News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Жега в полето на браузърите - Огнена лисица скача на Microsoft

Конкурентите на Internet Explorer не се примиряват с ролята си на аутсайдери
В рамките на няколко дни за интернет потребителите станаха достъпни две дългоочаквани нови версии на най-популярните браузъри в момента. Миналата седмица Microsoft пусна своя Internet Explorer 7, а този вторник Mozila извади версия 2 на браузъра с отворен код Firefox.
Ако някой може да конкурира Internet Explorer като среда за сърфиране из глобалната мрежа, това засега безспорно е "Огнената лисица". Според проучвания, софтуерът на Microsoft държи отчайващия за съперниците 86-процентен дял от потреблението на браузъри. Firefox се радва на едва 11%, но пък има амбицията да постигне повече.
Следващият забележим, макар и трудно браузър е Operа, който се използва от около 1% от интернет потребителите, по данни на компанията за проучвания и анализи OneStat. Само че Opera има повече възможности и опреснява по-бързо уеб страниците, твърдят експерти. Версия 9 на този малко популярен браузър излезе през юли, като една прелюдия към по-интригуващата надпревара между Microsoft и Mozilla с техните нови варианти на IE и Firefox.
Не всичко е решено в спора между браузърите въпреки комфортната преднина на Interner Explorer. В последните месеци Firefox успя да скъси дистанцията. Не с много, но достатъчно, за да вдъхне не неговите създатели и поддръжници увереност за нещо повече от почетното второ място, на голяма дистанция от лидера.
Статистиката на някои сайтове, които привличат аудитория от средите на техническите експерти и уеб дизайнери, показва, че близо една трета от трафика генерират потребители на Firefox. Такъв е например сайтът W3Schools.com.
Новата версия на Firefox предлага актуалните “табове” (tabs), с които потребителите могат да отварят няколко сайта и лесно да превключват между тях в един прозорец. Друга подобрение във Firefox 2 е сигурността – браузърът идва с вградена защита от фишинг измами.
Софтуерът на Mozila включва усъвършенствана автоматична машина за търсене, както и възможности от рода на разширения и добавъчни програми (add-ons), които дават по-голяма свобода и гъвкавост на потребителите в конфигурирането на работната среда.
Седма версия на Internet Explorer показва намерението на Microsoft да не отстъпва във функционално отношение на своите далеч по-малки конкуренти. IE 7 също предлага табове и вграден антифишинг, както и новата характеристика “преглед преди печат” (“print-preview”), която помества уеб страницата във формат на хартиен лист. В допълнение, софтуерът на Microsoft позволява изтриване с един клик на историята на сърфирането.
Opera, най-малкият по дял от пазара, сякаш е най-голям на характеристики. Версия 9, която се появи през юли, предлага интерфейс с табове, мениджър за даунлоуд на обемисти файлове, избирателно блокиране на съдържание и характеристика "mouse gestures", която дава допълнителна функционалност на мишката. И нещо повече - Opera 9 предлага гласов контрол, обвивки (skins), вградена поддръжка на BitTorrent, режим киоск и даунлоуд с един клик.
В продължение на пет години Microsoft не предложи нова версия на своя браузър. От Редмънд изчакваха каква промяна ще им диктува пазарът. Но влизането на Firefox в сегмента на браузърите, форсира софтуерният гигант да вгради нови характеристики в Internet Explorer и да даде повече възможности на потребителите.
Дори и да не увеличат пазарния си дял, конкурентите на Internet Explorer успяха да въвлекат Microsoft в надпреварата за вграждане на нови възможности в браузърите. От това печелят потребителите, които освен това могат да избират безплатно и алтернативни среди за сърфиране в интернет.

12:08

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank