News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Обновеният Firefox си остави една "дупка"

Версия 2.0.0.1 на браузъра отстрани множество уязвимости!
Mozilla обнови за първи път версия 2 на своя браузър с отворен код Firefox, но не успя да включи поправка за една вече използвана уязвимост.
В края на ноември беше открика "дупка" в мениджъра за пароли, която позволява на хакери да получат паролите, съхранявани в него. Чрез тази уязвимост зловредена уеб страница може автоматично да попълни формуляр, като се представя за абсолютно различен, легален сайт.
Не съществува каквото и да е предупреждение във Firefox 2.0 или в предишните версии, че информацията е била попълнена в грешен сайт и изпратена към трета страна. За момента тази уязвимост остава все още отворена.
Въпреки това, новият Firefox 2.0.0.1 се справя с пет критични дупки, свързани със сигурността, които биха довели до изпълнение на произволен код или други атаки. Подобно обновление има и за версия 1.5.x на браузъра.
От Mozilla съветват потребителите задължително да изтеглят обновените версии на браузъра.



04:38

Купувачи вилняха като викинги в онлайн магазин

Оплячкосаха уеб сайта на британска верига за играчки
Онлайн магазинът на английската фирма за продажба на играчки “Хемлийс” беше разграбен през почивните дни, след като врели и кипели уеб купувачи откриха грешка в една схема за пазаруване с ваучери. Тя позволява да се натрупват до 60% отстъпки при купуване на стоки от онлайн магазина на “Хемлийс”.
Според The Guardian, грешката е забелязана от потребители на HotUKDeals в събота следобед и за няколко часа хиляди купувачи в Нета узнаха за тази възможност и се възползваха от нея. В резултат на активността им в неделя сутринта електронните рафтове на “Хемлийс” останаха полупразни. Повече от половината от най-търсените кукли и играчки бяха изкупени и то на доста изгодни цени.
Потребителската атака изненада “Хемлийс” и затрудни функционирането на сайта. Компанията изтегли бързо офертата, но щетите вероятно ще са сериозни. Онлайн магазинът и традиционните магазини ползват един централен склад и недостигът може да опразни не само виртуалните щандове.
“Хемлийс” обещава да не анулира изпълнението на поръчките, направени в резултат на грешката, каквото и да й струва това. Според The Guardian, един много доволен клиент се похвалил, че успял да поръча истинска маса за билярд, която реално струва 13 000 лири, за малко повече от 5 000 лири. Говорителка на компанията коментира лаконично нашествието на викингите като един от недостатъците на електронната търговия.

04:37

Достъп до АБВ Поща вече и от мобилен телефон


Нова услуга за хората, които искат е-поща навсякъде
Потребителите на АБВ Поща от днес могат да проверяват своя е-мейл и през мобилния си телефон на адрес http://m.abv.bg, съобщиха от НетИнфо.БГ. Компанията за медийни продукти и услуги в интернет среда пуска Мобилна АБВ Поща - решение за тези от потребителите, които искат да имат своята е-поща и когато са извън офиса.
Мобилната АБВ Поща е функционалност, която дава достъп до АБВ Поща и основните й функции през мобилен телефон или PDA устройство. Версията е олекотена откъм трафик, защото използва минимално графични елементи и е оптимизирана за малък екран. Действията се изпълняват с кратки команди, присъщи за мобилните телефони.
Някои писма са по-очаквани от други. Ето защо Нет Инфо.БГ е разработила удобна, улеснена и преносима поща, която спестява време и дава постоянен достъп до важните писма в пощенската кутия, чийто отговор не търпи отлагане. С новата версия на АБВ поща оправданието “не съм в офиса, ще ви отговоря по-късно” вече няма да е валидно.
Мобилната АБВ Поща работи през мобилен телефон или PDA устройство, което има връзка с интернет и уеб браузър, поддържащ WML (WAP 1.2) или XHTML (WAP 2.0) технология.
Адресът, който потребителите трябва да попълнят в мобилния интернет браузър, е http://m.abv.bg. Те могат да получат настройките за ползване на интернет през мобилно устройство от своя мобилен оператор. Интернет трафикът, генериран през мобилния телефон, се начислява към месечната сметка за телефон.

04:36

Бебе мина през скенер за ръчен багаж

Според докторите то не е получило опасна доза радиация
Инцидентът се случил в събота на международното летище в Лос Анжелис. Една жена поставила едномесечния си внук в пластмасовата тава за лични вещи и го пуснала в рентгеновия скенер за проверка на ръчен багаж. Служителят веднага забелязал силуета на бебе на монитора и върнал обратно кошницата по лентата, разкрива latimes.com
Детето незабавно било откарано в болница, където докторите установили, че не е получило опасна доза радиация.
Летищните власти, които отказаха да дадат името на 56-годишната жена, съобщават, че тя говори испански и очевидно не разбира английски. Първоначално жената не искала да транспортират бебето в болница, но властите настояли то да бъде прегледано от лекар. Чак след това й позволили да отлети за Мексико Сити.
Случаят не е безпрецедентен. На същото летище преди близо 20 години през рентгеновата машина минало бебе в количка. Тази година пък на едно канадско летище двумесечно бебе, увито в одеяла, също преминало през рентгенова проверка.
Макар и много редки, тези инциденти повдигат въпроса как могат да бъдат предотвратени и каква е опасността от рентгеново облъчване за хората. Очевидно трябва да се помисли и за поставянето на служители пред скенерите, които да следят какво поставят пътниците на лентата.
Американската администрация по безопасност на транспорта полага усилия да уведомява пътуващите кои обекти могат да минават през машините и че те самите носят отговорността. На сайта й са публикувани обширни обяснения и съвети. Има и специална секция “Пътуване с деца.”
Всички мерки обаче биха били безполезни, ако пасажерите не използват здравия си разум.

04:35

Стартира новогодишен турнир по програмиране

Състезанието е отворено за всеки през сайта на БАСКОМ
БАСКОМ обяви началото на „Новогодишния турнир по програмиране - 2006”, който се организира за 5-та поредна година като специален кръг от целогодишния конкурс по програмиране на списание PCMagazineи фирма Мусала Софт.
Миналогодишното издание на проявата привлече повече от 80 участника. Очаква се и тази година интересът към турнира да бъде голям.
В Турнира по програмиране може да участва всеки програмист, независимо от неговия опит и образование. Необходимо е да реши задачата, публиквана на http://www.basscom.org/ и да изпрати решението до 10 януари 2007 г.
Участниците ще се състезават за първо, второ и трето място, като наградният фонд е съответно 1500, 1000 и 500 лв. Ще бъдат раздадени и специални награди при редовно участие.
Турнирът по програмиране е част от програмата на БАСКОМ за подпомагане на IT образованието. Тя включва студентски стажове в IT фирми, осигуряване на преподаватели с практически опит за университетите, подпомагане на учебни заведения и организации на проектен принцип, подпомагане на съзтезания, конкурси и олимпиади по математика и информатика.
Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ е създадена през 2001 г., като към момента в нея членуват 40 водещи софтуерни фирми.

04:34

Червей примамва жертвите си през чата на Skype

Кражба на пароли и лични данни са рисковете за потребителя!
Нов червей, който се разпространява чрез популярната програма за комуникация Skype, откри компанията за интернет сигурност Websense.
Червеят изпраща съобщение посредством Skype Chat (средството за мигновена комуникация в програмата), в което се опитва да убеди получателя да свали и стартира файл с име sp.exe. В момента, в който направи това, потребителят фактически инсталира "spyware" на своя компютър.
Зловредното приложение е способно да открадне паролите или друга лична информация. Освен това може да се свърже с отдалечен сървър, за да свали оттам допълнителен зловреден код.
Напоследък много от хакерите насочват усилията си към пробиви чрез програмите за мигновена комуникация, или чат. Непринуденият и жаргонен стил на общуване в този тип он-лайн среда открива примамливи възможности за хакерите да накарат потребителите да отворят опасен файл.
С помощта на Skype хората разговарят безплатно помежду си през интернет. За целта е необходимо и двете страни да имат инсталиран на компютрите си софтуера на Skype, който е достъпен свободно за даунлоуд. Компанията предлага и редица платени услуги за разговори със стационарни и мобилни номера.

04:32

Mitsubishi пуска икономичен проектор


Новият модел SD105U има удължен живот на лампата
Новият проектор SD105U на Mitsubishi използва DLP технология на Texas Instruments, за да предложи високо качество на изображението. Моделът поддържа SVGA резолюция (800 x 600 пиксела), 1600 ANSI лумена и контраст от 1800:1.
Очаква се устройството да излезе на пазара на атрактивна цена от $599. За да намали стойността на експлоатацията, Mitsubishi използва без-филтърен дизайн и удължен живот на лампата.
Конструкцията на проектора го прави устойчив на прах, мръсотия и други микро-частици. Животът на лампата е 4000 часа.

04:30

Топ 10 на най-значимите хардуерни продукти през 2006 г.

Безспорният номер едно в класацията на TG Daily е процесорът Core 2 Duo. В десятката попада и чипът Opteron на AMD като избор за сървъри. Има и някои изненади...
Популярният сайт за технологични новини и анализи TG Daily публикува наскоро годишния си обзор “Топ 10 на най-значимия хардуер през 2006 година”. Това е един от най-интригуващите обзори в поредицата от Топ 10 публикации, касаещи различни области на ИТ.
Специалистите на TG Daily са подбрали 10 от най-важните според тях продукти на 2006, оказали значително влияние върху начина, по който използваме хардуера. Класацията включва нови устройства, които правят индустрията интересна и вълнуваща, посочват авторите на публикацията.
В подготовката на обзора, авторите са се ръководили от две основни правила. Първо, продуктите да бъдат достъпни на пазара в достатъчно големи количества. И, второ, да дефинират напълно нова категория или да имат потенциала да предефинират вече съществуваща категория продукти.
Ето и 10-те най-значими хардуерни продукта на 2006, според TG Daily:

10. Netgear SPH101
Wi-Fi телефон, който поддържа Skype VoIP IM
Това не е нито първият Wi-Fi телефон на пазара, нито най-добрият, който човек може да си представи. Но след промоцията на устройството през януари и пускането му на масовия пазар през октомври, SPH101 установи еталон за всички подобни устройства преди и след него. Skype Wi-Fi телефоните имат потенциала да променят начина, по който хората използват домашния си телефон. Базовата телефонна комуникация ще става значително по-евтина, като потребителите ще плащат за допълнителни услуги, свързани с данни. Netgear SPH101 позволява комуникация през Skype, без да е необходим компютър. Като цяло това е едно базово устройство с предимства и недостатъци, спрямо което ще позиционират своите продукти и останалите производители.

9. Kodak Easyshare One
Цифрова камера с интегрирана Wi-Fi връзка
EasyShare One е 6,4-мегапикселова камера с интегрирана безжична карта, която може да предава изображения по протокола 802.11b Wi-Fi към компютри или през безжични “горещи точки” (hotspots). Камерата има 256 MB вградена памет, за разлика от много други подобни устройства на пазара. Кое е най-важното в нея? Първо, този иновативен продукт се извисява над мегапикселното състезание, което се наблюдава толкова често при камерите. Възможността за безжично предаване на изображения осигурява удобство и мигновеност, които липсват при традиционните камери. Вълнуващо е наистина моментално да качите в уеб току що направените снимки и да ги споделите с приятели и широка аудитория. Камерата на практика може да осигури предаване на събития на живо в Интернет. Второ, EasyShare One е първата WiFi камера, която е достъпна за масовия консуматорски пазар с цена от 300 долара (в САЩ). Устройството на Kodak поставя началото на тенденция за навлизане на безжичните камери на пазара. Те може да предложат и други опции освен WiFi, например Wireless USB.

8. AMD Opteron 2200/8200 Rev F
Микропроцесори с повече мощ, на по-ниска цена
Процесорите Opteron направиха своя дебют през 2004 и достигнаха значителни подобрения през настоящата година. Те са източникът на успехите на AMD, която благодарение на тях успя да отнеме от пазарния дял и приходите на Intel. Opteron са по-производителни и консумират по-малко от процесорите Intel Xeon MP, базирани на Netburst архитектура. Снижената консумация означава по-малко отделяна топлина и съответно по-компактни сървъри. През 2006 година AMD се утвърди като голям играч на пазара, чиито клиенти са водещи производители на компютри като HP, Sun, а вече и Dell. Особено впечатляваща е ролята на AMD в сегмента на 4P- и 8P-машини, където според IDC компанията държи пазарен дял от около 50% към средата на 2006 г. Това, което предлага Opteron и го прави значим, е много просто: повече процесорна мощ на по-ниска цена.

7. HD DVD, Blu-ray
Два формата, които се конкурират за наследници на DVD
Преходът към по-усъвършенстван DVD формат цели да увеличи капацитета и да осигури поддръжка на пълен 1080p HD (high-definition) плейбек. Плеъри и за двата формата бяха обявени тази година, като един от тях ще се наложи. DVD Форум официално разпозна стандарта HD DVD като новия наследник. Blu-ray, поддържан от Sony, все още се опитва да излезе на върха. Битката между двата формата се пренесе и в гейм конзолите – Sony залага на Blu-Ray в своята PS3, а конкурентната машина за игри Xbox 360 се сдоби с HD DVD. Кой ще се наложи на пазара все още е трудно да се каже, но е сигурно, че традиционният DVD ще излезе от употреба. Очаква се това да стане окончателно през 2012 г. Следващата година борбата между HD DVD и Bly-Ray ще се задълбочи с широкото навлизане в употреба на конзолите PS3 и намаляване на цените на базовите плеъри. И ако към момента може да се каже, че HD DVD е спечелил първия тур от битката, вероятният победител ще бъде много по-ясен към края на 2007 година.

6. Nvidia GeForce 8800
Графичeн процесор, който удвои производителността
Основните играчи Nvidia и ATI пуснаха тази година нова генерация на своите графични чипове. Въпреки че последното голямо обявление е ATI Radeon X1950, Nvidia GeForce 8800 е по-значим. Този чудесен хардуерен компонент предлага нови възможности в няколко аспекта. Картите на базата на 8800 станаха първите достъпни DirectX 10 компоненти, преди още да е излязъл Windows Vista (първото голямо приложение, което ще използва разширените им възможности). С 8800 Nvidia удвои производителността на своите графични процесори (GPU). Силата на 8800 ще се усети особено при DirectX 10 игрите. За първи път картите на базата на 8800 ще предложат графика с качество, съизмеримо с това на киното. От гледна точка на игрите, тази година имаше две интересни разработки. Първо, чипът Intel Core 2 Duo “премести” тясното място от централния процесор (CPU) в графичния (GPU). 8800 възстанови статуквото, като отново направи CPU-то тясно място в производителността. Същото обаче не може да се каже за Radeon X1950. Причината GeForce 8800 да не заеме по-предно място в Топ 10 е нейната все пак ограничена целева група и високата цена. За ентусиастите с пари за харчене, това е един примамлив продукт, който вкарва повече графична мощ в РС-то, отколкото мнозина си представяха доскоро, че е възможно.

5. eagate Barracuda 7200 (750 GB)
Твърд диск с висок капацитет и перпендикулярен магнитен запис (PMR)
2006 беше първата значима година за твърдите дискове, които използват технология на перпендикулярен магнитен запис (PMR), с над 5 милиона продадени устройства. Защо Seagate е избраният, а не някой друг? Наскоро Fujitsu обяви първия 300-гигабайтов 2,5-инчов драйв за лаптопи, но той ще се появи на пазара през 2007 г.. Кандидат е и 200 GB 2.5" диск на Toshiba. Seagate 750 GB Barracuda обаче, въведен през април, е най-значим, защото отговаря на настоящите нужди от дискова памет. PC игрите вече заемат гигабайти, а ентусиастите прехвърлят десетки часове видео и музика от CD и DVD на техните твърди дискове. След като видео и аудиото стават все по-важни в ежедневния живот, най-големият твърд диск е и най-желаният. Нуждата от памет ще продължи да расте с развитието на технологиите и всяко устройство с твърд диск в бъдеще ще има по-голям капацитет за съхранение на данни. Възможно е Seagate да достигне през 2007 година и капацитет от 1 терабайт, но това зависи и от натиска, който ще успеят да му окажат конкурентите Hitachi, Toshiba и Western Digital.

4. Sandisk Sansa e200
Плеър, алтернатива на пазарния лидер iPod Nano
Производителят на цифрова памет Sandisk, без никакъв опит в маркетинга на потребителска електроника, успя да превърне линията MP3 плеъри Sansa в хит на пазара, заемащ място непосредствено след лидера Apple iPod. Sansa е флаш базиран плеър в евтиния ценови диапазон, резултат от партньорство на Sandisk с Rhapsody по модела iPod/iTunes. Именно това липсва на много други MP3 плеъри на пазара. Удивително е това, което успя да постигне за няколко месеца Sandisk с нейния Sansa в сегмента на MP3 плеърите при доминацията вече 5 години на iPod. Пазарът на MP3 генерира милиарди приходи и дава тласък на индустрията, в частност на флаш паметите, и иновациите. Sandisk показва най-внушителната еволюция в разработката на нов MP3 плеър. За потребителите Sansa е изгодно предложение, което ще става по-добро следващата година.

3. Intel-Mac и AMD-Dell
Apple компютри с Intel процесори, Dell с AMD
През 2006 година Стив Джобс (Apple) и Пол Отелини (Intel) станаха най-добрите приятели. И това беше успешен ход за “ябълката”. Apple продаде 30% повече Mac-ове през последното тримесечие, или по-точно 1,61 милиона, в сравнение с 1,24 милиона една година по-рано. При това, потребителите на Mac получиха очевидни предимства: по-висока производителност и достъп до x86 приложения, а Windows потребителите – реален шанс да работят на по-стилни машини, без да преминават към изяло нова система.
Що се отнася до Dell-AMD, за всички беше ясно, че сделката е въпрос единствено на време, тъй като Dell вече не успяваше да удържи на натиска от клиентите, искащи AMD-базирани машини. В крайна сметка, въпреки някои слухове, че Dell прие AMD, за да си извоюва по-добри цени от Intel, решението на водещия компютърен производител е правилно за клиентите и за самия него. Може би трябваше да предприеме този ход по-рано, за да не губи пазарен дял от конкуренти, които вече приеха AMD. Партньорството между двете компании е значимо, защото прави по-силна AMD, а очакваният резултат от това е повече иновации в микропроцесорите, особено след като и ATI е част от AMD.

2. Nintendo Wii
Следващо поколение конзола за игри
Nintendo изненада всички с новата си конзола за игри Wii. След като направи първите стъпки на много еволюции в геймърския хардуер, като 3D платформата в N64, компанията отново пое огромен риск, разклащайки фундаментите на механизмите за игри, установени в последните две десетилетия. Както и в предишните авантюри, изглежда компанията ще успее и с Wii. Конзолата е лесна за усвояване и употреба и разкрива един изцяло нов начин за игра. Обикновено игровите конзоли се насочват изключително към хората, които определят себе си като геймъри. Nintendo обаче се опитва да завладее и останалите с Wii, като ги превърне в геймъри, лоялни към нейната конзола. И е на път да успее.

1. Intel Core 2 Duo
Процесорите за мобилни и десктоп компютри
Core 2 Duo е категоричният номер едно в Топ 10 през 2006 г. Няма друга хардуерна технология с подобно влияние в нейната област и като цяло в индустрията. Процесорът не само предложи обещаната енергийно ефективна производителност, но и възстанови доверието в Intel. Core-базираните микропроцесори са днешният избор при покупка на мобилен компютър. Фактът, че Intel успя да пусне два четириядрени чипа Core, е убедително доказателство за прогреса на компанията за по-малко от 12 месеца. Потребителите получиха два пъти по-висока производителност за по-малко пари, отколкото година по-рано. Суперлативите обаче не важат за процесорите от серията Xeon 5100/5300, базирани на Core 2 Duo. Моделът 5100 не показва категорично превъзходство над AMD Opteron, както е при Core 2 Duo спрямо Athlon 64 X2 и Turion 64 X2. За много потребители на сървъри и работни станции, Opteron остава по-добрият избор в някои сценарии. В сегмента на мобилните компютри и десктопи обаче процесорите Core 2 Duo без съмнение ще доминират и през следващата година.

04:26

Мръсни компютърни аксесоари сеят зарази в офисите

Много хора не си дават сметка, че общата употреба на телефони, клавиатури и мишки носи рискове за здравето. Чрез тях лесно се предават, например, риновуриси!
Голяма част от служителите в офисите не почистват работното си място и така рискуват да разпространят и прихванат различни болести. Това твърди ново он-лайн проучване на компанията IOGEAR.
Освен директно от човек на човек, микробите се разпространяват и чрез “посредничеството” на замърсени компютърни аксесоари. Именно това не осъзнават повечето хора, съдейки по немарливото им отношение към чистотата на работното бюро.
20% от служителите в офисите никога не са чистили своите компютри и периферни устройства, сочат данните от проучването. В същото време, 35% от тях споделят техниката си с други колеги в службата.
Най-шокиращата констатация в изследването на IOGEAR идва от признанието на 13% от анкетираните, че не си мият ръцете след посещение на тоалетната.
Друго проучване, ръководено от учени от университета по здравни системи на Вирджиния, предоставя доказателства за заразяване чрез общи предмети, които хората ползват ежедневно. Възможно е човек, инфектиран с риновируси (причиняващи много простудни заболявания), да остави микроби по обектите, които употребява, като по този начин заразява други хора с достъп до тези предмети.
Известно е, че риновирусите се предават освен по въздушно-капков път, но и чрез кожен контакт. В случая проучването установява, че заразата е възможна и чрез употребата на общи предмети, с каквито е пълно във всеки офис. Особено опасно е използването на телефони, както и на една и съща клавиатура или мишка от различни потребители.
В допълнение, зимният сезон предразполага към простудни заболявания. За да снижат риска от вируси и настинки, служителите в офисите трябва да се отнасят по-отговорно към хигиената на работното място, като редовно почистват бюрата си и компютърните аксесоари. Това ще намали вероятността за разпространение на микроби в офисната среда.
IOGEAR дава няколко прости съвета за ефективна защита от офисните микроби. Препоръчваните мерки касаят хората, които досега не са обръщали достатъчно внимание на проблема. Става въпрос за елементарни неща като редовно почистване на работната площ и компютърното оборудване по нея и често миене на ръцете.
Важно е също хората да осъзнаят, че трябва да си мият ръцете след кихане и кашляне, преди да докоснат предметите в офиса. Както и да си стоят вкъщи, когато са болни.
Компанията IOGEAR, която проведе проучването, доставя компютърни аксесоари със специални защити от микроби. Един от нейните продукти е безжична лазерна мишка с нанопокритие. От компанията твърдят, че мишката обезврежда бактериите с 99% ефективност, благодарение на слой от титаниев оксид и сребърни наночастици. Очаква се скоро IOGEAR да представи и допълнителни периферни устройства, чисти от микроби.

04:25

Нет Инфо.БГ АД излиза на борсата

Компанията оценява решението си като ключово за развитието
Нет Инфо.БГ АД, компанията за медийни продукти и услуги в интернет среда, взе решение да направи първично публично предлагане на свои акции на Софийската Фондова Борса.
Решението бе гласувано на извънредно Общо събрание на акционерите на „Нет Инфо БГ” АД, свикано от Управителният съвет на дружеството. Така бе прието предложението за увеличаване на капитала на компанията при условията на първично публично предлагане и вписване на дружеството като публично по реда и при условията на ЗППЦК.
“Това е ключов момент от развитието на компанията, от чието представяне съм изключително горд и доволен,” каза Любен Белов, изпълнителен директор на Нет Инфо.БГ. “Разбира се, решението за публично предлагане е подплатено със стабилни резултати и лидерската ни позиция на пазара, резултат от дългогодишни и целенасочени усилия на нашия екип”, добави той.
Оправданите очаквания за финансови постижения през изминалата година, стратегията за разрастване на Нет Инфо.БГ, както и благоприятното състояние на пазара са сред катализаторите на поредната стъпка в развитието на компанията, която е собственик на най-голямата мрежа от интегрирани уеб сайтове в страната.
Конкретните параметри по първичното публично предлагане като методът на записване, процентът предложени акции на борсата, цената на акция и др. ще бъдат обсъждани допълнително.
В момента капиталът на Нет Инфо.БГ от 1,161 млн. лв. е разпределен основно между Тайгър Холдинг – Люксембург, Любен Белов и Виктор Пенев, а останалата част е собственост на физически и юридически лица от България, Италия, САЩ, Германия, Великобритания и др.

04:22

Полицията иззе компютри и софтуер на фирма в София

Стойността на продуктите без документи надхвърля $27 000!!!
Служители на сектор „Икономическа полиция” извършиха специализирана проверка за легитимността на използвания софтуер в офиса на софийската фирма „М.И.-2000” ООД. Към момента на проверката в офиса на дружеството върху пет компютърни конфигурации в работен режим са открити копия от компютърни програми, собственост на компании-членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС, за които не са предоставени документи, удостоверяващи законосъобразното им придобиване и използване.
Става въпрос за продуктите MS Windows XP Pro, MS Office 2003 Pro, Autocad 2006, Adobe Acrobat Pro 7.0, Norton Antivirus 2004, Flex Type 3.2 и други. Стойността на инсталирания софтуер по предварителни данни надхвърля 27 000 щатски долара.
Компютърните системи и инсталираният върху тях софтуер са иззети от полицията като доказателства по образуваното дознание по описа на Икономическа полиция при IV-то РПУ-СДП.
в началото на декември СИБС стартира кампанията „БЕЗ РИСК” за въвеждане на бизнес практики по ефективно управление на софтуерните активи в малкия и средния бизнес. Кампанията цели да предпази фирмите от рискове, свързани с прекъсване на производствения процес при извършване на полицейски проверки и евентуалното наказателно преследване за престъпление по чл. 172а от НК.
В рамките на кампанията на страницата на СИБС (www.bsabg.org) са качени и предоставени за използване информация и безплатни инструменти за извършване на вътрешно-фирмен контрол върху използвания компютърен софтуер.
Продължават и съвместните действия на СИБС и ГДБОП, насочени към създаване на законна и безопасна интернет среда, в резултат на които на 18 декември т.г. служители на сектор „Компютърни престъпления” на ГДБОП-София връчиха протоколи за полицейско предупреждение на основание чл. 56 от ЗМВР на лицата, управляващи или контролиращи едни от най-големите торент тракери в страната.
С протоколите последните бяха запознати с действащото българско законодателство, което регламентира използването на обекти на авторско и сродни на авторското права в или посредством Интернет, както и санкциите, предвидени в случаите на извършени авторскоправни нарушения, в това число и в условията на съучастие - пряко извършителство, подбудителство и помагачество.

04:20

Оптична мрежа ще осигури по-бърз домашен Интернет

NET IS SAT изгражда нова инфраструктура в София
Компанията NET IS SAT изгражда оптична градска мрежа, която ще осигури на домашните потребители високоскоростен достъп до Интернет. Услугата е позната в технологичните среди като “fibre to the premises” и се отличава с по-висока скорост от тази на LAN мрежите и неколкократно завишена устойчивост на връзката.
В момента мрежата обхваща части от жилищните комплекси Люлин и Дружба в столицата. През януари и февруари 2007 г. оптичното трасе ще покрие и част от югозападните райони на София, а до две години – и останалите райони на столицата, съобщиха от компанията.
Високоскоростната мрежа за пренос на данни е изцяло оптична и се изгражда под земята.
Паралелно с реализиране на проекта, NET IS SAT въвежда за първи път на пазара на Интернет услуги за домашни потребители възможност клиентът безплатно да тества връзката. Всеки, който има намерение да ползва услугата CityConnect, може в рамките на 24 часа да се увери във високата скорост на Интернет връзката и в нейната стабилност, поясниха от NET IS SAT.
В момента CityConnect се предлага в Дружба, Младост, Люлин, Редута, Бели брези, Овча купел, Дървеница и Надежда. Освен високоскоростния Интернет достъп, клиентите на CityConnect получават пакет от безплатен хостинг в размер на 50MB, безплатна пощенска кутия от 50МB и реален IP адрес.
Консултант по проекта за оптична градска мрежа е системният интегратор NET IS. За изграждане на мрежата NET IS SAT си партнира с DRAKA COMTEQ – водещ в света производител на оптични и медни кабели.

04:19

Intel ще атакува с агресивни цени през 2007

С над $300 ще поевтинеят четириядрените процесори!
Второто тримесечие на 2007 година ще донесе значително по-ниски цени на процесорите на Intel. Четириядреният Core 2 Quad Q6600, например, ще се продава от гиганта за $530, твърди публикация в digitimes.com. С планираното намаление на цените през второто тримесечие Intel цели да увеличи рязко продажбите на многоядрените си чипове.
Q6600 ще излезе на пазара през януари на цени от $851 за количества по 1000 броя. През третото тримесечие на идната година гигантът ще пусне процесора Core 2 Quad Q6400 за около $400-500 бройката.
Очакват се също намаления в цените на чиповете Core 2 Duo E6700, E6600, E6400, E6300 и E4300 през второто тримесечие на 2007. Моделът E6700, например, който сега върви по $530, ще падне до $316.
Ефектът от снижаването на цените би трябвало да се отрази най-забележимо в бизнеса на Intel през третото тримесечие, когато се очаква многоядрените процесори да съставляват 80% от продажбите на гиганта. Двуядрените Core 2 Duo ще генерират 50% от продажбите на Intel през Q2’07, като делът им ще нарасне до 60% в третото тримесечие.

04:19

Големи банки застанаха зад Microsoft-Novell

Съвместимостта между Windows и Linux е ключов момент
Три големи банки са сред първите компании, които подкрепиха партньорството на Microsoft и Novell, целящо да осигури съвместимост между Windows и Linux. Софтуерният гигант Microsoft ще достави сертификати за Suse Linux Enterprise на AIG Technologies, Credit Suisse и Deutsche Bank.
Ключов момент и в трите сделки е била възможността за взаимодействие между двете платформи – Windows и Linux. През ноември Microsoft и Novell се съюзиха в разработките на крос-платформени технологии, които ще позволят, например, Windows да работи с базираната на отворен код Novell Suse Linux.
Credit Suisse разглежда Windows и Suse Linux като стратегически платформи. Моделът на партньорство между Microsoft и Novell осигурява на банката мост за свързване на два свята – на отворения код и частните фирмени решения.
За Deutsche Bank сделката Microsoft-Novell също носи ползи от по-широк избор на платформи и по-добро взаимодействие между тях. Използването едновременно на Windows и Linux в банката винаги се е разглеждало като правилният подход.
Според източници от AIG, с участието си в пилотната програма компанията цели да изследва как може да стане по-гъвкава организация.

04:18

Арест на блогър прави Египет "враг на Интернет"

"Репортери без граници" призова за освобождаване на студента!
Международната група “Репортери без граници” призовава за освобождаване на 22-годишния египетски автор на блог Абдел Карим Набил Сюлейман, известен още като Карим Амер. Той е в ареста от 6 ноември по обвинение за подбуждане на омраза към исляма и за разпространяване на слухове, които заплашват обществения ред, съобщи informationweek.com.
“Репортери без граници” твърди, че Интернет публикациите на Карим Амер критикуват египетското правителство за прекомерна религиозност и авторитарност. Един поглед към профила на автора показва, че неговите интереси включват и защита на жените.
Самият той посочва като своя основна цел защитата на правата на мюсюлманските и арабски жени срещу всички форми на дискриминация и прекратяване на насилието. След дипломирането си смята да отвори собствена адвокатска фирма за защита на човешките права.
Амер е държан в арест на 100 мили извън Кайро, заедно с други криминални затворници, в сурови и нездравословни условия, без право на адвокат. Според “Репортери без граници” задържането му в ареста без съдебен процес е позор за египетското правосъдие. То показва, че Египет заслужава да бъде в списъка на “13-те врагове на Интернет”, заедно с Китай, Куба, Иран, Северна Корея, Саудитска Арабия, Сирия, Виетнам и други.

04:17

Мобилното развлечение достигна $18,8 млрд.

Пазарът ще се удвои до 2011 година, сочи проучване!
Мобилните развлекателни услуги ще достигнат пазар от 38,1 милиарда долара през 2011 година, твърди ново проучване на компанията Informa Telecoms & Media, изнесено от digitimes.com. През настоящата година анализаторите очакват бизнесът в този сегмент да генерира $18,8 млрд.
Най-голям дял в приходите на оператори от развлекателни услуги ще продължи да генерира свалянето на рингтонове и музика. Очаква се обаче бум в потреблението на мобилна телевизия, приходите от която ще нараснат от $178 милиона до над $1,8 милиарда през 2011, твърди Informa.
Спортните събития ще са основен фактор за ръста в потреблението на мобилна телевизия.
Музиката и картинките доминират пазара на мобилни развлечения в момента с 64% дял от приходите през 2006 г. Но докато свалянето на музика ще продължи да расте, картинките като мобилно развлечение ще отстъпят до четвърто място след 5 години. Преди тях освен музиката ще са мобилните игри и видео.
Все по-маловажни ще стават рингтоновете и “тапетите” (wallpapers), тъй като новите мобилни апарати ще предложат на потребителите възможности за забавление като 3D игри, телевизия и плейбек на музика с високо качество.
В момента игрите и видеото, взети заедно, формират едва една трета от пазара на мобилни забавления. През 2011 година анализаторите очакват техният дял да достигне 50%.
Същевременно операторите развиват мрежите си така, че мобилните услуги да достигнат по-бързо и по-лесно до техните абонати. За целта те въвеждат удобни средства за търсене и достъп до развлекателно съдържание и персонализирани портали.

04:16

Странни фобии обзеха уеб потребителите

Его-сърфиране и Гугъл-детектив са част от маниите!
Интернет роди доста странни фобии, мании и пристрастености. Британският седмичник New Scientist обяснява някои от тях в своя коледен брой. Ето ги:
ЕГО-СЪРФИРАНЕ: Когато проверявате вашето име и репутация в Интернет по-често, отколкото е прието за нормално.
БЛОГ ЕКСХИБИЦИОНИЗЪМ: Разкриване на тайни или лична информация в кибер пространството, след като за всички би било най-добре да ги запазите за себе си.
КРАКБЕРИ: Проклятието на модерния началник: не можете да престанете да проверявате вашия “Блекбери”, дори на погребението на баба ви. (“Блекбери” е популярно джобно устройство, което може да се използва като телефон, за електронна поща и сърфиране в Интернет.)
ГУГЪЛ-ДЕТЕКТИВ: Описан като “човек, който непрекъснато души в Интернет за стари приятели, колеги или гаджета от ученическите години".
КИБЕРХОНДРИЯ: Главоболие и специфичен обрив в същото време? Пространно онлайн проучване ви убеждава, че това трябва да е рак.
ФОТО ВОАЙОРСТВО: Прелистване на фото албум на хора, които никога не сте познавали.
УИКИПЕДИХОЛИЗЪМ: Прекомерно посвещаване на каузата за принос в развитието на виртуалната колективна енциклопедия - Wikipedia. Ако имате съмнения или прояви на симптоми на тази мания, можете да си направите онлайн тест за степента на пристрастеност.

04:15

Какво се търси в Google?

Вчера ви представихме ключовите думи и фрази, които се пишат от интернет-потребителите в AOL, Lycos и Live Search. Сега и Google представи TOP-10 на ключовите думи за 2006 година.
И Google представи най-често изписваните ключови думи, разделени в две категории: общи въпроси и търсене в новините. Ето как изглежда класацията:

TOP-10 на общи въпроси:
1. bebo
2. myspace
3. world cup
4. metacafe
5. radioblog
6. wikipedia
7. video
8. rebelde
9. mininova
10. wiki

TOP-10 - търсене в новините:
1. paris hilton
2. orlando bloom
3. cancer
4. podcasting
5. hurricane katrina
6. bankruptcy
7. martina hingis
8. autism
9. 2006 nfl draft
10. celebrity big brother 2006

04:12

Мобилен аналог на YouTube

амо преди няколко дни на широката публика бе представен нов сайт, където може да се покажат или да се видят видеоклипове, заснети с чрез мобилни телефони.
Заснетите видеоклипове могат да се качват на сайта http://www.moblr.com с помощта на вградения в GSM-а браузър, чрез MMS- или E-mail. По в реме а изпращането можете да уточните темата, за да може после лесно да се открива. Възможно е да се укажат телефонни номера, които ще получат SMS, съдържащ препратка към свежия клип.
"Ако заснемете някоя знаменитост или интересен момент, бързо можете да споделите с приятелите или да поместите препратка в сайт, където ще стане достъпен за повече хора. А и излиза много по-евтино от изпращане на няколко MMS-а", - коментира Жером Легер, директор и съосновател на Moblr.
Гледането на видео е достъпно и от персонален компютър, и от мобилен телефон, което налага определени ограничения по отношение на размера и формата на видеоклиповете. Всички клипове ще са конвертирани във формат 3gp, за да могат да се гледат на мобилен телефон и в познатия на мнозина от YouTube формат flv за възпроизвеждане на РС.

04:10

Раssword1 е най-често използваната парола

Рейтинг на двадесетте най-популярни и често използвани пароли в Интернет бе съставен в сайта MySpace. На първо място в списъка с тайните думи е password1. Преди година най-често ползваната парола беше същата, но без единицата отзад. Останалите 19 пароли са: abc123, myspace1, password, blink182, qwerty1, fuckyou, 123abc, baseball1, football1, 123456, soccer, monkey1, liverpool1, princess1, jordan23, slipknot1, superman1, iloveyou1, monkey.
Статистическата компания, правеща изследването ви съветва, ако използвате някоя от тези пароли да я смените мигновено!

04:09

Крак за Vista превръща тест периода в безкраен

Microsoft дава на закупилите Windows Vista 30 дни, в които могат да тестват продукта, без да е нужно да го активирват чрез интернет. През това време новата операционна система може да бъде ползвана без ограничения с всичките и функции. В интернет обаче се появи един вид крак, който прави възможно ползването на Vista след изтичане на 30-те дни, без да се въвежда ключа за активиране и прави тест периода безкраен. Функцията за ъпдейт също може да се използва без проблем, както през нормалните 30 дена. Сървърът на Microsoft няма възможност да провери кога е инсталирана операционната система и тестът за легалност също минава без да се усъмни.
През последните дни в интернет бяха публикувани и други методи за "кракване" на Windows Vista, но при тях трябваше да се извършват сложни процедури. Все пак трябва да се замислим преди да ползваме нелегална Vista. Microsoft заяви, че ще действа безкомпромисно дори и при опит за "кракване" на новата операционна система.

04:08

G.Skill с нови DDR2 800 CL 4-4-3-5 модули


G.Skill International Enterprise , една от водещите в света компании произвеждащи оперативна памет за компютри , представи първите в света високопроизводителни модули DDR2-800 , работещи при CL4-4-3-5 ,а именно - F2-6400CL4D-2GBHK . Двата единични модула , както и комплекта от две памети са с lifetime warranty , с каквато гаранция са и останалите продукти на компанията . Капацитета на двойката памети е 2GB (1GB x 2) , скоростта е 800MHz DDR2 (PC2-6400) , CAS Latency - CL 4-4-3-5 като модулите работят на 2.0~2.1 Volts.

04:06

Различни дистанционни за Vista Media Center


Холандският производител Philips е разработил различни модели дистанционни, предвидени за използване във Vista Media Center. В сравнение с Windows XP, където имаше само един модел, потребителите на Vista имат избор между 7 варианта.
4 от моделите са близки по дизайн и се различават предимно по функциите си. Потребителите могат да избират от "спартански" модел, притежаваш само основните функции, до модели, пълни с екстри, осветени бутони и възможност за програмиране.
Помислено е и за притежателите на лаптопи. За тях е разработено дистанционно във формат на Express Card, което може да се съхранява в самия лаптоп. Въпреки компактния си външен вид, дистанционното е снабдено с всички функции за нормална работа с Media Center.

04:04

Графични карти с пасивно охлаждане от Sparkle


Sparkle представи две карти с пасивно охлаждане от седмата серия на GeForce - GeForce 7600 GT и GeForce 7900 GS. Двата модела ще носят обозначението „Cool-Pipe“. Честотите на картите ще бъдат 560/700 MHz (7600 GT), респективно 450/660 MHz (7900 GS), което е на нивото на съответните модели с активно охлаждане. GeForce 7600 G COOL-PIPE ще бъде с 256 MB памет, а GeForce 7900 GS COOL-PIPE ще се предлага и в 512 MB вариант. И при двата модела Sparkle залага на PCI-Express-интерфейс. За цената все още няма конкретна информация.
С пасивно охладени GeForce 7600GT разполагат още Asus, Gainward, Gigabyte и MSI, докато GeForce 7900 GS е в списъка само на MSI.

04:01

Panasonic с най-тънкия високоговорител в света


Създателите на най-тънкия микровисокоговорител, предназначен за масова употреба, наскоро подобриха собствения си рекорд, създавайки нов, още по-малък модел с почти аналогични характеристики – в унисон с тенденцията за намаляване на размерите на технологичните устройства и техните компоненти в глобален мащаб.
Става дума за Panasonic и техния съвсем нов ултратънък говорител, който според производителите до момента няма аналог като размери. Т.нар. PED (Panasonic Electronic Device) е с размери на пощенска марка (2x1 см, 1,5 мм дебелина), но това не се отразява при възпроизвеждането на аудиофайлове без изкривявания в честотния спектър, благодарение на конструкцията на миниговорителчето. Както може да се очаква, въпросният рекордьор ще намери приложение в широка гама от преносими и джобни устройства, например мобилни телефони, PDA и PALM устройства, игрови конзоли и др., но той все още е прототип.

03:59

Милиони за ток прахосват фирмите по Коледа

PC-тата ще глътнат над 8,6 млн. паунда в Англия!
Количеството енергия, която ще се изразходва напразно от офис оборудването във Великобритания, оставено включено през време на десетдневната Коледна ваканция, би било достатъчно за опичането на 4,4 милиона пуйки. Това е прогноза, направена от производителя на офис техника Canon.
Макар и с непълно натоварване, неизключените устройства ще изразходват 43,6 милиона киловатчаса електроенергия, което ще струва на британските компании около 8,66 млн. паунда.
Не по-малки ще бъдат и щетите, нанесени излишно на околната среда. Проучването на Canon предполага, че в атмосферата ще бъдат изхвърлени близо 19 000 тона въглероден двуокис, достатъчен да се напълнят същият брой 25-метрови плувни басейна.
Персоналните компютри са сред най-лошите консуматори на електроенергия. Предполага се, че половината от тях ще бъдат оставени да работят в празните офиси по време на Коледната ваканция и ще изразходват 37,8 милиона киловатчаса. Към тях ще се присъединят и всички факс машини, за които се очаква, че също няма да бъдат изключени.
Компаниите, които не си правят труда да изключат напълно компютрите, принтерите и факсовете, когато затварят офисите си за празниците, буквално хвърлят пари на вятъра и нанасят вреда на околната среда.

04:14

HD DVD на обикновена записвачка

Софтуер на Pinnacle спестява разходи за скъпи устройства.
На българския пазар вече е новата технология на Pinnacle за разширено редактиране на HD DVD. Това е пакетът HD DVD Authoring Pack, насочен към потребителите на Pinnacle Studio Plus. Доставчик е Computer 2000 България.
Софтуерът позволява на потребителите да създават HD DVD дискове в пълен вид – включително с менюта, готови за възпроизвеждане на HD DVD плеъри и за гледане на телевизори с висока резолюция. Подобрена е обработката, така че при преходите между различни резолюции се запазва качеството.
Технологията спестява разходите за скъпи HD DVD записващи устройства, тъй като записът може да стане на стандартна DVD-записвачка директно в HD DVD формат със съвместимост с всички медии.
Новият софтуер е съвместим с най-популярните HD DVD Плеъри - HD-XA1, HD-A1, HD-D1 и HDV-5000 на Toshiba.
Pinnacle е известна като един от лидерите в предлагането на мощен видео софтуер, предназначен за лесно ползване от потребителите. Достъпността и интуитивният интерфейс правят технологията един от стандартите за този тип работа в света.

04:14

Директор спечели конкурс по програмиране

Васил Поповски освен това е и запален пътешественик!
Технически директор в софтуерна компания спечели първото място в конкурс по програмиране на Мусала Софт и PC Magazine Bulgaria. Васил Поповски е редовен участник в популярния конкурс, а другото му хоби е да пътува.
Той е посетил над 25 държави, сред които редица екзотични дестинации. Всяка година отделя по един месец само за пътешествия.
Наградите във втория кръг на конкурса осигури Българската асоциация за компютърна лингвистика (БАКЛ). Тя даде MP3 плеър на победителя и софтуерни пакети “SpeechLab 2.0 Desktop” за първите шест състезатели.
На второ място в конкурса е Ивайло Бояджиев, който е студент във Факултета по математика и информатика към СУ "Климент Охридски”. Трети е Иван Генов, следван от Борис Даскалов, Илиян Илиев и Ивелина Захариева.
Тази година участниците във втори кръг бяха почти двойно повече отколкото през миналата, което е добър показател за развитието на състезанието, коментираха организаторите.
В момента протича трети кръг на състезанието, който е Новогодишен турнир по програмиране на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), която обещава щедри парични награди. Решения на задачите могат да бъдат предавани чрез онлайн формата на http://konkurs.musala.com до 10 януари.

04:12

Топ софтуер за следене на банкомати вече и у нас

Компанията Milestone Systems избра партньор в България
Популярният софтуер Xprotect Transact за наблюдение на POS терминали и банкомати вече е достъпен и за потребителите в България. Компанията Milestone Systems, доставчик на решения за управление на IP базирани системи за видеонаблюдение, упълномощи за свой представител у нас дистрибутора Солитрон.
В началото на декември т.г. Milestone Systems обяви новата версия 2.2 на Xprotect Transact 2.2. Софтуерът прави записи на точните суми и часа, в който се извършват парични транзакции. Данните от програмата могат да се ползват като доказателства за съмнителни операции и при разкриване на лица, за които се предполага, че са извършили кражби.
Новият софтуер съхранява подробна информация, видео записи и снимки на локален сървър, откъдето в случай на нужда могат лесно и бързо да бъдат преглеждани.
"Ние виждаме голям потенциал в развитието на системите за видео наблюдение и планираме да удвоим оборота си с тези продукти през 2007 г.", каза Стефан Димитров, маркетинг мениджър на Солитрон.
Софтуерът на Milestone ще допълни решенията за видеонаблюдение с мрежови камери от шведската компания Axis Communications, които Солитрон също внася у нас. Платформите на Milestone са обявени от Axis за възможно най-добрите, с които могат да се управляват техните IP камери.

04:12

Взеха YouTube на въоръжение срещу престъпността

Понякога обаче стават и грешки, ако не се внимава!
Силите на реда от доста държави видяха в YouTube средство за разкриване на нарушения на закона. Някои откриват очевидни престъпления във видео материали, публикувани на сайта, а полицията в Англия наскоро разпространи в YouTube молба за помощ от родителите на жертва на убийство.
Детектив сержант Джордж Ласо от полицейския участък в град Хамилтън, Канада реши да разпространи в масмедиите видео материал, който показва двама издирвани за убийство мъже в момент, когато влизат в нощен клуб. Освен на местните телевизионни станции, той изпрати видеото и на YouTube.
Седмица след това полицейското разследване не се беше доближило до откриване на заподозрените. Въпреки това сержантът смята, че експериментът му не е безмислен. Имайки предвид колко често неговите синове посещават YouTube, той вярва, че и много други млади хора правят същото и могат да допринесат за идентифициране на лицата от видео материала. С
Ласо обаче си признава, че е допуснал неволна грешка, твърди nytimes.com. Тъй като главната компютърна система на полицейския участък не позволява достъп до YouTube, сержантът изпратил видеото от друг компютър, като използвал регистрацията на свои колеги.
Проблемът е, че колегите търсели в Интернет материали, съдържащи детско порно. По този начин Ласо неволно разкрил псевдонима, под който колегите му се регистрират в YouTube - jayjay551, и който по очевидни причини повече не може да бъде използван.

04:11

Чака се поскъпване на DVD и CD-R дисковете

Големи производители нe смогват да задоволят пазара!
С около една трета се очаква да намалее месечното производство на DVD дискове, предупреди китайският Economic Daily News (EDN). Два от водещите тайвански производители на оптични дискове, CMC Magnetics и Ritek, няма да пуснат своите заводи през китайската нова година в средата на февруари.
Дефицитът ще доведе до поскъпване на дисковете с 5-10% през първото тримесечие на 2007 година, прогнозира EDN. CMC планира да вдигне цените с 8-10%, като се очаква почти същото да направи и Ritek.
Същевременно капацитет на водещите тайвански заводи за CD-R дискове е запълнен плътно до първото тримесечие на следващата година. Това ще принуди производителите да отложат планираната годишна профилактика, което ще рефлектира в намалено производство през Q1‘2007.
Анализаторите очакват засилено търсене на CD-R дискове в Китай в средата на февруари, както и на пазарите в Русия, Югоизточна Азия и Латинска Америка. Количеството на доставките обаче няма как да се увеличи в момента, тъй като големите играчи на пазара не разшириха производствения си капацитет през тази година.
Нещо повече, много от водещите производители на оптични дискове преминаха от CD-R към DVD+R/-R, което допълнително ще засили дефицита на CD-R дискове. Очаква се техните цени също да нараснат с 5-10% през 2007 година.

04:09

Какво се търси в Интернет?

Три търсачки по едно и също време представиха данни за най-популярните сред потребителите ключови думи за отминаващата 2006 година. Вижте какво се търси най-много в AOL, Lycos и Live Search.
Популярният американски портал AOL, базира търсенето си на Google. Резултатите са разделени на три категории: общо търсене, търсене на видео и търсене на хора.
Ето как изглеждат резултатите:

Общо търсене - AOL:
1. Weather
2. Dictionary
3. Dogs
4. American Idol
5. Maps
6. Cars
7. Games
8. Tattoo
9. Horoscopes
10. Lyrics

Търсене на видео - AOL:
1. iPod
2. 50 cent
3. BMW
4. Jessica Simpson
5. Cars
6. Movies
7. Ashlee Simpson
8. Paris Hilton
9. Chris Brown
10. Britney Spears

Търсене на хора - AOL:
1. Paris Hilton
2. Chris Brown
3. Oprah Winfrey
4. Jessica Simpson
5. Eva Longoria
6. Britney Spears
7. Beyonce
8. Anna Nicole Smith
9. Whitney Houston
10. Lindsay Lohan

Порталът Lycos използва за търсене софтуер на Ask.com. Представители на портала отделиха 10-те най-популярни новини и представиха ТОП-50 на най-популярните ключови думи. Освен това от Lycos публикуваха десетте най-популярни мъже, жени, музикални изпълнители, филми, телевизионни програми, спортисти и блогове.

ТОР-10 на новините от Lycos
1. Iran conflict
2. World Cup
3. War in Iraq
4. Heather Mills/Paul McCartney divorce
5. Israel/Palestine conflict
6. Global warming
7. 2006 Winter Olympics
8. Debra LaFave scandal
9. Gas prices
10. Stem cell research

Мъже ТОР-10 - Lycos
1. Clay Aiken
2. Zac Efron
3. Eminem
4. Nelly
5. Chris Brown
6. Howard Stern
7. Daddy Yankee
8. Jesse McCartney
9. Elliot Yamin
10. Steve Irwin

ТОР-50 на ключовите думи от Lycos
1. Poker
2. MySpace
3. RuneScape
4. Pamela Anderson
5. Paris Hilton
6. Pokemon
7. WWE
8. Golf
9. Spyware
10. Britney Spears
11. NFL
12. Dragonball
13. Clay Aiken
14. Halloween
15. Naruto
16. Baseball
17. Limewire
18. Neopets
19. Lindsay Lohan
20. NBA
21. Jennifer Lopez
22. Apple
23. KaZaA
24. Jessica Simpson (21)
25. Christmas
26. Soccer
27. Hilary Duff
28. Anna Kournikova
29. Prom Hairstyles
30. Carmen Electra
31. Angelina Jolie
32. Shakira
33. Barbie
34. YouTube
35. High School Musical
36. Zac Efron
37. Inuyasha
38. Christina Aguilera
39. Jessica Alba
40. Harry Potter
41. XBox
42. Wikipedia
43. Easter
44. Beyonce
45. PS2
46. Mariah Carey
47. The Sims
48. Tupac
49. Yoga
50. Eminem

Търсачката Live Search от Microsoft представи наведнъж 7 класации от различни категории: общи въпроси, победители, футбол, знаменитости, новини, стоки, туризъм.

Общи въпроси - Live.com
1. Ronaldinho
2. Shakira
3. Paris Hilton
4. Britney Spears
5. Harry Potter
6. Eminem
7. Pamela Anderson
8. Hilary Duff
9. Rebelde
10. Angelina Jolie

Победители - Live.com
1. Bebo
2. Kaka
3. Zinedine Zidane
4. Pink
5. Scarlett Johansson
6. The Pussycat Dolls
7. Rihanna
8. Superman
9. Cristiano Ronaldo
10. Victoria Beckham

Футбол Live.com
1. Ronaldinho
2. Cristiano Ronaldo
3. David Beckham
4. Ronaldo
5. FIFA
6. Zinedine Zidane
7. Real Madrid
8. Kaká
9. Cruz Azul
10. Manchester United


Знаменитости Live.com
1. Mariah Carey
2. Britney Spears
3. Christina Aguilera
4. Jennifer López
5. Lindsay Lohan
6. Jessica Simpson
7. Janet Jackson
8. Angelina Jolie
9. Pamela Anderson

Новини Live.com
1. Natalee Holloway
2. Steve Irwin
3. Iraq
4. Paris Hilton
5. David Blaine
6. Tom Cruise
7. Chris Daughtry
8. North Korea
9. David Copperfield fountain of youth
10. Taylor Hicks

Стоки Live.com
1. digital camera
2. pet supplies
3. iPod
4. Xbox 360
5. Canon
6. The Da Vinci Code
7. Panasonic PV-GS300
8. Canon EOS 30D
9. PlayStation 3
10. Samsung mp3 player

Туризъм Live.com
1. Las Vegas
2. Mexico
3. Hawaii
4. Walt Disney World
5. Disneyland Park
6. Costa Rica
7. Italy
8. Cancún, Mexico
9. Grand Canyon
10. Florida

04:05

Search.bg пусна нова търсеща машина

От както се появиха през 1998-ма година Search.bg се развиват непрекъснато. Поредното подобрение в страницата е търсачка индексираща документи в Adobe PDF и Microsoft DOC формат, в допълнение към стандартните HTML страници. Системата работи с нов алгоритъм на търсене, като към нея са добавени и сайтове на различни институции и форуми.

04:05

Цифров фотоапарат тежи само 110 грама


Миниатюрното устройство на Minox предлага 3,2 мегапиксела!
Новият цифров фотоапарат Leica M3 на Minox тежи едва 110 грама и има размери 74 x 47 x 44 мм. Той е 5 пъти по-лек и значително по-малък от своя известен класически предшественик.
Leica M3 използва матрица с 3,2 мегапиксела и поддържа максимална разделителна способност 2048 x 1536 точки за JPEG изображения.
Апаратът предоставя и възможност за видео запис, като в този режим разделителната способност е 320 x 240 точки за файлове с формат AVI.
В миниатюрния фотоапарат са вградени 32 MB памет. Потребителите на тази хай-тек джаджа могат да разширят паметта чрез наличния слот за SD карти до максимален обем от 4 GB.
Leica M3 не поддържа оптически зум, но пък предлага четирикратно цифрово увеличение. Липсва също възможност за ръчна настройка на баланса на бялото.
Лекият като перце цифров фотоапарат вече е достъпен на пазара на цена около 300 долара, според различни източници в интернет.

06:24

Метреса "грабна" уеб потребителите в Китай

Помогнала на строителен шеф да избяга от арест в... хотел
Метресата на шеф на строителна компания спечели сърцата на китайски интернет потребители за организиране на „спасителна операция“ на любовника й, който беше задържан и разследван за корупция.
Преобладаващото мнозинство от около 1000 съобщения, публикувани по този повод в китайския портал Netease, изразяваха симпатия към 27-годишната Лю Кюан, която през ноември беше изправена пред съда в Пекин по обвинение за нарушаване на обществения ред.
Много от Интернет потребителите я провъзгласиха за „образцова метреса“, заради планирането и освобождаването на Яо Чуанруи, бивш управител на държавна строителна компания, от пекински хотел. Той бил държан там тайно в продължение на месеци под формата на предварителен арест, известен в Китай като „шуанг гю“.
През февруари Лю и 16 приятели и роднини отишли в хотела, струпали се около охранителите и създали суматоха, която помогнала на Яо да избяга, съобщи Ройтерс. Преди това той подкупил един от пазачите си и предал тайно бележка за Лю, с която я молел да му помогне.
Много потребители на Интернет се обявиха в подкрепа на Лю. Според тях „шуанг гю“ е незаконна мярка за задържане и разпитване на заподозрени. Някои от тях дори предложиха държавната телевизия да я включи в своя списък на „Десетте личности, които активизираха Китай през 2006 година."
Яо е обвинен в присвояване на пари на компанията в размер на 70 милиона юана (8.9 млн. долара). Яо и неговата метреса живеят заедно поне от осем години и имат едно дете.

06:23

BenQ с три нови широкоекранни монитора

LCD панелите са ориентирани към любителите на игри
След като наскоро представи 19-инчов свръх бърз монитор с време за реакция от 2 ms, сега компанията BenQ обяви още три нови монитора, ориентирани специално към любителите на компютърни игри.
Два от моделите (FP241WZ и FP241VW) са 24-инчови, а третият - FP222WH е 22-инчов. И трите монитора имат прилично време за реакция, като при 24-инчовите то е 6 ms, а при 22-инчовия – 5 ms.
Всички три модела поддържат HDMI интерфейс. Мониторите се предлагат на цени от $549 (за 22-инчовия) до $1499 (за 24-инчовите).

06:22

Нов червей атакува през софтуера на Symantec

Експерти отчитат неготовност на потребителите за инвазията
Нов "malware" с име Big Yellow използва дупка в интерфейса за отдалечен мениджмънт на Symantec AntiVirus и Symantec Client Security. Атакуващите могат да използват зловредния софтуер, за да придобият пълен контрол върху инфектираната система, съобщава eEye Digital Security.
От Symantec вече се погрижиха за уязвимостта, като пуснаха обновление. Според eEye обаче много ИТ отдели не са подготвени за атака на продукти, различни от тези на Microsoft.
Марк Майфрет, основател на eEye, твърди, този тип атаки ще стават все по-популярни в бъдеще, тъй като повечето ИТ професионалисти не узнават за инсталирания софтуер на машините им. Много бързо подобни приложения ще се превърнат в най-сериозната уязвимост за корпорациите, прогнозират екпертите.

06:21

Малка компания създаде най-бързия DRAM чип

Паметта на Hynix има капацитет 1GB и работи на 800MHz!
Компанията Hynix обяви в понеделник, че е създала най-бързия DRAM чип. Новата памет е разработена по 60-нанометрова технология и работи на честота 800 MHz.
Чипът предлага капацитет от 1GB и е по-бърз от настоящите DRAM памети, които работят на 667 MHz, твърди компанията.
Hynix обещава DDR2 модули по новата технология да се появят през първата половина на 2007 година. Инженерите на компанията са използвали тридименсионна архитектура и по-ефективен 60-нанометров процес при създаване на новия чип памет.
Разработката на Hynix показва сериозен напредък в индустрията, според анализатори от Gartner. Тя въвежда трети метален слой, което е голяма стъпка напред, смятат специалистите.
Hynix е сравнително малка компания на един пазар, който се доминира от гиганти като корейския Samsung. Технологията CMP (chemical metal polish), използвана в новия чип, има някои предимства, които биха позволили на Hynix да постигне по-ефективно производство.

06:20

D-link e първа в сегмента неуправляеми комутатори

Компанията е доставила 7,5 милиона порта през Q2'06!
Мрежовата компания D-Link е най-големият доставчик в света на неуправляеми комутатори, с повече от 7.5 милиона инсталирани порта, според проучване на In-Stat.
D-Link отчита също нарастващо търсене в световен мащаб на комутаторите xStack от страна на корпоративни клиенти. Портфолиото от устройства в тази гама бе представено на пазара едва преди 15 месеца.
Според доклада на In-Stat, за второто тримесечие на 2006 година комутаторите xStack са използвани в 20,7% от инсталациите на LAN портове в цял свят. По този показател компанията заема второ място от 9 водещи доставчици.
Фамилията xStack е предназначена за използване в работни групи и поддържа уникалната фирмена технология Single IP Management (SIM) за лесно управление. Като основни предимства на xStack специалистите посочват гъвкавите възможности за разширение, сигурността, поддръжката на качество на услугата (QoS) на няколко нива и PoE (Power Over Ethernet), както и резервиране на захранването.
Устройствата от серията xStack могат да бъдат стеквани виртуално за по-лесна интеграция с Layer3 Gigabit опорни комутатори. Така те изграждат ефективна мрежова структура на няколко нива с високоскоростна опорна част и централизирани сървъри.
Цифрите от доклада на InStat сочат също, че D-Link се е придвижила от шесто на пето място при управляемите L2/L3комутатори, държейки 3,7% дял от пазара. По отношение на фиксираните управляеми L2 комутатори D-link също бележи прогрес – от 4 на 3 място и пазарен дял от 6%.
В Европа D-link има 20 офиса, с централа в Лондон. Регионът е от стратегическо значение за компанията, като осигурява една трета от световните й проходи.

06:19

Cisco навлиза на пазара за дигитални медии

Придобива доставчика на видеосистеми Tivella!
Мрежовият гигант Cisco обяви, че е готов да купи калифорнийската компания Tivella, Inc., която доставя софтуер и системи за цифрова видео информация, излъчвана на плазмени екрани.
Това е нова технология, наречена “digital signage”, която намира все по-голямо приложение в областта на маркетинга и рекламата. Много компании вече използват дигиталните видео екрани като нов начин за реклама и комуникация с клиентите, както и за популяризиране на търговските марки.
„В тези съвременни комуникационни дигитални устройства има голям потенциал и затова решихме да ги направим част от нашите платформи за предаване на видео в реално време”, коментира Мартин Де Бийр, вицепрезидент в Cisco Systems.
Сделката ще позволи на Cisco да предложи видео в реално време, видео по поискване и други ефективни формати с бързо променящо се съдържание. Технологията ще бъде достъпна както за персонални компютри, така и за дигитални видео екрани, като използва IP за различни приложения от рода на таргетирана комуникация, реклама и обучения.
Придобиването на Tivella е на финален етап и се очаква да стане факт в началото на 2007 година, съобщиха от Cisco. След приключване на сделката служителите на Tivella и продуктовото портфолио на компанията ще станат част от Технологичната група за развиващите се пазари на Cisco – това е бизнес инкубатор, фокусиран върху създаването на технологии от ново поколение.

06:18

Икономичен чип ще ускори 5 пъти мобилните приложения

Поредна разработка на Samsung обещава по-бърза работа с бизнес функции и мултимедия. Чипът OneDRAM ще намали консумацията и ще спести място в смартфони и хендсети.
Новата вълна смартфони съчетават умело бизнес функции и мултимедийно развлечение. Повече скорост обаче никога не е излишна.
Корейският гигант Samsung разработи нов чип, който обещава да ускори значително приложенията за мобилни телефони. OneDRAM канализира трафика между комуникационните и медийните функции, в резултат на което скоростта на мобилните приложения ще нарасне 5 пъти.
Същевременно, чипът намалява консумацията с 30% и така удължава живота на батерията на устройството, в което се използва.
OneDRAM, който в момента е готов като прототип, ще намери приложение в смартфони и хендсети от следващо поколение, както и в конзоли за игри и други устройства с 3D графика. Очаква се първите комерсиални продукти с новия чип на Samsung да се появят през втората половина на следващата година. Това най-вероятно ще бъдат хендсети с бизнес и развлекателни функции.
Навлизането на музика и видео в мобилните приложения принуди производителите на устройства да вграждат отделни процесори за гласовите комуникации и за мултимедийното съдържание. Новият чип ще намали рязко времето за предаване на данни между вътрешните процесори.
Същевременно, чипът ще спести място. Samsung твърди, че един OneDRAM чип може да замести два от сегашните чипове памет в мобилните устройства от висок клас.
Намаляването на консумацията с 30% също е много важно предимство на чипа от Samsung. На пазара излизат нови смартфони с музикални и видео плеъри и с големи екрани, а това означава по-високо потребление на мощност. OneDRAM може да компенсира увеличението на консумацията в устройства като Motorola Q, BlackBerry Pearl и BlackJack.
Освен че ще ускори развлекателните приложения от рода на музика и видео, чипът на Samsung ще придаде повече бързина и на бизнес функциите в мобилните устройства. Промяна към по-добро ще усетят потребителите, които използват смартфони за достъп до електронна поща, сърфиране в уеб и споделяне на документи през мобилната мрежа.
Възможностите за бърза обработка на данни правят чипа на Samsumg особено интересен за безжичните оператори. В момента те се надпреварват да лансират услуги на мрежите от трето поколение и повече от всякога се нуждаят от технологии и продукти за увеличаване на скоростта на трафика.

06:17

Skype искат собствена телевизия

Създателите на популярната VoIP програма Skype се насочват към завладяване и на телевизионния пазар. Те обмислят създаването на собствен телевизионен канал по Интернет.
Само преди няколко години с излизането на програмата Skype, нейните създатели накараха големи телекомуникационни корпорации да променят фирмената си политика и да погледнат по нов начин на телекомуникациите. Сега тези същите двама разработчици са се насочили към един друг бранш - Интернет телевизията (WebTV). Те разработват своя собствена Интернет телевизионна услуга и собствен телевизионен канал. Проектът носи кодовото име "The Venice Project", а финансирането е вече осигурено - ще бъдат вложени 1.9 милиарда евро. Парите са част от същите, които двамата разработчици прибраха след продажбата на Skype на eBay.
Очаква се новата Интернет телевизионна услуга да бъде безплатна за потребителите. Приходите ще идват от евентуални рекламодатели. Едно е сигурно - програмата ще работи с P2P технологията, както и техните предишни 2 популярни творения (Skype и KaZaa). За разлика от YouTube и други подобни сайтове, Skype ще предлагат "нон-стоп" програма, висококачествено видео и възможност за смяна на каналите.
Продуктът трябва да стартира другата година. Известно е, че няколко големи корпорации са заинтересовани от проекта, но компанията все още пази техните имена в тайна.

06:16

Google ще произвежда мобилни телефони?


Говори се, че световният гигант Google ще започва да се занимава и с производство на мобилни телефони...
С какво ли не се занимава вече Google? Нищо чудно скоро на пазара да се появят мобилни телефони марка Google. Компанията е провела разговори с британския клон на фирмата Orange, както и с тайвански производител на смартфони. Идеята е пускането на нови мобилни телефони.
Проектът е оценен на няколко милиарда долара. Идеята е не само създаването на познатите досега апарати, но нещо много повече - устройства, специално създадени за мобилна работа с Интернет. Очаква се те да бъдат оборудвани със софтуер на Google.

06:15

Регистрирайте вашия домейн с Google


В допълнение към десетките инструменти на Google Inc., които ви позволяват да създадете и администрирате свой собствен сайт, вече влиза и възможността за регистрация на домейни.
До сега потребителите можеха да ползват услугите само, ако имат вече регистриран домейн. Регистрацията вече може да стане и чрез сайта на Google и техните партньори. Цената на домейните е нормална - $10 (.com, .org, .net, .biz и .info). Полезното тук е, че ако наистина желаете да използвате услугите на Google Apps for Your Domain, регистрацията на домейн през Google ви спестява всички настройки и автоматично конфигурира домейна ви да работи с Gmail, Google Calendar, Google Talk Google Page Creator, Google Start Page и др.

06:12

Личните ни карти с чип след 10 месеца

Новите български лични карти ще бъдат с чип, в който ще се съдържа електронна снимка и информация за ръста и теглото на лицето. Това реши вчера парламентът с промените в закона за документите за самоличност. Такива карти ще бъдат издавани след 31 октомври догодина. От 28 юни 2009 г. към тези електронни данни ще се добавят и пръстовите отпечатъци. Всички тези изменения са заради влизането ни в Европейския съюз (ЕС) от 1 януари 2007 г.
Въпреки че ще има нови лични карти, обаче хората няма да са длъжни да си сменят старите, увери зам. външният министър Цонко Киров. Действащите документи ще важат, докато са валидни. След Нова година всички българи ще могат да пътуват в ЕС само с лична карта. От МВнР обаче съветват в първите дни на 2007 г. гражданите да си носят зад граница и международните паспорти.

06:11

LCD производството се концентрира в Полша

Най-големият играч на световния пазар си купи завод там
Най-големият в света производител на течнокристални монитори, TVP Technology, купи завод за асемблиране на LCD в Полша, твърди китайският вестник Commercial Times. Новата придобивка на компанията, листвана на хонконгската борса, ще се превърне в нейна основна база за производство на LCD TV в Европа.
Очаква се масовото производство в полския завод да стартира в началото на следващата година.
Европа е третият по големина регион за бизнеса на TVP, според резултатите на компанията за последното тримесечие, обявени на борсата. TVP е продала 11,1 милиона монитора за РС и 700 хиляди телевизора с плоски панели. Приходите й за третото тримесечие възлизат на $1,95 млрд., от които 25,1% идват от европейския пазар.
В последните месеци Полша се превръща в притегателен център за производители на LCD eкрани. По-рано тази година японската компания Toshiba също обяви, че ще строи завод за LCD TV в Полша, за да избегне таксите за продажби в Европа.
През септември корейският гигант LG Electronics пусна третата си производствена линия за LCD TV в Полша. Други две компании, Quanta Computer и Sharp, също заявиха намерения да строят LCD заводи в страната.

04:25

Големият бизнес забавя темпото на ИТ харчове

Корпорациите режат бюджетите, заради глобални прогнози
Корпоративният бизнес ще похарчи значително по-малко пари за ИТ от предвиденото, твърди нов доклад на Gartner. Големите компании ще отрежат част от харчовете за информационни технологии през 2007 година, заради неблагоприятни прогнози за глобалната икономика.
Ръстът в корпоративните покупки на ИТ в световен мащаб ще бъде само 2,8% през следващата година, твърди Gartner. Това е много по-малко от заложения в прогнозите на анализаторите ръст от 6%, обявен по-рано тази година.
Дори във водещи икономики, като Англия, се очаква едва 0,9% увеличение на разходите за ИТ в корпоративния бизнес.
Има обаче сериозни различия в ИТ намеренията между отделните сектори. Медиите, както и компаниите от фармацевтичната индустрия и здравеопазването, планират увеличение на ИТ харчовете с 5,6% до 6,9%.
В същото време, производителите на продукти за консуматорския пазар се очаква да намалят разходите за ИТ с 5,6%.
Анализаторите обясняват тези разлики с различни фактори. Така например, компаниите в здравеопазването ще увеличат покупките на ИТ, заради повече ангажименти със застаряващото население.
Що се отнася до медиите, ръстът на ИТ харчовете при тях е обусловен от тенденцията към комплексни модели за предлагане на съдържание на аудиторията, посочват от Gartner.

04:24

Създадоха по-сигурни литево-йонни батерии

Технология на Matsushita не допуска прегряване и запалване
По-сигурни литиево-йонни батерии е разработила компанията Matsushita Electric Industrial. За целта тя добавя нов слой при производството на батериите, който е устойчив на топлина (HRL).
Технологията формира изолиращ слой от метален оксид върху повърхността на електродите. Според източници от японския гигант, неговото поделение Matsushita Battery Industrial (MBI) е готово да започне масово производство на новия тип батерии.
По-рано тази година Matsushita въведе на пазара първите 2,9 Ah батерии с висок капацитет.
По принцип, литиево-йонните батерии съдържат тънък слой полиолефин, който разделя катода от анода. Когато в него проникне електрически проводим материал, например метална частица, се получава късо съединение, което води до прегряване и в лошия случай до запалване на батерията.
Слоят HRL, използван в батериите на Matsushita (Panasonic), има по-добри изолационни и топлоустойчиви параметри от полиолефина. Дори и при късо съединение, той няма да позволи прегряване на батерията, твърдят от компанията.

04:23

Лаптопи с 300GB дискове излизат скоро

Fujitsu пуска новите мобилни HDD в началото на 2007 г.
Мобилни твърди дискове с капацитет 300GB ще бъдат достъпни на пазара през февруари следващата година от Fujitsu. Очаква се по това време да се появят и първите лаптопи с новите 2,5-инчови HDD.
Моделът Fujitsu MHX2300BT с интерфейс SATA ще се вгражда основно в устройствата, класифицирани като потребителска електроника. Все пак пазарните анализатори очакват дискът с рекорден капацитет да се използва и в мощни лаптопи, които заместват настолния РС.
В продажба от началото на следващата година ще излязат и 2,5-инчови твърди дискове с капацитет 250 GB. Става въпрос за модела Fujitsu MHX2250BT, който използва технологията на перпендикулярен магнитен запис. Този диск е известен с ниската си консумация и топлоотделяне.
В момента най-големите HDD за лаптопи, които се появиха тази есен, събират по 200 гигабайта данни. Ако се запази тенденцията на удвояване на капацитета на твърдите дискове всяка година, може да се очаква към края на 2007 и мобилен 400 GB HDD.

04:23

Стартира проект срещу “цифровата черна дупка”

Застрашени от недостъпност са огромно количество документи
Европейският съюз ще спонсорира мащабен проект за съхраняване на цифровото съдържание. Съществува опасност огромно количество документи да станат недостъпни, когато техните формати излязат от употреба.
В решаването на проблема “цифрова черна дупка” ЕС ще ангажира националните библиотеки и групите за запазване на дигитално съдържание. Консорциумът “Planets” (от “Preservation and Long-term Access project through Networked Services”) ще разработи рамка, която да осигури достъп до цифрово съдържание, когато неговият оригинален формат престане да се използва.
Според проучвания, всяка година в страните от ЕС се произвеждат около 5 милиарда документа. Два процента от тях, или 100 милиона, се архивират. Два милиона от вече архивираните документи са във формат, който е застрашен от изчезване в цифровата черна дупка.
Консорциумът, призван да се бори с явлението, включва национални библиотеки, изследователски институти и технологични специалисти от цяла Европа. Програмата на ЕС за развитие на информационното общество ще осигури 8,6 милиона евро от необходимите общо 14 милиона.
Според специалисти, с остаряването на компютрите и софтуера, ще става все по-трудно да се търси, открива и разглежда цифровото съдържание, свързано със сегашните и с вече неактуални технологии.

04:22

Папараци ще съдят автор на блог за $7 млн

Причина са снимки на знаменитости, украсени с пиперливи коментари
Фотографската агенция X17 от Лос Анжелис, известна със своите снимки на звезди в лични или смущаващи моменти, подаде съдебен иск в размер на 7,6 млн. долара зa нарушаване на авторски права срещу Перец Хилтън. Той е публикувал на сайта си PerezHilton.com таблоидни фотоси на знаменитости, украсени с пиперливи надписи и коментари.
В иска се твърди, че Хилтън е използвал без разрешение или заплащане 51 фотографии, сред които снимки на манекенката Кейти Холмс по време на бременността й, както и Бритни Спиърс, показваща прелестите си.
Собствениците на агенцията са възмутени от кражбата на интелектуалната им собственост. Те често имат проблеми с блогъри, но за тях Хилтън е най-големият, най-арогантният и твърдоглав крадец на фотографии, който им нанася ежедневни загуби.
Хилтън, чието истинско име е Марио Лавандейра, не смята, че е извършил нещо противозаконно. Той има намерение да защитава яростно в съда както своите права, така и правата на всички блогъри. Неговият адвокат е на мнение, че Хилтън има право да използва по сатиричен и хумористичен начин фотографии на известни личности.
Седем други фотоагенции са изпратили на Хилтън общо писмо, в което настояват той да спре да използва техни фотографии, съобщи АР. Всички те са възмутени от това, че Хилтън се възползва най-безсрамно от труда на техните фотографи, които денонощно обикалят града, за да уловят най-пикатните моменти от живота на знаменитостите.

04:21

Pentium 4 с хероин в охладителя!!!

Полицаи откриха на летището в El-Dorado (Bogota) 8 оригинално опаковани, сравнително скъпи процесора, в охладителите на които бил скрит хероин. Това съобщи американската агенция за борба с наркотиците Drug Enforcement Administration (DEA). Процесорите били на път от Колумбия към Маями, когато митничарите открили дрогата. Общо били скрити 214,4 грама 70 процентов хероин. Въпреки че процесорите са използвани като скривалище, те се оказали напълно функциониращи.

04:18

NEC връща 14600 компютъра поради опасност от пожар

Японският концерн в сферата на електрониката NEC връща поради опасност от пожар 14600 десктоп компютъра. Според производителя, поради ниско качество на материалите захранванията биха могли да прегреят, а в определени случаи дори да се самозапалят. Засегнати са моделите Valuestar H и Valuestar G Type H, произведени в периода ноември 2003 и юни 2004. До момента има няколко случая, в които захранванията са се запалили и са обгорили част от компютъра.

04:17

„Ти“ си „Човек на годината“

„Тайм“ избра потребителя на Интернет за „Човек на 2006 година“!
Обикновеният Интернет потребител бе определен сензационно за „Човек на годината“ от списание „Тайм“. Признанието е заради приноса на Н.В. Потребителя в експлозивния растеж и влиянието на генерираното от него Интернет съдържание в многобройните блогове, сайта за обмен на видео материали YouTube и мрежата за социални контакти MySpace.
От 1927 г. насам списанието определя "Човек на годината". Целта е да се намери персоната, която в най-голяма степен е повлияла върху новините и обществения живот, за добро или зло, и въплъщава това, което е било важно за годината, за по-добро или по-лошо. Тази традиция всяка година става повод за спекулации, както и полемики по повод непопулярни номинации каквито са били Адолф Хитлер през 1938 г. и аятолах Хомейни през 1979 г.
Тази година „Човек на годината“ е обикновеният Интернет потребител. На корицата на последния за годината брой на списанието е поставено огледало, което буквално отразява идеята, че: „Ти, а не ние, държиш юздите на глобалните медии и очертаваш новата дигитална демокрация, че работиш без заплащане и побеждаваш професионалистите в тяхната собствена игра,“ както прочувствено пише в редакционна статия Лев Гросмън, технологичен автор и критик на книги на списанието.
„Ти“ победи кандидати като иранския президент Махмуд Ахмадинежан, президента на Китай Ху Джинтао, лидера на Северна Корея Ким Джонг-ил и бившия държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър. „Човек на 2005 година“ беше „добрият самаритянин“ в лицето на най-богатия човек в света Бил Гейтс, неговата съпруга и ирландския певец Боно.

03:01

Южна Корея ограничи GSM услугите за тийнейджъри

До 40 долара на месец се отпускат на непълнолетните!
Непълнолетните в Южна Корея няма да могат да ползват мобилни услуги за повече от 40 долара на месец. Правителството на страната въвежда това правило в сила за телекомуникационните оператори от следващата година.
Повод за ограниченията са “космическите” сметки за мобилен телефон, които често навъртат децата в Южна Корея. За операторите обаче това е рестриктивна и неизгодна мярка, тъй като 4 от 6-те милиона тийнейджъри в страната имат и активно ползват мобилни апарати.
Според скорошно проучване, около 100 хиляди подрастващи харчат за мобилни игри, текстови съобщения и просто за разговори средно по $108. Неотдавна пък един корейски младеж се самоуби, след като получи сметката си за мобилен телефон в размер на 4 хиляди долара.
Новите правила ще са придружени и със съвети за корейците как да научат децата си да използват рационално услугите на мобилните оператори. Родителите ще трябва да внушат на тийнейджърите чувство за отговорност и уважение към закона.

03:00

Устройство комбинира мишка и телефон


Новият продукт на Genius е за потребители на лаптопи.
Тайванската компания Genius извади на пазара атрактивен продукт, който комбинира възможностите на мишка и VoIP телефон.
Genius Navigator 880 обаче подвежда с името си, че включа и GPS-навигатор. Но такъв липса в новото устройство, поне засега.
Продуктът на Genius е насочен към притежателите на лаптопи, които се нуждаят преди всичко от компактни аксесоари. Но въпреки малките си размери, мишката на Navigator 880 използва оптичен сензор с висока разделителна способност 1200 dpi.
За работата на телефона пък са предвидени седем бутона. Те обаче са невидими на пръв поглед, тъй като конструкцията на Genius Navigator 880 е тип “раковина”. Бутоните стават достъпни, когато устройството се разтвори. Все пак опасност от пропускане на позвъняване няма – мигащи индикатори на корпуса сигнализират, когато има обаждане.
За съжаление, устройството не е безжично, което е и единственият му недостатък. Потребителят няма да може да разговаря по телефона на Navigator 880, когато е отдалечен от лаптопа си.
Очаква се мишката-телефон да се появи първо на индийския пазар с цена около 40 долара и след това в останалите части на света, според engadget.com.

02:57

Появи се и безжичен домашен метеоролог


Устройството прогнозира времето за пет дни напред.
Нова безжична джаджа от компанията Brookstone дава прогноза за времето в близките дни.
Устройството се нарича “5-Day Wireless Weather Forecaster” и се явява една домашна метеостанция.
Тази поредна хай-тек “глезотия” използва услугата AccuWeather, за да получава периодично обновления на прогнозите за времето.
Устройството автоматично разпознава географското положение и издава прогнозите в съответствие с това, къде се намира.
На дисплея се показва очакваната температура на въздуха, включително дневния максимум и нощния минимум.
Симпатични миниатюрни икони изобразяват слънцето, дъжда, снега, както и променливата облачност и други явления. Има, разбира се, и вграден часовник.
"5-Day Wireless Weather Forecaster" се предлага за 85 долара от сайта на компанията Brookstone.

02:56

Електронната "хартия" идва с нов производствен метод


Най-различни гъвкави устройства, включително дисплеи и друга потребителска електроника, стават възможни с технология за масово производство на органични транзистори.
Изследователски екип, включващ учени от Станфордския и Калифорнийския университети, публикуваха миналата седмица обнадеждаващо изследване за бъдещето на електронната хартия. Според статията в списание “Нейчър”, монокристалните органични транзистори могат да станат обект на масово производство, благодарение на нов технологичен метод.
До този момент органичните транзистори се изработваха на ръка, което ги правеше сравнително рядко явление в електрониката. Ако се стигне до масовото им производство, на пазара ще се появят множество устройства на “гъвкавата” електроника.
Навлизането на подобни транзистори в масовата електроника ще означава създаване на ново поколение потребителски джаджи, като например гъвкави дисплеи и електронна хартия, единодушни са експертите.
Откритието в случая се състои в нов метод за специфично “щамповане” на транзистори на повърхности, подобни на силициеви пластини и гъвкави пластмаси. Процесът започва с поставяне на електроди на избраната повърхност, като след това се слага и съответната щампа. Материалът, който се използва, е полимер на силициева основа, наречен “полидиметилсилоксан”.
Следващата стъпка е поставяне на специално покритие на транзистора. То представлява вещество, което стимулира растежа на кристала и носи сложното име “октадецилтриетоксисилан”. Самият транзистор се оформя като такъв, когато кристалите, след своеобразен процес на растеж, се свържат с предварително поставените електроди.
В изследвания, чрез използване на различни материали, учените са успели да създадат решетки с кристали на площи с размер една 800-милионна от квадратния инч. Въпреки че това все още е далеч от компактността на съвременните силициеви процесори и чипове памет, прототипите на изследването без проблем поддържат добре функциониращи електрически вериги и дисплеи с висока резолюция.
След публикацията на изследването на 14 декември, много експерти изразиха оптимистичните си възгледи относно новия метод. До този момент възможността за изработване на стотици органични монокристални устройства беше немислима за учените и абсолютно невъзможна за изпълнение по старите методи на производство, коментира Алекс Брисено, основният автор на проучването и докторант в университета във Вашингтон.
Въпреки въодушевлението, има още немалко процедури по новия метод, които трябва да се усъвършенстват, преди той да бъде въведен в масовото производство. Една от настоящите цели на учените, например, е да установят по-добър контрол върху начина, по който кристалите се свързват с електродите, за да се гарантира електрическият контакт между тях.
Изследването привлече множество спонсори и широк интерес сред научните кръгове. По всичко личи, че новата технология за производство на монокристалните органични транзистори има бъдеще и вероятно скоро на пазара ще се появят “гъвкави” електронни устройства.

02:54

Adobe работи по конкурент на Microsoft XPS

Adobe може да са лидер при електронните документи благодарение на PDF формата, но от компанията добре знаят, че от Microsoft имат навика да навлизат по-късно в някой сектор, но го правят с всичка сила привличайки голям интерес и разбира се потребители към своя продукт и услуги. Ето защо от Adobe се презастраховат за навлизането на новия XPS формат, разработван точно от компанията от Редмънд. Той е XML-базиран формат насочен към електронните документи, който позволява запазването им по начина, по който изглеждат, без значение на каква операционна система се създават, редактират и разглеждат. По възможности той наподобява PDF формата. От Adobe работят по негов конкурент - тъй наречения от тях Mars проект, нещо като PDF с XML. Подобно на XPS той ще включва специална ZIP поддръжка, както и включва стандарти като SVG, PNG, JPG, JPG2000, OpenType и Xpath. XML ще даде повече свобода на документите, ще може по-лесно да се вмъкват други документи, индексирането на по-дългите документи ще е по-лесно и освен това по-лесно ще може да се генерират документи от база данни.

02:53

Abit представя PCI-E Wi-Fi карта


Abit за пореден път показаха, че са с една крачка пред доста от конкурентите си. Компанията добави към порт фолиото си още един нов и интересен продукт - Wireless карта, работеща на PCI Express интерфейс. Тя поддържа стандартите IEEE 802.11b/g, които работят на на честота 2.4 GHz и дават възможност за пренос на данни със скорост до 54 Mbps. Устройството е разработено по специална енергоспестяваща технология. Размерите му са 46.5 x 68 x 12 мм (без външната антена). Освен като клиент мрежовата карта може да играе ролята и на гореща точка, свързвайки други wireless устройства. Това може да се настрои с включения софтуер, който работи под Microsoft Windows 2000/XP/2003. За сигурността на вашите данни ще се погрижат 128-битовото WEP криптиране и WPA функция.

02:51

MicroWorks с лаптоп за $7000

PC MicroWorks Corporation представи най-новия си лаптоп - Vega, който е с изкушаващи характеристики, но разбира се и с 'изкусителна' цена. Под корпуса на машината се крият AMD Turion 64 X2 Dual-Core TL-60 процесор, до 4 GB DDR2 667Mhz RAM памет и 2 SATA хард дискове, работещи в RAID масив. Лаптопът е с 20.1-инчов екран с максимална резолюция 1680×1050 пиксела, зад който седят 2 nVidia GeForce 7950GTX X-Treme видео карти използвайки новата SLI технология предоставяйки рекордните 1 GB видео памет. Оптичното устройство е Blu-ray, което поддържа всички CD, DVD и разбира се Blu-ray формати. Лаптопът разполага с четец за 8 в 1 картов четец, 1 х DVI, 5 х USB 2.0, IEEE 1994a порта, TV Out и TV In изходи, Ethernet и модем. Всичко това е ваше срещу скромната сума от $7175.

02:50

Размествания на графичния пазар

Статистическата фирма Jon Peddie Research (JPR) представи резултатите от изследване на пазара на графични карти, което са направили след края на третата четвърт на 2006. Според тях за този период от годината са били продадени 76 милиона графични карти, което е с 5.2% повече от предната четвърт и 11% повече в сравнение с резултатите от миналата година. Според данните, през третото тримесичие са се продали 52.3 млн. десктоп графични карти и 22.7 млн. такива за мобилни компютри.
Най-големият производител на графични карти е Intel с близо 40% дял от пазара. След него се нарежда ATI с 23% и NVIDIA с 22%. В Топ 5 влизат VIA с 10% и SiS с 5%. Тук статистиците отбелязват значителния прогрес на NVIDIA и отрицателните резултати на ATI (в сравнение за втората четвърт NVIDIA са били с дял 20% срещу 27% за ATI) . Според тях основна причина е минаването на ATI под шапката на AMD, което пък от своя страна повлия в забавянето на няколко ключови продукта. NVIDIA печели при десктоп компютрите, а ATI - при мобилните.

02:50

Microsoft Exchange Server 2007 3.1

Microsoft пусна за сваляне Trial версия на новия си Exchange Server. Насоченият най-вече към бизнес клиенти софтуер идва с много новости, подобрения и промени.

Официална страница: MicroSoft.com
Download: Microsoft Exchange Server 2007 3.1 x86 (687MB)
Download: Microsoft Exchange Server 2007 3.1 x64 (703MB)

02:21

Япония май влиза в ерата на роботите

Бизнес, учени и власт ще дават тласък на развитието в областта
Група от високотехнологични японски компании и организации, включително производители, университети и местни органи на властта, обединиха своите усилия за прогреса на роботиката.
В страната на изгряващото слънце се създава мощна структура, която ще се занимава с усъвършенстване на съвременните роботи. Все по-умни машини ще се използват в сферата на социалните услуги и медицината, а новата група ще се опита да популяризира роботите и в други области.
Първото заседание на новосформираната група се състоя на 13 декември в Токио. Изводът от него е, че Япония признава роботиката като много перспективно изследователско направление.
Умерени учени и тези, които обичат преди всичко естествения живот, се надяват все пак да не се сбъднат мрачните прогнози на фантастите. А именно, за въстания на машините и други неконтролирани действия на изкуствения интелект. В “Матрицата” видяхме подобен сценарий…

01:21

Идва масово производство на органични транзистори

Нова технология ще “печата” сензори върху продуктите!
Усилията на учени от Стандфордския и Калифорнийския университети обещават в близко бъдеще евтината електронна хартия да стане реалност.
Изследователите от двата университета публикуваха статия в списание “Нейчър”, в която разказват за нова технология за масово производство на еднокристални органични транзистори. Досега се налагаше тези транзистори да се изготвят “ръчно”, т.е. всеки един индивидуално.
По думите на учените, те са успели да “печатат” транзистори на силициеви подложки и на гъвкави пластини. На практика това означава, че в скоро време ще стане възможно да се поставят сравнително евтини сензори върху комерсиални продукти.
Органичните транзистори биха намерили широко приложение в бъдещите поколения течнокристални дисплеи, както и в друга потребителска електроника.

01:20

Intel пуска предсрочно четириядрения Xeon

Гигантът дава на партньорите сървърния чип 2 месеца по-рано!
Без много шум Intel започна да доставя на своите партньори първите четириядрени чипове за сървъри от серията Xeon. Новият процесор Xeon E5335 се базира на ядрото Clovertown, работи на честота 2 GHz и включва 8 MB кеш памет от второ ниво.
Системната шина работи на честота 1333 MHz. Класифициран по честота, процесорът е разположен в диапазона между 1,86 GHz Xeon E5320 и 2,33 GHz Xeon E5345. Но системната шина съответства на показателите на по-високите модели Xeon.
Появата на Xeon E5335 се очакваше не по-рано от февруари 2007-ма. Intel обаче пусна чипа два месеца по-рано, за да удовлетвори пазарното търсене, според информация от компанията. С този чип гигантът ще даде възможност на своите партньори по-рано от очакването да вграждат четириядрени Xeon процесори в сървърите.
Xeon E5335 ще струва по $690 в партиди от 1000 броя. За сравнение, цената на четириядрения настолен процесор Core 2 Quad 2,66GHz (Kentsfield) е официално $999, но на практика чипът трудно може да се купи за по-малко от $1200.

01:19

Онлайн детектор разкрива лъжци в Skype

Лампата светва червено за нечестните!
Детекторите на лъжите вече не са запазени само за тайните държавни служби. От два дена от популярния сайт за Интернет телефония Skype като „екстра“ може да се изтегли безплатно софтуерът The KishKish Lie Detector.
Той има способност да следи в реално време нивата на стрес в гласа на човека. Компанията BATM, създала този софтуер, твърди, че по-високите честоти на звука са издайнически знак за това дали някой не е честен.
Детекторът на лъжата се активира при всеки разговор в Skype. Преди да отчете дали казаното е лъжа или истина, софтуерът калибрира общите нива на стрес на говорещия. На екрана се вижда уред със стрелка за отчитане. При регистриране на лъжа, една лампа сменя цвета си от зелено на червено.
За да се избегнат проблеми със закона, програмата автоматично информира отстрещната страна, че разговорът се следи с детектор на лъжата.
Като доказателство за правилното функциониране на онлайн детектора, екипът на KishKish е направил експеримент, като е регистрирал един фиктивен потребител на Skype. Когато звънят на този потребител, вместо него се пуска запис на реч на бившия американски президент Бил Клинтън, в която той отрича да е имал сексуални отношения с Моника Люински.
В момента, в който Клинтън произнася фразата: "Не съм имал сексуални връзки с тази жена, мис Люински ", детекторът на лъжата незабавно регистрира увеличени нива на стрес в гласа му.
Не става ясно обаче дали софтуерът може да открие разликата между една лъжа и обща нервност. Той по-скоро може да служи за забавление, отколкото за доказателство за неискреност.

01:18

Застой на е-план за по-безопасни пътища в Европа

Някои страни не правят нищо по проекта eCall, алармира ЕК. Системата трябва да предава данни за състоянието на коли и хора към службите за помощ, в случай на инциденти.
вропейската комисия призова страните-членки на ЕС да ускорят техните инициативи за eCall - системата, която в случай на инцидент ще предава подробности за състоянието на коли и техните собственици на служби за спешна и аварийна помощ.
Планът на комисията цели до 2009 г. всички превозни средства да могат да ползват eCall. От ЕК обаче алармират, че някои страни не показват никакъв напредък. Техните правителства не инвестират достатъчно средства в необходимата инфраструктура.
Системата, която ще позволи на жертвите на злополука автоматично да набират паневропейския спешен номер 112 и да регистрират своето местоположение, вече е подкрепена от десет страни-членки на ЕС. Европейската комисия се надява в резултат на използването на eCall да бъдат спасени хиляди човешки живота.

Инициативата eCall
Цел:
В случай на инцидент системата ще предава подробности за състоянието на колите и техните собственици на служби за спешна и аварийна помощ

Кой я подкрепя:
Десет страни членки на ЕС подкрепят еCall към момента. Други страни обаче не правят нищо по въпроса

Плановете:
Първоначално ЕК предвиждаше през 2009 г. всички превозни средства да могат да ползват eCall. По новия план внедряването на технологията ще започне през 2010 г.

Поради забавянето се наложи графиците на проекта за eCall да бъдат преработени. Технологията ще започне да се внедрява от 2010 г. На страните-членки са дадени крайни срокове за изграждане на необходимата инфраструктура.
От комисията съобщиха, че ще започнат преговори с автомобилната индустрия за доброволно инсталиране на техника за eCall в новите коли. Брюксел също ще поддържа проекта с тестове в реални условия и кампании за привличане на вниманието на обществеността като част от инициативата за интелигентни коли.
Комисарката по информационно общество и медии в Европейската комисия Вивиан Рединг смята, че пускането на eCall трябва да се разглежда като въпрос, който не търпи отлагане. В едно свое изказване тя призовава страните-членки да ускорят проекта и да помогнат за подобряване на безопасността на европейските пътища колкото може по-скоро.

01:14

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank