News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Електронната "хартия" идва с нов производствен метод


Най-различни гъвкави устройства, включително дисплеи и друга потребителска електроника, стават възможни с технология за масово производство на органични транзистори.
Изследователски екип, включващ учени от Станфордския и Калифорнийския университети, публикуваха миналата седмица обнадеждаващо изследване за бъдещето на електронната хартия. Според статията в списание “Нейчър”, монокристалните органични транзистори могат да станат обект на масово производство, благодарение на нов технологичен метод.
До този момент органичните транзистори се изработваха на ръка, което ги правеше сравнително рядко явление в електрониката. Ако се стигне до масовото им производство, на пазара ще се появят множество устройства на “гъвкавата” електроника.
Навлизането на подобни транзистори в масовата електроника ще означава създаване на ново поколение потребителски джаджи, като например гъвкави дисплеи и електронна хартия, единодушни са експертите.
Откритието в случая се състои в нов метод за специфично “щамповане” на транзистори на повърхности, подобни на силициеви пластини и гъвкави пластмаси. Процесът започва с поставяне на електроди на избраната повърхност, като след това се слага и съответната щампа. Материалът, който се използва, е полимер на силициева основа, наречен “полидиметилсилоксан”.
Следващата стъпка е поставяне на специално покритие на транзистора. То представлява вещество, което стимулира растежа на кристала и носи сложното име “октадецилтриетоксисилан”. Самият транзистор се оформя като такъв, когато кристалите, след своеобразен процес на растеж, се свържат с предварително поставените електроди.
В изследвания, чрез използване на различни материали, учените са успели да създадат решетки с кристали на площи с размер една 800-милионна от квадратния инч. Въпреки че това все още е далеч от компактността на съвременните силициеви процесори и чипове памет, прототипите на изследването без проблем поддържат добре функциониращи електрически вериги и дисплеи с висока резолюция.
След публикацията на изследването на 14 декември, много експерти изразиха оптимистичните си възгледи относно новия метод. До този момент възможността за изработване на стотици органични монокристални устройства беше немислима за учените и абсолютно невъзможна за изпълнение по старите методи на производство, коментира Алекс Брисено, основният автор на проучването и докторант в университета във Вашингтон.
Въпреки въодушевлението, има още немалко процедури по новия метод, които трябва да се усъвършенстват, преди той да бъде въведен в масовото производство. Една от настоящите цели на учените, например, е да установят по-добър контрол върху начина, по който кристалите се свързват с електродите, за да се гарантира електрическият контакт между тях.
Изследването привлече множество спонсори и широк интерес сред научните кръгове. По всичко личи, че новата технология за производство на монокристалните органични транзистори има бъдеще и вероятно скоро на пазара ще се появят “гъвкави” електронни устройства.

02:54

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank