News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Технологични идеи станаха реалност на изложението CES

Компаниите показаха хай-тек решения и услуги, върху които работят от години, но едва сега те вече са готови за пазара!
Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас е добър барометър за измерване на прогреса в технологиите. На шоуто от миналата седмица компаниите показаха хай-тек решения, върху които работят от години, за да ги превърнат вече в реалност.
Технологията Ultrawideband
Идеята за тази дълго разработвана технология започва да звучи обещаващо. Сякаш сме близо до мига, в който ще се отървем от кълбото от жици зад телевизора. Високоскоростната безжична технология се появи на много други изложения, но едва сега тя е приспособима към реални продукти.
Благодарение на UWB, устройствата могат да прехвърлят безжично данни със скорост от около 480 мегабита за секунда на 10 крачки разстояние, а когато оперират на по-ниска скорост, обсегът им се удължава до 30 крачки. Скоростта на UWB устройствата е достатъчна за предаване на HD филм от DVD плеър следващо поколение към телевизор в същата стая. Ограниченият обхват на UWB технологията, наричана още и WiMedia, помага да се избегнат смущения от други честоти, като например с тези на полицията или пожарната.
UWB ще започне да се използва като допълнение към безжичните USB комуникации за свързване на PC-то с периферните устройства от рода на принтери и др. UWB ще намери приложение и в безжичните HDMI комуникации (HD мултимедиен интерфейс), където ще свърже, например, гейм конзола PlayStation 3 или следващо поколение DVD плеър с плазмен телевизор. Очаква се първите UWB устройства да излязат на пазара още тази година.
Бърз интернет през клетъчни мрежи
Новост, която си пробива път на пазара, е безжичната технология за данни EV-DO Rev A, която поддържа скорост над 1 мегабит за секунда и е предназначена за използване с клетъчни мрежи. Компанията Hewlett-Packard вече притежава разнообразие от лаптопи с вградени WiFi и EV-DO възможности. Чрез тях може да се осъществи връзка с интернет по всяко време и на всяко място с висока скорост.
Услуги за резервиране на данни
Налага се и една опростена технология, която е полезна в случай, че светкавица удари компютъра. Резервирането на данните е много полезно и ако искате да видите архивите си за предишни версии на някоя програма.
Windows Vista разполага с инструменти, които позволяват да върнете назад времето във вашия компютър, използвайки часовника му, за да разгледате по-стари версии на различни документи. Новата операционна система включва функция, която автоматично запазва файловете от твърдия диск.
Системата MediaSmart Server, работеща с новия продукт на Microsft - Windows Home Server, представи в Лас Вегас компанията Hewlett-Packard. Решението позволява автоматично да се резервират данните от РС-тата в сървъра на домашната мрежа. По този начин, ако един от компютрите се развали, данните ще бъдат съхранени на друго място в мрежата.
Компании като Seagate пък продават външни устройства, които поддържат резервирането чрез свързване през USB кабел.
Но ако къщата изгори, тези допълнителни устройства и сървъри също могат да се "изпарят". Тук на помощ идват нови услуги за резервиране на данните онлайн. Просто трябва да се попълни формуляр онлайн и да се плати с кредитна карта. Компанията „Карбонит”, например, съхранява данните от домашния компютър за 50$ годишно. Тя пази копие от тези данни в своите центрове и ги обновява по интернет.
Dell също разкри в Лас Вегас своята услуга за резервиране на данни. Компанията предлага една по-различна възможност на своите потребители: позволява им да съхранят данните от своя компютър в акаунт, достъпен с парола, който ще може да се изтегли и да се инсталира автоматично на новото им Dell PC. Това означава, че потребителите ще могат да вадят от кутията своите нови Dell компютри вече заредени с музика, снимки, документи и друга информация от стария си компютър.
Всичко това ще може да се прави или от Dell, преди новият компютър да напусне фабриката, или от самите потребители вкъщи или в офиса. Услугата за съхраняване на данни на Dell ще започне да се предлага от тази година в САЩ.
GPS навигация
Технологията за сателитна навигация, комбинирана с множество допълнителни услуги и софтуер, може да осигури наистина полезна информация за потребителите. на положението Някои устройства, например, измерват колко дълго ходите или тичате и за колко минути "вземате" една миля. Те ще ви дадат също така опростена карта на пътя, който сте избрали за тичане.
Съществува разнообразие от мобилни GPS услуги, предлагани за около 6$ месечно. Потребителите получават информация за трафика чрез GPS, предложения за алтернативни пътища с цел избягване на задръстванията и т.н.
Интернет телефонни разговори
Skype и други програми за провеждане на телефонни разговори по интернет осигуряват безплатен или най-малкото много по-евтин начин за комуникация. Но сега компании като Netgear правят комбинирани телефони, които използват обикновената телефонна линия в дома, но позволяват на потребителя с едно натискане на бутона да използва Skype за далечно обаждане. В момента моделът на Netgear SPH200D, който обединява интернет Skype телефон и домашен безжичен такъв, може да се закупи за 199$ на американския пазар.

20:25

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank