News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Vista ще има нужда и от Longhorn, за да блесне в офиса

Много от бизнес възможностите на новата операционна система ще бъдат достъпни при едновременно ползване на двата продукта

За компаниите, които имат силно желание да използват пълния потенциал на Windows Vista, чакането продължава. Няколко от елементите на операционната система не могат да се използват, или поне не ефективно, докато не бъде пусната системата Longhorn Server, което се очаква да стане по-късно през тази година.
Около 70% от кода в Longhorn Server и Vista е един и същ. Някои елементи са направени да работят по-лесно или само, когато двете операционни системи работят заедно, разкрива informationweek.com. Става въпрос за характеристики, свързани със сигурността, мониторинга, мрежовия контрол и др.
Подобрена сигурност. Методът за контрол на достъпа NAP (network access protection) е създаден и за двете системи – Vista и Longhorn. Той позволява на администраторите да определят правила за достъп на служителите. Да изискват, например, от служителите да използват Vista с най-новите ъпдейти плюс анти шпионски и анти спам приложения, за да получат достъп до мрежата. При Windows Server 2003 методът NAP е ангажиран във функция, която заставя да бъдат сканирани устройства, които се свързват в мрежата, но само за VPN или безжични връзки, не и за офисния порт. Longhorn NAP разширява тази функционалност до всички връзки. Освен това, при Windwos 2003 Server, администраторите трябва да пишат код за сканирането. Longhorn Server ще даде графичен интерфейс и предварително зададени опции за NAP.
Подобрени мониторинг и отчети. Системата Windows event system, която записва грешките, неподходящите опити за достъп и проблемите с производителността, е напълно пренаписана за Vista и Longhorn. Предната версия беше на текстова основа и трудна за търсене без индексиране. В Longhorn и Vista тази система е написана на XML, като предоставя значителни улеснения за администраторите. Освен това, в предната версия беше трудно и търсенето на проблеми по приложения.
Мрежов контрол. Microsoft е оставила качеството на услугата, а именно контрола на приоритета на пропускателната способност за приложения и потребители - почти изцяло на мрежовите компании. Longhorn ще промени това положение, като постави приоритет и ограничения на приложенията в дадена мрежа, но само ако работи с Vista клиенти. Вместо да оставят качеството на мрежовата услуга на WAN регулатори, потребителите могат сами да определят пропускателната способност и приоритетите на трафика чрез операционната система.
Бъдеща разширение. IPv6, ъпгрейдът на интернет протокола, обещава съществено да увеличи броя на приложимите адреси, а това е вродено във Vista и Longhorn. Бумът на устройства и други потенциални обекти на IP адреси означава, че някой ден Интернет ще изчерпа IP адресите си. Настоящата версия на интернет протокола поддържа само 4.3 милиарда устройства, което е по-малко от населението на земята. IPv6 ще поддържа умопомрачителния брой от “340 и 36 нули” устройства. IPv6 трябва да бъде и с по-добра защита, за да устоява на атаките, които днес са широко разпространени.
Vista и Longhorn са написани така, че позволяват естествена поддръжка за IPv6. Преминаването към новия протокол се случва в момента и ще отнеме няколко години, което означава, че ще има дълъг период от време, през който IPv4 и IPv6 ще работят заедно. Това ще позволи на двете операционни системи да превключват по смислен начин протоколите, когато си комуникират една с друга по мрежата.
По-лесни отдалечени десктоп услуги. Протоколът Remote Desktop Protocol на Microsоft позволява приложенията, работещи на сървъра, да бъдат контролирани дистанционно. Версията, включена в Windows XP и Server 2003, изисква от потребителя да има достъп до целия отдалечен десктоп, за да използва хоствано приложение от разстояние, независимо дали става дума за сървър на компанията или друг десктоп. С новия клиент Remote Desktop Protocol 6.0 във Vista, поддържан от Longhorn, ако приложение като Word се хоства някъде другаде, потребителите ще могат да кликнат върху иконката на Word на десктопа, а Vista ще се погрижи за останалото. За потребителя приложението изглежда така, сякаш работи на локалния компютър. Този клиент може да се инсталира и в Windows XP, но губи значително от функционалността си.
По-бързи комуникации. Vista и Longhorn включват подобрения и в протокола Server Message Block, който управлява споделянето на файлове и принтери в Windows. Новият протокол увеличава възможния брой на отворени файлове в сървъра и се опитва да максимизира информацията, която носи всеки пакет, преминаващ през мрежата. Това не е съществена промяна, но може да подобри много работата на мрежата, когато Vista и Longhorn са инсталирани заедно.
По-лесно разгръщане и преобразуване. Vista и Longhorn заедно ще направят по-бързо и по-благонадеждно разгръщането на среди с новата операционна система чрез услугите Windows Deployment Services. Освен това новият Windows Imaging Format за Longhorn е на файлова основа, за разлика от този в Windows Server 2003, както и конкуренти на Microsoft като Norton Ghost, които са на ниво диск или сектор. Това подобрение ще позволи на администраторите да заменят файлове (а не сектори или цели дискове), които са увредени, или само такива, свързани с операционната система, като не се налага потребителят да трие и свои лични файлове. Технологията за “imaging”, използвана в Longhorn, може да работи и с XP, но няма да става толкова гладко и ще изисква да се наглежда повече работата на операционната система. Новите услуги за разгръщане също могат да работят като добавка към Windows Server 2003 SP2, но те са вродени в Longhorn.

08:36

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank