News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Наножички достигнаха теоретичния максимум за здравина

Те са около 1000 пъти по-тънки от човешки косъм, но ако бяха с размерите на детски пръст, щяха да издържат тежестта на 16 африкански слона, преди да се скъсат!
Международен екип от учени, работещи в Мелбърнския университет в Австралия, оповестиха създаването на микроскопични полупроводникови жички с невероятна здравина. Наножичките са около 1000 пъти по-тънки от човешки косъм, но ако бяха с размерите на детски пръст, те щяха да издържат тежестта на 16 африкански слона, преди да се скъсат, коментира професор Джон Седър, който е участник в проекта.
Учените съобщават, че здравината на наножичките достига предварително изчислената от тях теоретична граница. Това означава, че в случая става въпрос за един теоретично перфектен материал, коментират специалисти.
Крайната устойчивост, която са отчели изследователите, е най-високата регистрирана такава за полупроводникова материя и съвпада с теоретично предсказаната граница, според професор Джон Седър. Теоретично е невъзможно да бъде създадена по-здрава наножичка, добавя той.
Наножичките са изградени от германий - химичен елемент, за който учените твърдят, че притежава сходни свойства с калая. Процесът започва със създаване на материала на повърхност, покрита със златни нанокристали, което позволява на германия да расте. Тогава учените решават да тестват силата на материала, като го поставят в малко каналче, за да могат да осъществяват манипулация.
Така те откриват, че материалът може да се прегъва и разтяга много повече от която и да е нанонишка, създавана някога. Оказва се, че той издържа на натоварване от 15 гигапаскала, преди да се счупи. Това означава, че ако наножичката беше с дебелина един сантиметър в диаметър, щеше да може да издържи тежест от сто тона, преди да се скъса, казват експертите.
Потенциалните приложения на новия вид високоустойчиви наножички са много. Те могат да бъдат използвани, например, като сензори за откриването на газове, които замърсяват въздуха, както и на други вредители на околната среда. Това е възможно, тъй като наножичките функционират като изключително чувствителен камертон, който променя своята честота щом към него се прикрепят молекули. Поради нищожните размери на германиевите наножички, те могат да засекат много малки количества материал, който се абсорбира от тяхната повърхност, коментират учените.
Наножичките могат да се използват и като миниатюрни метрономи, които да са основен елемент при изграждане на високочестотни уреди за измерване на времето. Германиевите наножички са много подходящ материал също и за производството на оптични устройства, като светодиоди и лазери, смятат специалистите.

12:56

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank