News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Пипнаха "Кралицата на спама" в Южна Корея

Студентът се представял с женски псевдоним

Южнокорейската полиция обяви за ареста на автора на нежелана поща (спам), обвинен в изпращането на няколко трилиона електронни писма в периода от 2003 г. досега. По сведения на AFP, 21-годишният студент по компютърни науки, назован само с фамилното му име Парк, проникнал незаконно в стотици компютърни системи, от които събирал персонална информация.
Местната преса нарече младежа “Кралица на спама”, тъй като е изпращал всичките си досадни електронни послания под женския псевдоним Ким Ха-На. От полицията съобщиха, че Парк и един негов съучастник могат да бъдат осъдени на до три години затвор или да бъдат глобени с 30 млн. вона (31 хиляди долара).
Двамата хакери са обвинени в проникване с взлом на 318 сървъри на правителствени учреждения и търговски предприятия, както и в незаконно събиране на информация за 12 хиляди души. Представителите на закона предполагат, че хакерите може би са продавали персоналните данни на трети лица с цел извършване на престъпления или изпращане на нежелана електронна поща.
През декември миналата година парламентът на Южна Корея прие закон, според който спамърите могат да бъдат осъждани на затвор. Преди това подобни престъпления се разминаваха само с парични глоби.

01:33

Лаптопите ще задминат настолните РС през 2009 г.

Между 90 и 100 милиона лаптопа ще бъдат продадени през настоящата година. Това прогнозира президентът на един от най-големите ОЕМ доставчици Quanta Computer

Продажбите на лаптопи ще продължат да растат силно през следващите три години. Очаква се към 2009 година те да задминат настолните РС в световен мащаб, според президента на един от най-големите ОЕМ производители Quanta Computers, цитиран в китайския вестник Commercial Times.
Между 90 и 100 милиона лаптопа ще бъдат продадени през настоящата година. Quanta очаква да завземе 30% дял от този пазар. Общите приходи на групата фирми Quanta Group ще достигнат 18,2 милиарда долара, според информация, изнесена в digitimes.com
В допълнение, тайванската компания планира да разшири бизнеса си в производството на електроника за хендсети, като ще изпълнява поръчки на водещите компании в сектора, вкл. Nokia и Sony Ericsson.
В Западна Европа продажбите на лаптопи вече задминаха тези на настолни компютри. Това се случи за първи път през четвъртото тримесечие на 2006 г., според проучване на IDC. Очаква се през второто тримесечие на настоящата година десктоп РС-тата да възстановят загубени позиции, тъй като корпорациите влизат в цикъл на обновление на инсталираната база, свързан и с появата на Vista.

01:32

1300% ръст на уеб заплахите през 2006

Възход за спайуери и троянци, падение за вируси и червеи

Изключително висок ръст на уеб базираните заплахи през 2006 година установи ново проучване. Увеличението е 1300%, или от 7 188 заплахи през 2005 г. на 98 020 през 2006 г., твърди Aladdin Knowledge Systems.
Спайуери и троянци, прихващани при посещение на уеб сайтове, са на върха в класацията за най-опасни уеб заплахи, според доклада Aladdin Malware Report 2006. Този тип заплахи изместват вирусите и червеите.
149 221 нови зловредни кодове са идентифицирани през миналата година, което е 900% ръст – от 16 623 през 2005. Спайуерите и троянците са мнозинство в новите заплахи, като се разпространяват все по-бързо и стават по-сложни.
Повечето от тях са категоризирани с нива “medium”, т.е. заплахи, които компрометират компютрите и операционната система, и “critical”, отнасящи се до инвазии в потребителската информация. За сравнение, през 2005 г., 60% от спайуерите и троянците имаха ниво “reduced”, което се дава на заплахи, които компрометират комерсиална информация.
Същевременно се размиват границите между различните заплахи – спайуери, троянци, спам и пр. През 2005 спайуерите обикновено събираха комерсиална информация за потребителската активност чрез реклами. Днес този тип заплаха включва и зловреден софтуер, който създава т.нар. “backdoors” в инфектираните машини, събира персонална информация за потребителя и превръща компютрите в ботове за спам.
Докладът на Aladdin заключава, че променящата се същност на уеб заплахите изисква защита отвъд традиционните решения. Сърфирането в уеб вече е сериозен риск, посочват експертите. Проактивната и задълбочена инспекция на уеб съдържанието е ключът, с който организациите могат да се предпазят от непознати заплахи, блокирани обикновено твърде късно.

01:31

М-Тел намалява цените за пренос на данни в роуминг

С до 25% поевтиняват тарифите за GPRS/UMTS

М-Тел въвежда две нови услуги за клиентите с договор – Data World и Eurodata. Те предлагат единни цени за ползване в чужбина на услуги, свързани с пренос на данни, съобщи мобилният оператор.
В зависимост от тарифната зона и избраната партньорска мрежа, цените за ползване на GPRS/UMTS в роуминг намаляват с до 25%.
Услугата Data World заменя всички досегашни тарифи за пренос на данни, определяни от всеки отделен оператор в чужбина. Вече ще има само три тарифни зони – за балканските страни, за Европа и за останалия свят. М-Тел има споразумения за преференциални цени за пренос на данни в роуминг с 52 оператора от цял свят.
При месечна такса от 3.60 лева клиентите на оператора могат да ползват офертата Eurodata за пренос на данни в Европа. Това стана възможно след споразумение на оператора с Vodafone. Ползването на Eurodata е безплатно за клиентите на картата за мобилен интернет VMCC и на BlackBerry, както и за тези, които вече са се абонирали за услугата Eurocall.

01:29

Сайт намира песни по тананикане

Midomi.com разбира дори и музикалните "инвалиди"

Нестандартен начин за търсене на музика предлага нов развлекателен сайт. Миналия петък калифорнийската компания Melodis пусна бета версия на своя Midomi. Освен традиционния начин на търсене по заглавието на песента или по името на изпълнителя, сайтът предоставя на посетителите възможността да изтананикат, изпеят или дори изсвирят с уста фрагмент от любимото парче.
Машината за търсене разпознава мелодията и издирва заглавието на песента. Midomi намира песните, така както са записани от други потребители на сайта, и открива съвпадения на онези сегменти от песните, които потребителят изпее, изтананика или изсвири с уста. Откриването на заглавието на песента става за около 10 секунди. Търсещият трябва да има единствено микрофон.
Melodi е лицензирала 2 милиона цифрови музикални записа, които се предлагат за продажба. Потребителите могат да записват техни собствени песни, които да бъдат оценявани, класирани и изтегляни от други потребители.
До момента Melodis има приблизително 12 000 потребителски записа. Компанията е водеща в областта на изследването и разработването на технологии от ново поколение за разпознаване и търсене на звук.
Технологията, разработена от Melodi, се различава от други подобни технологии по това, че изчислява повече променливи с цел да прецизира търсенето в нейната база данни. Програмата за тази цел е наречена MARS - многомодална система за адаптивно разпознаване. Тя е проектирана да анализира различни фактори за разпознаване като височина на звука, промяна в темпото, съдържание на говора/пеенето и място на паузите.

01:28

Технология на Онтотекст подобрява търсенето

Тест с над 1 милион документа разкри предимствата на CORE

Нова технология за семантично търсене и анализ показа вчера у нас Онтокест, лаборатория на Сирма Груп. Разработката беше представена за първи път през ноември м.г. по време на петата международна конференция за семантичен уеб в Атина (Джорджия, САЩ).
Демонстрация на търсене в над 1 милион документа с новини от последните четири години (около 1000 статии за бизнес на ден), разкри възможностите на технологията за по-лесно и по-бързо достигане до желаната информация.
Технологията се базира на модула CORE (Co-Occurrence and Ranking of Entities) от платформата KIM (Knowledge and Information Management)на Онтотекст. Модулът използва ефективен анализ на “взаимно появяване” на именувани обекти, на базата на семантични анотации. Подобна функционалност е подходяща за извличане на връзки между обекти, фасетно търсене и хронологично проследяване на популярност.
Готов продукт с възможностите на технологията може да се очаква след около три месеца, сподели Атанас Киряков, ръководител на Онтотекст. Сред основните целеви групи на продукта ще бъде бизнесът, на който технологията ще даде по-добри възможности за търсене във фирмената информация.
Демонстрацията се състоя по време на конференция за 7-ма Рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности.

01:27

Бъгове в Windows Mobile блокират телефони?

Два дефекта разкри компанията за сигурност TrendMicro

Дефекти в операционната система за мобилни устройства Windows Mobile откри компанията за сигурност TrendMicro. Уязвимостта идва от Internet Explorer и Pictures and Video, като при посещаване на заразена интернет страница или отваряне на JPEG файл, устройството с Windows Mobile може да блокира.
TrendMicro предвижда нарастване на заплахите за смарт телефони, и по-специално за тези, които са с операционни системи Symbian и Windows Mobile. Според CNET, антивирусната компания е уведомила Майкрософт за откритите проблеми, без да дава на широката публика подробности за уязвимостите.
Майкрософт, от своя страна, вече изследва проблемите и при необходимост ще достави ъпдейт на хардуерните производители, които да го разпространят между потребителите на техните устройства с Windows Mobile. Проблемите засягат версиите Windows Mobile 2003 и Windows Mobile 5.0, според Trend Micro.
Въпреки че в момента броят на заплахите за телефони е малък, експертите по сигурността и анализаторите са единодушни, че ситуацията коренно ще се промени с появата на смарт телефони, използващи общи операционни системи. Компаниите по сигурност, включително и Trend Micro, вече предлагат защитен софтуер за телефони срещу евентуални атаки.
В допълнение на проблемите на Windows Mobile, Майкрософт разследва и доклад за уязвимост в Word. Symantec и френската FrSirt съобщават, че са открили пета уязвимост от типа "zero–day" в приложението Word. Разследването на Майкрософт обаче показва, че това не е нов проблем, а е копие на вече известен такъв.
Уязвимостта позволява на хакери да похищават системи, използващи Word 2003, според Symantec. Компанията съветва потребителите да се уверяват, че защитният им софтуер е обновен, и да внимават, когато отварят Word документи.

01:26

Само 1% от БВП отива за научни изследвания у нас

В ЕС този показател е около 2%, а в Япония – 3,5%. Финансираните научни звена у нас са колкото тези в САЩ, стана ясно на конференция във връзка със старта на Седма рамкова програма

Финансирането на научните изследвания у нас е от порядъка на 1% от БВП и няма вероятност в близко бъдеще да се увеличи, заяви министърът на образоването и науката Даниел Вълчев. В същото време, в страните от ЕС финансирането е около 2%, в САЩ е 2,5%, а в Япония - 3,5%, стана ясно вчера на конференция в София, на която бе обявено стартирането на Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие.
Друг проблем, посочен от министъра, е разпръснатостта на средствата за финансиране на научните звена, което се дължи на големия им брой. Министърът посочи като пример САЩ, където броят на финансираните научни звена е по-малък, отколкото у нас.
В конференцията участваха и лектори от Европейската комисия, които представиха пред българската академична и бизнес общност основните цели, приоритети, инструменти и правила за участие в Рамковата програма.
Преди 6 години в Лисабон беше поставена амбициозната цел Европа да се превърне в най-динамичната и конкурентна, базирана на знания, икономика в света до 2010 година. „Лисабонската стратегия” се роди успоредно със създаването на „Европейското изследователско пространство”, което е своеобразен пазар за научни изследвания. Две години по-късно в Барселона Европейският съвет беше единодушен за увеличаването на финансирането на научни изследвания до 3% от БВП до 2010 година, две трети от който да е от частният сектор.
В завършилата миналата година 6-та рамкова програма е обхванала 270 проекта, съобщи Даниел Якоб, представител на Европейската комисия от отдела за научни изследвания. Стартиращата Седма Рамкова програма е за период от седем години (2007-2013). Тя ще разполага с общ бюджет от 53,2 милиарда евро. В сравнение с предходната програма, това означава годишно нарастване с близо 30%, което я определя като най-продължителната от всички досега и с най-висок до момента бюджет.
Програмите предоставят възможност за осъществяване на контакт между научните звена не само от Европа, но и света, уточни Даниел Якоб. Той похвали България за успешното й участие в 6-тата рамкова програма и добави, че тази година е много важна за страната ни, защото за пръв път ще участваме в рамкова програма като пълноправни членове на ЕС, а не като приобщена страна.

01:25

По-евтини DirectX 10 карти се чакат на пазара

Nvidia готви междинен вариант на модела 8800GTS

По-скоро от очакваното ще се появят на пазара евтини графични карти DirectX 10, съобщи theinquirer.net. Nvidia подготвя среден вариант между масовата карта GeForce 8600 за $199 и тази от висок клас 8800GTS за $449.
Това е моделът 8800GTS 320MB. Компанията ще интегрира в него десет чипа по 32MB памет, вместо настоящите чипове по 64MB, и ще снижи цената със $150 до по-поносимите $299.
Други промени в картата няма да има – тя остава с графичен процесор G80 на 500MHz и честота на паметта 800MHz.
Намалението със $150 показва, че 55% от стойността на скъпия вариант на картата 8800GTS се формират от бързата 64MB GDDR3 памет. На графичния процесор се падат около 20% от цената, а на охлаждането – 10%, според theinquirer.
Очаква се картата с 320MB да излезе на пазара след около десетина дни.

01:25

Проучване: сигурността е основна полза от Vista

Бизнесът очаква решение на проблема от новата ОС

Увеличената сигурност и гъвкавостта са основните предимства на новата операционна система Vista. Това твърдят 82% от анкетираните в проучване на eMedia сред бизнеса в Европа.
По-малко от половината анкетирани очакват техните компании да преминат към Vista още тази година. Голяма част от запитаните твърдят също така, че преминаването към новата ОС ще попречи на ИТ отделите да се справят с други важни въпроси.
Сигурността е все по-голям проблем за бизнеса. В тази връзка Дейвид Кларк, ръководител на проучването, казва, че анкетираните ИТ специалисти очакват Vista да осигури решение на този проблем.

01:24

Cisco посреща нуждите на видео услугите

Нов комутатор Catalyst поддържа 10-гигабитов Ethernet

Нови комутатори на Cisco ще отговорят на нуждите за високоскоростни услуги в реално време. Мрежовия гигант обяви серията Catalyst 3750-Е в отговор на тенденцията към все по-масово използване на видео приложения в бизнеса и образованието.
Мрежите, свързващи различни сгради, използват приложения за IP видео, IPTV и TelePresence, които помагат на потребителите да увеличат производителността си, като същевременно намалят оперативните разходи. Комутаторите на Cisco са предназначени да гарантират необходимата за тези приложения производителност, наличност, качество и сигурност, посочват от компанията.
Catalyst 3750-E е устройство от бизнесклас с 10/100/1000 портове, 10-гигабитова Ethernet опорна връзка и поддръжка на Power over Ethernet (PoE) конфигурации. Комутаторът предлага също технологията Cisco StackWise Plus за по-лесна инсталация и употреба.
Портфолиото от комутатори Cisco Catalyst е основа за внедряване на съвременни решения за пренос на глас и видео. Устройствата улесняват миграцията към 10-гигабитови Ethernet мрежи, предлагат възможности за PoE и осигуряват допълнителен контрол на приложенията, коментират експерти от Yankee Group. Новото решение на Cisco ще повиши сигурността при достъпа на клиентите с жични и безжични мрежи, като в същото време ще опрости работата на мрежата и ще намали ангажиментите на затрупаните с проблеми IT администратори.
Университетът Дюк в Северна Каролина, който е едно от водещите висши учебни заведения в САЩ, предоставя повече от 27 000 точки за достъп до Интернет в мрежа за своите студенти, филиали и администрация. В университета са инсталирани над 1 000 комутатора Cisco Catalyst 3750, но IT администраторите планират да обновят мрежата с новите модели от серията Catalyst 3750-E.
“Cisco Catalyst 3750-E предлага оборудване, което отговаря на нашите нужди за мрежа от следващо поколение”, коментира Кевин Милър, старши мениджър на мрежовите услуги в Университета Дюк. “Планираме да добавим нови 48-портови Cisco Catalyst 3750-E към нашите съществуващи комутатори за по-добра работа в Gigabit Ethernet. Имаме нужда от 10-гигабитов Ethernet за инсталиране на определени телекомуникационни устройства, както и на устройства за съхранение на данни”, добавя Милър.
Нуждите ни университета ще нарастват и поради бързото развитие на видео услугите. Инсталирането на гигабитови опорни връзки с Cisco Catalyst 3750-E сега ще даде възможност за бързо разширяване до 10 гигабита Ethernet, когато университетът има нужда от това в бъдеще.

01:22

Upgrade-Kits от 4-GB-DDR2-памет от OCZ


Заедно с излизането на Windows Vista OCZ обяви пускането на нова рам памет в два комплекта. Първият кит се състои от 2x1 GB DDR2 рам памет, а вторият е 2x2 GB. И двата комплекта са от серията „Vista Upgrade Edition“.
Големият 4-гигабайтов кит работи на ефективна честота 667 MHz и разполага с огледален меден Heatspreader, който е изработен по XTC технологията (Xtreme Thermal Convection) и има за цел да подобри охлаждането. Напрежението не е засилено и е в стандартната норма - 1,8 V. На същите характеристики отговаря и малкият 2 GB кит, с "малката" разлика, че поддържа и DDR2 800. И двата модела работят с тайминги 5-5-5-15 (CAS-TRCD-TRP-TRAS). OCZ дава и на двата комплекта доживотна гаранция.

01:16

Потребителите на SLI или CrossFire са едва няколко процента

Според проучване на Valve, което цели да установи каква част от потребителите на системата Steam използват графично решение с повече от една видеоплатка, това са едва 1,5 %. Въпреки всички усилия за популяризиране на технологията както от страна на ATI, така и на Nvidia, използването на графична платформа от типа на SLI/CrossFire е все още изключително слабо. Отново според същото проучване почти 55 % от потребителите посочват като графично ядро на своята видеокарта чип от Nvidia, малко над 38 % – решение на ATI, а останалите 7 % използват продукт на Intel или друга фирма. От участвалите в това проучване 850 000 потребители само около 12 000 са посочили, че използват в своята система SLI или CrossFire. Преизчислено в проценти, това дава около 1,5 %, като 96 % от тях са посочили за свой избор SLI на Nvidia. Петте най-популярни графични карти според данните от проучването са Nvidia GeForce 6600 (малко над 9%), ATI Radeon 9600 (почти 6%), GeForce FX 5200 (отново почти 6%), GeForce 6800 (5%) и Radeon X800 (почти 4,5%). Изследването е започнало на 15 ноември 2006 г. и резултатите постоянно се обновяват от тази дата до момента.

01:15

Palit Radeon X1950 GT с интерфейс AGP 8х


Измежду производителите на Radeon X1950 GT първа компанията Palit пусна видеокартата Radeon X1950 GT на AGP . Видеокартата много прилича на външен вид на съответната ,но на PCI Express x16 . Системата за охлаждане , цветовете на портовете и дори допълнителното захранване - всичко е както и при PCI Express x16 .
Характеристиките на Palit X1950GT Super AGP в сравнение с предшестващия вариант са непроменени - картата работи на 500/1200 MHz , снабдена е с 512 MB памет от типа GDDR-3 и използва 256 bit шина на паметта . Производителят не споменава нищо за цената на новата карта , но като се има предвид ,че версията с интерфейс PCI Express x16 е на цена около $210 , можем да предположим , че добавяйки още $15-30 за използването на интерфейса AGP 8x ,ще получим цената на новата Palit X1950GT Super AGP.

01:13

Gigabyte с 15,4-инчов лаптоп с много екстри

Gigabyte предлага с W551N-72-2048-16S-O нов 15,4 инчов лаптоп със страхотни характеристики на атрактивна цена. За производителността се грижат Core 2 Duo T7200 с 2,0 GHz, 2 GB рам и GeForce Go 7400 с 256 MB графична памет. Освен това притежава 160 GB хард диск, DL-DVD-записвачка, устройство за четене на карти, W-LAN, Firewire и 4 USB-порта. Според Gigabyte батерията издържа 4,5 часа, като е възможно добавянето на допълнителна батерия с капацитет 7,5 часа.

Техническите характеристики на W551N-72-2048-16S-O са:
* Процесор: Intel Core 2 Duo T7200, 2,0 GHz
* Рам: 2048 MB
* Хард диск: 160 GByte, 8 MB кеш
* Графична карта: Nvidia GeForce Go 7400, 256 MB
* Дисплей: 15,4 инча (16:10), 1280 x 800 пиксела
* Оптично устройство: DL-DVD записвачка
* Портове: 4x USB 2.0, 1x VGA, 1x Mini PCI Express, 1x Line in/out, 1x FireWire
* Устройство за четене на карти: SD/MMC/MS/Pro
* Размери: 355 x 255 x 35 мм
* Тегло: 2,76 кг
* Гаранция: 2 години
* Капацитет на батерията: 4,5 часа, с допълнителна батерия 7,7 часа

Цената на Gigabyte W551N-72-2048-16S-O е 1200 €.

01:11

Seagate показа външен хард диск за мобилни телефони


Seagate показа специален хард диск, предвиден за работа с мобилни телефони, който черпи енергия от собствена батерия. Технологията се казва DAVE (Digital Audio Video Experience) и има капацитет до 20 GB. Вградената батерия издържа 10 часа при непрекъснато гледане на видео или слушане на музика. Новото устройство е с размери 61 x 89 x 12 милиметра, тежи 70 гр и може да бъде свързано с мобилен телефон или компютър чрез USB, Bluetooth и W-LAN.
Segate ще предостави DAVE на производителите на мобилни телефони през втората половина на годината.

01:09

Asus P735: UMTS-Smartphone без GPS


Въпреки многобройните слухове Asus съобщи, че новият Smartphone P735 няма да разполага с GPS-модул, с което няма да може да се ползва като навигационна система. Освен UMTS-функцията, която подобрява връзката с интернет и може да се води видео разговор, P735 е снабден с W-Lan в стандартите 802.11 b/g. Връзка с други уреди и устройства е възможна и чрез Bluetooth 2.0. Вградената 2-мегапикселова камера разполага с автоматично фокусиране, което улеснява правенето на снимки и подобрява качествоото им. P735 ще работи под Windows Mobile и ще поддържа всички функции на операционната система.
Датата на пускане и цената на Asus P735 все още не са известни.

01:05

Нигерия е най-рисковата страна за е-търговия

Ню Йорк пък е с най-лош имидж в Северна Америка

За трета поредна година Нигерия е обявена за най-рисковата страна за електронна търговия. Със същото постижение може да се “похвали” и Ню Йорк, който води класацията сред метрополисите в Северна Америка.
Изследването, извършено от Mindwave Research по поръчка на CyberSource Corp., отчита нивото на измами при он-лайн покупки в даден град или страна, т.е поръчките, направени с откраднати кредитни карти или други мошенически плащания. Анкетирани са представители на водещите вериги за е-търговия.
31% от анкетираните са посочили Нигерия като най-рискова за е-търговия през 2006 г. На второ място се нарежда Русия с 9% от вота, като през 2005 г. е имала 6%, а година преди това – 4%. Следват Англия, Индонезия и Мексико с по 6%, Гана и Виетнам (4%) и Китай с едва 3% (7% през 2005).
При градовете в Северна Америка Ню Йорк е посочен за най-рисков от 9% от анкетираните. След него се нареждат Маями със 7%, Лос Анжелис със 6% и Монреал с 2%.
Измамата е мобилен феномен, който се премества от град на град и от страна на страна, според CyberSource. За да се справят с проблема, търговските вериги прилагат нов подход, наречен геолокация. Той им дава информация за географското разположение на интернет-свързан компютър, мобилно устройство или уеб посетител на базата на IP адреса на компютъра. През 2006 г. около 35% от търговските вериги в САЩ са използвали този инструмент.

00:30

ДАИТС открива център за иновации с Майкрософт

Пламен Вачков се срещна с Бил Гейтс в Единбург

На 12 февруари ще бъде открит Иновационен център към ДАИТС с помощта на Майкрософт, стана ясно от участието на българска делегация начело с Пламен Вачков на форум в Единбург, Шотландия.
Центърът ще има за цел да подобри оперативната съвместимост на информационните системи в държавата и защитата на националните информационни системи. Новината идва след среща на председателя на ДАИТС Пламен Вачков с шефове от Майкрософт, вкл. и с Бил Гейтс.
Допълнително е договорено включването на България в EUGA (European Union Grant Adviser) – програма за улесняване достъпа на малки и средни предприятия до европейски фондове.
Пламен Вачков представи опита на България в областта на информационните технологии по време на годишната среща на правителствените ръководители, организирана от Майкрософт в Единбург. В срещата на тема „Ангажиране на гражданите за посрещане на предизвикателствата на 21-ви век” участваха представители на най-високо ниво от Европа, отговарящи за информационните технологии.

00:30

Орбител обяви до 40% по-ниски цени от БТК

Поевтиняват разговори към страната и чужбина

Нови, конкурентни цени на всички свои телефонни услуги за бизнеса и домакинствата въвежда от 1 февруари телекомът Орбител. Чрез новата тарифа потребителите заплащат средно между 25% и 40% по-малко за телефон спрямо БТК, твръдят от компанията.
Понижението на цените адресира най-използваните направления за разговори – към страната и чужбина.
“Единствено чрез конкуренция България може бързо да се придвижва към европейското ниво на телекомуникации, като възможност за избор на оператор, разнообразие на услуги, качество и добри цени”, каза Николай Горчилов, изпълнителен директор на Орбител. “Българите го заслужават не по-малко от останалите граждани на европейската общност”, добави той.
Средно 40% пестят клиентите на корпоративната абонатна услуга – пълен заместител на БТК. 25% по-малко пък ще плащат средните и малки фирми и домакинствата, показват изчисленията на Орбител.
Разликата в спестяването за различните потребители е пряко следствие от регулативната рамка в телеком сектора в България. Орбител очаква ценовите нива за различните групи потребители да се балансират с новия Закон за електронни съобщения, уточниха от компанията.
През 2006 г. телефонните потребители на Орбител са изговорили над 30 млн. минути. Това е 20% увеличение на разговорите през телекома от ново поколение спрямо 2005 г.

00:30

Intel си връща дял от сървърните чипове, AMD расте при РС-тата

Поевтиняването на процесорите доведе до финансови трудности за AMD през четвъртото тримесечие, отчитат анализаторите от Mercury Research

Intel продължи да възстановява пазарен дял при сървърните процесори, за сметка на AMD, през четвъртото тримесечие на 2006 г. Но пък по-малкият играч засили позициите си при чиповете за десктоп РС и лаптопи, според проучване на Mercury Research.
Като цяло, AMD държи 25.3% дял от продажбите на процесори за тримесечието, което е с 2% повече от най-силното в историята на компанията тримесечие една година по-рано. Делът на Intel, в същото време, е намалял от 76.0% на 74.4% за същия период, твърдят от Mercury.
Ръстът в пазарния дял на AMD обаче не означава и повече приходи. Средната цена на сървърните чипове на компанията е паднала, което води до едно трудно във финансово отношение тримесечие. Според AMD, делът на нейните сървърни чипове през четвъртото тримесечие достига 22.2%, в сравнение с 16.4% една година по-рано и 23.6% за предходното тримесечие.
Възходът на Intel на сървърния пазар се дължи на Woodcrest – двуядрения Xeon 5100 чип за двупроцесорни сървъри. Clovertown, който включва два Woodcrest чипа в четириядрен пакет също има значителен принос в бизнеса на Intel през четвъртото тримесечие.
През 2006 г. AMD спечели за клиент Dell, който стана последният от четирите големи производители на Opteron сървъри. Intel също има дългосрочни сървърни споразумения с четворката големи, представена от Sun Microsystems, Dell, HP и IBM.
AMD се справя по-добре на полето на настолните и мобилни РС, където делът й нарасна съответно от 24.4% на 29.1% и от 15.1% на 19.4% през четвъртото тримесечие, според Mercury Research. Заслугата за ръста при лаптопите е на процесора Turion 64, посочват анализаторите.

00:29

Идват USB флашове с по-висока сигурност

SanDisk подготвя нова линия управляеми устройства

Следващото поколение флаш памети ще имат по-висока сигурност. Един от основните производители, SanDisk, планира да пусне USB продукти, чиято употреба в офисите ще бъде напълно контролируема и сигурна.
Обявлението на компанията идва в момент на нарастващ риск за сигурността на фирмената информация, съхранявана на флаш памети и подобни джаджи. Включването на флаша към работното РС-то може да доведе до инфектиране на корпоративната мрежа с вируси и друг зловреден софтуер. USB флашовете са и много удобно средство за изнасяне на конфиденциална информация от служителите на фирмите.
Технологията на SanDisk ще позволи на компаниите да прилагат политики за използване на USB флашовете, вкл. да ги блокират. На този пазар вече има действащи играчи като Centennial Software и Tablus, дори Microsoft вгради подобни възможности в операционната система Vista.
Очаква се SanDisk да обяви нова версия на продуктите от линията mTrust, които бяха придобити миналата година в сделка за $1.55 милиарда по поглъщане на компанията mSystems.
Серията mTrust включва USB устройства Xkey Drive с капацитет от 256MB до 8GB, както и софтуер mTrust Shield и mTrust Manager за създаване на политики за сигурност, вкл. централизиран контрол и управление на сторидж устройствата в мрежата. Системата може да ограничава, например, използването на персонални USB флашове.
Обявлението на новите продукти ще стане на конференцията RSA в Сан Франциско следващата седмица, според CNET. Наскоро, по време на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас SanDisk представи флаш-базирани дискове за лаптопи с повишена сигурност, също на базата на технологии от mSystems.

00:28

Плащат на потребители с... дигитална музика

NexTune изгражда нов тип база от песни

Новата компания NexTune от Редмънд, САЩ предлага на потребителите над 50 000 долара под формата на безплатна музика, за да й съдействат в изграждане на нейната база данни за "разпознаване на музика".
NexTune изгражда най-обширната система за идентификация на песни, твърдят от компанията. Досега онлайн музикални бази данни като Gracenote, FreeDB и All Music Group предоставяха информация само на ниво CD. NexTune пуска първата база данни на ниво песен, която предоставя подробни профили като темпо, стил, вокали и дори инструменти.
Когато комбинират базата данни с профили на песните и технологията за съставяне на каталози, които компанията очаква да патентова, потребителите ще могат да създават само за няколко секунди каталози от стотици песни, твърдят от NexTube.
Компанията предлага на потребителите кредит от 10 цента за закупуване на музика от вградения в сайта магазин за CD, за всяка песен от колекцията, т.е. плаща на потребителя за слушане на негова музика. NexTune е публикувала над 500 000 песни, които потребителите могат да профилират, като използват софтуера за създаване на каталози.
По думите на Майкъл ДюКейн, президент на NexTune, технологичните компании са свършили добра работа по решаване на проблемите със съхраняването и портативността на дигиталната музика. Но не са направили почти нищо за даване на възможност на потребителите да създават каталози на базата на характеристиките на песните.
Системата на NexTune има съвършено нов подход. Тя позволява на потребителите да съставят каталози, според настроението или манталитета. На любителите на музика не им харесва идеята ръчно да подбират и подреждат песните, за да съберат своята музикална колекция, смятат от компанията. Нейната система е предизвикателство за някои от най-добрите професионалисти в съставянето на музикални програми.
Софтуерът на NexTune интегрира технологията Fair Play на Apple с DRM технологията за управление на дигиталните права (DRM) на Microsoft. Това позволява слушане на музика от iTunes и песни от други музикални сайтове, използващи технологията "PlaysForSure" на Microsoft. Потребителите могат да подреждат песни в двата музикални формата паралелно в един каталог. Според NexTune, този подход е голяма стъпка в посока към освобождаване от ограниченията, наложени от технологичните компании, като същевременно не се нарушват правата на изпълнители и издатели.
Компанията планира в близките месеци да пусне версията NexTune 3.0, която ще включва съвместимост с най-популярните портативни дигитални музикални устройства, в това число iPod.

00:27

Първи N-безжични продукти одобри Intel

Устройства на Netgear съвместими с “Connect with Centrino”

Първи безжични 802.11n устройства със сертификат "Connect with Centrino" от Intel обяви мрежовата компания Netgear. Маршрутизаторите RangeMax NEXT Wireless-N (модели WNR834B и WNR854T) са преминали успешно сертификационния процес за съвместимост с адаптерите Intel Next-Gen Wireless-N.
N-адаптерите ще бъдат интегрирани в лаптопи с процесори Intel Centrino Duo, за да осигурят няколкократно по-бързи безжични комуникации от сега действащия WiFi 802.11/b/g.
Маршрутизаторите на Netgear бяха обект на продължителни тестове от Intel в реални условия - за период от няколко месеца в типична домашна и бизнес среда. RangeMax NEXT Wireless-N са изпробвани не само за тяхната съвместимост с Intel Next-Gen Wireless-N, но и оценявани за функционалност, разширен обхват, съвместна работа с други 802.11b/g клиенти и точки за достъп. Тествана е и способността им да елиминират Wi-Fi мъртви зони, уточнява Netgear.
Intel стартира програмата “Connect with Centrino”, за да гарантира на мобилните потребители съвместимост с продуктите 802.11n (draft), който осигуряват по-голяма скорост, разширен обхват и по-висока надеждност. Безжичната N-инфраструктура ще насърчи обединяването на забавления, комуникации и информация на едно място в съвременните домове.
Безжичните продукти RangeMax NEXT на Netger предлагат множество важни характерстики, сред които NAT и SPI защитни стени, Touchless WiFi Security, 64- и 128-битово WEP криптиране, WPA-PSK и WPA2-PSK ключове за достъп, DoS защита от атаки, IDS, както и DMZ за защитена игра в мрежа. Маршрутизаторите WNR834B и WNR854T (Gigabit Edition) са достъпни на пазара у нас на цени съответно 300 и 390 лв., съобщиха от дистрибутора Солитрон.

00:27

Проект на HP и Джуниър Ачийвмънт насърчава отговорно бизнес мислене

Целта на инициативата е да развие в бъдещите предприемачи умения на бизнес лидери и да ги ангажира в социално отговорни практики, обявиха организаторите

Инициатива на HP и Джуниър Ачийвмънт ще насърчава бъдещите предприемачи към отговорно бизнес мислене, стана ясно на пресконференция вчера. Пилотният проект се провежда в още девет европейски страни под формата на целогодишен конкурс.
Сертификат “Отговорен бизнес” ще получат участниците в инициативата, които преминат успешно съответния тест. Инициативата предвижда и онлайн конкурс за бизнес идеи – в него учениците ще се конкурират с идеи за отговорен бизнес по интернет. Най-добрите десет от тях ще бъдат отличени с награди през годината.
В допълнение HP ще награди млади предприемачи, обучаващи се по програмите на Джуниър Ачийвмънт, за проявени лидерски умения и отговорно към обществото бизнес поведение.
Целта на инициативата е да развие в учениците умения на бизнес лидери и да ги ангажира в социално отговорни практики, съобщиха организаторите на проекта. Той стартира с конференция на ученическите бизнес компании, които са 80 на брой с участие на 250 български училища, в Националната финансово–стопанска гимназия в София.
На откриването присъстваха г-жа Йорданка Фандъкова – заместник кмет на Столична община, г-н Иван Арсов - директор на НФСГ, г-жа Саша Безуханова – генерален директор на Хюлет – Пакард България, г-жа Милена Стойчева – изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България и около 200 ученици от различни училища в страната.
Наградата на HP за отговорен бизнес ще бъдат връчена в края на 2007 година на компаниите на тези ученици, които са се справили най-добре в съчетаването на няколко критерии: стабилни финансови резултати, социална отговорност и постижения в опазването на околната среда.

00:26

Cisco с уникален проект в Бизнес Парк Варна

Един доставчик предложи интегрирано всички услуги

Комуникационна инфраструктура от най-ново поколение ще предложи Бизнес Парк Варна на своите обитатели. Проектът е реализиран от Cisco Systems и „ТрансТелеком”.
„Уникалното при този проект е, че за първи път у нас един доставчик предлага интегрирано всички услуги – IP телефония, достъп до високоскоростен Интернет, виртуални частни мрежи и жична локална мрежа. Концепцията за IT архитектурата на комплекса е заложена още на ниво проектиране на сградите, което също прави проекта уникален за страната”, коментира Евгени Илиев, акаунт мениджър „Корпоративни клиенти” в Cisco Systems България.
Интегрираната мрежа и използването на IP телефония ще намалят разходите за поддръжка и експлоатация и ще доведат до бърза възвращаемост на инвестицията и висока ефективност на оперативно ниво, посочиха от Cisco. Активната част на инфраструктурата е изградена с опорен комутатор Cisco Catalyst 6500, етажни комутатори Cisco Catalyst 3560 и IP телефони Cisco 7940 и 7960.
Изграждането на телекомуникационната инфраструктура на Бизнес Парк Варна е първият проект от такъв вид и мащаб за „ТрансТелеком”, каза управителят на компанията - Хагоп Шемедикян.
Бизнес Парк Варна е първият по рода си комплекс от мултифункционални сгради в Източна България. Той дава възможност на компаниите и хората, които развиват бизнес в морската ни столица, да работят, пазаруват и почиват на едно и също място.
Инфраструктурата на комплекса включва независима енергийна и телекомуникационна обезпеченост. В изграждането на Бизнес Парк Варна ще бъдат вложени близо 50 милиона евро, а след завършването му в него ще работят около 4 хиляди души.

00:26

Швеция ще отваря посолство във „Втори живот“

Предвижда се и покупка на остров във виртуалния свят

Швеция ще стане първата страна с дипломатическо представителство във виртуалната реалност на „Втори живот“ (Second Life), който вече се населява от повече от 3 милиона обитатели. Това съобщи пред AFP директорът на Шведския институт Оле Уестберг.
По негови думи, основната цел е шведското посолство да служи като информационен портал за северната страна. То няма да издава паспорти или визи, но ще инструктира посетителите как да получат тези документи в реалния свят и ще действа като връзка към базирана в уеб информация за страната.
Шведският институт е агенция на шведското външно министерство, натоварен със задачата да информира света за скандинавската държава. Министерството напълно подрепя инициативата на института.
Във „Втори живот“ вече има отделни хора, които наричат себе си „Канадски посланик“ и „Посланик на САЩ във „Втори живот“, но шведската инициатива ще бъде първото официално одобрено посолство във виртуалния свят. Уестберг се надява, че посолството ще бъде отворено скоро.
По-нататък Шведският институт предвижда да купи един остров във виртуалния свят, който да стане дом за шведските компании.
В момента няколко компании от реалния свят имат филиали във „Втори живот“, в това число производители на коли и на спортни облекла, които отварят 3-D магазини.

00:25

Въвеждат безкасови плащания в ТУ - София

Услугите се предоставят през банкомат и интернет

Стипендиантите и докторантите на Техническия университет - София ще имат възможност да получават стипендиите си по разплащателна сметка в Societe Generale Експресбанк, като използват дебитна карта Visa Electron. Висшето училище, банката и ePay.bg подписаха днес тристранен договор, който ще осигури комплексното обслужване на студенти, докторанти и служители на университета.
Издаването на банкови карти от страна на банката ще бъде безплатно за първите две години. Студентите и докторантите на ТУ ще са първите учащи, които реално ще могат да заплащат своите семестриални и други такси, използвайки услугите B-Pay (за плащания на банкомат) и ePay.bg (за плащания през Интернет).
В допълнение към разплащателната сметка, студентите ще получат в пакет безплатна регистрация за услугите телефонно и интернет банкиране на Societe Generale Експресбанк. Възползвалите се от пакета ще получат еднократен паричен бонус от 10 лв. по новооткрита разплащателна сметка в банката. В допълнение, учащите се в ТУ могат да теглят при преференциални условия студентски кредит до 15 000 лева.
Служителите на университета също ще могат да получават заплатите си по раплащателна сметка, открита в Societe Generale Експербанк, чрез дебитна карта. Банката ще инсталира свои терминали - банкомати и ПОС в сградите на ТУ - София. Всички тегления с дебитна карта от банкомат или ПОС устройства на банката са безплатни.
Услугите, които въвежда ТУ-София, вече са успешно прилагани в развитите страни от Европейската общност.

00:25

БГ делегация се среща с Microsoft в Единбург

Пламен Вачков ще участва в работна закуска с Бил Гейтс

Българската делегация участва в Европейския форум на правителствените лидери, организиран от Майкрософт в Единбург, Шотландия на 30 и 31 януари. Ръководител на делегацията е председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков.
Форумът ще се състои в сградата на шотландския парламент, а Пламен Вачков е основен говорител на първата пленарна сесия. Тя е посветена на отражението на информационните и комуникационни технологии и уменията за работа с тях върху конкурентоспособността на работната сила от Европейския съюз.
Председателят на ДАИТС е основен лектор и на специализирана дискусия за страните от Централна и Източна Европа.
По време на събитието Пламен Вачков ще се срещне с вицепрезидентите на Майкрософт Ян Мюлфайт и Вахе Торосян, съобщава ДАИТС. Сред темите на разговор ще бъдат националната телекомуникационна и информационна инфраструктура, както и разработване и прилагане на националната програма за ускорено развитие на информационното общество. Обект на дискусии ще бъдат също приложението на рамката за оперативна съвместимост и проектите, свързани с иновации в областта на информационните и комуникационни технологии.
В сряда, 31 януари, Пламен Вачков ще участва в работна закуска с председателя и главен софтуерен архитект на Майкрософт Бил Гейтс.

00:24

Чипсети на VIA взеха сертификат за Vista

Гарантират безпроблемна работа с новата операционна система

Компанията VIA Technologies обяви, че в момента има най-развитите и гъвкави чипсети за компютри, базирани на Vista. Нейната системна логика поддържа всички основни процесорни платформи за дънни платки за РС и сървъри, съвместими с новата ОС.
Пет от интегрираните графични процесори VIA IGP издържаха теста за съвместимост с Vista и получиха логото Windows Vista Basic от Microsoft. Това са чипсетите: VIA K8M890 и VIA P4M900 за AMD и Intel десктоп системи; VIA K8N890 за AMD лаптопи; VIA CN896 за системи с фирмените процесори VIA C7; и новият мобилен VIA VN896 за процесори VIA C7-M и Intel Pentium M.
Всички PCI Express чипсети на VIA, одобрени за Vista, използват интегриран 2D/3D графичен процесор VIA Chrome9, който поддържа DirectX 9.0 и Chromotion CE видео.
Премиването през тестовете за новата ОС означава, според Micorosft, че чипсетите на VIA гарантират безпроблемно инсталиране и използване на версиите Utimate, Enterprise, Business, Home Premium и Home Basic на Windows Vista.

00:24

Symantec придобива компания за управление на ИТ активи

Очаква се сделка на стойност $830 милиона между антивирусния гигант и софтуерния разработчик Altiris. Целта е по-висока сигурност на крайната точка.

Водещият доставчик на антивирусни решения Symantec обяви плановете си да закупи компанията Altiris. Очакваната сделка на стойност 830 милиона долара ще осигури позиции на купувача и на пазара на софтуер за управление на ИТ активите.
Altiris разработва софтуер за конфигуриране и управление на корпоративни ресурси от рода на лаптопи, мобилни устройства и сървъри. Решенията на компанията намаляват сложността и стойността на управлението на ИТ активите.
Придобиването на Altiris ще позволи на Symantec да предложи още по-високо ниво на сигурност на крайната точка в една ИТ инфраструктура. Както казват от компанията, най-сигурната крайна точка е тази, която е най-добре управлявана.
Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на годината. В резултат на нея, Symantec ще добави значителна стойност към своите решения за сигурност за крайни точки като лаптопи, мобилни устройства, десктоп РС и сървъри.
В последните години Symantec показа ясното си намерение да разшири бизнеса си извън сигурността, в посока на софтуера за управление. Една от "пресните" сделки на компанията беше тази с производителя на софтуер за автоматизация на данни Relicore.

00:23

Китай се похвали с безжична 4G система

Технологията предава данни със скорост 100Mbps!
Китай обяви, че е готов с първата в света система за безжични комуникации от четвърто поколение, или 4G, съобщава официозният China Daily. Разработката е дело на група от 10 водещи местни институции, обединени около идеята за проекта “FuTURE Project”.
Системите 4G позволяват трансфер на данни със скорост 100Mbps, което е няколко пъти по-бързо от настоящите технологии. Разработката на новата система е струвала на Китай 19,3 милиона долара, според Ройтерс.
Очаква се скоро да започнат реалните изпитания на технологията, която е планирана да влезе в комерсиална употреба през 2010 година, твърди China Daily.
Същевременно, Китай все още работи по своя дълго отлаган 3G проект за високоскоростно предаване на данни и изображения. Според различни източници, 3G мрежата ще стартира по-късно тази година в най-многолюдната страна в света.

00:21

Джордж Буш вече не е жалък неудачник

Една от най-известните онлайн подигравки с президента на САЩ, т.нар. “miserable failure” („жалък неудачник”—англ.), бе премахната от Google, съобщава в. „New York Times”.
При търсене на "miserable failure" допреди няколко дни на първо място излизаше… биографията на президента Буш. Сега като резултати се появяват само няколко вече остарели статии за интернет шегата.
Google реши да промени незначително начина, по който се индексират линковете в уеб страниците, за да не позволи саботажи в търсенето, наречени „Google bombing” (Google бомбардиране).
При този похват, множество ентусиасти публикуват в блогове и форуми хиперлинкове към дадена страница с определен заблуждаващ или обиден текст.
Ако броят на линковете е достатъчно голям, съответната страница може да започне да излиза некоректно на първо място за съответната дума или словосъчетание.
Според представител на Google, компанията се е заела сериозно с проблема, след като е станало ясно, че много от потребителите на търсачката смятат, че тези шеги са дело на служители на компанията, а не на независими външни лица.

00:20


Продажбите на флаш памети са намалели с 12% през ноември, а цените са спаднали рязко. Това е най-големият неуспех в сектора след провала през първите месеци на 2005 година, отчитат анализатори на бранша.
Причината за спада при флашовете е увеличението на продажбите на други чипове памет и по-специално на DRAM, смятат експертите. Откакто продажбите намаляха през последните няколко месеца, цените също тръгнаха надолу.
Доклад за състоянието на индустрията, публикуван от японската компания Nomura Securities, твърди, че продажната цена за 4Gb флаш е паднала с 24.5% за един месец, считано от втората седмица на декември. Тенденцията на спад се очаква да продължи в близка перспектива, въпреки големите инвестиции, които правят компаниите, за да увеличат производството и да осигурят по-голям пазар.
Toshiba, един от световните лидери в производството на флашове, обяви в края на миналата седмица нов тънък чип с капацитет 16Gb, който е върхово постижение в сектора. Макар и сегашният спад да е болезнен за индустрията, анализаторите смятат, че той няма да продължи много дълго.
Според Nomura, пазарът на флаш памети ще възстанови своя ръст през втората половина на 2007 година, когато ще се увеличи диапазонът на приложенията. През тази година се очаква флаш паметта да си присвои ролята на твърдия диск в някои продукти. Подобна тенденция се смята за един от ключовете за успех на флаш индустрията. Наскоро излязоха продукти с капацитет 32GB, или почти колкото средния твърд диск за РС-тата с Windows XP, когато беше пусната тази версия на операционната система.
Според анализаторите, флаш продуктите ще дадат средносрочна и дългосрочна мощ на полупроводниковия пазар. Ако нещо задържа растежа на пазара, това са високите цени на флаш паметите с голям капацитет, които могат да конкурират за някои приложения твърдия диск.

00:18

Google атакува бизнеса с подобрена мини търсачка

Google пусна своята най-нова версия на мини система за търсене, предназначена за бизнеса, съобщиха от компанията.
Направена с мисъл за малкия и средния бизнес, Google Mini2.2 ще позволи на компаниите да търсят информация не само от фирмените интранет мрежи, но и във вътрешни за компанията приложения, предава technews.bg
Софтуерът е съвместим със стандартите за сигурност и позволява на администраторите да "преградят" достъпа до важна информация, като например финансови доклади или други документи.
Mini търси до 50 000 документа и с него Google ще се опита да завладее високо конкурентния пазар на мрежи за бизнес-търсене, както вече направи с пазара на потребителското търсене.
Google пусна на пазара бизнес софтуер за търсене преди 4 години, а Mini подобрението представлява стъпка напред. По-малките компании сега ще могат да правят заявки за търсене в специфични бизнес приложения, а резултатите ще бъдат представяни като типичните резултати от търсене на Google, обясняват от компанията пред CNET.
Ако някой бизнес потребител търси с термина „възможности за продажби", например, тази фраза ще накара Mini да "прерови" информация от вътрешните данни на компанията, като опис на стоките или системите за управление на връзките с клиенти.
Сред множеството си характеристики, Mini предлага и приложението Google Analytics, което помага на компаниите да следят трафика и посещаваните места на своите публични уеб сайтове. Притежателите на Mini могат да изнесат своите карти на сайтовете в Google, за да са сигурни, че техните уеб страници ще бъдат включени в резултатите от дадено търсене.

00:16

С клетъчните телефони Philips Xenium 9@9 можете да говорите вечно


Забравили сте да си заредите телефона или сте имали много продължителен разговор по средата на който, батерията ви се е "скапала"?! Много позната ситуация нали?
Ето характеристика на мобилен телефон, различна от тези на всички останали, които се състезават кой предлага по голямо количество от функции: изключително дълъг живот на батерията. Philips Xenium 9@9а не може да се похвали с нови камбанки и подсвирквания, но пък може от едно зареждане да стои в stendby режим 40 дни и 40 нощи и дори и най-бъбривите в света няма да го затруднят защото с него можеш да говориш цели 10 часа без прекъсване преди да се изтощи.
Освен дългия живот на батерията си той е просто телефон. Philips Xenium 9@9а работи в GSM 900/1800 мрежи, поддържа SMS, EMS, MMS и WAP. Има 1.5" OLED дисплей, 2MB памет, полифонични мелодии и указател за 1000 имена. Размерите му са 99.7 x 43.5 x 19.2 mm и тежи 86 грама.

00:14

Samsung 770SC - посипан с камъни Swarovski


За все по модерно се възприема присъствието на камъни Swarovski, не само по бижута, дрехи, разни аксесоари, а също така и по gsm апарати.
Панелът на новия модел на Samsung е изцяло изработен от австрийската компания Swarowski, която се е погрижила телефонът да придобие вид на истинско бижу. То се предлага в различни цветови варианти, според вкуса на всички, които са "влюбени" в тези кристалчета. Все още няма информация за функционалността на скъпоценния gsm апарат, освен че поддържа HSDPA, снабден е с приложение за преглед на документи, а също така и с корейско-японско-английски речник. Най - вероятно моделът ще се предлага само на Азиатския пазар, но това ще бъде със сигурност потвърдено през месец март, когато е официалната премиера на Samsung 770SC.

00:12

Nokia иска "Вивател"

Nokia се интересува от покупката на "Вивател". Мобилният оператор ще се продава отделно от БТК, която е негов 100-процентов собственик, гласи последната мълва около телекома. Преди седмица стана ясно, че телекомът може да има съвсем скоро нов собственик. Исландецът Тор Бьрголфсон, който притежава опция за покупката на 65% от БТК, смята да я продава, обяви фондът му "Новатор". Тор придоби в началото на 2006 г. опцията да купи "Вива Венчърс", която е собственик на 65-те процента от телекома ни. Консултант на "Новатор" за евентуалната продажба на опцията е "Лемън Брадърс". Окончателно решение обаче все още няма.

00:08

Logitech отчете най-доброто финансово тримесечие в историята си

Logitech International (SWX: LOGN) (Nasdaq: LOGI) обяви най-високите резултати от финансово тримесечие в историята си, отбелязвайки рекордни печалби и приходи, както и 33-то последователно тримесечие с двуцифрен ръст на приходите. Продажбите да третото тримесечие на фискалната 2007, приключила на 31 декември, 2006 г., са USD 659 млн. или с 15% повече от приходите за същия период на миналата година, които са USD 574 млн..
Продажбите на дребно на компанията са нарастнали общо с 16%, като за региона EMEA (Европа, Близък изток, Африка) те са се повишили с 19%, за Северна и Южна Америка с 14% и с 2% в Азиатско-тихоокеанския регион. Ръстът е засилван и от постоянно високите в последните няколко години продажби в определени продуктови групи – аудио (до 27% годишен ръст) и дистанционни управления (до 42%).
“Това без съмнение е най-доброто ни тримесечие изобщо, със значително увеличени продажби във всички основни продуктови категории, , силно търсене на линията продукти, пуснати по празниците и ефективно управление на работния ни капитал,” каза Герино Де Лука, президент и главен изпълнителен директор на Logitech. “Постигаме изключителни успехи в добавянето на иновационни решения към продуктовите категории.

00:07

Intel е готова да представи Core 2 Extreme X7800

Очаква се Intel да представи своя high-end Core 2 Extreme продукт, предназанчен за мобилните компютри през третата четвърт на 2007 година според последните промени на производствения план на компанията. Процесорът Core 2 Extreme X7800 използва същото ядро Merom, както и останалите от фамилията Core 2 Duo mobile. Core 2 Extreme X7800 е на честота от 2.6GHz с 800MHz FSB и 4MB L2 cache, както и другите Core 2 Duo family. Технологиите VT, EIST, EM64T и XD/NX bit също присъстват, като Intel са премахнали поддръжката на Dynamic Acceleration. Мобилният Core 2 Extreme X7800 ще остане начело при мобилните процесори чак до излизането на Core 2 Extreme X7900 (2.8GHz 4MB L2) през четвъртото тримесечие на 2007 година. Цената на Core 2 Duo Extreme X7800 се очаква да бъде около $795 за брой при поръчани 1000 броя.

00:05

GeForce 8800 GTS 320 MB - на 12 февруари

Много поклонници на архитектурата G80 навярно с нетърпение очакват месец февруари , когато в магазините трябва да се появи GeForce 8800 GTS с 320 MB памет от типа GDDR-3 с цена започваща от $299. Важно преимущество на GeForce 8800 GTS 320 Мб трябва да е шината на паметта , която остава на 320bit , количеството поточни процесори (96) и честотите 500/1600 MHz ( 1200 MHz за шейдърния блок ) . Освен по обема на паметта картата няма да се различава от съществуващата GeForce 8800 GTS с 640 MB памет .Подготовката на видеокартата за пазара е приключила и на 12 февруари тя трябва да бъде по магазините . Ако overclock-a на видеокартата не е по силите на собственика и , производителите са готови да предложат и клокнати варианти ,като в продажба те ще бъдат пуснати веднага след официалния старт на новата версия на GeForce 8800 GTS.

00:04

Olympus представя фотоапарат с 18х увеличение


Водещият производител на качествени фотоапарати Olympus представи най-новия си модел - SP-550 UZ. Той е оборудван със 7.1 мегапикселова CCD матрица, Уникално за фотоапарата е неговото 18х увеличение. Снимките си ще можете да прегледате на 2.5 инчовото LCD, което е с 230 хил. пиксела резолюция. От Olympus са вградили в апарата различни удобни функции, като BrightCapture, която успява да придаде най-добрата яркост и светлина на снимките ви. С него ще можете да снимате видео клипове с резолюция 640 x 480 (VGA) с 30 кадъра в секунда. Освен това той разполага с 23 различни режима на снимане, 23 езика на менютата, слот за xD памет. Фотоапаратът се захранва от 4 AA батерии и се очаква да се появи на пазара до 1-2 седмици на цена от $500 долара.

00:04

Три нови фотоапарата от Samsung


Корейският производител Samsung анонсира 3 нови цифрови фотоапарата - NV11, L74 и i7. Последният, i7, е изключително удобен с възможността си за завъртане на големия 3-инчов чувствителен на допир LCD екран. Освен това е оборудван с 7,2MPx сензор, оптика с трикратно приближение, специална подобрена система за намаляване на размазването при движение по време на снимането и светлочувствителност ISO 1600. i7 е оборудван и с MP3 плейър, а невероятния звук е благодарение на симулирания SRS 3D звук. Апаратът може да записва и клипове в SVGA резолюция. Другият нов модел, Samsung L74, е предвиден специално за любителите на широкоформатната фотография. 28mm-овия широкоформатен обектив има 3-кратно приближение, а сензора е 7MPx-елов със светлочувствителност ISO 1600. На гърба пак ще намерите 3-инчов чувствителен на допир екран. Последният новак, NV11, всъщност е подобрен наследник на добре познатият Samsung NV10. Моделът е оборудван с 10.1MPx сензор пак с чувствителност ISO 1600. Обективът е Schneider-Kreuznach, а общата стойност на оптичното приближение е 5 пъти. На гърба ще намерите 2,7-инчов екран, на който можете да наблюдавате готовите кадри или пък да следите процеса на снимане на VGA клипове с 30 кадъра в секунда. Новите модели ще бъдат на пазара към пролетта на 2007 като ориентировъчните им цени ще бъдат $400, $350 и £249.99 съответно за Samsung NV11, L74 и i7.

00:01

16 GB в джоба от Corsair и OCZ


Флаш паметите вече са навсякъде около нас, независимо дали става дума за паметта на смарттелефона, музикалния MP3 плеър, или USB стика, а компаниите се съревновават яростно, за да задоволят все по-големите изисквания на потребителите.
Едни от най-реномираните производители на памети като цяло, в това число и флаш устройства, в лицето на Corsair и OCZ наскоро представиха два нови модела с впечатляващо съотношение между външните габарити и наличния обем памет. Това са Corsair Flash Voyager 16 GB и OCZ Mega-Kart 16 GB. Както се вижда от приложените снимки, моделът при Corsair е запазил дизайна, традиционен за серията Flash Voyager, като тук е обърнато особено внимание на сигурността на данните, както и при предишния, 8-гигабайтов модел от серията. Дизайнерите от OCZ от своя страна са предприели подхода, познат и от успешната серия Mini Kart на производителя. Актуалният 16- гигабайтов модел Mega-Kart също се побира с лекота в портфейла, като дебелината му е приблизително колкото на пет кредитни карти.
Независимо кой от двата модела отговаря на вашите предпочитания, ще можете да разнасяте със себе съдържанието на почти два оптични двуслойни DVD носителя.

23:59

Intel не се страхува от K8L,заявиха представители на компанията

За първи път миналата седмица от AMD, както стана известно заговори за бързодействието на процесорите от поколението K8L. AMD сравнява своите сървърни процесори Barcelona с конкуриращите ги Clovertown с четири ядра от поколението Core, като сега вече компанията обещава преимущество в бързината от 40% в широк кръг приложения, като не уточнява точно колко широк е този кръг. Трябва да се отбележи, че в момента на пускането на процесорите Barcelona (през втората половина на годината), Intel действително няма да има други алтернативи да се сражава с тях освен с Clovertown. Едва към края на годината ще се появят процесорите от поколението Penryn, насочени към сървърния сегмент, като очакванията са че те ще се впишат в TDP не повече от 80 вата. Шефът на Intel Paul Otellini в отговор на журналистическо запитване относно възможното преимущество на Barcelona над четириядрените процесори на Intel отговаря:
"Аз съм почти уверен, че ние ще успеем да запазим лидерските позиции в бързодействието."

23:56

K8L:четири ядра и честота 2.9 GHz

Войната на идеологическия фронт между AMD и Intel се разгаря с нова сила. Цялата минала седмица представители на компаниите демонстрираха мускули, разказвайки за предимствата на новите процесори, които ще се появят през втората половина на годината. AMD беше принудена да сподели някои от характеристиките на процесорите от поколението К8L - четириядрените процесори Barcelona ще работят на малко по-ниски честоти от сегашните двуядрени Opteron. За четириядрените Athlon 64 X4 (Agena) е избран честотен диапазон 2.4-2.6 GHz, като TDP остава на 125 вата. Лишеният от две ядра от четири възможни процесор Kuma с разделен 2 MB L3 Cache ще има по-голяма свобода в честотния потенциал - 2.0 GHz до 2.9 GHz и TDP не повече от 89 вата. Процесорите от класа Athlon 64 FX (Agena FX) в изпълнение на Socket F+ при прехода към архитектура K8L ще могат да работят на 2.7-2.9 GHz, като за това ще бъдат мобилизирани всички възможности на 65 nm технология.

23:53

BFG анонсира клокната GeForce 8800 GTX


BFG Technologies, Inc. - една от водещите в света компании разработващи видеокарти, дънни платки, захранвания за компютри и други продукти за ентусиасти, анонсира BFG NVIDIA GeForce 8800 GTX OC 768MB Water Cooled Edition PCI Express. Видеокартата с дълго име е най-бързата в гамата, произвеждана от BFG, а по значение на някои от честотите претендира да е въобще най-бързата серийно произвеждана видеокарта GeForce 8800 GTX. Честота на графичното ядро е повишена от 626 MHz на 650 MHz, шейдерният блок на BFG - той е повишен от 1350 на 1500 MHz. Картата е снабдена с водно охлаждане. Видеопаметта работи на 2000 MHz DDR. Удоволствието да притежават тази карта ще струва на желаещите $899.

23:46

Ще създават единна мобилна Linux платформа

Нов алианс обедини водещите играчи в индустрията

Няколко от най-големите играчи на мобилния пазар основаха алианса Linux Mobile Foundation, съобщи сайтът pcnews.ru. Компании като Motorola, NEC, NTT DoCoMo, Panasonic, Samsung и Vodafone ще работят съвместно по създаване и прокарване на единна мобилна Linux платформа.
Партньорството между компаниите няма да има комерсиален характер. Основната дейност на алианса ще бъде насочена в посока на ускоряване на разработката и разпространението на софтуера с отворен код в мобилните телефони и други устройства.
Инициативата Linux Mobile Foundation е отворена за нови членове. Желаещите да се присъединят към нея от средите на частните разработчици и неголемите компании ще плащат членски внос от $40 хиляди на година. Таксата за крупни организации е $800 хиляди.
Алиансът ще запознае широката общественост със своята дейност и с преимуществата на новия отворен подход следващия месец по време на 3GSM World Congress.

03:56

TomTom устройства инфектирани с вирус

Има опасност от зараза на РС-то при включване на навигатора

Част от наскоро продадените устройства за сателитна навигация TomTom са инфектирани със зловреден код. Вирусът е инсталиран на модела TomTom GO 910, но по никакъв начин на влияе на работата или производителността на устройството, съобщиха от фирмата производител.
Потребители, използващи операционна система Windows, обаче са изложени на риск от стартиране на зловредния софтуер и последващо инфектиране на системата, когато свържат навигатора с РС-то. За това предупреждава ИТ форумът DaniWeb, където първоначално беше съобщено за проблема.
Устройствата могат да бъдат инфектирани дори с два вредителя (win32.Perlovga.A Trojan и TR/Drop.Small.qp). Става въпрос за сериите на TomTom, които са произведени между септември и ноември миналата година и използват версия 6.51 на софтуера.
Препоръчително за потребителите е, преди да свържат устройството към компютъра, да се убедят, че анти-вирусната им програма функционира нормално и е с последните възможни дефиниции. От фирмата производител съветват също потребителите, при откриване на зловредния софтуер, да позволят на анти-вирусната си програма да го изтрие.
Не за първи път се случва подобен проблем. През октомври м.г. част от видео плеърите на Apple се „доставяха“ с Windows вируса RavMonE.exe, като се предполага, че са били заразени по време на тестовете.

03:55

Toshiba обнови своя „джобен“ сървър

MAGNIA LiTE40S е с 30% по-компактен от предшественика си

Японската компания Toshiba съобщи, че обновява своя „малък“ сървър с модела MAGNIA LiTE40S. Новата машина е с 30% по-компактна от предишната версия, като размерите й са 189x418x365 мм.
Сървърът работи с процесори Dual Core, Xeon или Pentium 4, има 2GB RAM и от 80 до 500GB SATA твърд диск. Японската машина се базира на операционна система Windows Server 2003.
Toshiba позиционира своя нов сървър като компактно и икономично решение за малки и средно големи фирми.

03:54

IBM задвижи проект за по-сигурни е-плащания

Криптиран псевдоним заменя данни от кредитна карта

Иновативен софтуер, наречен Identity Mixer и разработен от IBM, е на път да осигури по-защитени от измами он-лайн транзакции. Идеята на този продукт е потребителите да могат да ползват криптирани дигитални документи, издавани от банка или правителствена агенция, когато правят транзакции онлайн, вместо да споделят данните от кредитната си карта, например.
Обикновено потребителите предоставят цялата лична информация на посредници и не знаят как те я използват. Identity Mixer създава един дигитален псевдоним, който замества конфиденциалните данни на потребителя.
Например, при пазаруване онлайн, купувачите ще доставят криптирани данни за своята кредитна карта, вместо истинските такива. Онлайн магазинът не може да декриптира информацията и затова ще я предостави на организацията, която е издала тази кредитна карта, а тя, от своя страна, ще провери информацията и ще осигури заплащане на продавача.
Криптираните документи ще са за еднократна употреба. Следващата покупка или транзакция ще изисква нови данни. Процесът е подобен на номерата на кредитни карти за еднократна употреба.
IBM се надява, че технология като нейната Identity Mixer ще помогне да се възвърне доверието в Интернет като среда за финансови транзакции. Няколко проучвания през изминалите години показаха, че постоянните пробиви в системите за сигурност на информацията и заплахи от типа на фишинга подкопават доверието на потребителите в онлайн пазаруването и извършването на банкови операции.
За да придвижи Identity Mixer от лабораториите си към реалния свят, IBM дари своята разработка на проекта Higgins. Тази широкообхватна инициатива за отворен код е подкрепена от IBM и Novell с идеята хората да притежават повече контрол върху личните си данни, когато правят бизнес онлайн.
Проектът Higgins ще се опита да направи така, че множеството от автентични системи в мрежата да работят заедно, улеснявайки хората в управлението на своите влизания в мрежата и на паролите си. Higgins все още е в процес на разработване. Първата версия се очаква около средата на годината.

03:53

Цените на флаш паметите падат, както и продажбите

Спадът в сектора се дължи на ръста при другите чипове памет, и по-специално на DRAM.
Анализаторите очакват флаш индустрията да "живне" към края на 2007

Продажбите на флаш памети са намалели с 12% през ноември, а цените са спаднали рязко. Това е най-големият неуспех в сектора след провала през първите месеци на 2005 година, отчитат анализатори на бранша. Причината за спада при флашовете е увеличението на продажбите на други чипове памет и по-специално на DRAM, смятат експертите.
Откакто продажбите намаляха през последните няколко месеца, цените също тръгнаха надолу. Доклад за състоянието на индустрията, публикуван от японската компания Nomura Securities, твърди, че продажната цена за 4Gb флаш е паднала с 24.5% за един месец, считано от втората седмица на декември.
Тенденцията на спад се очаква да продължи в близка перспектива, въпреки големите инвестиции, които правят компаниите, за да увеличат производството и да осигурят по-голям пазар. Toshiba, един от световните лидери в производството на флашове, обяви в края на миналата седмица нов тънък чип с капацитет 16Gb, който е върхово постижение в сектора.
Макар и сегашният спад да е болезнен за индустрията, анализаторите смятат, че той няма да продължи много дълго. Според Nomura, пазарът на флаш памети ще възстанови своя ръст през втората половина на 2007 година, когато ще се увеличи диапазонът на приложенията.
През тази година се очаква флаш паметта да си присвои ролята на твърдия диск в някои продукти. Подобна тенденция се смята за един от ключовете за успех на флаш индустрията.
Наскоро излязоха продукти с капацитет 32GB, или почти колкото средния твърд диск за РС-тата с Windows XP, когато беше пусната тази версия на операционната система.
Според анализаторите, флаш продуктите ще дадат средносрочна и дългосрочна мощ на полупроводниковия пазар. Ако нещо задържа растежа на пазара, това са високите цени на флаш паметите с голям капацитет, които могат да конкурират за някои приложения твърдия диск.

03:52

На пазара излизат и Vista съвместими монитори

Acer е готов с пълна гама LCD-та, одобрени за новата ОС

Освен Vista съвместими PC и лаптопи, на пазара излизат и монитори, които претендират за същата слава. Набиращата все повече мощ компания Acer пуска пълна гама LCD панели, съвместими с новата операционна система.
Мониторите са тествани и одобрени от лабораторията WHQL (Windows Hardware Quality Labs). Серията включва широкоекранни модели с размери 20, 22, 24 и 26 инча.
Тестът, проведен от WHQL, гарантира, че новите LCD монитори на Acer могат да се “свързват лесно” към Vista PC, каквото и да значи това. Устройствата ще носят и логото “Vista-certified”.
Моделите във Vista серията на Acer са насочени към различни категории потребители. Линията ALxx2x, например, е за офиса, докато ALxx5x е предназначена за геймъри.

03:51

Конзолата за игри Wii увеличи с 43% печалбата на Nintendo

За деветте месеца на фискалната 2006 година японската компания достигна приходи от $5,9 милиарда. Основна заслуга за това има невероятната Wii

Печалбите на Nintendo нараснаха с 43% през последните девет месеца, вкл. декември, съобщиха от японската компания. Резултатът се дължи най-вече на успешните продажби на новата конзола за игри Wii.
Nintendo, която произвежда също портативните машини GameBoy Advance и DS, отчете чиста печалба от $1.1 милиарда за периода. Приходите от продажби достигнаха $5,9 милиарда за деветте месеца на фискалната година (от април до декември).
Конзолата Wii се изправи лице в лице срещу Sony PlayStation 3 и се възползва по най-добрия начин от проблемите с нейното производство. В допълнение, Wii успя да грабне масите със своя интерфейс, и по-точно с контролера за отдалечено управление, който достави истинско преживяване на геймърите.
Nintendo продаде 3.19 милиона конзоли Wii на потребители по целия свят, от които 1.25 милиона в Америка и 1.14 милиона в Япония. До края на март, когато приключва фискалната година, компанията очаква да пласира 6 милиона конзоли.
За сравнение, Sony съобщи за продажби на 2 милиона броя PlayStation 3 към средата на януари. Но и там планират продажби от 6 милиона PS3 към края на март.
В бизнеса с конзоли за игри реализацията на големи количества е от критично значение, тъй като най-продаваните формати стимулират софтуерните разработчици да произвеждат повече игри. Това, от своя страна, пък увеличава продажбите на самите конзоли.
Nintendo отчете високи продажби и на портативната си машина DS, от която са пласирани 18,88 милиона броя в света през първите три тримесечия на фискалната 2006 г. Именно DS е платформата за игри, чиято популярност нараства най-бързо на японския пазар.

03:51

Ботнети заплашват да “изядат” Интернет

Винт Сърф предупреди за риск от пандемия в глобалната мрежа

Глобалната мрежа Интернет е изложена на сериозен риск от т.нар. “botnets”. Това са мрежи от компрометирани РС, които криминалният контингент използва, за да разпространява спам, спайуер или да извършва други атаки.
Предупреждението отправи не кой да е, а бащата на Интернет Винт Сърф по време на Световния икономически форум в Давос, Щвейцария. Според настоящия служител на Google, мрежите от типа ботнет се разрастват до тревожни нива, подобно на пандемия, и могат да подкопаят бъдещето на Интернет.
“Botnets” стават все по-малки, по-потайни и по-предпазливи, което допринася за непрекъснатото увеличаване на спама. Сърф прогнозира, че една четвърт от всички PC, свързани към Интернет в момента, или около 150 милиона, биха могли да бъдат инфектирани с троянци, които поемат скрито контрола върху компютъра и неговата широколентова връзка и се управляват отдалечено от хакерите.
Рискът за Интернет, който Сърф разкрива, споделят и мнозина анализатори по сигурността. Според експерти от MessageLabs, положението е наистина много сериозно. Те наблюдават нов тип ботнет, наречена SpamThru, със собствена система за антивирусна защита, която е 10 пъти по-продуктивна от повечето “botnets”. В същото време откриването й е трудно, тъй като вградените в нея средства преодоляват защитата.
Експертите смятат, че пикът в спама в края на 2006 година е само опипване на почвата и че по-лошото тепърва предстои.

03:49

Бил Гейтс: След пет години ще се смеем на днешната телевизия


Очаква се интернет да доведе до революционни промени в телевизията през следващите пет години заради бума на онлайн видеосъдържанието и интеграцията на компютърните и телевизионните технологии. Това каза президентът на Майкрософт Бил Гейтс, цитиран от Ройтерс, по време на Световния икономически форум, който приключи вчера в швейцарския ски курорт Давос.
„Изумително е, че хората не проумяват, че след пет години всички ще се смеят на днешните телевизионни технологии“, каза той пред световния бизнес и политически елит на форума.
Все по-голямата популярност на високоскоростния интернет и на сайтове за видеосъдържание като YouTube вече доведоха до спад в броя часове, които младите потребители във всички точки на света прекарват пред телевизора.
През следващите години все повече зрители ще избират гъвкавостта, която предлага онлайн видеото, а популярността на традиционната телевизия с фиксираните програми и прекъсване за реклама ще намалява, смята Гейтс.

03:47

Потребителските версии на Windows Vista® и 2007 Microsoft® Office System вече са в България

Новите продукти на Майкрософт разгръщат човешкия потенциал и превръщат работата с компютър в удоволствие

От 30 януари, едновременно със световната премиера, българските потребители могат да се сдобият с най-новите продукти на Майкрософт - Windows Vista® и 2007 Microsoft® Office System. Това е официалното представяне на потребителските версии, след като през месец ноември 2006 г. се състоя това на версиите за корпоративни клиенти.
Новите продукти са резултат от безпрецедентно сътрудничество между Майкрософт и потребителите от цял свят. За да бъдат събрани техните коментари и предложения, бяха проведени над 10 милиарда тестови сесии, а от сайта бяха свалени повече от 5 милиона бета версии на продуктите. Над 130 000 души изпратиха резултати, които помогнаха за създаването на финалния вариант на операционната система Windows Vista®.
Създаването на Windows Vista® и 2007 Microsoft® Office System бележи нов етап в индустрията с персонални компютри и ще окаже огромно влияние върху различни аспекти от живота на хората, работещи с тях - работа, общуване, създаване и достъп до информация, както и забавление.
„Ако преди известно време животът само на ограничен кръг специалисти бе свързан с информационните технологии, то сега развитието на комуникациите, цифровата информация и устройства засягат живота на всеки един от нас. Все повече хора са свързани с Интернет, имат различни цифрови устройства за забавление и преносими компютри, които използват навсякъде. Може да се каже, че дигиталният стил на живот е стилът на живот на съвременния човек”, каза г-н Теодор Милев, управляващ директор на Майкрософт България.
Една от най-впечатляващите характеристики на Windows Vista® и 2007 Microsoft® Office System е интуитивността им - предугаждат нуждите на потребителя във всеки един момент и му предоставят необходимите опции и менюта в зависимост от програмата, с която работи. За да отговори напълно на разностранните интереси на потребителите, Windows Vista излиза на пазара с повече версии от всяка друга операционна система, представяна досега.
Windows Vista® дава на потребителя увереност благодарение на опростената настройка и съвременните опции за защита и надеждност. Новата операционна система има вградени защитни функции като Windows Defender, User Account Control, Parental Control, BitLocker. „Windows Vista е най-безопасната операционна система, която някога сме произвеждали, и нашите партньори по сигурността играят жизненоважна роля чрез добавянето на нови нива на защита в платформата на Microsoft Windows”, заяви Бен Фатхи, вицепрезидент на звеното за технологии по сигурността на Майкрософт.
Допълнителни гаранции за сигурността дават водещи световни компании, предоставящи решения в тази област, сред които Computer Associates, Symantec, GRISOFT, IMSafer, Kaspersky, McAfee, Panda Software, International Pixalert и др. Те се ангажираха с доставката на съвместими с Windows Vista версии на техните решения още в първия ден от предлагането на потребителските версии на новите продукти.
Серията 2007 Microsoft® Office System включва над 30 компонента в три раздела: клиентски приложения (Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Access и и-мейл редактора Microsoft Outlooк), сървърни приложения (Microsoft Office SharePointPortal Server, Office Groove Server, Office Project Server и др.) и услуги (Office Оnline - шаблони, clipart галерии, безплатни курсове и др.)
Нововъведенията в тези програми дават възможност на потребителя да разгърне напълно потенциала си и да посвети повече време на измисляне и развитие на идеите си, отколкото в техническото им реализиране.
Официалното пускане на Windows Vista® и 2007 Microsoft® Office System и за крайни потребители в България е част от кампанията по представянето на новите продукти в страната, която се провежда под мотото “Близо до очите, близо до сърцето”. През пролетта ще бъдат представени и българските версии на продуктите.
Всеки, който иска да научи повече за новите продукти на Майкрософт, може да намери допълнителна информация на адрес: www.microsoft.com/bulgaria

03:46

Adobe стандартизира PDF формата

Adobe Portable Document Format (PDF), превърнал се в неофициален стандарт за електронни документи, скоро ще получи официално признание. Компания Adobe Systems днес предаде пълната спецификация на PDF формата в Международната Организация по Стандартизация (ISO), за публикуване.
„Днешното действие е логическа крачка напред в развитието на PDF - превръщането на един съществуващ де-факто стандарт в официален стандарт де-юре – казва в изявлението си Кевин Линч, старши вицепрезидент на Adobe Systems. "Предавайки пълната спецификация на PDF за стандартизиране от ISO, ние потвърждаваме стремежа си към отвореност. Фирмите и организациите се нуждаят все повече от отворени формати. Това че спецификацията на PDF ще се управлява от външна организация, ще помогне за бъдещото развитие и разширение на проекта PDF, който се развива вече 15 години.”

03:45

YouTube ще плаща на потребителите?

Съоснователят на YouTube – Чад Хърли обяви плановете на водещият сайт за видеообмен, да споделя част от приходите от реклама с потребителите, които „качват” свои видеоклипове.
Изказването е направено пред аудиторията на Световния Икономически Форум в Давос – Швейцария. Не се съобщават подробности по реализирането на проекта.
„Възнамеряваме да стимулираме креативността на нашите потребители, като поделяме с тях част от нашите приходи в замяна на съдържанието.” – казва Хърли пред участниците във Форума.
Сайтът YouTube е открит през ноември 2005г. и почти веднага се превръща в Интернет-феномен със около 70 милиона посетители дневно. В края на 2006г. сайтът бе купен от Google срещу 1.65 милиарда долара.

03:44

Fujitsu успява да запише 1 TB на квадратен инч

Инженерите на Fujitsu съобщиха, че след година и половина работа са достигнали рекордна плътност на записа на данни. Те са разработили специална технология, която успява да запише около 1 TB информация на квадратен инч. Това е близо 7 пъти повече от най-новите хард дискове използващи перпендикулярен запис. Технологията използва алуминиев диоксид, който влиза в тъй наречените малки нано-дупки, които използвайки магнетичността си записват данните бит по бит. В момента компанията използва 25 нанометрова технология, като се надяват до 2010 година да минат към по-добрата, използваща 13-нанометрови дупки. Това ще подобри плътността на записа в хард дисковете до 4 TB на квадратен инч.

03:44

Идеалният Vista PC се оказа... един iMac

Магазин в Милано продава Apple машина с Microsoft ОЕМ софтуер

Най-забележителната стока в италианския магазин Mondadori, Милано, е един Apple компютър с операционна система Windows Vista, разкри сайтът theinquirer.net.
Вместо да работи с фирмената Mac OS X, моделът iMac с 24-инчов плосък монитор е под управлението на чаканата тези дни от конвейера Windows Vista Ultimate Edition.
Машината поддържа пълно HD видео 1080p, работи с процесор за лаптопи Intel Merom, но твърдият й диск е за десктоп системи.
Цената на това творение е 1899 евро, след намаление със 100 евро.
Ето, че Mac компютри с Windows ОЕМ софтуер вече са реалност. Така на практика машините на Apple могат да изпълняват всичкия софтуер за РС.
Нещо повече, Apple iMac може да работи с Windows, но на едно стандартно РС не може да се пусне Mac OS X. Всъщност iMac с Vista се явява един добре проектиран РС, заключава theinquirer.

22:45

1 млрд. мобилни телефона продадени през 2006

Лидер на пазара остава Nokia, според проучване на IDC

Един милиард мобилни телефона са продадени в света през 2006 година, според последния доклад на компанията за проучвания и анализи IDC. Безпрецедентният резултат се дължи на ръста в нововъзникналите пазари, смятат експертите.
Продадените 1,02 милиарда хендсети през миналата година са с 22,5% повече от тези през 2005-та, когато доставчиците успяха да пласират 832 милиона устройства. Рекордът държат последните три месеца на 2006 г., през които са продадени 300 милиона мобилни телефона.
Основната причина за увеличените продажби е бумът на пазарите в азиатско-тихоокеанския регион, Централна и Източна Европа, Средния изток, Африка и Латинска Америка. Ръстът на продажбите в посочените региони изпреварва този на развитите пазари като Япония, Северна Америка и Западна Европа.
Лидер на световния пазар през 2006 година е Nokia, следвана от Motorola, Samsung, Sony Ericsson и LG Electronics, според данните на IDC. Въпреки внушителния ръст, някои от топ производителите отчитат спад в печалбите, отчитат анализаторите.

22:41

Intel тласка напред индустрията за безжични продукти

Очаква се ръст в продажбите на устройства по стандарта 802.11n. Производители като Acer и Asus пускат лаптопи с новата безжична технология

Ръст на пазара за безжични продукти очакват анализаторите, след като Intel обяви наскоро своите нови решения по проекто-стандарта 802.11n. Безжичната технология от следващо поколение за лаптопи Next-Gen Wireless-N ще насърчи производителите да вграждат нови модули 802.11n в своите продукти, в допълнение към досегашните 802.11b/g.
Компании от ранга на Acer и Asus ще пуснат в продажба в края на януари Wi-Fi лаптопи, съвместими с безжичната n-технология, твърди digitimes.com. Водещи ОЕМ доставчици като Foxconn Electronics ще започнат производство на безжични n-модули в големи количества през третото тримесечие на 2006 г.
В допълнение, инициативата на Intel "Connect with Centrino" и технологията Next-Gen Wireless-N ще стимулират търсенето на безжични точки за достъп (AP), рутери, шлюзове и други продукти, интегрирани в домашните устройства за забавление, според източници от индустрията.
Новата безжична карта Intel Wireless WiFi Link 4965AGN се базира на спецификациите в проекто-стандарта 802.11n Wi-Fi. В сравнение с досегашните решения на Intel, технологията предлага по-висока скорост и обхват, като в същото време намалява консумацията на лаптопа.
4965AGN е съвместима със съществуващите 802.11a/b/g продукти – карти, точки за достъп, рутери и други при скорост до 54Mbps. Новата карта обаче поддържа трансфер на данни при 300Mbps, съгласно n-стандарта. 4965AGN ще бъде част от новите Intel Centrino Duo лаптопи, които ще се предлагат с Windows Vista.

22:40

Тълпи от младежи търсят слава в Интернет

Бъдещи певци атакуват онлайн музикални конкурси

Кандидатите за участие в "Американски идол” (American Idol), които са пропуснали звездния си шанс в популярното телевизионно състезание за изпълнители, търсят своите 15 минути слава на друго място – онлайн.
Амбициозни певци от цяла Северна Америка на тълпи се насочват към онлайн музикални конкурси, които не изискват прослушвания, но могат да предложат награди и дори договори със звукозаписни компании.
Поради възрастовото ограничение за участие в "Американски идол” само на кандидати над 16 години, по-малките се включват в онлайн конкурса „Експериментален американски идол” (American Idol Underground), който е лицензиран от продуцентите на телевизионното шоу и предлага награда от 10 000 долара.
Според технологични анализатори онлайн конкурсите процъфтяват, поради достъпността на видео камерите и тенденцията към едно ново явление, което те наричат „отворена култура”, според Ройтерс. Както при други уеб сайтове с генерирано от потребители съдържание, кандидатите за слава просто изпращат своя аудио или видео клип и канят други потребители да гласуват за тях.
Друго предимство на онлайн конкурсите е, че певците могат да участват с оригинални композиции, а не да изпълняват песни от предварително избран списък, както е в телевизионния конкурс.
В допълнение към популярността и наградите, някои сайтове за музикални конкурси предлагат и договор с музикална компания. Такъв е конкурсът „Музикална нация” (Music Nation), който е спонсориран от Epic records, работила със звезди като Майкъл Джексън и Шакира.
От 29 януари ще стартира гласуването за кандидатите в конкурс, който ще продължи 15 седмици. Победителите в трите категории поп, рок и градска музика ще получат като награда договори с Epic Records.

22:38

Пускат нови центрове “едно гише” в София

МДААР даде компютри за районите “Изгрев” и “Триадица”

14 компютърни конфигурации предостави министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев на столичния кмет Бойко Борисов на церемония в петък.
Системите са предназначени за изграждане на центрове за обслужване на гражданите и бизнеса от типа „едно гише” в районите „Изгрев” и „Триадица”. Компютрите ще подпомогнат процеса на разкриване на девет нови центъра на територията на София, два от които ще бъдат открити веднага, благодарение на предоставената техника, съобщиха от МДААР.
"В последните няколко години Столичната община има доста голям напредък в изграждането на "едно гише", но много повече работа ни остава да свършим", каза министър Василев по време на срещата. Той напомни, че миналата година МДААР предостави компютри за развитието на електронното правителство на всички общини в страната.
В момента тече процесът на предоставяне на техника на районите на големите градове, информира още министърът.
Тези гишета означават реална борба с корупцията - на първо място, и улесняване на гражданите - на второ, коментира кметът на София Бойко Борисов.

22:30

Microsoft вече работи по Windows Vista SP1

С наближаването на 30 януари, за когато е планирано официалното пускане на пазара на новата операционна система на Microsoft - Windows Vista, стана ясно, че от компанията вече работят по първия Service Pack за нея. Представител на компанията коментира, че вече са набелязани основните неща, по които ще се работи. "Service Pack 1 за Windows Vista ще е обикновен Service Pack - ще съдържа различни ъпдейти по сигурността, промени по самата операционна система и нови подобрения. Едва ли ще бъдете изненадани с нещо по-различно от сегашните SP" добавя той. Специалисти напомнят, че Vista е вече 2 месеца сред бизнес потребителите и от тогава се чуха доста критични мнения и коментари. Те добавят, че SP1 за Windows XP се появи точно 11 месеца след официалното представяне на операционната система. От Microsoft коментират, че все още е рано да дадат точна дата за пускането на Windows Vista SP1, като единствено могат да уточнят, че това ще стане до края на 2007 година.

22:26

Samsung отваря онлайн музикален магазин

Заедно с официалното представяне на новите K3 и Y9 MP3 плеъри Samsung пусна най-новата си услуга - онлайн музикален магазин. Компанията се присъедини към десетките такива магазини, които предлагат лицензирани музикални файлове срещу малка такса. Магазинът разполага с 2.6 милиона песни, като според компанията доста от тях едва ли бихте намерили в други подобни магазини. Потребителите ще могат да си свалят отделни песни срещу 79 евроцента или да се абонират за неограничен брой сваляния срещу 15 евро на месец. Те ще могат запишат песните на CD или да ги прехвърлят автоматично на MP3-плеърите си с марка Samsung. Всички новозакупени плеъри идват с безплатен 7-дневен достъп до услугата.

22:25

PlayStation 3 в Европа от 23 март

Sony Computer Entertainment Europe обяви повече детайли за европейския старт на PlayStation 3, за който се знаеше само, че ще бъде през март. Конзолата ще се продава от 23 март на цена от 599 евро за 60GB вариант, като 20GB ще бъде предложен по-късно през годината. За старта в Европа ще бъдат осигурени 1 милион броя устройства и 30 игрови заглавия. Аксесоарите, които ще се продават след 23 март, са Sixaxis контролер (49.99 евро), Blu-ray дистанционно (24.99 евро), HDMI кабел (24.99 евро), AV кабел (16.99 евро), компонентен AV кабел (24.99 евро) и S-video кабел (16.99 евро). Припомняме, че продажбите на PS3 започнаха в Северна Америка на 17 ноември и до декември в региона бяха продадени 690 000 броя по данни на NPD. В Япония продажбите стартираха на 11 ноември и до декември бяха реализирани 470 000 броя.

22:25

Microsoft планира флаш-базиран Zune

Измина едва месец откакто Microsoft пусна своя мултимедиен плеър Zune на пазара, а компанията вечер работи по следващата версия на продукта. Според представители на компанията се очаква скоро да бъде представена олекотена версия на плеъра, която да не използва хард диск, а флаш базирана памет. Това ще намали цената на плеъра, което ще му позволи да е по-конкурентен на лидера на пазара Apple iPod Nano. Освен в паметта се очаква да бъде подобрена и Wi-Fi поддръжката на плеъра, което да улесни свалянето на музика, както и споделянето й с други устройства. Все още няма повече информация за характеристиките и цената на новата версия на Zune. Тя се очаква да се появи в края на 2007 година - точно за коледните празници.

22:22

Вече можете да си купите Athlon 64 X2 6000+

Изненадващо за всички AMD пусна на пазара най-новия си процесор малко по-рано от официално обявената дата. По думи на няколко от основните партньори на компанията от вчера можете да закупите Athlon 64 X2 6000+. Цената на 3.0 GHz-овия чип, чийто номер е ADX6000IAA6CZ, е $607 долара. Той е изработен по 90 nm технология, разполага с 2 ядра, 1 MB L2 кеш за всяко ядро и е почти идентичен с Athlon 64 FX-74, като единствената разлика е, че използва сокет AM2, а не сокет F (1207). От AMD все още не са обявили информацията на официалния си сайт, но се очаква това да стане още в понеделник.

22:17

Тегленето на пиратски филми в САЩ се удвои за една година

20 милиона американци редовно свалят филми от Интернет, установи ново проучване. Мнозинството от тях използват peer-to-peer сайтове, като броят им се е удвоил през 2006 г.

Докато филмовата индустрия се опитва да намери подходящия бизнес модел за интернет разпространение на своите продукти, едно ново проучване показва, че в САЩ расте броят на потребителите, които гледат свалени от мрежата филми на компютрите си.
Данните от проучването Digital Life America на компанията Solutions Research Group сочат, че 32 милиона американци на възраст 12+ (или 18% от онлайн населението на САЩ) са сваляли филми някога, от които 20 милиона го правят редовно. Мнозинството от тях (80%) използват само peer-to-peer сайтове за споделяне на информация. Техният брой се е удвоил между 2005 и 2006 година.
Компютърът се превръща от работно място в център на живот и забавление - 56% от потребителите гледат DVD на своето PC, установява проучването. Неразрешените сваляния на авторски филми от интернет обаче не се възприемат за сериозно нарушение.
Само 40% от анкетираните смятат непозволения даунлоуд за сериозно нарушение в сравнение със 78%, които вярват, че да вземеш DVD от магазина, без да си платиш, е наистина престъпление. Любопитно е, че 59% от американците смятат за много по-сериозно нарушение паркирането на алеята за пожарната.
„Наблюдава се „ефектът на Робин Худ” – повечето хора възприемат звездите и студиата, където те снимат, за достатъчно богати и затова не смятат, че свалянето на филми от интернет е нещо съществено,” коментира данните от проучването директорът на проекта Каан Игит.
„Настоящите сайтове за филмови услуги в интернет от типа "свали, за да притежаваш" (download to own) и новите, които идват на пазара, ще се наложи да предлагат по-голяма гъвкавост за употреба, подбор и по-ниски цени. Само така те ще могат да приобщят потребителите към своите услуги – в противен случай, споделянето на файлове ще продължи да процъфтява,” добави Игит.

03:00

Microsoft проверява нова уязвимост в Word

Symantec предупреди клиентите на своята услуга DeepSight

Microsoft проверява сведения за атаки срещу неотдавна открита дупка в приложението Word, съобщават от компанията. Хакерите, които успеят да я използват, могат да стартират изпълнение на зловреден код на "пробитата" система.
Към момента атаките през установената уязвимост са малко. Антивирусният гигант Symantec вече разпрати предупреждение до клиентите на услугата DeepSight. От компанията заявяват, че точният характер на проблема все още не е напълно ясен, но изпълнението на зловреден код в Word 2000 и Word 2003/XP е потвърдено.
Злонамерени лица могат да експлоатират уязвимостта, като накарат „жертвите“ си да отворят опасен Word файл. Ако атаката е успешна, хакерите получават възможност да изпълнят произволен код.
За да снижи риска от заплахата, Symantec препоръчва на потребителите да не отварят или приемат файлове от непроверени или непознати източници.

03:00

Хай-тек решение пази възрастни и болни хора

Интелигентна система отчита всяко (без)действие на самотните

Компанията Alarm.com , доставчик на безжични интерактивни системи за защита и мониторинг, обяви нов продукт, наречен “Решение за независим живот” (Independent Living Solution). Тази система дава възможност на семейства и патронажни служби да наблюдават дистанционно за безопасността и състоянието на възрастни или инвалиди, които живеят сами.
В допълнение към традиционната функционалност на системата за сигурност, Alarm.com предоставя едно постоянно включено сензорно наблюдение на действията. Именно то позволява на потребителите с помощта на компютър или портативно устройство да проверяват в реално време, през Интернет, състоянието на всички инсталирани в домовете на самотните хора сензори - за движение, за врати, прозорци и шкафове. Освен това потребителите могат да получават различни предупреждения – гласови, текстови или във вид на електронна поща в случай, че дадени сензори отчетат действия, които могат да бъдат индикатор за сериозен проблем като например отваряне на външната врата през нощта.
Ключова компонента на системата на Alarm.com е патентовата функция за мониторинг на липса на действие "Up & About". Тя предупреждава за случаи, когато цялата система, определен сензор или група от сензори не са отчели действия за определен период от време, което е сигнал, че обитателят на наблюдаваното жилище може би има проблем и се нуждае от помощ.
Тази уникална функция вече е спасила живота на бабата на Майкъл Котара от Калифорния. По неговите думи, когато сензорът за движение в банята на баба му не отчел активност за повече от половин ден, той се обадил на майка си. Тя отишла в дома на възрастната жена, за да провери дали всичко е наред. Оказало се, че бабата имала проблем с бъбреците, за който не споменала на близките си. Наложило се да я приемат в болница. Благодарение на ранното откриване на този проблем с помощта на Alarm.com , възрастната жена се възстановила бързо.
Alarm.com предоставя на самотните хора възможността сами да поискат помощ с натискане на бутона на безжичен паник сензор, който се инсталира в близост до потенциално опасни места като вани и душове или пък се носи на китката или на врата. Паник сензорите позволяват на потребителите в спешни случаи да изпратят незабавен сигнал за помощ до списък от хора и по избор до централна система за наблюдение.
Системата на Alarm.com може да се окаже изключително полезна, дори за най-здравите самотни хора, в случай на неочакван инцидент от рода на подхлъзване в банята или падане по стълби. По думите на един от вицепрезидентите на компанията, системата е уникална със способността си да предупреди приятели, близки роднини и професионални служби за грижи за възрастни и болни самотни хора при откриване на аномалия в ежедневното им поведение. От друга страна, тя дава на самотните хора успокоението, че някой следи за тяхната безопасност, при това без наличието на видео камери или постоянно присъствие на друг човек в жилището им.

02:59

Dell пусна 5 нови монитора на пазара в Европа


Атакува евтиния сегмент с 19-инчов LCD за 266 евро!
Производителят на компютри и периферия Dell прибави нови пет монитора с плоски панели към своето портфолио от продукти за потребителите в EMEA региона (Европа Близкия изток и Африка). Моделите UltraSharp 3007WFP-HC, UltraSharp 2707WFP, Dell E228WFP, SE177FP и SE197FP са подходящи за широка аудитория – от геймъри и мултимедийни ентусиасти до потребители с по-скромен бюджет.
Мониторът UltraSharp 2707WFP е първият 27-инчов широкоекранен монитор на Dell с 92% цветен диапазон. Поддържа резолюция 1920 x 1200 (WUXGA), а времето за реакция е до 6 милисекунди при контраст 1000:1.
UltraSharp 3007WFP-HC предлага 92% цветен диапазон с W-CCFL (широка студена катодна флуоресцентна светлина), който прави цветовете на дисплея по-ярки и превръща игрите в истинско преживяване. Моделът поддържа резолюция 2560 x 1600 (WQXGA) и има време за реакция до 8 милисекунди.
E228WFP на Dell е с диаметър 22 инча, време за реакция до 5 милисекунди, контраст 800:1 и максимална резолюция от 1680 x 1050 (WSXGA+). Този модел предлага на потребителя удобството да преглежда страници от Интернет или от документи една до друга.
Последните две от новите предложения на Dell са 17-инчовият LCD SE177FP и 19-инчовият SE197FP. Освен подобрените характеристики и улеснената употреба, двата монитора се предлагат на цени от 226 евро, което ги превръща в подходящ избор за потребителите с ограничен бюджет.

02:58

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank