News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Intel показа вариант на процесор с 80 ядра

Новият чип достига производителност 1 терафлоп

Нов процесор с 80 ядра показа Intel пред група репортери миналата седмица в Сан Франциско. Очаква се гигантът да изнесе още подробности за разработката на предстоящата конференция International Solid State Circuits Conference, която ще се състои в същия град.
Чипът може да извърша 1 трилион операции с плаваща запетая в секунда. Подобна производителност е известна като терафлоп и за постигането й преди едно десетилетие бяха необходими компютри с площ от 2 500 квадратни стъпки.
Още през есента на миналата година Intel представи прототип на 80-ядрения си процесор по време на форума за разработчици на компанията. Тогава шефът на Intel Пол Отелини обеща до 5 години чипът да е готов за комерсиална употреба.
Сега компанията има т.нар. изследователски 80-ядрен чип , което е сериозно постижение на екипа. Преди новият процесор да се появи в РС и сървъри, предстои да се решат въпроси, като например, как да се свърже чипът с паметта и как да се научат софтуерните разработчици да пишат програми за него.
Всяко ядро на процесора има собствен изчислителен елемент и рутер, които му позволяват да обработва самостоятелно данни и да ги транспортира към съседни ядра. Intel е използвал 100 милиона транзистора в чипа с размери 275 кв. мм. За сравнение, процесорът Core 2 Duo има 291 милиона транзистора и площ от 143 кв. мм.
Новият чип е създаден по 65-нанометрова технология, но ще се произвежда в бъдеще по технология с по-малък размер на транзистора, тъй като Intel вече усвои 45-нанометровия процес. Размерите на чипа в момента са твърде големи за ефективно производство.
80-ядреният изследователски процесор не използва инструкциите x86, което значи, че Vista няма да може да работи с него. Процесорът изпълнява набора инструкции VLIW (инструкция с много дълга дума), който е по-опростен от x86.
По време на демонстрацията в хотел в Сан Франциско чипът е работил на честота 3,16 гигахерца, при напрежение 0,9 волта, като е консумирал 62 вата, за да достигне 1 терафлоп. За целите на шоуто компанията е проектирала специална дънна платка и охлаждане, както и приложение за решаване на диференциални уравнения.

20:36

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank