News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Гласов спам и фишинг се готвят за атака срещу VoIP мрежите

Бизнесът търси качество и функции от VoIP услугите и пренебрегва сигурността
Потребителите на гласови услуги през Интернет (VoIP) да се готвят за атаки от рода на спам и фишинг. За това предупредиха анализатори от компанията Ovum.
Въпрос на време е появата на подобни заплахи за бизнеса, който все по-широко възприема технологията VoIP. В момента претенциите на потребителите са фокусирани предимно върху качеството на гласа и функционалността на услугата.
Много скоро обаче на дневен ред ще излезе проблемът със сигурността на VoIP, твърдят анализаторите. Рискът за бизнеса идва от атаките с гласов спам и фишинг, който в случая се нарича “вишинг”.
При спам атаките, гласови съобщения “наводняват” фирмената VoIP мрежа по сценария, познат ни от електронната поща. Вишингът е по-висша форма на заплаха, която използва гласов спам, за да се добере до персонална информация.
Други възможни заплахи за VoIP потребителите са “tool” измамите. Те са свързани с провеждане на скъпо-таксувани разговори към номера, от които извличат полза хакерите. В момента измамата става чрез хора, но в бъдеще “работата” ще вършат програми, които инфектират мрежата.
Прогнози на ФБР сочат, че подобни измами в телефонните мрежи, независимо дали са VoIP или традиционни, струват на бизнеса около 4 милиарда долара годишно. Отделите по сигурност обикновено се концентрират върху компютърните мрежи и заплахите срещу тях, като забравят за рисковете от телефонните системи.
Всеки потребител с автоматизирана телефонна система е изложен на риск. Една малка промяна в конфигурацията на системата може да струва на дадена компания десетки хиляди долари от такси за мошенически разговори.
Допълнително, уязвената система може да се използва за подслушване на телефонните обаждания и гласовата поща. Така хакерите биха се добрали до важна информация, като например данни за персонална идентификация.
Съществуват и огромни рискове за репутацията на компаниите с “пробити” телефонни системи. Хакери, работещи за конкуренцията, могат да подменят служебните съобщения за обслужване на клиентите, или пък да насочат линията за помощ към...телефона на компания за секс услуги, например.
Според анализаторите от Ovum, до две години заплахите за VoIP мрежите може да придобият критичен характер и би било безразсъдно бизнесът да ги игнорира. Eкспертите съветват потребителите да определят мястото на VoIP в тяхната бъдеща дейност и още отсега да помислят за защита чрез технологии за филтриране.

12:05

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank