News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Интернет отърва иранско момиче от въжето

Мащабна кампания ще я освобождава от затвора!
През януари 2006 г. 18-годишната Назанин Махабад Фатехи беше осъдена от ирански съд на смърт за убийство на един от тримата мъже, които се опитали да изнасилят нея и 16-годишната й племенница. Инцидентът се случи в един парк в предградие на Техеран през март 2005 г., припомня theregister.com.
Известната нейна сънародничка, бившата Мис Канада Назанин Афшин-Джам организира международна кампания в Интернет в защита на своята съименничка. На основания от нея сайт helpnazanin.com се събираха подписи в подкрепа на осъдената девойка и се даваха сведения за развитието на процеса.
В кампанията се включиха активисти от програмата за защита на жените от насилие на „Амнести Интернешънъл“, международния комитет против екзекуцията, видни адвокати, членове на канадския парламент.
През юни 2006 г. върховният съдия аятолах Шаруди задържа екзекуцията и поиска възобновяване на процеса, който беше насрочен за 10 януари 2007 г. Петимата съдии, които преразгледаха случая на Назанин Фатехи, решиха, че деянието й е без умисъл и тя е действала в самозащита, поради което присъдата за убийство отпадна.
Това наистина е добра новина. Лошата е, че съдиите се произнесоха, че Назанин е използвала прекомерна сила в опита си да защити себе си и племенницата и наредиха тя да плати „кръвнина“ на семейството на убития. Нейните адвокати ще обжалват плащането, но това ще отнеме няколко месеца.
За да излезе веднага от затвора, момичето трябва да плати гаранция в размер на 400 000 000 риала (над 40 000 долара). Тъй като тази сума надхвърля финансовите възможности на семейството й, Интернет кампанията в нейна помощ продължава с призив за дарения. Средствата ще бъдат използвани за незабавното излизане на Назанин от затвора и за други подобни случаи на осъдени на смърт малолетни в Иран.

20:16

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank