News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Шок: GSM-и опекоха яйце за 2 часа

Експеримент на Нова телевизия разкри жестока истина

Два мобилни телефона опекоха яйце, поставено между тях. Това показа тази сутрин Нова телевизия в предаването “Здравей, България!”.
Опитът е извършен в присъствието на четирима души и е протоколиран. Идеята идва от разгласения подобен експеримент, направен от руснаци.
Участниците в експеримента, извършен в сряда, поставиха мобилни телефони от двете страни на сурово яйце и инициираха връзка между тях. След около един час яйцето се затопли, разказа репортерка на Нова телевизия.
При отваряне на яйцето след още един час, то изглеждаше приятно сварено, полу-рохко, показа репортажът. При руския експеримент опичането е станало дори по-бързо – само за един час.
“Миришеше по-скоро на пърлено”, заяви в ефира участничка в експеримента.
GSM излъчва микровълни, каза доц. Мишел Израел от Националния център по опазване на общественото здраве, който бе поканен в студиото да коментира експеримента.
“Излъчването е вредно за човека, защото е изкуствено. Микровълните загряват водните молекули на тъканите, като степента зависи от мощността на телефона. Покачване с над един градус се счита за опасно, а при продължителен разговор температурата може да се повиши с повече. Загряването на тъканите трябва да се разсее, което поставя организма в стрес и може да предизвика сериозни промени във вегетативната нервна система. За децата е по-опасно”, коментира Мишел Израел.
Той препоръча на потребителите да държат телефона далеч от ухото, когато набират номер, защото тогава излъчването е най-голямо. След осъществяване на връзката, по време на провеждане на разговора, излъчването намалява с около 100 пъти.
Eкспертът посъветва потребителите да говорят по-кратко и по-рядко. Освен това за препоръчване е да ползват хендсфри.
“Опитваме се да въведем чрез Министерство на здравеопазването наредба за използване на електромагнитната енергия. Тя включва и секция с предупреждения при използване на GSM-те, в която ще се изисква от доставчиците да посочват излъчваната енергия и каква част от нея се поглъща от човека. Предлагаме шофьорите въобще да не ползват GSM-и, да се въведат ограничения по време и само за разговори, и да не се използват телефоните за игри и други забавления”, каза още Мишел Израел.
На въпрос на зрител опасни ли са микровълновите печки, експертът поясни, че няма вреда от тях, както и че самото яйце, сварено от двата телефона, не е вредно. Антените на мобилните оператори обаче облъчват 24 часа в денонощието, за съжаление, поясни Мишел Израел в отговор на въпрос от друг зрител.
Същевременно, анкета на Нова телевизия установи, че 78% от зрителите не искат да се забранят GSM-те в училище.

01:43

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank