News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Нов тип флаш-базирани РС ще оставят вирусите в миналото

Електронната памет ще замени скоро твърдия диск в компютрите, прогнозират експерти. Това е естественото развитие на сегашната технология към по-сигурни и бързи РС!
Не е далеч времето, когато в магазините ще се продават нов тип персонални компютри. Те няма да имат твърд диск, а операционната им система ще бъде предварително записана на чип. Подобни РС ще оставят в миналото проблемите с вируси и друг зловреден софтуер.
Става въпрос за компютри, които се зареждат от флаш или друг тип памет, вместо от твърдия диск, както е сега. Първите разработки в тази област вече се опитват да заемат своето място на пазара под формата на евтини, Linux-базирани мобилни компютри.
Тенденцията към т.нар. “solid-state PC” се обуславя от няколко фактора. Освен стремежът към по-висока сигурност и използване на Linux, индустрията отчита и ограниченията на твърдите дискове. Елиминирането на въртящите се плочи, които са близо до граничните си възможности за съхранение на данни, би довело и до увеличение на скоростта на операциите.
Флаш базираните РС са естествено развитие на съществуващата технология. Електронната памет просто ще замени твърдите дискове и в настолния компютър, така както това се случва при мрежови компоненти и цифрови устройства за забавление.
Един от първите образци на “solid-state PC” е индийският компютър Mobilis, който работи с Linux и предоставя 7,4-инчов LCD екран. Очаква се и “100-доларовите лаптопи” (тази цена все пак още е само обещание), предназначени за развиващите се страни, също да се зареждат от чип, вместо от твърд диск.
В момента разработките в тази област са концентрирани в Азия и Латинска Америка. Приема се, че концепцията “solid-state РС” отговаря на нуждите от здрави и евтини компютри – ултра-тънки РС и лаптопи - за развиващите се пазари (макар че кой не би се възползвал от един изгоден флаш базиран компютър).
Чиповете памет са евтини и събират все повече данни, така че в недалечно бъдеще ще могат да заменят напълно твърдия диск. Един подход е операционната система да се записва в EPROM памет (препрограмируема памет само за четене). И ако сега е възможно производство на “solid-state” компютри с Linux, то до 2-3 години компаниите ще предложат и Windows-базирани РС от този клас, смятат експерти.
Днешните операционни системи са уязвими на вируси, тъй като се намират в устройства като твърдите дискове, които позволяват запис. Например компонентите на ядрото на Windows не са “заключени”, което дава възможност на други компании да пишат код в пространството на системата. Linux обаче може да “заключи” операционната система, което я прави предпочитан избор за “solid-state” компютрите.
Тази ситуация обаче е на път да се промени и при останалите операционни системи, благодарение на инициативи като HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act). Вероятният сценарий е Microsoft да се пригоди към новата технология. Така че едва ли могат да се очакват трусове на пазара за операционни системи с навлизането на флаш базираните РС.
В подкрепа на тенденцията към бездискови компютри са и услугите на он-лайн гиганти като Google. Те предлагат достъп до офис приложения през Интернет и он-лайн памет, като така намаляват зависимостта на потребителите от локалните твърди дискове.

09:27

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank