News42

Новини от света на интернет и високите технологии

7000 пиратски CD-та иззеха в столицата

Специализирана полицейска операция за проверка на обекти, търгуващи с продукти на интелектуалната собственост, бе проведена в центъра на София, в района на площад "Славейков". Служителите на ГД "ППООРП" и столичната икономическа полиция действали съвместно с представители на неправителствената организация БУЛАКТ. Проверяващите установили, че на един от търговските обекти се приемат заявки по каталог със заглавия на музикални произведения, компютърни игри, софтуер.
В мазето на жилищна кооперация на близката улица "Стефан Караджа", в момент на изпълнение на поръчка от клиент, е заловен 30-годишният търговец К.Х. В склада са открити и иззети около 7000 оптични носители, сортирани по видове според предназначението им и подредени по азбучен ред. Сред тях имало компютърни игри, игри за SONY PLAYSTATION, DVD и други. При първоначалния преглед на общите белези върху носителите е установено, че те не отговарят на стандартния търговски вид - с лошо качество на печата върху обложките, някои от дисковете без опаковка имат надписи с тъмен на цвят CD-маркер.
Намерените нелегитимни продукти са иззети с протокол. По случая е образувано дознание.

19:28

5 пъти повече мобилни потребители спрямо интернет

През 2007 г. WAP ще е достъпен за 85% от абонатите на М-Тел
Мобилните потребители в света са над 5 пъти повече от интернет потребителите, обявиха Николай Чакръкчиев и Красен Хинков от М-Тел по време на семинарния ден на конкурса “БГ Сайт” 2006.
По тази причина, мобилните мрежи имат много по-голям потенциал за продажби на музика, видео и приложения през Интернет, смятат специалистите на М-Тел.
Операторите имат директна връзка с ясно определен потребител и могат да обслужват множество транзакции с малки стойности, поясни Чакръкчиев.
Прогнозата на М-Тел за 2007 г. е за увеличаване на пазарното проникване на всички мобилни интернет услуги у нас. Операторът предвижда, че до 85% от клиентите му ще могат да ползват WAP, до 80% MMS и до 40% електронна поща през мобилните си апарати.

14:50

Червей използва видео файлове, за да заразява

Появата на W32/Realor доказва, че няма напълно сигурен файл
Компанията за сигурност McAfee предупреди Windows потребителите за червея W32/Realor, който активно заразява Real Media файлове.
Самите видео файлове не съдържат зловредния код, а хиперлик, водещ към зловреден уеб сайт.
Когато потребителят отвори някой от тези файлове, той бива препращан към уеб сайт, опитващ се да уязви неговия компютър, като използва по–рано "закърпена" дупка в Internet Explorer.
Въпреки че W32/Realor е слабо разпространен в момента, появата му е поредното доказателство, че не съществува подобно нещо като сигурен файл.
Повечето потребители приемат видео файловете като сигурни и спокойно ги стартират, без преди това да извършват сканиране с анти–вирусна програма.

14:49

400 хиляди PlayStation 3 взривиха US пазара

В аукциона eBay цената на конзолата достигна $7000
След като излезе на японския пазар, новата конзола Sony PlayStation 3 вече е достъпна и в САЩ. Първата хай-тек играчка беше продадена късно снощи. Голяма част от устройствата ще се сдобият със собственици днес през деня от различни магазини.
Sony е предвидила около 400 000 бройки за американския пазар. Някои анализатори намаляват тази цифра двойно, като подобни слухове допълнително нажежиха обстановката.
По информация от различни чуждестранни източници, сдобиването с новата конзола е било по-скоро чист късмет. Най-запалените фенове са се наредили на опашка още преди девет дни пред магазин на Best Buy в очакване на PlayStation 3.
Появата на конзолата предизвика невероятни реакции сред американските почитатели на игрите, които напускат своята работа, за да могат да се наредят на опашките. Дори в Джорджия зъболекари са наемали на почасов труд "работници", които да се редят на опашките за скъпоценната конзола.

14:48

Тестове сочат предимство на Firefox в антифишинга

Mozilla извади резултати в отговор на информация от Microsoft
Войната между уеб браузърите може би ще се разгори с нова сила след обявяването на резултатите от проведени тестове.
В сайта на Mozilla се посочва, че филтърът срещу фишинг на Firefox 2 много по-точно идентифицира потенциални фишинг атаки, отколкото Internet Explorer 7.
Този ход на Mozilla идва след като от Microsoft представиха своя информация, според която филтърът срещу фишинг на IE 7 превъзхожда решенията, предлагани от конкуренцията, в това число Mozilla, McAfee Inc. и Earthlink Inc.
При локален режим Firefox е блокирал 820 сайта от общо 1040. В този режим филтърът проверява списък с познати фишинг URL-и, които се съхраняват локално в браузъра.
При възможно най-високи настройки на сигурността, Firefox блокира 81.5% от сайтовете. За сравнение IE7, блокира само 66.4 процента, посочват от Mozilla.
Тестовете са проведени от 19 октомври до 11 ноември.

14:45

Насилие помрачи премиерата на PlayStation 3 в САЩ

Бой, стрелба и полиция около магазините!
Недостатъчните количества от новата геймърска конзола PlayStation 3 на Sony Corp. в магазините в САЩ доведе до скандали пред някои от тях и дори... стрелба. Щастливци, успели да грабнат ценната придобивка, бяха изкушени да я продават за печалба.
В Пътнъм, Кънектикът, двама въоръжени мъже се опитаха да ограбят хора, чакащи на опашка за конзолата и стреляха срещу един, който отказа доброволно да се раздели с парите си, твърди Sydney Morning Herald. Майкъл Пинкела, 21-годишен, беше ранен в гърдите и рамото.
Във Фресно, Калифорния, полицията арестува двама и заплаши да използва електрошокови палки, за да разпръсне тълпата, която нахлу в един магазин и изпотъпка хора на паркинга.
За да укроти непокорна тълпа от около 350 нетърпеливи чакащи пред магазин в Хенрико, Вирджиния, полицията трябваше да стреля с топки с боя.
Някои жители на Ню Йорк предпочетоха да прекарат няколко нощи в спални чували под дъжд и студ пред магазина, за да успеят да си купят новата хай-тек играчка. Препродажбата там вървеше доста на далавера: при цена от 500 и 600 долара на двата модела на PS3, те спокойно се препродаваха още пред магазина за 2500 долара. В eBay цените им варират между 1000 и 3000 долара.
Sony обеща да пусне 400 000 машини в САЩ за премиерата в петък и около 1 милион до края на годината. Поради производствени проблеми японският гигант няма да може да предостави на пазара предвидените 2 милиона бройки.
През миналата седмица компанията едва успя да отдели 100 000 конзоли за родния пазар. Геймърите в Европа ще трябва да сдържат нетърпението си до март следващата година.

14:44

Създадоха бетонен дисплей в Дания

Международна лаборатория за иновации в Дания обяви, че е създала първия в света дисплей от бетон, съобщават от TechNews.bg.
Материалът на екрана представлява действително бетон с оптически влакна, които изпълняват ролята на своеобразни пиксели.
Източникът на светлина, например проектор, се поставя зад екрана, а на самия екран се появява проектираното изображение.
По думите на разработчиците от Innovation Lab, през деня стена от такъв материал може да изпълнява функции на прозорец, като пропуска естествената светлина.
Авторите на разработката смятат, че новата технология ще позволи значително да се разширят възможностите на съвременните строителни материали.
Това ще окаже сериозно влияние на градския дизайн и архитектура.
На 17 ноември изобретението от бетон ще бъде представено в Университета за информационни технологии Копенхаген.

14:43

Готви се закон за Интернет

Властите в Япония са сформирали специална работна група, която ще разглежда възможността да бъде приет закон за неутралитета на Интернет, съобщават от IDG.BG.
Тя ще се занимава и с анализиране на влиянието, което популярните аудио и видео - услуги оказват върху инфраструктурата на мрежата.
За независимостта на Интернет първо се заговори в САЩ в началото на миналата година. Сред първите, които заговориха за това беше соченият като един от "бащите" на Интернет Винт Сърф.
Според специалисти от бранша въвеждането на подобен закон ще позволи да се прекрати нелоялната конкуренция в глобалната мрежа особено от страна на големите телекомуникационни компании.
Целта на такава регулация е да се създаде възможност за развитие на нови онлайн ресурси и Интернет услуги. В защита на тази концепция вече са се изказали редица видни личности, свързани с развитието на Интернет.

14:43

Излиза 300-гигабайтов DVD диск

През тази седмица компанията Hitachi Maxell демонстрира 300-гигабайтова версия на холографски оптичен диск, който ще бъде на разположение за "избрани клиенти от развлекателната индустрия" в началото на декември, съобщават от ComputerWorld.bg.
Новият носител, наречен Tapestry HDS-300R, е разработен от компанията InPhase Technologies, която се отдели от Bell Laboratories през 2000 г. Според производителя, освен с голям капацитет, оптичният продукт HDS-300R се отличава и с високи скорости на трансфер (20 МВ/с.).
Продуктът ще се предлага в ограничени количества, а по непотвърдени данни цената му ще е между 100 и 125 щатски долара. В началото на следващата година обаче InPhase планира да разшири наличието на продукта и за корпоративни потребители, които искат да заменят лентовите си архиви с по-модерен, по-бърз и по-надежден носител.
През следващите две години от разработчика обещават 300-гигабайтови DVD-та и за потребителския пазар, а в InPhase не крият надеждите си той да придобие статута на индустриален стандарт. Плановете на компанията предвиждат също и пуск на презаписваеми холографски дискове през 2008 г., когато допустимият капацитет ще бъде увеличен до 800 GB, а скоростта на трансфер - до 80 МВ/с.
Към 2010 г. вместимостта на холографските носители ще нарасне до 1,6 терабайта, твърдят от InPhase.

14:42

Колко ли Bluetooth устройства съществуват?

Устройствата поддържащи Bluetooth вече надхвърлят 1 милиард. Такива са мобилните телефони, клавиатури, мишки, аудиослушалки и компютри. За една седмица се доставят по 12 милиона bluetooth устройства. От Bluetooth SIG съобщават, че през 2007 година можем да очакваме устройства, поддържащи по - високоскоростен трансфер на данни. През тази година ще излезе и нова версия на Bluetooth, базираща се на ultra-wideband технологията.

14:39

Motorola превзема Netopia

Motorola има амбиции да закупи Netopia. Щатската компания продължава да се разраства. За това Motorola ще плати 208 милиона долара. Годишните продажби, които прави Netopia са в порядъка на 113,3 милиона долара. Те произвеждат модеми, рутери и други продукти свързани с оборудване за triple-play и софтуер за отдалечено управление за мрежови оператори. Края на сделката се очертава да е в началото на 2007 година.

14:38

Microsoft пуска Office Live в САЩ

Microsoft съобщи, че официално пуска своята услуга Office Live в САЩ след 9 месеца престой в бета версия. Услугата ще предлага на клиентите интернет базирани офис програми на сайта officelive.com. Тя е насочена към малките и средни фирми, които не биха отделили пари за закупуването на Office пакет, но имат интернет достъп. Срещу сума от $19.95 до $39.95 на месец те ще имат достъп до почти всичко, което имат нужда от един офис пакет. Системата е изградена чрез комбинация на asynchronous JavaScript и XML (AJAX) технологии. През 9-месечния бета период системата е била тествана от над 160 хиляди различни фирми. Microsoft добави, че на 21 ноември ще пусне Office Live beta и в Япония, Германия, Великобритания и Франция.

14:37

Ограбиха банкомати чрез МР3 плеър във Великобритания

Британският ИТ-специалист Максуел Парсънс получи 2,5 години затвор за кражби от банкомати с помощта на МР3-плеър и специална програма. Парсънс е бил главатар на хакерската банда. По този начин той получавал конфиденциална информация за клиентите с кредитни карти в цели клонове на банките. Банкоматите, които предават данни към центъра за обработка на информацията по телефонната линия, били "подслушвани" с помощта на обикновен МР3-плеър. Плеърът, свързан между телефонната розетка и самите банкомати, записвал на линията сигнали под формата на звуци, които впоследствие се "превеждали" чрез специална програма. Има информация, че въпросната програма е разработвана в Украйна. С фалшиви кредитни карти Максуел Парсънс и бандата са успели да “усвоят” над 200 хиляди паунда ($380 хил. долара). Престъплението е разкрито съвсем случайно - офицер от пътна полиция задържал Парсънс за неправомерен завой, и му иззел фалшивата кредитна карта. Дейността на престъпната банда във Великобритания вече е прекратена.

14:36

Потребителите на Интернет вече са над милиард

Броят на потребителите на Интернет в света за пръв път е надхвърлил за пръв път 1 милиард души.Това се твърди в разпространен в Токио доклад за информационната икономика, изготвен от Конференцията на ООН по търговия и развитие, предаде ИТАР-ТАСС.Според документа към началото на настоящата година достъп до световната компютърна мрежа са имали 1 200 610 000 души. Водещи в класацията по страни са САЩ - около 200 милиона потребители, следван от Китай 111 милиона сърфиращи в глобалната мрежа и Япония - 85,29 милиона души. Конференцията на ООН привежда и статистика на притежателите на мобилни телефони - 2,17 милиарда души, което означава, че приблизително всеки трети човек използва това средство за комуникация.

14:36

Европейската комисия отново предупреждава Microsoft

вропейската комисия отново предупреди Microsoft като им даде последен срок до 23 ноември за предаването на документацията покрай операционната система Windows. Това съобщи комисарят Нийли Крос, занимаваща се с конкуренцията в Европейската комисия. "Дадохме на Microsoft срок до Деня на благодарността (23 ноември) да предаде и последните документи, които поискахме от тях. "Ако компанията от Редмънд не спази отново сроковете ще й бъдат наложени доста солени глоби. През юли месец компанията плати $357 млн. за това, че се забави с представянето на определена информация. "Ние няма как да работим с 90% от информацията. Нуждаем се от всички документи и ако не ги получим ще налагаме глоби на Microsoft" добавя представителката на Европейската Комисия.

14:33

Google Desktop 5.0.0611.15590

Google Desktop Search е приложение разработено, за да претърсва вашите персонални файлове, като: Outlook / Outlook Express, Word, AOL Instant Messenger, Excel, Internet Explorer, PowerPoint, Text файлове. По този начин можете да откривате интересуващи ви email, файлове, уеб историята и чат логове за отрицателно време. Също така можете да разглеждате offline уеб страници, които вече сте преглеждали online. След като инсталирате програмата тя сканира вашите файлове и ги индексира, процес който отнема няколко часа, след което индексацията става в реално време.
Лиценз: Freeware

Официална страница: desktop.google.com
Download: Google Desktop 5.0.0611.15590 (2.08MB)

14:31

NOD32 2.70.16

NOD32 е антивирусна система от ново поколение, използваща монолитно ядро за откриване и защита срещу широк спектър появяващи се заплахи, включително вируси, spyware, adware и phishing атаките – в реално време, дори преди да са излязли вирусните дефиниции. NOD32 притежава най-добрите евристики в лицето на ThreatSense™. Това е технология от ново поколение, която проактивно (енергично, агресивно, интензивно) дешифрира и анализира изпълнимия код, за да идентифицира все по-сложното поведение на новопоявяващите се вредители.
NOD32 е най-бързото и най-малко ресурсоемкото решение в тази индустрия, и не е пропуснала нито един In the Wild вирус през последните седем години – от Май 1998 (Virus Bulletin).
Лиценз: Shareware

Официална страница: NOD32 Homepage
Download: NOD32 2.70.16 за NT/2000/2003/XP 32/64-bit - standard (11.2MB)

14:29

FinalBurner 1.5.0.35

FinalBurner е малка и свободна алтернатива на скъпите и тежки програми за запис на дискове. С нея бързо и лесно ще можете да направиет аудио, видео дискове, да "изпечете" ISO имиджи. Програмата работи с всички популярни формати - CD R/RW, DVD+R/RW, DVD-R/RW, DVD DL, HD-DVD, Blu-Ray и т.н.
Лиценз: Freeware

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Официална страница: ProtectedSoft.com
Download: FinalBurner 1.5.0.35 (4.72MB)

14:24

RipIt4Me 1.5.7.0

RipIt4Me е безплатна програма за RIP-ване и BACKUP на защитени от копиране DVD дискове. Безплатният инструмент поддържа DVD-та, които софтуерни продукти като DVD Shrink или DVD Decrypter не умеят да декодират (защити от рода на ARccOS™ и RipGuard DVD). RipIt4Me е най-високо оценената програма в сайтовете VideoHelp и Digital Digest. С тази програма рипването на закодирани DVD-та ще се превърне в много лесна задача.
Лиценз: Freeware

Официална страница: RipItForMe.org
Download: RipIt4Me 1.5.7.0 (142KB)

14:22

Gizmo 2.0.3.233

Gizmo е приложение с което можете да говорите с приятелите си без пари. За разлика от Skype, лицензът на Gizmo дава право на желаещите да напишат свои варианти на програмата. Освен възможност за безплатни разговори, Gizmo показва на карта къде точно се намира събеседника ви. Срещу заплащане можете да говорите и с хора, които не са потребители на Gizmo. Превод на български за програмата може да намерите тук.
Лиценз: Freeware

Официална страница: GizmoProject.com
Download: Gizmo 2.0.3.233 (11.5MB)

14:21

BitComet 0.77

BitComet е peer-to-peer клиент за споделяне на файлове, съвместим с Bittorent, който е един от най-популярните протоколи в тази област - свалянето на файлове става лесно и бързо. BitComet е мощен, лесен за употреба, бърз, с изчистен интерфейс.
Лиценз: Freeware

Screenshots: 1 | 2 | 3 | 4

Официална страница: BitComet.com
Download: BitComet 0.77 (3.51MB)

Промени в тази версия:
GUI Improved: add recycle bin to place tasks deleted temporarily
GUI Improved: add toolbar button, task list context menu item and Delete hot-key to delete task to recycle bin
GUI Improved: add the function to to capture http/ftp file download in IE
GUI Improved: add a setting to specify the file types to be captured when IE downloads file in in preferences dialog
GUI Improved: add "Download Videos using BitComet" command in IE context menu as a option
GUI Improved: adjust postion of splitters automatically when resizeing main window to keep optimal layout
GUI Improved: display translated text in status-bar in the language of user chosen when mouse hover in the toolabr
GUI Improved: dislpay the number of imported urls in the selection dialog of download all links in webpage
GUI Improved: new toolkit: FlvPlayer
GUI Bugfix: fix the bug that the task list is cleared and not displayed after switch UI language
Core Improved: add the function of searching mirror site automatically for HTTP download task
Core Improved: add the function of download video files in webpage
Core Bugfix: fix the bug that the program may crash when only download partial files in a BT task

14:16

FreeBSD 6.2 RC1

Излезе нова бета версия на една от най-популярните безплатни версии на UNIX. Версията е предоставени на потребителите за тестване и откриване на грешки, които да бъдат оправени във финалния рилийз.

Официална страница: FreeBSD.org
Download: FreeBSD 6.2 RC1

14:14

eXtreme Movie Manager 5.5.3.0

С eXtreme Movie Manager можете лесно да конвертирате филми от един формат в друг, да добавяте или премахвате информация в тях, както и да създадете каталог на филмите си или да направите обложка за поредния си филм. Можете да го използвате и като плейър в реално време - поддържа AVI, OGG, MPEG, RealMedia и IFO (DVD), DivX, XviD, DVD, VHS, SVHS, VCD, DVD-R или LaserDisc.
Лиценз: Shareware

Официална страница: BinaryWorks.it
Download: eXtreme Movie Manager 5.5.3.0 (9.03MB)

14:11

Skype Recorder 2.1

Skype Recorder е малък инструмент, с чиято помощ ще можете да запишете разговорите, които провеждате в Skype, в MP3 формат. След като инсталирате програмата единственото, което ще трябва да направите е да я включите и тя автоматично ще записва всеки ваш разговор. След като свършите с него ще можете да го прослушате като отидете в папката на програмата и намерите съответния MP3 файл. Програмата поддържа всички final версии на Skype и работи под Windows 2000/XP/2003.
Лиценз: Freeware

Screenshots: 1 | 2 | 3

Официална страница: SkypeREC.com
Download: Skype Recorder 2.1 (349KB)

14:06

Фулъм въведе RFID карти за феновете

По-малко опашки и по-голяма безопасност осигурява технологията
Лондонският клуб от висшата футболна лига „Фулъм” решава проблема с опашките на входове на стадионите и сигурността с билети с вградени чипове за радиочестотна идентификация.
За този сезон клубното ръководство е издало около 20 000 карти за членове на клуба и за абонати. Те се отличават от обикновените абонаментни карти по антената и чипа, които са вградени в тях, и съдържат данни за платените мачове. Феновете могат да обновяват тези данни по телефона или на билетните гишета на стадиона.
Новата система за издаване на билети и карти има много предимства. Тя е по-бърза от старата. Притежателите на хай-тек билетите преминават през проверката на входа за не повече от четири секунди. По старата система това отнемаше от 10 до 20 секунди. По този начин се повишава и безопасността, тъй като сега няма натрупване на фенове около стадиона и дълги опашки на входовете му.
Всяка карта има уникален код, който може да се използва за деактивация, ако притежателят й съобщи, че е загубена или открадната. В централната система за издаване на абонаментни карти се пази цялата информация за всички карти, така че лесно може да бъде издадена нова карта на мястото на деактивираната.
На пропускателните пунктове на стадиона на „Фулъм” - „Крейвън Котидж” в Лондон - са монтирани 46 четци на карти. Има и един мобилен четец, който може да се мести от вход на вход. Клубното ръководство обмисля разширяване на системата, към която да се включат и магазините на стадиона, както и връзка с лондонското метро за издаване на по-евтини билети на феновете. Така ще се избегне претоварването му в района на стадиона по време на мачове.
„Фулъм” не е първият клуб, който издава подобни билети. Системата се използва също от „”Ковънтри Сити”, „Манчестър Сити”, „Рединг” и „Уигън”.

15:13

Apple ще пуска лаптопи с процесори на AMD

Производството вече било започнало в Тайван
Лаптоп на Apple с процесор AMD вече е в производство, твърди публикация в DigiTimes, която се позовава на източници от средите на тайвански производители на пасивни компоненти.
Компаниите Murata Manufacturing, Taiyo Yuden и TDK са получили поръчка за производство на многослойни керамични кондензатори с капацитет по 22 микрофарада.
70 такива кондензатора се използват в ноутбуците на база AMD. За сравнение, лаптопите на Apple с процесори Core 2 Duo използват 80 кондензатора с капацитет по 22 микрофарада.
За много анализатори е очевидно, че Apple и AMD не могат да избегнат плътно партньорство. Неотдавна AMD придоби графичната компания ATI, а същевременно Apple използва ATI чипове в своите ноутбуци, започвайки с модела G5. Това предполага почти сигурно партньорство между двете компании.
Очаква се също AMD и Apple да си сътрудничат и в сървърния бизнес. Разликата във възможностите на платформите на Intel и AMD подтиква производителите да предлагат сървърни решения и от двете компании, за да осигурят разнообразие в избора на клиентите.

15:12

Излизат лаптопи с посребрени клавиатури

Samsung подобрява хигиенните характеристики на мобилния РС
Компанията Samsung Electronics започва производството на лаптопи със сребърно покритие на клавиатурата. Моделите X11, Q35, Q40 са призвани да повишат хигиенните характеристики на мобилните компютри, съобщава cnews.ru
Според изследвания, проведени от Университета на Аризона (САЩ), по работното бюро има средно 400 пъти повече бактерии, отколкото на домашните мебели. Сребърното покритие, нанесено на клавиатурата на лаптопа, възпрепятства възникването на бактерии, твърдят учените.
Досега прилагането на сребърни покрития в техниката беше ограничено, поради трудното им нанасяне и ниската устойчивост. Нанотехнологията на Samsung решава тези проблеми. Компанията посребрява клавиатурата на лаптопа и опорните повърхности за ръката, които са най-често използвани.
Освен че има антибактериален ефект, сребърното покритие противодейства на токсини и служи като ефективен екран за електромагнитните излъчвания. Според изследвания, проведени от независими санитарни организации, среброто в покритието на клавиатурата потиска до 99,9% от болестните бактерии.

15:11

Google планира платен достъп до офис приложения през интернет

Междувременно Microsoft стартира официално Office Live с множество хоствани приложения
Google, най-голямата търсеща машина в интернет, наскоро обяви намеренията си да разшири своята услуга Google Apps for Your Domain. В момента тя предлага достъп през уеб до безплатни софтуерни средства.
Компанията обаче планира да въведе платен абонамент за офис приложения, които ще се ползват през Интернет. Новата версия на Google Apps ще включва текстов редактор и електронни таблици, които заедно с електронната поща са най-често използваните програми от бизнеса.
В началото на седмицата компанията от Маунтинвю, Калифорния, стартира нова уеб страница (The start page), свързана с Google Apps. Тя дава на потребителите достъп от едно място до приложенията, превю на електронната поща и избрано съдържание, което се определя от ИТ отделите.
Google налага собствена и-мейл програма и това е Gmail. Нейните потребители получават до 2 GB памет и, разбира се, отлични инструменти за търсене. Друго средство в пакета от услуги е Google Talk, което служи за мигновени съобщения и гласови повиквания към други потребители на услугата (но не и към фиксирани или клетъчни телефони).
Пакетът от он-лайн средства включва още Google Calendar – услуга, чрез която потребителите могат да споделят информация за срещи, и Google Page Creator - инструмент за изграждане и хостване на елементарни уеб сайтове, напр. такива за проекти и конференции.
Въпросът, който вълнува анализаторите, е как бизнесът гледа на услугите от Google. Според експерти от компанията за проучвания NPD, повечето фирми, ако имат ресурс, биха предпочели да изграждат и управляват собствени системи за електрона поща, вместо да поверяват тази задача на Google.
Потенциални клиенти на подобна услуга са некомерсиални организации като училища, църкви, синагоги и др., които нямат средства и познания за собствени системи, нито дори за решения с отворен код, изискващи платена поддръжка.
Налице е все още пропаст между безплатните уеб базирани приложения на Google и отворения софтуер, който би могъл да ускори възприемането им. Свободните мейл сървъри с отворен код са на пазара от години, но доскоро все още нямаше достатъчно добра опция за календар, посочват от NPD. Това обстоятелство дава по-големи шансове за Google Apps сред определени групи потребители.
Истинската битка за бизнес клиента обаче предстои. Очаква се потребителите от средите на малкия бизнес да не останат безразлични към разширената с офис приложения услуга Google Apps, та макар и тя да е платена.
Междувременно, в сряда Microsft пусна официално своята услуга Office Live. Тя предлага множество хоствани приложения, насочени принципно към малкия и среден бизнес.
Office Live е достъпна в три варианта. Базовият пакет предлага безплатно име на домейн, 25-имейл акаунта по 2GB всеки, уеб сайт с капацитет 500MB, средства за проектиране на сайт, за мониторинг и анализ на трафика, както и инструмент за управление на уеб рекламни кампании.
Следващият пакет, Office Live Essentials с цена $19.95 на месец, предлага базовите услуги плюс приложение за управление на връзките с клиенти, 1GB допълнителна памет за сайта, 50 имейла, календар, мигновена комуникация и защитено с парола он-лайн работно пространство от 500MB за 10 потребители.
И накрая, Office Premium предоставя срещу $39.95 на месец още повече памет и потребителски акаунти, както и достъп до по-голям брой хоствани бизнес приложения.
Microsoft обаче трудно би си позволила да предложи в Live своите флагмански продукти от пакета Office, които генерират огромни приходи за компанията. При Google няма такова ограничение, тъй като бизнесът на търсачката не е от продажба на софтуерни лицензи. Предстои интересно развитие...

15:10

Заловиха хакер, откраднал данни на 8,4 млн. души

Кореецът Лий е изпратил 100 млн. съобщения с порно
Полицаи от отдела за борба с кибер престъпления в Сеул, Южна Корея нахлуха в офисите на две местни фирми, предлагащи секс по телефона и арестуваха шест служители. Обвиняват ги, че са проникнали в системите на техни конкуренти, за да откраднат информация за клиенти.
Между арестуваните е 32-годишният хакер с псевдоним Лий, съобщи theregister.com. С помощта на китайската хакерска програма X-Scan той и колегите му са атакували приблизително 12000 пъти сървърите на конкурентите.
Групата е обвинена в присвояване на лични данни за 8.42 милиона клиенти на конкуренцията. Разполагайки с тези данни, членовете на бандата са ги бомбардирали със 100 милиона текстови съобщения с порнографско съдържание.
Съобщенията са изпращани от Daepo телефони, регистрирани под фалшиви имена и без заплащане. Всяко от тези съобщения нормално струва 20 вона (3 цента), така че към обвиненията в хакерство се добавят и такива за кражба на самоличност.
Според полицейските следователи, бандата е насочила усилията си към най-редовните клиенти на телефонните секс услуги на конкурентните фирми. От кражбата тя е спечелила около 2.5 млрд. вона (2.7 млн. долара).
За пръв път полицията в Южна Корея успява да залови нарушители на закона, които разбиват защитите на няколко сървъра едновременно и задигат персонална информация от тях.

00:17

Паметите DDR3 навлизат масово през 2009 година

Новата технология е значително по-икономична от DDR2
Новото поколение памети DDR3 ще се превърне в господстващ стандарт за персоналните компютри не по-рано от 2009 година, смятат в Samsung, един от основните производители на памети в света.
DDR3 ще предложи ред технически предимства в сравнение с предходната технология DDR2. Благодарение на своята архитектура, новата памет има същата пропусквателна способност, но работи при два пъти по–ниска тактова честота.
Освен това DDR3 се захранва с 1,5V, срещу 1,8V в DDR2 и 2,6V при DDR. По–ниската консумация на енергия ще бъде особено полезна характеристика при преносимите компютри, където ще позволи да се увеличи времето за автономна работа.
На пресконференция в Сингапур старшият вицепрезидент на отдела за разработка на памети в Samsung Electronics Тай-Санг Янг заяви, че първите настолни персонални компютри с DDR3 памети ще се появят на пазара през втората половина на следващата година.
Според него ръст в популярността на DDR3 паметите ще има в края на 2008 и началото на 2009 година, в зависимост от темповете на развитие на индустрията.

00:16

Процесорът преди 35 години и сега – 25 000 пъти разлика в скоростта

Първият процесор Intel 4004 работеше на 108 KHz. Днес най-новите 4-ядрени чипове оперират на 2,66 GHz
Ако се огледаме наоколо, ще видим, че светът е пълен с микропроцесори. Сутрин се събуждаме с помощта на будилник, управляван от микропроцесор, ставаме и пускаме радиото, което се управлява от микропроцесор, закуската ни също се приготвя на печка, управлявана от микропроцесор. До училище или до работа стигаме с кола, чийто двигател се управлява от микропроцесор, работим на компютър и общуваме чрез мобилни телефони, също управлявани от микропроцесор...
Преди 35 години, на 15 ноември, 1971, след двегодишно развитие Intel анонсира появата на първия микропроцесор, който може да бъде програмиран от потребители. Това е Intel 4004, който постави началото на “електронната революция”, променила света безвъзвратно, посочва с основание Intel.
Сега, след толкова време, светът наистина е доста променен. ИТ индустрията преминава в ера, когато енергийно-ефективната производителност е важна за всички пазарни сегменти и устройства.
Тази година Intel представи технологични нововъведения, за които твърди, че са революционни, в няколко области. Двуядрените процесори вече доминират в технологичния свят. Процесорите Intel Core 2 Duo и Intel Core 2 Extreme предлагат над 40% по-висока производителност и повече от 40% по-голяма ефективност от предишните най-добри процесори.
Но най-новите софтуерни приложения, научни изследвания и компютърни игри изискват повече. Затова Intel сега представя най-добрия, по думите на компанията, процесор в света за настолни компютри – Intel Core 2 Extreme Quad Core.
Кои са най-интересните факти от света микропроцесорите на Intel?
Моделът 4004 е пуснат през 1971 г. и работи на честота 108 килохерца. Днешният Core 2 Duo оперира с честота над 2 GHz. Ако пренесем тази разлика в света на автомобилите, увеличението на скоростта би било толкова голямо, че от Сан Франциско до Ню Йорк ще се стига за около 10 секунди (като се има предвид, че през 1971 г. средната скорост на колите е била 97 км/час, а разстоянието между Сан Франциско и Ню Йорк е 4827 км).
Intel Core 2 Duo се състои от впечатляващите 291 милиона транзистора. За сравнение, ако всеки транзистор беше колкото зрънце ориз, това количество щеше да е достатъчно за обяда на около 8% от жителите на София.
В момента 4-ядреният процесор Intel Core 2 Extreme Quad Core се състои от 582 милиона транзистора. Ако използваме същото „оризово” сравнение, това ще стигне за един хубав обяд на около 16% от жителите на София.
За 1 час работа лаптоп с процесор Intel Mobile Core 2 Duo изразходва енергия, която микровълновите печки консумират за 1 минута, разкрива Intel.
Базиран на 65-нанометрова технология, процесорът Intel Core 2 Duo има толкова фина структура, че диаметърът на една редица от около 1 400 транзистора, събрани един до друг, е колкото човешки косъм.

00:13

Изследователка предсказва бъдещето на телевизията

Бъдещето на телевизията: мобилност, прайм-тайм по обед, участието на зрителите във формирането на съдържанието и 5-секундно реклама. Това са някой от изводите, които са следствие на изследване, проведено от доктор Шени Оргад от Лондонското училище по икономика и политика.
В съвременния свят рязко нараства ролята на мобилната телевизия за мобилни телефони или джобни компютри. В своя статия Оргад предсказва развитието на мобилната телевизия. Тази телевизия силно ще се различава от обикновената. Например съдържанието, създадено от зрителите, както свидетелства бурният успех на YouTube, ще е ключова особеност на мобилната телевизия. Потребителите ще използват все повече своите мобилни телефони за създаване на видео, а новите платформи за разпространение на информация разпределят клиповете между останалите потребители.
Следващият важен момент - самите зрители сами съставят своя собствена програма. Това ще са най-вече кратки, синтезирани новини, спорт, сериали, музика, детски програми, конкурси и викторини. По-голяма интерактивност на мобилната телевизия в сравнение с традиционната е друга отличителна черта на новата медия.
Телевизионните оператори ще снимат по-специални кадри за мобилната телевизия. Заради малкия размер на екрана ще се увеличи дялът на "говорещите глави" и близките планове, а общите панорами ще намалеят на брой. Ще се снимат т.н. mobisodes - много кратки, но завършени видеоклипове, които ще могат да се гледат в движение. В мобилната телевизия ще господстват 5-секундни рекламни клипове. Възможно е автоматично да се представя реклама към конкретна целева аудитория.
Шени Оргад счита, че ще нарасне ролята на съдържанието от типа "тук и сега", което ще се предоставя на потребители, които са на определено място.

00:11

Vista вече беше кракната - Windows Vista already cracked

Новата операционна система на Microsoft беше успешно атакувана от компютърните пирати!
В интернет пространството вече се появи версия на Windows Vista за сваляне, наречена Vista BillGates. Пиратите очевидно са се справили доста успешно с всички прехвалени защити на новата операционна система. Кракнатата версия е снабдена с продуктов „ключ“ (сериен номер), който позволява безпроблемно инсталиране. Отделно от нея трябва да се свали т.нар. „активационен крак“, който също трябва да бъде инсталиран. По този начин се заобикаля активационния процес на Vista, който проверява легалността на инсталираното копие. Същите пиратски сайтове вече предлагат и Office 2007 Enterprise. Тя не се нуждае от активация, така че е снабдена само с продуктов „ключ“ (сериен номер). От Microsoft могат да деактивират дадени копия чрез Windows Update или да правят невалидни дадени продуктови „ключове“, но надали ще се справят с пиратските копия на новите си продукти като цяло. От компанията коментираха по следния начин въпроса: „Щастливи сме, че потребителите нямат търпение да започнат да използват Windows Vista. Копията, които се предоставят за сваляне обаче не са финални версии и потребителите трябва да избягват неоторизирани копия, които могат да бъде непълни или фалшиви. Нелегалните копия ще бъдат ограничени съвсем скоро чрез нова платформа за защита на софтуера на Microsoft.“

00:09

MSN Hotmail предлага вече 1 GB място

В сряда Microsoft съобщи, че започва етапно ъпгрейдване на пощенските кутии на всички свои потребители в MSN Hotmail. Увеличава се предоставеното място - от 250 MB на 1 GB. Друго подобрение е, че акаунтите на потребители, регистрирали се преди повече от 2 години ще бъдат изтривани едва след 60 дни неактивност. До сега този период бе само 30 дни.
С тази своя стъпка Microsoft се опитва да настигне конкурента си Google. Компанията от Mountain View отдавна предлага над 1 GB пространство на своите потребители. С увеличението Microsoft се опитва да привлече внимание върху web-пощата, която предлага. Очаква се скоро тя да премине към Windows Live Mail, която е все още в бета стадии.

00:08

100 милиона Symbian устройства в света

Числата за третото тримесечие, които днес обяви Symbian, показват, че в световен мащаб има повече от 100 милиона телефона, използващи операционната система. За тримесечието са доставени 13 милиона, с което общият брой от началото на годината е достигнал 37 милиона. На пазара има повече от 100 различни устройства, произведени от 10 различни компании, като в процес на разработка се намират още 49. Специално по случая компанията стартира и специален конкурс за автори на софтуер, наречен Because of the Code. До 7 януари те могат да изпратят Symbian C++ код с големина до 100 реда, за да участват в тегленето на специални награди.

00:07

MP3.com се връща към споделянето на музика

MP3.com, сайтът който преди години бе един от най-големите архиви за mp3 песни и по-късно имаше проблеми с властите, се връща отново на сцената. Това бе съобщено от собствениците на сайта. Този път сайтът ще предлага песни и клипове, но с разрешението на отделните изпълнители и институции.
Основаният през 1997 година сайт бе осъден по няколко различни дела и собственикът на компанията Макъл Робертсън трябваше да плати милиони долари глоби на членове на организацията RIAA (Recording Industry Association of America). През 2001 година сайтът бе закупен от Vivendi Universal Music, а през 2003 година от CNET Networks. От тогава сайтът основно публикуваше новини и информация за нови песни, албуми, концерти. Вече сайтът ще дава възможност на изпълнителите да предлагат своите песни за даунлоуд.

00:06

Microsoft по погрешка брои Gmail за вирус

От края на миналата седмица до преди броени дни софтуерът за сигурност на Microsoft - Windows Live OneCare смяташе web-базираната поща на Google - Gmail за вирус. При влизане в страницата на Gmail, потребителите използващи програмата получавали съобщение, че на страницата има вирус "BAT/BWG.A". Проблемът се появил, когато от Google направили малки проблеми по страницата, която обслужва web-пощата им. "Това бе малък проблем в системата ни за сигурност. Той бе поправен веднага след като разбрахме за него" коментира представител на Microsoft. Ако използвате Windows Live OneCare и Gmail от Microsoft препоръчват да си ъпдейтнете вирусните дефиниции.

00:05

Екипът на Samba против сделката на Microsoft и Novell

Екипът, разработващ Samba (софтуерът, който дава възможност на свързване на Windows с Linux и споделяне на файлове и принтери), се обяви против сделката, която Novell и Microsoft сключиха преди седмица. Те осъждат действията на Novell и директно се обръщат към тях да ги преразгледат и да размислят още веднъж. В отворено писмо, публикувано на сайта на Samba, разработчиците коментират за разликите между софтуера, който произвеждат те и този, който произвежда Microsoft. Платеният софтуер кара потребителите да се съгласят с различни лицензи и по този начин разделя потребителите, докато свободния софтуер ги обединява около една обща идея. От друга страна според GPL всички дистрибуции трябва да са единни и да вървят напред заедно. Според Samba разработчиците с тази сделка Novell се отделя от останалия Linux свят, като загърбва всякакви отношения с него.

00:04

Cisco купува производител на Ethernet чипове

Водещият производител на мрежово оборудване Cisco Systems съобщи, че ще закупи компанията Greenfield Networks. Базираната в Калифорния компания се занимава с разработването и производството на чипове за Ethernet устройства. Според представителя на Cisco покупката на Greenfield Networks ще даде възможност на компанията да разшири и подобри възможностите на своите суичове, които са едни от най-популярните на пазара. Повече детайли по сделката не бяха представени. Greenfield Networks е частна компания, собственост на Бил Роси, който я е основал в началото на 2000 година. В компанията работят около 60 човека, които автоматично ще станат служители на Cisco Systems.

00:03

Софтуер за промяна на гласа носи риск за децата

Педофили в чата може да се възползват от програмата
Експерти по защита на правата на децата изразиха безпокойство, че продаваният в Интернет софтуер, променящ гласа, може лесно да попадне в ръцете на педофили. Те биха го използвали, за да придават детско звучене на гласа си и така да създават контакти в Интернет, предупреждава Гардиън.
Софтуерът се предлага от американската компания Screaming Bee. Рекламата му гласи: “само срещу 29,95 долара Morphvox ще промени гласа ви така, че да отговаря на вашата индивидуалност”. По-нататък се описват подробности как абонатите могат да използват софтуера, за да променят гласовете си “от мъж на жена или от мъж на дете”.
Има и доста други фирми, които продават подобен софтуер в Интернет. Организации за защита на правата на децата се страхуват, че софтуерът може да се използва от педофили, които да преправят гласовете си, когато говорят с деца във форумите за аудио чат.
Интернет експертът Джон Чар, работещ за една такава организация, трудно може да си представи за каква добра кауза възрастен човек би си преправял гласа на детски. Той се притеснява особено за случаите, когато възрастни се представят за деца в онлайн игрите, в които гласовата комуникация е важна част от играта.
От фирмата Screaming Bee веднага реагираха с имейл до Чар. В него те обясняват, че са приели сериозно тревогата му, тъй като те също са родители. Но в същото време уверяват, че в действителност техният модифициращ гласа продукт се използва в много по-голяма степен от невинни хора, които разнообразяват участието си в ролеви онлайн игри или просто си правят майтап с приятели.
Morphvox дори е използван от някои служители на закона, за да хванат онзи изключително малък процент хора, за които Чар се притеснява, добавят още от Screaming Bee.

18:49

Стартира портал за лицензирана БГ музика

Предлагат се легално над 3500 песни и видео клипа
Стартира най-новият портал за лицензирана музика mvbox.bg, който предлага повече от 3 500 песни и видео клипове на български изпълнители.
Порталът съдържа песни от най-различни стилове, вкл. рок, поп, джаз, пънк, алтернативна, хип-хоп, етно и поп-фолк.
Това е първият български сайт, в който потребителите могат да свалят всички песни с един абонамент, твърдят неговите създатели.
Проектът е подкрепен от най-големите български продуцентски компании, сред които Stars Records, АРА – Аудио Видео, Harbour Island Records, Орфей мюзик, ЕДИТА, Poly Sound, Балкантон.
Всички те са обединени от идеята за създаване на законна алтернатива на пиратските сървъри и нелегалното обменяне на файлове без авторски права.

18:49

Много скоро всякакви аудио-записи ще са престъпление

Хората в Австралия няма да могат да използват мобилните си телефони, например, за да запишат част от концерт.
Ако промените в закона за авторското право в Австралия бъдат приети, полицията ще може да издава глоби на място. Дори да не сте наясно, че нарушавате закона, докато записвате съвсем кратка част от живото изпълнение на любимия си изпълнител, за което сте платили билет, може да бъдете глобени. Максималната глоба е 6600$. Според някои критици на предложените промени, законът може да има пагубен ефект, като направи престъпление публикуването в интернет на запис от училищен концерт, например. В момента само разпространението на такива записи с комерсиални цели се преследва от закона.

18:46

Колко процента от интернет според вас са пълни с порно?

Последното проучване на сайтовете, индексирани от Google и Microsoft показва, че става въпрос за учудващо малка част
Около 1 процент от страниците в световната мрежа, които са индексирани от търсачките на Google и Microsoft са с ясно сексуално съдържание според скорошно изследване на американското правителство. То е направено тъй като Министерството на правосъдието на САЩ иска да възстанови закон от 1998, който изисква комерсиалните сайтове да събират категорична информация за възрастта на своите потребители, изисквайки номер на кредитна карта, например. По този начин може да се предотврати разглеждането на вредни материали от непълнолетни лица. Върховният съд на САЩ блокира закона през 2004, като постанови, че това ще наруши свободата на словото на възрастните. Представителите на съда заявиха, че филтриращ софтуер ще свърши много по-добра работа от такъв закон.

18:46

Google подобри своя бизнес софтуер и отново е една крачка пред Microsoft

Създателите на най-популярната търсачка направиха първия ъпгрейд на бизнес продуктите си.
Тази страница предоставя възможност на фирми и организации да предоставят на свои отделни служители или групи от служители персонализирани начални страници. Те служат като входна точка за Google Apps – комплект уеб-базирани бизнес приложения, насочени към малкия бизнес, който Google представи през август. Страницата предоставя връзки към e-mail, календар и други услуги. Отделно могат да се добавят новинарски източници, както и доста други опции. Този полезен софтуер е напълно безплатен за потребителите. Конкурентите от Microsoft пък наскоро представиха Office Live, което въпреки името не е онлайн версия на популярния офис пакет, ами уеб-базиран софтуер за малкия бизнес и за крайните потребители. Само най-орязаната му версия обаче е напълно безплатна.

18:45

AOL Instant Messenger 6.0.28.1 Final

Финална версия на популярният в Америка (и не само) софтуер за моментални съобщения. Ако ICQ не ви харесва, AOL Instant Messenger може би ще е по-добро решение за вас.
Лиценз: Freeware

Официална страница: AIM.com
Download: AOL Instant Messenger 6.0.28.1 Final (398KB)

18:41

Обещанието на бъдещите технологии

От бременни мъже до платове, които отблъскват петната. От леки коли, които отделят само вода, до тоалетни, които ви казват кога сте прекалили с пиенето, в. "Индипендънт" публикува статия за приложението на новите технологии в бъдеще.
Къщата на бъдещето първите лъчи на слънцето огряват слънчевите панели с висок КПД, вградени в стените и покрива на дома. Електроенергията започва да пулсира в акумулаторните батерии на сградата и скоро домът ще започне да влива излишната си електроенергия в националната електрическа мрежа.
В спалнята изгрява изкуствена зора. Меко свети екран с големината на стена. Той показва есенен горски пейзаж, чува се тих птичи хор и се усеща дъхът на цветя, окъпани в сутрешна роса, който буди спящите обитатели. Пръв става мъжът. Той взима душ с вода, рециклирана от водата, с която са били измити чиниите от миналата вечер.
Водата от душа после ще изплакне интелигентната тоалетна и ще бъде рециклирана в местната водопречиствателна станция. Биочип в тоалетната чиния анализира изпражненията на мъжа, като търси ранни следи от рак на дебелото черво и други нарушения в обмяната на веществата. Маркери в урината установяват, че кръвният му холестерол все още е висок, че предната вечер мъжът е пил повече алкохол.
Интелигентната тоалетна изпраща предупреждение в здравния картон но мъжа, че той три вечери подред прекалява с алкохола. Сензори в банята долавят присъствието на жената и организират любимата й програма за ароматотерапия. Уханието на джинджифил и други подправки във въздуха повишават нивото на ендорфините, "хормоните на щастието".
Мъжът е в кухнята и си приготвя закуската. Интелигентният хладилник автоматично е поръчал нови запаси от любимото му кисело мляко. Той отговаря на машината за кафе какво кафе иска и след това с глас нарежда на хладилника да разпечата колко калории е изял и изпил на партито предната вечер.
Телевизорът с плосък екран предава поздрава на домашната система за развлечение и автоматично прочита прогнозата за времето, както е програмиран да прави всяка сутрин. Той вече е вложил в домашния климатик температурите през идващата седмица. Климатикът изчислява час по час вентилацията, която е необходима, за да се поддържа въздухът свеж и да се съхранява енергия.
Системата за домашно развлечение пита дали мъжът иска да гледа новини или спорт и дали иска образът да е дву- или триизмерен. Ако мъжът иска спорт, скоро холографски изображения затрептяват около малка платформа над кухненската маса.
Докато другите членове на семейството стават от сън, водородният клетъчен генератор заработва на пълни обороти. Със слънчева енергия, събрала се от предишния ден, отпадъчната вода се разделя на водород и кислород. След това водородът се окислява в горивните клетки, за да произведе електроенергия за пиковия период. При това се отделя единствено вода, която домашната водопречиствателна система попива.
Всичко в дома на бъдещето е разчетено, за да се постигат миминум отпадъци при максимум ефективност. Излишният водород се насочва към гаража, където през следващата нощ ще се използва в горивните елементи на колата, които захранват двигателя й. Жената влиза във всекидневната и пристъпва във виртуалния апартамент на майка си.
Майката живее на повече от 300 км, но жената следи и записва всяко движение на 125-годишната старица с група от сензори, които осигуряват виртуално огледално изображение на апартамента, съхранен в домашния компютър на дъщерята.
Майката спи върху нов дюшек, масажиращ кръста й, в който освен това е вградена система за клетъчна терапия. През нощта къщата пуска миниатюрни роботи с големината на хлебарки, които разчистват боклуците от партито от предната вечер.
С помощта на електростатични наночастици и синтетични фагоцитни клетки микророботите изяждат и смилат всяка троха и прашинка по пода и другите повърхности. Люспите от човешката кожа се изпращат, за да се рециклират протеините, с които се хранят котката и домашните рибки.

13:53

SMS рекорд

Шестнайсетгодишният Анг Чуанг Янг от Сингапур счупи рекорда на Гинес за най-бързо изписване на SMS с големина 160 символа. Били са му необходими 41,52 секунди, за да изпише стандартната за този тип състезания фраза: "The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human". Младежът се е заканил следващата година да се опита да набере текста за 39 секунди. Предишният рекорд от 42,22 секунди беше поставен през юли тази година от американеца Бен Кук.

13:51

M-Тел обяви над 4 милиона абонати

Средно по 58 минути на месец говори всеки от тях
Броят на абонатите на М-Тел се е повишил с 21,1% до 4,04 милиона в края на септември т.г., спрямо 3,33 млн. в края на същия месец 2005 г., съобщи вчера мобилният оператор.
Приходите на Мобилтел за третото тримесечие бележат ръст от 11,6% до EUR 161,2 милиона спрямо третото тримесечие на 2005 г. Към 30 септември при 97,2% проникване на мобилните услуги в България, Мобилтел остава лидер на пазара с дял от 54,0%, твърди операторът.
С 16.9% повече е изговореното време от абонат - средно 58 минути на месец. Увеличени са и приходите от трафик, в резултат на повишеното потребление на роуминг след въвеждането на услугата VodafoneWorld, която предложи по-атрактивни цени за ползване на услугите на М-Тел в чужбина.
Същевременно, Telekom Austria AG (собственикът на M-Тел) обяви, че към 30 септември 2006 г. общият брой мобилни абонати на групата се е увеличил с 15,7% до 9,78 милиона, в сравнение със същия период на миналата година. През първите девет месеца приходите на групата отчитат ръст от 11,4% до на над 3 560 милиона евро, основно в резултат на присъединяването на Мобилтел.
Приходите от безжичния сегмент са нараснали с 21,9% до 2 172 милиона евро за деветте месеца на 2006 г. Ръстът се дължи най-вече на приноса на Мобилтел.

13:41

Над 50% от бизнеса в Европа още нямал планове за Vista

Според Forrester, едва 6% от компаниите планират ъпгрейд към новата ОС в следващите 6 месеца.
Vista, дългоочакваната операционна система, излиза за бизнеса на 30 ноември. Microsoft си свърши работата по кода на системата, но сега остава по-трудното – да убеди повече потребители да си купят бързо Vista.
След края на спекулациите около датата за пускане на системата, анализаторите насочват вниманието си към настроенията на потребителите. Готови ли са те за прехода към Vista?
Според последно проучване на Forrester, едва 6% от бизнеса в Европа планира да внедри Vista през първите 6 месеца от пускането на новата ОС. 18% пък смятат да направят това в рамките на една година.
Проучването е проведено сред 302 шефове на ИТ отдели от европейски компании. 20% от тях са заявили, че ще изчакат две години, преди да започнат да внедряват Vista в своите организации.
Лошата новина за Microsoft от проучването на Forrester е, че над половината от бизнеса в Европа засега няма планове за преход към новата операционна система. Това е под очаквания темп на възприемане на Vista в Северна Америка и отразява по-голямата съпротива на европейския пазар към продуктовата стратегия на Microsoft, смята Forrester.
Над една трета от PC-тата във въпросните компании работят с Windows 2000 или по-стара версия на операционната система, разкрива проучването “The State of Enterprise Infrastructure 2006”. През 2006 година компаниите правят значителни инвестиции в хардуер, като покупките на сървъри и РС възлизат на около 1/6 от целия ИТ бюджет.
55% от европейските организации използват HP сървъри, а 32% разчитат на IBM машини, твърди Forrester. 26% от компаниите работят със сървъри Dell, 8% със Sun и 7% с Fujitsu-Siemens, сочат резултатите от проучването. По-голяма част от организациите разчитат само на един доставчик, като две трети от тях заявяват, че в следващите 2 години навярно няма да го сменят.
Бизнесът обаче продължава да се бори със сложността на сървърните среди. 52% от организациите с приоритет намаляват броя и разнообразието на техните сървърни конфигурации. Това е причината за нарастващия интерес към сървърната виртуализация – една четвърт от компаниите проучват или вече тестват подобни решения.
Сериозни суми ще изхарчи корпоративният бизнес през следващите 12 месеца в изграждане на системи за сигурност и възстановяване след бедствия, твърди докладът на Forrester в частта си за инфраструктурните проекти.

13:40

Microsoft и Epson подписват договор за патенти

Microsoft и Epson съобщиха, че са подписали споразумение за взаимно ползване на патентите си. Този договор дава право на компаниите да използват технологии, патентовани от другата компания, в новите си продукти. Основно се очаква използването на патенти в бизнес приложенията и на двете компании. Повече детайли по сделката не бяха оповестени.
Това не е първата такава сделка на Microsoft. Те отдавна имат споразумения с водещи компании като Cisco, NEC, Nortel Networks, Siemens, SAP и Toshiba. От своя страна Epson е активен в патентоването. Компанията се нарежда на трето място по брой патентовани технологии в Япония през миналата година.

13:38

Sony Ericsson купува UIQ Technology

Sony Ericsson обявиха, че са постигнали споразумение за покупката на шведската софтуерна компания UIQ Technology AB, която сега е подразделение на Symbian Ltd. Компанията се занимава с разработването на потребителския интерфейс UIQ за Symbian OS и го лицензира на производителите на мобилни телефони. Sony Ericsson отдавна е лицензиант на UIQ Technology, като има активно участие в разработването на UIQ 3.0, ползван в последните смартфони на компанията - P990, M600 и W950. Очаква се транзакцията да приключи през следващите няколко месеца. Любопитно е, че през 1999 година Symbian купува Ericsson Mobile Application Lab.

13:34

Стартира нова българска търсачка


Jabse.com е нова българска търсачка, която дава възможност за търсенр в българското интернет пространство независимо от конкретната форма, в която се среща търсената дума в даден документ (род, число, време и т.н.), съобщават от IDG.BG.
Системата използва собствен паяк, който разпознава .doc, .pdf, SSL и премахва идентификатори на сесии.
Jabse има свой механизъм за оценка на важността на документите според популярността, броя линкове и други параметри, както и за оценка на тежестта на дадена дума в документа. За всяко URL, индексирано в системата, се поддържа разнообразна информация, като град, където е разположен сървърът, уеб сървър, операционна система, кеширана версия и скриншот на страницата.
Чрез системата можете да проверите правописа на всяка страница в интернет, независимо дали е индексирана или не.
От опцията "Разширено търсене" можете да търсите и по други специфични критерии, като дата на промяна, документи само от даден сайт, връзки към документа и др. Системата има и собствен тулбар, WAP/PDA версия, класация на най-търсени изрази, класация на най-популярните сайтове и още много възможности

13:18

Създава се уики-карта на Земята с отворен код

Доброволци с GPS устройства картографират планетата
Нов проект, движен от доброволци, ще се опита да създаде пълна карта на Земята по подобие на Google Maps. Достъпът до нея обаче ще бъде напълно безплатен, твърди основателят на организацията OpenStreetMap (OSM) Стив Кост.
В момента Google купува комерсиални данни и затова не може да ги предложи безплатно, посочва Кост. Идеята на неговата организация е данните да се събират от доброволци. Снабдени с GPS устройства, хората на OSM ще записват движенията си, докато се разхождат или пътуват из различни места.
Бъдещата уики-карта на планетата се изгражда на базата на отворен код. Работите по проекта OSM текат от две години, а мотивът на Стив Кост е бил да се преодолеят законовите и технически ограничения на съществуващите към момента уеб карти на Земята.
В повечето страни картографирането извършват правителствени агенции, които след това изкарват пари от продажбата на данни на бизнеса и гражданите. Изключение правят САЩ, където достъпът до тези данни е безплатен.
В момента за OSM работят около 3600 доброволци. Снабдени с GPS-и, те всеки ден извършват по около 50 ъплоуда от различни места по света. Данните след това се редактират в стил уики от други потребители на системата, които могат да добавят информация, като например имена на улици.
Кост твърди, че към средата на 2008 година ще бъде готова уики-картата на Англия. На континента също има прогрес - вече е “мапнат” Копенхаген. Идеята е, разбира се, картата да обхване цялата планета. И това ще стане, убеден е Кост.

12:14

САЩ и ЕС готвят планове за глобална биометрична граница

Целта е да се спират терористи, криминални престъпници и други нежелани лица
САЩ се опитват да привлекат други държави с проблеми с емигрантите да създадат съвместно глобална база данни. Една опитна връзка с британски компютри доказа, че подобен абмициозен план е технически осъществим. Реализацията му ще позволи да се извършва глобален граничен контрол, информира theregister.com.
Целта е да се спират терористи, криминални престъпници и други нежелани лица на една огромна, биометрична граница, която вероятно ще включва като минимум страните от ЕС, Австралия и Канада.
Европейската комисия вече намекна, че ще подкрепи подобна схема. Въпреки това може да минат години, преди САЩ и нейните съюзници да успеят да оформят споразумение, което да не противоречи на появилите се опасения от нарушаване на човешките права и законодателствата на някои държави при обмена на имиграционни данни.
Подобни опасения и сега бавят развитието на европейската система за емигрантски визи VIS, която вероятно ще бъде завършена през 2007 г. В САЩ от няколко години се използва емигрантската база данни US-VISIT, съдържаща биометрични и други данни за огромен брой хора.
Основна цел на тези системи е спирането на терористи на границата. Едно международно споразумение за обмен на имиграционни данни ще обхваща също така и криминални лица, както и лица, които редовно нарушават емиграционните закони.
Привържениците на този план ще трябва обаче да убедят нормалните хора, че те няма да бъдат засегнати от него и че това не е нова форма на “Големия брат” в глобален мащаб.

12:13

РС навлизат в колите, шофьорите под 30 искат интернет и е-поща

Достъп до уеб от автомобила ще осигури на пътуващите развлечение и бизнес предимства
Автомобилни РС се свързват към мобилните клетъчни мрежи, за да осигурят достъп до уеб на пътниците в колата. Технологията позволява на хората да проверяват в движение електронната си поща, да избягват задръствания или да си правят резервации за ресторант.
Една от новите разработки в областта намира приложение в пикапите от серията F на Ford и струва 2999 долара. Компютърът FordLink е ориентиран към контрактори, на които се налага да поръчват строителни материали и да ползват електронна поща, докато шофират пикапа. РС-то работи с операционна система Microsoft XP, предлага Интернет радио и възпроизвежда MP3-ки.
Идеята за РС в колата е най-популярна сред младите шофьори. Проучване от септември на CNW Marketing Research, цитирано от USA Today, сочи, че 14% от купувачите под 30 години искат и-мейл и уеб достъп в колата. Преди две години този процент е бил два пъти по-малък.
Сегашните авто РС се свързват към широко разпространените мобилни клетъчни мрежи. Но анализаторите на пазара очакват в бъдеще достъпът до Интернет от колата да се извършва през по-бързите WiMax мрежи.
Достъпът до Интернет от автомобила ще стане нещо толкова обикновено, колкото сега е клетъчният телефон. Така смятат в компанията KVH Industries, която през септември пусна на пазара системата TracNet 100. С цена от $2 000 за хардуера и $79 месечна такса за безжичната връзка, компютърът показва уеб страници на екрана за навигация и видео в автомобила.
Microsoft също има амбиции да се намеси сериозно на този перспективен пазар. Заедно с производителя на хардуер Azentek, софтуерният гигант разработва малко РС устройство за автомобила. Иновационният продукт се очаква да се появи през следващата година, като потребителите ще имат избор измежду два модела. Единият, много малък авто РС, ще се поставя до стерео системата на таблото. По-мощният модел ще се монтира в самото табло. И двете устройства ще струват по над 2000 долара.
Проблем при употребата на новата РС технология в колите естествено е сигурността. На шофьорите няма да е позволено да разглеждат електронна поща или да извършват други, разсейващи ги манипулации с РС-то, освен ако колата не е спряла.
Едно възможно решение за преодоляване на този проблем са системите за гласови команди, които стават все по-популярни. Канадската компания Intelligent Mechatronic Systems, например, ще предложи следващата година своята станция iLane за персонални цифрови помощни (PDA). Със синтезиран глас тя прочита на шофьора пристигащата електронна поща, текстовите съобщения (SMS), както и напомнящите съобщения на календара.

12:13

Революционни принтери ще печатат 1000 страници в минута

Цената на подобни устройства ще варира от $500 до $1000, обещават разработчиците на технологията
Моше Айнат, учен от популярен колеж в Израел, ни представя следната картина от близкото бъдеще. Ако търсите дадена книга, отивате до първия монетен апарат, който ще прилича на популярните сега машини за топли напитки и сандвичи. Срещу определена сума ще можете веднага, бързо и на място да разпечатате необходимите ви материали, като това действие със сигурност няма да ви отнеме повече от 1-2 минути.
С масовото навлизане на интернет в дома и офиса потребителите на мрежата си изградиха множество нови навици. Все повече текстови материали започнаха да се четат директно на монитора – факт, който разтревожи почитателите на хартията.
Не е задължително обаче кликовете с бутоните на мишката да заменят разлистването на страниците. Още повече, когато на хоризонта се задава една революционна технология на печат, която съответства по-адекватно на забързаното днешно ежедневие.
Айнат и неговите колеги наскоро успяха да разработят принтерна глава, чийто капацитет е наистина впечатляващ. JeTrix има възможност за печат на 1000 страници в минута. Учените обещават също така, че до две години новата технология ще излезе на пазара, като цените ще се движат от 500 до 1000 щатски долара.
До този момент на потребителите се предлагат няколко типа принтерни устройства с разнообразни функции и за различни приложения. Цените варират от няколкостотин (дори и по-малко) до няколко хиляди лева, а скоростта на печат рядко надхвърля 50 страници на минута. Основната причина за това е самата печатна глава на устройствата.
При сегашната струйна технология ниските скорости на печат идват от това, че принтерната глава обикновено е с пъти по-малка от страницата. Така се налага устройството няколко пъти да се движи напред и назад по протежение на листа, за да го омастили.
При JeTrix нещата стоят по-друг начин - принтерната глава на практика може да е голяма колкото самия лист и така изстрелването на мастилата се извършва мигновено и едновременно.
JeTrix главата е разработена по позната "ink-jet" технология. Устройствата от този вид са известни още и като "мастиленоструйни" принтери. Техните основни предимства са тихата работа, възможността за цветен печат с почти фотографско качество и ниските цени на самите устройства (най-вече тези с последователен печат).
Единственият им недостатък е скъпата поддръжка. Що се отнася до параметъра стойност на страница, мастиленоструйните принтери са чувствително по-скъпи от лазерните, например.
Може би най-любопитното при JeTrix е фактът, че за конструирането на главата д-р Айнат и колегите му използват технологията за създаване на компютърни чипове. Това означава, че като изходен материал за изработка се използват популярните силициеви пластини.
Новата печатна глава има както предимства, така и недостатъци, смята д-р Рос Алън - световно известен изобретател, който притежава патент за над 40 устройства в областта на печатните и фотографски технологии.
Елементите, които впръскват мастилото например, ще трябва да бъдат изключително здрави и надеждни. В противен случай, поради едновременното впръскване на цялото количество мастило, всеки възникнал дефект ще се отразява на качеството на печата.
Цветният печат също ще бъде сериозно предизвикателство, коментира д-р Алън. Принтиращите глави ще трябва да съответстват на четирите основни цвята и да работят изключително прецизно и координирано.
И накрая - независимо от това, че мастилото се впръсква за части от секундата и печатът е мигновен, необходимо е и определено време за съхнене. Ако листът бъде изкаран от машината моментално, преди мастилото да е засъхнало, нормално е то да се размаже.
Въпреки предстоящите трудности д-р Айнат и екипът му не смятат да се отказват от доразработването на JeTrix. Специалистите са единодушни, че при достигането на скорост на печат от 1000 страници в минута, на пазара ще се появят нови устройства с неподозирана комбинация от функции. А това неминуемо ще доведе до значителни промени в работата и ежедневието ни.

12:11

Dеll пусна лаптоп за Vista с процесор AMD

Моделът Latitude 131L идва с широк екран и ниска консумация
Latitude 131L е първият бизнес преносим компютър на Dell, който използва процесор AMD и предлага възможности за конфигуриране, според нуждите на потребителите.
Лаптопът е предназначен за ежедневна бизнес употреба, като разполага с 15.4-инчов широк екран, процесор AMD Mobile Sempron или двуядрения AMD Turion 64 X2 Mobile.
Новият Latitude 131L е проектиран така, че да намали потреблението на електрическа енергия чрез технологията Dell Energy Smart.
Лаптопът идва с интегрирана графика и е готов за работа с очакваната операционна система Windows Vista. Настройките на Latitude 131L се управляват лесно с помощта на софтуера QuickSet на Dell.
Потребителите получават и възможност за услуга за поддръжка при инциденти, наречена CompleteCare. Цените на лаптопа в Европа започват от €655, с тригодишна гаранция.

12:10

Microsoft стресна пазара на сигурност с евтини решения

Анализатори виждат края на скъпите антивируси. Сигурността вече се предлага като услуга
Пазарът на решения за сигурност прилича на бойно поле. Позициите на ветерани в сектора като Symantec и McAfee са подложени на атака от сравнително по-новите играчи Trend Micro и Panda Software. На арената излиза и “страшилището” Microsoft с евтини продукти и мощна PR кампания.
Какво обещава конкуренцията (и най-вече “взломът” на Microsoft) в сигурността за консуматорския пазар и малкия бизнес? Без съмнение идва краят на скъпите антивируси, смятат анализатори от Forrester Research. Наскоро от Редмънд обявиха Microsoft Live OneCare – решение за три машини и с цена от $50 за година, което включва антивирус (AV), антиспайуеър (AS) и персонална защитна стена (PF), плюс някои функции за настройка на РС-то и софтуер за резервиране на данни на локалния диск или на CD.
Microsoft не спира дотук. Софтуерният гигант ще продължи да добавя функции към своя пакет за сигурност, така че предстоят нови обявления. Паралелно с това, компанията подобри сигурността в своя току-що излязъл браузър Internet Explorer 7. Най-популярният софтуер за сърфиране в уеб вече предупреждава потребителите за подозрителни уеб сайтове и включва допълнителна зашита срещу Интернет заплахи.
Очакваната в края на месеца операционна система Windows Vista също бележи скок в сигурността. Системата включва криптиране на данните и софтуера Windows Defender за защита от спайуеър и “popup” (нови прозорци, които се отварят сами на екрана). В момента бета версията на Defender е достъпна свободно за употреба. През първата половина на следващата година Microsoft ще предложи и бизнес версия на своя пакет за сигурност Live OneCare.
Все още обаче Microsoft няма цялостно интегрирано решение за сигурност, което да съдържа и функции отвъд антивирус и антиспайуеър. На компанията ще са необходими поне 18 месеца, за да пусне клиентски пакет за сигурност, който е сравним с продуктите на традиционните доставчици в сектора.
Внезапната конкуренция от страна на Microsoft принуди другите компании да форсират иновациите. Symantec обяви амбициозен план за пускане на две нови услуги, насочени към консуматорския пазар и малкия бизнес. Norton 360, очакван през следващата година, ще бъде услуга за сигурност, която включва защита срещу опитите за кражба на идентичност и функции за резервиране на данни и настройка на РС-то.
Днес потребителите искат прости решения, които им дават сигурност, когато са он-лайн, и не изискват от тях особени технически познания. Такова решение е Norton 360, посочват от Symantec. Защитата ще се предлага като услуга от типа “всичко в едно” (all-in-one) с автоматична актуализация. Тя ще предпазва потребителите от спам, фишинг, уеб сайтове със зловреден код и други заплахи. Очаква се цената да бъде съизмерима с тази на Microsoft OneCare.
За малките фирми, които търсят решение от по-висок клас с централизирано управление, Symantec подготвя подобрения в своя десктоп пакет. В него ще влязат средства за защита от придобитите компании Sygate и WholeSecurity. В допълнение, софтуерът ще предложи и средство срещу “rootkits” – нов тип заплаха, която скрива вирусите от системите за защита.
И докато Microsoft и Symantec акцентират върху новите си визии, McAfee отстоява имиджа си на компания, която вече предлага сигурността под формата на услуга. McAfee разчита на четири пакетни услуги, за да гарантира сигурност на он-лайн потребителите и чистота от вируси. Стратегията на компанията се базира на разбирането, че различните потребители имат различни нужди от сигурност. Затова вместо решение от типа “всичко в едно”, McAfee предлага диференцирани услуги.
Някои от новостите при McAfee са средствата за защита в безжични мрежи, при мигновени комуникации и срещу он-лайн измами. Всички актуализации на услугата за сигурност се извършват автоматично, вкл. добавянето на нова функционалност. Това означава край на покупката на лицензи и последващо плащане за ъпгрейд. С прилагането на този модел и от Symantec и Microsoft, потребителите вече ще плащат годишни такси за услугата сигурност.
Потенциалът на пазара за сигурност е голям, според анализатори от IDC. Около 70% от домашните потребители и малкия бизнес не използват най-актуалните решения за сигурност. Много хора си купуват РС и лаптопи с антивирусен софтуер с 90-дневен безплатен лиценз, но след изтичането му, не го подновяват. Именно това дава основание на анализаторите да твърдят, че Microsoft влиза в конкурентна битка с останалите играчи на едно зелено поле.

12:10

Изгражда се глобална безжична мрежа от "Линуси" и "Билс"

Ако имаш безжична wi-fi точка, сподели я с ближния, е философията на американската компания FON
Глобална мрежа от свободно достъпни wi-fi точки се опитва да изгради американската компания FON. Наскоро тя пусна евтин, 5-доларов безжичен рутер, който е част от амбициозна стратегия за превземане на пазара.
Малките фирми и домашни потребители ще придобиват рутера “Ла Фонера” на символична цена или безплатно с условието да споделят своята безжична мрежа 24 часа на ден, 7 дни в седмицата с други “фонерос”. Клиентите, споделили своята wi-fi точка, ще могат да ползват всяка друга свободна точка на FON по света.
Тези, които искат да таксуват достъпа до своята безжична мрежа, стават участници в модел за споделяне на приходите. “Фонерос”, предлагащи свободен достъп, се наричат Линуси (от Линус Торвалдс, създателят на Linux) в терминологията на компанията. Платените потребители на мрежата пък са именувани Билс (от Бил Гейтс). Клиенти, които не са фонерос, се наричат Чужденци (Aliens) - те могат да ползват горещите точки само срещу заплащане.
Самият рутер, Ла Фонера, е миниатюрно устройство с размери 3 x 3.7 инча и дебелина само 1 един инч. Ла Фонера използва едночипово решение за wi-fi (802.11b/g) на компанията Atheros, което е вградено и в рутерите на други производители като Netgear, D-Link и Belkin.
Истинската цена на устройството не е обявена, но тя е доста ниска, тъй като Ла Фонера използва само един чип. Допълнително предимство на рутера е лесната работа с него, като се разчита тази му характеристика и ниската цена да привлекат голям брой потребители.
Компанията разглежда субсидирането на “фонерос” като част от цената за привличане на клиенти. Схемата е заимствана от мобилните оператори, които с подобна цел субсидират цената на новите си телефони.
FON стартира на световния пазар през февруари тази година и досега успя да привлече над 97 хиляди регистрирани потребители. Зад компанията стоят големи инвеститори, сред които Skype (собственост на eBay) и Google.
Като част от своята кампания в Съединените щати, FON се насочва първо към специфични пазари в Ню Йорк и Сан Франциско. След тях компанията планира мероприятия за привличане на клиенти в Лос Анжелис, Сиатъл, Чикаго, Далас и Атланта.
FON ще търси партньорство с ISP компаниите, които могат да извлекат ползи от нейната мрежа. Доставчици на съдържание и продукти също са заинтересовани от повсеместен wi-fi, така и че те са сред потенциалните партньори на FON.

12:09

Жега в полето на браузърите - Огнена лисица скача на Microsoft

Конкурентите на Internet Explorer не се примиряват с ролята си на аутсайдери
В рамките на няколко дни за интернет потребителите станаха достъпни две дългоочаквани нови версии на най-популярните браузъри в момента. Миналата седмица Microsoft пусна своя Internet Explorer 7, а този вторник Mozila извади версия 2 на браузъра с отворен код Firefox.
Ако някой може да конкурира Internet Explorer като среда за сърфиране из глобалната мрежа, това засега безспорно е "Огнената лисица". Според проучвания, софтуерът на Microsoft държи отчайващия за съперниците 86-процентен дял от потреблението на браузъри. Firefox се радва на едва 11%, но пък има амбицията да постигне повече.
Следващият забележим, макар и трудно браузър е Operа, който се използва от около 1% от интернет потребителите, по данни на компанията за проучвания и анализи OneStat. Само че Opera има повече възможности и опреснява по-бързо уеб страниците, твърдят експерти. Версия 9 на този малко популярен браузър излезе през юли, като една прелюдия към по-интригуващата надпревара между Microsoft и Mozilla с техните нови варианти на IE и Firefox.
Не всичко е решено в спора между браузърите въпреки комфортната преднина на Interner Explorer. В последните месеци Firefox успя да скъси дистанцията. Не с много, но достатъчно, за да вдъхне не неговите създатели и поддръжници увереност за нещо повече от почетното второ място, на голяма дистанция от лидера.
Статистиката на някои сайтове, които привличат аудитория от средите на техническите експерти и уеб дизайнери, показва, че близо една трета от трафика генерират потребители на Firefox. Такъв е например сайтът W3Schools.com.
Новата версия на Firefox предлага актуалните “табове” (tabs), с които потребителите могат да отварят няколко сайта и лесно да превключват между тях в един прозорец. Друга подобрение във Firefox 2 е сигурността – браузърът идва с вградена защита от фишинг измами.
Софтуерът на Mozila включва усъвършенствана автоматична машина за търсене, както и възможности от рода на разширения и добавъчни програми (add-ons), които дават по-голяма свобода и гъвкавост на потребителите в конфигурирането на работната среда.
Седма версия на Internet Explorer показва намерението на Microsoft да не отстъпва във функционално отношение на своите далеч по-малки конкуренти. IE 7 също предлага табове и вграден антифишинг, както и новата характеристика “преглед преди печат” (“print-preview”), която помества уеб страницата във формат на хартиен лист. В допълнение, софтуерът на Microsoft позволява изтриване с един клик на историята на сърфирането.
Opera, най-малкият по дял от пазара, сякаш е най-голям на характеристики. Версия 9, която се появи през юли, предлага интерфейс с табове, мениджър за даунлоуд на обемисти файлове, избирателно блокиране на съдържание и характеристика "mouse gestures", която дава допълнителна функционалност на мишката. И нещо повече - Opera 9 предлага гласов контрол, обвивки (skins), вградена поддръжка на BitTorrent, режим киоск и даунлоуд с един клик.
В продължение на пет години Microsoft не предложи нова версия на своя браузър. От Редмънд изчакваха каква промяна ще им диктува пазарът. Но влизането на Firefox в сегмента на браузърите, форсира софтуерният гигант да вгради нови характеристики в Internet Explorer и да даде повече възможности на потребителите.
Дори и да не увеличат пазарния си дял, конкурентите на Internet Explorer успяха да въвлекат Microsoft в надпреварата за вграждане на нови възможности в браузърите. От това печелят потребителите, които освен това могат да избират безплатно и алтернативни среди за сърфиране в интернет.

12:08

По-бързи безжични продукти обещават скорости до 300 Mbps

Новата WiFi спецификация 802.11n още не е одобрена, но на пазара има устройства по нея
В преследване на по-висока скорост на безжичните комуникации, производители на оборудване пускат на пазара устройства, съвместими с проектостандарта 802.11n. Този ускорен вариант на популярната WiFi технология се очаква да бъде одобрен окончателно от IEEE през януари 2007 година. Стандартът ще предложи скорост на безжична комуникация до 300 мегабита в секунда и по-голям обсег от сега действащата технология.
Компаниите от комуникационната индустрия обаче са нетърпеливи да излязат с едни гърди пред конкурентите. Няколко от водещите имена в бранша, сред които SMC, TRENDnet и ZyXEL, пуснаха през последната седмица продукти, за които твърдят, че покриват спецификацията “draft 800.11n”. Дали обаче тези нови и бързи устройства ще са съвместими и с финалния вариант на стандарта, за да комуникират без проблеми помежду си?
Обещанията на компаниите би трябвало да успокоят първите клиенти на технологията. Но 100% гаранция за съвместимост с бъдещия стандарт няма, тъй като все още се конкурират два подхода – на производителите на чипове Broadcom и Atheros.
Във всички случаи обаче вероятността новите продукти (изпълнени по draft 802.11n) да бъдат съвместими с окончателния стандарт (макар и чрез ъпгрейд) е много по-голяма, отколкото при устройствата, пуснати на пазара на по-ранен етап.
Основно предимство на продуктите по стандарта 802.11n е по-високата скорост в сравнение с използваните в момента безжични устройства 802.11g и 802.11b. Очаква се новият тип безжично оборудване да предложи скорости до 300 Mbps. Благодарение на технологията MIMO, продуктите 802.11n ще осигурят комуникация и на по-голямо разстояние.

12:08

Памела затвори своя покер сайт

Колапсът на хазарта в Интернет взе още една жертва
Влезлият наскоро в сила закон срещу хазартните игри в САЩ прекрати принудително дейността на уеб сайта за онлайн покер, основан не от кой да е, а от самата Памела Андерсън.
Pamelapoker.com беше последният опит на холивудската звезда да изкара лесни пари. За съжаление, изборът на време за тази бизнес инициатива се оказа по-лош дори от нейните изяви като актриса, пише theregister.com.
Секс идолът на много мъже по света даде старт на Pamelapoker преди около четири месеца като част от мрежата за онлайн покер на известния майстор на тази игра Дойл Брансън - Doyle Brunson Poker Network. Според онлайн дневника на актрисата, публикуван на pamelaanderson.com, всичко е вървяло чудесно до момента, когато американският конгрес реши, че достъпът до онлайн хазарт е много лесен за американците, където залагането е по принцип незаконно.
Пак там може да се прочете, че Пам не възразява срещу затварянето на сайта. Самата тя в действителност не иска да окуражава хората към игри със залози и съжалява, че се е впуснала в начинание, от което нищо не разбира, с едничкото желание да спечели бързи пари.
Въпреки че групата за натиск „Алианс на играчите на покер” се закле тържествено, че ще издейства от конгреса преквалификация на покера като игра на умение, а не на шанс, спирането на Pamelapoker.com и подобни не вещае нищо добро за обществото на Интернет покерджиите.
Опитите на алианса да привлекат на своя страна симпатизиращи им членове на конгреса определено нямат голям успех. Наскоро и Betonsports.com капитулира, след наложените му от министерството на правосъдието наказания и глоби.

12:07

Intel: 44 чипа с по 4 ядра равни на 9000 Pentium Pro

Цените на новите Clovertown започват от $445 и стигат $1172
1,8 терафлопа е сумарната мощност на 44 броя четири-ядрени процесора Xeon 5300. Това е еквивалентно на 9000 процесора Pentium Pro, разкри Intel при официалното пускане на своя 4-ядрен чип Clovertown.
През 1996 сървърната платформа е заемала 1500 квадратни фута (1 фут е равен на 30,48 см) и е консумирала 800 киловата. Сървърите с 4-ядрени чипове днес заемат 16 квадратни фута, а консумацията им е по-малко то 10 киловата, пише pcnews.ru.
Процесорите Clovertown фактически представляват два чипа Xeon 5100 (Woodcrest) в една опаковка. Intel пусна 3 обикновени процесора Clovertown и една специална версия.
Моделът E5310 (1,6 GHz, шина 1066, 8 MB L2 кеш) струва $455. Следващият вариант E5320 на 1,86 GHz има цена от $690, а моделът E5345 (2,33 GHz, шина 1333, 8MB L2) ще се продава за $851.
Специалният и най-мощен чип от тази линия, X5355 (2,66 GHz, шина 1333 и 8 MB L2), струва $1172. X5355 консумира средно 120 вата, а осталите процесори - по 80 вата.
В началото на 2007-ма година Intel планира да пусне още един энергоефективен чип L5310 с консумация 50 вата и честота 1,60 GHz.

12:06

Гласов спам и фишинг се готвят за атака срещу VoIP мрежите

Бизнесът търси качество и функции от VoIP услугите и пренебрегва сигурността
Потребителите на гласови услуги през Интернет (VoIP) да се готвят за атаки от рода на спам и фишинг. За това предупредиха анализатори от компанията Ovum.
Въпрос на време е появата на подобни заплахи за бизнеса, който все по-широко възприема технологията VoIP. В момента претенциите на потребителите са фокусирани предимно върху качеството на гласа и функционалността на услугата.
Много скоро обаче на дневен ред ще излезе проблемът със сигурността на VoIP, твърдят анализаторите. Рискът за бизнеса идва от атаките с гласов спам и фишинг, който в случая се нарича “вишинг”.
При спам атаките, гласови съобщения “наводняват” фирмената VoIP мрежа по сценария, познат ни от електронната поща. Вишингът е по-висша форма на заплаха, която използва гласов спам, за да се добере до персонална информация.
Други възможни заплахи за VoIP потребителите са “tool” измамите. Те са свързани с провеждане на скъпо-таксувани разговори към номера, от които извличат полза хакерите. В момента измамата става чрез хора, но в бъдеще “работата” ще вършат програми, които инфектират мрежата.
Прогнози на ФБР сочат, че подобни измами в телефонните мрежи, независимо дали са VoIP или традиционни, струват на бизнеса около 4 милиарда долара годишно. Отделите по сигурност обикновено се концентрират върху компютърните мрежи и заплахите срещу тях, като забравят за рисковете от телефонните системи.
Всеки потребител с автоматизирана телефонна система е изложен на риск. Една малка промяна в конфигурацията на системата може да струва на дадена компания десетки хиляди долари от такси за мошенически разговори.
Допълнително, уязвената система може да се използва за подслушване на телефонните обаждания и гласовата поща. Така хакерите биха се добрали до важна информация, като например данни за персонална идентификация.
Съществуват и огромни рискове за репутацията на компаниите с “пробити” телефонни системи. Хакери, работещи за конкуренцията, могат да подменят служебните съобщения за обслужване на клиентите, или пък да насочат линията за помощ към...телефона на компания за секс услуги, например.
Според анализаторите от Ovum, до две години заплахите за VoIP мрежите може да придобият критичен характер и би било безразсъдно бизнесът да ги игнорира. Eкспертите съветват потребителите да определят мястото на VoIP в тяхната бъдеща дейност и още отсега да помислят за защита чрез технологии за филтриране.

12:05

Java получава свобода

Sun Microsystems след дълги колебания решиха да отворят изходния код на платформата Java. Този ключов поврат в стратегията на компанията е предизвикан от растящата популярност на open source – технологиите, обясняват от Sun.
Компанията възнамерява да отвори за достъп почти целият изходен код на Java, при условията на GNU GPL (General Public Licens). В резултат на което, програмистите ще могат да изследват и да отстраняват слабости в изходния код на платформата. Някои от модулите ще останат закрити за достъп, тъй като Sun не притежава правата за част от съставните части – като екранни шрифтове и други допълнителни компоненти. Java ще бъде напълно отворен проект след март 2007 година. Процесът ще се извърши поетапно, като до края на годината с отворен изходен код ще бъдат двата основни компонента на Java Standard Edition (SE) – компилаторът "Java С" и виртуалната машина "Hotspot". Както и кодът на Java Micro Edition (ME), използван в мобилните телефони.
Трябва да се отбележи, че в продължение на години Sun упорито защитаваше своя изходен код, използван в над 4 милиарда мобилни телефони, компютри и други устройства. Привържениците на Отворения код неведнъж са настоявали Sun да отвори програмните кодове, но до сега от компанията отхвърляха възможността заради „безпокойство относно появяването на различни и несъвместими помежду си версии на Java”.

11:58

Microsoft ще "кърпи" по-малко дупки този месец

Излизат само шест нови поправки за сигурността на софтуера й
Microsoft обяви, че е готова да пусне шест поправки, свързани със сигурността на нейния софтуер. Една от "кръпките" ще реши проблем от критична степен в услугата Microsoft XML Core.
Другите пет поправки също са свързани с операционната система на Microsoft, като поне един от дефектите е обявен за критичен. От компанията не споменават кои точно компоненти от Windows са били поправени.
Прави впечатление по-малкият брой кръпки, които пуска този път Microsoft. През миналия месец компанията изстреля цели 10 кръпки за 26 различни уязвимости.
В новия бюлетин за сигурност няма и ъпдейти за офис приложенията на Microsoft. Това явление може да се коментира по два начина. Или хакерите са много заети в момента, или софтуерът на компанията става все по-сигурен. Времето ще покаже.

15:43

Бой в YouTube предизвика разследване

Видео показва как полицаи се разправят със задържан
В Интернет сайта YouTube беше пуснат видео материал, на който се вижда как полицаи от Лос Анжелис удрят многократно арестуван от тях мъж. Това предизвика разследване, а полицейските служители ще бъдат пренасочени към административна работа до изясняване на случая, според BBC.
Видеото е заснето в Холивуд през август от местен жител. То показва как двама полицаи удрят в лицето Уилямс Карденас и го приковават към земята с коляно във врата му. Чува се как човекът се оплаква, че не може да диша, тъй като един от полицаите натиска гърлото му с крак, и се бори за глътка въздух.
Служителите на реда оправдават действията си като твърдят, че Карденас се е съпротивлявал при ареста и те са се страхували да не отнеме оръжието на единия от тях, докато поставят белезници на ръцете му. Затова се наложило да бъде ударен с лакът и съборен на земята. Вследствие на нанесените му удари, арестуваният получил рани и охлузвания по ръцете, крака и лицето, както и спукване на веждата.
Шефът на полицията в Лос Анжелис Майкъл Бретън намира заснетия материал за „обезпокоителен”, но казва, че започналото разследване ще покаже дали употребата на сила при задържането на заподозрения Карденас е било удачна мярка или неговите подчинени и този път са попрекалили.
През 1992 г. освобождаването от наказателна отговорност на полицаи за побоя им над цветнокожия Родни Кинг, въпреки че действията им също бяха филмирани, предизвика бунтове в Лос Анжелис.

15:42

Безплатен антивирус за сайтове пусна BitDefender

Посетителите ще сканират дистанционно компютрите си
Компанията за сигурност BitDefender предложи безплатната услуга Online Virus Scanner за притежателите на сайтове. Тя позволява на техните посетители дистанционно да сканират своите компютри за вируси и други заплахи и да почистят инфекцията.
Безплатният онлайн скенер за вируси на BitDefender е напълно функционален и съдържа всички необходими елементи за цялостно антивирусно сканиране и ефективно почистване, твърдят от компанията. Услугата сканира паметта на системата, всички файлове, папки и сектори за начално зареждане на устройствата, като дава възможност за автоматично почистване на инфектираните части.
За да включат услугата към сайта си, потребителите първо трябва да се регистрират. След това те получават съобщение на електронната си поща с HTML код, който е необходимо да копират върху страниците, където искат да позиционират услугата. Допълнение към уеб страницата не причинява пренатоварване на сървъра, защото на практика услугата не присъства на страницата, обясняват от BitDefender.
Версията Free Online Virus Scanner може да бъде инсталирана само на одобрени сайтове. Софтуерът е с обновен интерфейс, който позволява по-лесно кофигуриране и управление през целия процес на сканиране. Активиран прокси сървър автоматично открива анонимните прокси настройки, заложени в Internet Explorer.
Примерен вариант как може да изглежда скенера е достъпен на адрес www.actioncomms.com

15:41

АМD официално молят за запазавне логото на ATI

Въпреки факта, че вече не съществува компания с името ATI Technologies Inc, логото на фирмата ще остане върху видео картите с марката Radeon. От централата на AMD официално са помолили всички прозиводители на видео карти с чиповете на Radeon да запазят логото на ATI върху продуктите си. От АMD се обосновават с факта, че въпреки големият си дял в пазара на микропроцесори АTI имат по-голяма дял производството на GPU процесори и AMD се надяват марката да продължи да се развива и доказва на пазара. Засега официалната позиция на АМD остава непроменена и всички продукти с името Radeon ще носят логото на ATI, като единствената промяна ще е и логото на AMD, което ще присъства върху опаковката.

15:39

VIA AC97 Vinyl Audio driver 6.80b

Нови аудио драйвери от VIA за техните VT82c6xxx/VT8232/VT82xx/VT161x серия чипсети.

Официална страница: VIA.com.tw
Download: VIA AC97 Vinyl Audio driver 6.80b (6.55MB)

15:36

SP3 за Windows XP може и да не излезе

Microsoft отложи за пореден път сервизния пакет
Усилената работа на Microsoft по следващата операционна система Vista може да повлияе негативно върху другите й разработки. Софтуерният гигант обяви, че отлага пускането на третия сервизен пакет за Windows XP за първата половина на 2008 г. Новината се появи дни след като стана ясно, че Vista ще се забави още малко.
Service Pack 3 (SP3) се очакваше през тази година, но впоследствие беше отложен за втората половина на 2007, а сега - чак за 2008 г. Отлагането кара някои експерти да смятат, че сервизният пакет никога няма да види бял свят. Това е напълно възможно, тъй като всички обновления, очаквани в пакета, ще бъдат предварително налични през автоматичния ъпдейт.
В момента усилията на Microsoft са насочени към преодоляване на проблем, появил се по време на последните тестове на новата операционна система Vista. Именно този бъг e причина компанията да отложи с една седмица, за 8 ноември, появата на Vista RTM.

11:29

Vista нямала нужда от антивирус?

Думи на Джим Алчин бъркат в раната на сигурността
Изказване на вицепрезидента на Microsoft Джим Алчин нагорещи широко коментираната тема за сигурността в новата операционна система.
В сряда, в телефонен разговор с репортери, Алчин е заявил, че Vista е толкова сигурна, че може би няма нужда от антивирусна система, съобщи Inquirer.
Скандалното твърдение, което всеки доставчик на антивирусен софтуер би оспорил, е подкрепено със случка от практиката. Алчин разкрива, че неговият седемгодишен син работи с Vista, без да използва антивирусна система на компютъра си.
Вицепрезидентът се позовава на вградените възможности на системата, каквито са Patchguard и ASLR, която зарежда ядрото на Vista по различен начин на всяка машина.
Компютърът на детето е заключен с функция за родителски контрол и то не може да зарежда неща от интернет, без Алчин да е разрешил това. Шефът посочва, че така се чувства напълно сигурен. По негово мнение, Vista e най-сигурната налична система.
По-късно обаче Алчин писа в своя блог, че това, което е казал, не е достатъчно ясно. Той уточнява, че за него е важно потребителите да използват подходящи решения за сигурност в съответните ситуации, без значение дали това ще са интегрираните функции във Vista или допълнителни продукти.
Алчин казва също, че в разговора с репортерите, той е визирал специфична ситуация с неговия син, при която е използвана вградена характеристика на операционната система. И добавя, че повечето потребители ще използват някаква, подходяща за тях форма на антивирусен софтуер.

11:28

Спамът удари и политиците по време на избори

Лъжовни електронни съобщения пренасочват към сайт, критикуващ политическата ситуация в САЩ
В последните дни PandaLabs засече електронни съобщения, които твърдят, че информират потребителите относно атака на онлайн банкови услуги, която ще се извърши на 9 ноември, и ги съветват да посетят уеб страница за сигурността. Съдържанието на посочената страница всъщност критикува политическата ситуация в САЩ, съобщи antivirus.bg.
В полето "subject" на съобщението се твърди, че става дума за онлайн банкова услуга, докато в самото съобщение се включва връзка към уеб страница по сигурността. Линкът пренасочва потребителите към политическа уеб страница, която използва прост HTML код за връзка към URL на предполагаемата страница по сигурността.
Tази атака съвпадна с изборите в САЩ и на пръв поглед изглежда сякаш се опитва да повлияе на резултатите. Луиз Коронс, директор на PandaLabs, коментира случая: "От техническа гледна точка тази атака не е толкова проста, въпреки че закъсня във времето. Притеснителното е, че това е политически мотивиран опит да се манипулират гласовете. Ние не можем да предполагаме какви биха били последиците на такъв тип атака, ако бе извършена на време и ако бе използвала по-усложнени технологии."
Интернет престъпниците изглежда че използват спама като динамичен инструмент, който би могъл да се адаптира за постигане на различни криминални цели. Такива са фишинг атаки за събиране на конфиденциална информация за онлайн измами, рекламни послания или примамване на нови “мулета” за изпиране на пари, получени чрез онлайн кражби.
"Спамът се развива главоломно, докато преди години пълнеше пощите на потребителите с рекламни послания, днес той се използва за постигане на директни цели, лесно печелене на пари, опити за политическо манипулиране на потребителите. При всички случаи, най-простият съвет към потребителите е да игнорират съобщения от този тип," допълни Луиз Коронс.
За да помогне на възможно повече потребители да сканират и изчистят своите компютри, Panda Software предлага безплатно онлайн решение Panda ActiveScan, което вече открива и шпионски програми. Решението може да се изтегли от: http://www.activescan.com. Уеб мастерите, които имат желание да включат ActiveScan на своите уеб страници, могат да получат HTML кода безплатно от: http://www.pandasoftware.com/partners/webmasters/

11:27

AMD не смогва с доставките на процесори

Като причина се сочат огромните поръчки от Dell
Мълвата в РС индустрията, че AMD не може да задоволи глада за процесори, бе потвърдена от самата компания. Проблемът, според AMD, се дължи на засиленото търсене както от страна на ОEМ-те, така и от производителите на системи, съобщава Inquirer.
Междувременно, проучване на американския Computer Reseller News също установи, че AMD не е в състояние да достави достатъчно количество процесори, за да отговори на търсенето от страна на каналите за разпространение.
Много системни интегратори подозират, че недостигът на чипове се дължи основно на сделката между AMD и Dell, която поглъща голяма част от произведените процесори.
Дефицитът е най-вече при чиповете за десктоп платформи със сокет AM2. За системните интегратори остава опцията да си поръчат от по-старите процесори на AMD.
Вероятно AMD тепърва ще се сблъсква с подобни проблеми. Компанията се опитва да разграничи партньорите си на стратегически, какъвто е голям производител като Dell, и такива, които купуват през каналите за дистрибуция. Това обаче контрастира с имиджа й, изграден в последните години, на шампион в продажбите през канали.
Само от партньорството с Dell компанията очаква да увеличи продажбите си на процесори с 14 милиона до края на 2008 година. Това може да се отрази на доставките през каналите, както се получава в момента, смятат анализатори на пазара.

11:26

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank