News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Моделът SaaS дава предимства на малкия бизнес

Софтуерните услуги спестяват на фирмите разходите за покупка, изграждане и поддръжка на ИТ инфраструктури.
Предимство на малкия бизнес пред корпорациите е умението му да се приспособява веднага към промените. Но не всеки малък бизнес може да си позволи да инвестира в ИТ инфраструктура и след това да я поддържа, за да разчита на гъвкавост. Ето тук идват на помощ софтуерните услуги по заявка, познати като SaaS (Software as a Service).
"Xythos On Demand" е една такава услуга за управление на документи от компанията Xythos Software. Тя позволява на собствениците на малък бизнес и техните служители да организират, защитят и споделят документи през уеб, по всяко време и от всяко място.
Големите компании обикновено използват софтуер, инсталиран на собствени сървъри. Xythos обаче осъзнава, че на пазара има място и за хоствани услуги за малкия бизнес. Моделът на услугата по заявка помага на малките компании да избегнат голямото предизвикателство: да купуват, инсталират и разгръщат сложни системи.
Услуги от рода на "Xythos On Demand" предоставят всички предимства на управлявания сървър, като спестяват разходите и трудностите по поддържането на такъв. Xythos е разработила своята технология, правейки системи за управление на документи за американското правителство, за големи университети и корпорации. От компанията казват, че в момента над 2.5 милиона потребители използват нейните услуги.
Потребителят на SaaS услугата се нуждае единствено от компютър с интернет връзка и стандартен браузър, не и от сървър или специален софтуер. Xythos съхранява и защитава всички документи и файлове на клиентите в своя оперативен център. Достъпът до файловете е през интернет.
Услугата доставя три основни възможности: управление на документите и колаборация, достъп през уеб и защитен бекъп на данните. Услугата е проектирана така, че позволява споделяне на файлове както между служителите на компаниите, така и между тях и клиентите.
Потребителите могат да създават групи, на които да дадат достъп до определени папки или файлове в системата. Могат също да проследяват промените, да контролират проектите и да дават на определени лица временно разрешение за редактиране.
Вместо да изпращат на клиентите си поверителна информация или прикачени към имейлите огромни файлове, потребителите на услугата просто изпращат имейл с криптиран линк, на който получателят трябва да кликне, за да види документа.
Резервирането на данните поддържа "drag and drop" функционалност, чрез която се преместват критични данни в системата и това става през уеб интерфейс.
Цените на услугата зависят от броя на потребителите, които я използват, от ангажираното пространство за съхранение на данни и от обема на трафика. Един индивидуален акаунт с пространство за данни 1GB и месечен трафик 5GB струва 4.95$ (на месец), като при промяна на параметрите може да достигне до $199.95. Xythos предлага също така и групови планове, чиито цени варират от $39.95 до $499.95 месечно.

20:27

ЕС ще спира продажбите на игри с насилие за деца

Водещите страни в Европа подкрепиха решение, което ще се опита да предотврати достъпа на децата до насилствени видео игри!
Европейският съюз взе официално решение да потърси начини за предотвратяване на продажбите на видео игри с насилствено съдържаниe на децата. Въпреки че в много страни членки съществуват правила за родителски надзор и договорености със създателите на игри и продавачите им, комисарят по правосъдието и вътрешните работи в ЕС Франко Фратини смята, че е нужно да се направи повече по въпроса.
Отговорните фактори в ЕС се притесняват, че на национално ниво контролът е много слаб. Това доведе и до решението от вторник да се търсят начини за спиране на продажбите на насилствени видео игри на децата в Европа.
След края на двудневната среща на ЕС в Дрезден, Германия, стана ясно, че комисарят Фратини е използвал своето влияние и подкрепата на част от немските министри, за да насърчи страните членки да забранят насилствените видео игри.
Защитата на децата не може да се ограничава по никакъв начин, смята Фратини. Въпреки родителския контрол, е нужно да се направи повече. Ще трябва да се съставят първо планове за решение на проблема на национално ниво, преди да се вземат мерки за цяла Европа.
Като част от мерките, които ще последват решението, се очакват кампании за по-подробно запознаване на хората с проблема. ЕС обмисля също така да засили наказателните мерки и да насърчи използването им на практика от полицейските власти. Скоро в сайта на ЕС ще бъде публикуван списък с всички видео игри, където родителите ще могат да проверят дали те са подходящи за деца.
Германия, от страна на ЕС, ще се съветва с други държави, включително САЩ, Япония и Русия, за да се постигне по-добро международно сътрудничество по проблема. Това се налага, тъй като най-вредните игри обикновено се създават извън Европа.
Фратини настоява европейските министри да подтикнат интернет компаниите, създателите на игри и продавачите им да се саморегулират доброволно. ЕС ще се опита да организира публичен дебат с индустрията за игри, създателите на софтуер и интернет доставчиците, на който да се дискутира проблемът.
Всички 27 членки на ЕС да приемат еднакви закони за възрастово ограничение и родителски контрол, настоява още комисарят по правосъдието и вътрешните работи. Други представители на ЕС обаче смятат, че трябва съответните държавни власти сами да решат как и какви мерки да наложат.
Засега действията срещу игрите с насилствено съдържание са подкрепени от Германия, Великобритания, Гърция, Финландия, Испания и Франция. Фратини и немските министри са готови на всичко, за да се вземат спешни мерки по въпроса, след като 18-годишен младеж се развилня в една немска гимназия миналия ноември. Тогава той застреля 5 души преди да извърши и самоубийство.
Макар и не игра, обесването на Саддам Хюсеин, видяно по телевизионните канали и интернет в целия свят, предизвика самоубийства на деца. Случаят идва да покаже, че насилието в различните му форми, дори и при законни екзекуции, е опасно за детската психика и последиците могат да бъдат непредсказуеми.

20:26

Технологични идеи станаха реалност на изложението CES

Компаниите показаха хай-тек решения и услуги, върху които работят от години, но едва сега те вече са готови за пазара!
Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас е добър барометър за измерване на прогреса в технологиите. На шоуто от миналата седмица компаниите показаха хай-тек решения, върху които работят от години, за да ги превърнат вече в реалност.
Технологията Ultrawideband
Идеята за тази дълго разработвана технология започва да звучи обещаващо. Сякаш сме близо до мига, в който ще се отървем от кълбото от жици зад телевизора. Високоскоростната безжична технология се появи на много други изложения, но едва сега тя е приспособима към реални продукти.
Благодарение на UWB, устройствата могат да прехвърлят безжично данни със скорост от около 480 мегабита за секунда на 10 крачки разстояние, а когато оперират на по-ниска скорост, обсегът им се удължава до 30 крачки. Скоростта на UWB устройствата е достатъчна за предаване на HD филм от DVD плеър следващо поколение към телевизор в същата стая. Ограниченият обхват на UWB технологията, наричана още и WiMedia, помага да се избегнат смущения от други честоти, като например с тези на полицията или пожарната.
UWB ще започне да се използва като допълнение към безжичните USB комуникации за свързване на PC-то с периферните устройства от рода на принтери и др. UWB ще намери приложение и в безжичните HDMI комуникации (HD мултимедиен интерфейс), където ще свърже, например, гейм конзола PlayStation 3 или следващо поколение DVD плеър с плазмен телевизор. Очаква се първите UWB устройства да излязат на пазара още тази година.
Бърз интернет през клетъчни мрежи
Новост, която си пробива път на пазара, е безжичната технология за данни EV-DO Rev A, която поддържа скорост над 1 мегабит за секунда и е предназначена за използване с клетъчни мрежи. Компанията Hewlett-Packard вече притежава разнообразие от лаптопи с вградени WiFi и EV-DO възможности. Чрез тях може да се осъществи връзка с интернет по всяко време и на всяко място с висока скорост.
Услуги за резервиране на данни
Налага се и една опростена технология, която е полезна в случай, че светкавица удари компютъра. Резервирането на данните е много полезно и ако искате да видите архивите си за предишни версии на някоя програма.
Windows Vista разполага с инструменти, които позволяват да върнете назад времето във вашия компютър, използвайки часовника му, за да разгледате по-стари версии на различни документи. Новата операционна система включва функция, която автоматично запазва файловете от твърдия диск.
Системата MediaSmart Server, работеща с новия продукт на Microsft - Windows Home Server, представи в Лас Вегас компанията Hewlett-Packard. Решението позволява автоматично да се резервират данните от РС-тата в сървъра на домашната мрежа. По този начин, ако един от компютрите се развали, данните ще бъдат съхранени на друго място в мрежата.
Компании като Seagate пък продават външни устройства, които поддържат резервирането чрез свързване през USB кабел.
Но ако къщата изгори, тези допълнителни устройства и сървъри също могат да се "изпарят". Тук на помощ идват нови услуги за резервиране на данните онлайн. Просто трябва да се попълни формуляр онлайн и да се плати с кредитна карта. Компанията „Карбонит”, например, съхранява данните от домашния компютър за 50$ годишно. Тя пази копие от тези данни в своите центрове и ги обновява по интернет.
Dell също разкри в Лас Вегас своята услуга за резервиране на данни. Компанията предлага една по-различна възможност на своите потребители: позволява им да съхранят данните от своя компютър в акаунт, достъпен с парола, който ще може да се изтегли и да се инсталира автоматично на новото им Dell PC. Това означава, че потребителите ще могат да вадят от кутията своите нови Dell компютри вече заредени с музика, снимки, документи и друга информация от стария си компютър.
Всичко това ще може да се прави или от Dell, преди новият компютър да напусне фабриката, или от самите потребители вкъщи или в офиса. Услугата за съхраняване на данни на Dell ще започне да се предлага от тази година в САЩ.
GPS навигация
Технологията за сателитна навигация, комбинирана с множество допълнителни услуги и софтуер, може да осигури наистина полезна информация за потребителите. на положението Някои устройства, например, измерват колко дълго ходите или тичате и за колко минути "вземате" една миля. Те ще ви дадат също така опростена карта на пътя, който сте избрали за тичане.
Съществува разнообразие от мобилни GPS услуги, предлагани за около 6$ месечно. Потребителите получават информация за трафика чрез GPS, предложения за алтернативни пътища с цел избягване на задръстванията и т.н.
Интернет телефонни разговори
Skype и други програми за провеждане на телефонни разговори по интернет осигуряват безплатен или най-малкото много по-евтин начин за комуникация. Но сега компании като Netgear правят комбинирани телефони, които използват обикновената телефонна линия в дома, но позволяват на потребителя с едно натискане на бутона да използва Skype за далечно обаждане. В момента моделът на Netgear SPH200D, който обединява интернет Skype телефон и домашен безжичен такъв, може да се закупи за 199$ на американския пазар.

20:25

Автомобилът се превръща в подвижна Wi-Fi точка

Компаниите предлагат все повече електронни джаджи и услуги за колата - музика, сърфиране в уеб, навигация...
Животът на пътя отнема значителна част от човешкото ежедневие. Според експертни проучвания, една огромна част „мобилни” американци прекарват средно по четири часа зад волана на автомобила. Ежедневието зад волана създава една крайно привлекателна пазарна ниша за технологичните компании.
Тенденцията в тази област е количеството и качеството на потребителската електроника в автомобила да растат. Според Асоциацията за потребителска електроника (CEA), продажбите на "джаджи" за колата през настоящата 2007 година ще достигнат стойност от 9,6 милиарда долара. А това означава, че всякакви уреди и услуги за слушане на музика, навигация, интернет сърфиране в автомобила и т.н. ще стават все по-популярни.
На пазара вече се предлага голямо разнообразие от Bluetooth хендсфри комплекти, като повечето от тях идват с множество приложения. Пример за такова устройство е Parrot MK6000, който беше представен на тазгодишното изложение за потребителска електроника CES в Лас Вегас. С доста привлекателни функции и цена от $240, Parrot осигурява слушане на музика от мобилния телефон (стига да има Bluetooth) или джобния MP3-плеър през уредбата на автомобила. Устройството е снабдено и с гласов синтезатор, който може да чете имената от телефонния указател на мобилния телефон. Единственото, което трябва да направи шофьорът, е да потвърди избора си за безжично набиране на съответния номер.
Щом става дума за музика, множество специализирани услуги търсят място на пазара. Чрез услугата iRadio на Motorola, например, потребителят ще може да слуша мобилно радио през аудио системата в автомобила, или пък на специални безжични слушалки. Тъй като услугата е предназначена за мобилен телефон, именно чрез него потребителят ще може да избира и сменя радио каналите.
Портативните GPS навигационни системи също са актуални. Една от тях е NAV200 на компанията Delphi, която осигурява множество приложения за навигация и забавление. Сред тях са музикален, филмов и фото плеъри, калкулатор, игри и др. Джаджата струва $399 и има джобни размери, което означава, че може да се ползва и при пътуване с автомобил, и от пешеходци.
Добър пример за ползване на интернет в колата са решенията на американската компания Autonet Mobile. Отскоро тя предлага новата си услуга за сърфиране в уеб от автомобила. Услугата включва проверка на електронната поща, достъп до интернет, забавление с електронни игри и комуникация с всяко Wi-Fi устройство. Така самият автомобил се превръща в една гореща, подвижна Wi-Fi точка. Услугата вече обхваща 95% от щатските пътища, като няма да се влияе от условията на пътя или локацията на автомобила. Първоначалната цена за включване към услугата е $399, а месечният абонамент за използването й струва 50 долара.

20:24

Форд разкри новото си авто осветление




Концептуалният "Lincoln MKR" използва LED технология!
Бегъл поглед върху бъдещото автомобилно осветление предложиха на публиката “Форд Мотор” и неговият партньор и доставчик OSRAM Opto Semiconductors. Концептуалният модел "Lincoln MKR" използва нова LED технология (Light Emitting Diode) като източник на светлина.
Автомобилният гигант твърди, че това е революционна технология, която предлага гъвкавост, енергийна ефективност и безгранични цветови възможности, както и много високо ниво на надеждност.
Lincoln MKR е оборудван с 300 LED елемента, които доставят осветление за целия интериор и екстериор на возилото.
В своето ново решение Форд използва продуктите Golden Dragon LED и Power TOPLED на OSRAM, които осветяват командното табло, вратите, таблото с инструменти и други детайли от MKR, вкл. предните и задните светлини на колата.
OSRAM Opto Semiconductors e филиал на OSRAM, която е един от световните лидери в производитството на осветителни продукти. Компанията предлага на клиентите си решения на основата на полупроводникова технология за осветление, сензори и приложения за визуализация.

20:18

S&T придобива консултантската фирма IMG

Сделката ще засили основния фокус на компанията на пазара за ИТ услуги в Централна и Източна Европа
Доставчикът на ИТ услуги S&T обяви закупуването на всички акции на IMG Holding - The Information Management Group. Това е най-голямото придобиване в историята на компанията.
IMG е международна консултантска фирма със седалище в Сен Гален (Швейцария), специализирана във въвеждането на новаторски бизнес модели. Понастоящем компанията има 653 служители в 27 дъщерни компании в Централна и Източна Европа, Азия и САЩ.
"Ние вече сме най-големият доставчик на ИТ услуги в Централна и Източна Европа. Това поглъщане ще даде силен тласък на нашата основна дейност, тъй като IMG ще засили основния ни фокус на пазарите в Централна и Източна Европа", казва Кристиан Роснер, Главен изпълнителен директор на S&T AG.
IMG притежава опит и квалифицирани специалисти, особено в областта на SAP консултирането. Заедно двете компании имат повече от 1 200 SAP/ERP специалисти. Поглъщането превръща S&T в основен играч на пазара на SAP услуги, добави Роснер.

20:17

Интернет отърва иранско момиче от въжето

Мащабна кампания ще я освобождава от затвора!
През януари 2006 г. 18-годишната Назанин Махабад Фатехи беше осъдена от ирански съд на смърт за убийство на един от тримата мъже, които се опитали да изнасилят нея и 16-годишната й племенница. Инцидентът се случи в един парк в предградие на Техеран през март 2005 г., припомня theregister.com.
Известната нейна сънародничка, бившата Мис Канада Назанин Афшин-Джам организира международна кампания в Интернет в защита на своята съименничка. На основания от нея сайт helpnazanin.com се събираха подписи в подкрепа на осъдената девойка и се даваха сведения за развитието на процеса.
В кампанията се включиха активисти от програмата за защита на жените от насилие на „Амнести Интернешънъл“, международния комитет против екзекуцията, видни адвокати, членове на канадския парламент.
През юни 2006 г. върховният съдия аятолах Шаруди задържа екзекуцията и поиска възобновяване на процеса, който беше насрочен за 10 януари 2007 г. Петимата съдии, които преразгледаха случая на Назанин Фатехи, решиха, че деянието й е без умисъл и тя е действала в самозащита, поради което присъдата за убийство отпадна.
Това наистина е добра новина. Лошата е, че съдиите се произнесоха, че Назанин е използвала прекомерна сила в опита си да защити себе си и племенницата и наредиха тя да плати „кръвнина“ на семейството на убития. Нейните адвокати ще обжалват плащането, но това ще отнеме няколко месеца.
За да излезе веднага от затвора, момичето трябва да плати гаранция в размер на 400 000 000 риала (над 40 000 долара). Тъй като тази сума надхвърля финансовите възможности на семейството й, Интернет кампанията в нейна помощ продължава с призив за дарения. Средствата ще бъдат използвани за незабавното излизане на Назанин от затвора и за други подобни случаи на осъдени на смърт малолетни в Иран.

20:16

HD DVD плеъри под $500 още тази година

Евтини компоненти и производство без дефекти ще свалят цените!
Цените на новите HD DVD плеъри може да паднат и под 500 долара през втората половина на 2007 година. Това обещават тайвански производители в отговор на обявения от Toshiba и считан за евтин плеър за HD видео на цена от $599.
Усъвършенстването на LCD и плазмените телевизори, които вече поддържат пълна HD резолюция 1920 х 1080, ще увеличи търсенето на Blu-ray Disc (BD) и HD DVD плеъри/рекордери, прогнозира публикация в digitimes.com.
Достъпните в момента обаче BD и HD DVD устройства са твърде скъпи. Критичното ниво на цените, при достигането на което търсенето ще нарасне, е $500, според източници от индустрията.
Очакваното падане на цените на HD плеърите ще дойде в резултат на поевтиняване на основни компоненти за тях като чипсетите, както и от намаляване на дефектите в производството. Тези два фактора ще направят възможни цени под 500 долара за плеър на видео с висока резолюция през втората половина на годината.

20:13

Музикалната индустрия търси помощ от ISP-тата

Да "отрежат" дигиталните пирати, поиска IFPI...
Музикалната индустрия се обърна към интернет доставчиците с искане да "отрежат" нарушителите на авторски права като част от кампанията срещу дигиталното музикално пиратство.
В годишния доклад на IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) се казва, че интернет доставчиците са много тромави, за да помогнат на музикалната индустрия в борбата й срещу свободното споделяне на файлове в мрежата.
В доклада се казва, че ISP-тата притежават силата да ограничат достъпа до материали с нарушени авторски права и следователно държат ключа за същественото намаляване на онлайн пиратството.
От IFPI настояват интернет доставчиците да зачетат своите собствени срокове и условия и да изключат потребителите, които нарушават законите за авторското право.
В броя си от декември 2006 г. списанието Gowers Intellectual Property Review препоръча на интернет доставчиците и на музикалната индустрия доброволно да се съгласят за процедура, която да премахва потребители, замесени в пиратство. Това трябва да стане до края на годината, като в противен случай би трябвало да се намесят правителствата.
Според говорителя на IFPI, Федерацията преговаря вече няколко години по този въпрос с интернет доставчиците, но дискусията се движи много бавно и не стига доникъде.
Според Асоциацията на интернет доставчиците обаче не е лесно да се изключват потребители, поради многото законови процедури, една от които е да не се нарушат правата на интернет потребителите. ISP-тата са препълнени с информация и не могат да проверяват всеки пакет от трафика на данни, така както в пощата не може да се отваря всяко писмо, което минава през нея.
Преди шест месеца интернет доставчиците възнегодуваха срещу предложението на тарифа, която ще ги задължи да плащат на музикалните компании за загубите им от незаконно теглени файлове.

20:11

Топ антивируси идват във версии за Vista

Решенията подобряват вградената сигурност на новата ОС!
Водещите фирми за сигурност са готови с напълно тествани и съвместими с Vista версии на своите решения за домашни потребители и малки фирми. До 30 януари, когато системата ще бъде достъпна за продажби с нови компютри и в магазините по целия свят, ще излязат и антивирусните продукти, които ще подобрят вградената сигурност във Vista, съобщиха от Microsoft.
“Windows Vista е най-сигурната операционна система, която някога сме произвеждали. Нашите партньори играят жизненоважна роля чрез добавяне на нови нива на защита в платформата на Windows. Работейки заедно с тях, можем да помогнем на хората да се почувстват по-защитени и по-сигурни при използване на своите компютри”, каза Бен Фатхи, корпоративен вицепрезидент на звеното за технологии по сигурността на Microsoft.
Vista ще осигури защита от онлайн заплахи, вируси и хакери. Microsoft е разработила новия си софтуер, използвайки процеса Security Development Lifecycle, който свежда до минимум грешките в сигурността във вградения код на операционната система.
Сред вградените защитни функции във Vista са Windows Defender, User Account Control, подобрен Windows Firewall, Parental Controls, Windows Internet Explorer 7 Protected Mode и Phishing Filter. Партньорите на Microsoft добавят допълнително ниво на защита чрез своите антивируси, решения срещу злонамерени програми, хакери и др.
CA вече обяви Anti-Virus 2007 за Vista, който осигурява защита срещу вируси, червеи и троянски коне и др., които могат да атакуват чрез прикачени файлове в електронната поща, при сваляне на файлове, през чата и интернет. CA Anti-Virus 2007 е едно от първите решения за сигурност, което е на разположение за бета потребители на Vista.
ContentWatch пуска софтуер за Vista, който филтрира съдържанието от Интернет в реално време. Програмата поддържа също отдалечено управление, наблюдение и отчети, както и родителски контрол върху поведението на децата в Интернет, дори и от работното място или докато са на път.
Grisoft предлага Anti-Virus 7.5 и AVG Anti-Spyware 7.5 като комерсиални и безплатни версии. Друг продукт на компанията, AVG Anti-Malware 7.5, включва защита срещу вируси и шпионски софтуер, с пълна поддръжка за Vista.
IMSafer пък предлага първата услуга за алармиране на родители, когато техните деца се включват в неподходящи комуникации онлайн. Софтуерът уведомява родителите за определени изрази, които могат да са показателни за потенциални сексуални хищници. Родителите могат анонимно да наблюдават обратната информация от контакти, които те считат, че може да са неподходящи.
Kaspersky Lab ще предостави Kaspersky Anti-Virus и Kaspersky Internet Security – два продукта, които предлагат отлична защита срещу вируси, шпионски софтуер, хакери и спам, с актуализация за злонамерен софтуер на всеки час и с изключително малко въздействие върху системните ресурси.
Потребителският софтуер на McAfee включва VirusScan Plus 2007, McAfee PC Protection Plus 2007, McAfee Internet Security Suite 2007 със защита 8 в 1, както и McAfee Total Protection 2007, McAfeeWireless Protection 2007, McAfee SiteAdvisor и McAfee SiteAdvisor Plus, който предпазва потребителите от разглеждане на рискови интернет страници.
Panda Software International обяви Panda Antivirus 2007 - най-лекото антивирусно решение в продуктовата гама за потребители на компанията, което ползва минимални системни ресурси. Panda ClientShield пък е решение за защита на работни станции в корпоративна среда. В допълнение, компанията ще предложи Panda Internet Security 2007 Identity Protect, който спомага за защита на онлайн операции и конфиденциални данни.
Symantec ще предложи цялостното решение Norton Confidential, както и Norton Internet Security и Norton AntiVirus, които ще бъдат съвместими с Windows Vista на датата на нейното пускане.
Trend Micro е готов със своето решение TrendSecure, съвместимо с Vista, което предпазва компютрите, домашните мрежи и личната информация на потребителите. TrendSecure е набор от онлайн услуги, които осигуряват разширена защита на потребителите. Решението Trend Micro AntiVirus плюс AntiSpyware предпазва от вируси, червеи, троянски коне и шпионски софтуер.

20:11

Все по-малко жени избират ИТ кариера

Проучване отчита спад в последните две години...
Броят на жените, които избират да правят кариера в ИТ, продължава да намалява, алармира ново проучване. Нежният пол е отблъснат от удължения престой в службата и липсата на гъвкаво работно време, според анализа на Intellect.
Най-голямата вреда за индустрията идва от нарастващия брой опитни ИТ дами, които зарязват технологичната професия. Напускайки на 40 години бранша, тези жени отнасят със себе си жизненоважни за компаниите опит и контакти. Младите ИТ професионалистки пък губят своите ментори, което е друг сериозен проблем за бизнеса.
Според Intellect, в момента само 16% от технологичния персонал са жени, като за последните две години се наблюдава намаление от 2%. Нещата ще стават още по-зле, предупреждават анализаторите, като смятат, че за бизнеса е здравословно да поддържа разнообразие в работната сила.
В допълнение към малкия процент, над половината от жените с ИТ професии са специалисти на ниво администратор на база данни, което не им разкрива възможности за изкачване по стълбичката на йерархията.
На базата на резултатите от своето проучване, Intellect възнамерява да създаде план за действие, който да засили нежното присъствие в ИТ сектора. Фокус групи ще помагат на компаниите да разработват политики и да прилагат добри практики, за да привлекат и мотивират жените в ИТ бизнеса.

20:10

Vista ще генерира $4 милиарда за ИТ индустрията във Флорида

Всеки долар приход за Microsoft ще донесе повече от 21 долара за екосистемата извън компанията, твърди IDC!
Очаква се ИТ индустрията в щата Флорида да направи значителен финансов удар през тази година, като резултат от пускането на пазара на операционната система Windows Vista. Това твърди наскоро проведено проучване от IDC по поръчка на Microsoft.
През първата година на продажби на Vista, Флорида ще започне чувствително да увеличава приходите си и отварянето на нови работни места. Данните от проучването показват, че Windows Vista ще облагодетелства ИТ пазара с повече от 18% увеличение на работните места в щата, свързани с операционната система. Допълнително се очаква общият брой работни места, свързани с Windows, да скочи с повече от 11 000.
Windows Vista ще генерира допълнителни доходи за Microsoft във Флорида, но също така ще създаде и по-големи икономически ползи в цялата нейна екосистема, където се продават продукти и услуги, използващи операционната система, казват от IDC.
Партньорите на Microsoft, а именно компаниите, които продават хардуер и пишат софтуер, тези, които доставят ИТ услуги или са дистрибутори, ще усетят значителната полза от системата, защото тя ще им донесе съществени приходи и растеж. Очаква се екосистемата да продаде продукти и услуги за 4$ милиарда, свързани с Windows Vista, в щата Флорида.
Според проучването, Windows Vista ще помогне за подсилване на повече от 12 000 ИТ компании в щата, които произвеждат, продават или разпространяват продукти и услуги, използващи новата ОС. Всеки долар приход от Windows Vista, спечелен от Microsoft, ще генерира повече от 21 долара приходи за екосистемата извън компанията.
Очаква се също партньорите на компанията да инвестират близо 500$ милиона в свързаните с операционната система продукти и услуги, считано от сега до края на годината.

20:09

Мъж с камера на обувката снима под полите на жените

Модерен вариант на стария трик с огледалцето!
Преди няколко десетилетия софийските тарикати се изхитряха да надничат под полите на пътуващите в трамвая жени, като закрепяха миниатюрни огледалца върху обувките си. Заради подобни изпълнения, млад австралиец може да отнесе присъда от десет години затвор.
Той е използвал видео камера, монтирана в обувката му, за да снима под полите и роклите на жените в обществения транспорт на град Мелбърн, разкри smh.com.au. Камерата била свързана с кабел, който минавал през крачола на панталона на младежа, и влизал в малка раница. Тя пък била свързана с работеща видео камера, която според полицията се използвала за снимки на жертвите, които снимки след това да се комбинират със заснетото от камерата в обувката.
Полицаите смятат, че с тази сложна система младежът е успял да направи снимки на стотици нищо неподозиращи жени. Той бил разкрит преди два дена, когато една жена в трамвая забелязала видео камерата в ръцете му и се оплакала на полицията, че я снимат без нейно разрешение.
Мъжът бил задържан от полицаите. След обиск в дома му те намерили голям брой фотографии, оборудване и други доказателствени материали. Предполага се, че са правени в продължение на четири години.
Случаят се класифицира като сериозно нарушение на обществения ред и морал, за което законът предвижда до 10 години затвор и обществено порицание. Положението се утежнява и от факта, че деянието е замислено внимателно и е извършвано в продължителен период от време.
Полицията призовава всички жени, които смятат, че са били фотографирани или филмирани от мъжа, да дадат показания. Разследването преглежда иззетите от дома му видео и фото материали, по които ще може да идентифицира жертвите и също така да уведоми обществеността.

20:06

Очаква се трудна година за бизнеса с PC

Продажбите растат, но приходите остават непроменени!
Приходите, генерирани от продажби на компютри в световен мащаб през 2006 г., задържаха нивото си и възлизат на $201.1 милиарда, според оценката на компанията за проучвания Gartner. Не изглежда да се промени каквото и да било по-съществено през 2007 година. Продажбите се очаква да скочат с 9.9%, но приходите ще нараснат само до $201.3 милиарда, предвиждат анализаторите.
2007-ма ще бъде много трудна за компютърния сектор. Основният виновник за това е намаляването на цените. За да спечелят по-голям пазарен дял, компаниите водят помежду си ценова война, която е причината за кризата в индустрията.
Потребителската база се променя. В САЩ продажбите на компютри са се увеличили само с 1.2% за годината, а в момента са намалели с 3.2% за последното тримесечие. Увеличение на продажбите се наблюдава на новопоявили се пазари, но пък там потребителят не може да си позволи да купува по-скъпи системи.
Продажбите на PC, лаптопи и сървъри с процесори на AMD и Intel са се увеличили с около 10% общо за света през 2006, според статистиката на Gartner. През изминалата календарна година 239.4 милиона компютри са излезли от фабриките.
Най-големият производител на PC в света HP увеличи преднината си пред основния конкурент Dell в две последователни тримесечия. HP също така се доближи до Dell и на пазара в САЩ.
Според анализатори на Gartner, с пускането на новата версия на операционната система Windows Vista, може да се очаква, че в края на годината ще започне разрастване на един нов пазар, което обаче ще е тема на 2008-ма.
Новините не са лоши за всички компании. Някои са се научили да се адаптират добре на пазари с нисък марж, а други са се разраснали по-бързо от пазара като цяло. Така например HP има шест поредни печеливши тримесечия.
Acer, която е номер 4 в света, продължава да бъде най-бързо разрастващата се компания производител на компютри за трета поредна година. През 2006-та продажбите на компанията са се увеличили с 37.1%, а пазарният й дял за последното тримесечие е 6.8%. Причината за тези резултати, според анализаторите е, че бизнес моделът на компанията е пригоден за пазар с нисък марж.
Toshiba, която се е съсредоточила в най-здравословния лаптоп сегмент, също се е справила добре през 2006 година. Продажбите на компанията са се увеличили с 27.3%.
Apple също отчита печалби за 2006 г. Компанията има 4.7% пазарен дял от пазара в САЩ и е реализирала увеличение на продажбите си с 31.8%, според IDC. "Ябълката" е четвъртият по големина производител на компютри в САЩ след Dell, HP и Gateway. На световния пазар дeлът на Apple е 2.4% за последното тримесечие на 2006, което е увеличение в сравнение с 2.1% през 2005.
Lenovo засега се разраства бавно извън Китай. Компанията е увеличила пазарния си дял от 6.9% през 2005 г. на 7% през 2006-та, според оценките на анализаторите.

20:06

Съобщенията са най-печеливши в мобилния бизнес

Близо две трети от приходите ще дойдат от MMS-и, имейли и мигновени съобщения!
Съобщенията през мобилни мрежи ще останат най-печеливши за пет години напред, твърди анализ на JupiterResearch. Този тип комуникация ще е и най-използваното не-гласово приложение от мобилните потребители.
Използването на мобилно съдържание и услуги в Европа ще нарасне до пазар от €9 милиарда през 2011, като през миналата година е бил €2 милиарда. Съобщенията ще продължат да бъдат доминиращ източник на не-гласови приходи, според анализаторите.
Близо две трети от приходите от мобилни услуги през 2011 г. ще дойдат от MMS-и, имейли и мигновени съобщения. SMS-те постепенно ще отпадат като начин на комуникация.
Нови форми като “инфотейнмънт”, предлагащи новинарски и спортни клипове, ще изместват остарелите начини за мобилно персонализиране от рода на рингтонове, като ще генерират три пъти повече приходи до 2011 г..
Едно предишно изследване на Jupiter Research установи, че по-голямата част от мобилните потребители в Европа, около 68%, не са склонни да плащат за услуги, свързани с данни, освен за текстови съобщения и MMS-и.

20:05

Sun „закърпи“ уязвимост към зловредни графични файлове

Хакери могат да я използват, без да е нужна потребителска намеса!
Sun „закърпи“ дупка в Java Runtime Environment, уязвима на зловредни графични файлове. Проблемът идва от грешка при обработката на GIF-ове.
Атакуващите могат да използват тази уязвимост, за да предизвикат препълване на буфера, посредством специално създадени графични файлове с широчина на изображението 0.
От компанията за сигурност Secunia определят дупката като "highly critical". Уязвимостта може да бъде експлоатирана, без да е необходима потребителска намеса, но за момента все още няма информация тя да е била използвана.
Дупката съществува в DJK и JRE Update 9, SDK и JRE 1.4.2_12, SDK и JRE 1.3.1_18 и в по-ранните версии.
Вече са налични обновления, целящи да предотвратят използването на уязвимостта, като експертите препоръчват на потребителите да се възползват от тях.

20:02

Първи HP принтери от партньорство със Seiko

Новите модели са насочени към доставчици на печатни услуги!
Първите устройства от партньорството на HP със Seiko и Infotech вече излязоха на пазара. Това са широкоформатните цифрови принтери HP Designjet, предназначени за печат на трайни графични изображения.
Новите серии Designjet 8000s и Designjet 9000s ще позволят на доставчиците на печатни услуги (PSP) по-бързо производство на знаци, банери, стикери за облепване на превозни средства, POP/POS материали, графични материали за витрини и прозорци, флагове и др.
Шестцветните нови устройства правят нискосолвентния печат по-сигурен, продуктивен и лесен, посочват от компанията. Скоростта на печат на двете серии достига до 20 м2/ч, което ще ускори изпълнението на поръчките от доставчиците на печатни услуги и респ. ще увеличи обема на производството.
Принтерите имат резолюция от 720x720 dpi върху материали без специално покритие. Генерираните от тях изображения са устойчиви на атмосферни условия – дори и без ламиниране, като цветовете се запазят без промяна за период от близо три години.
Новите серии нискосолвентни принтери, както и аксесоарите, консумативите и съвместимите материали за работа с тях, ще бъдат разпространявани от дистрибутори в по-голяма част от страните от Европа, Близкия изток и Африка.
Очаква се Designjet 8000s и 9000s да ускорят преходния процес от аналогови към цифрови технологии в областта на широкоформатния печат, като предложат по-висока производителност и качествено графично изпълнение на ниска цена.
Серията принтери HP Designjet 9000s ще са достъпни на пазара от 1 март 2007 на цена от около €28,000. Моделите HP Designjet 8000s излизат през май на цени от €18 100.

20:01

BenQ добавя нови лаптопи с Vista към серията Joybook

Системите идват с различни екрани и графични възможности!
BenQ добави три нови лаптопа към серията Joybook. Всеки от тях идва с новата операционна система на Microsoft - Windows Vista. Трите модела са с различни екрани, съответно 15.4, 14.1 и 13.3 инча.
Широкият 15,4-инчов екран на Joybook R55V има време на реакция от 16ms. Лаптопът използва звукова карта Nvidia GeForce Go 7400 и процесор Intel Core 2 Duo. Моделът е предназначен за потребители, които търсят висока производителности и качествен дисплей.
Joybook S73V включва графика ATI Mobility Radeon X1600 и 14.1-инчов дисплей. Моделът е позициониран за мултимедийно забавление.
„Най-малкият“ представител, 13.3-инчовият Joybook S31V е ултра-портативна система, базирана на мобилната технология Intel Centrino Duo. Лаптопът има вградена 1.3-мегапикселова уеб камера и SRS TruSurround XT аудио. Моделът се предлага в черен или бял цвят.

20:00

Отвлечено американче имало три профила в уеб

Шон Хорнбек беше открит след 4 години в плен!
15-годишният Шон Хорнбек беше открит в апартамента на Майкъл Девлин в град Къркууд, щата Мисури, след акция на полицията по издирване на друго изчезнало от дома си момче, тринадесетгодишният Бен Оунби. Шон е прекарал четири години в плен на 41-годишния мъж.
През това време момчето се е радвало на относителна свобода, тъй като е оставало дълго време само в апартамента, излизало е на улицата да играе с други деца и дори е имало достъп до Интернет. Затова предизвиква учудване фактът, че не е избягал или по някакъв начин не е съобщил, че е отвлечен.
Полицията предполага, че похитителят го е заплашвал, че ще убие него и родителите му, ако се опита да избяга. Самите родители, Пам и Крейг Ейкърс са убедени, че Майкъл Девлин е промил мозъка на техния син и той се е примирил с новия си живот.
Съществуват предположения, че момчето е имало три профила в уеб сайтове, където е избрало псевдонима “Тиквеният крал”, според www.foxnews.com. Издирени са и серия от съобщения в Интернет, за които се смята, че са дело на Шон. Някои от тях са подписани от Шон Девлин, което повдига въпроса дали не се е опитвал да намекне за истинската си идентичност.
На 1 декемри 2005 г. някой, който се представя като “Шон Девлин”, участва във форума на уеб сайта на фондацията “Шон Хорнбек”, която родителите основават, за да помогнат за откриването на сина си и на други изчезнали деца. Той задава въпроса: “Докога смятате да издирвате сина си?”. По-късно пък пита дали може да напише поема за семейството.
На сайта mindviz.com също има профил, който би могъл да принадлежи на Шон. Той описва “Шон” като самотен атеист, който живее с котката си в Къркууд.
Следователите засега не коментират тези публикации в Интернет. Няма да е лесно да се установи дали наистина техен автор е отвлеченото момче или някой друг. Независимо от това, те могат да се добавят към дългия списък от следи и догадки, на които изглежда никой не е обърнал внимание през четирите години на безплодно издирване.
Освен за отвличане на две деца, Майкъл Девлин ще бъде съден и за притежаване на детски порно материали, открити на домашния му компютър.

19:59

Поделение на Интраком сключи $17-милионна сделка за F-16

Компанията ще изгражда системи за самозащита на самолетите, след като сключи двугодишен договор с Raytheon!
Intracom Defense Electronics подписа договор на стойност 17 милиона щатски долара с Raytheon. Двете компании ще изграждат системите за самозащита ASPIS II, използвани при самолетите F-16 Block 52+, които се произвеждат от гръцките военно-въздушни сили.
Договорът е за срок от две и половина години и ще засили позициите на Intracom Defense Electronics в разработката на електронни системи за авиацията. Компанията e поделение на Intracom Holdings и най-големият доставчик в Гърция на електронни отбранителни системи.
Близо 1,2 милиона долара ще инвестира компанията, за да изпълни поетите договорни задължения. Тя планира да разшири партньорството с Raytheon и други компании, които работят върху програми за защита в авиацията и присъстват на международните пазари.
Intracom и Raytheon вече имат опит в изграждане на системите Patriot, Hawk и Phalax, както и в поддръжката на електроните системи на снарядите ESSM и Maverick.

19:58

Излиза новият защитен софтуер на CA за Vista

Домашните потребители ще получат безплатен ъпгрейд!
Няколко пакета за защита на Vista системи от вируси и други интернет атаки ще пусне в близките седмици доставчикът на решения за сигурност CA, съобщиха от компанията вчера. Сред тях са софтур за цялостна защита (CA Internet Security Suite 2007), антиспам и антиспайуер решения (CA Anti-Spam 2007, CA Anti-Spyware 2007), както и персонална защитна стена (CA Personal Firewall 2007).
Още през май миналата година CA предложи защитен софтуер за потребителите на бета версията на Vista. По данни от компанията, над 160 хиляди бета потребители са инсталирали и тествали нейните антивирусни продукти за Vista.
Пакетът от услуги на CA включва възстановяване след зарази, вкл. и опция за замяна на лаптоп или РС, когато той е излязъл от строя в резултат на вирусна инфекция след инсталиране на защитния софтуер.
Настоящите потребители на версиите CA Home и Home Office ще получат обновленията за Vista безплатно, съобщиха от компанията. За нови крайни потребители продуктите ще са достъпни по каналите за продажби на дребно или от сайта на компанията .
Пакетът CA Anti-Virus 2007 ще бъде достъпен от 30 януари на цена $39.99 за един потребител и $49.99 за защита на 3 броя РС (Home Protection Pack). Цялостният CA Internet Security Suite 2007 струва $49.99 за един потребител и $69.99 във варианта Home Protection Pack. Решенията срещу спам и спайуер, както и защитната стена струват всяко по $29.99.
CA твърди, че от 2003 година досега общо 7,5 милиона потребители са инсталирали нейния антивирусен софтуер. Новите Vista решения са локализирани на 9 езика.

19:57

Секс видео в Интернет доведе до истерия фотомодел

Кийли Хейзъл е бясна на бившия си любовник!
20-годишната англичанка Кийли Хейзъл, модел от трета страница на британския таблоид The Sun, изпадна в истерия, когато научи, че видео с горещи секс сцени между нея и бившия й приятел се е появило в Интернет, съобщава вестникът. В него на трета страница традиционно се публикуват еротични снимки на млади момичета, които никога не показват напълно разголено тялото на модела.
Адвокатите на Хейзъл издействаха съдебна забрана за по-нататашъшни публикации и разпространение на видеото. Това обаче се оказа закъсняла мярка и не попречи на едно неделно издание да отпечата подбрани снимки от видео материала.
Госпожица Хейзъл е много ядосана на бившия си приятел, безработния Лойд Милър. Според нея няма кой друг да пусне видео материала в Интернет, освен него. Тя е огорчена от предателството, което той е извършил спрямо нея.
Хейзъл обяснява, че тяхната връзка е продължила с приливи и отливи една година. Миналото лято двамата прекарали ваканцията си на остров Тенерифе, където носели и видео камерата си. След няколко отпускащи питиета двамата решили да запечатат на лента най-горещите моменти от тяхната връзка.
Никога, дори и в най-страшните си сънища, Кийли не е допускала, че Лойд ще я предаде по този начин, споделя тя в интервю пред The Sun. По време на едногодишната им връзка тя наистина е обичала това момче и му се доверявала напълно. В края на интервюто горещото момиче заключава, че отсега нататък трябва да внимава повече в кого се влюбва.
Хейзъл твърди, че е отхвърляла нееднократно предложения за снимки на корицата на “Плейбой”, тъй като имало някои неща, които не желаела да излага на показ. Точно затова, след изтичането на интимните сцени в пресата, тя чувства, че вече не й е останало никакво достойнство.
Кийли Хейзъл добива известност като модел, след като през 2004 г. е избрана за идол от трета страница на The Sun.

19:55

Proview отчете висок ръст в бизнеса с монитори

Тайванският доставчик е продал близо 7,4 милиона LCD панели през фискалната 2006 година, което е 75% повече от 2005
Производителят на дисплеи Proview обяви висок ръст в продажбите на LCD монитори и TV панели през фискалната 2006 г. (юли 2005 - юни 2006). Бизнесът на компанията със CRT монитори обаче е намалял през периода, по данни от борсата в Хонконг (HKE), изнесени в digitimes.com.
Proview е продал близо 7.5 милиона LCD монитора, което е ръст от 74% спрямо предходната година. При TV панелите компанията бележи увеличение от 476%, или общо реализирани 363 000 броя.
Продажбите на CRT монитори от Proview обаче са паднали с 30% до 4.8 милиона броя през фискалната 2006 г.
Proview е тайванска компания, която стартира бизнес с производство на монитори през 1989 г. Преди три години компанията навлезе и на пазара на LCD- и плазмени телевизори.

19:55

Стартира хакерски конкурс с награда $40 000

Участниците ще трябва да купят устройство за $40 от Wibu-Systems
40 000 долара ще получи победителят от хакерско състезание. Конкурсът бе обявен от компанията Wibu-Systems и е свързан с нейната нова система за защита CodeMeter.
Софтуерът, защитен с CodeMeter, няма да тръгне, освен ако потребителят не постави CM-Stick USB устройство в компютъра. CodeMeter защитава приложения за операционни системи Mac X, Windows и Linux.
Системата използва избран от продавача секретен код и частни ключове, както и мощни криптиращи алгоритми като 128-битов AES (Advanced Encryption Standard) и 224-битов ECC (Elliptic Curve Cryptography).
Състезанието ще се проведе от 31 януари до 14 март. Участниците ще трябва да се регистрират на http://www.hackers-contest.com, да приемат правилата за участие и да платят 40$, които ще покрият цената на устройството CM-Stick, необходимо за участие в състезанието.
За да спечели, потенциалният хакер трябва да може да стартира защитената програма без CM-Stick устройство, да опише как е успял да премахне защитата и да открие тайното съобщение, скрито в програмата.

19:54

Британците са луди по он-лайн покера

Половината уеб потребители са пристрастени към играта!
Онлайн покерът е най-пристрастяващото приложение в интернет сред потребителите на острова, според ново проучване. По-точно става въпрос за Пасифик Покер, в който играчите прекарват средно по 10 ч. и 17 мин. месечно, по данни на анализаторите от Nielsen/NetRatings.
MSN Messenger на Майкрософт е на пето място в списъка с он-лайн приложения, използван средно по 3 часа месечно. Като аудитория обаче MSN Messenger излиза на първо място с повече от 14,7 милиона потребители (48% от използващите интернет в Обединеното кралство) през ноември 2006.
Близко зад него е Windows Media Player с почти 14 милиона потребители. Пети в списъка е медиа плеърът iTunes на Apple с 5.6 милиона потребители, или 18% от интернет аудиторията във Великобритания.
„Най-лепкавото” приложение, или с други думи най-често използваното, е Yahoo Widgets, където потребителите влизат средно по 37 пъти на месец. "Джунджуриите" са малки десктоп приложения, които позволяват на потребителите да правят най-различни неща - например да проверят силата на wi-fi сигнала или да видят най-новите цени на пазарните дялове.
Като цяло проучването показва, че 83% от британските потребители (25.3 милиона души) влизат в интернет приложения всеки месец, използвайки ги средно по три часа и половина.

19:53

Foxconn пусна мощна дънна платка за геймъри

Новият продукт използва системна логика nForce 680i SLI
Компанията Foxconn представи нова дънна платка N68S7AA-8EKRS2H, насочена към любителите на компютърни игри и ентусиастите-овърклокъри. Тя е проектирана на базата на системната логика NVIDIA nForce 680i SLI с честота на шината 1333MHz.
Платката поддържа многоядрените процесори Core 2 Extreme, Intel Core 2 Quad, Intel Core 2 Duo, Intel Pentium D, както и едноядрения Intel Pentium 4. Предоставя три слота PCI Express x 16, като два от тях работят в пълноценен SLI 16x16 режим, а третият е предназначен за използване на ускорител за игри.
Особеност на новия продукт се явява поддръжката на технологията FoxOne, чрез която може ръчно или автоматично да се регулира работната честота на системната шина, процесора и шината на паметта. Платката поддържа също така стандарта EPP на Nvidia за динамично изменение на производителността на модулите памет.
Новата дънна платка поддържа оперативна памет с максимален обем от 8GB, работа в дву-канален режим и модули от тип DDR2-800/667/533. Налични са два FireWire1394a порта, два порта Gigabit Ethernet, както и десет порта USB 2.0.

19:53

Корпоративните версии на Symantec упорито атакувани

Известна уязвимост в сигурността отново е актуална за хакерите!
Корпоративните потребители, използващи по-стари версии на антивирусния софтуер на Symantec, са изправени пред угрозата от постоянни атаки. Това може да стане през уязвимост, която отдавна е известна и вече е била „закърпена“ от компанията в по-новите версии.
При използване на уязвимостта, компютрите стават зомбита, разпространявщи спам, както и атаки от типа DoS. Застрашени са потребителите на необновените версии на Symantec Client Security и Symantec AntiVirus Corporate Edition, според CNET.
Нов вариант на червея, насочен към въпросната уязвимост, се появи по средата на декември, като се оказа доста по-ефективен от предишния. Първоначално Symantec "подмина" проблема с аргумента, че едва ли уязвимостта ще бъде използвана. Но през ноември това се случи.
За разлика от повечето обновления на Symantec, които се инсталират автоматично, тези за корпоративните версии на антивирусния софтуер трябва да бъдат свалени ръчно от фирмения сайт и след това инсталирани. Най-вероятно Symantec ще промени тази своя политика, тъй като явно освен домашните потребители, но и ИТ професионалистите не инсталират важни за сигурността обновления.
Очаква се също компанията да пусне ъпдейт за сканиращия механизъм, проектиран по-добре да открива опасния червей. Обновлението ще стане автоматично, без намесата на потребителите.

19:52

LG припозна iPhone в свой продукт

Новата джаджа на Apple приличала на модела KE850!
Корейският гигант LG Electronics твърди, че новият iPhone на Apple силно наподобява нейния модел KE850, очакван скоро на пазара. Това е втората претенция към продукта, след като миналата седмица Cisco заведе дело срещу Applе във връзка с търговската марка iPhone.
iPhone изглежда удивително еднакъв с LG KE850, написа електронното издание еngadget. Мрежовият колос Cisco пък твърди, че името iPhone принадлежи на него, като според някои информации двете компании са работили съвместно върху новия хендсет, обявен шумно от шефа на Apple Стив Джобс.
Засега LG Electronics не е решила да заведе дело срещу Aplle, въпреки твърденията й, че външният вид на iPhone е почти идентичен с модела KE850.
В корейската компания са поласкани от факта, че други производители следват техния дизайн. Това заяви говорителят на LG пред The Korea Times.
Според наблюдатели на пазара, LG все пак може да заведе дело срещу Apple, ако се окаже, че двете устройства освен че си приличат като близнаци, имат и еднаква функционалност.

19:51

Мобилен телефон се самозапали

Задрямал американец получи сериозни изгаряния!
59-годишният Луис Пикасо от Валейо, Калифорния, който задрямал в дома си в бял пластмасов градински стол в събота вечерта, бил грубо събуден от пожар. Пластмасовият стол се разтопил и запалил полиестерните му панталони и найлоновото футболно яке, с които Луис бил облечен, като му причинил изгаряния от втора и трета степен на близо половината от неговото тяло.
Когато малко преди полунощ дошли лекарите от „Бърза помощ“, те намерили Пикасо, лежащ на пода на банята, разказва theregister. Вчера неговото състояние беше описано като „стабилно“. Говорителят на пожарната служба във Валейо обяснява как синтетичните дрехи на Пикасо са спомогнали за неговите изгаряния.
Памукът се държи най-добре в такива случаи. Единственото нещо от памук, което човекът е имал върху себе си, е било неговото бельо. Навсякъде, където найлонът е опирал тялото му, той е получил изгаряния.
По разположението на изгарянията върху дрехите и тялото на Пикасо, специалистите от пожарната правят заключение, че пожарът е започнал от предния десен джоб на полиестерните му панталони. Около него не са намерени кибрити, нито запалки. Човекът не е пушач. Единственият възможен причинител на пожара, по тяхно мнение, е телефонът в джоба на панталона.
Разследващите не посочват модела на телефона. Според тях проблемът не е свързан с определен производител на мобилни телефони. За специалистите това е вид електрическо устройство и като всяко друго, може да се повреди внезапно. Това е един необичаен инцидент и би могъл да се случи с всяка марка мобилни телефони, заключават те.

19:50

Слънчева клавиатура и мишка спестяват кабели


Аксесоарите могат да се ползват до 10 метра от компютъра!
Ако всички технологични компании започнат да следват примера на Genius, е възможно един ден компютрите да се продават без захранващи кабели. В тази посока е новият продуктов комплект, наречен SlimStar 820 Solargizer.
Той обединява клавиатура и мишка с изключително ограничена консумация, като идеята, според компанията, е да се предпазва околната среда. Клавиатурата дори може да работи напълно без захранване, защото разполага със слънчеви батерии.
Честотата, на която се предава сигналът, е класическата за безжичните устройства 2,4GHz. Освен безплатна енергия – когато е светло, клавиатурата може да ползва още два източника – захранване през USB кабел и 4 батерии клас АА.
Мишката е с висока чувствителност и възможност за задаване на различна резолюция от 800-1600 dpi. Използваната в нея технология за съхранение на енергията гарантира продължителност на работа на батерията до 15 месеца.
Независимо от почти нулевия разход на енергия, и двете устройства не губят от обхвата си и могат да се ползват на 10 метра от самия компютър. Това става благодарение на супер чувствителен USB приемник.
SlimStar 820 обаче не е продукт, целящ единствено икономия на електричество. Това е технология, разполагаща с всички съвременни подобрения. Най-интересните от тях са 17 специални бутона за бърз достъп до различни приложения, специализирани към най-често ползваните – Интернет, документи и мултимедия.
Налице е също индикатор за свършващи батерии. Бутоните на клавиатурата са с нисък профил, а е въведена и доста висока степен на защита срещу поливане с вода.
Предлаганият комплект е отличен с награда на авторитетното изложение CES 2007. В България той вече е достъпен чрез официалния дистрибутор на Genius – Компютър 2000 България.

19:48

Космическа игра поощрява обучението на децата

Ubisoft пуска адвенчъра Cosmic Family за конзолата Wii
Компанията Ubisoft, един от най-големите издатели на видео игри в света, ще пусна в средата на тази година нов космически адвенчър. Cosmic Family за конзолата Wii е създаден специално за малките геймъри от студиото на компанията в Барселона.
Чрез елементарното насочване на Wii контролера, геймърите ще се впуснат във вълнуващо пътешествие с ракетата на семейство Cosmic.
Опростеното управление от типа "point-and-click" предоставя свобода при навигирането на играта, независимо от това на кое място избира да отиде геймърът, разкриват от Ubisoft. Семействата ще могат да се забавляват заедно, докато играят, тъй като сюжетът се развива по-скоро като в адвенчър, отколкото като в традиционна видео игра.
Геймърите ще могат да взаимодействат с представителите на семейство Cosmic. Ще се срещнат с мама и татко Cosmic, с голямата сестра, двете малки деца, надменното куче, мързеливата котка и с още много други пъстроцветни същества.
Многобройните мини-игри, предназначени за деца в най-ранна възраст, са разпределени по петте етажа на ракетата-къща. Минавайки от една в друга мини-игра, семействата ще могат да пилотират ракетата из космоса, да разкриват тайните на различни звезди, да създават и оцветяват ексцентрични изображения. Те ще могат също да подреждат стаите в ракетата по свой вкус, да мият зъбите на домашните любимци на семейство Cosmic, да преобличат героите, да засаждат и отглеждат растения и много други.
Тази забавна, оригинална и пъстроцветна игра е създадена с цел стимулиране на детската памет, координацията ръка-око, творческите нагласи и въображението на децата, посочват от компанията.

19:47

Върхова графика представи Nvidia у нас

Компанията пуска нови карти за всички потребителски групи!
Новото си поколение графични карти представи у нас компанията Nvidia по време на семинар, организиран от дистрибутора на ИТ продукти АСБИС България. Серията GeForce 8800 поддържа технологията Direct X 10, за да осигури достъп до върховите графични възможности на най-новите приложения.
Благодарение на няколко нови технологии в графичните ускорители от ново поколение, се постига изключително високо качество на изображението и жизненост, както и различни ефекти. По-високата производителност се дължи на паралелно изпълнение на няколко процеса едновременно.
Спазвайки традицията, Nvidia ще предложи различни варианти на своите нови карти, насочени към отделните групи потребители. Всички видео карти ще поддържат новите технологии на компанията, като моделите от по-ниските класове ще имат по-ниска производителност, уточни Данаил Вълков, представител на Nvidia за България.
Серията nForce 600i, предназначена за геймъри и компютърни ентусиасти, предлага възможности за овърклок плюс редица иновативни технологии. С помощта на Nvidia MediaShield, например, лесно могат да бъдат изграждани RAID масиви. Друга технология, Nvidia FirstPacket, подобрява гейминга в интернет, като определя кое приложение (онлайн игра) да има предимство при използване на наличния трафик.
Серията е достъпна в три различни модификации: nForce 680i SLI за екстремните овърклокъри, nForce 650i за геймърите и nForce 650i Ultra, която предоставя необходимата производителност на всеки цифров ентусиаст.
Графична подсистема WPF, която позволява създаване на ново поколение приложения, представи на семинара Явор Пиперков, специалист от Microsoft България. С помощта на Windows Presentation Foundation (известна преди като Avalon) се изграждат графични приложения, които обединяват висока функционалност и съвременен интерфейс.
На семинара бяха представени и решенията за фиксирани/мобилни мрежи и терминали на компанията ZTE Corporation, която е от водещите на китайския пазар. Нейното портфолио позволява изграждане на цялостни мрежови решения на сравнително ниска цена.
Пламен Цанков, специалист от АСБИС България, представи портфолиото на Prestigio, чиито продукти са високо конкурентни в отношението цена/възможности. Десктоп системите на компанията са разделени в три класа - Office PC, Home PC и Gamer PC, като могат да работят с процесори и на Intel, и на AMD.
Prestigio произвежда също Mini PC и LCD PC. Първият тип системи се отличават с компактни размери, като в същото време са пълнофункционални, базирани на Intel Celeron M процесор. Особеното при LCD PC е, че в 17- или 19- инчов монитор е вграден и самият компютър.
Prestigio предлага и широко разнообразие от LCD монитори в 17,19, 19.1 и 20.1-инчови варианти и LCD TV с диагонал 20, 26 и 32 инча.
Друг тип устройство на Prestigio, наречено Digital Media Center, представлява компютър, разположен в кутия, която е малко по-голяма от тази на стандартен DVD плеър. Системата, базирана на AMD и Intel процесори, е предназначена за мултимедийни забавления, като поддържа множество формати.

19:46

Неудобни технологии пречели на бизнеса

ИТ създават цифрово разделение между служителите!
Недружелюбни технологии са причина за появата на цифрова пропаст между служителите на компаниите, предупреждава нов доклад на Deloitte. Липсата на удобни потребителски интерфейси в ИТ системите води до разделение сред работната ръка на хора, които могат да ползват технологиите ефективно, и такива, които не могат.
Според консултантите от Deloitte, технологичните вендори ще съсредоточат повече ресурси тази година върху подобряване на потребителските интерфейси на техните продукти. В момента много продукти са ненужно сложни и неизползваеми, заради несъвършенства в интерфейса.
Бизнесът не може да си позволи цифрово разделение на работната ръка, посочват от Deloitte. Компаниите трябва да създават такива условия, при които голяма част от служителите да могат да взаимодействат с технологиите, необходими за тяхната работа, като за това ще се изисква малко обучение.
Много компании плащат за функционалност, която никога не използват, тъй като персоналът им няма необходимите умения за това. Дори и в средата на типичния Windows PC има приложения, които са фундаментално сложни. В частност, продуктите за CRM (управление на връзките с клиенти) са сред най-трудните за успешно използване, според консултанти от Deloitte.
Като цяло обаче технологиите стават по-евтини и по-добри и се наблюдава стремеж у доставчиците да подобряват интерфейса, отчитат анализаторите. ИТ отделите на компаниите също могат да променят нещата към по-добро, като изграждат гъвкави, ориентирани към потребителите системи, които отговарят по-точно на нуждите на бизнеса.
През настоящата година все по-важен фактор ще стават нормите за опазване на околната среда, като може да се очаква ИТ отделите да въвеждат “зелени” начини за правене на бизнес. Така например, част от усилията в тази посока ще бъдат насочени към по-широко използване на електронната поща за сметка на хартиените комуникации, както и на видео конференциите като алтернатива на пътуванията.

19:45

Пиратски HD DVD филм вече в торентите

Файлът на известния “Серенити” има обем 19,6 GB!
Първият пиратски филм във формат с висока резолюция HD DVD вече е достъпен в Bittorrent. Това е известният “Серенити”, който е наличен като .EVO файл и може да се гледа с повечето програми за DVD плейбек, каквато е например популярната PowerDVD.
Файлът е кодиран с MPEG-4 VC-1 и има обем от 19,6 гигабайта (GB), разкри сайтът arstechnica.com. Преди около месец защитата срещу копиране на HD DVD беше преодоляна от анонимен програмист, познат като Muslix64.
Програмата за кракване е с отворен код и се нарича BackupHDDVD. За да извлече некодирано копие от HD DVD оригинала, програмата изисква ключ за заглавието. Такъв вече е пуснат в Интернет.
Cyberlink, разработчикът на плеъра PowerDVD, твърди, че ключовете за заглавията не са придобити чрез нейния софтуер. Доставчици на съдържание, от друга страна, обявиха, че си запазват правото да направят невалидни вече известните пиратски ключове.
Muslix64 и програмистите, свързани с него, не смятат да разкрият метода за извличане на ключа, за да предотвратят пускането на пач за откритата от тях уязвимост.

19:44

Гръцката Интралот стъпи и на пазара в Аржентина

Компанията придоби 51% от Techno Action, очаква големи приходи от хай-тек проекти за хазартни игри и спортни залагания
Интралот придоби контролен пакет от аржентинската технологичен доставчик Techno Accion, съобщиха от компанията. По този начин Интралот, която вече присъства на пазарите в Чили, Перу и Колумбия, допълнително засили позициите си в Латинска Америка.
Techno Accion предлага интегрирани решения за организиране на лотарии от рода централни системи и терминали за потвърждаване на залозите, като притежава 7500 терминала в 10 аржентински щата. Тя е втората по големина в сектора от четирите аржентински компании, притежаващи 100% от местния пазар.
Интралот придоби 50,1% от Techno Action, като останалата част закупиха операторът на залагания на конни надбягвания в Буенос Айрес – HAPSA, и Casino Club, които управляват казината в Аржентина.
Разходите по придобиване на акциите достигнаха 22 милиона щатски долара при нетна парична позиция от 3,5 млн. долара.
Интралот ще използва технологичната база и познаването на пазара от Techno Action, за да приложи своите решения и услуги в проекти за нови игри и опериране със спортни залагания. Очакват се значителни постъпления в близките години, предвид предстоящите множество тръжни процедури в страната. Пазарът в Аржентина е много перспективен, тъй като степента на проникване на хазартните игри е относително ниска, смята главният изпълнителен директор на Интралот Константинос Антонопулос.
Аржентина има население от 40 милиона души и БВП на глава от населението в размер на 14 000 щатски долара, който се очаква да продължи да нараства с висок темп през следващите години, и по-точно с повече от 8% през 2007 г. Лотарийният пазар в страната (включително казината) се оценява на 3,7 млрд. долара, от които само 1,2 млрд. се падат на залаганията на числа.
Интралот е публична компания, листвана на Атинската фондова борса и доставчик на интегрирани системи, пълна гама услуги и специфични решения за игри със залози, както и на финансови услуги. Компанията има 37 филиала, 8 бизнес офиса, над 3000 служители и приходи от 523 милиона евро за 2005 година.

19:44

Vista ще насърчи бизнеса с TV карти за РС

Ще се продават повече както вградени, така и отделни тунери!
Новата операционна система Vista ще доведе до ръст в бизнеса с TV карти за персонални компютри. Това очакват компании, които продават подобни продукти на крайни клиенти и на РС производители.
Според Animation Technologies, версията Vista Premiun Edition ще увеличи пазара на OEM TV карти, които се продават вградени в готовите системи.
Продажбите на Vista Basic Edition пък ще доведат до нарастване на покупките на TV карти от магазинната мрежа, тъй като потребителите ще искат да се възползват от новите, по-добри възможности за развлечение на операционната система.
Animation Technologies е тайвански производител на TV карти, който пласира продуктите си основно в Европа и САЩ. 60% от продажбите на компанията са на OEM продукти, а останалите 40% - на TV карти през ритейл каналите, според информация от digitimes.com.
Потребителската версия на Vista се очаква да излезе на пазара в края на този месец или началото на февруари. Бизнес изданието на операционната система е в продажба от края на ноември м.г.

19:42

Microsoft e най-големият купувач на компании

Софтуерният гигант е погълнал 14 други фирми през 2006!
Microsoft оглавява класацията за най-много глобални поглъщания през изтеклата 2006 година, според консултантската компания Icon Corporate Finance.
Софтуерният гигант е придобил 14 други компании, следван от Oracle и KPN с по 13 сделки, а IBM е на четвърто място с 12 придобивания.
Топ 10 на класацията допълват 3M, EMC и HP с по 9 поглъщания, а след тях са Cisco, Google и VeriSign с по 7 сделки по придобиване на други компании.
Най-голямата технологична сделка през 2006 е тази между Alcatel и Lucent на стойност 11,5 милиарда долара. Сред другите по-големи транзакции са придобиването на Scientific Atlanta от Cisco за $5,3 млрд., както и покупката на Mercury Interactive от HP за $4,5 млрд.
IBM пък се “отчете” с поглъщане на Filenet и ISS общо за $2,9 млрд. През годината впечатли и сделката между Google и YouTube на стойност 1,65 милиарда долара.
Сред по-интересните покупки на Microsoft са канадската компания AssetMetrix и доставчика на софтуер за отдалечен достъп и защитни стени Whale Communications.

19:42

BenQ може да се откаже скоро от името Siemens

Компанията обмисля тази възможност след колапса на поделението й за мобилни телефони BenQ Mobile!
До една година BenQ може да се откаже от името Siemens за своите хендсети, твърди тайванското издание Commercial Times, като се позовава на източници от Китай.
В момента компанията продължава да използва името BenQ-Siemens, независимо от колапса на нейното поделение BenQ Mobile, което предлагаше на пазара мобилни апарати с тази марка.
Според публикацията в Commercial Times, все още BenQ обмисля възможността да се откаже от името Siemens, но не е взела окончателно решение.
BenQ пое мобилното поделение на германската компания през 2005 година. Съгласно тогава подписаното споразумение, BenQ може да използва името Siemens в продължение на 5 години, твърди Commercial Times.
В началото на тази година BenQ предприе мащабно преструктуриране на своя бизнес, в резултат на проблемите с поделението си BenQ Mobile. Новият фокус на компанията е поставен върху бизнеса с LCD продукти за хендсети.

19:41

Терористи приеха на въоръжение Google Earth

Картите от сайта са използвани за атака срещу британци в Басра!
При организацията на нападението на разположени в иракския град Басра британски военни бази, терористи са използвали снимки от сайта Google Earth, съобщава The Daily Telegraph. Според източници от военното разузнаване на Великобритания, сред документите, иззети от домовете на терористите в хода на проведените миналата седмица обиски, са намерени разпечатки на фотографии от сайта.
На спътниковите снимки може подробно да се разгледа устройството на базите, месторазположението на палатките на войниците, тоалетните и автомобилните паркинги. На гърба на някои от фотографиите са били написани точните координати на военния лагер.
Според британското издание, за последните шест месеца в резултат на редовни минометни и ракетни обстрели, извършени срещу британски военни бази в Басра, няколко военнослужещи са ранени, а един е убит.
Говорител на Google отбелязва в свой коментар, че информацията, която „може да се използва както за добро, така и за зло“, е достъпна за обществото в различни форми. Компанията обаче уверява, че е готова по всяко време да се „вслуша в изискванията на държавата“ и вече води преговори с военни в Ирак.
Някои от британските войници на служба в Басра пък са заявили намерение да дадат Google на съд в случай, че пострадат от обстрел, осъществен с помощта на аероснимки.

19:40

Трагичен край на състезание за Wii конзола

Майка на три деца умря от препиване с... вода
28-годишната Дженифър Стрейндж се опитала да спечели конзола на Nintendo за своите деца, като изпие най-много вода в състезанието на калифорнийската радиостанция KDND 107.9. Участниците трябвало да изпиват по една четвъртлитрова бутилка вода на всеки 15 минути от първия час, а след това получавали по-големи бутилки до излъчването на победител. За такъв се смятал този, който последен издържи, без да посети тоалетната.
Колежка на Дженифър разказва, че жената съобщила на шефовете си, че не се чувства добре и се прибира в къщи. Имала силно главоболие и плачела. В петък полицията открила тялото й в дома й в град Сакраменто, съобщи theregister. По данни на полицията първоначалният медицински преглед открил доказателства, „отговарящи на смърт, поради интоксикация с вода“.
Персоналът на радиостанцията, която организирала на пръв поглед невинното състезание, бил шокиран от трагедията. Те очакват повече информация, която да изясни обстоятелствата около странната смърт.
Здравите бъбреци могат да изхвърлят около 1 до 1,5 литра вода на час. Проблеми възникват при по-големи количества, когато се наруши концентрацията от соли, която те трябва да поддържат. Обикновено водната интоксикация причинява смърт, поради намаляване на концентрацията на сода в кръвта до опасно ниво. Това води до спукване на клетките, които се раздуват прекомерно от водата.

19:32

Нов Internet Explorer още тази година?

Версия 8 на браузъра се очаква през последното тримесечие!!!
Microsoft вече работи усилено по следващата версия 8.0 на Internet Explorer, според различни източници в Интернет.
Очаква се възможностите на бъдещия браузър да бъдат представени по време на конференцията MIX 07, която ще се проведе в Лас Вегас между 30 април и 2 май. Това ще стане в една от сесиите на MIX 07 за дизайнери и разработчици, озаглавена First Look at the Future of IE, където Microsoft ще изнесе информация за разработката.
Наблюдателите на пазара предполагат, че този път софтуерният гигант няма да се остави да бъде изпреварен от Mozilla, която в началото на декември представи Firefox 3.0 Gran Paradiso. По време на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас от Microsoft потвърдиха, че разработката на Internet Explorer 8.0 вече е започнала.
На последния MIX 06 Бил Гейтс обеща, че пускането на нови версии на Internet Explorer ще бъде в рамките на 9–12 месеца. Ако компанията спази сроковете, определени от Гейтс, версия 8.0 на най-популярния браузър трябва да излезе през последната четвърт на 2008 година.

19:31

RedHat отвори център за разработки в Бърно, наема 200 души

Най-голямата компания за Linux софтуер ще инвестира още 1,7 милиона долара в Чехия!
Доставчикът на Linux софтуер Red Hat разширява бизнеса си в Чехия. Компанията отвори център за изследвания и разработки в Бърно, който е вторият по големина глад в страната след столицата Прага.
Това е част от разширяването на бизнеса на Linux компанията, която неотдавна предприе подобни стъпки в Индия и Южна Америка, създавайки там напълно собствени поделения.
Red Наt ще инвестира около $1,7 милиона в центъра, като ще наеме около 200 души персонал, според LinuxInsider.com. Към момента Red Hat е най-големият в света доставчик на Linux.
Конкуренцията на Linux пазара се изостри особено в последно време. Доставчикът на корпоративен софтуер Oracle започна да предлага евтина поддръжка на Linux, а конкурентът на RedHat - Novell се съюзи с гиганта Microsoft.
Последната Linux дистрибуция на компанията е RHEL 5 бета 2, която включва над 1200 нови компонента, генерирани от обществото на софтуера с отворен код.

19:31

Intel ускорява безжичните връзки на лаптопите

По-рано от очакваното излиза чип по стандарта 802.11n
Потребителите на лаптопи с Intel процесори ще могат по-скоро от предвиденото да ползват бързи безжични комуникации по стандарта 802.11n.
Гигантът е готов с по-бързите WiFi чипове, които бяха предвидени за платформата "Santa Rosa" през първата половина на тази година.
Още през януари обаче някои производители ще предложат на пазара ноутбуци, базирани на Intel процесори и MIMO чип, който поддържа 802.11n, твърди CNET, позовавайки се на информация от висши представители на Intel.
Според източниците от процесорния гигант, новите чипове ще увеличат разликата в производителността между лаптопите с Intel и тези, базирани на AMD.
Миналата година от Intel обещаха, че техните Merom чипове ще са най-малко с 20% по-бързи от мобилните чипове на AMD.

19:30

Сайт разкрива истината за кучетата

Уважавани експерти ще отделят фактите от измислиците...
Мери Бет Клоуз осъзнава за първи път, че обича кучетата и има желание да се грижи за тях, на петгодишна възраст. След една ужасна зимна буря, вместо да излезе да се пързаля с другите деца, тя моли родителите си да се погрижат за бездомните кучета.
41 години след този случай Клоуз, заедно с уважавани експерти, отвори сайта caninekingdom.com посветен на кучетата и на отделяне на фактите от измислиците за тях.
Клоуз се опитва да отърве кучешкия свят от страданията, които преживява, поради това, че хората и техните домашни любимци обработват информацията по различен начин. По тази причина тя кани специалисти да създадат универсален протоколен център в кучешкото кралство.
Желанието й е този център да се превърне в международна база данни за кучета, която съдържа факти и методи, подкрепени с твърди доказателства. Тя моли специалистите да предоставят доказателства, че техните методи работят правилно. След оценка от интердисциплинарна комисия от експерти, универсалният протоколен център ще публикува и рекламира ценни методи на сайта.
Клоуз е сигурна, че собствениците на кучета ги обичат и правят това, което смятат за най-добро за своите любимци. За съжаление, при наличието на толкова много подвеждаща информация, не е възможно да се знае какво да се прави или на кого да се вярва.
А на Клоуз определено може да се вярва. Любовта й към животните е за цял живот. В колежа тя специализира животновъдство, след което планира да отиде във ветеринарно училище, но осъзнава, че страстта й е да изучава поведението на кучетата, а не да ги лекува.
След като известно време е управител на подслон за кучета, който обслужва 13 града в северната част на Щатите, тя се връща в училище, за да получи висше образование по психология и организационен мениджмънт. Оттогава Клоуз разделя времето си между професионалните задължения като бизнес консултант на големи компании и любимото си занимание да работи със собственици на кучета и групи, предлагащи обслужване и съвети за отглеждане на домашни любимци.
Преди седем години Клоуз основава холдингова компания „От любов към кучетата”, която освен с бизнес, се занимава и с изучаване на кучетата и техните нужди. В резултат на това се появява caninekingdom.com, който според нея е един от първите опити за научна оценка на методите за обучение и възпитание на кучетата.
За да издържа финансово тази дейност, сайтът предлага определени продукти за продажба, които са от високо качество, безопасни и ефективни.

19:29

Двойно повече спам ни атакува скоро

Всеки месец обемът на имейл трафика нараства с 25-35%!!!
Имейл трафикът ще се удвои в следващите няколко месеца, ако ръстът на нежеланите съобщения (спам) продължи със същите темпове, прогнозира компанията Email Systems.
Нивата на спама са се увеличили внезапно рязко през юли 2006 година, като оттогава насам месечният ръст на имейл трафика се движи между 25 и 35%.
Бизнесът вече не смогва да се пребори локално с филтрирането на спама и вирусите по имейла, тъй като системите за защита са претоварени от обема на входящия трафик. Все повече компании се обръщат към интернет доставчиците с искане да блокират спама, за да не достига до тях.
Ако тенденцията на нарастване на нежеланите имейл съобщения продължи, това ще доведе до още по-голямо забавяне на работата на потребителите, разчитащи на данни от електронната поща.
Трудностите в борбата срещу спама идват и от непрекъснатата промяна в тактиката на разпространителите на нежелани съобщения. Единични имейли вече не се изпращат до голям брой получатели, а вместо това съобщенията се разпределят до по-малки групи с неуловими промени в съдържанието.

19:28

Нов MS Office за Mac излиза тази година

Ще предложи възможностите на Office 2007 за Windows!
Нова версия на пакета от офис приложения на Microsoft за Mac компютри се очаква на пазара през втората половина на годината. Office 2008 ще позволи на потребителите на Mac да ползват възможностите на Windows-базирания Office 2007, вкл. файлови формати и подобрения в интерфейса.
Office 2008 за Mac ще бъде първата универсална версия на пакета, която е проектирана да работи както на Power Mac компютри, така и на Intel-базирани.
Приложенията в новия офис пакет използват същите Office Open XML файлови формати, както и Office 2007 за Wimndos, като по този начин се подобрява взаимодействието между Mac и Windows Office потребители. Новите формати бяха официално признати и от организацията за стандарти Ecma International през декември.
Microsoft планира също така да пусне конвертиращи програми, които ще позволят на потребители на Office 2004 за Mac да четат новите файлови формати.
Office 2008 за Mac включва основните приложения Word, Excel и PowerPoint, плюс персонален информационен мениджър Entourage. Пакетът предлага и някои възможности само за Mac, които улесняват настолната издателска дейност.
Очаква се цената на новия офис пакет за Mac да бъде съизмерима с тази на предходното издание Office 2004.

19:27

Samsung планира да изпревари световния ръст в бизнеса с панели

Корейската компания държи над 50% от пазара на плоски екрани с размер, по-голям от 40 инча!
Samsung Electronics очаква да постигне по-висок ръст в продажбите на панели с голям размер, спрямо индустрията като цяло през 2007 г. Според източници от компанията, цитирани в digitimes.com, цените на панелите ще паднат значително през настоящата година.
Корейският гигант прогнозира ръст на бизнеса си с 24%, който ще увеличи продажбите на панели с голям размер от 55,5 милиона през 2006-та до 68,9 милиона броя тази година. В същото време глобалният ръст в сегмента се очаква да бъде не по-висок от 22% - от 266 на 324 милиона броя.
В момента Samsung държи над 50% дял от пазара на панели, по-големи от 40 инча. Компанията планира ръст на продажбите с 82% в сегмента, или от 5,1 милиона броя през 2006 г. до 9,3 милиона през 2007-ма.
През октомври Samsung пусна завод за производство на панели от осмо поколение (8G), който й позволи да намали цените, в резултат на което компанията очаква да заеме лидерска позиция при 46-инчовите плоски екрани. В допълнение, корейският гигант планира скок от 69% в сегмента на високо-класните LED-базирани HD панели, работещи на 120Hz.

19:26

Sony Ericsson финансов рекорд в края на 2006

Над 60% ръст в количествата и продажбите в сравнение с последното тримесечие на 2005. 144% повишаване на приходa преди данъчно облагане в сравнение с последното тримесечие на 2005. Новите продукти печелят пазарен дял.
- Броят продадени единици достига 74.8 млн., а продажбите нарастват до 10,959 млн. евро, който ръст е два пъти повече от ръста на пазара като цяло
- Приходът преди данъчно облагане достига до 1,298 млн. евро
- Продадени са 60 млн. музикални телефона, включително 17 млн. Walkman телефона
- Значителен ръст в Латинска Америка, Азиатския тихоокеански регион и Европа

Консолидиран финансов отчет на Sony Ericsson Mobile Communications AB (Sony Ericsson) за последото тримесечие, считано до 31 декември 2006г.:

Q4 2005 Q3 2006 Q4 2006 FY05 FY06
Брой доставени продукти (млн.) 16.1 19.8 26.0 51.2 74.8
Продажби (млн.евро) 2,310 2,913 3,782 7,268 10,959
Приходи преди данъчно облагане (млн.евро) 206 433 502 512 1,298
Нетен приход (млн.евро) 144 298 447 350 997

Продадените продукти през Q4 достигат 26.0 млн. или 61% ръст в сравнение с последното тримесечие на миналата година. Данните отразяват забележително годишно увеличаване на пазарния дял. Продажбите за тримесечието са 3,782 млн. евро, отчитайки 64% увеличение към същото тримесечие миналата година.
Приходите преди данъчно облагане за Q4 ‘2006 са 502 млн. евро или със 144% повече от Q4 ‘2005. Нетният приход за Q4 ‘2006 е 447 млн. евро.
По време на разглежданото тримесечие, Sony Ericsson увеличи пазарния си дял, благодарение на продължителния успех на продукти като K800/K790 Cyber-shot (TM) и серията Walkman® телефони.
Средната продажна цена през Q4 ‘2006 е малко по-висока от очакваната, благодарение на по-благоприятни от предвижданите пазарни условия и продължителното търсене на най-новите Sony Ericsson модели.
Особеното силният ръст на прохождащите пазари в Латинска Америка и Азиатския тихоокеански регион, както и Европа, илюстрира успеха на Sony Ericsson в разнообразяване на продуктовото портфолио на новите пазари.
„Последното тримесечие показа Sony Ericsson в светлината на силна завършваща година с рекорден брой продадени единици, продажби и нетен приход, благодарение на нарастналата популярност на нашите камерафони и музикални телефони. Навременните инвестиции в поделения за развой и развитие, както и в маркетинг, ни дадоха шанса да разширим портфолиото си и да засилим потребителския интерес, както и този на операторите, към марката. Целта ни е да станем един от тримата най-големи играчи в този бранш. Амбицията, с която работихме през 2006г., ще направи целта ни постижима” , казва Майлс Флинт, президент на Sony Ericsson.
Sony Ericsson изчислява световния пазар на мобилни телефони на около 980 млн. продадени продукти, повече от предварителната прогноза за приблизително 950 млн. продадени продукти за годината. На тази основа, компанията вярва, че е преизпълнила своята пазарна задача за това тримесечие, печелейки регулярно по 1% пазарен дял, за да достигне 9% от световния пазарен дял през последното тримесечие. През Q4 2006 Sony Ericsson увеличи пазарния си дял с малко над 2% в сравнение със същия период на миналата година.
През последната четвърт на годината Sony Ericsson обяви постигнатото споразумение да придобие шведската софтуерна компания UIQ Technology AB, собственост и клон на Symbian Ltd. Sony Ericsson очаква сделката да завърши през първата четвърт на 2007.

19:24

HP разширява позициите си на пазара за външна реклама

HP обяви новите широкоформатни цифрови принтери HP Designjet за печат на трайни графични изображения. Новите серии Designjet 8000s и Designjet 9000s разкриват нови бизнес възможности за съвременните доставчици на печатни услуги (PSP).
Новите принтери спомогнат за прилагането на технологии за траен цифров печат за по-бързото и лесно производство на знаци, банери, стикери за облепването на превозни средства, POP/POS материали, знаци и визуални материали за търговски изложения, графични материали за витрини и прозорци, флагове и ваденки.Като първи продукти, лансирани в резултат на партньорството между HP и Seiko и Infotech, новите шестцветни модели HP Designjеt ще направят нискосолвентния печат по-сигурен, продуктивен и лесен. Благодарение на скоростта на печат на двете серии, която достига до 20 м2/ч, доставчиците на печатни услуги ще могат да предоставят на клиентите си по-кратки срокове за изпълнение, по-голям капацитет на поръчките и повече възможности за печалба. Освен високата скорост на печат, потребителите на двете серии ще се насладят на богатите и ярки цветове, на резолюция от 720x720 dpi върху материали без специално покритие, както и на високата устойчивост на изображенията на атмосферни условия – дори и без ламиниране, цветовете им могат да се запазят без промяна за период от близо три години.

19:24

Основателите на Skype пускат безплатна интернет-телевизия

Основателите на Skype представиха тестова версия на безплатна интернет-телевизия. Новата услуга се нарича Joost и е "защитена от пиратство", според създателите си. Доскоро тя бе известна под кодовото име The Venice Project.
Според Фредрик де Вал, генерален директор на Joost, интернет-телевизията дава възможност на потребителите да избират интересни програми. Централата на Joost е в Люксембург. Проектът е определен като първата в света глобална интернет-телевизия, обединяваща интересите на зрителите, собствениците на авторски права и рекламодателите. Повечето технологични особености са засекретени. Известно е само, че Joost ще използва P2P (peer-to-peer) потоци.
Можете да заявите, че желаете да участвате в бета-тестовете. По-късно ще ви бъде изпратена парола.

19:23

BitDefender получи сертификат Checkmark Premium за най-добър анти-спам модул

Новият модул на BitDefender за нежелана електронна поща блокира 97% от спама в реално време и предлага усъвършенствано филтриране на съобщенията и блокиране на тези под формата на картинка
Производителят на антивирусен софтуер и решения за защита BitDefender обяви, че на 8 януари 2007 г. получи сертификат Checkmark PC за анти-спам модула си от независимата сертифицираща великобританска компания West Coast Labs. BitDefender бе заслужено награден с най-високото отличие – Checkmark Premium, след като блокира 97% от целия спам поток по време на теста.
Новият анти-спам модул беше изпробван като част от цялостния пакет BitDefender Mail Protection – защита за електронната поща за компании. Софтуерът може да бъде свален като автоматичен ъпдейт за всички потребители. Подобренията са в редица нови свойства, включващи и усъвършенствано филтриране на спам-съобщенията под формата на картинка. Това се налага заради все по-нарастващия брой такъв тип спам писма. В комбинация с новите свойства и спам-сигнатурите и базата данни с URL на BitDefender продуктите на румънската компания достигат високи нива на засичане, необходими за получаването на Premium сертификат.
Разработен за мейл сървъри с натоварен трафик, продуктът за филтриране на електронна поща за компании на BitDefender предлага възможно най-пълната защита срещу вируси, спам и шпионски програми. Така BitDefender посреща нуждите от сигурност на предприятията и доставчиците на Интернет услуги.
„Защитата на електронната поща за компании на BitDefender е продукт, който задоволява нуждите на потребителите, като използва различни модули, които могат да се изтеглят чрез мрежата” – каза Ричард Томас, специалист „Тест контрол” в West Coast Labs.
„Новият анти-спам модул на BitDefender е резултат от усилената работа на специалистите в нашите лаборатории и интензивната тестваща програма, която преминахме заедно с Linux обществото” – коментира Влад Валсеану, управител на отдела за анти-спам проучвания към BitDefender. „Само най-добре разработеният продукт, който съчетава в себе си възможността за редовно обновяване и има зад себе си лаборатории, които постоянно следят заплахите в кибер-пространството, може адекватно да защити потребителите от спам съобщения. Сертификатът Checkmark Premium показва точно това – че ние вършим работата си отлично”.

19:21

През 2007 година интернет може да спре

През 2007 г. интернет може да спре заради проблеми на връзките между континентите, предупреждава в. "Ведомости", като се позовава на експерти на одиторската компания Deloitte.
Пропускателната способност на мрежата може да не стигне за предаване на непрекъснато растящия обем от информация. Появяват се все повече ползватели, повечето обменят големи пакети информация, като например видеофилми. В същото време интернет доставчиците не са заинтересовани да разширяват каналите. Според отчета на Deloitte световният интернет-трафик стремително се увеличава. През 2006 г. обемът на информацията, преминаваща през най-големия световен интернет възел в Амстердам (на него се падат 20% от целия европейски трафик), е нараствал със 7,4% на месец.

19:19

Microsoft реши да пусне Windows Vista и през Интернет

Интересен механизъм ще ползва компанията Microsoft, за да разпространи максимално бързо сред своите клиенти най-новата операционна система Windows Vista. От компанията изненадващо съобщиха, че тя ще може да се тегли от Интернет. Новината беше официално потвърдена на страниците на вестник Daily News от представител на компанията, чийто централен офис се намира във Вашингтон.
По-рано, която и да е операционна система на компанията, клиентите можеха да си купят само от магазина на диск, или да я купят едновременно с компютъра, където тя се поставя от завода производител. От ноември миналата година новата операционна система Windows Vista, която трябваше да смени Windows XP, е достъпна само за корпоративни клиенти. Частните клиенти ще могат да се доберат до нея от 30 януари т.г.
Производителите предлагат възможността вече получена операционна система да се надгради до по-висок клас, чрез директно плащане в Интернет и изтегляне на допълнителните елементи също от мрежата.

19:11

Правим екип за реагиране при компютърни инциденти

Българската държавна администрация ще създаде екип за реагиране при компютърни инциденти и за проверка на сигурността на публичните информационни системи, съобщи пред журналисти председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков. Той се срещна с изпълнителния директор на Европейската агенция за сигурност на мрежите и информацията (ENISA) Андреа Пироти, с когото обсъди възможностите за сътрудничество в сферата на сигурността на информацията. ENISA ще съдейства за подготовката на нормативни документи, свързани с оперативната съвместимост на информационните системи и тяхната сигурност, съобщи още Вачков. Началото на съвместната работа между двете институции е поставено с определянето на национален координатор за връзка с ENISA от българска страна – Васил Грънчаров, който ръководи дирекция в ДАИТС. Предстои да бъде организирана дейността на специален екип, който ще реагира при компютърни инциденти и кризи. "Засега идеята е да направим такава структура с БАН и водещи фирми от бранша" - уточни председателят на ДАИТС.
Друг проект, по който ще си сътрудничат ДАИТС и ENISA, е проверка на нивото на сигурност на публичните информационни системи. "Много лесно е да си сътрудничим и бързо да постигнем търсените резултати, тъй като след днешната среща стана ясно, че разговаряме на един технически и технологичен език" - заяви на пресконференцията Андреа Пироти. Той определи като най-големи предизвикателства пред информационната сигурност през следващите години атаките към мобилните телефони, явлението „фишинг” (кражбата на финансова и конфиденциална информация от Интернет), както и усилената конкуренция между софтуерните производители, която ги заставя да предпочитат бързината пред качеството.

19:11

Продажбите на дигитална музика се удвояват

Според статистически фирми, продажбите на дигитална музика в Интернет през 2006 са се удвоили спрямо тези през предходната година. Те оценят приходите от тази онлайн индустрия на около $2 млрд. долара, което е около 10% от целия приход от музикалния бизнес. Повечето музикални компании отдават голямото увеличение във все още нарастващата популярност на Интернет, както и навлизането на много нови технологии на масовия пазар. Освен това се увеличава броя на сайтовете, които предлагат музика срещу заплащане, с което се увеличава и общия брой на предлаганите песни. Според статистическите данни през 2005 година те са били 2 милиона, а през 2006 - близо 4 милиона.
Музикалната индустрия години наред обвинява пиратството и в частност peer-peer мрежите за големите материални загуби, които търпи. Все пак според тях има някаква надежда, след като за 2006 в 18 държави са заведени близо 10 хиляди дела срещу музикални "пирати".

19:10

Windows Longhorn става Windows Server 2007

Според източници близки, до Microsoft, компанията е решила как ще се казва следващата сървърна версия на Windows oперационната система. До сега компанията бе кръстила работната версия под кодовото име Longhorn Server. Според източниците от Microsoft са избрали скучното наименование "Windows 2007 Server". В момента операционната система е все още в бета стадии, който започна още в началото на 2005 година. Според първоначално обявените планове на компанията от Редмънд, наследникът на Windows 2003 се очаква да се появи официално през втората половина на 2007 година. Заедно с работата по операционната система тече и работата по обновяването на изпитите за новите сертификатите MSCE, които ще доказват, че имате познанията да работите с новия Windows 2007 Server.

19:09

Internet Explorer е вече на 100 млн. компютъра

Според съобщение в официалния блог на Internet Explorer новата версия на популярния браузър на Microsoft е бил инсталиран на 100 милиона системи. Според компанията това е станало преди около седмица - на 8-ми януари. Тя базира твърдението си на резултатите измерени от компанията WebSideStory. Според нея около 25% от потребителите по света използват IE7, което го прави втория по използваемост браузър - веднага след неговия предшественик IE6. В съобщението Тони Хор, мениджър в компанията от Редмънд, коментира, че се очаква този дял да се увеличи значително след като са готови всички преведени версии на IE7, както и с пускането на пазара на новата операционна система Windows Vista, където браузърът ще бъде интегриран.

19:08

Panasonic вкарва DivX-филми в колата

Panasonic пусна няколко нови модела радио за кола, предлагащи възможността за свързване с iPod, MP3-плеър или друг USB-носител на информация. Освен музика, новите уреди възпроизвеждат iPod и DivX филми. Четат както от компакт дискове, така и от DVD-та.
При моделите CQ-VD6505N и CQ-VD7005N, които взъщност са комбинация от монитор и DVD-Receiver, е възможно свързване с iPod и възпроизвеждане на клипове от него. Моделите CQ-VD5505N и CQ-VD5005N четат от CD и DVD дискове и възпроизвеждат филми в DivX формат. Дисплеите реагират на докосване (Touch Panel Control), като това улеснява навигацията в DVD-менютата.
Новите радио-модели ще бъдат на пазара от май месец, а цените им са между 750 и 1000 €.

19:07

Активно охлаждане за RAM от Evercool

Наред с процесорите и графичните карти напоследък и RAM паметите минават в списъка на компонентите, за които производителите развиват все по-сложни решения относно охлаждането. Пресни примери за това са новите памети на OCZ и Dominator-серията на Corsair. Thermaltake също предлага пасивно охлаждане за рам, а вече и Evercool е сред производителите, снабдяващи все по-бързите, но и топли оперативни памети със свеж въздух.
„Strong Wind“ е алуминиево охладително тяло, снабдено с 40 милиметров вентилатор, който се закрепва чрез пластмасова щипка. С цел оптимиране на въздушния поток вентилаторът може да бъде завъртян на 360°. При скорост 3500 оборота в минута произведеният шум е минимален - 16 dB(A). Освен това клиентите могат да избират между син и червен диод, осветяващ перката.

19:06

Sony е готова да представи Core 2 Quad Vaio

Изглежда Sony ще е първата компания ,която ще пусне на пазара компютър базиран на новия Core 2 Quad процесор в модела Vaio R Master . Процесорът ще работи на 2.4GHz ( това е Core 2 Quad Q6600) , като компютърът включва още 3GB DDR2-667 оперативна памет , high end Blu-ray Disc drive , 3TB ( да, три Терабайта ) SATA дисково пространство и графична карта NVIDIA Quadro FX 1500 . Всичко това е включено в модела VGC-RM900CPS ,който разполага с 24-inch, 1920x1200 LCD и ще бъде на пазара на 10 февруари в Япония .Цената на този компютър обаче явно няма да е по джоба на всеки - тя е около $8200...

19:06

1,8 инчов хард диск с 60 GB от Seagate

Seagate изкара вече на пазара 1,8 инчовата си серия Lyrion от хард дискове, предназначена предимно за преносими уреди. Устройствата с дебелина само от 5 милиметра предлагат капацитет до 60 GB само на един диск. Високата плътност на информация е възможна благодарение на перпендикулярната технология на запис. Серията Lyrion засега е представена от два хард диска с капацитет 30 и 60 GB.
1,8 инчовите устройства са концепирани предимно за преносими уреди. Поради тази причина са снабдени с технология за защита при удар (падане) и оптимизиран разход на енергия. Възможна е и работата при екстремни условия, като устройствата функционират безотказно при температури между 0 и 60 градуса.

19:05

Два нови USB-Flash стика от Corsair

С новите два модела Corsair разшири серията си "Flash Readout USB". Освен досегашните 1 и 2 GB USB 2.0 стикове с дисплей вече ще има и такива с 4 и 8 GB. BCD-дисплеят (Bi-stable Cholesteric Display) може да работи до 1 година без ток и показва до 11 символа за лична информация. Освен това заетото пространство се символизира от кръгла диаграма, а свободното пространство се онагледява чрез четири-степенен показател. Според данни на производителя времето за четене и писане е 7 MB/s, респективно 20 MB/s. Цените са 90$ за версията с 4 GB и 170$ за по-голямата с 8 GB.

19:04

Sony се насочват и към Compact Flash картите

Японският производител Sony реши да разшири малко производствената си гама флаш носители и освен фирмения си Memory Stick формат, започна да произвежда и висококачествени Compact Flash карти. Тази стъпка е напълно логична, защото пазарът на D-SLR фотоапарати, използващи този тип карти расте, а Sony иска да присъства там. Първите модели, които фирмата смята да пусне през пролетта ще са с капацитети от 1 до 4GB, а скоростите им - 66x или 133x. Сами виждате, че макар и късно да се включва японската марка, тя успява да бъде на ниво както по обем, така и по скорост.

19:03

Hitachi W51H с рекорден дисплей


Половин месец след като съобщиха, че започват масово производство на нови по-големи дисплеи за мобилни телефони, от Hitachi пуснаха първия апарат с такъв екран. Моделът е W51H и веднага зае челно място в класацията на телефони с най-големи екрани. Дисплеят му е 2.9 инча широки е с рекордната резолюция 480 х 800 пиксела. Тъй като е насочен към бизнес потребителите той разполага с 2-мегапикселова камера със светкавица. Снимките и клипчетата, които правите, ще можете да запишете на 30 MB вградена памет или на microSD карта. Интересна функция е вградената система за разпознаване на пръстови отпечатъци, с която можете да защитите личните си данни и информация от чужди очи. Размерите на W51H са 50×106×22 мм и ще тежи 142 грама. Все още няма информация кога ще бъде пуснат на пазара и каква ще е цената му.

19:02

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank