News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Революционни принтери ще печатат 1000 страници в минута

Цената на подобни устройства ще варира от $500 до $1000, обещават разработчиците на технологията
Моше Айнат, учен от популярен колеж в Израел, ни представя следната картина от близкото бъдеще. Ако търсите дадена книга, отивате до първия монетен апарат, който ще прилича на популярните сега машини за топли напитки и сандвичи. Срещу определена сума ще можете веднага, бързо и на място да разпечатате необходимите ви материали, като това действие със сигурност няма да ви отнеме повече от 1-2 минути.
С масовото навлизане на интернет в дома и офиса потребителите на мрежата си изградиха множество нови навици. Все повече текстови материали започнаха да се четат директно на монитора – факт, който разтревожи почитателите на хартията.
Не е задължително обаче кликовете с бутоните на мишката да заменят разлистването на страниците. Още повече, когато на хоризонта се задава една революционна технология на печат, която съответства по-адекватно на забързаното днешно ежедневие.
Айнат и неговите колеги наскоро успяха да разработят принтерна глава, чийто капацитет е наистина впечатляващ. JeTrix има възможност за печат на 1000 страници в минута. Учените обещават също така, че до две години новата технология ще излезе на пазара, като цените ще се движат от 500 до 1000 щатски долара.
До този момент на потребителите се предлагат няколко типа принтерни устройства с разнообразни функции и за различни приложения. Цените варират от няколкостотин (дори и по-малко) до няколко хиляди лева, а скоростта на печат рядко надхвърля 50 страници на минута. Основната причина за това е самата печатна глава на устройствата.
При сегашната струйна технология ниските скорости на печат идват от това, че принтерната глава обикновено е с пъти по-малка от страницата. Така се налага устройството няколко пъти да се движи напред и назад по протежение на листа, за да го омастили.
При JeTrix нещата стоят по-друг начин - принтерната глава на практика може да е голяма колкото самия лист и така изстрелването на мастилата се извършва мигновено и едновременно.
JeTrix главата е разработена по позната "ink-jet" технология. Устройствата от този вид са известни още и като "мастиленоструйни" принтери. Техните основни предимства са тихата работа, възможността за цветен печат с почти фотографско качество и ниските цени на самите устройства (най-вече тези с последователен печат).
Единственият им недостатък е скъпата поддръжка. Що се отнася до параметъра стойност на страница, мастиленоструйните принтери са чувствително по-скъпи от лазерните, например.
Може би най-любопитното при JeTrix е фактът, че за конструирането на главата д-р Айнат и колегите му използват технологията за създаване на компютърни чипове. Това означава, че като изходен материал за изработка се използват популярните силициеви пластини.
Новата печатна глава има както предимства, така и недостатъци, смята д-р Рос Алън - световно известен изобретател, който притежава патент за над 40 устройства в областта на печатните и фотографски технологии.
Елементите, които впръскват мастилото например, ще трябва да бъдат изключително здрави и надеждни. В противен случай, поради едновременното впръскване на цялото количество мастило, всеки възникнал дефект ще се отразява на качеството на печата.
Цветният печат също ще бъде сериозно предизвикателство, коментира д-р Алън. Принтиращите глави ще трябва да съответстват на четирите основни цвята и да работят изключително прецизно и координирано.
И накрая - независимо от това, че мастилото се впръсква за части от секундата и печатът е мигновен, необходимо е и определено време за съхнене. Ако листът бъде изкаран от машината моментално, преди мастилото да е засъхнало, нормално е то да се размаже.
Въпреки предстоящите трудности д-р Айнат и екипът му не смятат да се отказват от доразработването на JeTrix. Специалистите са единодушни, че при достигането на скорост на печат от 1000 страници в минута, на пазара ще се появят нови устройства с неподозирана комбинация от функции. А това неминуемо ще доведе до значителни промени в работата и ежедневието ни.

12:11

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank