News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Смартфоните стават достъпна “джаджа” за редовия потребител

На пазара излизат нови “умни” устройства с цени под 200 долара. Основните им аргументи са достъпът до интернет услуги и възможностите за писане
От скъпа играчка за бизнесмени, мобилните “умни” телефони се превръщат в масов продукт. Това показват последните разработки в областта на смартофоните. Излизат нови джаджи от класа “умни”, на цени, напълно достъпни за редовия потребител.
BlackJack е типичен представител на новия тип евтини смартфони. Притежателите на устройството в над 145 пазара имат достъп до интернет през високоскоростната безжична мрежа Cingular. Смартфонът е забележително малък по размери и много лек.
BlackJack е едно от трите “умни” устройства, които Singular лансира на пазара на цени под 200 долара. Доста по-евтини от класическите смартфони като BlackBerry Treo и Pocket PC, които вървят от 300 до 500 долара.
Промяната към по-евтини смартфони започна още през май, когато Motorola извади своя модел “Q”. За тези, които още не са чули за него, Q е хендсет с пълнофункционална QWERTY клавиатура за писане на електронни съобщения.
При дебюта си телефонът на Motorola вървеше по 200 долара от Verizon Wireless, но сега струва дори по-малко от $100. Причината – появата на нови модели смартфони, кой от кой по-евтини.
BlackBerry също яхна гребена на вълната. През лятото операторът T-Mobile въведе модела Pearl, първият BlackBerry с вградена камера и музикални възможности. Малко след него се появи и хибридният клетъчен-wifi смартфон Dash, като и двата модела се продават на цени под 200 долара (вторият вече върви дори по $150).
Но никой от мобилните оператори не може да конкурира засега Cingular в страстта му да угоди на масите с евтини и “приятелски” смартфони. Три от тях, излезли на пазара през септември, са Nokia E62, Samsung BlackJack и Palm Treo 680.
Интернет комуникацията, вкл. ползване на електронна поща и видео услуги, е основен аргумент и в трите модела. Лесната навигация и работа с приложенията са онези задължителни качества, които заедно с цената превръщат тези смартфони в масов продукт.
Докато BlackJack разчита на операционна система Windows Mobile, моделът Nokia Е62 е базиран на Symbian. Treo 680, както може да се очаква, работи с фирмената Palm OS. Друг характерен момент при тези телефони е големият екран и клавиатурата, проектирана с идеята за активна употреба.
Експертите отчитат и плюсове, и минуси на Windows Mobile. От една страна, мобилната версия на Windows страда от някои “пукнатини”, но от друга, познатият интерфейс ще улесни много начинаещите потребители.
Операционната система Symbian в Nokia E62 пък едва ли ще допадне на новаците, които често ще трябва да посещават ръководството за потребителя. Но тази ОС е много стабилна и работи с почти всяка система за електронна поща.
Има, разбира се, и липси в новите смартфони. Отсъства, например, възможност за GPS навигация при BlackJack, което не е в стила на телефоните, предлагани от Singular. Но при толкова ниска цена на смартфона, може би компанията не заслужава упрек за отсъствието на GPS.
В същото време, в Nokia E62 липсва камера, докато другите два модела – BlackJack и Treo 680 предлагат тази възможност на потребителите, плюс слот за карти памет, в които да носят музика и фото файлове.
И ако липсата на камера прави различен Nokia, то при Treo тази роля изпълнява екранът, който реагира на допир – може би единственият модел в евтиния клас смартфони с подобна характеристика.

12:37

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank