News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Мъж продава живота си в Интернет...

Никаел Холт обещава на купувача и своите гаджета

24-годишният студент по философия в държавния университет в Нов Южен Уелс, Австралия, Никаел Холт предложи своя „живот” за продан в аукциона eBay с първоначална цена от 5 австралийски долара (3.90 USD), съобщи Sydney Morning Herald.
Срещу тази скромна сума евентуалният купувач получава името, телефонния номер и личните вещи на Холт. Освен той ще представи новия носител на самоличността му на всички свои приятели и „потенциални” любовници, в това число осемте момичета, с които понастоящем флиртува.
В сделката влиза и репертоар от шестте коронни шеги на титуляра, непостоянна връзка с бившето му гадже и четириседмичен курс по обучение за успешно превъплъщаване в личността на Холт. А тя е доста разнообразна и включва каране на сърф, стойки на ръце и умения за въртене на огнени обръчи. От март новият господин Холт ще може да се занимава с увлекателната работа по доставка на плодове, с която настоящият Холт си изкарва прехраната.
Наддаването за живота на Холт започна от 5 австралийски долара и завърши на 7 500 (почти 6 000 американски долара). Победителят се е идентифицирал само с псевдоним "ridderstrade." Холт заяви пред Australian Broadcasting Corp., че е готов да извърши продажбата стига обаче поне един от петте участници в наддаването, дали най-големи суми, да излезе от анонимността си и заплати с истински пари.
В случай, че се осъществи сделка, Холт смята да направи документален филм за процеса на предаване на самоличността си на купувача.

04:19

Cisco обнови своята операционна система IOS

Мрежовият софтуер ще се инсталира и управлява по-лесно

Cisco въвежда новости в инсталирането и управлението на операционната система IOS, които ще дадат на потребителите редица нови възможности, съобщиха от компанията.
Към подобренията спадат по-бързо инсталиране и по-пълно съвместяване на софтуера Cisco IOS в глобалните мрежи на потребителите. Осигурено е също така по-прецизно централизирано управление на софтуера и проследяване на лицензите. По-лесно и бързо ще се осъществява процедурата по лицензиране и посрещане на задължителните изисквания, като това няма да се отрази негативно върху работата на мрежата.
Новите възможности ще достигнат до клиентите чрез софтуера Cisco IOS, който съдържа пълния пакет услуги, предварително инсталирани върху новите хардуерни платформи на Cisco. При необходимост, мрежовите оператори могат да активират по електронен път желаната ъпгрейдваща конфигурация и да се възползват веднага от новите възможности на IOS.
“Инсталирането на по-добър софтуер и приложения за управление осигуряват по-високи оперативни резултати и опростяват работата на мрежите, така че те да бъдат лесни за експлоатация”, коментира Мари Хатар, старши директор на Cisco Network Systems Marketing.
Cisco представи и сървърното приложение Cisco License Manager, което управлява активацията на IOS софтуера и лицензите. Приложението автоматизира работния процес чрез лесен за употреба интерфейс, който може да бъде използван за инсталиране на големи мрежи с до 10 000 устройства. Софтуерът е достъпен за сваляне безплатно.
Потребителите могат да съвместяват новите версии на Cisco IOS чрез лиценза SMARTnet, който им дава права върху всички приложения на софтуера.
Обновената операционна система Cisco IOS ще бъде внедрена в новите продукти на компанията още в първите месеци на тази година. Софтуерът ще се предлага на същата цена, както и досега, въпреки нововъведенията в инсталирането и управлението му.

04:19

Samsung извади 5-мм диск с капацитет 60GB

Новият 1.8-инчов HDD използва перпендикулярен запис!
Твърд диск с капацитет 60GB и дебелина само 5 мм обяви компанията Samsung Electronics. Новият 1.8-инчов HDD е част от серията N на корейския производител, която включва още устройства с капацитет 20GB, 30GB и 40GB.
Досега бяха необходими два диска за достигане на капацитет 60GB в 1,8-инчово устройство, казват от Samsung пред digitimes.com. Новият модел от серията N използва технологията на перпендикулярен магнитен запис PMR, за да осигури капацитет от 60GB на единичен диск.
N-устройствата поддържат интерфейси PATA(ZIF) и CE-ATA, които са специално проектирани за използване в твърди дискове за потребителска електроника, вкл. MP3 плеъри, портативни медийни плеъри, лаптопи, ултра-мобилни РС (UMPC), навигационни системи за коли, GPS и други продукти.
Samsung твърди, че дисковете от N-серията са сред най-тихите на пазара и имат ултра ниска консумация, която е около 3W в режим на изчакване.
Новият 60GB диск поддържа скорост на шпиндела 4 200 оборота в минута (rpm) и има време за търсене 7.14 милисекунди. Устройството включва 2MB буфер за данни.
Според изчисленията на Samsung, 60-гигабайтовият модел може да побере данни, еквивалентни на 60 филма по 135 минути, 1500 музикални видео клипа по 40MB или 15 000 MP3 файла по 4MB.
Новият диск е достъпен както във вариант за вграждане, така и като външно устройство.

04:18

Загадъчен телефон от Nokia витае в нета


N99 има подвижна QWERTY клавиатура и 16GB флаш памет!
На няколко сайта се появи информация за едно загадъчно устройство на Nokia, известно засега като N99. Тъй като става въпрос за неофициална информация, истинността за този нов продукт е под въпрос.
Според различни източници, мобилното устройство ще бъде снабдено с плъзгаща се QWERTY-клавиатура, а в дясната част на корпуса ще има 9-позиционен бутон за навигация. Моделът ще включва също цели 16GB вградена флаш памет и допълнителен слот за памет (miniSD), ако случайно основната ви се стори малко. Широк 3.2-инчов екран и 8-мегапикселова камера допълват описанието на устройството.
Напълно е възможно така представеният продукт да е просто плод на въображението на някой дизайнер, поклонник на марката Nokia. Но по-вероятно става въпрос за реален прототип на бъдещ завоевател на сърцата на потребителите.

04:18

LCD-та ще завладеят 33% от пазара на телевизори през 2007


68 милиона LCD TV ще бъдат продадени в света през тази година, прогнозира компанията Corning. Това ще означава 60% ръст в сектора спрямо 2006 г.
Около 68 милиона LCD телевизори ще бъдат продадени в света през 2007 година. Това ще им отреди 33% дял от глобалния пазар на телевизори, твърди компанията Corning, която е един от водещите производители на LCD технологии.
Ако прогнозите се сбъднат, бизнесът с LCD TV ще отбележи значителен ръст спрямо миналата година, когато този сегмент държеше 22% от пазара с 43 милиона продадени бройки.
Едновременно с 60-процентното нарастване на продажбите, ще се увеличи и средният размер на екраните, твърди Corning. В резултат на тези два фактора, почти половината от произведените LCD "стъкла" ще се реализират на пазара за телевизори.
Междувременно Corning отчете $1.37 милиарда приходи за четвъртото тримесечие на 2006 г. Чистата печалба на компанията възлиза на $646 милиона за периода.

04:13

Мобилните wi-fi телефони са най-горещият сегмент

До 2007 година продажбите ще нараснат с 1300%

Продажбите на wi-fi телефони достигнаха стойност 535 милиона долара през миналата година, което е нарастване от 327% спрямо 2005-та, според данните от проучване на компанията Infonetics Research.
Анализаторите очакват в периода 2007-2010 година продажбите на всички телефони с wi-fi възможности да се увеличат с близо 1300%.
Хендсетите с два режима, wi-fi и VoIP, са най-бързо растящият сегмент от пазара на мобилни телефони. Съставният годишен ръст се оценява от Infonetics на 198% между 2006 и 2010 година.
Фактори за възхода на бизнеса с wi-fi хендсети е съчетаването в едно устройство на мобилни, безжични LAN и VoIP услуги, посочват от компанията. Тази тенденция се откроява особено при моделите с два режима – VoIP и wi-fi.
Като цяло, световният пазар на мобилни телефони от всякакви типове възлиза на $115.5 милиарда през 2006 г., което е нарастване с 13% спрямо 2005, по данни от Infonetics.

04:12

Apple поправи бъг в своя плеър QuickTime

Проблемът засягаше MAC OS X и Windows системи

Apple поправи дупка в своя широко използван плеър QuickTime, която позволяваше да бъде инсталиран зловреден софтуер на потребителската машина. Уязвимостта, засягаща Windows и Mac OS X компютри, разгласи наскоро известният експерт по сигурност LMH като част от неговия проект „Month of Apple Bugs“.
Проблемът в QuickTime се дължи на грешка при обработка на деформирани RTSP (Real Time Streaming Protocol) URL-и. Хакери могат да използват тази уязвимост, за да предизвикат пакетно-базирано препълване на буфера посредством специално модифицирани QTL файлове или ако потребителите посетят създадени за целта уеб сайтове.
При сполучлива атака, на уязвените компютри може да се изпълнява произволен код.
Apple пусна обновление за QuickTime 7.1.3 за Mac OS X 10.3.9, Mac OS X Server 10.3.9, Mac OS X 10.4.8, Mac OS X Server v10.4.8 и Windows XP/2000, което е желателно да бъде приложено от потребителите, за да се предпазят от недобронамерено използване на уязвимостта.

04:11

Microsoft отчете 6% ръст на приходите за тримесечието

Положителният резултат се дължи на Vista, Office 2007 и Exchange Server 2007. Приходите от $12,54 милиарда през Q4'06 са рекордни за софтуерната компания.
Рекордни приходи от 12,54 милиарда долара обяви Microsoft за последното тримесечие на 2006 година, което приключи на 31 декември. Ръстът спрямо същия период на миналата година е 6%, съобщиха от компанията днес.
Резултатите през тримесечието бележат успешния старт на новите продукти Windows Vista, Office 2007 и Exchange Server 2007, гласи официалната информация от Редмънт. Чистата печалба за Q4’06 възлиза на $2.63 милиарда.
"Резултатите през това тримесечие надвишават нашите очаквания”, каза Крис Лидел, финансов директор на Microsoft. "Здравият пазар на PC и сървъри, както и широкото търсене на Microsoft продукти от страна на бизнеса и консуматорския пазар осигуриха растежа на приходите през тримесечието”, допълни той.
През същия период на миналата година Microsoft пусна на пазара конзолата на игри Xbox 360, Microsoft SQL Server 2005, Visual Studio 2005 и Dynamics CRM 3.0. За една година тези продукти са допринесли с над $1.0 милиард за ръста в приходите на корпорацията.
Microsoft очаква приходите през първото тримесечие на 2007 година да достигнат $13.7 - $14.0 милиарда, а оперативната печалба да бъде в диапазона от $6.1 до $6.3 милиарда.

04:11

Oracle пуска софтуер за управление на Linux среди

Интегрирано решение улеснява администраторите

Корпоративен пакет за управление на Linux системи обяви вчера Oracle, като част от стратегията си да осигури по-добра поддръжка на решенията с отворен код. Новият софтуер, Oracle Management Pack for Linux, включва средства за мениджмънт на Linux сървъри, които, според компанията, ще намалят сложността и цената за управление на Linux операционни среди.
Решението на софтуерния гигант е насочено към потребителите на програмата за поддръжка Oracle Unbreakable Linux. От компанията твърдят, че никой друг от доставчиците на Linux в момента не предлага подобно интегрирано решение за управление.
Oracle е изградила новия продукт за Linux на базата на възможностите за управление на системи и приложения на своя корпоративен софтуер Enterprise Manager 10g. Пакетът предоставя на администраторите на системи и приложения средства за мониторинг, обновление и управление на Linux сървъри, независимо от или в контекста на техните приложни среди.
Програмата Oracle Unbreakable Linux беше обявена през октомври 2006 г.. С нея Oracle предложи глобална поддръжка за корпоративните потребители на Linux на по-ниска цена от тази на конкурентните предложения, посочват от компанията. Новият продукт Oracle Management Pack for Linux елиминира нуждата от закупуване и интеграция на множество инструменти за управление, тъй като включва всички необходими средства в едно интегрирано решение.

04:08

Lite-On е готова с 20x DVD SATA writer


Компанията Lite-On е готова да представи на пазара следващия месец първия в света 20x DVD writer със SATA interface. Моделът LH-20A1S ще е в състояние да поддържа всички DVD и CD recordable и rewriteable формати, включително и dual-layer media. Устройството е снабдено с 1.5Gbps SATA interface и е съвместимо с дънните платки, които поддържат и двата типа SATA, включително и 3Gbps SATA II. От компанията Lite-on съобщават, че устройството се очаква на пазара в средата на февруари на цена от около £32.

04:06

Процесорите Pentium E2xxx и Celeron 4xx - през следващото тримесечие

Досега се смяташе ,че двуядрените 65 нм процесори Pentium E2xxx с 1 Мб L2 Cache и 800 MHz шина ще се появят през третата четвърт на 2007 г, когато се очакват и едноядрените Celeron 4xx с 512 Кб L2 Cahe и 800 MHz шина. Но последните пътни карти на Intel показват, че анонса на процесорите Pentium E2xxx и Celeron 4xx ще се състои още през втората четвърт на годината. В настоящият момент повече от 60% от настолните процесори на Intel ще имат две ядра, а процента на Core 2 Duo в асортимента на Intel ще достигне 50% през втората четвърт на годината.
Доколкото е известно през втората четвърт на 2007 г. цената на Core 2 Duo E4300 (1.8 GHz) ще спадне до $113. Това показва, че можем да се надяваме цените на Pentium E2xxx и Celeron 4xx да бъдат по-ниски от $100.Нивото на TDP при Pentium E2xxx ще е 65 Вт, тъй като компанията е решила да унифицира характеристиките на всички двуядрени процесори пускани през 2007 година.

04:04

Нов формат флаш карти


Нов формат флаш карти е на хоризонта. Засега не се използва от нито едно устройство, но има много интересни плюсове и доста големи шансове да се превърне в хитов вид. Името му е SQ и идва от английската дума за квадрат Square. Не е случайно кръстен, а поради контактите от четирите страни. Според производителя така се удължава живота на носителя четирикратно. Анонсирано е същото така, че SQ ще работи с високи скорости на трансфер. Засега се предлага с аксесоара ShareCard, предлагащ да го превърнете в USB флашче.

04:02

AMD с ново понижаване на цените

АМD обяви ново снижение на цените на процесори Athlon 64 X2 от среден и нисък клас. Според сайта на компанията цените на високия клас процесори Athlon Х2, включително серията FX, ще останат непроменени. Става въпрос за моделите с рейтинг 5600+ и 5400+, докато цената на модела Х2 5200+ ще бъде солидно намалена – от $403 на $295. Новите цени важат и за по-слабите процесори от тази фамилия, с редуциране на цената от $25 за по-скъпите модели до около $15 за най-ниския клас.
Освен при Х2 моделите, намаление на цената ще има и при едноядрените модели – Athlon 64 3800+ ще струва $101 вместо досегашните $108. Това ще засегне и представителите на най-ниския клас на AMD – Sempron. Цената на Sempron 3200+ ще спадне от $67 на $51, а моделът с рейтинг 3000+ ще се продава за $41 вместо $56.
Разбира се, посочените цени са за количества от 1000 броя.

04:01

Genius с клавиатура и мишка със слънчеви батерии


Тайванската компания Genius е един от ветераните – производители на компютърни аксесоари и периферия, но в същото време тя често лансира интересни и иновативни решения в тази област. Поредният пример за това е новият продуктов комплект, наречен SlimStar 820 Solargizer. Той обединява сравнително стара концепция в лицето на комбинирано захранващо решение от автономни и слънчеви батерии. Клавиатурата е разработена така, че да има изключително ограничена консумация, като идеята според компанията е да се предпазва околната среда, но на практика това осигурява и голямо удобство за потребителя – няма да се налага смяна на батериите на клавиатурата, нито презареждането им, стига в стаята да има слънчева светлина поне по няколко часа на ден.
Честотата, на която се предава сигналът, е стандартната за безжичните устройства (2,4 GHz). Освен безплатна енергия (когато е светло), клавиатурата може да ползва още 2 алтернативни източника, а именно захранване чрез USB кабел и 4 AA батерии. Оптичните сензори на мишката са с висока чувствителност и възможност за задаване на различна резолюция от 800–1600 DPI, а използваната в нея технология за съхранение на енергията гарантира продължителност на работа на батерията до 15 месеца. Въпреки ниската си консумация и двете устройства не губят от обхвата си и могат да се ползват на 10 метра от самия компютър. Това става благодарение на изключително чувствителен USB приемник.
SlimStar 820 обаче не е продукт, целящ единствено икономия на електричество. Това е технология, разполагаща с всички съвременни подобрения, например повече от дузина бутони за бърз достъп до различни приложения, специализирани за най-често ползваните – интернет, документи и мултимедия. Налице е индикатор за свършващи батерии, а бутоните на клавиатурата са с нисък профил, въведена е и частична защита срещу заливане с вода. Предлаганият комплект е отличен с награда на авторитетното изложение CES 2007 и вече е достъпен и в Европа.

03:56

Нов шоколадов смартфон от LG поддържа WiMax

Апаратът идва с 512MB флаш памет и Windows Mobile

Корейската компания LG обяви нов смартфон, който по дизайн прилича на “шоколадовите” модели и предлага по-развити мрежови възможности.
LG KC1 работи в CDMA EV-DO мрежи, поддържа Wi-Fi, Bluetooth и WiMAX. Освен това смартфонът е снабден с T-DMB приемник и 512 MB флаш памет.
Новият модел предоставя също слот за microSD карти и 2.8-инчов QVGA дисплей, според pcnews.ru.
Предполага се, че смартфонът ще работи под управлението на операционна система Windows Mobile 5.0 Pocket PC Edition. За целта LG е вградила в своя нов продукт мощен процесор Monahans Xscale 806 MHz.
Моделът KC1 тежи 160 грама и има размери 60x120x16.9 мм.

02:29

BBC ще зарадва децата с виртуален свят

Детската онлайн вселена стартира през лятото

Нов проект на CBBC, детският канал на ВВС, ще осигури достъп на децата от дигиталната ера до герои и ресурси, подходящи за тяхната възраст – от 7 до 12 години. Малките потребители на Интернет ще могат да изграждат в пълни подробности свои виртуални герои, известни още като аватари, да създават и споделят съдържание, да играят компютърни игри, да общуват с други регистрирани в тяхното Интернет общество деца, да слушат и гледат аудио и видео материали.
Шефовете на компанията твърдят, че CBBC World няма да има финансовите аспекти на други онлайн светове, като например „Втори живот” (Second Life). Създателите му ще наблегнат на безопасността и отговорността. В детския виртуален свят няма да има стаи за разговори, както и фабрики за изграждане на нови части от виртуалния свят.
Авторите на проекта имат амбицията да дадат на децата шанса да обитават един безопасен, защитен свят, където да могат не само да общуват с познати герои, но и да имат възможността да превърнат света в едно по-привлекателно място с помощта на собственото си въображение.
Очаква се проектът да види бял свят през лятото, а през есента да бъде пуснат в пълния му вид, което ще съвпадне с възобновяването на CBBC. Най-добрите работи на „жителите” на CBBC World ще бъдат показвани по детския телевизионен канал на ВВС.

02:27

Бизнесът нямало скоро да минава към Office 2007

Ъпгрейд след 3-5 години предвиждат 75% от компаниите

Три четвърти от бизнеса планира да изчака от 3 до 5 години, преди на направи ъпгрейд към новия пакет от приложения Office 2007, според проучване на Forrester.
Много компании са направили ъпгрейд към Office 2003 едва в последните 18 месеца, твърди докладът, като се базира на данните от изследване сред бизнеса в Европа и САЩ. 74% от анкетираните планират да изчакат 3 до 5 години, преди да преминат към новата версия Office 2007.
Над една четвърт от компаниите пък обмислят алтернативи на продуктите на Microsoft от рода на Google и Openoffice.org. Причини за интереса към друг софтуер са цената на лицензите и новият интерфейс на Office 2007, посочват от Forrester.
Изследването установява опасения в някои от компаниите, че Office 2007 ще бъде твърде труден за усвояване от служителите, което може да доведе до намаляване на продуктивността им.
По отношение на иновациите обаче почти всички анкетирани очакват Microsoft да продължи да бъде лидер, следвана плътно от Google.
Forrester смята, че подходът на Google към приложенията за офис продуктивност не само привлича вниманието на корпорациите, но и е реална заплаха в дългосрочен план за доминиращата роля на Microsoft.

02:27

Японци пуснаха най-малкия робот в света

Възрастни ще потъват в сладка носталгия с новата играчка

Японската фирма за производство на играчки Takara Tomy представи миниатюрен хуманоиден робот, предназначен за възрастни, които като деца са играли с оловни войници и изпитват носталгия към миналото. Изобретението ще бъде пуснато в продажба през юли на цена от 29,800 йени (245 долара).
С височина от 16.5 см и тегло 350 грама i-SOBOT се смята за най-малкият робот в света. Играчката се управлява с дистанционно устройство или гласови команди и може да свири, да изговаря прости думи в отговор на човека, който играе с него, както и да имитира някои звуци.
Takara Tomy планира да продава миниробота на мъже между 20 и 40 години, както и на млади бащи с деца, съобщава Sydney Morning Herald. Родителят може да играе сам с робота или заедно със своето дете.
Компютърните игри постепенно превземат японския пазар на играчки. Ето защо производителите на традиционни играчки се опитват да създават нови продукти и се насочват към целеви групи от възрастни потребители, страдащи от носталгия по детството. Ниската раждаемост в Япония също е фактор за увеличаване на производството на играчки за възрастни.
Takara Tomy планира да предложи робота-играчка първо на пазарите в Северна Америка и Китай. Целта й е през първата година да продаде 50 000 роботчета на вътрешния пазар и още 300 000 – на световния.

02:26

Acer излезе втори на европейския пазар за РС

Начело е HP, а на трета позиция отстъпи Dell, по данни на IDC. Лаптопите изпревариха за първи път настолните РС в Западна Европа, сочи проучването
Компютърният производител Acer се изкачи на второ място по продажби на РС в Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA регион) през четвъртото тримесечие на 2006 г., сочат данните от проучване на IDC.
Acer измести Dell, който слезе на трета позиция. Начело продължава да бъде HP.
През последното тримесечие за първи път продажбите на лаптопи превишиха тези на настолни РС в Западна Европа, според IDC. Анализаторите обаче очакват десктопите да възстановят позиции през второто тримесечие на 2007 г., тъй като тогава корпорациите ще обновяват РС базата си.
Възходът на Acer се дължи на конкурентните десктоп предложения на компанията и продължаващите силни продажби на лаптопи, обясняват от IDC. Acer задържа своята позиция на водещ доставчик на лаптопи, но среща все по-силна конкуренция от HP, която бележи 62% ръст в продажбите на мобилни компютри през тримесечието.
Като цяло, PC пазарът в EMEA се е увеличил с 10.4% за периода, сочат данните на IDC. И докато продажбите на лаптопи продължават да растат, при десктопите се наблюдава 5.7% спад в Западна Европа. Общо 8.4 милиона лаптопа са продадени през тримесечието, срещу 8 милиона настолни РС.

02:24

450-грамов РС вече съвместим и с Vista


OQO Model 2 работи с процесор VIA C7 на честота 1,5GHz
Нов модел на ултра-компактен РС от компанията OQO вече може да работи без проблеми с Windows Vista.
Компютърът с размери на джобно устройство, наречен OQO Model 2, тежи 450 грама и идва с по-бърз процесор. Както и своя предшественик, Model 1, новият РС разполага с 5-инчов екран, реагиращ на допир (touch-screen).
Процесорът на Model 2 е VIA C7 и работи на честота 1,5GHz. Компютърът включва още 1GB оперативна памет и 60GB твърд диск.
С тези си спецификации, мини РС-то на OQO може да работи без проблем с новата операционна система на Microsoft.
По отношение на комуникациите, OQO Model 02 поддържа безжични Wi-Fi 802.11a/b/g и Bluetooth връзки. Цената на компютъра на английския пазар е £944 от риселъра Expansys.

02:22

BitDefender представя мощна защита за Microsoft Windows Vista

Продуктите за защита BitDefender 10 вече са на разположение за желаещите да преминат към Microsoft Windows Vista платформата.
Производителят на антивирусен софтуер и решения за защита BitDefender обяви на 25 януари 2007 г., че продуктите за защита BitDefender 10 вече са на разположение за желаещите да преминат към Microsoft Windows Vista платформата. Актуализираните за новата операционна система версии на BitDefender Internet Security 10, Antivirus Plus 10 и Antivirus 10 предлагат на потребителите решения за сигурност с широк обхват защита, създадени да посрещнат нуждите на частни и бизнес клиенти. BitDefender предлага най-високите нива на защита от зловреден софтуер.
Ъпгрейдването към съвместимата с Vista версия на продуктите с марка BitDefender е напълно безплатно за всички потребители на защитните програми, както и за ползващите пробните версии и абонатите. За да получите допълнителна информация или да свалите готовата за Vista версия на продуктите от линията BitDefender Internet Security, посетете http://www.bitdefender.com/vista
Като един от дълго очакваните софтуерни продукти, Microsoft Windows Vista бързо се превръща в цел на хакерите. Както е известно, заслугата за много от финансовите престъпления през 2006 г. е именно тяхна. Ето защо търсенето и използването на съвременна защита от заплахи, каквато е BitDefender Internet Security 10, е наложително. Не по-маловажна причина е и широко разпространяваният зловреден софтуер – вируси, нежелана поща и др.
„Windows Vista интегрира множество приложения за защита. Но потребителите трябва да знаят, че хакерите винаги ще се опитват да навредят на системата с недобронамерени действия, насочени към компютрите им” – каза Кармен Майереан, продуктов мениджър на BitDefender. „BitDefender продължава да работи усилено, за да предложи на клиентите си най-съвременните решения за защита. Бета версията за новия Windows Vista на продуктите BitDefender 10 е доказателството за постигането на нашите цели – да пазим компютърните системи от зловредни прояви.”

02:17

Microsoft представи ASP.NET AJAX 1.0

Microsoft представи инструмента за разработка на web-приложения ASP.NET 2.0 AJAX 1.0. Предвид важността на продукта е взето решение да не се чака появата на новата версия на Visual Studio "Orcas" по-късно през тази година.
Бета-тестовете на AJAX (Asynchronous JavaScript и XML) започна в края на октомври. Според представители на компанията, новият инструментариум ще опрости разработката на онлайн приложения на AJAX — език, позволяващ в страницата да се вградят елементи, които се обновяват автономно, без да е нужно цялостното й презареждане. Преди този проект бе известен под кодовото име Atlas.
Пакет се състои от сървърна част, клиентско библиотека на JavaScript и инструментариум за създаване на елементи. AJAX може да се ползва заедно с ASP.NET 2.0 и Visual Studio 2005.
ASP.NET 2.0 AJAX Extension е достъпен под лиценза Microsoft Reference License (Ms-RL), разрешаващ на разработчиците да виждат кода.

ASP.NET 2.0 AJAX можете да си изтеглите от http://ajax.asp.net

02:16

Сайт търгува интимния свят на Парис Хилтън

Видео показва как звездата се къпе, пие и... още нещо.

На специално създадения интернет сайт parisexposed.com могат да се видят лични вещи на Парис Хилтън, много от които имат интимен характер. Наследницата на хотелската империя Hilton забравила личния си архив в склад в Лос Анжелис по време на преместване от едно жилище в друго, съобщава вестник The Boston Herald.
Създателят на сайта parisexposed.com Бардия Перса от вторник предлага на него фотографии и видеозаписи на Хилтън, предназначени за лично ползване. Посетителите могат също така да се запознаят със съдържанието на лични дневници, любовни писма и записи на телефонни разговори, както и с телефонни номера на приятели на Парис и известни личности.
По думите на Перса, той е придобил вещите на Хилтън през септември 2006 г. от посредник, след което решил да печели от тях. Месечният абонамент за достъп до сайта е 39,97 долара. Срещу тази сума посетителите могат да видят видеозаписи на сцени, в които 25-годишната наследница на хотели по целия свят се къпе във ваната, пие с приятели или взема наркотични вещества.
Личният архив на Парис Хилтън е преминал през ръцете на няколко човека, преди да стане собственост на предприемчивия Перса. По подобен начин през 2003 г. получи публичност друг компрометиращ видео материал за нея, който година по-късно беше предложен за продажба.

03:16

Microsoft разшири поддръжката на XP

Версията Home ще се обслужва както Professional.

Разширена поддръжка на версиите Windows XP Home и Windows XP Media Center обяви днес Microsoft.
Потребителите на тези две издания на операционната система ще получат поддръжка, която съответства на политиката на софтуерния гигант за версията Windows XP Professional.
Новата политика спрямо потребителите на XP Home и Media Center включва т.нар. “Mainstream Support” (до април 2009) и 5 години “Extended Support”.
Обявлението е част от стратегията на Microsoft, наречена Support Lifecycle и целяща да стандартизира поддръжката на продуктите й за бизнеса и разработчиците, както и на консуматорските продукти.

03:15

AMD процесори и ATI карти по-евтини в пакет

Това е само началото на бъдещи изгодни оферти!

Както можеше и да се очаква, AMD предложи пакети от свои процесори и графични карти на погълната компания ATI на специална, по-ниска цена.
Тази проста стратегия ще помогне на процесорния производител да продава повече CPU-та и графични карти. Потребителите пък ще извлекат полза от по-ниските цени.
Това е само началото на бъдещи изгодни оферти, смятат от theinquirer. Стратегията на AMD може да доведе до проблеми за Nvidia, конкурентният доставчик на графични решения.
Пакетните предложения на AMD се очаква да повлияят на ОЕМ производителите и интеграторите на системи, тъй като те вече ще могат да купуват по-евтино процесори, чипсети и графични карти от един доставчик - AMD.
Стратегията на AMD естествено цели да конкурира Intel, който е основният доставчик на процесори и чипсети, вече на ниво платформи за десктоп и мобилни компютри.
Анализаторите очакват по-трудни времена за Intel и Nvidia, що се отнася до запазване на доминиращите им позиции на ОЕМ пазара.

17:12

Дали порно индустрията ще се намеси в битката между новите видео формати?

HD DVD и Blu-ray показват актьорите в такива детайли, че създателите на филми за възрастни ще се опитат да вземат мерки, за да запазят илюзията за съвършенство
Новите видео формати ще станат причина за увеличаване количеството грим, който актьорите и актрисите ще трябва да използват, за да прикрият естествените си недостатъци. Освен това редица актриси признават, че ще са принудени да прибягнат до пластичната хирургия, за да отговорят на изискванията на висококачествените видеоформати. Ясно е, че те ще имат голям ефект върху порноиндустрията. Какъв ще бъде обаче нейният ефект върху новите формати? В миналото Sony отказа да разпространява еротични филми върху своя формат Betamax и той загуби категорично битката си с VHS. В момента от Sony отново отказват подкрепата си за порно индустрията. От асоциацията, която разпространява Blu-ray формата и чийто член е Sony обаче обявиха, че той може да се използва от всички филмови производители без ограничения. Освен това форматът предлага повече свободно пространство, което може да се използва от продуцентите за допълнителни екстри, като отпаднали сцени, например.

17:12

От Microsoft плащат за промени в тяхна полза в Wikipedia

Софтуерен инженер от Австралия съобщи, че компанията иска да плати за промяна на някои статии в безплатната интернет енциклопедия
Rick Jelliffe, служител в компанията за XML инструменти Topologi Pty. Ltd, заяви, че най-вероятно ще приеме предложението на Microsoft той да редактира статиите в Wikipedia за свободния формат ODF (OpenDocument) и този на Microsoft – OOXML (Microsoft Office Open XML). Jelliffe наскоро получава писмо от Microsoft, в което се казва, че те искат да сключат договор с някой “независим, но приятелски настроен” за няколко дни, за да се създаде “по-добър баланс” в Wikipedia относно двата конкурентни формата. Rick споделя, че рядко използва продуктите на компанията и не се смята за техен привърженик. Той смята, че няма да бъде нает за да въведе информация в полза на Microsoft, а просто да коригира грешки, тъй като е специалист в областта. Неговото разкритие предизвика бурен дебат в световната блогосфера. От Wikipedia коментираха, че подобна редакция може да доведе до конфликт на интереси и има възможност да се блокира възможността за извършването й. От Microsoft отказаха да потвърдят твърденията на Jelliffe.

17:11

Прекарвате ли повече време пред компютрите отколкото с половинките си?

Последните проучвания в САЩ показват, че технологиите постепенно превземат живота на човека
Едното от направените проучвания отбелязва, че повечето американци прекарват повече време с компютрите си, отколкото със съпругите си. То е направено сред 1001 американци, ползващи интернет, и показва, че 65% от тях не само прекарват толкова много време пред компютрите си, но и биха искали да прекарват дори още повече. Повечето потребители обаче изтъкват необходимостта от подобряването на нивото на технологиите, ползвани от тях. Второто изследване пък показва, че повече от 80% от американците, които имат свидетелство за управление на МПС говорят по мобилните си телефони, пращат смс-и или проверяват електронната си поща, докато шофират. Макар да се надявам скоро да не "стигнем американците" поне по първия критерий, осъзнавам, че вървим точно натам.

17:10

Експеримент разкри ниска култура за ИТ сигурност

Половината финансови директори слагат в РС-то случаен флаш.

Проучване с методи, подобни на скритата камера, установи, че половината фирми в Англия рискуват сигурността на техните ИТ системи.
Компанията за консултации и сигурност NCC Group изпратила анонимно USB флашове на 500 финансови директори с покана за измислено парти. Проведеният от нея експеримент установил, че 47% от получателите са пъхнали устройството в компютрите си.
Ако тези флашове съдържаха троянски софтуер, той щеше да заобиколили традиционните технологии за сканиране срещу вируси и да инфектира компютрите на потребителите, твърдят организаторите на теста от NCC Group.
Резултатите от експеримента разкриват много ниско ниво на осведоменост за рисковете, свързани със сигурността, и то сред старшия персонал на компаниите.
Винаги могат да се вземат мерки от рода на заключване на USP портовете или подобни, но добрата осведоменост е последната линия на защитата, посочват консултантите и именно в тази посока трябва да работят компаниите.

17:08

Dell Dimension N идват без инсталирана ОС

Дисковете на новите машини не са форматирани предварително.

Компютърният производител Dell се насочва все по-активно към пазара на решения, базирани на софтуер с отворен код. Компанията пуска серията машини Dimension N, която включва три базови модификации, достъпни за конфигуриране от купувачите.
Системите работят с процесори Pentium D или AMD Athlon X2 и идват с неформатирани твърди дискове. Целта е потребителите да инсталират операционна система по свой вкус и предпочитание. Няма значение дали това ще бъда някоя дистрибуция на Linux или Free BSD, или пък Microsoft Windows.
Новите компютри ще се доставят с копие на FreeDOS - операционна система с отворен код, която е готова за инсталация.

17:07

Intel пуска орязана версия на Core 2 Duo

Чипът от нисък клас идва с 2MB L2 кеш и честота 1,8GHz!

Без много шум, Intel пусна на пазара вариант на процесора Core 2 Duo от нисък клас, предназначен за десктоп РС. Моделът E4300 поддържа до 800MHz честота на предната шина и включва само 2MB кеш от второ ниво, съобщава channelregister.co.uk.
Орязаният процесор работи на честота 1.8GHz, според информация от японския сайт Akiba PC Hotline, където именно дебютира новият E4300.
Всички досегашни десктоп процесори Core 2 Duo, известни като “Conroe”, поддържаха 1066MHz FSB, дори и тези с 2MB L2 кеш, като останалите имат по 4MB споделена кеш.
Въпреки че засега още няма официална информация от Intel за новия процесор, пускането му на пазара не е изненада за анализаторите. Чипът беше включен в “пътната карта” на производителя, обявена през ноември 2006, и маркиран за първото тримесечие на настоящата година.
Според информациите към момента, E4300 ще струва $163 в количества по 1000 броя. Очаква се Intel да пусне още два процесора Core 2 Duo с честота на FSB шината 800MHz през следващото тримесечие. Това ще бъдат моделите E4200 с честота 1.6GHz и E4400 на 2GHz.

17:07

BenQ и Siemens осигуриха поддръжка на GSM-те от фалирал джойнт-венчър

Двете компании са разбраха за гаранционната поддръжка на апаратите BenQ-Siеmens, създават фонд от 10 млн. евро, насочен към служителите на екс-BenQ Mobile.

На фона на неясната съдба на компанията за мобилни телефони BenQ Mobile, джойнт-венчър на Siemens и BenQ, бъдещето на нейните продукти изглежда сигурно. Двете компании подписаха гаранционна сделка за телефоните, произведени от вече банкрутиралия джойнт-венчър, става ясно от различни източници в интернет.
Компанията B2X Care Solutions GmbH ще осигури поддръжка на телефоните, носещи марката Siemens или BenQ-Siemens, като ще поеме гаранциите в Европа, Латинска Америка и Русия. BenQ ще има грижата за поддръжка на потребителите в Азия.
BenQ-Siemens стартира през 2005-та, но наскоро фалира. Все още се търси купувач на активите на компанията, като засега се съобщава само за заявен интерес от различни играчи.
Бъдещето на служителите в съвместната компания между Siemens и BenQ също е неясно към момента. Според информации, изнесени в медиите от Siemens, вече е създаден фонд от €10 милиона, който ще бъде насочен към персонала на екс-BenQ Mobile. На около 150 наети от джойнт-венчъра е предложена работа в компанията майка, базирана в Германия.

17:06

Виртуални разговори за жителите на “Втори живот”

Vodafone ще допълва услугите в набиращия скорост проект.

Компанията Vodafone ще предложи пакет от нови услуги за потребителите във виртуалния свят, след като в близките седмици открие свой остров в нашумелия проект „Втори живот” (Second Life).
Операторът подготвя виртуални телефони, които ще позволят на потребителите да контактуват помежду си във виртуалния свят. Vodafone ще пусне също SMS мигновена услуга във “Втори живот”, съобщават британските медии.
Настъплението на компанията във виртуалния свят контрастира с оттеглянето й от реални територии като Белгия, Япония и Швеция през миналата година.
Vodafone обяви през ноември плановете си да поддържа остров във “Втори живот”. Дългосрочната цел на оператора е да допълни останалите услуги във виртуалния свят. Телефонията е именно една такава услуга, очакват се и други.

17:05

Компютърен вирус атакува със заглавие "Фидел Кастро е мъртъв"

Невярната информация със заглавие "Фидел Кастро е мъртъв", появила се в интернет, съдържа вирус, който атакува хиляди компютри, предупреди Испанската асоциация на потребителите на интернет, цитирана от Франс прес. Асоциацията отбелязва, че информацията съдържа вирус от типа Троянски кон.
Той се активира, когато файлът бъде отворен. Вирусът е на път да засегне хиляди компютри, след като през последните няколко дни отново се появиха спекулации за здравословното състояние на кубинския лидер Фидел Кастро.
Въпросният вирус е прикачен и към други информации със заглавия "Уго Чавес е мъртъв", "Руският президент Путин е мъртъв" и "Саддам Хюсеин е жив!", се казва в комюнике на асоциацията.
Заразени с вируса са също неверните информации със заглавия "Руска ракета сваля китайски спътник", "Китайска ракета сваля американски самолет", "Започна Третата световна война" и "Първи акт на ядрен тероризъм".

03:25

Microsoft: 114 милиона нелегални копия

Microsoft представи вчера Genuine Fact Files. Това са резултатите от тестовете на "Windows Genuine Advantage", които показват колко копия на Office и Windows са инсталирани нелегално. От въвеждането на "Windows Genuine Advantage" през юни 2005 до сега са проведени 512 милиона проверки. 114 милиона от тях или 22,3% са показали негативен резултат, което не означава нищо друго, освен че версията е пиратска. Според Microsoft случаите, в които проверката е изкарала грешен резултат, са под 1%.

03:23

Най-скъпата мишка в света


Швейцарската компания Pat Says Now представи най-скъпата мишка в света. Тя е покрита с 59 брилянта и се предлага с 2 различни дизайна - "Diamond Flower" и "Scattered Diamond". Те се предлагат и в 3 различни разцветки - жълта с бели ленти, златиста с черни ленти и сребърна със златисти ленти. Корпусът на мишката е изработен от 18-каратово бяло злато. Всички тези ценности идват в здрава, специално оформена кутия. Мишката е оптична, с 800 dpi чувствителност, разполага с 3 бутона и колелце и може да се свърже към компютъра ви през USB 2.0 или PS/2. Тя идва с цели 3 години гаранция на цена $24 000 долара.

03:22

Asus обяви пускането на първата ATi карта с DirectX 10

С GeForce 8800 Nvidia изкара първите графични кати, поддържащи DirectX 10. Това обаче са карти от най-високо ниво и поради цената си представляват интерес за не много голяма група от клиенти. В същото време и AMD-ATi работят по въпроса за пускането на карта с поддръжка на новата графична платформа.
Информацията е от средите на ASUS, които имат намерение да интегрират първaта карта на ATi с поддръжка на DirectX 10 в новия си лаптоп A8Jr, който ще бъде на пазара до няколко седмици. Графичната карта ще носи наименованието Radeon Mobility X2300 и ще е с новия чип R600. Като цяло лаптопът ще бъде предназначен за средния клас потребители, но благодарение на новия графичен чип ще възпроизвежда без проблем визуалната платформа на Vista Aero Glass.

03:19

Samsung с 5,9 мм тънък GSM



Който има спомени за първите екземпляри GSM-и от 80-те и 90-те години, със сигурност знае защо тогава са ги наричали "телефонни клетки". Слава богу през последните години телефоните станаха благодарение на развиващите се технологии значително по-малки. С „Ultra Edition 5.9.“ Samsung поставя нов стандарт в тази насока.
Намеренията на корейците са съвсем скоро да изкарат на пазара GSM с дебелина само 5,9 мм. Според Samsung миниатюрните размери няма да бъдат за сметка на екстрите. „Ultra Edition 5.9.“ ще бъде трибандов и ще разполага с 3,2 мегапикселова камера, радио, Bluetooth и 80 MB собствена памет.
Новият GSM ще излезе на пазара през март. Цената за сега не е известна.

03:15

ATI R600 ще се казва X2000

Източници, близки до ATI, съобщиха, че компанията, собственост на AMD, е решила да даде ново име на своя най-нов чип R600, Според тях след като последният ATI чип на пазара е X1950, то е логично следващият да е X2000. Според последните слухове компанията ще представи новия чип в началото на март месец. Тогава тя ще покаже 4 видео карти оборудвани с него. За сега няма официално потвърдена информация за тях, но от различни места изтича по малко информация за всяка от тях. Първата (най-мощната) ще е XTX версия, най-вероятно X2800 XTX. Тя ще разполага с 1 GB GDDR-4 памет, обща скорост на чипа 2.4 GHz (2 x 1.2 GHz), което ще вдигне производителността до 153.6 GB/s (за сравнение при NVIDIA GeForce 8800 GTX тя е едва 86.4 GB/s). Името на следващата карта ще завършва с XT символите и ще е базирана на същата GDDR-4 памет, но тя ще е по-малко (512 MB най-вероятно). Третата видео карта ще използва по-бавна GDDR-4 памет и ще влезе в XL семейството. За последната (най-слабата) видео карта от X2000 серията единствено се знае, че ще използва GDDR3 памет.

03:13

Италианци ускориха Pentium 4 до 8GHz

Това е нов световен рекорд на групата овърклокъри ThuG.

Отиващата си архитектура NetBurst все още е способна на изненади, тъй като честотният й потенциал не е усвоен напълно. Именно тази особеност на NetBurst подтиква ентусиастите да поставят рекорди с процесорите Pentium 4.
Залата на славата в сайта на популярната програма CPU-Z се попълни с нов световен рекорд за честота на процесора, съобщи сайтът pcnews.ru. Честотата на Pentium 4 631, базиран на 65-нанометрово ядро Cedar Mill, е била вдигната до внушителните 8 гигахерца (GHz).
Експериментът е извършен от италианската група овърклокъри ThuG, на която принадлежи и досегашният световен рекорд от 7791 МHz. Ако може да се вярва на разработчиците на CPU-Z, системата за валидация на резултатите е достатъчно надеждна и вероятността за грешка е много малка.
Експериментът е извършен с култовата за овърклокърите платка ASUS P5B-Deluxe, чиято FSB честота е увеличена до 533 MHz (номиналът за тествания процесор е 200 MHz). Не се съобщава обаче как италианците са охлаждали процесора.

17:14

Любовен триъгълник в Интернет взе жертва

Трагедия след една лъжовна виртуална връзка...

Той беше 18-годишен морски пехотинец, отиващ на война. Тя пък привлекателна млада жена. Или поне така се представяха.
В действителност те бяха мъж и жена на средна възраст, отдали се на безобидни лъжи. Докато между тях не застана един доверчив 22-годишен младеж, който заплати с живота си заради намеса в техните Интернет фантазии.
На 15 септември миналата година Брайън Барет беше застрелян извън фабриката, където работел, за да си помага за таксите в колежа, разказва FoxNews. Два месеца по-късно неговият колега и приятел Томас Монтгомъри беше арестуван с обвинение за убийство. Мотивът, според следователите, е ревност за връзката на Барет чрез Интернет със същата "18-годишна" жена, която Монтгомъри ухажвал вече втора година.
Нито един от двамата не е подозирал, че виртуалната им любима е около 40-годишна майка, която използвала профила на дъщеря си, за да привлече ухажори в Интернет. Флиртът в киберпространството изглежда й бил напълно достатъчен, защото няма доказателства за нейни срещи с нито един от мъжете.
Флиртът на Монтгомъри с жената започнал през 2005 г., като контактували помежду си само в чата и по имейла. След това обаче тя започнала да му праща по пощата снимки на дъщеря си и бельо. Съпругата му попаднала на един от тези колети и върнала писмо, в което сложила семейна снимка с обяснение, че съпругът й е на 47 години и имат две деца.
Жената от Интернет, чиято самоличност властите не разкриват, си спомнила, че Монтгомъри й споменавал за приятел на име Брайн. Тя го издирила в Интернет, за да провери вярно ли е това, което й писала съпругата на колегата му.
Скоро двамата установили постоянен контакт, който не скрили от Монтгомъри и той започнал да ревнува. Тази ревност, според разследването, била достатъчна за Монтгомъри, за да застреля с пушката си младия мъж. Сега той е в затвора, а съпругата му е подала молба за развод.
Експертът по Интернет престъпления Дж. А. Хитчкок се надява, че този тъжен случай ще накара хората да обмислят два пъти какво правят онлайн и до какво могат да доведат техните действия.

17:13

Intel ще насърчава продажбите на мини PC

План на гиганта ще промотира дънни платки Mini-ITX

Процесорният гигант Intel планира да насърчи пазара на мини PC, като промотира продажбите на дънни платки с форм фактор Mini-ITX, разработен от VIA Technologies. Според тайвански източници, планът ще стартира през второто тримесечие на тази година, пише digitimes.com.
Mini-ITX ще бъде един от форм факторите за платформи, базирани на процесори от нисък клас, предвижда планът на Intel. Компанията, която има изключително влияние в индустрията, ще препоръчва на производителите да използват дънни платки Mini-ITX в малките SSF РС-та (small-form-factor PC).
Intel освен това ще препоръчва и интегрирания чипсет SIS662 на компанията SiS за използване в Mini-ITX дънни платки, твърдят тайванските източници.
Въпреки че и в момента няколко компании, сред които AOpen, Shuttle и Acer, предлагат мини РС, този пазар все още е ограничен, поради липсата на индустриални стандарти.

17:12

Лансират стандарти за отворена идентичност

Алианс задвижи нов проект за обществото на отворения код.

Нов проект на организацията “Liberty Alliance” ще насърчава възприемането на нейните спецификации в приложенията с отворен код. "OpenLiberty Project" ще предложи инструменти и информация за разработване на приложения, които използват стандартите „Liberty Federation” и “Liberty Web Services”.
Идеята на проекта е да даде на обществото на софтуера с отворен код начин за комуникация и съвместна работа по стандартите за отворена идентичност. Алиансът беше формиран през 2001 година именно с целта да създаде стандарти за онлайн верификация на идентичността.
И в момента има няколко инициативи с отворен код в областта на идентичността. Те обаче не поддържат по-развити уеб услуги, базирани на идентичност, посочват от Liberty Alliance.
Спецификациите на Liberty Alliance биха позволили на дадено приложение да открива индивидуални календарни услуги и на базата на тях да аранжира срещи или да инициира транзакции.
От спецификациите на Liberty Alliance ще извлекат полза проекти с отворен код като Lasso, OpenSAML и SourceI. Алиансът обаче не отваря своите спецификации. Всеки, който иска да работи по тях, трябва да стане член на организацията, което е свързано с подписване на документи и плащане на годишни такси – нещо нетипично за разработчиците на отворен код.

17:12

Стар Интернет пират съден и за разрушения с експлозиви

Брюс Форест взривил портативна тоалетна...

През фувруари американецът Брюс Форест, известен Интернет пират от края на 90-те, ще трябва да отговаря пред съда по седем обвинения за разрушаване на чужда собственост с помощта на експлозиви, както и стрелба с оръжие.
Според адвоката, Форест ще признае вината си. По този начин вероятно се надява да бъде удовлетворена молбата му за освобождаване от затвора, за да се подложи на лечение. Желанието му е да замени затворническата килия с домашен арест под опеката на майка си и съпругата си и под електронно наблюдение.
Миналата година съдът вече е отхвърлял подобна молба, тъй като е сметнал, че Форест е твърде опасен, за да бъде пуснат от затвора, припомня АР. Освен това е било разпоредено да премине медицински изследвания. В дома му е открит цял арсенал от оръжия.
Едно от обвиненията е за „ескалиращо разрушително поведение“. Намерени са и доказателства, че Форест е използвал лекарства, с които се е сдобивал нелегално в Интернет. Той е лекуван за тревожност, депресия и мигрена, причинени от травма на главата вследствие на падане.
Форест беше известен пират на музика и филми в Интернет в края на 90-те години на миналия век. Той стана герой на калифорнийския писател Дж. Д. Ласика, който го нарича „Принцът на Тъмния Нет“ в книгата си „Тъмният Нет: Войната на Холивууд срещу дигиталното поколение“, издадена през 2005 г.

17:11

Motorola ще уволни 3500 мениджъри от средно ниво

Спад на печалбите от продажба на мобилни телефони и бруталната конкурунция са причини за радикалната мярка.

Вторият по големина производител на мобилни телефони, Motorola, ще загуби 5% от своята 70-хилядна работна сила, стана ясно вчера от множество публикации в Интернет. Тежкият удар от съкращаването на 3500 работни места ще бъде понесен от мениджърите на средно ниво.
Причината за тези съкращения е спад в нивото на печалбата, което е вече под 5% за четвъртото тримесечие на 2006 година, в сравнение с 11.9% за третото. Според главния мениджър на компанията Ед Зандер, Motorola си поставя за цел до края на годината да възстанови нормалните маржове, като намали разходите за производството на телефони.
Компанията "обвинява" за трудното положение, в което е изпаднала, намаляването на цената на своя продукт Razr. Друга причина е бруталната конкуренция на нововъзникващите пазари.
Това не вещае нищо добро и за iPhone на Apple, след като скъпо устройство от рода на Razr вече загуби „преднината” си в цената. Apple се надява да продаде 12 милиона iPhone на висока цена.
Motorola съобщава за 65.7 милиона продадени телефона през последното тримесечие на 2006 година, което е увеличение с 47% в сравнение със същия период за 2005 година. Това значи, че компанията е увеличила дела си на световния пазар на 23.3%.
През първото и второто тримесечия на 2007 година Motorola ще пусне на пазара нови модели, с които се надява да си възвърне печалбите. Те ще се видят на шоуто 3GSM още следващия месец.
Коментарите на компанията за нововъзникващите пазари обясняват защо тя наскоро отказа да участва в инициативата на GSM Асоциацията „3G телефони за всеки”. Motorola смята, че все още е невъзможно да се създадат евтини 3G телефони. Настоящата цена на 3G чиповете е доста висока и ето защо в iPhone, например, липсва 3G възможност.

17:10

Microsoft-Novell се сдоби с най-големия си клиент

Двете компании сключиха сделка с търговската верига Wal-Mart!

Най-голямата верига за търговия на дребно, Wal-Mart Stores Inc., стана и най-големият клиент на алианса Microsoft-Novell, съобщи вчера софтуерният гигант. Wal-Mart ще се възползва от съвместимите Windows-Linux решения на двете компании.
Съгласно споразумението, Microsoft ще достави на Wal-Mart абонаментни сертификати за SUSE Linux Enterprise Server, които ще се използват в ИТ инфраструктурата на търговската верига. Сделката разкрива възможности в бъдеще за доставка на допълнителни софтуерни продукти и поддръжка от Microsoft и Novell в областта на виртуализацията и взаимодействието между различни платформи, твърдят от Редмънт.
И досега Wal-Mart беше един от големите потребители на Microsoft продукти. Новото партньорство с алианса Microsoft-Novell е насочено към подобряване на взаимодействието между различните ИТ системи, уточнява Нанси Стюарт, вицепрезидент и директор по технологиите в Wal-Mart.
По-точно става въпрос за управление на Windows и Linux системи чрез разширение на съществуващия набор от средства за тази цел на Microsoft като Systems Management Server, Active Directory и Operations Manager. Wal-Mart планира също да премине към по-евтин сървърен хардуер.
Novell и Microsoft обявиха своето тясно партньорство през ноември м.г. То предвижда двете компании да разработват, продават и поддържат решения за взаимодействие на Windows и Linux платформи, за виртуализация и по-добра съвместна работа на Microsoft и Novell продукти.
Като част от петгодишния договор, Microsoft се ангажира да продава абонаментни сертификати за SUSE Linux Enterprise Server. По информация от Microsoft, от ноември досега тя е продала над 35 000 нови сертификата за тригодишна поддръжка на Linux сървъра.

17:10

Microsoft пусна повторно обновление за Excel

Новият пач е само за потребители на версия 2000 на продукта!

Microsoft пусна повторно обновление за електронната таблица Excel, за да осигури по-добра защита срещу хакерски атаки на версия 2000 на своето популярно приложение.
Според информациите от компанията, последното обновление помага за по-правилна обработка на фонетичната информация, която е вложена във файловете, създадени от корейската, японската и китайската версии на продукта.
Този проблем важи само и единствено за Excel 2000, така че потребителите на други версии на офис пакета няма за какво да се притесняват и не е необходимо да извършват обновяване.
Обновлението е маркирано като „критично“ от Microsoft, тъй като осигурява защита срещу изпълнението на отдалечен код.

17:09

Отломки от "Ферари"-то на Керимов открити в уеб

Френската полиция спря продажбата на строшената кола...

Френската полиция, която разследва катастрофата с колата на руския бизнесмен и депутат Сюлейман Керимов, забрани продажбата на останките от неговото “Ферари Енцо” в Интернет, съобщи наскоро агенция “Франс Прес.” По данни на вестник Nice-Matin, 18-годишен жител на град Ница събрал овъглени парчета от луксозния автомобил веднага, след като станал свидетел на това как тя се разбива в крайпътно дърво и пуснал обява за тяхната продажба в Интернет.
Офертата обаче останала в аукциона само един ден. Причината е, че на нея попаднал случайно полицай, фен на марката “Ферари”, който веднага уведомил колегите си, занимаващи се с разследване на инцидента. Те намерили продавача на адреса, оставен от него на сайта. Младежът побързал да изтегли обявата и предал веществените доказателства на следствието.
Причините за катастрофата на крайбрежната улица на Ница, станала вечерта на 25 ноември, още се изясняват. Луксозното возило, управлявано от Керимов, се врязало в дърво и се запалило. Водачът получил 70 процента изгаряния по тялото, а неговата спътница – руската телевизионна водеща Тина Канделаки пострадала значително по-малко.
Сюлейман Керимов е депутат от Руската дума и крупен бизнесмен. Той е фактическият собственик на компанията "Нафта-Москва" и според списъка на списание Forbes заема 72 място сред най-богатите хора в света. Състоянието му се оценява на 7 млрд. долара.

17:08

Intel настъпва в автомобилната електроника

Гигантът ще работи с производители от Далечния изток по внедряване на процесора Celeron и други технологии в колите.

Процесорният гигант Intel ще работи съвместно с няколко компании от автомобилната индустрия в Тайван, Китай и Корея по проекти за вграждане на негови технологии в японски и други коли.
Скоро на пазара ще се появят автомобили със Celeron M процесори, пише digitimes.com, позовавайки се на индустриални източници. Intel ще работи с три компании от Тайван, четири в Китай и две в Корея.
Потенциалните партньори в Тайван са производители на Тойота, Митцубиши, Форд, Мазда, Нисан и Хюндай. Освен Celeron M, автопроизводителите ще вграждат процесори Yonah (Core) и Merom (Core 2 Duo) в електрониката на колите.
Първоначално Intel ще се фокусира върху разработката на системи за информация и забавление, вкл. GPS устройства, PC-та за автомобили и аудио-визуална техника.
Навлизането на x86 приложения в автоелектрониката се очаква да засегне пазара на едночипови решения. Процесорите x86 са по-бързи при обработката на аудио-визуални приложения и като цяло имат зад себе си по-големи R&D ресурси и софтуерна поддръжка.

17:08

Създават блогове на кучета

"Вашето куче заслужава своя блог" - пише на началната страница на www.toutoublog.com . Това е първата кучешка платформа във Франция, която е била създадена на 4 декември 2006 г., предаде АФП.
Оттогава са пуснати близо 300 кучешки блогове, с които горди собственици показват любимците си и им дават трибуна в Мрежата. Учредител на първия кучешки блог е Себастиан Лавале, собственик на 8-годишния английски булдог Омлет.
"Когато разхождам Омлет по улицата, ме спират по десет пъти на ден" - разказва Лавале. Интересът на минувачите и разговорите с други кучкари дали идея на французина да създаде блог на Омлет.
Чрез блоговете собствениците на кучетата общуват помежду си и фантазират каква информация биха поместили техните домашни животни, ако можеха да говорят. В toutoublog.com господарят остава в сянка, а кучето гордо позира на снимки и видеоматериали и прави въображаеми излияния.
Виртуалността позволява собственикът на куче-блога да бъде надарен с всевъзможни качества. Всеки ден кучешките блогове се отварят от стотици любители на кучета, сърфиращи в мрежата.

17:04

Спряганият за наследник на индустрията на Samsung Джей Лий получи ръководен пост

Лий ще бъде свързващото звено между Samsung и най-важните й клиенти, като същевременно ще работи по формирането на важни партньорства с настоящи и перспективни клиенти.

Наследникът на южнокорейската могъща Samsung Group вече е на една крачка от най-висшия мениджмънт в Samsung Electronics Co. Джей Уай Лий, синът на председателя на групата Лий Кун-Хий, беше повишен на нов пост като главен мениджър за връзка с крайните клиенти в компанията – производител на електронни джаджи и компоненти, съобщи IDG News Service. Новата позиция поставя 38 годишния Лий директно на ниво под главния изпълнителен директор на Samsung Electronics Иун Жонг-Йонг.
Лий ще бъде свързващото звено между Samsung и най-важните й клиенти, като същевременно ще работи по формирането на важни партньорства с настоящи и перспективни клиенти, обясниха от компанията.
За Лий се говори, че е подготвян за шеф на Samsung Group, най-мощният южнокорейски конгломерат, или на бизнес – групата, така че повишението му в Samsung Electronics най-вероятно ще засили това становище сред фирмените анализатори.
Лий се върна в компанията през 2001 г., след като си взе кратка почивка, за да завърши бизнес училище. Оттогава той работи в офиса за корпоративна стратегия и е допринесъл за прокарването на иновации и за окрупняване в поделенията за телекомуникации, потребителска електроника и полупроводници. Той изигра важна роля и при създаването на S-LCD Corp., смесено предприятие за производството на LCD монитори между Samsung и Sony Corp.

17:03

Google се заинтересува от реклама в многопотребителските игри

Интернет гигантът вероятно ще закупи дружеството Adscape Media, работещо в тази сфера.

Интернет холдингът Google планира да придобие компанията Adscape Media, специализирана в разпространението на реклама в многопотребителски мрежови игри, съобщава сайтът Gamasutra. Adscape Media е създадена през 2006 г. и все още не е успяла да сключи споразумение с който и да е от големите издатели на игри. Въпреки че все още нито Google, нито Adscape Media не са направили официални изявления, се предполага, че преговорите са приключени и резултатите ще бъдат обявени още тази седмица.
"Ние непрекъснато търсим нови пътища за развитие на рекламните инициативи на Google, които да донесат ползи за нашите потребители и за партньорите ни" - заяви представител на Google.
Ще припомним, че през май 2006 г. Microsoft придоби компанията Massive, която също предоставя услуги по внедряването на динамична реклама в многопотребителски игри. Техни рекламни съобщения например вече има в RPG - заглавието Anarchy Online и в екшъна Planetside.

17:02

Yahoo предлага да управлява личните ни финанси

Компанията Yahoo откри нов сайт Yahoo Personal Finance, който помага на потребителите в управлението на личните им финанси.
Сайтът Yahoo Personal Finance съдържа девет категории, които помагат при сформирането на семейния бюджет, при изясняването на разходите за обучение и недвижимо имущество, при изчисляване погасителните вноски по кредитите, дори при подготовката на вноски за допълнително пенсионно осигуряване. Освен това можете да прочетете статии на английски език по темата, да зададете въпрос на експерти, да проследите как се променят основните тенденции на финансовите пазари. На сайта се използва информация от CNNMoney.com, Consumer Reports и Wall Street Journal.

17:00

Китайска учителка превъзпита крадец чрез SMS-и

Крадец, откраднал от учителка мобилен телефон и пари, върна всичко и обеща да стане по-добър. От преподавателката Пан Айин мотоциклетист откраднал 4900 йоана ($628), банкови карти и GSM. Г-жа Айин не се обадила в полицията, а започнала да изпраща SMS-и до собствения си телефон от GSM-и на свои колеги. Изпратила 21 съобщения, но отговор не последвал...
"Здравей, приятел. казвам се Пан Айин, учителка съм в гимназия. Ти, навярно, преживяваш трудни времена. Ако е така, не те виня", - написа в първия си SMS Пан.
"Задръж парите за себе си, ако наистина ти трябват, но, умолявам те, върни ми всичко останало. Ти още си млад. Да се греши е човешка слабост. Поправянето на направените грешки е най-важното", казва в следващото си съобщение преподавателката.
На никой SMS не било отговорено. Но на третия ден Пан Айин открила на входната си врата пакет. След като го отворила, видяла чантата си. Нищо не липсвало. "Скъпа Пан, извини ме. Направих грешка и моля за прошка. Ти се оказа толкова търпима към мен, независимо, че откраднах от теб. Ще се поправя и ще бъда добър човек", пишело в бележката, лежаща в чантата.
Ето как новите технологии помагат...

16:59

Станахме член на Международната IT асамблея

България е приета за член на Международната асамблея за информационни технологии. Това съобщиха от пресцентъра на Градския съвет на БСП в Пловдив. Лидерът на партията в града и народен представител Захари Георгиев е присъствал на петата сесия на Международната парламентарна асамблея за информационни технологии /IPAIT/ провела в столицата на Финландия-Хелзинки. В Хелзинки България не само е била приета за член, но и утвърдена за домакин на следващата сесия насрочена за 2008 година.
В асамблеята, създадена преди 5 години по предложение на Южна Корея, членуват 47 държави от цял свят, а 13 са наблюдатели. Целта на форума е да направлява влиянието на информационните технологии върху развитието на обществените отношения чрез парламентите на отделните страни-членки и да дава възможност за обмен на информация между тях. След завръщането си от форума Захари Георгиев е предложил на председателя на Народното събрание при подготовката на следващата среща да се даде възможност на всички университети, научни звена и фирми, работещи в областта на високите технологии да подготвят свои разработки и презентации пред участниците в шестата заседание на Асамблеята. Той предлага още да се организира международно изложение, свързано с приложението на IT в управлението - както на законодателната, така и на изпълнителната власт. Предложението му е тази изложба да се възложи на пловдивския Международен панаир и тя да се проведе заедно със сесията, на която ще сме домакин през следващата година.

16:22

NVIDIA планува да пусне Geforce 8600 и 8300

През последните дни из мрежата се носи слуха, че след като пуснаха успешно на пазара звяра 8800, от NVIDIA работят по няколко видео карти, базирани на същия чип, но от по-слаб клас. Според източници близки до компанията, това ще са Geforce 8300 и 8600 сериите. Първата карта от тази серия ще е 8300 GS, която ще разполага с ядро работещо на 500 MHz и памет на 1000 MHz, 256 MB 128-битова памет и цена от $79 долара. Следващата карта от тази серия ще е 8300 GT, която е почти същата като GS версията с единствената разлика, че паметта работи на 1200 MHz, което веднага се отразява и на цената - $99 долара. Видео картите от другата серия 8600 са 8600 GT и 8600 Ultra. Първата разполага с ядро работещо на 350 MHz ядро и памет на 1200 MHz , 256MB 256-битова памет и цена $129 долара. 8600 Ultra е оборудвана с 500 MHz ядро и памет на 1400 MHz, 512 MB 256-битова памет и цена $179. Все още няма информация кога точно ще се появят всички тези видео карти, но според специалистите това ще стане преди март месец, когато се очаква да бъде пуснат новия чип R600 на конкурента ATI.

16:21

Canon пуска 2 бюджетни фотоапарат


Цифровите фотоапарати въобще не са такава тема табу, каквато бяха преди години. Вече всеки може да си купи за около 300-400 лв. дигитален апарат, който ще прави снимки със задоволително качество и готови за принтиране на фотохартия. Реномираният производител Canon анонсира два нови модела, които са точно отговарящи на описанието. Основната разлика между A460 и A550 освен в дизайна е броят на пикселите на матрицата – в първия случай те са 5, а във втория - 7.1MPx. И двата апарата разполагат с хубави обективи с 4-кратно оптично приближение, 2-инчови LCD екрани и разчитат на паметта поставена в SD/MMC/SDHC слота. Захранват се от две AA батерии, а освен невероятни снимки могат да правят и клипове с VGA резолюция и 30 кадъра в секунда. Ориентировъчните цени, които Canon обяви са $150 и $200 съответно за A460 и A550.

16:16

AMD реже цените на свои процесори

Поевтиняват моделите от нисък и среден клас!

Производителят на процесори AMD обяви намаление на цените на своите чипове от нисък и среден клас Athlon 64 X2. Новината идва след по-рано обявени планове на Intel да свали цените на по-старите процесори Pentium D.
Според съобщение в уеб сайта на AMD, моделите X2 5200+ ще претърпят най-голямо поевтиняване – от $403 на $295. Намаленията на останалите модели варират от $25 до $15.
Процесорите Athlon от висок клас, вкл. сериите FX, X2 5600+ и 5400+ ще останат непроменени.
Цената на едноядрения Athlon 64 3800+ пада от $108 на $101, но на по-бавния 3500+ остава стабилна. За процесорите Athlon 3200+ пък вече няма ценова информация в сайта на компанията.
При чиповете от най-нисък клас Sempron също има намаление, като моделът 3200+ поевтинява от $67 на $51, а 3000+ пада от $56 на $41. Споменатите цени важат за покупки в количества по 1000 броя.

16:26

BenQ обяви нови модели цифрови фотоапарати


DC E610, C610 са „входен билет“ за цифровата фотография.
Компанията BenQ представи две нови допълнения към своята линия от цифрови фотоапарати. Моделите DC E610 и C610 идват на достъпна цена, като същевременно предлагат множество възможности в компактно тяло.
Новите фотоапарати са лесни за използване, което определя и тяхната клиентска база от начинаещи потребители.
Моделът BenQ DC E610 е от по-висок клас, с 6.1-мегапикселов CCD сензор, PENTAX оптика, три-кратно оптично приближение и 2.4” TFT LCD дисплей. Апаратът може да заснема видео с 30 кадъра в секунда при VGA резолюция. Налична е опция против разклащане и в двата режима на снимане - видео и статични изображения.
По-слабият модел DC C610 предлага 6.0-мегапикселов CCD сензор и 2.0-инчов LTPS LCD дисплей.

16:25

Лаптоп по военни стандарти пуска Dell

Новият Latitude ATG е подходящ за работа на открито.

Американският производител Dell пусна на пазара в Европа първия си ноутбук с полуграпава повърхност за работа в полеви условия. Latitude ATG D620 издържа на удари, вибрации и влага, твърдят от компанията.
Лаптопът включва шокоустойчив твърд диск, защитена от намокряне клавиатура, покрити портове и високоустойчива боя. Dell го лансира като идеален за употреба при военно-полеви условия.
“Новият ноутбук е точно това, от което се нуждаят професионалистите, работещи предимно на открито, заради заздравения и по-издръжлив дизайн и екран, на който се работи лесно и при ярко слънце”, каза Ерик Грефиър, директор продукти на Dell EMEA.
Latitude ATG е проектиран, като е отчетени исканията на потребителите. Лаптопът има 14.1-инчов дисплей със сензор за околна светлина (ALS), стъклена облицовка и антирефлексно покритие. LCD дисплеят е 1,5 пъти по-ярък от екраните на повечето ноутбуци на пазара, за да осигури по-добра работа при директна слънчева светлина.
В допълнение, Latitude ATG той пести енергия и използва безоловна дънна платка. Лаптопът поддържа до 4GB DDR2 SDRAM памет, работи с процесор Intel Core 2 Duo и е съвместим с новата операционна система Windows Vista.
Машината ще се предлага с тригодишна гаранция, но от Dell още няма информация за цената.

16:24

Asustek планира 60% ръст в продажбите на лаптопи

Компанията ще преследва по-висок дял от пазар, оценяван на 90-100 милиона броя през настоящата година.

Тайванският производител Asustek Computer планира да увеличи продажбите си на лаптопи с 60% през 2007 година, според източници от компанията, цитирани в digitimes.com. Това ще позволи на един от големите ОЕМ доставчици да увеличи дела си на световния пазар, който се очаква през настоящата година да достигне 90-100 милиона броя ноутбука.
Според източници от индустрията, през 2006 г. Asustek е продал около 5,5 милиона лаптопа. Три милиона от тях носят собствената марка на компанията, а останалите са реализирани чрез ОЕМ сделки за други вендори.
Ако Asustek съумее да осъществи плановете си за настоящата година, това би означавало да продаде 8.8 милиона лаптопа.
Като доставчик на мобилни компютри със собствената си марка, Asustek е първи в Тайван, четвърти в Китай и пети на Азиатско-тихоокеанския пазар. Над 85% от лаптопите на компанията са били с широки екрани през последното тримесечие на 2006 г., като се очаква този процент да нарасне до 97 към края на настоящата година.
Според Asustek, лаптопите с 15.4-инчови екрани ще продължат да доминират на масовия пазар, докато 14.1-инчовите ще бележат ръст в бизнес сектора. При 13.3-инчовите модели, където лидери са Sony и Apple, също ще се наблюдава ръст, генериран от консуматорския сегмент.

16:24

HP отваря хай-тек лаборатория в Русия

Корпорацията търси по-добри позиции в научната общност.

Hewlett-Packard отваря изследователски център в Русия, който ще се занимава с базови ИТ задачи като извличане на данни, управление на информация и др., според публикация в cnet. Новата лаборатория ще бъде изградена в Санкт Петербург и ще привлече местни таланти.
HP няма за цел да намали цената на труда с отваряне на лабораторията в Русия, твърдят представители на компанията. Опитът на американския ИТ гигант от подобни начинания в Китай и Индия показва, че заплатите на талантливите учени растат бързо.
Новият изследователски център ще изпълнява по-скоро дипломатическа функция, тъй като HP иска да се позиционира по-добре в бизнес и научната общност в страната.
Дейността на корпорацията на глобалния пазар се разраства и става все по-важна, като в момента над 60% от бизнеса на HP идва от операции извън САЩ, според вицепрезидента Шейн Робинсон.
Западните инвеститори гледат на Русия като на пазар с огромен потенциал, предвид големите размери на страната, богатството от природни ресурси и дългата история в областта на научните достижения.
Фактори като корупция, политически вълнения и проблеми с интелектуалната собственост досега пречеха на Русия да развие високотехнологична индустрия, конкурентна на тези в Китай и Индия, посочва cnet. Много инвеститори се оплакват и от липсата на предприемаческа култура в страната.

16:23

Sun се връща към Intel процесорите

Ще пуска Xeon-базирани сървъри и работни станции!

Производителят на сървъри и работни станции Sun Microsystems е на път да си възвърне доверието в процесорите на Intel. Очаква се днес двете компании да обявят партньорство, съгласно което Sun ще произвежда машини, базирани на чиповете Xeon от Intel, твърди cnet.
Споразумението касае новите двуядрени процесори Xeon 5100 "Woodcrest" и четириядрените Xeon 5300 "Clovertown". Благодарение на тях, Intel успя да възстанови загубен пазарен дял от конкурента AMD.
В началото на 2005 година Sun се отказа от Intel в своите x86 сървъри за сметка на AMD Opteron с аргумента, че чиповете на Intel са по-бавни и имат по-голяма консумация.
Сървъри от новото партньорство между Sun и Intel ще се появят най-вероятно през първата половина на 2007 година. Очаква се Sun да пусне и работни станции с процесори на Intel.
В допълнение, Intel ще подкрепи версията x86 на операционната система Sun Solaris, издигайки я до масовия статус на Windows и Linux. Това означава, че процесорният гигант ще отдели инженерни ресурси за валидиране на системата и ще я подпомогне с хардуерна поддръжка, например за управление на консумацията на процесорите.

16:22

Телефон - робот

Учени от университета Soochunhyang са създали автоматичен мобилен телефон - робот.
Той може да изпълнява функции напълно автоматично. CPR (Cellular Phone Robot) ще ви потърси сам ако сте вкъщи, а не сте около личния си телефон. Друго, което ще изпълни без ваша намеса е да си намери електрически контакт и да се зареди сам, когато батерията му се е изтощила. Когато някой ви търси, ако искате да разберете дали е приятел или не, ще видите танц по който ще познаете това. Друг начин за известяване е излъчването на определена миризма от дванадесетте вградени микродюзи. За предвижване роботът използва информация, която се получава от RFID чипове, както и малки колелца. Вашето емоционално състояние се измерва и то ще бъде такова според това на събеседника ви. CPR има също и емоционална вибрация, отново за да ви извести за нещо. Мобилният робот е една от най - купуваните мобилни стоки в Корея.

16:17

Телескопи ще засичат извънземни радиа и телевизии

Предстои първият сериозен опит за улавяне на нискочестотни сигнали от ежедневния живот на човекоподобни светове!

Ако извънземни, отдалечени на десетки светлинни години от Земята, притежават радар и FM радио, ще можем вече да ги чуем. Специален софтуер за разработван в момента телескоп, предназначен първоначално за иследване на ранната Вселена, ще позволи на астрономите да улавят ежедневните звуци на човекоподобни цивилизации, съобщават учени.
До този момент опитите за откриване на извънземен разум разчитаха на традиционните обсерватории, едно от предназначенията на които е улавянето на високочестотни радио вълни. Проблемът е, че подобни сигнали трябва да бъдат нарочно изпратени в открития космос от страна на извънземните с цел установяване на контакт.
Космическите сигнали досега предоставяха на астрономите информация за генериране на радиация от различни галактики, черни дупки, звезди и всякакви други космически обекти. В това число обаче не се включваха нискочестотни сигнали, генерирани от уреди като радари, телевизори и FM радиа, например. Просто нямаше възможност те да бъдат засичани.
Причината за това ограничение е невъзможността нискочестотни сигнали да се улавят от високочестотен приемник, както е невъзможно и слушането на AM радио канали на FM приемник. А досега не е разработвана радио обсерватория, която да сканира космоса за нискочестотни сигнали, коментират специалистите.
В Австралия обаче в момента се разработва нискочестотен „демонстратор”, като основната негова функция ще бъде изследване на водорода в космоса, останал след Големия взрив. Това ще ни покаже как Вселената е еволюирала и как в първоначалния разпръснат облак от газ са се появили комическите обекти. Така учените ще могат да тестват теориите си за нейния произход, според Ед Търнър, професор по астрофизични науки в университета Принстън.
Установено е, че радиацията, генерирана от водорода в космоса, има еднаква честота с тази на радарите, телевизията и FM радиата на Земята. Този факт довежда до решението за вкарване на специален код в софтуера за търсене на водород, който да засича "неестествената" радиация, генерирана при ежедневния живот на евентуална извънземна цивилизация.
Учените изчисляват, че нискочестотният демонстратор може да засече радио вълни, подобни на земните, на разстояние до 30 светлинни години от Земята. Тази дистанция ще позволи обхващането на около 1000 от най-близките до нашата планета звезди. Ако по-голямо устройство от този тип успее да покрие дистанция от 1500 светлинни години, броят на звездите в обхвата ще нарасне до 100 милиона.
Улавянето на "подозрителен" сигнал обаче невинаги ще значи, че астрономите са открили нова цивилизация. Много е вероятно обсерваторията да засече сигнали, идващи отдалеч, но също така е вероятно да бъдат засичани и земни радио сигнали, връщащи се към планетата ни след като са се сблъскали с Луната, или пък генерирани от някой забравен сателит.
Голямо предизвикателство за учените ще бъде също усвояването и обработването на огромните количества данни, които ще генерира телескопа, както и прецизното отсяване и анализ на информацията.
Надежди обаче има, казват астрономите. На Земята най-силните сигнали се произвеждат от военните радари и ако в нашата част от вселената съществува друга цивилизация с подобни сигнали, скоро ще сме способни да ги засечем. В случай че тази или тези цивилизации са военни обаче предпазливостта на хората трябва да бъде много висока, коментират учените, ангажирани в проекта.

02:50

Вашето PC предсказва бъдещето на климата

Компютърна симулация на климата подържана от домашни PC-та, дава първи резултати.

Около 250 хиляди души вече са свалили програмата от http://climateprediction.net на домашните си компютри, като на всеки компютър тече отделна симулация на бъдещето.
Резултатите показват че във Великобритания след 75 години ще бъде с около 3 градуса по Целзий по-топло от сега, което съвпада с данните от други модели за предсказване на промени в климата.
Членове на екипа от учени са изненадани от интереса който хората проявяват към проекта. „Когато започвахме, си казвахме че ще сме щастливи ако 10 000 души вземат участие, казва Ник Фаъл, координатор на Climateprediction.net. „Така че да видиш 10 пъти повече хора да се запишат беше фантастично.“
Всеки сваля софтуерен пакет от climateprediction.net който работи когато компютърът е бездеен, като резултатите се изпращат на централен сървър. Всяка симулация отнема около три месеца изчислително време на PC от среден клас.
Такъв тип изчисления са провеждани и преди, например SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) където няколко милиона хора бяха свалили софтуер позволяващ им да анализират данни от наблюдения на далечни звезди за признаци на извънземен живот.
За 2020, прогнозата е че температурите в Великобритания ще бъдат с 1,2С градуса по-високи от колкото през 7-те години, избрани като отправна точка на проекта.
Температурите вече sa с 1С градус по-високи в сравнение с 70-те, така че покачването през следващото десетилетие ще бъде малко ако моделът на симулацията се окаже верен.
През 2050-a, температурите ще са с около 2,5С по високи в сравнение с 70-те, докато през 2080 нарастването може да достигне 4С.
Прогнозите не са точни и колкото по далече от сегашния момент поглеждаме, по-значителни са отклоненията. През 2080 повишението на температурите може да бъде едва с 2С или пък толкова голямо че да достигне 6С. Освен по-високи температури симулацията прогнозира и по-големи отклонения в количеството дъжд, с повишен риск от наводнения и продължителни периоди на суша.

02:50

Нов сайт от типа MillionDollarHomepage

Проектът www.moneywillchangetheworld.com позволява закупуване на участъци от виртуално копие на света

Руският Интернет потребител Андрей Веприков представи собствена версия, наподобяваща популярния проект MillionDollarHomepage, който преди време направи милионер британския студент Алекс Тю. Подобно на него, Веприков предлага чрез своя проект "Парите ще променят света" http://www.moneywillchangetheworld.com) възможност за потребителите на мрежата да закупят участък от съответната страница. За разлика от "Страницата за милион долара" обаче проектът на находчивия руснак предствлява виртуална карта на света и позволява закупуването на "територия" от някоя държава.
На потенциалните купувачи се предлага възможност да закупят клетки в страни, където те самите се намират или на територията на граничещи с тях държави. Така българите могат да участват, закупувайки "недвижима собственост" у нас, както и в съседните балкански страни.
При закупуване на клетка от страницата новият собственик ще получи възможност за изписване на името му, както и кратък профил на дейността му.

02:49

Акциите на Apple паднаха с над 6 на сто заради лоши прогнози

Акциите на щатската компания Apple, производител на плейъра iPod, се понижиха вчера въпреки големия ръст в печалбата на групата, след като анализатори й предрекоха мрачно бъдеще, съобщи ВВС.
Акциите на Apple затвориха вчерашната търговия на Nasdaq със спад от 5.88 долара, или 6.19%, на ниво от 88.83 долара.
Борсовите посредници и инвеститорите се фокусираха върху предупрежденията, че печалбата за първото тримесечие на настоящата година може да се размине с очакванията.
Печалбата на компанията за тримесечието, приключило в края на декември, е нараснала със 78% благодарение на силните продажби на плеъра iPod.
Според анализатори обаче Apple ще има трудности с продажбите, по-специално на компютрите Macintosh, след активния период по празниците.
"Предишните ни очаквания за печалбата на акциите благодарение на компютрите Mac се оказаха твърде оптимистични, а това беше основният компонент, на който се основаваше позицията ни относно акциите", смята анализаторът на JP Morgan Бил Шоуп.
Той добавя, че доставките на iPod може да се окажат разочароващи, тъй като започва период на годината, който традиционно е по-слаб на продажби.

02:48

Съдят MySpace за безопасността на децата

Социалната мрежа е съдена от семействата на пет тинейджърки, за които се твърди че са били нападнати с цел секс от мъже, с които са срещнали чрез уеб сайта за запознанства.
Делото за немарливост и измама срещу известния сайт, притежаван от корпорацията на Рупърт Мърдок, е заведено в Лос Анжелес. То следва подобен процес заведен от родителите на 14 годишно американско момиче миналата година.
Неотдавна MySpace повиши мерките си за сигурност за да защити по-младите си потребители. Също така бе направено невъзможно потребители които са на 18 или повече години да се свързват с 14 или 15 годишни потребители, освен ако не знаят техния e-mail адрес.
Момичетата въвлечени в последните съдебни процеси са на 14 – минималната възраст за да имаш акаунт в MySpace.
„Според нас MySpace чака твърде дълго докато се опита да въведе адекватни мерки за сигурност които ефективно да повишат сигурността на своите непълнолетни потребители,“ каза Джейсън Иткин, адвокат от една от фирмите представящи семействата.
„Като цяло, сигурността в интернет е споделена отговорност“ - казва Хеманшу Нигам сътрудник по сигурността в MySpace. „Ние поощряваме всеки да прилага всички обичайни практики за сигурност от ежедневието при своето общуване в интернет, както и в семейството да има открит диалог за това какво и как може да се прави в мрежата.“ добавя г-н Нигам.
Акциите на News Corporation се качиха с 1,7% в четвъртък. Корпорацията купи MySpace за 580 милиона долара през Юли 2005.

02:47

Европа застава зад отворения код

Европейската комисия даде своя глас в дебата за използването на софтуер с отворен код!

Доклад, поръчан от комисията заключва че използването на отворен код може да донесе значителни спестявания на организациите без това да има негативен ефект върху бизнеса им. Докладът разкрива че в "почти всички" случаи дългосрочните разходи могат да се намалят ако не се използва софтуер със затворен код, произведен от фирми като Microsoft.
Възможно е при преминаване към отворен код да се повишават краткосрочните разходи. Това би се дължало главно на нуждата от по-продължително обучение на потребителите, твърдят авторите на доклада от Университета на обединените нации в Маастрихт.
Отвореният код е софтуер, при който основният програмен код е достъпен до потребителите за четене, модифициране и подобряване. Това е в контраст със софтуера, за който една компания контролира сорскода и не позволиява той да бъде променян. Голяма част от софтуера с отворен код е компилиран и разпространен от програмисти доброволци. Софуерът, който те са създали, включва операционни системи като Linux и програми подобни на Microsoft Office като OpenOffice.org.
Отворен код се използва вече от много компании и по-специално за сървъри - такива са компютрите които съхраняват интернет страниците. Според доклада, съществуващите и достъпни за всички, програми с отворен код биха стрували на компаниите 12 милиарда евро за да бъдат създадени. Изчислено е също така, че съществуващите програми са еквивалент на 131 000 години работа на самотен програмист. "Това представлява поне 800 милиона евро като доброволен труд от програмисти всяка година," се казва в доклада.
В момента обществените организации извличат най-голяма полза от всичката тази работа. За да се продължи този подем, докладът препоръчва "да се преразгледат сегашните политики и практики които открито или прикрито фаворизират затворения софтуер". Освен предоставянето на поощрения за тези които правят отворен код, докладът също препоръчва софтуер с отворен код да се използва по-широко в училищата. Това би създало "отношение към информационните технологии което насърчава способността да създаваш и активно да участваш, отколкото само да консумираш," се твърди в доклада.

02:47

Банка губи 1.1 милиона долара от измама по интернет

Измамниците са откраднали около 8 милиона крони ($1.1 м) от клиенти на шведската банка Nordea.

Кражбата, описвана от шведските медии като най-голямата измама по интернет се е извършвала в продължение на 3 месеца. Крадците "щипвали" пари от сметки на клиенти след като се сдобивали с логин детайли чрез вирусна програма, която се представя като анти-спам софтуер.
От Nordea казват че вече са въстановили парите на всичките 250 ощетени клиенти на банката.
Атаката за достъп до личните детайли на потребителите използва троянския кон haxdoor.ki. Жертвите са били подмамени да свалят програмата след като са получили e-mail, привидно изпратен от банката, който ги насърчавал да свалят анти-спам софтуер.
След като е инсталиран, троянският кон следи всичко което се прави от заразеното PC. "Той следи за ключови интернет адреси, в този случай адреса на банка Nordea" - казва Грег Дей, анализатор по сигурността в McAfee. Когато потребител влиза в логин страницата на Nordea, троянският кон се активира и запазва логин информацията на потребителя. После извежда съобщение за грешка и моли данните да бъдат изпратени повторно.
С два кода за достъп крадците могат да направят трансфер от сметката на клиента. Весник Computer Sweden твърди че полицията е проследила подвеждащите e-мейли първо до сървъри в Съединените щати а после до Русия. Nordea допълва, че повечето от засегнатите клиенти не са имали никаква антивирусна програма.

02:46

Microsoft, Google, Yahoo и Vodafone инициират кодекс в защита на личните права

Четирите компании се съюзяват с неправителствени организации в подкрепа на правата на изразяване и на защита на личните данни.

Microsoft, Google, Yahoo и Vodafone Group ще подготвят кодекс за поведение с обединение от неправителствени организации (NGO) в подкрепа на правото за свободата на изразяването и правата на личността, съобщи пекинският офис на IDG News Service.
Четирите компании заявиха, че новите правила са резултат от разговори с организацията Бизнес за социална отговорност (Business for Social Responsibility - BSR) и Центъра Бъркман за Интернет и общество към Харвардското юридическо училище (Berkman Center for Internet & Society at Harvard Law School).
Технологичните компании бяха под обстрел заради доставката на оборудване и програми, които допускат правителствата да цензурират информация или да наблюдават онлайн и офлайн дейностите на своите граждани. Така например, миналата година беше критикуван подходът на Google спрямо пазара в Китай, защото той предвиждаше създаването на цензурирана местна версия на световната търсачка.
Дъщерна компания на Yahoo беше обвинена от организации за защита на човешките права в сътрудничество с китайската полиция по разкриването на политически активисти, които в крайна сметка бяха арестувани и дадени под съд за публикуването на анти-правителствени позиции и информация онлайн.
Четирите компании, които се ангажираха с инициативата, заявиха, че ще разработят рамката, която ще държи подписващите договора страни отговорни за действията им в областта на правата за свободата на изразяване и за защита на личните данни.

02:44

Български хакер удари сайта на македонския президент


Хакер с псевдоним rE пусна "новина" в рубриката "Наjнови вести" със заглавие "Съединението прави силата".
Български хакер с псевдоним rE нападна сайта на македонския президент Бранко Цървенковски.
На интернет страницата President.gov.mk бе публикуван текст с герба на България, предаде македонската агенция Макфакс.
В рубриката "Наjнови вести" няколко часа стоя "новина" с дата 21 януари и със заглавие "Съединението прави силата".
Текстът гласи:

"Скъпи съседи,
Учудващи са желанието и усилията, които полагате, за да цари неразбирателство между нас.
Уж се стремите към голямото европейско семейство, а продължавате с глупавите си изстъпления и хитрувания на дребно.
Не забравяйте, "Съединението прави силата".
Нека не се налага да ви го напомняме по този начин занапред.
Поздрави,
rE"

Според специалисти, публикацията на сайта на македонския държавен глава е от типа "добронамерено хакване".
Не е нанесена никаква вреда на сървъра, няма изтрити данни или нецензурно съдържание.
От кабинета на Цървенковски заявиха, че "нападението е забелязано и че ще предприемат мерки за защита на сайта". Малко след това "новината" бе изтрита.
Лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов коментира за "Фокус", че посланието на неизвестния хакер му харесало, но е възможно зад удара да стои македонец.
"Слава Богу, че реакцията е толкова невинна - само с хакването на един сайт. Все пак е доста цивилизован начин. Можеха да им хакнат някоя банкова сметка например, защото е известно, че едни от най-добрите хакери са българите", допълни Каракачанов.
По думите му разбиването на президентския сайт може да се разгледа като опит да се покаже на македонците европейско, силово и интелектуално превъзходство.

02:38

Ураганът над Европа довя и нов вирус

"Storm Worm" е заразил най-малко 10 000 компютъра!
Спамъри се възползваха от обществения интерес към бурята, преминала над Европа миналата седмица, за да разпространяват нов компютърен вирус, предупредиха в петък експерти по компютърна сигурност.
Зловредната програма, наречена "Storm Worm", се разпраща по електронната поща и в края на миналата седмица вече беше заразила най-малко 10 000 компютъра в целия свят, според различни публикации в интернет.
Вирусът се инсталира след отваряне на прикачен към електронното писмо файл. Това дава възможност на спамърите да контролират заразения компютър без знанието на притежателя му. Заразените компютри след това могат да се използват за изпращане на още нежелана поща или предаване на лична информация.
Темата на нежеланата поща - "230 жертви на бурята над Европа", възбужда любопитството и интереса на получателя. Ураганът връхлетя миналата седмица много европейски държави, попречи на десетки хиляди хора да пътуват, прекъсна електрозахранването на много населени места и отне живота на най-малко 47 човека.
Прикаченият файл, който актирива вируса, обикновено носи името "Full Clip.exe," "Full Story.exe," "Read More.exe" или "Video.exe."
Забележителното в този случай е хитрият подход на спамърите. Те се възползват в пълна степен от човешкото любопитство към едно природно бедствие, което има голям новинарски заряд. Интернет бандитите очевидно използват всяка техника и дори всяка трагедия като тази, за да получат достъп до уязвими машини.

02:36

Сървърни 10GBase-T карти излизат на пазара

Новите PCI-Express адаптери поддържат разстояния до 100 м!
Първите сървърни карти за новия стандарт 10GBase-T Ethernet вече са достъпни за продажба, въпреки че все още няма комерсиални комутатори, към които да се свържат.
Компаниите Chelsio Communications и Tehuti Networks обявиха 10Gig продукти с PCI Express интерфейс. Новите сървърни адаптери имат двойно-скоростен 10-гигабитов порт и хардуерни ускорители, които разтоварват сървъра в обработката на TCP/IP трафика.
Цените на картите варират от 1300 до 2000 долара. Засега продуктите са достъпни само за OЕМ производители на сървъри.
До момента, 10Gig Ethernet беше наличен като оптика или по медни кабели CX4 на къси разстояния (до 15 метра). Новите 10GBase-T решения поддържат 56 метра по медни кабели с усукана двойка Cat-6 или 100 м по Cat-7. Експертите очакват, че с тези си възможности 10Gig ще получи широко разпространение.
Очаква се комутатори, съвместими с новите карти, да се появят към края на първото тримесечие, според theregister.com. Проблем с новите карти в момента е високата им консумация. Производителите обещават да я свалят скоро под лимита от 25W на PCI-Express слот.

12:53

Apple ще продава новия си iPhone при над 50% брутен марж

Разликата ще позволи на компанията и нейния партньор Cingular Wireless да намалят цените при натиск от конкуренцията.
Всеки продаден iPhone ще генерира около 50% брутен марж за Apple и неговия партньор Cingular Wireless. Това ще осигури добри печалби за двете компании и възможност за бъдещи намаления на цените на музикалния телефон, според компанията за анализи на пазара iSuppli.
Производствената стойност на версията Apple iPhone 4GB е $245.83, по данни на Suppli, изнесени в digitimes.com, което означава 50.7% марж при продажна цена на дребно $499. Общият разход за 8GB модел е $280.83, като устройството се продава за $599, т.е. при 53.1% марж.
Досега Apple e постигал маржове от над 45% за продукти като iMac и iPod nano, според iSuppli. Нарастващата конкуренция при музикалните телефони ще принуди компанията да намали цените на iPhone в бъдеще, прогнозират анализаторите, за което има достатъчно място при сегашния марж.
Около 835 модела музикални телефони се очакват на пазара през 2007 година, според iSuppli. И в момента се продават 14 модела, които конкурират Apple iPhone, от компании като Nokia, Motorola, Samsung Electronics и LG.
Най-близкият конкурент на Apple iPhone като характеристики и форм фактор e LG KE850, който се очаква на пазара по-късно тази година. Друго подобно устройство е Nokia N800, което обаче е насочено към по-тясна пазарна ниша, за разлика от лансирания като масов продукт Apple iPhone.
Очаква се също някои производители да пуснат модели с “тъчскрийн” екрани, проектирани да конкурират директно Apple iPhone.
Продажбите на музикални телефони ще нараснат до 618,1 милиона броя през 2007 г., което е 39.9% увеличение спрямо 2006. Към 2010, продажбите ще достигнат 1 милиард, а целта на Apple е да притежава 1% от този пазар, според iSuppli.
Apple ще предложи iPhone чрез американския мобилен оператор Cingular Wireless, който ще продава устройството на пълната цена, без отстъпки, както е например в бизнеса със смартфони, подчинен на същия модел.

12:52

С конзолата Wii може да се отслабне

25-годишният ДеЛоренцо дава рецепта в своя блог!
След общо шест седмици и 21 часа игра на новата видео конзола на Nintendo, 25-годишният американец от Филаделфия е с 4 кг по-лек и изключително горд с елегантната си фигура. Идеята за отслабване чрез виртуални игри му хрумва след един изтощителен боксов мач с неговата годеница във "Wii Sports".
В своя блог ДеЛоренцо си съставя дневен режим, който спазва много стриктно. Експериментът започва на 3 декември, когато Майки тежи 90 кг. Той се храни както обикновено и не се ограничава през коледните празници. Единственото нещо, което променя в ежедневието си, са допълнителните половинчасови сесии по виртуален тенис, боулинг, бокс или бейзбол с Wii.
ДеЛоренцо записва напредъка в тренировките в своя блог WiiNintendo.net, където включва графики на промяна на теглото, на изразходваните калории и снимки „преди” и „след” експеримента. Резултатът надхвърля неговите очаквания. Никога преди това той не се е подлагал на диети и не е тренирал във фитнес залата за намаляване на теглото си.
Успехът мотивира Майки за нови проекти. Един уеб сайт за фитнес го е помолил да им помогне да съставят програма за тренировки с Wii. Майки вече е собственик на интернет адреса WiiWorkout.net, който засега препраща към неговия блог.
Той е сигурен, че Nintendo скоро ще има своя игра за фитнес тренировки. Засега обаче все още никой от японския гигант в производството на видео игри не го е потърсил за консултант.

12:50

ЕК вижда опасност от колапс в комуникациите

Възможен е ефект на доминото при атаки и бедствия!
Жизненоважните електронни мрежи трябва да бъдат по-добре защитени от риска “ефект на доминото”, който може да доведе до комуникационен колапс, предупреди Европейската комисия.
След като мрежите стават все по-свързани и взаимно зависими, повреда или криминална атака на една от тях може да се мултиплицира много по-бързо и всеобхватно.
ЕС вижда нуждата от защитни механизми, които да осигурят работоспособност на критичните услуги и инфраструктури при подобни инциденти. Тези механизми трябва да предотвратят ефекта на доминото, който застрашава да предизвика колапс в комуникациите.
"Комуникациите и информационните инфраструктури са нервната система на модерното общество. С нарастването на нашата зависимост от тях, ние трябва да направим всичко възможно, за да защитим тези мрежи”, каза еврокомисарят за информационно общество и медии Вивиан Рединг.
Докладът на ЕС за надеждност и устойчивост на електронните комуникационни мрежи идва с препоръки за публичния и частния сектор. Те предвиждат сключване на споразумения между операторите и доставчиците на услуги, подобряване на споделянето на информация, както и обучения за реакция при непредвидени ситуации.
ЕС ще изисква и обратна връзка как най-добре да защити електронните мрежи от криминални атаки и природни бедствия.

12:49

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank