News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Инициатива на ООН ще чисти планетата от електронни боклуци

Зад проекта стоят ООН и бизнеса. Експерти очакват е-боклука скоро да достигне 40 милиона тона годишно

Инициатива на ООН ще решава проблемите с боклука от електроника в световен мащаб. Проектът цели да предпази околната среда от планините ненужни компютри, телефони, телевизори и техника за бита.
Три агенции на ООН, няколко правителствени организации и университети, 16 компании, вкл. HP, Microsoft, Philips, Cisco, Dell, Ericsson и др., се обединяват около идеите за повече рециклиране и по-дълъг живот на електронните продукти.
Ръководител на проекта StEP (от “Solving the E-waste Problem”) e Рюдигер Кьор от университета на ООН, който оглавява секретариат, базиран в Бон, Германия. Според Кьор, съществува спешна нужда от хармонизиране на подходите към електронното замърсяване по света.
Е-замърсяването с машини от рода микровълнови фурни, батерии, копири и сешоари е много вредно, тъй като при изгарянето на тези продукти в атмосферата се изпускат много токсини. По-старите електронни продукти съдържат отровни химикали, вкл. диоксини и тежките метали живак и кадмий.
Някои продукти пък съдържат ценно злато или платина, или още по-екзотичните индий, използван в телевизорите с плосък екран, и рутений в резисторите. В момента цената на индий за килограм е 725$, за разлика от 2002 година, когато беше само 70$.
Отпадъците от електронното и електрическо оборудване са сред най-бързо разрастващите се типове замърсяване в световен мащаб. Експертите очакват е-боклукът скоро да достигне 40 милиона тона годишно. Или с други думи – достатъчно, за да се напълнят с боклук самосвали, подредени в една линия, която обикаля половината свят.
StEP планира да задвижи няколко проекта през следващите години на стойност милиони долари. Целта е да бъдат създадени правила за изхвърляне на електроника, съобразени с националните законодателства на ЕС и страни с водещи икономики като Япония и САЩ.
Инициативата на ООН се очаква да окуражи компаниите да произвеждат по-дълготрайни продукти и да вграждат в тях компоненти, които могат да се ъпгрейдват, за да не се налага да се изхвърлят на боклука. Секретариатът, който се състои от три отдела персонал на пълно работно време, ще се заеме с по-голямата част от работата.
И накрая, съюзът има за цел да разработи StEP лого, което компаниите ще слагат на своите продукти, за да показват, че процесът на износване и остаряване е съобразен с международните закони.
Потребителите ще спечелят от това, че ще знаят какво да правят с остарелите си машини. Ще има по-малко замърсяване и по-дълготрайно електронно оборудване, смята Ханс ван Гинкел, оглавяващ университета на ООН. Компаниите, участващи в StEP, ще спечелят от глобалното стандартизиране и от безопасните и безвредни за околната среда процеси на рециклиране на е-боклуците.
Новите правила не би трябвало да увеличат цените на продуктите, а разходите за производството им може дори да намалеят с добре организираните международни правила. Много продукти вече включват и разходи за изхвърляне. Директивата на ЕС от 2005 година, например, изисква производителите на електроника да създадат рециклиращи и изхвърлящи системи за боклука.
За съжаление обаче много държави нямат правила против замърсяването на околната среда с електронни боклуци. Такива са развиващите се страни, където по-голямата част от старото електронно оборудване свършва на боклука.

09:44

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank