News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Компактен РС се намества между лаптопа и PDA


FlipStart работи под XP и Vista, предлага ред удобства.
FlipStart Labs обяви супер компактен РС, изграден на базата на проучване сред потребителите. Моделът FlipStart с тегло 900 грама предлага всичко, което могат да очакват мобилните професионалисти от един лаптоп, казват от компанията.
Иновативният компютър идва с пълна функционалност за работа с Windows приложения, комуникации и забавление. FlipStart може да се използва в офиса, в кафето или по време на път, на бюрото или на дланта на потребителя, или пък монтиран в колата, не пропускат да отбележат от компанията.
FlipStart ще се предлага на пазара с операционна система Windows XP Professional или Vista Business. С включения в комплекта порт репликатор, професионалните потребители могат да ползват външен по-голям монитор, клавиатура или проектор, когато организират презентации. От компанията твърдят, че FlipStart е подходящ и за развлечение с игри, гледане на филми и слушане на музика с любимите медия плеъри.
Голямото предимство на компютъра е неговата компактност и възможността за постоянна свързаност, посочват анализатори от IDC. Основател на FlipStart Labs е Пол Алън, който е и съосновател на Microsoft. Според него, FlipStart е първият комерсиален продукт, който отговаря на изискването да бъде супер компактен и в същото време да позволява на потребителите да работят, комуникират и да се забавляват където и да са.
Новият компютър би трябвало да преодолее неудобството за работа на PDA, поради прекалено малките им размери, от една страна, и недостатъчната компактност на лаптопите, която не им позволява да бъдат непрекъснато с потребителя, от друга. Проучванията на компанията сред потребителите са показали, че те се нуждаят от функционален компютър за дома и офиса, и същевременно достатъчно малък, за да се побира в чантата им. С новия РС, хората пишели с 16-22% по-бързо, отколкото с конкурентни продукти, твърди още FlipStart Labs, базирайки се на проучване.
FlipStart предлага 5.6-инчов екран с резолюция 1024 x 600 и QWERTY клавиатура. Компютърът поддържа множество възможности за комуникация, вкл. LAN, Wi-Fi, Bluetooth и мобилна широколентова връзка.
Функцията FlipStart InfoPane осигурява незабавен достъп до най-нужните данни, съхранявани във флаш памет. Специална характеристика за навигация и зум преодолява ограниченията на малкия екран, като позиционира и увеличава във видимото поле желаната информация
За популярни клавишни комбинации като Ctrl+Alt+Del са предвидени отделни самостоятелни клавиши. Освен операционната система, FlipStart включва Microsoft Outlook 2007. Компютърът работи с процесор Intel Pentium M Ultra Low Voltage.
FlipStart се очаква на пазара в края на март с цена $1,999, съобщават от компанията. Ще бъдат достъпни и множество аксесоари за компактната машина.

16:15

AMD с нова инициатива за развиващия се свят

Дава $250,000 награда за проект на компютърна лаборатория

AMD дава награда от $250,000 на архитектурна компания, която проектира компютърна лаборатория за използване в развиващите се страни по света. Състезанието Open Architecture Prize беше обявено в петък на конференцията “Technology, Entertainment and Design” (TED) в Калифорния.
AMD движи инициативата съвместно с организацията с идеална цел “Architecture for Humanity”, която промотира услуги за дизайн и строителство в изостаналите страни. Нейн вдъхновител е архитектът Камерън Синклеър, който спечели $100,000 от наградата TED Prize през 2006, съобщи CNET. Специалистът вярва, че може да промени света, и изразходва получените средства за създаване на мрежата „Open Architecture Network” – едно отворено общество, за хуманитарно строителство.
Новият проект на AMD, който е в рамките на инициативата 50x15, въведена от компанията на Световния икономически форум през 2004 г., би помогнал да се реализира идеята 50% от населението на света да бъде свързано към Интернет през 2015 година. За да постигне тази цел, AMD ще изгражда обучаващи лаборатории и ще разпространява технологии в изостаналите страни.
Наградата от $250,000 ще бъде дадена на компания или самостоятелен архитект, проектирал най-добрия дизайн на компютърна лаборатория, която може да се адаптира към локалните нужди.
Досега много добри идеи за дизайн са останали неразработени, коментира Синклеър. Настоящата награда е предизвикателство за проектантите да създават иновативни структури, които могат да променят позитивно живота на хиляди хора, посочва архитектът.

16:13

MS OneCare трие Outlook потребителски файлове

Това се случва, когато програмата открие прикачен вирус в имейл

Софтуерът на Microsoft за цялостна защита може да изтрие случайно потребителски имейли. Това се случва, когато програмата открие вирус като прикачен файл в дадено електронно писмо, става ясно от постове във форума на Microsoft OneCare.
Вместо този единствен имейл да бъде сложен под карантина, потребители съобщават, че всичките .pst или .dbx файлове на Outlook (които съхраняват потребителските писма и друга информация) се поставят под карантина, като дори в някои случаи са били изтривани.
В изявление говорителят на Microsoft потвърждава за наличието на проблем и заявява, че компанията работи по него. Става ясно също така, че проблемът би трябвало да бъде решен при следващото обновяване на OneCare, което е планирано за 13 март.

16:12

Индийски ВУЗ вдига духа с по-малко Интернет

Причината за мярката е опасност от самоубийства

Ръководството на Индийския технологичен институт (IIT), едно от най-големите специализирани висши учебни заведения в страната, взе решение да ограничени използването на Интернет от студентите в общежитията на института в град Бомбай. Тази стъпка била продиктувана от опасения за морала и духа на учащите се.
Според преподавателите, пристрастеността към сърфирането в Интернет, онлайн игрите и блоговете влияе отрицателно на трудоспособността на студентите, прави ги асоциални и даже склони към самоубийство, съобщава Ройтерс. От понеделник, 12 март, студентите от бомбайския IIT няма да могат да ползват Интернет в периода от 23 ч. до 00:30 ч. По мнение на администрацията, това ще спомогне за спасяването на учащите се от зависимост и ще ги принуди да си лягат по-рано.
По думите на декана Пракаш Гопалан, съвременните студенти даже не познават своите съседи по етаж и главната причина за това асоциално поведение е прекаленото им увлечение в Интернет. Гопалан се оплакал също така, че старата култура на общежитието е потънала в забрава, а духът на приятелство между студентите се е изпарил безследно. Което, според всички преподаватели, е нездрава тенденция.
Студентите от вузове като IIT обаче отдавна са си спечелили репутацията на депресивни хора, водещи неправилен начин на живот. За изминалите пет години в технологичните учебни заведения в Индия девет студенти са сложили сами край на живота си. В института в Бомбай за последните две години двама са посегнали на живота си, а още няколко опита за самоубийство са били предотвратени.

16:12

Китай планира производство на големи пътнически самолети

Проектът ще вдъхнови нацията, както това направи успешно водената космическа програма, коментират от местната корпорация за авиационна индустрия

Китай планира собствено производство на големи пътнически самолети през 2020 година, съобщи forbes.com. Огласеният проект ще увеличи конкуренцията между Боинг и Еърбъс в бързо разрастващия се пазар на авиация в страната.
Амбициозните цели на основаната от правителството авиационна индустрия са напълно реални с оглед на успеха в разработката на първия китайски комерсиален самолет. Средноголемият ARJ-21, предназначен за вътрешни полети, се очаква да полети през 2008 година. Вече са получени над 70 поръчки за него от Китайските авиолинии, според агенция Ксинхуа.
Със заявката на Китай за нови самолети, чиито брой се очаква да стигне 2230 до 2025 г., правителството бързо развива планове, които да помогнат и на китайските компании да спечелят от този проект. Големият авиационен план се дължи на силния икономически растеж на Китай, технологичния напредък и добре организираната производствена база, посочват от местната Aviation Industry Corporation 1 (AVIC 1).
Китай разполага с отлични условия за производство на самолети. Проекът за голям самолет ще създаде нови технологични предимства и второстепенни индустрии. Засега не са известни размерите на самолета, но по принцип за голям самолет се смята този, който има около 200 седящи места и побира полезен товар от 100 тона.
Китай си поставя цел да завърши дизайна за голям самолет до 2010 година. Освен това страната предвижда сама да си изработва двигателите за самолетите. Проектът ще вдъхнови нацията, както това направи успешно водената космическа програма, коментират от AVIC 1.
През 70-те години Китай изостави проект за конструиране на голям самолет, но в последно време страната стана основен доставчик на части за Боинг. През 2004 г. Embraer SA от Бразилия стана първият чуждестранен производител на самолети, който основа свой завод в Китай, а миналата година Еърбъс сключи договори за отваряне на крайни монтажни линии в страната за своите средноголеми самолети A320.

16:11

Лошо словесно и писмено общуване проваля ИТ проекти

Само техническите умения не са достатъчни за успешно приключване на ИТ проект. Екипът трябва да има и солидни комуникационни умения, сочи проучване

На първо място в списъка на причините за провал на ИТ проекти стоят комуникациите. Именно слабите комуникации водят обикновено до неизпълнение на проекта, сочи анкета, проведена в интернет от асоциацията CompTIA (Computing Technology Industry Association).
Около 28% от запитаните 1000 души посочват слабите комуникации за основен "виновник" при провал на ИТ проект, според CompTIA, която предлага обучение по управление на проекти. Други 18% от запитаните казват, че водещата причина за провала е недостатъчно доброто планиране за използване на ресурсите. Нереалистичните графици също могат да бъдат причина за провал, според 13% от запитаните в проучването, което бе пуснато по-рано този месец.
Ясно е, че само техническите умения не са достатъчни, казват от CompTIA. Технологичният персонал трябва да притежава и солидни комуникационни умения, както словесни, така и писмени. Това е необходимо условие за завършване навреме на проектите, за които е използван целия или почти целия предназначен бюджет, и осигуряване на обещаните печалби на организацията.
Тезата, че слабите комуникации са основна причина за провала на повечето проекти, подкрепят и от Boundless Flight, фирма за разработване на приложения. Технологичните проекти много рядко се провалят поради технологични причини, посочват от компанията.
Сред другите причини за провал на проекти са лошите условия за проекта, за което сигнализират 9.8% от анкетираните. Липсата на финансова сигурност има вот 6.7%, а недефинираните критерии за успех -5.2%. Нереалистичен бюджет, недостатъчно или безрисково планиране и нежелание да се смени процеса са посочени като други.

16:09

Leica показа малък и симпатичен фотоапарат


C-Lux 2 идва в метално тяло и 64MB SD карта.
Немската компания LEICA представи симпатичен компактен модел на цифров фотоапарат. Габаритите на стилния модел C-LUX 2, достъпен в черен и сребърен метален корпус, са 94,9 x 51,9 x 22 мм, а теглото не превишава 154 грама заедно с батерията и карта с памет.
Елегантният апарат е снабден с 28-милиметров обектив VARIO-ELMARIT, предлага оптична стабилизация на изображението, 7,2-мегапикселов CCD сензор и 2,5-инчов дисплей.
В комплекта с C-LUX 2 ще получите и 64МВ SD-карта и копие от Adobe Photoshop Elements. Новият фотоапарат от Leica ще бъде с цена от около $500 и се очаква продажбите му да започнат през май тази година.

16:00

Плеъри iPod звучали по-добре от Hi-Fi-системи

iPhone е получил безплатна реклама за $400 млн.

Експерти от компанията AVI са признали, че в много случаи плеърите iPod звучат по-добре от CD системи от Hi-Fi клас, предаде pcnews.ru.
Представители на компанията уточняват, че макар и техниката на Apple да не е идеална, много известни производители пускат Hi-Fi плеъри с по-лоши показатели.
Професор от бизнес школата на Харвард пък смята, че анонсът на продукта iPhone от Apple е предизвикал бурно обсъждане, което се е превърнало фактически в безплатна рекламна кампания с невиждани размери.
Може да се каже, че Apple е получил безплатна реклама на стойност $400 млн.

15:59

Ще рециклират хартията в администрацията

Инициативата на МДААР ще обхване и областните управи

Инициатива за събиране и рециклиране на хартията стартира Министерството на държавната администрация и административната реформа, съобщи вчера министър Николай Василев по време на работна среща на екипа на МДААР и областните управители. Той призова всички областни администрации също да се включат в тази кампания, така че преработването на отпадъчна хартия да се популяризира сред институциите и постепенно да се превърне в практика.
Министерството ще разработи унифициран модел за интернет сайтовете и адресите на електронната поща на всички областни администрации, стана ясно още на срещата. Предвижда се също така да бъдат изработени и текстови версии на сайтовете, така че те да бъдат достъпни за хора с нарушено зрение.
Министър Василев призова областните администрации да се включат и в кампанията за правопис и стил, която ще се проведе около 24 май. Той обясни, че тази кампания има за цел да повиши вниманието на служителите в администрацията при подготовката на официалните документи и кореспонденцията, както и да установи единни стандарти при оформлението им. Спазването на тези общи стандарти ще спомогне за уеднаквяване на документооборота в администрацията, допълни министърът.

15:57

Име на планина в Google Earth вбеси кмет

Хълмът "Хитлер" отново оживя в Интернет

Кметът на германския град Бад Тьолц е ужасно ядосан, че Google Earth назовава близката планина с името на Хитлер. Официалното име на високия 1,205 метра масив близо до баварския град е Хейгелкопф. По време на Третия райх обаче за кратко той е носел името на фюрера.
Тогава градският съвет на Васкенберг, подобно на много други градове в Германия, обявил Хитлер за почетен гражданин и нарекъл хълма на неговото име. През юли 1933 г., на върха му била издигната 10-метрова осветена свастика. Тя останала там до края на Втората световна война през 1945 г.
Кметът Георг Келнер е вбесен. Пред вестник "Der Spiegel" той казва възмутено, че през целия си 64-годишен живот никога не е чувал името „планина Хитлер.“ От Google твърдят, че името е сбъркано, поради „техническа грешка“.
Този инцидент обаче не е единствен. Има и други случаи, когато референции към нацистка Германия и нейните символи са предизвиквали гневни реакции. Миналата година любители на Google Earth откриха един фонтан в белгийския град Маасмехелен, който от въздуха прилича на свастика. Фонтанът освежава безметежно града от повече от 27 тодини. Въпреки това , кметът на градчето е обещал да го замени с друг, страхувайки се, че в противен случай градът ще бъде порицан.
Други пък откриха свастиката във формата на сграда на военноморска база в Коронадо, Калифорния. Едва ли обаче проектантите са търсели нарочна прилика с нацисткия символ.

15:55

Постоянен стрес мъчи 3/4 от ИТ мениджърите

Паника, аритмия и кошмари преследват специалистите. Причината е в сложните инфраструктури и лошо дефинирани цели на компаниите

На всеки трима ИТ мениджъри двама не могат да спят нощем, защото си мислят за проблемите в службата. 75% от тях признават, че ги обхваща безпокойство за работата на приложенията в системите, които те поддържат. Това сочи ново проучване по поръчка на OpTier, доставчик на софтуер за управление на бизнес транзакции, изнесено в informationweek.com.
Освен проблеми със съня, 25% от запитаните казват, че страдат и от физически проблеми, за които смятат, че са резултат от стреса в работата. Това включва гадене, главоболие, мигрена, пристъпи на паника, аритмия и мускулно треперене, а в добавка някои сънуват и кошмари.
Работата на ИТ хората е свързана с голяма отговорност, поради множество причини, коментират психолози от Central Michigan University. При проблем с ИТ, много други отдели на фирмата няма да могат да вършат своята работа. Нужен е къртовски труд, за да работят добре информационните технологии. Това поставя под голямо напрежение специалистите, които са отговорни за технологиите.
ИТ трябва да се поддържат 24 часа 7 дни в седмицата, а това в комбинация с многото работа, която трябва да се свърши бързо, стресира в голяма степен ИТ мениджърите, посочват психолозите. В допълнение, ИТ работата е многопосочна. Към специалистите идват въпроси от всевъзможни места и най-често хората, които задават въпросите, нямат начина на мислене на ИТ специалист.
Проучването на OpTier разкрива, че половината от ИТ мениджърите докладват за получаване на средно 20 имейла или телефонни обаждания, засягащи едно блокиране на дадена услуга. Осемнадесет процента пък казват, че получават над 50 имейла или обаждания за една повреда.
Работата на ИТ професионалистите е подобна на тази на мениджърите, носещи отговорност за други хора, каквито са самолетните пилоти и авиодиспечери.
Участниците в проучването споделят, че основните причини за стреса на работното им място са сложността на ИТ инфраструктурата и лошо дефинираните цели на компаниите.

15:55

Цветен 3D принтер преодоля ценова бариера

За първи път подобно устройство струва под $40 000

Компанията Z Corporation обяви нов цветен 3D принтер. Моделът ZPrinter 450 е първата, по думите на производителя, цветна 3D машина с цена под $40 000, високо автоматизирана и съвместима с останалото офис оборудване.
Принтерът преобразува електронни 3D данни във физически модели и прототипи, които представят “живи” инженерни разработки, архитектурни концепции и медицинска информация.
ZPrinter 450 автоматизира всяка стъпка от 3D печата, вкл. установяване на устройството за работа, контрол на материалите и статуса на принтера. В допълнение, новият модел използва за първи път една трицветна печатаща глава, вместо отделни за всеки цвят.
Принтерът може да се управлява от РС или директно. Подобно на своя предшественик, ZPrinter 450 произвежда модели и прототипи 10 пъти по-бързо от конкурентни продукти, твърдят от компанията. Моделите струват около $3 за кубичен инч, а качеството достига 300 x 450 dpi (точки на инч).
В принтера е интегрирана система за автоматично премахване и рециклиране на прахта, което е новост при подобни устройства.
Устройството е насочено към инженерни звена, които плащат хиляди долари на студията за подобни 3D услуги.
Линията 3D принтери на Z Corp. включва още модела ZPrinter 310 Plus, който се явява монохромна система за прототипи, както и върховият Spectrum Z510 с 24-битов цвят, по-висока резолюция, по-голям размер и по-богат избор на материали.
Новият ZPrinter 450 ще беда достъпен на пазарите по целия свят през второто тримесечие на година с цена на дребно $39,900, съобщават от компанията.

15:50

ЕС иска още 300 000 жени за ИТ сектора

“Мачо” култура отблъсква дамите от технологиите

Технологичната индустрия се нуждае от повече жени, иначе рискува да изпита дефицит на ИТ работна сила в размер на 300 хиляди души през 2010 година, алармира Европейската комисия. Чиновниците от ЕК се надяват да привлекат повече момичета към образование, разкриващо възможности за ИТ кариера.
В 66% от телекомуникационните компании, например, няма жени в управлението.
Въпреки увеличението на броя на студентите в Европа по ИКТ специалности, ЕК иска още. В момента 2,3% от всички студенти изучават ИТ, но това не е достатъчно Европа да конкурира САЩ в хай-тек областта. От другата страна на океана цели 5% от студентите следват технологии, а в Корея технически специалности изучават 6%.
Решението на ЕК е повече жени в ИТ сектора. През 2006 година само 22% от студентите по технологии са били жени. В корпорациите положението е още по-отчайващо. Освен че в управлението на 66% от телекомите няма жени, в 14 от най-големите ИТ компании дамското присъствие е под 10%.
“Мачо” култура и по-дълго работно време отблъсква жените от ИТ кариера, сочи проучване на английската Intellect. Едва 16% от технологичния персонал са жени, като се забелязва тенденция на спад. Преди две години дамите съставляваха 18% от ИТ служителите.

15:49

Apple обмисля лаптопи само с флаш драйвове

Минимум 64GB ще гарантират конкурентност

Apple планира да въведе суб-ноутбуци, които работят с флаш драйвове, вместо с твърди дискове. Компанията вече има опит в използването на флаша в нейните iPod плеъри и би могла сравнително лесно да вгради новата технология и в компютрите си, според анализатори от American Technology Research.
Компании като Samsung обявиха хибридни устройства, които комбинират твърд диск със 128MB или 256MB NAND флаш памет. Но много производители на консуматорски продукти се ориентират към използване на изцяло флаш-базирани драйвове, или т.нар. “solid-state drives” (SSDs), в които няма движещи се части.
SSD имат няколко предимства спрямо традиционните твърди дискове (HDD). Те са по-тихи, имат по-висока енергийна ефективност и по-малко време за отговор. Отсъствието на движещи се части ги прави и по-надеждни.
Бъдещите лаптопи на Apple с флаш драйв обаче ще трябва да предоставят поне 64GB, за да бъдат конкурентни по отношение на капацитета на суб-ноутбуците с HDD. В момента 32GB SSD струва около $600. Като се отчете непрекъснатото понижение на цените на NAND флашовете, може да се очаква, че следващата година $600 ще струват драйвовете с капацитет 64GB, прогнозира dailytech.com.
В момента плеърите iPod Nano и iPod Shuffle използват NAND памети с капацитет до 8GB. Наскоро Apple обяви, че нашумелият нов продукт iPhone също използва NAND флашове по 4GB и 8GB.

15:48

Intel подготвя чипове за конкуренти на iPhone

Очаква се да бъдат по-евтини и с по-ниска консумация

Процесорният гигант Intel разработва мобилни чипове за конкурентни на iPhone продукти, според източници в Интернет. Двете ключови особености на новите чипове ще бъдат ниската консумация и ниската цена, съобщава pcnews.ru.
Както е известно, Intel е доставчик на процесори Core Duo за персоналните компютри на Apple. Това поставя гиганта в двуяка позиция – хем на партньор, хем на конкурент на “ябълката”.
Нашумелият продукт iPhone на Apple още не е излязъл масово на пазара. Но няколко компании вече подготвят конкурентни продукти, които си спечелиха прозвището „убийци на iPhone”. Именно чипове за тях ще доставя Intel, ако се окажат верни информациите в интернет.
Засега не е известно с кои точно компании ще си сътрудничи Intel в тази област. Възможно е това да бъде Samsung, но информацията не е потвърдена. А защо не и Apple да използва новия чип в своя iPhone, след като търпи критики именно за високата консумация и цената – параметри, които разработката на Intel обещава да подобри.

15:47

Парфюм "в теб" омайва техно-сексуални младежи

Келвин Клайн се цели в MySpace поколението

Келвин Клайн лансира нов парфюм за „техносексуални“ младежи in2u („в теб“). Самото име на парфюма наподобява пестеливия начин на изразяване на блогърите, а текстът на рекламата също е в стила на редовните посетители на Нета - „Тя харесва неговия блог, нейните текстове го вълнуват. Той е наситен. Точно за сега.“
Цилиндричните бели пластмасови и стъклени бутилки, рожба на таланта на прочутия нюйорски дизайнер Стивън Бъркс, очевидно черпят вдъхновение от iPod, който вече е икона на младото поколение, наричано от Келвин Клайн „техносексуално“.
Президентът на Calvin Klein Inc. Том Мъри каза пред The New York Times, че парфюмът е замислен като първия аромат за техносексуалното поколение. Той предлага един нов имидж на компанията, която се мъчи да запази привлекателната си сила за младежката клиентела.
Създателят на парфюма го описва като „спонтанно и изкусително“ продължение на хита от 90-те години CK One.
Никой не се наема да прогнозира как ще се приеме новия продукт. Един начин да се измери успеха му е посредством броя на хората, които СК примами да се регистрират в новата мрежа за социални контакти на компанията - whatareyouin2.com.
Сайтът ще стартира на 28 март и ще функционира подобно на MySpace and Facebook. Бъдещите му членове са приканени да създадат още сега своите профили. Двата варианта на парфюма - „за него“ и „за нея“ ще се продават от 1 април в Съединените щати и Европа.

15:46

HD DVD остави само 15% за Blu-ray на европейския пазар

Toshiba държи 85% дял през януари с ново HD DVD устройство. Sony и Samsung, предлагащи конкурентни Blu-ray продукти, си разделят останалите проценти

Японският гигант Toshiba притежава 85% дял от пазара на оптични устройства от следващо поколение в Европа през януари. Компанията прокарва успешно една от двете технологии за видео с висока резолюция – HD DVD.
Постижението на Toshiba се дължи на продажбите на плеъра HD-E1 с цена $499, съобщи digitimes.com.
Други два гиганта в потребителската електроника, Sony и Samsung Electronics, си поделят останалите 15% от пазара през януари. Те лансират продукти по конкурентния стандарт Blu-ray Disc (BD).
Данните, които изнася digitimes.com, са от статистика на GfK Marketing Services.
Преди да пусне HD-E1, Toshiba контролираше значително по-малък дял от пазара. През 2006 година японската компания държеше 58% от продажбите на оптични устройства от следващо поколение в Европа.
Анализаторите обаче очакват Blu-ray да започне да скъсява дистанцията от HD DVD. Конкуренцията в сектора ще се изостри, след като Sony пусне своята гейм конзола PS3, екипирана с Blu-ray драйв.
Фактор за ръста на пазара е цената на новите устройства. Въпреки увеличеното търсене на HDTV продукти, продажбите на HD DVD и BD плеъри/рекордери ще дръпнат при цени под 500 долара, смятат анализаторите.

15:43

Новият свят на Web 2.0. Да вземем най-доброто от MySpace и YouTube

Младото, онлайн поколение не обича нищо повече от това да споделя мнение и да обменя опит в мрежата

Разрастването на онлайн явления и техники за социално общуване с общото наименование Web 2.0 (блогове, уикита, RSS feed, др.) изискват нов подход и нов поглед от страна на рекламисти, рекламодатели и маркетолози. RSS feed мониторингът, подкастовете, проследяването на потребителски мнения и изграждането на сайтове с полезна информация от самите потребители (такива като www.wikipedia.com) без съмнение са най-популярните и обсъждани маркетингови инструменти в момента.
В края на 2006 година обаче доста се спекулираше с това, че Web 2.0 е фаза в развитието на интернет, която ще отмине и така нареченият „балон Web 2.0” скоро ще се спука. По повод на тези твърдения Американската асоциация по Маркетинг обяви на своя уебкаст, посветен на революцията на блоговете, че „Този нов свят предоставя най-голямата възможност, от създаването на световната мрежа насам, за отчитане на важни статистически данни като пазарен дял и ръст на броя на клиентите”. Независимо от това дали балонът Web 2.0 ще се спука или не, възможностите за директно общуване и обмен на информация и файлове не трябва да се пренебрегват.
Младото, онлайн поколение не обича нищо повече от това да споделя мнение и да обменя опит, както се вижда от сайтове като YouTube, MySpace, Sibir.bg, Friends.bg и много други. Според проучване на американската агенция „MarketSherpa”, около 50% от онлайн потребителите на възраст между 18 и 34 години са пускали коментари или подробно описание на продукти и услуги, които са ползвали. В същото време едва 34% са тези потребители, които са сваляли файлове с музика.
Същото проучване показва, че 43% от сайтовете за електронна търговия са интегрирали през 2006 г. опции клиентите да пишат свои коментари и да поставят оценка на продуктите и услугите, а дори и да публикуват снимки и видео файлове. Въпреки страховете, че публикуването на коментари от потребителите може да навреди на продажбите, в повечето случаи това води до положителен резултат. А именно, описанията на продукти, направени от потребители, се превръщат в основно място, което се посещава от пазаруващите онлайн.
Американската фирма „Petco”, която произвежда продукти за домашни любимци и има над 800 магазина в Америка, стартира опцията за потребителски коментари през октомври 2005 г. За няколко седмици от фирмата забелязват, че 49% от хората, които преглеждат продуктите с най-висока оценка от страна на потребителите, са по-склонни да извършат покупка.
Фирмите отдавна искат да научат как техните клиенти използват продуктите им. Сега, когато много производители и дистрибутори са отворили сайтовете си за потребителя, те „слушат” разговори, които преди не са можели. Обратната връзка от клиентите отваря очите на всяка индустрия като променя начина на позициониране на пазара, търгуването със стоките и дори самото производство.
Хората се влияят силно от мнението на близки и роднини, а с изграждането на новите онлайн социални мрежи, те се влияят и от мнението на хората, с които общуват онлайн: в любимия си форум или блог, в клубове по интереси. Рекламодателите вече смело се възползват от този факт и от предимствата на социалните мрежи. Сайтове като YouTube и MySpace отдавна са пълни с рекламни клипове, които се разглеждат и препращат от посетителите. Създава се съдържание, което е предвидено за разпространение само онлайн, както и се изграждат специални сайтове за разглеждане на това съдържание.
Някои прогнози не са особено оптимистични за развитието на онлайн видео-рекламата. Проучване на американската агенция Adams Media Research показва, че се очаква приходите от рекламни онлайн видео клипове да възлезнат на $1,7 милиарда през 2011 година, което в сравнение с $409 милиона през 2006 година не е някакъв значителен ръст.
Независимо обаче от прогнозите, разпространението на рекламни онлайн видеоклипове е в разгара си и за момента е един от най-лесните начини за достигане на широка публика. Фактът, че един клип може да обиколи стотици хиляди потребители за един ден, е причината фирмите да създават специални секции с видео съдържание на сайтовете си или да разработват специални сайтове, на които публикуват видео реклами.

15:40

Трети формат се намесва в интригата на пазара за HD видео

За разлика от HD DVD и Blu-ray, новият VMD достига своя капацитет, като използва по-голям брой слоеве

Пазарът на цифрово видео с висока резолюция (HD) все още се бори с наличието на два оптични формата – HD DVD и Blu-ray Disc. Скоро обаче ще му се наложи да се справя и с трети, информира dailytech.com. Английската компания New Medium Enterprises (NME) разработи Versatile Multilayer Disc (VMD), нов формат за оптични дискове, способен в момента да съхранява 20GB информация.
За разлика от HD DVD и Blu-ray Disc, новият VMD е лазерна технология, която достига своя капацитет на съхранение, като използва по-голям брой слоеве. VMD дискът е точно със същите размери и дебелина като DVD. Но докато DVD технологията използва два слоя на диск, VMD разчита на множество слоеве, като на всеки могат да се съхраняват до 5GB.
Според информация от NME, през януари тази година компанията е патентовала в световен мащаб технология за осем информационни слоя на всяка страна на диска. Патентите са регистрирани през 2004 година и спазват принципите на „модифицирания 2P процес”. Той позволява производство на повече от два слоя на едностранен диск и копиране на многослойни дискове при разходи, сравними с тези за производството на DVD. Патентът покрива също привеждането в готовност на VMD производствена линия и метод за „пускане на обратно” на многослойни дискове.
От компанията казват, че VMD технологията драстично намалява влиянието (cross-talk) между слоевете – проблем, който попречи на ранните DVD-та да преминат двуслойната бариера. За целта VMD използва разделителен слой, който държи на определено разстояние граничещите си информационни слоеве. Междинните слоеве са формирани чрез т.нар. „2P технология”. Според NME, това е много прост процес, вече осъществен в обикновените DVD машини.
VMD технологията е ратифицирана от установения в Холандия репликатор VDL ODMS. NME сключи споразумение с репликатора за масово производство на машини, базирани на стандарта за DVD оборудване, но с добавка за технологията VMD 2P.
Учените и инженерите на NME работят от години върху усъвършенстване на 2P процеса, докато много други го изоставиха, защото е сложен и скъп. С ратифицирането на VMD технологията от доказан репликатор и със силното патентно портфолио в многослойната технология, NME може да отговори на търсенето на евтини решения за дискове с висока резолюция.
Настоящите VMD-та са четирислойни, с капацитет 20GB. От NME вече очертаха в общи линии и спецификации за 24GB, 30GB, 40GB и 48GB. От гледна точка на разходите, от компанията казват, че технологията работи най-добре с “red-laser” дискове. Освен това NME вярва, че нейната многослойна технология е приложима и за “blue-laser” дискове с капацитет 200GB.
От Toshiba пък твърдят, че са успели да създадат трислоен HD DVD, който може да съхранява 51GB. Друга компания, Ritek съобщи, че е конструирала HD DVD и Blu-ray медия с 10 слоя за над 250GB за съхранение.
Допълнителният капацитет за съхранение на VMD може да помогне на технологията да се наложи като още една възможност за видео с висока резолюция. Макар че двуслойните HD DVD и Blu-ray Disk медии са съответно от по 30GB и 50GB, VMD с 20GB може да поддържа филм с висока резолюция, благодарение на напредналите видео кодеци като VC-1 и MPEG-4 AVC.
NME предлага HD VMD като истински HD формат с резолюция 1920×1080i/p, до 40Mbps трансфер на данни, AES криптиране и всички регионални кодове. HD VMD поддържа същия обхват на аудио и видео кодеци като HD DVD и Blu-ray Disc, а за в бъдеще се очаква да поддържа и видео кодеци с отворен код.
Като за всеки нов оптичен формат, и тук са нужни нови плеъри. PC Rush вече сключи тригодишна сделка с NME за дистрибуция и маркетинг в САЩ на HD VMD Media Player Duo и HD VMD Media Player Quattro. Плеърите, предназначени за VMD, също така ще могат и да преобразуват съществуващите DVD със стандартна резолюция в HD формат. HD VMD Media Player Duo ще струва 199$, а HD VMD Media Player Quattro - 249$. Двата плеъра ще бъдат пуснати на пазара в САЩ от PC Rush през второто тримесечие на 2007 година.
NME е подписала към момента сделки за дистрибуция и съдържание в 12 региона по света, в които влизат Бразилия, Централна Европа, Китай, Франция, Германия, Исландия, Индия, Япония, Русия, Скандинавия и САЩ.

15:39

Полувоенен лагер лекува пристрастени към Интернет

Армейски полковник от военната болница в Пекин ръководи център за лечение на децата на новобогаташите, зависими от мрежата

Китай продължава битката срещу Интернет зависимостта. Под това "заболяване" властите в най-многолюдната страна в света разбират умствено разстройство, което засяга милиони младежи.
Близо до Пекин действа лечебен център, който водещи агенции сравняват с военен тренировъчен лагер. Центърът за Интернет зависимости в област Даксинг използва комбинация от терапия и военни упражнения. В него ще се лекуват децата на китайските новобогаташи от пристрастяване към онлайн игри, Интернет порнография, кибер секс и чат.
Центърът е финансиран от правителството и се ръководи от армейски полковник от военната болница в Пекин. Това е една от шепата клиники в Китай, които лекуват пациенти с Интернет зависимост.
Пациентите са предимно младежи между 14 и 19 години. Един от тях е Ли Янлин, 18-годишен студент от университета в Пекин. Той признава пред Ройтерс, че постепенно започнал да се пристрастява към Интернет игрите, от което пострадали оценките му от изпитите. След няколко седмици, прекарани в центъра Даксинг, Ли осъзнава фалша на онлайн игрите.
Цената на лечението в центъра не е по джоба на обикновения китаец. Месечно се заплащат около 10,000 юана (1,290 долара), което е приблизително средният годишен доход в Китай. Понякога обаче тук се лекуват безплатно деца от бедни семейства.
Миналата година броят на потребителите на Интернет в Китай нарасна с 23.4% и достигна 137 милиона. Това е над 10% от цялото китайско население, което наброява 1.3 милиарда. Около 2.6 милиона от потребителите на Интернет под 18 години са класифицирани като пристрастени, според държавната медия China Daily.
В страната се гледа много сериозно на пристрастяването към Интернет. Здравните власти не се колебаят да поставят това заболяване наред с алкохолизма, наркоманията и хазарта.
Зависимостта от Интернет е обвинявана за по-голямата част от престъпленията, извършени от малолетни, както и за самоубийства и смърт от изтощение след продължителна игра на компютъра.
Млад мъж от Североизточен Китай, който прекара седемдневната ваканция по случай лунната Нова година пред компютъра си, увлечен във видео игри, се строполи мъртъв в края на маратонската сесия. В друг случай, 17-годишен китаец се обеси, след като разбрал, че виртуалната му приятелка от чата в Интернет не е жената на неговите мечти.
Правителството забрани наскоро да се отварят нови Интернет кафета като мярка за ограничаване на разпространението на зависимостта от Интернет и негативните последици от това заболяване.

15:38

Microsoft поема курс към модела "софтуер + услуга"

До 5-10 години софтуерът и интернет услугите ще се интегрират напълно. Бъдещите компютри ще са без клавиатура и мишка

Софтуерният бизнес ще се трансформира радикално през следващите 5-10 години. Моделът на продажба на пакети, който преобладава в момента, ще прерасне в модел, при който софтуерът и интернет услугите ще бъдат интегрирани в едно. Това прогнозира шефът на Microsoft Стив Болмър на конференцията Convergence 2007 в Сан Диего, Калифорния.
Базираният в Редмънт гигант ще предложи на потребителите модел „софтуер + услуга”, който комбинира сървърен код и клиентски код. За целта Microsoft вече създава своя инфраструктура за поддържане на модела. Платформата, разработвана от компанията в момента, се нарича Live.
През седмицата Microsoft показа предстоящия си продукт Live CRM. Очаква се решението да бъде пуснато по-късно тази година като първото напълно хоствано бизнес приложение на компанията.
Демото на Live CRM показа, че продуктът работи достатъчно добре в Outlook и може да се настройва като типично десктоп приложение. Live CRM показва и добра съвместимост с картографския софтуер Virtual Earth на Microsoft, който може да бъде полезен при търсене на конкретно място, например за провеждане на някое важно събитие.
Един от ключовете към разкриване на стратегията на Microsoft е SharePoint. Това е сървърно-базирано приложение за колаборативна работа, което се предоставя през уеб и включва управление на съдържанието, работен поток, управление на документи, блогове и търсене с визуални елементи от Office и връзки към уеб приложения.
SharePoint е платформа, която обединява света на продуктите за персонална продуктивност с бизнес приложенията, посочва Болмър.
В допълнение към демото на Live CRM, Microsoft показа и идея за бъдещ компютър на работното място. Концептуалният компютър включва гласово активиране и сензорен дисплей, който реагира на множество точки на докосване. Няма нито мишка, нито клавиатура.
Вместо падащи менюта и ленти с бутони на екрана ще се появява чувствителен на допир „radial dial” от икони. В допълнение графично моделиране от типа „what if” ще поддържа възможностите на бъдещите ERP продукти.
Всички демонстрирани технологии ще намерят място в продуктите на Microsoft под една или друга форма, уверява Болмър.

15:36

GRISOFT представи новите си продукти AVG Small Business Server Internet Security и Anti-Malware

GRISOFT, разработчикът на софтуера AVG Internet Security, днес представи версията AVG Small Business Server (SBS) Edition за AVG Internet Security and AVG Anti-Malware, за да посрещне непосредствените нужди от мрежова сигурност за малките и средните предприятия (МСП). Продуктите от гамата AVG SBS Edition са проектирани от самото начало, за да посрещнат изискванията на МСП, които разчитат на сървъри за осигуряване на достъп до файлове, електронна поща и други IT услуги, необходими за функциониране на техните организации.
Продуктите AVG SBS Edition дават на потребителите всеобхватна защита за техните мрежи, отделни работни станции и сървъри с безплатен лиценз за файловите сървъри и сървъри за електронна поща. Тази версия също представя уникален инструмент, който позволява отдалечено администриране, което е ключово за малките и средни предприятия, които използват софтуер на трети страни да изпълняват мрежовото администриране и сигурност. Отдалеченото администриране позволява на мрежовия администратор да прави критични обновявания по сигурността незабавно и така да се намалят разходите, тъй като не се изисква посещение на място в офиса.
„AVG SBS Edition дава на малките и средни предприятия надеждна и ценово-ефективна сигурност, която се управлява лесно” – обяснява Лари Бридуел, стратег по глобалната сигурност в GRISOFT. „Тъй като много от тези фирми нямат специалист по сигурността на място, ние направихме инсталирането и действието на системата, включително обновяванията, лесни и автоматизирани.”
Основана на AVG Internet Security 7.5, SBS Edition е специално проектирана да посрещне важните нужди по сигурността на малките фирми. Тя съдържа антивирусна и анти-спайуер защита, лична защитна стена и анти-спам за електронната поща на клиентите. AVG Internet Security SBS Edition защитава данните на отделните работни станции, както и файловите сървъри и сървърите за електронна поща. Инструментът за отдалечено администриране, AVGAdmin, позволява лесно управление на всички настройки и обновявания. В допълнение, всички платени потребители имат достъп до техническа поддръжка 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата (24/7).
AVG Anti-Malware SBS Edition предлага предимствата на AVG Anti-Malware 7.5, включително защита срещу вируси, спайуер, троянски коне и други форми на малуер, включително потенциално нежелани приложения. AVG Anti-Malware SBS Edition предлага и защита на сървърно базирани данни и поддръжка за отдалечено администриране чрез инструмента AVGAdmin. Техническата поддръжка за платени потребители е налична 24/7, безплатно.
GRISOFT предлага лицензни пакети AVG SBS Edition от 5 потребителя + 1 сървър до 100 потребителя + 1 сървър. Лиценз за използване на сървърните компоненти на системата е безплатен за потребителите на МСП.
Цените на AVG Internet Security SBS Edition започва от €306, а AVG Anti-Malware SBS Edition започва от €260.

15:29

Viacom ще съди YouTube за $1млрд

Развлекателният гигант Viacom Media, собственици на MTV обявиха, че ще съди Google и YouTube за обезщетение от един милиард долара. Компанията обвинява Google и сайта им YouTube в облагодетелстване от видео материали със защитени авторски права, собсвеност на Viacom. Според тях, YouTube са виновни за "масово нарушаване на международните закони за авторското право", като на сайта си имат над 160000, клипа собсветност на Viacom прегледани от над милиард и половина потребители. В изявление на Viacom Media се казва, че "YouTube стратегически избягват да предприемат агресивни мерки към качващите подобни материали, с което на практика нарушават закона. Бизнес моделът им, да популяризират сайта чрез голям трафик от нелицензирани файлове и по този начин да печелят от реклама е чисто незаконно действие." Напомнявме ви, че преди около месец Viacom, "помоли" YouTube да премахнат над 100000 файла от сървърите си. Според компанията искът за $1млрд. е в резултат на отказа на YouTube и Google да инсталират филтриращ софтуер за автоматичното премахване на такива файлове.

15:29

Френският парламент минава на Ubuntu

Френският парламент официално съобщи, че ще премине към Linux операционна система. Това ще стане през лятната им почивка, когато се очаква всички 1154 станции да заработят с Ubuntu Linux. В момента всички тези компютри използват Microsoft Windows. Прехвърлянето от него ще започне още в средата на юни. Преминаването към новата операционна система ще даде възможност на 577-те депутати да използват продукти с отворен код като Mozilla Firefox и Thunderbird, офис пакета OpenOffice.org и други станали популярни напоследък софтуерни решения. Според представители на парламента преминаването от Windows на Linux да струва около $105 хиляди долара, но ще спести няколко пъти повече в бъдеще.

15:28

Dell може да работят с OpenOffice?

OpenOffice публикуваха отворено писмо към изпълнителния директор Dell за използване на OpenOffice в новите продукти на компанията. В отвореното писмо Джон Маккрийш казва "Нека проведем няколко разговора, как можем да обвържем OpenOffice и Dell, за да задоволим напълно желанията и нуждите на клиетните." В писмото се подчертава, че OpenOffice е напълно безплатно софтуерно решение и как при евентуална сделка Dell могат да финансират доразвиването на софтуера. Писмото е вдъхновено и идва в отговор на проекта 'Ideastorm' стартиран от Dell. Този проект дава възможност на клиентите на компанията да изразят мнението си какво да има в следващите компютърни конфигурации на Dell. Засега OpenOffice заема втора позиция с 25000 гласа, като на първо място остава желанието Dell да се продава с Linux дистрибуция. До момента няма официален отговор от компанията на нито едно от двете желания на клиентите.

15:28

Motorola инвестира в wireless HD видео компания

Motorola съобщи вчера, че е инвестирала значителна сума в израелската компания Amimon, която се разработва технологии за wireless High-Definition (HD) видео. Детайли около самата сделка не бяха съобщени. Компанията прави този ход, за да отговори на нарастващия интерес към HD устройствата, както и технологията за безжичното им свързване. WHDI (Wireless High-definition Interface) работи на честота 5 GHz, като дава възможност за пренос на до 3 GB/s информация, която е достатъчно за възпроизвеждане на HD видео (1920 x 1080 пиксела). "Motorola и Amimon споделят една и съща визия за развитието на HD технологиите и за това ще работим заедно по подобряването им" коментира главният изпълнителен директор на Amimon Йоав Нисан-Коен.

15:27

McAfee оценява най-рискованите места за сърфиране

Софтуерната компания McAfee представи резултатите от изследване, което има за цел да анализира до колко опасно е да се сърфира из интернет по целия свят. Компанията е анализирала 8.1 милиона домейна от високо ниво, като популярните .com, .net, .biz и регионалните като .bg, .ru, .co.uk и т.н. Изследването е показало интересни факти, като е имало сериозни различния между резултатите на различните домейни. Глобално интернет потребителите правят около 550 милиона кликвания към рисковани сайтове. Според изследването най-опасни са .ro (Румъния) и .ru (Русия) домейните. Специалистите от McAfee обясняват този факт най-вече с евтината цена на домейните от този вид.

15:26

Microsoft спира разработката на Visual FoxPro

Microsoft съобщи, че няма да пуска нова версия на един от своите популярни продукти за програмиране - Visual FoxPro. Компанията не планира да разработва занапред продукта, чиято последна версия е 9.0 пусната през декември 2005. Все пак от водещия софтуерен разработчик успокояват своите клиенти, че компанията ще спре поддръжката му чак през 2015 година, така че всички, които са си го закупили да могат да се ориентират към някой друг продукт на Microsoft.
Също така компанията обещава да публикува под отворен код части от Visual FoxPro в сайта си за обмен на програмен код - CodePlex, като се надява технологията да бъде полезна на други програмисти. Други части от продукта ще могат да бъдат видяни в други софтуерни решения на компанията - SQL Server, Team Foundation Server и .Net Framework.

15:26

20.8% ръст в използването на Linux през 2006

Операционната система Linux се използва все повече в работните станции на фирмите, пише Wall Street Journal. Причината за ръста в инсталирането на Linux - дистрибуции на корпоративните компютри през миналата година е главно финансова - компаниите могат да използват дори безплатни версии на тази операционна система.
Въпреки че делът на Linux при персоналните компютри и ноутбуците все още е скромен, през 2006 г. броят на копията, инсталирани на такива машини е нараснал с 20.8%, сочи изследване на IDC. Очакваният ръст през 2007 г. пък е 30%, като за сравнение през 2004 г. този показател е бил 10.5%. Аналитиците очакват тази операционна система да става все по-популярна в Азия, което се явява основна причина за очаквания по-голям ръст.

15:23

Властите на САЩ се отказват от Windows Vista

Новата операционна система Windows Vista на корпорацията Microsoft не устройва държавните служби на САЩ, съобщи електронното издание dp.ru. Те се отказват от последната версия на системата заради проблем със съвместимостта със старите програми на своите компютри.
От Windows Vista вече са се отказали министерството на транспорта, Американският институт за стандарти и технологии и Федералното авиационно управление на САЩ.
Основният проблем с новата система е несъвместимостта й с програми, които вече са инсталирани на десетки хиляди компютри в изброените ведомства. Същото се отнася и за приложенията Office 2007 и браузъра Internet Explorer 7.
За отказа от Windows Vista има и икономически причини - Vista офис 2007 далеч не е идеалният избор от гледна точка на цената, посочват от министерството на транспорта на САЩ.
От Microsoft заявиха, че уважават решенията на клиентите си, но отказаха по-подробен коментар.

15:21

Skype пускат онлайн магазин

След като наскоро Skype се похвалиха, че са достигнали 500 милиона сваляния от сайта си, компанията обяви, че ще пускат и онлайн магазин. От сайта на skype ще можете да закупите абсолютно всичко, което ви е необходимо за интернет телефония, като слушалки, VoIP оборудване, USB адаптери, флаш устройства и тн. За откриването на сайта от компанията пускат невероятни оферти като Logitech QuickCam Pro 5000 за $30 и Netgear Skype WiFi телефон за $50. Онлайн магазина на Skype можете да посетите на този адрес.

15:20

Symantec ще съкрати част от персонала си

Една от най-големите компании за софтуерна защита Symantec съобщи плановете си за намаляване на разходите в срок до следващия януари. Като част от този план е съкращаването на персонала на компанията. Въпреки, че засега няма точна информация за броя на работните места, които ще бъдат освободени от задълженията си, съкращаването беше потвъртено от говорителя на Symantec Мелиса Мартин. Според нея те ще бъдат около 5% от персонала на компанията, като не споменава точно къде ще бъдат засегнати най-много работници. В момента на работа в Symantec са приблизително 17 500 човека. Съкращаването на персонала идва след лошото финансово тримесечие на компанията и ще са й нужни около 200 милиона долара за да изравни сметките си. Други мерки за намаляването на разходите са по-малките командировки, намаляване на консултациите от частни лица и използването на чужда платена помощ.

15:20

Microsoft купува Tellme Networks

Microsoft Corp. съобщи, че ще закупи Tellme Networks Inc. - компания, която разработва различни технологии за гласово разпознаване. Компанията в Редмънд работеше по собствена система за разпознаване на гласови команди, но явно е предпочела да придобие собственост върху вече готова и утвърдена такава. Финансовите условия около сделката не бяха представени, но източници, близки до двете компании коментират, че от Microsoft са предложили $800 млн. долара, която се е сторила приемлива сума за Tellme. В близките месеци може да очакваме да се появят първите плодове от покупката на Microsoft. Компанията отдавна работи интегрирането на гласовите компанди в много свои продукти като Office, мобилна търсачка, както и в други мобилни устройства. Може би този път ще успее!

15:18

Lenovo ще използва Windows Live

Lenovo Group Ltd. съобщи, че ще използва услугите на Microsoft Windows Live. Компанията ще инсталира toolbar-а на Microsoft и ще избере Windows Live за търсачка по подразбиране на всички свои лаптопи. Двете компании са сключили сделката в сряда (14 март), като не съобщиха детайли около финансовите клаузи. Със сделката Microsoft цели да се противопостави на лидера в интернет търсенето Google, които покриват около 54% от пазара. След тях се нарежда Yahoo! с 23%, а Microsoft са едва трети със скромните 8.9%. Lenovo са третия по големина производител на лаптопи. Лидерът Hewlett Packard има договор с Yahoo!, а вторият Dell - с Google.

15:15

3D фотоапарат от 3D World


Китайският производител на снимачна техника 3D World, показа пред клиените си първият си фотоапарат снабден с три обектива. При заснемане на даден обкет, първо снимат долните две лещи и малко след това се включва и горната леща. Според производителите ефекта от заснемането е триизмерно изображение, но за съжалени ви трябва и специална техника, че да го видите пълноценно. Технологията с която работят 3D World е открита още през 1832 година, но никога не се е използвала масово, точно поради нуждата от допълнителна апаратура за разглеждането на снимките. Точна дата на пускане и цена засега не са оповестени.

14:56

Водни охлаждания за G80 и R600 от Thermaltake

На CeBIT новите модели графични карти се търсят едва ли не с лупа, това обаче не пречи на производителите на охладители да изкарват разнообразни решения за тях. Освен Zalman и Arctic Cooling днес и Thermaltake представиха водни охлаждания за картите на nVidia, базирани на G80 и тези на ATi с R600, които предстои да излязат. Освен със самия воден охладител, който отвежда топлината от самото ядро, двата модела - ТMG ND4 (G80) и TMG AT4 (R600) - са снабдени с активни вентилатори, охлаждащи и останалите елементи на картите.

14:55

Asus показа клокната 8800 GTX с водно охлаждане

Asus показа на CeBIT нова графична карта, която има за цел да вдигне летвата в надпреварата за най-високи честоти още нагоре. Това е постигнато с елементарен трик, който очевидно все по-често се харесва на производиелите - температурата се отвежда от картата с водно охлаждане. Според данни на ASUS по този начин температурата на въпросната 8800 GTX е с 12° по-ниска при 11% по-високи честоти. Освен това и нивото на шума е поне толкова ниско, колкото и при картите с въздущно охлаждане.
Охлаждането не е собствен продукт, а е разработка на Thermaltake. Радиаторът, помпата и резервоарът са събрани в отделна кутия, която се закрепва в компютъра до самата графична карта. Недостатък е само, че охлаждането заема цели два слота.
Информация за конкретните честоти, както и за цената, все още няма.

14:55

3D-мишка от Logitech


Logitech показа на CeBIT екстравагантно устройство, което производителят нарича 3D-мишка. Space Navigator намира приложение в 3D програми като Google Earth, където с негова помощ може да се навигира във всички посоки. В противен случай, при използването на нормална мишка, потребителят трябва да си помага и с клавиатурата. Според Logitech Space Navigator може да улесни работата и в 3D-PDFs на Adobe, както и в различни игри. Цената на 3D-устройството е 50 €.

14:54

MSI с водно охлаждане за графични карти

Поредният производител, който на CeBIT представи водно охлаждане за новите графични карти от висок клас, е MSI. Моделите NX8800GTX OC Liquid и RX1950XTX-VT2D512E Water Cooled, както си личи от имената, са предвидени съответно за 8800GTX на nVidia и 1950XTX на ATi. Освен водния охладител, който охлажда графичния процесор пряко и освен това покрива и останалите компоненти, системата е снабдена с радиатор с възможност за монтаж на 120 милиметров вентилатор и водна помпа, която се монтира до самия охладител и се снабдява с ток от графичната карта. MSI все още не дава информация за цените на новите охлаждания.

14:53

E-TEN с ново Pocket PC устройство на CeBIT

На CeBIT изложението, което започна вчера в Германия, E-TEN представиха последното си Pocket PC, Glofiish X800. Новото предложение на компанията е снабдено с множество варианти за свръзка включително HSDPA/WCDMA, Wi-Fi, Bluetooth и GSM. Устройството работи с предварително инсталирана операционна система Windows Mobile 6. Glofiish X800 включва също и голям VGA дисплей с 640х480 резолюция, което е с четири пъти повече от останалите устройства на компанията. Pocket PC устройството на E-TEN е снабдено и с две камери, една 2-мегапикселова камера за снимки и една с VGA резолюция за видео разговори. Размерите му са 113.5 x 60.5 x 15.8мм, разполага с GPS връзка и ще бъде достъпно съвсем скоро на пазара. Засега точна информация за цената на E-TEN Glofiish X800 не е известна.

14:53

Sharp представя нов лазер за Blu-ray и HD DVD

Sharp Corp съобщи, че е разработила нов 210 mW (миливата) син лазер, който ще позволи записа и четенето от новите HD формати Blu-ray и HD-DVD да става по-бързо. В момента най-бързата скорост при тези формати е 2х, като от Sharp обещават, че новия лазер GH04P21A2G ще увеличи тази скорост до 6x. Те работят усилено и до месец ще са готови с пускането на лазера на пазара, което значи, че до средата на годината ще се появят и първите HD устройства с 6x скорост. Според първоначалните спецификации лазерът има живот 10 хиляди часа и ще струва около $430 долара. Освен GH04P21A2G, компанията разработва и друг още по-силен лазер, който ще позволи запис и четене на 12x скорост, но при него разработката тече по-бавно и се очаква негов прототип да се появи едва през 2008 година.

14:50

М-Тел свали с 44% цената на мобилния Интернет

4 стотинки струва мегабайт в новия пакет от 5000MB

Специална промоция с до 44% по-ниски цени за пренос на данни и интернет през мобилната мрежа обявява М-Тел. От вторник (13 март), съществуващият пакет за пренос на 1000МВ данни в мрежата на оператора ще струва 99 лв. с ДДС, което е намаление с 44%.
Пакетите с включени 500МВ и 250МВ ще струват съответно 79 лв. и 49 лв. с ДДС - намаление от 33% и 37%.
М-Тел пуска на пазара и нов пакет за пренос на данни през мобилната мрежа с включени 5000МВ. С него клиентите заплащат по 4 стотинки на мегабайт.
Месечните пакети могат да се използват за достъп до Интернет, корпоративен и-мейл или виртуална корпоративна мрежа (VPN) за връзка до фирмени ресурси. Благодарение на HSDPA технологията, мрежата на М-Тел позволява пренос на информация със скорост до 3.6 Mbps.
Пакетите за данни се ползват с две устройства - Vodafone Mobile Connect Card и Vodafone Mobile Connect Modem. Докато картата е подходяща за преносими компютри, модемът се свързва през USB порт, което позволява да бъде използван и с настолен компютър. Устройствата са лесни за инсталиране. Те съдържат специализиран софтуер, който позволява изпращане на SMS от компютъра, както и следене на изразходвания трафик.
Промоционалните цени на устройствата започват от 99 лв. с ДДС. Предвидени са и схеми на изплащане с месечна вноска от 4.62 лв. с ДДС.

13:37

Кината ще излъчват филми директно от сателити

Зад идеята стоят водещи компании от индустрията

Водещи филмови компании се обединиха около идеята да предават цифрови филми директно в киносалоните. Зад инициативата стоят американските гиганти Universal Studios, Warner Bros. Entertainment и Digital Cinema Implementation Partners.
В Холивуд планират да използват за целта спътникови или наземни широколентови канали за връзка, писа pcnews.ru. Ако идеята се реализира, в кината вече няма да се доставят копия на филмите на физически носители. Освен това, собствениците на кината ще могат практически мигновено да организират допълнителни киносеанси с любимите на зрителите филми.
Засега не е известно дали филмите ще се транслират и възпроизвеждат в кината в реално време или първо ще бъдат сваляни целите. За предпочитане е вторият способ, тъй като в реално време е възможно прекъсване на възпроизвеждането и поява в най-интересния момент от филма на надпис на екрана от рода на «Buffering… 15%»...
Практическата реализация на идеята явно е все още далече във времето. Засега не са обявени никакви конкретни дати да старт на проекта.

13:35

Очаква се спад в броя на студентите у нас

В момента са 240 хиляди, от които 20 000 чуждестранни

Висшето образование трябва да се обвърже с икономиката и пазара на труда, заяви премиерът Сергей Станишев на среща вчера с ректори на ВУЗ-овете. Тенденцията за обучение в чужди университети ще се засили по-видимо, а след членството на страната ни в ЕС висшите училища у нас са поставени в по-конкурентна среда, добави той.
Сред основните проблеми, които маркира премиерът, са финансирането на университетите и взаимодействието им с институциите. Все повече финансирането ще минава през проекти и тук не сме достатъчно ефективни, подчерта Станишев.
Той прогнозира, че ще има спад в броя на студентите у нас. В момента те са 240 хиляди, от които 20 хиляди са чуждестранните. Последните е логично да имат същите права, каквито имат и българските. Това обаче поражда проблем с финансирането на университетите в новите условия, смята Станишев.
Според него трябва да се търси по-ефективен модел на финансиране на висшето образование, което да бъде не само за сметка на публичните разходи, но и с привличане на частен капитал. Системата за студентско кредитиране пък все още е само формална и неефективна, изтъкна премиерът.
На вчерашния форум вицепремиерът Даниел Вълчев представи Стратегията за развитие на висшето образование. Основните пунктове в документа са масовизацията на висшето образование, продължаващо през целия живот обучение и обвързаността на висшите училища с пазара на труда. По думите на вицепремиера, сериозно трябва да се осмисли продължителността на бакалавърската степен, като е нужно да се гледа в посока на тригодишно обучение.
Сред новите моменти в Стратегията са възможността ВУЗ-овете сами да определят таксите за обучение при определен от държавата максимален размер, система за социално подпомагане на студентите и система за кредитиране при облекчен бюрократичен режим.
Самият бизнес трябва да се ориентира иновационно, за да бъде конкурентноспособен, заяви премиерът Сергей Станишев в отговор на журналистически въпрос относно политиката на държавата в областта на науката. Съгласно политиката на ЕС страната ни трябва да отдели 3 на сто от БВП за развитие на науката, а делът на държавата е един процент, допълни премиерът, като подчерта, че държавата ще изпълни своя ангажимент. И бизнесът трябва да поеме своя дял от отговорността, добави министър-председателят.

13:35

Идват игри, командвани с поглед и мисъл

US компания пуска специални шлемове за $50 на едро

До края на годината ще излязат видео игри, действията в които ще бъдат командвани от мозъчни вълни. Това обещава американската компания NeuroSky, производител на евтини компютърни слушалки.
Новата технология беше демонстрирана на конференция на разработчиците на игри в Сан Франциско. Тя е основана на сензори, които предават настроенията на хората посредством измерване на вълните, излъчвани от човешкия мозък, обясни говорител на компанията.
Сензорите са монтирани в шлема на играча. Компютърен софтуер преобразува техните сигнали в действия във видео играта.
Обекти на екрана могат да бъдат движени в различни посоки чрез посочване с мишката и интензивно фокусиране на погледа и мисълта върху тях. Играчите трябва да “успокоят” умовете си, за да могат да повдигат разни неща в играта.
NeuroSky вече е продала комплекти за разработка на производители на игри и играчки, които до края на годината ще пуснат нови продукти на пазара. Според експерти от компанията, технологията съществува от сто години, но проблемът с цената е бил пречка за внедряването й. Шлемовете със сензори, произвеждани в Корея за NeuroSky, ще струват на едро по 50 долара за бройка.
Технологията би могла да се използва също и в производството на играчки, задвижвани със силата на мисълта. Други приложение е в MP3 плейърите за избор на музика, според настроението на притежателя.

13:34

Бъг в GnuPG компрометира подписани имейли

Уязвимостта не е в криптиращия алгоритъм

Дупка в криптографската система на GNU Privacy Guard са идентифицирали експерти по сигурността от Core Security Inc. Уязвимостта може да позволи на недоброжелатели да вкарат свой собствен текст в GnuPG-подписано съобщение, или дори изцяло да подменят оригиналния текст в подписаното писмо.
Програмата GnuPG, базирана на стандарта OpenPGP, позволява на потребителите да криптират и подписват електронна кореспонденция, като по този начин гарантират, че изпратените съобщения са от тях. Също така включва и гъвкава система за управление на ключове.
Откритата уязвимост не е в самия криптиращ алгоритъм, а по-скоро в начина на взаимодействие на GnuPG със софтуер на трети страни, които го използват. Списъкът със засегнатите пощенски клиенти е обширен и включва GNUMail, KMail, Enigmail, Muttо и др.
Free Software Foundation, която поддържа GnuPG, пусна нова версия на програмата и съобщение за проблема на своя сайт. От FSF са решили да пуснат собствен пач, вместо това да прави всеки от разработчиците на засегнатите от проблема продукти, тъй като броят им е доста голям.
Съществува вероятност след прилагане на обновленията някои от уязвимите приложения да не могат да се справят с част от писмата. Това вече е проблем, който трябва да бъде решен от самите разработчици на имейл клиентите.

13:34

Нов фотопарат на Sony изпраща снимки безжично


DSC-G1 е първият с подобни възможности от компанията
6-мегапикселовият Cyber-shot DSC-G1 е първият цифров фотоапарат на Sony с възможност да изпраща снимки безжично към други DLNA (Digital Living Network Alliance) устройства, като например фотоапарат или персонален компютър.
Новият апарат изпраща снимка към друго устройство с едно натискане на бутон, благодарение на безжична функционалност. Също така е възможно едновременното изпращане на снимки между 4 потребителя.
Моделът G1 е оборудван с 3.5-инчов LCD дисплей с резолюция от 921 000 пиксела, или до четири пъти повече в сравнение с предишните модели на Sony в този клас. Линията Cyber-shot използва оптика на Carl Zeiss с три-кратен оптичен зум.
Благодарение на 2GB вградена памет, G1 се превръща в идеален компаньон по време на ваканция, тъй като отпада в голяма степен нуждата от допълнителни карти с памет. Апаратът съхранява до 7500 снимки с VGA качество, или 600 с резолюция 6 мегапиксела. Капацитет на Cyber-shot DSC-G1 може да бъде разширяван с карти Memory Stick Duo и Memory Stick PRO Duo.
Новият модел включва още технология за намаляване на замазването на изображенията, както и Super Steady Shot за оптична стабилизация на изображението. DSC-G1 е „облечен“ в елегантно метално тяло с размери 93.3 x 71.7 x 25.3 мм и тегло от 204 грама без батерията. Апаратът се очаква на пазара през месец април с ориентировъчна цена от около $600.

13:32

Без пачове за сигурност от Microsoft този месец

Експерти са изненадани, тъй като има 9 известни бъга

Въпреки наличието на девет известни бъга в нейни продукти, Microsft не възнамерява да пуска пачове през този месец, става ясно от изявление на компанията в четвъртък. За пръв път от септември 2005 г. гигантът пропуска своя ежемесечен бюлетин за сигурност "Patch Tuesday". Обновлението на сигурността трябваше да се състои във вторник, 13 март.
Съществуват много фактори, които оказват влияние върху продължителността на времето, нужно за откриване на една уязвимост в системата и пускане на обновление за нея. Всяка уязвимост представя свои уникални предизвикателства, казва говорител на компанията пред informationweek.com.
Microsoft продължава да разследва потенциални и съществуващи уязвимости, опитвайки се да помогне на своите клиенти да бъдат защитени. Създаването на обновления на сигурността, които ефективно и разбираемо да поправят дефекти, е обширен процес, включващ серии от последователни стъпки, посочвато от софтуерния гигант.
Преди да бъдат пуснати, всички обновления трябва да преминат през тестващите стандарти. Това дава сигурност, че клиенти могат уверено да инсталират обновления в тяхната среда, допълват от компанията.
Експерти от SANS Institute са изненадани от решението на Microsoft да не пусне никакви пачове този месец, тъй като в момента съществуват 9 известни дефекта, които засягат Microsoft Office и Explorer. Най-опасният бъг, наличен в Microsoft Word 2000 и Word XP, позволява на хакерите да контролират от разстояние заразените машини. Тази уязвимост е била публично известна още от 9 февруари и експертите са очаквали тя да бъде поправена този месец.
И според компанията за сигурност Websense, уязвимостта на Word, която е предизвикана от препълване на буфера, е най-сериозният от известните до момента дефекти, който вече е бил използван.
Колкото и да е сериозен проблемът обаче, той все още не е широкоразпространен. Ако потребител, атакуван чрез тази уязвимост, отвори злонамерен прикачен Office файл, като например Word документ, от имейла си, троянски кон или червей влиза в компютъра на жертвата, оставяйки го отворен за достъп от разстояние. След това инфектираната машина може да бъде използвана като зомби или като част от бот-мрежа, за да се изпраща спам или да се пускат атаки от типа "denial-of-service".
Според експерти от Secure Computing, от Microsoft са открили проблем в самите пачове и затова са решили да не ги пускат този месец. Незакърпените уязвимости създават проблеми, а лошите момчета се възползват от тях, за да създадат безпорядък в мрежите, казват Secure. По-добре малко, отколкото нищо. Ако пачът предоставя по-малка уязвимост, някои потребители биха се възползвал от него.
В предварителното си съобщение Microsoft заявява, че ще пусне две обновления с висок приоритет, несвъзнани със сигурността, през Windows Update и Software Update Services, както и четири през Microsoft Update и Windows Server Update Services. Миналия месец Microsoft пусна пачове за 12 уязвимости, шест от които бяха критични.

13:31

Palm наема дизайнер от Apple, за да се противопостави на iPhone

Пол Мърсър работи по нова линия продукти, която вероятно ще конкурира все още неизлезлия iPhone. Бившият специалист на Apple е смятан за един от топ дизайнерите в индустрията на мобилните джаджи

Бившият компютърен инженер от Apple, Пол Мърсър, отскоро работи по нова линия продукти на Palm, съобщи myiphone.com. Въпреки че iPhone на Apple не се очаква да излезе в близките един–два месеца, неговият гъвкав интерфейс вече накара индустрията на клетъчните телефони да затрепери, в което число влиза и Palm - производител на смартфони.
Телефонът Prada на южнокорейската компания LG Electronics вече предлага някои сходства с iPhone. Анализатори посочват, че телефонът на Apple ще накара индустрията да смени фокуса си от хардуерния към софтуерния дизайн.
Въпреки че Palm постави началото на пазара за хенхелд компютри, компанията се оказа под напрежение през изминалите години от някои от най-мощните имена в потребителската електроника, вкл. Sony Ericsson, Motorola, Nokia и Microsoft.
Миналата година Palm загуби важна битка и се наложи да възприеме Windows Mobile за една от версиите на своя смартфон Treo. Собственият софтуер на компанията Palm OS вече се смята в индустрията за остарял и подлежащ от основна преработка.
Мърсър се присъединил към Apple през 1987 година. Там той бил водещият дизайнер на версия 7 на Macintosh Finder, графичния десктоп на операционната система на Apple. По-късно Мърсър основа Pixo, която създаде система за разработване, използвана от проектантите на Apple, за да сътворят първата версия на потребителския интерфейс за музикалния плеър iPod.
Наскоро, като независим проектант, той работи за Samsung, за да конструира Z5 - най-продавания MP3 плеър в Южна Кореа. Мърсър е изградил репутация на дизайнер на интерфейси, които имат кинематографични качества и в същото време работят много чевръсто на малки потребителски електронни устройства.

13:31

Експерти стартираха „Месец на PHP бъгове“

Проектът ще вади "на светло" дупки в популярния език

Инициатива „Месец на PHP бъгове“ ("Month of PHP Bugs") стартираха експерти по сигурност миналата седмица. До момента са били открити множество уязвимости в широко използвания скриптов език. Някои от тях могат да доведат до компрометиране на системи, на които работи PHP, според уеб сайта на проекта.
Стефан Есер, специалисит по PHP, пояснява, че начинанието цели да подобри сигурността на PHP. Проектът е фокусиран към уязвимости в ядрото на РНР, а не към проблеми в PHP езика, които могат да доведат до несигурни РНР приложения.
Месецът на PHP бъгове е подкрепен от проекта Hardened-PHP, който беше стартиран от трима немски експерти през 2004 г.
РНР (от Hypertext Pre-Processor) е популярен скриптов език, използван за създаване на динамични уеб страници. Приложенията, написани на PHP, държат 43% от съобщените уязвимости през 2006 година, според Security Focus.
„Месец на PHP бъгове“ следва подобни проекти, които търсеха грешки в софтуера за Мас, в ядрата на системите и уеб браузърите. Експертите, стоящи зад проекта, заявяват, че желаят да подобрят сигурността. Като съобщават публично за уязвимостите, те се надяват проблемите да бъдат поправяни по-бързо.

13:28

Взривяват Интернет кафета в Газа

Фанатици смятат, че мрежата отклонява от молитва

Група мюсюлмански екстремисти, които наричат себе си “Мечове на ислямската правда”, започнаха бомбена кампания срещу Интернет кафета в Газа, съобщава Асошиейтед Прес. От известно време те се опитват да сплашат собствениците на Интернет кафета и да ги принудят да ги затворят.
Фанатиците твърдят, че тези заведения отклоняват мюсюлманите от молитва и прокламират порнография. Според тях, младежите от Газа трябва да се интересуват единствено от “джихад и молитви”. За да привлекат тяхното внимание към важните неща от живота, “Мечовете на ислямската правда” са решили, че е най-добре да унищожат корена на злото, като взривяват бомби в Интернет кафетата.
Има известна ирония в това, че групата изпраща заплахите си до собствениците по електронната поща и използва уеб страници, за да разпространява фанатичните си изявления. От началото на декември м.г. досега са бомбардирани около 45 Интернет кафената, според данни от централния офис на полицията в Газа.
За около 1.4 милиона палестинци, живеещи в ивицата Газа, Интернет е средство за преодоляване на изолацията. В този район са затворени всички летища и пристанища, а пресичането на границата с Израел или Египет се контролира строго.
При липсата на кина и дискотеки, единствено развлечение за младите хора остава телевизията. Студенти и ученици използват Интернет за запознанства, както и за търсене на материали, свързани с тяхното образование.

13:27

HP обмисля да предлага РС-та с фабрично инсталиран Linux

Корпорацията реализира напоследък големи сделки с Linux PC. Това е индикатор, според висш шеф в HP, за търсенето на пазара. Част от машините на компанията вече са сертифицирани за Linux

Hewlett-Packard приключва в момента сделки за хиляди десктоп РС с операционна система Linux. Това навежда компанията на идеята вече да предлага компютри с фабрично инсталиран Linux, писа crn.com, позовавайки се на изказване Дъг Смол, директор по Linux маркетинг в HP.
Въпреки че в момента производителят не оферира масово лаптопи и десктопи с предварително зареден Linux, част от нейните машини са сертифицирани за работа с Novell SUSE Linux Enterprise Desktop 10 (SLED 10) и Red Hat Linux. Базираният в Пало Алто, Калифорния, ИТ гигант доставя също PC с Linux в някои сделки с големи корпоративни клиенти.
В предишни години HP продаваше PC с предварително инсталиран Linux, но търсенето от пазара не беше достатъчно за разширяване на инициативата. Сега HP планира някои подобрения в своята програма за каналите на продажби, които би трябвало да улеснят предлагането на Linux решения.
Друг вендор в топ 5, Lenovo, също сертифицира някои от своите системи за SLED 10, а същото обещава да направи и Dell. Само дни след като пусна он-лайн допитване до потребителите по въпроса, десетки хиляди написаха, че искат от Dell да продава PC-та с предварително инсталиран Linux.

13:27

Intel все още няма да минава на Vista

Гигантът ще изчака Microsoft да пусне Service Pack 1

Процесорният гигант Intel не планира да модернизира компютърната си база с Vista, преди Microsoft да предостави Service Pack 1 за операционната система. Това стана ясно на конференцията America Technology в Сан Франциско, където на всички въпроси, свързани с прехода към новата ОС, е отговарял шефът на компанията Пол Отелини.
На въпроса защо Intel ще чака да излезе SP1, преди да мине на Vista, Отелини е отговорил, че не знае за нито една компания, която би модернизирала системите си преди първия Service Pack. Гигантът няма да предприеме никакви действия преди това, е казал босът на Intel, цитиран от pcnews.ru.
Отелини е отбелязал също, че ситуацията с Vista наподобява тази с Windows XP. Към момента няма голям интерес към системата, поради което и няма и спешна нужда от обновление.
В бъдеще, потребителите така или иначе ще трябва да преминат към Vista и тогава ще настъпи времето за модернизация. Сега няма такава спешна необходимост, посочва Отелини.

13:25

Бил Гейтс отново най-богат

Развитието на технологиите е довело до рекорден брой милиардери в световен мащаб
Основателят на Microsoft Бил Гейтс за 13-та поредна година е най-богатия човек на планетата, стана ясно след публикуването на тазгодишната класация на списание Форбс. Тази година е регистриран рекорден брой милиардери в света (946), който според популярното бизнес издание се дължи до голяма степен на развитието на новите технологии и глобалната икономика. Частично доказателство за това е и успехът на мексиканеца Карлос Слим Хелу, чиито бизнес са телекомуникациите. С 49 млрд. долара той е трети в класацията след Гейтс и Уорън Бъфет.
В десятката са още двама милиардери, развиващи дейност главно в сферата на новите технологии. Това са собственикът на Hutchison Whampoa Ли Ка Шинг и Кенет Томпсън, който преориентира своята фамилна компания Thompson Corp. към масмедиите и разработката на софтуер.

13:23

Sony намаляват цената на европейската версия на PlayStation 3


Занижената пазарната цена е заради премахването на микрочип от европейската версия на игралната конзола.
За разлика от американската и японската версия, европейската PlayStation 3 ще се продава на по ниска цена, но и с орязани функции по поддръжка на PS2 игри. Причината за това е подмяната на използвания в стандартната версия на конзолата микрочип, осигуряващ графична съвместимост на PS2 игрите със свръх мощния хардуер на PlayStation 3.
Ходът на Sony е продиктуван от загубите, които компанията натрупва с всяка продадена бройка от своята конзола от ново поколение. Въпреки, че несъмнено превъзхожда в технологично отношение конкурентните продукти на Microsoft и Nintendo, до момента конзолата на Sony не реализира желаните продажби, поради почти двойно по-високата цена, на която се предлага.
Като следващата стъпка по намаляване на цената на PS3 компанията производител – Sony планира заменянето на използваните в момента 90-нанометрови Cell-чипове с такива произведени по 65-нанометрова технология.
Продажбата на Sony PlayStation 3 в Европа стартира на 23 март.

13:22

Около 15 млн. в САЩ са станали жертва на кражба на самоличността в интернет

Около 15 млн. американци са станали жертва на кражба на самоличността в интернет от средата на 2005 до средата на 2006 г.
Това е с около 50% повече спрямо 9.9 млн. подадени жалби през 2003 г., сочи проучване на института Гартнер. Измамите са насочени най-вече към новите банкови сметки. Неоторизираните тегления от кредитни карти са се учетворили пред 2006 г.“Хакерите се възползват от продажбите в интернет търгове, където има система за теглене на пари от чужда карта, възможности за организиране на фалшиви лотарии и цял набор от други измами“, подчерта анализатор от института за социологически изследвания Гартнер. Крадците са открили и най-слабите брънки в системата за електронни плащания сред 5-те млн. компании, които приемат електронни разплащания от страна на своите клиенти.

13:21

Франция забрани насилието по интернет

Френските власти се опитват да се преборят с феномена, наречен “happy slapping“. Полицията е регистрирала 20 случая на публикуване на сцени на насилие в интернет, в това число разпространяване на фотографии на групово изнасилване на момиче в Ница.Всеки потребител, който пусне в Интернет видеоклип или снимка с криминално съдържание, без да е професионален журналист, рискува да бъде осъден на затвор до пет години и да получи глоба в размер на 100 000 долара. В случай на откриване на видеоклип със сцени на насилие властите могат да изискат от сайта, на който е публикуван, да предостави данни за автора.Френските власти се опитват да се преборят с феномена, наречен “happy slapping“, който се появи най-напред във Великобритания. “Happy slapping“ е хулиганско развлечение на малолетни, които провокират насилие и заснемат своите действия с видеокамера, съобщава Technews.bg.Френската организация “Лига Одеби“, която защитава свободата на изразяване в Интернет, смята, че законът не само ограничива свободата на французите в глобалната мрежа, но и ги лишава от възможността да разобличават жестокостта на полицията.Представители на “Лигата“ отбелязаха, че излизането на закона съвпада с шестнадесет годишнината от “Деня на Родни Кинг“. На 3 март 1991 г. полицаи от Лос Анджелис пребиха тъмнокожия автолюбител Родни Кинг на улицата. Сцената беше заснета с любителска видеокамера и предизвика протестни демонстрации в много градове на САЩ.

13:19

Динамична карта на извънредните произшествияПостоянно променяща се карта ни показва къде в момента са се случили

Постоянно променяща се карта ни показва къде в момента са се случили произшествия, терористични актове, и катастрофи
Екотерористи в Банско, арест на шестима пирати, заплашвали плавателен съд на ООН в Сомалия, фалшива тревога за бомба в съда в Бостън... Ако трагедиите от новините по телевизиите и вестниците са ви малко, от сайта http://www.globalincidentmap.com можете да научите какви неприятни инциденти се случват в момента в избрана от вас точка на света. картата е базирана на Google Maps и ви позволява да се приближите към тази част от света, която ви интересува. Нещо повече, може да филтрирате събитията по време и характер, например да виждате инциденти, свързани с авиацията през последните 12 дни. Щом щракнете на някой инцидент от картата, получавате по-подробна информация за него.

13:15

Wikipedia подготвя Wikia - конкурент на Google и Yahoo

Wikipedia работи по създаването на търсачка, която ще конкурира такива гиганти като Google и Yahoo. Новият проект, за разлика от онлайн-енциклопедията, ще е комерсиален продукт.
Основателят на световната интернет-енциклопедия Wikipedia Дж. Уелс сподели плановете си за създаване на новата търсачка и сравни Google и Yahoo с "черна кутия", тъй като тези компании не разкриват начина, по който става търсенето. Според него, главният недостатък е подреждането на резултатите от търсенето според цитирането им в други сайтове. Това изкривява резултатите от търсенето.
Първо се очакваше новият сайт да се нарича Wikiasari, но по-късно е решено името му да е Wikia. Новото в сайта е, че на потребителите се дава възможност да участват в отбора на съдържание като създават сбор от общности с уеб-сайтове. Според Дж. Уелс, този подход ще позволи значително да се промени структурата на Интернет.
Wikia използва същия софтуер, както и Wikipedia - MediaWiki Очаква се обемът на съдържанието да надмине свободната енциклопедия. "За разлика от Wikipedia, Wikia ще е насочена към специализирани раздели, - казва Уелс. - Например, читателите, интересуващи се от "междузвездни войни" или историята на железопътния транспорт, ще намерят нужната информация в своята Wikia-общност".

13:13

Интернет в Туркменистан - само с паспорт

Откриването на първите интернет-клубове в Туркменистан се възприемаше като край на авторитарния режим на Сапармурад Ниязов. Но бившата съветска република е далеко от истинска демокрация - в Интернет туркмени влизат под надзор на военните и след представяне на паспорта си. Достъпът до много сайтове е забранен. В туркменските интернет-салони връзката е бавна, несигурна, но доста скъпа.
Според новия президент на Туркменистан Курбангули Бердимухамедов, осигуряването на интернет-достъп на туркмените е един от приоритетите на държавата. Още след стъпването му в длъжност са открити 17 интернет-клуба. През 2006 г. достъп до Интернет имаха само представители на държавните органи.
В момента в Туркменистан все още няма свободен достъп до Световната мрежа. При входа на интернет-клуба има дежурен войник, посетителят предоставя парола си и го регистрират. След това, когато той влиза в системата, обслужвана от единствения доставчик "Туркментелеком", въвежда определен идентификационен код. Това означава че всички негови действия ще бъдат регистрирани и свързани с неговата личност. Сътрудниците в залата предупреждават потребителя, че може да си направи поща единствено на туркментелекомски сървър.
Жител на Ашхабад разказва пред кореспондент на Дойче Веле, че веднъж се е опитал да подети сайтовете на DW и на няколко руски вестници, често пишещи за Туркменистан. На монитора на компютъра се е появило съобщение за грешка, а след това двама униформени са го помолили да ги придружи до Генералната прокуратура, където започнало изясняване на причините, които са го накарали да се отклони. След продължително събеседване го пуснали, като са уточнили, че изпълняват разпореждане от по-високо...
Потребителят е бил уведомен, че вече е поставен под наблюдение, не защото това е борба с другомислещите, а "за да запазят родината чиста от всякакъв боклук". Успокоили го, че нищо не е успял да открие (вероятно са имали предвид бунтовнически сайтове), защото иначе са щели да разговарят на друго място и с други методи.
Източник от "Туркментелеком" е потвърдил, че са блокирани сайтове на туркменската опозиция, намираща се в чужбина, както и сайтове на водещи медии.
Мнозина не могат да ползват Интернет по чисто финансови причини - един час достъп в интернет-клуб струва 50 000 маната (около $10 по официалния курс или $2,5 по курса на черния пазар). Към момента достъп до Интернет са имали едва около 36 000 човека, към 0,7% от населението.

13:13

С колко мегапикселa е човешкото око?

Може би, когато сте си купували цифров фотоапарат, сте се питали с колко мегапиксела е човешкото око.
Човешката ретина има към пет милиона цветни рецептори, което е еквивалент на 5 мегапиксела. Но има и около 100 милиона монохромни рецептори, които играят важна роля при рязкостта и контраста на изображението, възприемани от мозъка. Но дори 105 мегапиксели не е истинската разделителна способност. Защото окото не е фотокамера. Ние имаме две очи, постоянно възприемащи заобикалящия свят. Мозъкът я събира в едно панорамно изображение с разделителна способност с еквивалент на 576 мегапиксела.

13:12

Dell може да използва и Linux

Един от лидерите на компютърния пазар Dell съобщи на пресконференция в Бостън намеренията си да продава PC-та и лаптопи с инсталирана Linux операционна система. Тя ще бъде предложена като алтернатива на Microsoft Windows, която е единствената предлагана до сега операционна система на компютрите на Dell. Компанията е получила над 100 хиляди заявки за "Linux като оферта" на сайта си. "Ние винаги се вслушваме в желанията на клиентите си. Работим по въпроса и скоро ще им представим отговор" коментира говорителя на Dell Дейвид Лорд. Компанията не уточнява колко долара взима за всеки продаден MS Windows, но според специалистите ако пуснат лаптопи с Linux, то цените им ще са с поне $100 долара по-малки от същите, но с инсталиран Windows.

13:09

Microsoft също с VoIP софтуер

Microsoft планира да пусне до края на месеца първата бета на своя VoIP софтуер - сървъра Office Communications Server 2007 и клиента Office Communicator 2007. Това съобщи директора на отдел Microsoft Business Джеф Рейкс на изложението VoiceCon в Орландо. Той допълни, че новият софтуер ще работи с няколко различни мобилни устройства, телефони, други софтуер решения и допълнителни услуги. Той ще позволи гласова, аудио, видео конференция. "OCS 2007 и Office Communicator 2007 ще оформят една нова технология, която ще промени доста начина, по който VoIP услугите се предлагат и използват. Все още телефонните разходи са едно сериозно перо от бюджета на всяка компания. Защо да не ги намалим драстично?" коментира г-н Рейкс. "Ще интегрираме софтуера в различните Office приложения. Така ще можете да се обадите на колегата си Джон, докато пишете седмичния си доклад, без да търсите и пускате други програми" добавя той.

13:08

България с номинация на изложението CEBIT

За втора поредна година България е номинирана за престижната награда "Best Practice - IT Award 2007 National". Номинациите е в рамките на технологичното изложение CeBIT 2007. Германската фирма Happy Eyes в. К. е номинирана за наградата, но IT-решението е реализирано и оптимизирано от българската софтуерна компания, която през 2006 е била и носител на специалната награда за "Най-оптимално IT-решение в полза на клиента". Обявяването на наградените ще бъде на 15 март на CeBIT в Хановер. В конкурса "Best Practice - IT Award 2007 National" са взели участие над 900 фирми от Европа.

13:08

Турция вдигна забраната над YouTube

След като преди дни няколко ви съобщихме че, турски съд забрани YouTube в цялaта страна, забраната вече е махната. Забраната бе по-повод качването на видео файл съдържащ обиди към бившият турски президен Ататюрк. Според турското законодателство, бившите президенти се смятата за национални герой и обидите по техен адрес се наказват с лишаване от свобода. От управата на YouTube в официално изявление се извиняват на турската нация и твърдят, че видео материала е бил премахнат веднага от сървърите на сайта. В същото изявление от YouTube се казва, че компанията ще работи все по-усилено за предотвратяването на такива файлове и евентуалното наказване на качилите ги, като ще съдейства на местните власти при искане от тяхна страна.

13:07

Skype достигна 500 милиона сваляния от сайта си

От централата на Skype се похвалиха, че продукта им вече е надминал 500 милиона сваляния от официалният сайт на компанията. Въпреки това броя на потребителите на програмата е доста по-малък, като в момента Skype разполага с приблизително 171 милиона абонати. Рекорда е достигната за малко повече от 42 месеца от представянето на първата версия на skype през август 2003 година до сега. Skype, които бяха закупени от eBay предлагат видео връзка, конферентни обаждания, бързи съобщения и обаждания до стационарни и мобилни телефони. Според данни предоставени от компанията в момента приблизително по 6 човека свалят skype всяка секунда. Интересно постижение имайки предвид, че доста малка част от потребителите свалят програмата от официалния сайт.

13:07

Китай цензурира 1.8 милиона блога

След като преди седмица правителството в Китай забрани отварянето на нови интернет-кафенета, се разбра, че властите са блокирали достъпа до около 1.8 млн блога. Това е било декларирано от няколко известни международни блог сайта, чийто китайски потребители веднага са усетили, че им е бил спрян достъпа. "Това не се случва за първи път. Преди няколко месеца отново бяха блокирали сайта ни. Ей така - без да ни предупредят, без да обяснят защо" коментира Джинджър Тулей, собственичка на един от "забранените" сайтове. Според главния редактор на China Digital Times Ксиао Куанг, блокирането на сайтовете има връзка с предстоящата среща на управляваща комунистическа партия. "Политиците спират критичните мнения още от рано. В интернет разпространението им е най-бързо и за това те се презастраховат от рано" добавя той.
Цензурата в Китай е една от най-добре изразените в света. Отдавна държавата използва специализиран софтуер да блокира сайтове, които говорят за демокрация, свобода на словото и други "неудобни" теми.

13:06

Gigabyte United ще се разпадне?

В интернет пространството се появиха слухове, че Gigabyte United върви към своя край. Gigabyte United е обединение между прозиводителите на дънни платки ASUS и Gigabyte с проценти на управление съответно 49% и 51%. Според слуховете ASUS не са спазили едно от обещанията си за инвестиция от $120 милиона, а пък и Foxconn обмислят да заведат дело срещу Gigabyte United за нелоялна конкуренция на територията на Европа. От Gigabyte United обявиха, че ще направят голямо официално изявление повреме на пресконференция на CeBIT изложението на 17 март, но дали това изявление ще бъде за евентуалното разпадане или нещо в съвсем друга насока ще разберем на 17 март.

13:06

HD-DVD мачка Blu-Ray в Европа

Макар Blu-Ray да води с почти 100% пред HD-DVD по продажби на носители, неговата популярност явно не е толкова голяма из целия свят. Според статистическата фирма GfK Marketing Services 85% от HD устройствата продадени в Европа са били HD-DVD. Основно присъствие в този сектор е бил плеъра на Toshiba HD-E1, който компанията пусна на атрактивната цена от $499 долара. Явно устройството наистина е направило бум сред европейците, имайки предвид, че преди да бъде пуснато статистиките сочиха едва 58 срещу 42% за HD-DVD. 15-те процента на Blu-Ray плеърите се разделят почти равно между Sony и Samsung. Според специалистите интересът на европейците към HD устройствата се засилва, но за сега е все още слаб в сравнение със САЩ и Азия.

13:05

W3C разработва нови спецификации на HTML

World Wide Web Consortium (W3C) съобщи, че разработва нови спецификации на HTML стандарта. Целта е да се направи нов, по-добър стандарт, който да подобри работата и функционалността на съществуващия сега XHTML (Extensible HTML). Основни поддръжници на идеята за нов стандарт са водещи уеб разработчици, както и гигантите Apple, Microsoft, Mozilla и Opera, които са лидери на пазара на web браузърите. Освен тях от W3C са поканили и други водещи софтуерни компании да помогнат в разработката на новите спецификации. Организационната група коментира, че XHTML 2.0 ще се базира отново на XML стандарта, като ще включва удобства като XForms, XML Base, XML Events и много други допълнения, които ще се изясняват с времето.

13:05

Nokia отваря завод в Румъния

Източници, близки до водещия производител на мобилни телефони Nokia, съобщиха, че компанията планира да инвестира около 200 млн. евро в нов завод в Клюж, Румъния. Компанията разполага с изследователски център в града, който се намира в централна Румъния и има 350 хиляди жители. Според източниците, компанията все още преговаря с общинските власти за терен и допълнителните условия около изграждането на завода. В него се очаква да работят около 15 хиляди души. От Nokia потвърдиха, че имат планове да отворят нов завод в източна Европа и че Румъния е една от основните кандидатури. Очаква се до края на март месец компанията да съобщи официално повече подробности за новия си завод.

13:04

Microsoft ще се опита да пребори JPEG формата

Microsoft са доказали, че не обичат да остават на второ място. Според източници от компанията, тя скоро ще представи на организацията по стандартизиране нов графичен формат. В Редмънт работят по технология, която ще дава възможност да запазите снимките си с идеално качество и с голяма компресия. Така от Microsoft ще се опитат да се преборят с популярния вече 15 години JPEG формат. Всички сме използвали този формат и знаем, че като цяло размерите му са малки, но качеството на снимките е оптимално, но не идеално като при други формати (TIFF например). От Microsoft преименуваха до сега известния като Windows Media Photo формат на HD Photo. Сега те ще чакат органите по стандартизация да одобрят спецификациите му и след това ще работят за популяризирането му сред интернет обществото. Както всички знаем Microsoft са добри в това, но не винаги!

13:04

3M съди няколко производители на батерии

3M заведе дело срещу няколко големи компании, произвеждащи батерии. Според представители на компанията, Sony, Lenovo, Hitachi, Matsushita и още няколко други производители са нарушили 2 патента за производството на литиево-йонни батерии, регистрирани от компанията. И двата са насочени към употребата на катода (положителния елетрод) в батерията. Според говорителя, компанията е изхарчила 700 млн. долара за разработването на технологията, ето защо искат от съда да наложи финансова глоби на компаниите, които да послужат като компенсация. От другите компании не коментираха официално делото. Представителите им съобщиха, че все още събират информация по случая.

13:04

12 мегапикселов дигитален фотоапарат от GE


На специализираното фотографско изложение PMA в Лас Вегас GE (General Electric), която е новак в тази сфера, представи 8 дигитални фотоапарата. Фирмата е споделила, че новите "играчки" са разработени от бивши дизайнери и инженери от Olympus и Sony.
Освен Х1, притежаващ 8-мегапикселов сензор, 12х Zoom и оптичен стабилизатор, GE показа още свръх компактния си модел G1 (7 мегапиксела), E850 (8 мегапиксела), E1030 и 1040 (10 мегапиксела) и E1240 (12 мегапиксела). Показани бяха и моделите A830 и A730, които са насочени към "шир-потребата" с 8 и 7 мегапиксела резолюция. Всичките модели притежават големи дисплеи (2,5 или 3 инча), функция за разпознаване на лица, MPEG-4 поддръжка, корекция на червени очи и панорамен режим. От кога и на каква цена GE ще изкара осемте си модела на пазара няма информация.

13:01

Т.One предлагат две нови флаш устройства


Ако имате флаш драйв, но вече капацитета му не ви достига от T.One ви предлагат решение на проблема с новото си предложение 12GB флаш. Новото устройство на T.One работи със скорост oт 8.8МВ/сек и се продава и във вариант с капацитет 8GB, които е с малко по-различен дизайн. Устройствата са снабдени с 180 градуса въртене на флаш конектора, синя LED светлина показваща режима им и могат да работят с всички операционни системи. T.One ще можете да намерите в скоро време на пазара като цената ще бъде $104.99 за 8GB-я модел и $119.99 за 12GB-я модел.

13:00

ASUS пуска в продажба два от прототипите си от CES


След като бяха представени, като прототипи на CES изложението през януари, двата модела преносими компютри на ASUS, W5Fe SideShow и U1F с LED дисплей и от външната страна, са вече факт и се очаква да навлязат на пазара към края на този месец. W5Fe е 12-инчов и ще се продава с предварително инсталирана операционна система Windows Vista. Машината се захранва от 1.86GHz Core Duo T2350 процесор, работи с 1GB оперативна памет, снабдена е с 80GB хард диск и батерията издържа час и половина. Цената на W5Fe се очква да бъде около $1915. Второто предложение на ASUS е 11.1 инчовия U1F, снабден с 1.06GHz Core Duo U2400 процесор, 1GB оперативна памет, 80GB хард диск и батерия издържаща 3 часа работа. За този модел се очаква да бъде представена и батерия издържаща 6 часа, но това ще стане на CeBIT изложението идната седмица. U1F се очаква да бъде с цена около $2298.

12:58

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank