News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Intel ще улеснява управлението на РС-тата

Разработва нови технологии, съвместими с решения на Microsoft

Intel разкри детайли за нова технология за управление на десктоп компютри, която ще работи съвместно със Systems Center на Microsoft и актуалните стандарти в тази област. Целта е да бъдат улеснени системните администратори в управлението на сигурността и контрола на разходите за поддръжка на компютрите.
Идеята на Intel ще бъде реализирана със следващото поколение десктоп процесори Intel vPro, известни с кодовото име Weybridge, както и в платформите за лаптопи Santa Rosa Centrino. Сътрудничеството с Microsoft ще помогне за защитата на десктоп системите срещу заразяване или разпространяване на злонамерен код и ще улесни управлението на крайните потребителски системи, твърдят от Intel, цитирани в informationweek.com.
Продуктите System Center Operations Manager 2007 и System Center Essentials 2007 на Microsoft събират и анализират данни за производителността на компютрите, като така улесняват системните администратори в отдалечената поддръжка на крайните потребителски системи.
VPro и Centrino процесорите на Intel, от своя страна, поддържат стандарта WS-MAN (Web Services Management) на DMTF (Desktop Management Task Force), който ще позволи решения от компании като Microsoft по-лесно да управляват системи, базирани на Intel.
Мобилните процесори Santa Rosa Centrino ще бъдат пуснати на пазара през второто тримесечие на тази година. Процесорите Weybridge vPro се очакват през втората половина на годината.

01:50

Оценяват инфлация по мобилно потребление

DVD и броколи в потребителската кошница

Потребителската кошница, по цените в която се определят официалните данни за инфлацията във Великобритания, вече включва и мобилно съдържание, цифрово радио, презаписваеми DVD и ред други подобни стоки.
В съобщение до медиите, Националната статистическа служба (Office for National Statistics) аргументира решението с факта, че жителите на страната изразходват все повече средства за технологичните джаджи и услугите, свързани с тях.
Съдържанието на потребителската кошница от 650 стоки и услуги във Великобритания се променя всяка година. Освен дигиталните продукти, в нея влизат например четка за зъби и броколи.
От друга страна, от кошницата са отстранени продукти като видео плеъри по формата VHS, слънчеви очила, детски и мъжки боти.
През миналата година в потребителската кошница беше добавен... котлет по киевски. Отпаднаха от списъка обаче CD плеърите, като мястото им се зае от MP3 устройствата.
За да определя по-точно инфлацията, всеки месец ONS анализира цените в различни магазини. За да се състави кошницата от 650 продукта и услуги, във Великобритания изследват 120 хиляди цени.

01:49

Dell разгръща агресивни планове в Китай

Пуска евтин РС за местния пазар, ще строи нов завод

Гигантът Dell представи икономичен персонален компютър, предназначен за Китай, най-бързо разрастващия се пазар на компанията. Марковото PC ще струва между 335$ и 520$, според източници от компанията.
По-рано този месец Dell съобщи за сериозно намаление на печалбата си, а приходите на компанията паднаха по-ниско от очакванията на Уол Стрийт. От гиганта уточниха, че са очаквали намаление на ръста и печалбата си, което се дължи на големите разходи, които компанията прави, за да възроди бизнеса си.
Dell загуби пазарен дял за сметка на HP през четвъртото тримесечие на 2006 и през януари тази година. В Китай компаниата е трета след местния лидер Lenovo и Founder Technology.
Йорк Ли, шеф на производството на Dell в Китай, каза пред Ройтерс миналия месец, че очакват продукцията за местни продажби да продължи да нараства в краткосрочен план. Това ще позволи на Dell да построи още един завод в страната до няколко години.

01:49

Yahoo готви мобилна услуга за локално търсене

Един клик ще дава на потребителя точен отговор

Yahoo наскоро разкри нова технология за търсене в Интернет, който ще позволи на потребителите на мобилни телефони да получават възможно най-точни отговори за търсенето си на местно ниво. Интернет компанията се надява, че този ход ще я изведе на първа позиция пред нейния основен конкурент Google.
Възможностите за търсене ще бъдат имплементирани във всеки мобилен телефон, който има интернет браузър. Повече от 85% от мобилните потребители ще могат да използват услугата Yahoo oneSearch, твърдят от компанията.
Yahoo! Go oneSearch е създадена така, че когато потребителите търсят нещо конкретно, да получават незабавен отговор с едно кликване. От Yahoo смятат, че повечето потребители търсят в Интернет неща, свързани с мястото, където се намират, а не от национално или международно значение.
Услугата, която доставя на потребителите ясен резултат от търсенето, а не списък с уеб връзки, ще бъде пусната в САЩ, а по-късно през годината и на избрани международни пазари.
И мобилните доставчици, и интернет компаниите използват нарастващата популярност на мобилните телефони, която идва с възможностите за използване на уеб браузъри. Имейлите, онлайн картите, навигацията и други подобни услуги стават все по-разпространени сред мобилното поколение.

01:48

Sun наема създателя на Debian Linux

Назначението на Иън Мърдок е брилянтно, но и спорно

Иън Мърдок, създател на дистрибуцията Debian Linux, напуска поста си на CTO в наскоро формираната Linux фондация, за да отиде да работи в Sun. Като бивш член на борда на фондацията и ръководител на инициативата Linux Standard Base (LSB), Мърдок е именит и влиятелен член на общността на софтуера с отворен код.
Решението на Sun да вземе на работа Мърдок съвпада с наскорошните усилия на компанията да увеличи прозрачността си и да се интегрира по-добре в общността на отворения код. Макар и да напуска Linux Foundation, Мърдок смята да запази позицията си на ръководител на LSB и посочва, цитиран от arstechnica.com, че Sun е член на Linux Foudation.
Ръководителят на отдела за отворен софтуер на Sun, Симон Филипс, описва решението за наемането на Мърдок като брилянтно и спорно, но и като логична следваща стъпка за компанията. Като нов шеф по операционни платформи в Sun, Мърдок е отговорен за изготвяне на стратегии за развитие на Sun Solaris и GNU/Linux.
Решението на Sun да наеме Мърдок раздели критиките на два лагера. Някои анализатори изразяват скептицизъм, смятайки, че е трябвало някой от OpenSolaris общността да бъде повишен на този пост, а не външен човек, който не е запознат с проекта.

01:48

Хай-тек мания вкара британец в затвора

Финансов шеф краде милион лири за колекция от е-джаджи

Скъпо струващо хоби вкара 50-годишен мъж в затвора. Стивън Незертон, финансов директор на компанията AarhusKarlshamn, която произвежда растително масло, беше уличен в кражба на почти милион лири стерлинги.
Това става ясно в хода на одиторската проверка, съобщава Таймс. По време на обиска обаче полицията не е открила у Незертон нито спортни машини, нито яхти, нито налични големи суми от пари.
Финансовият директор е потрошил откраднатите 848 хиляди лири за нови електронни джаджи, плазмени екрани и компютри, както и за CD/DVD дискове за своята колекция.
Стивън Незертон е признат за виновен за 30 кражби, извършени в периода от 1996 до 2004 година и е осъден на 3,5 години затвор.
Съпругата на финансовия директор пък е осъдена на 200 часа обществено полезен труд. Тя е обвинена в един от случаите за прахосване на средствата на компанията.

01:47

31% от хакерските атаки идват от САЩ

Нов доклад на Symantec рисува мрачна картина

В началото на 21-и век САЩ са столицата на царството на компютърните атаки. Хакерите са добили силата на международни престъпни организации, а всеки може да си закупи краден номер на кредитна карта за 1$ или цяла нова самоличност за само 14$.
Тези данни могат да приличат на роман за научна фантастика, но за съжаление са реалност, според новия доклад по сигурността на Symantec, който беше оповестен в понеделник и обхваща последните шест месеца на 2006 година.
Докладът Internet Security Threat Report, издаван два пъти годишно от компютърната фирма за сигурност, рисува много мрачна картина. „Хакерите в момента подобряват все повече своите методи и обединяват своите средства, за да създадат глобални мрежи, които да поддържат координирани криминални действия”, се съобщава в доклада.
И докато скорошен доклад на конкурента на Symantec McAfee показа, че интернет домейните на Румъния, Русия и малкото островче Токело са сред най-рисковите, що се отнася до хакерски атаки, докладът на Symantec разкрива, че САЩ са източник на около 31% от цялата злонамерена компютърна дейност в световен мащаб. Китай и Германия са само с по 7%.
По отношение на сървърите, използвани за закупуване или продаване на крадена персонална информация, 51% са локализирани в САЩ.
В повечето области, изследвани от доклада, ситуацията се влошава чувствително. Близо с 30% са се увеличили компютрите, които са част от бот мрежи, в сравнение с първите шест месеца на 2006 година. Троянските коне могат да превземат компютъра, без дори потребителят да заподозре нещо, превръщайки го в зомби машина, използвана за изпомпване на спам, пускане на "denial-of-service" атаки или участие в други престъпни дейности, задавани дистанционно от хакерите.
За периода, който обхваща докладът, средно на ден е имало по 64000 активни бот компютри, като най-висок е бил броят им в Китай.
Ако потребителите са си мислили, че спамът нараства, то не са се объркали. Спамът е достигнал 59% от целия имейл трафик, се казва в доклада, което е увеличение с 5% в сравнение с първата половина на 2006 година.
И може би най-обезпокояващ е фактът, че троянските коне заемат 45% в топ 50 на злонамерените софтуерни приложения. В сравнение с първите шест месеца на 2006, увеличението е 23%.
И както гърците се скрили в дървения кон, за да влезнат в Троя, злонамереният софтуер обикновено се крие в на пръв поглед безвреден софтуер, но после отваря задна врата към компютъра, давайки на хакера контрол на различни нива върху инфектирания компютър.
Троянските коне в доклада са едни от най-опасните сред своя вид. Те имат способността да зареждат софтуер, който може да записва всяко натискане на бутон от клавиатурата и да предава пароли или друга лична информация на престъпниците, отговорни за създаването на софтуера.
Практиката за използване на фишинг, която се е увеличила с 6% за вторите шест месеца на 2006, показва, че средно на ден са изпращани по 1000 уникални съобщения. Около 46% от всички познати фишинг сайтове са локализирани в САЩ. Фишингът представлява изпращане на измамен имейл, който се опитва да подлъже получателя да посети на пръв поглед легитимен сайт с цел да бъдат откраднати пароли или друга конфиденциална информация.
Любопитно е, че някои хакери спазват работната седмица, а през събота и неделя си почиват. През уикенда се забелязва намаление с 27% на фишинг съобщенията в сравнение с работните дни.
Необичайно може би в сравнение с другите данни, докладът съобщава за намаляване на злонамерения код от типа червей. От 75% от заплахите със злонамерен код през първите шест месеца на 2006, червеите са намалели до 52% през втората половина на миналата година. Червеите се самокопират. Те са злонамерен софтуер, който не изисква намесата на потребителя, за да се разпространи в компютъра.
Докладът разкрива, че някои софтуери са по-малко уязвими за атаки от други. Сред браузърите, например, тези на Mozilla са най-малко уязвимите.

01:47

Китайски хакери крадат геймърски самоличности

Целта е продажбата им на по-малко опитни играчи

Китай се превърна в световен център за вируси, фишинг измами и ботнети. Според последния доклад на Symamtec, Китай се намира на второ място след Съединените щати, когато става въпрос за държави с най-високи нива на зловредна кибер активност.
Между 1 юли и края на изминалата 2006 година, в сметката на САЩ влизат 31% от зловредната активност, Китай са се отчели с 10% от нея, а на трето място се нарежда Германия с 7%.
Когато обаче стане въпрос за ботнетове, Китай излиза на първа позиция, следван от Съединените щати, според експертите на Symantec. Китайските хакери са използвали най-много "zero-day" експлойти срещу правителствени мишени.
Половината от 8-те милиона онлайн геймъри са от Китай, според Symamtec. С толкова висока гейм активност не е никак чудно, че е възникнал нов пазар от хора, търсещи да купят самоличността на успешни геймъри. Информацията, придобивана от геймърите, е в учудващо голми количества, като основният фокус пада върху хора, играещи Lineage и World of Warcraft.
Целите на хакерите спрямо онлайн играчите са две. Част от тях са се насочили към банковите акаунти на запалените играчи, докато друго хакерско съсловие се е ориентирало към високите резултати на играчите с цел кражба на тяхната онлайн идентичност и продажбата й на по-малко опитни играчи.

01:46

Задържаха огромна пратка фалшиви стоки

Това е най-голямата акция след приемането ни в ЕС

Най-голямото задържане на фалшификати на маркови стоки, осъществено от служители на Агенция Митници след приемането на България в Европейския съюз, беше извършено вчера на пункт Капитан Андреево.
Ако стоките бяха допуснати на територията на ЕС, нанесените вреди както на правоносителите, така и на държавите - членки от неплатени данъци и такси биха били много сериозни, каза в специално изявление Велизар Соколов, управител на АРСИС Консултинг - юридически представител за България на притежателите на марки Адидас, Найки, Пума и др.
“Днешната акция показва, че българската държава стриктно прилага изискванията на европейското законодателство в областта на защитата на интелектуалната собственост, и в частност на Закона за марките и географските означения и Регламент 1383/03, предвиждащи задържане на стоки, за които има съмнение, че нарушават права върху интелектуална собственост”, коментира Соколов.
“България има намерение наистина да бъде равноправен член на съюза, който съзнава особеното си значение на външна граница на ЕС и максимално ще ограничава достъпа на стоки, които накърняват нечии права”, добави той.
В българското законодателство и в законодателството на ЕС се съдържат достатъчно мерки – наказателни, граждански и административни, с които може ефективно да се въздейства на нарушителите на права от областта на интелектуалната собственост.
“Все още обаче има какво да се желае в областта на правоприлагането. Надявам се, че в конкретния случай компетентните органи ще положат всички усилия деянието да не остане несанкционирано”, завърши Велизар Соколов.

01:46

Google обмисля как да участва в мобилния бизнес

Компанията не планира обаче да произвежда телефони

Технологичната преса се напълни със слухове и дори снимки на евентуален мобилен телефон, произведен от Google. В отделни изявления обаче на двама ръководители на компанията се казва, че Google няма планове да става производител на мобилни телефони.
Според Ричард Кимбър, изпълнителен директор на Google за Югоизточна Азия, понастоящем компанията се е фокусирала върху приложения за мобилни телефони, а не върху самия хардуер. Той допълва пред австралийско издание, че Google има голямо желание да намери начин да интегрира своята технология за търсене и други приложения във всички мобилни устройства.
Винтън Сърф, един от основателите на Интернет и силно ангажиран с Google, казва, че компанията е много заинтересована да стане част от разрастващия се мобилен сектор и освен това се интересува живо и от платформите, които другите създават.
Според лондонската фирма за проучвания Understanding & Solutions, всичко, което Google прави, ще бъде свързано с услуги и софтуер. Google би могла да се замеси в проект за телефон, създаден чрез сътрудничество между нея и друга компания, но самата тя да произвежда телефони изглежда много малко вероятно.
Основната цел на Google е да накара хората да използват услугите й на мобилните си телефони толкова, колкото вече го правят в интернет, смятат анализаторите от Understanding & Solutions. Предизвикателството е, че мобилната среда е все още много различна от онлайн преживяването. Това означава, че Google ще трябва да намери начин да приспособи своите онлайн услуги и софтуер към тази среда.
Трите фактора, които движат в момента мобилния пазар, са търсене, рекламен бизнес и потребителски избор. Това е добра възможност за Google, защото в мобилната среда търсенето не е толкова лесно.
Никой не иска да преминава през множество кликвания, за да стигне до желаното съдържание. Така че повечето приложения за мобилно търсене се намират в оградената от уеб сайта на доставчика среда. Но потребителите искат да имат достъп до по-обширна информация. С по-добрата технология за мобилно търсене идва и възможността за рекламен бизнес на местно ниво, който е една от златните възможности в мобилния сектор.
Приходите от реклама в мобилния сектор са нищожни засега, но те могат значително да се повишат в дългосрочен план. Основният проблем е, че потребителите не обичат да получават реклами на телефона си, посочват от Understanding & Solutions.
Истинската движеща сила в мобилните комуникации в момента е изборът на потребителите за това как и къде да осъществяват достъп до своята информация. А това е област, където Google показа много сила онлайн. Все още е рано да се каже как ще се развият нещата, но известен брой компании, включително Google, тръсят начин да разширят потребителския избор и да увеличат стойността на услугата.

01:44

Кадрови рокади в Motorola след по-слаби от очакваните резултати

Представянето на втория по големина производител в бизнеса с мобилни телефони продължава да бъде недопустимо, признава Едуард Зандер, CEO на компанията

През седмицата Motorola понижи прогнозата си за приходите и печалбите за първото тримесечие, в резултат на неочаквано рязко намаляване в продажбите на мобилни телефони. Това влошаване накара компанията да обяви, че ще направи основни промени сред управленските си кадри.
Вторият по големина производител на хендсети в света ще уволни своя финансов директор Дейвид Девоншайър, който ще бъде заместен на поста от Томас Мередит. От президент на корпоративния бизнес Грег Браун зае длъжността на главен оперативен директор на Motorola.
Представянето на Motorola в бизнеса с мобилни устройства продължава да бъде недопустимо, признава Едуард Зандер, председател и главен изпълнителен директор на Motorola, в свое изявление, цитирано от informationweek.com. Според него, компанията е длъжна да възстанови печалбата си от мобилни телефони.
След обстоен преглед и последвалите промени на управленско ниво, в Motorola преценяват, че за да върнат бизнеса си на едно допустимо ниво, ще са им нужни повече време и усилия.
Компанията намали очакванията си продажби през първото тримесечие до $9.2 - $9.3 милиарда. Първоначално Motorola предвиждаше продажби на стойност между $10.4 - $10.6 милиарда. Компанията очаква намаление на дела си на пазара между 7% и 9%.
В загубите се включват и разходи за поглъщания, свързани със закупуване на компаниите Symbol Technologies, Good Technology и Netopia. Освен това в загубите влизат и разходи, породени от временните уволнения на 3500 работници.
Проблемите на Motorola идват от ценовата конкуренция, като това е най-видимо на пазара за мобилни устройства от нисък клас. От друга страна, сериозни проблеми се пораждат и от закъснението на продуктовата линия на компанията за клетъчни телефони от висок клас, които работят с високоскоростни мрежи.
Motorola очаква нейният бизнес за мобилни телефони да понесе оперативни загуби за първото тримесечие. Компанията смята да пусне резултатите от тримесечието на 18 април.
Общо за цялата година Motorola очаква продажбите и оперативния кеш поток да бъдат значително под първоначалните прогнози. Все пак компанията предвижда, че ще завърши с печалба годината и ще генерира положителен оперативен паричен поток. Motorola очаква нейното подразделение за хендсети да се възстанови през втората половина на годината и да завърши 2007 с печалба.
Ревизирайки предвижданията си, Motorola, ще увеличи своята 36-месечна програма за обратно закупуване на акции, която започна през юли, от $4.5 милиарда на $7.5$ милиарда.

01:43

Шок: GSM-и опекоха яйце за 2 часа

Експеримент на Нова телевизия разкри жестока истина

Два мобилни телефона опекоха яйце, поставено между тях. Това показа тази сутрин Нова телевизия в предаването “Здравей, България!”.
Опитът е извършен в присъствието на четирима души и е протоколиран. Идеята идва от разгласения подобен експеримент, направен от руснаци.
Участниците в експеримента, извършен в сряда, поставиха мобилни телефони от двете страни на сурово яйце и инициираха връзка между тях. След около един час яйцето се затопли, разказа репортерка на Нова телевизия.
При отваряне на яйцето след още един час, то изглеждаше приятно сварено, полу-рохко, показа репортажът. При руския експеримент опичането е станало дори по-бързо – само за един час.
“Миришеше по-скоро на пърлено”, заяви в ефира участничка в експеримента.
GSM излъчва микровълни, каза доц. Мишел Израел от Националния център по опазване на общественото здраве, който бе поканен в студиото да коментира експеримента.
“Излъчването е вредно за човека, защото е изкуствено. Микровълните загряват водните молекули на тъканите, като степента зависи от мощността на телефона. Покачване с над един градус се счита за опасно, а при продължителен разговор температурата може да се повиши с повече. Загряването на тъканите трябва да се разсее, което поставя организма в стрес и може да предизвика сериозни промени във вегетативната нервна система. За децата е по-опасно”, коментира Мишел Израел.
Той препоръча на потребителите да държат телефона далеч от ухото, когато набират номер, защото тогава излъчването е най-голямо. След осъществяване на връзката, по време на провеждане на разговора, излъчването намалява с около 100 пъти.
Eкспертът посъветва потребителите да говорят по-кратко и по-рядко. Освен това за препоръчване е да ползват хендсфри.
“Опитваме се да въведем чрез Министерство на здравеопазването наредба за използване на електромагнитната енергия. Тя включва и секция с предупреждения при използване на GSM-те, в която ще се изисква от доставчиците да посочват излъчваната енергия и каква част от нея се поглъща от човека. Предлагаме шофьорите въобще да не ползват GSM-и, да се въведат ограничения по време и само за разговори, и да не се използват телефоните за игри и други забавления”, каза още Мишел Израел.
На въпрос на зрител опасни ли са микровълновите печки, експертът поясни, че няма вреда от тях, както и че самото яйце, сварено от двата телефона, не е вредно. Антените на мобилните оператори обаче облъчват 24 часа в денонощието, за съжаление, поясни Мишел Израел в отговор на въпрос от друг зрител.
Същевременно, анкета на Нова телевизия установи, че 78% от зрителите не искат да се забранят GSM-те в училище.

01:43

Нов троянец краде конфиденциални данни

PandaLabs предупреди потребителите за LdPinch.ZO

Експерти от PandaLabs предупреждават потребителите за разпространението на нов троянец - LdPinch.ZO. Зловредната програма е разработена с цел кражба на лична информация.
LdPinch.ZO се разпространява по два начина - като прикачен файл към електронната поща или посредством сваляне на съдържание от съмнителни ресурси. При активирането му, той показва картинки със сексуално съдържание. Същевременно троянецът копира свои файлове в системата, които имат за цел да съберат различни потребителски пароли и друга лична информация.
LdPinch.ZO събира информацията от уеб браузъри (FireFox, Mozilla, Internet Explorer...), FTP-клиенти ( CuteFTP, SmartFTP...) и други. Впоследствие троянецът изпраща данните на своя създател с помощта на електронна поща.
Програмата позволява на атакуващия да компрометира машината и да я управлява отдалечено. Освен това троянецът имитира „цъкане“ на OK при съобщение от защитната стена, предупреждаващо потребителя за подозрителна Интернет връзка.
Луис Коронс, технически директор в PandaLabs, предупреди, че корпоративният шпионаж е една от множеството възможности за употреба на новия троянец, тъй като компаниите съхраняват конфиденциална информация на техните компютри или имейл акаунти. Чрез открития зловреден код кибер престъпниците могат да получат тази информация и впоследствие да я използват за свои нужди или да я продадат.

01:42

Създадоха вечна настолна USB лампа

Използва светодиоди и струва само 8 долара

Информация за нова лампа с интерфейс USB, която не изгаря никога, се появи в интернет.
Поставена на бюрото, компактната USB Desk Lamp, висока 23 сантиметра, изглежда симпатично и не пречи на работата. Лампата се захранва от USB, т.е. не е необходим контакт за нейното включване, съобщава pcnews.ru.
Но най-важното, нощните птици могат да са напълно спокойни, че лампата може да изгори в най-неподходящия момент. USB Desk Lamp използва светодиоди като източници на светлина.
Приятна особеност на лампата е бутонът за включване/изключване. Това ще спести на потребителите навеждането под или до бюрото, когато там е разположен настолният компютър, за да изключат лампата.
И накрая, цената е напълно приемлива. Лампата струва само 8 долара в он-лайн магазина www.vat19.com.

01:41

Бил Гейтс получава чак сега диплома от Харвард

Това става 32 години след напускането на университета

Основателят на Microsoft и най-богат човек в света Бил Гейтс ще получи скоро диплома от Харвард.
Според USA Today, това ще стане през юни 2007-ма, 32 години след като Гейтс беше отчислен от престижния университет. Ще дадат на Бил свидетелство за завършен Харвард по време на 356-та церемония по връчване на дипломи.
Ръководството на университета е решило да издаде диплома на милиардера, заради особените му заслуги в разработката на програмни продукти, както и във връзка с неговата благотворителна дейност.
Бил Гейтс постъпва в Харвард през 1973 година. Той обаче много силно се увлича по компютрите и след две години основава компанията Micro-Soft (по-късно става Microsoft).
Така Гейтс решава да прекрати обучението си в Харвард и се посвещава изцяло на програмирането.

01:41

Ще сертифицират етичните хакери

На всеки 3 години ще полагат писмени и практически изпити

От 1 април ще заработи система за сертифициране на... етични хакери, съобщава computing.co.uk. За такива се приемат специалистите, които се занимават с проверка на уязвимостта на фирмените компютърни мрежи.
Зад инициативата стои съветът на регистрираните етични тестери на сигурността (Crest), като целта е да се повиши репутацията на специалистите в областта на сигурността.
Пол Висидис, член на комитета за управление на дейността на Crest, смята, че сертификацията се явява необходим атрибут за компаниите от сектора на сигурността, където се изисква много високо ниво на доверие.
На нашите клиенти е необходима скала, по която да могат да определят кой е по-добър, добавя Висидис.
За да притежават сертификата, на всеки три години етичните хакери трябва да полагат писмени и практически изпити.

01:40

Следваща ОС на Apple ще поддържа Vista

Leopard излиза през октомври с вграден BootCamp софтуер

Очакваше се Apple да пусне своята операционна система от следващо поколение Leopard през април, но това изглежда няма да се случи.
Според източници от индустрията, на които се позовава digitimes.com, дебютът на новата ОС се отлага за октомври.
Причината за закъснението с няколко месеца на са проблеми с дизайна на системата, е желанието на Apple да осигури поддръжка на Windows Vista в Leopard чрез интегрирана версия на своя софтуер Boot Camp.
Това е приложение, което и в момента се използва за инсталиране на Windows XP на компютри с операционна система на Apple.
Компанията се надява, че поддържайки Vista в новата ОС, ще успее да вземе по-голям дял от пазара, коментират анализатори.
Ако Leopard поддържа само Windows XP, шансовете на операционната система да привлече повече Windows потребители да си купят Apple компютри намаляват.

01:40

TDK пуска записваеми оптични дискове Blu-ray

Идват с капацитет 25 гигабайта и цена 25 долара

Компанията TDK обяви, че стартира производството на записваеми оптични дискове по формата Blu-ray, съобщи pcnews.ru.
Новите носители с капацитет до 25GB използват фирмената технология с повишен срок на действие Durabis. Специален защитен слой възпрепятства възникването на статически заряд върху повърхността на диска.
Друга особеност на дисковете TDK Blu-ray е възможността за нанасяне на изображения върху външна им повърхност.
Носителите са достъпни в два варианта. Моделите BD-R25PWX25CB имат матово покритие, а за печат върху тях могат да се използват струйни принтери. Вторият тип, BD-R25THX25CB, предлагат гланцова повърхност и са предназначени за използване в устройства с термопечат.
Дисковете TDK Blu-ray струват 25 долара на американския пазар.
TDK е член на съвета на директорите на асоциацията Blu-ray Disc, която си поставя за цел до три години да измести напълно от пазара конкурентния формат HD DVD.
По брой на продадените устройства, Blu-ray изпреварва HD DVD в световен мащаб. Пет от на осемте най-големи холивудски студия подкрепят Blu-ray. От друга страна, HD DVD се поддържа от гигантите Microsoft и Toshiba и освен това цената на HD DVD е по-ниска от тази на Blu-ray.

01:39

Хора с увреждания ще работят като уебдизайнери

Трима души вече са назначени във варненски фирми

Хора с увреждания получиха договори за работа като уебдизайнери във варненски фирми за компютърен софтуер, съобщи ДАИТС. Това стана на официалното закриване на втория етап от експертен курс по базови компютърни умения за хора с увреждания към проекта “иЦентър”-Варна.
Йордан Михайлов, Анелия Димитрова и Недялко Атанасов намериха професионална реализация след завършване на обучението.
Курсът започна през декември и протече в два етапа, като успоредно с тях се изучаваше на мултимедиен английски език. Вторият етап – обучението за уебдизайнери - е пилотен проект и се провежда за пръв път във Варна.
Преди началото на курса е потърсено съдействието на Регионална дирекция “Социално подпомагане”, от която са предоставили и списък с подходящите да се обучават.
Предварително са съгласувани и изискванията на компютърните фирми, които наемат курсистите, за да може обучението да бъде напълно ефективно.

01:39

Бивш губернатор призна за среща с извънземни

Файв Саймингтон се боял да каже истината през 1997

Бившият губернатор на Аризона Файв Саймингтон потвърди, че загадъчните огньове, които се появиха в небето над Феникс на 13 март 1997 година, всъщност са били огньове от кораби на космически пришълци, съобщи Arizona Daily Star.
Корабът е бил огромен, по думите на Саймингтон. Просто почувствах, че е извънземен, обяснява той.
Като летец, Самингтън твърди, че познава почти всяка летателна машина. А тази е била по-голяма от всички, които някога е виждал. Явлението си остава една голяма загадка, споделя бившият губернатор и се учудва защо някои се присмиват над този случай.
Саймингтон заемаше поста губернатор на Аризона от 1990 до септември 1997 година. По време на появата на необичайните огньове той опроверга и сам се присмя на слуховете за НЛО.
През юни 1997 година Саймингтон даде пресконференция, на която демонстрира пред журналистите арестуван "пришелец" с очи на насекомо. Когато Саймингтон свали маската от него, всички присъстващи видяха главата на шефа на администрацията на губернатора.
Сега Саймингтон твърди, че е прикривал истината за пришълците, опасявайки се от паника сред населението.
Официална версия, обясняваща появяването на огньовете в небето над Феникс, предложиха американските военно-въздушни сили. По твърденията на военните, по време на тренировъчен полет самолет A-10 Warthog е пуснал сигнални ракети, които бавно са падали и изгаряли.

01:38

Sony извозва с таксита купувачи на PlayStation 3

Дава безплатно HD телевизори на първите клиенти в Лондон

След няколко отлагания, Sony най-сетне пусна PlayStation 3 на европейския пазар. Новата конзола за игри се продава на Стария континент за €599.
Към момента производителят Sony е способен да достави 1 милион броя от конзолата за потребителите в Европа.
Първите 100 купувачи в лондонския Virgin Megastore извадиха луд късмет. Всеки от тях получи като подарък 46-инчов HD телевизор, струващ иначе 2500 лири.
Sony омая клиентите на хипермаркета, като им осигури и безплатно такси, за да транспортират по-сигурно своите нови PS3 до домовете си.
Щедрите бонуси на японския гигант вероятно са продиктувани от изоставането от конкурента Nintendo, който направи фурор в САЩ с конзолата Wii.
Според Sony, европейският дебют на PS3 е по-силен от този на PS2, но по-генерални оценки ще могат да се правят след няколко месеца.

01:37

Лаптоп „чудовище” с 600GB атакува геймърите

Phantom тежи 5,5 кг и работи с 2 графични адаптера

Свръхмощен 5,5-килограмов лаптоп създаде компанията Eurocom. Нейният D900C Phаntom поддържа 600-гигабайта в RAID масив, използва процесор Intel Core 2 Extreme и 1066MHz предна шина.
Машината се предлага с 2 GB оперативна памет и два графични адаптера Nvidia GeForce Go 7950 GTX в режим SLI. Що се отнася до дисплея, Phantom предоставя 17-инчов TFT с резолюция WUXGA 1920 х 1200.
С тази ултра конфигурация Eurocom ще атакува заклетите геймъри, търсещи все повече мощ. Компанията ще пусне и вариант на своя Phantom с графичен адаптер Nvidia Quadro FX 2500M, предназначен за дизайнери.
По отношение на комуникациите, D900C осигурява безжичните възможности Bluetooth и WiFi 802.11a/b/g. В лаптопа “чудовище” е вграден и HDTV тунер за приемане на телевизионен сигнал с висока резолюция.
Компютърът, претендиращ да бъде ноутбук, тежи 5,5 килограма и има размери 40,1 х 30,2 х 5,5 сантиметра. Батерията може да поддържа най-много един час автономна работа на лаптопа.
Засега още не е известна цената на Phantom D900C, очакван на пазара на 30 април.

01:37

Учени създадоха FPGA суперкомпютър

Обещават ниска консумация и по-висока производителност

Учени от университета в Единбург са разработили по-икономични и по-бързи чипове за суперкомпютри.
Новите процесори са десет пъти по-ефективни по отношение на консумацията на енергия и 300 пъти по-производителни спрямо традиционните им аналози, твърдят разработчиците, цитирани от pcnews.ru.
Чиповете се базират на технология с програмируема вентилна матрица - FPGA (Field Programmable Gate Array) и са предназначени за решаване на крайно специфични задачи.
Въпреки предимствата по отношение на консумация и производителност, засега разработчиците не съобщават за възможностите за комерсиална употреба на новите чипове.
Приложението им вероятно ще бъде ограничено само в тесни области, като например в технологиите на фармацевтичната индустрия, в отбраната и сеизмологията.

01:36

Intel ще произвежда чипове в Китай

Заводът в Далиан е нова стъпка в историята на компанията

Процесорният гигант Intel обяви, че ще отваря завод в Китай, което е важна стъпка в историята на компанията. Инвестицията в проекта възлиза на 2,5 милиарда долара, според news.com.com.
Китайското правителство е осигурило финансови стимули на Intel, разкрива говорителят на компанията. Освен това държавата е изградила инфраструктура около град Далиан, където ще бъде построен заводът.
Първите продукти с марката Intel ще излязат от китайския завод през 2010 година. Първоначално, компанията ще произвежда в новата фабрика чипсети и комуникационни чипове, но не и процесори или флаш памети.
Ограничението е продиктувано от забраната за изнасяне на върхови чип технологии в Китай, наложена на американските компании от регулиращите органи на САЩ. На практика, Intel и другите високотехнологични компании могат да произвеждат в Китай само т.нар. N-2 оборудване, което е с две поколения назад от най-съвременните стандарти.
САЩ налага това ограничение, за да предотврати възможността Китай и други страни да използват топ технологиите за производство на оръжия.
Все пак Intel ще може да произвежда широк спектър от чипове, вкл. за WiMax и Wi-Fi, клетъчни чипове и традиционни чипсети. Много от комуникационните продукти на Intel сега се правят от компанията Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC).
Въпреки че Intel присъства от две десетилетия в Китай – с лаборатории и фабрики за тестване и пакетиране - сега за първи път гигантът ще произвежда чипове в най-многолюдната страна в света. Към момента Intel има заводи в САЩ, Израел и Ирландия.

01:35

HP вече ще поглъща само малки компании

Придобивките ще допълват основния бизнес на корпорацията

Миналата седмица Hewlett-Packard съобщи, че ще закупи компанията Tabblo, разработчик на уеб базиран софтуер. Сделката се разглежда като част от новата стратегия на гиганта да поглъща по-малки компании, за да допълни бизнеса си.
Изпълнителният директор на HP Марк Хърд каза на среща с инвеститори и анализатори да не очакват големи поглъщания за милиарди долари, писа informationweek.com.
Придобиването на Tabblo се очаква да бъде завършено до няколко седмици. Разработките на компанията помагат на потребителите да подреждат и принтират текст, графики и снимки чрез уеб технологията AJAX. Интегрирайки я в своите продукти, HP ще позволи операции като “drag-and-drop” и други десктоп функции да се извършват в произволна уеб страница.
HP ще се стреми да направи принтирането на съдържанието на уеб страниците възможно най-лесно, независимо дали става дума за принтиране на обикновена карта или на списък с любими блогове.
Късно през февруари HP обяви подобно целево поглъщане на фирмата PolyServe. От компанията казаха, че тази сделка ще й помогне да навлезе осезаемо на пазара за устройства от типа NAS - една от няколкото технологии за съхранение на големи обеми от данни в мрежите.

01:35

Кризата в музикалната CD индустрия се задълбочава

Вината се хвърля на P2P мрежите за споделяне на файлове, но това не е единствената сериозна причина, сочат проучвания

Музикалната индустрия беше разтърсена от един доклад, който показа, че продажбите на CD-та през тримесечието ще се понижат с цели 20% в сравнение със същия период на миналата година. Това е поредната от многото лоши новини за музикалната индустрия в последните няколко години. Кой обаче е виновен за това?
Според Уол Стрийт Джърнъл, който съобщи новината, основна роля за спада играе запустяването на музикалните магазини. 800 магазина са затворили през 2006 година в САЩ, според вестника. Естествено това не е без причина: магазините не са продавали достатъчно музика, за да реализират печалба.
За сметка на това пък легалните даунлоудвания продължават да нарастват. Но досега анализаторите и пресата обсъждаха само как легалните сваляния на музика са се провалили в запълването на празнината от липсата на приходи, създадена от спада на традиционните CD продажби. Дали обаче легалните даунлоудвания са причина за този дефицит.
За последното тримесечие прогнозите сочат продажби от около 81.5 милиона музикални диска. И докато това е с 20% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, то за продажбите на дигитални сингли от магазини, подобни на iTunes на Apple, се прогнозира ръст с 54%. Това означава, че ще бъдат продадени около 175 милиона песни. С други думи, броят на свалените песни сериозно превишава продадените музикални дискове.
Колко от тези покупки са „сингли”, а не продажби на дигитални албуми онлайн или абонаментни сваляния? Миналата година индустрията регистрира приходи от около 2$ милиарда от онлайн музикални продажби, а около 800$ милиона от тях са от сингли, според доклада на IFPI (International Federation of the Phonographic Industry). Като се вземат тези данни за отправна точка, излиза, че поне 40% от продажбите са на сингли. Това дава основание да се очаква, че за последното тримесечие ще бъдат продадени дигитално около 70 милиона сингъла.
Въпросът е: колко често потребителят избира да купи една или две песни от даден албум пред това да купи целия албум? Един потребител е готов да закупи цял албум, ако знае, че той е „хитов”. Но ако потребителят харесва само няколко от песните в албума, нормално да си купи само тях. Имайки предвид, че ще бъдат продадени 70 милиона дигитални сингъла, може да се заключи, че отношението между закупуването на дигитална песен или цял музикален диск от един потребител е приблизително 1:1,22, т.е. почти по равно.
Но докато преди години повечето потребители биха дали и последните си пари за един албум, за да чуят песента „Love me tender”, сега тази същата песен може да бъде купена само за няколко долара. С други думи, бизнесът се променя. Легалните даунлоудвания са във възход, продажбите на физически дискове рязко намаляват, а изглежда потребителите имат огромно желание да купуват дигитални сингли. И дори те да не си купуват само по една или две песни от албум, то тази разсъдливост може да бъде опустошителна за продажбите на CD албумите.
Естествено има и други фактори, замесени в този проблем. Конкуренцията с останалите форми на забавление, като Интернет, например, също взима от дяла на музиката и телевизията.
Без съмнение индустрията ще хвърли голяма част от вината за спада в продажбите на P2P мрежите за споделяне на файлове. Проучвания обаче показват, че музикалното пиратство не е единствената сериозна причина за тези ефекти в индустрията. Така че би било добре да се потърсят и другите фактори за спада.

01:32

Нова система ще следи за правата на видеото в интернет

Ikena Copyright разпознава клиповете с авторски права по движението, вместо по цвят, хистограми или аудио

От месеци YouTube се оплаква, че филтрирането на клиповете със защитени авторски права от своята огромна база данни е много трудно. Светлина в тунела обаче има.
Новата технология на MotionDSP за видео съответствие обещава да достави точна идентификация на клиповете, дори когато те са с променени размери, цветове или са редувани. Това ще улесни собствениците на медии да изпращат актове за нарушение на правата им. Потребителите също ще имат ползи от технологията, тъй като тя ще наложи нови правила за използване на видео.
Системата, наречена Ikena Copyright, генерира библиотека от части на съществуващо видео съдържание и след това използва същия алгоритъм за пристигащите видео материали, за да провери дали ще намери съвпадения. Основната иновация в системата Ikena е методът за генериране на парчета от видео материали: той използва движение вместо цвят, хистограми или аудио.
Проблемът с генерирането на видео парчета е, че повечето характерни свойства са лесни за прикриване. Парчетата, базирани на цветове или пикселна статистика, могат много лесно да бъдат заблудени от видео клипове, които са записани директно с камера от екрана на киното. Такива незаконни копия обикновено имат лошо аудио, цветове и слаба ротация на образа, породена от недостатъчно добрата камера.
А материали, взети от DVD или HD формат, могат да бъдат орязани, с леко сменени цветове, подрязани на 4:3, преоразмерени и отново компресирани – все неща, които могат да бъдат преправени, ако се използват парчета, базирани на пикселна статистика.
Но движението в материалите не се променя, освен ако модификацията не е радикална. Панорамата на камерата и движението на главните герои са в логическа връзка с цвета, формата, смените на компресията, а именно на това разчита Ikena, за да свърши своята работа.
Технологията изглежда много внушително, но MotionDSP все още не е готова да разкрие имената на компаниите, които тестват софтуера. Тя има желание да работи съвместно и със сайтовете като YouTube, и със собствениците на авторски права като филмови студия и ТВ фирми.
В един идеален свят всеки собственик на авторски права би позволил на MotionDSP да изследва цялата му база данни, за да събере необходимите сведения, които биха позволили на компанията да сканира за нарушения всякакви сайтове за видео споделяне. Сайтовете също биха имали полза от една такава работеща система, както показва скорошният съдебен иск срещу YouTube, повдигнат от Viacom.
Един от интересните аспекти на системата Ikena е, че тя може да бъде разгърната и използвана успешно, дори ако някои сайтове или студия не искат да сътрудничат. За момента YouTube може да използва системата Ikena, дори ако филмовите студия не доставят части от всичките си филми. Вместо компанията да увеличава своята база от данни „органично”, тя взема части от клиповете, които са били свалени от сайтове по нареждане на собствениците на авторските права.
По подобен начин, ако сайтове като YouTube не са съгласни, собствениците на авторски права могат да използват технологията. Достатъчно лесно е да се създаде програма, която да сваля видео материалите от сайта на YouTube, а след това да ги проверява с библиотеката на филмовите студия. А резултатите, които технологията показва, са повече от обещаващи.
А ако такава система наистина работи добре, то тя ще намали невероятно много споделянето на защитени с авторски права видео материали в големите сайтове за споделяне, но също така е възможно програмата да посочва за нарушения и законно използване на клип. Очевидно Ikena не можа да разпознае дали един кратък видео клип се използва правомерно, като например в кратък новинарски доклад или за други подобни цели.
В момента повечето студия просто преглеждат сайтовете за свои клипове и ако намерят такива, нареждат за свалянето им. С Ikena е възможен по-прецизен контрол. Филмовите студия могат да позволят предлагането на клипове от и над 4 минути с ниска резолюция. И докато честното използване на клипове няма да бъде засегнато от технологията, сайтове като YouTube могат само да чакат търпеливо появата на ограниченията и чак след това да започнат законова битка за това кое е честна употреба и кое не.
Очаква се в близките няколко месеца технологията да бъде тествана в реални условия. Ако тя проработи добре, много скоро ще бъде даден отговор на въпроса как би изглеждал YouTube без клиповете на The Daily Show.

01:31

Масачузетският технологичен институт качва всичките си лекции в интернет

Студенти по целия свят ще имат достъп до материалите на едно от най-елитните висши училища в света в областта на техниката и технологиите
От Масачузетският технологичен институт (MIT) разкриха, че планират да качат в интернет цялата своя програма от над 1800 лекционни курса до края на годината. Университетът вече предостави някои свои курсове онлайн и в следствие на това всеки месец в сайта http://ocw.mit.edu влизат около милион и половина независими потребители. Освен това от 2002 насам над 120 университета са създали подобни сайтове. Според изследване на MIT 17% от потребителите са преподаватели в други университети, 32% са студенти от целия сват, докато останалите 49% са самообучаващи се. Освен това 40% от бившите и настоящи студенти в самия MIT ползват същата страница редовно. Курсовете са безплатни, но не се предоставят никакви кредити.

01:28

Лаптопите ще задминат десктоп машините през 2011

Според последните проучвания на анализаторите от IDC, продажбите на лаптопи ще задминат тези на десктоп машини през 2011 година. Те стават все по-бързи, по-производителни и се предлагат на все по-ниска цена, с което застрашават позициите на десктоп компютрите. Според IDC продажбите на компютри като цяло ще се увеличават все повече и повече. Разтежът при десктоп системите се очаква да е 3.8% за всяка година, а при лаптопите е 4 пъти повече - 16.1%. Данните от изследването сочат, че за 2006 година са били продадени 140 милиона десктоп машини и 82 милиона лаптопи. В сравнение с предната година това е съответно 2% и 26.3% увеличение.

01:27

Microsoft и Fuji Xerox сключват договор за сътрудничество

Microsoft и Fuji Xerox съобщиха, че за сключили договор за сътрудничество. Основните клаузи в него заемат обмяната на патенти. Така всяка от двете компании ще може да използва патентованите от другата компания технологии. Финансовите страни не бяха коментирани. Това е поредната сделка за лицензи за Microsoft. През изминалия месец компанията сключи подобни такива с NEC, Seiko Epson и Toshiba.
Обмяната на патентите ще даде възможност на Fuji Xerox да използва различни технологии на Microsoft при разработката на различните софтуерни решения - както комерсиален, така и с отворен код. От своя страна от Microsoft ще използват технологии на Fuji Xerox в някои от своите продукти като Office. Специалисти припомнят, че Fuji Xerox е джойнт-вентчър, 75% от който са собственост на FujiFilm Holdings и останалите 25% - на Xerox.

01:27

Гиганти подготвят конкурент на YouTube

Медийните гиганти NBC Universal и News Corp. съобщиха, че работят по уеб услуга за споделяне на видео клипове през интернет мрежата. Компаниите ще се опитат да изместят популярния сайт YouTube, собственост на Google. Други големи компании, които винаги са обичали да се конкурират с Google - Microsoft, Yahoo! и Time Warner/AOL са обещали да помогнат в изграждането и популяризирането на сайта. На него срещу символична такса ще можете да гледате най-новите епизоди на популярни телевизионни предавания, сериали като "24", "Prison Break", "Heroes", "My Name is Earl", "The Simpsons", както и цели нови филми като "Borat", "The Devil Wears Prada" и други. Според специалисти двете медийни групи са усетили загубата на зрители сред младежите, които предпочитат да изгледат някое предаване в интернет, а не пред телевизорите. NBC и News Corp. водят преговори за сътрудничество и с други медийни групи като CBS и ABC. Собствениците на бъдещия сайт коментират, че вече са сключили рекламни договори с гиганти като General Motors, Intel, Cisco, Esurance и Cadbury Schweppes.

01:26

Нова версия на Warezov се разпространява чрез Skype

Нов вариант на троянския кон Warezov беше открит от Websense Security Labs. Подобреният вариант в момента се разпространява чрез Skype системата за онлайн разговори. Въпреки, че Warezov не прави нищо на машината ви, той изпраща на всичките ви skype абонати съобщение съдържащо url адрес и текст от вида "Check up this,". Адреса води до файл кръстен file_01.exe при чието отваряне се свалят и стартират още няколко файла. Веднъж инсталирал се на вашата система троянският кон се опитва да се свърже с мейл сървъра на yahoo, като изпраща информация за заразената машина.

01:26

Symantec: Windows е най-сигурната операционна система

Наскоро Symantec имаха сериозни спорове с Microsoft покрай антивирусната защита за новата операционна система Windows Vista. Въпреки това, от водещата компания за сигурност и защита обявиха точно Windows за най-сигурната операционна система. В единадесетия си Internet Security Threat Report компанията сравнява 5 операционни системи на базата на откритите дупки в тях и времето за решаване на проблемите от създателите им. На първо място в класацията е Windows с 39 дупки, които са били отстранени за средно 21 дни. На следващо място е Red Hat Linux с 208 дупки, поправени за 58 дни. Symantec отбелязва, че пробивите в операционната система на Red Hat не са били толкова сериозни както при Windows, но все пак са 5 пъти повече. В челната тройка се нарежда считаната до скоро за най-сигурна операционна система - MacOS. На Apple им е отнело 66 дни да отстранят 43 дупки в операционната си система. На следващите две места се нареждат HP-UX и Sun Solaris с доста повече грешки и време за реагиране.

01:25

Oracle заведе дело срещу SAP

Oracle продължава борбата си със SAP, като в края на седмицата заведе дело за "корпоративна кражба" срещу тях в съда в Сан Франциско, Калифорния. Според представител на компанията SAP използват технология, върху която имат авторско право от Oracle. Те са я получили чрез дъщерната си компаняи TomorrowNow. Няколко нейни служителя са се регистрирали като клиенти на Oracle с фалшиви данни и са използвали достъпа до ресурсите на компанията. Това е станало в периода септември 2006 и януари 2007 година. Обвиненията срещу SAP са записани на 43 страници.

01:25

Компютър сменя личните лекари

Компютър може да изяде хляба на личните лекари. Новото чудо за диагностика вече се прилага и у нас. Прегледът трае 10-12 минути и струва 25 лева. На главата на пациента се слагат сензорни слушалки, които разчитат електромагнитните вълни. На дисплея се показват всички органи на човешкото тяло и компютърът открива болежките. Те са разделени на 4 нива. Накрая японската машина показва диагнозата и дава рецепта на пациента. В системата има заложени 1500 медикамента, които лекуват почти всички болести. Те могат да бъдат антибиотици, хомеопатични средства, хранителни добавки или билки. Най-безобидните болежки на пациента компютърът маркира с жълти петоъгълници. Следват червени триъгълници, които показват, че човек има нужда от хранителни добавки. Сериозните болести системата отбелязва с черни квадрати. При тази диагноза най-често се дават антибиотици. Компютърната диагностика работи у нас от 3 месеца. Засега в България има само един такъв апарат, който се намира в столичната 29-а поликлиника. "Всяко нещо в природата излъчва електромагнитни вълни. Компютърът улавя точно тях и така не може да сбърка проблемния орган" обясни д-р Иван Маринчев, който прави у нас изследването.

01:24

Asustek и Gigabyte официално се разделиха

В корпоративния бизнес е често срещано явление две напълно печеливши компании, след като са направили абсолютно всичко да обединят силите си за максимизиране на печалбите. Такъв беше и случая с Asustek и Gigabyte преди 7 месеца, но никой не очакваше, че този съюз ще се разпадне толкова бързо. Наскоро появилият се слух за разпадането на съюза вече е потвърдена информация. И двете компании обявиха, че се разделят поради "объркване на клиентите и доставчиците", като и двете са съгласни, че вече няма нужда от подобно обединие. Дали в бъдеще Asustek и Gigabyte ще работят отново заедно само времето ще покаже, но засега партньорството им официално приключи.

01:24

ICANN отново разглежда .xxx домейна

Представител на ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), международният орган, който разпределя домейн имената и IP адресите в интернет мрежата, съобщи, че организацията отново ще разгледа предложението да се направи нов вид домейни от високо ниво - .xxx . Tя отказа създаването му вече 2 пъти от началото на 2000 година, когато постъпиха първите предложения за такъв тип домейни, В момента най-силните поддръжници на идеята са порнографските студиа и сайтове, както и доста религиозни групи. ICANN планува да обсъди и гласува отново предложението в началото на април месец. Според статистическата компания comScore Media Metrix порно сайтовете са отговорни за 4% от трафика в интернет и 2% от времето, което потребителите прекарват в мрежата.

01:24

Hitachi прави реформи, за да намали разходите

Hitachi Global Storage Technologies съобщи, че започва сериозни реформи, целящи намаляване на разходите. Първата стъпка ще е затварянето на завода на компанията в Гуадалахара, Мексико и оптимизирането на работата в останалите заводи. Това ще стане до средата на следващата година. Голяма част от работещите в Гуадалахара ще бъдат прехвърлени в други заводи на компанията, а останалите - съкратени. Също така ще бъдат освободени доста служители от средните слоеве в структурата на компанията. Така според първоначални предвиждания сегашните 40 хиляди служителя ще бъдат намалени с около 11%. Всички тези промени, които приемат от ръководството на Hitachi ще доведат до спестяването на близо $300 млн. долара за следващите 5 години.

01:23

Дупка в Windows Mail може да нанесе сериозни щети

В петък стана ясно, че има вероятна уязвимост в Windows Mail, която може да позволи на недоброжелатели да атакуват машини работещи под Vista. Windows Mail се води наследник на e-mail клиента Outlook Express и се разпространява с Vista. При получаване специфично писмо грешка в програмата позволява да бъде стартирана програма без дори потребителя да разбере. От Microsoft обявиха, че ще разследват евентуалната дупка в сигурността. Както винаги те съветват клиентите си да не отварят подозрителни писма. Въпреки че реално могат да бъдат нанесени сериозни щети, засега Microsoft не намира проблема за сериозен, поради все още слабото разпространение на Windows Vista, но обещаха грешката да бъде отстранена със следващия пач.

01:23

Южна Корея блокира 180 порнографски сайта

Южна Корея обяви, че до средата на май ще блокира достъпа до още 180 чужди сайта с порнографско съдържание. Това е поредната стъпка на Министерството на информацията и комуникациите, което вече е блокирало 211 такива сайта, разположени основно в САЩ. Министерството работи по кампания за ограничаване на порнографското съдържание на територията на Южна Корея. С този си ход те ще спрат основните разпространители, а за спирането на по-малките сайтове ще се договорят и с итернет доставчиците за филтриране на достъпа. "Кампанията ще бъде ефективна тогава, когато всички основни източници са ограничени" се казва в интервю с Лий Тай-Хий, директор на Internet Safety Team. Министерството също обсъжда възможността потребители публикуващи такива материали в големите онлайн портали на държавата да бъдат строго преследвани от закона. Този ход е в отговор на наскоро появилите се порнографски материали в един от най-големите онлайн портали в Южна Корея и притеснението на потребителите, че за няколкото часа преди да бъдат изтрити, линковете са били видени и от непълнолетни потребители. Южна Корея се надява до края на годината да ограничат напълно порнографското съдържание на територията си.

01:22

Apple TV вече хакнато

Седмица след като бе пуснат на пазара Apple TV ентусиасти успяха вече да разбият защитата му. Фабрично устройството може да възпроизведе единствено MPEG-4 и H.264 форматите. Явно потребителите са решили, че това е твърде ограничаващо и са разгледали софтуера на плеъра детайлно. Както много специалисти предполагаха, устройството работи с модифицирана MacOS X операционна система. Ентусиастите са взели 40 GB-овия хард диск от устройството и са го закачили към компютър с MacOS. При закачането той се маунтва като обикновено HFS устройство. След инсталация на SSH сървъра Dropbear и видео контейнера Perian, устройството има вече способността да възпроизвежда и други формати. Потребителите са тествали единствено XviD и DivX форматите. Те съветват потребителите да не пробват все още тази модификация на Apple TV, тъй като не е 100% сигурна.

01:22

ЕС удължава сроковете на Microsoft

Европейският съюз даде отсрочка от 20 дни на Microsoft, за да отговори на последните обвинения срещу компанията. Вместо до сегашния срок 3 април, софтуерният гигант ще има време до 23 април да отговори, представяйки необходимите документи. Ако компанията се забави, след тази дата Microsoft ще бъде наложен с глоба от 3 милиона евро ($ 4 млн) за всеки изминал ден. Отлагането е по молба на адвокатите на Microsoft, които са обяснили пред съда, че компаняита има нужда от повече време, за да събере необходимата информация.
Междувременно през седмицата Microsoft бе критикувана пред Европейския пароламент от комисаря Нийли Крос. Тя осъди за пореден път небрежното отношение на Microsoft към проблема, както и факта, че въпреки всичките критики и наложени санкции продуктите на компанията не работят идеално с софтуерните решения на други разработчици.

01:21

Nokia N99 слайдер с QWERTY клавиатура


След като наскоро Nokia пуснаха на пазара своя N95 модел, вече имаме информация и за следващата Nokia N99. Новият мобилен телефон ще разполага с QWERTY клавиатура и джойстик бутон с 9 позиции. N99 също включва SD слот за флаш карти до 4GB, 16GB вградена флаш памет за вашите данни и 3.2-инчов 16:9 тъчскрийн екран. Поддръжката на MP3, DIVX, XVID, MPEG и AVI формати ви позволява да гледате почти всичко на телефона си, а връзката с компютър се осъществява чрез WLAN WIFI свързаност. Засега няма точна информация за дата на пускане и цена на Nokia N99.

01:20

Prestigio с 22-инчов монитор


Prestigio показаха пред клиентите си нов 22-инчов монитор. P7220W вече се разпространява в цяла Европа, Средния Изток и Африка. Създаден за не много претенциозни клиенти в дома и офица, монитора все пак е с доста прилични характеристики. P7220W работи с резолюция 1680х1050, 5ms време за реакция, яркост 300 cd/m2 и е с 160/160 градуса ъгъл на гледане. Като допълнение към всичко това Prestigio са снабдили P7220W и с две 3-ватови тонколони. Засега точна информация за цената на монитора не е оповестена.

01:19

Слухове за подобрен Samsung D900?


В мрежата се появиха слухове, че един от водещите производители на GSM апарати Samsung се готви да пусне на пазара подобрена версия на своя Samsung D900, наречена D910. Ако вярваме на тези слухове, апаратът ще разполага с 2.2-инчов дисплей, 3.2-мегапикселова камера със светкавица, 60МВ вградена памет, microSD слот за флаш карти и ще може да възпроизвежда MP3, AAC и WMA файлове. Samsung D910 ще бъде с няколко милиметра по-тъник от предшественика си, което на практика го поставя сред най-тънките мобилни апарати в момента на пазара. Други функции са Bluetooth връзката, TV изход, е-mail клиент, уеб браузър и т.н. Засега информацията не е потвърдена от компанията.

01:18

TV тунер в SD формат за лаптопи


Поредната "глезотия" за почитателите на предносими компютри се появи днес на пазара. Това е дигитален TV тунер представен от Elsa. Различното при този тунер е, че се включва като SD флаш карта към компютъра ви. Устройството е съвместимо с операционните системи Windows XP SP2/Vista Home Basic/Home Premium, но само 32-битовите версии. Telebit SD работи с изключително малък разход на енергия от 294mW, а размерите на устройството са 55x33.5x8мм, като тежи само 5 грама. Освен вградената антена, при липса на качествен сигнал можете да разтегнете още 17см, към подаващите се 2 от лаптопа ви. Elsa Telebit 1Seg TV вече се продава на пазара с цена $110.

01:17

AMD подготвя ново намаление на цените

След като потвърдиха, че започват скоро производството на процесори при 65 нанометра, източници близки до AMD съобщиха, че компанията подготвя ново намаление на цените на процесорите. Най-голямо намаление ще има при двуядрените Athlon 64 X2 6000+ и 5600+ - съответно 50% и 43% намаление на цената. Другите X2 процесори ще бъдат намалени с 20-30%, Athlon FX 62/64 - с по 25%, Athlon 64 4000/3800/3500 - съответно с 9, 16 и 23%. Друго голямо намаление на цените може да се наблюдава при серията Sempron - между 37 и 49% в зависимост от моделите. Намалението на цените се очаква да е в сила от 9 април.

01:16

Intel отваря завод за $2.5 млрд. в Китай

Днес главният изпълнителен директор на Intel Пол Отелини потвърди слуховете, че водещият производител на чипове започва строежа на нов завод в Китай. Той ще се намира в североизточната част на страната, в пристанищния град Далиан в провинцията Лияонинг. Компанията ще инвестира около $2.5 млрд. долара в новото съоръжение, като се очаква сериозна финансова помощ и от китайското правителство. Очаква се той да бъде напълно готов в средата на 2010 година. Тогава заводът ще започне да произвежда чипове използвайки 65 нм технология върху 300 мм подложки. Китайското правителство отдавна се стреми да привлече подобни големи проекти, предлагайки привлекателни условия за инвеститорите.

01:16

Qimonda прескача GDDR4 и минава на GDDR5

С все по-големите изисквания към новите видео карти, конкуренцията при производителите на чипове за паметите им става все по-ожесточена. Според изследване на пазара, направено от iSuppli, лидер е Samsung следван от Qimonda. За да се справи с конкуренцията точно Qimonda съобщи, че обмисля да пропусне GDDR4 генерацията памети и ще работи по новите GDDR5 чипове. Според изследване направено от компанията, в момента 90% от видео картите от високия клас работят с GDDR3 памети. "Наистина GDDR3 е лидер в момента. Но това няма да е за дълго. През 2010 и 2011 година на нейно място ще е GDDR5. Ние ще започнем да работим по нея от рано, за да сме лидерите на пазара след няколко години" коментира представител на компанията. Очаква се GDDR5 да работи при по-малък разход на енергия и 3-4 пъти по-високи честоти от сегашните 800 MHz при GDDR3.

01:16

Sagem ще произвежда телефони на Sony Ericsson

Sagem съобщи, че е сключил договор с един от водещите разработчици на мобилни апарати - Sony Ericsson. Компанията ще се заеме с производството на телефоните на SE от по-нисък клас под ODM (Original Developer Manufacturer) лиценз. Така от Sony Ericsson ще могат да концентрират силите си върху работата над моделите от по-високия клас, както и разработката на нови такива. Специалистите коментират, че Sony Ericsson са избрали точно Sagem, защото те са се доказали в производството на евтини, но качествени телефони. И двете компании не коментираха финансовите детайли на сделката.

01:14

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank