News42

Новини от света на интернет и високите технологии

31% от хакерските атаки идват от САЩ

Нов доклад на Symantec рисува мрачна картина

В началото на 21-и век САЩ са столицата на царството на компютърните атаки. Хакерите са добили силата на международни престъпни организации, а всеки може да си закупи краден номер на кредитна карта за 1$ или цяла нова самоличност за само 14$.
Тези данни могат да приличат на роман за научна фантастика, но за съжаление са реалност, според новия доклад по сигурността на Symantec, който беше оповестен в понеделник и обхваща последните шест месеца на 2006 година.
Докладът Internet Security Threat Report, издаван два пъти годишно от компютърната фирма за сигурност, рисува много мрачна картина. „Хакерите в момента подобряват все повече своите методи и обединяват своите средства, за да създадат глобални мрежи, които да поддържат координирани криминални действия”, се съобщава в доклада.
И докато скорошен доклад на конкурента на Symantec McAfee показа, че интернет домейните на Румъния, Русия и малкото островче Токело са сред най-рисковите, що се отнася до хакерски атаки, докладът на Symantec разкрива, че САЩ са източник на около 31% от цялата злонамерена компютърна дейност в световен мащаб. Китай и Германия са само с по 7%.
По отношение на сървърите, използвани за закупуване или продаване на крадена персонална информация, 51% са локализирани в САЩ.
В повечето области, изследвани от доклада, ситуацията се влошава чувствително. Близо с 30% са се увеличили компютрите, които са част от бот мрежи, в сравнение с първите шест месеца на 2006 година. Троянските коне могат да превземат компютъра, без дори потребителят да заподозре нещо, превръщайки го в зомби машина, използвана за изпомпване на спам, пускане на "denial-of-service" атаки или участие в други престъпни дейности, задавани дистанционно от хакерите.
За периода, който обхваща докладът, средно на ден е имало по 64000 активни бот компютри, като най-висок е бил броят им в Китай.
Ако потребителите са си мислили, че спамът нараства, то не са се объркали. Спамът е достигнал 59% от целия имейл трафик, се казва в доклада, което е увеличение с 5% в сравнение с първата половина на 2006 година.
И може би най-обезпокояващ е фактът, че троянските коне заемат 45% в топ 50 на злонамерените софтуерни приложения. В сравнение с първите шест месеца на 2006, увеличението е 23%.
И както гърците се скрили в дървения кон, за да влезнат в Троя, злонамереният софтуер обикновено се крие в на пръв поглед безвреден софтуер, но после отваря задна врата към компютъра, давайки на хакера контрол на различни нива върху инфектирания компютър.
Троянските коне в доклада са едни от най-опасните сред своя вид. Те имат способността да зареждат софтуер, който може да записва всяко натискане на бутон от клавиатурата и да предава пароли или друга лична информация на престъпниците, отговорни за създаването на софтуера.
Практиката за използване на фишинг, която се е увеличила с 6% за вторите шест месеца на 2006, показва, че средно на ден са изпращани по 1000 уникални съобщения. Около 46% от всички познати фишинг сайтове са локализирани в САЩ. Фишингът представлява изпращане на измамен имейл, който се опитва да подлъже получателя да посети на пръв поглед легитимен сайт с цел да бъдат откраднати пароли или друга конфиденциална информация.
Любопитно е, че някои хакери спазват работната седмица, а през събота и неделя си почиват. През уикенда се забелязва намаление с 27% на фишинг съобщенията в сравнение с работните дни.
Необичайно може би в сравнение с другите данни, докладът съобщава за намаляване на злонамерения код от типа червей. От 75% от заплахите със злонамерен код през първите шест месеца на 2006, червеите са намалели до 52% през втората половина на миналата година. Червеите се самокопират. Те са злонамерен софтуер, който не изисква намесата на потребителя, за да се разпространи в компютъра.
Докладът разкрива, че някои софтуери са по-малко уязвими за атаки от други. Сред браузърите, например, тези на Mozilla са най-малко уязвимите.

01:47

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank