News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Френският парламент преминава на Linux

Френският парламент има намерение през юли 2007 да премине на безплатната операционна система Linux и да загърби Microsoft. Общо 1154 машини ще бъдат преинсталирани.
Под Linux ще бъдат използвани предимно OpenOffice 2.0, както и Firefox 2.0. Кой мейл-клиент ще бъде избран все още не е ясно. Няма решение и за конкретна дистрибуция. Сървърите на парламента още сега вървят под линукс заедно с Apache Webserver и Mambo Content Management System.
Главната причина за промяната е изследване по поръчка на парламента, според което компютрите и програмите под линукс ще бъдат по-добре напаснати според нуждите на отделните депутати. Освен това ще бъде спестена и значителна сума, тей като няма да има нужда от закупуването на лицензи.

05:43

Откраднати Xbox-360-конзоли за 1 милион паунда

Преди няколко дни писахме за откраднат хардуер на стойност $12,7 милиона долара в Малайзия. Същото се случи в понеделник и в Англия, но в по-нисък размер - били задигнати Xbox-360-конзоли на Microsoft.
В Lichfield (Staffordshire) бил нападнат и обран камион, натоварен с конзоли на стойност 750.000 паунда. Няма и седмица преди това бил ограбен склад с Xbox-360 на стойност 250.000 паунда.

05:41

Индианците мапучи скачат срещу Бил Гейтс

В чилийско племе не щат Windows на родния им език
Индианците от племето мапучи в Чили се опитват да изправят пред съда софтуерния гигант Microsoft, където да решат въпроса дали някой може да „притежава” езика, който те говорят, твърди Sydney Morning Herald.
Недоволството им беше предизвикано от решението на Microsoft да пусне своя софтуерен пакет Windows на езика мапузугун, на който говорят около 400 000 индианци, населяващи южната част на Чили. Те представляват четири процента от населението на страната, в която официален език е испанският.
На премиерата в южния град Лос Сосес, представител на Microsoft обяснил, че компанията му иска да помогне на мапучите да възприемат новостите на дигиталната ера и да отвори „един прозорец", така че целият свят да получи достъп до културното богатство на индианското население.
Племенните вождове на мапучите обаче не възприемат това като жест на доброжелателство. Те укориха американската компания в насилие спрямо културното им наследство чрез превод на софтуера на мапузугун без тяхно позволение и дори изпратиха писмо до Бил Гейтс с обвинения за „интелектуално пиратство.”
Досега Microsoft е превеждала Windows на десетки езици, говорени от американски индианци като мохоук, кючуа и айнуктитът, но никога не е срещала такава съпротива. Мапучите обаче са известни с непокорството и свирепостта си. Те бяха едно от малкото племена, които успешно се противопоставиха както на инките, които се опитаха да колонизират земите им, така и на испанците, управлявали голяма част от Южна Америка в продължение на повече от две столетия.

18:22

Софтуер "чете" по устните на Фюрера

Озвучават домашни филми, заснети от Ева Браун в имението Бергхоф
Нов компютърен софтуер, който може да чете по устните, помогна да се разкрият някои от тайните от Втората световна война – домашните филми на Хитлер. Технологията позволява да се дублират със звук немите филми, много от които са заснети от Ева Браун, спътницата в живота на нацисткия водач, в планинското им имение Бергхоф.
Лентата показва един Хитлер, съвсем различен от истеричния оратор, въвел Германия в унищожителна война, разкрива telegraph.co.uk. На кадрите той може да бъде видян как общува с лекота с гостите си, пуска шеги и говори с оживление за любовта си към киното и в частност към Мики Маус.
Технологията за разпознаване на говор се нарича ALR (Аutomated Lip Reading). Тя е създадена от експерта Франк Хубнер. Компютърът следи и разпознава движенията на устните при говор, превръща ги в звуци и ги сравнява с думите в речника.
Хитлер купил камерата за рождения ден на Ева Браун през 1936 г. С нея тя заснема сцени от домашния им живот. Повечето от тях са направени на терасата на планинския им дом в компанията на близки съратници и приятели.
Камерата е уловила как Хитлер чете на деца или играе с тях. „Ти си храбро момче! - казва той на малко арийско дете. - Един ден ще станеш чудесен войник.“
Обработените по този начин кадри се озвучават от актьори и ще бъдат събрани в документален филм, озаглавен „Частният свят на Хитлер: Разкрит“, който ще бъде излъчен по някои британски телевизии.

18:21

Вирусите вече разбират кога ги проучват

Хакерите вграждат код за откриване на виртуални машини
Хакерите въведоха в действие ново оръжие в опитите си да надхитрят антивирусните защити. Все повече автори на зловреден софтуер вкарват в своите троянци код, който открива кога вирусът се изпълнява на виртуална машина. По този начин те успяват да осуетят изследванията на вируси, предупреждава институтът SANS.
Технологията на виртулната машина е много полезно средство за тестване на вируси. Всъщност това е софтуер, който имитира компютърен хардуер. Специалистите по сигурност го използват, за да пускат вируси и да наблюдават действията им.
Редовият потребител обаче няма причина да използва виртуална машина. Именно този факт помага на хакерския софтуер да открива кога е “под наблюдение”, тъй като виртулната машина работи по-бавно от реалния компютър. Щом открие подозрително поведение, вирусът се “оттегля”.
Антивирусните разработчици, от своя страна, прилагат нови техники, за да заблудят и разкрият зловредните програми. Един от начините е да се променя непрекъснато средата за тестване на вируси, като се използват уникални сигнатури. Това обърква зловредните програми, които щом не открият познати сигнатури или имена на популярни инструменти за анализ, продължават да действат, без да подозират, че вече са под наблюдение.

18:20

Появиха се 100% сигурни флаш памети

Kingston прилага хардуерно криптиране и специален корпус
Нови флаш памети издигат сигурността на данните до непознати досега нива. Устройствата DataTraveler Secure Privacy Edition на компанията Kingston са способни да защитят намиращата се в тях информация при най-различни условия.
По информация от производителя, това са първите в света USB флаш памети, които защитават данните на 100 процента. За целта се използва 256-битово хардуерно базирано AES криптиране.
Сигурността се подсилва и от механизъм, който пречи на злонамерени лица да извършват постоянни опити за "отключване" на флаша. При десет последователни опита достъпът до устройството се прекратява.
Освен това флашовете на Kingston са разположени във водонепроницаем метален корпус от стомана и титан. Херметичността се запазва дори и при дълбочина от 1.2 метра.
Скоростта на четене е 24 MB/секунда, а на запис 10 MB/секунда. Новите флашове ще се предлагат с капацитет от 521 МВ до 4 GB.

18:16

Предстои да излезе първата платка за AMD 4x4

Дъното на Asus се очаква в САЩ в края на месеца
В интернет се появиха информации около новата дънна платка ASUS L1N64-SLI WS. Вероятно това ще бъде първият по рода си продукт, предназначен за платформата AMD 4x4.
L1N64-SLI WS има форм фактор eATX, предоставя два сокета 1207 и четири слота за памет - по два за всеки отделен процесор.
Дънната платка на ASUS разполага с 12 порта SATA 3.0 Gbps. Колкото до поддръжката на PCI Exress, платката идва с 4 слота PCI Express x16.
Мрежовите възможности на ASUS L1N64-SLI включват двоен Gigabit Ethernet порт. Аудиото е базирано на HD кодек с оптичен и коаксиален S/PDIF изходи.
Продуктът се очаква да се появи в края на този месец в САЩ с цена от около 480 долара.

03:07

Интраком ще поддържа "Пейтриът" в Европа

Компанията подписа договор с агенция за доставки на НАТО
“Интраком Defense Electronics” подписа 3-годишен договор с Агенцията за поддръжка и доставки на НАТО (NAMSA), съобщиха от гръцката компания.
Договорът, който може да бъде продължен за още 2 години, се отнася за поддръжката на въздушните отбранителни системи „Пейтриът” в Европа (холандски, германски, гръцки, испански и американски системи), която досега е извършвана само в Германия.
“Интраком Defense Electronics” разполага с ноу-хау и технологична инфраструктура за поддръжка на Пейтриът в рамките на системите PATRIOT PAC-3, доставени от Гръцките военновъздушни сили. Компанията е произвела и внедрила по-голямата част от техните електронни системи.
Агенцията NAMSA предоставя съдействие на страните от НАТО, като организира общо снабдяване и доставка на резервни части. Тя урежда също поддръжката и ремонта, необходими за обслужването на различни оръжейни системи в страните от НАТО.

03:06

Уволнен заради чат иска $5 млн. обезщетение

Ветеран от виетнамската твърди, че страда от Интернет зависимост
Ветеран от виетнамската война съди IBM, която го уволнила за пристрастието му към Интернет чата, съобщава Information Week. Според Джеймс Паченза, не е трябвало да го уволняват, а да го лекуват от Интернет зависимост.
IBM му посочила вратата през май 2003 г., а след година той поискал обезщетение за морален ущърб в размер на пет милиона долара. Компанията смята да подаде молба за отхвърляне на иска през декември 2006 г.
По думите на Паченза, неговата зависимост от общуването в Интернет е вследствие на психическите травми, които е получил по време на войната във Виетнам. Ден преди уволнението си, той писал писмо до негов другар, загинал във виетнамската война, в което оплаквал смъртта му, а в чата отишъл, за да се разтовари от стреса.
От IBM обаче твърдят, че Паченза е бил уволнен за „посещения в сайтове със сексуален характер в работно време от компютър, собственост на компанията”, а кореспонденцията му в чата съдържала непристойни предложения. В компанията се работи по рехабилитационни програми за хора, които страдат от различни зависимости, но Джеймс Паченза никога не е споделял за своя проблем, съобщава представител на IBM.
Резултатите от изследване, проведено от Станфордския медицински институт показват, че всеки осми американец страда от Интернет зависимост. "Трябва да признаем, че Интернет може да предизвика сериозна зависимост и да разработим методи за лечение ", се казва в доклада от изследването.

03:06

Vista идва с 19 500 драйвера на DVD

Още 11 700 ще бъдат достъпни чрез Windows Update!
Исталационното DVD с новата операционна система Vista ще съдържа над 19 500 драйвера. Още 11 700 пък ще бъдат достъпни чрез Windows Update, съобщи dailytech.com.
За сравнение, преди 5 години инсталационното CD за Windows XP съдържаше около 10 хиляди драйвера и още две хиляди бяха достъпни през Windows Update.
Въпреки огромното количество драйвери, специалистите, които тестват новата операционна система, се сблъскват с проблеми или въобще с липса на драйвери за различни хардуерни устройства, става ясно от съобщенията на официалната нюзгрупа по Windows Vista.
За производителите на хардуер остават по-малко от два месеца да осигурят необходимите драйвери за своите устройства, преди Vista да бъде пусната по магазините.
Една седмица по-рано пък ще се появят нови компютри с инсталирана Vista от производителите на РС, които продават на крайните клиенти.

03:05

"Дупка" във Firefox води до кражба на пароли

Злонамерени сайтове инициират автоматично попълване на данни.
Вграденият в браузъра Firefox мениджър на пароли може да помогне на злонамерен сайт да "открадне" въпросните пароли. Откритата уязвимост е известна на Mozilla преди повече от 10 дни, но все още няма "кръпка" за нея.
По принцип мениджърът на пароли в най-популярния браузър с отворен код помага на потребителя, като прави влизането в даден сайт доста по–бързо, но ето че носи и рискове за сигурността.
"Дупката" във Firefox позволява на зловредна страница да попълни автоматично формуляр, като се представя за абсолютно различен, легален сайт. Firefox Password Manager автоматично ще въведе паролата и потребителското име. След попълването, информацията се изпраща автоматично на хакерския компютър, без потребителя да е наясно за това.
Специалистите предупреждават потребителите, които използват както Firefox, така и Internet Explorer, да внимават, тъй като тяхната информация може да бъде открадната по описания начин при посещаване на блогове и форуми. За момента хакерите ще имат по-голям успех при атака на потребители, използващи Firefox, защото паролите и потребителското име се попълват автоматично.
При отсъствието все още на официално пуснат пач, потребителите на Firefox могат да се предпазят от заплахата, като изключат опцията "Remember passwords for sites" в настройките на браузъра.

03:04

Новият филм за Джеймс Бонд рекордьор по пиратство

Първото нелегално копие е руско, заснето в киносалон!
Новият филм за Джеймс Бонд „Казино Роял” счупи рекорда на предишните серии за агент 007 по количество на нелицензирани копия, разпространени в Интернет. Електронното издание на The Guardian съобщава, че само на 21 ноември потребителите на глобалната Мрежа са изтеглили новия филм повече от 250 000 хиляди пъти.
Огромното мнозинство от копия на „Казино Роял” се разпространява в мрежите за обмен на файлове по протокола BitTorrent. По данни на компании, които се занимават с мониторинг на Мрежата и борба с пиратството, първите пиратски копия на филма са се появили само броени часове след премиерата, а ежедневното количество на свалени филми надхвърля четвърт милион.
Най-ловки се оказаха руските пирати, които успяха да заснемат първото нелегално копие, макар и с доста лошо качество, в деня на премиерата на филма – 16 ноември 2006 г. То вероятно е направено с видеокамера в някой киносалон. Два дена след това инициативната група, нарекла себе си „Пукка”, пусна за свободен обмен по-качествена и годна за гледане версия на „Казино Роял”.
За по-малко от седмица пиратите успяха да нанесат на създателите на новия филм за Бонд многомилионни загуби. Въпреки това прожекциите на филма в киносалоните по света донесоха на филмовата студия Sony Pictures добри приходи. За първия уикенд само във Великобритания „Казино Роял” заработи сумата от 82,8 млн. долара, която е рекордна за всички филми от сериала. Неговата премиера отстъпва по блясък само на тази на „Хари Потър и огнения бокал”.

03:03

Софтуер превръща флаша във виртуален РС

Вместо лаптопа от офиса в къщи, потребителите могат да носят само един малък U3 драйв
Флаш паметите могат да спестят доста неудобства на деловите хора. Вместо да разнасят своя лаптоп от офиса вкъщи и обратно, потребителите могат да постигнат желаната ефективност и само с една миниатюрна джаджа.
Флашовете са малки карти с памет с капацитет от 100MB до 4GB, които се поставят в USB порта на РС-то и действат като поредния твърд диск. В най-елементарния сценарий, те се използват за пренасяне на файлове от един компютър на друг.
С подходящ софтуер флашовете могат да се превърнат в портативен виртуален РС и да съхраняват цялата важна информация на потребителя. Такъв софтуер е U3 от едноименната компания, който осигурява и необходимата синхронизация на данните между домашния и служебния компютър.
Когато постави US флаша в някой от компютрите в офиса на клиента, при приятел или в Интернет кафе, потребителят на практика превръща това РС в “свое”. Той получава сигурен достъп до файловете си, електронната поща, контактите, календара, задачите и всякаква друга важна информация, копирана от основния РС чрез софтуера за синхронизация и съхранена на U3 драйва в компресиран формат. Потребителят може дори да ползва любимия си десктоп “тапет”.
Софтуерът U3 дава огромна свобода на потребителя. Той получава достъп до програми, данни и помощни средства. Чрез U3 потребителят може да приема и изпраща мейли и да редактира документи на хост системата.
На практика, U3 е нещо като Windows за флаш драйвове – платформа, върху която други разработчици на софтуер могат да изграждат приложения. Не всички познати приложения работят на U3 драйва, а само тези, които са адаптирани към него. Няма например Word и Outlook, но пък са на разположение U3 програми, които четат, показват и синхронизират такива файлове, или могат да извикват програми от хост компютъра за тази цел.
U3 флашовете са сигурни устройства. Повечето от тях идват с антивирусен софтуер, а освен това при изваждане на устройството от чуждия компютър, след него не остават следи, дори и историята на уеб сърфирането бива заличена. В допълнение, потребителят може да защити с парола своя флаш, така че да предотврати достъп на неупълномощени лица до данните в него, в случай че го загуби. Важната информация пък се съхранява на драйва в кодиран формат.
Когато се прибере у дома или в офиса, потребителят поставя U3 флаша в своя РС и пуска софтуера за синхронизация, за да актуализира данните от Outlook и документите с направените промени.
Обикновено капацитет от 1GB е достатъчен за повечето потребители, освен ако не искат да носят със себе си повече фото- или аудио файлове. Синхронизацията обаче отнема известно време, особено първия път, и може да продължи минути за няколко хиляди контакта от Outlook. Следващите сесии са много по-бързи. Цените на U3 драйвовете са напълно поносими – от няколко десетки долара за 1GB до над сто за 2GB модели.

03:03

Безплатен софтуер пренася леко огромни файлове по имейла

Решение на компанията Pando Networks преодолява ограниченията за обема на файловете!
Нова технология позволява на потребителите да изпращат големи файлове по имейл, без да се притесняват дали системата за електронна поща ще може да ги обработи. Филми, музика и други “тежки” файлове не са проблем за свободния софтуер на Pando Networks.
Повечето доставчици на е-поща ограничават размера на файловете, които потребителите могат да изпращат и приемат. Обикновено капацитетът е достатъчен за текстови документи и отделни фотографии, но не и за цели аудио, фото и видео албуми.
Дори и доставчикът на е-поща да поддържа изпращане на по-големи файлове, не е сигурно, че отсрещната страна ще ги получи, ако при нея действа по-строго ограничение.
Технологията на Pando решава подобни проблеми. При изпращане на имейл с прикачен файл с над определен обем, софтуерът автоматично го конвертира в малък файл, а оригиналният се записва на сървъра на Pando или на друго място. Получателят отваря малкия прикачен файл и чрез него изтегля оригиналния файл от сървъра, където е съхранен.
От тази седмица компанията предлага своята технология като “plug-ins” към повечето уеб базирани мейл услуги. За да ползват уеб-базирания “плъгин” на Pando за изпращане на файлове, потребителите трябва да разполагат с операционна система Windows и браузър Internet Explorer.
За работещите с Apple Mac компютри е достъпно свободно самостоятелно приложение. Windows потребители също могат да изпращат файлове чрез отделна програма или плъгин за имейл системата MS Outlook.
Pando приема файлове с обем до 1 гигабайт, което е 10 пъти повече отколкото при някои свободни уеб-базирани услуги за електронна поща.
Бизнесът моделът на Pando предвижда приходи от реклама. Компанията ще се опита също да продава една версия на своя софтуер с по-високи ограничения и с по-дълго съхранение на файловете. При свободния план, файловете се изтриват от сървърите на Pando след 14 дни.
Решението на Pando е насочено към масовия потребител на имейл системи като тези на Yahoo и Googe, както и за потребители на MS Outlook. Чрез този нов софтуер, потребителите могат да обменят безпроблемно големи аудио, видео и фото файлове по имейла или чрез системите за мигновена комуникация (IM), както и да ъплоудват видео в уеб.

03:02

Игрите с насилие ли са виновни за агресията в училище?

Дали компютърните игри са виновни за поведението на децата?
Германски депутати поискаха енергични мерки срещу жестоките компютърни и видео игри, заради опасения, че те са вдъхновили младеж да атакува своето старо училище. Маскиран 18-годишен нахлу в понеделник (20.11.2006) в учебно заведение в Германия, ранявайки 27 души преди да сложи край на живота си. Младежът, идентифициран като Sebastian Bosse, е познат на властите. Според медиите, той е обичал военните симулации и компютърните игри. Противниците на компютърните игри отбелязват, че научни изследвания доказват, че игрите със жестокости имат тревожен ефект върху някои деца. Засега федералното правителство отказва да наложи исканата забрана, но въпросът придобива все по-сериозни размери.

02:24

Притежателите на GSM с марка Sony Ericsson - най-щастливи!

Според изследване на изследователската компания J.D. Power and Associates, притежателите на GSM с марка Sony Ericsson - най-щастливи.
Аналитиците са интервюирали над 21 хиляди човека, които използват своите клетъчни телефони над две години. Те са оценили удобство на използване - дизайн на корпуса и дружелюбен интерфейс.
Оценяването е ставало по 1000 бална скала. Средният бал е 726. Данните са за САЩ:
1. Sony Ericsson - 745
2. LG - 735
3. Sanyo - 733
4. Motorola - 732
5. Samsung - 725
6. Nokia - 713
7. Kyocera - 711
8. UT Starcom - 707

02:23

Акциите на Google достигнаха рекордна стойност

За първи път компанията достига тази цена
Цената на акциите на Google достигна 500$ - дългоочакваното равнище, което маркира експлозивния растеж на компанията след пускането й на борсата през 2004-та. Тогава капиталът на дружеството се продаваше за 85$. Само през тази година акциите са се покачили с 20% на Ню-Йоркската Стокова Борса. Технологичният гигант не показва знаци за предстоящ спад и някои анализатори предвиждат достигането на нива от 600$ за акция. Компанията хвърля милиарди долари в проучвания, учетворила е персонала си през последните две години и продължава да наема по 100 нови човека всяка седмица.

02:22

Огромни опашки от хора при представянето на новата конзола на Nintendo – Wii

Хиляди фенове очакваха новата игра
Над 1000 човека чакаха пред магазин на Times Square в Ню Йорк, а други 900 ентусиаста пък се наредиха в Лос Анджелис. Някои дори бяха опънали палатки дни преди официалното представяне. В полунощ, 29-годишният Isaiah "Triforce" Johnson си закупи първата Wii в Ню Йорк. „Трябваше да я взема първи“, сподели Johnson, който беше облечен в черно кожено палто с надпис Nintendo. Той веднага получи и автограф от президента на Nintendo за САЩ. Цената на новата конзола е 250$.

02:22

mIRC 6.21

Излезе нова версия на един от най-популярните IRC клиенти.

Официална страница: mIRC.com
Download: mIRC 6.21 (1.30MB)

02:19

Super Utilities 6.6

Super Utilities представлява колекция от инструменти за поправка, ускоряване, поддръжка и защита на вашето PC. Super Utilities е интегриран пакет от програми, способни да ускорят системната производителност за няколко минути.
Лиценз: Shareware

Официална страница: Superlogix.net
Download: Super Utilities 6.6 Standart (4.74MB)
Download: Super Utilities 6.6 Pro (5.00MB)

02:16

GNOME 2.16.2

Нова версия на еднa от най-популярните десктоп среди за Линукс - GNOME.
Лиценз: GPL

Официална страница: Gnome.org
Download: GNOME 2.16.2

02:15

IQ Web/FTP Server 11.1

IQ Web/FTP Server преди известен като Fastream NETFile FTP/Web Server е удобен и бърз FTP/HTTP сървър. Поддържа виртуални връзки, качване/сваляне ограничения, допустим максимален трансфер, и светкавично кеширане на папките и файловете, множество и най-ранообрази потребителски настройки, лесен за работа.
Лиценз: Shareware, но безплатен за некомерсиална употреба!

Официална страница: FatsReam.com
Download: IQ Web/FTP Server 11.1 (4.30MB)

01:59

Ентусиасти подкараха Linux на PlayStation 3

Новините около конзолата на Sony спират дъха
Няма как в момента да не попаднете на новина за "горещата" конзола на Sony. Вестите за PlayStation 3 са навсякъде и най-различни - от това, че няма достатъчно бройки, през невероятно високите цени, които достигна конзолата, до маниаците, чакащи часове и дни на опашки, за да се сдобият с така желания хардуер и... да го разрушат след това.
Най-новото в еуфорията около хай-тек играчката на Sony е, че нейните фенове съвсем спокойно могат да я ползват с Linux базирана операционна система.
По-малко от месец след дебюта на конзолата в Япония, ентусиастите са успели да инсталират и пуснат ОС Fedora Linux на игралната машинка. Като дори е възможен избор между стандартната система на PS3 и тази с отворен код.
Както можеше и да се очаква, YouTube реагира светкавично и пусна филмче по въпроса. Преди няколко дни пък популярният видео сайт "отрази" как двама мъже трошат с чук току-що закупената PlayStation 3, в опит да шокират навалицата наоколо.

18:36

Успешно тестваха управление на електроника с мисъл

Специалисти от Hitachi създадоха нов, перспективен интерфейс
Учени от Hitachi са провели успешни тестове на нов интерфейс, който позволява на потребителите да управляват електроника със силата на мисълта.
Работата на интерфейса се базира на изменение на концентрацията на хемоглобина в участъците на главния мозък, отговорни за умствената активност, разказва TechLabs.
Всички значителни изменения в параметрите на потока на кръвта в главния мозък се преобразуват в електрически сигнали, с помощта на които може да се управлява произволна електронна техника.
В устройството на Hitachi няма нищо революционно, тъй като в момента то може да изпълнява само едно действие, например да включва и изключва светлина.
Но перспективата в работата по това направление изглежда многообещаваща. На първо място, подобно устройство може да облекчи значително живота на инвалидите.
От Hitachi обещават да направят всичко възможно до 5 години устройството да се появи в магазините.
Паралелно с японските учени, в тази област работят и други компании. Изследователи от Берлин се опитват да създадат устройство от типа “мозъчна клавиатура”, т.е. със силата на мисълта да се въвеждат символи.

18:35

Телевизия на РС-то става стандартна практика

Най-удобният начин за свързване на тунера е през USB
Технологията на телевизионния тунер за РС в последно време се превръща от обикновена мода в стандартното поведение. Възможно е съвсем спокойно – без да се забавят другите приложения, да се следи ставащото по телевизията. Например в едно малко екранче в горния десен ъгъл на дисплея.
Практически всеки съвременен компютър може да бъде и телевизор. Но не всеки компютър има вграден тунер. Решението да направите от компютъра си и телевизор става чрез елементарно и евтино устройство, свързвано допълнително към него.
Някои тунери представляват обикновена платка, която се инсталира в компютъра. Такъв е например моделът на GADMEY TV-FV7130FM, който е базиран на чипсет Philips SAA7130HL и се отличава с лесна инсталация. Предлага много добро качество, вкл. и на запис и различни полезни режими на работа като Time Shift и Sleep Mode. Има композитен, S-Video, аудио и видео входове/изходи, поддържа FM и се управлява дистанционно.
Най-удобният начин за свръзка на TV тунер е през USB. Такива са моделите на Gadmey TV-UTV310 и TV-UTV320. И двата се базират на чипсет Empia, но са със съответните модификации 2820 и 2860. Има разлика и във версията на софтуера. При първия е TVR Plus v1.1, а при втория – версия 5.0.
За собствениците на лаптопи пък е предназначена PCMCIA картата Gadmey TV-PCCARD с чипсет Empia 7134HL.
Gadmey предлага дори тунер, който не изисква компютър. Моделът TV-TV5810E може да се включи директно към монитор или проектор. Той е базиран на чипсет Philips SAA7113H и прихваща всички канали, излъчвани от кабелния оператор. Поддържа резолюции от 800x600 (60Hz/75hz) до 1024x768 (60Hz/75Hz) при CRT и LCD монитори.

18:34

AMD си купува HP сървъри с... AMD процесори

Ще ги използва за нуждите на проектантския си отдел
HP обяви, че AMD е закупила няколкостотин сървърни платформи HP BladeSystem c-Class, в съчетание с AMD Opteron процесори с цел подпомагане развитието на бъдещите проекти на компанията.
От различните конкуренти предложения, AMD e предпочела да закупи новите сървъри на HP ProLiant BL465c заради “високоефективната им работа, лидерската им позиция на пазара, както и заради възможностите, които предоставят за захранване, охлаждане и системно управление”, съобщава HP.
„Интегрираните конзоли и контролa на разхода на енергия в Linux-базираното решение на HP–BladeSystem спомага за управлението на повече сървъри, без да налага увеличение на персонала”, каза Майк Лоу, директор на Chipset Engineering в AMD. „Новите системи позволяват на компанията ни да се възползва от последните високоефективни, но икономични технологии, разработени съвместно от HP и AMD”, допълва той.
Благодарение на новата блейд-базирана сървър среда, AMD отчита ръст от 30% в стойността работа-за-ват, в сравнение със стандартните сървъри за вграждане. Микропроцесорният отдел на AMD ще използва новите системи за работа с приложения по електронна автоматизация.
Инфраструктурата в проектантския отдел на AMD се базира на отворена архитектура, оперираща с Linux, както и с инструменти с отворен код. Решението HP BladeSystem, опериращо с Red Hat Enterprise Linux, е одобрено и разработено в проектантските центрове на AMD в Сънивейл, Калифорния, и в Боксбъроу, Масачузетс, с помощта на Dasher Technologies.
Цялостното решение HP BladeSystem, включително и операционната система Red Hat Enterprise Linux, вече се поддържа от HP Services.

18:33

Откраднат хардуер на стойност $12,7 милиона долара

В Малайзия вчера се случило нещо, което никой не е смятал за възможно: крадци задигнали от летище процесори и дънни платки на стойност почти $13 милиона долара, в последствие изчезнали с плячката безследно. Крадците подходили по особено очевиден и нагъл начин като се преоблекли с униформи на малайското вътрешно министерство. В последствие влезли с два камиона в летището на град Batu Maung и се представили на тамощните митничари, които изобщо не се усъмнили и ги пуснали свободно да влязат, без да предупредят никого. Фатална грешка, както се оказало в последствие. Малко по-късно работниците на един от складовете се събудили вързани един за друг и упоени с хлороформ. Общо били 17 човека, които били обезвредени от бандата. Имало и такива, при които упойката не подействала и били обезвредени с груба сила. След като си били осигурили спокойствието, крадците се заели с товарене и след един час в камионите имало 585 картонени кутии и 18 палета пълни с процесори и дънни платки на различни производители, стойността на които е 12,7 милиона долара. В Batu Maung имат производство Intel и AMD.
По сведения на местните власти първоначалните разследвания имат известен успех и двама от служителите на въпросния склад били вече арестувани. Те имали връзка с крадците и вероятно са унищожили записите на камерите.

18:31

Alcatel съди Microsoft за патенти

В началото на седмицата френската компания Alcatel заведе в Тексас 2 дела срещу Microsoft. Производителят на телефонно оборудване обвинява софтуерния гигант в използване на 7 патентовани от компанията патента. Патентите са основно свързани с технологията по превъртане на онлайн видео назад и напред, както и с P2P връзката между две различни машини. Специалисти, коментират, че доста от продуктите на Microsoft - Windows Live Messenger, XBOX, Windows Media Player и дори операционната система Windows, използват тези технологии. Ето защо според тях може да се наложи компанията от Редмънд да плаща големи глоби, ако бъде призната за виновна. От своя страна от Alcatel коментират, че са се свързали с Microsoft с желанието да разрешат нарушаването на правата без намесата на съда, чрез заплащане на някаква такса, както са направили други компании използващи патентите им, но усилията им се оказали напразни.

18:30

Hitachi обмисля да се откаже от HDD бизнеса

Компанията ще се фокусира върху атомната енергетика
Японският гигант Hitachi разглежда възможността да продаде своето подразделение за производство на твърди дискове. Освен това компанията може да се откаже и от производството на течнокристални панели и да съкрати значително броя на дъщерните си компании, съобщава cnews.ru.
Според президента на Hitachi Кацуо Фурукава, до такъв вариант може да се стигне, ако губещите подразделения за HDD и LCD не успеят да станат печеливши в близките години. Hitachi купи производството на твърди дискове от IBM за $2,05 млрд. Новата компания обедини заводи и интелектуалния потенциал на 24 хиляди работници.
За първите шест месеца на финансовата година Hitachi понесе загуби от $660 млн. Новият президент, назначен тази есен, вижда причината в неспособността на компанията да се концентрира върху най-приоритетните направления.
Планът за преструктуриране предвижда значително съкращение на дъщерните производства. Към 2010 г. от 885 такива компании в състава на Hitachi ще останат около 700.
За приоритетно направление в дейността на Hitachi се счита атомната енергетика. Неотдавна компанията обяви сътрудничество в тази област с General Electric. Междувременно, японският гигант планира да придобие компанията Clarion и по този начин да засили позициите си на пазара за автомобилно оборудване.

01:05

Нова технология намалява дебелината на телефоните

Samsung пуска най-тънкия мобилен LCD панел
Южнокорейският гигант Samsung Electronics обяви днес, че е разработил най-тънкия мобилен LCD панел. Според информация от digitimes.com, панелът е колкото 0,82 мм кредитна карта. Дебелината на дисплея е с 0,07 мм по-малка от считания досега за най-тънък панел в света.
Новият LCD екран е достъпен в размери 2.1 и 2.2-инча. Поддържа резолюция QVGA (240×320 пиксела), яркост 300 cd/m² и контраст 500:1. Масовото производство на панела ще започне през втората половина на 2007 година.
Samsung обяви също, че е разработил нова мобилна технология, наречена i-Lens. Тя интегрира съставните компоненти на панела, вкл. защитния слой, в единичен, много тънък модул, който е по-устойчив на сътресения и по-лесен за четене от конвенционалните панели.
Резултатът от внедряването на новата технология ще бъде създаване на по-тънки LCD модули, които защитават по-добре основния дисплей на мобилните телефони, като го правят по-устойчив на удари и вибрации. Производителите на GSM-и ще могат да намалят с 1,4 до 2,4 мм дебелината на своите продукти, използвайки i-Lens.

01:04

GPS навигация срещу авто-кошмара в Париж

Нова услуга помага на шофьорите да намерят място за паркиране
Услуга, която стартира следващия месец, може да успокои нервите на стресираните парижки шофьори. Тя ще им помага да намерят най-близкото свободно за паркиране място. Това става с мобилен телефон или устройство за навигация с GPS.
Системата ще наблюдава около 120 паркинга в Париж, съобщава nytimes.com. В нейното изграждане участват осем компании: двата водещи френски мобилни оператора Orange и SFR; Canal TP, Navx и V-Trafic, които са специализирани в навигационен софтуер; консултантските фирми Setec и Carte Blanche Conseil и групата от компании “Нови технологии за гражданите”, която предоставя пътнически услуги.
Паркингите, обхванати от системата, са свързани чрез Интернет към централен сървър. При промяна в състоянието на всеки от тях – отворен или затворен, пълен или със свободни места, към сървъра се изпраща съобщение, което пък се препраща към доставчиците на услугата.
Абонатите на Orange ще могат да използват безплатно базата данни за паркоместата през портала Orange World от всеки съвместим мобилен телефон. Единствената такса е за сваляне на данните. Orange може да открие приблизителното местоположение на абоната по клетката, към която в момента го обслужва или пък той просто да въведе адреса.
Услугата на Navx е съвместима с около половината от всички персонални навигационни устройства на пазара. Компанията рекламира и една услуга, която съобщава на шофьорите за местата, на които има монтирани радари. Тя има планове да разшири системата извън границите на Франция. Проектът за Германия е за февруари и ще включва 800 паркинга в цялата страна.
Подобни системи функционират и в Съединените щати. Компанията SpotScout работи по създаване на виртуален пазар за паркоместа в гъсто населени градове като Бостън, Ню Йорк и Сан Франциско. Според изпълнителния й директор, има заявки и от Европа и Азия.

01:03

Открита е уязвимост в системата Mac OS X

Хакери и потребители могат да завишават правата си.
Новооткрита уязвимост в Mac OS X потенциално може да бъде използвана за повишаване на привилегията на потребителя или... на хакера. Уязвимостта е резултат от грешка в com.apple.AppleDiskImageController, когато обработва развалена DMG структура.
За момента няма официален пач, но все пак е достъпно решение, което могат да приложат потребителите на Mac OS, за да са по-спокойни. Първо трябва да се деактивира опцията "opening safe files after downloading" и след това да се предостави достъп до засегнатата система само на доверени потребители.
Все още не е ясно дали и други версии на операционната система за Mac компютри не страдат от същия проблем. Напоследък зачестиха опитите на хакери и експерти в откриване на уязвимости в Mac OS, сякаш за да докажат, че няма сигурни неща на този свят.
Списъкът за най-популярeн обект на хакерските атаки продължава да води операционната система Windows, вкл. браузъра Internet Explorer и приложния пакет за нея MS Office, според последния рейтинг на института SANS.

01:03

Двама си купуват PlayStation 3, за да я смажат с чук

Истерията около новата играчка доби уродлива форма!
Миналата седмица двама канадци спечелиха своите 15 минути слава, след като разбиха публично с чук току-що купената геймърска конзола. Преди това те бяха стояли търпеливо в продължение на два дена на опашка пред магазин от веригата Best Buy.
След като заплатили 550 канадски долара за модела PS3 с 20GB диск, те излезли отвън на площад Дъндас и го потрошили с чук.
"Направих го за тръпката и за да видя изражението на хората”, казва 17-годишният нередовен студент Виктор Мукхортов пред reghardware.co.uk. „Беше нещо като социален експеримент да видя реакцията на хората. Машинката се държа доста добре. Трябваха ми около 15 удара, за да я счупя”, допълва той.
Мукхортов извършва това „геройство” заедно с приятеля си Бен Ловът. От магазина те купили и PS3 с 60GB диск за 650 долара, който се надяват да продадат на достатъчно висока цена, за да покрият загубите от счупената машина. Те умишлено не заплатили за удължена гаранция за нея.
„Представлението” е било наблюдавано от малка група хора, повечето от които обаче не се впечатлили особено. Сред тях е бил и мениджърът на магазина Ендрю Бърт. Той смята, че е твърде жалко някой да унищожи нова PlayStation 3 при положение, че толкова много хора, включително и деца в болници, биха се радвали на шанса да играят на машинката.
Двамата казват пред вестник „Отава Сън”, че смятат да направят същото с новата конзола Nintendo Wii. Младите вандали имат уеб сайт, на който са публикували призив за дарения, за да могат да продължат да чупят публично и други нови продукти.
YouTube пък веднага пусна видео клип за събитието, придружен с подходяща музика.

01:02

IBM планира да създаде тримерен интернет

Влага $100 млн. в проекта, достъп до 3D мрежата и от гейм конзоли
Гигантът IBM обяви своите планове за създаване на тримерен (3D) интернет, съобщи pcnews.ru. В интервю за vnunet.com, представител на компанията разкрива, че проектът се нарича InnovationJam. В него ще бъдат вложени около $100 млн.
Тримерният интернет е част от по-голяма инициатива, която включва 10 проекта, сред които използване на Web 2.0 и създаване на специални средства за визуализация.
Основната цел на InnovationJam е създаване на принципно нова среда, в която потребителите да посещават комерсиални зони, правителствени и образователни сайтове.
Работата по проекта е разделена в четири области. "Going Places" ще предложи нов начин за предаване на информация, почивка и развлечения. "Finance & Commerce" предвижда промяна в характера на глобалния бизнес и търговията. "Staying Healthy" обхваща системите за подобряване на здравето. И накрая, "A Better Planet" цели създаване на система за рационално използване на природните ресурси.
Новата среда ще може да се използва не само чрез компютрите, но и от конзоли за игри като Xbox 360 и PlayStation 3.
IBM планира да създаде вътрешна 3D мрежа, в която служителите ще провеждат срещи за получаване на конфиденциална информация.
Компанията се надява да помогне в изграждането и въвеждането на Интернет от следващо поколение, казва дипломатично представителят на IBM пред vnunet.

01:00

Google, Yahoo и Microsoft улесняват собствениците на сайтове

Най-големите три интернет търсачки - Google, Yahoo и MSN (Microsoft) съобщиха, че ще обединят сили в името на улесняването и подобряването на работата на собствениците на сайтове. Може да ви се струва невероятно, но трите гиганта наистина са обединили сили. Те работят по специален протокол Sitemap с отворен код базиран на XML (Extensible Markup Language), който има за цел да улесни уеб мастерите при показването на търсачките кои части от сайта и как точно да се индексират. Създатели на тази идея е компанията от Mountain View. Все пак явно другите две търсачки мислят за потребителите си и са решили да го използват и те, като са обещали да помагат в разработката и подобряването му. Yahoo съобщи, че започва да използва новия протокол още от тази седмица като ще продължи да поддържа и този, който са използвали до сега. От Microsoft коментират, че ще сменят протокола, който използват с новия за тях в началото на 2007 година.
Специалисти коментират, че това е една голяма крачка напред за търсачките. Общата им работа може да предостави много по-добри услуги за нас интернет потребителите.

00:59

Затвор грози ИТ шеф, "подслушвал" имейли

Хай-тек спецът предупреждавал нарочени за уволнение
Бивш ИТ шеф ще бъде съден за това, че е "подслушвал" имейл трафика на компанията си, от която е уволнен преди три години.
Стивън Хофакър, 53-годишен, беше арестуван миналата седмица в Ню Йорк по обвинение в хакерство срещу компютрите на издателската компания Source Media, където в периода от 1998 г. до 2003 г. е работил като ИТ директор, а по-късно и като вицепрезидент по технологии. Очакват го пет години затвор, ако бъде осъден, съобщава theregister.com.
Обвинителите казват, че Хофакър е използвал потребителските имена и пароли на старшите ръководители на фирмата (които не са били променяни от трите години, когато той напуснал Source Media), за да шпионира тяхната електронна поща. Когато през август и септември тази година се натъкнал на кореспонденция, в която се обсъжда евентуалното уволнение на двама служители, той им препратил тази информация от регистриран в Yahoo! имейл и ги предупредил за опасността да загубят работата си.
По някое време в Source Media се усетили, че имат сериозни пропуски в сигурността и се обърнали към полицията, която провела разследване, довело до ареста на Хофакър. Официалното обвинение, повдигнато от прокуратурата в Манхатън, е неправомерен достъп до защитена компютърна мрежа, за което законът предвижда пет години затвор.
Source Media изчислява загубите си на повече от 100 000 долара. Толкова ще й струва наемането на адвокатска фирма за процеса и разходите за повишаване сигурността на информацията в компютърната мрежа.

04:37

Уикипедия отново под запор в Китай?

Статии за събитията на площад Тянанмън били недостъпни
Он-лайн енциклопедията Уикипедия отново е станала недостъпна в Китай, според появили се информации в Интернет. Само преди няколко дни жителите на най-многолюдната страна в света получиха достъп до блокирания по-рано интернет ресурс.
След отблокирването на Уикипедия, веднага множество китайци са започнали да се регистрират и да създават съдържание. Уикипедия (Wikipedia) е безплатна eнциклопеция, която се поддържа от самите потребители.
Появиха се обаче съобщения за частична недостъпност до енциклопедията в някои градове и в мрежите на различни интернет оператори, съобщава cnews.ru.
Така например, статии, посветени на събитията на площада Тянанмън, са останали недостъпни за китайските потребители на интернет. Информациите за подобна цензура все още обаче имат характер на слухове.

04:36

HP отчете $1,9 милиарда печалба за тримесечие

Нетните приходи растат със 7% до $24,6 милиарда
Финансовите резултати на HP за последното тримесечие показват нетни приходи в размер на $24.6 милиарда, което е 7% ръст в сравнение с предходната година. Оперативната печалба на корпорацията е $1.9 милиарда, а доходът на акция - $0.60, в сравнение с $0.14 за същия период на миналата година.
Приходите в Северна и Южна Америка нарастват с 8% до $10.8 милиарда, а тези от пазарите в Европа, Близкия Изток и Африка със 7% до $9.7 милиарда. Бизнесът на HP в Азия отбелязва ръст от 6% до $4.0 милиарда.
Като цяло нетните приходи за фискалната 2006 г. са в размер на $91.7 милиарда. Това е ръст от 6%, в сравнение с предходната фискална година. Оперативната печалба е $6.6 милиарда или $2.18 доход на акция.
Очаква се за цялата фискална 2007 г. приходите от дейността на HP да достигнат около $97.0 милиарда, а оперативната печалба да бъде в границите от $2.28 до $2.33 на акция.

04:35

1200 нови компонента в дистрибуция на Linux

RedHat набляга на сигурност, клъстериране и виртуализация
Над 1200 нови компонента включва поредното предложение от доставчика на софтуер с отворен код RedHat. Корпоративният Linux пакет RHEL 5 Beta 2 (RedHat Enterprise Linux) е най-голямото обявление на компанията в последните две години.
Основните моменти в Бета 2 са подобрената сигурност чрез SE Linux, улеснено клъстериране чрез Global File System и възможности за виртуализация. Сред другите характеристики са нова графика на десктопа, по-развита мултимедия и безжична поддръжка. Подобрено е също взаимодействието с Windows и Linux.
RHEL 5 Beta 2 е компилация от подобрения, генерирани от обществото на Linux, вкл. от самите потребители на софтуера с отворен код, и допълнения към последната дистрибуция на RedHat.
Обявлението идва в момент на засилена конкуренция. Доставчикът на корпоративен софтуер Oracle, от една страна, започна да предлага своя, евтина поддръжка на RHEL. А от друга, Linux конкурентът Novell предприе обезпокоително за RedHat партньорство с Microsoft.
RHEL 5 Beta 2 е последната Linux дистрибуция на Red Hat, преди компанията да пусне RHEL 5 Release Candidate. Тя се очаква в началото на следващата година, а малко по-късно предстои да излезе и финалната версия.

04:34

Microsoft Windows на 21 години

Преди 21 години на 20 Ноември 1985г. първата операционна система с името Windows видя бял свят. Microsoft пусна на пазара първата си 16 битова операционна система наречена Windows 1.0, 21 годин по-късно Microsoft е доминант на пазара и пускат Windows Vista. През 1985г. Windows 1.0 е струвал на потребителите едва $100, с минималните изисквания от 256КВ оперативна памет, DOS 2.0, флопи дисково устройство и две дискети. Смятаните за даденост сега Calendar, Notepad, Terminal, Calculator, Clock, Windows Write и Windows Paint са първите приложения за Windows 1.0. Първата операционна система на Microsoft и издържала цели две седмици преди да бъде пуснат първият официален пач. Въпреки множеството грешки, затруднения и малкото поддръжка през 1987 и 1989 е добавена и съвместимоста с Excel и Word. Windows 3.1 излиза на пазара през 1992г. като донася първият огромен успех на Microsoft Corporation.

04:31

Самостартиращи се телевизори предупреждават японците за цунами

В някой части на Япония телевизионните приемници автоматично се включват и излъчват предупреждения.
Едва ли някой от гражданите на Япония е почувствал земетресението в далечния северен Пасифик тази седмица, но всички, които гледат телевизия са видели незабавното предупреждение за цунами, в резултат на което хиляди жители се евакуираха към по-високите части на страната.
Вълните, които заляха най-северната част на бреговете на остров Хоккайдо няколко минути по-късно, бяха високи около 16 инча, няма пострадали и щетите са нищожни.
Сложна хай-тек мрежа, изграждана в продължение на десетилетия, е направила възможно моменталното предаване на жизнено важното предупреждение. Целта на Японската метеорологична агенция, отдел Земетресения и цунами, е да да изпраща предупреждения за не повече от 3 до 5 минути до всички обитатели на застрашените райони.
Мрежата е базирана върху компютъризирана система за наблюдение и контор върху заматресенията и цунами (Earthquake and Tsunami Observation System - ETOS), която проследява и получава сигнали от 180 сеизмични станции в цяла Япония и е съставена от около 80 водни сензори. Служителите от мониторинговата зала в централата на Метеорологичната агенция в Токио седят многобройни дисплеи, някои от които дават индикации за сеизмичната активност и за изменения по картата на цяла Япония.
Страната на изгряващото слънце предложи изобретението си на световната общност с цел да бъде изградена световна предупредителна мрежа.

13:04

Пиратските версии Vista – лъжлива тревога

Microsoft заяви, че пиратските копия на Windows Vista "ще имат ограничена ценност" за тези, които се опитат да ги използват. Това съобщение се появи след като в няколко сайта се появи информация, че Vista и Office 2007 са кракнати.
Пиратска версия на Vista са снабдени с "продуктов ключ“, който потребителят въвежда, без да е платил за него. Дори има версия на Office 2007, която въобще не изисква ключ за активиране.
От компанията Microsoft твърдят, че такива копия дълго няма да работят: "Разпространяваните сега версии не са финални, затова потребителите трябва да избягват инсталирането им. Пиратите използват RTM ключове, които скоро ще бъдат блокирани". Въпреки думите на Microsoft, хакерите ще продължат опитите си да преодолеят защитата на продукта.
Microsoft търпи критики за дългото задържане на новата операционна система, но това задържане е за да се представи по-качествен продукт. Компанията вече предостави финалната версия на Vista на производителите на лаптопи и на настолни компютри.

12:58

Windows Vista пусната за сваляне

Microsoft съобщи, че пуска официално новата си операционна система Windows Vista за даунлоуд. Всички потребители с Premium акаунти за MSDN услугата на Microsoft ще могат да свалят свободно и да инсталират Vista. Бета тестерите в САЩ са получили официална покана да свалят Windows Vista, като им е обещано, че ще получат сериен номер свободно. Останалите около 15 хиляди тестера ще трябва да почакат още няколко дена, за да получат и те поканите си. Според специалисти, пробвали вече пусната в MSDN версия, тя се различава с тази, която се разпространи през миналата седмица из мрежата. Това е установено при сравняване на MD5 сумите на двете DVD-та. През седмицата представители на Microsoft коментираха, че версията разпространена чрез различните P2P мрежи не е истинска и общо взето няма да свърши никому работа.

12:57

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank