News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Редакторски скандал разтърси Wikipedia

Високопоставен член на администрацията на безплатната интернет енциклопедия Wikipedia се е възползвал от анонимността й, за да се представя за професор по теология, съобщи AP.
В тази връзка сайтът планира да изисква от авторите, които твърдят, че имат подобни знания, да се легитимират.
Основателят на Wikipedia Джими Уелс е заявил в интервю по телефона в сряда, че все пак авторите ще могат да остават анонимни, но ще имат право да пишат специализирани статии само ако докажат квалификациите си.
"Предпочитаме да не правим абсолютни забрани, за да могат потребителите да допринасят за проекта без много затруднения", е позицията на Уелс. Това той предложи още преди две години, но идеята внезапно става особено актуална след разкритието, че ключов редактор на енциклопедията, който създавал статии под псевдонима Essjay и твърдял, че е професор по теология, се оказал 24-годишният Райън Джордан, който дори не успял да завърши колеж.
Измамата на Джордан беше разкрита миналата седмица от The New Yorker.
Освен че е създал хиляди статии за постоянно растящата уеб енциклопедия, Джордан наскоро е бил повишен в „арбитър“ - длъжност само за доверените членове на общността. Те могат да блокират потребители на сайта или да отхвърлят редакции, предложени от други доброволци.
През януари Джордан е бил назначен и в Wikia Inc., търговско начинание на Уелс. Впоследствие е уволнен.
Преди официалното си оттегляне Джордан е оставил бележка на страницата си, в която се извинява за евентуалните вреди, които е причинил.
За Wikipedia пишат много анонимни редактори като Essjay. Тази анонимност често води до нарушения, но се счита и за една от основните сили на енциклопедията, която съдържа почти 1,7 млн. статии на английски и още милиони на други езици.
Според Уелс анонимността на автора привлича вниманието на читателя към същността на текста, който чете, а не към човека, който го е създал. Но ако хората се представят за специалисти, ще трябва да го докажат, казва той.

09:58

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank