News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Антивирусна компания от Топ 10 успяла заради наши хакери

През втората половина на 90-те години българските хакери прикривали атаките си зад румънски виртуални пространства, твърдят от хита на пазара - BitDefender.
В интервю за Файненшъл Таймс, Лондон, шефът на румънската компания SOFTWIN Флорин Талпс разказва поучителна история. В началото на своята кариера той е бил математик, специализирайки функционален анализ и теория на средствата за управление. Когато комунистическият режим пада, работи в университетски изследователски институт. За всеки, заел се с предприемачество по това време, ситуацията е била изключително трудна.
„Всяка компания беше държавна. Частната дейност бе възможна само в ресторантьорския бизнес и дори тогава беше трудно да си собственик. Най-високата позиция беше управител. Всичко беше събрано в серии от петгодишни планове. Пазарът бе само вътрешен. Нямаше възможност да развиеш нужните умения за позициониране на пазара”, споделя Талпс.
В началото на 90-те години Флорин и жена му успяват да основат SOFTWIN. Зад успеха обаче стоят две важни обстоятелства. В страната математиците получават много добро образование, което е сигурна инвестиция в бъдещото им развитие в областта на информационните технологии. Много от румънските математици са реномирани преподаватели в американски университети.
Следващата предпоставка е обусловена от географските и политически фактори на Балканите. “През втората половина на 90-те години в България нараства броят на младите специалисти в ИТ сферата. Недоволни от икономическата обстановка в страната, те виртуално атакуват с вируси и други заплахи редица европейски държави. За да прикрият източника на проблема, хакерите често използват румънските виртуални пространства за осъществяване на своите набези. Ето как е възникнала нуждата от разработване на технологии за противодействие на тези атаки”, казват от SOFTWIN.
След 2001 г. компанията започва да намира пазари за своите продукти и за чужбина. А тези продукти са повече от 50 – от гамата на BitDefender до образователен софтуер. Компанията набира капитали, като изнася ИТ услуги първо за Европа, а после и за Северна Америка и Япония.
Докато в Букурещ разработките продължават да се усъвършенстват, компанията успява да пробие и на американския пазар. Очакванията са за още по-високи експертни оценки и от престижните лаборатории в САЩ.
Тази година популярното подразделение на SOFTWIN за производство на решения за защита BitDefender успя да спечели първите позиции на американските класации за ТОП 10 на антивирусен софтуер. BitDefender изпревари продукти на Kaspersky (второ място) и лидерите на пазара McAfee VirusScans и Norton Antivirus (заемащи съответно шесто и седмо място).
Според класацията-преглед “BitDefender е продукт, който се отличава с удобен за потребителя интерфейс. Сканира всички файлове на компютъра, входящи и изходящи електронни съобщения, както и целия трафик”. В същото време се предлага на изключително изгодна цена.
Ключова за успеха на BitDefender се явява специфичната структура, която позволява лесното откриване на нови заплахи. Доказателство за това е откриването на незасечен до момента вирус в серия тестови файлове, предоставени от европейска стандартизираща фирма.
Сега акцентът в работата на SOFTWIN е върху услугите за домашни компютри и сървъри, използвани от малкия и среден бизнес. Компанията е все още малка – с екип от около 1000 души и печалби от BitDefender за настоящата година около 60 милиона щатски долара. SOFTWIN реализира 23% брутна печалба и се разраства бързо.
Когато повечето големи компании в сферата на информационните технологии търсят най-добрите решения за защита за техния бизнес, те все по-често се обръщат към източноевропейски продукти, посочват от SOWTWIN. През 2003 г. например Microsoft избра GeCAD - малка румънска компания. Технологията, която тя разработва, сега е в същината на произвеждания от гиганта антивирусен софтуер.
Президентът на румънската компания Флорин Талпс добавя, че през последните две години още 10 местни софтуерни фирми са били закупени от международни компании, които искат да се възползват от постиженията им в производството на софтуер.

00:12

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank