News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Снежен леопард "хванат" с GPS нашийник

Навиците на потайния хищник вече няма да бъдат мистерия
Най-после екип от учени успя да закачи GPS нашийник на женски снежен леопард, хванат в планината Пурдум Мали в Пакистан. С негова помощ те ще могат следят движенията на тайнственото животно, разкрива BBC.
През следващите няколко месеца международен екип от учени ще се опита да постави хай-тек нашийници на още четири снежни леопарда. Този рядък тип хищници е изключително труден за изследване, поради самотната им природа, стръмния, скалист терен и навиците им да се движат само в сумрак. Учените се надяват да съберат достатъчно информация за движенията и района, който животните покриват всекидневно.
GPS системата ще излъчва данни за местоположението на леопарда по няколко пъти на ден. Те ще се предават към приемниците на изследователския екип чрез американско-френската сателитна система за пренос на данни Аргос. Събраната информация ще бъде изключително важна за съхраняването на снежните леопарди.
Смята се, че между 3 500 и 7 000 от този вид живеят на свобода в непристъпните планини на Централна Азия, но има опасност да бъдат изтребени от ловци, заради ценната им кожа или от пастири, защитаващи стадата си.
От 1972 г. снежните леопарди са в Червената книга на застрашените от изчезване видове. За да бъде запазена тяхната популация, учените трябва имат сведения от какво пространство се нуждаят, за да водят нормален живот. Колкото и да е странно, признава ръководителят на проекта Том МакКарти, през 2006 г. учените все още нямат точен отговор. Предполага се, че става дума за от 65 кв.км до 1000 кв.м.
Изследването ще даде и друга важна информация за това дали дивите котки избягват населени от хора места и пътища, или се събират около животновъдни райони. Всички тези данни ще послужат за изграждането на резерват, в който снежните леопарди да живеят в естествена среда, без заплаха от унищожение и изчезване.

21:43

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank