News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Как да избегнем „кукичката“ на фишинга

Опитите за кражба на лични данни чрез фалшиви имейл съобщения и сайтове стават все по-интензивни
Фишинг (Рhishing) атаките се превръщат все повече в основно средство за достъп до личната информация от рода на пароли, номера на кредитни карти и пр. За да се предпазите от този нов проблем в интернет пространството, ще трябва да съчетаете технологични решение плюс засилено внимание към всякакъв род съобщения.
Фишингът представлява онлайн атака, при която измамници правят опит да се сдобият с конфиденциална информация. Начинът за това е изпращане на имейл съобщение, което на пръв поглед изглежда напълно нормално и идващо от доверен източник, например вашата банка.
В повечето случаи текстът във фалшивото писмо гласи, че поради обновяване на информацията, е необходимо да бъде посетен даден уеб адрес, за да се извърши процедурата. Когато кликнете на предлаганата връзка, тя ще ви отведе на сайт, който е идентичен на официалната страница на вашия доставчик на услуга. Но всъщност сайтът е една имитация, чиято единствена цел е да ви излъже да въведете личните си данни, които впоследствие стават достояние на онлайн мошениците.
Фишинг атаките стават все по-разпространени, за което свидетелстват проучвания на различни компании. Разбира се, честотата на тези атаки зависи много от страната, в която се намирате. Както вероятно се досещате, най–интензивен е фишингът в САЩ, като напоследък се наблюдава засилване на този род атаки и измами и в Европа.
За да избегнете и най–малкия риск да се хванете на изпратената ви "кукичка", трябва да спазвате някои прости, но в същото време доста ефективни правила. Ако ги съчетаете и с добро софтуерно решение, определено ще си спестите доста главоболия.
1. Никога и при никакви обстоятелства не отговаряйте на съобщения, които изискват лична или финансова информация. Също така, ако в съобщението има линк (бъдете сигурни, че има), не го натискайте. Легитимните компании никога няма да ви поискат такава информация посредством електронна кореспонденция, поради несигурността й като цяло. Ако искате да проверите все пак дали съобщението е истинско, можете да се обадите до вашата компания на телефонен номер, за който сте сигурни, че принадлежи на нея. Или пък отворете нова сесия на браузъра и въведете адреса на сайта на компанията собственоръчно. В никакъв случай не копирайте изпратения ви адрес, тъй като фишърите могат да ви заблудят, че отивате на даден адрес, а всъщност да ви насочат към съвсем друго място.
2. Бъдете предпазливи при отваряне или сваляне на прикачени файлове в електронните писма, без значение кой ви ги изпраща. Тези файлове могат да съдържат вирус или друг зловреден софтуер (например троянец), който може да отслаби сигурността на вашия компютър.
3. Използвайте софтуерни пакети, които включват в арсенала си от средства за защита и анти-фишинг филтър.
Въпреки че фишингът не е сериозен проблем в България към момента, не бива да се подценява рискът от него и потребителите неспециалисти трябва да знаят как да се предпазят от заложените капани. За да се избегне измама, не е достатъчен само подходящ софтуер. Всеки потребител трябва да си отваря очите на четири, преди да отвори и кликне на връзката в някой имейл, или пък когато стартира файл оттам.

02:17

Microsoft ще конкурира и Adobe с нов софтуер

Компанията пуска приложения за уеб дизайн и графика
Много скоро Microsoft ще бъде готова с цялостен пакет за разработчици на уеб-дизайн и графика. Така софтуерният гигант ще се сблъска директно с лидера на този пазар Adobe Systems.
Първият продукт от очаквания пакет Expression Studio е вече достъпен и това е Expression Web, който ще конкурира програмата Adobe Dreamweaver. Приложението на Microsoft ще се използва за създаване на сайтове на базата на XHTML и CSS, съвместими с повечето браузъри.
Expression Studio се състои от няколко приложения: Expression Blend (за създаване на интерактивни програми за Windows); Expression Design (за графика); Expression Media (система за управление и за съвместни разработки); и Expression Web (за уеб дизайн).
Пускането на целия пакет е планирано за началото на 2007 г. Microsoft позиционира Expression Studio като софтуер за разработчици, с помощта на който те ще могат да създават максимално привлекателни и функционални приложения за Интернет, Windows и мобилни устройства.
Очаква се първоначално компанията да привлече потребители, като предложи ниски цени в сравнение с аналогичните продукти на Adobe.

02:16

Започва изграждане на WiMax мрежа у нас

Max Telecom ще предлага услуги на базата на оборудване Proxim
Алтернативният оператор Max Telecom започва да инсталира базови станции и крайни устройства за WiMax мрежа в София и Пловдив, съобщиха от компанията днес. През следващата година безжичната високоскоростна мрежа ще обхване и останалата част на страната.
Компанията планира да предложи на потребителите широк избор от услуги, вкл. т.нар. “triple play” – Интернет достъп, гласови услуги и видео приложения.
Max Telecom ще изгражда мрежата с WiMax продукти на компанията Proxim Wireless Corporation и ще ползва нейната система за управление. Операторът ще работи по проекта съвместно с Videomax AVS – партньор на Proxim и доставчик на широколентови решения “от край до край”.
„Ще предложим на българския пазар качествено нов високоскоростен безжичен достъп до данни, който ще замести съществуващите, скъпоструващи линии”, каза Красимир Стойчев, главен изпълнителен директор на Max Telecom. „Продуктите и системата за управление на Proxim ни дават най-доброто съотношение между цена и производителност и възможност за лесно преминаване към IEEE 802.16e (мобилен WiMAX)”, добави той.
„Изгражданата от Max Telecom нова WiMAX мрежа ще предложи на българските потребители – частни лица и компании, една желана алтернатива на съществуващите възможности за достъп до „последната миля”, Интернет достъп, а в най-скоро време – глас, видео, IPTV и други услуги”, каза Лионел Хмилевски, старши вицепрезидент в Proxim International.
Max Telecom притежава индивидуална лицензия за осъществяване на далекосъобщителни услуги чрез мрежа от вида „точка към много точки” с национално покритие, в две честотни ленти по 21 MHz в 3.5-гигахерцовия спектър.
WiMAX е безжична технология, която позволява високоскоростна и надеждна връзка за предлагане на широк спектър фиксирани и мобилни услуги, вкл. достъп до
Системата на Proxim се състои от базови станции и крайни клиентски устройства, предназначени за лесно инсталиране извън помещенията. Благодарение на своята пикоклетъчна архитектура, тя е много подходяща за предоставяне на достъп до ”последната миля”.

02:15

Мобилтел завърши оптичната си мрежа

20 милиона евро е инвестирал операторът в изграждането й
Мобилтел стана първият мобилен оператор в България, изградил собствена оптична преносна мрежа, обяви днес компанията. Около EUR 20 милиона са инвестирани в мрежата последните 2 години.
Оптиката дава възможност за увеличаване на капацитета за пренос на данни, както и за значително подобряване на качеството и сигурността на предлаганите услуги. Новата мрежа позволи на М-Тел да започне да предлага и качествено нови услуги на своите потребители, посочиха от оператора.
Това е един от най-големите инфраструктурни проекти на компанията до момента. Положени са над 2000 км оптичен кабел, свързващ близо 30 големи града в страната.
Мрежата е изградена от два независими пръстена – източен и западен, които са свързани в Стара Загора, Казанлък, Габрово и Велико Търново. Уникалната архитектура дава възможност за автоматично пренасочване на трафика по обходен маршрут при повреда на някое от трасетата и гарантира сигурността на преноса.
Централна система за наблюдение следи за състоянието на кабела и незабавно локализира точното място и вида на всеки възникнал проблем, поясниха от М-Тел.
Оптичната мрежа се превърна в гръбнака за стартирането на редица допълнителни системи за пренос, включително и WiMAX. Това позволи на оператора да започне да предлага на клиентите си и качествено нови услуги, свързани с преноса на голям обем данни при гарантиране на сигурността на информацията. Такива например са високоскоростният Интернет и виртуалните частни мрежи, които свързват офисите на една компания в различни градове на страната.

02:14

Излязоха най–бързите DDR2 памети на 1,2GHz

Геймърските HyperX на Kingston идват в модули 512MB и 1GB
Производителят на памети Kingston обяви, че вече са достъпни модули DDR2 HyperX, работещи на честота 1.15 GHz и 1.20 GHz. Това са първите памети в света, които са изтествани на 100% при работа на пълната честота от 1,2GHz, посочват от компанията.
Новите продукти на Kingston са насочени за използване в геймърски машини. RAM модулите са част от серията "gaming-ready KHX".
От компанията посочват, че поставени на подходяща дънна платка, с AMD процесор, тези памети ще осигурят най-висока производителност за геймърите. Kingston e провела тестове с с дънна платка ASUS и чипсети ATI Radeon, Nvidia 600 и i965.
Паметите HyperX 1.15 GHz и 1.2 Ghz са достъпни в капацитет от 512 MB или 1 GB. Те могат да бъдат закупени и в комплекти по 1GB и 2GB. Дистрибутор на Kingston на нашия пазар е АСБИС България.
И двата нови модула на Kingston са от категорията CAS Latecy 5.

02:14

Microsoft пуска милиони книги он-лайн

Новата услуга предлага свободно разглеждане и даунлоуд
Софтуерният гигант Microsoft пусна бета версия на своята он-лайн библиотека с търсене в база от книги Live Search Books.
Компанията е инвестирала $200 милиона в проекта. Сайтът ще предложи он-лайн достъп до милиони книги от четирите най-големи библиотеки в САЩ, университета Оксфорд и от други места.
Всички представени книги в сайта не са защитени с авторски права и могат свободно да се четат и изтеглят. Първата версия на Live Search Books съдържа книги от британски библиотеки, университета Калифорния и университета Торонто, а колекциите от още три библиотеки ще се появят през януари.
Microsoft планира да пусне он-лайн и книги, защитени с авторски права. Това ще бъдат само издания, чиито автори са дали съгласието си. Подобна услуга предлага и Google, но без предварително разрешение от авторите, което предизвика съдебни искове от писатели и издателски асоциации.

02:13

Летящо дистанционно чупи екрани и лаптопи

Nintendo публикува спешно инструкции за играчката Wii
Напоследък зачестиха оплаквания на геймъри за качеството на контролера на конзолата за видео игри Wii на Nintendo. Те се публикуват на специално открит за целта сайт Wiihaveaproblem.com. Там вече има хроника, описваща случаи на скъсани каишки на контролери, счупени телевизионни екрани и дори повредени лаптопи.
Nintendo пусна Wii като алтернатива на по-скъпите машини на Майкрософт и Сони. Но някои потребители започнаха да се оплакват от неочаквани разходи, след като са изпуснали дистанционното управление на конзолата и са счупили екраните на телевизорите си.
Игрите на Wii се управляват от контролер със сензор на движението. Дистанционното трябва да се размахва и върти във всички посоки, за да направлява действието на екрана. Въпреки че идва в комплект с каишка за ръката, все по-често в геймърските сайтове се появяват твърдения, че тя се къса лесно или просто се изхлузва от ръката.
Всичко това принуди Nintendo да реагира бързо на обвиненията и да публикува на сайта си няколко простички съвета за безопасна игра: „Завържете добре каишката на китката си и дръжте здраво контролера“, „Избършете ръцете си, ако са влажни от пот и вълнение“, „Стойте на поне 3 стъпки от телевизора и други чупливи обекти“, „Не размахвайте излишно контролера.“
Всяка инструкция е описана в текст и картина, с което компанията ще се опита да спре евентуални рекламации и искове за обезщетения.

02:12

Студентите у нас ще четат лекциите и в уеб

Проект свързва в мрежа виртуални библиотеки
Студентите в България вече ще могат да намират и четат лекциите на своите преподаватели в Интернет. За целта висшите училища у нас започнаха да изграждат виртуални библиотеки и да слагат в тях уеб-базирани курсове по дисциплини от основните си специалности, съобщи през седмицата ДАИТС (Държавната агенция за информационни технологии и съобщения).
Наскоро стартиралият проект за създаване на национална мрежа от виртуални библиотеки за електронно обучение се финансира от ДАИТС и ръководи от Академичната общност по компютинг (АОК). На всички държавни висши училища е предадена безвъзмездно софтуерната платформа за електронно обучение “eLearning Shell”.
За преподавателите това е инструмент за бързо и лесно правене на уеб-базирани курсове, а за студентите – виртуална библиотека. До момента за работа с платформата са обучени близо 150 администратори и преподаватели от цялата страна.
В началото висшите училища ще въведат във виртуалните си библиотеки уеб-базирани курсове по основните дисциплини. В перспектива материалът по всички предмети трябва да бъде достъпен в Интернет.
Студентите в Русенския университет “Ангел Кънчев”, например, вече могат да се подготвят за повече от 150 дисциплини по материали в глобалната мрежа. В напреднал етап на въвеждане на уеб-базирани курсове са и Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Стопанската академия „Димитър Ценов” в Свищов и Шуменският университет “Епископ Константин Преславски” .
Проектът за изграждане на мрежата от виртуални библиотеки е в рамките на “Националната програма за създаване на виртуално образователно пространство”, приета през 2002 г. Тя се реализира в отговор на инициативата „Електронно обучение” на Европейската комисия.
Целта на новия проект е да се създадат и свържат в национална мрежа виртуални библиотеки от всички университети, колежи и институти на БАН. По този начин ще се подпомогне и включването на България в програмите еLearning и eContent на Европейската комисия.
До края на годината в мрежата ще бъдат включени всички университети, а през 2007 г. – колежите и институтите на БАН. Желание за включване в мрежата е изразено и от страна на Народната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”.
Досега по Националната програма бяха създадени пилотната виртуална катедра по компютинг „Джон Атанасов”, Виртуалният факултет по информационни и комуникационни технологии и Българският виртуален университет (www.bvu-bg.eu). В университетите от страната и в много институти са оборудвани близо 250 компютърни зали за електронно обучение, отчете ДАИТС.
Почти във всички университети действат точки за безжична връзка с Интернет, което е предпоставка за преход към мобилното обучение. Вече работи и първото самостоятелно звено на БВУ - виртуалният инфо-център за докторанти. Той е създаден с участието на Висшата атестационна комисия и вече има близо 45 000 посещения, отчетоха от агенцията по информационни технологии.

02:12

MP3 плеър управлява телевизор и чете биоритми

XCube-405 е достъпен на пазарите в Източна Европа
Портативен плеър, който освен всичко друго може да пуска телевизор и да чете биоритми, продава в Русия и Източна Европа компанията “Голдер Електроникс”.
Мултимедийната джаджа XCube X-405 е разработена от американската New Media Entertainment (NME), Inc., чиито дистрибутор е Голдер. Обемът на първоначалните продажби на продуктите XCube е надвишил многократно прогнозите, което дава основание на компанията да въвежда нови модели на пазара, съобщава cyberstyle.ru.
Миниатюрният XCube X-405 от серията Disco тежи 42 грама, има сребрист или черен корпус от алуминий и предлага респектиращ брой функции. Плеърът включва вградена флаш памет от 1 или 2 Gb и предоставя слот за MicroSD карти.
Най-екстравагантната функция на новия XCube е възможността за управление на телевизор. Така плеърът се явява и универсален пулт за работа практически със всички съвременни модели телевизори.
В устройството е вградена и играта-казино Black Jack. В допълнение, плеърът може да разчита лични биоритми всеки ден, според датата на раждане.
X-405 поддържа основните аудио формати MP3, WMA, WAV, ASF и ОGG, както и преглед на изображения и видеофайлове. Данни с компютър се обменят през бърз USB 2.0 порт със скорост до 480 мегабита в секунда.
Плеърът има и FM-тунер с възможност за запис и настройка на 18 канала, а също диктофон и линеен вход за запис от външен източник на звук. X-405 позволява слушане на реалистичен 3D-стерео звук и идва с вграден качествен говорител плюс слушалки.
В Русия устройството се продава за 3300 рубли.

02:11

Мобилен чипсет на Intel превключва WiMax и WiFi

Ще бъде интегриран в лаптопи от следващо поколение
Intel разработи ново мобилно решение за връзка с безжични мрежи. Гигантът демонстрира в Хонконг възможностите на чипсета WiMAX Connection 2300, който осигурява съвместна работа на WiFi и WiMax.
Новият продукт превключва, в зависимост от ситуацията, между двата безжични стандарта, за да поддържа лаптопа непрекъснато свързан към интернет.
Intel WiMAX Connection 2300 ще бъде интегриран в мобилна платформа от следващо поколения. Чипсетът ще може да работи не само с WiMAX (IEEE 802.16e-2005) и WiFi (802.11n), но и в 3G мрежи с поддръжка на HSDPA.
Компанията планира да пусне първите образци от новия мобилен чипсет в края на следващата година. Технологията ще се използва в лаптопи и други мобилни устройства за бърз достъп до интернет.

02:10

Водещите сайтове са недостъпни за хората с увреждания

Уеб страницата на немския канцлер е една от малкото, които отговарят на международните стандарти. Само 3 от 100 известни сайта са признати за достъпни от ООН и те са правителствени.
Много от водещите уеб сайтове са недостъпни за хората с увреждания, алармира проучване на ООН. Добрата новина е, че те лесно биха могли да бъдат променени, за да изпълнят изискванията на международните стандарти за достъпност, сочат резултатите от изследването, проведено от британската компания Nomensa.
Проучването, по поръчка на Обединените нации, обхваща 100 водещи сайта в 20 държави. Изводът е, че огромното мнозинство от тях, и по-точно 97 сайта, не съответства на международните стандарти.
Само три сайта, всичките от държавната администрация, са изпълнили критериите за основна достъпност. Това са сайтовете на германския канцлер, на испанското правителство и на британския премиер.
Изследваните 100 сайта са от сферата на туризма, финансите, търговията и правителствения сектор в държави със сравнително добре развита Интернет инфраструктура.
Макар че много сайтове са предприели стъпки към по-голяма достъпност, те трябва да направят повече. Изискването е да станат напълно разбираеми за хора, които не могат да използват компютърна мишка, имат влошено зрение или са напълно слепи.
Най-често срещаните трудности за хората с увреждания идват от използване на програмния език JavaScript, както и от графична информация, която не е придружена с обяснения. Широкото приложение на JavaScript възпрепятства достъпа до ключова информация на около 10% от потребителите на Интернет.
Единственият шанс за слепи потребители да „видят“ текст и графични изображения е специален софтуер за четене на екрана, който превръща текст и картини в електронен говор. Друг проблем, отчетен от проучването, е свързан с използване на слабо контрастни цветови комбинации, което затруднява хората с далтонизъм.
На пресконференция по повод резултатите от проучването интерес предизвикаха руските сайтове. Симон Норис, директор на Nomensa, каза, че сайтът на руския президент е сред тези, които са най-близо до постигане на изискванията за достъпност. Иначе като цяло руските сайтове са по средата, става ясно от оценката на Норис.
Около 20% от населението на Земята страдат от една или друга форма на увреждания, според статистиките на ООН. На този фон, резултатите от проучването на Nomensa изглеждат отчайващи. Но експертите отчитат като положителна тенденцията за подобряване на сайтовете в посока спазване на изискванията за достъпност, дефинирани от международните стандарти.

02:09

Кибер банди вербуват нови членове в стил "КГБ"

Младите автори на спам и друг не толкова зловреден код преминават постепенно на страната на престъпността. Блазни ги известността на авторите на вируси
Организираната престъпност в Интернет подготвя ново поколение от бъдещи кибер престъпници. За целта влиза в действие тактика, която наподобява методите на КГБ за вербуване на оперативни агенти в апогея на студената война. Това са изводите от новото проучване на фирмата за сигурност на компютърни мрежи McAfee.
Наскоро излезе вторият годишен доклад на компанията, озаглавен „Виртуална криминология”. В него се казва, че компютърно грамотни тийнейждъри, някои от тях на не повече от 14 години, биват привличани в кибер престъпността от статуса на знаменитости, приписван на хай-тек престъпниците. Фактор е и обещанието за печелене на пари без рисковете, свързани с традиционната престъпност, твърди докладът.
Идеята, че младите автори на спам или друг не толкова зловреден код преминават постепенно на страната на престъпността, поради известността на авторите на вируси, има основание. Тук "заслуга" има и пресата, която описва хакерите като технически гении, правещи за смях мастити експерти. Освен това широко се шири мнението, че хай-тек престъпленията в много случаи остават неразкрити, което си е и вярно.
Кибер вербовчиците събират информация за потенциалните си цели от уеб сайтовете, форумите и чатовете, където се предлагат хакерски софтуер, кракове или серийни номера за пиратски софтуер. След като идентифицират младите хакери, те ги привличат с по-елементарни задачи като проникване в някой домашен компютър или изпращане на спам. Успешното изпълнение се възнаграждава щедро.
Малкият риск от разкриване и сравнително доброто възнаграждение помагат за създаване на една привлекателна картина на живота на кибер престъпника. Постепенно младите хакери се увличат и започват да поемат по-големи рискове. Действията им вече нанасят големи материални щети. От този момент връщане назад няма, защото са изцяло в ръцете на господарите си, които са готови да ги изнудват, ако решат да се откажат.
В заключението на доклада се казва, че кибер престъпността е изживяла детството си и вече е голям бизнес. При наличието на достатъчно на брой криминални таланти в Русия, Източна Европа и Китай, бъдещето на този бизнес е осигурено за години напред.

02:08

Видеоновини от Yahoo и Reuters

Yahoo, съвместно с Reuters, откри бета-версия на сайт за новини, изпратени направо от очевидците.
В сайта You Witness News се публикуват заснети от любители новини, спортни събития и развлекателни програми.
Reuters ще добави към сайта си материалите на милиони неофициални фоторепортери и оператори. Някои от материалите ще се разпространяват в печатен вид, ще се възпроизвеждат в радио- и тв- ефира.
Любителското видео стана неразривна част от новинарските емисии на телевизиите. Да си спомним кадрите от атаките над кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 година, цунамито в Юго-източна Азия и урагана Катрина в в САЩ...
BBC дава възможност на всеки да изпрати свои новини, снимки или видео по електронната поща или с MMS. От CBC (Канада) също приканват зрителите си да качват на сайта на компанията изображения и видео, отразяващи събития, на които са станали свидетели.

02:07

Кои са най-големите заплахи в интернет пространството през ноември 2006?

ESET, създателят на антивирусната програма, рекорден победител на VirusBulletin VB100% - NOD 32, съобщи кои са най-големите заплахи в интернет пространството през ноември 2006г.
Първо място заема червеят, причинител на главоболия по цял свят Win32/Stration. Той е познат в 50 различни варианта и зарази за два дни над 6 000 000 компютъра като съставлява над 5% от всички заплахи. През ноември близо 5.48% от всички прихванати вируси са били варианти на Stration. Второто място е за Small.KJ Trojan – той достигна дял от 3.48% от всички засечени вируси. Познат като Win32/TrojanClicker.Small.KJ този троянец се опитва да свали и да стартира други изпълними файлове от интернет, позволявайки на отдалечен нападател да получи неоторизиран достъп да заразените системи. Swizzor е на трета позиция с 2.53% от всички засечени заплахи през ноември. Троянецът беше най-често засичаната заплаха през първата половина от годината.Останалите места в челната десетка заемат Win32/Netsky.Q , Win32/Adware.Boran , Win32/TrojanDownloader.Zlob , Win32/PSW.Lineage.DN , Win32/Brontok.A , Win32/Adware.Softomate и Win32/Adware.180Solutions.
Тази анонимна статистика е събрана от потребителите на NOD32, които са активирали системата за он-лайн отчети на NOD32. Към този момент данните са събрани от над 10 милиона системи и са проследени повече от 10 милиона различни заплахи.

02:05

Microsoft Firefox 2007 Pro

Дързък уеб-дизайнер е решил да ни покаже как би изглеждал живота, ако Бил Гейтс поеме управлението в Mozilla...
Сайтът http://msfirefox.com шокира интернет обществеността, съобщавайки за уволнения в щаба на създателите на Firefox и придобиването на последната програма от Microsoft. Същият сайт предлага на своите потребители да си свалят т.нар. "Microsoft Firefox 2007", който би трябвало да бъде невероятна смесица между двата водещи браузъра - Internet Explorer и Firefox. Дизайнерът се е постарал доста, за да направи сайта да изглежда истински и може за кратко да заблуди голяма част от потребителите. Ако човек се зачете в него обаче веднага ще разбере, че става въпрос за шега с Microsoft и техния браузър - Internet Explorer. Сред функциите на представяния продукт Microsoft Firefox са поддръжка на RSS (Real Simple Sex - "Наистина лесен секс"), например. Сред минималните изисквания за 873MB RAM ("които да покрият честите дупки"), HD-DVD-ROM ("който да поддържа опасно високите температури на процесора") и Microsoft Powerpoint 2007 ("за невероятна защита от Spyware"). Ако искате да се позабавлявате, можете да се разходите из сайта на Microsoft Firefox, докато все още е онлайн.

02:04

Румънски хакер посегна на НАСА и американския флот

Румънски хакер е обвинен в посегателсво на над 150 компютъра собсвтеност на американското правителство. Виктор Фаур на 26 години от Арад, Румъния съзнателно атакувал системи на НАСА, Енергийното министерство и флота. Щетите нанесени от Фаур са оценени на над 1.5 милиона долара. Фаур е и основател и лидер на група кръстила се WhiteHat Team, признаваща атаките. Групата е обвинена в девет вида компютърни престъпления и конспирация, като само последното се наказва с 54г. затвор. Фаур е обвинен и в няколко компютърни престъпления в Румъния. Американските власти ще изискат от румънксите си колеги екстрадацията на заподозрения още с започването на делото. Въпреки че WhiteHat Team не са използвали достъпа до машините за финансови цели, а само са хостнали няколко чат-а присъдата се очаква да е максимална. Няколко от атакуваните системи са били използвани от учените на НАСА и са съдържали важна информация за разработките на нови космически технологии както и са поддържали връзка с няколко спътника, което е принудило учените да използват резервни системи до изясняване на случая.

02:03

G.Skill обяви пускането на 4 GB DDR2 кит

G.Skill обяви, че до края на годината ще пусне две нови изпълнения от DDR2-паметите си, които са предвидени предимно за работа в 64-Bit-системи (например Windows Vista). F2-5300CL5D-4GBMQ ще бъде кит с два модула по 2 GB и ще работи с тайминги 5-5-5-15 при честота 667 MHz. Големият брат F2-6400CL6D-4GBMQ ще се предлага също в 4 GB кит, като таймингите му ще бъдат 6-6-6-18 при честота 800 MHz.
Цените за двата нови модела все още не са известни.

02:03

Два Radeon-X1650XT чипа на една графична карта

GeCube представи графичната карта GC-DU165XTDG3-E2, която разполага с два чипа от модела X1650XT. С това е възможно използването в Crossfire - режим.
Картата носи краткото наименование Gemini и според информация от производителя ще бъде малко по-скъпа от две X1650XT. Предимството и обаче е, че може да бъде използвана в Crossfire на дънни платки , притежаващи само един PCIe слот.
GeCube е обурудвал новата графична карта с 512 MB DDR3 памет, работеща на 1,35 GHz. Графичният процесор е с честота 575 MHz. Честотите не се различават от тези на нормалната X1650XT, но двата процесора работят заедно, което покачва производителността с 25% - 30%. За охлаждането на чипа се грижи 70 мм. вентилатор, закриващ само един PCI слот.
Gemini разполага с два дигитални изхода и поддържа HDTV със защитата за копиране HDCP.

02:02

Mandriva Flash - носете операционната си система с вас

Mandriva предлага на клиентите си нов интересен продукт - Mandriva Flash. Устройството е флаш стик с капацитет 2GB, като на него предварително е инсталирана Mandriva Linux дистрибуция. Всичко което трябва да направите е да пуснете флаша на която и да е машина и можете да ползвате Mandriva Linux 2007 напълно готов за употреба, като ви остава и 1GB за лична информация. Плюсовете на подобно устройство са: мобилноста му - можете да го използвате навсякъде по-всяко време; удобство - всичко необходимо за офис работа, интернет, мултимедия и тн на един флаш; всичката ви важна информация е с вас; не е необходима никаква настройка на съответната машина; бърз трансфер USB 2.0 и можете да използвате операционната система на 12 езика. Софтуера инсталиран на флаша е Kernel 2.6.17, Glibc 2.4, X.org 7.1, KDE 3.5.4, GCC 4.1, OpenOffice 2.0.3, Mozilla 1.5.0.6, Flash Player 7.0.68, RealPlayer 10.0.8.805. Минималните изисквания за Mandriva Flash са всички Pentium, Celeron, Athlon, Duron, Sempron процесори, минимум 256MB оперативна памет, препоръчително 512MB видео карти NVIDIA, ATI, Intel i8xx и i9xx., всички Sound Blaster съвместими карти и AC97.

02:02

Wine 0.9.27

Излезе нова версия на Wine. Wine е чудото, позволяващо ви да стартирате Windows приложения под Linux.

Официална страница: WineHQ.com
Download: Wine 0.9.27 (10.84MB)

01:47

Total Uninstall 3.81

Total Uninstall е един от най - добрите деинсталатори. Той записва състоянието на системата преди и след инсталацията, представяйки сравнителен анализ във вид на дървовидна графика, показващ измененията в регистъра и/или файловете, независимо дали са добавени или променени/презаписани. Total Uninstall запазва резултатите и при деинсталация извършва пълно почистване на компютъра до състоянието преди инсталацията.
Лиценз: Shareware

Официална страница: Martau.com
Download: Total Uninstall 3.81 (1.48MB)

01:43

"Скитащ бръмбар" подслушва през микрофона на GSM

ФБР чува от разстояние какво си говорят мафиотите!
ФБР има начин да активира дистанционно микрофона на мобилния телефон, за да подслушва провеждани наблизо разговори, стана известно наскоро. Техниката се нарича „скитащ бръмбар”, на шпионски жаргон, и е одобрена от най-високо ниво в американското министерство на правосъдието за употреба срещу членове на мафиотското семейство Дженовезе от Ню Йорк.
Двата мобилни телефона Nextel, собственост на Джон Ардито и неговия адвокат Питър Пелузо, са използвани от ФБР за подслушване на техни разговори в обхвата на апаратите. Ардито е смятан за един от най-могъщите мъже от фамилията Дженовезе. Записани са разговори и в моменти, когато телефоните са били изключени.
Вероятно някой ще се усъмни, че подобно нещо е възможно. Тогава нека да прочете предупреждението на службата по сигурност на американското търговско министерство, че „един мобилен телефон може да се превърне в микрофон и предавател за целите на слушане на разговори в обхвата на телефона.”
В една статия на „Файненшъл Таймс” от миналата година се казва, че мобилните оператори могат „да инсталират софтуерен код на всеки телефон, без знанието на собственика му, който ще активира микрофона, дори когато собственикът не говори по телефона си.”
Вероятно ФБР са поискали от оператора на мрежата да инсталира шпионски софтуер на двата телефона Nextel, което дава възможност да активират микрофоните им, когато пожелаят.

12:45

PlayStation 3 взе първата си жертва

Трагичен и логичен край на една лудост
Дефицитът на стоки е рядко срещано явление в Съединените щати. Но когато се случи, предизвиква вълна от престъпления. Тийнейджър от град Уилмингтън, Северна Каролина, беше застрелян от полицай, изпратен да го арестува по обвинение в кражба на две нови конзоли PlayStation 3 от студент от същия град, съобщи cnn.
18-годишният Пейтън Стрикланд беше убит в петък в квартирата, в която живеел с още трима състуденти. По думите на единия от тях, Стрикланд не е бил въоръжен по време на ареста. Той държал контролер за управление на конзолата в ръцете си, когато отворил вратата на полицаите.
Заповедта за арест е издадена по оплакване на студент от Уилмингтън. Той чакал три денонощия пред магазина на Уол-Март, за да купи две конзоли PlayStation 3. Тъкмо разтоварвал скъпоценните покупки в квартирата си, когато двама го нападнали. Единият го съборил с удари на земята, а другият избягал с машините.
Областният прокурор казва, че никой не е над закона и никой не е извън неговата защита и обещава пълно разследване на фаталната стрелба . Местният шериф съобщава, че Стрикланд е застрелян от членове на специална полицейска част, дошли да помогнат на университетските служители да връчат заповедта за арест.
Трима от тях са отстранени временно от работа и са пратени в платен отпуск, което е нормална практика при употреба на оръжие. Не е ясно още защо се е наложило да изпратят специални части за ареста на тийнейджъра.
Кучето на Стрикланд, немска овчарка, също е убито от полицаите.

12:44

Софтуер предугажда евентуални убийци

Младите престъпници са по-склонни към рецидиви, смятат учени
Градската управа на Филаделфия по разработката на софтуер, способен да предскаже кой може да извърши убийство, съобщава „Филаделфия Инкуайър“.
На базата на контактите и наблюденията над затворници, професор Ричард Бърк и трима негови колеги са съставили модел за предсказване за кои от тях има най-голяма вероятност да убият или да направят опит за убийство в бъдеще.
Първоначалното изследване предполага, че софтуерната система ще увеличи 40 пъти вероятността за точно прогнозиране на убийства в сравнение с традиционните практики. На въпроса кои индикатори стоят на първо място по надеждност при определяне на вероятността за извършване на убийство, проф. Бърк посочва един фактор: ранната престъпност. С други думи, ако някой е извършил жестоко престъпление на младини, вероятността да направи такова или още по-сериозно престъпление е по-голяма.
По мнението на експерти обаче опитите за класификация на бъдещи убийци са сложна и тънка работа. На този етап остава да се реши въпросът как експерименталният софтуер да се интегрира в изградените информационни системи в местата за принудително изтърпяване на наказания.
Проф. Бърк има дългогодишен опит в работата с криминалния контингент. Работи по стратегии за намаляване на домашното насилие и съставя прогнози за краткосрочни промени в градската престъпност. Привърженик е на смъртното наказание като фактор за ограничаване на тежките престъпления.

12:43

Студент стана милионер от продажба на пиксели

Само 20 минути трябвали на младежа, за да избистри идеята си
Алекс Тю стартирал своята Интернет страница „Милион долара”, за да си помогне при плащането на таксите в университета. Сайтът продава пиксели като място за реклама.
Един пиксел – един долар. Минималната площ за рекламиране е квадрат 10 х 10 пиксела за 100 долара. На тази площ се разполага логото на купувача. Щракането върху рекламната площ активира неговия сайт.
Алекс е инвестирал 50 лири за регистриране на сайта си, като преди това е инвестирал 20 минути от времето си, за да стигне до идеята. Първите 1000 долара идват от роднини и приятели, разказва той пред BBC. Парите от следващите продажби отишли за съобщения в пресата, с което било привлечено вниманието на медиите.
И оттук тръгнала лавината. Най-големият удар бил, когато за един ден страницата регистрирала 863 000 уникални потребители. Всички пиксели вече са продадени, но все още има по 7000 заявки на ден.
Какво направи Алекс, когато през януари продаде и последния пиксел? Напусна университета в Нотингам и се премести да живее в Лондон. Сигурно не е трудно да вземеш такова решение с 1 милион долара в банковата си сметка и куп нови идеи в главата си.
Една от тях, Pixelotto, ще бъде реализирана съвсем скоро. Тя ще направи милионер някой късметлия сърфист в уеб. Алекс отново ще продава един милион пиксели за рекламно място, но този път пикселът ще струва 2 долара.
Алекс ще прибере за себе си един милион долара, а другият милион ще се паднат на някой щастлив посетител на сайта му. Изборът на късметлията ще стане чрез лотария един месец след продажбата на последния пиксел.
Предприемчивият студент смята, че бизнесът му с пиксели има бъдеще. Едва ли има човек, който да не иска да спечели 1 млн. долара, така че защо да не прави това отново и отново...

12:41

LG разви “шоколадовия” си телефон към WiMax

Новият комуникатор може да работи в 10-мегабитови мрежи
Мобилен комуникатор за мрежи WiMax представи корейският гигант LG Electronics на изложението ITU Telecom World в Хонконг. Технологията WiMax, чиито услуги вече се предлагат в Корея, позволява предаване на данни на мобилни устройства със скорост 10 мегабита в секунда.
Моделът KC1 е изпълнен в стила на придобилия широка известност телефон “LG Chocolate”. Освен WiMax, устройството поддържа CDMA-мрежи, вкл. стандарта за предаване на данни EV-DO.
Комуникаторът е снабден с 2,8-инчов сензорен дисплей с разделителна способност QVGA (240х320 пиксела). Предоставя също 2-мегапикселова камера и слот за карти памет microSD.
KC1 работи под управлението на операционна система Windows Mobile 5.0 и поддържа Bluetooth комуникации.
Комерсиални услуги на базата на технологията WiMax се предлагат в Южна Корея от лятото на тази година. Към момента скоростта на предаване на данни достига 10 мегабита в секунда, като се очаква увеличение в бъдеще.
Новият телефон KC1 на LG ще се появи на пазара през второто тримесечие на 2007 г.

12:39

Лаптопи с мощна графика конкурират настолните РС

Нов продукт на Nvidia спира дъха на геймърите
Компанията Nvidia обяви ново, мощно графично решение за мобилни компютри. Със своите параметри, Quadro FX 3500M определено ще впечатли геймърите.
Новата графика на Nvidia поддържа до 512 MB памeт G-DDR3, а показателят “pixel read-back” достига 2 гигабита в секунда. Quadro FX 3500M може да работи с паметта на скорости до 38,4 Gbit/s, което означава бърза обработка на цифрово съдържание в големи обеми.
Графичното решение на Nvidia приближава лаптопите до възможностите на настолните РС. Новата технология на компанията не е “орязана” версия на някое от нейните десктоп решения, тъй като предлага същите високи характеристики: например 12-битова субпикселна корекция и 32-битова точност в изчисленията с плаваща запетая.
Несъмнено, Quadro FX 3500M ще позволи на ноутбуците, които я използват, да конкурират по графична мощ настолните системи.
Първият производител, който предлага лаптоп на базата на Nvidia Quadro FX 3500M, е Dell. Неговият мощен ноутбук Precision M90 работи с двуядрен процесор Core 2 Duo и предоставя 17-инчов екран.

12:38

Откриха първия спайуер за смартфони със Symbian

Шпионският софтуер следи и копира номера и SMS-и
Компанията за сигурност McAfee откри първото приложение от типа спайуер (spyware), създадено специално за операционната система Symbian. Това прави уязвими към спайуер потребителите на мобилни устройства, които я ползват.
MacAfee нарича шпионина SymbOS/Mobispy.A. Той следи и копира в отделен файл входящите и изходящите номера, както и SMS съобщенията.
Разработчикът на този спайуер не го разпространява самостоятелно, а използва други лица, на които осигурява акаунти на сървъра за събиране на данните от шпионирането.
SymbOS/Mobispy.A използва интернет връзката на телефона през GPRS, за да предава своите логове в системата. Това е едно комерсиално приложение, посочва McAfee, което се разпространява с файла "FSL_[PHONE Model]_SIS".
Откриването на SymbOS/Mobispy.A потвърждава тенденцията за нарастващия интерес на разработчиците на зловреден софтуер към мобилните устройства. Причината да се атакува Symbian, е че тази ОС става все по-популярна и с нея работят повечето смартфони.

12:38

Смартфоните стават достъпна “джаджа” за редовия потребител

На пазара излизат нови “умни” устройства с цени под 200 долара. Основните им аргументи са достъпът до интернет услуги и възможностите за писане
От скъпа играчка за бизнесмени, мобилните “умни” телефони се превръщат в масов продукт. Това показват последните разработки в областта на смартофоните. Излизат нови джаджи от класа “умни”, на цени, напълно достъпни за редовия потребител.
BlackJack е типичен представител на новия тип евтини смартфони. Притежателите на устройството в над 145 пазара имат достъп до интернет през високоскоростната безжична мрежа Cingular. Смартфонът е забележително малък по размери и много лек.
BlackJack е едно от трите “умни” устройства, които Singular лансира на пазара на цени под 200 долара. Доста по-евтини от класическите смартфони като BlackBerry Treo и Pocket PC, които вървят от 300 до 500 долара.
Промяната към по-евтини смартфони започна още през май, когато Motorola извади своя модел “Q”. За тези, които още не са чули за него, Q е хендсет с пълнофункционална QWERTY клавиатура за писане на електронни съобщения.
При дебюта си телефонът на Motorola вървеше по 200 долара от Verizon Wireless, но сега струва дори по-малко от $100. Причината – появата на нови модели смартфони, кой от кой по-евтини.
BlackBerry също яхна гребена на вълната. През лятото операторът T-Mobile въведе модела Pearl, първият BlackBerry с вградена камера и музикални възможности. Малко след него се появи и хибридният клетъчен-wifi смартфон Dash, като и двата модела се продават на цени под 200 долара (вторият вече върви дори по $150).
Но никой от мобилните оператори не може да конкурира засега Cingular в страстта му да угоди на масите с евтини и “приятелски” смартфони. Три от тях, излезли на пазара през септември, са Nokia E62, Samsung BlackJack и Palm Treo 680.
Интернет комуникацията, вкл. ползване на електронна поща и видео услуги, е основен аргумент и в трите модела. Лесната навигация и работа с приложенията са онези задължителни качества, които заедно с цената превръщат тези смартфони в масов продукт.
Докато BlackJack разчита на операционна система Windows Mobile, моделът Nokia Е62 е базиран на Symbian. Treo 680, както може да се очаква, работи с фирмената Palm OS. Друг характерен момент при тези телефони е големият екран и клавиатурата, проектирана с идеята за активна употреба.
Експертите отчитат и плюсове, и минуси на Windows Mobile. От една страна, мобилната версия на Windows страда от някои “пукнатини”, но от друга, познатият интерфейс ще улесни много начинаещите потребители.
Операционната система Symbian в Nokia E62 пък едва ли ще допадне на новаците, които често ще трябва да посещават ръководството за потребителя. Но тази ОС е много стабилна и работи с почти всяка система за електронна поща.
Има, разбира се, и липси в новите смартфони. Отсъства, например, възможност за GPS навигация при BlackJack, което не е в стила на телефоните, предлагани от Singular. Но при толкова ниска цена на смартфона, може би компанията не заслужава упрек за отсъствието на GPS.
В същото време, в Nokia E62 липсва камера, докато другите два модела – BlackJack и Treo 680 предлагат тази възможност на потребителите, плюс слот за карти памет, в които да носят музика и фото файлове.
И ако липсата на камера прави различен Nokia, то при Treo тази роля изпълнява екранът, който реагира на допир – може би единственият модел в евтиния клас смартфони с подобна характеристика.

12:37

Как ще изглеждат мобилните телефони през 2021 година?

Мнозина от нас знаят как ще изглежда следващият им мобилен телефон. Но малцина имат представа от това какъв ще бъде мобилният телефон след 15 години.
Може да предположим, че мобилните телефони ще са вградени в дрехите, бижутата или присадени в тялото. Вероятно в тези на телефони няма да се залага на многофункционалността, а ще се набляга на основните функции.
Телефоните могат да заменят много предмети от всекидневието ни - ключа от входната врата, фенерчето, компаса, USB-паметите, личните и банковите карти... Списъкът може да се допълни още...
Бъдещите мобилни телефони може да служат и като проектор, за да се проектират на стената, видео, фотографии и текст.
Да вярваме ли на тези прогнози? През 80-те години на миналия век много малко хора са си представяли, че телефонът ще може да работи без кабел, че ще може да възпроизвежда музика, видео, да снима и да служи за игри. Ще можем ли да си представим какво ли ни очаква?

12:36

Нова уязвимост във Word

Microsoft предупреждава за хакерски атаки използващи новооткрита слабост в практически всички версии на текстовия редактор Word. Уязвимостта е от типа „zero-day flaw”, тоест слабост в софтуера, за която все още няма създадена кръпка (пач). Хакери са открили грешка появяваща се в паметта при работа със определени файлове на Word, в резултат на която в системата може да се инжектира код още при отварянето на документа. Оказва се, че новата „пукнатина” съществува във повечето версии на текстообработващата програма - Word 2000, Word 2002, Word 2003, Word Viewer 2003, Word 2004 for Mac, и Word 2004 X for Mac. Уязвими за подобни атаки са и Microsoft Works 2004, 2005, и 2006, според компанията.
От Microsoft препоръчват до пускането на ъпдейт за поправяне на уязвимостта да не се отварят документи на Word, получени от непроверени източници. Очаква се поправката да бъде готова и да бъде включена в редовните ъпдейти за Windows, идващият вторник – 12 декември.

12:35

Иран забранява YouTube

Иранското правителство за пореден път ограничи своите граждани и по-специално интернет потребителите. Този път то забрани достъпа до най-популярния сайт за споделяне на видео материали - YouTube. Според източници близки до правителството сайтът е представлявал опасност за цялостната политика и стратегия на управляващите. Видео клиповете в него били 'скандални' за тях. Потребителите са усетили тази забрана преди броени дни, когато при влизане в сайта им се изписвало, че този сайт е забранен и достъпът до него е спрян. Според една от иранските информационни агенции достъпът до сайта е спрян тестово и само временно. Дали е така само времето ще покаже.

12:34

Windows Vista и Office 2007 ще се използват от 1.3 млрд. души

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър символично отпразнува с екипа си 11 годишнината от пускането на най-силните и запомнящи се версии на двата си най-популярни продукта - Windows и Office 95. "Преди 11 години променихме начина, по който Windows и Office работеха. Направихме ги по-лесни за употреба, а така стигнахме до толкова много потребители. Дори конкурентите ни не биха отрекли този факт" коментира той. Преминавайки във времето той направи аналогия с пуснатите преди броени дни Windows Vista и Office 2007. Според последни изследвания на фирмата Windows работи на около 855 милиона машини, а Office - на 450 милиона. Статистическите изследвания предвиждат, че до няколко години 1.3 милиарда потребителя ще използват един от двата продукта. "Не съм много добър в математиката, но това не е ли близо 20% от населението на земята?!" възклицава Балмър.

12:34

Sony пуска Playstation Download услуга

Днес Sony съобщи, че пуска нова услуга насочена към Playstation гейм конзолата си. Потребителите притежаващи най-новата версия на конзолата - Playstation 3 ще могат да свалят през Интернет игри от каталог. Всяка свалена игра ще струва по $5.99 долара, като за в бъдеще се очаква таксата да бъде месечна. След като са свалили играта си геймърите ще могат да я прехвърлят на конзолата и директно да я играят. Свалената игра ще можете да играете на до 5 различни Playstation конзоли. Така че не се притеснявайте да споделите играта с приятели. В момента каталогът с игрите разполага само с 5 игри - Cool Borders, Crash Bandicoot, Hot Shots Golf 2, Syphon Filter и Tekken 2, но със сигурност до броени дни той ще набъбне, имайки предвид наближаващите коледни празници. "Надяваме се с новата услуга да популяризираме още повече нашите игри. Много по-удобно е да свалиш една игра от Интернет, отколкото да се редиш на опашки в магазина, за да си я купиш" коментира Питър Дил, вице-президент в Sony.

12:33

7 години затвор за американец снимал в кината

Щатски съд прати в затвора американец, обвинен в нелегално записване на филми и разпространяването им. Според обвинението Джони Рей Гаска е посещавал нашумели филмови продукции и ги е записвал с малката си видео камера. След това ги е записвал на дискове и ги е продавал в малки квартални магазинчета. Той е бил арестуван няколко пъти снимайки в кино салона, но едва третият се е оказал фатален за него, тъй като филмово студио завело дело срещу него. По време на делото обвиняемият декларирал, че правил записите за лично ползване, а не с комерсиална цел. За негово съжаление обвинението изкарало доказателства, в които той коментирал публично как изкарвал по $4000 долара на седмица от този 'бизнес'. Съдията Дийн Прегерсън признал Гаска за виновен и го осъдил на 7 години затвор без обжалване. "Надяваме се тази присъда да послужи за урок на всички хора, които се опитват да вадят пари на гърба на филмовите студиа" коментира Стивън Тидуел, представител на ФБР.

12:33

Dell с още един звяр - XPS M2010

Dell за пореден път показаха, че са с една крачка пред конкурентите си като представи най-новата си машина - XPS M2010. На външен вид той изглежда като обикновен лаптоп, но отворите ли го ще видите, че той ще заприлича почти на вашата десктоп машина. Под корпусът ще намерите характеристики на истински звяр. В сърцевината му се крие един от трите Intel Core 2 Duo процесори - T7200 на 2 GHz, T7400 на 2.16GHz или T7600 на 2.33GHz, като и трите са с 4MB L2 кеш и 667MHz FSB. Тази процесорна мощ е подсилена от до 4 GB DDR2 RAM памет и до 240 GB SATA хард диск. Екранът е 20.1" widescreen WSXGA+ и работи заедно с ATI Mobility Radeon X1800 с 256MB памет. Като периферия идват 8x DVD/CD записвачка, 1.3-мегапикселова web-камера, 8-канален звук, 4 USB 2.0, RJ45 Ethernet и RJ11 Modem портове, ExpressCard слот и Digital Video Interface (DVI) вход. Размерите на XPS M2010 са 47.8 х 7.3 х 40.3 см. Машината идва с инсталиран Microsoft Windows XP и се продава за $2999 долара.

12:32

Samsung с телефон поддържащ DivX

Samsung представи на клиентите си нов видео телефон Samsung Ultra Video F500. Това е първият телефон поддръжащ DivX формат заедно с вече поддържаните MPEG-4, H.264, WMV и AVI файлове, като с това покрива всички популярни видео формати. Видео файловете се предават на 2.4 инчов екран, на които може да разгледате и снимките направени от 2 мегапикселовата камера. Ultra Video е със нестандартен дизайн подхождащ на двете лица на телефона, от едната страна мобилен телефон а от другата голям екран. Има уникален въртящ се механизъм за мултимедийното съдържание. F500 разполага с 400МВ вградена памет и Micro SD слот за карти позволяващ ви до 2GB или около 4 часа видео. Цената и точна дата на пускане засега не са оповестени.

12:31

Belkin с безжичен USB хъб

Belkin, лидер в производството на мрежови устройства и безжични решения представи на клиентите си безжичен USB хъб. Cable-Free USB Hub използва технология Ultra-Wideband на Wisair за да се свързва безжично до 10 метра от компютъра. USB приемател се свързва към компютъра, а хъб-а разполага с 4 порта и достига скорости от 480Mbps. Безжичното устройство ще илзезе на пазара в средата на месец декември за САЩ, а за останалата част от света се очаква да закъснее с около месец-два. Цената на устройството е $200.

12:31

Още сигурност за USB флаш устройствата

С популяризирането на USB флаш устройствата, напоследък започна да се обръща голямо внимание върху сигурността им. Тайванската компания Duck Images представи най-новия си модел флаш устройство. То е защитено с 3-цифрен код, като куфарчетата на тайните агенти от криминалните филми. Може би заради това той е наречен и 007 USB Flash. Устройството няма да работи, докато не бъдат въведени 3-те точни цифри, зададени предварително от собственика. Освен тази физическа защита флашът притежава и софтуерна - за да прочетете и редактирате данните, записани на него ще трябва да въведете още една парола. Все още няма информация за цената и официалното представяне на продукта.

12:30

Toshiba с 1,8 инчов хард диск и 100 GB

Toshiba представи нов модел 1,8 инчов хард диск с капацитет 100 GB. MK1011GAH е изработен в така наречения Small Form Factor, който позволява развитието на още по-малки мобилно уреди. В сравнение с нормалните хард дискове, които са 78,5 мм високи, новият модел на Toshiba е изключително малък - само 71 мм.

MK1011GAH се свързва с лаптопа или компютъра чрез така наречената LIF-букса (Low Insertion Force), която заема с 35% по-малко място от нормалните букси. Може да намери приложение също при видео-рекордъри, MP3-плеъри, игрални конзоли и т.н.

Техническите данни според Toshiba са:
* Капацитет: 100 GB
* Дискове: 2
* Глави: 4
* Средно време при търсене: 15 ms
* Скорост при пренос на данни: 100 MB/s
* Размери: 54 x 71 x 8 mm
* Тегло: 54 г.
* Разход на енергия: 0,003 Watt/GB

12:29

USB химикалка 3 в 1

Restoration Hardware представиха на клиентите си ново устройсто от типа 3 в 1, но този път е нещо различно - химикалка, PDA и USB флаш. Устройството преди всичко е стандартна синя химикалка, малко над пълнитела на химикалката е разположен PDA тъчскрийн, а след като свалите горната капачка имате и USB флаш с капацитет 128МВ. Устройството е с дължина 15см и включва аргономичен дизайн за по-удобен захват при писане. Пълнителя на модерната химикалка може да се сменя при изхабяването му. Точна дата за пускане на пазара не е обявена, а цената на устройството е $69.

12:29

Sony Ericsson Z310 – бъдещият бестселър?

Японско-шведският концерн Sony Ericsson реши да изненада масовия потребител с анонсирането на един много красив и същевременно прилично можещ телефон. Z310 е телефон тип “мида”, чийто флип е с изключително фина огледална повърхност. С тази своя част няма начин да не ви плени! Под нея е разположен и външният дисплей, който е монохромен и разбирате, че е там само когато го активирате, някой ви потърси или получите съобщение. Отворите ли капачето, веднага ще видите основния дисплей с прелестта на всичките му 65K цвята и 128x160 пиксела. Z310 поддържа GSM/GPRS/EDGE мрежи, за пълното забавление разполагате с VGA камера, 14 MB памет и Bluetooth интерфейс. Определено няма да останете незабелязани късно вечер, когато ви звънне телефонът, защото се получава едно истинско светлинно шоу от светодиодите, разположени по края на клавиатурата. Sony Ericsson Z310 започва да се продава от началото на 2007, а цената му ще е феноменална – само 150 евро.

12:28

Samsung представи Е890

Samsung представи на клиентите си ново попълнение към мобилните си телефони - Е890. Според производелите Е890 заема концепцията на PDA устройствата, с цел спестяването на размери, тегло и опростяване на софтуера. Вместо да е поредният слайд телефон, клавиатурата на Е890 се изобразява и избира от 2.3-инчовия тъчксрийн, като чувствителноста може да се регулира при нужда. Е890 е снабден с 1.3-мегапикселова камера, Bluetooth 2.0, EDGE поддръжка и възможност за възпроизвеждане на AAC и MP3 формати. Новото предложение на Samsung може да намерите на пазара в началото на следващата година с цена $360.

12:28

Комплект инструменти и флаш в едно от Cyber Snipa

Ако сте фен на Викторинокс но искате нещо по високотехнологично, предложението на Cyber Snipa ще ви допадне. Коплкект инструменти и USB флаш в формата на военна плочка. Устройството побира в себе си клещи, отверка, отварачка за консерви, нож, LED лампа при нужда от малко светлина и USB флаш. Флаш устройството може да се отделя от останалата част при използване, а капацитета е по избор на клиента от 512МВ до 4GB. Cyber Snipa Dog Tag toolkit/USB drive вече можете да немерите на пазара като цената започва от $36 за 512МВ и достига до $149 за флаш с 4GB капацитет.

12:27

Първи дупки в Windows Vista

Microsoft пусна преди броени дни новата си операционна система - Windows Vista, а вече компаниите занимаващи се със сигурност и защита намериха проблеми в нея. Според водещите в този бранш - Symantec Vista е незащитена от няколко от тъй наречените malware. За сега те са открили, че 3 от 10-те най-популярни и разпространени такива червеи, които 'работят' под Vista. Това са W32/Stratio-Zip, W32/Netsky-P и W32/MyDoom-O, които представляват около 39.7% от общо хванатите червеи. Според специалистите от Microsoft са поработили сериозно по сигурността, но имат все още доста неща за подобряване. Съветът им е потребителите да не бързат да минават към новата операционна система. Все още не всички софтуерни решения за сигурност са напълно готови за Vista и това може единствено да зарадва хакерите. Информацията публикувана от Symantec е потвърдена и от колегите им от Sophos.

19:52

Китай е отговорен за увеличението на фишинг атаките

Според изследователската агенция Marshal's Threat Research and Content Engineering (MTRCE) фишинг атаките са се увеличили значително през последните няколко месеца. Според изследването на компанията преди няколко месеца фишинга е бил едва 0.5% от цялостния спам, а сега той е около 3%. Специалистите коментират, че основен фактор за увеличаването е Китай. Макар в страната да няма голяма свобода в интернет пространството, те смятат че основните проблеми за потребителите по света идват точно от китайски сървъри. Явно хакерите са се усетили, че този вид спам може да е доста доходоносен и са се насочили към него. Според статистиките на MTRCE основни жертви на фишинг за последния месец са били клиенти на Fifth Third Bank, National Australia Bank и Bendigo Bank. От компаниите, занимаващи се с разработване на анти-фишинг софтуер съветват потребителите си винаги да внимават като разглеждат пощата си и да не се доверяват лесно на написаното в писмото.

19:51

Xbox отново паднаха на колене пред Linux

Поредната версия на конзолата на Microsoft – Xbox 360, може да работи и на друга операционна система, колкото и никой от компанията на Бил Гейтс да не иска това да е факт. Благодарение на новата дистрибуция на Linux – Debian, която е модифицирана специално за конзолата на Microsoft и носи името Xebian, всеки потребител ще може да прави с играта си всичко, на което е способен и с компютъра си. Разбира се, не е нужно да изтривате оригиналната операционна система, защото Xebian е на стартиращ диск и можете да го ползвате само с един рестарт на играта. На всичкото отгоре, той използва оригиналната файлова система и не пречи на оригиналния софтуер.
Това не е първата конзола, която върви под Линукс. За разлика от Xbox обаче, от екипа на Sony спонсорираха разработката на специална версия на Линукс изцяло оптимизирана за последната версия на Playstation. Става дума за Yellow Dog Linux, който е за PS3 и ще се появи официално на 11 декември. Освен него дистрибуциите Fedora Core 5 и Gentoo също се зареждат на популярната конзола.

19:51

Кампания разяснява риска от нелегалния софтуер

BSA съветва бизнеса как да управлява софтуерните активи
Кампания „БЕЗ РИСК”, насочена към собствениците и управителите на търговски дружества от малкия и средния бизнес, стартира Сдружението на издателите на бизнес софтуер (The Business Software Alliance/BSA или СИБС). В периода от 4 до 31 декември кампанията ще популяризира ефективното управление на софтуерните активи на тези дружества.
Целта на инициативата „БЕЗ РИСК” е да помогне на бизнеса да избегне съществени рискове, произтичащи от използването на нелицензиран софтуер. Кампанията ще предложи практически съвети за оптимизиране на разходите по придобиване и инсталиране на компютърни програми.
В рамките на кампанията се предвижда разясняване на проблема как недоброто управление на софтуерните активи би лишило бизнеса от продуктивност и лесно би могло да доведе до нежелани случаи на софтуерно пиратство.
Компютърните програми са обект на авторско право и се ползват със закрилата на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и Наказателния кодекс (НК) на Република България, които предвиждат строги санкции и наказателно преследване за всяко деяние, определено като софтуерно пиратство.
През последните години част от усилията на Сдружението на издателите на бизнес софтуер са насочени към разработване на система от мерки, подпомагаща придобиването и използването на лицензирани компютърни програми и ефективното управление на придобитите софтуерни активи. Настоящата кампания е в подкрепа на постигането на тези цели.
Подробна информация за инициативата “БЕЗ РИСК”, практически съвети, безплатни ръководства, информация и други ресурси могат да бъдат намерени на Интернет страницата на Сдружението - www.bsabg.org

19:47

Обявиха най-бързата мобилна памет

Hynix разработи 512-мегабитова DRAM с честота 200MHz
Компанията Hynix Semiconductor обяви, че е създала 512-мегабитов модул памет DRAM с честота 200MHz за мобилни устройства. Според Hynix, това е най-бързата и най-малката мобилна DRAM.
Новата памет от тип DDR SDRAM използва 32-битов широк вход/изход и обработва 1,6 гигабайта данни за секунда (400 bps x32). Това постижение е приблизително 1,5 пъти по-високо от скоростта на сегашните мобилни DRAM продукти на компанията.
Hynix очаква новият 512-мегабитов модул да засили позициите й на пазара за мобилни приложения, където тенденцията е към по-нататъшна миниатюризация (8×10мм).
Компанията планира също да комбинира 512Mbit модул DRAM и NAND флаш в един мултичипов пакет (MCP). Източници от компанията твърдят, че Hynix е на финалния етап от процедура за получаване на одобрение от водещ в света производител на мобилни чипсети.

19:46

AMD свали неочаквано цените на процесорите

Най-голямото намаление е 26,5% за един от моделите Athlon 64
Процесорите на AMD вече ще се продават по-евтино, стана ясно през уикенда от различни публикации в интернет, позоваващи се на ценовата листа на производителя на чипове.
Най-много, с 26,5% или $107, е намалението при Athlon 64 X2 5200+ (AM2), който от $403 пада на $296. Чувствително по-евтини стават също моделите 4600+, при които спадът е 10,4% (от $240 до $215), и 3800+ с намаление от 9,2% (от $152 на $138).
В линията Opteron, моделът 146 поевтинява с 19,5% от $123 на $99. Значителни са намаленията и при моделите Opteron 150, 154 и 146, които ще се продават с около 12% по-евтино.
AMD реже цените и на два Sempron процесора. Моделът 3000+ (S754) пада от 50 на 44 долара, което е 12% понижение, а 3200+ (AM2) поевтинява с 15,1% - от $66 на $56. Допълнително, от 22 януари следващата година цената на модела 3200+ ще падне до 51 долара.
Намалението важи за компаниите, които купуват директно от AMD, и в количества по 1000 бройки процесори, като посочените цени не включват мита и такси. В същото време Intel запазва стабилни своите цени.

19:42

Робот убиец чака първите си клиенти

Интелигентна машина може да бъде програмирана да открива и унищожава живи цели на разстояние до 4 км. Един такъв робот струва 200 хиляди долара!
Samsung и южнокорейски институт създадоха машина, способна да замени тежковъоръжените войници в техните мисии по границата със Северна Корея. Според някои експерти, това е първият по рода си робот убиец, който заменя живия войник.
Цената на “интелигентния робот за наблюдение и защита” (Intelligent Surveillance and Guard Robot) ще бъде от порядъка на 200 хиляди долара за бройка. От Samsung очакват да продадат около 1000 екземпляра през първата година от пазарния старт на продукта.
Открай време военните използват последните достижения на хай-тек индустрията. Но към момента официално не се съобщава, че на машините е гласувано доверие да убиват автоматично. Новият робот е проектиран недвусмислено с тази цел.
Електронният войник (видео) използва два сензора, оптичен и инфрачервен, които идентифицират обекти на разстояние до 4 км на дневна светлина и на два пъти по-малко разстояние нощем. Вградената компютърна система за разпознаване на образи позволява на робота да прави разлика между живи същества и неживи обекти.
Чрез микрофон и говорители роботът обменя пароли с живите войници. Ако паролата е грешна, машината пуска алармата или стреля по целта, като използва гумени куршуми или въртящата се картечница К-3. Роботът разчита на лазерна система за прицелване.
Машината за убиване може да бъде снабдена с практически всяко компактно въоръжение, смъртоносно и несмъртоносно.
Устройството притежава типичните характеристики на часовой. Може да бъде програмирано например да издава предупредителен изстрел, за да откаже врага от атака на охранявания обект. Ако предупреждението не даде резултат, “войникът” става безкомпромисен, като пуска в действие смъртоносния си арсенал.
Първи клиенти на робота ще бъдат правителствени структури на Южна Корея. Именно правителството на страната спонсорира създаването на уникалната военна машина.
Потенциалните приложения на робота пазач и убиец са най-различни. Със своите способности, устройството от метал и електроника може да замени цяла рота от войници във всякакви условия.
Известно е, че границата между Северна и Южна Корея е една от най-милитаризираните зони в света и правителството изсипва милиони долари за автоматизация на военните системи там. И сега в Ирак няколко хилядният контингент на Южна Корея използва роботи караули за охрана на базите си.
Според официални източници от министерството на отбраната, цитирани от The Koreа Times, целта на проекта е да преобразува сегашните мисии за наблюдение и охрана на фронта, провеждани от войници, в роботизирани системи.

19:37

Момиченце получи лаптоп пълен с... порно

Бащата бил шокиран от изненадата в подаръка за дъщеря си
Един родител бил много, много шокиран, когато открил, че компютърът, който купил за 11-годишната си дъщеря, бил пълен с порнографски снимки. Таткото се сдобил с „рециклиран” ноутбук Macbook от магазин на Apple в Лондон. Там се предлагат с 15% отстъпка използвани компютри, чийто твърди дискове са изтрити.
Както се съобщава на сайта Consumerist.com, при пускане на машината се оказало, че работният екран съдържа „огромно количество” JPEG изображения с порнографско съдържание. Все още не е известно как са попаднали тези снимки на „рециклиран” компютър, за който се предполага, че трябва да е изчистен от всякакво съдържание.
Бащата не смята да остави нещата така. Той вече е подал оплакване до омбудсмана на Офиса по комуникации (OfCom). Това е регулаторен орган за комуникационната индустрия във Великобритания с отговорности, които се разпростират в телевизията, радиото и комуникациите. Едно от основните му задължения е да „прилага адекватна защита на потребителите срещу обидни или вредни материали.”
Освен това таткото възнамерява да се обърне и към депутат от неговия избирателен район. Според потърпевшия британец, правителствената агенция има голям авторитет и ще защити по-добре интересите му, отколкото ако той сам се изправи срещу Apple. Още повече, че вече е форматирал твърдия диск и е преинсталирал операционната система, т.е. заличил е всички доказателства.

15:33

Погват нелегалните мачове в интернет

Спортни организации искат спиране на "живите" предавания
Почти всички мачове от висшата английска футболна лига могат да се наблюдават безплатно и на живо в Интернет. Излъчванията, главно от китайски спортни канали, се осъществяват нелегално и могат да се гледат навсякъде по света. Достатъчно е потребителят да инсталира една безплатна програма за директна връзка със сървъра от рода на PPLive и PPMate.
Ръководствата на висшата английска футболна лига, на УЕФА, на федерацията по крикет на Австралия и други спортни организации наеха компанията NetResult, която да следи за пиратските излъчвания на техни мачове в Интернет и да ги спира, съобщи BBC.
Задачата им не е лека, тъй като на мястото на един затворен от тях нелегален сървър изникват други десет. Затова те са в постоянна връзка с мениджърите на приложенията PPLive и PPMate за отстраняване на нелегалното съдържание.
Някои мачове се предават директно от индивидуални сайтове и NetResult лобира пред доставчиците на Интернет за тяхното затваряне поради нарушаване на правата над интелектуалната собственост.
Мачовете от висшата английска футболна лига, които започват от 3 часа следобед в събота, не се показват по британските телевизии, за да се осигури присъствие на стадионите. До момента нито един от тези мачове не се излъчва легално в Интернет. Но от следващия сезон Sky и Setanta Sports, които спечелиха правата за показване на тези мачове по телевизията до 2010 г., ще могат да ги разпространяват легално и в Интернет.
BBC има право да предоставя записани най-интересни моменти на английски Интернет потребители, а Sky Sports праща клипове на мобилни телефони.

15:30

Анализатори поставят под съмнение PlayStation 4

Някои предричат изместване на фокуса на Sony към софтуера
PlayStation 3 може да се окаже последната гейм конзола на Sony, смята аналитикът Юту Сакураи от компанията Nomura Securities. Неговото предположение се свърза с рокада на топ ниво в управлението на японския гигант.
Тези дни Sony отзова от САЩ шефа на поделението си за компютърни забавления Каз Хираи, за да го повиши до директор на целия бизнес на Sony Computer Entertainment със седалище в Токио.
Според анализатора от Nomura Sequrities, цитиран от cnews.ru, този ход може да се смята като начало на преместване на фокуса на компанията от хардуера към софтуера. Хирау е постигнал по-големи успехи в областта на софтуера, а примерът с компанията Sega, която се преориентира от производство на гейм конзоли към игри е също показателен, твърди аналитикът Сакураи.
Въпреки че Хираи е повишен, пазарните наблюдатели припомнят за неудачите с пускането на конзолата в САЩ, както и проблемите с производството на Blu-ray устройства.
Същевременно, друг анализатор от компанията SCEA заяви, че интересът към PlayStation 3 е огромен и е извън всякакво съмнение, че ще има и следваща версия на конзолата. Само в разработката на PS3 японският гигант е вложил над 1 милиард долара.

15:30

Нов алианс ще прокарва евтина алтернатива на DVD

Китайски производители ще конкурират HD DVD и Blu-ray
18 китайски компании за оптични дискови устройства (ODD) възнамеряват да прекратят производството на DVD плеъри/рекордери в началото на 2008 година. Всички те са членове на сформирания през октомври алианс EDV, в който влизат над 40 китайски компании. Част от тях ще продължат да обслужват стандарта DVD, докато има пазарно търсене, твърди DigiTimes.
EVD (от “Еnhanced Versatile Disc” – подобрен многоцелеви диск) е поредната алтернатива на DVD, базирана на използването на многослойни записи. Стандартът е разработен в Китай. На 5 декември в Пекин компаниите от алианса ще демонстрират 52 модела устройства за четене и запис на дискове по новия формат.
Цената на EDV устройствата ще бъде около 80-90 долара, което ги прави конкурентни на DVD плеъри/рекордери и значително по-евтини от продуктите за HD-DVD или Blu-ray. На компаниите от алианса обаче няма да е лесно да наложат новия формат, тъй като пазарът е консервативен, смятат анализатори.
На фона на широко рекламираните и далеч по-скъпи HD DVD и Blu-ray формати, EVD засега не се радва на поддръжка от големите международни производители. Дори и в Китай, където форматът EVD се промотира от 2 години, делът му от пазара е малък в сравнение с DVD.

15:28

Проведоха уникален тест с мобилна телевизия

За първи път в Европа Alcatel предаде ТВ сигнал в S-диапазона
Alcatel успешно демонстрира в своя английски офис телевизия на мобилни телефони, предавана в S-диапазона. За целта компанията използва новия стандарт DVB-SH за спътникови услуги за мобилни устройства.
В демонстрацията участваха британските телевизионни компании Sky, ITV и BBC. Решението на Alcatel стъпи на мобилни терминали SAGEM myMobileTV, които работят в S-диапазона на честоти от 2,17 GHz до 2,20GHz. В момента 30 MHz от този диапазон са свободни и достъпни за телекомуникациони услуги в Европа и други части на света.
DVB-SH е нова технология за работа в S-диапазона. Тя позволява да се предава телевизионен сигнал директно от спътници на екрана на мобилни устройства. DVB-SH устройствата са съвместими и със стандарта DVB-H, така че сигналите и по двата стандарта могат да се приемат на един терминал.
Alcatel показа също две нови функции на стандарта DVB-SH. Първата от тях, Reception Antenna Diversity, позволява използване на две различни антени на едно мобилно устройство, за да се подобри качеството на сигнала, приеман в сложни условия.
Втората функция, Time Interleaving, успешно решава проблема със затихването на сигнала, приеман от движещи се устройства. Тази функция значително подобрява качеството на услугите на базата на технология DVB-SH.
Очаква се стандартът DVB-SH да окаже сериозно влияние върху развитието на мобилната телевизия в световен мащаб. В близко бъдеще Alcatel планира да разработи комерсиални решения в тази област, които ще предоставят на абонатите безпроблемен достъп до телевизионни услуги в помещения и на открито.

15:28

HP е първи на РС пазара според ново проучване

Води на Dell за третото тримесечие на годината
HP е най-големият в момента доставчик на PC в света, твърди проучване на iSuppli. Компанията е първа по брой продадени компютри през третото тримесечие на годината, изпреварвайки Dell, според данните, изнесени в digitimes.com.
HP е продала 9,9 милиона PC, което е ръст от 16,7% спрямо 8,4-те милиона за същия период на миналата година. Резултатът на новия лидер надхвърля ръста от 9,5% на целия РС пазар.
Делът на американската компания се е увеличил до 16,5% от пазара, или с 2,9% в сравнение с второто тримесечие, когато беше 13,6%. Ръстът за периода на основния й конкурент Dell е 3,4%, който сега има 16,3% дял от РС пазара, според iSuppli.
На трета позиция е Lenovo със 7,5% дял от пазара и 10,4% ръст спрямо същия период на миналата година. Следва Acer, който държи 5,4% дял и има ръст от 29%. Петото място е за Toshiba с 4,1% дял от РС пазара и 24% ръст в сравнение с тримесечието на 2005 г.

15:27

Продава се руска клавиатура за $1200

Всеки клавиш на Optimus представлява и дисплей!
Руско студио за уеб дизайн предлага на пазара клавиатура за над 1000 долара. Смайващата цена се дължи на интересно нововъведение - всеки клавиш от устройството представлява и дисплей.
„Студия Артемия Лебедева” е разработила концепцията за своята клавиатура Optimus през 2005 година. Върху нейните клавиши могат да се показват различни картинки в зависимост от стартираното на компютъра приложение.
Например, ако е пусната игра, светят само тези екрани, които се използват от играта. При работа с Photoshop пък на клавишите се показват изображения с инструментите, които се сменят автоматично в зависимост от различните задачи.
През този месец компанията ще започне да приема заявки за модела Optimus 103, които ще бъдат изпълнени през май 2007 година. Реалната цена на продукта е около 1200 долара и при това с черно-бели екрани, твърди techpowerup.com.
Очаква се разработчикът да пусне и следваща партида на клавиатурата, също доставяна по заявка, на цена под 1000 долара. Цветната версия обаче ще бъде по-скъпа.

15:26

Dell готви пазарен удар с 27-инчов LCD екран

Производител на дисплеите ще е корейският гигант Samsung!
Американската компания Dell настъпва сериозно на пазара за монитори. Според публикация в dailytech.com, Samsung Electronics е подписал дългосрочно споразумение с Dell за доставка на 27-инчови LCD панели.
Двете компании ще пуснат на пазара новите панели, които ще се използват и като телевизори, през 2007 година.
По предварителна информация, екраните ще имат разделителна способност 1920 x 1200 пиксела, контраст 1000:1 и яркост 500 cd/m². Времето за реакция на дисплея ще бъде 8 ms от сиво към сиво.
Миналия месец Dell въведе 20,1-инчов широкоекранен LCD с цена 289 долара.
Samsung, от своя страна, напредва и в разработките на други екранни технологии. Наскоро корейският гигант пусна най-тънкия LCD дисплей за мобилни устройства.

15:26

Vista ще увеличи приходите на над 1 милион ИТ фирми, твърди IDC

Влиянието на новата операционна система върху пазара ще облагодетелства не само Майкрософт. Всяко евро доход от Vista ще донесе по 14 евро за партньорите.
За една година Windows Vista ще бъде инсталирана на повече от 100 милиона компютри в целия свят, прогнозират анализаторите от компанията IDC. Данните от проучването „Влияние на Microsoft Windows Vista върху икономиката” бяха изнесени на 30 ноември по време на официалното пускане на новата операционна система за бизнеса.
В шест европейски страни, обект на специално проучване - Дания, Франция, Германия, Полша, Испания и Обединеното кралство, продажбите на Vista ще достигнат 30 милиона броя за първата година от предлагането й на пазара, твърди IDC.
Този старт е особено важен за Майкрософт, тъй като клиентите на операционната система Windows съставляват 30% от продажбите и 60% от оперативния доход на компанията. Освен Windows Vista, ще бъдат представени още две програми - 2007 Microsoft Office System и Microsoft Exchange Server 2007, които също ще доведат до ръст на пазара.
Влиянието на Vista и новия Office върху пазара ще облагодетелства не само Майкрософт, но ще увеличи и приходите на повече от 1 милион ИТ фирми в целия свят, предлагащи хардуер, софтуер и ИТ услуги.
За всяко евро от свързания с Windows Vista доход на Майкрософт за 2007 г. в шестте проучвани страни, поддържаната от софтуерния гигант екосистема ще донесе допълнителни приходи от почти 14 евро за компаниите-партньори. През 2007 г. тази екосистема би трябвало да продаде свързани с Windows Vista продукти и услуги за над €32 милиарда ($40 милиарда), твърди IDC.
Очаква се през 2007 г. около 150 000 ИТ фирми в района на шестте страни, които произвеждат, продават или разпространяват изпълнявани под Windows Vista услуги, да наемат над 400 000 служители. Заетостта във фирмите-потребители на ИТ се очаква да нарасне с още 650 000 работни места, прогнозират анализаторите.
Въпреки че изследването е съсредоточено само в шест страни, именно те допринасят за повече от 65% от разходите за ИТ в икономическата зона на Европейския съюз. Бързото и широко разпространено приемане на Windows Vista означава, че стартирането на платформата ще засегне не само Майкрософт, но ще има положителен ефект и върху местните икономики в Европа, посочва IDC.
В световен мащаб IDC прогнозира продажби на повече от 105 милиона броя от Windows Vista през 2007 г. За избраните страни това означава продажби на над 30 милиона броя, които ще донесат доход на Майкрософт от почти €2.4 милиарда ($3 милиарда). В схемата на общите разходи за ИТ, доходът от Windows Vista на Майкрософт ще бъде малък - около 1% от общите разходи за ИТ през 2007 г. в шестте проучвани страни и 5.6% от общите разходи за софтуер.

15:25

Майкрософт замени 15-годишен интерфейс в новия си офис пакет

През годините компанията добавяше в своя Office нови и нови възможности. Но за потребителя богатството от функции носеше и допълнителна сложност.
Новият пакет от офис приложения 2007 Microsoft Office System обещава да бъде най-значимата версия на продукта в последните 10 години и може би изобщо до този момент. Това прогнозират анализаторите от Gartner в новоиздадената поредица от 22 отчета “High Performance Workplace”.
Майкрософт са направили значителни промени в основния пакет, но редица от новите функции ще бъдат засенчени от друга промяна. Стойността на софтуера не е в нещата, които позволява на потребителя да прави, а в начина, по който може да ги прави. На въпроса какви нови функции желаят да бъдат включени в 2007 Microsoft Office System, 80% от потребителите са поискали от Майкрософт вече съществуващи възможности.
Първата версия на пакета бизнес приложения Office за Windows разполагаше с десетки вградени в общи менюта и ленти с инструменти функции и команди. След това бяха добавени още стотици. Но за потребителя богатството от възможности започна да се предлага с цената на допълнително усложняване.
Майкрософт прецени, че ползите от използвания вече 15 години интерфейс в нейните офис продукти са изчерпани. Компанията реши да промени интерфейса на Word, Excel, PowerPoint, Access и функциите за създаване на документи на Outlook. Лентите с менюта бяха заменени с по-големи, по-подробни и завършени ленти с инструменти.
Новата лента (ribbon) отчита контекста и предлага различни опции, в зависимост от това какво прави потребителят. Например, ако той щракне върху снимка, в лентата ще бъдат показвани приложимите действия при работа със снимки.
Освен това новите продукти осигуряват значително по-добри възможности за преглед, известни като „преглед на живо”. Задържането на показалеца върху част от лентата води до открояване на съдържанието, все едно е избрана съответната команда. Потребителите могат да задържат показалеца от един избор на друг и да видят как ще бъдат засегнати документите им, без да е необходимо да правят промени в тях.
Новият потребителски интерфейс позволява също по-бързо създаване на документи с по-добър външен вид, които водят до по-високо качество на документите и до увеличаване на продуктивността на потребителя.
2007 Microsoft Office System предлага и редица други функции и подобрения. Така например, потребителите, които отдавна се оплакват, че нямат достатъчно клетки в Excel, сега ще могат да създават електронни таблици с необходимата им големина.
Друга промяна касае обработката на графики в Excel и PowerPoint. Потребителите, които опитваха да интегрират създадени в Excel графики в презентации на PowerPoint само за да разберат, че се използват различни графични машини, вече ще имат възможност да копират графики между продуктите и да ги редактират с една и съща графична машина. А тези, които се нуждаят от повече помощ при създаване на слайдове и графични обекти в техните документи, ще могат да използват SmartArt за начални напътствия.

15:24

Microsoft обяви официалната премиера на Windows Vista 2007, Microsoft Office System и Microsoft Exchange Server 2007

Пускането на трите нови продукта бележи началото на нова технологична ера!
30 ноември 2006 г., София. Г-н Теодор Милев, управляващ директор на Майкрософт България, обяви официално, че новите продукти на компанията - Windows Vista®, 2007 Microsoft® Office System и Microsoft® Exchange Server 2007, вече са достъпни за бизнес потребителите в България. Обявяването на новината у нас изпревари официалното й оповестяване в САЩ поради часовата разлика.
“Влиянието на Windows Vista® и 2007 Microsoft® Office System върху развитието на пазара ще доведе до увеличаване на приходите и растеж на повече от 1 милион ИТ фирми в целия свят, предлагащи хардуер, софтуер и ИТ услуги. За всяко евро от свързания с Windows Vista® доход на Майкрософт за 2007 г., поддържаната от Майкрософт екосистема ще донесе допълнителни приходи от почти 14 евро на партньорските й компании”, каза г-н Теодор Милев, управляващ директор на Майкрософт България, позовавайки се на проведено от IDC проучване.
Според цитирания анализ с появата на пазара на Windows Vista® в 6-те европейски страни, в които е проведено проучването, ще бъдат открити над 1 милион нови работни места. В световен план се предвижда системата да бъде инсталирана на повече от 100 милиона компютъра само през първата година от предлагането й.
Създаването на новите версии на Windows и Office е резултат от безпрецедентно сътрудничество между Майкрософт и потребителите от цял свят. За да събере коментарите и предложенията им, компанията е провела над 10 милиарда тестови сесии, а от сайта й са били свалени повече от 5 милиона бета версии на продуктите. В резултат новите продукти на Майкрософт са базирани на концепция, която има за цел да улесни хората при ежедневната им работа и да им разкрие още по-големи възможности за успех, превръщайки информацията в потенциал за развитие и растеж.
По време на събитието г-н Милев дари от името на Майкрософт България два професионални телескопа на обсерваториите в Смолян и Варна, чиито екипи са разработили проекти за успешно прилагане на информационните технологии в обучението. Двата проекта са сред 33-те отличени в първия "Национален конкурс за учители по всички учебни предмети от средното училище за създаване и/или успешно прилагане на нови технологии в обучението.” Конкурсът е под патронажа на Майкрософт България и Министерство на образованието и бе проведен по-рано тази година.
Официалното пускане на Windows Vista®, 2007 Microsoft® Office System и Microsoft ® Exchange Server 2007 за бизнес потребителите в България е част от кампанията по представянето на новите продукти в страната, която се провежда под мотото “Близо до очите, близо до сърцето”.

15:22

Мултимедиино чудовище от SonyEricsson


Японския оператор KDDI анонсира най-новия си мобилен телефон производство на компанията Sony Ericsson - W44S. Този телефон, с допълнителна степен на свобода на екрана прилича малко по форм-фактора си на смартфоните Nokia N93 и Nokia N92 с тази разлика, че при тези телефони реализацията е малко по-различна. Параметрите са стандартните, като за всички смартфони, като трябва да се отбележи огромния 3" екран с формат 16:9 изграден с фирмената технология на SE - RealityMAX, предназначена да предоставя видеоизображение с невероятно качество.
Камерата е със забележителните 3,2 Мр, има функции като автофокус и стабилизация на изображението. Освен това, колкото може да се разбере от японското описание, телефона поддържа услугата цифрово радио - многообещава аудио-услуга със "CD-качество". Очаква се модела да излезе първата половина на декември.

Основни характеристики W44S:
* CDMA 1X WIN
* Вътрешен дисплей с диагонал 3" и разделителна 240х432 пиксела
* Външен 0,9" дисплей с разделителна 120х27 пиксела
* 16мм стереоговорителя
* Слот за памет с формат Memory Stick Duo
* Работа в режим "Разговор" - 210 минути
* Работа в режим "Standby - 270 часa
* Размери - 101х49х24 мм
* Тегло - 146 грама

15:18

Razer с нова мишка за геймъри


Производителя на периферни гейм устройства Razer представи на клиентите си нова гейм мишка кръстена на австралийската отровна змия DeathAdder. Мишката е с изключително голяма производителност, която постига с по-евтини оптични системи, достигайки 1800DPI чувствителност, благодарение на инфра червен сензор от трето поколение и време за реакция от едва 1ms. Мишката е проектирана за използване само с дясна ръка, разполага с пет бутона и има тефлоново покритие за по гладко предвижване. "Отровната змия" се очаква на пазара за коледните празници с цена $60.

15:16

BenQ представи конкурент на iPod


BenQ днес представиха на клиентите си MusiQ - флаш плеър целещ се директно в потребителите на iPod shuffle без екран. Устройството е направено от алуминий и наподобява военна плочка за идентификация и кутията му. Малкият му размер не пречи на капацитета, въпреки че вградената памет е само 512МВ или 1GB в зависимост от модела. MusiQ е снабден и с microSD слот за флаш карти. Гравюрата върху плочката ще бъде различна за мъже и за жени, като за мъже надписа ще бъде "steel wings", а за жени "magic beans". И двете версии ще се продават с метална верижка за врата и се очаква да излязат на пазара към средата на месец декември. 512-мегабайтовата версия е с цена $88, докато за версията от 1GB не е обявена цена.

15:15

Microsoft Office Professional 2007

Най-после излезе финалната версия на дългоочаквания офис пакет на Microsoft - Office 2007.

Официална страница: MicroSoft.com
Download: Microsoft Office Professional 2007 (388MB)

14:59

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank