News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Петима задържани у нас за измами чрез е-плащания

Досега са откраднати около 100 хиляди долара

Съвместната акция на Национална служба "Сигурност" в координация със Сикрет сървис - САЩ разкри трансгранична организирана престъпна група, свързана с измами чрез разплащания по Интернет, източване на банкови карти чрез използване на фалшиви документи за самоличност, както и схеми за пране на пари, стана ясно днес на пресконференция.
В продължение на няколко месеца е продължила работата по разкриване на опити и извършване на измами чрез Интернет и прехвърлянето на голямо количество суми от измамени граждани на САЩ и Европа към сметки, открити в страната ни с фалшива, открадната самоличност, заяви Чавдар Георгиев от НСС. Впоследствие, след получаване на преводите, средствата са били теглени.
Операцията нямаше да бъде възможна без пълното съдействие на банките, в които са получавани преводите, допълни Георгиев. Този тип престъпления стават все по-характерни в световен мащаб и взаимодействието е от решаващо значение за ограничаването им, каза Робърт Фортнър, представител на Сикрет сървис в България.
Случаят започнал да се разплита със задържането на един член на групата. В хода на образуваното бързо полицейско производство са локализирани петима. Схемата включвала предлагане чрез Интернет на стоки и услуги на атрактивни цени. В същото време и кражба на самоличност на български граждани с данни от изгубени или откраднати лични карти. На тяхно име са били откривани сметки в няколко банки, в които са постъпвали преводи за “закупуването” на виртуалната стока.
До настоящия момент са изтеглени около 100 000 долара. Тъй като сметките продължават да се захранват с такива преводи, продължава да се разширява и информацията за схемата и кръга на заподозрените.
Петимата са задържани за 72 часа, мярката им изтича в понеделник. Те са на възраст между 20 и 35 години. Част от групата са криминално проявени.

01:56

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank