News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Преходът към Vista ще натовари с 20% цената на РС хардуера

Повече памет и по-мощна графика са необходими за пълноценна работа с новата ОС. Общата стойност на компонентите във Vista PC е поне със $100 по-висока, според iSuppli
Миграцията от Windows XP към новата операционна система Vista ще натовари бюджетите на потребителите по две направления. От една страна, те ще трябва да закупят самия софтуер, а от друга, да направят хардуерен ъпгрейд на компютърните системи.
Около 100 долара ще са необходими за нови или допълнителни РС компоненти, за да работят РС-тата нормално с Vista, посочва компанията за проучвания на пазара iSuppli в анализ, изнесен в digitimes.com.
Средно, един PC под управлението на Windows XP съдържа компоненти на обща стойност малко над $500 (това е цената, която плащат производителите на РС). При средния Vista PC стойността скача леко над $600, според iSuppli, което е 20% нарастване.
Тази сметка се отнася за цената на компонентите, а не за реалната цена на РС-то. На потребителите ще се наложи да платят значително повече от $600 за Vista-готови компютри, тъй като производителите и търговците добавят печалба.
Най-голям дял за поскъпването на Vista PC се пада на паметта. Microsoft твърди, че 512MB DRAM са достатъчни за работа с новата ОС, но експертите на iSuppli са на друго мнение. Според тях, ще са необходими минимум 1GB памет за оптимална производителност. На практика, това ще доведе до удвояване на цената на паметта за Vista PC.
“Когато конфигурирате паметта, мислете за днес и за утре, тъй като изискванията на приложенията и на потребителите към паметта се променят във времето”, казва Матю Уилкинс, аналитик по компютърни платформи в iSuppli.
Освен подобряване на базовите възможности на Vista РС, корпорациите и индивидуалните клиенти ще трябва да имат предвид и евентуален ъпгрейд на графиката на своите компютри. Това се налага, за да могат да използват тримерните функции (3D) на новия интерфейс на операционната система.
Все пак, Vista позволява на потребителите да забранят 3D интерфейса, като по този начин елиминират нуждата от нова графична карта или по-мощни интегрирани графични чипове. Дали ще платят или не допълнителната цена за 3D функционалност, в случая е избор на самите потребители.
Няма да е необходим графичен ъпгрейд при работа с компютри, които използват готов за Vista чипсет Intel Q965 с включен графичен ускорител.
Важният въпрос, на който трябва да си отговорят бизнесът и индивидуалните потребители, е дали да ъпгрейдват съществуващите системи или да си купят нови РС за Vista. За корпорациите ъпгрейдът обикновено не е желан и практикуван. Типичният сценарий при тях е покупка на нови машини, посочва iSuppli.
Индивидуалните потребители, от друга страна, трябва да преценят дали имат необходимите технически познания за ъпгрейд на паметта, графичните карти, микропроцесора и в някои случаи на цялата дънна платка. Купуването на нов компютър с инсталирана операционна система Vista може да спести главоболията по прехода, стига цената да се връзва в бюджета на потребителя.
Има трудни избори, които трябва да се направят преди миграцията към Vista, заключава iSuppli.

04:26

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank