News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Най-лесно се лъже по електронната поща

Три четвърти от британците, участвали в допитване, направено по поръчка на Friends Provident, признават, че им е най-лесно да излъжат по електронната поща, отколкото лице в лице. 80% от притежаващите мобилни телефони и послъгват поне веднъж дневно в писмата или разговорите си.
Повече от половината от запитаните споделят, че чувстват по-малка вина, когато лъжат с помощта на електронни комуникационни средства. Най-често се лъже в службата. Така постъпват 67% от 1487 запитани. 43% понякога са правят на болни, а 23% послъгват, че работата вече е готова. 18% лъжат началниците си, за да прикрият някаква голяма грешка.
Малко повече от 40% лъжат роднини и близки. Най-често това е прикриване истинската стойност на дрехи или дори фактът на покупката й (37%), следват фрази от вида на "изглеждаш прекрасно с тези дрехи" (35%). Други популярни лъжи са за количеството на изядената храна (35%), изпитите напитки (31%) и преувеличаване фактите за резултати от диети (32%).
Повечето респоненти споделят, че си позволяват да лъжат, защото го правят с добри намерения и за да не развалят настроението на човека, с който общуват.

16:48

Да си измислим домейн в стил Web 2.0

Три важни правила за измисляне на име на сайт в стил Web 2.0. Онлайн генератор на домейни.
Най-важното при създаването на на нов сайт е подчертаването на индивидуалността, неповторимостта, уникалността на творението. Разбира се, за де направи това, е нужна Идея, идея или поне мисъл, съдържа нещо оригинално. Добрата Идея е в основата на всеки успешен онлайн проект. Web 2.0 е въплъщение на принципа "simplify it" - просто даваме на потребителите да създадат сами съдържанието на сайта, а дизайнът трябва да може да се опише с една дума - "лек".

# Първият принцип при създаване на един сайт в стил web 2.0 е, че идеята е първична, а името е вторично. Идеята на проекта трябва да съдържа доза оригиналност и да е интересна за определен кръг хора.
# Втората стъпка е измисляне на име на сайта в стил Web 2.0. Най-напред трябва да изключим описателни наименования на домейни. DrinkingBeerOnEverest.com няма да е интересно, не е интересно, не звучи свежо. Домейн в стил Web 2.0 е дума, която не е в речника. Много лесно е да се намери такова име - просто трябва да се измисли. Например думата Google. Макар че вече може да го има в речниците...
# Името в стил Web 2.0 трябва да е звучно, да се набива в съзнанието, да звучи различно. Например "Flicker" се изрича на един дъх, не можете да го откриете в речника, но предизвиква определени асоциации и образи в съзнанието.
# Опитайте за измислите няколко домейни и после изберете подходящия. След това вижте не е ли заето, няма ли го в речниците, вижте в Google дали вече не се използва.

За да си изберете подходящо име, можете да използвате и автоматичния генератор на Web 2.0 домейни http://www.hackslash.net/?page_id=48. Страницата сама ще въведе имена от вида base55, oggja, firebytes, cafe10, bubblecube, 26posts, stickydesigns, write7, tag33, life81, zoosti, homegroups, wikiblinks, blinks, trudreams...

16:47

OCZ представя GeForce 8800GTX

Преди броени дни компанията представи първата си видео карта - GeForce 8800GTX. Картата се продава на честотите, зададени от NVIDIA, макар от OCZ да насърчават потребителтие да "изцедят всичко от нея". Ядрото работи на 575 MHz, а GDDR3 паметта, която е с капацитет 768 MB - на 1800 MHz. Картата работи използва PCI Express 16x слот, поддържа MS DirectX 10, Shader Model 4.0, NVIDIA SLI, NVIDIA PureVideo, HD видео. Картата разполага с 2 DVI и S-Video изхода. Размерите на устройството са 280 х 126 х 33.5 мм. Картата идва с доживотна гаранция на цена $599 долара.

16:46

Seagate купува EVault за $185 млн

След като преди година Seagate купи един от най-силните си конкуренти - Maxtor, през седмицата компанията съобщи за нова своя придобивка. В съобщение пред медиите Seagate информира, че е закупила частната компания EVault за $185 млн. долара. EVault един от водещите производители на продукти за backup на информация. Компанията има специални online услуги, които позволяват да направите резервно копие на ценни ваши данни, да ги запишете на сървърите на компанията и по-късно да възстановите информацията си. В централата на компанията в Емервил, Калифорния работят около 250 човека, които автоматично стават служители на Seagate. "С придобиването на EVault ние от Seagate искаме да покажем, че клиентите ни са ценни и мислим за тях. Ние не само произвеждаме хард дискове, но и се грижим за тях, а така и за клиентите си" коментира главният изпълнителен директор на компанията Бил Уоткинс.

16:45

Brando с нов МР3 плеър


Макар с малко закъснение от Brando пуснаха на пазара идеален подарък за Коледа. Brando USB MP3 Player SD/MMC Card Reader е комбинирано устройство съчетаващо в себе си МР3 плеър и четец за SD и MMC карти. Устройството не разполага с вградена памет но поддръжката на двата вида карти е достатъчна за да може да избирате между огромни количества музика само със смяната на една карта. Устройството се продава в комплект с 16mW слушалки и една ААА батерия, която ви гарантира 10 часа музика. Новото устройство на Brando можете да намерите на пазара с цена $15.

16:44

Microsoft се опитва да патентова RSS

Microsoft за пореден път вдигна напрежението в интернет обществото, след като стана ясно, че компанията се е опитала да патентова RSS (Really Simple Syndication) технологията. Това е станало през юни 2005 година, броени дни преди официално да обяви вградената поддръжка на стандарта в новите си продукти - Internet Explorer 7 и Windows Vista. Подадени са 2 заявки - едната за технология, която използва API за четене на feed-ове в web браузър, а втората е за технология, интегрираща такива feed-ове. Информацията стана публична след като изтече 18 месечния срок, през който организацията, даваща патенти се задължава да пази в тайна постъпилите заявки за патенти. За да успокоят страстите и нарасналото недоволство от Microsoft коментират, че те не се опитват да патентоват цялата технология, а само различни нейни аспекти, за да могат да работят над тях и тяхното развитие.

16:43

Експерти ровичкат за проблеми във Vista

Шест софтуерни бъга имало в новата операционна система
Месец преди старта на масовите продажби на Windows Vista, експерти от компанията Determina съобщиха, че са открили шест софтуерни грешки в дългоочакваната нова ОС.
Една от тези грешки е по-опасна от другите и е открита в Microsoft Internet Explorer (IE) 7.0, който е част от Vista. Грешката, открита и от руски програмист, позволява потребителските машини да бъдат заразени с "malware" при сърфиране в зловреден уеб сайт.
Microsoft все пак има достатъчно време, за да отстрани огласените проблеми. Разкритията на компаниите за сигурност едва ли изненадват някого, тъй като софтуерът на Microsoft винаги е бил в прицела не само на хакерите, но и на екпертите по защита.
Всеки месец гигаганът от Редмънд пуска бюлетин за сигурност, който поправя открити уявимости и други проблеми. В някои случаи на по-интензивни атаки, софтуернияг гигант издава и извънредни пачове.
Наскоро пък в интернет плъзнаха слухове, че хакери предлагат награда от $50 000 на всеки, който желае да им предостави информация, свързана с дупки във Vista.

06:13

Учени създадоха евтин прозрачен транзистор

Обещават “плаващи” в пространството дисплеи!
Футуристична невидима електроника може да се появи по-скоро от очакваното. Американски изследователи от Северозападния университет са разработили прозрачен транзистор, съобщава earthtimes.org.
Новите транзистори могат да се монтират върху евтини материали като стъкло или пластмаса с цел създаване на дисплеи с високо качество за предните стъкла на автомобили, билбордове и др.
От години учените работят по нов тип електронни дисплеи без видими съединения. Но досега никой не успяваше да създаде материал за транзистори, които са невидими и в същото време имат висока производителност, посочват учените.
Изследването се ръководи от професор Тобин Маркс, според който разработката на екипа предлага нова стратегия за създаване на прозрачна електроника. Професорът вижда множество приложения на технологията, които досега не са били възможни – например показване на текст и изображения, които изглеждат така, сякаш плават в пространството.
За да създадат новия тип транзистор, учените начело с Марк са комбинирали филми от неорганичен полупроводник индиев оксид със слой от самоизграждащи се органични молекули, който осигурява изолация. Филмите могат да се фабрикуват при стайна температура, което позволява евтино производство на прозрачния транзистор.

06:12

Гейм индустрията мълчи за родителския контрол

Конзолите имат тази функция, но никой не говори за нея!
При цялата шумотевица около конзолите за видео игри Nintendo Wii и Sony PlayStation 3, беше обърнато много малко внимание на една тяхна нова функция.
В интерфейса на всяка от тези гейм машини са закътани софтуерни средства за филтриране на съдържанието, чрез които родителите могат да забраняват на децата си да пускат игри с елементи на насилие. Подобна функция е заложена и в конзолата Xbox 360 на Microsoft, която излезе миналата година.
Изненадващо е обаче, че Sony и Nintendo, които са част от една индустрия с проблеми с имиджа си, поради елементите на насилие, не правят повече за популяризиране на възможността за родителски контрол, отбелязва Washington Post. В кутията на новата PlayStation 3, например, е сложен един лист, който обяснява на родителите системата за рейтинг на видео игрите – „Е” означава, че играта е подходяща за всички, „Т” – за тийнейджъри. Не е написано нищо за опцията за родителски контрол, която автоматично определя рейтинга на дадена игра.
Обяснението се съдържа в думите на вицепрезидента по маркетинг на Sony Computer Entertainment America, който казва, че родителските контроли са заложени в PS3 с мисъл за бъдещето, когато конзолата ще навлезе масово в домовете на хората, както се надява компанията. В месеците след нейната премиера, повечето от купувачите са възрастни фенове на видео игри, които нямат деца в къщи.
Xbox 360, от друга страна, е на пазара от една година и вече навлиза в „семейния” сегмент. Microsoft започна кампания за обучение на родители как да филтрират неподходящото съдържание в партньорство с клубовете Boys & Girls Clubs of America.
Nintendo of America не следи колко потребители са пробвали родителския контрол върху конзолата Wii, според Washington Post. Възможно е той да бъде заобиколен, тъй като системата е съвместима с предшественичката си, GameCube, която нямаше подобна възможност. Да не забравяме и изобретателността на малките геймъри, които често са по-запознати с технологиите, отколкото техните родители.

06:11

Обикновени очила стават видео екран

Технология от "Мисията невъзможна" идва в реалността!
Израелска оптична компания е разработила миниатюрен прожектор, който превръща обикновените очила в персонален видео екран. Технологията, която досега бяхме виждали само във филми като „Мисията невъзможна”, прожектира широкоекранно видео изображение, което не се забелязва от никой друг, освен от притежателя на очилата.
Motorola Inc. е един от инвеститорите в дружеството със смесен капитал Lumus Ltd., съобщава Ройтерс. Към неговия продукт са проявили интерес големи производители на мобилни телефони и портативни плейъри. Очаква се той да се появи на пазара през 2007 г.
Хай-тек продуктът може да се използва както в традиционната функция за корекция на зрението, така и за създаване на изображение върху стъклените му повърхности, което съответства на гледането на 70-инчов телевизионен екран от разстояние 10 стъпки.
Единствената разлика от обикновените очила е в малката черна кутия, която е закачена за рамката в близост до ухото. Тя получава видео сигнала и го прожектира върху лещите. Светлинните вълни преминават през оптични влакна, вградени в лещите, които увеличават и изпращат изображението към очите.
С помощта на специалните очила заетите бизнесмени могат да четат електронната си поща по време на съвещания, без да бъдат забелязани от другите и без да прекъсват участието си в разговорите.
Освен за гледане на филми и проверка на електронна поща, от компанията обещават да предоставят на шофьорите възможност за виртуална навигация чрез GPS.

06:10

Nvidia подготвя евтино решение за DX 10 графика

Картата G84 се очаква да дебютира пролетта на CeBIT
Компанията Nvidia подготвя евтино графично решение, което поддържа DirectX 10. Картата G84 ще бъде първият DX10 продукт от нисък клас, който идва да замести серията 7300.
Очаква се компанията да обяви G84 през март следващата година по време на компютърното изложение CeBIT в Хановер, Германия.
Картите G84 ще бъдат предназначени за потребители, които не желаят или нямат възможност да похарчат едно малко състояние само за графика.
Към момента е известно, че новата карта ще представлява "орязана" версия на G80. Моделът G84 ще поддържа Shader Model 4 и ще бъде напълно съвместим със SLI, според информации от интернет.
Nvidia първа пусна графичен процесор от висок клас за DirectX. Очаква се в началото на 2007 година това да направи и ATI, която вече е в състава на AMD. Търсенето на DirectX 10 графика ще се засили към средата на следващата година с по-широкото навлизане на операционната система Vista.

06:09

Sharp стартира LCD производство в Полша

Заводът на компанията ще бълва по 100 хиляди модула месечно
Японската компания Sharp ще даде в началото на новата година старт на своя завод за производство на LCD TV модули в Полша. През януари отваря врати предприятието Sharp Manufacturing Poland Sp.zo.o. (SMPL), съобщават източници от компанията, цитирани от digitimes.com.
Първоначалният капацитет на завода е 100 хиляди модула на месец. Продукцията ще се използва за асемблиране на големи LCD телевизори за европейския пазар. Самите телевизори ще се сглобяват в заводите на Sharp в Испания и Германия.
Предприятието SMPL беше основано през април т.г. Компанията обмисля възможността още през 2007 да започне да произвежда в Полша и завършени LCD TV, за да отговори на нарасналото търсене в Европа на телевизори с течнокристални екрани.

06:08

50 хиляди лаптопа преднина за HP пред Dell

Лидерът е постигнал 36% ръст за третото тримесечие.
Hewlett-Packard заема първо място на световния пазар за лаптопи през третото тримесечие с дял от 17,7%. Това сочат данните на компанията за проучвания DisplaySearch, изнесени в digitimes.com.
Нареждащият се на второ място Dell отстъпва с 0,2%, тъй като е продал 50 хиляди лаптопа по-малко. Ръстът при HP е 36%, или два пъти повече от този на пазара през тримесечието.
Трети на световния пазар е Acer с 11,8% дял, следван от Toshiba (10,7%) и Lenovo (8,2%). От останалите играчи впечатляват резултатите на Asustek Computer с ръст от 68%, Apple (63%) и Sony (47%).
Въпреки че е глобален лидер, HP държи първото място само в два региона - APAC (Азиатско-тихоокеанския) и Латинска Америка. Dell пък е първи в Северна Америка, а Acer изпреварва HP в EMEA (Европа, Средния изток и Африка).
Като брой, продажбите и на HP, и на Dell надвишават 3,5 милиона лаптопа през тримесечието.
От участниците в първата петица Lenovo е единственият производител, който продава преобладаващо лаптопи с класически формат на дисплея, докато при останалите доставчици има ясно изразена тенденция към широки екрани. При Apple и Sony дори всички продадени лаптопи са широкоекранни, отчита Display Search.

06:07

Неетични експерименти получават втори, виртуален шанс

Хората са в състояние да прилагат смъртоносни електрошокове на непознат по команда на авторитетна фигура. Това беше препотвърдено от виртуално изследване.
Университетският колеж в Лондон (UCL) се е насочил към провеждане във виртуалния свят на психологически експерименти, каквито повече не са възможни в реалния.
Класически експеримент от 60-те години на миналия век, извършен от д-р Стенли Милграм, беше повторен във виртуалната среда наскоро. Изследването установи, че хората са в състояние да прилагат смъртоносни електро шокове на непознат по команда на авторитетна фигура. Участниците в експеримента реагират точно като в реалната ситуация.
По начин, подобен на работата на Милграм, доброволците са били "потопени" във виртуална среда, където трябва да задават серия от тестове за асоциативно запомняне на думи на виртуално човешко същество от женски пол. Казано им е да прилагат „електрически шок”, когато разпитваният дава грешен отговор.
Напрежението се покачвало с всеки следващ шок. Виртуалната жена отговаряла с все повече протести и прояви на дискомфорт, като накрая молела експериментът да спре.
От 34 участници, 23 са виждали и чували графично представената виртуална жена, а 11 са контактували с нея чрез текстов интерфейс. Точно тези 11 са приложили максималното наказание от 20 шока.
17 от участниците, които са виждали виртуалната жена, са дали по 20 шока, трима по 19, а останалите са приложили по-малък брой електрошокове.
Измерването на психологически индикатори, включително сърдечен пулс и вариации на сърдечен пулс, показва, че участниците в експеримента са реагирали точно както в реалната ситуация, тествана от д-р Милграм още по времето на студената война.
Ръководителят на изследването - професор Мел Слейтър от секцията по компютърни науки в UCL - смята, че експериментът отваря вратата към използване на виртуалната среда за изучаване на ситуации, които по практически или етични причини не биха могли да бъдат наблюдавани по друг начин.
Подобни ситуации включват насилие, употребявано при футболна игра, расови нападки или нападения на банди върху отделни хора. Очаква се виртуалните експерименти да достигнат до нови кътчета от психиката на човека и да помогнат в борбата срещу насилието и разкриването на мотивите за престъпления.

06:06

Подкараха Linux на Zune

Вече минаха няколко години откакто за първи път запалени фенове успяха да подкарат Linux на набиращия популярност мултимедиен плеър на Apple - iPod. Тези Linux фенове не са притъпили желанието си да подкарат любимата си операционна система на всякакво устройство. Тази участ сполетя и най-новия продукт на може би най-големия "враг" на Linux - Microsoft. Потребител с името Mys Videl е споделил в официален фен сайт на Zune, че е успял да подкара модифицирана Linux дистрибуция на мултимедийния плеър. Той не е споделил детайли, защото все още не било достатъчно стабилно и изчистено. "След доста работа успях да подкарам Linux на тази джаджа. Системата не е напълно стабилна и има доста бъгове за отстраняване. Все още няма да представя код, защото ако не знаете как точно да го използвате може да повредите плеъра си. Все пак се надявам скоро да съм готов с някоя по-стабилна версия." коментира той в съобщение във форума на сайта. Още от сега той обещава, че бъдещия Zune Linux ще е с отворен код, така че всеки да може да си го конфигурира по свой вкус.

06:03

Новогодишното тържество - на живо по Интернет

Тържественият спектакъл за посрещането на Новата 2007 г. и за присъединяването на България към Европейския съюз ще бъде излъчен на живо по Интернет. Всички желаещи могат да наблюдават уникалното събитие на 31 декември 2006 г. от 23:30 ч. на страницата на българското правителство в рубриката „България в Европейския съюз”. С любезното съдействие на БТК всички потребители на Интернет не само в България, но и в чужбина, ще имат възможността да станат съпричастни към историческия момент.

06:03

Microsoft увеличава гаранцията на конзолата си Xbox 360

С цел изравняване с основните си конкуренти от централата на Microsoft съобщиха, че удължават гаранцията на конзолите си Xboх 360. Настоящата гаранция от едва 90 дни се удължава до 1 година, което е стандартната гаранция за всеки електрически уред в наши дни. От компанията също съобщиха, че ще върнат парите за всички ремонти заплатени от клиенти с повредени конзоли за последните 12 месеца, това ще стане в следващите десет седмици. Този ход на компанията идва след 3382 подписа събрани в петък за увеличаване на ненормално ниската гаранция. И двата основни конкурента на Xbox 360, PS3 и Nintendo Wii се продават с минимум една година гаранция.

06:02

Хакнаха и Дядо Коледа

Сайтът на Дядо Коледа тази година се е превърнал в наистина опасно място, съобщават експертите по сигурност. Причината за това естествено не е зла помисъл от страна на белобрадия старец, а успешно извършената хакерска атака срещу него.
Според компанията Exploit Prevention Labs, при пробива си хакерите са добавили вредоносен код, който използва бъг в Internet Explorer, закърпен от Microsoft през август. По този начин желаещите да оставят съобщение на Дядо Коледа или просто да разгледат сайта му и да послушат коледни песнички си тръгват с цяла кошница подаръци, без дори да разберат. Най актуални измежду “подаръците” за незащитените потребители (които използват необновени версии на Internet Explorer) са adware и spyware приложения на килограм, предлагащи се съвсем безплатно.
Със случаят се заела организацията Stopbadware.org, основана съвместно по-рано през годината от Google, Lenovo и Sun Microsystems за да предпазва потребителите от върлуващите във виртуалното пространство зловредни кодове.

10:23

Кремъл откри интернет училище за президенти


Дефицитът на достойни заместници на Путин изисква навременни мерки!
Сайтът "Президентът на Русия за гражданите на училищна възраст" беше допълнен с нов раздел - "училище за президенти". Както се казва в приветственото послание, подписано от президента на Руската Федерация Владимир Путин, информацията в сайта е предназначена за онзи, който в бъдеще може да оглави страната.
Новият раздел започва с въпроса: „Искаш ли да станеш президент на Руската Федерация?”. Следва тест за постъпване в „училището”. Кандидатът трябва да посочи своята възраст и да отговори на десет въпроса с различна степен на трудност.
Потенциалният приемник на президента може да посещава виртуални уроци, които в достъпна форма излагат принципите на държавното устройство на Руската Федерация, президентските задължения и други въпроси.
За отмора и развлечение на младите кандидат-президенти Интернет страницата предлага нови игри, посветени на важни епохи от историята на Русия.
Редакторите на сайта планират още в началото на 2007 г. да разширят раздела за подготовка на бъдещи президенти, които ще могат да направят виртуално посещение на резиденция на държавния глава.
От прес службата на сегашния президент казват пред РИА Новости, че той е запознат със съдържанието на сайта, но „основното му съдържание не е свързано с неговата личност”.
Разработчиците на „детския” сайт съобщават, че за последната година са отчетени 200 000 посещения от потребители от практически всички страни в света, независимо от факта, че съществува само версия на руски.

09:36

Виртуална вечеря срещу самотата

Видеоконференции лекуват психически и физически проблеми!
Компанията за консултации в областта на технологиите Accenture разработва система, наречена „виртуална семейна вечеря”. Тя ще позволи на семейства да се събират виртуално толкова често, колкото пожелаят.
Концепцията е проста и се базира на достъпна видеоконференция. Възрастна жена в Калифорния, да кажем, си приготвя вечеря. Когато сяда да се храни, системата я свързва с нейния син в Чикаго. Малка камера и микрофон улавят това, което той прави. Екран и аудио система му позволяват да вижда и чува майка си, в чийто дом има подобно оборудване.
Според експерти, такива контакти биха могли да решат един растящ проблем: възрастни хора, които често се хранят в самота, не ядат достатъчно или ядат неподходяща храна. Това води до различни физически и психически проблеми, които могат дори да застрашат живота им.
Експертите са на мнение, че виртуалното хранене би могло да предотврати настаняването на самотните хора в болнични заведения или старчески домове.
Очаква се прототипът на системата да бъде готов след около две години, според AP Digital. Цената му вероятно ще бъде от 500 до 1000 долара на домакинство.
Компанията, която разработва системата, се надява, че когато се убедят в предимствата й, застрахователни компании и правителствени агенции ще поемат част от разходите, така както правят за социалните и медицински работници, посещаващи домовете на възрастни, болни и самотни хора.

09:34

Устройство за $40 превръща всеки компютър в Linux PC

Когато свържат Wizpy към произволен компютър, потребителите получават своята операционна система и десктоп среда. Така отпада нуждата да носят лаптоп!
USB устройство, което се побира на длан, позволява на потребителите да пускат Linux на всеки компютър. Wizpy е продукт на компанията Turbo Linux и идва с 4 гигабайта флаш памет, в която е вградена операционна система FUJI.
Wizpy има размери 3,3 х 1,6 х 0.5 инча и тежи по-малко от 60 грама. Устройството предоставя 1,7-инчов OLED (organic light-emitting diode) дисплей, FM радио, аудио и видео плеър.
Когато свържат Wizpy към произволен компютър, потребителите получават своята операционна система и десктоп среда. По този начин отпада необходимостта да носят със себе си лаптоп.
От компанията TurboLinux смятат, че техният продукт ще изиграе ролята на мобилните телефони, които замениха стационарните. С тази разлика, че Wizpy щял да направи излишен мобилният РС.
Всички настройки на операционната система и потребителски документи се запазват единствено в устройството, когато то бъде извадено от компютъра. Така Wizby не оставя никакви следи от работата на своя притежател.
При първоначалното зареждане, Wizpy, който е USB устройство, заблуждава компютъра да го разпознае като CD драйв. Тази хитрост води до стартиране на вградената в Wizpy операционна система Linux, вместо Windows или Mac OS на компютъра, в който е поставено устройството.
Освен предварително инсталираната операционна система TurboLinux FUJI, миниатюрният Wizpy включва и няколко приложения с отворен код - браузър Firefox, имейл клиент Thunderbird и VoIP софтуер за Skype услуги. Тези приложения консумират около 1,56 GB от общо 4-те гигабайта флаш памет.
TurboLinux FUJI е комерсиална дистрибуция на Linux. Версия 11 е хибридна операционна система, която комбинира базовата сигурност, стабилност и мрежови възможности на Linux с подобрена съвместимост с Windows. Основните нейни компоненти са Linux ядро 2.6.12 с glibc 2.3.5, X.Org 6.8.2, gcc 3.4.3 и rpm 4.4.2.
За разлика от други Linux дистрибуции, които включват десетки приложения с отворен код, TurboLinux изисква участие в платена услуга, за да инсталира допълнителни пакети. Членовете на Wizpy Club имат на разположение широк избор от приложения с отворен код.
Десктопът на FUJI прилича най-много на Windows, в сравнение с останалите Linux дистрибуции. В допълнение, системата предлага предимства в сигурността и портативността. FUJI позволява на потребителите да конфигурират споделени среди, така че да ползват Windows и Linux файлове през аплет, подобен на My Network в Windows. Те имат също достъп до Windows Active Directory, като могат да се логват с паролите от техните акаунти.
Други характеристики на FUJI, които имитират Windows XP, са “drag and drop” на файлове, проверка на принтерните задачи чрез икона на десктопа, архиватор на файлове, достъпен от десктопа, и поддръжка с един клик на Adobe Acrobat PDF документи. FUJI използва kde десктоп, който е един от няколкото стандартизирани десктопи за различните Linux дистрибуции.
TurboLinux планира да въведе скоро и нов модел на устройството Wizpy. Той ще включва слот за SD карти, чрез който да се разширява обемът на паметта, както и допълнителни възможности за трансфер на файлове.
Компанията се надява нейният продукт Wizpy да стимулира миграцията на потребителите от Windows XP и Vista към Linux. Устройството ще се продава на американския пазар на цена от около $39.

09:32

Коледни мотиви и при зловредния софтуер

Файлове, игри и картички може да изненадат потребителитe...
В Интернет плъзнаха множество файлове и игри с коледна тематика, които всъщност съдържат нежелан софтуер.
Коледна пъзел игра с име Christmas Puzzle представлява троянец (Ardamax-E), който използва "rootkit" технология, за да скрие своето присъствие на компрометираната система. В същото време се появи и PowerPoint файл (Christmas+Blessing-4) с коледна тематика, който пък използва уязвимост в Internet Explorer.
Не всички зловредни програми обаче са свързани с вече отминалия празник. От F-Secure съобщават, че се разпространява нов спам Warezov, който се маскира като новогодишна картичка. Ако стартират инфектирания прикачен файл, потребителите на Windows ще открият всъщност, че техният компютър е активирал "malware", който сваля нов вариант на троянеца Warezov.
Компаниите за сигурност препоръчват на потребителите да обновят защитния си софтуер и да подхождат предпазливо към всякакви писма от непознати и към игри, свалени от Интернет.

09:31

БАИТ изготви харта за държавните търгове

Да не се допускат конкурси, които ограничават конкуренцията
На последното си общо събрание Българската асоциация по информационни технологии прие харта за “недопускане на конкурси, възлагани с държавни средства, които ограничават свободната конкуренция и създават условия за корупция”.
Документът е част от мерките за създаване на прозрачност при провеждане на публични конкурси, посочват от БАИТ. Последните месеци темата беше изключително проблемна за бранша и асоциацията остро поставяше на обсъждане въпроса за корупционните практики, които се пораждат във връзка с нея.
Настоящата харта има за цел да опише принципите, които членовете на БАИТ ще отстояват за постигане на честни и пазарно ориентирани публични конкурси с държавни средства.
БАИТ е против конкурсите да съдържат дискриминационни условия за участие на български фирми. Типични, но не единствени такива, са например: кандидатите да имат подобни проекти в други страни извън България, да притежават сертификати, които не се срещат в България, да се изисква наличие на квалификации, които не кореспондират с предмета на поръчката и т.н.
Хартата също така визира и случаите на конкурси от национално значение, при които заданията не са резултат от обществено или представително браншово обсъждане.
Друг проблем, според асоциацията, е неучастието на експерти от представителна браншова организация при оценка на предложенията и контрола по изпълнение на проектите.
Нередно е и възложителят да допуска участието само на един кандидат в конкурса, както и да се задават нереално високи за предмета на търга квалификационни условия, ограничаваща участието на потенциални изпълнители, например необходим оборот повече от 2 пъти обема на търга.
Хартата поставя на дневен ред и проблеми като нееднозначно дефиниран предмет на поръчката, ненужно многократно завишени техническите параметри, общи конкурси за хардуер и приложен софтуер, в които хардуерът изпреварва разработката на софтуера.
В документа са залегнали и случаите, когато методиката за оценка не е конкретна и ясна и борави с времена, предложени от различните участници. Проблем, според БАИТ, са също прекалено високите цени на тръжни досиета и гаранциите за участи

09:31

САЩ ще следят със закон цензурата в Интернет

Затягат контрола върху връзките на компании с репресивни режими!
В края на годината държавният департамент на САЩ представи три направления на стратегията за действие на образуваната от него структура GIFT – група за свобода на световния Интернет. Както съобщава SYS-CON Media, задачата й е да следи дали Интернет се използва свободно в другите страни, да разработва програми за разширяване на достъпа до глобалната мрежа и да противодейства на опитите да се ограничи този достъп.
По мнението на един от съавторите на закона за глобална онлайн свобода, обявената стратегия ще служи като предупреждение не само за репресивните режими, но и за американските ИТ компании, които си сътрудничат с тях. Този закон забранява на американски компании, които оперират в Мрежата, да предоставят на чуждестранни държавни структури персонални данни за потребителите на Интернет, с изключение на случаите, когато става дума за извършване на криминално престъпление.
Освен това, на чуждестранните граждани, пострадали в резултат на неправомерна идентификация, се предоставя възможност да подават искове в американски съдилища.
Американски интернет компании като Yahoo са критикувани за сътрудничество с властите в Китай, че осигуряват цензура в Интернет и предоставят информация на правителството, благодарение на което няколко автори на блогове вече бяха осъдени за политически изказвания в Мрежата. Други ИТ гиганти също са обвинявани, че доброволно съдействат на репресивните режими да цензурират съдържание, да следят използването на Интернет и да наказват политическите дисиденти.

09:30

Икономични чипове на AMD тласкат пазара на мини РС

Компанията пуска процесори с консумация 35 вата!
Пазарът на мини РС-та ще дръпне нагоре след второто тримесечие на 2007-ма година, когато се очаква AMD да пусне нискоенергийни процесори. Новите чипове ще бъдат произведени по 65-нанометрова технология и ще консумират едва 35 вата, съобщава digitimes.com.
AMD планира два такива процесора – едноядрен Sempron и двуядрен Athlon 64 X2. В същото време, консумацията на двуядрения Intel Conroe ще остане 65 вата през следващата година.
Моделите Athlon 64 X2 4200+, 4000+ и 3800+ се очаква да стимулират търсенето на на мини РС-та. Този пазар има голям потенциал, като предпоставки за това са непрекъснатото увеличаване на производителността на процесорите, съчетано с намаляване на консумацията.
Според източници от AOpen - компанията, която първа предложи концепцията MoDT (mobile on desktop), подобренията в архитектурата на процесорите и в производствения процес ще тласнат РС пазара в посока на по-малки дънни платки. Приложенията на мини PC-тата ще се разширят към телевизията, конзолите за игри и проекторите.

09:29

Sony ще налага телефони с известна ТВ марка

Моделите Bravia поддържат видео стандарта DVB-H!
Sony Ericsson подготвя за следващата година глобална кампания за новата си марка хендести Bravia, които поддържат видео стандарта DVB-H (digital video broadcasting-handheld) за мобилна телевизия (MDTV), съобщава digitimes.com.
В партньорство с доставчика на телекомуникационни услуги KDDI, компанията вече пусна първия си Bravia телефон W44S в Япония. Моделът използва технологията Sony RealityMAX за обработка на изображения, заимствана от LCD TV. Снабден с 3-инчов LCD екран, новият хендсет поддържа HD (high-definition) програми.
W44S не е GSM телефон, а мобилно устройство, което ползва услугата CDMA2000 1x EV-DO на KDDI. Поради това, апаратът няма да се продава на глобалния пазар, за където Sony готви нов хендсет, подобен на W44S.
Политиката на Sony Ericsson се гради около идеята за тематични хендсети. През 2005 година, компанията пусна музикалната линия Walkman, от която досега са продадени над 10 милиона броя. Тази година гигантът въведе хендсетите Cybershot с акцент върху камерата.
Линията телевизори Bravia LCD TV направи своя дебют през третото тримесечие на 2005 година. Силните продажби помогнаха на Sony да запази лидерската си позиция на глобалния ТВ пазар.

09:28

Нов тип флаш-базирани РС ще оставят вирусите в миналото

Електронната памет ще замени скоро твърдия диск в компютрите, прогнозират експерти. Това е естественото развитие на сегашната технология към по-сигурни и бързи РС!
Не е далеч времето, когато в магазините ще се продават нов тип персонални компютри. Те няма да имат твърд диск, а операционната им система ще бъде предварително записана на чип. Подобни РС ще оставят в миналото проблемите с вируси и друг зловреден софтуер.
Става въпрос за компютри, които се зареждат от флаш или друг тип памет, вместо от твърдия диск, както е сега. Първите разработки в тази област вече се опитват да заемат своето място на пазара под формата на евтини, Linux-базирани мобилни компютри.
Тенденцията към т.нар. “solid-state PC” се обуславя от няколко фактора. Освен стремежът към по-висока сигурност и използване на Linux, индустрията отчита и ограниченията на твърдите дискове. Елиминирането на въртящите се плочи, които са близо до граничните си възможности за съхранение на данни, би довело и до увеличение на скоростта на операциите.
Флаш базираните РС са естествено развитие на съществуващата технология. Електронната памет просто ще замени твърдите дискове и в настолния компютър, така както това се случва при мрежови компоненти и цифрови устройства за забавление.
Един от първите образци на “solid-state PC” е индийският компютър Mobilis, който работи с Linux и предоставя 7,4-инчов LCD екран. Очаква се и “100-доларовите лаптопи” (тази цена все пак още е само обещание), предназначени за развиващите се страни, също да се зареждат от чип, вместо от твърд диск.
В момента разработките в тази област са концентрирани в Азия и Латинска Америка. Приема се, че концепцията “solid-state РС” отговаря на нуждите от здрави и евтини компютри – ултра-тънки РС и лаптопи - за развиващите се пазари (макар че кой не би се възползвал от един изгоден флаш базиран компютър).
Чиповете памет са евтини и събират все повече данни, така че в недалечно бъдеще ще могат да заменят напълно твърдия диск. Един подход е операционната система да се записва в EPROM памет (препрограмируема памет само за четене). И ако сега е възможно производство на “solid-state” компютри с Linux, то до 2-3 години компаниите ще предложат и Windows-базирани РС от този клас, смятат експерти.
Днешните операционни системи са уязвими на вируси, тъй като се намират в устройства като твърдите дискове, които позволяват запис. Например компонентите на ядрото на Windows не са “заключени”, което дава възможност на други компании да пишат код в пространството на системата. Linux обаче може да “заключи” операционната система, което я прави предпочитан избор за “solid-state” компютрите.
Тази ситуация обаче е на път да се промени и при останалите операционни системи, благодарение на инициативи като HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act). Вероятният сценарий е Microsoft да се пригоди към новата технология. Така че едва ли могат да се очакват трусове на пазара за операционни системи с навлизането на флаш базираните РС.
В подкрепа на тенденцията към бездискови компютри са и услугите на он-лайн гиганти като Google. Те предлагат достъп до офис приложения през Интернет и он-лайн памет, като така намаляват зависимостта на потребителите от локалните твърди дискове.

09:27

Финализирането на сделката между Nokia и Siemens се забавя

Обявеното сливане между Network Bussines Group на Nokia и комуникационното подразделение на Siemens няма да приключи в предварително обявените срокове. Това съобщиха от двете компании през изминалата седмица. По план процедурата по сливането трябваше да приключи на 1 януари 2007 г., а сега като срок се посочва първото тримесечие на следващата година. Причините за забавянето са скандалите за корупция в Siemens, за които писахме преди няколко седмици.. Според последната информация, публикувана в германските медии, става дума за подкупи и пране на пари на стойност около 400 милиона евро. С измененията в плановете по приключване на сделката Nokia Siemens Network ще започне да работи през първата половина на следващата година вместо още през януари.

09:26

Wikipedia разработва собствена търсачка

Създателят на интернет базираната енциклопедия Wikipedia Джими Уелс съобщи, че екипът му работи по нов тип интернет търсачка. Тя ще се казва Wikiasari (от хавайската дума 'wiki' - бързо и японската asari - старателно търсене) и има за цел да се конкурира с 'големите риби' - Google, Yahoo и MSN. "Това ще стане факт, защото ние ще работим по съвсем друг начин" коментира той. "Ще се базираме на wiki принципа. Сегашните търсачки са наистина добри, но им липсва свобода и креативност. Ние ще заложим човешкия интелект да свърши това, което алгоритъма не може" добавя той. Според Уелс основата на търсачката ще е готова към края на март 2007, когато се очаква да бъде представена официално на интернет потребителите. Разбира се, като в wiki обществото - всички желаещи да помогнат, са добре дошли.

09:25

Швед хакна DRM и Wi-Fi на Zune?

Из интернет пространството плъзнаха слухове, че шведски младеж е успял да се 'пребори' с DRM (Digital Rights Management) системата на новия мултимедиен плеър на Microsoft - Zune. Според информацията младежът, който се подвизава с псевдонима Nutzipper, е успял да разбие защитата, която специалистите на Microsoft са вградили в плеъра. Освен DRM той е успял да 'хакне' и вградения в Zune Wi-Fi софтуер. След допълнително конфигуриране вашият Zune ще може свободно да се свърже към други Zune плеъри, които са му в обхват и ще ви даде възможност да свалите който искате файл от чуждия плеър без собственика му да разбере. От Microsoft са притеснени от тези слухове, тъй като това би им създало сериозни проблеми с асоциацията RIAA (Recording Industry Association of America), в която членуват основните играчи в музикалната индустрия.

09:25

Внимавайте за хакерски и фишинг атаки до Нова Година

Стотици хакерски и фишинг атаки се случват всеки ден през цялата година. Специалисти от компанията DriveSentry, разработваща софтуерни решения за сигурност, са направили изследване, според което дните между Коледа и Нова Година са най-опасните за потребителите. Тогава хакерските и фишинг атаките са най-интензивни. Според тях това се дължи на факта, че покрай Коледните празници много хора получават като подарък или просто купуват техника, като MP3 плеъри, фотоапарати, компютърни системи и аксесоари. Покрай тези нови устройства потребителите свалят различни драйвери, програми и други файлове, които понякога могат да бъдат заразени. А по празниците хората са в празнично настроение и не обръщат голямо внимание на сериозни неща като сигурността. Това се използва от недоброжелателите, които биха искали да откраднат някой долар от кредитната ви карта или просто биха искали да използват вашето PC, за да заразят и други компютри или за разпращането на малко спам. Ето защо от Джон Сафа, представител на DriveSentry. съветва потребителите да имат едно наум, когато сядат пред компютрите през празниците, за да не съжаляват през новата година.

09:24

Интернет връзките на Азия със света пострадаха от земетресение

Телекомуникациите в Азия са силно затруднени след земетресението, което покоси югоизточен Тайван. Южна Корея, Китай и Япония също са засегнати от бедствието.Трусът с магнитуд 7.1 по скалата на Рихтер удари югоизточното крайбрежие на Тайван на 26 декември. Двама души загинаха, а 42 са ранени. Земетресението не причини сериозни материални щети, но възпрепятства телекомуникациите в региона, предаде BBC.Интернет и телефонните компании от Тайван, Китай, Япония и Южна Корея съобшиха, че трусът с епицентър в морското дъно е причинил скъсване на кабели. 98% от комуникациите на Тайван с Малайзия, Сингапур, Тайланд и Хонг Конг за прекъснати. Най-голяма тайванска компаниия в сектора Чунгхуа прогнозира, че връзките ще се възстановяват постепенно.“Чайна телекомуникейшън груп“обясни, че интернет и телекомуникационните връзки с Европа и САЩ са силно затруднени. Сеул съобщи за скъсани 6 кабела. Повредата е засегнала работата на банките и големите компании. Южна Корея предупреди, че трафикът по мрежата ще бъде забавен през следващите дни.

09:24

КРС прие процедура за запазване на номера при смяна на оператора

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) прие процедура, по която абонатите на мобилни далекосъобщителни мрежи ще могат да преминават от един оператор към друг, без да променят телефонния си номер, съобщиха представители на институцията. Съгласно разпоредбата на чл. 156 от Закона за далекосъобщенията, възможността за преносимост на номерата трябва да бъде осигурена от мобилните оператори след 01.01.2007. Ще припомним обаче, че срокът не можеше да бъде спазен, тъй като преговорите между мобилните оператори за обща процедура, по която да става преносимостта, бяха неуспешни. След проведена среща между компаниите оператори и регулаторния орган в областта на телекомуникациите, КРС прие да предложи на операторите процедура, по която да се осъществява преносимостта на номерата. Правилата, разписани в нея, ще подпомогнат въвеждането на тази услуга на българския далекосъобщителен пазар. Те ще бъдат публикувани на Интернет страницата на Комисията. В срок до 10 януари 2007 г. мобилните оператори трябва да внесат в регулаторния орган подписана процедура за осъществяване на преносимост.

09:23

Имате поща от... връх Еверест

От покрива на света млад австралиец изпраща записки на своите фенове!
Най-високите върхове в света не можаха да откъснат австралийския алпинист Рекс Пъмбъртън от електронната му пощенска кутия. Рекс е на 22 години и е най-младият австралиец, покорил най-високите планини на всички континенти – Еверест, МакКинли, Елбрус, Килиманджаро, Косцюшко, Уинсън Масив и Аконкагуа.
Въоръжен със сателитен телефон и ноутбук компютър, Пъмбъртън изпраща електронни писма, фотографии и видео материали и води дневник, който абонатите на неговия бюлетин получават редовно.
Хай-тек снаряжението на младежа е предоставено от Panasonic и включва видео камера, фотоапарат и ноутбук Toughbook, специално изработен за суровите високопланински условия. Той трябва да издържа на температури до минус 50 градуса, на падания и вибрации при транспортиране, както и на влага, прах и сняг.
Уникалният видео материал, заснет от Пъмбъртън по време на високопланинските му експедиции, ще послужи за основа на документален филм с работно заглавие „Седем върхове”.
Рекс Пъмбъртън започва да се катери още като ученик и досега има в своя актив над 40 участия в изкачвания на планински върхове.

13:05

Vista ще увеличи двойно продажбите на Intel 965

Новата ОС ще стимулира търсенето на класна графика!
Процесорният гигант Intel планира да увеличи двойно продажбите на своите чипсети 965 през първото тримесечие на 2007 година. Това ще се дължи на засиленото търсене, породено от новата операционна система Vista, според анализатори на пазара.
Планът на Intel предвижда да заздрави позициите на компанията на пазара за интегрирани графични процесори (IGP). Очаква се търсенето на графика от висок клас да нарасне след пускането на Vista и Intel ще се възползва от това.
Чипсетите от серията 965 ще играят междинна роля през първото полугодие на 2007 година, тъй като компанията планира да въвъде през второто тримесечие чипсетите Bearlake, известни сега като P35, G33 и G35. Анализаторите прогнозират, че Bearlake ще генерира 30% ръст в продажбите на Intel през третото тримесечие.
Според някои източници, чипсетите P35, G33 и G35 ще поддържат DDR3 и 1066MHz FSB. През третото тримесечие на годината компанията ще добави и X38 версия от висок клас с поддръжка на DDR3-1066.
Очаква се Intel да продължи да продава малки количества чипсети 865 и след средата на 2007 година, за да отговори на търсенето на AGP карти от потребители, които искат да ъпгрейдват своята графика, а не да сменят дънните си платки.

13:05

Axis обяви 2МР мрежова камера за видео наблюдение

223M поддържа 4 пъти по-висока резолюция от аналогивите модели!
Компанията Axis Communications обяви нова мрежова видео камера, модел 223M. Устройството включва 2,0-мегапикселов CCD сензор и поддържа максимална резолюция 1600 х 1200 пиксела, което е четири пъти повече в сравнение с аналоговите модели.
Камерата може да работи и на по-ниски резолюции с цел намаляване на обема на трафика. 223M разполага с дневен и нощен режим, като при първия картината е цветна, а при нощния - черно-бяла.
Axis поддържа захранване посредством интерфейса Ethernet (IEEE 802.3af PoE), като по този начин намалява инсталационните разходи.
223M се активира при откриване на движение или звук, има двупосочен звуков интерфейс и поддържа HTTPS и 802.1x като средства за гарантиране на безопасността, както и перспективния протокол Ipv6.
Камерата ще се появи на пазара през януари на ориентировъчна цена от $1400.

13:03

Червеят в Skype се оказа... троянски кон

Чатът на популярното приложение не е уязвим, твърдят експерти!
Информацията, че червей застрашава потребителите на Skype, когато чатват, беше ревизирана и фактически опровергана. Експерти по сигурността уточниха, че става въпрос не за червей, а за троянски кон.
В началото на седмицата от Websense алармираха, че червей използва средството за мигновени комуникации в Skype, за да се разпространява. От компанията предупредиха потребителите да внимават със съобщения, които ги приканват да заредят и пуснат файл sp.exe.
Веднага след това обаче други фирми, свързани със сигурността, поставиха под съмнение новината за червея. Самата Websense по-късно ревизира своето предупреждение, определяйки заплахата вече като троянски кон.
Експертите на Websense са стигнали до този извод след консултации с екипа по сигурност на Skype.
Троянецът използва Skype API (приложния програмен интерфейс на приложението). Потребителите на Skype получават предупреждение, че програма се опитва да получи достъп до тяхната система и изисква потвърждение. Това означава, че няма уязвимост в Skype, която не е открита към този момент, заключават експертите.

13:02

Рязко увеличение на спама през ноември!

Две вълни доведоха до рекорден трафик на нежелани съобщения!
С 35% е нараснал спамът през миналия месец, според компанията IronPort. Средният брой на спам имейлите е достигнал 85 милиарда на месец, съобщава Inquirer.
IronPort припомня, че през октомври 2005 година месечният спам трафик е бил 31 милиарда, а една година по-късно е достигнал 63 милиарда. Две вълни през последния ноември са довели до 85 милиарда спам съобщения.
Нарастването от октомври към ноември е най-голямото от всички измервани досега, посочват от Iron Port.
По-голямата част от нежеланите съобщения идват от т.нар „botnets”, като се забелязва нарастващо използване на спам с изображения.
Спамърите регистрират също и повече URL-и, за да бъдат избегнат филтрите. Същевременно те разработват и прилагат нови "malware" техники в паразитния имейл бизнес.

13:02

Microsoft “отваря” Vista за целите на сигурността

Компанията даде нужната информация на Symantec и McAfee!
Microsoft пусна първата си чернова (draft) на приложния програмен интерфейс (API) на Vista. Така софтуерният гигант ще помогне на компаниите за сигурност да създават продукти, които работят с функциите за защита в ядрото на Vista.
Новият API ще позволи на софтуерните разработчици да разширят функционалността на ядрото на 64-битовата операционна система Windows Vista, съобщава Microsoft на своя уеб сайт.
Тази стъпка на компанията е продиктувана от неотдавнашни оплаквания от страна на Symantec и McAfee, че Microsoft не им дава достъп до ядрото на Vista.
От Symantec, най-големият производител на софтуер за сигурност, потвърждават пред cnet.com, че вече са получили материали от Microsoft, като посочват, че очакват и допълнителна информация.
От McAfee също съобщават, че Microsoft им е предоставила API спецификация, която включва някои от направените препоръки от страна на компаниите за сигурност.
Финалната версия на API ще бъде налична с Windows Vista Service Pack 1, който се очаква в началото на 2008, според Gartner.

13:01

AMD ще строи завод в щата Ню Йорк

Производителят на процесори ще открие 1200 работни места!
AMD, вторият по големина след Intel производител на микропроцесори, е постигнал споразумение с нюйоркската администрация да построи завод в щата. Компанията ще получи $650 милиона, за да изгради нова фабрика в кампуса Luther Forest Technology, съобщава PostStar.com.
AMD има на разположение 2 години – от юли 2007 до юли 2009, за да започне строежа на завода, уточняват от компанията. По предварителни оценки на AMD, новата производствена база ще й отнеме 1 година за построяването и още една за инсталиране на оборудването.
Проектът има потенциал да открие 1200 работни места в самия завод. Очаква се обаче фабриката да ангажира и хиляди други работници за дейности по поддръжка на конструкцията и подобрения в инфраструктурата.
В AMD са оптимисти, отчитайки резултатите си в последно време, особено през последната година. Компанията влезе в Топ 10 на производителите на полупроводникови компоненти, закупи графичната компания ATI и разшири влиянието си на пазара за РС- и сървърни процесори.

13:00

Портативните DVD плеъри поевтиняват с до 30%

По-ниски цени на LCD екраните доведоха до спада
Цените на портативните DVD плеъри от нисък клас падат на световния пазар, според източници от средите на индустрията. Причините са две: засилена конкуренция между производителите на оптични дискови устройства (ODD) и поевтиняване на TFT-LCD панелите с малки и средни размери, използвани в DVD плеърите.
С около 20-30% по-евтино се продават този клас устройства, твърди digitimes.com, като средната цена на плеър сега е в диапазона 129-149 долара.
Производителите на ODD в Тайван и Китай пуснаха линии за DVD плеъри в началото на 2006 година, но продажбите не достигнаха очакваните нива, заради високите цени. През третото тримесечие обаче TFT-LCD екраните поевтиняха с 25-35% и производителите на DVD плеъри намалиха съответно своите ОЕМ цени.
В резултат на това, продажбите през пиковия сезон в края на годината се увеличиха с 20-30% за моделите от нисък клас. За да се разграничат от конкуренцията, някои производители предложиха портативни DVD плеъри с възможности за гледане на DVB-H и DBV-T телевизионни програми.

12:58

Sony излиза от кризата с батериите за лаптопи

Възстановява нормалното производство през февруари!
През февруари следващата година Sony ще възстанови нормалните доставки на модули за лаптоп батерии, съобщава китайският вестник Commercial Times.
През последните месеци японският гигант изпита затруднения, поради проблем с прегряване на батериите, който засегна голяма част от мобилните компютри. В резултат на “пандемията”, Sony и производители на лаптопи предприеха безпрецедентна акция за изтегляне на опасни батерии от пазара.
Основни доставчици на мобилни компютри, които досега са купували модули за батерии от Sony, ще продължат да работят с компанията, твърди Commercial Times. Вестникът съобщава за успешно проведени разговори за плановете през 2007 година между представители на Sony и нейните клиенти – големи производители на лаптопи.
Същевременно, Matsushita (Panasonic) обяви наскоро, че е създала нова технология за производство на безопасни литиево-йонни батерии. Тя добавя допълнителен изолиращ слой, издръжлив на топлина, като така предотвратява прегряването на батериите.

12:56

Наножички достигнаха теоретичния максимум за здравина

Те са около 1000 пъти по-тънки от човешки косъм, но ако бяха с размерите на детски пръст, щяха да издържат тежестта на 16 африкански слона, преди да се скъсат!
Международен екип от учени, работещи в Мелбърнския университет в Австралия, оповестиха създаването на микроскопични полупроводникови жички с невероятна здравина. Наножичките са около 1000 пъти по-тънки от човешки косъм, но ако бяха с размерите на детски пръст, те щяха да издържат тежестта на 16 африкански слона, преди да се скъсат, коментира професор Джон Седър, който е участник в проекта.
Учените съобщават, че здравината на наножичките достига предварително изчислената от тях теоретична граница. Това означава, че в случая става въпрос за един теоретично перфектен материал, коментират специалисти.
Крайната устойчивост, която са отчели изследователите, е най-високата регистрирана такава за полупроводникова материя и съвпада с теоретично предсказаната граница, според професор Джон Седър. Теоретично е невъзможно да бъде създадена по-здрава наножичка, добавя той.
Наножичките са изградени от германий - химичен елемент, за който учените твърдят, че притежава сходни свойства с калая. Процесът започва със създаване на материала на повърхност, покрита със златни нанокристали, което позволява на германия да расте. Тогава учените решават да тестват силата на материала, като го поставят в малко каналче, за да могат да осъществяват манипулация.
Така те откриват, че материалът може да се прегъва и разтяга много повече от която и да е нанонишка, създавана някога. Оказва се, че той издържа на натоварване от 15 гигапаскала, преди да се счупи. Това означава, че ако наножичката беше с дебелина един сантиметър в диаметър, щеше да може да издържи тежест от сто тона, преди да се скъса, казват експертите.
Потенциалните приложения на новия вид високоустойчиви наножички са много. Те могат да бъдат използвани, например, като сензори за откриването на газове, които замърсяват въздуха, както и на други вредители на околната среда. Това е възможно, тъй като наножичките функционират като изключително чувствителен камертон, който променя своята честота щом към него се прикрепят молекули. Поради нищожните размери на германиевите наножички, те могат да засекат много малки количества материал, който се абсорбира от тяхната повърхност, коментират учените.
Наножичките могат да се използват и като миниатюрни метрономи, които да са основен елемент при изграждане на високочестотни уреди за измерване на времето. Германиевите наножички са много подходящ материал също и за производството на оптични устройства, като светодиоди и лазери, смятат специалистите.

12:56

Още нововъведения в Microsoft Virtual Earth

Microsoft добави към сайта Virtual Earth нови функции.
Сега посетителите на Virtual Earth могат да изчисляват дължината на маршрута от една точка до друга като използват за целта специален инструмент.
Самият маршрут се отбелязва на картата и може да се сподели с приятели. Така можете да намерите компания за велопохода или за пътуването из Европа... Подобрена е работата с картата в режим "птичи поглед".

12:53

SMS-трафикът ще се удвои през 2010 година

Според изследване, броят на текстовите съобщения, които се изпращат и получават чрез мобилните телефони, ще се увеличи двойно през близките пет години.
Проучването е направено от британската група Gartner. Изяснило се е, че броят на SMS-съобщенията ще се увеличи от 936 милиарда през 2005 година до 2,3 трилиона през 2010-та. Печалбата на мобилните оператори ще нарасне от 39,5 млрд до 72,5 млрд долара. При това повечето съобщения (към 1,8 трилиона) ще се изпратят от Азиатско-Тихоокеанския регион.

12:52

Руски хакер откри универсална дупка във всички версии на Microsoft Windows


Наскоро откритата уязвимост дава потенциална възможност на хакерите да атакуват компютри работещи под коя да е от версиите на Microsoft Windows, включително и дългоочакваната Vista.
В постинг на своя Security Response Center блог Microsoft признаха, че уязвимостта засяга дори новия Vista. Пролуката, открита от руския хакер известен единствено под прякора NULL, достигна до знанието на Microsoft на 16 декември. Тя може да бъде използвана посредством Windows MessageBox() функцията за предизвикване на срив в паметта, обслужваща ядрото на операционната система. Като резултат от хакерската атака системата забива напълно или зависва временно.
За момента дупката не е класифицирана от водещите компании в областта на сигурността като “опасна”. Причина за това е факта, че преди осъществяване на атаката хакерите първо трябва да си осигурят достъп до набелязания компютър и да си създадат привилегии. Едва след това те биха имали възможност да стартират зареден от тях вредоносен код.

12:49

Реверанс на кралицата към Интернет

За първи път коледната й реч ще е достъпна он-лайн!
Коледното обръщение на британската кралица към поданиците на короната тази година за пръв път в историята ще бъде пуснато в Интернет като аудио запис. В традиционната си реч си в края на 2006 година кралицата ще подчертае как всички религии обръщат внимание на необходимостта от родителски грижи и напътстване на младите хора.
Аудио записът може да бъде поръчан предварително и предоставен безплатно от сайта на британската монархия www.royal.gov.uk. Абонатите ще получат речта автоматично на Коледа в 3 часа следобед, когато обръщението на кралицата ще бъде излъчено по телевизиите на държавите от Британската общност.
Кралицата е записала също така и радио обръщение за военнослужещите и техните семейства, което ще бъде излъчено сутринта на 25 декември.
Дядото на Елизабет ІІ, крал Джордж V, е произнесъл първото новогодишно обръщение към нацията, излъчено на живо по радиото през 1932 година.
Първото телевизионно обръщение през 1952 година пак е дело на сегашната кралица, която е на трона от 1951 г. Оттогава тя чете обръщението си неизменно пред телевизионните камери. Единственото изключение е през 1969 година, когато е обидена от безпрецедентен документален филм за кралската фамилия. Тогава тя се обръща към поданиците си в писмена форма.

09:34

Анализатори виждат залеза на блоговете

Досега 200 милиона блога са били прекратени, твърди Gartner!
Наскоро анализаторската компания Gartner прогнозира, че през 2007-ма броят на блоговете в уеб ще започне да намалява. Очаква се към края на следващата година да останат активни около 100 милиона блога, което въпреки тренда надолу е впечатляващо постижение на Интернет.
Според Gartner, досега около 200 милиона блогъри са прекратили своите уеб журнали. Разбира се, през това време са се появали нови блогове, като за първи път от следващата година ще се наблюдава сериозно движение надолу.
Други анализатори, като Pund-IT Research, са още по-крайни в оценките си и смятат, че скоро блоговете ще изчезнат окончателно. Блоговете са странен феномен. Тяхната популярност е безспорна, но мястото им на пазара и сред клиентите не е ясно, посочват от Pund-IT Research.
Тематично, разнообразието от блогове е невероятно, а съдържанието им е ограничено единствено от въображението на техните автори. Що се отнася до влиянието им, някои политически блогове изиграха важна роля по време на избори. Все по-популярни стават и корпоративните блогове. Набират популярност и някои лични блогове, дискутиращи всевъзможни аспекти на живота.

09:33

Сателитна навигация помага на незрящи

В Торино поставят началото на мащабен проект!
Наскоро стартирал пилотен проект Easy Walk ще улесни живота на слепите граждани в Торино. 30 от тях ще получат GPS устройства, за да бъдат направлявани чрез сателит при придвижването им в северния италиански град, съобщава telegraph.co.uk.
Движенията на слепите хора ще се наблюдават от служителите на контролен център, които ще знаят къде точно се намира човекът във всеки момент от денонощието. При нужда от помощ, той може да им позвъни чрез специален бутон на мобилния си телефон и да получи насоки как да достигне до целта си.
Очаква се пилотният проект да продължи от три до четири месеца, след което да обхване всичките 3 000 незрящи хора в провинция Пиемонт. Услугата ще работи без прекъсване и може да покрие цяла Италия и дори Франция.
Сателитната навигация ще даде увереност на слепите да пътуват повече и да посещават нови места, смята председателят на асоциацията на слепите в Пиедмонт.
Услугата е безплатна за слепите, като разходите за нея се поемат от органите на местното управление. Те са решени да превърнат пилотната схема в по-мащабен проект за използване на нови технологии в помощ на гражданите. Първите впечатления на участниците в проекта са окуражаващи.

09:32

Интернет ембаргото се пропуква по Коледа

Кубинци изпращат подаръци у дома през канадски сайт!
Все повече кубинци успяват да заобиколят ембаргото на САЩ върху предметите, които могат да изпращат на острова с помощта на чуждестранни Интернет сайтове.
Канадският сайт Cubamaxstore.com дава възможност на бежанците да пращат стоки като месо, конфитюри и дори дезодоранти на роднини в Куба. Въпреки че тези подаръци не могат да се сравнят със скъпите музикални устройства като iPod и конзолите за видео игри, които американците си разменят за Коледа, те се приемат с благодарност от жителите на осторва, печелещи средно от 10 до 15 долара на месец, според AP.
Кубинците стават все по-изобретателни в начините за връзка със своите роднини на острова, въпреки ограниченията за движение на хора и стоки, налагани от правителствата на двете държави. Американското ембарго позволява посещаване на Куба само веднъж на три години и изпращане на парична помощ на членове на семейството, останали на острова, в размер на най-много 300 долара на тримесечие.
От другата страна пък кубинското правителство взема по 20 цента на всеки изпратен долар. Таксата е по-ниска за други валути като евро и канадски долар, което прави канадският онлайн магазин по-привлекателен за кубинските бежанци.
Тази търговия се счита за полулегална от американците. Канадският сайт изглежда работи в легалната сива икономика. Американският закон забранява износа на продукти за Куба чрез трети страни като Канада или Мексико, но прави изключение за семейства, които изпращат храни, витамини и стоки за лична хигиена на стойност до 200 долара на най-близки членове на семейството.
За кубинците обаче изпращането на храна у дома няма нищо общо с политиката. Става дума просто за загриженост на хора, които се опитват да помогнат на своите близки в родината.

09:31

Atlantis Word Processor 1.6.1.4

Atlantis Word Processor (до скоро известен като Atlantis OceanMind), по-големият брат на Atlanstis Nova, е мощна текстообработваща програма, притежаваща повечето функции на MSWord (включително може да работи с документите на Word), но значително по-малка, по-лека и по-евтина. Като добавим и подобния на Word интерфейс, Atlanstis OceanMind е чудесен заместител и с него лесно се свиква.
Лиценз: Shareware

Официална страница: AtlantisWordProcessor.com
Download: Atlantis Word Processor 1.6.1.4 (3.86MB)

09:26

РС графиката от висок чака своя миг през 2007

Vista ще отприщи конкуренцията при картите DirectX 10!
Не по-рано от втората половина на 2007 година ще навлязат на пазара графичните карти DirectX 10. С тази прогноза се обвързва Еудард Чоу, директор по маркетинг в AMD, цитиран от digitimes.com.
AMD неотдавна придоби един от двата основни производителя на графични процесори ATI, който още не е пуснал продукт за DirecX 10. За разлика от него обаче, конкурентът Nvidia извади процесора GeForce 8800, който поддържа въпросната технология, която се смята за нов етап в РС графиката.
На пазара все още няма игри, които да се възползват от предимствата на DirectX 10, смятат в AMD. Пазарът е зависим от навлизането на новата операционна система Vista, чиято истинска сила може да се усети при използване на DirectX 10 графични карти.
Според Чоу, конкуренцията на този пазар ще се развихри през втората половина на 2006 година, когато се очаква ръст в търсенето на DirectX 10-съвместими продукти.
Nvidia пусна графичния процесор GeForce 8800 през ноември, докато ATI предвижда дебюта на своя R600, поддържащ DirectX 10, през първото тримесечие на следващата година.

05:21

В Япония награждават най-добрите роботи

Машини хранят хора, чистят и се правят на домашни любимци!
На 21 декември в Япония се връчиха наградите “Робот на годината". Журито на конкурса, назначено от японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността, избра 10-те най-добри роботи, достойни за престижната награда в 4 категории.
В категорията “Най-добър робот-помощник” първата награда се присъди на машината MySpoon, която помага в храненето на хора, които не са способни самостоятелно да приемат храна. Награди в същата категория получиха и белият плюшен робот-тюлен Paro, който може да служи като алтернатива на жив домашен любимец и има терапевтичен ефект върху пациенти, както и роботът-мамонт, работещ като автоматична прахосмукачка.
В категорията “Най-добър индустриален робот” победиха Motoman, способен напълно да замени човека при работа в завода, и "High-speed reliability verification robot", който изпълнява ролята на инспектор по контрол на качеството.
Наградата за най-добра машина за обществения сектор получи фирма Fujita за робота-спасител TOCE. Другият лауреат в тази категория е автоматичната подводница Urashima, която се използва за изследване на морските дълбини.
За най-добри изобретения, създадени от малки и средни предприятия, бяха признати сензорите за роботи URG, роботът-играчка "Направи си сам" KHR-2HV и машината за лов на калмари на фирмата Towa Denki.
Японският пазар за роботостроене се оценява на 4,5 млрд. долара, а до 2010 г. се очаква да се увеличи до 16 млрд. долара. Прогнозите са за най-голям ръст на производството на домашни роботи.

05:19

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank