News42

Новини от света на интернет и високите технологии

Документите от Word стават съвместими с ODF

Проект на Майкрософт осигури нужния транслатор на формати

Спонсориран от Майкрософт проект вече осигури транслатор на формати, който ще даде възможност на потребителите да отварят и запазват Word документи на два различни формата. Единият от тях, Office Open XML (OOXML), е форматът по подразбиране в наскоро пуснатия комплект Office 2007. Другият формат е ODF (Open Document Format), който се поддържа от IBM, Sun Microsystems и Novell.
Софтуерът ще работи с Word приложението на Майкрософт, вкл. с версиите Office 2007, Office 2003 и Office XP. След като го инсталира, потребителят ще може да отваря и запазва Word документи в ODF формат.
Транслаторът е достъпен безплатно от SourceForge под формата на отворен код с BSD лиценз. От Майкрософт възнамеряват да осигурят даунлоуд на софтуера и от техния сайт.
Групата от партньори на компанията планира да започне разработване и на транслатори за Excel и PowerPoint документи. Очаква се тези конвертиращи продукти с отворен код да бъдат готови към края на годината.
Първият по рода си транслатор на документни формати идва в момент на нарастващ интерес към стандартизирането. ODF се наложи като приложим формат за документи и беше интегриран в комерсиалните продукти. В същото време Майкрософт стандартизира своя OOXML в Ecma International, а сега се опитва да получи сертификат и от ISO.
Adobe Systems също съобщи миналата седмица, че ще предостави на ISO своя PDF формат за стандартизация. IBM единствен се обяви срещу стандартизирането на OOXML от Ecma и ще се опита да блокира неговата стандартизация по ISO, твърдят представители на Майкрософт пред CNET.
Критици на OOXML изказват недоволство, че този формат вече се припокрива като функционалност с ODF и предлагат да остане само един стандарт. Други смятат, че е огромна трудност спецификацията по стандартите, която е над 6000 страници, да се внедри изцяло в продуктите. Производителите обаче са свободни както от законова, така и от техническа гледна точка, да внедряват само част от компонентите от пълната документация, посочва Майкрософт.

04:56

0 Коментари:

Публикуване на коментар

<< Начало

Препоръчваме Ви

WebDevLabs.com

WebDevLabs предлага изработка както на статични, така и на динамични уеб-сайтове на изгодни цени.

EdelweissBG.com

EdelweissBG.com гордо обслужва Русе, а от скоро и 15 града в България. Ние предлагаме само най-добрите аранжировки от най-красивите и най-свежи цветя и подходящи за всякакъв повод подаръци. Защото всеки от нашите клиенти е важен. Нашият професионален персонал е нает да прави пазаруването от нас удоволствие за вас.

За този сайт

Сайта е стартиран на 03.11.2006 и има за цел и идея да предлага на своите потребители само най-новите, най-интересните и най-значимите новини от света на интернет и високите технологии, както и софтуеърни новини. Стараем се да сме добри и явно го постигаме, но винаги можем и по-добре, затова и целите ни са високи. Приятни моменти в сайта и дано винаги да намирате това което търсите при нас.

За контакти

Пишете ни на нашият e-mail ако нещо Ви интересува или имате оферта за реклама или размяна на линкове. С радост ще Ви отговорим.

Електронна поща:
@#$_amtwebmaster[at]yahoo.com Подразбира се че трябва да премахнете @#$_ от e-mail адреса. :-)

Google

Приятели



Архив

Последни новини

Линкове

Реклама








Статистика



Check PageRank