News42

Новини от света на интернет и високите технологии

"Лайфблогинг" ни вкарва окончателно във виртуалното

Някои хора вече експериментират с дигитален запис и съхранение на всеки миг от живота си. Какво обаче се случва с реалната им памет?

Бихте ли искали да запишете целия си живот за идните поколения? Това се опитват да направят някои смели лайфблогъри, използвайки дигитални рекордери, камери и скенери. Целта им е да направят запис на почти цял човешки живот, макар че изглежда никой не иска това. Две скорошни публикации показват, че обществото е настроено негативно към тези опити.
Скот Карлсън разказа наскоро една история в "Chronicle of Higher Education", в която разглежда феномена "лайфблогинг" и дори отива по-далеч, като самият той го изпробва. В продължение на няколко седмици Карлсън носи, окачен на врата си, дигитален рекордер заедно със знак, който предупреждава хората, че разговорите ще бъдат записвани.
Неговото предвидливо откритие било, че „записваният живот” е по-различен от „нормалния живот”, пише arstechnica.com. Освен че рекордерът карал другите хора да се държат различно, Скот забелязал, че самият той започвал да се цензурира и да променя поведението си.
Експериментът не се приел добре и в дома му. Съпругата на Скот, която също е журналист, забранила записването вкъщи още първата седмица, защото имала усещането, че нейната половинка се държи така, сякаш е на сцена.
И самият Скот забелязва промяната в поведението си. Той така и не може да забрави, че рекордерът е включен и освен това се улавя, че говори по-различно отпреди, сякаш е пред публика. Скот започнал съзнателно да избягва да казва неща, които може да се сметнат за политически неподходящи или да разкриват други откровения.
Джефри Росен, професор по право в университета “Джордж Вашингтон”, е настроен скептично относно това дали подобна технология ще има много последователи. Не на същото мнение обаче е Гордън Бел, учен от отдела на Microsoft за проучвания. В статия на "Fast Company" от миналия ноември са описани Бел и неговият екип в Microsoft, които разработват софтуер и хардуер за лайфблогинг от няколко години.
Бел използва софтуера „MyLifeBits”, който архивира всеки имейл, документ, уеб страница, телефонен разговор и снимка, без обаче да сканира документи. Microsoft дори създаде специална камера, позната като „SenseCam”, за да направи лайфблогинга възможен. Малкото устройство се носи като огърлица и прави снимка на всеки 60 секунди. По този начин то показва гледка от първо лице на живота.
Бел генерира 1GB данни всеки месец и казва, че да имаш толкова много информация, запазена на компютър, освобождава съзнанието ти от други неща. Това те кара да се чувстваш пречистен, споделя той. Бил разтоварва паметта си и се чувствам по-свободен, когато трябва да запомня нещо, защото има машина, която го прави вместо него.
За съжаление, съхранената информация на Бел е нараснала толкова много и е станала толкова трудна за търсене, че той често не може да изтегли записите, свързани с дадено събитие. Такива проблеми ще се отстранят с повече работа и по-добри инструменти.
Но интересните въпроси за лайфблогинга не могат да получат отговор от машините. Дали е необходимо да забравяме? Дали от прехвърлянето на паметта ни на машини, нашата собствена памет няма да закърнее и дали това е лошо нещо?
Лайвблогингът засяга и личното пространство. Сигурността на данните очевидно става сериозен проблем, но същото важи и с правните въпроси. Ще могат ли адвокатите, например, да изискат по съдебен път ваши записи и снимки от 2:00 сутринта на 20 декември 2000 година? Звучи малко стряскащо, нали...

21:00

U600 допълва линията тънки телефони на Samsung


Четири-бандовият модел идва с 3,2M камера и 2,2-инчов дисплей!
Samsung U600 е част от впечатляващата колекция тънки мобилни телефони на корейския гигант. Серията Ultra Edition II включва още три модела - U700, U300 и U100.
U600 е слайдър с 3.2-мегапикселова камера, 2.2-инчов LCD дисплей и дебелина 10.9 мм. Мобилният апарат поддържа MP3, ACC, eAAC+ и WMA аудио файлове и идва с 60МВ вградена памет, която може да бъде увеличена с използване на microSD карти.
Samsung U600 е четири-бандово устройство, с поддръжка на 850/900/1800/1900 Mhz GSM мрежи. Това означава безпроблемно използване на телефона навсякъде.
Очаква се U600 да се появи на европейския пазар следващия месец.

20:58

Microsoft подпомага хора със зрителни проблеми

Компанията връчи чекове на фондация “Хоризонти”

Microsoft България направи дарение на фондация “Хоризонти”, по време на “Дни на иновациите” в София. Фондацията работи за интеграция на хората със зрителни увреждания в обществото.
Дарението е част от глобалната програма на софтуерния гигант за финансиране на проекти, насочени към подкрепа на обществено полезни кампании. Ян Мулфайт, вицепрезидент на Microsoft за държавни и корпоративни стратегии за Европа, Близък изток и Африка, връчи чек на Хюсеин Исмаил, председател на фондация “Хоризонти”.
Проектът предвижда през 2007 г. да бъдат издадени 4 мултимедийни диска, съдържащи звукови обучителни уроци за работа със софтуерния продукт Speech Lab. Това е текстов синтезатор за разчитане на български текстове в Интернет или други документи (Word, Outlook, PowerPoint, Excel). Дисковете ще се разпространяват безплатно, след предварителна заявка до фондацията.
Средствата, дарени от Microsoft, ще позволят да продължи работата и на обучителния център за инструктори, който бе открит през 2006 г. в София. През тази година ще бъдат обучени около 100 души в София, Варна и Пловдив, които преподават информационни технологии на хората със зрителни увреждания от цялата страна.
Това е вторият проект на фондация “Хоризонти”, финансиран от Microsoft България. През 2005 г. в резултат на партньорство на компанията с Българската асоциация за компютърна лингвистика беше разработен продуктът Speech Lab. За него до момента са дадени над 700 лиценза на библиотеки, училища, университети, неправителствени организации и отделни граждани. Инициативата включваше още създаване на учебна програма, брайлови учебни материали и организиране на курсове за придобиване на компютърна грамотност.
По време на Дни на иновациите Майкрософт България направи и дарение в подкрепа на информационните центрове, които се изграждат към общините (i-centers) по проект на ДАИТС. В момента в страната ни са изградени повече от 120 центъра.
Двете дарения са на обща стойност над $ 100 000, съобщиха от българския офис на компанията.

20:57

Тестват таксиджии за алкохол с 3G телефони

Системата не ги пуска на смяна при над 1 мг/л

Японски транспортни фирми използват технология за мобилни телефони от трето поколение, за да не допуснат пияни таксиметрови шофьори да застъпват на смяна. Системата, разработена от местната компания NTT DoCoMo, използва анализатор на съдържанието на алкохол в дъха, който изпраща данните в обслужващ център. За разлика, други подобни устройства директно блокират системата за запалване на автомобила.
Водачите, които застъпват на смяна, се свързват от мобилните си телефони по видео канал с обслужващия център, преди да направят теста, обяснява theregister.com. Софтуерен пакет, който е част от системата, потвърждава самоличността на шофьора. Общите разходи за използване на технологията възлизат на близо 2000 долара на място.
От септември 2006 г. досега само в Япония NTT DoCoMo е продала 50 такива системи на таксиметрови и автобусни компании. Според компанията, интересът на транспортните фирми към използване на технологията идва от възможността да демонстрират, че прилагат процедури за борба срещу шофирането след употреба на алкохол. Това би им помогнало да избегнат отговорност при индиценти с жертви.
Миналата година в Япония имаше няколко случая на деца, загинали при автомобилни катастрофи, предизвикани от пияни шофьори. Сега шофьорите, които покажат съдържание на алкохол над допустимите граници, не се допускат до работа в същия ден, без обаче да ги уволняват за това провинение. Разрешената концентрация на алкохол в дъха по закон в Япония е до 1.1 милиграма/литър.

20:56

Samsung е новият лидер на пазара на LCD телевизори

Южнокорейският гигант държи 16.8% дял от продажбите в света за последното тримесечие на 2006 г. Досегашният водач Sharp падна на четвърта позиция

Samsung Electronics измести Sharp от първото място на пазара за LCD телевизори през четвъртото тримесечие на 2006 година, според ново проучване на компанията iSuppli. Досегашният водач пада чак на четвърта позиция.
Драматичните събития на пазара на LCD телевизори се дължат на бързия прогрес на конкурентите на Sharp и техните умения да извлекат полза от ниските цени по време на празниците, коментират анализаторите в digitimes.com.
Samsung превзе първото място на пазара с 16.8% дял от продажбите на LCD телевизори през Q4'2006, което е увеличение с 3.3%, в сравнение с дела на компанията през третото тримесечие. На второ място излиза Royal Philips Electronics с 15.1% от пазара, а Sony заема трета позиция с 13.1% дял.
Sharp остана на четвърто място с 11.4% пазарен дял, като бележи спад спрямо третото тримесечие, когато държеше 13.9% от пазара. Друга изненада е, че LG Electronics дори не е в първите пет на класацията, а пазарният й дял в края на 2006 е 7.8%.
Това е силен удар за Sharp, която доминираше в продажбите на LCD телевизори още от началото на 2006 г. Преди пазарният й дял да намалее рязко, компанията успяваше да поддържа значително разстояние между себе си и конкурентите. Това вече не е така, заключават от iSuppli.
За цялата 2006 година, Sharp е на трето място по продажби на LCD телевизори с 13.3% дял. Samsung е първи с 14.6%, а Philips завършва на втора позиция с дял от 13.4%.
Philips обаче е безспорният номер едно на пазара в Северна Америка. Продажбите на LCD телевизори там през последното тримесечие на 2006 г. стигнаха 4 милиона, което е увеличение с 30% спрямо третото тримесечие. Philips води на този пазар с дял от 17.2%, Samsung я следва с 12.4%, а делът на Sharp, която заема трето място, е 10.5%.
Разглеждайки цялостния пазар на телевизори, независимо от вида им, Samsung продължава да води в световен мащаб през последното тримесечие на 2006 г. с дял от 11.2% от продажбите. Южнокорейският гигант стана производител номер едно на телевизори през третото тримесечие на 2006-та, като измести от върха LG Electronics (LGE).
Philips пък скочи от четвърта на втора позиция в края на 2006 г., увеличавайки продажбите си на LCD телевизори, което позволи на компанията да завърши годината с 9.6% дял от целия пазар на телевизори. Номер три на пазара е LGE с 9.3% дял, на четвърто място се нарежда TCL с 7.7%, а Panasonic не успя да влезе сред първите пет със своя дял от 5.4%.
Пазарът на телевизори достигна увеличение с 19% за последното тримесечие на 2006 година с продажби от 56.8 милиона, в сравнение с продажбите през третото тримесечие, които бяха 47.6 милиона. Продажбите на LCD телевизори са се увеличили с 48%, докато тези на плазмените, PDP (plasma display panel), телевизори са нараснли с 27% през четвъртото тримесечие.

20:56

Data.bg затвори секцията си за торент файлове

Мярката цели ограничаване на незаконното съдържание в нета

Един от най-посещаваните български портали www.data.bg затвори вчера секцията си за торент файлове. Според официалното съобщение от портала, тази стъпка е предприета, за да се възпрепятстват посегателствата срещу интелектуалната собственост в Интернет, качването на спам съобщения, вулгаризми и други подобни материали, водещи до създаване на лош имидж на портала.
Спирането на торент тракера на www.data.bg е част от мерките за ограничаване на незаконното съдържание в българското интернет пространство, заложени в начертаната през 2005 г. стратегия на МВР съвместно с музикалната, филмовата и софтуерната индустрия, посочиха от Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС, BSA).
Най-големите български Интернет доставчици бяха поканени да окажат съдействиепри осъществяване на тази стратегия, което формално намери своето изражение в подписания през същата година Меморандум, припомня BSA.
В рамките на стратегията, през декември м.г.експертите на сектор „Компютърни престъпления” на ГДБОП-София връчиха протоколи за полицейско предупреждение на основание чл. 56 от ЗМВР на лицата, управляващи или контролиращи едни от най-големите торент тракери в страната.
С протоколите последните бяха запознати с действащото българско законодателство, регламентиращо използването на обекти на авторско и сродни на авторското права във или посредством Интернет, както и със санкциите, които се предвиждат в случаите на извършени авторскоправни нарушения, в това число и в условията на съучастие, информира в съобщение до медиите BSA.

20:55

Bluetooth телефони стават GPS-и с рисивър Motorola

Компактно устройство предлага набор от услуги за навигация

Нова технология на Motorola превръща Bluetooth телефони в устройства за навигация. Гигантът в безжичните комуникации представи на изложението 3GSM в Барселона своите телефонно-базирани навигационни системи T805 и T815. И двата продукта използват технологията MOTONAV.
T805 и T815 превръщат Bluetooth хендсети в ултра-портативни GPS навигационни устройства. Всяка от двете системи включва стилен GPS рисивър, който осигурява прецизно определяне на местоположението, навигация, екранна карта, гласови и визуални инструкции. Системите също така идват с набор от услуги, базирани на местоположение, и поддържани от MOTONAV.
GPS рисивърът автоматично установява връзка посредством безжична Bluetooth технология със съвместими мобилни телефони, без да е необходимо въвеждане на пин-номера или друг метод за разпознаване. Възможностите на рисивъра са подобрени от технологията AGPS, която осигурява бързо, буквално за секунди, стартиране и локация.
Услугите на MOTONAV ще помогнат на мобилните потребители да навигират в движение, при търсене на различни обекти като бензиностанции, ресторанти, училища, хотели и т.н. Потребителите могат също да изпращат данни за тяхното местоположение на приятели, семейството и колеги. Актуализацията на трафика в реално време пък помага на шофьорите да избегнат потенциални задръствания.
Компактният GPS рисивър се побира в джоб и идва със зарядно за кола, универсален държач за телефон и гъвкави опции за монтиране. Вариантът T805 се предлага с 12-месечен абонамент за MOTONAV, докато моделът T815 включва MOTONAV, зареден в картата памет.

20:54

Пакетът CorelDRAW излезе във версия за Vista

Пробна версия на софтуера е достъпна за безплатно изтегляне

Популярният графичен софтуер CorelDRAW Graphics Suite X3 вече е сертифициран за Windows Vista, съобщи Corel Corp. Пакетът ще носи логото “Certified for Windows Vista” и е вторият продукт на компанията със сертификат за новата операционна система.
С този ъпдейт потребителите на системи с Vista получават обновен потребителски интерфейс, повишената сигурност, подобрена обработка на текст и следващи версии на добре познатата функционалност за файлова съвместимост при импорт и експорт.
„Потребителите на Windows Vista трябва да знаят, че софтуерните инструменти, на които разчитат всеки ден, ще оползотворят допълнителната мощ, която тази операционна система им предоставя”, каза Ник Дейвис, мениджър „Графика” в Corel.
CorelDRAW Graphics Suite X3 дава на потребителите гаранция за плавно преминаване и съвместимост, когато решат, че са готови да работят с новата операционна система, допълниха от Corel.
Microsoft, от своя страна, съобщи, че Corel е оказал значителната подкрепа при пускането на пазара на Vista и, че пакетът CorelDRAW Graphics Suite X3, сертифициран за Vista, осигурява на потребителите безпрепятствена интеграция и нови възможности.
CorelDRAW Graphics Suite X3 е пълнофункционален графичен комплект, който включва CorelDRAW X3 за векторни илюстрации и страниране, Corel Photo-Paint X3 за професионално редактиране на изображения и новия Corel PowerTRACE за конвертиране на нискокачествени „bitmap” изображения в използваеми векторни графики.
Софтуерът е предназначен за дизайн на всякакъв вид проекти, вкл. създаване на лого, професионални маркетингови брошури и реклами. Бизнес потребителите и професионалните дизайнери избират CorelDRAW Graphics Suite X3, заради комбинацията от богати възможности за дизайн, скорост, лекота на работа и атрактивна цена.
Пълнофункционална пробна версия на CorelDRAW Graphics Suite X3 е достъпна за изтегляне от сайта на компанията. Дистрибутор на Corel у нас е фирма BMG.

20:54

Интралот въведe система за видеолото игри в Сърбия

Пазарът в западната ни съседка се оценява приблизително на 100 милиона евро годишно.
Компанията има подобни проекти в Румъния, Молдова и Нова Зеландия

Yugobet, дъщерната компания на Интралот в Сърбия, успешно извърши пробното въвеждане на проект за Videolotto в страната. Пазарът в този сегмент в западната ни съседка се оценява приблизително на 100 милиона евро годишно.
През втората половина на 2006 г. Yugobet започна пробното въвеждане на Videolotto игри чрез свързване онлайн на повече от 30 търговски обекта, посредством GPRS във всички по-големи градски райони в Сърбия. Инсталирани са 100 Videolotto терминала, свързани директно към централната система на Интралот – Lotos, което осигурява тяхната непрекъсната и сигурна дейност.
След осъществяване на този етап от проекта, Yugobet започна работа по стартиране на услугите на Videolotto за период от 3 години. В бъдеще акцентът ще бъде поставен върху разширяване и усъвършенстване на търговската мрежа, благодарение на която спортните залагания и Videolotto игрите стават достъпни за широките маси.
„Проектът ще спомогне за предлагане на повече игри на жителите на страната”, заяви Константинос Антонопулос, главен изпълнителен директор на Интралот, по повод разширяване на дейността на компанията в Сърбия.
Интралот вече осъществи Videolotto проекти в Румъния, Молдова и Нова Зеландия.

20:53

Елитарната мода се отваря за масите със социален сайт

Култови дизайнери дискутират в нов социален сайт

Нова социална мрежа в уеб, наречена IQONS, беше открита по време на седмицата на модата в Лондон. Създателите й се надяват да отворят елитарния, понякога дори враждебен, свят на висшата мода към новото поколение.
На www.iqons.com студенти по моден дизайн и амбициозни супермодели ще могат да общуват в киберпространството с топ дизайнери и ловци на модни таланти. Журналистите пък ще следят в сайта за най-горещите новини и тенденции в пъстрия и променлив свят на модата.
Модната индустрия доскоро не проявяваше голям интерес към Интернет, но сега се опитва да навакса изгубеното време. Навсякъде в Мрежата се отварят онлайн модни магазини, както от утвърдени модни къщи, така и от неизвестни марки като net-a-porter.com, предава Ройтерс.
Модните блогъри също добиват популярност. Някои от най-активните от тях вече се считат за толкова влиятелни, че получават места сред представителите на пресата на най-бляскавите модни ревюта. Дори дизайнерите започват да разбират как Интернет може да им даде достъп до още милиони потребители.
Италианският дизайнер Джорджо Армани, обичан еднакво от холивудски звезди и световни бизнес лидери, излъчи на живо в Интернет ревюто на новите си модели в Париж миналия месец.
IQONS вече има регистрирани повече от 4 500 потребители, към които всяка седмица се добавят нови 600. Това все още е малка група в сравнение с повече от 90 милиона посетители за декември 2006 г. на най-известния сайт за социални контакти MySpace.com.
Регистрацията и достъпът в www.iqons.com е безплатен. Сайтът е отворен за всички – от най-известните дизайнери, стилисти и модни фотографи до фенове и потребители. Той позволява на членовете да показват онлайн портфолиа на своите работи и обещава да открие и да окаже подкрепа на всеки нов талант.

20:53

“Отровна валентинка” задейства троянски кон

Зловредният Peed се разпространява чрез спам поща

Нови варианти на троянския кон Peed са разпространени масово чрез използване на спам поща по повод на днешния Св. Валентин, съобщиха от антивирусната компания BitDefender.
Получените съобщения са със заглавия от типа „Честит Св. Валентин” и съдържат прикрепени файлове, които всъщност са зловреден код. Троянският кон се разпраща в разнообразни форми със съвсем малки разлики една от друга, което прави засичането и блокирането му изключително трудни.
„Много компании са блокирали всички постъпващи прикрепени .exe файлове още с входящия трафик. Но домашните потребители, които не са защитени с надеждна антивирусна програма, натискайки върху приложенията, се излагат на риск”, каза Сорин Дудеа, аналитик на вирусно поведение за BitDefender.
“За щастие, урокът от това да не се отварят прикрепени файлове е проникнал в съзнанието на повечето хора, но отсега не можем да кажем със сигурност какви ще са последствията след няколко дена от „любовното лице” на троянския кон Peed”, допълни той.
Всички клиенти на компанията са защитени, защото ъпдейтът за 14 февруари включва добавената сигнатура на троянския кон Peed в базата данни на BitDefender, уточниха от румънския доставчик на решения за сигурност.

20:52

Dell атакува пазара в Европа с 3G лаптопи

Компанията лансира HSDPA достъп съвместно с Vodafone

Все повече преносими компютри от ново поколение могат да бъдат конфигурирани за връзка с услугите на оператора Vodafone в повечето страни от Европа. Днес компютърният производител Dell обяви, че ще разшири предлагането на лаптопи с възможности за 3G и 3G Broadband в нови пазари на Стария континент.
Мобилните компютри в инициативата на Dell използват безжичната широколентова технология от трето поколение на Vodafone. Разширението ще включва Холандия и Испания, наред с Франция, Германия, Великобритания и Ирландия, в които услугата се предлага от миналата година.
Чрез новия бизнес модел “build-to-order”, компютърният гигант ще увеличи опциите на клиентите за безжична комуникация чрез предоставяне на вграден достъп до високоскоростната мрежа за данни на Vodafone в тези страни. Услугата позволява на потребителите да ползват е-поща и Интернет.
През първата половина на годината Dell ще предложи преносими компютри с интегрирани по избор от клиента HSDPA 3G широколентови възможности, с което ще увеличи близо четири пъти скоростите на 3G даунлоуд в двете нови страни. Вградената безжична широколентова технология е съвместима в обратна посока с технологиите UMTS (позната още като 3G) и GPRS.
„Програмата за предлагане на вградени 3G и 3G Broadband решения заедно с Vodafone намери широка популярност сред нашите бизнес клиенти, като броят на ползващите се от нея продължава да нараства”, коментира Ерик Грефие, директор „Мобилни бизнес решения”, Dell, Европа, Близкия изток и Африка.

20:52

Microsoft поправи 20 „дупки“ в свои продукти

Обновлението отстрани и отдавна известни уязвимости в Word

20 уязвимости в свои продукти отстрани Microsoft с регулярното месечно обновление за сигурност във вторник.
Шест от бъговете са отбелязани като „критични“, тъй като позволят на атакуващите да получат пълен контрол над компютъра, без или с минимална намеса от страна на потребителите, предупредиха от компанията.
Критичните уязвимости засягат Windows, Internet Explorer, Office, както и Windows Live OneCare и Windows Defender. Нито една от дупките в Windows или Office не засяга новите продукти, а именно Vista и Office 2007. Но тъй като Windows Defender е част от Vista, това означава, че и за новата операционна система съществува известен риск.
Във февруарския ден за обновления Microsoft се погрижи и за старите уязвимости в текстообработващата програма Word.

20:51

DRAM паметта влиза директно в процесорите

IBM ще я вгражда в нови 45-нм чипове вместо SRAM

Със старта на производството на своите 45-нанометрови процесори през следващата година, IBM ще използва вградена динамична RAM памет (DRAM), вместо статична (SRAM). Този ход на Биг Блу ще утрои размера на паметта, която може да се сложи в процесорните чипове.
Компанията представя резултати от изследванията си за използване на вградена DRAM памет на конференцията International Solid State Circuits Conference, съобщи CNET.
Модерните процесори имат кеш памет, интегрирана директно върху чипа и непосредствено до процесорното ядро. Това позволява често използвани данни да се съхраняват много близо до CPU-то, където достъпът до тях е по-бърз, отколкото ако бяха извън чипа чипа, в системната памет.
С намаляване на размера на чиповете, става все по-трудно използването на SRAM, коментираха от IBM. Проектантите искат да намалят загубите на електричество, като използват вградена DRAM памет, която изисква по-малък брой транзистори и допуска по-малко загуби.
Проблемът е, че досега никой не е успял да измисли начин за използване на вградена DRAM памет с технологията silicon-on-insolator (SOI). IBM разчита на SOI, за да намали настоящата загуба на електричество в процесорите Power 5. Компанията е използвала, от друга страна, вградена DRAM памет в чиповете Blue Gene.
Процесорите, произведени по 45-nm технология, ще бъдат първите с вградена DRAM памет. Очаква се те да се появят през 2008 година. От компанията предвиждат да интегрират между 24MB и 48MB кеш памет в новите процесори. За сравнение, чипът Power 6, който се очаква да се появи по-късно през годината, ще има 8MB вградена кеш.
IBM работи в технологично партньорство с AMD, което обединява ресурсите за изследвания и разработки на двете компании. От AMD засега не коментират дали смятат да използват технологията за вградената DRAM памет на IBM в свои собствени продукти. Вторият по големина производител на процесори след Intel вече проведе свое собствено изследване на технология за компактна кеш памет, наречена Z-RAM, в партньорство с Innovative Silicon.
Intel също разкри планове за смяната на SRAM в бъдещите си кеш памети, но като използва друг тип технология, наречена "floating-body cells". Процесорът Intel Montecito Itanium вече разполага с 24MB вградена кеш памет.

20:51

Ватикана търси младите хора в Интернет

Чрез виртуалното ще "отглежда" действителното

Римокатолическата църква разработва интерактивни Интернет услуги, за да привлече млади хора. Надеждата й е, че виртуалните онлайн общности ще се влеят в съществуващите католически енории, смята сестра Джудит Зобелейн, шефка на Интернет офиса на Ватикана, цитирана от AFP.
Инициативата се ражда от растящата тревога по повод лекотата, с която педофили могат да контактуват онлайн с невинни деца. Църквата непрекъснато настоява за засилване на мерките за сигурност и предпазване на децата от сексуално насилие в Интернет.
В изказването си на една конференция в Женева, посветена на бъдещето на Интернет, сестра Джудит Зобелейн заяви, че младите хора живеят в Интернет повече, отколкото на всяко друго място и че целта на нейната църква е да използва виртуалното, за да отглежда действителното.
Сайтът за електронно обучение, който се разработва в момента, е насочен към младежи, в частност онези, които са посетили инициативата “Световен младежки ден” и са достигнали духовно извисяване. Участниците ще изучават един текст на предишния папа Павел ІІ на тема "Християнско значение на човешкото страдание” чрез интерактивен уеб сайт. Курсът ще включва и срещи на живо с други студенти и преподаватели.
През последните години католическата църква беше разтърсена от вълна от секс скандали, особено в Съединените щати, където няколко пастори бяха осъдени и четири епархии обявиха банкрут, след като бяха принудени да изплатят огромни граждански обезщетения.
Детският фонд на ООН твърди, че едно на всеки пет деца, които използват Интернет форумите, могат да бъдат застрашени от педофили. ЮНИЦЕФ призова общности и правителства да адаптират съществуващите принципи за защита на децата за ефикасна борба срещу онлайн насилието.

20:50

Първите “стодоларови” лаптопи идват по... $150

Осем страни ще се сдобият с евтините компютри този месец

Нашумелият проект “Лаптоп за всяко дете” вече дава резултати. Този месец първите евтини мобилни компютри ще потеглят към своите потребители в осем страни по света.
Очаква се началната партида да наброява само 2500 лаптопа в рамките на пилотен проект. Известна е вече и цената на обявените като “стодоларови” лаптопи и тя е 150 долара, според Ройтерс.
Масовите доставки по проекта, ръководен от Николас Негропонте и Масачузетския технологичен институт (MIT), би трябвало да започнат по план през юли т.г. Тогава 5 милиона от евтините мобилни компютри ще бъдат раздадени на правителствата на страните, заявили поръчки.
Лаптопите са ориентирани към децата в развиващите се страни и се отличават с някои екзотични възможности като манивела за зареждане на батерията и дисплеи, които са читаеми на пряка слънчева светлина. Освен това те нямат твърд диск, а зареждането на операционната система Linux става от флаш памет.
В допълнение, машинките имат видео камера и безжична връзка, която ще позволи на малчуганите в отдалечени райони да комуникират. Когато бъдат подложени на слънчева светлина, дисплеите на лаптопите ще превключват от цветен в черно-бял режим, за да се четат.
Очаква се все пак цените на тези екзотични устройства наистина да достигнат нивото 100 долара още през следващата година, когато ще бъдат произведени 50 милиона броя. Към 2010 г. въпросните компютри ще се продават на правителствата за по-малко от 100 долара бройката. Планът предвижда дотогава 150 милиона деца по света да бъдат снабдени с евтини лаптопи, наречени XO.
Първите страни, които ще получат лаптопи от пилотния проект през февруари, са Бразилия, Либия, Пакистан, Руанда, Тайланд, Уругвай, Етиопия и Индонезия.

20:49

Nvidia вади мобилен чип "трепач" за мултимедия

Процесорът GoForce 6100 е мощен и консумира нищожно малко
Нов мобилен графичен процесор показа компанията Nvidia на конгреса-изложение 3GSM в Бърселона. GoForce 6100 има впечатляващи мултимедийни възможности, според първите отзиви.
Предимство на чипа е и ниската консумация, съобщава pcnews.ru. GoForce 6100 изразходва минимум енергия и по този показател изпреварва всички съществуващи към момента подобни решения.
Процесорът обработва хардуерно поточно видео H.264 и WMV9/VC-1 с разделителна способност VGA. В допълнение, включва интегриран адаптер Wi-Fi 802.11b/g.
Други особености на мултимедийния чип са поддръжката на USB-хост и вградената фотокамера с разделителна способност 8 мегапиксела.
На базата на GoForce 6100, Nvidia демонстрира прототип на мобилно устройство с тримерен интерфейс OpenKODE 1.0. Комерсиални решения с новия чип се очакват в края на тази година.

20:49

Nokia пуска нов телефон за работохолици


E61i идва с удобна клавиатура за писане на съобщения!
Няколко нови бизнес-телефона от серия Е представи финландският гигант Nokia на изложението 3GSM в Барселона. Сред тях е и тънкият E61i.
По думите на компанията, този модел е създаден специално за потребители, на които се налага често да пишат електронни текстови съобщения в движение.
Благодарение на голямата и удобна клавиатура на E61i, неговите притежатели ще се справят както с електронната си кореспонденция, така и с обичайни офис документи.
Е61i предоставя множество приложения за е-съобщения, в това число Nokia Intellisync Wireless Email, Good Mobile Messaging, Mail for Exchange, Seven Mobile Mail и BlackBerry Connect. Апаратът поддържа и мрежи от трето поколение, или 3G.
Новият модел на Nokia идва с вградена 2-мегапикселова камера, интегриран медиа плеър (за MP3, AAC, RealMedia формати), 2.8-инчов екран и 60МВ памет, която може да бъде разширявана с microSD карти. Освен това телефонът предоставя HTML-XHTML браузър, безжични комуникации Bluetooth, USB порт и инфрачервен интерфейс.

20:48

Лифтинг на лицето правят на андроид-жена

Робот ще претърпи козметична операция

Робот с лице на корейска жена на двайсетина години може да поддържа разговор или да пее, да гледа в очите и да изразява гняв, скръб и радост. Това е EveR-2 Muse (Ева + Р за робот).
Повечето корейци обаче намират Ева малко грозновата в сравнение с предшественичката й ЕваР-1. Така смята нейният създател Баег Мун-Хонг от института по индустриална технология, цитиран от местния Korea Times. В едно общество, където мъже и жени не се колебаят да минат под ножа, за да изглеждат по-добре, решението е очевидно – козметична операция на Ева!
Първоначално Мун-Хонг мислел, че ЕваР-2 е по-хубава от ЕваР-1, тъй като изглеждала като човешко същество от плът и кръв, а не като кукла. Той обаче бил длъжен да се съобрази с общественото мнение, поради което неговият екип ще разкраси лицето на новия модел и ще направи ръцете по-малки.
Вероятно ще промени лицевата структура на ЕваР-2 и ще й сложи по-качествена “кожа”. Други промени в новия андроид включват по-висок ръст и по-персонално излъчване.
Към емоционалните изражения ще се добавят още четири, включително и отегчение. Това се постига с по-голям брой двигатели – 58, в сравнение с 35 в предишния модел.
Въпреки всички подобрения, ЕваР-2 ще се държи малко сковано. Тя е способна да пее и да движи ръцете, бедрата и колената си в ритъма на песента, но не може още да повдига крака или да ходи. Учените от корейския институт по индустриална технология сега работят върху андроид от ново поколение, който ще може и да ходи, и да говори.

20:47

С деня на влюбените идва и опасен софтуер

Експерти предупреждават за "malware" в имейлите

Хакери и други недоброжелатели в Интернет се канят да се възползват от идващия празник Свети Валентин, за да атакуват с "malware" в имейл съобщения, свързани с деня на влюбените.
Експерти от Panda Labs, част от Panda Software, съобщиха, че червеят Nurech.A се разпространява чрез имейли с теми от рода на "Together You and I" и "Til the End of Time Heart of Mine." Прикаченият файл винаги е изпълним, според информацията.
Друг malware, Nuwar.D, се разпространява в имейли с теми "5 reasons I love you" или "A kiss for you." Експертите предупреждават също, че е нараснала и възможността от измами, свързани с пазаруването за празника.
За да се предпазят, потребителите трябва да следват стандартните начини за защита. Преди всичко да внимават при отваряне на писмата - ако източникът не е познат, най-добре писмото да се изтрие. Ако все пак решат да отворят прикачен файл, бил той изпълним или документ, потребителите трябва да го проверят задължително с анти-вируснен софтуер.

20:46

По 4 лаптопа губи ФБР средно на месец

Проблемът е, че и в самото бюро не знаят какво има на тях

Колко лаптопа са загубили ФБР? Това се мъчат да разберат от правосъдното министерство в САЩ още от 2001 година, когато правят подробна проверка на ФБР за загубите им на лаптопи и оръжия.
Резултатите от първата проверка са били кошмарни, което е наложило и досега от правосъдното министерство да следят за проблема. Добрите новини са, че загубите намаляват, а лошите, че още се случват и при това ФБР няма и понятие каква секретна информация се губи и в чии ръце попада.
Когато първата проверка завършва през 2002 година, се установява, че ФБР загубва на месец по 3,82 бойни оръжия и по 5,07 тренировъчни. Сметката за лаптопите е още по-отчайваща с 10,71 лаптопа, загубвани на всеки 30 дни. Новата проверка показва значително подобрение: за месец вече загубите на бойни оръжия са 1,09, а на лаптопите – 2,64.
Въпреки похвалите на правосъдното министерство за работата на ФБР, все още се задават въпроси за процедурите, които трябва да се спазват, за да спрат тези загуби. Изчезването на оръжие е нещо много лошо, но загубата на лаптоп може да е и по-сериозен проблем, тъй като е възможно на него да се намира строго секретна информация. А проверяващите казват, че във ФБР дори не знаят на кой компютър каква информация се съдържа.
И именно това е най-обезпокояващото, се казва в доклада. От ФБР не могат да определят дали даден загубен компютър е съдържал важна информация или не. Такава информация могат да бъдат лични данни или секретна информация за операции на службата за разследване. На лаптопите може да се съдържа и софтуер, който се използва, за да се направят идентификационни значки.
За 44 месеца, колкото трая новата проверка, ФБР са загубили 160 оръжия и 160 лаптопа, което е сериозно подобрение в сравнение с резултатите от първата проверка, отнела 28 месеца и отчела загуби на 354 оръжия и 317 лаптопи.
Във всяка организация с размерите на ФБР е неизбежно да няма случаи на загуба на оборудване, слагането му на грешни място или кражби, така че не е възможно пълно съвършенство. Невероятният прогрес на ФБР е много обнадеждаващ, но от правосъдното министерство твърдят, че все още в бюрото не са взели мерки по препоръките, направени им след първата проверка.
За да помогнат в решаването на проблема, проверяващите са направили 13 допълнителни предложения. Например, ФБР да има база от данни, която да описва съдържанието на всеки лаптоп. Има нужда също така и от подобряване на системата, която позволява на служителите да изкарват навън собственост на бюрото и после да проверява дали са я върнали.

20:46

Телефонна услуга създава удобство и затяга контрола

Информира за бури и отсъстващи ученици

Тази зима родителите в окръг Харфорд, щата Мериленд, не трябва да включват радиото, за да разберат дали последната снежна буря е затворила училищата. Ръководствата на училищата използват нова услуга, която автоматично се свързва с домовете на учениците и предава записано предварително съобщение, съобщи Асошиейтед Прес.
Тъй като тази година е имало само един случай на принудителна ваканция, заради снежни виелици, учителите са измислили и други приложения на базирана на Интернет система, в това число съобщения за училищни тържества, събрания или извънредни ваканции. Системата е използвана дори за предупреждаване на родителите на около 4000 ученици, на които не направени нововъведени имунизации. Без тези ваксини децата няма да бъдат допускани до училищни занятия.
Освен това системата позвънява автоматично в различни часове от деня в домовете на ученици, които бягат от училище. Техните имена се въвеждат в предварително записано съобщение и така се спестява време на училищната администрация. Съобщенията могат да се записват на различни езици и да се насочват към съответните родители. Отпада необходимостта да се изпращат бележки по децата, които те често забравят да дадат навреме на родителите си.
Компанията Saf-T-Net, която предлага услугата AlertNow Rapid Communication Service, има договори със 700 училищни административни области с около 3000 сгради и 2 милиона ученици в различни щати на Америка. Тя е един от трите големи играчи на този пазар, чийто потенциал за развитие е огромен с 60-те милиона ученици от 1 до 12 клас.
Услугата за обаждане по телефона, която струва 80 000 долара годишно, е достъпна през Уеб сайт, на който са заредени телефонни номера и други подробности - име на училището и езикa, на който да се прати съобщението, както и самите съобщения. Дори шофьорите на автобусите имат записани свои съобщения от рода на това, че часовете днес ще приключат с два часа по-рано.

20:45

Новата компания Nokia Siemens Networks излиза втора в индустрията

Сделката ще бъде официално приключена до края на първото тримесечие на 2007 г. и ще роди втория по големина доставчик на телекомуникационни мрежи в света

Шефът на наскоро слелите се гиганти Nokia и Siemens Симон Бересфорд-Уайли обяви, че мрежовите дейности и на двете компании са много успешни и се застъпват малко, от гледна точка на клиентите. Уайли направи това изказване по време на конгреса 3GSM в Барселона, който тези дни е във фокуса на вниманието на мобилната индустрия.
Сливането беше обявено миналия юни, но след това процесът се забави от разследването на Siemens за подкупи. Уайли заяви още, че мобилната индустрия е изпуснала шанса си да свърже технологията 3G със света на Етернет и Интернет протколите. Според него, има само един Интернет сектор и той е подценен.
Интернет бързо ще размие границите между индустриите, смята Бересфорг-Уайли. Броят на хората, свързани с мрежата по мобилен и стационарен начин, ще нарасне на 5 милиарда до 2015 година, заяви мениджърът.
Той предвижда, че възходът на HD телевизията и IPTV ще доведе до увеличение на трафика на данни по мрежата със стотици пъти до 2015 г., нараствайки между 60 и 70% годишно. Това в крайна сметка ще наложи използване на връзки със скорост гигабайт/секунда от всеки индивидуален потребител.
Новите нужди от комуникации ще бъдат посрещнати от технологията HSDPA (high-speed downlink packet access), която е по-бърза версия на 3G и WiMax. Nokia ще достави своите WiMax решения в комбинираното портфолио, а Siemens свои WiMax продукти, уточни Уайли.
Досега двете технологии се смятаха за съперничещи си. Имайки ги в своето портфолио, обединената компания ще може да задоволи напълно 3G операторите и да защити инвестициите им, направени досега.
Сделката по създаването на Nokia Siemens Networks ще бъде официално приключена до края на първото тримесечие на 2007 година. Така ще се създаде втория по големина доставчик на телекомуникационни мрежи след Ericsson и изпреварващ Alcatel Lucent, посочи Уайли.
Компанията ще има клиенти в 150 страни, а нейното портфолио ще включва приложения и съдържание, консултиране и внедряване, устройства, поддръжка на оператори, хостинг, управлявани услуги и др.

20:45

Отчетоха много успешен старт за Office 2007

Със 108% по-високи продажби, спрямо пускането на Office 2003

През първата седмица от пускането на пазара на Office 2007 в края на януари, продажбите са отбелязали ръст от 108.6% , спрямо същия период за пакета Office 2003. Това твърди предварителен доклад на компанията за проучвания NPD Group.
Средната продажна цена на Office 2007 е спаднала с 1.1% до 206.93$ в сравнение с тази на Office 2003, твърди още докладът.
Продажбите на евтините Home и Student версии на офис пакета са на намалени цени, но въпреки това при тях се отчита спад. В същото време продажбите на пълната бизнес версия на Office 2007 са скочили с 61.3% за първия месец, откакто са на пазара, в сравнение с първия месец на Office 2003.
Анализаторите са изненадани от високия ръст на продажбите, тъй като, според тях, Microsoft не е направила почти никаква реклама и маркетинг до 30 януари на Office 2007 и Windows Vista, посочват от NPD пред CNET.

20:44

Необикновен комуникатор показа Samsung

Клавиатурата на SGH-F520 излиза в две направления

Нов атрактивен продукт показа корейският гигант Samsung на търговското изложение 3GSM в Барселона. Това е комуникаторът SGH-F520, който има необикновена клавиатура.
За разлика от дизайна на други слайдери, при SGH-F520 клавиатурата може да излиза в две направления. Ако я изтегли надолу, потребителят получава достъп освен до набор от клавиши, но и до бутони за управления на телефона и джойстик.
При изваждане на клавиатурата наляво, притежателят на SGH-F520 ще има на разположение пълноценна клавиатура QWERTY.
В йерархията на телефоните на Samsung, експертите определят нивото на модела F520 веднага след върховия F700 , обявен по-рано. За това говорят и характеристиките на апарата.
Освен необикновения форм фактор, ново при F520 е 3-мегапикселовата фотокамера. Телефонът има сензорен дисплей с резолюция 480х272 точки и диагонал 3 инча.
Комуникаторът може да работи както в GSM-мрежи, така и в WCDMA с поддръжка на HSDPA. Засега няма информация за цената на новия модел SGH-F520.

20:42

Наследникът на Vista ще се появи през 2009 г.

Ранните планове предвиждаха по-дълъг период между двете ОС

Докато индустрията и потребителите дискутират старта на новата операционна система Vista, от Microsоft долетя новината за нейния наследник.
Вицепрезидентът по разработки на софтуерния гигант е разкрил на конференция, че следващата версия на операционната система е запланувана да излезе в края на 2009 година, съобщи pcnews.ru.
Досега периодите между пускането на две нови версии на Windows бяха по-дълги. Но явно Microsoft сменя тактиката и, съдейки по думите на нейните шефове, наследникът на Vista ще наруши традицията.
Когато пусна Windows XP, компанията планираше първоначално редица радикални изменения в наследника Vista, в частност нова файлова система. Но след серията епидемии от червеи през 2003 година, Microsoft почти напълно превключи инженерните си усилия към безопасността на XP Service Pack 2, поради което не остана време за всички предвидени реализации във Vista. Вероятно това е и причината за обявения сега по-ранен срок за пускане на следваща версия.
По подобен начин Microsoft ще процедира вече и със своя браузър Interner Explorer. След като държа една негова версия цели 5 години, което позволи на конкурентни решения да го изпреварят функционално, Microsoft ще ускори обновленията на браузъра на една-две години.

20:42

„Мадам Уикипедия“ управлява от офиса си на село

Флорънс Девуар е агроном, на 38 години

Новият бос на Интернет гиганта Уикипедия е французойка, майка на три деца. Тя ръководи бизнеса от домашния си офис в малкото селце Малинтра в централна Франция, недалеч от Клермон Феран.
Флорънс Девуар, на 38 години, е агроном по образование. Тя пое кормилото на Уикипедия миналия октомври, след като от 2001 г. сътрудничи за развитието на онлайн енциклопедията AFP.
Французойката започва с редактиране на материали в областта на генетично модифицирани организми, където е специалист, припомня AFP. В продължение на три години си спечелва име на посредник между френско и английско говорещите общности, които доброволно сътрудничат за развитието на архитектурата на сайта.
Постепенно започва да се занимава повече с административни дейности, отколкото с писане. Избрана е за член на борда на фондация Уикимедия, нетърговска организация, която управлява Уикипедия.
Миналото лято беше решено мадам Девуар да заеме мястото на основателя на Уикипедия, американския Интернет предприемач Джими Уелс, като председател на борда до юли 2008 г. В момента тя е отпуск по майчинство от работата си на агроном, но смята, че доброволният труд за онлайн енциклопедията изисква енергия и усилия като за всяка друга целодневна работа.
С колекция от шест милиона статии на 249 езици от английски и арабски до тагалог или уолоф, Уикипедия се използва от повече от 100 милиона потребители месечно, според AFP. Миналата година енциклопедията беше посочена като една от петте най-влиятелни брандове на света. От появата си през 2001 г. тя се превърна в мощен символ на едно ново поколение Интернет услуги, основана на сътрудничество и споделяне на информация.
Интернет гигант или не, Уикипедия, която никога не взема пари от потребителите, нито приема реклами, е в нежните ръце на една жена. Тя успешно съчетава грижите за децата си с работата по новите проекти. След като приспи малките, тя включва лаптопа си и се свързва с други членове на борда – трима в САЩ, двама в Холандия и един в Германия.
Задачата на фондация Уикимедия е да изработва основни правила и редакционна политика с разразстването на Уикипедия и, особено важно, да набира средства за ИТ инвестиции и проекти за развитие.
По думите на Девуар, на 15 януари фондацията е събрала милион долари, но по принцип има нужда от три пъти повече средства, за да покрие разходите за нови сървъри. Освен това тя има идея да изпращат дискове с копия от енциклопедията на хора, които нямат достъп до Интернет, както и да позволят на хора с увредено зрение да ползват услугите им.
Мадам Девуар признава, че Малинтра е на светлинни години далеч от модерната корпоративна централа на Microsoft в Редмънд, щата Вашингтон. Но пък и Уикипедия също е един друг свят, сравнен с големите комерсиални организации.

20:42

Ubisoft планира да открие нови 1000 работни места

Разработчикът на видеоигри се готви да инвестира над 380 милиона долара за развитие на своите операции в Квебек. Ще отвори студио за CGI филми

Ubisoft, един от най-големите издатели на видео игри в световен мащаб, започва нова фаза в развитието на своите операции в Квебек, Канада. Компанията, която понастоящем разполага с 1600 човека в провинция Квебек, планира да инвестира над 380 милиона долара през следващите шест години, за да изгради екип от 3000 служители.
Обявените намерения на Ubisoft надвишават първоначалните цели за развитие в периода 2005-2010 с допълнителни 1000 работни места. Това е трета фаза от разрастване на групировката в провинцията, като тя получава подкрепа и от властите в Квебек.
Планът за разкриване на 1000 нови работни места се завърта около две главни цели. Първо, до 2013 година групировката ще увеличи с 500 души персонала в производството на видео игри в Квебек. Второ, Ubisoft ще открие ново производствено звено, специализирано в създаване на CGI филми.
Новото студио ще създава кратки филми, инспирирани от игри на базата на търговски марки, собственост на Ubisoft. Първият филм, с продължителност осем минути, ще бъде създаден на основата на многократно награждаваната игра Assassin’s Creed. До 2013 година новото CGI студио ще наброява 500 специалисти.
Новината за плановете на Ubisoft идва от среща на висшето ръководство на компанията с премиера и част от министрите на провинция Квебек.
Студиото в Монреал беше създадено преди 10 години и сега е движеща сила в разработките на легендарни търговски марки като Prince of Persia и многоочакваната игра Assassin’s Creed. Наскоро студиото бе обявено от списанието Game Informer за 4-тото по значение в света. Целта на Ubisoft е да го превърне в номер едно.
Производството на видео игри се доближава все повече до филмовото и телевизионното производство, като тенденцията ще се засили през идните години, прогнозират в Ubisoft. Това естествено развитие е придружено от революционни промени в онлайн дистрибуционните канали чрез рязко увеличаване на безплатното и платено дигитално съдържание. Предстоящото студио, специализирано в създаване на дигитални филми, ще превърне Ubisoft в пионер в бранша през идните години.

20:41

Skype е използвал подслушващ агент

Имал е достъп до биоса и номера на дънната платка

Skype е шпионирал потребителите на Windows-базираната версия на популярния софтуер за разговори през Интернет още от средата на декември м.г. Осъществяван е таен достъп до настройките на системния биос и запис на серийния номер на дънната платка, съобщава сайтът на Skype.
Според официалното изявление, това всъщност не било толкова сериозен проблем. Подслушващият агент е част от външното приложение EasyBits Software, което е използвало Skype за управление на т.нар. плъгини.
Става ясно също така, че EasyBits предлага DRM функционалност, която предотвратява неупълномощената употреба на плъгини и именно това е причината Skype 3.0 да „души“ около потребителския биос. Прочитането на серийния номер е позволявало на EasyBits бързо да идентифицира физическия компютър, на който е стартиран софтуерът.
От версия 3.0.0.216 на софтуера тази практика е прекратена. Все още не е известно къде точно е отивала събираната информация и какво е направено с нея.

20:40

Излизат нови серии 18Х DVD записвачки Pioneer

Двата модела се очакват на пазара този месец

Две нови DVD записващи устройства с марката Pioneer излизат този месец на пазара в Европа. Това са моделите Pioneer DVR-112 multi-format и DVR-112D dual-format.
Новите устройства се характеризират със скорост 18x при запис на DVD-R и DVD+R носители и 10x при запис върху двуслойна медия (DVD-R DL и DVD+R DL).
DVR-112D предоставя идентична производителност с DVR-112 multi-format, но, за разлика от него, не поддържа DVD-RAM. Серията DVR-112 пък подъддържа технологията Pioneer Disc-Resonance Stabilizer, която контролира въздушния поток, генериран от ротацията на диска. Така се намалява измятането на диска, което може да се получи при високата скорост на ротация на носителя.
Високата скорост на запис на DVD-R и DVD+R дискове е постигната чрез взаимстване на системата за запис CAV.

20:40

Пускат мобилна джаджа с плъзгащ се дисплей


Readius има гъвкав LED екран, поддържа Wi-Fi и 3G
Обявено за PDA, електронна книга и музикален плеър, устройството Readius разполага с гъвкав LED екран, който се развива до 12.7 см на ширина. Създателите на тази джаджа от компанията Philips Polymer Vision твърдят, че високо контрастният черно–бял екран се чете като принтиран документ.
Сделка за продажбата на това устройство сключи Telecom Italia, според BBC. Въпреки че не може да извършва телефонни обаждания, Readius използва няколко безжични технологии, включително wi-fi и 3G, за да позволи прехвърлянето на данни от и към устройството.
От Polymer Vision казват, че Readius може да се използва, за да се четат вестници, е–книги, всякакви новини или карти на населени места, докато потребителят е в движение. Освен това, на него могат да се слушат и медиа файлове, вкл. музика и аудио книги.
Едноцветният екран на първия Readius може да показва само 16 нюанса на сивото, но от компанията вече работят върху версии с цветен екран, които ще могат да се справят и с движещи се образи.
Устройството има 4GB памет, мини-USB порт и се очаква да издържа около 10 дни с едно зареждане на батерията. От Polymer Vision все още на са обявили официално цената на джаджата, нито кога ще бъде пусната на пазара.
Readius участва в 3GSM конференцията в Барселона, която се провежда от 12 до 15 февруари.

20:39

Виетнамският премиер се изяви в Интернет

3 часа отговоряше на 20 000 въпроса

В петък министър-председателят на Виетнам за пръв път използва възможностите, които предлагат Интернет форумите. Той обясни на широката общественост забраната на управляващата комунистическа партия да се приватизират медиите, обсъди своята знакова визита във Ватикана и кампанията на Ханой срещу корупцията.
Онлайн изявата на премира Нгуен Тан Дънг беше част от инициативата на лидерите на страната да изглеждат по-близки и отговорни пред 84-те милиона виетнамци. Повече от половината от населението на страната са под 35 години и по-обърнати към света, отколкото предишните поколения, коментира Ройтерс.
Облечен в тъмен костюм, бяла риза и червена вратовръзка, Дънг седеше в черен кожен стол пред четири компютърни екрана в офиса на правителствения уеб сайт www.chinhphu.vn и в продължение на три часа отговоряше на близо 20 000 предварително зададени въпроса.
Виетнамската комунистическата партия предприе пазарни реформи на предимно държавната икономика на страната, което доведе до приемането й в Световната търговска огранизация през януари, но не предприе нищо за приватизацията и либерализацията на медиите.
Ханой упражнява законов и технически контрол, за да блокира достъпа на публикации и хора в Интернет, които критикуват еднопартийното ръководство. Според партията, в нея членуват около 3.1 милиона виетнамци. Около 16% от населението на страната има достъп до Интернет.
Миналият октомври комунистическата партия обеща, че нейните лидери ще имат редовни онлайн дискусии по всички наболели обществени въпроси, което е новост за Виетнам.

20:38

Броят на домовете с HDTV ще се утрои до 2011 г.

Спортът е главен фактор за ръста, още недостига съдържание

151 милиона домове в света ще имат телевизия с висока резолюция през 2011 година, което е три пъти повече, отколкото в момента. Това твърди проучване на компанията Informa Telecoms and Media, според което, към края на миналата година 48 милиона домове са разполагали с HDTV от общо 1,2 милиарда с телевизия.
Спортните програми, най-вече, ще допринесат за масовото навлизане на телевизията с висока резолюция, смятат анализаторите. Около 58% от домовете с HDTV са в САЩ и 20% в Япония. Напред в списъка са и страни като Англия, Канада, Китай и Германия.
Фактор за ръста на HDTV потреблението са, разбира се, и падащите цени. Но някои от първите потребители са разочаровани от услугата, тъй като им липсва достатъчно съдържание за гледане, твърди докладът на Informa Telecoms and Media.
Нивото на услугата HDTV ще се променя към по-добро, след като в САЩ, Япония и Австралия правителствата поставиха крайни срокове на доставчиците да предложат определен процент от програмите в HD формат.
През май 2006 г. британската сателитна компания BSkyB пусна HD услуга, чиито потребители са се удвоили през второто тримесечие и сега наброяват 184 000. Това е най-бързо растящият нов TV разпространител.

20:37

Загуби принудиха Alcatel-Lucent да обяви съкращение на 12 500 души

Компанията пострада от несигурност след сливането. Клиентите не знаеха на кои продукти могат да се осланят, а мениджърите бяха заети с реорганизацията

Наскоро слелите се Alcatel-Lucent увеличават съкращенията на служителите си на 12 500. Новината идва след понесените загуби през последното тримесечие на 2006 г. и предвижданията за спад в продажбите през първото тримесечие на тази година, породен от застоя на пазара.
Въпреки това обаче френско-американската компания, доставчик на телекомуникационно оборудване, обяви, че очаква нарастване на приходите за цялата 2007-ма с най-малко 5%, според Ройтерс.
През последното тримесечие на миналата година компанията изпита големи затруднения, след като отчете нетна загуба от 618 милиона евро, а за същия период на 2005 г. тя регистрира печалба от 381 милиона евро. Дефицитът се дължи на реорганизацията и влошаването на състоянието на фирмата и е на стойност 577 милиона евро.
Служителите в Alcatel-Lucent са насрочили стачка за 15 февруари, за да протестират срещу съкращенията, които по първоначални данни щяха да са 9000. На пресконференция финансовият директор Жан-Паскал Бофре каза пред журналистите, че съкращенията ще бъдат дискутирани на всяко ниво и във всяка страна с организации, представляващи служителите на компанията.
От фирмата разкриват също, че настоящите очаквания за спестявания от данъци възлизат на 1.7 милиарда евро за следващите три години, което е увеличение в сравнение с предишните 1.4 милиарда евро. Компанията е пострадала от периода на несигурност, създаден от сливането, тъй като клиентите не знаели на кои продукти могат да се осланят за в бъдеще. В допълнение към тази несигурност на клиентите, мениджърските екипи на двете компании били заети с реорганизацията.

20:37

Intel показа вариант на процесор с 80 ядра

Новият чип достига производителност 1 терафлоп

Нов процесор с 80 ядра показа Intel пред група репортери миналата седмица в Сан Франциско. Очаква се гигантът да изнесе още подробности за разработката на предстоящата конференция International Solid State Circuits Conference, която ще се състои в същия град.
Чипът може да извърша 1 трилион операции с плаваща запетая в секунда. Подобна производителност е известна като терафлоп и за постигането й преди едно десетилетие бяха необходими компютри с площ от 2 500 квадратни стъпки.
Още през есента на миналата година Intel представи прототип на 80-ядрения си процесор по време на форума за разработчици на компанията. Тогава шефът на Intel Пол Отелини обеща до 5 години чипът да е готов за комерсиална употреба.
Сега компанията има т.нар. изследователски 80-ядрен чип , което е сериозно постижение на екипа. Преди новият процесор да се появи в РС и сървъри, предстои да се решат въпроси, като например, как да се свърже чипът с паметта и как да се научат софтуерните разработчици да пишат програми за него.
Всяко ядро на процесора има собствен изчислителен елемент и рутер, които му позволяват да обработва самостоятелно данни и да ги транспортира към съседни ядра. Intel е използвал 100 милиона транзистора в чипа с размери 275 кв. мм. За сравнение, процесорът Core 2 Duo има 291 милиона транзистора и площ от 143 кв. мм.
Новият чип е създаден по 65-нанометрова технология, но ще се произвежда в бъдеще по технология с по-малък размер на транзистора, тъй като Intel вече усвои 45-нанометровия процес. Размерите на чипа в момента са твърде големи за ефективно производство.
80-ядреният изследователски процесор не използва инструкциите x86, което значи, че Vista няма да може да работи с него. Процесорът изпълнява набора инструкции VLIW (инструкция с много дълга дума), който е по-опростен от x86.
По време на демонстрацията в хотел в Сан Франциско чипът е работил на честота 3,16 гигахерца, при напрежение 0,9 волта, като е консумирал 62 вата, за да достигне 1 терафлоп. За целите на шоуто компанията е проектирала специална дънна платка и охлаждане, както и приложение за решаване на диференциални уравнения.

20:36

VeriSign ще инвестира $100 млн. в подсилване на интернет

Проектът предвижда ъпгрейд на системата за домейн имена .com и .net. Капацитетът й ще нарасне от 400 милиарда запитвания дневно до 4 трилиона

Компанията VeriSign, която управлява домейните .com и .net, планира да похарчи 100 милиона долара за подобряване на интернет инфраструктурата. Инвестицията ще увеличи способността на VeriSign да обработва запитванията (queries) към системата за домейн имена (DNS).
В момента системата може да обслужва 400 милиарда запитвания на ден. Очаква се след ъпгрейда потенциалът й да нарасне до над 4 трилиона запитвания дневно. Запитване към DNS възниква всеки път, когато потребител на интернет кликне на .com или .net уеб сайт, провери имейл или използва приложение, което употребява тези домейн имена.
VeriSign ще обяви своите планове на предстоящата във вторник конференция по сигурност в Сан Франциско. Решението на компанията идва в критичен момент за интернет индустрията, породен от масивни хакерски атаки и прогнози за задръстване на глобалната мрежа.
$100-милионната инвестиция на VeriSign е най-голямата в историята на компанията, правена за ъпгрейд на инфраструктурата. Очаква се проектът да се реализира до 2010 година и да доведе до 10-кратно увеличение на капацитета на системата за домейн имена.
VeriSign оперира два от 13-те "root" сървъра, които са на най-високо ниво в интернет йерархията. Според източници от компанията, в момента системата обработва по 24 милиарда запитвания на ден, като сегашният й капацитет е 400 милиарда.

20:35

За по-голям Gmail ще се плаща

Сергей Брин, един от основателите на Google, съобщи, че през 2007 година ще бъде въведена такса за допълнително пространство за съхраняване на писмата.
Към момента в GMail има над 2800 MB за съхраняване на кореспонденцията. Ако потребителите имат "повишени изисквания", могат да платят за допълнително място. Засега не са посочени конкретни суми. "Не можем да си позволим да раздаваме всичко безплатно", казва С. Брин.
Вероятно Google планира да се използва същата система, която е при Picasa Web Albums: за съхранение на снимките се дават 250 МВ безплатно, за 25 долара годишно можете да имате 6.25 GB, а 250 GB струват $500 годишно.

20:34

GRISOFT AVG получи първия си сертификат от Virus Bulletin при тестове под Windows Vista

AVG Anti-Virus 7.5 премина успешно последните вирусни тестове за сертифициране за VB 100

GRISOFT, разработчикът на софтуера за сигурност AVG обяви, че AVG Anti-Virus е получил наградата VB 100 на Virus Bulletin при последните тестове извършени под Microsoft Windows Vista. Тази награда потвърждава, че AVG е открил и премахнал всички присъстващи активни в момента вируси (in-the-wild) и е готов да предпазва потребителите на новата операционна система на Microsoft. Качеството на AVG Anti-Virus за 32-битови и 64-битови версии на Windows Vista също е било доказано от независимата лаборатория ISCA, която наскоро също сертифицира AVG Anti-Virus за платформата Vista.
„Близкото сътрудничество с Microsoft в разработването на инструменти за защита при бета версията на Windows Vista и подготовката за излизането на Vista беше голямо преживяване за нас,” казва Лари Бридуел, вице президент на Global Security Strategies. “Сега с пълна увереност можем да кажем, че потребителите на нашите продукти за сигурност, че те са готови да посрещнат голямото количество заплахи след преминаването им към Windows Vista.”
Virus Bulletin е една от най-известните организации в индустрията по сигурността. Редакторите на VB редовно тестват продуктите за сигурност срещу реални рискове върху различни видове операционни системи. AVG не само е преминал теста под Windows Vista, но продължава да поддържа 100% ниво на откриване още от 2004 година.
GRISOFT защитава потребителите на Vista срещу огромното количество Интернет заплахи включително вируси, троянски коне, спайуер, спам, дайлъри и червеи. Всеобхватната продуктова линия AVG 7.5 предлага на потребителите автоматично осъвременяване, на което могат да разчитат заедно с лесен за използване потребителски интерфейс. В платените версии на продуктите AVG е включена и 24/7 техническа поддръжка.

20:33

Червей прикрит като валентика се разпростанява масово

Червей прикрит, като картичка за св.Валентин се разпространява изключително бързо в интернет пространството, алармираха от Sophos. Червеят Dref-AB се разпространява чрез e-mail съобщения и при заразяване на компютъра се препраща използвайки вашата поща. От 0:00часа на 14 февруари 76.4% от всички съобщения следени от глопалната мрежа за наблюдение на вирусите на Sophos са съдържали този червей. Заглавието на съобщението варира, но основата е поздрав за празника: "A Valentine Love Song", "Be My Valentine", "Fly Away Valentine", "For My Valentine", "Happy Valentine's Day", "My LuckyValentine", "My Valentine" и тн. Червеят е прикачен файл към писмото кръстен: "flash postcard.exe", "greeting postcard.exe", "greeting card.exe", или "postcard.exe". При отваряне на файла Dref-AB автоматично се препраща към всички e-mail адреси записани във вашата поща. Спорeд Sophos целта на Dref-AB е да успее да събере максимално много адреси и след това да започне масивно изпращане на спам съобщения към тях.

20:09

И Lionsgate подписаха с iTunes

Филмовото студио Lionsgate подписа сделка с онлайн магазина на Apple, iTunes, присъединявайки се към вече подписалите Disney и Paramount, като след този договор каталога с филми на iTunes достига 400 заглавия. Сред новите попълнения за този месец са "Терминатор 2", "Зов за завръщане" и "Проклятието Блеър" с цена $9.99. Lionsgate е едно от най-големите независими филмови компании в Холивуд и разполага с филмотека от над 10000 заглавия. "Ние сме възхитени от възможноста да предложим тези изключително популярни продукции на Lionsgate и се надяваме за в бъдеще да разширим значително броя на предлаганите филми в iTunes" заяви президента на Lionsgate, Стив Бийкс.

20:09

Kingston ускорява компютъра с DataTraveler ReadyFlash


Най-големият независим производител на памети пуска в масови количества на пазара нов флаш драйв, предназначен за използване в Windows Vista-базирани системи. DataTraveler® ReadyFlash USB 2.0 е проектиран на базата на точни изисквания към производителността и спецификации, разработени от Microsoft.
Макар добавянето на системна памет да е най-доброто средство за увеличаване на производителността, Windows ReadyBoost позволява да се използва и друг ресурс в допълнение към DRAM за обработка на информация и приложения. Например, ако един ноутбук има инсталиран капацитет памет 1 GB, Windows ReadyBoost позволява да се използва флаш памет подобна на DataTraveler ReadyFlash като по-бърз кеш-буфер.
DataTraveler ReadyFlash е USB 2.0 флаш драйв, съвместим с Windows ReadyBoost. Когато се свърже към USB 2.0 порт на Windows Vista базиран компютър, ще се отвори диалогов прозорец и ще предложи опцията да използва устройството за Windows ReadyBoost. Само устройства като Kingston DTR посрещат изискванията за производителност и капацитет на Windows ReadyBoost.

Спецификации:
• Капацитети*: 1 GB, 2 GB
• Размери: 67,7x20,8x9,0mm
• Околна температура на работа: 0° до 60°C
• Околна температура на съхранение: -20° до 85°C
• Windows ReadyBoost производителност** – превъзхожда минималните изисквания на Windows ReadyBoost за USB драйвове от: 5MB/sec пропускателна способност за четене в случаен ред на 4k файл в цялото устройство; 3MB/sec пропускателна способност за запис в случаен ред на 512k
• 5-годишна гаранция

20:07

SanDisk 4GB microSDHC

Борбата на пазара за флаш носители е силно ожесточена. SanDisk за пореден път се изяви като новатор в тази област и на 3GSM изложението, провеждащо се в момента в Барселона, своят 4GB-ов microSDHC носител. Както виждате, освен огромен обем, той съчетава и висока скорост на трансфер, гарантирани от SDHC стандартът. Новите карти не са съвместими обаче с microSD четци, а само с SDHC такива. Официалният старт на новите карти се очаква по-късно през годината.

20:07

NVIDIA е продала 400 хиляди GeForce 8 видео карти

На пресконференция главният изпълнителен директор на NVIDIA, водещият производител на графични карти, съобщи, че компанията е произвела и продала 400 хиляди видео карти от новата серия GeForce 8. Компанията представи официално 8800 видео картите за първи път през месец ноември миналата година. "GeForce 8800 е наистина най-доброто на пазара в момента и сме доволни от факта, че се приема добре от потребителите. Все пак основните ни големи клиенти не смеят да рискуват и все още залагат главно на GeForce 7, но се надявам това да се промени до 1-2 месеца" коментира пред журналистите Жен-Хсун Хуанг, президент на NVIDIA. Той потвърди слуховете, че компанията работи по мобилна версия от серията GeForce 8, която даде допълнителна мощ и производителност на лаптопите.
Освен информацията покрай новия си продукт, ръководството на NVIDIA със задоволство представи финансовите резултати на компанията. Според статистическите им данни през последните 3 месеци тя е реализирала около 40% увеличение на приходите (от $633.6 до $878.9 милиона).

20:06

ASUS показа нова дънна платка - ASUS P5NT WS

Новата дънна платка на компанията е изградена върху чипсет NVIDIAC55+MCP55PXE с LGA775 Socket за процесори Intel Dual-core/Quad-core, които имат 1333/1066/800 MHz FSB. Дъното поддържа две NVIDIA SLI графични карти в режим Dual x16 скорост. Оборудвана с разширителни слотове PCI-X, P5NT WS предлага повече опции при I/O конфигурирането. Тази PCI-X структура е нова,високоскоростна версия на конвенционалния PCI стандарт.
Общата характеристика на дънната платка включва :
- LGA775 Socket
- NVIDIA Dual SLI x 16 Chipset (C55+MCP55PXE)
- Front Side Bus 1333/800/533 MHz
- DDR2 800/667/533
- 3 x PCIe x 16 (supports NVIDIA SLI technology)
- 1 x PCI-X
- 2 x PCIe X1
- 1 x PCI 2.2
- 2 x Gb LAN
- RealTek ALC888 8-CH HD Audio

20:06

Intel подготвя процесор с вграден контролер на паметта

Водещият производител на чипове - Intel Corp. съобщи, че разработва нови евтини чипове, които да разполагат с вграден контролер за паметта и I/O (input/output) функционалност. Навлизането на такъв чип на пазара на компютрите от по-нисък клас би довело до големи размествания. Наскоро Intel представи плановете си за следващите няколко години. Там е описан чипът Tolapai, който се очаква да е от типа всичко в едно (SoC - system-on-a-chip). Той ще включва подобие на Pentium-M процесор с 256 KB L2 кеш, вграден двуканален DDR2 контролер на паметта, който ще поддържа памети от PC2-3200 (400MHz) до PC2-6400 (800MHz) памети, PCI Express контролер, както и I/O bridge, който ще поддържа Serial ATA, USB и Gigabit Ethernet. Като начало процесорът ще бъде на ниски честоти - 600MHz, 1.06GHz и 1.2GHz, като ще изразходва около 13 до 25 вата. Първите прототипи на Tolapai се очаква да се появят в края на втората четвърт на тази година, а представянето им пред широката публика и пускането на пазара - към края на 2007 или в началото на 2008 година.

20:05

Celeron 420 (1.6 GHz): ядро Conroe-L за $39

През юни компанията Intel има намерение да представи на пазара процесорите Celeron 4xx с ядро Conroe-L на 800 MHz шина и с 512 Kb L2 Cache. Досега се смятяше, че в това семейство ще бъдат Celeron 440 (2.0 GHz) и Celeron 430 (1.8 GHz), оито ще струват $59 и $49 съответно.
В плановете на Intel обаче са настъпили приятни изменения - компанията е решила да попълни семейството с Celeron 420 (1.6 GHz) с ядро Conroe-L, който също ще има 512 Kb L2 Cache и 800 MHz шина. Този процесор ще излезе през юни 2007 година на цена от $39 за 1000 броя. Този процесор ще бъде най-евтиният представител на архитектурата Core. На любителите на оувърклока вероятно ще се хареса сравнително високият множител ( 8х), позволяващ на подходящи дънни платки процесора да минава зад честотата от 3 GHz.
Интересното е, че най-малкият представител на Socket AM2- Sempron 3000+ (1.6 GHz) струва $41. В такъв случай е ясно защо Intel пускат именно Celeron 420 на цена 39$.

20:05

Китайски смартфон поддържа две SIM карти


Пести пари при разговори през различни мобилни мрежи.
Нов китайски продукт спестява неудобството на потребителите да ползват два телефона с цел да пестят пари. Известно е, че разговорите в рамките на една мобилна мрежа са по-евтини, отколкото тези между различни мрежи.
Удобството, съчетано с икономия, предлага смартфонът ELIYA i901, който идва с две SIM карти, съответно за две различни мрежи, съобщава pcnews.ru. Моделът е поредното допълнение към тези популярни устройства в най-многолюдната страна в света.
Освен двата слота за SIM карти, ELIYA i901 разполага с 2,2-инчов сензорен екран с палитра от 260К цвята и система за ръкописно въвеждане на данни. Смартфонът включва също 1,3-мегапикселова камера с функция за видеозапис, както и слот за microSD карти.
Вграденият медия плеър поддържа файлови формати MP3, MPEG4 и 3GP. Моделът е достатъчно миниатюрен и напълно подходящ за дамите. ELIYA i901 има размери 94х52,7х16,9 мм и тежи 94 грама.

16:23

Google вещае видео апокалипсис в Интернет

Опасността изисква навременни инвестиции

Ръстът на популярността на видеообмена и сайтове като YouTube в скоро време може да намали пропускателната способност на Интернет и да затрудни развитието на глобалната мрежа, писа в събота британския вестник The Guardian.
Изданието цитира мнението на експерта по ТВ технологии в Интернет гиганта Google Винсент Дуро. По неговите думи, инфраструктурата на глобалната мрежа „не е разтегателна“ и растящата популярност на обмена на големи файлове може сериозно да ограничи пропускателната способност на съществуващите канали. Големите доставчици на съдържание няма да могат да предоставят онова качество на услугите, което се очаква от техните клиенти.
Потребители от цял свят вече използват сайтове като YouTube, за да гледат видео онлайн, но обменът на подобни файлове увеличава неимоверно трафика в Интернет. Неволен виновник за сериозни задръствания на Интернет трафика е BitTorrent - технология, която вече се използва от милиони хора за изтегляне на висококачествено видео в мрежата.
Мнозина свалят от торентите на собствените си компютри епизоди от популярни американски телевизионни сериали от рода на „Изгубени“ или записи на концерти. Това не винаги се харесва на Холивуд, тъй като много от филмите се разпространяват нелегално.
Създателите на технологията планират до края на месеца да пуснат един легитимен сайт за сваляне на филми, съвместно с някои големи филмови студия. BitTorrent се надява да привлече масовите потребители с новата система, която ще им позволява да изтеглят срещу заплащане атрактивни заглавия като „Мисията невъзможна 3“.
Изследване показва, че системи като BitTorrent са отговорни за повече от 50% от трафика в Интернет. Някои експерти се страхуват, че без подходящи инвестиции, услугите за видеообмен могат да задръстят Интернет и да блокират трафика в големи участъци от мрежата.

16:22

Intel готви 16-ядрени графични чипове

Гигантът ще пусне и отделни видеокарти до една-две години

Персонал за поделението си Visual Computing Group (VCG) набира Intel от края на миналия месец. Отделът на процесорния гигант ще се занимава с разработки на графични решения, съобщава pcnews.ru.
Новите продукти ще бъдат в различни ценови диапазони - от интегрирани в чипсети графични ядра до мощни дискретни видеокарти. Плановете на Intel предвиждат до две години гигантът да завладее пазара на графични решения, където в момента се разпореждат AMD (която погълна ATI) и nVidia.
Очаква се още през следващата година Intel да пусне графични процесори с многоядрена микроархитектура. Те ще включват до 16 графични ядра. Скоро се чакат и решения на S3 Graphics с аналогична схема.
Според предварителните информации, новите продукти ще бъдат произведени по 32-нанометрова технология. Най-вероятно Intel ще използва същата схема на именуване, както за своите процесори (например E6300...E6600...X6800), като разликата ще идва от броя на ядрата.
Засега не е известна каква ще бъде производителността на новите чипове, тъй като няма достатъчно информация за архитектурата им. Със сигурност обаче, наборът от технологии, вградени в тях, ще обезпечат работата със следващо поколение Vista системи.

16:22

Видео игрите били полезни за очите

Подобряват зрението с 20%, твърди ново проучване

Страховете на родителите, че децата им ще ослепеят от прекомерните занимания с видео игри, са напразни. Ново проучване твърди точно обратното – игрите са полезни за очите.
Според изследване на Университета Рочестър, хората, които играят по няколко часа на ден в продължение на месец, са подобрили зрението си с около 20%. Активното занимание с видео игри променя начина, по който мозъкът на човека обработва визуална информация, твърди професор от университета.
Игрите ангажират човешката визуална система до пределните й възможности и мозъкът се адаптира към натоварването. Това придобито умение се пренася и в другите активности и вероятно във всекидневия живот на човека, смятат учените.
За целите на проучването, екипът от Рочестър е подложил на изпитания студенти, които са пускали само няколко видео игри в последната година. Студентите са били разделени в две групи: първата е играла екшъни по един час на ден, а втората, наречена контролна, се е занимавала с не толкова сложни игри.
На участниците в експеримента е провеждан очен тест, подобен на този в клиниките. Оказало се, че екшън играчите имат по-добри резултати. Учените се надяват тяхното изследване да помогне в лечението на пациенти с визуални проблеми.

16:21

Южна Корея носи хай-тек дарове във Ватикана

Папата ще може скоро да гледа мобилна телевизия

Папа Бенедикт XVI може би ще гледа телевизия на мобилния си телефон тази година, благодарение на разработена в Южна Корея технология за наземни цифрови мултимедийни емисии - DMB.
Производители на мобилни телефони Samsung Electronics и LG Electronics планират да изпратят на високопоставени служители на римокатолическата църква 100 мобилни устройства по президента на Корея Ро Мо-юн. Той ще бъде на официално посещение във Ватикана от 14 до 16 февруари, съобщава The Korea Times.
Новите устройства ще могат да се използват като телевизионни терминали по-късно тази година, когато италианската обществена телевизия РАИ започне наземни излъчвания на един телевизионен и осем аудио канала по технологията DMB.
Двете компании и министерството на информацията и комуникациите на Южна Корея се надяват техният жест да укрепи позициите им в Италия и други страни от Европа, където се борят с конкуренцията на Nokia.
Технологията за наземни цифрови телевизионни и радио предавания позволява на хората, които са на път, да се наслаждават на кристално ясна видео картина, висококачествен звук и достъп до данни. Услугите са достъпни на техните автомобилни терминали или мобилни устройства от рода на клетъчни телефони и джобни компютри.
В Южна Корея телевизионни услуги за мобилни потребители се предлагат от края на 2005 г. Милиони корейци могат да гледат безплатно телевизионни предавания, независимо къде се намират – у дома или на път.
В момента два формата се борят да се превърнат в масова платформа за мобилни телевизионни и радио предавания на европейския пазар – корейският DMB и DVB-H (стандарт за цифрови видео емисии), разработен от най-големия в света производител на мобилни телефони Nokia. Корейците очакват да вземат преднина, тъй като вече имат изградена инфраструктура за DMB, благодарение на добре развитите цифрови аудио услуги в европейските страни.

16:20

Хай-тек сливания за $337 млрд. се случиха в Европа през 2006

Една от тенденциите е завръщането на „супер сделките”, чиито стойности надхвърлят $10 милиарда. През миналата година са се извършили седем такива сделки

Нивото на сливания и поглъщания между компании от ИТ индустрията постави рекорд през 2006 година с над 3000 сключени сделки на стойност $337 милиарда.
Според доклад на Regent Associates, изнесен в няколко интернет медии, през 2006 година са извършени 3295 сделки с европейски технологични компании на стойност $337 милиарда. За сравнение, през 2005 година сделките са били 3053 на стойност от $272 милиарда.
Една от тенденциите през 2006 година е завръщането на „супер сделките”, чиито стойности надхвърлят $10 милиарда. През миналата година са се извършили седем такива сделки.
Въпреки високата активност, в доклада се казва, че това все още не е голямо постижение, тъй като стойността M&A (сливания и поглъщания) е много ниска в сравнение със $764-те милиарда от сливания и поглъщания през 2000 година, когато беше разцветът на дотком бизнеса.
Според Regent Associates, резултатите през 2006 г. се дължат на увереното представяне на индустрията като цяло, на богатството на купувачите, както професионално, така и финансово, и на високите нива на парична наличност. Сегашната активност има много солидни основи, поставени през 2005 година, която беше година на стратегическо мислене и финансови изчисления, коментират от компанията.
Великобритания запазва своята позиция на най-активен регион за извършване на хай-тек сделки в Европа, а секторът на медия и съдържание задмина по брой транзакции този на ИТ услугите. За миналата година софтуерният сектор отчете увеличение с 26% на поглъщанията.
Докладът предвижда 2007 година да бъде добра за поглъщания, макар и да не се предвижда тя да достигне резултатите от 2006-та.

16:20

Vista вече ускорява продажбите на РС

Изненадващо преобладава интересът към по-скъпите версии

Продажбите на РС в САЩ са нараснали със 173% през последната седмица, в сравнение с предходната, съобщиха няколко интернет издания. Анализаторите отдават заслуга за този ръст на новата операционна система Windows Vista.
Според Current Analysis, през първата седмица от пускането на Vista продажбите на компютри са били 67% повече, отколкото за същия период една година по-рано.
Анализаторите отчитат също засилен интерес към по-скъпите версии на новата ОС. Така например, Vista Home Premium е продадена със 76% от лаптопите, докато версията Home Basic - само с 16%.
Бизнесът с настолни РС също извлича полза от по-скъпия софтуер – там съотношението между Home Premium и Home Basic е 59% срещу 33%, съобщава channelregister.co.uk.
Данните са събрани от пет водещи търговски вериги, вкл. Best Buy, Circuit City, CompUSA, Staples и Radio Shack. Едно от обясненията на анализаторите за този скок в продажбите е, че много потребители са изчаквали пускането на операционната система Vista, за да си купят нов компютър.

16:19

Готов е първият квантов компютър

Машината ще разбие всички сегашни схеми за кодиране

Първият квантов компютър трябва да се появи следващата седмица. Компанията D-Wave от Британска Колумбия обещава да демонстрира машина, която извършва 64 000 операции едновременно в паралелни “вселени”.
Очаква се квантовият компютър рязко да ускори търсенето и изчисленията за оптимизации, съобщава theinquirer.net. Демонстрацията ще включва две комерсиални приложения, твърди D-Wave в своя сайт.
Ако новата машина влезе в действие обаче, тя ще направи безполезни сегашните схеми за сигурност. Квантовият компютър ще може да разбие днешните кодиращи схеми, тъй като има неограничени ресурси за паралелни изчисления.
Машината, която D-Wave се готви да покаже, използва процесор само с 16 qubits (квантов бит – най-малката информационна единица в квантовите изчисления; qubit съдържа експоненциално по-голямо количество информация от традиционните битове). Но системи със стотици qubits ще са способни да обработват повече входни данни, отколкото са атомите във вселената.
Анализаторите очакваха комерсиален квантов компютър след около 20 години.

16:18

Microsoft планира дузина пачове във вторник

Поне 4 от обновленията са обявени за критични!

Над 10 обновления, свързани със сигурността, планира да пусне във вторник Microsoft. "Пачовете" ще поправят дефекти в сигурността на различни продукти, вкл. Windows, Office, Visual Studio, Windows Live OneCare, Defender и ForeFront.
Поне четири от обновленията са отбелязани като „критични“, което обикновено означава, че атакуващите могат да получат пълен контрол върху засегната машина, с минимално или никакво участие от страна на потребителя.
За момента няма информация точно какви дупки ще затворят обновленията. Може би някои от тях ще изискват рестартиране на системата.

16:17

ATI вади три варианта на новата си карта R600

Най-скъпият идва с 1GB памет GDDR4 и дължина 350 мм

Три варианта на новите видеокарти ATI с чипа R600 ще бъдат достъпни на пазара. Линията ще включва моделите R600XTX, R600XT и R600XL, съобщи pcnews.ru.
Първият от тях, R600XTX ще излезе в две версии: едната за ОЕМ производители и асемблатори, а другата за продажби към крайни клиенти. И двете карти ще включват по 1GB GDDR4 памет, като OEM вариантът ще бъде по-дълъг от своя събрат – 315 мм срещу 240 мм. Ще има и разлика в енергопотреблението, съответно 270 вата за дългата карта и 240 вата за късата.
Моделът R600XT ще включва по-евтина GDDR3 памет с капацитет 512 MB, като дължината и консумацията ще бъдат същите както при късия вариант на R600XTX – 240 мм и 240 вата.
На по-късен етап се очаква и версия ни видеокартата с орязани възможности – това ще бъде моделът R600XL.

16:16

Acer обмисля поглъщане на друг играч, за да стигне HP и Dell

Производителят на лаптопи и РС планира 30-40% ръст в продажбите през 2007 година. Това би го изкачило на трета позиция в света от заеманата сега четвърта

Acer очаква да увеличи продажбите си на PC през 2007 година с най-малко 30-40%, в сравнение с миналата, като това ще го изкачи на трето място в света. В момента Acer заема четвърта позиция на глобалния РС пазар, пише digitimes.com.
По данни на IDC, продажбите на лаптопи и десктопи с марката Acer възлизат на 13.58 милиона броя през 2006, което представлява годишно увеличение с 37.9%. То е най-високото сред петте водещи производители на РС. Източници от компанията съобщават, че Acer има за цел да продаде през 2007 година 12 милиона машини от нисък клас и 14 милиона от висок.
В добавка към ръста в продажбите, компанията обмисля как да увеличи дела си на глобалния пазар за сметка на лидерите HP и Dell. Данните, събрани от фирмите за проучвания, показват, че двете компании държат по около 15% дял от пазара, а Acer има 7%.
Главният шеф на компанията, Уанг, твърди, че само със собствени сили Acer ще може да увеличава пазарния си дял с 1.0-1.5% на година, което обаче няма да ги доближи въобще до лидерите HP и Dell. В резултат на това е много вероятно Acer да прибегне до поглъщане на други компании в индустрията с цел да увеличи дела си, каза Уанг.
От тази година Acer ще започне да обявява консолидираните си приходи на всеки три месеца, а не както досега на всеки месец, за да бъде в крак с практиките в международната индустрия. От фирмата заявиха, че това ще послужи добре на интересите на инвеститорите и на самата компания.

16:16

Зевзеците в Нета "почитат" Ан Никол Смит

Искрената тъга е примесена с черен хумор...

Трагичната вест, че светът остана с един чифт огромни силиконови гърди по-малко, мобилизира обитателите на глобалната Мрежа да отдадат последна почит на скандалния модел Ан Никол Смит, водеща на риалити тв шоу и наследница на милиарди долари.
На специален сайт, посветен на смъртта й, могат да се прочетат искрени съболезнования, но и хапливи забележки от рода: „Нека ангелите те водят по твоя път към рая, където ще се срещнеш с твоя син и оня стар глупак, когото ти уби”; „Почивай в мир, ХХХ” и подобни.
Има и такива, които се чудят доколко са тленни нейните останки при такъв голям процент силикон, пише theregister.com.
Други шегаджии пък не си губиха времето, а промениха съдържанието на страницата от Уикипедия, посветена на Ан Никол Смит, поради което тя е временно затворена за редактиране.
Всемирната скръб по повод ранната кончина на г-жа Смит обаче няма да попречи на неуморния марш на капитализма. В eBay, например, ще ви предложат нейно бельо в червено, при това с автограф. Пак оттам можете да си купите възпоменателен магнит за хладилник с нейния незабравим лик.
Животът на трагичната Ан Никол Смит беше кратък, но бурен. Може би най-добре го описва неизвестен неин почитател: „Сладка благородна Анна, 39-те кратки години, които ти прекара с нас, изглеждаха като 3900. Колкото, впрочем, беше и твоето ниво на холестерол."

16:14

И външни видеокарти ще се свързват вече към РС

Това е възможно чрез нова спецификация на PCI Express

Нова спецификация на интерфейса PCI Express ще позволи свързване към компютъра на външни графични карти. Групата по специални интереси, работеща по спецификацията (PCI Express Special Interest Group), публикува първата версия на външни съединения PCI Express External Cabling 1.0, съобщи pcnews.ru.
Спецификацията ще направи възможно каналите на PCI Express да се изнесат извън кутията на персоналния компютър. Технологията ще позволи създаване на външни графични карти и други устройства, използващи интерфейса на PCI Express.
Новата спецификация описва типовете изводи и кабели за PCI Express x1, PCI Express x4, PCI Express x8 и PCI Express x16.
Първи пример за реализация на тази технология беше демонстриран на изложението CES 2007 през януари в Лас Вегас. Това беше външна графична карта Asus XG, предназначена специално за ноутбуци, и включена към слот ExpressCard. Според компанията, картата дава деветкратно предимство над вградената графика Intel GMA945, независимо от ограничението на канала PCI Express x1.

16:13

Samsung извади поредния „убиец“ на iPhone


Новото творение на корейския гигант има и QWERTY клавиатура!
Въпреки че шумно обявеният Apple iPhone все още не може да бъде открит на пазара, той се превърна в индустриална мярка за всички новопоявяващи се мултимедийни джаджи. Последната компания, която влезе в тази битка, е корейският гигант Samsung със своя нов продукт Ultra Smart F700.
Моделът F700, точно както и Apple iPhone, разполага с чувствителен на допир екран, но за разлика от него, има и QWERTY-клавиатура. Това определено ще улесни потребителите при въвеждане на текст.
Друга интересна особеност на F700 е технологията VibeTonz. Тя дава възможност на потребителите да „почувстват“ бутоните, които реагират с вибрация при натискане.
Ultra Smart F700 поддържа стандарта HSDPA и след като веднъж тази мрежа бъде напълно разгъната, притежателите на устройството на Samsung ще могат да свалят файлове с много високи скорости. MP3 файл с големина от 4МВ, например, ще бъде изтеглен само за 4.4 секунди.
F700 предоставя 2.78-инчов TFT LCD цветен дисплей и 5-мегапикселова камера с авто фокус. Предвидена е също така и поддръжка на безжични Bluetooth комуникации.
Засега все още не е известно кога устройството ще се появи на пазара и колко ще струва. Samsung ще го покаже следващата седмица на търговското изложение 3GSM в Барселона.

16:12

Биогорива ще захранват мобилни мрежи в Индия

Правят гориво от фъстъци, дървета и храсти

Търсенето на мобилни телефони в Индия расте непрекъснато. През 2003 г. там имаше само 13 милиона мобилни абонати, а сега са близо 130 милиона. Но болшинството от тях са в градските райони, където е изградена мащабна мобилна мрежа.
Извън големите градове обаче, където живеят близо три четвърти от милиардното население на страната, мобилното покритие е фрагментирано, посочва BBC. Причините са две: ненадеждност на електрическата мрежа, която трябва да захранва инфраструктурата на мобилните мрежи и пълна липса на електрозахранване в отдалечените селски райони.
Една от най-големите трудности за разширяването на GSM операторите в нови райони е липсата на основна инфраструктура. Отдалечените базови станции, които предават и приемат информация от мобилните телефони, в момента се захранват от дизелови генератори. Те обаче замърсяват природата и имат високи оперативни разходи.
Пилотната схема, изпълнявана от GSMA и мобилните компании Idea Cellular и Ericsson, има за цел да преодолее тези проблеми, като инсталира мобилни базови станции, захранвани от генератори на биодизелово гориво. То се получава от комбинацията на растителни масла с алкохол и катализатор за ускоряване на процеса.
Растителните масла ще се извличат от памук, едно дърво, подобно на магахоновото, и храсти джатрофа. Те се отглеждат в Индия специално за добиване на биогориво. Семената на растението са традиционно лекарство против запек.
Предвижда се до средата на 2007 г. да заработят до 10 базови станции в западна Индия. Подобни GSMA проекти вече са реализирани в Лагос, Нигерия, където биогоривото се извлича от фъстъци.

16:11

ЕК одобри придобиването на APC от Schneider Electric

Двете компании ще приключат сделката в следващите две седмици. Купувачът ще плати по $31 за акция, след одобрението на акционерите

Schneider Electric и American Power Conversion (APC) обявиха вчера, че са получили финално разрешение от Европейската комисия да осъществяват една от най-големите сделки в хай-тек индустрията. Schneider Electric ще придобие акциите на APC, като плати за всяка по $31.
На 16 януари събранието на акционерите на APC одобри поглъщането от Schneider Electric. Очаква се транзакцията да приключи в следващите две седмици.
Съгласно изискванията на Европейската комисия, Schneider Electric планира да спре операциите със своите MGE UPS Systems под 10 kVA. Тези системи генерират около 150 милиона евро и 6% от комбинираните продажби на APC и MGE UPS Systems в сегмента на критичното захранване.
APC предлага широко разнообразие от продукти за осигуряване на безотказно захранване на ИТ инфраструктури. Компанията отчете приходи от $2.0 милиарда през 2005 г. и присъства в класациите Fortune 1000, Nasdaq 100 и S&P 500.
Schneider Electric е мултинационална компания и световен лидер в областта на електроразпределението и индустриалната автоматизация. Компанията оперира чрез своите брендове Merlin Gerin, Square D и Telemecanique по целия свят. Приходите й през 2007 година възлизат на 13.7 милиарда евро.

16:11

Microsoft притискала ЕК да спре неудобен доклад

Хората на Гейтс ангажирали учени и бизнеса за каузата

Доклад на Европейската комисия, разкриващ предимствата на софтуера с отворен код за организациите, сериозно е раздразнил Microsoft. Гигантът от Редмънд притиснал здраво ЕК да спре публикуването на документа, който явно е в ущърб на Microsoft, разкриха британски медии.
Европейската комисия обаче е устояла на натиска, твърди ZDNet UK. Но все пак е приела 10-дневен период за обратна връзка, преди да изготви окончателния вид на доклада, след гореща дискусия по време на публичния му анонс през септември, в която са участвали и представители на Microsoft.
Хващайки се за тази възможност, Microsoft е генерирала 25 страници с аргументи защо докладът, подкрепящ софтуера с отворен код, трябва да бъде спрян. В подкрепа на своята кауза софтуерният гигант е ангажирал уважавани фигури от академичните среди и търговската асоциация CompTIA.
Учените са представили 45 страници от факти в подкрепа на позицията на Microsoft, докато CompTIA е генерирала 40 страници в услуга на най-голямата софтуерна компания в света.
Тези усилия са дали частичен резултат за Microsoft, тъй като авторите на доклада от Университета на обединените нации в Маастрихт все пак са направили някои корекции. ЕК обаче твърдо е отстояла решението си да публикува документа, който сочи явни предимства на софтуера с отворен код, и не е уважила искането на Microsoft и нейното лоби за спиране на доклада.
Въпреки натиска и последвалите корекции, докладът ни най-малко е отслабен по отношение на основния извод в него, че софтуерът с отворен код дава предимства за европейските организации, твърдят авторите му.

16:10

Водещ архивиращ софтуер вече и за Vista

Acronis възстановява напълно системите след сривове

Производителят на софтуер за управление на съхраняването на данни Acronis, Inc. обяви, че напълно ще поддържа последната операционна система на Microsoft – Vista, съобщиха от дистрибутора ДЕН България. Продуктите на Acronis ще могат да се използват при операционните системи за настолни компютри, като в това число влизат най-популярните им решения Acronis True Image 10 Home и Acronis True Image 9.1 Workstation.
"Acronis има дълга история в поддръжката на всички операционни системи на Microsoft и смята да продължи тази традиция", казва Уолтър Скот, главен изпълнителен директор на компанията. "Acronis участва при стартирането на Microsoft Virtual Server R2 през 2005 г. Надяваме се да продължим с поддръжка на всички версии настолни и сървърни операционни системи", добави той.
Семейството продукти Acronis True Image е всеобхватно решение за защита на мрежови, самостоятелни и преносими компютри. Acronis True Image позволява създаване на точно копие на хард диска на цялата работна станция, включително на операционната система, приложенията, конфигурационните файлове и всички данни. Софтуерът поддържа архивиране на системи с дейности от критично значение за работата. Продуктът работи еднакво добре на физически и виртуални системи.
След възникване на проблеми или провал на системата, Acronis True Image позволява да се извърши пълно системно възстановяване, възстановяване от ниво чист неактивен хардуер или възстановяване на отделни файлове и папки за минути. Пълно системно възстановяване може да се извърши върху съществуваща система или върху нова система с различен хардуер, или върху виртуална машина.

16:10

Бъг в софтуера на Trend Micro налага обновление

Уязвимостта може да доведе до срив или хакерски контрол

Trend Micro приканва клиентите си спешно да обновят своя анти-вирусен софтуер, поради открита опасна уязвимост. Тя може да доведе или до „Син екран на смъртта“ (BSOD) или до изпълнение на произволен код, който да позволи на атакуващите да придобият контрол върху уязвимата система.
Проблемът се дължи на грешка, която се появява при обработка на компресирани изпълними файлове UPX. Тя може да бъде използвана за препълване на буфера вследствие на сканиране на специално създадени UPX файлове.
Уязвимостта засяга всички продукти на Trend Micro, използващи Scan Engine и Pattern File технологии.
Решението е потребителите да обновят вирусните образец файлове до версия 4.245.00 или по-нова. От компанията съобщават, че следващата версия 8.5 на софтуера ще включва тези поправки.

16:09

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank