News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Трансценд пусна нов модел USB 2.0 със стоманен корпус-JetFlash 180

Transcend Information, Inc. пусна на пазара своят чисто нов модел USB 2.0-JetFlash 180, първото за фирмата устройство от този тип със стоманен корпус. Със своята стоманена обвивка, върху която не остават отпечатъци от пръсти, JetFlash 180 е истински израз на елегантност, който ще бъде достойно оценен от тези, който умеят да се радват на малките неща в живота. JetFlash 180 е направен с високоскоростна Hi-Speed SLC NAND-type Flash (скорост на четене 10~12MB/s, скорост на запис 8MB/s), а в проектирането му са използвани само най-качествени компоненти, който да осигурят по-добра работа и по-дълъг живот на устройството.
JetFlash 180 е с размери 49, 3 мм на дължина и 15, 4 мм на ширина и е толкова тънък (6, 56 мм), че дори и най-трудно достъпните USB портове на са проблем за него. Устройството с лекота се поставя в USB порта на всеки лаптоп или настолен компютър, за да може потребителят лесно да прехвърля, съхранява, складира и споделя своите файлове. Всеки JetFlash идва с малка верижка, с която лесно може да се закачи на ключодържател. JetFlash 180 също така има някои много полезни софтуерни приложения. Вариантите, в които се предлага са от 1GB, 2Gb и 4GB като за всяко устройство има доживотна гаранция, за да се даде на потребителя спокойствието, което той заслужава.

Характеристики на продукта:
* Стилен метален корпус (49,3 (L) x 15,4 (W) x 6,56 (H) mm)
* Напълно съвместимо с USB 2.0
* Лесен за включване и изключване
* PC-lock функция: превръща JetFlash 180 в ключ за вашия компютър
* Secret-Zip функция: Компресира и/ или защитава с парола съхранените файлове, чрез AES криптиране
* E-mail: използва JetFlash 180 за сигурно изпращане, получаване и съхраняване на електронната ви поща
* Auto-Login функция: автоматично ви логва към уебсайтове, където имате парола
* Favourites функция: съхранява всичките ви любими уебсайтове на JetFlash 180
* Data Backup функция: ??съхранява и синхронизира вашата информация
* Разпознава се без драйвери(само за Win98 са включени драйвери в комплекта)
* USB захранване. Не се нуждае от външно захранване или батерии
* Доживотна гаранция

00:24

Microsoft обнови софтуер за предупреждение

WGA Notifications алармира, че вашият Windows е незаконен!
Microsoft пусна обновление за компонента Windows Genuine Advantage Notifications, който напомня на потребителя, че неговото копие на Windows е нелегално (ако случаят е такъв, разбира се), съобщи techlabs.
WGA e спорен момент от новия подход на софтуерния гигант в борбата срещу пиратите и несъзнателните потребители на операционната система Windows. Първата част на инициативата беше приложението WGA Validation, което излезе през юли 2005 година, а след него се появи WGA Notifications.
Програмата ежедневно се включва към сървърите на Microsoft, което послужи като причина за протести от защитниците на конфиденциалността. В последната версия този недостатък е отстранен и сега софтуерът се включва веднъж в рамките на 90-120 дни.
Новата версия на WGA e достъпна за даунлоуд от сайта на Microsoft или чрез услугата Automatic Update.
Обновлението на WGA Validation ще позволи на потребителите по-комфортно да взаимодействат с програмата, в която е добавена и много полезна информация. Независимо от добрите намерения на Microsoft обаче, на компанията така и не се отдава да избегне правни проблеми. И в момента текат съдебни дела по жалби, че WGA нарушава законите срещу спайуеър.

00:23

Появи се миниатюрен Linux компютър

Устройството с размери на палмптоп предлага прилична мощ
Компанията Linutop създаде миниатюрен, но сравнително мощен компютър за работа с Linux. Машината има удивително малки размери: 9,3 x 2,7 x 15 см.
Операционната система Linux се съхранява в 512MB ROM памет. В допълнение, компютърът идва с текстов редактор, браузър Firefox, медия плеър, GAIM (софтуер за чат) и програма за четене на PDF файлове.
Миниатюрното устройство предоставя 4 USB порта и поддържа 100Mbps Ethernet мрежа. На разположение на потребителя са също гнезда за микрофон и слушалки, както и VGA порт.
Компютърът използва процесор AMD Geode с неизвестна засега тактова честота. Вградената RAM памет е 256MB. Машината няма твърд диск и тежи 280 грама.
Linotup позиционира своето устройство за потребители, които търсят евтин и опростен компютър за сърфиране в Интернет, както и за желаещите да предложат публичен достъп до глобалната мрежа.
Цената обаче не е толкова ниска, колкото биха очаквали мнозина. Машината ще се продава за 280 евро, според TechPowerUp.com

00:23

Тайвански доставчик настъпва на нашия пазар

Edimax ще продава мрежови устройства чрез 2 дистрибутора
Тайванската компания Edimax Technology, доставчик на мрежови продукти, навлиза на българския пазар, съобщиха от офиса в Холандия.
Наскоро Edimax финализира споразуменията за дистрибуция с българските фирми Вали Компютърс и Солитрейд. И двете компании ще разпространяват през дилърската си мрежа у нас голяма част от продуктовата гама на производителя.
Edimax стартира своя бизнес през 1986 в Тайван, като в момента има поделения в САЩ, Китай и Европа. В компанията работят 750 души. Гамата й от продукти включва Wi-Fi устройства, принт сървъри, xDSL рутери, Ethernet превключватели, VoIP решения, IP камери и др.
В Европа компанията започна бизнес през 1998 г.. Операциите на Edimax на Стария континент се управляват от централата в Бест, Холандия. Компанията има също офиси в Полша и Англия и действа на пазарите в 25 страни.
“Вярваме, че България е бързо растящ пазар. Сега потребителите тук имат достъп и до нашите иновативни продукти”, каза Томи Ванг, управляващ директор на Edimax Technology Europe.

00:23

Локализирани Vista и Office излизат напролет

Новите продукти на Microsoft са достъпни за бизнеса у нас
Дългоочакваната операционна система Windows Vista, както и новият пакет 2007 Microsoft Office System вече са достъпни за бизнеса в България, обяви Теодор Милев, управляващ директор на Microsoft България.
„Влиянието на Vista и Office върху развитието на пазара ще доведе до увеличаване на приходите и растеж на повече от 1 милион ИТ фирми в целия свят, предлагащи хардуер, софтуер и ИТ услуги“, каза Милев. Според проучване на IDC, новата ОС ще бъде инсталирана на повече от 100 милиона компютри в света през първата година.
Подобренията в новите продукти са много, като целта е работата с тях да бъде по-лесна. На първо място Microsoft е усъвършенствала интерфейса. Освен че е по-приятен, той е и по-практичен. Липсват объркващи команди и менюта, което прави работата на потребителя по-интуитивна в сравнение с предходните версии.
Другата съществена промяна е свързана с търсенето на информация. В новите продукти на Microsoft откриването на документ или кореспонденция е много по-лесно, на фона на все по-големите количества информация, съхранявана на твърдите дискове на РС-тата.
Промените в офис пакета увеличат не само продуктивността на потребителите, но и качеството на създаваните документи. Работата е улеснена, благодарение на повишения „интелект“ на програмата.
За масовия потребител новият софтуер на Microsoft ще бъде достъпен в края на януари следващата година, а локализираните версии трябва да се появят малко по-късно.
Същевременно, Теодор Милев дари от името на Microsoft България два професионални телескопа на обсерваториите в Смолян и Варна. Поводът бе, че техните екипи са разработили проекти за успешно прилагане на информационните технологии в обучението.

00:22

Реставрираха калкулатор на 2000 години

Древен астрономически уред смята с метални зъбни колела.
Международен екип от учени от Гърция, Великобритания и САЩ най-после успяха да реставрират бронзова сметачна машина, спасена още преди сто години от потънал край гръцкия остров Антикитера кораб. Оказа се, че този древен астрономически калкулатор, направен в края на втори век преди Христа, е удивително точен и по-сложен от който и да е друг инструмент, конструиран в следващите 1000 години.
Въпреки че останките от сложния механизъм са били силно повредени от престоя под водата, с помощта на компютърно моделиране и прецизна рентгенова томография учените намериха точното място на всяко едно от 82-те бронзови парчета и реконструираха един достоверен модел на калкулатор. Моделът показва 37 зъбни колела, поставени в дървена кутия. На капака й има циферблати и надписи, които се отнасят към движенията на планетите.
Смята се, че това е най-древното известно досега устройство, съставено от сложен комплект от задвижващи зъбни колела. Откривателите му го описват като най-стария калкулатор, тъй като може да събира, изважда, умножава и дели. С негова помощ древногръцките астрономи са чертаели орбитите на Слънцето и Луната, определяли са кога ще има слънчеви и лунни затъмнения и дори преминаването на Марс и Венера.
Съвременните учени са удивени от факта, че по онези времена е било възможно да се направи толкова сложно техническо устройство и то от метал. Механизмът от Антикитера налага мнението, че историята на технологията далеч не е линейна. Подобни сложни механизми започват да се правят чак през Ренесанса, когато се появяват часовниците по средновековните катедрали.

00:21

AMD показа 16-ядрена платформа

Системата има 4 сокета за 4-ядрени процесори
Производителят на процесори AMD показа работещи образци на своите четириядрени Opteron чипове. Това стана вчера в Сънивейл, Калифорния на брифинг, съобщи tgdaily.com.
Демонстрирана е система с четири сокета, управлявана от операционна система Windows Server 2003. Всеки един от четирите сокета на платформата съдържа 4-ядрен процесор. По този начин общият брой на процесорните ядра достига 16.
Към момента обаче компанията не е обявила подробни технически характеристики за разработката, което според експертите означава, че финалната спецификация е още далеч. Известно е все пак, че съществуващите дънни платки със Socket F ще могат да работят с новите 4-ядрени процесори след обновление на BIOS-а.
Според неофициални информации, първите процесори с новата архитектура ще бъдат пуснати на пазара към средата на следващата година. Очаква се те да се използват в 4- и 8-процесорни конфигурации.

00:20

Разнобой в преговорите за преносимост на номерата

Мобилните оператори излязоха с различни позиции след среща.
Няма техническа готовност за стартиране на преносимостта на номерата от 1 януари 2007 г., твърдят от М-Тел след днешната среща на мобилните оператори.
Поради сложността на процеса по осъществяване на възможността за пренасяне на номера в мрежата на друг оператор, бе постигната договореност за съставяне на съвместни работни групи, които да започнат работа по общо решение за интегриране на необходимите системи.
Според М-Тел, операторът Глобул все още няма мениджър на проекта за преносимостта. “Оттам намекнаха, че обмислят вариант да започнат с ръчно коригиране на базите си с данни, за да посрещнат първоначалните заявки”, гласи съобщение от М-Тел.
От своя страна, представителите на Глобул отново потвърдиха готовността на компанията да въведе преносимостта на номерата от 1 януари 2007 г. Операторът заяви, че вече е предприел всички необходими действия, насочени към реалното въвеждане на преносимостта в посочения законов срок.
Според Глобул, представителите на Мобилтел са отклонили поканата за дискусия по конкретни въпроси от техническо и правно естество, както и коментар по предложените проекти за процедури.
Третият оператор в страната, vivatel, също заяви, че е напълно готов да въведе преносимостта на мобилните номера от 1 януари 2007 г. "vivatel разполага с готово техническо, експлоатационно и организационно решение за реализиране на преносимостта, като е напълно готов да спази законовия срок – 1 януари 2007 г.", съобщиха от компанията.
"В установения от Комисията за регулиране на съобщенията срок – 30 ноември 2006 г., vivatel и Глобул внесоха в КРС и изпратиха на останалите мобилни оператори процедури за реализиране на мобилната преносимост. Разработените процедури са изчерпателни, прозрачни, обуславят равнопоставени условия за всички мобилни оператори, изготвени са така, че да не бъдат създадени съществени неудобства за потребителите", казват от vivatel.
Над 20 работещи процеса и поддържащи ги системи ще бъдат засегнати по време на работата. М-Тел ще стартира преносимостта само при гарантирана стабилност и безпроблемност на поддържащите я системи, е позицията на първия у нас мобилен оператор.
“Всяко друго решение ще компроментира сигурността и качеството на предоставяната услуга – включително и грешно таксуване, пренасочвания на разговорите към друг номер, блокиране на картата и други”, заявиха от М-Тел.

00:18

Дънни платки идват с поддръжка на Skype

Asustek превръща домашния телефон във VoIP устройство
Компанията Asustek Computer разработи две дънни платки с изводи за телефон. При включване към тях на обикновен домашен телефон, той се превръща във VoIP устройство. Така потребителите могат да провеждат със своя стационарен телефон разговори през интернет услугата Skype.
Skype функциите се поддържат от адаптера Asus TeleSky, интергиран в дънните платки M2N/TeleSky и P5B/TeleSky. Те ще се продават в пакет с 60 безплатни минути за ползване на услугата SkypeOut. Тя позволява позвъняване през Skype към обикновени телефонни номера.
Адаптерът в дънната платка на Asus поддържа всички основни функции на Skype, включително SkypeIn, SkypeOut и Skype Conference, както и бързо набиране, изчакване на позвъняване и конференция с три участника.
Едната от новите Skype платки, M2N/TeleSky, е предназначена за AMD процесори, а другата, P5B/TeleSky – за Intel.

00:17

Продават вече и телефон от африканско дърво

Удоволствието да го притежаваш струва “само” 2000 лири!
Компанията Hulger пусна първия си мобилен телефон, произведен от дърво. В качеството на материал за корпуса е използван зирикот (ziricote), който расте в Африка и намира приложение за декоративни цели.
Екстравагантното устройство, предназначено за богаташи, идва заедно с кутийка восък. Явно восъкът е необходим, за да изглежда телефонът по всяко време представителен и привлекателен. Засега не е известно колко екземпляра от луксозната джаджа са произведени. Цената обаче е солена и достига 2000 английски лири.
Дървеният PIP*PHONE Ziricote поддържа Bluetooth и може да се свързва с всички мобилни и VoIP устройства, е част от оскъдната информация в сайта на Hulger.
Компанията твърди също, че това е първият по рода си телефон в света. PIP*PHONE е подходящ за използване в движение, у дома или в работата, казват от Hulger.

00:16

С чадър-браузър под дъжда

Фото и видео ще качват и гледат ползващите японското чудо
Японски учени изобретиха чадър, който може да приема и показва неподвижни и подвижни картини. Той е разработен в лабораторията Окуде в токийския университет Кейо по проект, носещ името „Пилеус” (ботаническото название на шапката на гъбата). Оборудван е с цифрова камера, прожектор и безжична Wi-Fi връзка.
Фотографиите и видеоклиповете, заснети от „Пилеус”, автоматично се качват на сайтовете Flickr и YouTube. На вътрешната повърхност на чадъра пък могат да се прожектират вече изпратените кадри.
Очевидно, притежателят на това чудо на техниката трябва да се намира в обсега на точка за безжичен достъп до Интернет, за да обменя фотографии и видеоклипове със сайтовете. Превключването от Flickr към YouTube и обратно става със завъртане на дръжката на „гъбата”.
Прототип на „Пилеус” беше демонстриран най-напред на компютърната конференция UbiComp 2006, проведена в Калифорния по-рано тази година. Прототипът изглеждаше повече като модел, доказващ концепцията, отколкото като продукт, готов за пазара – отдолу стърчат кабели на вградения прожектор, а дръжката на чадъра стига до колената на притежателя му.
Оттогава създателите му работят по по-нататъшната миниатюризация на отделните компоненти на чадъра. Успехите им в тази насока са илюстрирани от снимка, публикувана в сайта на „Пилеус”, на която се вижда, че хай-тек чадърът вече е с размерите на традиционния си събрат.

00:16

Ученици си уговарят бой в социален сайт

Не ги спират дори заплахите с полиция и изключване!
Десетина ученици от горните класове в гимназия в Едуардсвил, Илинойс, бяха наказани заради мелето, което си спретнаха, след като не се разбраха по цивилизован начин кой е поканен на парти и кой не. Мястото и часът на събитието бяха уговорени в сайта за социални контакти MySpace.com.
Ръководството на училището в това предградие на Сент Луис гласуваха единодушно за отстраняването им от учебни занятия до края на годината.
Трима от наказаните, които са ученици в последния клас, няма да участват в церемониите по дипломиране през пролетта.
Конфликтът между двете групи ученици е назрявал цял месец. Те имали спор кой е поканен на парти. Ръководството било запознато и работело с учениците и родителите им за изглаждането на конфликта.
Седем от кавгаджиите се съгласили писмено да спрат „неуважението” един към друг, да се помирят и да споделят проблемите с възрастните. Учениците били предупредени, че ако нарушат споразумението, ще последва полицейска намеса или изключване от училище.
Само два дена по-късно в MySpace се появили съобщения с конкретни планове за организиране на бой за другия ден в района на гимназията. В него се включили 11 момичета и едно момче. Никой от тях не е пострадал сериозно.
Директорът на училището съжалява, че след толкова много увещания и обещания, тези деца са избрали да решат различията си с бой. MySpace се бори с всички средства, за да ограничи използването на сайта за подобни цели, казва пред FoxNews Хеманшу Найгъм, главен служител по сигурността.

00:15

Смъртоносният Полоний 210 се продава в Интернет


Фирмата на атомен физик предлага изотопа за 69 долара
Радиоактивният изотоп полоний-210, за който се предполага, че е причинил смъртта на бившия шпионин от КГБ Александър Литвиненко, може да се купи онлайн само за 69 долара, плюс доставката. Фирмата United Nuclear Scientific Equipment & Supplies, Ню Мексико, САЩ предлага образец от него на своя уеб сайт като част от идеята си за „връщане на смешното и забавното в науката“.
Смъртта на Литвиненко предизвика масово претърсване на местата в Лондон, където той е пребивавал, за следи от опасния елемент и вся смут и паника сред жителите и гостите на града. Електронното издание на ВВС побърза да успокои духовете с твърдението, че „заподозряната“ радиоактивна субстанция е толкова недостъпна, колкото и трудна за откриване.
Наистина, United Nuclear не извършва международни доставки, но може да се предположи, че един решен на убийство престъпник няма да се затрудни при набавяне на необходимото количество. Според компанията, в момента полоний-210 е единственият легален източник на алфа радиация, за който не се изисква специален лиценз.
United Nuclear е основана от атомния физик Боб Лазар, който преди това е работил в националната лаборатория в Лос Аламос, Ню Мексико по проект за ускоряване на линейни частици. Участвал е и в строго секретна операция по изследване на останките на извънземен космически кораб, паднал в пустинята Невада.

00:13

Антивирусна компания от Топ 10 успяла заради наши хакери

През втората половина на 90-те години българските хакери прикривали атаките си зад румънски виртуални пространства, твърдят от хита на пазара - BitDefender.
В интервю за Файненшъл Таймс, Лондон, шефът на румънската компания SOFTWIN Флорин Талпс разказва поучителна история. В началото на своята кариера той е бил математик, специализирайки функционален анализ и теория на средствата за управление. Когато комунистическият режим пада, работи в университетски изследователски институт. За всеки, заел се с предприемачество по това време, ситуацията е била изключително трудна.
„Всяка компания беше държавна. Частната дейност бе възможна само в ресторантьорския бизнес и дори тогава беше трудно да си собственик. Най-високата позиция беше управител. Всичко беше събрано в серии от петгодишни планове. Пазарът бе само вътрешен. Нямаше възможност да развиеш нужните умения за позициониране на пазара”, споделя Талпс.
В началото на 90-те години Флорин и жена му успяват да основат SOFTWIN. Зад успеха обаче стоят две важни обстоятелства. В страната математиците получават много добро образование, което е сигурна инвестиция в бъдещото им развитие в областта на информационните технологии. Много от румънските математици са реномирани преподаватели в американски университети.
Следващата предпоставка е обусловена от географските и политически фактори на Балканите. “През втората половина на 90-те години в България нараства броят на младите специалисти в ИТ сферата. Недоволни от икономическата обстановка в страната, те виртуално атакуват с вируси и други заплахи редица европейски държави. За да прикрият източника на проблема, хакерите често използват румънските виртуални пространства за осъществяване на своите набези. Ето как е възникнала нуждата от разработване на технологии за противодействие на тези атаки”, казват от SOFTWIN.
След 2001 г. компанията започва да намира пазари за своите продукти и за чужбина. А тези продукти са повече от 50 – от гамата на BitDefender до образователен софтуер. Компанията набира капитали, като изнася ИТ услуги първо за Европа, а после и за Северна Америка и Япония.
Докато в Букурещ разработките продължават да се усъвършенстват, компанията успява да пробие и на американския пазар. Очакванията са за още по-високи експертни оценки и от престижните лаборатории в САЩ.
Тази година популярното подразделение на SOFTWIN за производство на решения за защита BitDefender успя да спечели първите позиции на американските класации за ТОП 10 на антивирусен софтуер. BitDefender изпревари продукти на Kaspersky (второ място) и лидерите на пазара McAfee VirusScans и Norton Antivirus (заемащи съответно шесто и седмо място).
Според класацията-преглед “BitDefender е продукт, който се отличава с удобен за потребителя интерфейс. Сканира всички файлове на компютъра, входящи и изходящи електронни съобщения, както и целия трафик”. В същото време се предлага на изключително изгодна цена.
Ключова за успеха на BitDefender се явява специфичната структура, която позволява лесното откриване на нови заплахи. Доказателство за това е откриването на незасечен до момента вирус в серия тестови файлове, предоставени от европейска стандартизираща фирма.
Сега акцентът в работата на SOFTWIN е върху услугите за домашни компютри и сървъри, използвани от малкия и среден бизнес. Компанията е все още малка – с екип от около 1000 души и печалби от BitDefender за настоящата година около 60 милиона щатски долара. SOFTWIN реализира 23% брутна печалба и се разраства бързо.
Когато повечето големи компании в сферата на информационните технологии търсят най-добрите решения за защита за техния бизнес, те все по-често се обръщат към източноевропейски продукти, посочват от SOWTWIN. През 2003 г. например Microsoft избра GeCAD - малка румънска компания. Технологията, която тя разработва, сега е в същината на произвеждания от гиганта антивирусен софтуер.
Президентът на румънската компания Флорин Талпс добавя, че през последните две години още 10 местни софтуерни фирми са били закупени от международни компании, които искат да се възползват от постиженията им в производството на софтуер.

00:12

Търсачка показва скрийншоти, вместо текстови списъци

Новият проект Pagebull претендира да е първият по рода си сред търсещите машини. Неговите създатели твърдят, че системата ускорява търсенето и го прави по-сигурно.
Пореден експеримент в Интернет стартира официално вчера. Сайтът за търсене в глобалната мрежа Pagebull.com има претенцията да е първият, който предлага визуални резултати.
Популярните в момента търсачки Google, Yahoo и Microsoft показват резултатите в текстова форма, като списък от връзки към сайтове. За разлика от тях, Pagebull генерира мрежа от скрийншоти (екрани от сайтове).
По този начин уеб потребителят ще може по-бързо да се ориентира в резултатите, смятат създателите на Pagebull. Вместо да кликва многократно върху текстови връзки, за да провери съдържанието на сайтовете, търсещият в Интернет ще избира къде да влезе от решетката със скрийншоти на уеб страници.
Визуално представените резултати ще увеличат и сигурността на сърфирането, посочват от Pagebull, тъй като потребителите ще виждат предварително какви сайтове се канят да посетят.
Новата търсеща машина показва резултатите с изображения, подредени в мрежа 3х4, 2x6 или 4х3, в зависимост от размера на прозореца на браузъра. Потребителят обаче може сам да определя какъв да е форматът чрез падащо меню, независимо от размера на прозореца.
За нормалната работа на търсачката е необходимо да бъде активиран JavaScript. От Pagebull съветват потребителите да използват по-нови браузъри, тъй като някои от старите няма да работят с тяхната търсеща машина.
Друго изискване, което се подразбира, е бърза интернет връзка. Pagebull препоръчва на потребителите DSL, кабелна или офисна мрежова връзка, за да работят комфортно със системата, без сериозни забавяния.
Независимо от връзката обаче някои заявки за търсене може да се изпълняват по-бавно в момента, защото системата все още е в бета версия, уточняват от компанията. Финалната версия на Pagebull ще работи на пълната скорост при всяко едно търсене.
Към момента системата не съдържа спонсорирани резултати, но в бъдеще такива могат да се появят, става ясно от страницата с въпроси и отговори за Pagebull. Машината за търсене обаче ще маркира спонсорираните резултати и няма да ги смесва с останалите.
Във връзка с очаквани проблеми, свързани с авторски права, от Pagebull посочват, че резултатите от търсенето са предназначени само за индивидуално използване и не могат да се поместват без разрешение в други сайтове. От компанията заявяват също, че не носят отговорност за обидно съдържание, генерирано при търсенето.

00:11

Новата версия на Opera Mini поддържа RSS

Норвежката компания Opera Software представи трета версия на браузъра Opera Mini, предназначен за използване в мобилни телефони, поддържащи Java.
Opera Mini е опростена алтернатива на мобилния браузър Opera Mobile. При това Opera Mini обработва страниците не на самия телефон, а ги получава в компресиран вид от специален сървър. Така пестите трафик и достъпът до Интернет ви излиза по-евтино. Понижават се и изискванията към апаратната част на телефона.
В Opera Mini 3.0 има редица подобрения и нововъведения. Поддържа се RSS, благодарение на което потребителите ще могат да се запознават с последните новини от сайтовете. Новата версия на браузъра улеснява бързото поместване на фотографии, направени с вградената в GSM-а камера в блогове, социални мрежи и форуми. Браузърът Opera Mini 3.0 умее да свива прекалено дългите вертикални менюта като показва знака "плюс", за да се осигури пълен достъп.
Програмистите от Opera Software са усъвършенствали средствата за безопасност. Повишили са сигурността на работа при онлайн банкирането, електронните магазини и пр. Като цяло са подобрили производителността и стабилността.
Към момента, по данни на News Factor, Opera Mini се използва на около осем милиона мобилни телефона. Над два милиарда web-страници са разгледани през този браузър.
От адрес http://www.operamini.com/download/ можете да изтеглите безплатния мини-браузър за своя GSM чрез персоналния си компютър или непосредствено от телефона по протокола WAP. Може да получите браузъра и като SMS. Вижте и повече подробности за възможностите на мини Опера от http://www.operamini.com/features/

00:10

Блоговете са превръщат в мощно средство за въздействие

Над 25 милиона интернет-потребители във Великобритания, Франция, Германия, Испания и Италия са публикували мненията си за компания или продукт след четене на отзиви в блогове. За това свидетелстват резултати от мащабно изследване, проведено от Hotwire / Ipsos MORI.
Това изследване показва, че блоговете са се превърнали във втория по популярност източник. Първенството се дължи от вестниците. На мненията в онлайн-дневниците се доверяват към 24% от европейските потребители на Интернет, на вестниците - 30%. Активните онлайн-купувачи, харчещи в Интернет над 145 евро ежемесечно, се доверяват на блоговете още повече.
Над 52% от европейците са заявили, че е възможно да вземат решение за покупка на нещо след като прочетат мнения в блогове.

00:09

DivX със собствен сайт конкуриращ YouTube

DivX пуснаха в употреба нов сайт, Stage6.com ще се стреми да стане пряк конкурент на закупения от Google YouTube.com и Revver.com. Вече много сайтове поддържат DivX формата и може да се гледа онлайн видео, но Stage6 се отличава с това, че запазва качените файлове недокоснати, като не ги конвертира във флаш или някакъв друг по-лек и по-универсален формат. Потребители допълнително ще имат възможност да избират дали да сложат воден знак върху файла си с цел предотвратяване на евентуално копиране на видео файловете. Следваща цел на Stage6.com е споразумение с телевизионни предавания и филмови компании за продажба на продуктите им, но засега официални партньори не са обявени. За момента посетителите могат да гледа безплатно клипове от G4TV в обособен за телевизията канал.

00:06

Google Answers прекратява дейността си

Google спира сайта си за въпроси и отговори, в който хората можеха да получават срещу изестна сума отговори на въпроси. Компанията реши да спре платената услуга, тъй като съществуват безплатни аналози, като например QA услугата от Yahoo.
В края на седмицата Google ще спре да приема нови въпроси, а в края на годината - нови отговори на въпроси, но събраният архив от въпроси и отговори ще остане достъпен, поне за сега, се съобщава в официалния блог на Google.
В блога с носталгия се цитират някои от най-забавните въпроси и отговори. Например "Колко тиранозавъра могат да се съберат в галон за бензин?". Отговорът е: "1/460". А пък на забавния въпрос "Как мухите оцеляват в микровълновата печка" се отговаря: "като летят наоколо и се изплъзват от микровълните".

00:05

Спама достига критични нива

Девет от десет електронни писма вече са СПАМ!
Според Ройтерс броя на спам email-лите започва да става критичен. Последните показатели ли са, че всеки 9 от 10 електронни писма са спам. Тревожно е, че за коледните празници се очаква още повече email-и, които да са със спам.
От статистиката за ненужните писма се вижда, че през месец Юни е имало "само" 2.5 милиарда спам съобщения, а през Ноември невероятните 7 милиарда. Като в Англия за последните 2 месеца спама се е покачил с 50%.
Държавите от които най-често излизат тези ненужни писма са САЩ, Китай и Полша.
Друг немаловажен фактор е, че има и вируси, които пращат от заразения компютър хиляди спам писма и това допълнително увеличава броя им.
Същевременно анти-спам защитите на пощите не винаги са толкова надеждни, защото първото което проверяват е дали някоя от спам думите я налична в писмото, но като е картинка - проверяването става доста по-бавно и така някои от нежеланите писма "минават".
В някой страни дори има закон против спам съобщенията, но се вижда, че не е помогнал достатъчно.

21:50

Обучиха митничари да познават оригинални стоки

В семинара на Арсис Консултинг участваха и дистрибутори
Двудневно обучение по продуктова идентификация преминаха 35 митнически служители в хотел ЕКСПО в София, организирано от Агенция „Митници” и юридическата кантора АРСИС Консултинг.
Разпознаване на фалшификати и оригинални стоки, носещи запазени търговски марки, притежавани или под контрола на международни компании, беше фокусът на програмата. Лично представители на компании като Адидас, Найки, Пума и Кристиян Диор разясниха на българските митничари как да разпознават техните стоки.
След влизането на България в евросъюза, на територията на страната ще се прилагат директно разпоредбите на Регламент 1383/2003 на ЕС, касаещи граничните мерки за защита на правата върху интелектуална собственост.
В семинара участваха също представители на местните търговски централи и официални дистрибутори на компаниите правоносители, съобщиха от АРСИС Консултинг.

21:45

Снежен леопард "хванат" с GPS нашийник

Навиците на потайния хищник вече няма да бъдат мистерия
Най-после екип от учени успя да закачи GPS нашийник на женски снежен леопард, хванат в планината Пурдум Мали в Пакистан. С негова помощ те ще могат следят движенията на тайнственото животно, разкрива BBC.
През следващите няколко месеца международен екип от учени ще се опита да постави хай-тек нашийници на още четири снежни леопарда. Този рядък тип хищници е изключително труден за изследване, поради самотната им природа, стръмния, скалист терен и навиците им да се движат само в сумрак. Учените се надяват да съберат достатъчно информация за движенията и района, който животните покриват всекидневно.
GPS системата ще излъчва данни за местоположението на леопарда по няколко пъти на ден. Те ще се предават към приемниците на изследователския екип чрез американско-френската сателитна система за пренос на данни Аргос. Събраната информация ще бъде изключително важна за съхраняването на снежните леопарди.
Смята се, че между 3 500 и 7 000 от този вид живеят на свобода в непристъпните планини на Централна Азия, но има опасност да бъдат изтребени от ловци, заради ценната им кожа или от пастири, защитаващи стадата си.
От 1972 г. снежните леопарди са в Червената книга на застрашените от изчезване видове. За да бъде запазена тяхната популация, учените трябва имат сведения от какво пространство се нуждаят, за да водят нормален живот. Колкото и да е странно, признава ръководителят на проекта Том МакКарти, през 2006 г. учените все още нямат точен отговор. Предполага се, че става дума за от 65 кв.км до 1000 кв.м.
Изследването ще даде и друга важна информация за това дали дивите котки избягват населени от хора места и пътища, или се събират около животновъдни райони. Всички тези данни ще послужат за изграждането на резерват, в който снежните леопарди да живеят в естествена среда, без заплаха от унищожение и изчезване.

21:43

"Алкохолен" лаптоп с приз за най-добър в дизайна

Компютър на LG използва батерии с природен газ и метанол
Лаптоп на корейската компания LG беше признат за един от 12-те „най-добри сред най-добрите” в дизайна и получи престижния статут Red Dot.
Екологичният компютър, наречен “ebook”, използва органичен LED дисплей (вместо LCD) и захранваща батерия, която работи с метанол, природен газ или други горива, съобщи The Korea Times.
В конкурса Red Dot Award, който е един от трите най-престижни в областта на дизайна, са участвали 478 продукта от 39 страни. Наградата Red Dot са получили 12 от номинираните 72 иновационни устройства.
Лаптопът на LG, както може да се очаква, е много лек и тънък и консумира значително по-малко енергия от сегашните модели. Този футуристичен мобилен компютър разполага с OLED дисплей на всяка една от четирите си страни.
Друга характерна особеност на лаптопа е управлението чрез технология на допир.
Производството на подобен лаптоп е скъпо със сегашните технологии, споделят от LG. Корейците предлагат своята идея като решение за следващото поколение мобилни компютри.

21:42

Откриха нови i-центрове чрез видеоконференция

Държавници прерязаха лентата символично в София и Златица
Нови шест телецентъра заработиха днес във Великотърновска област, съобщиха от министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР).
Лентата беше прерязана символично в София и Златица, като церемонията се предаваше на живо през видеоконферентна връзка в Българо-корейския интернет център в столицата.
“Към края на този мандат може би всички общини в България ще имат подобни центрове и това вече няма да е някакъв лукс, а ежедневие на всички български граждани, особено в по-малките градчета на страната”, каза министър Николай Василев.
Телецентровете ще предложат различни видове услуги, “които ще бъдат толкова нормални, колкото напоследък използването на мобилните телефони", добави Василев.
Той бе поканен на събитието от председателя на ДАИТС Пламен Вачков, заедно с Нийл Буне, постоянен представител на ПРООН за България. Новите i-центрове са в Дебелец, Елена, Златарица, Павликени, Полски Тръмбеш и Сухиндол.
МДААР използва телецентровете за обучение на държавни служители по информационни технологии. За една година 21 000 души в 264 общини са преминали ИТ обучение.
"i-център" е съвместен проект на правителството и Програмата за развитие на Обединените нации (ПРООН), който цели да достави електронни услуги на хората в малки или икономически изостанали населени места. Ръководител на проекта е Красимир Симонски.

21:41

Нов браузър улеснява мобилното сърфиране

Opera Mini 3.0 предлага повече удобства и сигурност
Излезе нова версия на браузъра Opera за мобилни телефони от нисък и среден клас. Opera Mini 3.0 идва с три нови функции: опростено изпращане на фотографии, направени с мобилен телефон, четене на RSS-потоци и поддръжка на протокола за сигурност SSL.
С подобрения мини-браузър, потребителите могат вече много по-лесно да качват снимки на социални сайтове или да ги изпращат заедно с електронни писма.
Opera Mini поддържа и компресиране на данните, за да зарежда по-бързо уеб страниците на малкия екран на телефона. За целта браузърът трябва да се свърже към интернет през прокси сървъра на компанията.
Поддръжката на SSL (кодирана https връзка със сайтове) пък ще направи по-сигурни мобилното пазаруване, банкиране и уеб-мейлинг.
Потребителите могат да си заредят браузъра от сайта Operamini.com по три начина: чрез изпращане на SMS, през WAP и от персонален компютър.
По данни на компанията, за 10 месеца Opera Mini е инсталиран на 8 милиона мобилни телефона. През това време браузърът е заредил около 2 милиарда страници.
И ако Opera-Mini е насочен към мобилните телефони от нисък и среден клас, то неговият събрат Opera Mobile намира приложение при смартфоните.

21:40

Има нещо общо между iPod Nano и... крем против бръчки

Нанотехнологията влиза в домовете в различни превъплъщения
Нетърговската организация “Проект за нови нанотехнологии” е подготвила за Коледните празници обновен продуктов каталог с 356 хай-тек артикула.
В него попада, например, музикалното устройство iPod Nano на Apple, което подобно на много модерни електронни устройства с флаш памет, е произведено по полупроводникова технология, изискваща точност под 100 нанометра.
Тук е също нощен крем Zellens Fullerene C60, който съдържа изключително мощния антиоксидант Fullerene C60. От описаните в каталога продукти 229 попадат в категорията здраве и фитнес.
Нанотехнологията се използва за производство на материали с размери от 1 до 100 нанометра (един нанометър е равен на една милиардна част от метъра). Какво може да направи тя за хората и на хората е въпрос, отворен за дискусии.
Обещанието е широко известно и вече се усеща: тази технология е интегрирана в продукти на стойност над 30 млрд. долара, а до 2014 г. се очаква производство за 2,6 трилиона долара.
Целта на “Проект за нови нанотехнологии”, създаден през април 2005 г. като обединение на научни и благотворителни организации, е да извлече максимална полза и да намали до минимум рисковете, свързани с работата с нано-материалите.
Ползите и рисковете от обработката и използването на наночастиците все още не са напълно тествани. Технологията е толкова нова, че учените и изследователите не са успели да обхванат всички нейни аспекти и приложения.
Въпреки това те нямат опасения, че наночастиците могат да се окажат опасни в по-голямата част от известните им досега приложения.

21:39

Появи се 5MP CCD камера за мобилни телефони

Модулът на Sharp ще подобри качеството на снимките
Японската компания Sharp представи номер "LZ0P3770" от своята продуктова гама. Всъщност това е 5-мегапикселов CCD модул, предназначен за цифровите камери в мобилни телефони.
Основното предимство, освен 5-те мегапиксела, е първият в света трикратен линеен оптичен зум с авто фокус. Модулът е лесен за монтиране и с изключително компактни размери - 22×11.3× 21.7 мм.
Цената на мострата е $172, като от компанията обявяват, че производството на 5-мегапикселовата CCD камера ще започне през януари следващата година. Sharp предвижда да произвежда по 50 000 бройки на месец.
Обявлението на Sharp бележи настъпването на нов етап в развитието на технологиите. Компаниите вече могат не само да произвеждат мобилни джаджи, съчетаващи функциите на няколко устройства, но и да предложат много по-високо качество.
Появата на CCD модула на Sharp ще доведе до подобрение в качеството на снимките, правени с мобилен телефон. Феновете на тази технология сигурно ще имат повече основания за съпоставка със снимките от цифров фотоапарат - нещо, което към момента не им се удава успешно.

21:37

Обявиха най-куриозните случаи на загуба на данни

Банан прави късо съединение в твърд диск, а пък професор залива драйва със смазка, за да не скърца. На подобни инциденти се натъква компанията Ontrack Data Recovery
Компанията за възстановяване на данни Ontrack Data Recovery представи своя ежегоден рейтинг на най-куриозните случаи на загуба на информация. Класацията е съставена след допитване до специалистите на Ontrack по целия свят и съдържа 10 най-фрапантни случая на загуба на данни от персонални компютри, сървъри и памети на цифрови устройства.
Ето как изглежда куриозният списък:
10. Сътрудници на глобална телекомуникационна компания изпуснали лаптоп от хеликоптер по време на работа в Монако.
9. В полет от Лондон до Варшава един от пасажерите поставил своя портативен компютър в чантата с тоалетни принадлежности. За нещастие, неговият шампоан протекъл и залял цялата чанта, включително и компютъра, в резултат на което твърдият диск излязъл от строя.
8. Известният британски комик Дом Джоли изпуснал и повредил своя лаптоп, в който съхранявал 500 фотографии, 6 хиляди песни, половината книги, които е написал, и съдържанието на всички негови вестникарски колонки.
7. Водещ британски университет претърпял катастрофална загуба на данни с обем над един терабайт. Това се случило една сутрин при пожар в отдела по компютърна наука. Компютрите били задимени и залети с вода при погасяването на пожара.
6. Сок от застарял банан, оставен върху външен твърд диск, протекъл вътре в него и предизвикал късо съединение в електрическата схема. В резултат на това твърдият диск престанал да работи.
5. Ноутбук с няколко допълнителни външни твърди диска попаднал под подвижната лента за пасажерите в аерогара. Дисковете, естествено, се повредили.
4. Потребител преформатирал своя твърд диск десет пъти и едва след това осъзнал, че на него се е намирала ценна информация, която трябва да се възстанови.
3. На връщане от почивка в Барбадос фотолюбител установил, че не може да открие подводните снимки, направени на новата си водонепроницаема цифрова камера. Рекламните лозунги за херметичните способности на камерата се оказали “леко” преувеличени.
2. Твърдият диск в новия настолен компютър на университетски професор заскърцал. За да се избави от дразнещия звук, той отворил капака и напръскал вътрешността на диска със смазочната течност WD-40. Така професорът се спасил и от скърцането, и от твърдия си диск.
1. Клиент на компанията за възстановяване на данни (Ontrack) изпратил в нейната лаборатория повреден CD драйв, като използвал за защитна опаковка по време на транспорта чифт мръсни чорапи. В резултат на това повредата станала още по-сериозна и процесът на възстановяване се усложнил многократно.
Списъкът на Ontrack показва, че до загуба на данни може да се стигне както случайно, така и в резултат на груби грешки на потребителите. Компанията не пропуска да отбележи обаче, че е успяла да възстанови напълно данните във всички от посочените случаи.

21:36

Pagebull - нова, визуална интернет-търсачка

От днес официално е пусната в действие Pagebull – една интернет-търсачка, показваща търсените страници под формата на скрийншоти.
Идеята на разработчиците е да се облекчи преглеждането на намерените резултати. С Pagebull не е необходимо да се отваря всяка една отделна хипервръзка, както при обичайните търсачки – тук страниците излизат визуализирани, което спомага за по-бързо намиране на търсената информация.
В зависимост от прозореца на брузъра, резултатите се показват в 2, 3 или 4 колони. За нормалната работа, Pagebull изисква добра интернет-връзка и активиран JavaScript. За сега в търсачката няма рекламни или спонсорирани препратки.

21:34

Maxtor вече с три години гаранция

Seagate Technology обявиха три години гаранция на всеки хард диск с марката Maxtor от серията Internal Hard Drive Retail Kit, гаранцията важи и за вече разпространените в търговската мрежа комплекти произведени след 1 октомври 2006г. Преди това увеличение на гаранцията Internal Hard Drive Retail Kit се продаваха само с една година гаранция, което смущаваше доста от клиентите на фирмата. "Няма значение дали е вътрешен или външен USB хард диск, Seagate имат продукт за всеки вкус и нужда" каза Джим Дръкри, вицепрезидент и генерален мениджър на Seagate Branded Solutions. Maxtor Retail Kits са създадени зa потребители желаещи да подобрят сами машините си до капацитет 500GB. Комплекта включва освен хард диск, отверка и PATA или SATA кабел. Препоръчителната цена за тези комплекти е от $79.95 за 80GB до $239.95 за 500GB.

21:30

Роботиката върви към тясно взаимодействие с човека

Машините ще бъдат детективи, медицински сестри и лекари, учители, обслужващ и помощен персонал
Роботи, които действат като професионалисти в различни сфери, е много популярна представа за близкото бъдеще. Машините ще бъдат детективи, медицински сестри и лекари, учители, обслужващ и помощен персонал. За да се реализира на практика подобна идея, роботите трябва да бъдат научени да работят в екип с човека, а това означава да разбират човешкото поведение.
Джордж е робот, който въобще не прилича на човек. Той се придвижва благодарение на масивна основа, снабдена с колела, и вижда с помощта на специален бинокъл. Изобретението притежава и монитор, на който е изобразено човешко лице.
На фона на постиженията на съвременната роботика и високите технологии Джордж не е особено впечатляващ. Значимото за учените в случая е неговото поведение. Той е способен например да играе на криеница с учения Алан Шулц. Ето как става това.
Първоначално Джордж си намира скривалище и стои там, докато не бъде намерен. После ролите се обръщат и роботът е този, който търси Алан. Всичко това се случва, разбира се, след устна команда от страна на Алън, която уведомява робота, че ще се играе на криеница.
Онова, което кара Военноморският център за проучвания в областта на изкуствения интелект да експериментира с Джордж, е ярък частен пример за основна тенденция в съвременната роботика. А именно преминаването от технологии за абсолютно самостоятелно функциониране на робота към такива, пригодени за тясно взаимодействие на машината с човека.
След като е ясно, че роботите все повече ще комуникират с човека, как трябва да се държат и да изглеждат те, за да е ефикасно и адекватно самото взаимодействие? Още преди 50 години някои експерти дадоха отговор на този въпрос по време на форум в университета в Дартмаут, Ню Хампшир, когато се оформя научното поле за изследване на изкуствения интелект. Специалистите са единодушни, че интелектът при роботите е от ключово значение за самото им поведение. Затова при своите научни занимания с роботи те отделя специално място на шаха, пъзелите и подобни „високо интелектуални” занимания, които би следвало да се владеят до съвършенство от един робот.
Но учените тогава подценяват създаването на перцептивност у робота, т.е. ясно възприемане на заобикалящата среда, или умението на робота да знае къде се намира, кои са участниците в ситуацията и как да си взаимодейства с тях. Едно двегодишно дете притежава такава осъзнатост и може би заради това първоначално учените допускат, че създаването й у робота няма да е трудна задача. Днес обаче множество специалисти твърдят, че това всъщност се оказва най-сложната задача.
Постигането на перцептивност е и смисълът на експериментите с робота Джордж, като подобен вид проучвания далеч не са малко. Всички те изследват поведението на „изкуствения човек” и целят да създадат робот, който да възприема човека като човек, а не като предмет. И който не просто да разбира човешкото поведение, а и самият той да притежава персонализирано “човешко” поведение.
Въпросът с външния вид на роботите също се оказва ключов. На единия полюс стои Масачузетският технологичен институт, където част от учените споделят мнението, че машините, предназначени за използване от човека, не трябва да са персонализирани. Ако за човека те са просто уреди, улесняващи неговия живот, то не е необходимо ученият да се опитва да ги дари с индивидуалност или дори с личност, смятат учените.
Противоположната теза подкрепя Дейвид Хенсън от Далас и професор Хироши Ишигуро от университета в Осака. Според тях, за да общува ефективно с човека, роботът трябва да притежава човешки черти и поведение и дори на външен вид да прилича на него.
Най-вероятно обаче нито една от тези две крайни тези някога окончателно ще вземе превес, тъй като човек се нуждае и от машината, и от робота в различни сфери на своето ежедневие.

20:10

Софтуер от Джордж Сорос ще бори цензурата в нета

Лаборатория готви нов прокси, недостъпен за филтрите
Разработчици от лабораторията Citizen Lab на университета Торонто, Канада, обявиха програмата с отворен код Psiphon, която обещава край на цензурата в Интернет. Софтуерът ще преодолява филтрите на потребителите в страни, където се цензурира достъпът до съдържанието на глобалната мрежа, като Китай, Сирия, Виетнам и други, според последния доклад на “Репортери без граници”.
Програмата се разработва с поддръжката на фонда на Джордж Сорос, съобщи cnews.ru. Като технология, тя представлява прокси (сървър-посредник) с кодиран достъп през браузър по протокола https.
Предполага се, че всеки потребител в страните със свободен достъп до мрежата може да инсталира програмата на своя компютър и след това да предаде своите IP адрес и номер на порта на познати, живеещи зад виртуалната “желязна завеса”.
За филтрите, които нямат система за прихващане на https-трафик, заради относителната сложност на тази процедура, трафикът изглежда като кодиран поток от данни между две точки – потребител и сървърен посредник. В кодираната част остават и адресите на посещаваните сайтове. Възможността за откриване на забранени страници на компютъра на потребителя практически е нулева - достатъчно е в настройките на браузъра да се забрани съхраняването на страници в кеша.
В интернет съществуват множество подобни програми, известни като CGI-проксита, но филтрите могат да забраняват достъпа до тях. Програмата Psiphon ще бъде по-сложна за забрана, тъй като се инсталира на частен компютър и не се анонсира публично. Финалната версия на Psiphon ще излезе на 1 декември.

20:08

Cisco се съюзи с мощна руска компания

Ще модернизира комуникациите в региона заедно със Sitronics
Cisco и водещата руска технологична компания Sitronics JSC обявиха днес, че стартират регионално партньорство. Целта е двете компании да засилят позициите си на бързо развиващите се телекомуникационни пазари в Русия, бившите съветски републики и страните от Източна Европа, Близкия Изток и Африка, съобщиха от българския офис на гиганта в мрежите.
Cisco и Sitronics ще се фокусират върху осигуряване на модерни комуникационни решения в държавите, които отбелязват бърз темп на икономически и социални трансформации. Двете компании ще предложат на клиентите в региона информационни и комуникационни технологии, осигуряващи висока производителност, широк достъп до мрежата и нови възможности за “образоване на населението”, гласи официалното съобщение.
“Моделът за доближаване до местния пазар, разработен от Cisco и Sitronics, ще даде възможност на телеком операторите да увеличат приходите си и мястото си на пазара и ще подпомогне разширяването на достъпа до високоскоростен Интернет, който в момента е средно около 11% в тези региони”, коментира Пол Маунтфорд, президент „Развиващи се пазари” в Cisco Systems.
Двете компании ще предложат решения за модернизиране на публичната комутируема телефонна мрежа, базирани на софтуерни технологии с отворен код от Sitronics и мрежови устройства на Cisco. Тези решения вече успешно са въведени от телекомуникационния руски оператор MGTS – компания с над 4,3 милиона абоната в Москва и съседните области.
Cisco и Sitronics проучват потенциалните възможности и в други технологични области като IP телевизия, широколентов Интернет и управление на услуги.
„Sitronics е уникална технологична компания, която географски покрива региона на Русия и бившите съветски републики, както и бързо развиващите се страни от Южна Европа и Близкия Изток. Сътрудничеството между Cisco и Sitronics демонстрира ангажимента на двете компании към т.нар. „развиващи се пазари”, коментира изпълнителният директор на Sitronics Евгени Уткин.

20:07

С камера на челото срещу хулиганите

Полиция, камера, бързо правораздаване... Така е в Лондон
Полицейски участък в Лондон се противопоставя на антисоциалното поведение с помощта на малки дигитални камери, инсталирани в прочутите им по целия свят шапки. Служителите на властта в административния район Харингей ще използват камерите, за да събират дигитални доказателства, с които да пратят хулиганите в съда за бързо правораздаване.
Камерите ще влязат в действие за пръв път като част от петдневната операция „Авентайл”, която ще се проведе от звеното за по-безопасна среда за живеене в лондонския квартал. Фокусът на операцията ще бъде антисоциалното поведение, или хулиганските прояви, казано на по-прост език.
Акцията ще се ръководи от детективски началник Ричард Ууд, който разкрива пред silicon.com, че целта на инициативата е да се съберат и предоставят незабавно доказателства за извършените в околността закононарушения. Доказателствата ще послужат за издаване на бърза присъда за хулиганство или за започване на криминално съдопроизводство.
Камерите са с размер на батерия АА. Снимките се съхраняват в специален спомагателен колан. Комплектът струва около 1 800 британски лири и се заплаща от общинската агенция „Партньорство за по-безопасно общество”.
Ако операцията се окаже успешна, такива камери ще бъдат използвани и от други звена на Харингей, за да подпомагат при полицейски обиски и патрули на футболни мачове.
Полицейската група ще използва и някои други технологии в операцията „Авентайл”, вкл. устройства за търсене на оръжия, подобни на тези по летищата. В арсенала от "оръжия" влизат и системи за автоматично разпознаване на регистрационните табели на автомобилите (с цел откриване на откраднати коли), поставяни на места с повишена криминална активност, както и технологии за повишена видимост на патрулите.

20:05

Sony ухажва клиенти с "улица на забавлението"

HD TV, домашно кино, фото и персонално аудио за феновете
Последните технологии на японския гигант Sony са достъпни в “Улицата на забавлението”, организирана пред Mall of Sofia. Почитателите на марката минават през четири зони, като във всяка от тях могат да тестват различни хай-тек устройства и да участват в игри.
В зоната „High Definition” са последните модели телевизори от линията BRAVIA HD - KDL-40W2000 и KDL-46X2000, включително и уникален 70-инчов KDS-70R2000. Тук всеки може да изпробва артистичните си заложби с играта “Are you an artist”. При нея това, което се рисува с мишката, се вижда на BRAVIA телевизора, а през Интернет творбата може да се изпрати на приятел.
Зоната “Home cinema” пък привлича с DVD рекордер RDR-HX720 със 160 GB хард диск. Феновете на седмото изкуство могат да участват в игра, в която трябва да познаят 5 сцени от известни филми на Sony Pictures.
Следващата зона е “Digital Imaging”, където всеки може да си направи снимка с огледално-рефлексен цифров фотоапарат DSLR-A100 (Alpha), носител на наградата на EISA. Снимката се получава като подарък веднага.
И четвъртата зона, „Personal audio” е насочена към феновете на музиката в движение. За тях са достъпни за тестване последни модели mp3 плеъри Walkman (NW-S203, NW-E002 и NW-E205). Моделът NW-S203 предлага уникални функции за активно спортуващите, като измерване на изразходвани калории, изминато разстояние и крачки.
Всяка събота и неделя от 16:00 часа до 20:00, в “Щастливите часове на Sony”, се организират игри в областта на киното, музиката и фотографията. Sony обещава като награди за победителите mp3 плеъри и други джаджи.
След 3 декември “улицата” се премества пред City Center Sofia.

20:04

Linkin Park хакнати от вманиачена фенка

Американка се добра до телефони и е-поща на Бенингтън
Американка бе обвинена, че е използвала компютър в национална лаборатория, за да влезе с “взлом” в сайта на мобилен оператор. Целта на гражданката на САЩ била да получи номера на Честър Бенингтън, лидер на популярната група Linkin Park.
Тя е успяла не само да се добере до телефонния номер на певеца, но и до разпечатка на неговите позвънявания и прикачените изображения, твърди techlabs. Нещо повече, фенката на Бенингтън е “хакнала” имейла на съпругата му, като й изпратила заплашително съобщение.
В момента интернет терористката е на свобода до започване на делото. Жената е работила в лабораторията Sandia, която се занимава с технологии за поддръжка на националната безопасност, откъдето вече е уволнена.
При обиска в дома й са били намерени многобройни емблеми на групата, плакати и автографи. Освен традиционните атрибути обаче са открити и копия на съобщения и фотографии, получени чрез взлом в имейл акаунтите на семейството Бенингтън.
Подобен инцидент не е нещо необичайно за групата, чиито албуми към момента са разпространени в тираж от 36 милиона копия.

20:04

Вече излизат антивируси за Vista

Symantec пусна бета версии на свои продукти за новата ОС
Компанията за сигурност Symantec пусна свободно достъпни бета версии на софтуерните пакети Norton Internet Security 2007 и Norton AntiVirus 2007 за РС с новата операционна система Windows Vista.
Въпреки че продуктите й поддържат и 32-, и 64-битовите версии на системата, Symantec уточни, че все още няма необходимия й достъп до технологията Patchguard на Microsoft. Тя е вградена в 64-битовата версия на Vista и защитава ядрото на системата от обновления за сигурност, различни от тези на Microsoft.
На няколко пъти Symantec поиска от Microsoft да отвори Patchguard за разработчиците, но винаги получаваше отказ.
Всички елементи на сигурността ще работят, но Patchguard ще влияе на изпълнението на задачите, казва представител на компанията в интервю за vnunet.com.
Към момента проблемът не е толкова сериозен за масовия пазар, тъй като се очаква повечето потребители да изберат 32-битовата версия на Vista, а Patchguard е вграден в 64-битовата. Същевременно и Microsoft се съгласи да промени работата на Patchguard, но според специалистите, това няма да стане по-рано от 2008 година.
Някои анализатори разглеждат Patchguard като нож с две остриета. От една страна, Microsoft затваря достъпа до външни разработчици на решения за сигурност. Но от друга, в случай на пробив от хакерите, софтуерният гигант ще трябва да се бори сам с тях.

19:59

Африка се превръща в електронно бунище

В ООН се безпокоят за бъдещето на зеления континент
Най-богатите нации в света изхвърлят опасни електронни отпадъци в бедните африкански държави. Това каза водещият програмата за защита на околната среда в ООН Ахим Щайнер при откриването на конференция в Найроби, Кения, цитиран от BBC.
Според Щайнер, консуматорското общество произвежда „растяща планина от електронен боклук”. По оценки на неговата организация годишно се изхвърлят близо 50 милиона тона електронен боклук. Той вреди сериозно на околната среда, тъй като отделя опасни химикали и тежки метали, ако не се съхранява правилно, особено при изгаряне, което е традиционен метод за унищожаване.
Една от задачите на конференцията в Найроби, която ще продължи седмица, е да разгледа и приеме допълнения към Базелската конвенция, целящи намаляване на движението на всички видове опасни отпадъци. Конвенцията е приета през 1992 г. и досега е подписана от 160 държави.
Друга цел на участниците в конференцията ще бъде да убедят онези държави, които още не са ратифицирали договора, сред които е и САЩ, да направят това.
В програмата на конференцията влиза и обсъждане на скорошния инцидент в Бряг на слоновата кост, където вредните изпарения от сметище край Абиджан убиха най-малко 10 човека, а други 70 000 потърсиха медицинска помощ.
Електронните отпадъци се считат за най-бързо растящата част от градския боклук в развития свят. Досега голямата част от тях бяха транспортирани към азиатски държави като Китай и Индия. Но засилените мерки на тези държави срещу натрупването на вредни отпадъци на техните територии означава, че все повече и повече контейнери ще се разтоварват по бреговете на Африка.

19:59

Спамът с картинки расте, мутира в пъзели

Компании за сигурност отчитат увеличение на нежеланата поща
Компанията за сигурност Marshal съобщи за рязко увеличение на спама. Ръстът се дължи в значителна степен на изпращането на все повече изображения под формата на спам.
Техниката на спам-изображенията се използва от разпространителите на нежелана е-поща, за да заобиколят филтрите, които обикновено търсят често използвани думи или фрази от спамарите, вместо .gif или .jpg файлове.
Освен все по–масовото изпращане на спам с изображения, експертите по сигуроност забелязват и промяна в типа на съобщенията. Те вече съдържат множество изображения, действащи като част от пъзел. Друга тактика е да се използва не толкова разпространеният формат PNG.
Същевременно от компанията Symantec обявиха, че 25% процента от нежеланата е-поща през изминалия месец се пада на спам-изображенията. Според експертите, тези паразитни съобщения изглеждат идентични на имейли, изпращани от Yahoo или други легитимни източници.

19:58

Идват първитe лаптопи с китайски процесор

Чипът Dragon 2E ще конкурира Pentium 4 в мултимедията
Първите лаптопи с процесор, разработен от Китайската академия на науките, ще се появят на пазара в началото на следващата година.
Чипът Dragon 2E е произведен по 65-нанометрова технология и не е съвместим с архитектурата x86, според ocworkbench.com.
Процесорът работи на честота 750 МHz и според информациите към момента е способен да конкурира 2 GHz Pentium 4 при работа с мултимедийни приложения.
Китайското изобретение използва чипсет на VIA и консумира около 7,5 вата мощност. Производството му е относително евтино, твърди източникът.
През 2008 г. се очаква следващо поколение процесор Dragon 3, който ще има 8-16 ядра. Две години по-късно броят на ядрата ще нарасне на 64.
Тогава се очаква също китайците да направят процесора съвместим с архитектурата с x86 и да приложат 45-нанометрова технология на производство.

19:56

Видео в YouTube води до разследване в Италия

Миналата седмица италианските офиси на Google бяха посетени от служители на финансовата полиция, а американските им юридически представители бяха уведомени, че срещу тях има обвинения в занижен контрол върху съдържанието на видео, качено на YouTube, съобщи италианската новинарска агенция ANSA.
По инициатива на компанията Vividown, която се занимава със защита на правата на хората, срадащи от болестта на Даун, милански прокурор започна разследване срещу двама американски сътрудници на Google. Повод за прокурорската намеса е публикуването на видеоматериал със запис на издевателства на ученици.
Записът е направен в училище в Торино. На него се вижда как четирима ученици жестоко издевателстват над дете, болно от синдрома на Даун. Около 15 техни съученици мълчаливо наблюдават срамната сцена.
След завършване на прокурорската проверка, ще бъде прието решение за санкции спрямо сътрудниците на Google. Училището и класът са разпознати. Разпитани са класният ръководител и виновните ученици, които също ще бъдат наказани, вероятно с обществено полезен труд.

19:55

Затвор търгува успешно в Интернет

Регистрационните табели на колите в Мериленд са направени зад решетките.
Интернет пазаруването наистина не признава граници. В мрежата вече се предлагат стоки, произведени зад решетките на девет затвора в американския щат Мериленд, съобщи Seattle Times.
Затворническото предприятие наскоро публикува своя продуктов каталог от 182 страници, който включва работно облекло, завивки, часовници и мебели. Стоките са предназначена за продажба на правителствени агенции и организации с нетърговска цел.
В предприятието работят 1 600 души от девет затвора. Дневната им надница е от 1,10 до 2,60 долара. Миналата година бяха продадени стоки за 42,8 млн.долара, което нарежда мерилендското предприятие на 10-то място сред останалите подобни институции в САЩ.
От управата на затворите са убедени, че трудът е полезен за техните възпитаници. От заетите в производството два пъти по-малко извършват нови престъпления, когато излязат на свобода, в сравнение с онези, които не се трудят. За да започнат работа обаче кандидатите трябва да имат диплома за средно образование.
Частните производители на мебели не са във възторг от конкуренцията на затворническите предприятия. Те искат равни условия при кандидатстване за държавни договори. Закон на щата Мериленд изисква щатските агенции да купуват от затворническото предприятие всякакви стоки и услуги, които са на цени, равни или под средните пазарни цени.
Соломоновското решение за ограничаване на негативния икономически ефект върху частния сектор е затворниците да произвеждат неща, които не се правят от други компании в Мериленд. Една категория, в която са без конкуренция, е направата на регистрационни табели за автомобили. Всяка кола, регистрирана в този щат, има табели, направени зад стените на затворите му. Приходът от тези продажби е около 3,8 млн. долара.

19:54

Първият уеб видеочат с космоса се провежда днес

Уникална жива връзка с астронавта Томар Рейтър от борда на Международната космическа станция!
Уникален видео чат ще се състои днес, 28 ноември. Астронавтът Томас Рейтър ще отговаря на въпроси “на живо”, през Интернет, от Международната космическа станция.
Това ще бъде първият уеб видео чат с космоса, съобщава Европейската космическа агенция (ESA), която ще осигури провеждането на сесията заедно с немския оператор T-Online.
Довечера, от 21,15 ч. средноевропейско време (22,15 българско) космическите ентусиасти ще могат да разговарят на немски чрез директна видео уеб връзка с Томас Рейтър. Астронавтът на ESA ще се намира в този момент на 400 км над Земята в изпълнение на историческата мисия “Астролаб”.
Чатът е достъпен на немски език от сайта http://www.t-online.de/esa. Участниците в първия по рода си уеб разговор с космоса ще получат информация от първа ръка за целите на мисията, за начина на живот и работата на Рейтър.
Въпросите ще достигат до немския астронавт през модератор. Рейтър ще отговаря в реално време, докато станцията прелита над Русия със скорост от 28 хиляди километра в час.
Чатът и социалните мрежи са важни комуникационни средства за младите хора, заяви говорителят на ESA. Агенцията очаква днешното събитие да насърчи интереса на младежите към космическите изследвания и към кариера в тази област.
Томас Рейтър е първият европейски астронавт в дългосрочна мисия на Международната космическа станция. Той излетя със совалката Дискавъри на 4 юли и ще се завърне на Земята през декември.
Мисията Astrolab също е първа по рода си научна програма в Европа. Тя включва експерименти от областта на психологията, физиката, биологията и радиационната дозиметрия.
Най-популярният в Германия оператор T-Online, заедно с ESA предлагат на уеб аудиторията уникални репортажи от космическите кораби, изследващи Луната, Венера, Марс, Сатурн и комети, както и от мисиите с хора на борда на Международната космическа станция.
Особено популярна е секцията "ESA Photo of the Week", която показва фантастични картини от космоса и от мисиите за наблюдение на Земята. Наскоро ESA започна партньорство и с Google Earth, за да доставя сателитни изображения от глобални природни бедствия.

19:53

Xerox представи хартия за многократна употреба

Taзи седмица от центъра за проучвания на Xerox представиха нов продукт на дългогодишни разработки, а именно самоизтриваща се хартия. Новата технология позволява на хартията при определена светлина да абсорбира и напълно заличи мастилото, като по-този начин след 24ч тя е отново бяла и готова за повторна употреба. Технологията е разбработена от Xerox Research Center базиран в Канада със съдействието на Palo Alto Research Center. С тази си хартия от Xerox заемат активна позиция в опазването на околната среда и намаляването на разходите в офисите с около 80%. В момента разработките на Xerox са насoчени към създаването на принтер способен да печата върху новата хартия за масова употреба. Кога това иновационно решение ще навлезе сериозно на пазара засега не се съобщава.

19:52

Зареждаме Prima със SOS сигнали

На 29 ноември Мобилтел стартира две нови услуги за своите Prima клиенти. С новата услуга “SOS Зареждане” клиентите с Prima, които имат по-малко от 22 стотинки кредит на своята сметка, могат да помолят друг абонат на “М-Тел” да я презареди. Това става с изпращане на SMS на кратък номер 1185, в който е изписан номерът на абоната, до когото е адресирана молбата за зареждане.
Всеки клиент с Prima може да изпраща до 3 съобщения за “SOS Зареждане” за всяко презареждане на картата си. Съобщенията до 1185 са безплатни и позволяват при практически изчерпан лимит на сметката да се осъществи контакт с приятел, познат, колега или роднина.
Клиентите с Prima, които имат по-малко от 22 стотинки в сметката си, могат да поискат от друг абонат на М-Тел да им се обади с услугата “SOS Обаждане”. На кратък номер 1186 те могат да изпратят безплатно съобщение с номера на човека, когото молят да се обади. Всеки клиент с предплатена карта има право на три съобщения за “SOS Обаждане” след всяко презареждане на сметката си. Изпращането им е безплатно. И двете услуги не могат да се ползват в роуминг.

19:51

Студент съхранява 256 GB на лист хартия

Индийски студент-инженер е открил нов метод за съхранение на 256 GB информация върху познат на всички носител: лист хартия. Сайнул Абидийн, 24-годишен, завършил студент по компютърно инженерство, е създал начин за съхранение на данните върху обикновен лист хартия A4 не с помощта на единици и нули, а в специален кодиран формат - чрез разноцветни геометрични фигури, които се печатат върху листа с много голяма гъстота (т.е. фигурките са изключително малки). Абидийн нарича този формат "Rainbow Format" или формат на дъгата. Той показа на демонстрация как компютърът му разчита видеоклип от лист хартия чрез специален скенер и го възпроизвежда. Предимствата на този формат включват факта, че хартията е по-евтина от материалите, от които се произвеждат CD и DVD, и се разгражда в природата. Съществува и критична статия в Ars Technica, в която се твърди, че лист хартия, който е нашарен с точки, четими от скенер, може да побере не повече от 100 MB данни, а не феноменалните 256 GB, обявени от Абидийн.

19:50

Цените на Microsoft у нас стават европейски

Още не се знае дали от януари или юли, но със сигурност от следващата година Microsfot ще повиши с около 30% цените на продуктите си за България и Румъния. Така ценовите листи за двете страни ще бъдат хармонизирани с тези в останалите държави от Европейския съюз.
"Досега България ползваше преференциални цени от Microsoft, но с влизането в общността те ще се изравнят с европейските, които са с 30% по-високи", обясни мениджърът на българския офис Теодор Милев. Той допълни, че сегашните цени на продуктите на Microsoft са по-ниски не само от европейските, но и от тези в САЩ, като разликата е близо 25%. Според Милев допълнителни предимства за българския пазар досега е давало и съотношението долар-евро, както и по-слабият долар. Планираното изравняване на цените с тези в ЕС ще бъде извършено от Европейския център по хармонизация на цените на Microsoft в Дъблин, който продава и софтуера на дистрибуторите на компанията на континента.

19:49

Gigabyte Technology спират доставките си в края на декември

От централата на Gigabyte Technology предупредиха, че може да спрат доставката на дънни платки за няколко седмици през месец декември, за да може да се подготвят за сливането си с Asustek Computer, което е планирано за началото на януари. Компанията на Gigabyte и Asustek, Gigabyte United Incorporated ще започне официално да функционира през януари 2007г. От Gigabyte съобщиха, че доставките е възможно само да намалеят без цялостно спиране и компанията ще направи всичко възможно да намали до максимум щетите от този спад.

19:48

Дигитална USB библия

Библията е вдъхновявала хората векове наред, но в наши дни младото поколени не приема размера на свещената книга. Новото решение на този проблем е дигитална USB библия съдържаща всички текстове и илюстрации на оригинала. Дигиталната библия може да бъде включена към преносим компютър или всяко устройство което може да разчете ТХТ формат. USB накрайника се скрива чрез приплъзгващ се механизъм в самата "книга". Едно от най-забележителните неща е възможноста чрез специализиран софтуер да се търси определена страница, раздел или стих. Малката библия е украсена с кожен обков и изрисувани златни кръстове, включително и верижка. Дигиталната библия вече се продава на пазара с цена $30.

19:47

LaCie представи 2TB FW800

LaCie, водещ производител на сторидж системи, представи най-големият FW800 включващ заменяеми 500GB SATA хард дискове и малък LCD екран показващ статуса на машината. Системата може да бъде настроена да работи като един хард диск, RAID 0+1, 5 и разделени конфигурации. FW800 се свързва към компютъра с помоща на USB или Fireware и разполага със система за изключване при достигане на 55°C. Най-големия FW800 е 2TB и е с цена $2596 и вече може да се намери на пазара, а по-малката 1ТВ версия е с цена $1628.

19:45

MSI представя луксозен лаптоп

Водещият производител на хардуерни компоненти Micro Star International (MSI) представи най-новия си продукт - луксозния лаптоп M667. Тайванската компания е го е нарекла 'Кристалния лаптоп', заради 120-те кристала Swarovski, които присъстват на корпуса на машината. Иначе тя е обородувана доста добре отвътре. 15.4-инчов widescreen екран със специални функции за изясняване и допълнителен контраст на картината както и видео картата nVidia GeForce Go 7600 ще ви представят наистина живо и реално изображение. В сърцето на M667 се крие AMD Turion 64 X2, 2 GB DDR2 RAM памет. Лаптопът разполага с dual-layer DVD записвачка, 1.3-мегапикселова камера, поддържа 802.11 b/g и Bluetooth връзка. Все още не са ясни официалната дата на пускането на пазара и цената, на която ще се предлага M667, но специалисти очакват те да се изяснят скоро, имайки предвид, че наближават коледните празници.

19:44

В Англия се отказват от голям проект с Linux

Обновлението до Windows XP излязло по-евтино от очакваното
Съветът на английския град Бирмингам се отказа от своя проект за преминаване към Linux на всички персонални компютри в библиотеките. Оказало се е, че обновлението до Windows XP не е толкова скъпо, колкото са предполагали англичаните, съобщава cnet.
Планът предвиждаше градският съвет на Бирмингам да инсталира GNU/Linux на 1500 персонални компютъра в библиотеките. Впоследствие обаче броят на системите с операционна система с отворен код се сведе до 200.
След тази случка, се появиха информации, че Microsoft е предложила специални отстъпки на администрацията в Бирмингам, за да не загуби своя важен клиент. От корпорацията обаче опровергават подобни слухове чрез Ник Макграт, който ръководи стратегията по платформи в Microsoft.

17:56

Сайтът на TNT отново най-добър в Европа

Германия пък е първа по страни в рейтинга на H&H Webranking
Сайтът на холандската компания TNT за втора поредна година е начело в престижната класация H&H Webranking за най-удобен и открит сайт. В първата десятка влизат компании като Telecom Italia, BASF, Swisscom и др.
В класацията са включени 165 сайта (от 500 разглеждани) на големи европейски компании от 16 страни. Рейтингът се съставя по данни от запитвания към инвеститори, анализатори и бизнес журналисти.
Оценява се достъпността и удобството на получените данни за бизнеса, финансите и управлението на компаниите, както и интерактивността на сайтовете.
Първенецът TNT събира 88,75 точки от 100 възможни. През 2005 г. сайтът на TNT отново беше на върха с пет точки по-малко от тази година. Сегашният резултат на холандската компания се доближава много близо до рекорда за всички времена от 89 точки на SCA през 2001 г.
В класацията по страни Германия е първа със средна оценка 65, следвана от скандинавските страни, Швейцария и Холандия. На последно място е Русия с 35 точки. От сайтовете на руски компании най-високо е оценен този на Лукойл, който събира 52,75 точки и е на 102-ро място в рейтинга.

17:55

Intel ще подсили линията Core 2 Duo с нови чипове

Компанията планира през 2007-ма процесори за всички сегменти
Няколко нови модела на процесорите Intel Core 2 Duo ще се появят последователно в различните тримесечия на следващата година.
В допълнение към процесора Core 2 Duo E4300, който излиза през първото тримесечие на 2007-ма, Intel планира да пусне още два чипа от серията E4000, според тайвански производители. Те ще са пердназначени за ниския клас системи и ще се появят през второто тримесечие на честоти 1,6 GHz (модел E4200) и 2 GHz (модел E4400), твърди digitimes.
По-късно, през третото тримесечие Intel ще пусне процесора Core 2 Duo E6390 (2,13 GHz, шина 1066 MHz) за системи от среден клас.
За високия сегмент компанията подготвя моделите Core 2 Duo E6850 (3 GHz, шина 1333 MHz), E6750 (2,66 GHz, шина 1333 MHz) и E6650 (2,33 GHz, шина 1333 MHz).
Първоначално Intel планираше да пусне чипа E4200 1.6 GHz през четвъртото тримесечие на тази година, за да конкурира AMD Socket-AM2 Athlon 64 x2 3600+. Но пъ-късно компанията реши да даде път първо на процесора E4300 1.8GHz.

17:54

България ще купува от януари адреси в еврозоната ".eu"

Наближава 1 януари, когато като граждани на европейската общност българите ще имат право да регистрират интернет адреси в евродомейна ".eu". За това напомниха тези дни от официалния си сайт Европейският регистър за имена на интернет домейни (EURid), избран от Европейската комисия да управлява топ домейна от първо ниво .eu. В средата на декември регистърът ще организира в София семинар на тема "Домейн имена .eu". На него ще стане ясно кой може да бъде и как се става акредитиран регистратор. Той ще се проведе на 14 декември в "Грандхотел София". Фокус на срещата ще бъде историята на ".eu", кой може да регистрира име в областта и как се прави това, каква е ролята на регистратора. Семинарът е насочен към съществуващи и потенциални регистратори, както и към хора с професионален интерес към бизнеса с домейн имена.
По данни на EURid силният интерес към ".eu" е станал причина за намаление на цените за регистрация в зоната. Регистърът е решил от 1 януари 2007 г. регистрацията и годишната такса да струват 5 евро вместо досегашните 10 евро. Това е такса към акредитираните регистратори, които от своя страна ще определят цената за крайните клиенти. Досега в паневропейския домейн от първо ниво ".eu" са регистрирани над 2.3 млн. имена.

17:52

Русе домакин на OpenFest 2006

За втори път Русе бе домакин на свободното споделяне на знания, отворен код, свободен софтуер и свободна култура – OpenFest.
Форумът, който се провежда под егидата на кмета на града инж. Божидар Йотов бе проведен на 25 ноември от 10.00 часа в пленарната зала на Община - Русе. Лекциите и демонстрациите включваха теми като свободна култура, как да влезем в Европа със свободен софтуер и да бъдем истински европейци, как да станем професионалисти и да печелим големи заплати използвайки знанията си, как да придобием практически опит с MySQL и Bash. Беше представен и филма C3 с участието на Весела Казакова и много други артисти, режисьори и хора на изкуството.
Програмата, можете да намерите на сайта на OpenFest: http://openfest.org/rousse/

05:39

Предупреждават за проблеми със сигурността на ABV-ICQ

Предупреждение с препоръка да не се използват българската версия на ICQ и ABV-поща заедно изпратиха от Pulsar!
Причината са зачестилите хаквания на масово разпространения комуникатор ICQ и по-конкретно, на българския му вариант - ABV ICQ. В тази връзка от Pulsar препоръчват всички, които ползват комуникатора, да бъдат много внимателни към това, кого ауторизират и какви файлове приемат. Ако сте потребител на българската версия и имате ABV поща, автоматично с хакването на ICQ-то хакерите влизат и в пощата ви.
Засега ABV и НСБОП оказват пълно съдействие за откриването на тези "мили" хора, а от ABV възстановяват акаунтите срещу лична карта.

05:38

За 25 лв. ще сертифицират държавни служители по ИТ

“Немечек” е вероятният победител в търга, предлага най-ниска цена
Цена от 25 лева без ДДС за ИТ сертифициране на един държавен служител предложи “Немечек” ООД, стана ясно вчера при отваряне на офертите по търга. Другите две фирми, които участваха в процедурата - ЦАПК "Прогрес ООД и "СТЕС - БГ" ООД, предложиха цени съответно от 27.50 лв. и 31.51 лв. без ДДС.
Целта на проекта, обявен от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР), е служителите да бъдат сертифицирани за базови компютърни умения.
След отварянето на ценовите оферти, вече е ясно, че участникът с най-много точки (100) е "Немечек" ООД. Предстои комисията, отговорна за провеждане на поръчката, да изготви протокол и да предложи на министър Николай Василев да сключи договор с победителя в процедурата.
По обществената поръчка за предоставяне на транспортни услуги за нуждите на МДААР кандидатства единствено фирмата "КАРАТ - С" АД. По тази процедура предстои да се прегледа документацията и при наличие и изрядност на необходимите документи ще бъде отворено и ценовото предложение на дружеството.

05:35

Интернет пълен с реликви за он-лайн продажба

Ежедневно се предлагат над 7 милиона подобни предмета, което прави контролът невъзможен
Интересът към религиозни реликви от всякакъв вид – от икони до коси и нокти на светци, нарасна много в последните години след излизането на бестселъра „Шифърът на Леонардо”. Но продажбата на подобни предмети си остава една тъмна субкултура, която обаче се премества от задните стаички на специализираните магазини в световната Мрежа.
Срещу този процес се изправя Томас Серафин и неговите сподвижници. Те смятат продажбата на реликви за дълбоко обидна за вярващите в техния свещен произход.
Не минава и час без Серафин или някой от неговите кибер разузнавачи да не проверят какво се предлага на сайта за онлайн търговия eBay. Но те никога не купуват, нито пък наддават. Техният интерес е в отломки от кости, парченца съсухрена плът и други религиозни реликви, разкрива washingtonpost.
Томас Серафин е професионален фотограф и католически активист в Лос Анжелис. От близо десет години той води активна кампания за блокиране на онлайн продажбите на предмети, за които се предполага, че съдържат останките на християнски светци.
Под гръмкото име „Международен кръстоносен поход за свещени реликви”, групата около Серафин отвори нов фронт срещу богохулниците, достоен за метафората за Давид и Голиат: призив за бойкот на eBay.
Според Серафин, на тяхна страна са и правилата, както каноническите, така и тези на eBay.
Дългият списък на забранени за търгуване предмети в популярния аукцион включва нацистки символи и атрибути, оръжия и амуниции и „човешки части и останки”. 2000 човека следят за спазването на тези правила, но при ежедневно предлагане на повече от 7 милиона предмети, задачата им е почти непосилна.

05:32

Популярните браузъри улесняват краденето на пароли

В Mozilla Firefox 2 и Microsoft Internet Explorer 7 има уязвимост, която позволява да се крадат парола, счита експертът по информационна безопасност Робърт Чапин.
Уязвимостта, получила названието Reverse Cross Site Request (RCSR), позволява да се крадат пароли и потребителски имена чрез фалшифицирани полета за попълване. В тях информацията може автоматично да се запамети в мениджъра на пароли, а оттам данните се изплащат на хакерите. Експройт за новата "дупка" е открит на социалната мрежа MySpace. Фалшивата форма много трудно може да се отличи от истинската, тя не предизвиква опасения - на нея няма никакви признаци за вредоносно съдържание.

05:29

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank