News42

Новини от света на интернет и високите технологии

На коя страна сте във "войната" с caps lock?

Из Интернет се е разгоряла истинска война, наречена The CAPSoff campaign. Група революционно настроени юзери яростно желаят да "убият" клавиша Caps Lock. Мрежата са тресе от ужасни призиви: "Програмисти, да убием Caps-Lock", "Време е да освободим клавиатурите от Caps Lock", "Смърт на Caps Lock", "Caps Lock трябва да умре!"... Кое провокира тази агресия точно срещу един от стотиците клавиши на клавиатурите ни?
Да бъде или да не бъде?
Да бъде или да не бъде?
Всичко започва в Швеция през 2001 г. тогава под ръководството на Linus McCabe се основава AnticAPSLOCK - кампания, чиято цел е "премахването на клавиша Caps Lock от клавиатурите на бъдещето".
Пожарът на бунта бе стихнал, но наскоро той пламна с нова сила. Живеещият в Брюксел Pieter Hintjens, управител на софтуерната фирма iMatix, създаде свой сайт, посветен на борбата срещу омразния клавиш - http://capsoff.org/. "Клавишът Caps Lock не бива да съществува. Разбира се, имаме си и друга работа, но с течение на времето се събират милиони малки разочарования... Тогава се разбира, че клавишът Caps Lock е голяма тема", споделя Pieter Hintjens.
Ако бъде случайно натиснат, този клавиш води до неприятни грешки при въвеждане на парола. Понякога се налага повторно да се набира текст (в последните версии на MS Word лесно може да се поправи този проблем). този клавиш създава проблеми и при електронната поща. Текст, написан само с главни букви въздейства АГРЕСИВНО на очите и създава дисхармония в кореспонденцията. Мнозина знаят, че да се пише с главни букви, значи че се КРЕЩИ. Оттук и девизът на CAPSoff.org – «STOP SHOUTING!» ("КРАЙ НА КРЕЩЕНЕТО").
Създавайки всички злини, които носи този клавиш, организаторите на акцията са обявили конкурс за разработка на нов дизайн на бъдещите клавиатури, естествено без злополучния клавиш. Победителят ще получи награда от един милион долара, въпреки, че досега във фонда "Борба с Caps Lock" са събрани само 241 долара и 71 цента (явно противниците на този клавиш не са много и не са щедри).
Всеки, който счита, че клавишът Caps Lock не е нежен, може да се подпише на http://capsoff.org/competition:new. Ако имате сайт и подкрепяте премахването на Caps Lock, може да поставите препратка към http://capsoff.org/ с банер.
Създават се всевъзможни блогове, групи за подкрепа, пишат се петиции...
А опонентите на спят. Те създават свои групи, засипват сайтовете http://anticapslock.com/ и http://capsoff.org/ с оскърбителен спам.
Някои запазват неутралитет и съветват по-философски да се отнасяме към клавиша Caps Lock - светът е такъв, какъвто е - включително с този клавиш.

21:25

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank