News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Вашето PC предсказва бъдещето на климата

Компютърна симулация на климата подържана от домашни PC-та, дава първи резултати.

Около 250 хиляди души вече са свалили програмата от http://climateprediction.net на домашните си компютри, като на всеки компютър тече отделна симулация на бъдещето.
Резултатите показват че във Великобритания след 75 години ще бъде с около 3 градуса по Целзий по-топло от сега, което съвпада с данните от други модели за предсказване на промени в климата.
Членове на екипа от учени са изненадани от интереса който хората проявяват към проекта. „Когато започвахме, си казвахме че ще сме щастливи ако 10 000 души вземат участие, казва Ник Фаъл, координатор на Climateprediction.net. „Така че да видиш 10 пъти повече хора да се запишат беше фантастично.“
Всеки сваля софтуерен пакет от climateprediction.net който работи когато компютърът е бездеен, като резултатите се изпращат на централен сървър. Всяка симулация отнема около три месеца изчислително време на PC от среден клас.
Такъв тип изчисления са провеждани и преди, например SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) където няколко милиона хора бяха свалили софтуер позволяващ им да анализират данни от наблюдения на далечни звезди за признаци на извънземен живот.
За 2020, прогнозата е че температурите в Великобритания ще бъдат с 1,2С градуса по-високи от колкото през 7-те години, избрани като отправна точка на проекта.
Температурите вече sa с 1С градус по-високи в сравнение с 70-те, така че покачването през следващото десетилетие ще бъде малко ако моделът на симулацията се окаже верен.
През 2050-a, температурите ще са с около 2,5С по високи в сравнение с 70-те, докато през 2080 нарастването може да достигне 4С.
Прогнозите не са точни и колкото по далече от сегашния момент поглеждаме, по-значителни са отклоненията. През 2080 повишението на температурите може да бъде едва с 2С или пък толкова голямо че да достигне 6С. Освен по-високи температури симулацията прогнозира и по-големи отклонения в количеството дъжд, с повишен риск от наводнения и продължителни периоди на суша.

02:50

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank