News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Топ 10 на най-значимите хардуерни продукти през 2006 г.

Безспорният номер едно в класацията на TG Daily е процесорът Core 2 Duo. В десятката попада и чипът Opteron на AMD като избор за сървъри. Има и някои изненади...
Популярният сайт за технологични новини и анализи TG Daily публикува наскоро годишния си обзор “Топ 10 на най-значимия хардуер през 2006 година”. Това е един от най-интригуващите обзори в поредицата от Топ 10 публикации, касаещи различни области на ИТ.
Специалистите на TG Daily са подбрали 10 от най-важните според тях продукти на 2006, оказали значително влияние върху начина, по който използваме хардуера. Класацията включва нови устройства, които правят индустрията интересна и вълнуваща, посочват авторите на публикацията.
В подготовката на обзора, авторите са се ръководили от две основни правила. Първо, продуктите да бъдат достъпни на пазара в достатъчно големи количества. И, второ, да дефинират напълно нова категория или да имат потенциала да предефинират вече съществуваща категория продукти.
Ето и 10-те най-значими хардуерни продукта на 2006, според TG Daily:

10. Netgear SPH101
Wi-Fi телефон, който поддържа Skype VoIP IM
Това не е нито първият Wi-Fi телефон на пазара, нито най-добрият, който човек може да си представи. Но след промоцията на устройството през януари и пускането му на масовия пазар през октомври, SPH101 установи еталон за всички подобни устройства преди и след него. Skype Wi-Fi телефоните имат потенциала да променят начина, по който хората използват домашния си телефон. Базовата телефонна комуникация ще става значително по-евтина, като потребителите ще плащат за допълнителни услуги, свързани с данни. Netgear SPH101 позволява комуникация през Skype, без да е необходим компютър. Като цяло това е едно базово устройство с предимства и недостатъци, спрямо което ще позиционират своите продукти и останалите производители.

9. Kodak Easyshare One
Цифрова камера с интегрирана Wi-Fi връзка
EasyShare One е 6,4-мегапикселова камера с интегрирана безжична карта, която може да предава изображения по протокола 802.11b Wi-Fi към компютри или през безжични “горещи точки” (hotspots). Камерата има 256 MB вградена памет, за разлика от много други подобни устройства на пазара. Кое е най-важното в нея? Първо, този иновативен продукт се извисява над мегапикселното състезание, което се наблюдава толкова често при камерите. Възможността за безжично предаване на изображения осигурява удобство и мигновеност, които липсват при традиционните камери. Вълнуващо е наистина моментално да качите в уеб току що направените снимки и да ги споделите с приятели и широка аудитория. Камерата на практика може да осигури предаване на събития на живо в Интернет. Второ, EasyShare One е първата WiFi камера, която е достъпна за масовия консуматорски пазар с цена от 300 долара (в САЩ). Устройството на Kodak поставя началото на тенденция за навлизане на безжичните камери на пазара. Те може да предложат и други опции освен WiFi, например Wireless USB.

8. AMD Opteron 2200/8200 Rev F
Микропроцесори с повече мощ, на по-ниска цена
Процесорите Opteron направиха своя дебют през 2004 и достигнаха значителни подобрения през настоящата година. Те са източникът на успехите на AMD, която благодарение на тях успя да отнеме от пазарния дял и приходите на Intel. Opteron са по-производителни и консумират по-малко от процесорите Intel Xeon MP, базирани на Netburst архитектура. Снижената консумация означава по-малко отделяна топлина и съответно по-компактни сървъри. През 2006 година AMD се утвърди като голям играч на пазара, чиито клиенти са водещи производители на компютри като HP, Sun, а вече и Dell. Особено впечатляваща е ролята на AMD в сегмента на 4P- и 8P-машини, където според IDC компанията държи пазарен дял от около 50% към средата на 2006 г. Това, което предлага Opteron и го прави значим, е много просто: повече процесорна мощ на по-ниска цена.

7. HD DVD, Blu-ray
Два формата, които се конкурират за наследници на DVD
Преходът към по-усъвършенстван DVD формат цели да увеличи капацитета и да осигури поддръжка на пълен 1080p HD (high-definition) плейбек. Плеъри и за двата формата бяха обявени тази година, като един от тях ще се наложи. DVD Форум официално разпозна стандарта HD DVD като новия наследник. Blu-ray, поддържан от Sony, все още се опитва да излезе на върха. Битката между двата формата се пренесе и в гейм конзолите – Sony залага на Blu-Ray в своята PS3, а конкурентната машина за игри Xbox 360 се сдоби с HD DVD. Кой ще се наложи на пазара все още е трудно да се каже, но е сигурно, че традиционният DVD ще излезе от употреба. Очаква се това да стане окончателно през 2012 г. Следващата година борбата между HD DVD и Bly-Ray ще се задълбочи с широкото навлизане в употреба на конзолите PS3 и намаляване на цените на базовите плеъри. И ако към момента може да се каже, че HD DVD е спечелил първия тур от битката, вероятният победител ще бъде много по-ясен към края на 2007 година.

6. Nvidia GeForce 8800
Графичeн процесор, който удвои производителността
Основните играчи Nvidia и ATI пуснаха тази година нова генерация на своите графични чипове. Въпреки че последното голямо обявление е ATI Radeon X1950, Nvidia GeForce 8800 е по-значим. Този чудесен хардуерен компонент предлага нови възможности в няколко аспекта. Картите на базата на 8800 станаха първите достъпни DirectX 10 компоненти, преди още да е излязъл Windows Vista (първото голямо приложение, което ще използва разширените им възможности). С 8800 Nvidia удвои производителността на своите графични процесори (GPU). Силата на 8800 ще се усети особено при DirectX 10 игрите. За първи път картите на базата на 8800 ще предложат графика с качество, съизмеримо с това на киното. От гледна точка на игрите, тази година имаше две интересни разработки. Първо, чипът Intel Core 2 Duo “премести” тясното място от централния процесор (CPU) в графичния (GPU). 8800 възстанови статуквото, като отново направи CPU-то тясно място в производителността. Същото обаче не може да се каже за Radeon X1950. Причината GeForce 8800 да не заеме по-предно място в Топ 10 е нейната все пак ограничена целева група и високата цена. За ентусиастите с пари за харчене, това е един примамлив продукт, който вкарва повече графична мощ в РС-то, отколкото мнозина си представяха доскоро, че е възможно.

5. eagate Barracuda 7200 (750 GB)
Твърд диск с висок капацитет и перпендикулярен магнитен запис (PMR)
2006 беше първата значима година за твърдите дискове, които използват технология на перпендикулярен магнитен запис (PMR), с над 5 милиона продадени устройства. Защо Seagate е избраният, а не някой друг? Наскоро Fujitsu обяви първия 300-гигабайтов 2,5-инчов драйв за лаптопи, но той ще се появи на пазара през 2007 г.. Кандидат е и 200 GB 2.5" диск на Toshiba. Seagate 750 GB Barracuda обаче, въведен през април, е най-значим, защото отговаря на настоящите нужди от дискова памет. PC игрите вече заемат гигабайти, а ентусиастите прехвърлят десетки часове видео и музика от CD и DVD на техните твърди дискове. След като видео и аудиото стават все по-важни в ежедневния живот, най-големият твърд диск е и най-желаният. Нуждата от памет ще продължи да расте с развитието на технологиите и всяко устройство с твърд диск в бъдеще ще има по-голям капацитет за съхранение на данни. Възможно е Seagate да достигне през 2007 година и капацитет от 1 терабайт, но това зависи и от натиска, който ще успеят да му окажат конкурентите Hitachi, Toshiba и Western Digital.

4. Sandisk Sansa e200
Плеър, алтернатива на пазарния лидер iPod Nano
Производителят на цифрова памет Sandisk, без никакъв опит в маркетинга на потребителска електроника, успя да превърне линията MP3 плеъри Sansa в хит на пазара, заемащ място непосредствено след лидера Apple iPod. Sansa е флаш базиран плеър в евтиния ценови диапазон, резултат от партньорство на Sandisk с Rhapsody по модела iPod/iTunes. Именно това липсва на много други MP3 плеъри на пазара. Удивително е това, което успя да постигне за няколко месеца Sandisk с нейния Sansa в сегмента на MP3 плеърите при доминацията вече 5 години на iPod. Пазарът на MP3 генерира милиарди приходи и дава тласък на индустрията, в частност на флаш паметите, и иновациите. Sandisk показва най-внушителната еволюция в разработката на нов MP3 плеър. За потребителите Sansa е изгодно предложение, което ще става по-добро следващата година.

3. Intel-Mac и AMD-Dell
Apple компютри с Intel процесори, Dell с AMD
През 2006 година Стив Джобс (Apple) и Пол Отелини (Intel) станаха най-добрите приятели. И това беше успешен ход за “ябълката”. Apple продаде 30% повече Mac-ове през последното тримесечие, или по-точно 1,61 милиона, в сравнение с 1,24 милиона една година по-рано. При това, потребителите на Mac получиха очевидни предимства: по-висока производителност и достъп до x86 приложения, а Windows потребителите – реален шанс да работят на по-стилни машини, без да преминават към изяло нова система.
Що се отнася до Dell-AMD, за всички беше ясно, че сделката е въпрос единствено на време, тъй като Dell вече не успяваше да удържи на натиска от клиентите, искащи AMD-базирани машини. В крайна сметка, въпреки някои слухове, че Dell прие AMD, за да си извоюва по-добри цени от Intel, решението на водещия компютърен производител е правилно за клиентите и за самия него. Може би трябваше да предприеме този ход по-рано, за да не губи пазарен дял от конкуренти, които вече приеха AMD. Партньорството между двете компании е значимо, защото прави по-силна AMD, а очакваният резултат от това е повече иновации в микропроцесорите, особено след като и ATI е част от AMD.

2. Nintendo Wii
Следващо поколение конзола за игри
Nintendo изненада всички с новата си конзола за игри Wii. След като направи първите стъпки на много еволюции в геймърския хардуер, като 3D платформата в N64, компанията отново пое огромен риск, разклащайки фундаментите на механизмите за игри, установени в последните две десетилетия. Както и в предишните авантюри, изглежда компанията ще успее и с Wii. Конзолата е лесна за усвояване и употреба и разкрива един изцяло нов начин за игра. Обикновено игровите конзоли се насочват изключително към хората, които определят себе си като геймъри. Nintendo обаче се опитва да завладее и останалите с Wii, като ги превърне в геймъри, лоялни към нейната конзола. И е на път да успее.

1. Intel Core 2 Duo
Процесорите за мобилни и десктоп компютри
Core 2 Duo е категоричният номер едно в Топ 10 през 2006 г. Няма друга хардуерна технология с подобно влияние в нейната област и като цяло в индустрията. Процесорът не само предложи обещаната енергийно ефективна производителност, но и възстанови доверието в Intel. Core-базираните микропроцесори са днешният избор при покупка на мобилен компютър. Фактът, че Intel успя да пусне два четириядрени чипа Core, е убедително доказателство за прогреса на компанията за по-малко от 12 месеца. Потребителите получиха два пъти по-висока производителност за по-малко пари, отколкото година по-рано. Суперлативите обаче не важат за процесорите от серията Xeon 5100/5300, базирани на Core 2 Duo. Моделът 5100 не показва категорично превъзходство над AMD Opteron, както е при Core 2 Duo спрямо Athlon 64 X2 и Turion 64 X2. За много потребители на сървъри и работни станции, Opteron остава по-добрият избор в някои сценарии. В сегмента на мобилните компютри и десктопи обаче процесорите Core 2 Duo без съмнение ще доминират и през следващата година.

04:26

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank