News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Близнаците „марсоходи” помъдряват с годините

„Спирит” и „Опортюнити” получиха от Земята нов софтуер за управление
Инженери инсталираха дистанционно нов софтуер на бордните компютри на роботите, които вече четвърта година изследват повърхността на Марс. Целта е да се увеличи тяхната интелигентност и самостоятелност, така че да могат да обхождат Червената планета с по-малко човешка намеса и помощ.
Едно от новопридобитите умения на роботите е способността им за автоматично разпознаване на прашни бури и облачни образувания, чийто фотографии да изпращат на Земята. Също така те вече могат самостоятелно да решават дали е безопасно да вземат с ръцете си скални проби, съобщава Асошиейтед Прес.
Роботите вече имат и нова навигационна система, която им позволява да мислят с няколко хода напред, когато срещнат препятствие, да се измъкват от „задънени проходи” и дори да намират сами изход от лабиринт.
Ако се окажат успешни, промените в софтуера могат да бъдат заложени в роботите от ново поколение, които ще поемат бъдещите мисии на Марс. Сегашните ветерани отдавна са изпълнили своите мисии, които първоначално бяха планирани с дълготрайност три месеца. Най-голямото им откритие е намереното геологично доказателство, че някога на Марс е имало вода.
Учените са учудени от дълголетието на роботите, но признават, че те всеки момент могат да спрат да функционират.
„Спирит” в момента изследва образци от скали и почва в близост до един марсиански хребет, докато „Опортюнити” обикаля по ръба на масивен кратер в търсене на път за влизане във вътрешността му.

23:40

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank