News42

Новини от света на интернет и високите технологии

„Мадам Уикипедия“ управлява от офиса си на село

Флорънс Девуар е агроном, на 38 години

Новият бос на Интернет гиганта Уикипедия е французойка, майка на три деца. Тя ръководи бизнеса от домашния си офис в малкото селце Малинтра в централна Франция, недалеч от Клермон Феран.
Флорънс Девуар, на 38 години, е агроном по образование. Тя пое кормилото на Уикипедия миналия октомври, след като от 2001 г. сътрудничи за развитието на онлайн енциклопедията AFP.
Французойката започва с редактиране на материали в областта на генетично модифицирани организми, където е специалист, припомня AFP. В продължение на три години си спечелва име на посредник между френско и английско говорещите общности, които доброволно сътрудничат за развитието на архитектурата на сайта.
Постепенно започва да се занимава повече с административни дейности, отколкото с писане. Избрана е за член на борда на фондация Уикимедия, нетърговска организация, която управлява Уикипедия.
Миналото лято беше решено мадам Девуар да заеме мястото на основателя на Уикипедия, американския Интернет предприемач Джими Уелс, като председател на борда до юли 2008 г. В момента тя е отпуск по майчинство от работата си на агроном, но смята, че доброволният труд за онлайн енциклопедията изисква енергия и усилия като за всяка друга целодневна работа.
С колекция от шест милиона статии на 249 езици от английски и арабски до тагалог или уолоф, Уикипедия се използва от повече от 100 милиона потребители месечно, според AFP. Миналата година енциклопедията беше посочена като една от петте най-влиятелни брандове на света. От появата си през 2001 г. тя се превърна в мощен символ на едно ново поколение Интернет услуги, основана на сътрудничество и споделяне на информация.
Интернет гигант или не, Уикипедия, която никога не взема пари от потребителите, нито приема реклами, е в нежните ръце на една жена. Тя успешно съчетава грижите за децата си с работата по новите проекти. След като приспи малките, тя включва лаптопа си и се свързва с други членове на борда – трима в САЩ, двама в Холандия и един в Германия.
Задачата на фондация Уикимедия е да изработва основни правила и редакционна политика с разразстването на Уикипедия и, особено важно, да набира средства за ИТ инвестиции и проекти за развитие.
По думите на Девуар, на 15 януари фондацията е събрала милион долари, но по принцип има нужда от три пъти повече средства, за да покрие разходите за нови сървъри. Освен това тя има идея да изпращат дискове с копия от енциклопедията на хора, които нямат достъп до Интернет, както и да позволят на хора с увредено зрение да ползват услугите им.
Мадам Девуар признава, че Малинтра е на светлинни години далеч от модерната корпоративна централа на Microsoft в Редмънд, щата Вашингтон. Но пък и Уикипедия също е един друг свят, сравнен с големите комерсиални организации.

20:42

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank