News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Очаква се спад в броя на студентите у нас

В момента са 240 хиляди, от които 20 000 чуждестранни

Висшето образование трябва да се обвърже с икономиката и пазара на труда, заяви премиерът Сергей Станишев на среща вчера с ректори на ВУЗ-овете. Тенденцията за обучение в чужди университети ще се засили по-видимо, а след членството на страната ни в ЕС висшите училища у нас са поставени в по-конкурентна среда, добави той.
Сред основните проблеми, които маркира премиерът, са финансирането на университетите и взаимодействието им с институциите. Все повече финансирането ще минава през проекти и тук не сме достатъчно ефективни, подчерта Станишев.
Той прогнозира, че ще има спад в броя на студентите у нас. В момента те са 240 хиляди, от които 20 хиляди са чуждестранните. Последните е логично да имат същите права, каквито имат и българските. Това обаче поражда проблем с финансирането на университетите в новите условия, смята Станишев.
Според него трябва да се търси по-ефективен модел на финансиране на висшето образование, което да бъде не само за сметка на публичните разходи, но и с привличане на частен капитал. Системата за студентско кредитиране пък все още е само формална и неефективна, изтъкна премиерът.
На вчерашния форум вицепремиерът Даниел Вълчев представи Стратегията за развитие на висшето образование. Основните пунктове в документа са масовизацията на висшето образование, продължаващо през целия живот обучение и обвързаността на висшите училища с пазара на труда. По думите на вицепремиера, сериозно трябва да се осмисли продължителността на бакалавърската степен, като е нужно да се гледа в посока на тригодишно обучение.
Сред новите моменти в Стратегията са възможността ВУЗ-овете сами да определят таксите за обучение при определен от държавата максимален размер, система за социално подпомагане на студентите и система за кредитиране при облекчен бюрократичен режим.
Самият бизнес трябва да се ориентира иновационно, за да бъде конкурентноспособен, заяви премиерът Сергей Станишев в отговор на журналистически въпрос относно политиката на държавата в областта на науката. Съгласно политиката на ЕС страната ни трябва да отдели 3 на сто от БВП за развитие на науката, а делът на държавата е един процент, допълни премиерът, като подчерта, че държавата ще изпълни своя ангажимент. И бизнесът трябва да поеме своя дял от отговорността, добави министър-председателят.

13:35

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank