високо-капацитетните SDHC карти. Устройството дебютира на пазара като най–малкият и най–лекият 3CCD HD камкордер в света. Липсата на движещи се части в модела значително намалява грешките по време на запис.
Другият модел, HDC-DX1, записва директно върху DVD дискове, като на един двуслоен диск се побират около 40 минути видео с отлично качество. И тук, както и при SD1, Panasonic е интегрирал първата в света 5.1-канална съраунд звукова система с пет микрофона.
Новите камкордери се очакват на пазара през март следващата година. Моделът HDC-SD1 ще струва около $1500, докато HDC-DX1 ще бъде с около $100 по-евтин, според информациите към момента.

04:28

Sony вижда края на опасните батерии

Компанията ще налага литиевия полимер в лаптопите
Скоро производителите на лаптопи ще прибягнат масово до използване на батерии от литиев полимер. Това е заявил вицепрезидентът на Sony Electronics Стан Глазгоу по време на среща с журналисти, цитиран от множество източници в Интернет.
Технологията, която и сега намира приложение в мобилните компютри, но все още ограничено, е призвана да реши проблема с литиево-йонните батерии.
Дали последното лято беше горещо е спорно, но много лаптопи бяха застрашени от прегряване. Проблемът дойде от литиево-йонните батерии, които в някои случаи предизвикаха пожар в машините. Това принуди Sony, основният доставчик на такива батерии, заедно с производителите на лаптопи, да започнат изтегляне на опасните компоненти от пазара.
Сега Sony вижда края на прегряването и пожарите с въвеждане на новите батерии от литиев полимер. Те имат предимството, че могат да се използват в произволна форма, за разлика от клетъчната структура на литиево-йонните батерии. Това им качество, според Sony, ще позволи на проектантите на лаптопи да намалят риска от прегряване.
Литиево-полимерните батерии вече са изпробвани от Apple, която ги вгражда в някои от своите лаптопи MacBook и MacBook Pro. Засега не е съобщавано за проблеми с тях.
Други алтернативи са цинковите батерии, върху които в момента работят немалко учени от различни лаборатории.

04:27

Нов тип бързи памети ще заменят флаша

Чиповете с фазов преход ще са до 1000 пъти по-бързи
Памети с фазов преход претендират за наследници на популярните сега флашове. IBM, Macronix и Qimond разработват новата технология.
Очаква се тази седмица трите компании да се срещнат на международен форум за електронни устройства (Iternational Electronic Devices Meeting) в Сан Франциско, където да обявят подробности за паметите с фазов преход.
Според предварителни информации, новата памет ще бъде от 500 до 1000 пъти по-бърза от флашовете. Друго нейно предимство е икономичността – паметта с фазов преход ще консумира два пъти по-малко.
Новината за тази разработка подхранва още повече прогнозите за постепенното изместване на твърдите дискове от редовите компютри. Налице са предпоставки за производство на лаптопи с такива памети вместо с твърд диск, които ще се зареждат почти мигновено. Дори наскоро някои производители обявиха лаптопи от нисък клас само с флаш памет.
IBM, Macronix и Qimond не са първите компании, които говорят за памети с фазов преход. Тяхната съвместна разработка обаче се очаква да има доста високи параметри и реално да стесни пазара на твърди дискове и флаш памети.

04:26

Преходът към Vista ще натовари с 20% цената на РС хардуера

Повече памет и по-мощна графика са необходими за пълноценна работа с новата ОС. Общата стойност на компонентите във Vista PC е поне със $100 по-висока, според iSuppli
Миграцията от Windows XP към новата операционна система Vista ще натовари бюджетите на потребителите по две направления. От една страна, те ще трябва да закупят самия софтуер, а от друга, да направят хардуерен ъпгрейд на компютърните системи.
Около 100 долара ще са необходими за нови или допълнителни РС компоненти, за да работят РС-тата нормално с Vista, посочва компанията за проучвания на пазара iSuppli в анализ, изнесен в digitimes.com.
Средно, един PC под управлението на Windows XP съдържа компоненти на обща стойност малко над $500 (това е цената, която плащат производителите на РС). При средния Vista PC стойността скача леко над $600, според iSuppli, което е 20% нарастване.
Тази сметка се отнася за цената на компонентите, а не за реалната цена на РС-то. На потребителите ще се наложи да платят значително повече от $600 за Vista-готови компютри, тъй като производителите и търговците добавят печалба.
Най-голям дял за поскъпването на Vista PC се пада на паметта. Microsoft твърди, че 512MB DRAM са достатъчни за работа с новата ОС, но експертите на iSuppli са на друго мнение. Според тях, ще са необходими минимум 1GB памет за оптимална производителност. На практика, това ще доведе до удвояване на цената на паметта за Vista PC.
“Когато конфигурирате паметта, мислете за днес и за утре, тъй като изискванията на приложенията и на потребителите към паметта се променят във времето”, казва Матю Уилкинс, аналитик по компютърни платформи в iSuppli.
Освен подобряване на базовите възможности на Vista РС, корпорациите и индивидуалните клиенти ще трябва да имат предвид и евентуален ъпгрейд на графиката на своите компютри. Това се налага, за да могат да използват тримерните функции (3D) на новия интерфейс на операционната система.
Все пак, Vista позволява на потребителите да забранят 3D интерфейса, като по този начин елиминират нуждата от нова графична карта или по-мощни интегрирани графични чипове. Дали ще платят или не допълнителната цена за 3D функционалност, в случая е избор на самите потребители.
Няма да е необходим графичен ъпгрейд при работа с компютри, които използват готов за Vista чипсет Intel Q965 с включен графичен ускорител.
Важният въпрос, на който трябва да си отговорят бизнесът и индивидуалните потребители, е дали да ъпгрейдват съществуващите системи или да си купят нови РС за Vista. За корпорациите ъпгрейдът обикновено не е желан и практикуван. Типичният сценарий при тях е покупка на нови машини, посочва iSuppli.
Индивидуалните потребители, от друга страна, трябва да преценят дали имат необходимите технически познания за ъпгрейд на паметта, графичните карти, микропроцесора и в някои случаи на цялата дънна платка. Купуването на нов компютър с инсталирана операционна система Vista може да спести главоболията по прехода, стига цената да се връзва в бюджета на потребителя.
Има трудни избори, които трябва да се направят преди миграцията към Vista, заключава iSuppli.

04:26

Скоро Google ще се сдобие с офис пакет

Източници близки до Google коментират, че компанията има желанието скоро да пусне свой собствен офис пакет. Разбира се както в повечето други случаи интернет компанията ще купи някой добър според нея продукт, ще го преработи и ще го пусне с логото Google. Информацията на тези източници е потвърдена и от коментарите на хора, държащи високи постове в корейската фирма Haansoft, която разработва Java-базирания офис пакет ThinkFree. Те са коментирали, че екипът провел преговорите с YouTube са били на посещение няколко пъти в офисите на компанията и са били проведени преговори, чийто резултат все още не е известен. Интересното при ThinkFree Office е, че може да се използва както онлайн, така и локално на самия компютър. Друго предимство е, че написан на Java, той е универсален и не се влияе от операционната система.
През последните месеци Google и Microsoft засилиха конкуренцията помежду си. Поотделно работят по подобни проекти, с които целят да привлекат повече и повече потребители към техните услуги. От всичкото това надбягване печелят точно те - потребителите. Дали слуховете за Google Office са верни предстои да разберем в близките месеци.

04:24

USB пепелник за пушачите

Много пушачи прекарват часове пред компютрите, палейки цигара след цигара. Най-новия продукт на японската фирма Greenhouse е насочен точно към тях - USB пепелник. Освен, че ще можете да изтръскате цигарта си в него, той ще почисти въздуха около вас с вградения безшумен вентилатор и специален филтър. Разбира се, от компанията се шегуват, че устройството ще 'издърпа' вредния дим около вас, но за съжаление няма да може да се справи с този попаднал в белите ви дробове. Устройството се захранва от 2 AAA батерии и се закача директно към един от вашите USB 2.0 портове. Цената на USB пепелникът е 500 йени или $4.5 долара.

04:23

300 GB хард диск от Fujitsu в 2,5 инчов формат

Няколко месеца след представянето на 200 GB хард диск в 2,5 инчов формат, сега Fujitsu показа отново продукти с разшерен капацитет. Новите хард дискове са изработени в „Perpendicular Magnetic Recording“-технология, което води до по-голям капацитет. Според производителя при новите продукти е подобрена и консумацията на ток.
Серията на Fujitsu - MHX2300BT - предлага следните характеристики: капацитет 250 GB и 300 GB, 4.200 оборота в минута, намалена консумация на ток при писане и четене - средно по 1,6 вата и 0,5 вата при "празен" режим на работа, теоретичен максимален трансфер на данни от 150 MB на секунда.
Fujitsu MHX2300BT ще бъде на пазара от началото на 2007 като цената все още не е известна.

04:23

Мобилен Интернет на 3,6Mbps е достъпен у нас

М-Тел пусна и първите устройства за високата скорост!
Абонатите на М-Тел вече могат да ползват мобилен Интернет със скорост до 3,6 мегабита в секунда. От днес операторът пусна на пазара и първите устройства, които поддържат по-високата скорост.
HSDPA мрежата на М-Тел поддържа скорост, по-висока от 3,6Mbps, което позволява предоставяне на високоскоростен мобилен пренос на данни за крайните клиенти. Ограничението зависи единствено от възможностите на предлаганите на пазара крайни устройства.
3Gпокритие на оператора вече има в над 15 големи града, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас и по Черноморието. Много скоро 3G покритие ще има и в големите ни зимни курорти.
За да ползват мобилен Интернет с по-висока скорост, клиентите на М-Тел могат да закупят новата Vodafone Mobile Connect карта на цена 439 лв. В зависимост от потреблението, клиентът може да избере някой от пакетите за пренос на данни с включено потребление от 250, 500, или 1000 MB месечно.
За потребителите, които искат да ползват мобилен Интернет в мрежа с няколко едновременно свързани компютъра, е предназначена услугата „Мобилен екип” (комплект Vodafone Mobile Connect карта с рутер) на цена 749 лв. с включени 250 MB трафик за един месец.
При подписване на дългосрочен договор, клиентите на M-Тел ще ползват 419 лв. отстъпка от цената на комплекта при избор на пакет Data 1000, или 150 лв. – с някой от другите пакети за пренос на данни, съобщиха от оператора.

02:47

Cisco свързва детски болници с Дядо Коледа

Видеоконференция прави по-щастливи хиляди деца по света!
Cisco Systems прави почти невъзможното, за да доведе виртуално Дядо Коледа до болничните легла на малки пациенти от два континента. Компанията планира да осъществи жива връзка между деца от болнични заведения в Канада, Германия и Съединените щати и Дядо Коледа с помощта на Интернет видео телефони.
Чрез натискане „само на един бутон“ болните деца ще могат да се свържат директно с добрия старец от Северния полюс и да споделят лично с него какви подаръци биха искали да получат за Коледа.
Децата и техните семейства ще се съберат в приемните на болниците, където ще бъде инсталирано телефонното оборудване. В повечето болници е предвидено да има телефонни системи и в стаите на децата, чието състояние не им позволява да излязат от тях. По този начин те също ще могат да се порадват на Дядо Коледа.
Подаръците са осигурени от телекомуникационния гигант Cisco и една от най-големите компании за играчки в САЩ - Mattel.
Досега Дядо Коледа не е показвал особени пристрастия към високите технологии, но очевидно президентът на Cisco Джон Чембърс може да бъде много убедителен. Компанията планира да осъществи видео конференции със Северния полюс за деца от болници в Ню Йорк, Чарлстън, Южна Каролина, Сакраменто, Калифорния, Отава и Берлин в периода от 11 до 18 декември.
На сайта на Cisco е публикувано забавно видео, което показва кадри от миналогодишната видеоконференция.

02:46

Обявиха аудио алтернатива на Bluetooth

Kleer осигурява CD качество и по-дълъг "живот на батерия"
Компанията Kleer обяви нова технология за висококачествено безжично предаване на стерео звук. Kleer Wireless Audio ще конкурира наложения в тази област стандарт Bluetooth.
Известно е, че първоначално Bluetooth беше замислен като технология за предаване на данни. За разлика от него, Kleer е предназначен само за целите на цифровата аудио комуникация със CD качество.
Технологията използва надежден канал за радиовръзка на честота 2,4 GHz. Освен това безжичните аксесоари на Kleer Wireless Audio могат да работят на батерия до 10 пъти по-дълго, отколкото техните Bluetooth аналози, твърди компанията.
Wireless Audio е подходящо решение както за безжични слушалки, така и за домашни кинотеатри и висококачествени автомобилни музикални уредби, посочват от Kleer.
Основният компонент в системата е модулът KLR3012, чието масово производство ще започне през първото тримесечие на 2007 г.

02:46

Две трети от мобилните абонати искат преносимост на номерата

По-атрактивни цени за разговори както в рамките на една мрежа, така и между различни мрежи - това очакват абонатите, според ново проучване на Алфа Рисърч
Приблизително две трети от пълнолетното население на България вече ползва услугите на някой от мобилните оператори, твърди ново проучване на Алфа Рисърч, проведено в началото на ноември.
Разликата в покритието на населението на страната обаче показва значими вариации по два фактора: възраст и тип на населено място. В столицата са привлечени като потребители до 80% от пълнолетното население, в областните центрове - до 75%, докато в малките градове и селата този дял е малко над 50%.
Разликите са още по-значими по възраст. 92% от хората под 30 години притежават мобилни телефони, а при хората на средна възраст (от 30 до 50 години) този дял е около 80%. Във възрастов диапазон 51-60 години делът на потребители се задържа на 56%, докато над 60 години пада значимо до една четвърт (23%).
Насищане на пазара
Резултатите на Алфа Рисърч показват едно доста високо насищане с мобилни телефони в най-активните групи. Те са знак за бъдеща вътрешна конкуренция между операторите, касаеща преразпределение на настоящите клиенти, коментират анализаторите на компанията.
Разликата в тарифи и по-високите цени при разговори между абонати на различни оператори кара част от потребителите да поддържат сметка при различни оператори. Така почти една десета от българите над 18 години са абонати на повече от един оператор.
Въпреки че мобилните услуги стават все по-достъпни, наситеността на пазара на мобилни услуги до голяма степен зависи от доходите и възможностите на потребителите. На практика към момента в най-ниска степен действащите оператори са покрили хората с най-ниски доходи (под 50 лв. на член от домакинството), с основно образование, възрастните и жителите на малките населени места. Това още веднъж показва, че бъдещото развитие на пазара в много по-голяма степен ще се изрази в преразпределение на настоящите клиенти и в по-незначима степен - в привличане на нови.
Резултатите сочат също, че потенциалът от напълно нови клиенти не надминава 300-400 хиляди души, които обаче не са толкова платежоспособни и следователно не така привлекателни.
Нагласи за смяна на оператор
Около една пета от настоящите абонати са обмисляли или обмислят и в момента възможността да сменят настоящия си оператор. Тези нагласи в по-голяма степен касаят двата утвърдени оператора (М-Тел и Глобул) и в малко по-ниска степен последния – Вивател. Интересът към улеснена възможност за смяна на оператора е относително устойчив сред абонатите на настоящите оператори, твърди Алфа Рисърч.
Възможността за пренос на номерата (преминаване към нов оператор със запазване на настоящия номер на абоната, в това число и първите четири цифри) значимо повишава интереса към смяна на оператор. Така делът на интересуващите се от подобна смяна почти се утроява – от 8% до 21% при възможност за пренос на номера.
Ако към тази група се добавят и онези 23%, за които смяната зависи и от други условия, потенциалът за преразпределение между операторите нараства чувствително и предпоставя динамика на пазара в бъдеще, посочват анализаторите. Почти половината от хората, чието решение зависи и от други условия, поставят на първо място по-изгодните цени на разговорите при алтернативния оператор, промоциите и бонуси.
При наличие на промоции и разлики в цените на операторите, основен фактор обаче става именно възможността за пренос на номерата. Затова и огромната част от настоящите абонати се изказват положително за въвеждането на подобна услуга, като очакванията им са преимуществено положителни.
Три четвърти от абонатите са за въвеждане на възможност за пренос на номерата, като 61% очакват преимуществено положителни крайни ефекти от подобна услуга. Основните очаквания са положителните ефекти да дойдат от промяна в ценовата политика на операторите, разкрива изследването на Алфа Рисърч.
Нови, по-атрактивни цени за разговори както в рамките на една мрежа, така и между различните мрежи, очакват абонатите. Интервюираните оценяват и улеснението, свързано с услугата „пренос на номер”, което ще позволи на търсещите даден абонат да го открият безпроблемно дори и след преминаването му към друга мрежа.
По-назад остават негативните очаквания за увеличаване на цени на разговори в рамките на един и същ оператор, като компенсация за евентуално намалените цени на разговори между различни мрежи. Всеки десети споделя притеснението, че в новата ситуация няма да е ясно с абонат на кой оператор разговаряме (и съответно по каква тарифа се провежда разговорът).
Цената и срокът като фактори
Интересът към услугата за пренос на номерата обаче има и някои условия. На първо място това е евентуалната стойност на таксите за пренос на номер. Еднократна такса до 20 лв. е напълно приемлива за хората, които и понастоящем обмислят прехвърляне, докато наличието изобщо на такса действа демотивиращо на останалите абонати.
Второ важно условие е срокът, в който ще става смяната на оператора. Мнозинството от интервюираните очакват смяната да се извърши в рамките на няколко часа или максимум един ден.
И не на последно място – възможността за пренос на номерата се очаква не само от хората, които обмислят смяна на оператора. Всеки трети настоящ абонат е на мнение, че подобна услуга би имала положителен ефект лично за него, независимо дали би се възползвал от услугата или не.

02:44

Справочник за кодеци

Всичко за кодеците на БЪЛГАРСКИ език!
Едва ли има потребител който да не е чувал за кодеци. Много от вас сигурно знаят, че това са "нещата", които са им необходими за да могат да гледат и работят с различни видео файлове. До тук добре, но искате ли да научите повече по тази тема? Да разберете какво всъщност представляват кодеците; да намерите обяснение на някои термини; да разберете какви са предимствата и недостатъците на различните пакетите с кодеци; да научите как да настроите вашите кодеци; да намерите решение на често срещани проблеми или просто да обогатите познанията си?
Ако отговора е да, остава само да посетите следния адрес: http://www.softvisia.com/forums/index.php?showtopic=2499
Там ще намерите подробна информация за всичко свързано с кодеците, при това чудесно обяснена и на БЪЛГАРСКИ език.

02:43

Mozilla представи алфа-версия на Firefox 3.0

От Mozilla направиха първата символична стъпка към създаването на следващата версия на един от най-популярните браузъри като пуснаха алфа-версия на Firefox 3.0. В същото време създателите на браузъра от ново поколение заявиха, че окончателната версия ще се появи към края на 2007 година.
Представители на Mozilla са заявили, че от една година насам екип разработчици се занимава с кода на Firefox 3.0. Кодовото има на бъдещия продукт е Gran Paradiso.
Основното нововъведение ще бъде невидимостта на програмата от другите програми, новият код на браузъра ще поддържа повече графични стандарти, включително SVG. Третият Firefox ще поддържа технология, с която удобно се разглеждат сайтове, няма да е от значение какви устройства се ползват - PC, Macintosh или PDA.
Планира се Firefox 3.0 да стане по-удобен при работа с отметки, да съхранява по-надеждно лична информация.

02:42

Британският студент пак продава пиксели...

През седмицата Алекс Тю, студентът, който стана милионер благодарение на проекта си milliondollarhomepage.com, стартира нов проект.
Сайтът Pixelotto.com бе открит през тази седмица. Както и на предишния си сайт, Тю продава на Pixelotto пиксели, но цената на едно точка от екрана не е един, а вече е два долара. Освен това предприемчивият студент предлага на посетителите на сайта възможността да спечелят като участват в лотария. За това е нужна регистрация на сайта и ежедневно да се щраква върху десет от рекламите на Pixelotto. След като всички пиксели бъдат продадени, ще се проведе лотарията и един от всички участвали в нея ще получи награда от един милион долара. Допълнителна сума е предвидена за благотворителност.
Лотарията ще се състои, дори ако в продължение на година не бъдат продадени всички пиксели от сайта. В този случай наградата ще е половината от сумата, събрана от Тю от продажба на пиксели, а сумата за благотворителност ще е 10% от наградата. Според студентът, всичко ще бъде продадено към февруари 2007 година, след което проектът ще стартира отново. Към момента от продажба на пиксели от новия сайт са събрани над 131 хиляди долара.
Тю споделя пред CNET News, че идеята за продажба на пиксели вече не е толкова свежа, но той ще продължава да трупа капитал от подобни проекти. Студентът няма да посвети на това живота си, защото има и други оригинални идеи.
Простият и оригинален проект milliondollarhomepage бе измислен през август 2005 година. На главната страница на сайта бе поместена мрежа от 10000 квадрата, всеки по сто пиксела. Всеки от тези пиксели бе продаден по долар на всеки, който поиска да остави следа в историята на Интернет. На 11 януари 2006 г. Тю продаде чрез eBay последните хиляда точки за $38100 и състоянието му превиши $1 000 000.

02:39

Библиотеката на НСИ в Интернет

Потребителите на статистическа информация ще имат вече достъп до библиотеката на Националния статистически институт и чрез Интернет. Това става възможно благодарение на проект по Програма ФАР на Европейския съюз, съобщи пресцентърът на НСИ. Проектът ще помогне за пълното интегриране на НСИ в Европейската статистическа система към датата на присъединяване на България в ЕС. НСИ работи от септември по договора за "Техническа помощ за укрепване на административния капацитет на Националния статистически институт" по Програма ФАР. Договорът се изпълнява от фирма "Икон-Институт Обществен сектор", Германия, и е на стойност почти 600 000 евро.

02:38

Firefox продължава да засилва позициите си в Европа

Според изследване направено от френската фирма Xiti Monitor, интернет браузърът Mozilla Firefox засилва присъствието си в Европа. Според тях за последните 7 месеца 'лисицата' е привлякла още 4% от интернет потребителите на континента. В края на април Firefox е бил използван от 19.4% от европейците, а сега това число е стигнало 23.2%. Разбира се в различните райони и страни използването е различно. Например Firefox е достигнал завидните 40% в Словения и Финландия, докато в Испания и Украйна процентът е доста по-нисък - 13.8. Според Xiti Monitor 24.1% от българите използват Firefox. Интересен факт е, че според резултатите използването на браузъра се увеличава през уикендите. Това специалистите обясняват с предположението, че хората го използват предимно на личните PC-та.

02:38

Австралийци работят по 10 Gbps wireless скорост

Австралийската изследователска компания CSIRO съобщи, че работи по 10 Gbps wireless връзка. Компанията прави рзлични изследвания и проби на честота 55 GHz, което е . В повечето държави тези честоти са запазени за военни цели, но явно от CSIRO са успели да се договорят с властите. По-високите честоти позволяват пренос на данни с много по-големи скорости (близо 100 пъти) в сравнение със сегашните WLAN мрежи. Тестовете са проведени между две точки, които са били на разстояние 100 метра една от друга, разположени 10 метра над земята и 90 метра над морското равнище. От компанията коментират, че ще продължат работата си, като очакват в близките няколко години тези неземни за момента скорости на wireless мрежите да станат факт.

02:37

77% от абонатите биха сменили мобилния си оператор

77% от абонатите одобряват въвеждането на услугата за смяна на мобилния оператор с възможност за запазване на пълния номер на мобилния телефон. Това показва национално представително изследване на "Алфа рисърч". Според изследването 21% от абонатите имат нагласата за смяна на оператора при запазване на номера. Очаквания за положителен ефект от подобна възможност имат почти две трети от запитаните. Най-често те предвиждат по-атрактивни цени поради увеличаване на конкуренцията, както и спад на цените на разговорите между различните мобилни оператори. Едва 13% изразяват типично българското опасение, че няма да е ясно с кой оператор се говори.
Изследването показва още, че причините, които могат да възпрепятстват смяната на оператора при запазване на номера за повече от половината хора са свързани с таксата по прехвърлянето. Като пример има страни в Европа, в които прехвърлянето се поема от новия оператор. Половината от запитаните са склонни да отделят за тази такса по прехвърлянето до 20 лева. Очакванията на 62% от потребителите е това прехвърляне да става в рамките на 2 часа, а на една трета - в рамките на не повече от ден. Това според изследователите говори, че хората са склонни да започнат честа смяна на операторите съобразно конкретни промоции и преференциални предложения.

02:36

Нов конкурент за БТК на хоризонта

Международната компания за пренос на глас и данни "Интерутt", базирана в Лондон, стъпи на българския пазар чрез закупуване на 100% на собствеността на местния алтернативен оператор "Телеком Нетуърк Партнърс". Идеята на компанията е да конкурира пряко услугите на БТК в сегмента на корпоративните клиенти.
Гарет Уилямс, отговарящ за бизнес развитието на "Интерут", счита, че след няколко години повечето телефонни разговори ще преминават през интернет. По данни на Комисията за регулиране на съобщенията делът на наземната телефония от общия пазар падна на 31 % през м.г., като през 2004 г. е бил 35%. Една от причините за този спад е наличието на ниско платен или изцяло безплатен пренос на глас през интернет. Приходите от междуградски и международни обаждания на традиционните телекоми още повече ще намаляват с усиленото пренасочване на потребителите към по-евтината интернет телефония. Най-големите клиенти на "Интерут" са ОТЕ, Vodafone, Orange, Bloomberg, Ford, BW, BNP Paribas, Siemens.

02:36

BitTorrent придобива µTorrent

Водещия разработчик на протокола за споделяне на файлове през Peer-to-peer мрежа BitTorrent съобщи в края на седмицата в Сан Франциско, че са придобили софтуера µTorrent. µTorrent е малък, лек и удобен BitTorrent клиент, който бързо набра популярност. Целта на компанията е да обедини силните качества на своя и новопридобития клиент в един по-нов, по-мощен и по-добър клиент. "Няма как да не признаем отличния начин, по който е написан µTorrent. Той е достатъчно лек, не товари компютъра, има удобни настройки и лесен интерфейс. Всички тези характеристики се харесват на потребителите и те все повече го използват. Ние ще подобрим работата на програмата със самия протокол и така ще имаме един перфектен торент клиент" коментира Брам Коен, главен изпълнителен директор на BitTorrent. "Протоколът BitTorrent става все по-популярен и ние като основни негови разработчици бихме желали да играем ключова роля и при софтуера за него" добавя той.

02:35

Tagan представи 1100-ватово захранване

Новите хардуерни компоненти изискват все повече и повече енергия. Производителите на захранвания се целят все по-нависоко, към по-големи мощности. Немския лидер Tagan представи най-новото си захранване - моделът Turbojet TG-1100. То е насочено най-вече към ентусиастите, които са избрали SLI технологията. Според произвидоителите 1100 вата ще им стигнат... засега. Захранването предлага 6 x 20 amp 12 volt, 1 x 20 amp 3.3 volt и 1 x 6.5 amp 5 волта линии. Имайки предвид, че новите видео карти на Nvidia - GeForce 8800 се нуждаят от 2 PCI Express конектора, от Tagan са сложили 4 такива. Освен тях има 10 SATA и 3 Molex изхода, които би трябвало да са достатъчни за всеки. Охлаждането на 1100-ватовото захранване е поверено на 2 вентилатора с диаметър 80 мм. Turbojet TG-1100 е вече на пазара на скромната цена от $399.99.

02:33

AMD смъква цени на няколко ATI карти

В края на миналата седмица AMD намали цените на четири продукта на ATI. Става дума за моделите ATI Radeon X1950 XTX, ATI Radeon X1950 CrossFire Edition, ATI Radeon 9550 и TV Wonder 200 PCI. Според новата ценова листа ще можете да си закупите AMD ATI Radeon X1950 XTX и ATI Radeon X1950 CrossFire Edition за $429, което е с $20 долара по-малко от предишната цена. AGP базираният модел ATI Radeon 9550 пада до $79 долара, а AMD TV Wonder 200 PCI ще струва $49 долара. Тези цени са за основните партньори на производителите. Източници близки до компанията коментират, че се очаква до броени дни намаляне на цените и на по-новите продукти като Radeon X1950 Pro, X1650 Pro и TV Wonder 650. Тези нови ценоразписи идват точно навреме пред коледните празници. По този начин AMD се опитва да засили позициите на пазара на графични карти на своята скорошна придобивка ATI.

02:33

Nvidia разрешава клокването на G80 от януари

Както наскоро писахме , от Nvidia беше забранено на производителите на графични карти да повишават честотите на новият чип G80. Вероятно след появата на снимките и първите слухове относно R600 на АТi, който трябва да бъде на пазара също от януари (писахме тук), в Nvidia е имало повод за размисъл. Това разрешение би могло да се наблюдава като ответна реакция, тей като R600 според предварителната информация ще накара дори и GeForce 8800 да изглежда едно поколение по-стара.
Въпросът обаче е, дали изобщо е възможно да се повишат честотите на G80. Според първите тестове, появили се в интернет, картата става нестабилна дори и при минимално повишение. Температурата на чипа също се движи в червената зона, което прави клокването още по-трудно. Под въпрос е също дали и клокната GeForce 8800 може да се конкурира с картите с R600.
На тези въпроси трудно може да се даде отговор преди излизането на новото поколение карти на ATi, но е факт промяната в стратегията от страна на Nvidia.

02:32

Seagate подготвя нови 2.5-инчови хард дискове

Seagate Technology представи в края на миналата седмица втората си серия от 2.5 инчови хард дискове - Savvio. Те са насочени основно за сървърни машини. Хард дйсковете ще работят при 10 000 оборота в минута, което съчетано с малкия размер ще увеличи скоростта на търсене, четене и запис. От компанията са оптимизирали максимално устройството и то изразходва значително по-малко количество енергия от 3.5-инчовия си еквивалент, което веднага се отразява и върху температурата на диска и самата система. В ненатоварено състояние 73 GB вариант ще харчи 5.4 W, а 143 GB вариант - 5.7 W. Освен това малките размери на дисковете ще оставят по-голямо пространство за повече RAM памет модули и повече процесори, което значи още мощност и скорост за сървърите. От Seagate коментират, че втората серия Savvio дискове се различава тотално от всички други 2.5-инчови дискове, тъй като те са разработени от основите, а не са използвани технологии от производството на други дискове. Според тях шансът да има проблеми с диска е едва 0.55% при непрекъсната работа.

02:32

Над 19% от потребителите у нас ползвали Firefox

Френско проучване отчита 4% ръст на браузъра в Европа
Над 19% е делът на Firefox сред браузърите, използвани от потребителите на Интернет в България. Това показват данните от проучване на френската фирма XiTi Monitor.
Браузърът с отворен код набира популярност в Европа, отчита проучването. В момента 23,2% от интернет потребителите на Стария континент използват Mozilla Firefox, което е 4% ръст от април тази година, когато делът на браузъра беше 19,4%.
Относително най-много са потребителите на Firefox в Словения, където браузърът има 40% поддръжка, според XiTi Monitor. В списъка на отличниците по Firefox следват Финландия (39,3%), Полша (33,6%), Германия (33%), Хърватия (32,8%), Естония (31,5%) и Унгария (31,1%).
В Англия, Испания и Холандия браузърът с отворен код има най-малък дял, сочи статистиката.
Разпределена във времето, употребата на Firefox достига пиковете си през уикенда, което означава, че голяма част от потребителите ползват браузъра на домашните си компютри.
Извън Европа, проникването на Firefox е най-голямо в Австралия, където алтернативата на Internet Explorer има 23,4% дял. Разпространението на браузъра в Северна Америка е значително по-малко като дял - 14,5%.
Най-накрая по използване на Firefox е Южна Америка с 11,1%, според изследването на френската компания.

16:31

Тестват 10-гигабитова безжична връзка

Новата технология е 100 пъти по-бърза от сегашните WLAN
Австралийска изследователска организация напредва с тестове на нова технология, която осигурява безжична връзка на гигабитови скорости. Разработката на CSRIO е алтернатива на Wi-Fi, чиято по-бърза спецификация се опитва да се утвърди в момента.
Новата безжична връзка оперира в диапазона над 55 гигахерца и позволява скорост на предаване на данни със скорост 10 гигабита в секунда и дори повече, съобщава сайтът на организацията. Връзката е 100 пъти по-бърза отколкото сегашните безжични локални мрежи WLAN, посочват от CSRIO.
В хода на експериментите ще бъде демонстрирана възможността на технологията за едновременно предаване по един канал на 16 видеопотока с DVD-качество на разстояние 250 метра. Дори и при този тест ще се използва само една десета от общия капацитет на канала.
Новата технология ще се използва като допълнение на високоскоростни оптични връзки, в инфраструктурата на мобилни оператори и за персонални комуникации, когато цената й стане достатъчно ниска.

16:30

Появи се и индийски лаптоп за бедните

Mobilis тежи 500 грама, работи с Linux и се цели в образованието
Портативен компютър на индийската компания Encore Software идва да отговори на нарастващото търсене на евтини лаптопи. Моделът Mobilis работи под управление на операционната система Linux и цената му ще започва от 230 долара.
Новият лаптоп има приличен външен вид, тежи 500 грама и предоставя 7,5-инчов екран. Mobilis може да работи на батерии до 6 часа, без презареждане. VGA-изход позволява на потребителите да включват към лаптопа и външен монитор.
Сред другите възможности на миниатюрния компютър са поддръжка на Ethernet мрежа и наличие на 56-килобитов модем, стереозвук, микрофон, аудио вход и изход. Като опции компанията предлага биометричен скенер, GPRS- и GPS-модули.
Набор от “горещи” клавиши осигурява бърз достъп до често използвани функции.
С тези възможности на своя лаптоп индийската компания ще се опита да конкурира нашумелите “100-доларови” компютри, които все още не са достигнали PR цената си. Друг кандидат за славата на евтин лаптоп е разработката на Intel Classmate PC.
Предполага се, че известно количество от индийските машини ще бъдат предоставени за тестване в училища в Бразилия.

16:29

По-малко грижи със сигурността за Microsoft

Само 6 пача излизат във вторник, два от които критични!
Месечният бюлетин за сигурност на Microsoft излиза идния вторник. Очаква се той да бъде значително по-малък от няколкото предходни обновления.
Пет от пачовете ще се справят с неспоменати уязвимости в операционната система Windows, като поне един от тях е критичен. Шестият пач ще решава проблем в софтуера Visual Studio, като също е определен като критичен.
Като допълнение към пачовете, компанията ще предложи обновена версия на Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool. Тази програма е създадена да премахва широко разпространените форми на нежелан софтуер като Blaster и Sasser, например.
Освен споменаните "кръпки" за уязвимости в сигурността, Microsoft ще пусне и 14 обновления с висок приоритет, които са в категорията "non-security".

16:29

Десетки общини ще получат нова ИТ техника

Устройствата са необходими за въвеждане на "едно гише"
207 мултифункционални устройства, принтери и скенери ще достави “Престиж бизнес” ЕАД за 66 общини срещу 182 016 лв., съобщиха вчера от МДААР.
Устройствата са необходими за подпомагане на общини, които изостават в процеса на въвеждане на принципа "едно гише"на обслужване на гражданите и бизнеса. С допълнителна техника ще бъдат подпомогнати и четири общини в пилотен проект по програма ФАР.
На второ място в проведения търг е класирана офертата на Kооперация “Панда”, чието ценово предложение бе 185 999,78 лв. До последния етап от процедурата не са допуснати “Лирекс Хай-Тек” ЕООД и “Копилинк” ЕООД, поради липса на всички необходими документи, уточняват от министерството, ръководено от Николай Василев.
Междувременнно, в друг търг за разработка и доставка на информационна система за административен регистър бе избрана фирма "Верео Текнолоджис" ЕООД, която предложи цена от 55 600 лв. На второ място е класирана офертата на "НИТ - Нови Интернет Технологии" ООД с ценово предложение от 60 000 лв. Третият кандидат "БГ Уеб Софт" ЕООД не бе допуснат до последния етап, поради липса на някои от изискваните документи.
Административният регистър ще представлява единна електронна система от база данни, която ще събере досега съществуващите регистри, свързани с администрацията, на принципа „под един покрив". Базата данни ще се поддържа от МДААР и ще бъде актуализирана чрез редовно предоставяна информация от страна на всички административни структури.

16:28

4-ядрените AMD чипове излизат в средата на 2007

Процесорите "Barcelona" ще работят на честота 2,1 до 2,5 GHz
Обявените наскоро от AMD четириядрени процесори с кодове име Barcelona са представители на сървърните линии Opteron 8000 и 2000. Чиповете са предназначени за използване в дънни платки със Socket F и микроархитектура K8L, съобщава tomshardware.
Очаква се също компанията да пусне и по-лек вариант на 4-ядрените чипове - Opteron 1000 със Socket AM2.
Новите процесори ще консумират обичайно 95 вата и ще работят на честоти от 2,1 до 2,3 гигахерца. При върховите модели енергопотреблението ще достигне до 120 вата, а тактовата честота - 2,4 и 2,5 гигахерца.
Всяко ядро на процесорите ще включва по 512 килобайта кеш памет от второ ниво. Общата кеш на трето ниво ще бъде 2 мегабайта. Чиповете ще поддържат работа с памети по стандарта DDR2-667 ECC в двуканален режим.
В най-ниския ценови диапазон на пазара за сървъри и работни станции AMD позиционира четирядрените процесори Opteron 1000. Моделите SE от тази серия ще предлагат по-висока производителност. Всички Opteron 1000 ще се произвеждат с форм фактор Socket AM2 и ще поддържат обикновени памети DDR2 с честота до 800 MHz.
Очаква се четириядрените чипове Opteron 8000 и 2000 да се появят в средата на 2007-ма година. Техните по-евтини версии, процесорите Opteron 1000, би трябвало да излязат на пазара през третото тримесечие.

16:26

Уеб карта завежда журналист в небитието?

Редактор на технологичното онлайн издание CNET намери смъртта си в горите на Орегон. Предполага се, че шофирайки, Джеймс Кин е използвал Интернет за указания в маршрута
Една от възможните причини за смъртта на Джеймс Ким са съмнителните напътствия, получени от онлайн карти по време на ваканционното пътуване на семейството му в северозападната част на Съединените щати.
На 25 ноември 35-годишният Ким се връщал с колата си от ваканция заедно със съпругата си Кати и двете им дъщери, четиригодишната Пенелопе и седеммесечната Сабине. За да съкрати пътуването, той решил да напусне магистралата и да свърне по един пряк път. Автомобилът затъва в снеговете и семейството се изгубва в дивите планини на Орегон.
В издирването им са включени хеликоптери, сателити, намиращи се по това време над Орегон, местни спасителни екипи и доброволци. Десетдневните им опити да открият семейството остават неуспешни.
Най-после двама експерти по мобилни комуникации успяват да засекат мястото, където е заседнал автомобила, по два сигнала, получени от телефоните на Ким и Кати. Майката и двете деца са открити в сравнително добро състояние.
В четвъртък спасители намират безжизненото тяло на Ким в едно дере. Той тръгнал да търси помощ и извървял леко облечен 13 километра, преди да умре от изтощение и хипотермия.
В публикации в американската преса се предполага, че Ким, който несъмнено е технически специалист, тъй като приживе работеше като редактор за онлайн изданието CNET, никога нямаше да направи фаталната отбивка от магистралата, ако не беше използвал Интернет за указания за маршрута.
Шофьорите са съветвани да не преминават през прохода Грантс Пас през зимата, посочва Асошиейтед Прес. Семейство Ким обаче е предпочело точно този маршрут. Според властите, семейството може би се е доверило на Интернет карта на региона, без да се съобрази с метеорологичните условия. Въпреки снежните преспи и тясната пътна лента, този път се предлага като предпочитан маршрут на някои сайтове и софтуер за навигация, интегриран в бордните компютри на нови коли.
Указания за преминаване по маршрута на семейство Ким предлагат онлайн различни услуги. Но докато някои препоръчват да се използва магистралата, други дават като алтернатива по-къси пътища, които са опасни през зимата.
Все обаче още не е изяснено защо семейство Ким са избрали рискования маршрут, дали са ползвали Интернет карти и какви точно.

16:23

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank