News42

Новини от света на интернет и високите технологии

В Yahoo Mail ще има чат

През следващите месеци Yahoo ще добави в пощата Yahoo Mail функции на интернет-пейджър.
Според CNET News, обменът на кратки текстови съобщения между потребителите на Yahoo Mail няма да изисква инсталиране на допълнителен софтуер. Благодарение на най-новите технологии, абонатите на пощенската услуга ще виждат кои от приятелите им са онлайн и веднага да влязат в контакт, с който искат от тях. Чрез новия интерфейс на Yahoo Mail ще може да се общува с потребители на интернет-пейджъра Yahoo Messenger. По-нататък Yahoo планира и поддръжка на Microsoft Windows Live Messenger.
Добавянето на чат към електронната поща на Yahoo ще опрости взаимодействието между абонатите. Към момента активните потребители на Yahoo Mail са над 250 милиона.

11:59

Playstation 3 бе разпродадена за 2 часа

Първата партида на появилата се в продажба в събота конзола за видеоигри на "Сони" Playstation 3 бе разпродадена за 2 часа. В токийския квартал Акихабара, където в т. нар. "град на електрониката" се търгува с всевъзможни новости в областта на високите технологии, младите фенове се наредиха пред магазините още от предишната вечер. Но дори при това положение артикулът не стигна за всички. Както съобщи представител на Sony, компанията е успяла да осигури за продажба в Япония само 100 000 конзоли и е подготвила още 400 000 за продажба в САЩ, която ще започне на 17 ноември. В Европа заради забавяне в производството продажбите ще започнат чак през март догодина. Конзолата с необходимите аксесоари струва около 60 000 йени (около $ 500 долара) в Япония и около 600 долара в САЩ.
Заради големите разходи на "Сони" за изследванията и производството дори ентусиазмът на купувачите няма да може да спаси на първо време компанията от финансови загуби. Според прогнози на икономисти за настоящата финансова година, загубите на "игралния" отдел на “Сони” ще бъдат около $1,7 млрд. долара. Още един потенциален проблем за производителя на новата конзола е малкият избор на игрите, които могат да “тръгнат” на нея. В момента те са едва 5.

11:58

Втори сме в Централна и Източна Европа по мобилни услуги

България заема второ място в Централна и Източна Европа по степен на проникване на мобилните услуги. Това стана ясно на завършилата вчера в София среща на UMTS Форума, чийто домакин бе Мобилтел, управляван от Йозеф Винацер. В момента над 91% от българите ползват мобилни телефонни услуги, а 37% - фиксирана телефония. Чехия е първа в класацията за проникване на мобилните услуги с 116%. Трета е Унгария с 89%, следвана от Словакия (86%), Полша (85%), Румъния (72%), Сърбия (59%) и Молдова (35%).
Глобалното развитие на 3G/UMTS мрежите също беше обсъждано на срещата. Броят на UMTS абонатите в Източна Европа е нараснал с 44% за последното тримесечие и с над 6 пъти за година. Това поставя региона на второ място в света по ръст на абонати след Северна Америка. Над 130 мрежи предлагат UMTS услуги в момента. Мобилната високоскоростна технология HSDPA е достъпна в повече от 65 мрежи по цял свят. Музика в движение и сваляне на цели песни, телевизия на живо и видео стрийминг, единни тарифи за таксуване и оферти, включващи пакети за пренос на голям обем данни са част от услугите, които движат напред развитието на 3G.

11:57

CD-тата ще са мъртви до 5 години

Ново музикално проучване предвижда, че компакт-дисковете ще бъдат мъртви само след 5 години. Според проучването, което е дело на музикалния журналист Джони Дейвис, 6 от всеки 10 младежи под 24 години смятат, че физическият формат ще изчезне, защото хората все повече се ориентират към дигиталното. Това означава още, че смъртта на CD-тата ще доведе и до упадък на големите музикални магазини. Дори в момента е видно, че тези места се посещават повече от хора над 30 годишна възраст, подчертава авторът на изследването. Същевременно 3.85% от младежите до 24 години вярват, че даунлоудването на музика може да помогне за намаляването на количеството опаковки, боклук и емисии на въглерод в атмосферата, които съпровождат производството и транспортирането на дисковете до магазините. Ето защо екологичните причини са посочени на второ място след удобството от свалянето на песни от Интернет. След като сайтът Youtube.com нашумя толкова много, 68% от запитаните вече предпочитат да си купят видео файл, вместо аудио ако обаче се предлагат на една цена.

11:57

Corel ще си партнира с Mozilla

Corel съобщи, че занапред набиращия все повече популярност web браузър на Mozilla Corp. ще се разпространява заедно с продуктите на компанията. Първия продукт, в който ще се покаже Firefox ще бъде WordPerfect Office X3-Home Edition 2007. Офис пакетът, който може да е ваш само за $79 вкючва софтуер за документи, таблици, за запис на CD/DVD, за работа със снимки и видео файлове, както и няколко решения на Symantec, свързани със сигурността. С тази стъпка Corel желае да измести продуктите на конкурентите от Microsoft и за това предлага и web браузър. От Mozilla никога не са отказвали партньорство и една такава реклама винаги е позитивно нещо.

18:33

Kомпютрите на Дискъвъри не могат да отчетат Новата Година

Компютърен проблем може да принуди НАСА да отложи насрочения за декември изстрелване на совалката “Дискъвъри” за 2007 г.
Космическата агенция се опитва да избегне ситуацията, която ще възникне при преминаването към новата година и това как компютрите ще започнат броенето отначало.
Ако совалката бъде изстреляна по разписание на 7 декември, няма да се появят никакви проблеми, защото 12-дневната мисия ще приключи до Нова Година. Но ако по дадена причина изстрелването се забави до 17-18 октомври, то в момента на смяна на годината совалката ще бъде в орбита.
Бордовите компютри на совалката за разлика от наземните системи не могат да отчитат автоматично годините. Така 1 януари ще бъде отчетен като 366-ти ден на старата година. По този начин ще се появи несъгласуваност в системите за навигация на земята и в космоса.

12:46

Майкрософт предлага услуга за сваляне на филми

От 22 ноември тази година компанията „Майкрософт” пуска платена услуга за сваляне на филми и телевизионни предавания за конзолната си игра XBox. Услугата ще се предлага в партньорство с едни от водещите телевизионни и кино-компании - CBS, MTV Networks, Paramount Pictures, Turner Broadcasting и Warner, обявиха от „Майкрософт” .
Потребителите на конзолата Xbox 360 ще могат да свалят до края на годината повече от 1000 часа телевизионни предавания с висока резолюция или филми като анимационните серии "Саут Парк", "Невъзможна мисия", "Супермен: Завръщането", "Батман завинаги", уточняват още от компанията на Бил Гейтс.
Конзолата, която беше пусната миналата година, ще е първата, която ще предлага подобна услуга. Филмите обаче няма да могат да се съхраняват повече от 24 часа, а телевизионните предавания ще се купуват.
За да могат да се ползват от новата услуга, клиентите ще трябва да разполагат с хард диск и Интернет-връзка с висока скорост. Те ще могат да свалят файловете от сайта Xbox Live Marketplace. Същевременно следващата седмица, на 14 ноември, Бил Гейтс пуска на пазара своя МР3 плейър Zune и сайта за сваляне на музика Zune Marketplace, който трябва да се конкурира с iPod на Apple.

12:45

Бил Гейтс търси руски мозъци

обственикът на “Майкрософт” Бил Гейтс обяви готовността си да вземе участие в руски национални проекти, а също и да подпомогне руското правителство за включването на училищата към интернет и за програмно осигуряване.
Гейтс заяви също, че иска да помогне на Русия в развитието на Висше технологично училище. Предложението му бе прието в Москва с въодушевление.
Бил Гейтс не дочака новото поколение руски програмисти да завърши образованието си в неговия университет и се срещна с хората, които работят в сферата на информационните технологии. Най-голям късмет имаше иноваторът Алексей Косик, който предложи интерфейс за управление на компютъра чрез глас, от който биха могли да се възползват например парализирани хора.
Бил Гейтс обяви пред служителите и партньорите на “Майкрософт” в Русия, че се очаква нов пробив в информационните технологии: “Погледнете какво стана в последните пет години – мобилният телефон се съчета с компютъра. А скоро ще се появи ново суперустройство – със сгъващ се екран, като то ще може да бъде управлявано както с длан, така и с глас. То ще помогне не само на служителите в офисите, но ще бъде и ново средство за обучение”.

12:44

Фирма за тръби съди YouTube

Фирма, която продава съоръжения за тръби и тръбопроводи, заведе дело срещу свръхпопулярния сайт YouTube, обвинявайки го, че заради еднакво звучащия му адрес е разрушил собствения й бизнес.
От "Universal Tube & Rollform Equipment" заявиха, че техният сайт Utube.com е трябвало да бъде преместван пет пъти, след като милиони случайни потребители са предизвикали сривовете му.
Фирмата от Охайо иска от YouTube да спре дейността си или да смени своя домейн.
Според "Universal Tube" цената на хостинга, който заплаща, е нараснала значително през последните два месеца, а фирмата е загубила много клиенти, защото сайтът й е бил недостъпен.
Компанията, основана през 1985 г., е имала 68 млн. посещения на сайта си през август, което е довело до неговото затваряне.
За да се пребори с милионите случайни посетители той бил преместван пет пъти на различни сървъри.
YouTube, който стартира през февруари 2005 г., бързо се превърна в един от най-популярните сайтове в цял свят. Всеки ден в него се гледат около 100 млн. видеоклипа, а уникалните месечни посетители са 72 млн.
Миналият месец сайтът, в който работят повече от 60 служители, бе купен от Google срещу 1,65 млрд. долара.

11:56

България ще има най-модернoтo е-правителствo в ЕС

Microsoft ще подкрепи усилията на България за изграждане на електронно правителство и електронно управление, както и идеята за модернизация на държавната администрация и обучение на служителите в нея." Това заяви Жан-Филип Куртоа, президент на Microsoft Internationl на срещата си с министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев в Брюксел.
„Тъй като в България навлизането на новите стандарти за оперативна съвместимост и обмен на информация съвпада с изграждането на електронното правителство, Вашата страна се очертава да изгради едно от най-модерните е-правителства в Европа. Впечатлен съм от амбициозния и енергичен подход на българското правителство за модернизация на администрацията и за развитие на електронно правителство", допълни още Куртоа.
Срещата се състоя след форума, организиран от Microsoft - "Ден на иновациите". На него презентации направиха председателят на Microsoft International Бил Гейтс, неговият заместник Жан-Филип Куртоа, премиерът на Финландия Мати Ванханен и министър Николай Василев. В присъствието на много високопоставени гости министър Василев представи България като модерна страна, привлекателна за иновации.

10:46

Mozilla спира поддръжката на Firefox 1.5 през април

Mozilla Corp. съобщи на сайта си, че на 24 април 2007 спира поддръжката на Firefox версия 1.5. Компанията дава 6 месеца на своите потребители да минат към новата версия 2. Точно толкова време дадоха разработчиците на потребителите на версия 1 да преминат към версия 1.5. След 24 април те ще спрат да работят по тази версия и ще ограничат всякаква нейна поддръжка. Все още новата версия 2.0 на популярния браузър с отворен код не се предлага като ъпдейт и всеки трябва да си я свали ръчно от сайта на Mozilla. От компанията коментират, че те не искат все още да насилват потребителите си да минават към новата версия, но все пак се очаква в близко време да го направят. Междувременно разработчиците вече работят по версия 3 и очакват мнения, коментари, критики и предложения на всички потребители.

10:44

Глобул отчете 487 млн. лв приходи за първите девет месеца на 2006г.

През първите девет месеца на 2006 г. GLOBUL продължи със силното си представяне и отчете 26% ръст на приходите си до почти 487 милиона лв. Печалбата на компанията достигна 51,76 милиона лв. или с 21,6% повече от същия период на миналата година.
Приходите преди лихви, данъци, отчисления и амортизации за деветте месеца на 2006 г. достигнаха 180 милиона лв. или с 29,9% повече от същия период на миналата година.
Нетната печалба на GLOBUL за третото тримесечие на годината отбеляза известен спад до 22,1 милиона лв., в сравнение с 30,1 милиона лв. за същия период на миналата година поради по-високите амортизационни отчисления в резултат на инвестициите, направени през последните дванадесет месеца и по-високa ефективна данъчна тежест.
За деветте месеца от началото на 2006 г. броят на абонатите на GLOBUL се увеличи с общо 487 782 и достигна 2 881 499.
GLOBUL привлече рекордните 193 422 нови клиенти през третото тримесечие на годината. Около 47% от тях предпочетоха абонаментните програми на GLOBUL, което е друго рекордно постижение в историята на компанията, след като през второто тримесечие на 2006 г. същият показател надхвърли 35%.

10:44

В Албания рядко се среща домашен Интернет

Уповестени бяха шокиращи данни за интернет потреблението в Албания, съобщават от TechNews.bg.
Според данните от изследвания на Албанския статистически институт (Инстат), домашният интернет е почти непознат на жителите в страната.
Само 1,5% от албанските семейства, живеещи в градовете, имат достъп до глобалната мрежа, твърди проучването.
За сметка на това обаче 42% от гражданите посещават Интернет кафенета. Други 21% сърфират в уеб на работното място. В учебните заведения мрежата използват 18,6% от децата и студентите.
Резултатите от проучването определят Албания като "бяло петно" в картата на глобалната мрежа.
По данни на Инстат, младежите на възраст от 16 до 21 години са най-голямата група от потребители на Интернет в Албания. Те са 36% от всички уеб потребители в страната.

14:50

Японски учени създадоха 512-ядрен процесор

Специалисти от Токийския университет създадоха процесор от ново поколение, който се състои от 512 ядра, съобщават от IDG.BG.
Устройството е с тактова честота 500 мегахерца и може да извършва до 512 милиарда операции с плаваща точка в секунда.
Новият чип Grape DR е създаден за изпълнение на математически операции. Ядрата на процесора са разделени на 16 групи по 32, като всяка група отговаря за обработката на определен набор от инструкции.
Общият брой на транзисторите в чипа е 300 милиона. Проектът за създаване на Grape DR е започнал още през 2004 г., а до 2008 г. екипът на Токийския университет има намерение да доведе неговата прозводителност до 2 петафлопа.

14:48

Microsoft плаща, за да продава Linux

348 милиона долара ще плати Microsoft на Novell, за да маркетира и дистрибутира нейния софтуер Suse Linux.
Миналата седмица двете компании, които са и конкуренти, сключиха петгодишно споразумение, съобщават от TechNews.bg.
Сделката предвижда и отказ от патентните претенции, съобщава cnet. За целта Microsoft ще плати на Novell $108 млн., а доставчика на Suse Linux към Редмънд ще плати $40 млн.
Microsoft очаква партньорството с Novell да й помогне да наложи по-бързо своя софтуер за виртуализация. Това е технология, която позволява на различни операционни системи да работят едновременно на един и същи сървър.
Софтуерният гигант ще плати $240 млн. на Novell за общо 350 хиляди купона (по 70 000 на година), даващи право на клиентите да поддържат Suse Linux Enterprise Server.
Сделката не нарушава GPL лиценза, по който се управлява ядрото на Linux, твърдят от Novell.

14:46

Windows Vista официално готова

В съобщение в блога на разработчиците на Windows Vista бе съобщено, че новата операционна система на Microsoft е вече готова. Това става след почти 5 години разработки, дебъгване, добавяне на нови функции и подобряване на стари такива. Джим Алчин, вице-президент в Microsoft официално съобщи, че последната версия на Windows Vista - Build 6000 е обявен за RTM (Release To Manufacturing). Той съобщи и официално датата за представянето на операционната система - 30 ноември в Ню Йорк за корпоративните клиенти и 30 януари 2007 за обикновените потребители. Операционната система първоначално ще се предлага на 18 езика, като до 3 месеца след пускането от Microsoft ще добавят още 32 езика.
Екрани от официалната версия на Windows Vista можете да видите тук, а това са цените на които ще се продава:
  • Windows Vista Home Basic - $199 или $99.95 за ъпгрейд
  • Windows Vista Home Premium - $239 или $159 за ъпгрейд
  • Windows Vista Ultimate - $399 или $259 за ъпгрейд
  • Windows Vista Business - $299 или $199 за ъпгрейд
  • Windows Vista Enterprise - ще бъде достъпна само за Microsoft Volume license клинетите

    12:31

    Глобиха Орбител по жалба на БТК

    Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 10 000 лв. на "Орбител" ЕАД. Решението е след молба на "Българска телекомуникационна компания" АД и касае рекламната кампания на услугата "Бизнес Орбифон". КЗК е установила, че ответното дружество рекламира своята услуга чрез сравнителна таблица, в която се използват некоректни твърдения. Създава се внушение, че потребителите на БТК плащат завишена стойност на услугите. От комисията уточняват, че доказателствата по преписката сочат, че цените на компанията са икономически обосновани и утвърдени от КРС, т.е тя не би могла да ги променя едностранно. Макар в таблицата да не се посочва конкретно име, посланията "Спестете от сметките на БТК!", "Спестете! Защо да плащате повече?", "И този човек също се казва Любо, и той има жена и тъща", "Беше Та Ка", позволяват ясно да се идентифицира конкурентното дружество, заявяват от КЗК.
    Комисията е счела, че поведението на "Орбител" ЕАД противоречи на добросъвестната търговска практика и цели да увреди интересите на БТК, поради което от КЗК са постановили прекратяване на нарушението и предварително изпълнение на решението.
    ***
    Междувременно Орбител обяви, че ще обжалва решението на КЗК, което спира рекламната кампания за сравнение между цените на Бизнес Орбифон и телефонните услуги на БТК. Сравнителната реклама е позволена от закона и безспорно е в полза на потребителите, се казва в писмо до медиите. Факт е, че потребителите заплащат по-малко за телефон когато говорят през Бизнес Орбифон. В тяхна полза е да са информирани, за да могат да направят разумен избор, коментират от компанията. Според тях този казус трасира пътя на сравнителната реклама в България.
    Орбител се надява, че принципното отношение на КЗК е позитивно и Комисията ще подкрепя сравнителната реклама в бъдеще. Конкретното решение на КЗК е взето с особено мнение на някои от членовете на Комисията, уточняват от Орбител. Това е първия случай на директно сравнение на цени в реклама в България и би било във вреда на потребителите да се превърне неоснователно в аргумент срещу сравнителната реклама по принцип.
    Интересен факт е, че скоро след старта на рекламата на Бизнес Орбифон дружеството „БТК Мобайл" последва примера на Орбител и разпространи реклама, в която директно сравнява цените на своя услуга с услуги на другите двама мобилни оператори.
    Буди недоумение факта, че дъщерното дружество на БТК използва практика, срещу която БТК се обявява, се посочва в писмото на Орбител.

    03:15

    Microsoft ще регистрира домейни

    На конференцията в Атина, Гърция организацията, която се занимава с контрола и раздаването на домейни и IP адреси ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) добави към фирмите, които могат да регистрират домейни от най-високо ниво (.com, .net, .org, .biz, .info, .name и .pro) името на Microsoft. Компанията до скоро използваше за тази цел услугите на компанията Melbourne IT Ltd.
    Този ход на компанията от Редмънд най-вероятно е свързан с очакваното официално пускане на Office Live услугата, която ще предлага точно регистриране на домейн за всеки. Освен това големият конкурент на Microsoft - Google отдавна има правото сам да регистрира домейни и така да наблюдава от близо какво и как се случва точно из интернет и да променя според това своето най-голямо оръжие - търсачката.
    "Първо трябва да благодарим на ICANN, че ни приеха в семейството на регистриращите домейни от най-високо ниво. Това ще ни даде свобода да експериментираме с нови услуги в интернет пространството" коментира представителят на Microsoft.

    03:13

    Kazaa ще плати $10 млн. на музикалните компании

    National Music Publishers' Association (NPAA) съобщи, че е достигнала споразумение със собствениците на публичната мрежа за споделяне на файлове Kazaa - Neither Sharman Networks. Компанията ще плати на няколко водещи музикални компании общо сума възлизаща на близо $10 млн. долара. Делото срещу компанията бе заведено преди месеци във федералния съд в Лос Анджелис, Калифорния. Двете страни са стигнали до споразумение след дълги преговори. От Sharman Networks са обещали на музикалните студиа, че ще продължат вграждането на различни филтри в програмата и мрежата си. Тяхната цел е да спират разпространяването на нелегални музикални материали. "Виждаме, че работят по въпроса и за това щетите, които трябва да заплатят са доста по-малко" коментира представител на NPAA. Само преди 4 месеца, в началото на юли Sharman Networks платиха на музикални и филмови студиа доста по-солената глоба от $115 милиона долара.

    03:12

    Microsoft плаща на Novell $348 милиона

    След като миналата седмица Microsoft съобщи, че ще работи заедно с Novell, от компанията днес изтече информацията, че договорът е подплатен със солидна сума. Като начало от софтуерната компания в Редмънд ще преведат $240 млн. за 5 години, което ще им осигури лицензите за SUSE Linux Enterprise Server. Microsoft ще разпространи тези лицензи сред своите служители и корпоративни клиенти като така популяризира съвместната работа на Novell SUSE Linux, както и самия него. Освен това Microsoft ще плати около $108 млн. долара за използването на патентите на Novell, като Novell ще плати едва $40 млн. за същото нещо. Допълнително двете компании ще изразходват още няколко десетки милиона долара за общите проекти, които смятат да разработват. Като цяло специалистите коментират, че този път нещата между Linux и Windows вървят към сближаване и подобряване на съвместната работа.

    03:11

    Хакери атакували НАСА арестувани в Чили

    Чилийските власти са арестували четири младежа, които според тях са членове на една от най-успешните хакерски групи в света. Те са обвинени в хакване на над 8000 сайта, като един от тях е този на американската космическа агенция - НАСА. Според слухове те са виновни и за пробивите в мрежите на Министерството на Финансите на Чили и щатския университет Бъркли. Освен това те са обвинени в получаване на неоторизиран достъп до сайтове на правителствени организации в още няколко страни - Венесуела, Турция и Израел.
    Чилийската полиция е провела акцията след близо 8 месеца разследвания с помощта на Интерпол, ФБР и агенции за сигурност на Израел и още няколко Латиноамерикански държави. Четирите младежа са били заловени в 3 различни града, включително столицата Сантяго.

    08:22

    Adobe ще помогне с код на Mozilla

    Adobe съобщи, че ще предостави на Mozilla Corp. част от своя код, за подобряването на работата на продуктите на Mozilla с JavaScript. Това ще бъде официално обявено днес на конференцията за Web 2.0 в Сан Франциско. Според специалисти това "дарение" е най-голямото, което създателите на продуктите с отворен код са получавали. Кодът предоставен от Adobe, заедно с код от Mozilla ще бъдат в основата на нов проект наречен Tamarin.
    Adobe ще предостави на Mozilla кодът на ActionScript Virtual Machine, който се използва за работата на скриптове при Flash Player. Тази виртуална машина изпълнява скриптове написани на ActionScript eзика, който се базира на международния стандарт ECMAScript Edition 4. Широко използваните скриптови езици JavaScript и Microsoft JScript също са съвместими с този стандарт. От Mozilla коментират, че ще вградят тази виртуална машина в продуктите си в началото на 2008 година.

    08:20

    ФБР арестува хакери в САЩ, Полша и Румъния

    Федералното Бюро за Разследване (ФБР) обяви, че е арестувало 17 члена на водеща организация занимаваща се с измами и кражба на ценни данни. Според властите те са откраднали информация за стотици клиенти на няколко финансови институции между август и октовмри 2004 година, след което са я препродавали на различни хора и институции в САЩ. Това те са направили като са проникнали в сайтове на финансовите институции и са разпращали няколко различни троянски коня из мрежите им.
    В акцията по заловяването са участвали над 20 ФБР агента, както и местните власти в Полша и Румъния. 17-те члена на групата са били заловени едновременно, като в момента на заловяването няколко от тях са копирали номера на над 1000 кредитни карти. Според представител на властите се очакват още такива арести.

    08:19

    13-те врагове на Интернет според RSF

    Международната неправителствена организация – „Репортери без граници” (RSF) публикува ежегодния списък от държави – врагове на Интернет. Тази година са включени тринадесет държави, в които през 2006-та по някакъв начин е била ограничавана свободата на словото в Мрежата. В списъка са – Белорусия, Бирма (Мянма), Китай, Куба, Египет, Иран, Северна Корея, Саудитска Арабия, Сирия, Тунис, Туркменистан, Узбекистан и Виетнам. Три държави, фигуриращи в списъка миналата година, са изключени от списъка за 2006, заради подобряването на ситуацията там – това са Непал, Малдиви и Либия.
    Правителството в Белорусия редовно блокира достъпа до сайтовете на опозицията, а в Китай все още продължава кампанията по „изчистването” на Интернет от неудобни за властта материали. В Бирма има постоянно наблюдение на дейността на посетителите в Интернет-залите (на всеки пет минути автоматично се прави скрийншот на екрана на компютъра), освен това е забранена употребата на всякакви програми за гласови комуникации чрез VoIP. В Куба е забранено на дисиденти и независими журналисти да ползват Интернет, а обикновените потребители могат да ползват Интернет само от публични места като компютърни клубове или университети. В Иран се филтрират над 10 милиона сайта заради „аморално”съдържание, а в Саудитска Арабия се блокира достъпа до израелски сайтове, сайтове на опозицията и сайтове с порнографско съдържание.
    В настоящия момент по света има 61 човека лишени от свобода заради критика в Мрежата срещу дейността на правителството в тяхната държава.

    08:18

    Microsoft ще предлага филми чрез Xbox Live

    Потребителите на новата конзола на софтуерния гигант ще могат да гледат популярни заглавия
    Потребителите на портала Xbox Live с най-новата конзола на Microsoft ще могат да си избират да гледат на своя телевизор сериали, като „South Park“ (на MTV), „Crime Scene Investigation (CSI)“ (на CBS) и пълнометражни филми като „V for Vendetta“ (на Warner Bros.) и „Mission Impossible III“ (на Paramount Pictures). Освен това от Microsoft са подписали споразумения и с Turner Broadcasting System Inc. и Ultimate Fighting Championship, които излъчват платени боеве.

    08:17

    Microsoft продължава да догонва Google

    Софтуерният гигант ще предлага триизмерни карти онлайн.
    Microsoft предостави на своите потребители онлайн триизмерни карти, които осигуряват детайлни изгледи на по-големите американски градове. Т.нар. Virtual Earth 3D услуга е вградена в търсачката Windows Live и ще се опитва да конкурира Google Maps. По този начин от Microsoft ще помагат на хората да визуализират информация по един по-интуитивен начин. Бил Гейтс заяви по случая: "Virtual Earth 3D изпраща търсенето на изцяло ново ниво".

    08:17

    Американците са най-големите спамери

    В последните проучвания САЩ отново е номер едно в черния списък
    Съединените щати и Китай остават на върха в класацията на страните, които разпространяват най-много нежелана и в повечето случаи ненужна поща, известна като спам (spam). Според компанията Sophos сървъри в САЩ са изпратили 21,6% от световния спам за периода август-септември 2006. Китай е на второ място с 13,4%. Петицата се оформя от Франция, Южна Корея и Испания. Делът на Китай се е увеличил с цели 7%. През април от Sophos прогнозираха, че Китай ще открадне „спам короната“ от САЩ и е много вероятно това съвсем скоро да се случи. При континентите Азия е на първо място с 34,1%, следвана от Европа и Северна Америка със съответно 31,9% и 24,2%.

    08:16

    Нов сайт за видеообмен ще конкурира YouTube


    Comcast Corp. пуска нов видеопортал
    Базираният във Филаделфия кабелен оператор Comcast Corp. планира да стартира страница за качване на видео файлове, подобна на YouTube. Сайтът Ziddio.com все още е в тестов вариант. Очаква се той да бъде официално представен в края на ноември или началото на декември 2006. Сайтът ще организира и конкурси за най-добро видео в различни категории.

    08:14

    Office 2007 е готов

    От Microsoft са готови със софтуерния код за новия си офис пакет
    Office 2007 ще се предлага на корпоративните клиенти от 30 ноември 2006. На същата дата те ще получат и новата операционна система на софтуерния гигант – Windows Vista. От Microsoft заявиха, че Office 2007 вече е „готов за производство“, което означава, че разработките са приключили и новият пакет е готов за масово разпространение. От компанията заявиха, че пускането на новите Word, Excel и PowerPoint върви по план, макар този план да бе променян на няколко пъти през последната година. През това време от Google представиха на интернет потребителите своя безплатен онлайн офис пакет – Google Docs & Spreadsheets".

    08:13

    8-гигабайтов червен iPod Nano ще участва в благотворителна кампания

    От Apple се включват в корпоративна акция
    Apple ще участва с още един iPod в благотворителна кампания. Червеният 8-гигабайтов модел на Nano е следващото устройство след 4-гибайтовия такъв, който е част от благотворителна акция, известна като Product Red. Новият модел е на цена 249$ и е достъпен онлайн или в партньорската мрежа на Apple. Движението Product Red е стартирано от Bono от U2 и Bobby Shriver и набира средства за глобални фондове за борба със СПИН, туберкулоза, маларията в Африка и други. Сред компаниите, участващи в инициативата са Gap, Converse, American Express и други. Всеки закупен iPod от посочените модели ще носи 10$ на кампанията.

    08:12

    Wikipedia е обвинена в плагиатство

    Освен това безплатната интернет енциклопедията беше нападната от хакери
    Определено Wikipedia имаше тежка седмица. Критиците й обръщат внимание на факта, че Отворената енциклопедия е твърде отворена. Първо, в мрежата плъзнаха редица твърдения за плагиатство в Wikipedia. Освен това сайтът беше заразен с червей и потребителите му получаваха спам, който ги препращаше към фалшива страница на Wikipedia, която съдържа вреден софтуер. Хакери създали фалшив вариант на немската версия на енциклопедията, където има връзка към софтуер, който вместо обещаната защита срещу нова версия на червея Blaster съдържал зловреден код, създаден да заразява компютрите. Създателите на безплатната енциклопедия реагираха бързо и изчистиха плагиатстваните статии, както и заразата от своите страници.

    08:10

    NetBSD 3.1

    Ето че излезе и третата версия на операционната систета NetBSD. NetBSD е широко известна като най-подвижната операционна система в света, която в момента поддържа 57 системни архитектури. NetBSD 3.1 продължава традицията на големи подобрения в стабилността, производителността, мрежовите услуги, сигурността и също така включва поддръжка на две нови платформи (iyonix and hp700), както и множество периферни устройства. Повече информация за новата версия можете да получите тук.

    Официален сайт: NetBSD.org
    Download: NetBSD 3.1

    07:26

    Най-популярните грешки при търсене

    Вижте кои са най-честите правописни грешки, които правят хората, когато извършват търсене в Yahoo.
    Холивудски звезди и музикални изпълнители доминират в списъка, представен от Yahoo. На първо място е американският кулинарен спец Rachael Ray, която е водеща на телевизионни предавания и авторка на няколко книги с рецепти. В повечето случаи, Yahoo открива грешката и представя вярната алтернатива. Често това става причина хората да са сравнително небрежни в набирането на търсения текст. Ето и списъка със сгрешените ключови думи (в скоби са верните думи):

    01. Rachel Ray (Rachael Ray)
    02. Tatoos (Tattoos)
    03. Scarlett Johanson (Scarlett Johansson)
    04. Wierd Al Yankovic (Weird Al Yankovic)
    05. Evanesence (Evanescence)
    06. Soduku (Sudoku)
    07. Barbara Streisand (Barbra Streisand)
    08. Louis Vitton (Louis Vuitton)
    09. Jamie Presley (Jaime Pressly)
    10. Jimmy Buffet (Jimmy Buffett)
    11. Brittany Spears (Britney Spears)
    12. Brittney Spears (пак Britney Spears)
    13. Anna Nichole Smith (Anna Nicole Smith)
    14. Eva Mendez (Eva Mendes)
    15. Jessica Beil (Jessica Biel)
    16. The Biggest Looser (The Biggest Loser)
    17. Jennifer Anniston (Jennifer Aniston)
    18. Marie Antionette (Marie Antoinette)
    19. Mercedez Benz (Mercedes Benz)
    20. Micheal Jordan (Michael Jordan)

    01:30

    Shareaza 2.2.3.0

    Shareaza е програма, която ви позволява да търсите и разменяте с други потребители на продукта музика, филми, игри, програми, картинки, е-книги и какво ли не. Програмата поддържа последните технологии на Gnutella - Swarm Downloading, Upload Queuing, Partial File Sharing, Ultrapeers, Metadata, File Hashing и др. Shareaza има лесен за използване интерфейс, поддържа скинове, модерни менюта, и др.
    Лиценз: Open-Source.

    Официален сайт: Shareaza.com
    Download: Shareaza 2.2.3.0

    01:27

    Препоръчваме Ви

    WebDevLabs.com

    WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

    EdelweissBG.com

    EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

    За този сайт

    Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

    За контакти

    Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

    Електронна поща:
    @#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

  • Google

    Приятели



    Архив

    Последни новини

    Линкове

    Реклама








    Статистика



    Check PageRank