News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Създателите на Google отново си определиха годишна заплата от 1 долар

Тримата милиардери, които управляват Google Inc., ще си определят за пореден път годишна заплата от 1 долар, докато четирима други висши служители ще получат увеличения от 200 хил. долара всеки, съобщи AP.
Това е третата поредна година, през която главният изпълнителен директор на Google Ерик Шмит и двамата основатели Лари Пейдж и Сергей Брин ограничават заплатите си до 1 долар.
Предвид петкратното увеличение на цената на акциите от първоначалното им предлагане през август 2004 г. на цена от 85 долара и големите дялове на шефовете на Google, те могат да си позволят подобна жертва.
Според годишната класация на Forbes на най-богатите хора в света Пейдж и Брин имат по 14 млрд. долара, а Шмит – 5 млрд. долара.
Заплатите на четирима други директори в Google се вдигат от 250 хил. долара през 2006 г. до 450 хил. долара тази година. Те получават и бонуси на обща стойност близо 830 хил. долара за заслуги през 2006. Шмит, Пейдж и Брин не получават бонуси.
В понеделник Шмит даде поредната оптимистична оценка за бъдещето на Google, като заяви, че рекламодателите вероятно ще налеят още пари в търсачката заради уникалната й технология да идентифицира потенциални клиенти.
Опасенията от забавяне на икономиката повлияха за спад от 4% в цената на акциите на Google от началото на годината. Вчера цената им се повиши с 2,27 долара до 440,95 долара цена на затваряне на Nasdaq, след което добавиха още 2,16 долара по време на извънборсовата търговия.

09:59

Производител на мобилна порнография печели дело срещу Disney

Спорът е за марката “Място, където мечтите ви се сбъдват”

Адвокатите на Disney са доста ядосани от загубата на битката за авторски права от британски производител на мобилна порнография, съобщи vnunet.com.
Майкъл Уайтман, от Нюкясъл, е запазил под търговската марка “Място, където мечтите ви се сбъдват” (“A Place Where Dreams Come True”) за компанията за порнографски мобилни продукти.
В същото време обаче, Disney използва този слоган в рекламата за тематичните си паркове в Европа и САЩ. Подготовката за съдебния процес е направена, но сега адвокатите на Disney бият отбой.
"Тази победа е като на Давид срещу Голиат", заяви Уайтман пред The Metro.
Disney се е съгласил да използва мотото “Мястото, на което мечтите ви се сбъдват” (“The place where dreams come true”) вместо първоначално обявения девиз.
Юридическият екип на Disney е известен със способностите си да реагира скоростно в отговор на съдебни спорове за авторски права.

09:59

Интернет потребителите по света са се увеличили с 10% през януари

Над 747 млн. души на възраст над 15 г. от целия свят са използвали интернет през януари 2007 г., което е ръст от 10% спрямо януари 2006 г. Това обяви днес comScore, компания с традиции в статистическите изследвания в интернет.
От 15-те страни, класирани по брой на интернет потребителите, най-голям ръст се отчита в Индия - цели 33% за последната година. Русия е на второ място с повишение от 21 на сто, а плътно след нея е Китай с 20% увеличение на потребителите.
Китай е и втората държава по брой интернет потребители с 86,8 млн. Въпреки минималния ръст от 2% САЩ остава лидер със своите 153,4 млн. потребители.
"Значимостта на световното интернет население продължава да нараства“, заявява Боб Ивинс, оперативен директор на comScore за Европа.
comScore предоставя също и класация на страните, в които потребителите прекарват най-много време онлайн. На върха е Канада с 39,6 часа на месец. Другите в челната петица са Израел, Южна Корея, САЩ и Великобритания.
Потребителите в страните от топ 10 с широколентов достъп са прекарвали значително повече време онлайн, отколкото тези с по-нисък капацитет на връзката.

09:59

Редакторски скандал разтърси Wikipedia

Високопоставен член на администрацията на безплатната интернет енциклопедия Wikipedia се е възползвал от анонимността й, за да се представя за професор по теология, съобщи AP.
В тази връзка сайтът планира да изисква от авторите, които твърдят, че имат подобни знания, да се легитимират.
Основателят на Wikipedia Джими Уелс е заявил в интервю по телефона в сряда, че все пак авторите ще могат да остават анонимни, но ще имат право да пишат специализирани статии само ако докажат квалификациите си.
"Предпочитаме да не правим абсолютни забрани, за да могат потребителите да допринасят за проекта без много затруднения", е позицията на Уелс. Това той предложи още преди две години, но идеята внезапно става особено актуална след разкритието, че ключов редактор на енциклопедията, който създавал статии под псевдонима Essjay и твърдял, че е професор по теология, се оказал 24-годишният Райън Джордан, който дори не успял да завърши колеж.
Измамата на Джордан беше разкрита миналата седмица от The New Yorker.
Освен че е създал хиляди статии за постоянно растящата уеб енциклопедия, Джордан наскоро е бил повишен в „арбитър“ - длъжност само за доверените членове на общността. Те могат да блокират потребители на сайта или да отхвърлят редакции, предложени от други доброволци.
През януари Джордан е бил назначен и в Wikia Inc., търговско начинание на Уелс. Впоследствие е уволнен.
Преди официалното си оттегляне Джордан е оставил бележка на страницата си, в която се извинява за евентуалните вреди, които е причинил.
За Wikipedia пишат много анонимни редактори като Essjay. Тази анонимност често води до нарушения, но се счита и за една от основните сили на енциклопедията, която съдържа почти 1,7 млн. статии на английски и още милиони на други езици.
Според Уелс анонимността на автора привлича вниманието на читателя към същността на текста, който чете, а не към човека, който го е създал. Но ако хората се представят за специалисти, ще трябва да го докажат, казва той.

09:58

Mozilla предупреди за нова дупка във Firefox

Вече са достъпни и обновления, които решават проблема

За нова дупка, свързана със сигурността в браузъра Firefox 1.5.0.9 и 2.0.0.1, както и в SeaMonkey 1.0.7, съобщи Mozilla. Експерти заявиха, че пуснатото в средата на декември обновление, целящо да поправи уязвимост в продуктите на Mozilla, е довело до отваряне на нова дупка.
Уязвимостта позволява на JavaScript код в уеб съдържание да изпълни произволен код. В случая новопоявилата се уязвимост е много по-коварна, тъй като изключването на JavaScript няма да осигури защита.
Обновлението от декември засягаше и имейл клиента Thunderbird. Но той не е уязвим към сега открития бъг, тъй като не изпълнява JavaScript URIs в IMG тагове.
Mozilla подканя потребителите спешно да обновят до версии 1.5.0.10 или 2.0.0.2 своя браузър Firefox, както и до версии 1.1.1 и 1.0.8 версии на SeaMonkey. Много потребители би трябвало вече да използват новите версии, които бяха пуснати миналата седмица с цел решаване на други проблеми, свързани със сигурността.

09:55

Nvidia пуска мощен пакет за DirectX 10 разработки

Платформата ще спести време и пари на създателите на игри

Нова платформа за разработка на игри, които ще ползват в пълна степен предимствата на технологията DirectX 10, представи компанията Nvidia.
Когато Microsoft въведе DirectX 10, това изправи създателите на графични приложения пред едно от най-големите предизвикателства - да направят преход към новата технология. Платформата на Nvidia е предназначена да улесни разработката и оптимизирането на игри за DirectX 10.
Nvidia Developer Toolkit ще спести пари и време на разработчиците при създаване на игри с почти жива графика и физически реализъм. Пакетът предлага множество инструменти за по-лесно проектиране, настройки на производителността и други възможности в помощ на разработчика.
Nvidia Developer Toolkit включва SDK 10 със всички нови DirectX 10, OpenGL и CUDA кодови модели, както и Texture Tools - библиотеки и плъгини за работа с текстури. Пакетът освен това предлага и мощния инструмент за откриване и отстраняване на грешки PerfKit 5.
Друг полезен инструмент е ShaderPerf 2, който предоставя детайлна информация за шейдърна производителност, с поддръжка на нови драйвери. Пакетът включва още среда за разработки FX Composer 2 и огромна колекция от GPU шейдъри с повече от 100 различни ефекта, наречена Shader Library.
Подробности за платформата са достъпни на адрес: developer.nvidia.com

09:54

Разследван от ФБР си изкарва яда на Microsoft

Съди гиганта, защото агентите разбили защитата на РС-то

Майкъл Алън Крукър, който очаква присъда заради незаконно модифициране и продажба на оръжия и притежаване на инструменти за правене на бомби, съди от своя страна Microsoft. Специалисти от ФБР намериха на домашния му компютър видео със секс сцени между него и приятелката му, както и доказателства за порочния му навик да посещава често порнографски сайтове.
Американецът е ужасно ядосан от факта, че защитите на неговия компютър не са устояли на разследването на федералните агенти, писа theregister.com. Той е подал иск за 200 000 долара срещу Microsoft за нарушаване на личните права, което му е причинило "голямо смущение".
Крукър купил своя Compaq Presario с инсталирани Windows XP и няколко допълнителни програми за защита от веригата магазини за технологични продукти Circuit City през 2002 г. Продавачът го уверил, че технологията за сигурност, инсталирана на компютъра, ще защитава личните му данни.
Агенти от бюрото по алкохол, тютюн и оръжия конфискували компютъра на Крукър при обиск на дома му през юни 2004 г. по обвинения за продажба на въздушна пушка, снабдена със заглушител. Тъй като не могли да изследват сами компютъра, те го препратили на звеното по криптология и електронен анализ на ФБР. Специалистите там успели да направят копие на съдържанието на твърдия диск, въпреки защитата, която софтуерът DriveLock на Compaq би трябвало да осигури.
Анализът открил медицински записи и кореспонденция между Крукър и неговите адвокати; видео файлове с домашни секс сцени, както и доказателства, че той често е разглеждал порнографски сайтове. Възстановени били и файлове от Internet Explorer със списък на посещаваните сайтове.
Крукър твърди, че е настроил Internet Explorer да изтрива тези файлове на всеки пет дена и е разстроен от факта, че компютърните спецове на ФБР са узнали за порочните му навици.
Мнозина ще сметнат, че обвинението му срещу Microsoft е нелепо. Ясно е, че обикновеното изтриване на следите от посещаваните Интернет сайтове в Internet Explorer не означава, че те не могат да бъдат възстановени с помощта на специализирани средства. Да не забравяме все пак, че това е Америка, където всеки има право на своите десет минути слава в съдебната зала.

09:52

Ценови войни и дефицит белязаха HDD пазара през 2006 г.

Seagate е безусловен лидер, следван от WDC и Hitachi. Движещ фактор в индустрията е стремежът към създаване на хибридни, флаш-базирани драйвове. Технологията се поддържа и от Vista

Продажбите на твърди дискове в световен мащаб са се увеличили с 15,5%, като доставчиците са успели да справят с ценовите войни и дефицита на компоненти, сочи проучване на iSuppli.
HDD индустрията е продала 434.2 милиона устройства през 2006 г., в сравнение с 375.8 милиона през 2005-та. През четвъртото тримесечие продажбите достигат 119.7 милиона HDD, което е увеличение с 15.8% в сравнение със същия период на предходната година.
Сред предизвикателствата в индустрията бяха ценовите войни, които се развихриха, след като основният играч Seagate Technology погълна своя конкурент Maxtor. Недостигът на някои материали също се оказа бич за HDD производителите. В допълнение към това, търсенето на 1-инчови HDD намаля, защото производителите на MP3 плеъри смениха въртящите се устройства с флаш памети за съхраняване на музика.
През изминалата година се появи и една потенциална конкурентна технология на HDD за компютри – драйвове, базирани на NAND флаш. Тенденцията подтикна малката компания Cornice да премине от продажби на HDD към NAND флаш памети, дават пример от iSuppli.
Интересът към хибридните устройства е стимулиран и от поддръжката на обещаващата технология в Windows Vista. Друг фактор е въвеждането на платформата Robson на Intel, която използва флаш памет, за да ускори изпълнението на множество задачи едновременно и да удължи живота на батерията.
Наред със силните продажби на вече установения пазар на компютри и друга потребителска електроника, индустрията е спечелила и от ръста при външните хард дискове, които представляват сравнително нов пазар. Техните продажби са нараснали с 37% до 2.6 милиона броя. Търсенето на тези устройства е породено от увеличаващия се брой потребители, които съхраняват и поддържат големи аудио и видео файлове, свалени от интернет.
Нововъзникващо приложение през 2007 година за HDD е „терабайт дом”. Идеята се състои в използване на HDD с ултра-висок капацитет, които да консолидират всички нужди на потребителя за съхранение на информация в един единствен драйв. Компаниите, които се стремят да се позиционират на този пазар, са Seagate, WDC и Hitachi.
През четвъртото тримесечие на 2006 година лидерът на пазара Seagate е увеличил своя дял от 34.3% през Q3 на 34.6%. WDC е запазила втората позиция, растейки от 19.9% през третото тримесечие до 20.5% през Q4. Номер три остава Hitachi, чийто дял обаче е намалял от 17.5% през Q3 на 17.2% през Q4, според iSuppli. Анализаторите предвиждат продажбите на HDD да се увеличат със 17% през тази година.

09:52

Излезе нова спецификация на стандарта Serial ATA

Касае използването на SATA-устройства в UMPC и SFF компютри

Нова версия на интерфейса Serial ATA обяви международната организация SATA-IO (Serial ATA International Organization), която разработва и усъвършенства стандарта.
Спецификацията Serial ATA Revision 2.6. обединява публикуваната предна версия 2.5 на стандарта с нови допълнения, касаещи в голяма степен използването на SATA-устройства в ултра мобилни компютри (UMPC) и компютри с форм-фактор SFF (small form factor).
Сред основните допълнения във версия 2.6 са кабели и конектори Internal Slimline за използване на интерфейса SATA в компютри SFF. Спецификацията включна Micro-SATA за 1.8-инчови твърди дискове за употреба в UMPC.
Добавен е също многоканален външен/вътрешен кабел и конектор Mini-SATA. Технологията Native Command Queuing (NCQ) пък е преработена с цел подобряване на приоритите в многозадачна среда.
Спецификацията Serial ATA Revision 2.6 е достъпна на сайта на организацията. Това обаче не е безплатно - желаещите да се сдобият с нея трябва да заплатят 25 долара.

09:51

"Мемогейт" затлачи дело на AMD срещу Intel

Загуба на имейли тласна процеса в неочаквана посока

В скандално дело адвокатите на AMD ще искат от Intel да обясни какво е станало с имейл съобщения, за които компанията признава, че са се изгубили. Вторият по големина производител на процесори ще изисква от своя по-могъщ конкурент Intel да даде гаранции, че няма да изчезнат и други документи по антитръстовото дело, което датира от юни 2005 година.
Но "Мемогейт", както се нарича частта от делото, свързана със загубата на документи от страна на Intel, е само една маловажна подробност от процеса. Истинските проблеми за Intel може да дойдат с продължаването на делото.
Адвокатите на AMD ревностно се стремят да докажат, че гигантът нечестно е попречил на своя конкурент да продава чипове на най-големите клиенти, съобщава forbes.com. AMD обвинява Intel, че е заплашила да подбие цените на своите процесори, за да отдалечи конкурентите от сделки с големите компютърни производители като IBM и HP.
Делото, независимо дали ще бъде спечелено от AMD, вече оказва влияние върху името на Intel. В момента адвокатите на AMD използват инструменти за усъвършенствано електронно търсене на ключови думи, отнасящи се до делото, за да открият и извадят на показ сексуални намеци и скандали. Колкото повече документи бъдат разгледани, толкова по-големи са шансовете адвокатите да се натъкнат на необмислени и срамни коментари, които да се използват, за да подронят авторитета на Intel.
А дори и без твърди доказателства, името на Intel вече е засегнато, след като компанията се принуди да направи срамни признания, че известен брой от документите, които би трябвало да се съхраняват, липсват. Това компрометира начина, по който компанията съхранява имейлите до своите служители.
Някои от оправданията на Intel са, че когато след повдигане на делото служителите на компанията били помолени да качат писмата от своя „sent box” на хард драйва, много от тях не успели да го направят. Други пък си мислели, че ИТ системата ще запазва автоматично техните имейли. Трети пък не били известени, че са длъжни да запазват своите съобщения.
А от Intel трябва да намерят липсващите документи, защото в противен случай на компанията ще бъдат наложени доста солени глоби. И освен това, липсата на тези документи може да бъде използвана в съда срещу компанията.
Адвокатите на Intel по антитръстовото дело казват, че вероятно липсващите документи няма да се окажат решаващо законово оръжие в ръцете на AMD. Но промяната в антитръстовото законодателство може да направи Intel много уязвима. Успешните дела срещу конгломерата 3M и специалиста по зъболекарско оборудване Dentsply през изминалите няколко години показват, че съдиите стават все по-отзивчиви към аргументи за злоупотреба със сила от доминиращите на пазара компании.

09:51

Близо половината жени в ЕС без компютърни умения

В България са 69%, според ново проучване на Евростат

Делът на жените на възраст между 16 и 74 г. без компютърни умения в ЕС25 е 44%, според ново проучване на Евростат за второто тримесечие на 2006 година. В същото време, 38% от мъжете в тази възраст са компютърно некомпетентни, твърди докладът, данни от който са изнесени в сайта на представителството на Европейската комисия в България.
В почти всички страни членки процентът на жените без компютърни умения е по-висок от този на мъжете. Най-голям е делът на жените без компютърни умения в България (69%), следвана от Италия (64%), Португалия (61%) и Гърция (60%).
Като цяло, 15% от жените на възраст между 16 и 74 г. са заявили, че притежават много добри компютърни умения, в сравнение с 29% от мъжете на същата възраст. Във всички страни членки делът на мъжете в тази област е по-голям от този на жените.
Най-голям процент на жени с много добри компютърни умения отбелязват Дания (25%), Люксембург и Унгария (и в двете 21%).
Почти една трета (31,4%) от заетите жени в ЕС27 работят на непълен работен ден, в сравнение със 7.7% от мъжете. Делът на жените, работещи на непълен работен ден, варира от 2.7% в България до 74.7% в Холандия.
Равнището на безработицата за януари 2007 е 8.5% при жените, в сравнение с 6.7% при мъжете. Безработицата е била по-голяма във всички страни членки, с изключение на Ирландия, Латвия, Литва, Румъния и Великобритания. Най-голяма разлика в безработицата при жените и мъжете е регистрирана в Гърция (13.3% при жените, 5.4% при мъжете), Испания (11.9% и 6.2%) и Чехия (8.6% и 5.1%).
През второто тримесечие на 2006 г. заетостта във възрастовата група от 15 до 64 г. в ЕС27 е била 57.1% за жените и 71.5% за мъжете. Равнището на заетостта при жените е било по-ниско във всички страни членки, като варира от 34.6% в Малта до 73.2% в Дания.

09:50

Нов стандарт на Microsoft ще конкурира JPEG

HD Photo предлага по-ефикасна компресия, без загуба на качество

През ноември миналата година Microsoft преименува своя конкурентен продукт на JPEG формата от Windows Media Photo на HD Photo. Тогава изглеждаше, че компанията просто търси да даде на формата си по-общо име, но сега вече всичко се изяснява.
От компанията се очаква съобщение, че ще започне да търси начини да стандартизира своя HD Photo формат, съобщава arstechnica.com. Това ще го приближи до ролята на следващия JPEG формат.
Характеристиките на HD Photo включват фиксирана или плаваща точка с висок динамичен обхват, широк диапазон на кодиране на изображенията и по-ефикасна компресия в сравнение с JPEG. Форматът е без загуба или с минимална загуба на качество при компресия и може да съхранява 16- или 32-битови данни за цвят.
Освен това HD Photo е проектиран с цел да се използва от дигитални камери. Новият формат поддържа CMYK, RGB, едноцветни изображения и вградени ICC цветови профили.
Говорител на Microsoft е казал пред ZDNet, че компанията има намерение да стандартизира технологията в скоро време, като предостави HD Photo на подходяща организация за стандартизация. Много е вероятно съобщението за това да бъде направено на търговското изложение Photo Marketing в Лас Вегас.

09:50

”Новаци” излизат начело в компютърните заплахи

Три дебютанта в класацията Топ 10 на ESET за февруари

Win32/Nuwar.gen е най-популярната заплаха през февруари, според системата за доклади ThreatSense.Net на ESET. Всъщност трите най-разпространени заплахи за месеца са „новаци”, които никога не са достигали топ 10 на ThreatSense.Net досега, съобщиха от Hi Computers, основен представител на ESET за NOD32 в България.
През февруари близо 3.65% от всички засечени заплахи идват от Nuwar.gen threat. Засичан като Win32/Nuwar.gen, този червей е част от голямо семейство, което се разпространява доста успешно от началото на годината.
Втори за февруари се намърда уеб базираният HTML/TrojanClicker.Agent.A, който достигна 3.63% от засечените вредители. Този троянец експлоатира уязвимости в уеб браузъра, за да изтегли други зловредни компоненти.
На трето място изскача Win32/Adware.Yisou, който стигна 3.14% от засечените заплахи миналия месец. Това е вид adware, широкоразпространен сред азиатските потребители.
Win32/Netsky.Q задържа четвърто място през февруари с повече от 1.76% от всички засечени заплахи. Този червей, известен още като Netsky.P, може да се разпространява като притурка на електронно писмо. Може също така да се разпространява по P2P мрежи или мрежи от споделени ресурси.
Netsky е едно от най-доминиращите семейства вредители, някога атакували Интернет. Година след първоначалното му откриване, Netsky е все още в топ 10 и не показва признаци на скорошно изчезване.
Win32/PSW.QQRob държи петата позиция. Това е троянец с възможности за открадване на пароли. Целта му е да отмъкне всякаква поверителна информация, както и да наблюдава потребителските активности.
След QQRob идват два рекламни софтуера - Win32/Adware.Boran и Win32/Adware.180Solutions. И двете програми показват поп-ъп прозорци с рекламни съобщения, след като заразят компютъра.
Последните три места за февруари са заети от 3 троянеца - Win32/Rjump.A, Win32/TrojanDownloader.Delf.BEN и Win32/TrojanProxy.Dlena. Всеки от тях има около 1% дял от заплахите.

09:47

Dell остана все пак на върха в PC бизнеса през 2006

Компанията обаче единствена от Топ 5 бележи спад в продажбите през четвъртото тримесечие. HP, в същото време, изпревари трикратно ръста на пазара през Q4’06, според нов доклад на iSuppli

Dell успя да продаде най-много компютри през 2006-та и да запази първото място. Годината обаче мина под знака на HP, която увеличи значително пазарния си дял и излезе начело през втората половина на 2006, според нов доклад на компанията за проучвания и анализи iSuppli.
Лидерът на годишна база Dell е единственият РС вендор от топ 5, който отбеляза спад в продажбите през четвъртото тримесечие на годината. Американският производител реализира 9,6 милиона РС през Q4’06, което е спад с 8,6% спрямо същия период на предходната година.
HP, в същото време, продаде 11.6 милиона PC, отбелязвайки 21.1% ръст спрямо Q4’05. Това постижение на корпорацията превишава три пъти средния ръст от 6,3% на PC индустрията като цяло, сочат данните на iSuppli, изнесени в digitimes.com.
На трето място за 2006 г. е китайският производител Lenovo, който наследи РС бизнеса на IBM. Компанията е трета и през четвъртото тримесечие с продажби от 4.8 милиона броя, спрямо 4.4 милиона една година по-рано.
Преднината на Lenovo пред четвъртия Acer обаче се свива от 1.3 милиона броя през Q3’06 до 348 хиляди РС през Q4’06. На петата позиция за годината е Fujitsu-Siemens, но през четвъртото тримесечие нейното място заема Toshiba.
Като цяло, продажбите на РС в света през Q4’06 възлизат на 66.7 милиона броя, което е увеличение с 6.3% спрямо същия период на предходната година.

09:45

Инициатива на ООН ще чисти планетата от електронни боклуци

Зад проекта стоят ООН и бизнеса. Експерти очакват е-боклука скоро да достигне 40 милиона тона годишно

Инициатива на ООН ще решава проблемите с боклука от електроника в световен мащаб. Проектът цели да предпази околната среда от планините ненужни компютри, телефони, телевизори и техника за бита.
Три агенции на ООН, няколко правителствени организации и университети, 16 компании, вкл. HP, Microsoft, Philips, Cisco, Dell, Ericsson и др., се обединяват около идеите за повече рециклиране и по-дълъг живот на електронните продукти.
Ръководител на проекта StEP (от “Solving the E-waste Problem”) e Рюдигер Кьор от университета на ООН, който оглавява секретариат, базиран в Бон, Германия. Според Кьор, съществува спешна нужда от хармонизиране на подходите към електронното замърсяване по света.
Е-замърсяването с машини от рода микровълнови фурни, батерии, копири и сешоари е много вредно, тъй като при изгарянето на тези продукти в атмосферата се изпускат много токсини. По-старите електронни продукти съдържат отровни химикали, вкл. диоксини и тежките метали живак и кадмий.
Някои продукти пък съдържат ценно злато или платина, или още по-екзотичните индий, използван в телевизорите с плосък екран, и рутений в резисторите. В момента цената на индий за килограм е 725$, за разлика от 2002 година, когато беше само 70$.
Отпадъците от електронното и електрическо оборудване са сред най-бързо разрастващите се типове замърсяване в световен мащаб. Експертите очакват е-боклукът скоро да достигне 40 милиона тона годишно. Или с други думи – достатъчно, за да се напълнят с боклук самосвали, подредени в една линия, която обикаля половината свят.
StEP планира да задвижи няколко проекта през следващите години на стойност милиони долари. Целта е да бъдат създадени правила за изхвърляне на електроника, съобразени с националните законодателства на ЕС и страни с водещи икономики като Япония и САЩ.
Инициативата на ООН се очаква да окуражи компаниите да произвеждат по-дълготрайни продукти и да вграждат в тях компоненти, които могат да се ъпгрейдват, за да не се налага да се изхвърлят на боклука. Секретариатът, който се състои от три отдела персонал на пълно работно време, ще се заеме с по-голямата част от работата.
И накрая, съюзът има за цел да разработи StEP лого, което компаниите ще слагат на своите продукти, за да показват, че процесът на износване и остаряване е съобразен с международните закони.
Потребителите ще спечелят от това, че ще знаят какво да правят с остарелите си машини. Ще има по-малко замърсяване и по-дълготрайно електронно оборудване, смята Ханс ван Гинкел, оглавяващ университета на ООН. Компаниите, участващи в StEP, ще спечелят от глобалното стандартизиране и от безопасните и безвредни за околната среда процеси на рециклиране на е-боклуците.
Новите правила не би трябвало да увеличат цените на продуктите, а разходите за производството им може дори да намалеят с добре организираните международни правила. Много продукти вече включват и разходи за изхвърляне. Директивата на ЕС от 2005 година, например, изисква производителите на електроника да създадат рециклиращи и изхвърлящи системи за боклука.
За съжаление обаче много държави нямат правила против замърсяването на околната среда с електронни боклуци. Такива са развиващите се страни, където по-голямата част от старото електронно оборудване свършва на боклука.

09:44

ИТ гиганти готвят алтернатива на флаш паметите

Intel, Samsung и други компании ще пуснат тази година памети с променлива фаза, които са по-бързи от флаша
Нова памет с променлива фаза ще демонстрира Intel през първата половина на тази година. Гигантът я нарича PRAM, докато други компании, работещи по същата технология, налагат името PCM.
Intel възнамерява да пусне първите PRAM модули като директни заместници на NOR флаша. Компанията твърди, че PRAM има по-голям брой цикли „четене-запис” (100 милиона) от флаша и потенциал за 10-годишно запазване на данни, посочва arstechnica.com.
NOR флашът обикновено се използва за съхранение на програми в мобилни устройства от рода на клетъчни телефони. По-трайната, но по-бавна NAND флаш се прилага за съхранение на големи обеми данни в устройства като iPod nano.
Samsung, IBM, Intel, Hitachi и други компании активно изследваха паметта с променлива фаза (phase-change memory) като вероятен заместител на флаша. Предимствата на PCM в сравнение с флаша са многобройни.
Технологията се приближава до Светия Граал на компютърната памет – среда със стабилно състояние, малък размер на клетките и бърз достъп. Тя е нещо подобно на DRAM, но без да изисква схеми за опресняване.
Но въпреки всичко и PRAM не е съвършена. Технологията на Hitachi, например, се хвали с нейната латентност (закъснение) при четене от 20 ns. Това са наистина впечатляващи резултати в сравнение с типичната за флаш паметта латентност от 50 до 90 ns, но е доста далече от латентността на DDR2, която е 3 ns. Ако PRAM на Intel е подобна, то едва ли в скоро време тя ще се използва като основна памет в компютъра.
Някои експерти определят MRAM като най-вероятен кандидат за заместник DRAM паметта. MRAM притежава много от предимствата на PRAM, а компании като IBM и Motorola, които работят над нея, твърдят, че могат да я направят да работи със същата латентност като DRAM.
Intel започна да разработва PRAM през 2000 година, когато компанията лицензира технология за памет с променлива фаза от Ovonyx. Микропроцесорният гигант се надява да започне масово производство на 128-мегабитови чипове PRAM в края на тази година.
Samsung вече демонстрира 512 Mbit PRAM чип и обяви, че планира да предложи цяла линия от PRAM продукти през 2008 година. В края на миналия месец компанията започна да тества 256 Mbit и 512 Mbit чипове, произведени по 90-нанометров процес, заедно с производители на мобилни телефони.
Intel на този етап не разкрива детайли за своя чип. Според някои информации, латентността на PRAM ще е близка до тази на DRAM. Паметта с променлива фаза по принцип притежава много висока скорост на четене, а пропускателната способност зависи от това как ще бъде конфигурирана PRAM в съществуващия краен продукт.

09:44

Google подготвя Google Phone?

В интернет пространството се засилиха слуховете, че интернет гигантът Google подготвя свой мобилен телефон. Според източници, близки до компанията компанията е наела 100 програмиста, които са сформирали екип, който да работи по софтуера на новото мобилно устройство. Според тях Google Phone ще работи с написан на C++ софтуер, като ще включва VoIP, както и повечето екстри, които компанията предлага - Google Maps, Google Search, Gmail и т.н. От различни блогове се прокрадва информацията, че Samsung ще "ударят рамо" на Google в разработката на телефона. Освен това анализаторите коментират, че през последната година от компанията в Mountain View, закупиха 2-3 различни фирми, които биха помогнали точно в разработката на един такъв телефон.

09:39

400 хиляди .mobi домейна регистрирани за 4 месеца

dotMobi, интернет компанията, която се занимава с организацията и разпределянето на новия .mobi домейн от най-високо ниво, представи статистика за дейността си.
Компанията започна да регистрира .mobi домейни в началото на октомври 2006, като за този период компанията е успяла да регистрира колосалните 400 хиляди бройки. Компанията на шега дава сравнението, че едва 100 хиляди от най-популярните .com домейни са били продадени за първите 10 години от пускането им. dotMobi обяснява интереса към .mobi с нарастналото използване на web услуги през мобилните телефони. Макар да се наблюдава разтеж, не всичко е розово в сферата - сайтовете не са добре оптимизирани за различните мобилни платформи. За тази цел на сайта си dotMobi предлага различни инструменти, с които ще можете да подобрите работата на вашия мобилен сайт.

09:39

Microsoft критикува Google за нарушаване на авторски права

На конференция на Асоциацията на американските издатели Microsoft публично обвини Google в нарушаване на авторските права. Основните причини за това са Google Book Search и закупения наскоро YouTube. Чрез първата услуга потребителите търсят текстове из десетки хиляди сканирани книги, списания и вестници, а чрез интернет портала YouTube те споделят и разменят различни клипове, чието съдържание не може да бъде контролирано. "Google нарушава авторските права, за да извлече полза за себе си. Компании, които използват труда на други би трябвало да бъдат санкционирани" коментира Томас Ръбин главен адвокат на Microsoft.
Специалистите коментират, че ситуацията с Google не е съвсем чиста и от Microsoft имат право в обвиненията си. Все пак те смятат, че компанията в Редмънд едва ли се е загрижила толкова за авторските права на различни писатели и изпълнители, колкото по-скоро се стреми да се бори с Google за надмощие на интернет пазара.

09:39

Apple печели до $900 млн. от пускането на Adobe Creative Suite 3

Странно, но факт - една компания печели милиони от пускането на нова версия на продукт на друга компания. Преди няколко дни Adobe Systems съобщи датата на официалното представяне и пускане на пазара на новата си пакет от софтуер Creative Suite версия 3 (CS3). Най-радостни от тази новина са били от Apple, защото новата версия на Adobe CS ще е оптимизирана точно за новите Intel-базирани Mac компютри. Всички знаем, че голяма част от дизайнерите, аниматорите и всички други, които се занимават с графика и анимация работят на машини на Apple. Според специалистите, голям брой точно от тях не са ъпгрейдвали компютрите си, защото няма добре работеща версия на софтуера, който използват. Сега, с пускането на CS3 се очаква да бъдат закупени около 450 хиляди Mac Pro и MacBook компютъра, което е около $900 млн. долара приходи за Apple.

09:35

TrekStor представя 3-в-1 хард диск на CeBIT

TrekStor ще представи на CeBIT 2007 нов външен хард диск - DataStation maxi t.uch. 3,5 инчовото устройство се различава от конкурентите си по това, че комбинира в себе си и четящо устройство за девет вида карти, както и USB 2.0 хъб с два порта. Освен това може да бъде настроен автоматичен Back up на данните.
DataStation maxi t.uch притежава черна алуминиева кутия и се предлага с капацитет от 250 до 400 GB. Устройството е форматирано. Стартирането от него също е възможно. Цената според капацитета е между 119,99 € (250 GB) и 174,99 € (400 GB).

09:34

NVIDIA представя първият графичен чип с eDRAM

NVIDIA и Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) съобщиха, че успешно са създали първия напълно функциониращ графичен чип с т.нар eDRAM (Embedded DRAM). sDRAM (Static RAM), която в наши дни се използва при кеш паметите на процесорите и графичните чипове, може да събере значително по-малко информация от новата eDRAM. Повече пространство, веднага ще даде по-високоскоростна връзка между отделните части, което като цяло ще повиши производителността на чиповете. Новата памет е оптимизирана да харчи по-малко енергия.
При създаването на чиповете от TSMC са използвали новата 65-нанометрова технология. Вътре в чипа ще можете да намерите 10 различни метални слоя, свързани с никел и силиций. Очаква се новите чипове да дадат повече сила и мощност на NVIDIA, която смята да ги използва в нови видео карти, гейм конзоли и други нови джобни устройства с по-големи видео възможности.

09:33

Изненада: спамът с порно намалява

През февруари достигна ново най-ниско ниво, според Symantec

Все още разпространението на спам е в огромни мащаби. Но спамът за възрастни от известно време насам намалява доста бързо и през февруари регистрира най-ниското си ниво, според новия доклад на Symantec.
От всички филтрирани спамове от инструментите за имейл сигурност на Symantec през изминалия месец, само 3% могат да бъдат определени като за възрастни, казват от компанията.
Спамът за възрастни, според Symantec, съдържа или се отнася до продукти и услуги за хора на над 18 годишна възраст и е често скандален или неприличен. Например: порно, лични обяви, съвети за връзки и т.н.
Топ спам категориите са грижа за здравето или обяви за други основни продукти, които общо представляват 48% от цялата спам поща, отчитат от Symantec. Други големи категории спам включват рекламиране на финансови услуги (21%) и интернет услуги (15%), според доклада на компанията. От всички спам съобщения 8% са подправени или са част от злонамерени действия като фишинга.
Спамърите продължават да подобряват подходите си, за да преминат филтрите. Според проучването на Symantec, сега спамът с изображения включва повече „наклонен текст”, който се отнася до изображение с прикрепен спам текст, отколкото цял текст в имейла. Тази техника може да намали способностите за засичане и откриване, коментират от компанията.

19:04

Apple поправи сериозни бъгове в QuickTime

Уязвимостите излагат на опасност Mac и Windows потребители

Apple пусна няколко обновления за своя медия плеър QuickTime, които се отнасят до осем уязвими места в сигурността. Определени като „сериозни”, тези дефекти излагат на атаки Mac и Windows компютрите, отбелязва компанията в изявлението си.
Уязвимостите трябва да се премахнат възможно най-скоро, защото те могат да бъдат използвани от злонамерени файлове, които да дадат контрол на хакери върху всеки компютър, използващ QuickTime.
В миналото на компанията пак се е налагало да пуска обновления за QuickTime, като най-скорошното беше през януари, за уязвимост от типа "zero day”. Сегашното обновление е за версията QuickTime 7.1.5, която може да се използва и на Mac, и на Windows системи.
Подлъгвайки потребителя да отвори филм със злонамерен код, атакуващият може да създаде излишък в паметта. Това води до срив на приложението или изпълнение на произволен код, като по този начин хакерът овладява контрола върху системата.
В добавка към поправките за QuickTime, Apple пусна и обновления за iTunes, в които е добавила допълнителна поддръжка за съхранение на музика и видео.
Изследователите на сигурността много внимателно наблюдават QuickTime и други подобни приложения, тъй като те са широко разпространени в блогове и обществени сайтове.
Колкото и Apple да подобрява сигурността, трудно е да се каже дали една операционна система е по-сигурна от друга, смятат експерти от Sophos. Съществуват милиони редове от код зад всяка платформа и в тях има дефекти, които могат да бъдат открити и използвани от тези, които се вглеждат достатъчно внимателно и са достатъчно решени, за да го направят.
Apple платформата не е толкова атакувана, колкото Windows, защото повече хора използват системата на Microsoft. Това означава, че има повече хакери и създатели на злонамерени кодове, които претърсват за уязвимости именно тази операционна система.
Разпространеното схващане, че системата на Apple е по-безопасна, се дължи по-скоро на факта, че тя не е пазарен лидер и представлява по-неатрактивна цел за хакерите, заключават от Sophos.

19:03

Samsung вече доставя хибридни твърди дискове

Новите устройства включват и флаш памет, по-икономични са

Корейският производител Samsung вече е започнал да продава на своите клиенти хибридни твърди дискове, според различни източници в интернет.
Новите 2,5-инчови устройства от серията MH80 идват с капацитет от 80, 120 и 160GB, като имат и по 128 или 256MB NAND флаш памет.
От компанията твърдят, че техните иновационни твърди дискове предлагат пет пъти по-висока надеждност в сравнение с конвенционалните устройства. Освен това осигуряват и по-бързо време за стартиране на системата.
Друг плюс на серията хибридни дискове MH80 е по-ниската консумация на енергия. Устройствата на Samsung щели да осигурят около 30 минути повече работа на лаптопите при захранване от батерията, тъй като консумират от 70 до 90% по-малко.
За момента няма информация за цената на дисковете. Най-вероятно е MH80 да бъдат вграждани първоначално само в лаптопи от висок клас.

19:02

Игра на Cisco обучава по създаване на мрежи

Виртуалният тренажор съчетава полезното с приятното

Мрежовият колос Cisco представи днес новата образователна игра „Създаване на подмрежа” ("The Subnetting Game"). Проектът цели да помогне на хората, които се обучават за работа в мрежа, да усвоят трудната и специализирана материя.
Играта е създадена след проучване на Cisco, което показало, че огромната част от студентите изпитват сериозни затруднения при изучаване на мрежовите адреси и подмрежите. Новата игра е достъпна за всеки, който се регистрира в CCNA Prep Center – сайт за сертифицирани мрежови специалисти.
Основен инструмент на мрежовите архитекти е разделянето на една бързо развиваща се мрежа в дадена организация на подмрежи, с цел по-добро управление и по-висока ефективност и сигурност. Подмрежите достигат до различните звена на организацията през отделни точки за достъп, като предоставят различни ресурси при различни нива на сигурност.
Виртуалната игра за създаване на подмрежи позволява на студентите да тестват своите умения и да трупат нови знания по един забавен и увлекателен начин. Стартовото ниво на играта представлява виртуална симулация на малка мрежа, в която се появява проблем, които играещият трябва да разреши. Във всяко следващо ниво играта става все по-трудна. По този начин тя е подходяща както за начинаещи, така и за професионалисти с повече опит.
„Разделянето на мрежата на подмрежи е много важна част от обучението на специалистите”, коментира Джери Буш, програмен мениджър в Cisco. “С новата игра студентите бързо придобиват умения и опит, докато се забавляват. Повечето студенти учат, без дори да осъзнават това”, допълни Буш.

19:02

Гласова услуга скоро в Microsoft Office

Компанията е готова с дългочакания IP софтуер

Microsoft представя днес в Орландо дългоочаквания IP телефонен софтуер, който ще работи съвместно с приложенията от офис пакета. Сървърът Office Communications Server 2007 и клиенът Office Communicator 2007 ще бъдат на разположение за тестване по-късно този месец.
Пускането на пазара на новия продукт ще постави гиганта рамо до рамо с другите компании, продаващи решения за IP телефония и унифициран софтуер за комуникации на големи корпорации. Освен че е най-големият доставчик на десктоп софтуер за повечето бизнеси по света, Microsoft ще стане силен конкурент както на традиционните комуникационни играчи в индустрията, но и на своя дългогодишен партньор и отскоро съперник Cisco Systems.
Microsoft, защото именно е Microsoft, ще окаже голямо въздействие на пазара, смятат анализатори от Yankee Group, цитирани в news.com.com. Но освен че ще добави нов конкурент към индустрията, влизането на Microsoft на пазара за корпоративна телефония също така бележи и новата еволюция в комуникациите. Свързвайки гласовите услуги с приложенията от пакета Office, Microsoft по-скоро превръща телефонията в един елемент от софтуера, отколкото да я прави отделен и самостоятелен продукт, който изисква собствен хардуер и екип от поддръжащи специалисти.
Когато телефонията престане да съществува като отделен продукт, ще се открие пространство за внедряването й в новите Web 2.0 технологии, коментират експерти от Yankee. Microsoft все още не са съобщили такова нещо, но изглежда са го планирали. Реализацията на подобна възможност означава, че на потребителите няма да се налага да сменят приложенията, за да направят телефонно обаждане или да изпратят съобщение.
Софтуерно-базираният подход към IP телефонията може да направи революция в корпоративните комуникации, като намали разходите и увеличи производителността. Интегрирането на гласа и унифицираните комуникации в бизнес приложенията ще доведе до много ползи за потребителите.
Първоначално Microsoft съобщи, че ще интегрира телефонията в своя Live Communications Server. Скоро след това компанията разкри, че работи заедно с ветерана в производството на телекомуникационно оборудване Nortel Networks, за да достави на корпоративните потребители цялостни решения за внедряване на комуникациите в бизнес приложенията.
Досега Live Communications Server беше повече за корпоративно изпращане на съобщения, отколкото за гласови услуги. Но с пускането на Office Communications Server 2007 и Office Communicator 2007, Microsoft предлага поддръжка и за гласова услуга в абсолютно всяко нейно приложение. Това означава, че потребителите, работещи с Excel или Word, могат да кликнат върху нечие име и незабавно да осъществят телефонно обаждане. Обаждания могат да бъдат направени и от Outlook и Sharepoint, както и от приложението за мигновение комуникации на Microsoft.

19:01

Бъбриви чипове монтират в Токио

Електронен гид в помощ на посетителите

Хората, които се разхождат в центъра на Токио, ще получават удобно информация за улици, адреси, магазини и исторически забележителности, благодарение на 1200 компютърни чипа, инсталирани в търговския център Гинза.
Те ще чуват полезната информация в слушалки, които приемат сигнали от чипове, монтирани в цимента, уличните лампи и таваните на станциите на метрото. Проектът е на стойност 1 млд. йени (8.7 млн.долара), съобщава Асошиейтед Прес, и се финансира от японското правителство.
Идеята е разработена от екип учени на Токийския университет. На демонстрация на възможностите на технологията професор Кен Сакамура сподели с аудиторията, че техният проект дава една визия за бъдещето, когато такива чипове ще бъдат широко използвани в държавни учреждения и частни компании за бързо информиране на посетители.
Целта на проекта е да изгради една инфраструктура за 21 век. По време на демонстрационната разходка репортерите от местните медии са носели слушалки и портативен плеъйр с малък видео екран. Преминавайки покрай магазини, банки и офиси на големи компании, те са получавали аудио и видео информация за тези обекти, както и допълнителни карти или исторически снимки.
Създателите на проекта се надяват тази технология да помага на възрастни, слепи и инвалиди в придвижването им по оживени градски улици, както и да се използва като електронен гид за туристи и посетители. В момента информацията се предоставя на четири езика – японски, английски, китайски и корейски. Според Сакамура, към технологията са проявили интерес градове от Съединените щати.

18:59

Виртуална машина на USB драйв предложи VMware

Решението популяризира технологията на ниво десктоп

Лидерът на пазара на решения за виртуализация VMware представи публична бета версия на програмата ACE 2 Enterprise Edition, съобщи arstechnica.com. Тя добавя към оригиналното ACE издание много нови елементи, вкл. способност да се разпространяват виртуални машини на всеки USB драйв.
Инструментът за тази цел, VMware Pocket ACE, позволява на потребителите да съхраняват "изображения" на виртуални машини върху USB драйв и да ги стартират директно от драйва, включвайки го в свободен порт на който и да е компютър. Изображенията на виртуални машини включват безплатна версия на VMware Workstation 6.0, която се инсталира и стартира автоматично, когато изображението на машината бъде пуснато.
Версията на ACE 2 Enterprise Edition за Windows е с обем за сваляне 273MB. Освен това са достъпни и версии на VMware ACE за Windows 2003, Red Hat Linux и SUSE Linux, като последните две са в rpm бинарни формати.
Възможно е също така да се свали и приложението VMware ACE Management Server, което е 39MB. С този пакет администраторите контролират изкъсо как се използват ACE изображенията на виртуални машини. Изображенията могат да се управляват от централен сървър, да се разрешава достъп до тях само на някои потребители, както и да се ограничава употребата на виртуални портове и устройства. Други възможности са криптиране на цялото изображение за по-голяма сигурност и дори определяне на крайни дати на изтичане за валидността на изображенията.
Тъй като мощността на компютрите и обемът на RAM паметта се увеличават, виртуалните машини стават все по-практично решение. Много компании вече използват технологията, за да тестват софтуер на множество платформи или да стартират множество сървърни операционни системи на една машина.
Въпреки това обаче използването на виртуални машини на десктопи все още не е на мода. Microsoft и Intel вече рекламираха технологии за виртуална машина, а VMware се надява, че новите решения като Pocket ACE ще спомогнат за популяризиране на виртуализацията.

18:57

ИТ проблем се задава в САЩ на 11 март

Новото часово време налага тежки процедури в системите

Смяната на часовото време в САЩ ще започне три седмици по-рано от обикновено, в неделя, 11 март, и ще свърши една седмица по-късно, на 4 ноември. За да се справят с промяната, производителите на софтуер са се заели да доставят пачове (кръпки) с цел да приспособят часовниците на компютрите и мобилните устройства автоматично.
Тези обновления, свързани с датата, са критични за много бизнес потребители, които разчитат на своите компютърни и мобилни календари да им казват къде да бъдат и по кое време да са там. Проблемът за потребителите е да успеят да инсталират обновленията. Впечатленията са, че процесът е труден и тромав, писа news.com.com.
Много от корпоративните потребители изпитват затруднения при работа със софтуерните пачове, доставени от Microsoft за нейните имейл клиентски приложения, както и със сървърния софтуер Exchange. Процесът на обновление в случая трябва да бъде извършен по специфичен и бърз начин, за да даде резултат при преминаване към новото часово време. Описанието обаче е цели 25 страници и е трудно да се следва, посочват анализатори.
От софтуерният гигант признават, че инструкциите за обновление не са точно с размера на... кредитна карта. Необходимата документация за работа с инструментите е наистина обемиста. Процесът е сложен, защото на известен брой от приложенията в корпоративната компютърна мрежа им е наложено да спазват определено време и поради това са засегнати от промяната.
Първото предизвикателство е да се идентифицират различните софтуерни програми, които имат нужда от обновление. На второ място, за всяка от програмите трябва да се идентифицират различни части, подлежащи на обновление. ИТ хората са тези, които имат нелеката задача да се справят с предизвикателствата.
За жалост, процесът не винаги е еднократен. В някои компании, след направените промени и последващите тестове на календара за срещи в Outlook, били установени противоречиви резултати: някои срещи били преместени с един час, за да се спази новото DST (daylight saving time) време, докато други останали непроменени. Дори за един и същ потребител срещите за месец март, например, може да не са определени правилно, докато тези за есента са наред.
Потребителите на смарт телефони, включително и тези, които не използват Windows Mobile, също са объркани от процеса за обновление, свързан с DST. Те получават пачовете от своите доставчици. Проблемът е, че потребителите не разбират дали успешно са направили обновлението, след като са инсталирали софтуера.
Потребител на BlackBerry споделя, че когато получил пача от своя доставчик, първоначално помислил, че това е „джънк” имейл. По-късно инсталирал софтуера, но не е сигурен какво се е случило, тъй като устройството така и не е изписало „download successful” или нещо подобно. На 11 март явно много хора ще бъдат изненадани.
Що се отнася до Windows Mobile, от Microsoft посочват, че при успешно инсталиране на DST пача, системата ще се презареди и на екрана ще излезе съобщение за „успешно инсталиране”. Обновление на пача е било пуснато тези дни в отговор на обратната връзка от потребителите. Обновлението премахва ръчните стъпки в първия пач и вече не изисква потребителите на Windows Mobile 5.0 да уточняват коя версия им трябва – за Pocket PC или за Smartphone.

18:56

Опасни хапове за отслабване в Интернет

Все повече жени купуват съмнителни медикаменти

Все повече жени, които отчаяно се стремят да отслабнат, купуват хапчета за подтискане на апетита от Интернет, според данни на борда за лекарствен контрол на ООН, изнесени от BBC. Предупрежденията дойдоха след смъртта на 21-годишната бразилска манекенка Ана Каролина Рестън, която беше болна от анорексия. Смята се, че тя е взимала хапчета за отслабване и болкоуспокояващи.
Международният борд за контрол на наркотичните вещества към ООН призовава за по-стриктно прилагане на предвидените мерки. Това включва и провеждане на обществени кампании за разясняване на рисковете от неправилно използване на предписани медикаменти, сред които обезболяващи и успокоителни.
Според президента на организацията д-р Филип Емафо, лекарствата за подтискане на апетита, познати още като аноретици, се използват при лечение на застращаващо живота затлъстяване, но само по лекарско предписание и наблюдение.
Емафо съветва потребителите да разберат, че купуването на по-евтини медикаменти от един нерегулиран пазар, какъвто представляват различните уеб сайтове за продажба на лекарства, може да има фатални последствия за тях. Било заради това, че медикаментите може да се фалшиви, или защото се приемат без лекарско предписание.
По данни на британската регулаторна агенция за продукти на медицината и здравеопазването, в последните години се е увеличило глобалното предлагане на фалшиви медикаменти от нерегулирани уеб сайтове. За 12-те предходни месеца агенцията е предприела действия срещу 30 сайта, които предлагат нелегално медикаменти, включително фалшификати.

18:55

Lenovo и Avaya влизат в съюз за VoIP решения в лаптопи

Двете компании ще интегрират свои технологии в някои модели преносими компютри ThinkPad. Съвместното рeшение е предназначено да подобри сигурността на корпоративните потребители

Производителят на компютри Lenovo, наследил бизнеса с PC на IBM, и комуникационния гигант Avaya влязоха във VoIP съюз.
Двете компании ще интегрират технологии в някои модели лаптопи ThinkPad, и по-точно биометрика на Lenovo със софтуерни решения за глас по интернет протокол (VoIP) от Avaya.
Новото партньорство беше обявено днес по време на телефонна конференцията VoiceCon в Орландо, съобщи crn.com. Съгласно сделката, Lenovo ще поддържа технологията Softphone на Avaya, а неговият партньор ще оптимизира своите решения за биометричната технология за сигурност на Lenovo.
Предстоящите да излязат модели ThinkPad с вградени биометрични и VoIP технологии няма да бъдат по-скъпи. Лаптопите се очакват на пазара през третото тримесечие, според източници от Lenovo.
Решението Avaya-Lenovo е насочено към корпорациите, на които трябва да осигури защита от неоторизирани разговори и кражба на телефонни списъци, както и основна защита на РС-тата чрез биометрика.

18:55

Спамът превиши 90% през февруари

Растат неудържимо и фишинг атаките, отчитат експерти

Рекордно ниво на спама през февруари отчете компанията SoftScan. Нейните антиспам системи са идентифицирали като нежелани съобщения 90.3% от всички електронни писма в Интернет.
Това е най–високият показател за спам, отчитан досега от SoftScan, съобщава pcnews.ru. Според компанията, февруари за пореден път е демонстрирал високата активност на спамърите, които са успели да приспят бдителността на потребителите с относително спокойното начало на годината. На 1 януари спамът е бил “едва” 40%.
Най-висок е бил процентът на рекламните нежелани съобщения в една от февруарските съботи, когато нивото е достигнало 96.22%. Подобен случай експертите установиха и един път пред ноември миналата година. Тогава спамът скочи до 89.73% от имейл трафика.
Според февруарската статистика на SoftScan, вирусната активност също е нараснала с 50%, но засега е само 0.76% от проверените съобщения. На първо място са фишинг атаките, на които експертите по сигурност предричат “голямо бъдеще”. Фишингът държи 72.36% от откритите зловредни кодове.
На второ място са вирусите от семейството Trojan Downloader (16.23%). Основна заслуга за ръста тук има новата вълна атаки с модификации на ураганния червей.

18:55

Panasonic атакува пазара с Wi-Fi телефон за Skype


Комплектът включва и рутер за пускане на безжична точка
Wi-Fi телефон за използване с популярната програма за разговори през Интернет Skype пусна на пазара Panasonic. Моделът KX-WP1050 е първият от серия продукти на компанията с логото “Сертифициран за Skype”.
Новият телефон използва безжична комуникация по стандарта Wi-Fi, за да позволи на потребителите да извършват и приемат разговори от типа Skype-към-Skype. Клиентите могат да набират също фиксирани и мобилни номера по целия свят, както и да приемат разговори от тях.
Апаратът включва базов Wi-Fi блок и е лесен за употреба. Не е необходимо потребителят да притежава и персонален компютър, за да осъществява Skype разговори. KX-WP1050 “освобождава” Skype потребителите от PC-то, уточнява digitimes.com. Те могат да извършват разговори от дома, офиса или от друго място в обсега на безжична Wi-Fi точка за достъп.
Panasonic предлага телефона в комплект с рутер, чрез който бизнес потребителите могат да установяват wi-fi точки за достъп, например в хотелската стая, стига да има достъпен широколентов интернет. 256-битово AES криптиране гарантира сигурни безжични комуникации. Комплектът включва и захранващ адаптер, съвместим с всички волтажи от 100V до 240V, което дава свобода на използване на телефона в различните страни.
Новият модел предоставя удобно меню и поддържа качество на услугата (QoS). Апаратът е дебел 0,62-инча. Литиево-йонната батерия осигурява до 55 часа в стендбай режим и 4.5 часа за разговори. Тя може да се зарежда чрез включения в комплекта рутер или от USB връзка с РС.
KX-WP1050 е достъпен за продажба през он-лайн каналите на цена 399 долара, препоръчана от Panasonic.

18:53

Технология на Intel променя болничното обслужване

Ново безжично устройство, разработено от Motion Computing, навлиза във водещите болници в света

Мобилен клиничен асистент (МСА) ще позволи на медицинските сестри да прекарват повече време с пациентите, като изпълняват задълженията си в движение. Благодарение на технологията, сестрите могат да бъдат в постоянно във връзка с пациентите и да администрират медикаментите.
С5 на Motion Computing е първият продукт, базиран на платформата МСА на Intel. Решението получи подкрепата на клинични специалисти и медицински сестри, участвали в пилотни проучвания по целия свят.
Платформата на Intel, разработена специално за здравеопазването, осигурява на клиничните специалисти пълна информация за пациентите в реално време. МСА дава на медицинските сестри достъп до актуализираните досиета на пациентите, така че състоянието им да се документира веднага. Това улеснява клиничната работа и същевременно намалява натоварването на персонала с административни задачи, посочват от Intel.
Няколко технологии са заложени в иновационния продукт Motion С5. Устройството поддържа безжична връзка за достъп до актуализираната информация за пациента, както и радиочестотна идентификация (RFID) за бързо свързване. Цифрова камера и Bluetoothкомуникация улесняват регистрирането на жизнените показатели на пациента.
При реализация на решението, Intel и Motion Computing са работили заедно с електронния медицински регистър (EMR) и други компании за клиничен софтуер, които е трябвало да настроят своите приложения за използване с МСА. Intelе провел също и широка гама от пилотни проучвания по цял свят, вкл. в “Salford Royal NHS Foundation Trust” във Великобритания, “El Camino Hospital” в Северна Калифорния и “Changi General Hospital” в Сингапур. В реална болнична обстановка медицинските сестри и лекарите са оценили интегрираното управление и бързодействието на продукта, както и батериите за по-дълга употреба.
„Модерната технология идва на помощ на онези, които помагат на другите”, заяви Пол Отелини, президент и главен изпълнителен директор на Intel. „Мобилният клиничен асистент беше формулиран и моделиран от клиничните специалисти, които ще го използват. Те ни казаха, че той ще им помогне при вземането на решения и грижите за пациента, като същевременно облекчи общото работно натоварване. Това е чудесен пример за приложението на иновационна технология в решаването на реални проблеми”, коментира Отелини.
Изпитанията на МСА в “Salford Royal NHS Foundation Trust” представляваха първия европейски опит в тази нова категория компютърни устройства. В продължение на 4 седмици лаборанти и болногледачи са тествари МСА в отделение за стари хора. Джени Куилиам, медицинска сестра от персонала,споделя: „МСА ми даде възможност за достъп за въвеждане на данните на пациента, докато бях до леглото му. Можех да преценявам и проверявам резултати, да докладвам по време на визитациите и да съдействам при обсъждане на случаите, поради лесния достъп до данните на пациентите.”
Националната здравна служба (NHS) на Великобритания участва в проекта от самото му начало чрез осигуряване на базата данни за МСА. Д-р Майк Бейнбридж, старши клиничен архитект в “NHS Connecting for Health”, казва: “Знанието на мястото на оказване на помощта е ключов фактор за подобряване безопасността на пациента. Мобилният клиничен асистент е кулминация на тригодишно сътрудничество между “NHS Connecting for Health” и индустрията за създаванена инструментиза висококачествено, персонализирано здравеопазване на 21 век.”
Компанията Motion, основен партньор на Intel в проекта, е водеща в индустрията за осигуряване на решения за медицински сестри и лекари. „Ние се информирахме директно от клиничните специалисти за това как технологията може да им помогне да посветят повече време на грижите за пациентите си,” казва Скот Екерт, президент и главен изпълнителен директор на Motion. „Планираме да разширим нашия подход, ориентиран към резултатите, за да помогнем на клиентите от здравеопазването да постигнат своите цели за продуктивност и грижа за пациентите”, добавя Екерт.

18:51

Турски съд забрани YouTube

Достъпа до YouTube в Турция бе спрян днес по нареждане на съда. Решението на съда бе в отговор на внесено искане от прокурор твърдящ, че в сайта се разпространяват видео материали оскърбяващи достойнстово на бившият турски президен Мустафа Кемал Ататюрк. Според турски медии в момента се води буквално война между гръцките и турски потребители на сайта, като всеки качва материали с обидно съдържание насочено към другата държава. В споменатото видео Ататюрк е свързван с турски хомосексуалисти, а според турското законодателство обидата към президент, било то бивш се наказва с затвор. Обидното видео вече е премахнато от сървърите на сайта след серия оплаквания от потребители. В момента турските потребители при опит да отворят сайта получават следното съобщение "Access to www.youtube.com site has been suspended in accordance with decision no: 2007/384 dated 06.03.2007 of Istanbul First Criminal Peace Court". В изявление на Паул Доани, президент на Тюрк Телеком се казва, че компанията, която е един от най-големите оператори в страната не е в позиция да коменитра забраната, но веднага след решението на съда достъпа е бил ограничен и ще бъде ограничен докато решението е валидно. Европейският съюз, чийто член Турция се надява да стане, от много време настоява за премахването на закона "Article 301" забраняващ обиди към турската култура и политика с мотива, че е ограничение на свободата на словото в страната.

18:51

Intel и няколко американски министерства се отказват от Vista

Всички очакваха появата на Windows Vista с голям интерес и нетърпение, но и на всички им беше ясно, че операционната система колкото и да е прехвалена ще има нужда доста бързо от пачове. На конференцията Bank of America Technology, доста от големите партньори на Microsoft обявиха, че няма скоро да преминат на Vista. Паул Отелини главен-изпълнителен директор на Intel заяви, че компанията няма да смени софтуера си поне до появяването на SP1. Други американски държавни организации са дори по категорични, министерството на транспорта на САЩ е взело решение изобщо да не преминава на новата операционна система засега, а те са един от основните клиенти на Microsoft в САЩ с годишен оборот от десетки милиони долари. Според анализатори ако тази тенденция на големите компании да не преминават на Vista продължи, Microsoft ще трябва да понесат сериозни финансови загуби, освен наранената си гордост. Дали други международни компании ще последват примера на Intel и част от американските министерства само времето ще покаже.

18:50

Китай забранява отварянето на нови интернет кафета

Китайското правителство въвежда забрана за откриването на нови интернет кафета. Забраната е издадена от 14 правителствени агенции, като една от целите е да се забави усиленото онлайн залагане в международни сайтове. Основна цел на тази кампания обаче е идеята за намаляване на интернет пристрастяването сред младото население. Според правителкството на Китай, в момента на територията на страната има над 113000 интернет кафенета. Управляващите се притесняват, че вече над 30% от населението на страната използват редовно интернет, което според тях е вредно и дестабилизира правителството. Правителството на Китай подкрепя използването на интернет само за образователни цели и бизнес проверки, като дори има забрана за деца под 18 години да използват мрежата.

18:50

Нова технология ускорява процесорите

Lightfleet Inc. представи идея за нова технология, която ще ускори драстично скоростта на машините с няколко с няколко процесора. Компанията е сравнително нова и се е насочила към разработването на мощни сървъри от ново поколение. В наши дни архитектурите се забавят доста, когато имат да правят сложни и дълги изчисления, като всеки един от процесорите чака останалите да свърши със задачите си. От Lightfleet ще използват специален лазерен лъч, отразяващ се в огледални повърхности, чрез който ще се предава информацията. Това веднага ще се отрази върху времето, в което различните процесори комуникират помежду си, което от своя страна ще повиши скоростта и производителността на системата. Разработчиците от Lightfleet, коментират, че на теория технологията е перфектна и ако стане факт ще бъде много полезна за бъдещето на сървърите, но все пак трябва идеите им да бъдат пробвани на практика.

18:48

Kingston представи нови USB drives


Известната компания Kingston представи нови ultra-portable USB drives, наречени DataTraveler Mini. Компанията е направила едни от най-малките USB устройства на пазара, като е използвала технология от Migo Software.
Стиковете са с обеми от 512MB, 1GB и 2GB. Migo software позволява на потребителите да прехвърлят данни между компютри бързо и ефективно, като е гарантирано запазването на цялата информация.
Устройството с памет 2 GB се предлага на пазара на цена от £14.40 (~$30), 1GB стик е на цена от £7.20 (~$15), а 512MB версия струва £5.75 ($12).

18:46

Accelero S1 на серията i-Chill GeForce 79xx


Компанията InnoVISION, пускаща видеокарти на пазара под името Inno3D, неотдавна направи серия продукти i-Chill, ориентирана към ентусиастите и овърклокърите. За охлаждането на картите от серията са използвани продукти на Arctic Cooling и Zalman, в това число и пасивните охлаждания Accelero S1 при видеокартите от серията GeForce 79xx.
Пасивното охлаждане Accelero S1 се състои от 4 heat pipes и 22 алуминиеви ребра с разстояние между тях от 3 мм. То позволява на Inno3D да охлажда видеокартите GF 7900 GS (550/1500 Hz) и GF 7950 GT (550/1400 MHz), като се използват и специални радиатори за паметите.
Inno3D потвърждава, че охладителите от серията Accelero Sx позволяват охлаждането на посочените видеокарти без особен проблем, като температурата на видеочипа не надхвърля 80-86 градуса по Целзий.

18:45

Fujitsu с първия 2.5" 160 GB SATA HDD


Fujitsu представи на клиентите си нов 160GB 7200RPM SATA хард диск предназначен за преносими компютри, MHW2160BJ. 2.5-инчовия хард диск е снабден с 3Gb/s SATA интерфейс и е най-тихия и най-икономичен засега 2.5 инчов модел, като консумацията му е само 2.3 вата, която спада ако не се използва, а шума е едва 25db. В момента на пазара се продавата 2.5-инчови модели и с капацитет 200GB, но работят със скорост 4200RPM, MHW2160BJ работи на 7200RPM, което е добър компромис между двата варианта. Ценаната и точната дата на пускане все още не са оповестени.

18:44

USB-Flash стик с интегриран DVB-T от Pinnacle


Pinnacle Systems представи интересна комбинация от USB-Flash и DVB-T TV-приемник. С помощта на PCTV-Flash-стикът потребителите могат да приемат различни TV и радио канали на компютър или лаптоп с USB 2.0 порт. Нужният за това софтуер е инсталиран предварително на паметта на 1 GB-овата флашка. При необходимост приетите канали могат директно да бъдат записани на стика в MPEG2 или Divx формат. Възможно е и директното записване на файлове в DVD-формат на хард диска. Всички настройки или приети канали също се запазват в собствената памет на PCTV-флаша. В пакета са включени дистанционно и малка антена, а цената е 100 €.

18:42

Asustek първи с лаптоп с LED осветен екран.


Asustek Computer, които произвеждат компютри под търговската марка Asus, официално обявиха първият лаптоп в света с LED осветен екран. Големият 11,1 инча WXGA LED екран е с дебелина 5мм, или наполовина по-малко от досегашните LCD панели. Друг плюс на новият тип екрани е по-ниската им консумация на енергия и по-бързото време за реакция. Първият модел преносим компютър с тази технология ще е U1F. Част от останалите му характеристики са Intel Core Duo U2400 процесор, Wi-Fi, 40/60/80GB хард диск, Blu-ray/DVD ром и DDR2 667MHz рам. U1F ще бъде пуснат на пазара на 7 март, като информация за цената все още липсва.

18:41

Vertabim показаха 12GB нов флаш


Vertabim, основно познати ни с оптичните си носители и флаш решения, обявиха пускането на високоскоростен нов флаш с капацитет 12GB. Новото устройство наречено Store 'n' Go, тежи едва 28 грама и се продава с предварително инсталиран софтуер - Mobile Launchpad. С Mobile Launchpad ще можете да инсталирате софтуерни решения директно на вашия USB HDD. Според производителите този флаш може да събере осем часа видео файлове в MPEG-1 формат, 3000 часа в МР3-ки и над 6000 висококачествени снимки. Store 'n' Go ще можете да намерите скоро на пазара, като очакваната цена ще бъде около $195...

18:40

Fujitsu с лаптоп насочен към бизнес потребителите


На фона на всичките супер гейм и професионални преносими компютри излезли напоследък от Fujitsu ни представят нещо, което е предназначено за обикновените не чак толкова претенциозни бизнес потребители. LifeBook S2210 е захранван от 1.6GHz Turion 64 X2 процесор, а графичната му карта е Radeon X1150 с 256MB оперативна памет. Машината може да бъде с максимум 100GB хард диск и може да поддържа до 4GB рам памет. LifeBook S2210 е оборудван с Ethernet, 56K модем, 802.11a/b/g и има възможност за Bluetooth приемник. Всички варианти на LifeBook S2210 се продават с предварително инсталирана операционна система Windows Vista Business и Microsoft Works 8.5. Машината вече можете да намерите на пазара, като цената варира от $1299 до $1979 в зависимост какво изберете да има вътре.

18:35

Archos с ново предложение за портативен видео плеъ


След дълго забавяне от Archos представиха последната си разработка на портативен видео плеър, наречен 704-WiFi. Това може би е и най-тежката им джаджа, защото 704-WiFi тежи 620грама. Устройството е снабдено с 7-инчов тъчскрийн работещ с резолюция 800х480, разполага с 80GB твърд диск и 802.11g WiFi. 704-WiFi поддържа MPEG-4 ASP@L5 AVI и WMV фидео вайлове, както и MP3 и WMA аудио файлове (като е възможно да добавите и h.264, MPEG-2 MP@ML, и AAC поддръжка), разполага с PlaysForSure поддръжка и интегриран PDF reader. 704-WiFi е снабдено и с вградени стерео колони ако нямате слушалки наоколо, можете да браузвате в мрежата с Opera, а батерията издържа 5 часа видео обработка. Точната дата на пускане в продажба все още не е оповестена, устройството ще се продава с цена $549.99.

18:34

Enano - най-малкият настолен компютър


Enano Computers представиха най-малкият и икономичен настолен компютър досега. Машината е кръстена Enano, което всъшност означава джудже или дребосък. Кутията е с размери 15 х 15 х 5 см и в работен режим консумацията й е само 20-25W, което е дори по-малко от повечето модели преносими компютри. Въпреки малките си размери Enano все пак разполага с прилични характеристики. Моделите предлагани от компанията работят предимно с Intel Core 2 Duo процесори, оперативната памет е между 512MB и 1GB, а капацитета на хард диска е 40-120GB. Това не е перфектната гейм машина, но на Enano Computers не им е и това целта, те предлага една прилична и икономична настолна конфигурация. Вече можете да поръчате вашето Enano от сайта на компанията, като цените варират от $750 до $1300 в зависимост от точната конфигурация.

18:33

Nikon представя D40X DSLR фотоапарат


Един от лидерите на пазара на цифрови фотоапарати Nikon представи най-новия си си DSLR. D40X се явява като наследник на пуснатия в края на миналата година Nikon D40. Новият модел разполага с 10.2 мегапикселова CCD матрица. Освен това драстичното увеличение от Nikon са се погрижили и за батерията на фотоапарата - вече ще можете да направите с едно зареждане до 25% повече снимки. На външен вид Nikon D40X е същия като D40 - черен с удобна и ергономична форма, разполага с 2.5-инчов LCD екран, лесни за употреба бутони и допълнителни обективи. Фотоапаратът се очаква да се появи на пазара в края на месеца, като цената му ще е $729.99...

18:23

Американка иска 20 млн. долара от Yahoo!

Нейна снимка е използвана за реклама без разрешението й

Жителката на щата Охайо Шенън Стовал иска от Yahoo! двадесет милиона долара, заради това, че са използвали нейна фотография за рекламни цели, съобщава The Inquirer. Тя е подала оплакване за нарушаване на правото й на публичност и личното й право във федералния съд на Охайо и е наела адвокати от три фирми в защита на каузата си.
Стовал открила своята фотография на рекламен банер в писмо-подтвърждение за създаване на пощенска кутия в системата Yahoo! Mail. Подобно стечение на обстоятелствата може да се нарече късмет за американката, която за първи път се възползва от услугите на тази компания.
Освен двадесетте милиона долара компенсация за морални щети, жената разчита на част от приходите, получени от Yahoo! от рекламата, която използва нейна частна собственост (в случая нейното лице). Това изглежда не е достатъчно за Стовал, тъй като тя възнамерява да поиска от компанията да заплати съдебните разходи и хонорарите и разноските на адвокатите.

08:43

AMD не смогва да изпълни финансовия план за тримесечието

Анализатори виждат причината в засиления натиск от страна на Intel. При прогнозирани 1,7 милиарда приходи за периода, AMD обяви, че очаква със 100 милиона по-малко. Акциите й паднаха с 4,6%

Вторият по големина производител на микропроцесори Advanced Micro Devices Inc. предупреди своите акционери и инвеститори, че поставените финансови задачи за първото тримесечие по-скоро няма да бъдат достигнати. Новината доведе до това, че акциите на компанията загубиха почти 4.6% от цената си, съобщи pcnews.ru.
AMD, който води ожесточена борба с лидера на пазара за процесори Intel, обяви, че приходите за периода възлизат ориентировъчно на $1.6 милиарда, вместо планираните $1.7 милиарда. При това, анализаторите не са единни по въпроса за прогнозната величина на приходите – тя се колебае от $1.53 млрд. до $1.86 млрд.
Предходното тримесечие AMD също предупреди за това, че приходите ще се окажат по-скромни от предполаганите по-рано. Но дори и старата прогноза не беше приета от инвеститорите с ентусиазъм, а по-скоро обратно – акциите на компанията поевтиняха почти с 8% след публикуване на 23 януари на първичния финансов план за тримесечието.
Според анализатори от Stifel Nicolaus, причината за по-слабите резултатите на AMD е засиленият натиск от страна на Intel, който контролира около 74.4% от пазара на процесори. За първи път от много време Intel успя да отвоюва обратно част от пазарния си дял от AMD и е настроен да продължи експанзията.

08:43

AMD показва нова система с над 1 терафлоп

Платформата използва процесори Opteron и R600, работи под XP

Производителят на процесори AMD е показал в Сан Франциско единична система, която преминава терафлоповата граница.
На пресконференция компанията е демонстрирала платформата Accelerated Computing, базирана на двуядрен процесор AMD Opteron и два процесора от следващо поколение AMD R600 Stream Processors.
AMD лансира своето решение като система от типа "Терафлоп в кутия". Компютърът е способен да изпълни над 1 трилион изчисления с плаваща запетая в секунда, съобщава tomshardware.com.
Системата работи със стандартна версия на операционната система Microsoft Windows XP Professional. Очаква се разработката на AMD да намери приложение в широк спектър от приложения в науката, медицината, бизнеса и на консуматорския пазар.

08:42

Излизат лаптопи по новия безжичен N стандарт

Потребителите ще могат да свалят и гледат HD видео

Компанията Asus планира да включи в много от своите преносими компютри поддръжка на новия стандарт за безжични комуникации 802.11n, който все още не е окончателно одобрен. Моделите лаптопи на тайванския производител S6Fm, V1Jp, VX2, W2P и W6Fp вече ще идват с новите адаптери за безжична мрежа. Те ще използват Wi-Fi модул, разработен по технологията Intel Next-Gen Wireless-N.
Спецификацията Draft-N (IEEE 802.11n) позволява почти пет пъти по-високи скорости на безжично предаване на данни. Друг неин плюс е по-голямото покритие, в сравнение с настоящите Wi-Fi технологии.
Разработката на IEEE ще даде възможност на потребителите да свалят и гледат видео в HD формат. Производители на чипсети като Intel, както и някои компании за мрежови устройства вече предложиха решения на базата на проектостандарта 802.11n. Дискутиран остава въпросът за съвместимостта, тъй като Wireless-N стандартът още не е одобрен окончателно. Но фактът, че доставчиците на лаптопи вграждат технологията в своите машини, идва да подскаже, че новият Wi-Fi на практика вече е готов.
Wireless-N моделите на Asus използват технологията Centrino Duo, за да предложат максимална мобилна производителност.

08:42

Набедени за пирати ще уреждат сметки онлайн

RIAA предлага извънсъдебно споразумение

Американската ассоциация на звукозаписната индустрия (RIAA), която в продължение на няколко години води борба срещу всички проявления на пиратство в глобалната мрежа и в частност с редовни потребители, сред които и малолетни, предлага извън съдебно споразумение. За целта асоциацията отвори сайта P2Plawsuits.com.
На потребителите на мрежи за обмен на файлове, които са теглили незаконно музика или видео файлове и са уличени за нарушаване на авторски права, се предлага да заплатят глоба в онлайн режим. С това действие се прекратява съдебното преследване, поискано от асоциацията срещу тях.
За да се отърват от съдебни неприятности (и добиване на нежелателна известност, тъй като често делата от рода „RIAA срещу потребител на Мрежата” стават популярна тема в медиите), достатъчно е провинилите се да отидат на сайта на P2Plawsuits и да уредят конфликта. За целта е необходимо да въведат номера на съдебното дело, заведено от асоциацията срещу тях, да се запознаят с възможните варианти за неговото прекратяване и да заплатят глобата.
Идентификационният номер на делото е цитиран в писмата, които звукозаписните компании изпращат на всеки обвинен в пиратство Интернет потребител. Вариантите за плащане са два: онлайн - с кредитна карта или в брой на каса, след обаждане по телефона на някой от служителите на асоциацията. Дава се възможност и за разсрочено плащане.
На сайта има указания как легално да се свалят музика и филми в Интернет, както и обяснения за вредата, която пиратството в Мрежата нанася на всички заети в звукозаписната индустрия – от певци и музиканти, до инженери и продавачи в музикални магазини. По данни на RIAA, от мрежите за обмен на файлове месечно се свалят нелегално по 243 милиона файлове.

08:41

Microsoft OneCare последен в тест на анти-вируси

Австрийска лаборатория е пробвала 17 популярни продукта

Продуктът OneCare на Microsoft, предназначен за борба с различни заплахи, завърши последен в тестове по сигурността, проведени от австрийски експерти. В теста, ръководен от Андреас Клементи, са били изпробвани 17 продукта, сред които BitDefender Anti-Virus 10 Professional Plus, Symantec Norton AntiVirus 14.0.0.89, McAfee VirusScan 11.1.124, Kaspersky Anti-Virus 6.0.2.614 и други.
В своя доклад Клементи уточнява, че тестваните продукти са били обновени на 2 февруари и с най-добрите възможни настройки. За целите на теста са били използвани над 1 милион вирусни мостри.
Когато става въпрос за цялостни възможности за откриване на заплахи, на първо място е продуктът Anti-Virus Kit (AVK) на G Data Security, който е успял да хване 99.45% от зловредния код. Втори е TrustPort Antivirus Workstation 2.5.0.957 с хванати 99.36%.
В тройката влиза и Avira Antivir Personal Edition Premium 7.03.01.34 с уловени 98.85% от заплахите. Четвърти с 97.91% е F-Secure Anti-Virus 2007 7.01.128, а Kaspersky Anti-Virus, със своите 97.89% откриваемост, се нарежда на пета позиция.
Symantec и нейният софтуер са шести с 96.83%. 14-тото място е заето от McAfee с 91.63%. На последното 17-то място със заловени 82.40% от зловредните кодове се нарежда продуктът на Microsoft.

08:41

TRENDnet отваря нов офис в Европа, след двуцифрен ръст на бизнеса

Мрежовата компания открива седалище в Бриг, Швейцария. Офисът ще подкрепя регионалните партньори на компанията с логистика, техническа поддръжка и маркетинг

Производителят на мрежови продукти TRENDnet обяви, че отваря нов европейски офис в Бруг, Швейцария. Офисът ще подкрепя регионалните партньори на компанията с логистика, техническа поддръжка и маркетинг, според официалното съобщение до медиите.
Този ход на TRENDnet, която действа на българския пазар чрез фирма НЕТ ИС, е продиктуван от двуцифрения ръст на бизнеса на компанията в Европа за календарната 2006 година. В някои от пазарите на Стария континент увеличението на приходите е 80% спрямо предходната година.
Централното място на новия браншов офис на TRENDnet ще позволи на компанията да обслужва пазарите както Източна, така и Западна Европа. Офисът е в състояние да предложи поддръжка на 6-те най-популярни европейски езика, уточняват от TRENDnet.
“Нарасналите продажби в Европа идват и с нарастващи нужди от поддръжка”, коментира шефът на TRENDnet Пей Хуанг. “Нашият нов швейцарски офис е проектиран да обслужва по-добре плановете ни за растеж в Европа”, добави президентът и CEO на компанията.

08:40

Нови слухове довяват китайски “iPod”

Вече е известна и цената на очаквания продукт

Слуховете за появата на китайски аналог на популярния плеър iPod на Apple се потвърждават от нова информация в Интернет. В някои форуми се дискутира моделът Meizu M8 miniOne, който наподобява iPod, съобщава сайтът pcnews.ru.
Освен за характеристиките, които бяха оповестени по-рано, вече се говори и за ориентировъчната цена на продукта. Очаква се китайското “чудо” да върви по $195 в най-опростения си вариант и да достига $400 за върхов модел с 8GB флаш памет.
Според участниците във форума, информацията за продукта е станала достъпна от президента на компанията Meizu. Ако може да й се вярва, устройството ще излезе скоро на пазара и ще прилича по външен вид много на iPod.
Китайската джаджа в стил iPod ще има дисплей с диагонал 3,32 инча и резолюция 720х480 точки. Устройството, модел Meizu M8 miniOne, ще работи под управлението на операционна система Windows CE 6.0

08:40

База данни на Oracle установи TPC-C рекорд

Database 10g Release 2 надмина 4 милиона транзакции в минута

Нов световен рекорд в теста TPC-C постигна системата Oracle Database 10g Release 2 върху сървър HP Integrity Superdome под управлението на HP-UX 11i v3 и HP StorageWorks Arrays. Достигнат е резултат от над 4 милиона транзакции в минута, съобщиха от софтуерната компания.
Конфигурацията на сървъра е включвала 64 процесора Intel Dual Core Itanium 2 1.6 GHz. Точният резултат от теста е 4,092,799 tpmC (транзакции за минута) със съотношение цена-производителност $2.93/tpmC. Това е най-добрата цена за транзакция при всички резултати над четиристотин хиляди транзакции за минута, твърди в съобщение до медиите Oracle.
TPC-C е еталонен тест (бенчмарк) за обработка на он-лайн транзакции (OLTP - online transaction processing), разработен от TPC (Transaction Processing Performance Council). Тестът дефинира точен стандарт за изчисление на производителността и съотношението цена/производителност, съответно в транзакции за минута (tpmC) и $/tpmC.
Oracle Database 10g e флагмански продукт на компанията Oracle. На негова основа се изграждат ценово-ефективни, мащабируеми и високопроизводителни OLTP системи и складове за данни.

08:39

Dell е разочарован от резултатите си през последното тримесечие

Компанията отчете $14,4 милиарда приходи и $0,30 печалба на акция. Оперативните показатели обаче са повишени, тъй като слутжителите няма да получат полагащите им се бонуси

Изпитващият затруднения в последно време компютърен производител Dell отчете разочароващи, по думите на самата компания, предварителни резултати за четвъртото тримесечие на фискалната 2007 година.
Приходите възлизат на $14.4 милиарда, оперативната печалба е $801 милиона, е печалбата на акция - $0.30. Dell приключва тримесечието с $12.5 милиарда в кеш и инвестиции, според съобщение на компанията до медиите.
“Ние сме разочаровани от резултатите, но това, което има значение, са нашите бъдещи планове за действие”, каза завърналият се на кормилото основател на компанията Майкъл Дел. “Систематично подобряваме производителността, изпълнението и трансформирането на компанията. Нашият бизнес модел ще бъде все по-ориентиран към нуждите на клиентите”, добави CEO-то на компанията.
През тримесечието, няколко фактора повлияха върху оперативните приходи и печалбите за акция. На първо място, компанията няма да изплати полагащите се бонуси на служителите. Тази мярка се отрази положително върху оперативните приходи със $184 милиони и с $0.06 на акциите, респективно.
На второ място, цената, асоциирана с течащото разследване на някои счетоводни и финансови отчети на компанията, е намалила оперативните приходи и печалбите на акция съответно с $89 милиона и $0.03. И на трето място, еднократната продажба на недвижима собственост е добавила $36 милиона към приходите преди данъци и $0.01 на акция, уточняват от Dell.
В момента в компанията текат реформи. В голямата си част те засягат мениджърския състав. Новият "стар" шеф Майкъл Дел освободи някои мениджъри от ключови позиции и назначи на тяхно място дори лица извън ИТ бизнеса, разчитайки те да внесат свежи идеи в компанията.
Друга стъпка в реформите е свързана с обединяване на някои бизнес единици в корпорацията, с цел да се оптимизират операциите. Dell освен това се опитва да съкрати цикъла за разработка на продукти, като приближава решенията до клиентите и прилага нов модел за производство и дистрибуция, насочен към по-добро обслужване на бързо растящи и нововъзникващи пазари.
През тримесечието за първи път в историята на компанията международният бизнес на Dell надвиши този в САЩ.

08:39

Арестуват войник за информация в Интернет

Публикувал инструкциите за военно положение

Един 23-годишен военнослужещ беше арестуван в град Арта в Северна Гърция по подозрение за публикуване в Интернет на документи, съдържащи секретна информация за гръцката армия. Както съобщава Асошиейтед Прес, позовавайки се на полицейски и военни източници, младият мъж е отведен във военен арест, след като полицията е извършила обиск в дома му и е иззела два компютъра, дискове и друго оборудване за съхранение на данни и носители на информация.
В съответствие със законите на Гърция за неразгласяване на лична информация и в интерес на следствието, не се съобщава името на военнослужещия и съдържанието на документите.
Предполага се, че става дума за армейски инструкции в случай на военно положение, включително планове за военна мобилизация и за конфискация на превозни средства и друга частна собственост при необходимост.
Войникът е обвинен, че е качил тези документи, съдържащи класифицирана информация, на сайт за обмен на файлове. От полицията казаха, че са били предупредени за противозаконните действия от армейската служба за електронна сигурност и са получили разрешение за наблюдение на това, което прави войникът в Интернет от граждански прокурор.
При ареста на младия мъж е предявено обвинение за издаване на държавна тайна.

08:39

Учени създадоха “убиеца” на силициевия транзистор

Изобретението от графен има дебелина само един атом

Учени от университета в Манчестър създадоха най-малкия транзистор. Професор Андре Гейм и доктор Костя Новоселов са използвали за целта най-тънкия материал, известен като графен (Graphene).
Новият транзистор е тънък 1 атом и широк 20 атома, съобщава dailytech.com. Графенът, форма на въглерода (carbon), е алтернатива за по-нататъшната миниатюризация на електрониката, тъй като силициевата технология вече достига своите предели.
Разработката на учените от Манчестър отваря вратите за създаване на супер бързи компютърни чипове с размери, невъзможни при използване на стандартните силициеви транзистори. Според експертите, електронната индустрия ще се сблъска с най-голямото предизвикателство в следващите 20 години, поради изчерпване на възможностите за миниатюризация на силициевата технология.
Транзисторите от графен бяха създадени преди две години, но досега страдаха от един много сериозен недостатък. Разработчиците не успяваха да сведат “теча” на ток до нула, т.е. да ги приведат в напълно изключено състояние. Това ги правеше неприложими в компютърните чипове и електронни схеми.
Учените от университета в Манчестър твърдят, че са решили проблема и вече имат напълно функционален и стабилен транзистор от графен. Той остава стабилен и проводящ, дори когато е широк само няколко нанометра. Подобно поведение контрастира с възможностите на всички останали материали, вкл. силициевите транзистори, които оксидират, разпадат се и стават нестабилни дори при 10 пъти по-големи размери.
Екипът от разработчици на новия транзистор вярва, че графенът ще замени успешно силиция. Комерсиални електронни схеми на негова база обаче не могат да се очакват по-рано от 2025 година, смятат учените.

08:38

Wi-Fi излага на риск от кражба неподозирано много информация

Хакерите могат да използват средства за следене, за да се доберат до всякакъв вид данни от безжично свързан компютър

Потребителите на безжични комуникации излагат на риск от кражба неподозирано много информация, за което си нямат и представа. Ако по някаква причина някой овластен поиска тази информация, хората вероятно ще вдигнат бунт. Но в същото време я разкриват доброволно, използвайки своя лаптоп на публични места.
Има много средства за „подслушване” на безжичния интернет трафик. Те могат да прихванат информация като потребителско име или парола за имейл. Има и програми, които веднага пращат съобщение на атакуващия или хакера, щом набелязаният за жертва потребител въведе данни в незащитен уеб сайт.
Скоро след като компютърът с безжична връзка бъде включен, той започва да търси за налични мрежи и услуги. Дори и когато безжичният хардуер е неактивен, някой вече може да е прихванал интересна информация. Много повече данни са достъпни за кражба от компютъра, ако той е свързан с точка на достъп и по-специално с такава, която няма защита.
Компанията Errata Security създаде интересен софтуер, който казва на потребителите каква информация са изложили достъпна за кражба. Инструментът скоро ще бъде пуснат публично на сайта на Black Hat. Всеки с безжична карта ще може да пусне въпросния инструмент на своя лаптоп или настолен компютър. Компанията планира също така да пусне и изходния код на софтуера на уеб сайта си.
Мрежовият “преследвач” на Errata Security търси трафик, използвайки 25 протокола, вкл. за популярните мигновени съобщения, както и DHCP, SMNP, DNS и HTTP. Това означава, че преследвачът ще прихване заявки за мрежови адреси, мрежови средства за управление, запитвания към уеб сайтове, уеб трафик и други. Преследвачът, наречен Ferret, открива повече дупки в системата, отколкото друг софтуер от този тип, като например Ethereal и Kismet, което се дължи на търсенето в много повече протоколи, обясняват от компанията пред news.com.com.
Хакерите могат да използват средства за следене, за да видят всякакъв вид информация от безжично свързан компютър, без значение от операционната система. Например, когато компютър с Windows стартира, той ще издаде списък от безжични мрежи, към които е бил свързан в миналото, освен ако потребителят не премахне ръчно тези влизания от списъка на предпочитаните мрежи. По разкрития списък хакерът може да установи къде е бил използван лаптопът на наблюдаваната жертва.
В допълнение, компютрите, скоро след като бъдат включени, обикновено издават предишния IP адрес и детайли за мрежови драйвове и устройства като принтери, към които се опитват да се свържат. Всички тези данни са част от иначе “приятелска” информация. Но попаднали в неподходящи ръце, те могат да помогнат за атака срещу собственика на компютъра или на самата мрежа. Още повече, тази информация може да се използва и от разузнавателни организации.
А това е само информацията, която може да се вземе при стартиране на компютъра. Когато той вече е свързан с безжична мрежа, и по-специално към незащитена такава, каквито са мрежите в хотелите, на летищата и в кафенетата, то достъпната за кражба информация е доста повече. Освен това, хакерите вече разбиха основната wi-fi сигурност, така че дори защитените мрежи не могат да ви гарантират сигурност.
По принцип, експертите съветват да не се използват безжични мрежи за свързване с чувствителни към сигурността уеб сайтове, каквито са тези за онлайн банкиране. Въобще е рискован безжичният достъп до каквато и да е онлайн услуга, която изисква парола.
Подходящо решение е частната виртуална мрежа (VPN). Така че, ако имат възможност, когато са свързани с безжична мрежа, потребителите трябва да я използват, за да осъществят по-безопасна връзка. Също така, по-сигурни са комуникациите от тип WPA, отколкото WEP, поддържани от домашните безжични рутери.
Най-доброто решение обаче е да сте наясно с опасността, като не е нужно всеки да работи от кафене, посочват от компанията Errata Security.

08:36

Vista ще има нужда и от Longhorn, за да блесне в офиса

Много от бизнес възможностите на новата операционна система ще бъдат достъпни при едновременно ползване на двата продукта

За компаниите, които имат силно желание да използват пълния потенциал на Windows Vista, чакането продължава. Няколко от елементите на операционната система не могат да се използват, или поне не ефективно, докато не бъде пусната системата Longhorn Server, което се очаква да стане по-късно през тази година.
Около 70% от кода в Longhorn Server и Vista е един и същ. Някои елементи са направени да работят по-лесно или само, когато двете операционни системи работят заедно, разкрива informationweek.com. Става въпрос за характеристики, свързани със сигурността, мониторинга, мрежовия контрол и др.
Подобрена сигурност. Методът за контрол на достъпа NAP (network access protection) е създаден и за двете системи – Vista и Longhorn. Той позволява на администраторите да определят правила за достъп на служителите. Да изискват, например, от служителите да използват Vista с най-новите ъпдейти плюс анти шпионски и анти спам приложения, за да получат достъп до мрежата. При Windows Server 2003 методът NAP е ангажиран във функция, която заставя да бъдат сканирани устройства, които се свързват в мрежата, но само за VPN или безжични връзки, не и за офисния порт. Longhorn NAP разширява тази функционалност до всички връзки. Освен това, при Windwos 2003 Server, администраторите трябва да пишат код за сканирането. Longhorn Server ще даде графичен интерфейс и предварително зададени опции за NAP.
Подобрени мониторинг и отчети. Системата Windows event system, която записва грешките, неподходящите опити за достъп и проблемите с производителността, е напълно пренаписана за Vista и Longhorn. Предната версия беше на текстова основа и трудна за търсене без индексиране. В Longhorn и Vista тази система е написана на XML, като предоставя значителни улеснения за администраторите. Освен това, в предната версия беше трудно и търсенето на проблеми по приложения.
Мрежов контрол. Microsoft е оставила качеството на услугата, а именно контрола на приоритета на пропускателната способност за приложения и потребители - почти изцяло на мрежовите компании. Longhorn ще промени това положение, като постави приоритет и ограничения на приложенията в дадена мрежа, но само ако работи с Vista клиенти. Вместо да оставят качеството на мрежовата услуга на WAN регулатори, потребителите могат сами да определят пропускателната способност и приоритетите на трафика чрез операционната система.
Бъдеща разширение. IPv6, ъпгрейдът на интернет протокола, обещава съществено да увеличи броя на приложимите адреси, а това е вродено във Vista и Longhorn. Бумът на устройства и други потенциални обекти на IP адреси означава, че някой ден Интернет ще изчерпа IP адресите си. Настоящата версия на интернет протокола поддържа само 4.3 милиарда устройства, което е по-малко от населението на земята. IPv6 ще поддържа умопомрачителния брой от “340 и 36 нули” устройства. IPv6 трябва да бъде и с по-добра защита, за да устоява на атаките, които днес са широко разпространени.
Vista и Longhorn са написани така, че позволяват естествена поддръжка за IPv6. Преминаването към новия протокол се случва в момента и ще отнеме няколко години, което означава, че ще има дълъг период от време, през който IPv4 и IPv6 ще работят заедно. Това ще позволи на двете операционни системи да превключват по смислен начин протоколите, когато си комуникират една с друга по мрежата.
По-лесни отдалечени десктоп услуги. Протоколът Remote Desktop Protocol на Microsоft позволява приложенията, работещи на сървъра, да бъдат контролирани дистанционно. Версията, включена в Windows XP и Server 2003, изисква от потребителя да има достъп до целия отдалечен десктоп, за да използва хоствано приложение от разстояние, независимо дали става дума за сървър на компанията или друг десктоп. С новия клиент Remote Desktop Protocol 6.0 във Vista, поддържан от Longhorn, ако приложение като Word се хоства някъде другаде, потребителите ще могат да кликнат върху иконката на Word на десктопа, а Vista ще се погрижи за останалото. За потребителя приложението изглежда така, сякаш работи на локалния компютър. Този клиент може да се инсталира и в Windows XP, но губи значително от функционалността си.
По-бързи комуникации. Vista и Longhorn включват подобрения и в протокола Server Message Block, който управлява споделянето на файлове и принтери в Windows. Новият протокол увеличава възможния брой на отворени файлове в сървъра и се опитва да максимизира информацията, която носи всеки пакет, преминаващ през мрежата. Това не е съществена промяна, но може да подобри много работата на мрежата, когато Vista и Longhorn са инсталирани заедно.
По-лесно разгръщане и преобразуване. Vista и Longhorn заедно ще направят по-бързо и по-благонадеждно разгръщането на среди с новата операционна система чрез услугите Windows Deployment Services. Освен това новият Windows Imaging Format за Longhorn е на файлова основа, за разлика от този в Windows Server 2003, както и конкуренти на Microsoft като Norton Ghost, които са на ниво диск или сектор. Това подобрение ще позволи на администраторите да заменят файлове (а не сектори или цели дискове), които са увредени, или само такива, свързани с операционната система, като не се налага потребителят да трие и свои лични файлове. Технологията за “imaging”, използвана в Longhorn, може да работи и с XP, но няма да става толкова гладко и ще изисква да се наглежда повече работата на операционната система. Новите услуги за разгръщане също могат да работят като добавка към Windows Server 2003 SP2, но те са вродени в Longhorn.

08:36

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank