News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Linux общността хвърля ръкавица на Vista

Предлагат на хардуерните компании безплатни драйвери

Linux общността планира да разшири позициите на операционната система с отворен код, като предложи на хардуерните производители необходимите драйвери безплатно. Този ход се очаква да помогне на Linux да нахлуе по-дълбоко на пазара, където доминират операционните системи Windows на Майкрософт. Идеята на Linux общността е да накара компаниите да се замислят сериозно дали да възприемат наскоро пуснатата Vista.
Новината дойде от блога на Грег Кроа-Хартман, един от отговорниците по поддръжката на подсистеми на Linux. „Точно така, Linux общността предлага на всички компании безплатно разработване на Linux драйвери”, пише той. „Вече няма да се налага да избирате от хилядите варианти за Linux драйвери, опитвайки се да определите кой от тях се намира най-близо до това, което търсите”, посочва Хартман.
Често потребителите на Linux се оплакват, че някои PC компоненти и периферни устройства не работят с тази ОС. Експерти предложиха като решение на проблема отварянето на интерфейсите APIs (application programming interfaces) и ABIs (application binary interfaces).
Хардуерните търговци, които заявят желание за спецификациите, ще получат „завършен и работещ Linux драйвер, който е добавен в главното Linux ядро“, твърди Кроа-Хартман. Членовете на общността, разработваща операционната система, ще напишат драйверния код, който след това ще бъде автоматично включен във всички дистрибуции на Linux.
Не е сигурно обаче, че този ход ще бъде достатъчно силен, за да промени рязко позицията, което заема Linux на пазара. В много случаи драйверите за устройствата са частни, защото хардуерните търговци не искат те да са с отворен код, или самите те са ограничени от лицензи, коментират от фирмата за проучвания Illuminata.
За производителите, избрали да възприемат спецификациите на Linux общността, ще бъдат създадени драйвери, които ще могат да се продават с продукта или да се свалят от интернет. Компаниите ще трябва да предоставят информация за контакт с инженер и да осигурят няколко продукта образци за тестване.

08:02

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank