News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Електронните паспорти улеснявали убийците

Килърите могат да следят жертвата и да взривяват

Паспортите от нов тип с вградени чипове за радиочестотна идентификация (RFID), наричани „електронни паспорти“, ще трябва да се сменят не на десет години, както е обичайно, а на всеки две години.
Такива опасения притесняват членовете на британския парламент. Те не са сигурни в дълготрайността на компонентите, използвани при производството на електронните паспорти, съобщава вестник The Times. Освен това се чуват гласове, че електронните паспорти ще улеснят поръчковите убийци в техните злокобни мисии.
Оказва се, че гаранцията на чиповете е само две години. Освен това, не е известно дали тези чипове ще издържат сериозно натоварване, ако например, собствениците на електронни паспорти пътуват често.
Властите се опасяват, че любителите на пътешествия могат да се сблъскат с технически затруднения, когато през пролетта на аерогари и железопътни гари се инсталират по-усъвършенствани скенери за обработка на данни от електронни паспорти. Притесненията им идват от факта, че не са направени предварителни тестове с достатъчно много потребители.
В момента електронни паспорти са издадени на четири милиона жители на Великобритания. Трябва да се отбележи, че много експерти вече изказаха опасенията си относно защитеността на данните, които се съхраняват в тези паспорти.
На миналогодишната конференция Blackhat 2006 експерти по сигурността даже предупредиха за възможно повишаване на поръчковите убийства, осъществени чрез кражба на данни от електронни паспорти.
Специалисти в областта на безжичните връзки смятат, че вграденият в паспорта чип позволява на престъпниците да научат самоличността на притежателя на електронния документ от разстояние. Това на свой ред може да създаде нова практика при поръчковите убийства: достатъчно ще бъде килърите да поставят взривно устройство на пътя на следвания обект и да го настроят да избухне в близост до засечения чип.

16:37

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank