News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Игра “лекува” стреса у децата при развод

Сюжетът ги изправя пред невъзможна задача на остров

Компютърна игра, която помага на децата на преодолеят стреса от развода на родителите, пусна компанията Zipland Interactive. Главният герой в “Earthquake in Zipland” (Земетресение в Зипландия) e един лос, наречен Moose. Играта представлява приключение, в което децата трябва да възстановят остров, разделен на две половини в резултат на природен катаклизъм.
Островът, разбира се, олицетворява разпадащия се брак на родителите. Създателите на играта уточняват, че героят не може да възстанови Зипландия в неговото първоначално състояние.
На децата ще се налага да търсят отговори на сложни въпроси, свързани озлоблението, чувството на вина и конфликта на привързаността.
Играта може да се свали от официалния сайт срещу 50 долара или да се поръча по пощата за 60 долара.

01:58

300GB твърд диск влиза в лаптопите

Новият HDD на Fujitsu увеличава капацитета с 50%

Твърдите дискове за лаптопи са на път да прескочат поредната бариера. Новият модел MHX2300BT на Fujitsu ще осигури 300GB дисково пространство за притежателите на мобилни компютри.
2,5-инчовият HDD, обявен през декември м.г., се очаква да излезе на пазара всеки момент. MHX2300BT е SATA драйв със скорост на въртене на шпиндела 4200 оборота в минута (RPM).
Моделът на Fujitsu се явява второ поколение твърд диск с технология за перпендикулярен магнитен запис (PMR). Устройството включва три 100GB плочи, които заедно формират внушителните 300GB.
Дискът консумира 0.5 вата в режим на престой (idle) и само 0.13 вата, когато е стендбай. Устройството е и доста тихо, като нивото на шума е едва 2.1 децибела в споменатите два режима.
Средното време за търсене на MHX2300BT е 12 милисекунди, а размерът на буфера – 8 мегабайта. Очаква се и вариант на диска с капацитет 250GB, съответно модел MHX2250BT.

01:57

Показаха най-малкия в света флаш+RFID драйв

Устройството на Pretec е 1/4 от типичния USB флаш

Компанията Pretec демонстрира на CeBIT в Хановер продукт i-Disk, за който твърди, че е най-малкият в своя клас. Става въпрос за миниатюрен USB флаш драйв с RFID (радиочестотна идентификация) възможности.
Pretec i-Disk RFID комбинира двете функции в здрава и малка конструкция, която освен това е устойчива на вода, твърди компанията. Тази миниатюрна джаджа може да се интегрира удобно във всяка система, която се нужда от цифрова памет и идентификация.
Очаква се i-Disk да намери приложение в болници, аерогари, складове и POS системи, където ще изпълнява функции по контрол на достъпа и управление на инвентара. Устройството ще бъде полезно в тази си роля с възможностите за автоматична идентификация и отдалечено извличане на данни, когато преминава през RFID четец.
i-Disk има размери 45.7×12.2×2.2 мм, които, според компанията, го определят по големина като 1/4 от типичния USB флаш драйв.
Капацитетът на i-Disk RFID варира от 128MB до 1GB. Очаква се Pretec да пусне устройството в масово производство през втората половина на година.

01:57

Петима задържани у нас за измами чрез е-плащания

Досега са откраднати около 100 хиляди долара

Съвместната акция на Национална служба "Сигурност" в координация със Сикрет сървис - САЩ разкри трансгранична организирана престъпна група, свързана с измами чрез разплащания по Интернет, източване на банкови карти чрез използване на фалшиви документи за самоличност, както и схеми за пране на пари, стана ясно днес на пресконференция.
В продължение на няколко месеца е продължила работата по разкриване на опити и извършване на измами чрез Интернет и прехвърлянето на голямо количество суми от измамени граждани на САЩ и Европа към сметки, открити в страната ни с фалшива, открадната самоличност, заяви Чавдар Георгиев от НСС. Впоследствие, след получаване на преводите, средствата са били теглени.
Операцията нямаше да бъде възможна без пълното съдействие на банките, в които са получавани преводите, допълни Георгиев. Този тип престъпления стават все по-характерни в световен мащаб и взаимодействието е от решаващо значение за ограничаването им, каза Робърт Фортнър, представител на Сикрет сървис в България.
Случаят започнал да се разплита със задържането на един член на групата. В хода на образуваното бързо полицейско производство са локализирани петима. Схемата включвала предлагане чрез Интернет на стоки и услуги на атрактивни цени. В същото време и кражба на самоличност на български граждани с данни от изгубени или откраднати лични карти. На тяхно име са били откривани сметки в няколко банки, в които са постъпвали преводи за “закупуването” на виртуалната стока.
До настоящия момент са изтеглени около 100 000 долара. Тъй като сметките продължават да се захранват с такива преводи, продължава да се разширява и информацията за схемата и кръга на заподозрените.
Петимата са задържани за 72 часа, мярката им изтича в понеделник. Те са на възраст между 20 и 35 години. Част от групата са криминално проявени.

01:56

Излязоха нови 4GB модули FB-DIMM памет

Super Talent ги лансира за Intel Xeon-базирани сървъри

Компанията Super Talent, авторитетен производител на DRAM и флаш памети, обяви пускането на 4GB модули DDR2 FB-DIMM (Fully Buffered DIMM) памет. Новата памет с поддръжка на ECC е представена във варианти PC4300/533 MHz (p/n S4GTF4FJ) и PC5300/667 MHz (p/n S4GTF4FM).
4GB FB-DIMM модули са замислени за работа на сървърни платформи с процесори от семейството на Intel Xeon и чипсет Intel 5000P (Blackford). От компанията съобщават за гарантираната поддръжка на своите продукти на системна платка Intel 5000PSL, както и на други напредничави платформи.
Цените на модулите памет са $1049 за 4GB FB-DIMM DDR2 PC4300/533 MHz и $1199 за 4GB FB-DIMM DDR2 PC5300/667 MHz.

01:55

Internet Explorer 7 уязвим на хитра фишинг атака

Атакуващи използват примамка с презареждане на страницата

Microsoft разследва новооткрита уязвимост в Internet Explorer 7, която излага потребителите на браузъра на фишинг атаки. Фирмата за сигурност Secunia определя откритата от експерта Авив Раф дупка като "по-малко критична“.
Раф заявява, че IE 7, стартиран на Windows XP и Vista, е податлив на крос-сайт скриптинг атаки. Това, комбинирано с дупка в браузъра, може да позволи на недоброжелатели да стартират фишинг план срещу потребителите.
Според откривателя на уязвимостта, тя представлява доста сериозен проблем, тъй като позволява на фишърите да атакуват, без да им се налага да създават имитиращ URL.
В своят блог Раф съобщава, че фишърите могат да създадат специално модифициран navcancl.htm със скрипт, който да показва фалшиво съдържание на доверен сайт, като например URL на банка, Paypal или MySpace. Експертът добавя, че дупката не може да бъде използвана за изпълнение на отдалечен код.
Когато потребителят отвори линк, изпратен от атакуващия, се появява страницата „Navigation Canceled“. Тя заблуждава жертвата, че в сайта има грешка и ще опита да презареди страницата. В момента, в който потребителят натисне върху линка „Refresh the page“ (Презареждане на страницата), ще бъде показано съдържанието, осигурено от атакуващия. По този начин потребителят ще бъде излъган, че се намира на доверена страница, тъй като адресната лента показва URL на доверения сайт.



Именно поради тази причина, от Secunia съветват да не следвате линкове от недоверени източници, както и да не използвате "Refresh the page" линка, появяващ се при показване на страницата "Navigation Canceled".

01:52

Adobe пусна нов софтуер за дигитална фотография

500 хиляди са тествали бета версия на Photoshop Lightroom 1.0

Новият софтуер за дигитална фотография Photoshop Lightroom 1.0 вече е достъпен на пазара, обяви Adobe. Продуктът дава възможност на професионалните фотографи да импортират, управляват и презентират големи обеми дигитални снимки, като прекарват повече време зад обектива, отколкото пред компютъра, посочиха от компанията.
Над 500 000 професионални фотографи са взели участие в публичните бета-тестове през последните 12 месеца. Photoshop Lightroom предлага множество иновативни функции, които ускоряват работните процеси при цифровата фотография.
„Малко вероятно е професионални фотографи да тръгнат да се изявяват като софтуерни разработчици,” каза Джон Лоаконо, старши вицепрезидент на подразделението Creative Solutions Business в Adobe. „За наш късмет, този път те се съгласиха да ни дадат едно рамо. Всичко, от прегледа на изображенията и разнообразните инструменти до времеспестяващите функционалности за редакция, беше разработено с помощта на фотографите”, добави той.
Photoshop Lightroom включва нови функционалности в сравнение с бета-версия 4.1, със значителни промени по модулите Library и Develop и с допълнения при компонентите Slideshow, Print и Web. Списъкът с допълнителните инструменти включва Hue, Saturation и Luminance за прецизно и интуитивно редактиране на изображения.
Photoshop Lightroom лансира технологията Adobe Camera Raw и поддържа повече от 150 необработени файлови формата в допълнение към JPEG и TIFF, превръщайки конвертирането в лесен за управление процес. Сред най-новите поддържани модели фотоапарати са включени Nikon D40 и D80 и Pentax K10D.
„Photoshop Lightroom ми дава възможност да направя с един необработен файл каквото си пожелая. Сега мога лесно да дублирам някоя редакция и да я приложа почти наведнъж върху широк обхват подобни изображения,” казва Денис Реги, известен светски фотограф.
Препоръчителните системни изисквания за продукта са Macintosh OSX 10.4.3, 1 GHz PowerPC G4 процесор или Microsoft Windows XP SP2, Intel Pentium 4 процесор, 768 MB RAM и резолюция на екрана 1024x768. Adobe Photoshop Lightroom е универсално бинарно приложение, което ще работи на PowerPC и на новите Intel-базирани системи на Macintosh, уточниха от дистрибутора на Adobe у нас - BMG.

01:51

Италия забрани мобилни телефони в клас

Ученици снимали сексуален тормоз над учителка

В Италия забраниха на учениците да използват мобилните си телефони в класните стаи. Целта на забраната е да се спрат позвъняванията по време на час, тъй като те пречат за нормалното провеждане на урока, и освен това да се попречи на учениците да си играят с видео камерите.
Според новите правила, които бяха наложени в училищата, учениците, които продължават да използват мобилните си телефони, ще бъдат наказвани с конфискуване на телефона или изключване от участие в крайните изпити.
Забраната е следствие на серия от инциденти, които шокираха Италия. През ноември едно видео филмче, направено с мобилен телефон и след това пуснато в Интернет, предизвика сериозни дискусии и скандали. То показваше как момче е било малтретирано от свои съученици, писа Ройтерс. В друго филмче пък ученици снимали как оказват сексуален тормоз на своя учителка.
Министърът на образованието Джузепе Фиорони каза, че ще бъдат взети сериозни мерки в случаи, в които нарушението на правилата има и законово отражение или заплашва сигурността. Италианският всекидневник Corriere della Sera писа, че Италия е първата европейска страна, която налага национална забрана за използване на мобилните телефони в училищата.

01:51

Рекорд: 205-инчов LCD телевизор на CeBIT'07

И по цена е номер едно – струва 455 хиляди долара...

Компанията Tecnovision счупи всички рекорди за големина на течно-кристални дисплеи. На изложението CeBIT’07 в Хановер, Германия Technonovision демонстрира 205-инчов LCD телевизор.
Постижението на компанията е почти 2 пъти по-високо от досегашния рекорд на Sharp, поставен със 108-инчов LCD телевизор.
Новият екран поддържа висока разделителна способност HD и има размери 4,55x2,56 метра. Телевизорът използва 750 хиляди светодиоди.
Едновременно с демонстрацията на 205-инчовия дисплей, Technovision показа и модели с диагонали 150 и 175 инча.
Цената на новия телевизор обаче също е рекордна. 205-инчовото “чудовище” струва $455 хиляди долара, според информация от engadget.com

01:50

Wii стана най-продавана конзола за игри

На второ място е Xbox 360, следвана от PlayStaion 3

Първото място по продажби на игрови конзоли в САЩ през февруари заема Nintendo Wii. Това сочат данните от проучване на компанията NPD, според което американците са си купили през миналия месец 335 хиляди конзоли Wii.
Конкурентът Microsoft е продал 228 хиляди от своята Xbox 360, заемайки второто място, по данни на Ройтерс. Sony с PlayStation 3 е трети с 127 хиляди реализирани устройства през февруари.
Nintendo Wii излезе на пазара в САЩ през ноември 2006 година едновременно със Sony PlayStation 3. Wii е най-достъпната конзола от ново поколение с цена 250 долара в САЩ, докато топ версията на Playstation 3 струва 600 долара. Цената на Xbox 360 пък варира от 299 до 399 долара, в зависимост от конфигурацията.
Wii заема първо място по продажби в САЩ и от началото на годината. През 2006-та обаче лидер беше Sony PlayStation 2.
Xbox 360 се появи на пазара с САЩ през ноември 2005, година по-рано от конкурентите. Към февруари обемът на продажбите на игровата конзола на Microsoft достига над 10 милиона броя.

01:49

LG.Philips Displays обмисля да си смени името

Джойнт-венчърът ще остане фокусиран върху CRT телевизорите. От 1 април обаче компанията ще се нарича LP Displays, с централно управление в Хонконг

LG.Philips Displays, съвместната компания на LG Electronics (LGE) и Royal Philips Electronics, възнамерява да въведе нов бренд и да си смени името.
Според digitimes.com, LG.Philips Displays ще се преименува в LP Displays. Очаква се промяната да влезе в сила от 1 април, 2007.
LP Displays ще продължи да развива бизнес със CRT телевизори, вкл. с линиите SuperSlim и UltraSlim CRT, предназначени за нововъзникващите пазари.
Управляващия екип на LP Displays ще остане базиран в Хонконг. Оттам ще се управляват и глобалните операции на компанията.
Джойнт-венчърът на LG и Philips има заводи в Китай, Южна Корея, Индонезия и Бразилия. Компанията поддържа операции с компоненти в Холандия и Англия, като за нея работят над 11 хиляди души.

01:49

Мрежов доставчик увеличи гаранция от 2 на 11 години

Услугата на D–Link обхваща безжичните wireless-n продукти

D-Link, доставчик на мрежови решения за корпоративния сектор и за крайни потребители, вече предлага 11 години гаранция за всеки продукт от безжичното си портфолио по новия стандарт 802.11n.
Гамата от Wireless N продукти на D-Link е цялостно портфолио, което към момента включва няколко устройства, както и пакетни предложения. Става въпрос за Fast Ethernet и Gigabit маршрутизатори, ADSL2+ маршрутизатор, устройство за достъп, адаптери за настолни и мобилни компютри, USB мини адаптер и др.
Безжичните продукти на D-Link, базирани на стандарта 802.11n, включват и уникален потребителски интерфейс. Чрез него потребителите могат да се свързват по-лесно и бързо с Интернет.
В компанията смятат, че високото качество на Wireless N продуктите й трябва да бъде комбинирано с подходящо ниво на поддръжка и услуги, по думите на Кевин Уен, президент на D-Link Европа.
802.11n ще наследи сегашния стандарт Wi-Fi (802.11a/b/g), като ще предложи многократно по-висока скорост и по-голямо безжично покритие.

01:48

Мащабно ИТ обучение в администрацията

ПРООН съфинансира курсовете на над 25 хиляди служители

22 050 служители от администрацията ще бъдат обучени в рамките на споразумението между Програмата на ООН за развитие (ПРООН), Министерството на държавната администрация и административната реформа, Института по публична администрация и европейска интеграция (ИПАЕИ) и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).
Споразумението беше подписано днес в резиденция Бояна. "Това ще бъде най-голямото еднократно обучение в държавната администрация, което ще достигне до абсолютно всички общини и съм сигурен, че ще премине при огромен интерес", каза Николай Василев.
В курсовете за напреднали ще се включат 10 000 курсисти, а в курсовете за начинаещи - 4000. През тази година обучения ще преминат 1000 магистрати, както и 1000 служители от системата на МВР. Подготвителен курс за международно признато сертифициране ще преминат 7000 курсисти, а други 1050 ще бъдат обучавани дистанционно по уеб дизайн, основи на презентацията и основи на дигиталните медии.
В сравнение с миналогодишните обучения този път учебните програми ще бъдат разширени с цел покриване на изискванията на международните сертификати ECDL и IT Card. Изпитът за всеки сертификат ще включва модулите: интернет, текстообработка и електронни таблици.
През тази година от страна на МДААР курсовете ще бъдат финансирани с 662 200 долапа, а финансирането, което ще поеме ПРООН, ще бъде в размер на 30 000 долара. В организираните през 2006 г. ИТ обучения на служители от администрацията се включиха 21 506 души.
ДАИТС чрез сдружението „иЦентрове" ще подкрепя провеждането на обучаващите програми, като осигурява подходящи помещения в телецентровете и инструктори.

01:47

Cisco дава $3,3 милиарда за разработчик на уеб-конференции

От сделката ще извлекат полза потребителите, заяви топ-мениджър на мрежовия гигант. Очаква се поглъщането да приключи към края на годината

Мрежовият гигант Cisco Systems ще купи компанията WebEx, която е специализирана в онлайн приложенията за колективна работа и мигновен обмен на съобщения, както и в решенията за уеб-конференции.
Сделката ще бъде осъществена на стойност 3,2 милиарда долара, съобщават двете компании в съвместно изявление до медиите. Cisco се е съгласил да плати по 57 долара за всяка акция на WebEx, което е с 23 процента повече от стойността на ценните книжа на компанията при закриване на търговията на Nasdaq на 14 март, предаде AP.
Онлайн приложенията за колективна работа стават все по-важен елемент в бизнеса, казва в заявление един от топ-мениджърите на Cisco Чарлз Джанкарло. Според него, полза от сливането на двете компании ще извлекат потребителите.
Сделката вече получи одобрение от съвета на директорите на Cisco. Очаква се поглъщането да приключи през последното тримесечие на настоящата година.

01:47

Kaspersky и Symantec нападнаха Vista

Компаниите критикуват контрола на сигурността в новата ОС

Компанията за сигурност Kaspersky твърди, че UAC (User Account Control) на Windows Vista е толкова неприятен, че потребителите ще го изключват. UAC е системата за потребителски привилегии, които могат да бъдат използвани за ограничаване на административни права.
Наталия Касперски, изпълнителният директор на компанията, казва преo silicon.com, че без UAC операционната система Vista ще бъде по-малко сигурна от Windows XP SP2. От Kaspersky твърдят, че нейните експерти са открили пет начина да преминат през UAC, а хакерите ще намерят и много повече пробойни в сигурността.
Освен това, Kaspersky се присъедини към оплакванията на McAfee и Symantec, че PatchGuard, предназначен да предпазва ядрото на Vista, пречи на компаниите за сигурност да работят. PatchGuard не позволява на легитимните вендори на сигурност да си вършат работата, каза Касперски.
Symantec пък твърди, че PatchGuard засяга повече компаниите, доставящи решения за сигурност, отколкото хакерите. Според Брус Маккоркъндейл, главен инженер в Symantec, съществуват такива типове на правила за сигурност и следващи поколения продукти за сигурност, които могат да работят само с някои от механизмите, които PatchGuard забранява.

01:46

Игрите с коли пораждат катастрофи

Геймърите не внимават, когато са на пътя

Любителите на състезателни игри са замесени в най-много пътнотранспортни произшествия, в агресивно и рисковано шофиране. Това установява проучване на немски изследователи за фекта на игрите, които създават реалистична среда за шофиране, където играчите карат колите си в градски условия при ограничен трафик.
Често шофьорските действия в тези игри включват състезателно и безразсъдно каране, задминавайки или блъскайки се в други коли или пешеходци, или правейки рискови каскади с колата, посочва проучването. Повечето действия в състезателни игри съдържат много висок риск на възможност за инцидент или сериозна катастрофа във високо реалистична виртуална среда на пътен трафик.
Проучването започнало с въпроси към 198 мъже и жени. Оказало се, че тези от тях, които най-често играели на състезателни игри, били замесени в най-много пътнотранспортни произшествия, в агресивно и рисковано шофиране. Играещите по-малко карали и по-предпазливо, се казва в проучването.
След това изследователите направили проучване сред 68 мъже и открили, че тези, които играят дори само на една състезателна игра, впоследствие показват по-рисковано шофиране в опасни ситуации на компютърния симулатор, в сравнение с мъжете, играещи на друг вид игри.
Третата стъпка на проучването била изследване на поведението на 83 мъже, които играели или на състезателна, или на друг тип игра. Резултатите били, че за разлика от другите, мъжете, играещи на състезателна игра, докладвали за повече мисли и чувства, асоциирани с предприемането на по-големи рискове на пътя.
Предприемането на риск е един от най-важните фактори, когато става дума за произхода на инцидентите, направени от млади шофьори, отчита проучването на Allianz Center for Technology и Ludwig-Maximilians University в Мюнхен.
Изследователите цитират и едно предишно проучване за игрите със стрелба. То показа увеличение на агресивните мисли и действия сред играчите. Учените уточняват, че досега се е знаело малко за влиянието на състезателните игри върху психиката и съответно поведението на играчите по пътищата. Въпросът за ограничение на възрастта, от законова или гражданска гледна точка, трябва да бъде дискутиран не само за игрите със стрелба, но и за този тип игри, които оказват влияние върху пътната безопасност, смятат авторите на проучването.

01:46

Kingmax показа най-тънкия USB флаш

Супер малката памет предлага капацитет от 512MB до 4GB

Изглежда че компанията Kingmax успя да изпревари всички свои конкуренти, като представи невероятно тънката флаш памет Super Stick с интерфейс USB 2.0.
Габаритите на най-тънката флаш памет в света не превишават 34x12,4x2,2 мм. Моделът работи с Vista и OS X операционни системи. Паметта се предлага в няколко варианта: 512 мегабайта с цена $19, 1 гигабайт - $29, 2GB за $39 и 4GB за $55.
Като единствен недостатък на новата памет могат да се приемат именно нейните размери, тъй като толкова малък флаш би могъл лесно да бъде загубен.

01:44

Стотици уеб блогове са използвани за фишинг атаки

Трафикът е бил пренасочван от масовия червей Stration

Част от трафика към зловредните блогове е бил пренасочен от вариант на масово разпространяващия се червей Stration, според информация от Fortinet.
Един зловреден скрипт води към "Pharmacy Express", където се рекламират евтини оферти за виагра и валиум, но всъщност сайтът примамва жертвите да въведат лична и медицинска информация, която измамниците събират за своите цели. Скрипт на страницата сваля файл на установения IP адрес, като взема предвид вида на браузъра и неговата версия.
От компанията са открили и блог, посветен на Honda CR450, който инфектира персоналния компютър с троянеца Wonka при натискане на някои от линковете в блога. Също така са открити и зловредни блогове с различна тематика, посветени на Star Wars, на училища, както и такива с коледна тематика.
От Google заявяват, че преглеждат съобщенията за различни страници, като в същото време ще вземат необходимите мерки. От търсачката допълват, че не са били компрометирани легитимни блогове, а такива, създадени с цел да помагат на фишинга.

01:44

Пожарната стартира своя интернет страница

Приоритет е обратната връзка с потребителите на информацията

Вчера бе даден старт на интернет страницата на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”. Така институцията ще се доближи до изискванията за откритост към работата на публичните власти, каза министър Румен Петков при откриването.
Интернет страницата на НСПБЗН е част и от привеждането на администрацията в националната служба на МВР към правилата на ЕС. Сайтът ще оптимизира обратната връзка на гражданите със структурните звена на службата и ще е също средство за борба с корупцията.
На уеб сайта на НСПБЗН обществото ще има достъп до статистически данни, както и до нормативната база и научно-техническата информация за пожарната безопасност и защитата на населението. В страницата са заложени рубрики с материали и документи, насочени към български и чужди граждани, към бизнеса, учащите и хората от третата възраст.
Сред приоритетите ще бъде обратната връзка с потребителите на информацията. “Всички въпроси, сигнали и предложения от граждани ще получават компетентен и навременен отговор”, обобщи министърът на вътрешните работи.
“Идеята е гражданите да разберат повече за нас, защото ние работим за тях. Като ie познаваме по-добре, ще комуникираме по-добре”, каза главен комисар Н.Николов, директор на НСПБЗНС. Сериозно облекчение е възможността за бързо попълване на формуляри и документи за издаване на различните разрешителни и сертификати, които изготвят експерти на службата.
В Интернет страницата са описани предоставяните услуги и редът за заявяване на извършването им.
Сайта се намира на адрес http://www.nspbzn.mvr.bg

01:43

Fujitsu сменя твърдия диск с флаш в лаптоп с писалка

Fujitsu Computer Systems обяви ноутбук с писалка и флаш-базирана памет от типа SSD (solid state drives), вместо класически твърд диск. Моделите LifeBook P1610 и LifeBook B6210 са ултра-портативни и тежат съответно 0,99 грама и 1,45 кг.
И двата лаптопа са достъпни в конфигурации с 16GB или 32GB флаш SSD. Този тип памет, заместваща твърдия диск, консумира по-малко, ускорява старта на системата и приложенията и е по-надеждна.
SSD освен това са и по-безшумни, тъй като нямат въртящи се части, което ги прави и по-издръжливи. Флаш-базираните сторидж устройства не отделят почти никаква топлина и са два пъти по-леки от традиционните твърди дискове, посочват от Fujitsu.
LifeBook P1610 предлага пълна РС функционалност, като може да се управлява и от клавиатура, и чрез 8.9-инчов сензорен дисплей с писалка. Моделът LifeBook B6210 разполага с 12.1-инчов XGA сензорен дисплей, без клавиатура.
За допълнителна сигурност Fujitsu предлага към модела P1610 опционен 3/4-инчов тънък и гъвкав Santoprene калъф, който се използва в режим таблет на лаптопа. Santoprene осигурява достъп до всички портове и предпазва екрана от удари и при изпускане.

01:42

Oracle засилва подкрепата си за партньори в Югоизточна Европа

Технологичните центрове за малки и средни предприятия в Загреб и Белград привлякоха 300 партньори от района. Миграционният център в Истанбул има нови 111 партньора

След успеха на Технологичните центрове за малки и средни предприятия на Oracle в Загреб и Белград, Oracle обяви допълнителни инвестиции и разширяване на помощта за партньорите, за да разработват и маркетират свои технологични решения в цяла Югоизточна Европа, става ясно от съобщение на компанията в IT in The Press.
Технологичните центрове на Oracle, които бяха открити през март 2006 г., предоставят софтуерни решения на партньори за малки и средни предприятия. Целта е създаване на софтуерни решения за ключови сектори като търговията на дребно, производството, комуникациите, туризма, транспорта и др. Решенията в този клас предоставят на малки и средни организации достъпни и специфични функционалности, които бързо могат да бъдат адаптирани към разрастването на дейността.
През последните десет месеца технологичните центрове за малки и средни предприятия на Oracle в Загреб и Белград привлякоха 300 партньори от региона. За да посрещне увеличаващия се брой партньори, Oracle увеличи два пъти числеността на екипа за оказване на техническа поддръжка.
Oracle обяви също, че от откриването си през септември 2006 г. Миграционният център на Oracle в Истанбул, който работи с независими доставчици на софтуер (Independent Software Vendors, ISV), привлече към групата на своите клиенти още 111 нови партньори. Един от първите независими доставчици на софтуер, които се възползваха от услугите на центъра, мигрира своя продукт на платформа Oracle за по-малко от 48 часа, съобщиха от Oracle.
Миграционният център на Oracle в Истанбул работи в сътрудничество с Fujitsu Siemens Computers и NetApp, като предлага на партньорите интензивно обучение за работа с Oracle Database 10g и Oracle Fusion Middleware. Тези продукти се използват от над 28,000 клиенти в Европа, Близкия Изток и Африка.
Истанбул бе избран като база за миграционния център заради лесния достъп до независими доставчици на софтуер в региона. Освен това градът разполага с добра инфраструктура и е средище на експертен опит в работата с продукти на Oracle.

01:41

Иновативно осветление заработи в болница Токуда

Управлението е автоматизирано с компютърна система

Иновативна система за автоматично управление на осветлението заработи в болница Токуда. Проектът, реализиран от компанията Ню Систем, част от ВМ Финанс Груп, позволява всички осветителни зони в болницата да се управляват централизирано от компютърна система, според предварително програмирани времеви графици.
Системата позволява и отдалечено индивидуално управление на осветителните зони от екрана на компютър. Връзката към компютъра е по стандартен интернет протокол TCP/IP, а вътрешните връзки между всички модули на системата са на базата на Instabus KNX EIB.
“В конвенционалните електрически инсталации всяка функция се нуждае от свой собствен кабел и всяка управляваща система – от своя собствена мрежа. С помощта на нови продукти и ноу-хау всички оперативни функции и процеси могат да бъдат управлявани, наблюдавани и сигнализирани с помощта на един общ кабел. Това означава, че силовото захранване се довежда директно до всеки консуматор, без някакви отклонения”, коментира инженер Красимир Пунчев, Управител на фирма Ню Систем.
Изградената система осъществява автоматичен контрол на аварийното осветление в болничните стаи и коридорите, както и осветление на останалите общи помещения. Автоматиката на осветителните системи е разработена на базата на локални програмируеми контролери и модули в комплект съсзахранващи табла, периферни съоръжения и пусково-предпазна апаратура. Всички те осигуряват програмно управление на осветлението, контрол и защита на технологичното оборудване от аварийни ситуации и възможност за централизиран диспечерски контрол.
Разработката улеснява и самото инсталиране на електрическите инсталации в сградите и позволява се правят разширения и модификации, уточниха от Ню Систем. В случай че се наложи промяна на предназначението или конфигурацията на сградата, използваната система InstabusKNXEIBможе да се адаптира лесно чрез промяна на софтуерната конфигурация на комуникиращите устройства, без да е необходимо полагане на нови кабели.

01:41

Microsoft стартира у нас игра по програмиране

Съвместният проект с МОН ще забавлява и обучава

Образователна игра "Светът на програмирането" - http://vb.teacher.bg - стартираха днес Майкрософт България и Министерството на образованието и науката.Проектът цели едновременно да забавлява и да обучава учениците на компютърни умения и навици за работа в Мрежата и с приложни програми, съобщиха от софтуерния гигант.
Играта е организирана в 12 урока, като пътуване до различни дестинации, всяка от които предава нови умения и знания. В рамките на даден урок се изпълняват по няколко задачи, които обучават как се пише програмен код, като се използва Microsoft Visual Studio.Net. При достигане на всяка една от целите, участниците получават приложна задача, с която да установят нивото на придобитите знания и умения.
Образователната игра е разработена със съдействието на сдружение Потребител БГ. За улеснение на участниците е даден адресът, откъдето да изтеглят пълната версия на програмния продукт Visual Studio 2005 Express Editions, чрез който се изпълняват поставените задачи.
Всички решения трябва да бъдат запазени в един общ файл и изпратени до организаторите на адрес admin@teacher.bg. На учениците се препоръчва да се консултират с учителите си. Комисия от специалисти на Майкрософт България, Потребител БГ, Институт по математика на БАН, www.dechica.com, Експерт Вижън, и Евроинтегра ще оценява решенията.
Учениците с най-много решени задачи участват в разпределянето на наградния фонд. Към всяка награда победителите получават и книгата Visual Studio 2005 Team System.
Периодът на провеждане на играта е от 19 март до 12 май. Имената на победителите ще бъдат изтеглени по време на Четвъртата национална конференция „ИТ в образованието”, която ще се проведе на 21-22 май. Спечелилите ще бъдат уведомени по електронната поща.
Играта е част от учебната програма "Светът на програмирането", по която през 2005/2006 г. бяха обучени над 600 преподаватели по информатика и информационни технологии в училищата. Образователната игра е разработена в рамките на инициативата на Майкрософт "Партньори в познанието", насочена към подкрепа на средното образование.
В рамките на инициативата в България са инвестирани над 800 000 долара, като основно се насърчават дейности, свързани с локализиране и разработване на учебни програми, обучение на учители и насърчаване на използването на ИКТ в образователния процес и в класните стаи. През май ще бъде обявено и стартирането на учителски портал - "Мрежа на учителите - новатори" - www.teacher.bg

01:38

Войната между Blu-ray и HD DVD се пренесе с пълна сила и в Европа

От двата лагера идват закани за надмощие на пазара. Потребителите обаче едва ли ще бързат да коронясат заместника на DVD

С предстоящото пускане на конзолата за игри Sony PlayStation 3 в Европа войната между HD DVD и Blu-ray форматите ще прекоси Атлантика с пълна сила. Старият континент е поредното бойно поле на войната между Blu-ray и HD DVD за това кой формат ще бъде избран като следващо поколение видео диск.
Лагерът на HD DVD използва компютърното изложението CeBIT в Хановер, за да обяви създаването на европейска група за промотиране на HD DVD (European HD DVD Promotional Group). В същото време европейският председател на асоциацията за Blu-ray (Blu-ray Disk Association) използваше жаргон, говорейки за любимия си формат.
HD DVD групата ще води борбата на Континента с помощта на студия, компании за потребителска електроника, дистрибутори, производители на компютри и най-вече чрез силна кампания за реклама на формата си. HD DVD е най-познатата в света търговска марка за медия с висока резолюция, казват Universal Studios.
От Blu-ray обаче не са особено впечатлени от подобни изказвания. Нещо повече, Франк Симонис, европейският председател на асоциацията за Blu-ray каза пред Ройтерс, че Blu-ray не само ще победи HD DVD, но и ще измести и настоящото поколение DVD доста бързо. До три години ще съществува само Blu-ray, твърди Симонис.
Дали това обаче са само празни приказки или Blu-ray наистина може не само да победи HD DVD, но и да замени DVD в сърцата, съзнанието и домовете на потребителите по света, и то само за няколко години? Възгледите на Симонис за възприемането на Blu-ray са повече от оптимистични. Но за да се види колко бързо HD DVD или Blu-ray ще бъдат възприети, няма нужда да се правят кой знае какви проучвания. Достатъчно е да се върнем в миналото, за да видим как DVD се бореше, за да замени VHS (video home system).
В САЩ, например, на DVD му беше нужно почти едно десетилетие, за да замени VCR (videocassette recorder) или за по-просто видеото в домовете на потребителите. А това се случи чак през третото тримесечие на 2006 година, когато DVD задмина VCR по наличие в домовете на потребителите. 81.2% от домакинствата в САЩ имаха поне по един DVD плеър срещу 79.2% от домакинствата, притежаващи видео.
На третия си рожден ден DVD едва стигаше 15% в домовете на потребителите. Но въпреки това Симонис твърди, че Blu-ray не само ще смаже HD DVD, но и DVD, и то за много кратък период от време.
Повечето потребители обаче не възприемат веднага новите технологии. Причините за това са, че настоящите, както и технологиите от предишно поколение работят достатъчно добре за повечето хора. Освен това новите технологии са винаги и по-скъпи в самото начало на пускането им на пазара.
Продажбите на DVD вървяха спокойно, докато цените не паднаха до границата от $100. В момента и HD DVD, и Blu-ray са доста далеч от тази цена. Когато един DVD плеър се развали, човек ще отиди до най-близкия магазин, за да си купи нов за $40, за да гледа отново филми на своя CRT телевизор със стандартна резолюция.
Въпреки думите и действията от лагера на Blu-ray за спечелване на войната, все още е трудно да се каже кой ще излезе победител от нея. А за скорошното изместване от сцената на DVD все още няма явни показатели.

01:37

Нов тласък на мрежите за данни по електрическата инсталация

Няколко компании обявиха в Хановер продукти по стандарта HomePlug AV. Скоростите достигат 100Mbps и дори повече

Технологията за домашни мрежи по електрическата инсталация получи нов тласък на изложението CeBIT в Хановер, Германия. Алиансът HPPA (HomePlug PowerLine Alliance) използва авторитетния компютърен форум като трибуна, от която да обяви новите си продукти и да похвали технологията HomePlug AV.
Linksys, един от играчите в този сегмент, разкри новия си мрежов адаптер PLE200 PowerLine AV, който може да се включи в електрическия контакт, от една страна, и предлага Ethernet интерфейс, от друга. Компании като MainNet Communications, GigaFast, delovo и Intellon също показаха HomePlug AV продукти. Delovo, например, представи своето ново dLan NAS устройство с вградена поддръжка за HomePlug AV. Intellon пък демонстрира продукти, способни да предават множество видео потоци с висока резолюция по домашните електрически жици.
Предимството на HomePlug AV е възможността за лесно пускане на мрежа за данни и видео по електрическата инсталация, без да се налага прокарване на кабели с усукана двойка в целия дом. Стандартът HomePlug AV беше завършен в края на 2005 година като наследник на HomePlug 1.0 и на неговата нищожна пропускателна способност от 8.2Mbps. Продуктите, поддържащи новия стандарт, най-накрая започнаха да се появяват и на пазара.
HomePlug AV подобрява производителността на своя предшественик, като предлага 100Mbps Ethernet скорост през домашната електрическа инсталация. Технологията работи на честота от 2-2.8MHz, а HPPA твърди, че е способна и на скорости до 200Mbps по “шумните” електрически кабели. Освен удобството на “Plug & Play” (“включи и пусни”), технологията HomePlug AV предлага висока сигурност чрез 128-битово AES кодиране и подобрени функции за качество на услугата (QoS) за IP и AV трафик.
На растящото желание на потребителите да преместват данни и видео на различни устройства в дома си отговарят и други технологии. Най-добре познатата е безжичната технология, която току що се приближи с една стъпка до одобрение на стандарта 802.11n. Опитът с първите устройства обаче показва, че достигането на скорост от 200Mbps е трудно, когато е включена съвместимостта с предходните стандарти 802.11b/g.
Алиансът HPPA таи големи надежди за европейския пазар, вярвайки, че е с една стъпка пред конкурентните си технологии, защото за разлика от Ethernet и коаксиалните кабели, електрическите жици се срещат във всяко жилище. HomePlug е единствената група в индустрията, която предлага истински глобален стандарт.
HPPA работи с производителите на потребителска електроника за вграждане на поддръжка на HomePlug AV в някои продукти. По този начин DVR или медия сървър може лесно да стане част от домашната ви мрежа, включвайки го в електрическата инсталация.

01:37

Думата "Wiki" влезе в Оксфордския речник

Думата "Wiki", заедно с 287 неологизми влезе в последното издание на Оксфордския речник на английския език. Хавайското "Wiki Wiki", означаващо в превод на български език "бързо", придоби ново значение в Глобалната мрежа.
Днес "Wiki" се използва, за да се обозначат сайтове, чието съдържание може да се редактира от потребителите.
"Следихме думата няколко години, изучихме произхода й и в края на краищата стигнахме до извода, че е дошло време да я включим в речника", заяви гл. редактор на Оксфордския речник Джон Симпсон. Най-известния сайт, в чието название фигурира думата "Wiki" е свободната енциклопедия Уикипедия (http://bg.wikipedia.org/).
През последните години в речника на Оксфорд бяха дописани десетки нови думи. Една от тях е "подкаст", призната за "най-главната нова дума на годината".

01:36

Сайт ни предлага да гледаме видео, изтрито от YouTube

Наскоро се появи сайт, който ни позволява да гледаме видеоклипове, които по една или друга причина са свалени от YouTube.
В базата данни на най-популярния видеосайт YouTube се съхраняват хиляди видеоклипове с най-различно съдържание. Често на сървърите на YouTube попадат материали, със защитени авторски права или клипове, чието съдържание не съответства на политиката на сайта. Модераторите на YouTube забраняват достъпа до тях.
Въпреки всичко, има възможност за достъп до забраненото видео, ако посетите сайта Delutube - http://youtube.infamousx.com
Там можете да гледате клипове, до които няма достъп през сайта YouTube, но физически не се изтрити от сървърите. За да откриете клип, трябва да въведете идентификационния му номер.
Наскоро властите в Турция блокираха достъпа до YouTube заради клип, който уронва престижа на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк. След многобройните оплаквания на посетителите скандалният клип бе свален.

01:34

Направи професионални снимки – доказателство за класа

Ericsson обявява появата на комплекта за камерафон Camera Phone Kit IPK-100, специално за потребителите на Cyber-shot™ телефоните. Комплектът включва стилна защитна кутия от Cyber-shot™, която може да се постави на колан или да се носи в чанта, както и мини фотографски триножник с гъвкави крака и гумени тапи на тях, които ти позволяват да държиш стабилно камерата за по-добра работа на самоснимачката.

Име:
Camera Phone Kit IPK-100
Съдържание на комплекта:
Кутия, триножник, конектор за триножник, щипка за колан
Размери на фотографския триножник:
Височина 97 мм.
Тегло на кутията:
49 г.
Цвят на кутията:
Черен (вътрешност на кутията: синя)
Съвместимост:
Телефони Sony Ericsson Cyber-shot™

Комплектът Camera Phone Kit IPK-100 ще бъде на пазара от второто тримесечие на 2007 г.

01:33

Фотоапаратът, който поправя снимките вместо вас


Новият цифров фотоапарат на HP премахва дефекти, издължава обектите, правейки ги по-стройни, и дори коригира искрящите очи на домашните ви любимци.
HP обяви пускането на пазара на цифровия фотоапарат HP Photosmart R837, който мигновено коригира снимки, без да трябва да се свърже със софтуер за редактиране на фотографии или дори с компютър.Цифровият фотоапарат HP Photosmart R837 се предлага с нов набор от HP Design Gallery функции, които включват инструмент за премахване на дефекти от заснетото лице. Вече можете да изберете всякакви лицеви дефекти като петна, бенки или белези и да ги изтриете веднага. Така на самия фотоапарат можете да постигнете ефекти, които по принцип са възможни единствено с използването на професионални приложения за редактиране на снимки.Функцията Photo Touch-up се добавя към вече легендарния инструмент за издължаване на обектите, който автоматично постига блестящи фотографии, правейки обектите да изглеждат по-стройни.
Друга нова функция за 2007 г. е коригиране на ефекта “искрящи очи” при домашните любимци – вариант на функцията “премахване на червени очи”, който позволява да коригирате светлинното отражение в очите на домашните ви любимци. По този начин котките и кучетата вече няма да изглеждат демонични, а сладки и симпатични.Всички функции се съдържат в мощния, но евтин 7.2-мегапикселов фотоапарат, който разполага с голям 7.6-см дисплей, подходящ за разглеждане на снимки както на открито, така и в затворени помещения. Фотоапаратът предлага и 24х увеличение, в т.ч. 3х оптично увеличение за висококонтрастни снимки, които могат да се уголемят до плакатен размер. Гладкият и заоблен компактен метален корпус на фотоапарата лесно се побира във всеки джоб.

01:32

GahooYoogle - две търсачки на един екран


В Интернет се появи сайт, на който може да се търси едновременно в две търсачки - Yahoo и Google. GahooYoogle показва резултатите на една обща страница, разделяйки ги с вертикална линия.
В наименованието на сайта GahooYoogle (http://www.gahooyoogle.com/) са слети названията на имената на двата най-големи сайта за търсене - Yahoo и Google, но със замяна на Y с G и обратно.

Авторите на сайта дори са измислили кратко стихотворение, с което името на сайта се помни лесно:
"Write Yahoo then Google
Make the Y and G Toggle
Never forget GahooYoogle."

01:30

Microsoft: Използвайте нашата търсачка и ще ви платим

Microsoft съобщи през уикенда, че започва нова политика по популяризиране на Live търсачката си. Компанията ще плаща на всички големи фирми, които задължат нейните подчинени да използват търсачката на Microsoft. Сумата, която компанията от Редмънд ще плаща на бизнес клиентите зависи от посещенията, които са генерирали служителите на фирмата. При началнатa регистрация фирмата може да получи 25 хиляди долара и при добри резултати до $10 долара за компютър, използвал търсачката. Едно от изискванията при използването на търсачката е то да става с браузъра на Microsoft - Internet Explorer 7. Представител на компанията коментира, че така Microsoft ще се опита да наложи своята търсачка, която е на трето място след Google и Yahoo! Според тях бизнес потребителите прекарват много повече време в интернет и са може би най-търсещата група. "Служителите на дадена фирма ще използват Live в офисите, като с времето ще свикнат с търсачката. След това като се приберат вкъщи и седнат на домашното PC ще отворят Internet Explorer и ще... използват пак Live" добавя говорителя на Microsoft.

01:24

KDE 4.0 готово в края на октомври

Разработчиците на KDE представиха плана си за работата върху новата 4-та версия на популярната графична среда. Планът им започва от 1 април, когато разработчиците спират да приемат предложения за subsystem за KDE и завършва на 23 октомври, когато се очаква официалното пускане на KDE 4.0. През този период се очаква да се появят 3 официални Beta версии и 2 Release Candidate (RC). Ето и списък с важни дати през периода на разработка:

- 1 април - Subsystem freeze
- 15 април - kdelibs Hackathon week
- 1 май - Alpha release + kdelibs soft API freeze
- 8 май - Usability and Accessibility review
- 1 юни - Feature freeze
- 25 юни - 24 септември - Beta cycle, full kdelibs API freeze
- 25 септември - 22 октомври - Release Candidate cycle
- 23 октомври - KDE 4.0 released

01:23

Blu-ray ще измести DVD до 3 години

Председателят на Асоциацията на компаниите поддържащи Blu-ray Франк Симонис коментира пред журналисти тенденциите при носителите. "Blu-ray надделява над HD-DVD. Всички видяха резултатите от последните няколко месеца. Нашата цел е да изместим до 3 години популярния сега формат на дисковете DVD". Blu-ray предлага 25 GB на всеки от двата си слоя, което е 5 пъти от DVD формата. Анализаторите коментират, че Симонис гледа твърде напред във времето. Според тях основен проблем за Blu-ray е HD-DVD формата, а не DVD. "Така или иначе всичко - звук, картина, ефекти се движи към по-добро качество, което изисква по-голямо пространство. Преминаването към по-нов и по-обемен от DVD стандарт е въпрос на време. Основната дилема е кой ще е новият стандарт, който ще даде нужното пространство" коментира думите на Симонис представител на компания, произвеждаща DVD носители.

01:22

Google Phone потвърден

Ако пуснатата преди 2 седмици информация, че Google подготвя свой мобилен телефон ви се е сторила по-скоро като поредния слух покрай компанията, то е време да промените мнението си. Изпълнителният директор на Google Испания и Португалия Изабел Агилера потвърди слуховете в интервю пред местен вестник. Тя сподели пред журналистите, че в лабораториите на компанията наистина се работи по мобилен телефон. Той ще наподобява Blackberry апаратите, като ще интегрира десетки различни услуги на Google. Една от тях ще е VoIP телефония, по която компанията усилено работи. Все пак тя охлади страстите около телефона, като каза, че той не е толкова важен проект за Google, имайки предвид, че той е един от 18-те проекта, по които компанията работи в момента.

01:22

YouTube стартира първото си Video Awards Show

Oт вчера до петък потребителите на YouTube ще могат да гласуват за първите годишни награди на сайта. Наградите са разделени в седем категории, като те са: most creative, most inspirational, best series, best comedy, musician of the year, best commentary и most adorable video ever. Победителят във всяка от категориите ще бъде обявен на 25 Март, като наградите все още не са уточнени напълно, но една от тях е специално място в YouTube. В интервю Джейми Бърн, директор в отдел маркетинг на YouTube споделя, че очакванията на компанията са след няколко години тези награди да са едно от най-важните събития за годината, но всичко зависо от реакцията на потребителите на първите награди.

01:21

Intel представа детайли около нова мобилна платформа

В плановете на Intel за 2008 година присъства нова платформа за мобилните компютри. Тя ще се казва Montevina, ще е базирана на новите 45-нанометрови четири ядрени Penryn и ще замести Santa Rosa. От Intel плануват 2 версии на платформата Montevina Fundamental и Montevina Professional.

Montevina Fundamental:
* базирана на Penryn-based
* Cantiga GM/PM чипсет с ICH9M
* Echo Peak 3x3 AGN или 1x2 AGN
* Shirley Peak 3x3 AGN или 1x2 AGN

Montevina Professional:
* базирана на Penryn
* Cantiga GM/PM чипсет с ICH9M-Enhanced
* Echo Peak 3x3 AGN или 1x2 AGN
* Shirley Peak 3x3 AGN или 1x2 AGN
* Gigabit Ethernet
* Intel AMT 4.0
* Intel VT-x and VT-d
* Intel Turbo Memory 2.0

01:20

ASUS представя лаптопи с HD-DVD записвачка

ASUS предизвика интереса на публиката на технологичното изложение CeBIT с подобренията по две от сериите си лаптопи. Новите представитеи на 15-инчовите W1 и 17-инчовите W2 са едни от първите лаптопи, оборудвани с HD DVD-R оптични устройства. Те ще могат да записват CD, DVD и навлизащит на пазара HD-DVD дискове. Другите характеристики на лаптопите са почти същите като предишните представители на серията. Те са базирани на Intel Core 2 Duo процесори и ATI Mobility Radeon X1600 (W1 серията) и X1700 (W2) графични чипове. От ASUS не са съобщили все още официална дата на представяне и ориентировъчна цена.

01:19

NEC демонстрира 3D LCD на CeBIT

Ако посетите щанда на NEC на технологичното изложение CeBIT в Хановер, ще можете да се насладите на 3-измерното LCD, което компанията представи. Разбира се, това е само прототип и спецификациите му са все още неизвестни. Представители на копанията споделиха единствено, че LCD-то е 42 инчово. То разполага с допълнителен хоризонтален дисплей. 3D ефектът се получава единствено ако екрана се гледа под 90 градусов ъгъл. От NEC коментират, че технологията е все още в ранен стадии, но разработчиците са сигурни, че ще успеят да постигнат качествено 3D изображение, видимо от различен ъгъл. Един такъв 3D екран би предизвикал огромен интерес на пазара.

01:18

Intel подготвя още Conroe процесори


Водещият производител на процесори Intel съобщи, че подготвя няколко нови Core Duo процесори. Това са 4 процесора от серията E6x50 и 2 от E4000. При новата серия се наблюдава използването на 1333 MHz FSB, както и скорост от 3.0 GHz при модела E6850. Като цяло пускането на новите процесори, което ще бъде следващия месец, ще намали цените на вече познатите на пазара модели. От Intel се надяват това да допринесе до все по-широкото използване на Core 2 Duo процесори. Ето и таблица със спецификациите и цените на новите процесори.

01:17

BenQ с нов модел Joybook


BenQ продължи серията си преносими компютри Joybook с модела R42, предназначен за среден клас потребители. В сърцето на 14.1-инчовия Joybook R42 ще намерите Intel Core 2 Duo процесор и VIA Chrome9 HC DX9 IGP графична карта работещи с Windows Vista и 60-дневна тестова версия на Microsoft Office Professional 2007. Използвайки Ultra Vivid технология, R42 ви предоставя възможноста да се насладите на по изострени и чисти изображения с повече детайли. R42 използва air-intake охладителна система, която "взима" въздух от предната част на лаптопа и го изкарва от два изхода от другата страна на машината, с което ви предоставя максимално охлаждане. Производителите се хвалят, че Joybook R42 издържа всякакви тестове като част от тях са за одраскване, натиск и изключителна здравина на пантите. Засега точна информация кога ще можем да закупим Joybook R42 и на каква цена не е известна.

01:16

RTX Telecom показа DUALphone за Skype


На изложението CeBIT 2007, RTX Telecom представи пред клиентите си нов DUALphone 3058, съчетаващ обикновен безжичен телефон и USB телефон с интегриран Skype. DUALphone 3058 се свързва към телефонната мрежа и с отеделен USB кабел към компютъра ви, като това ви позволява да използвате безплатни skype разговори от дома и офиса. Устройството е снабдено с цветен дисплей и ви позволява само с едно натискане на skype бутона да разглеждате и избирате skype абонатите, с които искате да разговаряте. Устройството поддържа и функцията "свободни ръце", както и Windows Vista. Като допълнение е и използването на DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) технология0. DUALphone 3058 ще можете да намерите в цяла Европа след 1 април с цена от 89€.

01:15

Sapphire с AMD 690G/SB600 базирано дъно


Sapphire показаха своята AMD 690G/SB600 базирана дънна платка, PI-AM2RS690MHD. Дъното поддържа всички AMD процеосори проектирани за сокет АМ2, като разполага и с пълна поддръжка на DDR2-800/667/533 модули с максимален капацитет 8GB. PI-AM2RS690MHD е базирана на MD 690G чипсет с вградена видео карта и Vista Premium сертификат. Устройството разполага с DVI-D, HDMI и TV plus VGA изходи, като HDMI 1.2 поддържа до 1080р резолюция. Други слотове са PCIe x1 и 2x PCI, 10x USB 2.0, 1x PATA133 и 4x SATA 3.0Gbps. Дъното има и вградено осем канално Dolby Digital Live аудио, аналогов S/PDIF изход, два IEEE 1394 порта и Gigabit Ethernet. Засега точна информация кога Sapphire PI-AM2RS690MHD ще навлезе на пазара и на каква цена не е известна.

01:14

Samsung с три нови лаптопа на CeBIT

Samsung продължава с изненадите на технологичното изложение CeBIT. Компанията представи три нови модела лаптопи - R70, R20 и Q45. Q45 е най-малкият от тях, като е едва 12.1-инчов. Той е оборудван с Intel Core 2 Duo процесор, Intel 965 чипсет, видео карта NVIDIA GeForce 8X00, вградена web-камера и HSPDA/WiBro. Следващият лаптоп е черният 14.1-инчови R20. Той идва с инсталирана Windows Vista Premium. Разполага с Intel Core 2 Duo процесор, ATI XPress 1250 видео карта, с поддръжка на BlueTooth и Wi-Fi връзка. Последният от трите лаптопа е 15.4-инчовия R70. Той също е базиран на Intel Core 2 Duo процесор, разполага с най-високия клас видео карта на NVIDIA - GeForce 8800, вградена web-камера, HDMI изход, Bluetooth 2.0 поддръжка и инсталирана Windows Vista. Компанията не съобщи цени и официални дати на пускане на пазара на трите модела лаптопи.

01:12

ATI R700 в началото на 2008

Източници близки до AMD и ATI съобщиха, че компанията вече работи усилено по следващия графичен чип - R700. Той ще наследи все още чакащия официално представяне R600. Спецификациите му все още не са много ясни. Единствено се знае, че ще поддържа DirectX 10.1 и Shader model 5.0. Той ще се яви като конкурент на графичния чип G100 на конкурентите от NVIDIA. Очаква се ATI да са готови с чипа в началото на следващата година. Дали това ще е така предстои да разберем. Скептиците веднага припомнят как компанията забави пускането на R600. По последна информация тя ще направи това в средата на месец май.

01:12

MasterPlex 21T чудовище от CineMassive


Представете си какво би било усещането да преглеждате няколко неща, множество новини, баланси, сметки или да следите няколко телевизионни програми без да се налага да сменяте постоянно екраните. CineMassive ви предоставят възможност да разберете с помоща на новото си предложение MasterPlex 21T монитор с шест екрана. Устройството включва 21.3-инчов екран в средата и пет 17-инчови LCD дисплея от 5-те страни на центъра. 21.3-инчовия екран поддържа 1600x1200 SXGA резолюция, 900:1 контраст. 8ms време за реакция, 300 cd/m2 яркост и 178/178 градуса ъгъл на гледане. 17-инчовите монитори работят на 1024x1280 SXGA резолюция, 1000:1 контраст, 5ms време за реакция, 300 cd/m2 яркост и 170/170 градуса ъгъл на гледане. MasterPlex 21T ще бъде достъпен съвсем скоро на пазара с цена от $3299.

01:11

BenQ представя 8-мегапикселовия P860


BenQ представи нов фотоапарат от серията "Performance" - P860. Той е разработен специално за европейския пазар, разполага с 8-мегапикселова CCD матрица с 6х оптично и 5х дигитално увеличение. Снимките си ще можете да разгледате на 2.5-инчовото LCD с 153 хиляди пиксела. Ще можете да ги запишете на 18 MB вградена памет или на SD карта използвайки допълнителния слот. Фотоапаратът разполага със специални технологии, които автоматично премахват размазването на снимките, както и стабилизират изображението, така че да не се развали ако размърдате ръката си в последния момент. Размерите на P860 са 99.8 x 65 x 27.5 мм и тежат 182 грама. Той ще е на пазара от края на този месец, като цената му не е известна.

01:08

Creative представя Live! Cam Optia AF web камера


В края на миналата седмица Creeative представи най-новата си web камера - Live! Cam Optia AF. Според компанията това е първата web камера, която да предлага автоматичен фокус технология и реален 2-мегапикселов CMOS сензор. Тя е с красив и стилен корпус, който се предлага в сиво и черно. Новия CMOS сензор предоставя високо качество на картината - резолюция до 1600 x 1200 пиксела. Устройството поддържа Live! Audio технологията на Creative, която дава допълнителна яснота и сила на звука. Web камерата може да се върти 270 градуса и се свързва към компютър чрез USB 2.0 порт. Компанията ще пусне на пазара Live! Cam Optia AF в края на април на цена $95 долара.

01:07

Gigabyte Technology с четири нови лаптопа


На изложението CeBIT в Германия, Gigabyte Technology представиха четири нови модела преносими компютри базирани на най-новата платформа на Intel - Santa Rosa. Производителите засега не съобщават повече информация за оперативната памет, хард диска и тн. 14.1-инчовия W466U е създаден за бизнес клиенти и включва 1.3 мегапикселова камера, слот за флаш карти, 4в1 четец, четири USB 2.0 порта и един IEEE 1394. W468N поддържа Nvidia NB8M 256MB видео карта, четец на пръстови отпечатъци, “Robson” технология за по-бързо зареждане, а останалото е същото като при W466U. 15.4-инчовия W566N е гейм машина с Nvidia NB8M -256MB чипсет и Dual-Heatpipe технология за охлаждане. 17-инчовия W756N е за закоравели геймъри. като в сърцето му ще намерите AMD Turion 64 процесор, Nvidia nForce4 SLI с 1GB памет, 1920×1200 и два 2.5-инчови хард диска.

01:06

Нова RAM памет за клокъри от Mushkin


Mushkin представи нови "High-End-DDR2-RAM"-памети с обозначение XP2-9200. Новият модел е от серията „eXtreme Performance (XP)“ и работи с ефективна честота 1150 MHz при тайминги 5-5-4-12 (CAS, tRCD, tRP, tRAS). Според информация на производителя, всеки кит е тестван на по-високи честоти от дадените, и спецификацията е определена с известна степен консервативна сигурност. Охладителното тяло „FrostByte“ поддържа сравнително ниски температури при клок, с което удължава живота на паметите.
Mushkin eXtreme Performance XP2-9200 ще се предлага както като самостоятелни 1 GB - модули, така и в двуканален комплект. Цената за сега не е известна.

01:05

Acer представя нова серия LCD монитори


Acer представи нова серия LCD монитори, която включва 17-инчовия x171s, 19-инчовите x191sd и x191Wsd, 22-инчовия x221Wsd и 24-инчовия x241Wsd. Всички те са сертифицирани за новата Windows Vista, като предлагат ясна картина при висока резолюция. Нека започнем от най-големият представител на X-серията. 24-инчовият x241Wsd ще струва $590, ще поддържа резолюция 1920 x 1200 пиксела, 1000:1 контраст, 400 cd/m² яркост, 5 милисекунди време за реакция и е видим от 160 градуса. 22-инчовия x221Wsd е на цена $280, поддържа резолюция 1680 x 1050, 800:1 контраст, 300 cd/m² яркост и 5 милисекунди време за реакция. Като спецификации 19-инчовия x191Wsd ($190) е еднакъв с x221Wsd, като единствената разлика е, че поддържа резолюция 1440 x 900 пиксела. Другият 19-инчов монитор - x191sd ще е ваш за $200. Той поддържа 1280 x 1024 резолюция, 300 cd/m² яркост и 8 милисекунди време за реакция. Характеристиките на x171s ($180) са същите като на x191sd модел. Мониторите са вече на пазара в Северна Америка, като се очаква до месец да се появят и в останалата част на света.

01:01

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank