News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Войната между Blu-ray и HD DVD се пренесе с пълна сила и в Европа

От двата лагера идват закани за надмощие на пазара. Потребителите обаче едва ли ще бързат да коронясат заместника на DVD

С предстоящото пускане на конзолата за игри Sony PlayStation 3 в Европа войната между HD DVD и Blu-ray форматите ще прекоси Атлантика с пълна сила. Старият континент е поредното бойно поле на войната между Blu-ray и HD DVD за това кой формат ще бъде избран като следващо поколение видео диск.
Лагерът на HD DVD използва компютърното изложението CeBIT в Хановер, за да обяви създаването на европейска група за промотиране на HD DVD (European HD DVD Promotional Group). В същото време европейският председател на асоциацията за Blu-ray (Blu-ray Disk Association) използваше жаргон, говорейки за любимия си формат.
HD DVD групата ще води борбата на Континента с помощта на студия, компании за потребителска електроника, дистрибутори, производители на компютри и най-вече чрез силна кампания за реклама на формата си. HD DVD е най-познатата в света търговска марка за медия с висока резолюция, казват Universal Studios.
От Blu-ray обаче не са особено впечатлени от подобни изказвания. Нещо повече, Франк Симонис, европейският председател на асоциацията за Blu-ray каза пред Ройтерс, че Blu-ray не само ще победи HD DVD, но и ще измести и настоящото поколение DVD доста бързо. До три години ще съществува само Blu-ray, твърди Симонис.
Дали това обаче са само празни приказки или Blu-ray наистина може не само да победи HD DVD, но и да замени DVD в сърцата, съзнанието и домовете на потребителите по света, и то само за няколко години? Възгледите на Симонис за възприемането на Blu-ray са повече от оптимистични. Но за да се види колко бързо HD DVD или Blu-ray ще бъдат възприети, няма нужда да се правят кой знае какви проучвания. Достатъчно е да се върнем в миналото, за да видим как DVD се бореше, за да замени VHS (video home system).
В САЩ, например, на DVD му беше нужно почти едно десетилетие, за да замени VCR (videocassette recorder) или за по-просто видеото в домовете на потребителите. А това се случи чак през третото тримесечие на 2006 година, когато DVD задмина VCR по наличие в домовете на потребителите. 81.2% от домакинствата в САЩ имаха поне по един DVD плеър срещу 79.2% от домакинствата, притежаващи видео.
На третия си рожден ден DVD едва стигаше 15% в домовете на потребителите. Но въпреки това Симонис твърди, че Blu-ray не само ще смаже HD DVD, но и DVD, и то за много кратък период от време.
Повечето потребители обаче не възприемат веднага новите технологии. Причините за това са, че настоящите, както и технологиите от предишно поколение работят достатъчно добре за повечето хора. Освен това новите технологии са винаги и по-скъпи в самото начало на пускането им на пазара.
Продажбите на DVD вървяха спокойно, докато цените не паднаха до границата от $100. В момента и HD DVD, и Blu-ray са доста далеч от тази цена. Когато един DVD плеър се развали, човек ще отиди до най-близкия магазин, за да си купи нов за $40, за да гледа отново филми на своя CRT телевизор със стандартна резолюция.
Въпреки думите и действията от лагера на Blu-ray за спечелване на войната, все още е трудно да се каже кой ще излезе победител от нея. А за скорошното изместване от сцената на DVD все още няма явни показатели.

01:37

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank